2021. november 27., szombat

MILLIÓKAT AD A KORMÁNY A CSALÁDOKNAK - DE MÉG ÍGY IS SOKKAL KEVESEBBET, MINT A TÖBBI EURÓPAI ORSZÁG

KRTK BLOG / PORTFOLIO
Szerző: ARTNER ANNAMÁRIA
2021.11.27.


Sokat hallunk a magyar családtámogatási rendszer számtalan eleméről és bőkezűségéről, s a családonként elvileg igényelhető összegek valóban sokszor százezres, sőt több tízmilliós magasságokban járnak. De vajon mennyit jelent ez valójában egy átlagos magyar család számára, hogyan aránylik az utóbbi évtizedben a dolgozók által előállított bruttó hazai termékhez, és valóban kimagasló-e európai összehasonlításban? Az adatok közelebbi vizsgálatával nyert kép korántsem meggyőző.


A magyar kormány számos új családtámogatási eszközt vezetett be az elmúlt években. Ez a „komplex, széleskörű családtámogatási forma” páratlan Európában, mint azt Balog Zoltán emberi erőforrásminiszter 2016-ban, majd Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár 2019-ben, 2020-ban, és később is sokszor elmondta, hangsúlyozva, hogy „A családokon nem spórolunk”. Mármint a kormány. Akár 35 millió forintot is kaphat az államtól egy nagycsaládossá válni akaró fiatal pár – emelte ki az államtitkár.

Ez persze jobbára csak elméleti lehetőség, ugyanis a 10 millió forintos otthonteremtési támogatást (CSOK), a 10 millió forintos babaváró hitelt és a 15 millió forintos kedvezményes (3%-os kamatozású) állami hitelt egyszerre csak azok vehetik igénybe, illetve csak azok tudják maradéktalanul kihasználni ezek minden előnyét (alacsony kamat, hitelengedés stb.), akik első házasok (legalább egyikük), elmúltak 21 évesek, de a feleség még nem töltötte be a 41. életévét, legalább egyikük három éve folyamatos biztosítotti jogviszonnyal rendelkezik, új, 90 négyzetmétert meghaladó lakást/házat építenek, vagy használtat vesznek, de vidéki kistelepülésen, már van, vagy vállalják, hogy lesz legalább 3 gyermekük (10 milliós CSOK), akik közül 3 a hitelfelvételt követő 5 éven belül születik meg (nullára futtatott 10 milliós babváró hitel) – hogy csak a legfontosabb állami előfeltételeket említsük – és természetesen ezek mellett még fizetőképesnek is bizonyulnak a hitelfolyósító bankok szigorú szabályai szerint (ne feledjük, hogy a teljes elméletileg felvehető 25 milliós hitel törlesztőrészlete bőven meghaladja a havi százezer forintot)...

KEDVEZŐBB FELTÉTELEK A FIDESZ-LOVAGOKNAK

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.11.27.


Alig fogadták el, máris tovább alakítják a várnegyed bérlakásainak eladását kötelezővé tévő frissen módosított lakástörvényt.


Palkovics László nem tervezi megvenni az I. kerületben található Táncsics utcai lakást – válaszolta a Népszava kérdésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kommunikációs Főosztálya. A szóban forgó bérlakást a tárcavezető egy győri magánlakás korlátozott idejű bérleti jogáért cserélt el még 2013-ban, hogy családjával közelebb lehessenek a szintén a Budai Várban élő anyósáékhoz. Vélhetőleg az innovációs miniszter lesz az egyetlen, aki (egyelőre) nem él a Fidesz által kezdeményezett lakástörvény biztosította kedvező bérlakás-vásárlási lehetőséggel. 

 Az I. kerületi önkormányzatnál ugyanis már többen is jelezték vételi szándékukat, a kérelmek jogszabályi megfelelőségét már vizsgálja a kerület. Az önkormányzat egyébként közbeszerzési eljárásban választotta ki az értékbecslőket, akik a törvény által kötelezően értékesítendő ingatlanok forgalmi értékét meghatározzák – mondta V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester a Népszavának. A kerületnek építészeket is fel kellett fogadnia, mivel a lakástörvény módosításával megvásárolhatóvá vált lakások jó része olyan épületben van, amelyet még nem alakítottak társasházzá és az ehhez szükséges tervdokumentáció sincs meg, így ezeket az önkormányzatnak kell megrendelni. Ráadásul nagyon sürgős a dolog, hiszen a november közepén hatályba lépett jogszabály szerint a vételi igény benyújtásától számítva hat hónap áll az önkormányzat rendelkezésére, hogy megállapítsák a vételárat, amihez azonban a társasházzá alakításra is szükség van. Ha nem teszik meg határidőre, illetve a megajánlott vételárat a bérlő nem fogadja el, akkor a fővárosi kormányhivatal jelölheti meg az árat, amelyen a Budavári Önkormányzat kénytelen lesz értékesíteni az ingatlant. Ez okoz némi aggodalmat a kerületben, hiszen a fideszes Sára Botond vezette hivatal nem számít az ellenzéki önkormányzatok nagy támogatójának.

Mint arról korábban beszámoltunk, a lakástörvény nagy felháborodást keltő módosításának első verziója valamennyi bérlakás eladását kötelezővé tette volna az önkormányzatoknak. Ezt később a budai várnegyedre, illetve a világörökségi helyszínekre és ezek védőövezetére szűkítették. Tehát az V., a VI. és a IX. kerület érintett önkormányzati lakásainak bérlői is bejelenthetik vételi szándékukat. Soproni Tamás, Terézváros polgármestere lapunknak megerősítette, ők is érintetettek, de még senki nem jelezte a bérlők közül, hogy vásárolna...

TITOKZATOS IKERPORTRÉK: KERESD AZ ELTÉRÉST EGY FOTÓN BELÜL!

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2021.11.26.


A világ egyik legdrágább felvételén, Diane Arbus fotóján egy testvérpár, két hétéves kislány látható, és a képnek még a parafrázisai is világhírűvé váltak. Az ikrek az ókortól napjainkig megmozgatták a művészek és a tudósok fantáziáját, de az agyontanulmányozott ikerlét a mai napig szolgál meglepetésekkel.


„A Földön végtelen számú dolog létezik, ez mindig így volt és így is marad. Különbözik egymástól az összes ember, különbözőek a vágyaik, mást tudnak és mást szeretnek, másképp is néznek ki. Minden létező dolog különbözik minden mástól. Épp ezt szeretem: a különbözőséget, a dolgok egyediségét és az élet fontosságát“ – írta 16 éves korában egy középiskolai fogalmazásában Diane Arbus amerikai fotóművész. Egyesek szerint a társadalmi érzékenyítés nagymestere, míg mások szemében öncélú provokatőr, a bipoláris zavarban szenvedő Diane Arbus épp 50 éve vetett önkezével véget az életének. Akkor volt 48 éves....

TOTYIK TAMÁS: HA A PEDAGÓGUSOK NEM LENNÉNEK KÖZALKALMAZOTTAK, AZ ÁLLAM JÁRNA JÓL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.11.27.


Az Orbán-kormány a pedagógusoknak 2023-tól jelentős béremelést ígér, aminek az lehet az ára, hogy megszüntetik a közalkalmazotti státuszukat, és ahogy a szakképzésben dolgozók, úgy ők is a Munka törvénykönyvének hatálya alá kerülnének. Erre Pósán László fideszes országgyűlési képviselőnek, a Debrecen TV- ben tett felvetéséből lehet következtetni. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a közalkalmazotti törvénynél sokkal alacsonyabb védelmet nyújtó Munka törvénykönyve az állam számára jóval több pénz elvonására ad lehetőséget.

Attól tartanak a pedagógusok, hogy megszűnik a közalkalmazotti státuszuk. Mire alapozzák ezt a feltevést?


Pósán László fideszes országgyűlési képviselőnek, az Országgyűlés kulturális bizottsága elnökének a Debrecen TV-ben tett nyilatkozatára. Ő azt mondta, végig kell gondolni, van-e értelme annak, hogy a közoktatásban tanító pedagógusok jelenleg is közalkalmazottként dolgoznak, míg a szakképzésben oktatók foglalkoztatása már a Munka törvénykönyve alapján történik. Megkérdőjelezte, hogy szükség van-e a két jogviszony fenntartására. Pósán azt is mondta, nem kérdés, hogy a pedagógusbéreket újra kell tervezni, de a szakképzésben, ahol már nincs egységes bértábla, hanem egyéni bérezés van, az egyéni teljesítményeket is jobban lehet jutalmazni...

KERESZTÉNY ÉRZÉKENYÍTÉS

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: MONOSTORI TIBOR
2021.11.26.


A keresztény egyházak kétezer éves tapasztalattal rendelkeznek a tár­sa­dalmi attitűdök megváltoztatása terén. Nem érdektelen át­te­kin­teni, hogy az egyik felekezet, a református miként teszi ezt ma az iskolarendszerben és a gyülekezetekben. Példamutató és kevésbé üdvös példák következnek. A témában egy felekezeti konferencián októberre kitűzött előadásunkat az egyház vezetői (köztük Balog Zoltán zsinati elnök) letiltották, ennek rövidített változatát adjuk közre.


Az érzékenyítés keresett fogalommá vált. Főként negatív értelemben, mert egyes megjelenési formáit (elsősorban a konzervatív oldalon) a nyugati, dekadens társadalmi trendek agresszív meghonosítására tett kísérleteknek tartják. A terminus önmagában semleges: egy módszertant takar, amely valamely fogyatékosság vagy szokatlan, atipikus vonás elfogadását segíti elő, és az empátia kialakításának folyamatát teszi hatékonyabbá.

A fogalom új, mégsem anakronizmus azt nagyobb időtávban értelmezni. Az érzékenyítés csupán kis alkotóeleme egy jóval szélesebb jelenségnek. A tét valójában az attitűdmódosítás, a szociális viszonyulások akár radikális megváltoztatása vagy éppen konzerválása. A lélektani hadviselés egy válfajának több évezredes művészetéről és tudományáról van szó, amely mára önálló szakterületté fejlődött, és a hadtudományban, marketingben, politikai agitációban éli virágkorát. Ahogy a téma kiváló hazai szakértője, Mező Ferenc fogalmaz, „szociális befolyásolásra törekvő lélektani műveletekről” beszélhetünk, mégpedig kognitív (például sztereotípiákon alapuló), érzelmi és viselkedésre irányuló elemekkel egyaránt. Maga a társadalmi érzékenyítés szó nem terjedt el különösebben Nyugaton.

A keresztény, azon belül a református érzékenyítés három fajtáját kíséreljük meg elkülöníteni, a teljesség igénye nélkül...


SZEMBEMENNI AZ ELVÁRTTAL: A HABITUS, AMIRE SZÜKSÉG VAN AHHOZ, HOGY VÁLTOZZON A POLITIKAI KULTÚRA

MÉRCE
Szerző: PARÁSZKA BORÓKA
2021.11.27.


Többen leírták itt, hogy Márki-Zay határkerítésről, menekültügyről elmondott szavai azért olyanok, amilyenek, mert tisztában van a realitásokkal. Tudja, hogy ilyen, az előző kormány menekültellenes propagandáját nem fölülíró üzenetekkel lehet nyerni.

Mutatok valakit, valamit. Ő itt Gabriela Firea, a román szocdemek által családügyi miniszternek jelölt politikus(nő). Nem makulátlan a pályája, lehet kritizálni. De most a szakbizottsági meghallgatáson produkált valami olyasmit, ami úgy tűnik, a magyarországi politikai életben ismeretlen. Mielőtt elmesélném, hogy mit, nézzük meg jól a képet.

Firea hozza a decens román polgárnő figuráját. Frizura, ékszer, feltűnő eleganciával. Nyakában kereszt. Ez, az ortodox államegyház világában minden egyházi lojalitásnál erősebb jel, vallomás, elköteleződés. Ő az egyházé, a hívőké, egyszóval azoké, akiké a hatalom, az igazság és az élet.

És akkor most térjünk át a bizottsági meghallgatásra. A szélsőjobbos AUR képviselője (annak az AUR-nak, amely kisajátította az „én testem, az én döntésem” abortuszpárti feminista jelszót oltásügyben) megkérdezi Fireától: mit gondol az abortusztilalomról?
...

NÉHÁNY ÁBRA ARRÓL, HOGY OLTÁSOK NÉLKÜL SOKKAL NAGYOBB BAJBAN LENNÉNK

G7.HU
Szerző: HOBOT PÉTER
2021.11.27.


A legfrissebb, tegnapi adat szerint 62,5 százalékra emelkedett az oltottak aránya a teljes népességen belül, ezzel a felnőtt lakosság 68 százaléka lett védett, ami Európán belül az alsó harmadba tartozó eredmény, de nyolc országot így is megelőzünk az oltási ranglétrán.

Az adatokkal lefedett utóbbi hét nap* alatt első oltást közel 70 ezren, másodikat 35 ezren, harmadikat 505 ezren adattak be. Különösen az utóbbi nagy ugrás a megelőző hetekhez képest, és remélhetőleg egy ideig még ki is tart a lendület, bár az utóbbi időben végzett közvélemény-kutatások eredményei eléggé szórtak azzal kapcsolatban, hogy mennyien tervezik a harmadik oltás felvételét, vagy már tették is meg.

Mindenesetre ezek közül mindegyikben kedvezőbbek az arányok, mint a Policy Solutions szeptember közepén felvett kutatásában, amikor a megkérdezettek többsége még nem tervezte beadatni a harmadik oltást.

A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy milyen okokból utasítják el az oltást azok, akik egy oltással sem rendelkeznek. A legerősebb ok, hogy az emberek félnek a mellékhatásoktól, a második leggyakoribb válasz pedig az volt, hogy nem tartják elég hatékonynak az oltást.

Pedig a negyedik hullám adatai egyértelműen mutatják, hogy a harmadik hullámhoz képest jóval jobb helyzetben van a társadalom, ha nem a fertőzésszámokat, hanem a komoly megbetegedést és a halálozást vizsgáljuk. Ennek pedig az oltás az oka: a negyedik hullám terjedési görbéje nem laposabb, mint harmadiké, amiből arra következtethetünk, hogy az oltás tényleg nem a megfertőződéstől, hanem a komoly megbetegedéstől véd igazán. Ezt az adatok is alátámasztják: hasonló számú regisztrált fertőzöttre jóval kevesebb kórházban ápolt beteg, lélegeztetett és elhunyt jut a negyedik hullámban, mint a harmadikban jutott...

ENDRE LÁSZLÓ SZERINT HA Ő BŰNÖS A ZSIDÓK KIIRTÁSÁBAN, AKKOR AZ EGÉSZ ORSZÁG BŰNÖS

444.HU
Szerző: 444.hu
2021.11.26.A magyar bürokrácia csúcsteljesítménye egy tömeggyilkosság volt. Hogy lett egy egyszerű hivatalnok a magyar vidéki zsidóság kiirtásának fő felelőse? Hány ember vett részt a deportálásokban? Mi a magyar nép felelőssége? Sarkadi Zsolttal beszéltünk az Endre Lászlóról szóló cikk-sorozatáról.

Cikkek: RABSZOLGAMUNKA ÉS EMBERTELEN KÖRÜLMÉNYEK: AMIRŐL A VILLANYAUTÓZÁS KAPCSÁN NEM BESZÉLÜNK

TELEX
Szerző: ZÁCH DÁNIEL
2021.11.27.A villanyautók lítiumion-akkumulátorainak nélkülözhetetlen nyersanyaga a kobalt. Az ezüstös-szürkés színű ásványt az Egyesült Államoktól Oroszországon át Ausztráliáig a világ tizenhárom pontján bányásszák, de legfontosabb lelőhelye a Kongói Demokratikus Köztársaság, ahol elképesztő körülmények közt élő, megalázott, kizsákmányolt helyiek végzik a kitermelést. Tíz éven belül jöhet a kobaltmentes akkumulátorok korszaka, de a fejlett világ most még nagy ígéretekkel, ám alapvetően tétlenül asszisztál a modern ipar szégyenfoltjának fennmaradásához.

Nyolc-tizenkét éves gyerekek földet és köveket pakolnak a sáros vízben, majd amikor összegyűlt egy nagyobb mennyiség a tálban, a fejükre kapják és a válogatómunkáshoz viszik, aki a szürkés-fémes színű köveket keresi. Az időpont ismerete nélkül képtelenség eldönteni, hogy amit látunk, mikor és hol történik, mert a középkori körülmények, a kemény fizikai munkát végző gyerekek és a kezdetleges eszközök alapján azt gondolnánk, századokkal korábban zajlik mindez. Pedig az eseménysor a Sky News 2017-es riportfilmjének részlete és amit bemutat, arról a fejlett világ talán tudni sem szeretne. A Kongói Demokratikus Köztársaságban járunk, ahol a világ legnagyobb kobalt-lelőhelye van, a film szereplői pedig egy hosszú nyersanyaglánc kezdőpontján állnak. Ők a modern akkumulátoripar áldozatai...


ZACHER GÁBOR: NAGYON VÁROM MÁR, HOGY MIKOR LESZ A MAGYAR ALKOHOLISTA IS HUNGARIKUM

24.HU
Szerző: VASKOR MÁTÉ
2021.11.27.


Minden harmadik magyar középiskolás heti rendszerességgel fogyaszt alkoholt, a 14–18 évesek leginkább rövid italokat isznak, többek közt ez derül ki a Szétcsúszva program felméréséből, amelyet Zacher Gábor toxikológus, a program tanácsadója ismertetett.

A szakember az Infostartnak arról beszélt, sajnálatos módon a tömény alkohol dominál, az meg még inkább nem jó, mert a tömény alkohol sokkal kiszámíthatatlanabb. Az ember, ha megiszik egy-két pohár sört, jobban tudja keretrendszereit betartani, de a tömény hirtelen csap le rá, mondta Zacher.

Felmérésük alapján a 18. életévüket betöltött fiatalok több mint 80 százaléka fogyasztott már az életében alkoholt, és nem feltétlenül arról van szó, hogy belekóstol, hanem olyan mennyiségű alkoholt, amely már jelentős élettani hatással bír.

Kiderült, a fiatalok 40 százalékban fogyasztanak töményet, ami Zacher szerint elgondolkodtató.

De persze világos: kis mennyiség, hamar beüt


– magyarázta a toxikológus.

A rendszeres alkoholfogyasztás elmondása szerint a fiataloknál nem azt jelenti, hogy naponta isznak, mint a felnőtt alkoholisták, hanem egyfajta heti rendszerességről van szó.

A kutatás szerint a fiatalok leginkább azért nyúlnak az alkoholhoz, mert feszültségoldó...

GÖTZ SZABÁLYSZERŰEN MŰKÖDIK

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2021.11.26.


Tessék szíves lenni becsületszóra elhinni nekem, nem vagánykodni akarok, hogy én már mikor megmondtam, Hamletet sem kívánom felidézni (oh az én próféta lelkem), csak annyit akarok mondani, hogy idén április 24-én, amikorról az itt idézett bejegyzés való, már minden előre látható volt, ha az ember képes arra, hogy értelmes kérdéseket tegyen föl.

„…tegnap valaki a magukat komolyan vevő politikusok közül szigorú arccal elítélte a kormány valamely tevékenységét. Nyilván hallotta a nagyoktól, hogy bizonyos társadalmi berendezkedésű országokban ilyesmit szoktak mondani. Miszerint bizonyos tevékenységeket úgy helytelenítenek, hogy elítélik őket. És akkor az azt jelenti, ez így nem lesz jó, sürgősen változtatni. És akkor valószínűleg változtatnak is, nem tudom, sosem éltem társadalomnak nevezhető közösségben, én itt élek ebben az ázsiai törzsszövetségben, ahol az együttélés szabályozása még mindig a vérszerződés rendkívül primitív és gusztustalan, ám a politikusaink által nagyra becsült aktusán alapul, annak a 8-9. századi kornak a szellemi és erkölcsi színvonalán tenyésző vezérekkel, akik még mindig úgy viselkednek, mint a nyáj kolomposai. Jó esetben. Kivétel elenyésző mennyiségben.

Namármost. Ebből az ázsiai hagyományokat szorgalmasan építgető, annak megfelelő szellemi és erkölcsi színvonalon tenyésző fajtából van nekünk egy miniszterelnökünk, aki egy, egyetlen egy dologban abszolút következetes: soha életében nem tett semmi jót. Minden cselekedetét a gyűlölet, az ártani akaró szándék, a bosszúvágy alapjáról indítja, ha netán épít valamit, azáltal is rombol, sokkal nagyobb az építés által okozott kár, mint amennyi hasznot hajt valami újnak a létrehozása. Ez azért nem lehet könnyű, még Hitler is tett olyan dolgokat, amiknek a hozadéka dicséretes lett, a mi miniszterelnökünknek azért sikerül ezt is elkerülni, mert minden egyes pozitívnak látszó mozdulata valaminek a megsemmisítését célozza.

És most itt van ez a mindent elsöprő oltási hullám. Tetszik gondolni, hogy sok évtized után egyszercsak tesz valami jót, valami mások üdvét szolgálót? Ugye első pillantásra nyilvánvaló, ez lehetetlen. Némely körültekintő, a holnapnál valamivel messzebbre látó elmék bölcs mosollyal legyintenek: ugyan, hát mindenki tudja, az EB miatt van az egész.

Komolyan? Ennek a széthízott gyűlölethalomnak szüksége volna arra a legitimációra, amit az oltás jelent? Ürügynek talán jó, de nem a teli stadion a cél. Itt vannak ezek a lelkes kékszemű kisgyerekek a nagy piros rollijukkal, és demokráciát akarnak játszani. És bármilyen pipogyák, látszólag el is érhetnék a céljukat, mert bár senki nem tekint rájuk úgy, mint akik képesek megváltani ezt a világot, de a hordóhasú most már tudja, hogy az ideje lejárt. A jövő évi választásokon egy hátsó lábaira álló pávián is megverné, ha a választás megközelítőleg tisztességes volna. A mi miniszterelnökünk annak hallatán is csak elnyom egy gúnyos mosolyt, midőn az „ellenzék” rendszeresen hárommillió kormánypárti szavazóról beszél, ő ugyanis tisztában van vele, hogy valójában három-négyszázezer közvélemény kutatási szavazat vehető biztosra, ami már régen nem jelent egymillió választót sem. Ide már kevés az a számítógépes csalás, ami a „határon túliak” ugyancsak hamisított szavazataival együtt is majdnem kevés lett a 2018-as választások megnyeréséhez
...

NOVEMBERI HELYZETKÉP

NÉPSZAVA
Szerző: LENGYEL LÁSZLÓ
2021.11.27.


Az Európai Unió felcsútizálása vagy Felcsút európaizálása – ez itt a kérdés; „a világ esze épp Azerbajdzsánnal vagy Kínával akar közös államot, vagy épp az Európai Uniót akarja felcsútizálni” – említi szarkasztikusan Parti Nagy Lajos múlt heti interjújában.

Megbukott kísérlet 

Nem nagy merészség tőlem, ha kijelentem, hogy az évtizedes nagy felcsútizálási kísérlet megbukott. Orbán Viktornak nem sikerült a maga képére formálnia Európát. A novemberi helyzet éppen azt példázza, hogyan érnek néhány hét, nap alatt véget a Boriszov-, Babiš-korszakok. Kellettek erős külső lökések az összeomlásokhoz, de látjuk a választói akaratot: a voksolók mindenütt középre tartó, kormányképes, Nyugat-barát országot akarnak maguknak. Részesei és nem szétszaggatói szeretnének lenni a közös európai szövedéknek, konszenzust, biztonságot és nyugalmat kívánnak, nem konfliktust, kiszámíthatatlanságot és nyugtalanságot. Az Orbán-kampány nem mérsékelt, hanem szélsőséges irányba menetel. Nem a közép, hanem a szélek szavazóit szeretné begyűjteni. Nem véletlen, hogy a Fidesz kongresszusa a harciasság, a negatív kampány kongresszusa volt, ahol nem volt helye a mérsékelteknek. Ha a világot, Európát, sőt, már Budapestet sem sikerült felcsútizálni, a vidék azért a miénk. Mi maradunk, mi lopunk, folytatódik a rendszer – ez az üzenet...

KÖVÉR LÁSZLÓ ARRÓL BESZÉLT TITKOSSZOLGÁLATI VEZETŐKNEK, HOGY AZ ELLENZÉK JELENTI A LEGNAGYOBB NEMZETBIZTONSÁGI VESZÉLYT

TELEX / DIREKT36
Szerző: DIREKT36
2021.11.27.


Különleges közönség előtt mondott beszédet tavaly február végén Kövér László, a Fidesz egyik legbefolyásosabb politikusa, a magyar Országgyűlés elnöke.

A magyar polgári nemzetbiztonsági szolgálatok jelenlegi és korábbi vezetőihez szólt a szervezetek fennállásának harmincadik évfordulója alkalmából, a belső elhárítással foglalkozó Alkotmányvédelmi Hivatal új, kamerákkal sűrűn körberakott székházában tartott ünnepségen.

A Direkt36 birtokába került a zárt ajtók mögött elmondott beszédről szóló felvétel, amelyből kiderül, hogy Kövér az ünnepi alkalmat arra használta fel, hogy egy politikai jellegű üzenetet fogalmazzon meg a szolgálatok vezetői felé. Bár nem nevezett meg pártokat és politikusokat, félreérthetetlenül utalt arra, hogy szerinte a Fidesz politikai ellenfelei jelentik a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélyt Magyarország számára.

Kövér azzal vezette fel ezt a gondolatmenetet, hogy szerinte a magyar politikai osztálynak „nincs egységes állam- és nemzetértelmezése”. Helyette szerinte „két, egymást gyakorlatilag kizáró állam- és nemzetkép létezik a magyar politikán belül.”...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN ELLENTMONDOTT KORÁBBI ÖNMAGÁNAK, DE EZ MINKET CSEPPET SEM ZAVAR - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.11.27.


Magyarország szép csendben visszasomfordált az EU közös vakcinabeszerzési programjába, amivel kapcsolatban szólásjoga csak a magyar miniszterelnöknek van. Sok konkrétumot azonban nem mondott eddig.


Euronews

Magyarország szép csendben visszasomfordált az EU közös vakcinabeszerzési programjába, miután májusban úgy vált ki, hogy tudván tudta: ez azt jelenti, hogy egyhamar nem fog kapni a gyermekek számára kifejlesztendő változatból, sem pedig azokból, amelyeket a Pfizer átalakít, hogy a felnőttek védettek legyenek a különféle variánsokkal szemben. Brüsszel azóta nem győzte figyelmeztetni a magyar kormányt, így az szeptemberben jelezte, hogy mégiscsak visszalépne.

A döntés meglepetést keltett, de a többiek rábólintottak az Európai Tanácsban. Ily módon Orbán tegnap már arról beszélt az állami rádióban, hogy az oltás december 20. táján kezdődhet, mert akkor érkezik az első szállítmány az 5-11 évesek számára. Mellesleg e korosztály számára az unió csakis a Pfizer szerét engedélyezte, de hogy a magyar fél mennyit rendelt belőle, az nem ismeretes.

A brüsszeli szóvivő csupán annyit erősített meg, hogy Magyarország csatlakozott a 3. nagy közös beszerzési akcióhoz, de azt javasolta, hogy a további részletek ügyében a sajtó keresse meg a magyar felet. Az Euronews meg is próbálta, ám az Emberi Források Minisztériuma mindössze annyit válaszolt, hogy mindenki figyelje, amit Orbán közöl a közrádióban.

Spiegel

A lengyel jobboldal most éppen az emberi jogokat kezdi ki az Európával zajló jogvitában. Az ország ugyan segítséget vár az uniótól, ám csak egyre jobban belebonyolódik a csatározásba. Most a hatalom embereivel teletűzdelt Alkotmánybíróság éppen azt mondta ki, hogy a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság ne akarja beleütni az orrát abba, kik és milyen módon kerültek be a varsói taláros testületbe. Miközben annak elnök asszonya pl. nem a rátermettségének, hanem sokkal inkább a Kaczynskihoz fűződő bizalmas viszonyának köszönheti kinevezését.

Ám egyre inkább azt látni, hogy a Bizottság immár a sarkára áll. Hogy a lengyel kormánynak lenne bármilyen stratégiája ez ügyben, azt nem lehet állítani. Morawiecki miniszterelnök azonban, aki nemrégiben 3. világháborút emlegetett arra az esetre, ha az EU megvonja a támogatásokat országától, semmiképpen sem kívánja beadni a derekát.

Pedig éppen az fenyeget, hogy Varsó nem csupán az újjáépítési alap, hanem a közös költségvetés milliárdjairól is kénytelen lesz lemondani. A kormányfő ebben a helyzetben körbeutazza a földrészt. Az első állomás Budapest volt, a V4-ek csúcsértekezlete, ám a szervezet már nem az, ami volt. Babis pillanatokon belül kénytelen megválni a hatalomtól, szlovák kollégája pedig inkább liberálisnak számít. Így azután a találkozó sok eredményt nem hozott.

Utána Berlin következett, ahol a vendég úgy állította be, hogy a lengyelek az egész kontinenst, a kereszténységet védelmezik a muzulmán bevándorlókkal és a posztszovjet diktátorokkal szemben. Láthatólag azt reméli, hogy cserében engedményeket kap a jogállamiság ügyében. Ám csalatkoznia kellett, amit jelez az is, hogy pont a válság csúcsán kapta meg a Bizottság levelét, benne igen kínos kérdésekkel a bírósági reform kapcsán.

A párizsi látogatás „jelentőségét” mutatta, hogy utána nem volt közös sajtótájékoztató és Macron még csak Twitter-üzenetben sem hozta szóba a tárgyalást.

Deutsche Welle

A német közszolgálati média megkérdőjelezi a magyar kormány állítását, miszerint az atomenergia környezetbarát, anyagilag előnyös volna, továbbá szavatolja az ország függetlenségét az áramellátásban. Az Orbán-kabinet erre hivatkozva kíván két új orosz reaktort építtetni, de rajta kívül – Franciaországgal az élen – még 9 másik tagállam is azt vallja, hogy a nukleáris erőművek kiutat jelentenek a klímaválságból.

Ám amit többek közt a csehek, lengyelek és finnek hangoztatnak a jó egy hónapja nyilvánosságra hozott közös nyilatkozatban, azt szakértők erősen vitatják. Részben azért, mert katasztrofális következményekkel járna, ha baleset következik be egy ilyen létesítményben. Azon kívül még mindig nem megoldott az atomhulladék elhelyezése, és az sem igaz, hogy alacsony volna a széndioxid kibocsátás. A Nature tudományos szaklap tavaly tette közzé egy 123 országra kiterjedő vizsgálatának az eredményét, és abból az derül ki, hogy a levegőszennyezést tekintve igazából nem állnak jobban azok az államok, ahol atomreaktorok működnek.

Perger András a magyar Greenpeace-től emlékeztet arra, hogy Paks milyen hatást gyakorol a természetre, kezdve a Duna vizének felmelegedésével. Azon kívül egy osztrák tanulmány nemrégiben alátámasztotta, amit azután az osztrák kormány is elfogadott, hogy ti. annak idején rossz volt a helyszínválasztás, mert Paks szeizmikusan aktív övezet fölött helyezkedik el.

A berendezések és a fűtőelemek Oroszországból jönnek, ez viszont függő helyzetre utal Oroszországgal szemben, mondják a hozzáértők. Egyikük, Deák András a Világgazdasági Intézettől úgy véli, hogy a paksi bővítésbe alaposan belejátszott a politika. Orbán ugyanis 2014-ben erősen ráment a rezsiköltségek csökkentésére, ahhoz pedig alacsonyabb gázárak szükségeltettek, és valahogy meg kellett nyerni az oroszok jóindulatát.

Az ellenzék és a civil szféra ugyanakkor élesen bírálja, hogy a Roszatom közbeszerzés nélkül kapta meg a megbízatást, de kifogás tárgya finanszírozás módja is. Részben a viszonylag magas kamatok, részben pedig amiatt, hogy a forint értékvesztése esetén jelentősen megugrik a cech. Mellesleg az adatokat 30 évre titkosították. Kiszállni ugyanakkor immár igen nehéz, mert így is az energiaárak emelkedése fenyeget, azon felül az oroszok jelentős kártérítést követelhetnének.

ORBÁN AFGÁNJAI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.11.27.


Ha péntek, akkor lázálmok a Kossuthon. Valahogyan így nézünk prime minister Victor Orban aktuális szózataira, mert másképpen erre már nem lehet. Mielőtt a tegnapi adagból vizsgálnánk meg egy elemet, föl kell tennünk magunknak a kérdést, mert ebben az országban másnak már nem lehet, a kedves vezető miért gondolja úgy, hogy a négy évvel ezelőtti taktika most is hasznos lehet, hogy elegendő szavazatot hoz neki a menekülőkkel való riogatás. Bár sejteni véljük, hogy a gyurcsányozás kifutott, kipukkant úgymond a lufi. Mert és ugyanis nem tudom, megfigyelték-e, az utóbbi hetekben már se stop Gyurcsány, se stop Karácsony, sőt, se stop Márki-Zay sem.

Ebből fakadhatna az, hogy az akció teljes sikert hozott, már mindenkihez bekopogtak, mindenki aláírta az íveket, hogy az ország apraja és nagyja tudja mind, ezzel kel és fekszik, hogyha ezek visszajönnek, akkor lerombolják az országot, elszedik a nyugdíjasok pénzét, az óvodákban naponta lesz Pride, és a gáz árát úgy megemelik, hogy fagyoskodhatunk, mint a németek, akik efelett érzett bánatukban férfi létükre csak szülnek permanensen. Illetve még internet híján buzulnak, és olvassák kormány által pénzelt lapokat. Nem hülyültem meg, nem az ujjamból szoptam, az előbbiek mind elhangzottak fideszisták szájából bemutatva a germánok középkori viszonyait.

Node a menekülők. A gyurcsányozás elkopván, az erre szánt milliárdokat zsebre tévén jönnek ők, amelynek felvezető aktusa a kormány kisfilmje volt a határainkon eluralkodott, migránsoktól való rettegésről. Mint emlékezhetünk, Mórahalmon nyilatkoztak statiszták a migránsok miatt elnéptelenedett falvakról, röpködő helikopterekről, sütött a fortélyos félelem, míg azonban az igazi helyiek csak göcögtek az egészen, hogy évek óta nem láttak menekülőt, és ami képeket mutattak Rogán filmjében, az pár évvel ezelőtti állapot lehetett, mert most ilyen nincsen. Ezek után óbégatott Orbán, hogy az Unió fizesse ki az ő határvédelmi cehjét...