2023. május 12., péntek

UNGVÁRY RUDOLF: A POLITIKAI HAZUDOZÁS ORBÁNÉK ANYANYELVE

MEGBESZÉLJÜK... / KLUBRÁDIÓ
Riporter: BOLGÁR GYÖRGY
2023.05.12.


A két világháború közötti fasiszta beszéd demokratikusnak álcázott formájának tartja Orbán az amerikai republikánus párt által támogatott, Budapesten tartott CPAC-konferencián elhangzott beszédét Ungváry Rudolf író.


Érthetően indulatokat váltott ki Orbán Viktor csütörtöki beszéde, amely az amerikai republikánus párt által támogatott, Budapesten tartott CPAC-konferencián hangzott el. A miniszterelnök a többi között kinyilvánította óhaját, hogy térjen vissza elnökként a Fehér Házba Donald Trump, illetve küzdelemre buzdította az amerikai és az európai populista erőket a liberalizmus ellen, amit egyébként biológiai fegyverhez hasonlított.

"Ehhez már hozzáedződtem. Már 1998-ban úgy fogalmazott fogalmazott Orbán: ellenfeleink idegenszerűek" – mondta a Megbeszéljük pénteki adásában Ungváry Rudolf író. Felidézte Orbán 2002-es, a választásokat követő kijelentését is: "A haza nem lehet ellenzékben!"

E kijelentéseket olyan végzetes folyamat elemeinek tartja, amely visszatalál a legsilányabb történelemi hagyatékához. A CPAC-en elhangzott kijelentések ezúttal az Európai Unió ellen uszított, mondván "le lehet csapolni a brüsszeli mocsarat". Hangsúlyozta, Orbán kijelentése nem tényállítás, így jogilag nem lehet fellépni ellene, de elképesztően sértő a brüsszeli mechanizmust víruskeltető mocsárhoz hasonlítani. Orbán "valóságos fasiszta retorikát honosít meg". Ennek célja, hogy dehumanizálja a kijelölt ellenfeleket. Mindezt a koronavírus-járványt követően, amikor még élénk az emlék, és amikor még sokakat félelemmel, haraggal tölt el. Hozzátette, a fasisztoid politika nem tud másképpen, csak támadó módon működni.

"A politikai hazudozás az anyanyelvük" – mondta Ungváry arra a kérdésre, hogy Orbán miért beszélhet arról, hogy nem számthat Magyarország egy centre sem az Európai Uniótól, noha csatlakozásunk óta folyamatosan kaptunk forrásokat, most csupán szigorítottak a feltételeken. Hozzátette, ehhez a média leuralása is adott számukra.

"Ez a két világháború közötti fasiszta beszéd demokratikusnak álcázott formája" – tette hozzá.

Megjegyezte, abban lehet reménykedni, hogy a rezsim mértéket veszít. "Az ilyen agresszív fasisztoid rendszerek mindig abba buktak bele, hogy egy bizonyos határon túlléptek, és ez még nem jött el." Azt nem meri megjósolni, hogy mikor jön el ez a pillanat, de úgy véli, történhetnek meglepetések.

Az egy évvel ezelőtti CPAC-találkozóval kapcsolatban Róna Péter is hasonlóan fogalmazott a Klubrádióban. Ő azt mondta: "Orbán letette a fasiszta politikaelmélet alapkövét".

LÁSZLÓ EGY ÉVIG VÁRT ÚJ SUZUKIJÁRA, KILENC HÓNAP UTÁN DRÁGÁBBAN KAPOTT VOLNA AUTÓT PÁR EXTRA NÉLKÜL, VÉGÜL MÁR ÚGY SEM

TELEX
Szerző: ZÁCH DÁNIEL
2023.05.12.


Nehéz kapaszkodókat találni egy olyan megrendelésben, amelyben nem szerepel szállítási határidő, később kikerül néhány extra az autó eredeti felszereltségéből, ráadásul több mint egymillió forinttal megemelik az árát. A kereskedés sajnálja, hogy a vevő nem fogadta el a megváltozott feltételeket, a gyártó pedig emlékeztet, hogy olvasónk nem velük kötött szerződést, ezért nem felelősek a történtekért.


Számos oka lehet annak, hogy valaki a piac legnépszerűbb új autóját, a Suzuki S-Crosst választja, hiszen a családi tömegmodell országszerte folyamatosan ott virít az óriásplakátokon, mintha Esztergomban túltermelési válság lenne, ráadásul ez a Suzuki évek óta gyakran bukkan fel a forgalomban, ez tovább erősíti a bizalmat és azt az érzetet, hogy pofonegyszerű hozzájutni.

Talán mindezekre együtt alapozott olvasónk, László is, amikor 2022 márciusában megrendelte új S-Crossát a váci márkakereskedésben, ahol meglepetésére úgy kapott kedvezményt a MySuzuki Hűségprogram keretében, hogy korábban egyszer sem volt Suzukija. Más gyártók is adnak kedvezményt a remélt vásárlói gesztusért, az viszont ritka, ahogy a Suzuki ezúttal a hűség fogalmát átültette a hétköznapokba...


AZ ELSŐ ÍGÉRETEK SZERINT MÁR BETEGEKET KELLENE FOGADNIA A SZUPERKÓRHÁZNAK, DE AZ ÉPÍTKEZÉS MÉG EL SEM KEZDŐDÖTT

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2023.05.12.


Tovább késik a szuperkórház, ami annyiban talán nem is baj: a tervezett intézmény megközelítését segítő közlekedési projektet már rég törölték.


Az első ígéretek alapján már betegeket kellene fogadnia a XI. kerület szélére tervezett 1,2 millió ember ellátásáért felelős hipermodern szuperkórháznak, de az építkezés még el sem kezdődött. Sőt, egyelőre senki nem tudja, hogy mikor fog. A kormány 260 milliárd forint uniós forrást kérne a projektre, és a Brüsszelnek készített korábbi tervezet szerint az építkezés 2022 első negyedévétől 2026 első negyedévéig tartott volna. Csakhogy a nyitódátumon már egy évvel túl vagyunk és még se elfogadott terv, se kivitelező, nemhogy építkeznének. Ráadásul most újabb bonyodalmak adódtak...

A KÖNNYGÁZBESZÁLLÍTÓ

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.05.12.


Most, hogy a rendőrség ipari méretekben fogyasztja a könnygázt a diákok ellen, nem árt föltölteni a készleteket. Mert hogyan is nézne ki, ha Pintér serege ott állana a gyerekekkel szemben kényszerítő készségek nélkül, nem tudnák a védteleneket biztos távolból képen sprickolni, hogy taknyuk-nyáluk összefolyjon. Még egyenlő erők küzdelme alakulhatna ki, és ennek a kimenetele bizonytalan volna. Orbán doktorminiszter urunk, valamint mind az összes segédei védtelenek maradnának, és egyszer a büdös életben szembe kellene nézniük a néppel magával, amelynek nagy része legalább annyira rühelli őket, mint Babitsnál Jónás a prófétaságot. Szóval csak lenne a baj.

Közbeszerzést írtak ki tehát. Milliárdnyi pénz van rá, úgyhogy a rend éber őrei szerettek volna beszerezni könnygázt, bilincset, sokkolót és jófajta gumibotot. Viszont nem sikerült a dolog, eredménytelen lett a tender úgymond, mert állítólag könnygázt és bilincset senki nem akart szállítani a fakabátoknak, az elektronyos sokkolóra csak érvénytelen ajánlat érkezett, a felkínált gumibotokat pedig túl olcsónak találta a tender kiírója. Ilyen is csak a NER-ben fordulhat elő, hogy valami csupáncsak azért nem kell, mert kevés pénzért kínálják. Ebből a szemszögből józan ésszel nem ismerhető a beszerző logikája, de valami lopással lehet összefüggésben a dolog. Viszont most nem ebből a szemszögből vizsgáljuk a jelenségeket.

Nem materiális, hanem szellemi, ha nem épp túlvilági megközelítésből, ha már azt is megtudtuk egy tegnapi hírből, hogy a magyarok legnagyobb része templomba ugyan egyáltalán nem jár, mégis hisz. De leginkább középkori módon, az ördögben, szellemekben és egyéb fenyegető elemekben, mint a jobbágyok Spengler gótikájának korában, innen nézvést tehát érthető az Orbán iránti rajongás is. Ez is megér majd egy dolgozatot, de most a bilincsekkel és könnygázakkal vagyunk elfoglalva, hogy vajon miért nem akad olyan, aki nagyon jó pénzt szimatolva a rezsim beszállítója akart volna lenni. Hogy milyen titokzatos hatalom tartja vissza a nyerészkedésre mindig kapható magyart.

Ezen a ponton pedig Marquez atyánkhoz fordulunk, akinél az élet legtöbb dolgára találhatni példát és formát csudálatos kivitelezésben és nyelvi gazdagságban. Azt meséli a szívünknek oly nagyon kedves Gabriel a Száz év magány egy pontján, hogy amikor a konzervatívok ki akarták végezni Aureliano Buendia ezredest, ezt azért nem tudták megtenni, mert nem akadt ember a kivégzőosztagba. Éspedig azért, mert elterjedt a katonák körében, hogy aki ebben részt vesz, mindenképpen meg fog halni. Vagy valamiféle földöntúli hatalom, vagy a népharag által, de szükségszerűen vége lesz. És azt mondjuk, bárcsak mi is itt tartanánk, miszerint az Orbán rezsim kiszolgálói attól félnek, hogy a kollaborálás a vesztüket okozza.

Sajnálatos azonban, hogy erről bizonyára nincsen szó, ezt csak úgy álmodjuk a képzeletünkkel és Marquez atyánk útmutatásai által, mert be kell látnunk, az élet mégsem irodalom, de bárcsak az volna. Akkor a kedvünk szerint alakíthatnánk a történéseket. Viszont ez egyáltalán nincs így sajnálatosan, világunk ilyen kiábrándító szürkeség a rónaságon, ahol vannak azért apróbb örömök, mint ez is, hogy nincs könnygáz, amit a rendőrség be tudna szerezni, de kétségbe esniük akkor sem kell, ha a következő tender is eredménytelen volna. Mert ez itt egy olyan hely, ahol azok is rendelkeznek a raktárukban mindenféle kényszerítő eszközökkel, akiknek egyáltalán nem kellene, mint például Kövér elvtárs palotaőrsége.

Nekik van dögivel. A TEK-nek is biztosan, csak a készenlétisek fogynak ki belőle, most, hogy literszám fújják a gyerekekre, ám most, hogy számba vettük a lehetséges lelőhelyeket, arra kell rádöbbennünk, kies hazánk valóban kezd rendőrállam lenni. Itt lassan minden fejesnek lesz egy kis külön serege, amelynek az a feladata, hogy megvédje őt a tömegektől, ahogyan meséltünk tegnap a ketrecbeli létről, mint fideszes létformáról. És ez, bármennyire is szomorú, mégiscsak bizakodásra ad okot, hogy azért be vannak szarva ezek, tehát nekik sem annyira jó, mint amennyire nekünk viszont rossz. És akkor lesz üdvözítő, ha kifogynak a spréjükből, bár Mészáros még gyorsan építhet egy könnygázgyárat, akkor viszont lesz majd dögivel.

ROBOGÁS AZ ÖSSZEOMLÁS FELÉ, BUSSZAL VAGY AUTÓVAL - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2023.05.12.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, szokás szerint az elmúlt 24 legfontosabb-érdekesebb híreivel. Úgymint: