2022. augusztus 9., kedd

KI KELL VÁGNI AZ ERDŐKET!

YOUTUBE
Szerző: HORVÁTH ANDRÁS
2022.08.09.Ha drága a gáz meg a villany mi a megoldás? Hát ez!
4,7e

HÁT EGY FRÁSZT!

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.08.09.


Igencsak elszórakoztatott az a néhány nappal ezelőtti hír, amely arról számolt be, hogy Orbán adriai motorcsónakázása rosszul végződött, ugyanis leállt a motor, s egy épp arra lófráló horvát újságíró mentette ki a pótolhatatlan értéket jelentő magyar családot.
Hát egy frászt! Orbán, mindenre felkészült gondos miniszterelnök, egyszerűen csak ki akarta próbálni, milyen az, amikor az autójában vagy a motorcsónakjában, mindegy is, csak az ő segge alól elfogy a benzin. Mi történik ilyenkor? Ugyan már, nem nagy cucc az egész, minden megy az előre elrendeltség menetrendjének megfelelően: jő, ugrálva a hegyeken, szökellve a halmokon és a hullámok hátán a melléd rendelt őrangyalod, mennyből az angyal, a Legfőbb Úr küldötte, egy jó horvát újságíró inkarnációjában, képében és hasonlatosságában, s lángpallost vagy benzines kannát ragadva, mikor éppen mit, kivezet a tomboló vészből, csak vissza ne nézz, mint tette azt Lót felesége, mert nyomban sóbálvánnyá meredsz, ami a tenger közepén elég hülye látvány, habár fallikusnak messzemenően fallikus panoráma.
De azért jelezném, hogy ha a közeljövőben valamely hazánkfia elakadna Csikóstőttős és Köblény, avagy Tibolddaróc és Hejőpapi között, mert kifogyott a benzin a 16 éves Opeljából, az ne sokat várakozzék a jó horvát újságíróra és fotósára, viszont nyugodtan visszanézhet, legjobb, ha mindjárt Budapest irányába, a Karmelita kolostor felé kalibrálva tekintetét, közben felidézve a vészből kimentett hét tenger ördögének, az adriai Poszeidónnak, a borszínű tenger tajtékjain lovagló magyar miniszterelnöknek a szavait, hogy 2036-ig lesz orosz gáz is, meg olaj is, meg orosz kém is, amennyi csak köll, ráadásul az európai piaci árnál ötször olcsóbban, szóval ekkor, Hejőpapitól néhány versztányira megrekedve, forduljon a megadott irányba, s szépen, hangosan, tagoltan, öblös sztentori hangján üvöltse el éppen azt, amit szíve és lelke leginkább diktál e pillanatban, s hogy e múló pillanat a NER örök pillanattává merevedjék, legyen mit megénekelniük a rapszodoszoknak és trubadúroknak, regőcöknek és kobzosoknak, jokulátoroknak és igriceknek, hátha előbb-utóbb eljut a fülekbe.
Vagy sem.

LEÁLLÍTOTTÁK A BARÁTSÁG KŐOLAJVEZETÉK MAGYARORSZÁGOT KISZOLGÁLÓ ÁGÁT

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2022.08.09.


Leállították múlt héten a kőolajszállítást Ukrajnán keresztül a Barátság kőolajvezeték déli ágán, amely Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát szolgálja ki – írja a Bloomberg. Az amerikai hírügynökség az orosz kőolajvezeték-hálózatot üzemeltető Transznyeftyre hivatkozik, amely szerint erre azért került sor, mert a szankciók miatt nem tudta kifizetni Oroszország a tranzitdíjat.

Az orosz vállalat mai közleménye szerint a Barátság vezeték déli ágát kezelő ukrán vállalat, az Ukrtransznafta augusztus 4-én állította le az orosz olaj továbbítását. Erre állítólag azért került sor, mert az orosz és az ukrán vállalat szerződése teljes előrefizetést irányoz elő, de az augusztusi szolgáltatásért járó, július 22-én elutalt összeget július 28-án a Transznyefty visszakapta a cég állítása szerint...

EURÓPÁNAK FÁJ, OROSZORSZÁG BELEROKKAN – ITT AZ EU-S SZANKCIÓK TELJES MÉRLEGE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.08.09.


Egyik oldal: a háború hét szankciós csomag után sem állt meg, Oroszország tavalyhoz képest másfélszer többet kaszálhat az energiahordozókon. Másik oldal: Moszkvára az 1998-as államcsődhöz mérhető recesszió vár, 30 év technológiai visszaeséssel, miközben az EU-ban idén és jövőre is marad a növekedés. És mit okoz még a háborút kísérő gazdasági hadviselés? Kinek van igaza a szankciós vitában? Ki kezdte a gázháborút? Pontról pontra elemezzük az EU-s büntetőcsomagokat, majd Deák András (NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet) és Rácz András (Német Külpolitikai Társaság) segítségével mérleget vonunk. Bónusz: a Válasz Online ismerteti a kiszivárgott közvélemény-kutatást, amely bizonyítja, hogy érdemben nőtt a háborút ellenzők tábora az orosz hátországban.

A Ukrajnát érő orosz fegyveres agresszió és a szankciónak nevezett gazdasági-technológiai büntetőintézkedések úgy vannak jelen a közbeszédben, mintha február előtt nem is léteztek volna. Ennek oka csupán a felejtés: a keleti végeken kisebb-nagyobb intenzitással 2014 óta dúl háború, az EU az első szankciós lépéseket is ’14 júniusában vezette be. Ezek a mából nézve nem voltak túl erősek (néhány személy kitiltása, embargó a Krímből és Szevasztopolból származó termékekre stb.), de a február 24-én indult orosz inváziókor – több hosszabbítás után – érvényben voltak.

Az Európai Unió február óta hét (vagy hat plusz egy) szankciós csomagot fogadott el. Alább ezeket ismertetjük röviden, majd kérdés-válasz formában tisztázzuk a legfontosabb következményeket, végül szakértőink segítségével mérleget vonunk...

AZ OROSZOK MEGTALÁLTÁK A KISKAPUKAT, PEDIG A NAGY NYUGATI CÉGEK LEBÉNÍTHATNÁK A HADSEREGET

NAPI.HU
Szerző: CSERNÁTONY CSABA
2022.08.09.


Az orosz hadsereg nem lenne képes működtetni a legmodernebb technológiájú harcászati eszközeit és katonai kommunikációs berendezéseit Ukrajnában, ha a Nyugat szigorúan elzárná a mikroelektronikai termékek szállítását Oroszországba egy új elemzés szerint. Erről írt elemzést a Rusi brit biztonságpolitikai kutatási központ.


Szinte az összes modern orosz fegyver nyugati gyártmányú mikroelektronikai alkatrészeket tartalmaz, ezért ha ezek utánpótlását elvágnák a nyugati országok, az orosz hadsereg harcértéke már rövid távon érezhetően gyengülne - írja az Euronews a Royal United Services Institute (Rusi) brit biztonságpolitikai kutatási központ elemzésre alapján.

Az intézet szakértői háború kitörése után azonnal Ukrajnába utaztak, hogy a frontvonalon ukrán kézbe került orosz harckocsikat, aknavetőket és más harci eszközöket tanulmányozzák. A BBC híradása szerint huszonhét különböző orosz szerkezetet néztek át, és 450 különböző olyan tartozékot, alkatrészt tudtak beazonosítani, amelyeket nyugati országokban, elsősorban Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban gyártottak...

ITT MOST NEM A KORMÁMYVÁLTÁS A KÉRDÉS, HANEM A NYOMOR FELÉ KÖZELÍTŐ SZÁZEZREK SORSA!!!

FACEBOOK
Szerző: SCHILLING ÁRPÁD
2022.08.08.


Hölgyeim és Uraim, íme a magyar ellenzék hatékonysága a Parlamentben! A teljes magyar ellenzék (leszámítva a Fidesz fajvédő fióktagozatát) által kezdeményezett parlamenti ülés határozatképtelen volt, mert az ülést a kormánypárt bojkottálta. És ebben semmi meglepő nincs, ma már ez a természetes, ha tetszik, ha nem.
Hétszeres gázár, katásoknak annyi, lehet majd az erdőre járni fát lopni! Ellenzéki munka eredménye a Parlamentben = nulla. Tényleg nem lehetett ezt előre látni?! Tényleg nincs más mód, kifejezni, hogy tömeges lesz az elszegényedés? A Fidesz tagadni fog és bojkottálni. De mit tehetne az ellenzék?
Hogyan lehetne kifejezni a rengeteg jövőtől rettegő hangját? Hogyan lehetne a lehetetlen körülmények dacára valahogy mégis nyomást gyakorolni? Itt most nem a kormányváltás a kérdés, hanem a nyomor felé közelítő százezrek sorsa!!!
Jámbor András válasza:

Sokmindenért lehet kritizálni minket, de az ne a mi hibánk legyen, hogy a Fidesz bojkotálta egy válság közepén, hogy beszéljünk a Parlamentben az ország bajairól, a Fidesz megszorításairól.
Én tényleg nem értem miért nem jogos kritikát tolsz. Ez a parlamenti munkának a leválasztása és kiemelése pont így szerintem tök értelmetlen. A képviselői munkának meg pont elenyésző része a parlamenti, ellenben ez látszik. Pont ezért figyelsz te is erre. De ha pont ezért figyelünk erre, mert ez látszik miért az van tamadva ami még látszik?
Schilling Árpád viszontválasza:

András, ugye te is, én is, nyilván mindenki tudta, hogy nem fognak bemenni. Ugyanakkor a felvetett témák alapvetően fogják meghatározni az emberek életét. Valószínűsíthető, hogy óriási lesz az elszegényedés. Az ellenzék meghirdette, a Fidesz letojta. De mintha ez meglepte volna az ellenzéket, hiszen a megnyilvánulások arra vonatkoztak, hogy a Fideszt nem érdekli az emberek sorsa, nem jöttek el vitázni. Engem az háborít fel, hogy ez meglepetésként van tálalva. Láthatóan nem az volt, hogy mi meghirdetjük, ők letojják, és akkor jövünk mi. Hanem, mintha nem lett volna ennél több ötlet. Például most volt egy ellenzékinek nevezett tüntetés pár napja. Nem tudom, ki hirdette meg, de a nyilvánosságban ellenzékiként volt meghirdetve. Tehát nem az történt, hogy az ellenzék, mivel tudta, hogy mi fog történni, mondjuk az ülésről egyenes kimegy a térre, és ott várják az emberek, és égbekiáltó a botrány. Bizonyára sok ötlet van, hogy mit tegyetek ezzel, de én - mint egy egyszerű szavazó - nem látok többet, nem vagyok tájékoztatva. A Fideszt egymillió módon kritizáltam szóban és tettekkel, kb. 12 éve folyamatosan. Kb. semmi eredménnyel. Az ellenzéket azért kritizálom, mert ott talán még van, aki figyel. Például Te. Leírhatom, hogy az a szemét Fidesz nem ment be, de akkor akkora ökörnek mutatnám magam, amit még én is szégyellnék. Nem kritizálhatok valamit, ami ma már evidens. Én azt kritizálhatom, ami nem az. Az nem evidens, hogy az ellenzék naiv. Az ellenzék nem készült fel valamire, ami nyilvánvaló. Az ellenzék nem tudja kihasználni a Fidesz arcátlanságát. Az ellenzék nem tudja az elszegényedést máshogy kommunikálni. Nem tudja felhívni az emberek figyelmét, hogy ha nem tesznek valamit pl. az ellenzék mellé állva állnak ki a Kossuth térre, akkor bizony óriási córesz lesz. Az ellenzéket kritizálom, mert oda tartozom. Mert ha leszarnám, akkor nem írnék semmit. Nem szarom le, András! De azt sem értem, hogy mi a terv. Én nem akarok többet tudni, mint egy átlagpolgár. Pont annyit szeretnék tudni. És egy átlagpolgár sztem nem érzékel mást, minthogy a Parlamentben az ellenzék Orbán kottáját valósítja meg (nem abból játszik, csak azt valósítja meg). Mit várnál? Hogyam fejezzem ki az aggodalmamat? És még valami. András, amikor azt írom, hogy az "ellenzék", akkor én nem személyeket akarok sértegetni, hanem egy entitást akarok piszkálni, hátha. És engem az zavar a legjobban, amit előbb már kifejtettebb, hogy MIÉRT VAN AZ AZ ÉRZÉSÜNK, HOGY MINDEZ MEGLEPETT BENNETEKET, ÉS HA NEM LEPETT MEG, AKKOR MEG NEM VOLT B VERZIÓ. Vagy volt? Van? Kérlek, osszátok meg velünk valahogy!!!
...
ITT OLVASHATÓ 

“5-10 ÉV ALATT ÉPÜL ANNYI, AMI MEGELŐZŐEN 100 ÉV ALATT ÉPÜLT” | NÁD ÉS BETON - II. RÉSZ

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.08.08.A “Nád és beton” három részes sorozatának második epizódjában szakértők, balatoni polgármesterek és civilek mondják el véleményüket a tó körüli fejlesztésekről.

Előző rész:

“Egyszer csak nem lesz Balatonunk, ha így folytatjuk” | Nád és beton - I. rész A Balaton már több, mint 100 éve az ország egyik legfontosabb turisztikai központja, ami miatt állandó célpontja a nagy beruházásoknak és különféle méretű építkezéseknek. A “fejlődés” nevében azonban sokszor olyan épületeket húznak fel, amelyek sértik a hatályos törvényeket, súlyosan terhelik a helyi infrastruktúrát, rombolják a Balaton élővilágát és látképét. Erre lehetőséget adnak a folyamatosan változó rendeletek és a jogszabályokban fellelhető kiskapuk. Sokan figyelmeztetnek arra, hogy ha így folytatjuk, a nagy fejlesztések miatt pont azt fogjuk elveszíteni, ami miatt értékes a Balaton és ami miatt olyan sokan szeretik: a csend, a nyugalom, a tiszta víz és a gazdag természeti környezet. Beszélgetőtársaink: - Badzsó Angéla, az Összefogás a Balatonért Egyesület (ÖBE) társalapítója - Balassa Dániel, Szigliget polgármestere - Czeglédy Ákos, Paloznak polgármestere - Jásdi István, csopaki borász - Kun Zoltán, élővilág és tájvédelmi szakértő, a Fertő tó Barátai Egyesület titkára - Lányi András, író, filozófus, az ELTE Humánökológia mesterszak oktatója - Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke

POLGÁRMESTERVÁLTÓ HANGULATBAN TILTAKOZTAK AZ ALIGAIAK A BALATON-PARTJUK ELVÉTELE ELLEN

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2022.08.09.


Bár a Balaton óriási hullámaival első ránézésre inkább barátságtalanabb arcát mutatta, a 35 fokos meleg mégis a strandra csábíthatta volna szombat délután az aligai lakosokat és nyaralótulajdonosokat, sokan ennek ellenére inkább az Aligai Fürdőegyesület már-már hagyományosnak nevezhető lakossági fórumára mentek el, újra megtöltve a balatonvilágosi művelődési házat. A fórumon feltörő indulatokból ítélve egyre jobban aggasztja az aligaiakat, hogy az önkormányzat többsége nem képviseli őket, így az – elvileg – a falut illető tóparti terület fejlesztését is az ő érdekeik és véleményük teljes figyelembe vétele nélkül támogatja. Pedig ez már csak azért is nagyon fontos lenne, mert a beruházó nemrég visszalépett a tópart fejlesztésének eredeti tervétől, így a helyiek újra alkupozícióba kerülhetnének a beruházói érdekekkel szemben.

Egy évvel ezelőtt egy hasonlóan tikkasztó augusztusi napon ültünk ugyanitt; akkor még az aligai part fejlesztési terveinek egy részét ismertették a civilek – pontosabban azt, mennyi veszteséggel fog az járni az aligaiaknak. Az akkori fórumról szóló riportunk azzal zárult: a következő hónapok nagy kérdése, hogy sikerül-e a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánító kormányrendeletet visszavonatni, vagy legalább ki lehet-e csikarni egy, a tulajdonost kötelező megállapodást a part szabad hozzáféréséről.

Azóta sok víz lefolyt a Sión, ez a két kérdés viszont továbbra is alapjaiban határozza meg az aligai Balaton-part sorsát...

NEM ERRE A JÚLIUSRA VÁRTAK A BEFEKTETŐK - MEDDIG EMELKEDHETNEK MÉG AZ ÁLLAMPAPÍR-PIACI HOZAMOK?

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: L.J.
2022.08.09.


Júliusban szerte a világon újabb jegybanki kamatemelésekkel folytatódott a küzdelem a növekvő infláció ellen. Itthon az MNB kétszer is nagyot emelt, hogy kordában tartsa a forint gyengülését. A hazai állampapír-piaci hozamok elszálltak, ami kellemetlenül érintette a hosszúkötvény-alapokba fektetőket. A rövidkötvény-alapok vegyesen teljesítettek.


Nemcsak nálunk kell megküzdeni az újabb és újabb csúcsot döntő inflációval, hanem szerte a világon is ezzel küzdenek. Az Amerikai Egyesült Államokban újabb negatív meglepetés jött júliusban: kiderült, hogy a májusi 8,6 százalékos inflációs csúcsot meghaladó mértékű, 9,1 százalékos lett a júniusi infláció. A rövid hozamok megugrottak, és még az is felmerült, hogy a július végi Fed-ülésen akár 100 bázispontos lesz a kamatemelés. A Fed aztán a hó végén 75 bázisponttal a semlegesnek tekintett 2,25-2,50 százalékos sávba emelte irányadó kamatát. Jerome Powell Fed-elnök jelezte, hogy az adatoktól függően jöhet még hasonlóan nagy emelés, mivel az infláció letörése az elsődleges cél. A kétéves amerikai hozam 7 bázisponttal csökkent, és 2,89 százalékon zárt, a tízéves 37 bázisponttal csökkent 2,65 százalékig. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)

Az Európai Központi Bank a határozottabb lehetőséget választva egy lépésben maga mögött hagyta a negatív irányadó kamatot, 50 bázisponttal 0 százalékra emelve. A kamatemelést követő sajtótájékoztató óvatos hangvételű volt, az euró-zóna gazdasági kilátásainak kockázatát hangsúlyozta, és kétségeket ébresztett arról, hogy a szeptemberi ülésre várt 50-75 bázispontos kamatemelést végrehajtja-e az EKB. A tízéves német hozam 52 bázisponttal 0,81 százalékra esett vissza. A hónap egészében az országfelárak nem változtak jelentősen, az olasz kivételével: a tízéves olasz hozam csak 25 bázisponttal csökkent, így 3,01 százalékon zárt, a 2-3 éves hozamok egyenesen emelkedtek 18-19 bázisponttal, miközben a német kétéves hozam 37 bázisponttal 0,26 százalékra esett. Az euró a dollárral szemben a hónap közepére a paritásig süllyedt, innen fordult, de a hónapot így is 2,5 százalékos gyengüléssel zárta – írja az OTP Alapkezelő a havi portfoliójelentésében...

EGY KIS RÉTEGET NEM ÉRINT CSAK A REZSIDÍJAK EMELÉSE, A NYUGDÍJASOK JÁRHATNAK A LEGROSSZABBUL - SZOKÁS SZERINT MÉLY SZAKADÉK TÁTONG AZ ORBÁN-KORMÁNY KOMMUNIKÁCIÓJA ÉS A VALÓSÁG KÖZÖTT

NÉPSZAVA
Szerző: NEPSZAVA.HU
2022.08.09.


Bár a kormány szerint a háztartások 75 százaléka belefér az átlagos keretbe, ennek ellenére a lakosság 15 százalékát nem érinti a rezsiemelés - derül ki a Pulzus Kutató friss felméréséből, amely a napi.hu felkérésére készült.

A magyarok negyede helyett a 85 százaléka készül arra akár már ettől a hónaptól kezdve, hogy drasztikusan nőni fog a rezsiszámla,

százból 31-en ráadásul tehetetlenül nézik az áremelkedést, ugyanis sem a villannyal, sem a gázzal nem tudnak már többet spórolni,

eddig is csak annyit használtak, amennyit okvetlenül szükséges volt...

ORBÁN AZÉRT CSÓNAKÁZIK NYUGODTAN AZ ADRIÁN, MERT A MAGYAROK MAJD MEGOLDJÁK MAGUK A BAJAIKAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.08.08.


Lenne olyan felelős vezető, aki nem tudna Horvátországban nyaralni, amikor Magyarországon üzemanyaghiány van. Még senki nem tudja, mekkora lesz a rezsiszámlája, és honnan kell fát lopnia, ha nem akar télen megfagyni. Nem mindenki Tiborcz István, aki az ország legismertebb fatolvaja, és nem véletlenül házasodhatott be az ország legismertebb tolvajcsaládjába. Ennek a felét sem tehetné meg senki, ha Orbán lenne az ellenzék vezetője, mert akkor már lángokban állna Budapest. Ezt éppen nem hiányoljuk, de Ceaușescu volt az utolsó diktátor, aki ezt megengedte magának.

Orbánnak is van baja a nyaraláson, a horvát lapok megírták, hogy az Adrián lerobbant a motorcsónakjuk. Tetszett volna inkább azzal a yachttal menni, amelyikről Szijjártó posztolgatott olyanokat, mintha az irodájában dolgozna, vagy választhatta volna azt a hajót, amelyiken Borkai Zsolt fűrészelte a közbeszerzést nyert keresztény-nemzeti honleányokat. Az nem robbant le. A fűrészelésről a magyar embernek manapság az jut eszébe, hogy miután már veszélyben a fűtés és a kifizethető rezsiszámla, megengedik a falopást és az erdőpusztítást, hogy ne legyen belőle lázadás.

Ez már a késői szocializmust idézi, amikor nyitva hagyták a kiskapukat, hogy az emberek valahogy megéljenek. Ez rohasztotta le morálisan Magyarországot és a magyar népet, amely nem is tud már másképp gondolkodni, csak korrupcióban, ügyeskedésben és kiskapukban. Ha nem muszáj, akkor is a kiskaput, a félig legális vagy teljesen illegális utat választják, mert azt hiszik, hogy azzal biztosan jobban járnak, mint a tisztességes, törvényes, becsületes és egyenes úttal. S a szomorú az, hogy ha valakit megkérdeznek, példák hosszú sorát tudná mondani, hogy ez így van.

Ezért nagy valószínűséggel túléli az orbáni államcsődöt is a magyar ember, mert erre van szocializálva, és Orbán ezt tudja...

FÉLSZÁZ GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZT MÁR HIÁBA KERESNEK TB-TÁMOGATÁSSAL

NAPI.HU
Szerző: KONCSEK RITA
2022.08.08.


Hiába kongatják a vészharangot a gyógyászati segédeszköz forgalmazók, 3400 termékből már több százat nem tudnak közfinanszírozott ár alatt beszerezni és az egészségügyi kormányzat egyelőre nem tesz komoly lépéseket, mondta a Napi.hu-nak Rásky László, a legnagyobb orvosi eszközöket forgalmazó szervezet az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Az inkontinencia-ellátás mellett rövid távon a sztómaterápiában és a mozgássérült-ellátásban várhatók súlyosabb gondok, de a kötszerellátás és a diabétesz-ellátás is komoly nehézségekkel szembesülhet hamarosan...

ITT AZ ÚJABB INFLÁCIÓS HIDEGZUHANY: FOLYTATÓDIK A KEGYETLEN ÁRROBBANÁS MAGYARORSZÁGON

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2022.08.09.


Ismét jókora kellemetlen meglepetést okozott a magyarországi inflációs adat, hiszen a KSH júliusra éves alapon 13,7%-os drágulást mért, míg a Portfolio elemzői konszenzusa 13%-os áremelkedést vetített előre a júniusi 11,7%-os ütem után. Ez azt jelenti, hogy újabb 24 éves csúcsra száguldott az infláció, jórészt az élelmiszerárak nagyon durva, havi alapon 4,1%-os, éves szinten 27%-os drágulása nyomán. A teljes infláció a KSH adatai szerint havi alapon szintén nagyon dinamikusan, 2,3%-kal emelkedett, a maginfláció pedig 3%-kal, így utóbbi éves szinten már 16,7%-os szárnyalást mutat. Még ennél is durvább az, hogy a negyedéves évesített maginfláció 27,5%-os (!) szintre szárnyalt, azaz rendkívül erős az árnyomás Magyarországon. Az adatok egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy az MNB-nek határozottan tovább kell haladnia a monetáris szigorítás útján. Ennek beárazására utal, hogy a forint a kezdeti esés után erősödéssel reagált a vártnál jóval magasabb inflációs adatra, igaz az MNB a minaminap a 13-14%-os sávba jelezte előre a júliusi inflációs adatot, így ehhez képest nincs meglepetés...

A SINOPHARMMAL OLTOTTAK KÖZÜL HUNYTAK EL TAVALY A LEGTÖBBEN A BEADOTT OLTÁSOK ARÁNYÁBAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZABÓ KRISZTIÁN
2022.08.08.


2022. július 29-én, egy hónap várakozás után megkaptuk az NNK-tól az elhunytak oltási kórtörténetét tartalmazó adatbázist. Az idősoros táblázat tartalmazza, hogy a 2021-ben elhunytak mikor és milyen típusú első, második és harmadik oltást kaptak. A 28 287 elhunytból 7531-en kaptak oltást is. Noha az elhunytak körén belül a Pfizerrel oltottak aránya volt a legmagasabb, ez abból is fakad, hogy ezt az oltást kérték többen. A beadott oltóanyagok alapján viszont a Sinopharmmal oltott elhunytak voltak magasabb arányban – az első, második és harmadik beadott oltások tekintetében is.


2022. július 29-én, egy hónap várakozás után sikeresen zárult legújabb adatigénylésünk, amit az NNK-nak nyújtottunk be. Azt szerettük volna megtudni, hogy a koronavírus-járvány idején elhunyt személyek mikor, milyen típusú vakcinával és hány alkalommal voltak beoltva...

„NEM AZ ÉRSEK URAT TÁMADTAM, AZ ÉRTÉKEINKET VÉDTEM” – EZÉRT KELL MÁRFI GYULÁNAK TÁVOZNIA VESZPRÉMBŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2022.08.08.


Udvardy György, Veszprém harmadik érseke levélben szólította fel elődjét, Márfi Gyulát, hogy a nyár folyamán költözzön el Veszprémből, lényegében azért, mert zavarja őt hivatali teendőinek ellátásában. A királynék városában általános döbbenet fogadta, hogy az emeritus érsek távozni kényszerül, és vasárnap esti búcsúmiséjén sem jelentek meg az egyházmegye elöljárói. Az érsekség korábban nemtelen támadásnak nevezte a hívek tiltakozását az ellen, hogy a 39 milliárdos állami támogatásból el akarják távolítani a műemlék székesegyház festett üvegablakait, neogótikus oltárát és lemeszeltetnék a falfestményeket. Márfi Gyula a nyilvánosság előtt eddig hallgatott, most először beszél távozásának okairól...

ÖSSZE KELL FOGNI A CIVIL TILTAKOZÁSOKAT, MONDJA A TÜNTETÉSEK ARCÁVÁ VÁLT KÉT FUTÁR

SZABAD EURÓPA
Szerző: FAZEKAS PÁLMA
2022.08.09.


Nevezték őket adócsalónak, drogosnak, havi másfél milliós bevételt kaszálónak. Nem esett jól nekik, de a társadalmi szolidaritás hiánya jobban zavarja őket. Úgy látják, az emberek csak akkor állnak ki egymásért, amikor már a saját házuk is ég. Ezen változtatni akarnak. A Szelfiben két huszonéves fiatal, Kolesár András és Polauf Donát beszélt arról, milyen futárnak lenni Budapesten, mi a baj szerintük a katával, milyen volt találkozni Palkovics miniszterrel, és miért gondolják úgy, hogy nem szabad leállni a tiltakozásokkal...

A NER ÜZEN: HAZUDJ!

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.08.09.


Elképesztően baromi nagy győzelmet aratott Varga Judit (megvédés), akkora hatalmasat, hogy a hivatalos szervek még közzé sem tették, hogy elkaszálták a Ryanairt, ő a Facebookon már csűrdöngölt. Csattogtatta a rámás csizmáját erősen, meg csujjogatott. Háromszáz milliós büntetést varrtak a nagypofájú légitársaság nyakába, mert és ugyanis Varga Judit személyesen vette kézbe az ügyet, hogy úgy ne mondjuk, saját kezűleg rendelte meg az ítéletet jó előre, még a kivizsgálás előtt, komoly géppel írt levélben. Mint tudjuk, a Ryanair azért húzta ki a gyufát, mert tovább hárította a rá kirótt extraprofitadót a nyájas utazóközönségre. De még nem is ez, hiszen mindenki így jár el, akinek Orbán ilyet akasztott a nyakába.

A Ryanair igazi vétke az, hogy ezt nem sunnyogta el. Orbánnak a képébe öntötte mintegy a saját szarát úgymond, amikor ügyfeleinek rámutatott, ki miatt kell ezután többet fizetni, és a NER, aki mint tudjuk, a népek nagy barátja, őket adóval nem terheli, sőt, egyenesen tejben és vajban füröszt minden egyes alattvalót, az ilyet nem szereti egyáltalán. Varga Judit így, hogy már a hivatalos ítélethirdetés előtt büszkélkedett azzal, úgy lett, ahogyan előre ígérte, és a Ryanairt kinyuvasztják, nem kevesebbet ismert el, mint azt, ez koncepciós eljárás volt, és nagy pofával azt is, velük senki nem kukoricázhat. Így jár mindenki, aki nem áll be a sorba. A légitársaságnak persze voltak más apróbb vétkei is.

Mint minden hasonlónak, ugyanolyanok csomagokkal, egyebekkel, de az ítélet lényege (mint azt Varga előre tudta és javasolta az ítélethozó grémiumnak), hogy a NER-ben senki, de senki tovább nem háríthatja, ha Orbán őt ki akarja rabolni. Holott dehogynem, mert kapitalizmus van, és mindenki annyiért adja a portékáját, amennyiért azt el tudja adni (kereslet és kínálat), és ebbe a közgazdasági folyamatba semmilyen nagyhatalmú ember nem szólhat bele, kivéve, ha diktátor, és az a meggyőződése, hogy neki mindent lehet. Szerencsére és momentán meg egyelőre Európa közepén még nem, így ennek megfelelően a Ryanair azt is kijelentette, ezt az egészet meg fogja fellebbezni, és elmegy a végsőkig.

Minden bizonnyal egy független bíróság előtt nyerni is fog, mert Varga és a NER eljárása mindenféle uniós joggal szembemegy. Arról viszont, amikor majd a Ryanair nyer a magyar állammal szemben, Varga Judit egyáltalán nem fog beszámolni a közösségi térben, mert a mostani diadalmi üvöltésnek is csak egy üzenete volt, hogy megvéggyük, amit az egybites szavazók föl is fogtak, másra meg különben sem alkalmasak. De ez csupán hatalomtechnikai kérdés, a fő vizsgálni való ebben az esetben az, mi az üzenete ennek az egésznek, ami a bávatagokon túl az összes többi légitársaságnak és a NER-ben működni kénytelen gazdasági társaságnak szól, s ami ez: hazudj velünk együtt, és nem esik bántódásod...

HOL MENNYIT KELL DOLGOZNI AHHOZ, HOGY NE SZEGÉNYEDJ EL?

QUBIT
Szerző: SZABÓ ATTILA
2022.08.09.


A munka nem mindenhol garancia a lecsúszás ellen, de Magyarország ebből a szempontból viszonylag jó helyen áll: aki sokat dolgozik, jó eséllyel elkerüli a szegénységet. Mármint nem a luxemburgiakhoz, csak a többi magyarhoz képest.


Vannak olyan országok, ahol sok munka mellett is könnyen marad szegény az ember, és olyanok is, ahol kevés munka mellett sem kell attól tartania, hogy nélkülözni fog. Az Eurostat frissen publikált adataiból kiderül, hogy melyek ezek, és az is, hogy hol helyezkedik el Magyarország ezen a tengelyen.

Alacsony munkaintenzitás és szegénység

Az Eurostat adatai megerősítik azt a közhelyet, hogy a legtöbb országban az alacsony vagy nagyon alacsony munkaintenzitás komoly szegénységi kockázatot jelent. Alacsony vagy nagyon alacsony munkaintenzitásúként kezel az Eurostat egy háztartást, ha a benne élő munkaképes korúak a teljes idejű foglalkoztatáshoz képest a vizsgált időszakban kevesebb mint a munkaórák 20 (nagyon alacsony) vagy 45 (alacsony) százalékát töltötték fizetett munkával. Tehát ha például 2020-ban egy kétkeresős családban csak az egyik felnőtt dolgozott és csak félállásban, akkor őket a lehetséges munkaidejük negyedének (25 százalékának) kitöltésével alacsony, de nem nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásként kezelik...

LATTMANN TAMÁS: AZ ELLENZÉKNEK FOLYAMATOSAN MUTATNIA KELL, HOGY MÉG KORMÁNYZÓKÉPES

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.08.09.


A Fidesz az Országgyűlésnek mind a politikai, mind a jogalkotói funkcióját következetesen és tendenciózusan, fokozatosan építette le az elmúlt 12 év alatt – nyilatkozta lapunknak Lattmann Tamás. A nemzetközi jogász hozzátette, a parlament politikai funkcióját a kormány különböző trükkökkel játszotta át a saját kezébe. Azzal pedig, hogy negligálja az ellenzéket, a parlament nyújtotta kommunikációs teret, terepet is el akarja venni az ellenzéktől. Épp ezért fontos, hogy legyenek előterjesztések, legyen komolyan vehető munka, még akkor is, hogyha azoknak most, azonnal nincs is foganatjuk. Az ellenzék hosszú távon ezzel bizonyítja a kormányzóképességét és azt, hogy alternatívát jelenthet...

KINEK DOLGOZIK IDŐ TÁBORNAGY? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.08.09.


"Hadjáratában Putyin Oroszország két hagyományos háborús szövetségesére bazíroz: Idő tábornagyra és Tél tábornokra." Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

Politico amerikai portál európai kiadása – arról szóló beszámolójában, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a zaporizsjai atomerőmű elleni támadás nyomán az orosz nukleáris energiaiparral szembeni szankciókra szólította fel a nemzetközi közösséget – azt írja, hogy az ilyen jellegű szankciók problémát okozhatnak Magyarországnak, ahol a Roszatom új erőművet épít. De gondot jelenthetne a Roszatommal különböző vonatkozásokban – így például a nukleáris hulladék újrafeldolgozása terén - együttműködő franciák számára is.

Annak a tegnapi hírnek a kapcsán, hogy a Ryanair bíróságon keres jogorvoslatot a magyar hatóságok által az úgynevezett extraprofit-adónak az ügyfelekre történt áthárítása következtében rá kirótt bírság miatt, a Reuters azt írja: Orbán Viktor extraprofit-adója, amit a bankokra, biztosítókra, kiskereskedelmi láncokra, az energiaszektorra, a távközlési vállalkozásokra és a légitársaságokra rótt ki, arra az adórendszerre emlékeztet, amelyet 2010-es hatalomra kerülése után vezetett be a költségvetés kiigazítása érdekében. A vállalkozások eddig vonakodtak kihívást intézni az adóintézkedéssel szemben, a WizzAir azonban jelezte, hogy hosszú időt vesz majd igénybe, amíg a repülési ágazat visszatér a COVID-19-es járvány előtti jövedelmezőségi szintre, és hogy a szóban forgó adó késlelteti a turisztikai ágazat felépülését – emlékeztet a Reuters.

Most pedig nézzük Timothy Garton Ash brit történésznek a The Guardian című baloldali londoni lapban megjelent cikkét, amelynek fő állítása, hogy Putyin arra számít: a Nyugat politikai eltökéltsége elenyészik, mielőtt Oroszországnak elfogyna a tűzereje. A szerző szerint a demokráciák vezetőinek Ukrajna ügyében elhúzódó harcra – és kemény télre – kell felkészíteniük állampolgáraikat.

Az orosz-ukrán háború a brit történész értelmezésében tehát versenyfutás a nyugati demokráciák gyengülő politikai akarata és Vlagyimir Putyin diktatúrájának fogyó katonai eszközrendszere között, de nem sprintfutás, hanem maraton.

Hadjáratában Putyin Oroszország két hagyományos háborús szövetségesére bazíroz: Idő tábornagyra és Tél tábornokra – írja Garton Ash. Kitér arra, hogy az orosz vezető fegyverként használja az energiát, és hogy Putyin elemzése a Nyugatról arra enged következtetni, az idő neki dolgozik, mert a Nyugat szerinte dekadens, meggyengítette a multikulturalizmus, a bevándorlás, az EU posztnacionalizmusa, az LMBT-jogok hangoztatása, az ateizmus, a pacifizmus és a demokrácia - és így a Nyugat nem versenyképes az olyan katonai nagyhatalmakkal, amelyek ma is ragaszkodnak az Isten, haza, család régi szentháromságához. Vannak Nyugaton is, akik egyetértenek Putyinnal, akik belülről forgatják fel az európai egységet - folytatja a brit történész. Példaként hozza fel és botrányosnak nevezi Orbán Viktor minapi romániai beszédét arról, hogy a magyarok nem akarnak "kevert fajúak” lenni, és hogy rossz a Nyugat ukrajnai politikája.

A Nyugat szilárdságának kérdőjeleit illetően Garton Ash részletesen szól Olaszországról, ahol a szeptemberi választások valószínűsíthető nyertese, az Olasz Testvérek nevű párt. Ez közvetett utódja az 1946-ban megalapított neofasiszta pártnak, "de legalább támogatja a Nyugat álláspontját az ukrajnai háborút illetően” – fogalmaz a történész, és hozzáteszi: az Olasz Testvérek elképzelhető majdani koalíciós partnerei, vagyis Matteo Salvini Ligája és Silvio Berlusconi Hajrá Olaszország mozgalma azonban korábban Putyin-párti volt, és nem lehet szilárdan számítani rájuk Ukrajnát illetően.

Garton Ash megemlíti azt is, hogy Németországban egy közvélemény-kutatás arra jutott, hogy a válaszadók 47 százaléka szerint Ukrajnának fel kellene adnia keleti területeit a béke érdekében. Timorthy Garton Ash szerint azonban az a legfontosabb kérdés, mit hoz novemberben az Egyesült Államokban az úgynevezett félidei választás. Ha azon jól szerepelnek Donald Trump hívei, ésa volt elnök ennek nyomán bejelenti, hogy újra kíván indulni a Fehér Ház megszerzéséért, akkor az nagy bajt hozhat az Ukrajna támogatását illetően eddig megmutatkozó kétpárti konszenzusra nézve.

Garton Ash szerint ha a Nyugat szilárdan kitart eddigi irányvonala mellett, akkor Idő tábornagy neki dolgozik.

Végül megemlítek egy alapvetően szintén az ukrajnai háborúról szóló, de a napi sajtó szintje fölé emelkedő írást, amely a Die Zeit német magazin honlapján jelent meg Schein Gábor író tollából, Az ellenállás kapujában címmel. A terjedelmes szöveg jellege nem alkalmas arra, hogy egyfajta tartalmi összefoglalót adjak belőle. Álljon itt inkább csak egy rövid kiragadott idézet – az eredeti magyarból németre fordított szöveg botcsinálta visszafordításában.

"Magyarország miniszterelnöke minden katonai segítséget megtagad Ukrajnától, és akadályozza az agresszor szankcionálását. Bejelentik, hogy az az ország, amelynek az állampolgára vagyok, 500 liter misebort küld a háború sújtotta szomszédos országba. A cinizmusnak ez a mélysége borzalommal tölt el. Az ezen alapuló nemzeti önzés programja, az állandó áldozati szerepben való láttatás mögött valójában öngyűlölet húzódik meg. Magyarország menthetetlenül belesüllyedt évszázados hazugságaiba.”

AZ FBI HÁZKUTATÁST TARTOTT DONALD TRUMP FLORIDAI HÁZÁNÁL – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.08.09.


Orbán-átok…?

Nyilván (még) nem, sokkal előbb elkezdhették szervezni, mint a Főni bedminsteri látogatása.

Közterületi plakátos céget vett Milkovics Pál és Shabi Michaeli

Ők is vonzódnak a papírhoz, mint Trump… Annak minden formájához, legyen az bankjegy vagy plakát méretű.

Az unió meg a háború miatt nem bővítik az Onkológiai Intézetet

Minderre vélhetően évekig nem lesz magyar kormányzati forrás és az uniós helyreállítási pénz is bizonytalan.

Egymilliárdos elvonás az Operaháztól

Megmon’ta a Dömötör Demeter…

Már kb. 100 benzinkúton nem lehet tankolni üzemanyaghiány miatt

A működő állomások közül pedig van olyan kút, ahol már elfogyott az augusztusra szánt mennyiség fele.

Varga Judit tárcája gyurcsányozva nácizott egyet

Bár a Demokratikus Koalíció semmilyen formában nem vesz részt egyik népszavazási kezdeményezésben sem, ez a legkevésbé sem zavarta az Igazságügyi Minisztériumot.

Helyreigazítást közölt a Metropol Gyurcsány Ferencről

Repülőtér, terepjáró, luxusvilla… nagyjából el tudjuk képzelni, mi volt a valóság.

Álhíreket terjeszt a kormány

“Nem kell túltolni a gyakorlást, a szakértelem – Csurka István óta tudjuk – bolsevista trükk. A tűzoltás sem különb készség, mint a többi: tudja az ember magától, aki meg nem, az hozzá se fogjon! Aki gyakorlás nélkül nem tud rendesen tüzet oltani, az ne menjen tűzoltónak.”

Rogán Antal apósa máris hátat fordított a filmiparnak

Avagy az Obrusánszki család kalandjai a magyar közéletben.

A Sinopharmmal oltottak közül hunytak el tavaly a legtöbben a beadott oltások arányában

2022. július 29-én, egy hónap várakozás után az átlátszó megkapta az NNK-tól az elhunytak oltási kórtörténetét tartalmazó adatbázist.

TELJES AZ ÜZEMANYAG-KÁOSZ AZ ÁRSAPKA ELTÖRLÉSE ÓTA A MEZŐGAZDASÁGBAN

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.08.09.


"Fenntartja, de hogy?! 20-50 literjével rohangálunk a határból a kutakra nem ritkán 20-30 kilométereket megtéve, hogy azután 2 óra alatt elégessük a munkában, majd kezdjük elölről?!"


Így fakadt ki egy gazda válasz kommentben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének Facebook-bejegyzésére, amelyben a fideszes Győrffy Balázs arról tájékoztatott, hogy a mezőgazdasági erőgépeknél a kormány fenntartja a 480 forintos üzemanyagárat. A kirohanás nem meglepő, és egyáltalán nem egyedi: a szektorban teljes a jogértelmezési káosz a hatósági árat részben eltörlő jogszabály megjelenése óta. Sőt, igazából már előtte sem volt egyértelmű a helyzet, legalábbis a lapunknak nyilatkozó piaci szereplők már korábban is eltérően alkalmazták a szabályokat.

Elvileg talán lehetne, de gyakorlatilag nincs kiszállítás


Az bizonyos, hogy a hatósági árról szóló rendeletekben a kormányzat a kezdetektől külön kezelte a traktorokat és a mezőgazdasági erőgépeket. Az első korlátozásoknál, amikor kizárták a jogosultak köréből a 7,5 tonnánál nagyobb járműveket, bekerült egy külön pont, amely rögzítette, hogy a mezőgazdaságra ez nem vonatkozik. Elvileg ugyanez állt a kiszállításra is, azaz hivatalosan csak a kúton lehetett vásárolni 480 forintért üzemanyagot, de a 7,5 tonnánál nagyobb mezőgazdasági gépek ez alól is kivételt képeztek...

ÓRIÁSI VESZÉLYEKET REJT A JOBBIK NÉPSZAVAZÁSI KEZDEMÉNYEZÉSE, A FIDESZES SZAVAZÓK CSAKNEM ÖTÖDE KILÉPNE AZ EU-BÓL

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2022.08.09.


...Kaltenbach Jenő alkotmányjogász nem látja, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) milyen alapon tudná elutasítani a Jobbik által beterjesztett népszavazási kérdést. Máskülönben az alkotmányjogász azokkal ért egyet, akik szerint a kezdeményezés óriási veszélyeket rejt magában. Minden kutatás azt mutatja, hogy Magyarországon elsöprően magas az Európai Unió támogatottsága. Ezért is értelmezhetetlen, hogy miért kell erről népszavazást tartani: a fölösleges politikai akció diszkreditálja, lejáratja az ügyet – nyilatkozta Kaltenbach Jenő a Népszavának.

Nagy valószínűséggel a népszavazás érvénytelen lesz, de annak se lenne jelentősége, ha sikerülne elérni az 50 százalékos részvételi arányt – jegyezte meg. Kétharmados parlamenti többsége birtokában ugyanis a Fidesznek teljhatalma van, egy érvényes népszavazással szemben is bármit megtehet, bármikor tetszése szerint átírhatja az alkotmányt – hívta fel a figyelmet Kaltenbach Jenő.

Szászi Áron, a Policy Solutions politikai intézet elemzője szerint valóban szükség van arra, hogy az ellenzék a reaktív politizálás helyett önálló javaslatokkal, érthető üzenetekkel, jól célzott szakpolitikai víziókkal tudjon kiállni a nyilvánosság elé. Az ország EU-tagságának kérdése széles tömegek számára könnyen érthető, ugyanakkor stratégiai és taktikai szempontból is merülnek fel problémák a javaslattal. A stratégiai problémákat – ilyen például a kérdés időszerűsége, vagy az, hogy az „EU-párti népszavazást” könnyű „Huxit-referendumként” keretezni – jól tükrözi, hogy az ellenzéket is mennyire megosztja a javaslat.

A legfőbb taktikai problémát az jelenti – hangsúlyozta Szászi Áron –, hogy nagyon nehéz megugrani egy népszavazáson az érvényességi küszöböt. Ez még a Fidesznek sem sikerült 2016-ban a „migrációellenes” és az idei „gyermekvédelminek” nevezett népszavazáson. Ennek tükrében vakmerő ötletnek tűnik a kormánynál jóval kevesebb erőforrás birtokában egy olyan népszavazást kezdeményezni, ami mögött nem áll ott a teljes ellenzék.

Az EU-tagság védelméről szóló népszavazási javaslat abból indul ki – folytatta az elemző –, hogy a közvélemény-kutatások alapján évek óta elsöprő többségben vannak Magyarországon azok, akik egy EU-s referendumon a maradás mellett szavaznának. A tagság támogatottságának kérdése azonban elfedi a magyarok EU-hoz fűződő komplex viszonyulását.

A Policy Solutions egy évvel ezelőtti adatai alapján a maradáspárti többség tagjai közül nem mindenki lelkes rajongója az Európai Uniónak: 44 százalék mondható egyértelműen az európai integráció támogatójának, míg a magyarok negyede (27 százalék) inkább egy „nemzetek Európájában” gondolkozik.

Ez azt jelenti, hogy ők maradnának az EU-ban, de nem szeretnék, ha Brüsszelnek sok dologba beleszólása lenne.

A Huxit-pártiak aránya egyébként a kormánypártiak között a legmagasabb. (A fideszesek közel ötöde, 17 százaléka támogatná a kilépést, míg az ellenzékieknek csak 4 százaléka.) Jól érzékelteti az EU-kritikus álláspont elterjedtségét az is, hogy a magyarok fele szerint a „Brüsszeli bürokraták rá akarják erőltetni a magyar emberekre az akaratukat”. Vagyis a magyar kormány EU-ellenes kommunikációs támadásai képesek voltak rombolni a magyarok EU-ról kialakított, alapvetően pozitív képét – állapította meg Szászi Áron...

POLITIKAI ÁRUKAPCSOLÁS

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.08.08.


Van a sajtószakmának egy nagy átka, az, amit a sakkban úgy hívunk: „fogott figura lép”. Nálunk az egyszer megkezdett témát nem lehet abbahagyni, addig kell űzni, mint a sebzett vadat, ameddig van benne leheletnyi erő is, míg teljesen el nem ejtjük, ki nem írjuk belőle az utolsó csepp információt is.

Azonban ami tegnap még tragédiának tűnt – dr. Ujhelyi István törvényjavaslat- és népszavazás-tervéről beszélek, ami könnyen egy magyar kilépéshez is vezethetett volna az Európai Unióból – az ma inkább krimire hasonlít és szerintem holnap-holnapután tragikomédiába fordul. Mint nálunk minden.

Annyit azért ismételjünk át a szappanopera tegnapi részéből, hogy értse is mindenki, miről van szó, miszerint Ujhelyi dr. egy törvénytervezetet kívánt beadni, mely szerint az Országgyűlés köteles törvényt alkotni Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről. Ha ezt meghozzák, jó, ha nem, akkor országos, tehát ügydöntő népszavazásra bocsátja a kérdést. Ily módon tehát szerinte amennyiben magától vagy az össznépi kényszer hatására, de meghozza a Parlament ezt a törvényt, elhárul Magyarország kilépésének veszélye az Európai Unióból.

Tegnap azon kombináltam hogy ennek a dolognak milyen rákfenéi lesznek, ugyanis annyira ismerem az Országgyűlést, hogy tudjam: a törvényjavaslatot mindenképpen lesöprik, a népszavazást pedig Unió-ellenes kampánnyá változtatják, az orosz propagandaszervek testvéri segítségnyújtását is igénybe véve.

Nincs is szebb annál, mint amikor feldübörögnek a testvéri trollok...

KITERJEDT HÁLÓZAT ONTJA UGYANAZOKAT A MIGRÁNSOZÓ, KORMÁNYPÁRTI, PUTYINISTA HÍREKET A FACEBOOKON

LAKMUSZ
Szerző: NÉMET SZILVI
2022.08.03.


Több mint 6 éve működteti kiterjedt hálózatát egy ismeretlen hátterű hírgyár a Facebookon. Ugyanazokat a cikkeket osztja pár másodperces különbséggel a Titkolt hírek, a Keresztény konzervatívok, az Orbán Viktort támogatom és számos más oldal a közösségi médián.


A hálózat

A Hirextra.info domain alatt 2019 májusa óta fut a Jobboldali Médiahírek elnevezésű portál. Azt nem tudni, kik szerkesztik és üzemeltetik az oldalt, az viszont látszik, hogy az oldalnak két kedvenc témája van:

- a magyar pártpolitika és újabban az

- orosz-ukrán háború.

A hírportálon kevés az eredeti tartalom, főként máshol már megjelent cikkek és bejegyzések másodközléseivel találkozunk. A magyar belpolitikával foglalkozó anyagok forrása rendszerint a kormánypárti média (Mandiner, Index, Origo), míg az oldal másik slágertémájának számító orosz-ukrán háború eseményeit a közösségi médiából, kisebb portálokról vagy az orosz sajtóból szemlézik be a hírek közé.

A Hirextra.info-val korábban már az Urban Legends is foglalkozott, online hírforrásokat értékelő adatbázisában a portál alacsony átláthatóságú, politikailag elfogult oldalként szerepel. Az oldalnak nincs impresszuma, üzemeltetőiről pedig a domain regisztráció adatai sem árulnak el többet, a honlapot ugyanis egy proxy cégen keresztül jegyezték be.

Bár a portálon nem utal semmi arra, hogy jelen lennének a közösségi médiában, valójában egy kiterjedt, a jelek szerint koordináltan működő hálózat terjeszti rendszeresen a híreiket...