2022. augusztus 23., kedd

KORONAVÍRUS MAGYARORSZÁGON: KIDERÜLT, HÁNY EMBER HALT MEG AZÉRT, MERT NEM VOLT BEOLTVA

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2022.08.23.


Összesen 6097 haláleset lett volna megelőzhető a koronavírus tavaly őszi negyedik (delta) hullámában és az ötödik (omikron) hullám januári felfutó szakaszában, ha az elhunyt oltatlan fertőzöttek teljesen, vagyis emlékeztető oltással együtt be lettek volna oltva – állapította meg hét szakértő közös tanulmánya. 365 670 regisztrált fertőzött adatainak vizsgálata alapján a szakértők arra jutottak, hogy a koronavírussal összefüggő halálozás kockázatát a teljes oltottság a delta-hullám idején 90–95%-kal, az omikron-hullám során pedig 80% körül csökkentette. A valószínűsíthető őszi járványhullámhoz közeledve szükség volna a lakosság átoltottságának növelésére és felfrissítésére...

HA NEM LÉP A KORMÁNY A SZOCIÁLIS TŰZIFA ÜGYÉBEN, TÉLEN NEM LESZ MIT KIOSZTANI A LEGSZEGÉNYEBBEKNEK|

MAGYAR NARANCS
Szerző: FÜLÖP ZSÓFIA
2022.08.23.


Kevés a keret és nincs biztosítva az önkormányzatok elsősége.


Gyorsan kell lépni a téli szociális tüzelő ügyében, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát – írta augusztus eleji közleményében a Habitat for Humanity Magyarország. A szervezet arra szólítja fel a kormányt, hogy minél előbb lépjenek a tüzelőanyag-támogatások ügyében, különben a legszegényebb háztartásoknak egész egyszerűen nem lesz miből tűzifát osztani télen.

Túl kicsi a keret

A téli szociális tűzifa-támogatást 2011-ben vezette be a kormány. A feltételek és a pályázati rendszer az évek során valamelyest módosultak, néhány éve azonban már sem a kritériumok, sem a támogatás összege nem változott. Jelenleg a Belügyminisztérium pályázatára az ötezer főnél kisebb lakosságszámú települések önkormányzatai jelentkezhetnek, az igényelhető mennyiség pedig például attól függ, hogy hány idős (80 év feletti), rászoruló vagy közfoglalkoztatott lakos él az adott településen. A támogatást csak azok vehetik igénybe, akik szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, az önkormányzatok pedig a tűzifa mellett pályázhatnak barnakőszénre is (ami a valóságban sokszor rosszabb minőségű lignitet jelent, ahogy az az Átlátszó cikkéből is kiderül).

A Habitat 2018-ban átfogó kutatást készített a szociális tüzelőanyag-támogatásról:

az akkori adatok szerint nagyjából 2200 település pályázhatott és a támogatás 180 ezer háztartást ért el. Ez, a szervezet adatai szerint, a fával és szénnel fűtött lakásokban élők 12 százalékát jelentette
...GARRI KASZPAROV: „EGY PUSZTÍTÓ VERESÉG AZ EGYETLEN ESÉLYÜNK” – EXKLUZÍV INTERJÚ AZ OROSZ ELLENZÉK LEGISMERTEBB ARCÁVAL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2022.08.23.


„A sorsunk, hogy száműzetésben élünk. Oroszországba csak a Putyin-rezsim bukása után térhetünk vissza, de az nem lehetséges az ukrajnai katonai vereség előtt, így mindent ennek az egy célnak kell alárendelni” – mondja a Válasz Online-nak Garri Kaszparov. A 2005 óta politizáló sakkvilágbajnok és egykori világelső az egyik legismertebb orosz ellenzéki Nyugaton; az Egyesült Államokban és Horvátországban él. Állítása szerint, bár lassan évtizede nem járt Oroszországban, még így is többre jutott, mint a börtönben ülő Alekszej Navalnij – és nem ez az egyetlen kritikája vele kapcsolatban. Kaszparov 2015-ben könyvet írt a Putyin-rendszer veszélyeiről, s most, a háború kirobbanásával keserűen tapasztalja: igaza lett. Miért gondolja, hogy Ukrajna győzelme Oroszország egyetlen esélye? Mi lehet hazája sorsa 10 év múlva, és miért jó idealistának lenni? Interjú...

ELMARADT TŰZIJÁTÉK, BEALUDT A NEMZET SZEMÖLDÖKE, TÓTH GABI ROLEXE

YOUTUBE
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2022.08.22.Elmaradt tűzijáték, bealudt a nemzet szemöldöke, Tóth Gabi Rolexe...

PIACKISÖPRÉSSÉ VÁLHAT A SZÁLLÁSHELYEK MINŐSÍTÉSE? - FURCSA SZEMPONTOK IS FELBUKKANNAK A BESOROLÁSNÁL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.08.23.


Néhány, különösen balatoni egyéni szálláskiadó nézi nagy aggodalommal a kötelező minősítés igazán most beindult folyamatát. Attól félnek ugyanis, hogy az egész tortúra végeredménye bevételeik (esetleg teljes) apasztása, költségeik növelése lesz. Úgy véljük, mindettől nem tarthatnak egészen alaptalanul.

Elképesztő ütemben és mértékben épülnek (például a Balaton körül) azok a beruházások, amelyek szálláskiadásból akarhatnak jó megtérülést elérni. A helyiek szerint óriási túlkapacitás alakulhat ki, amit a félelmek szerint „piactisztítással” tehet a kormány nyereségessé. Legalábbis a magánkiadók (megjegyezzük, ezért nem csak ők) erősen tartanak ettől. Most főként a kötelező besorolás borzolja a kedélyeket.

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényt úgy módosították, hogy abba bekerült a szálláshelyek kötelező minősítése. A jogszabály szerint a szálláshely-minősítés az állam hatáskörébe tartozó tevékenység, melyet kizárólag a szálláshely-minősítő szervezet, vagyis a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. végezhet.

Formára az egészet kormányrendelettel szabták

A törvény előírásainak megfelelően már tavaly nyilvántartásba vetetett szálláshelyek minősítésének határidejét a 239/2009. számú kormányrendelettel határozták meg. E szerint a szállodáknak és panzióknak már tavaly, a kempingeknek, üdülőtelepeket és közösség hálóknak az idén június 30-ig kellett igényelni a besorolást a szálláshely-minősítő szervezettől. Most jönnek a magánszálláshelyek, amelyeknek 2023. január 1-ig kell átesniük a tortúrán...

ROHAMTEMPÓBAN TÖLTIK A MAGYAR GÁZTÁROLÓKAT, MÉGIS A TÉLI SZÁLLÍTÁSOKTÓL FÜGG SZINTE MINDEN

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.08.23.


A szokottnál sokkal gyorsabb ütemű volt az elmúlt hetekben a földgáz betárolása Magyarországon, az előző tíz évben csak kétszer fordult elő, hogy a mostaninál is több gázt töltöttek a tárolókba nyáron. Ennek ellenére a telítettség továbbra sem kiemelkedő, azt pedig nem könnyű megjósolni, mire lesz elegendő a tartalék, minden a téli szállításoktól függ.

A tartalékokat égettük télen

Június eleje és augusztus közepe között napi átlagban több mint 23 millió köbméter gáz került a magyar gáztárolókba, így összesen közel 1,8 milliárd köbméter tartalék gyűlt össze ebben az időszakban. Ez kifejezetten soknak számít.

Az elmúlt tíz évben csak 2017-ben és 2019-ben volt ennél is gyorsabb ütemű a betárolás, előfordult azonban, hogy feleennyi gáz sem gyűlt össze a nyári hónapokban.

Ennek megfelelően a tárolók telítettsége is nagyot ugrott június eleje óta, ám a mostani töltöttség többéves összevetésben így sem számít kiugrónak. Augusztus közepén 58 százalék körül jártunk, ami szinte pontosan megfelel a sokévi átlagnak, de az elmúlt négy évben mindig több gázunk volt az évnek ebben az időszakában...

KOMOLY VETÉLYTÁRSAT KAP A TELEKOM AZZAL, HOGY A 4IG ÉS AZ ÁLLAM MEGVÁSÁROLJA A VODAFONE-T

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2022.08.23.


715 milliárd forintért megvenné a Vodafone Magyarország Zrt. százszázalékos részvénycsomagját a Vodafone Europe BV-től az állam (49 százalékban) és a fénysebességgel bővülő 4iG Nyrt. (51 százalékban). Már meg is kötötték az előzetes, ám nem kötelező érvényű megállapodást. A bejelentés komoly szándékot tükröz, nemzetstratégiai jelentőségű tranzakcióvá minősíthetik, és az év végéig le is zongoráznák az üzletet. Szakértőt kérdeztünk, mit is jelenthet a csillagászati összegű tranzakció a magyar távközlési piacon.

A vezetékes piacon a Telekom sarkában lehet a 4iG

Jászai Gellért, a 4iG vezérigazgatója szerint ez lehet az elmúlt harminc év legjelentősebb hazai távközlési üzlete, hasonló léptékű, mint a Matáv privatizációja volt a rendszerváltás után, amivel nem lehet vitatkozni. A Concorde vezető részvényelemzője, Gaál Gellért szerint ha az utóbbi évek telekommunikációs tranzakcióit nézzük, akkor a DIGI megvásárlása mérhető csak hozzá (akkor szintén a 4iG volt a vevő), de az jóval szerényebb összeg volt, 625 millió euró (mintegy 230 milliárd forint).

Ez érdemi ugrás a 4iG számára, és a hatása is jelentős lehet – közel kétpólusú piacot hoz létre a vezetékes szegmensben, azaz a vezetékes telefon-, a tv-, és a széles sávú internetszolgáltatásban.

Az elérhető információk alapján a 4iG felér a másik nagy szereplő, a Magyar Telekom szintjére. A legfrissebb, 2021-es adatokból az derül ki, hogy

- hangban (vezetékes telefon) a Telekomnak 50 százalékos piaci részesedése van, míg az új entitásnak 42 százaléka lehet.

- Az internetszolgáltatásnál közel 40 százalék a Telekom részesedése, az új piaci szereplőé 43 százalék.

- A tévészolgáltatásnál pedig végképp a Vodafone-nal kibővülő 4iG lesz a vezető, 55 százalékkal, a Telekom 33 százalékos piaci részesedése mellett.

És ha azt nézzük, hogy a vezetékes telefont egyre kevésbé használjuk, és egyedül abban nagyobb a Telekom, akkor egyértelmű, hogy a cégvásárlással a 4iG utoléri őket, illetve komoly vetélytársuk lesz a vezetékes szegmensben – magyarázta Gaál Gellért.

A mobilszolgáltatásban is kétpólusúvá válhat a piac...

REMÉLEM, MEGŐRZŐDÖTT AZ EMLÉKEZETEKBEN...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.08.23.


Remélem, megőrződött az emlékezetekben az az eset, amikor 2011-ben az akkori Orbán-kormány leszámolt a földrajzi nevekről döntő bizottság tagjaival, és kirúgatta őket a munkahelyükről, mert a saját véleményüket mondták el és nem azt, amit a legfőbb úr szeretett volna hallani: a kormány által javasolt Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér elnevezést bonyolultnak merészelték tartani (ma már tudjuk: igazuk volt), és úgy vélték, ez a név nem menne át a köztudatba (ma már tudjuk, ebben is igazuk volt, továbbra is mindenki Ferihegyet emleget). Szakmai véleményüket megtorolták (mert minden Orbán-kormányban ott ülnek a Palkovicsok), s egyeseknek nem is a bizottsági helyükkel kellett fizetniük, hanem a bizottsági tevékenységüktől független munkahelyükről rúgták ki őket.
Most pedig a meteorológusok…
Magyarország mentális elÉszak-Koreásodásának biztos jelzőoszlopai (és akkor még meg sem említettük a Mandinert és annak kommentelgető, velejéig bátor, nevenincs regimentjét).
Ha majd valamikor, egy boldogabb időben elkészül ennek a rémkorszaknak “A tanú”-filmje, a földrajzi nevek bizottsága és a meteorológusok története dramaturgiai keretként foghatja közre az összes többi mocskot, sírni- és kiröhögnivaló szégyenteljes szennyet.


ORBÁN – LUKASENKA NYOMÁBAN?

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ALJAKSZEJ KAZSARSZKI
2022.08.19.


...Orbán retorikájában sok a párhuzam Putyin és ideológusai beszédmódjával, de a külpolitikája révén mindinkább egy másik posztszovjet autokratára, Aljakszandr Lukasenkára emlékeztet. Ezzel természetesen korántsem azt akarom mondani, hogy összehasonlítható lenne akár a rendszerük, akár a politikai hátterük, akár az általuk alkalmazott represszió mértéke.

Belaruszban 1995–96-ban rövid úton felszámolták az alkotmányos rendet. Nincs a nyugati képmutatásnak az a foka, ami bármikor lehetővé tenné, hogy az EU-ban szemet hunyjanak ilyen brutális tekintélyelvű hatalomátvétel fölött. Ahogy Oroszországban, Magyarországon is sokkal lassabban, fokozatosabban ment végbe a demokratikus folyamat megfordítása, és ha összehasonlítanánk a politikai rendszereket, valószínűleg azt találnánk, hogy Magyarország ma körülbelül ott tart, ahol Oroszország 2004 táján. A jelzős demokráciák emlegetése, legyen szó „szuverén” vagy „illiberális” demokráciáról, ideológiai ködösítés volt, miközben e két országban lépésről lépésre gyengítették a kompetitív politikai rendszert (Kazharski, Aliaksei: Illiberal or Sovereign Democracies. A Game of Adjectives and How Not to Play It. Visegrad/Insight, https://visegradinsight.eu, 2019. április 3.).

A belarusz diktátor egészen más okból tekinthető Orbán előképének. Lukasenka rendszere hamar kiérdemelte az „Európa utolsó diktatúrája” csúfnevet, hosszú távon azonban meglepően alkalmazkodóképesnek és rugalmasnak bizonyult, főleg ami a külpolitikáját illeti...

ITT OLVASHATÓ 


SZERETNÉM, HA LENNE TÉTJE A MONDATAIMNAK, DE AZT SEM AKAROM, HOGY GYŰLÖLETBEN ÉLJEK

TELEX
Szerző: PATAKFALVI DÓRA
2022.08.23.


Közel tíz éve, hogy itthon él, bár sokan máig azt hiszik, hogy Olaszországban. Ami érthető, Osvárt Andrea tényleg ott alapozta meg a karrierjét, és egy időben annyira ismert volt, hogy paparazzók követték a lakásáig. Aztán három, Amerikában töltött év után visszaköltözött a budapesti társasházába, ahol olyan állapotokat tapasztalt, hogy inkább a kezébe vette a felújítások menedzselését, és számvizsgáló bizottsági elnök lett. Hol voltak a legjobb szomszédjai, milyen konzekvenciákat vont le az áprilisi választásból, miért hagyott fel a producerkedéssel, és mit gondol a magyar politikai elit luxusban élő feleségeinek filozófiájáról?


Hány társasházi generálkivitelező száma van meg a telefonodban?

Nagyon soké, de sajnos azt kell hogy mondjam, a kilencven százalékuk megbízhatatlan. Pedig már beléptem a Megbízható kivitelezők Facebook-csoportba is, de vagy elnagyolt árajánlatokat kapok, vagy összevissza ígéreteket. Olyan vagyok, mint egy fejvadász, folyamatosan keresem a jó szakembereket.

Pedig némileg viccnek szántam a kérdést. Miért dolga ez egy számvizsgáló bizottsági elnöknek?

Egy olyan háznál, ahol ötven éve alig történt fejlesztés, ez szinte egy főállás. Most éppen pincerehabilitáció és kapufelújítás zajlik nálunk, nemrég festettük ki a lépcsőházat, korábban beázott a tető, és tavaly volt elektromos-, illetve gázhálózat-felújítás is. Ezekre a munkákra meg kellett teremteni a fedezetet, a kivitelezésre megtalálni a szakembereket, és az egészet elfogadtatni a lakókkal – ezt a közös képviselő nehezen tudta volna egyedül végigcsinálni. Mostanra olyan szorossá vált a munkakapcsolatunk, hogy a kedvencek között már a legelső helyen van a telefonomban, vagyis vele beszélek a legtöbbet...


SOKBA KERÜL, HOGY ORBÁN NACIONALISTA ZÁSZLÓSHAJÓT ÉPÍT A VODAFONE-BÓL – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa-válogatás
2022.08.23.


“Pedig Andi csak egy új telefont akart” (komment)

Ritkán fogadja ekkora elismerés, amikor egy populista kormány nyomást gyakorol a befektetőre, hogy az szálljon ki az üzletből. De hát a növekedés leállt a brit telekom cégnél. (Korlátozott hozzáférésű tartalom)

Az unió Versenyjogi Főigazgatósága hivatalból is vizsgálhatja a Vodafone-ügyletet

Hiába minősíti a kormány nemzetstratégiai jelentőségű projektnek, hogy a Vodafone részben állami tulajdonba kerül, azaz hiába mentesül az a hazai versenyhatósági vizsgálat alól, az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága hivatalból is indíthat vizsgálatot a tranzakció kapcsán.

Legyen a példánk Azerbajdzsán

Ami belföldi ügyfélkörrel rendelkezik, azt a „királyi család” kontrollálja. A NER szektorait hosszasan lehetne sorolni: energetika, bankrendszer, szerencsejáték, mezőgazdaság, média és az utóbbi időben egyre inkább az informatika és a távközlés.

Orbán saját maga köré építi az új magyar távközlési óriást

Válság küszöbén ekkora horderejű üzletet kötni: már-már perverz. A miniszterelnöki logika viszont mást diktál: minél több kritikus infrastruktúra felett gyakorol befolyást, annál biztosabbnak érzi pozícióját a hatalom.

Még mindig fejlesztik a rezsicsökkentés elszámolására kitalált szoftvert

„Egészen elképesztő, hogy egy olyan rezsinövelésre állt át a kormány, melynek informatikai alapjai nincsenek meg”. (Jámbor András)

Minden ellenérv lepattant Palkovicsékról

Így államosíthatják újra a több száz milliárdos közművagyont…

Palkovics akadémikus esete a véletlennel

“Az OMSZ-nek esetleg az jött ki, hogy tíz százalék az esélye annak, hogy valami olyasmi történik, amit szerintük a politikusok nem vállalnának be. Mégis mekkora százaléknál mondjuk azt, hogy hát itt most meghalhat két-három ember, biztos, hogy csináljuk? Az OMSZ-nek kell ezt eldönteni vagy politikusoknak? Csak egy politikus mondhatja azt, hogy egy olyan veszélyhelyzetet, amiről azt gondolhatjuk, hogy száz évente egyszer fordul elő, elvállalunk, mert nem maradhat az ország folyamatosan remegve a spájzban.”

Mi lett az idei évre is betervezett gigafelvonulással?

A légiparádé és a tűzijáték elmaradásával ellentétben erről azóta sem tudni, hova tűnt és mi lett vele.

A kormány az utolsó pillanatban válaszolt az Európai Bizottságnak

A magyar Kormány elküldte válaszlevelét az Európai Bizottságnak a költségvetési kondicionalitási eljárásban – közölte Varga Judit igazságügyi miniszter éjfél után a Facebook-oldalán. A határidő hétfő éjfél volt.

Húsgombóclevessel toborozták a határvadászokat

A falunapok, fesztiválok szezonja lassan véget ér, de a toborzás a terek szerint folytatódik. Ősztől pályaudvarokra, buszmegállókba, kormányhivatalokhoz települnek majd ki, hogy jelentkezőket csábítsanak a határvadászok a jelek szerint csak lassan gyarapodó kötelékébe.

3,3 milliárdos hajóépítési tudásközpontot hoz létre a Máltai Szeretetszolgálat a Velencei-tónál

Hajósnemzet vagyunk, vagy mi. (A fejlesztés inkább a Velencei-tó melletti „kajaklobbi” része lehet, ami a Kovács Katalin nevéhez köthető gigantikus kajak-kenu központ felépítésének köszönhető.)

Alig ért véget a moratórium, de máris rengeteg ingatlant árvereztek el

Egyetlen hónap alatt több mint 1100 ingatlant árvereztek el azután, hogy június 15-én véget ért a kényszerértékesítési- és kilakoltatási moratórium – tudta meg az rtl.hu.


MEGUGROTT A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ GYEREKEK SZÁMA, ÁM ÓRIÁSI A HIÁNY GYÓGYPEDAGÓGUSOKBÓL - A SZAKSZERŰ ELLÁTÁST EGYRE NEHEZEBB BIZTOSÍTANI.

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2022.08.23.


Egy év alatt jelentősen, 92,8 ezerről 97,3 ezerre nőtt a sajátos nevelési igényű (SNI-s) gyerekek száma - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2021/2022-es tanévre vonatkozó részletes adatközléséből. Bár az SNI-vel diagnosztizált gyerekek száma minden évben növekszik, az elmúlt tizenkét évben egyszer sem volt olyan mértékű az emelkedés, mint legutóbb. A KSH adatai szerint a legnagyobb arányban a súlyos tanulási zavarral rendelkező gyerekek száma nőtt: a 2021/2022-es tanévben 45,3 ezren voltak, ami 12 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A KSH szerint a növekedés “részben” a diagnosztikai állapotfelmérési eszközök korszerűsödése miatt történt, ám hogy milyen egyéb okok lehetnek, arról a hivatal elemzésében nem esett szó. Pedig Gyarmathy Éva klinikai szakpszichológus, az Atipikus Fejlődés Módszertani Központ alapítója szerint éppen az “egyéb okok” a fontosabbak. A szakértő a Népszavának nyilatkozva elmondta: a diagnosztikai eszközök nem változtak annyira, amivel magyarázni lehetne az SNI-s, különösen a fejlődési, tanulási zavaros gyerekek számának ilyen mértékű növekedését. Szerinte ebben sokkal nagyobb szerepe van például a hatéves kortól kötelező beiskolázásnak, az iskolaérettségi vizsgálatok szigorításának, ami miatt sok kisgyermek éretlenül kerülhetett be az iskolába és nem kapott fejlesztő oktatást. Az ő helyzetükön ráadásul a koronavírus miatti távoktatás is tovább rontott.

Fehér Tibor gyermekpszichológus, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányának tagja szintén úgy látja, hogy több probléma adódott össze, szerinte ide tartozik az a 2018-as törvénymódosítás is, amely megszüntette annak a lehetőségét, hogy azok a gyerekek, akik még nem tanulási zavarral, “csak” tanulási nehézségekkel küzdenek, felmentést kapjanak az osztályozás alól egyes tantárgyak esetében - a nehézségekre pedig további terhek rakódhatnak, ha az érintett tanulókra nem figyelnek oda eléggé. A megfelelő fejlesztést pedig a szakemberhiány is nehezíti. Fehér Tibor 

több olyan esetről is tud, amikor egy SNI-s gyermeknek heti két alkalom foglalkozást írt elő a szakbizottság, de a fejlesztő- és gyógypedagógusok alacsony száma és leterheltsége miatt ezt valójában nem kaphatja meg...


PELIKÁN JÓZSEF LETT A METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT ÚJ ELNÖKE, ELŐDJÉT A VIHAR SZABOTÁLÁSA MIATT INTERNÁLTÁK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PELIKÁN JÓZSEF
2022.08.22.


Virág Árpád, a Technológiai és Ipari Minisztérium Kommunikációs Főosztályának vezetője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Palkovics László technológiai és ipari miniszter azonnali hatállyal Pelikán Józsefet, a Vidám Park (az egykori Angol Park), a Narancskutató Intézet és a Fedett Uszoda volt igazgatóját az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökének nevezte ki. Virág hangsúlyozta, hogy Pelikán elvtárs úr már több felelős poszton kiválóan teljesített, antikommunista elkötelezettségét pedig már a Dezső nevű disznó (Röfi nagyapja) tiltott levágásával bizonyította. Egyebek közt neki köszönhetjük a magyar narancsot, mondta, ami a Nemzeti Együttműködés Rendszerévé nőtte ki magát.

“Pelikán Józsefnek ezúttal a pontos viharelőrejelzések területén kell maradandót alkotnia, a nemzeti együttműködés rendszerének egy újabb fontos posztján kell őrt állnia” – jelentette ki Virág. A minisztérium kommunikációs főosztályának vezetője hozzátette, Pelikán elődjéről kiderült, hogy Brüsszel és Soros ügynöke, az anyja egyik barátnője egy olyan ember szeretője volt, aki az előző rendszerben kuláknak adta ki magát, hogy megtévessze a nemzeti kormányt. Bevallotta. “A meteorológus elnököt már internáltuk a testvéri Szovjetunióba Oroszországba” – közölte Virág Árpád.

A vezetőcserét az tette szükségessé, hogy a meteorológiai szolgálat Brüsszel által beépített és Soros által fizetett korábbi elnöke szabotázst követett el, amivel megakadályozta, hogy a mi bölcs vezérünk népe a rezsicsökkentés megőrzését, az infláció radikális csökkentését, az élelmiszerárak brutális leszállítását és az ingyen benzin korlátlan hozzáférését olyan tüzijátékkal ünnepelje meg, amibe beleremegett volna a hanyatló liberális világbirodalom. Brüsszelt elfogta a sárga irigység. A tüzijáték után kénytelen lett volna elismerni a vereségét, és átutalni a visszatartott pénzt.

Magyarország és a magyar nép ellenségei nem törődtek bele a nyilvánvaló vereségükbe, hanem ellentámadást indítottak. A meteorológiai szolgálat korábbi vezetője Brüsszel utasítására egy olyan időjáráselőrejelzést adott, hogy vihar lesz, emiatt az Operatív Törzs úgy döntött, hogy nem lehet a tüzijátékot megtartani. Soros György embere megtévesztette a legtapasztaltabb operatív vezetőket is, mert a “szakmaiság” ócska liberális trükkjére hivatkozott. “Az Operatív Törzset továbbképzésre rendeltük”, tette hozzá Virág Árpád, majd folytatta.

“Visszaéltek azzal, hogy Bástya elvtárs Viktor nem tartózkodott itthon, mert az Adriáról akarta nézni, ahogy az alacsonyabbrendű, kevertfajú nyugati világ megsemmisül a tüzijáték látványának súlya alatt. Ezt a tervet hiúsította meg a meteorológiai szolgálat brüsszeli ügynöke, amikor azt a hamis látszatot keltette, hogy vihar lesz. Ravasz terve elhitetéséhez még esőt is szerzett, hogy ne legyen gyanús, és mindenki bedőljön a hazugságának. Hiába adtuk ki körlevélben, hogy mindig az a gyanús, ami nem gyanús”, mondta Virág, aki ezután pontosan leírta a szabotázs formáját.

“Az áruló ezután gondoskodott arról, hogy ne legyen vihar, így az a hamis látszat keletkezett, hogy Magyarország nem tud tüzijátékot tartani (sem). Az elmaradt tüzijáték miatt a nemzetközi helyzet fokozódik. Már korábban jeleztük Pelikán Józsefnek, hogy egyszer kérni fogunk tőle valamit, ami most bekövetkezett. Kineveztük a Meteorológiai Szolgálat elnökének. Nem akarta elvállalni, de az élet nem habostorta” – egészítette ki Virág Árpád. Pelikán József Virágra nézve kijelentette, hogy “ahol nem vagyunk mi, ott az ellenség. Nem ülhetünk mindig a babérokon”...

ITT OLVASHATÓ

SZTÁLIN METEOROLÓGUSA

FACEBOOK
Szerző: NYÁRY KRISZTIÁN
2022.08.22.


Sztálin meteorológusa

Alekszej Feodosevics Wangenheim (Алексей Феодосьевич Вангенгейм), a Szovjetunió Meteorológia Szolgálatának igazgatója 1934. január 8-án este a moszkvai Bolsoj Színházba készült. Felesége a jegyekkel a kezében az aulában várakozott, de a férje nem érkezett meg az előadás kezdetéig. Sőt, később sem: aznap délután a titkosrendőrség hírhedt Ljubjanka börtönébe hurcolták a hivatalából. Közölték vele, hogy szabotázzsal vádolják, mert meghamisította az időjárás-előrejelzéseket, hogy aláássa az aszály elleni harcot. Hithű kommunista volt, Sztálin hűséges híve, ezért először azt hitte, összekeverik valakivel. Később rá kellett jönnie, hogy őt teszik felelőssé a rossz állami döntésekből következő csapnivaló mezőgazdasági termésért. Tíz év kényszermunkára ítélték. Ezután is úgy gondolta, túlkapás áldozata, Sztálin bizonyára nem tud sorsáról.

Emléke úgy maradt fenn, hogy büntetését a távoli Szoloveckij-szigeteken töltötte, ahol egy kolostorból kialakított Gulag-táborban dolgoztatták. Itt egy egykori kolostor könyvtárába időnként beengedték a jó magaviseletű rabokat. Mivel a szakmája volt a szenvedélye, Wangenheim engedélyt kért rá, hogy méréseket készíthessen a környéken felgyülemlett hómennyiségről és más időjárási adatokról. Azt is megengedték neki, hogy lerajzolhassa a sarki fényt, a különböző felhőalakzatokat, később pedig már a helybeli állat- és növényvilágot is. Rajzait és akvarelljeit egy külön füzetbe gyűjtötte. Naplót is vezetett négyéves kislánya számára, amelybe megfigyeléseit és irodalmi igényű reflexióit rögzítette. Meteorológiai témájú előadásokat is tartott rabtársai számára. Lenyűgöző előadó volt: a foglyok rajongva hallgatták, amit a sarkvidéki kutatásokról, a sztratoszféra meghódításáról, a Holdra és a Marsra való utazás megvalósíthatóságáról jövendölt.

Néhányszor feleségének is írhatott levelet, ezekben örök szerelméről biztosította, és optimista volt saját jövőjével kapcsolatban. „Sétáim során beszélek a Holdhoz, és megkérem, hogy adja át üdvözletemet kedvesemnek. Egyszerre ragyog rád is, mint rám” – írta egyszer költői lelkesedéssel. Három és fél évvel a letartóztatása után azonban az államvédelemtől érkezett levél a feleség számára, amelyben közölték, hogy férje büntetését újabb 10 évvel meghosszabbították, és egyúttal megvonták tőle a levelezés jogát is. Soha többé semmilyen információ nem érkezett felőle. Csak a Szovjetunió összeomlása után derült ki, hogy a levél minden szava hazugság volt. Wangenheimet 1937. november 7-én, a Nagy Októberi Forradalom 20. évfordulóján – egyfajta perverz ünnepi aktusként – 1115 másik rabbal együtt kivégezték. Hivatalosan egy nacionalista összeesküvésben való részvétellel vádolták őket. Valójában egyszerűen kellett a hely az újabb raboknak.

A meteorológus naplója és rajzai az egykori kolostor könyvtárából kerültek elő. Lánya, Eleonóra, aki ismert paleontológus lett, megtudta az igazságot. Elzarándokolt apja tömegsírjához, és egy emlékalbumot állított össze a tiszteletére. Ennek alapján írt a történetből regényt Sztálin meteorológusa címmel Olivier Rolin, francia író.

A 81 éves Eleonora Wangenheim 2011-ben, 77 évvel apja letartóztatása után kiugrott egy moszkvai bérház kilencedik emeletéről. Nem sokkal később Vlagyimir Zsirinovszkij, a radikális javaslatairól ismert orosz politikus a Dumában követelte az orosz Meteorológiai Szolgálat feloszlatását, és vezetőinek kirúgását, mert a szervezet nem tudott megjósolni egy moszkvai felhőszakadást. Mindez persze már csak halvány visszfénye a sztálini időknek...

ZABÁLJ VODAFONT

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.08.23.


Amikor kezdett biztossá válni, hogy az Unió nem küld egy kanyi vasat sem, mert szerinte a burgenlandi traktorista pénze nem arra való, hogy a nerelit jachtokon kurvázzon, vagy uram bocsá, a kedves vezető röpülővel járjon meccsre harminc éves megszokásból, illetve a maffia mindent ellopjon, akkor Orbán elkezdett nyüszíteni, mint a fába szorul féreg. Annak a pillanatnak a terméke az extraprofitadó, amellyel azért sarcolnak boldog-boldogtalant – de nem a sajátjaikat -, hogy föltöltsék például a rezsivédelmi alapot, ami nagyon jól hangzik, de tartalma nincsen semmi az ég egy világon. Pántlika a szaron.

Ekkor, amikor a rezsivédelmi alap nagy hangon, mint a bávatag szavazó megmentésének záloga és Orbán jótéteménye bejelentődött, hétszáz milliárdban határozták meg azt az összeget, ami majd megvédi a megfagyástól a bamba magyart. Ehhez képest reszket most már egyre jobban mindenki, mi lesz, ha megérkezik az első, új metódus szerint kiállított számla, és nem lesz elég a komplett fizetése rá. Erre mondta Orbán, hogy tessenek kevesebbet fogyasztani vagy többet keresni, ő egyebet nem tehet, mit csináljon, szarjon sünt? Ez utóbbit csak gondolta azzal a toldással, hogy minden egyes sápítozó magyar bekaphatja.

És mindazok után, hogy ezt így lerendezte magában integetve a lelkiismeretének a peronon, magasabb szempontok után kezdett koslatni, ami nála egyet jelent a közpénzből való szerzéssel. Ilyenkor jár az agya azon, hogy mit lehetne még megszerezni, és legfőképp hogyan, hogy a pénzünkön fölvásárolt céget, egyebet aztán tovább lehessen passzolni alapítványnak álcázott rokonságnak. A módszerek bár átlátszóak, de nagyon kifinomultnak mondhatók mégis. Most épp a Vodafone magyarországi részlege tetszett meg valami miatt, ez azonban nagy cég, és rohadt sokba kerül. Valamivel többe, mint a rezsivédelmi alap.

Haladásunk előtt még egyszer nyugtázzuk, hogy a megsarcolt cégektől lenyúlt pénzt akárha valami Robin Hood, a mese szerint köztünk osztotta volna ki jótevőnk, nos ehhez képest cseszi el úgy ahogyan van az egészet. Ebből egy kanyi nem sok, annyi sem megy jótéteményi célokra, a Vodafone lesz megvéve belőle, ha könyvelésileg nem is egy soron szerepelnek. Állítólag energia-, háborús, és még a kutyatöke tudja, hányféle vészhelyzet, van, amit ráadásul a kedves vezető maga hirdetett meg és ki erős dobpergés közepette. Vészhelyzetben nem veszünk valag pénzért cégeket, vagy, ha igen, akkor nincsen vészhelyzet.

Minden hazugság, minden egyes szó, mondat és levegővétel. A vita azonban, hogy Nagy Márton miniszter idióta-e, mint ahogyan azt a Ryanair vezére mondta, amikor kirabolták, eldőlt. Nem az, a Ryanairt megnyúzza, sőt, szénné bünteti, a befolyt összegből pedig megveszi a Vodafone-t. Így kell ezt vészterhes időkben, sőt, a mágikus nemzetstratégiailag kiemelt vásárlássá kell nyilvánítani, aminek az a folyománya, hogy senki nem vizsgálhat semmit. Ez voltaképp felér egy titkosítással. Annyit tudunk, hogy a magyar állam (Orbán) negyvenkilenc százalékot, a fennmaradó ötvenegyet a 4iG fizeti, akinek nem tudni, honnan lesz erre pénze...

5G-S TEMPÓBAN MEGY TOVÁBB A KRITIKUS INFRASTRUKTÚRA ÁTJÁTSZÁSA ORBÁN KÖRNYEZETÉHEZ - A 444 NÉGY KÜLÖN IS AJÁNLOTT CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2022.08.23.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele egy viharos hétfő után. Nemcsak az időjárás terén, de politikailag is mozgalmas volt a hétkezdés, ez a négy, külön is ajánlott cikkükből is látszódhat: