2017. november 20., hétfő

ÚJ ADATSZOLGÁLTATÁS A HÁZIORVOSOKNAK: SE BIZALOM, SE SZAKMAI FELKÉSZÜLTSÉG

MÉRCE
Szerző: GAÁL ORSOLYA
2017.11.20.


Sokan kritizálták, mégis elfogadta a kormány azt a rendeletet, amiben a háziorvosokat arra kötelezik jövő júliustól, hogy a pácienseknek a magánéletünket firtató, szociális témájú kérdéseket is feltegyenek az orvosi vizsgálatok alkalmával. A válaszokat pedig az ún. elektronikus törzskartonunkra kellene rávezetni az orvosoknak, ezzel is növelve az adminisztrációval töltött idejüket. Máriási Dóra szakpszichológust kérdeztük arról, mi lehet mindennek az értelme, és milyen kockázatai vannak e változásnak.

A páciens elektronikus törzslapjára az orvosi vizsgálat és a leletek adatai mellett például a rokonok betegségeiről gyűjtött információk is felkerülnek majd. A szociális kérdőívben ezen felül érdeklődnének a páciens aktuális munkaviszonyáról és életmódjáról, rossz szokásairól; arról, hogy milyen korán kel fel reggel, hány cigarettát szívott el aznap, mennyi alkoholt fogyaszt, milyen étkezési és szexuális szokásai vannak, milyen fogamzásgátló módszert alkalmaz stb.

Dr. Bense Tamás háziorvos a Blikknek kifejtette, hogy miért lehet jó egy ilyen kérdőív. Szerinte “egy neurotikus nő tünetei­nek hátterében kiegyensúlyozatlan szexuális élet is állhat, ami ezekből az adatokból kiderül. Ilyen esetben a probléma gyógyszeres kezelés nélkül is orvosolható. Ezeket a kérdéseket ellenben szóban is feltehetjük, ha azonban feltöltjük az adatokat a világhálóra, a páciens bezárkózhat, és lényeges információkat tarthat vissza”.

Nem szerencsés, hogy a „hisztériás nő” múlt századi és azóta meghaladott koncepciójával, illetve az azon alapuló előítéletekkel próbálják elmagyarázni az új rendelet problémáit.

Máriási Dóra tanácsadó szakpszichológus kifejtette a Mércének, hogy bár a kérdés összetettebb, de bizonyos esetekben valóban nagyon hasznos lenne ilyen szociális kérdőívet is magába foglaló vizsgálat. Elsősorban akkor ha ezáltal „hozzájárulnának ahhoz, hogy a beteget átfogó szemlélettel kezeljék, melynek integráns része lenne az ő lelki állapota, mentális egészsége…Ugyanakkor fenntartásaim vannak, hogy itthon ez valósulna-e meg, és jelenlegi formájában megvalósítható lenne-e. Az aktuális orvosképzésben csekély pszichológiaoktatás folyik, amennyire én tudom” – véli Máriási, aki szerint az is kérdéses, hogy ez mennyire kapcsolódik relevánsan a (házi)orvos munkájához: “A háziorvosok pszichológiai felkészültsége csekély. Ezt bizonyítja az idézet is, mely elavult szakmai fogalmakra hivatkozik.”...

JOGA VAN A SZÜLŐNEK A GYERMEKE MELLETT MARADNI - A KÓRHÁZBAN IS

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2017.11.20.


Van kórház, ahol még mindig pénz kérnek azért, hogy a szülő benntölthesse az éjszakát beteg gyermeke mellett. Pedig a TASZ kutatásából is egyértelmű, a magyar társadalom számára ez kiemelt jelentőségű ügy.

A magyar felnőttek fontosnak tartják, hogy a szülő a kórházban a gyermeke mellett maradhasson – derült ki egy friss, reprezentatív közvélemény-kutatásból. A válaszadók emellett az orvostól kapott alapos tájékoztatást és a megfelelő higiénés körülményeket tartották kiemelten fontosnak egy gyermek kórházi tartózkodása esetén. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) mindezek előmozdításáért dolgozik a három éve futó Gyerekkel vagyok kampányában.

A civil jogvédő szervezet által rendelt, 18-59 éves korosztály körében készült, 1000 fős reprezentatív kutatás tanúsága szerint a felnőtt lakosság 85 százaléka gondolja úgy, hogy a szülő, ha úgy akarja, akár folyamatosan a kórházba került gyermeke mellett maradhasson. Hasonlóképp 81 százalék szerint az édesanyától csak akkor válasszák el egészséges újszülöttjét, ha ő ezt kifejezetten kéri.

A TASZ három éve futó Gyerekkel vagyok kampányában évek óta azt hangsúlyozza, hogy ez nem csak igénye, hanem a törvény által garantált joga is a szülőknek.

A fenti két kérdés mellett a kutatásban nyolc felsorolt szempontot is értékeltek a megkérdezettek, aszerint, hogy mennyire tartják fontosnak egy gyermek kórházi tartózkodása során. A válaszadók a megadott szempontok közül az intézményben lévő higiénés körülményeket és a megfelelő tájékoztatást tekintik a legfontosabbnak, de az összes többi szempont is fontos vagy nagyon fontos a válaszadók több mint 85 százaléka számára: a korszerű eszközök és a kíméletes eljárások alkalmazása, a gyermekre szabott, gyerekbarát környezet, a gyermekjátékok jelenléte. Emellett az is, hogy olyan körülmények legyenek a kórházban, amelyek segítik a szülő benntartózkodását, tehát hogy kulturált körülmények között tölthessék a kísérők a gyermekük mellett az éjszakát. A kutatásból kiderül, hogy a kisgyermeket nevelő szülők számára mindezek még inkább fontosak...

BUDAPEST A NEMZET SZÍVE? KÁR, HOGY MEGSZAKAD

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: KIRÁLY DÁVID
2017.11.20.


November 17. Budapest napja, a főváros ezen a napon ünnepeli Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 144. évfordulóját. Illetve csak ünnepelné, ünnepre ugyanis nincs ok.

A Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén Tarlós István az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott: Budapest a magyar nemzet politikai, kulturális, kereskedelmi, ipari és közlekedési központja, ezáltal „behelyettesíthetetlen szíve” is. Az elmaradhatatlan „demszkyzés” során a főpolgármester megjegyezte: 2010-től „két évtizednyi megkérdőjelezhető szervezettséget, átláthatóságot, létező működési zavarokat, súrlódásokat” kellett leküzdeniük.

Amikor Tarlós arról beszél, hogy Budapest az ország „behelyettesíthetetlen szíve”, megfeledkezik arról, hogy a kormány az elmúlt hét évben sikerrel helyettesítette be önmagát a főváros önkormányzatának szerepébe, megcsorbítva Budapest autonómiáját és gyámság alá helyezve a fővárost. Azt a várost, amely ezt a gyámságot sem politikai, sem gazdasági tekintetben nem érdemelte és nem is igényelte.

A 2010-től kezdődő időszakban a kormány elvette a főváros hatásköreinek, pénzének és vagyonának jelentős részét. Központosította egyebek mellett a főváros (és más önkormányzatok) két kiemelkedően fontos hatáskörét, az oktatást és az egészségügyet, továbbá rátette a kezét az ezeket kiszolgáló infrastruktúrára. Elvonta a központosított hatáskörökhöz rendelt forrásokat, sőt annál valamivel többet. 
http://www.magyarnarancs.hu/republikon/a-szabad-budapesthez-keves-tarlos-tavozasa-99188

Az elmúlt hét évben Orbán Viktor kormánya bevezette az úgynevezett feladatfinanszírozást, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a főváros, ez a „behelyettesíthetetlen szív” pontosan arra költhet, annyit és úgy, amire, amennyit és ahogyan azt a kormány megengedi neki, még akkor is, amikor a főváros a saját pénzét költi, illetve költené. Lásd: a régi metrószerelvények „felújítása” újak vásárlása helyett....

AHOL CSAK A KEGYELMES URAK ZSÍROSODÁSÁT SZOLGÁLVA LEHET ÉLETBEN MARADNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.11.20.


...Miközben a napi híradások arról szólnak, hogy miként nemtudnak/akarnak összefogni a Fidesz leváltásában állítólag érdekelt pártok (no, nem mintha nem állna ott már korábban is dugába dőlt, igen hasonló igyekezetek tanulsága), az országban ilyen Bóta József Sándorok törölgetik a csizmájukat kényükre-kedvükre a nekik mindenben maximálisan kiszolgáltatott lakosokba. Mondjuk, az külön gyomorforgató, hogy a gyerekekről is nettó profitszerzési eszközökként gondolkodik a polgármester úr, a kiváló vendéglátós, akinek lehetőleg hálásak is lehetnének azért, hogy szünetekben is foglalkoztatta őket, ha úgy akarta, hogy megzsarolta, és hogy a nagybetűs életre nevelte őket.

Az a probléma, hogy a lentről felfele építkezés helyett a fentről lefele építkezés kényelmébe belesüppedt, most éppen az egész országnak olcsóbb benzinért kampányoló erőfeszítések nevetségessége mellett a vidéki Magyarország – ahol soha nem láttak egy szál migránst se, de már jobban félnek tőlük, mint a tömeggyilkosoktól – ilyen és hasonló jövőképet nyújt a polgárainak. Most konkrétan a felnövekvő generáció néhány tagja tapasztalhatta meg, milyen fényes szép jövő vár rá ebben a sikerektől körbenyaldosott országban.

A fideszes képviselőkkel cimboráló helyi fideszes kiskirályok szimbolikusan naponta ürítenek bele az istenadta szájába úgy, hogy semmi következménye nincs semminek, ellenben megfontolandó, ki hogyan száll szembe a Döbrögikkel, mert aztán megnézheti magát. Ez itt a világhírű magyar szakemberképzés ideáltipikus példája: ingyen van a diákmunka, viheted, a tied, a szart is verd ki belőle, mert ez már a középkorban is bevált. A szolga tanulja meg, hogy neki az a dolga, hogy szolgálja a kegyelmes urat, és ne pofázzon vissza.

Miután sokszor beszélünk arról, hogy az ellenzék miért van olyan nehéz helyzetben, amilyenben, hogy milyen borzasztó, hogy a Fidesz felé lejtő pályán, média, anyagi erőforrások nélkül kell felvenniük a harcot és jajistenem, arról kevesebb szó esik, hogy pillanatnyilag a Fidesz által számtalan módon megzsarolt, leuralt, kizsigerelt településeken kvázi nincs ki érdeket képviseljen. Ehhez nem pénz kellene és talán még média sem, hanem munka. A végeken, esőben, hóban, sárban házról-házra járni, hírverést csinálni a disznóságoknak és elmagyarázni, hogy van más út is, hogy ne féljetek, mert a félelem öl butít és nyomorba dönt.

Lehet ezt leegyszerűsítő naivitásnak nevezni, de ennek az országnak reményt és alternatívát kínálni nem a tárgyalóasztalok mellett, néhány ember által eldöntött miheztartással lehet, hanem azzal, hogy az emberek közé megyünk. Oda, ahova csak a Migráns1 hazugságai és a csakaFidesz típusú fenyegetések jutnak el, ahol már mindenki elhitte, hogy ez a világ rendje. Hogy a kegyelmes urak zsírosodását szolgálva lehet és érdemes életben maradni.

GONDOLATOK A MAI KÉRDÉS-FELELETES PLENÁRIS "PARLAMENTA" ÜLÉSRŐL

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: ADORJÁN GYÖRGY
2017.11.20.


A parlamenti közvetítések már nem smakkolnak az illiberális államot építő kormánypárti alakulatnak, így aztán nincs azon semmi csodálkozni való, hogy az RTL sem teheti be a lábát az ország házába, mert Kövér onnan kitiltotta. Sovány az indok, mondhatnám semmitmondó – a mögöttes szándék viszont egyértelmű. Ez a csatorna minden egyes alkalommal esti híradójában felhívja a kormány, vagy holdudvarának „viselt” dolgaira a figyelmet és ez számukra nem kívánatos.

Az illetékesek szerint szakmai okok miatt döntöttek a parlamenti élő tévés közvetítések megszüntetése mellett. Ezen okok „részletezése az egész társadalom részére több platformon szolgáltatásokat nyújtó cég esetében meghaladja egy ilyen cikk kereteit” – fogalmaztak, konkrétumok nélkül. Ma a HírTV véletlenül élőben közvetítette a „parlamenta” első felét, ahol kormányzati képviselőket alig lehetett látni. Akik meg ott voltak, azok végig az önfényező kampányszlogenjeiket gajdolták. Ezek azt tesznek, amit csak akarnak. Nem hívnak meg nem kívánt médiumokat a sajtótájékoztatóikra, amelyeket a szokásos jogászi trükközéssel sajtónyilatkozatnak kereszteltek el, csak azért, hogy a köztévén kívüli távoltartást indokolhassák. Szóval, kényükre-kedvükre azt tesznek, amit csak akarnak, habonyizált értékrendjüknek megfelelően!

Orbán majd ismét levelet ír minden háztartásnak, amelyben a magyarok védelméről beszél, meg Európa megsegítéséről. Újra tacepaózzák az országot, hogy lám ugye mi megmondtuk, íme, itt a példa, az ékes bizonyíték, hogy Európa nem hallgatott ránk, mert a migráns-politikájukkal kígyókat melengettek. Ezek lassan már Ferenc pápát és Merkel kancellárt is baloldali liberálisnak kiáltják ki, Sorossal és a váci püspökkel együtt – mindazokkal, akik a világban kritizálni merészelik illiberális politikájukat!

A hajdan volt liberális ifjú titán, felcsúti kisvasutas kificamodott világszemlélete mögött hatalommániája áll. Bármiben is sántikál manapság, minden cselekedete ezt bizonyítja. Trükkös cselekkel kísért pávatánca az Európával történő szakításhoz vezethet, amelytől már csak az tántoríthatná el, ha becsvágyát kielégítenék a kontinens első számú vezetőjének való megválasztásával. Mert úgy viselkedik most is, mintha nála alkalmasabbat úgysem találnának erre a posztra.

Ő aztán képes lenne újra íratni az EU alapszerződését is, miközben nagyarcúsággal kommentálja azt a kötelességszegési eljárást, amelyet az EU folytat a lengyel magatartás és kormányának a paksi szerződéskötést illető módszerei miatt, lakonikusan kijelentve, hogy ahol hús van, ott légy is van. Szépen vagyunk, nem mondom! Beképzeltsége határtalan. Azt hiszi magáról, hogy büntetlenül megtehet bármit. Itt az ideje, hogy az OLAF a körmére nézzen a kormány és holdudvara viselt dolgainak! Itt az ideje, hogy a honi ellenzék feljelentsen minden gyanús ügyletet Brüsszelben, hiszen az arra illetékesekhez hiába is fordulna idehaza, a jelenlegi körülmények miatt, amelyek azt igazolják, hogy a jogállam csak képletesen létezik, valójában halott! Itt az ideje, hogy a ma érkezett EU auditorok alaposan körülnézzenek!

TRUMP IDE VAGY ODA, AMERIKA ORBÁN POLITIKAI HATALMÁT AKARJA MEGTÖRNI - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2017.11.20.


A Nyugat leckézteti a magyar Trumpot címmel az orosz Gazeta újságban az amerikaiak által kiírt 700 ezer dolláros sajtópályázat körülményeiről ír. A cikkben megszólaltatott elemző szerint elég egyértelmű, hogy Amerika Orbán politikai hatalmát akarja megtörni annak ellenére, hogy támogatottsága messze a legmagasabb a politikusok és a pártok rangsorában.

Az orosz Gazeta elemzi, milyen rossz volt Orbán – a magyar Trump - és Obama elnök viszonya, többek között a magyar médiát ért bírálat okán. Ellenben fordulni látszott a kocka, amikor Trump lett az elnöki szék várományosa. Még Trump közvetlen munkatársa, Carter Page is eljött Magyarországra, kapcsolatukat erősítendő. S amiről egyébként a szenátusi bizottsági meghallgatáson be is számolt az amerikai politikus. Megjegyezzük, Trump elnök orosz kapcsolatainak vizsgálata kapcsán került a figyelem központjába Carter Page budapesti vizitje és feltételezett orosz megbeszélései. A cikkben megszólaltatott elemző szerint elég egyértelmű, hogy Amerika Orbán politikai hatalmát akarja megtörni annak ellenére, hogy támogatottsága messze a legmagasabb a politikusok és a pártok rangsorában.

Magától értetődően az ukrán oktatási törvény okozta konfliktus - a kisebbségi jogok megnyirbálása - is bekerült a cikkbe azzal a felhanggal, hogy Orbán Viktor világossá tette, megakadályoz minden olyan lépést, amely Ukrajna leendő NATO- és uniós tagságát segítené elő mindaddig, amíg az ország nem tesz eleget a nemzetközi normáknak. 

A 2008-as gazdasági világválság következtében is mélyült szociális-társadalmi különbségek után most látszanak a kiegyenlítődés felé mutató trend jelei az Európai Unió országaiban – számol be a Bertelsmann Alapítvány legfrissebb jelentéséről a Cash című svájci gazdasági lap a Reuters nyomán. A társadalmi igazságosság mutatói persze változatlanul a skandináv országokban a legjobbak: Dánia vezet, őt követi Svédország, majd Finnország. A legrosszabb helyen pedig Görögország áll, amiből látszik, Észak és Dél közti korábbi különbség most is fennáll. A tanulmány külön kiemeli, hogy az oktatás színvonala és az oktatáshoz való hozzáférés lemaradást mutat a nacionalistává lett Lengyelországban és Magyarországon, miközben Lengyelország kifejezetten nagyot lépett előre a társadalmi igazságosság terén a többi országhoz képest is. A munkanélküliségi mutatók nagy átlagban mindenhol 8,7 %-kal javultak, kivéve a görögöket, a spanyolokat és az olaszokat...

ITT OLVASHATÓ 

A VILÁG LEGJOBB ORSZÁGA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2017.11.20.


Svédország a Good Country Index évi jelentése szerint a legjobb, legnagylelkűbb országa. A civil szervezet minden évben szakértőket kér fel az országoknak az élet minden területén való értékelésére a gazdaságtól a szegény országoknak adott támogatásokig, az esélyegyenlőségtől a környezetbarátságig és nem utolsó sorban az életminőségig.

Ugyancsak skandináv állam, Dánia áll a második helyen, míg a 3. Hollandia. Az első 10-be még Nagy-Britannia, Svájc, Németország, Finnország, Franciaország, Ausztria és Kanada került be. (Magyarország a 24.).

Svédország elsősége többek között annak köszönhető, hogy kitűnnek a környezetvédelemben, a sajtószabadságban (ez utóbbit már évszázadokkal ezelőtt törvényben rögzítették, a világon elsőként). De a királyság, bármilyen pártok alkotják is a kormányt, a legtöbbet teszi a GDP-jével arányosan a harmadik világ országainak támogatásában, valamint a humanitárius és békefenntartó küldetések terén az ENSZ-missziók keretében...

SZÍVÜNK RAJTA - A KAMASZOKAT MINDIG MEGFOGJA, AMIN ÉRZIK, VALÓDI

KÖNYVESBLOG
Szerző: Konyvesblog
2017.11.20.


Egy bipoláris zavarral küzdő kamaszról szól november kiemelt könyve a Szívünk rajta programban. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő értékelésében azt emelte ki, hogy az Amikor összeütköztünk című kötet jól egyensúlyoz a „szokatlanság" és a „hétköznapiság" mezsgyéjén, és az ilyen típusú történetek rengeteget segíthetnek azon, hogy ne legyen stigma a bipoláris zavar a gyerekeken. Mi most saját kedvenceiről és titkos olvasmányélményeiről faggattuk, közben elmesélte, milyen könyveket olvasott rongyosra, és hogy felnőttként mik a kedvencei.

Ebben a hónapban egy olyan kötet lett a hónap könyve, amely egy erős tabutémával foglalkozik, ez pedig a kamaszkori mentális betegség – miért pont erre a műre esett a választásod? Alapvetően milyen szempontokat vettél és veszel figyelembe az értékelésnél?​ ​
Van egy komoly koncepció a fejemben, hogy milyen is a jó gyerekkönyv, a jó gyerek- és ifjúsági irodalom. Szerintem ennek megfelelően baromi szigorú vagyok, mert hiszem, hogy ez a program segítség lehet abban, hogy tisztuljon a gyerekkönyvpiac, és háttérbe szoruljanak azok a kiadók, kiadványok, amik kizárólag a pénzszerzésről szólnak. Itt a színes, szagos, szélesvásznú, rózsaszín, kék, tévéből ismert, faék egyszerűségű, ronda papírra, csúnya betűtípussal nyomtatott és számítógéppel nyomorult módon illusztrált „könyvekre” gondolok. (És tudom, hogy ez sztereotip és leegyszerűsítő, de roppant mód irritál, hogy milyen nagy számban van jelen a polcokon az ilyen könyvformájú papíráru.)
Az Amikor összeütköztünk nem a provokatív sztorija meg a szereplők szokatlan háttere, tulajdonságai miatt volt izgalmas olvasmány, hanem mert sallangmentes. Magától értetődő egyszerűséggel beszél krízisről, nehéz élethelyzetről, bipoláris zavarról. És ez szerintem nagyon nem könnyű...

HABONY ROKONAITÓL VETT RÁDIÓS ÜZLETRÉSZT MÉSZÁROS LŐRINC KECSKEMÉTEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2017.11.20.


81,7 százalékos tulajdont szerzett Mészáros Lőrinc cége a kecskeméti Gong Rádió üzemeltetőjében. Az egyik üzletrészt Habony Árpád unokaöccsétől és unokahúgától vette meg, nekik 11,2 millió forintot fizetett a közös 3 százalékukért.

A napokban a 24.hu tudatta: Mészárosék érdekeltsége, a Talentis Group Zrt. bevásárolt a Kecskeméten, Baján, Nagykörösön, Csongrádon, Gyömrőn, Kecelen, Solton és Baján fogható regionális adó, a Gong Rádió üzemeltetőjébe. Akkor még találgatás tárgyát képezte, hogy a tulajdonosok bennmaradtak-e egy kisebb üzletrésszel vagy sem.

Az Átlátszó birtokába került adásvételi szerződésből kiderül: egyetlen tulajdonos, Kecskemét fideszes önkormányzata tartotta meg 18,3 százalékos tulajdonát. A város lemondott ugyanakkor az elővásárlási jogáról, ami a többi tulajdonostárs üzletrészére vonatkozott. Mészáros Beatrix a Talentis képviseletében ki is jelentette, a cég kifejezetten 81,7 százalék megszerzésére törekszik.

A Talentis összesen közel 300 millió forintot fizetett a nyolc eladónak. Köztük van például Feldmájer Péter volt izraelita vezető, aki 19,9 százalékos üzletrészétől vált meg 73 millió forintért.

A kisebb tulajdonosok között volt Szetlik Gergő és Szetlik Lili, összesen 3 százalékos közös üzletrésszel. Ők Habony Árpád unokaöccse és unokahúga. Néhai édesapjuk, Szetlik Ferenc, a józsefvárosi piac egykori működtetője hagyta rájuk az üzletrészt...

A KÁDÁR-RENDSZER VISSZATÉRÉSE

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Nekule
2017.11.20.


bűn, öngyilkosság, lelki restség,
mely, hitetlen, csodára vár,
nem elegendő, hogy kitessék:
föl kéne szabadulni már
!”
(József Attila: Hazám)

Az elmúlt évtizedben kialakult a modern magyarországi feudalista rendszer. Ugyan a klasszikus formájában földalapú, de lényegét tekintve minden vagyontárgyra alkalmazható megfogalmazása szerint a feudalizmus olyan társadalmi, jogi, gazdasági berendezkedés, amely a hűbérurak, vazallusok és szolgák közötti különleges személyes kapcsolat rendszerére épül.

A lényeg a többes számon van, nem egyvalaki, hanem az adott „terület” gazdája a hűbérúr. A vazallusok széles rétege próbálja nyalni a hátsót a vélt vagy valós kedvezményekért, a szolgák pedig élik életüket, leszarom felkiáltással.

A rendszer működőképes, jelenleg is tart, a folyamat során átalakult a prioritás, mások lettek a hűbérurak és a vazallusok, egyes vagyonok elfogytak, jelentéktelenné váltak, mások megerősödtek. A leszarom lelkületű szolgák maradtak, mert nekik így is jó.

A rendszer fejlődik, a magyar társadalomban korábban is csak mérsékelten működőképes kapitalizmus már csak vágyálom lehet, azonban a kádári korban kifejlődött pangó szocializmus most kezdi víg napjait élni.

A szocializmus lényege a magánérdek elsődlegességének elvetése. Gazdasági programja a termelési eszközök fölötti társadalmi (= állami) ellenőrzés, szociális programja a társadalmi egyenlőség hirdetése, az anyagi javak „igazságos” elosztása és a „demokrácia” megvalósítása.

A szocializmus haszonélvezői a szocializmus hűbérurai és vazallusai. A berendezkedés ugyanaz: te függsz tőlem, én adok neked valamit, te befogod a szád...

MA MAGYARORSZÁG UGYANAZT A RONGYOS CIPŐT SZAGGATJA TOVÁBB, AMIT MÓRICZ ZSIGMOND KORÁBAN HORDOTT

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- VENDÉG
Szerző: CZOTTER JÓZSEF
2017.11.19.Vannak a hatalmon lévők, akik azért hazudnak, hogy megtarthassák a hatalmukat. Vannak a hatalomra törők, akik azért hazudnak, hogy megszerezzék a hatalmat. Csak az igaz szavak nem hallatszanak. Mert az örök törvény szerint, a szép szavak nem igazak, és az igaz szavak sosem szépek, ezért aztán csak a szép szavak hallatszanak. 

A napi megélhetési harcban elherdáljuk az életünket. Tettek helyett vágyakozunk és csodákra várunk. Nem vagyunk képesek kiállni magunkért, együttérzést mutatni, csak színlelni. Orbán igazi bűne nem a nép végtelen kizsákmányolása. Nem a generációk elbutítása, az oktatás folyamatos dilettáns leamortizálása révén, de még csak nem is az idióta törvénykezés, a hozzá nem értők alkalmazása. Orbán igazi hazaárulása a nép megosztása: 2002-től folyamatosan és szisztematikusan, saját hatalma visszaszerzése érdekében. Amely mára olyan jó sikerült, hogy aki nincs velük, az saját hazájában ellenség lett.

Persze mondhatnánk, hogy csak azt a népet lehet megosztani, amelyik hagyja magát. De hát a magyar évszázadokon keresztül hagyta magát. Sohasem tudott egységes nemzetként élni. Kiállni egymásért, az igaz ügyért az ország gazdagodása, felemelkedése, egysége érdekében. A különböző oldalak cselekedeteit mindig az önös érdekek vezérelték. Ezért aztán bizonyos szakaszok a magyar történelemben nem is tartottak tovább 30-40 évnél.

Nincs évszázados alkotmányunk. Nincs kialakult demokratikus gondolkodásunk. Igazából még szabadságérzetünk sincs, csak vágyaink. Vágyak és a csodavárás, a hit, hogy majd valaki jön és megment minket. Azt mondjuk, ezer éves történelmünk. Na, de milyen történelem az? Mi van benne, amire büszkék lehetnénk? Talán csak pár ember. Akik képesek voltak másképp gondolkodni. De aztán őket vagy kivégezték, vagy elnyomták, vagy elmentek e honból, vagy halálukkal a munkásságuk nem folytatódott tovább...


AZ OKTATÁSI HIVATAL VÁLASZA A TANULÁSI PROBLÉMÁS GYEREKEKNEK: FOGYATÉKOS, VAGY NEM LÉTEZIK

B1 BLOG
Szerző: B1blog
2017.11.20.Magyar abszurd: jövőre a tanulási problémával küzdő gyerekek a törvény értelmében nem küzdenek tanulási problémával, vagy egyszerűen fogyatékosnak minősítik őket. 

Az ország minden iskolájába megérkezett az Oktatási Hivatal várva-várt levele, amely iránymutatást ad, hogyan is értelmezendő a sok kérdést felvető “Taigetosz-törvény”, azaz a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel küzdő (BTMN) gyerekekértékelését szabályozó rendelet. Az új szabályok 2018. szeptember 1-től érvényesek.

A tizenhat oldalas levélen a “Logopédia- BTMN Munkacsoport” aláírás szerepel, a tartalomból pedig kiderül, hogy ez a szakmai tömörülés éppen a saját feloszlatásán dolgozik.


A következő tanévtől ugyanis a BTMN nem létező probléma, és ha az illetékes pedagógiai szakszolgálat mégis ezt állapítaná meg, annak semmilyen hatása nem lehet a gyerek iskolai karrierjére. Eddig, akinek ilyen szakvéleménye volt, mentesülhetett az érdemjeggyel történő tantárgyi értékelés alól. Hamarosan ez a lehetőség megszűnik, így lesz egy olyan, nagyobb létszámú réteg, akiknek hirtelen segítség nélkül kell majd boldogulniuk egy számukra idegen rendszerben.

A sajátos nevelési igény, SNI a fogyatékosságok (és a fogyatékosság súlyosságú vagy jellegű, úgynevezett “zavarok”) köznevelési megnevezése” - fogalmaz az Oktatási Hivatal szakértői munkacsoportja - “míg a BTMN egy magyar sajátosság, mely nemzetközi gyakorlatban nem ismert, egy, a fogyatékosságnál enyhébb vagy jobb prognózisú kategória”.

Kedves dolog arra hivatkozni, hogy más országokban a részképesség-zavarokkal vagy átmeneti, fejleszthető lemaradással küzdők integráltan tanulnak, tehát ilyen probléma valójában nincs is. Az apró csúsztatás ott van, hogy máshol a személyre szabott fejlesztés és az egyéni sajátosságokra épülő foglalkozások automatikus részei a pedagógiai programoknak, és mindenkinek egyformán járnak. Itt pedig a következő tanévtől - szintén egyformán - senkinek nem fognak járni, hacsak nincs arról papírja valakinek, hogy fogyatékos.

Mi lesz ezekkel a gyerekekkel néhány éven belül?

Vagy kihullanak a rendszerből, vagy esélyük sem lesz valós képességeikhez méltó oktatáshoz jutni...

SOROS GYÖRGY TÉTELESEN CÁFOLJA A NEMZETI KONZULTÁCIÓT

NÉPSZAVA ONLINE 
Szerző: nepszava.hu
2017.11.20.


A nemzeti konzultációs kérdőív állításai csúsztatásokat és nyilvánvaló hazugságokat tartalmaznak, amelyek célja, hogy szándékosan félrevezessék a magyarokat Soros György bevándorlókra és menekültekre vonatkozó álláspontjáról - írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a magyar származású üzletember álláspontját közvetítve a Nyílt Társadalom alapítvány magyarországi szóvivője.

A magyar kormány képviselői szintén tévesen állítják, hogy Soros György irányítja az Európai Unió döntéshozatali folyamatát. Valójában a migrációs válság kezelésére vonatkozó döntéseket az EU tagállamai, intézményei hozzák, ezeknek részese a magyar kormány is - folytatódik Soros György lapunkhoz eljuttatott közleménye.

Miközben Magyarország egészségügyi és oktatási rendszere aggasztó állapotban van és a korrupció mindent áthat, a jelenlegi kormány külső ellenséget kreál, hogy ezekről a problémákról elvonja állampolgárai figyelmét. A kormány Soros Györgyöt választotta ki erre a célra, és nagyszabású Soros-ellenes médiaháborút indított, amelynek költsége több tízmillió euróra rúg az adófizetők pénzéből, felszítja az iszlámellenes hangulatot és olyan antiszemita szófordulatokat használ, amelyek az 1930-as éveket idézik. A nemzeti konzultáció azon propagandakampány része, amely 2015 májusában kezdődött és magában foglalta az „Állítsuk meg Brüsszelt” konzultációt 2017 tavaszán, valamint a 2016-os, a bevándorlók és menekültek ellen irányuló népszavazást.

Soros György az 1980-as években kezdte meg jótékonysági tevékenységét Magyarországon, és 1984-ben alapítványt hozott létre. Azóta a magyaroknak juttatott segítsége nagyjából 350 millió eurót tesz ki, és ezt az összeget ösztöndíjakra, egészségügyi szolgáltatásokra és humanitárius erőfeszítésekre fordította: többek között 1 millió eurót juttatott a 2010-ben bekövetkezett vörösiszap katasztrófát követő újjáépítésre. Jelenleg a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek oktatásához, a hajléktalanság problémájának kezeléséhez és a vidéki Magyarország közlekedésének fejlesztéséhez járul hozzá.

Aggódó polgárként Soros György rendszeresen közöl kommentárokat világszerte, amelyekben több témában is kifejti véleményét és megoldásokat szorgalmaz, ideértve a migrációs válságot is. Ezek mindenki számára elérhetőek a következő honlapon: www.GeorgeSoros.com.

A Nemzeti Konzultáció 1. állítása: Soros György arra akarja rávenni Brüsszelt, hogy évente legalább 1 millió bevándorlót telepítsen az Európai Unió területére, így Magyarországra is.
HAMIS: Egy 2015-ös kommentárban Soros György azt mondta, hogy a Szíriában folyó háború miatt az Európai Uniónak „az előrelátható időszakban legalább egy millió menekültet kellene befogadnia évente. És hogy ez megoldható legyen, a terhet igazságosan kell elosztani” (“Rebuilding the Asylum System,” Project Syndicate, 2015. szeptember). Egy évvel később, miután a körülmények megváltoztak, azt javasolta, hogy az Európai Unió vállaljon kötelezettséget arra, hogy „csupán 300 000 menekültet fogadjon be évente” (“Saving Refugees to Save Europe,” Project Syndicate, 2016. szeptember 12).
A Nemzeti Konzultáció 2. állítása: Soros György a brüsszeli vezetőkkel együtt azt is el akarja érni, hogy az EU tagállamai, így Magyarország is, bontsák le a határvédelmi kerítéseket, és nyissák meg a határokat a bevándorlók előtt.

HAMIS: Soros György világosan hangot adott annak a meggyőződésének, hogy „az Európai Uniónak vissza kell szereznie az ellenőrzést határai felett.” Soros György úgy gondolja, hogy „az Európai Uniónak közös mechanizmust kell létrehoznia annak érdekében, hogy megvédje határait, elbírálja a menedékjogot kérelmezők beadványait és elhelyezze a menekülteket.” (“Saving Refugees to Save Europe,” Project Syndicate, 2016. szeptember 12).

A Nemzeti Konzultáció 3. állítása: A Soros terv része, hogy a nyugat-európai országokban összegyűlt bevándorlókat Brüsszel kötelezően ossza szét, különös tekintettek a kelet európai országokra. Ebben Magyarországnak is részt kellene vennie.
HAMIS: A menekültválságot tárgyaló legutóbbi kommentárjában Soros György azt javasolta, hogy „a menekültek elhelyezése épüljön önkéntes alapokra.” Kiemelte, hogy „az EU nem kötelezheti tagálalmait, hogy befogadjon olyan menekülteket, akiket nem akar, vagy hogy a menekültek olyan helyre menjenek, ahol nem szívesen fogadják őket.” (“Saving Refugees to Save Europe,” Project Syndicate, 2016. szeptember 12)...

VÉRTES ANDRÁS: HÚSZ ÉVVEL EZELŐTTI SZINTEN ÁLLUNK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VÉRTES ANDRÁS
2017.11.20.A versenyellenes intézkedésekkel károkat okoz a gazdaságnak a kormány. Ennek is betudható, hogy a magánberuházások az elmúlt tíz évben nem növekedtek - állítja Vértes András.

- Éppen negyedszázada alapították a GKI Gazdaságkutató Zrt.–t. Hogyan alakult, változott a magyar gazdaság az elmúlt időszakban?

- A megalakulásunkkor és most is azt gondoljuk, hogy Magyarországon elsődlegesen a piacgazdaságnak, a piacgazdasági mechanizmusoknak kell érvényesülniük. Első elemzéseink időszakában ez mindenki számára teljesen természetes volt, hiszen a magyar gazdaság éppen kimozdult a szocialista gazdaságból. Igaz, a rendszerváltás előtti években már elkezdték bevezetni a piacgazdaság elemeit. De azért egy jelentős politikai lépéssorozattal 1989-91. között lényegében átléptünk a piacgazdaságba.

- Sem akkor, sem most azért nem mindenki rajongott, rajong a piacgazdaságért. Kit igazolt az idő?

- Ezt a modellt lehet szeretni, vagy nem szeretni, de a nemzetközi tapasztalatok azt bizonyították, hogy a piacgazdaságra épülő modellek hatékonyabbaknak bizonyultak az elmúlt 50 évben, mint a nem piacgazdasági modellek. Valóban vannak hátrányai is, mint például a növekvő jövedelmi különbségek. Ezt az államnak kell ellensúlyoznia. Az alapelvek mégis csak azok, hogy ha valaki olcsóbban, jobbat termel, akkor ő nyeri meg a versenyt, ő végezheti el az adott beruházást, az ő portékáit vásárolja meg a fogyasztó. Ezzel jobban jár a vásárló, a vállalkozás és az állam is, hiszen nagyobb adóbevételekhez juthat. Ebből a többletbevételből segíthet a gyengéknek, működtethet jobb oktatást, egészségügyet.

- A hazai tájakon végigtekintve ez inkább egy idealisztikus képnek tűnik, mint a valóságnak. Vajon mi lehet ennek az oka?

- Ezeket az elveket az elmúlt 20-25 évben sajnos gyakran megsértették. A rendszerváltás hajnalán még kevésbé, mert akkor még jobban hitt mindenki ezekben a folyamatokban. A 2007-2011-es nagyon súlyos válság azonban kétségtelenül megmutatta azt is, hogy a versenyt számos ponton korlátozni is kell, különösen a pénzügyi egyensúly megőrzése érdekében. Ezt követően sokan nálunk is átestek a ló túlsó oldalára és kifejezetten versenyellenes, versenytorzító, a verseny alapelemeitől is elzárkózó magatartást tanúsítanak...


SZÉDÜLETES VIDEÓ A FIDESZES ALÁÍRÁSGYŰJTÉSRŐL

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2017.11.20.


A Szegedma hírportál kamerája előtt gyűjtötték a "Botka-terv" elleni aláírásokat a Fidesz-KDNP aktivistái. Házról házra jártak és konzultáltak a lakossággal. Mindenkinek elmondták - hiszen jó, ha tudják -, hogy a Szocialista párt Szegeden tárt karokkal várja a migránsokat. Sőt, a videóból az is kiderül: "ezek nem is menekültek, ez egy megszervezett akció, ezek azért jönnek, hogy zaklassák a lányainkat".

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ


A PÁRT PARANCSOL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: RÁTESI MARGIT
2017.11.19.


Állampolgári megkeresésre jártam el a Mezőkövesden és térségében tapasztalható üzemanyagárak tekintetében. Egyeztetéseket folytattunk a MOL illetékes képviselőivel, amelynek eredménye: az október 31-ei állapothoz képest Mezőkövesden a benzin ára 11 Ft-tal míg a gázolajé 5 Ft-tal csökkent.

A fenti elképesztő kijelentéssel Tállai András fideszes képviselő, államtitkár, sőt a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) nagyhatalmú elnöke dicsekedett. Ebben a két mondatban minden benne van, ami miatt a jelenlegi kormányt sürgősen el kellene zavarni Magyarország éléről, sőt, az országot bármily kismértékben érintő döntések közeléből. Ez ugyanis azt jelenti, hogy mindenféle kormányzás megszűnt, az itt lakók mindegyikének sorsa attól függ, barátja-e a kormányfőnek az illető által megválasztott képviselő. Egészen az olyan hétköznapi dolgokig, minthogy mennyiért juthat a napi élelméhez, közlekedéséhez.

Jól tudom, hogy minden civilizált állam igyekszik a szabadpiacot befolyásolni, kontrollálni: az olyan, minden szempontból fontos termékek, mint az energiahordozók, vagy közszolgáltatások, mint az egészségügy területén. A kontrollt vesztett akarnokság, vagy a semmilyen határt nem ismerő szavazatvásárlási sunyiság viszont magát a gazdaságot veri szét. Gondoljunk bele: most az északkeleti kisváros lakóinak lett olcsóbb a nafta, holnap majd egy másik – jelenlegi kormánypárti reménybeli képviselő „beszéli rá” az egyébként állami tulajdonú, kőolaj és származékai kereskedelmével foglalkozó monopólium baráti vezetőjét (akinek a kinevezése a mindenkori kormánypárttól függ) egy még ennél is nagyobb árengedményre.

Magyarországon még a magukat baloldaliaknak tartók nagy része sem sír a monopóliumok hasznának csökkentésén – ez így jól is lenne… Ha – és ez már kicsit bonyolultabb összefüggés...

AZ ADAT, A DONOR, A ZAKLATÓ MEG A SZIVÁROGTATÓ

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: SIPOS ZOLTÁN
2017.11.20.


A tényfeltáró újságíró veszedelmes viszonyait térképeztük fel a világ legnagyobb konferenciáján Johannesburgban.

Egyszerűen nincsen unalmas előadás a legnagyobb tényfeltáró újságíró-konferencián, a GIJC17-en – az sűrűn telejegyzetelt füzetemen túl a legnagyobb élmény talán mégis az, hogy itt el lehet menni kávézni azokkal az újságírókkal és szerkesztőkkel, akik meghatározóak a szakmában, és akiknek a könyveiből, on-line kurzusaiból tanultam.

A felhozatal pedig hatalmas: párhuzamosan négy-öt előadás megy, melyek közül legalább három érdekel, és melyek közül ki kell választani egyet, miközben folyton az az érzésem, rosszul döntöttem, mert a másik két előadás biztosan még jobb volt. Szerencsére a szervezők minden előadásról publikálnak rövid összefoglalókat – a tip sheet-ek itt elérhetőek.

A GIJC17 záróeseményén Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdászt interjúvolta meg Sheila Coronel – a 40 perces, információban hihetetlenül sűrű beszélgetést összefoglalni nem szeretném, csak annyit mondok, hogy Stiglitznek egészen kiváló humorérzéke van...

TGM: A MÁSODIK KOMMUNISTA KIÁLTVÁNY

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2017.11.20.


(Ötven évvel ezelőtt jelent meg az európai baloldali radikális hagyomány egyik főműve, A spektákulum társadalma. Evvel a kétéves írásommal ünnepelem az évfordulót.)

Nem szeretném az olvasó idejét arra fecsérelni, hogy itt osszam meg vele azokat az adatokat Guy Debord-ról és a Szituacionista Internacionáléról, amelyeket könnyűszerrel beszerezhet lexikonból vagy az internetről. Csak arra hívnám föl a figyelmét, hogy a szokványos-iskolás meghatározások, összefoglalók, életrajzok stb. nemzedékről nemzedékre örökítenek át bizonyos hamisításokat, félre- és belemagyarázásokat és nem kevés rágalmat.

Guy Debord-t, akitől mi sem állt távolabb, mint hogy konvencionális professzor, művész, publicista vagy apparatcsik legyen, majdnem ötven éve így írják le nyílt vagy titkos ellenségei: „bohém”, „avantgardista”, „ultrabaloldali”, „szélsőséges”, „provokátor”, „bohóc”.
Guy Debord maga is kitűnő példája (vagy áldozata) a kései kapitalizmus általa leírt tendenciájának, amely mindennek a banalizálásában és ellaposításában áll.

Guy Debord – ellenállva a körülményeknek – szabad ember volt, ráadásul a francia klasszikusokkal vetekedő nyelvi erejű író, aki önironikus-önparodisztikus módon „Szituacionista Internacionálé”-nak nevezte maroknyi barátját és a lapját (a művelődéstörténet egyik legnagyszerűbb folyóiratát), s aki zseniálisan, a legfennköltebb stílusban szórta átkait és elegáns gorombaságait a tőkés társadalomra, kora francia műveltségére és – különös élvezettel – saját híveire és rajongóira. A teljes szabadság, függetlenség, önállóság – a modern kapitalizmusban voltaképpen lehetetlen – különös ténye Guy Debord-t korának egyik leggyűlöltebb emberévé tette. Az, hogy mára belőle is ún. klasszikus lett – én is tartottam róla egyetemi kurzust, amely meghallgatható a YouTube-on… – , magyarázza azt a sátáni kacajt, amely sírjából harsan föl holdtalan éjszakákon.

Halhatatlan könyve (La Société du Spectacle, 1967, magyarul Erhardt Miklós fordításában, 2006) a maga látszatra megtévesztő címével szintén közhely lett, méghozzá tartalmában teljesen téves. Még mindig olvashatók olyan cikkek, amelyek a kommersz kultúra újbaloldali kritikájával állítják párhuzamba: szerzőik nyilván csak a könyv címét ismerik (félre). Amerikai sillabuszok a „Cultural Studies” (!) könyvészetében említik. 1968 másik nagy figurája, Debord ellentéte, ellenpólusa, Louis Althusser is említi, hogyan lettek 1968-ból „májusi események”, a sok milliós proletársztrájkból „diáklázadás”, a marxista ultrabaloldaliakból „hippik” és „anarchisták” (?): ez a manipulációsorozat máig meghatározó az osztálytudatos polgári sajtóban, különösen olyan sötéten reakciós régióban, mint a mai Kelet-Közép-Európa. 1968-ról – és legnagyobb teoretikusáról, Guy Debord-ról – még több rágalom van forgalomban, mint az Októberi Forradalomról: ez is mutatja jelentőségét.

De azért valódi hatás is érvényesül, különösen Anselm Jappe kitűnő monográfiája (1993, angolul 1999: ennek az előszavában írja a kiváló T. J. Clark, hogy Debord műve az egyetlen szóra érdemes politikai irodalom korunkban) óta.

A magyar kiadás (javított?) internetes változata az egyik tézishez jegyzetben jelzi a forrást, Marx művét. Azt a szerkesztő nem vette észre, hogy a mű első fele cento:azaz Marx-szövegek (kisebb részben Hegel-passzusok) furfangos parafrázisa és átírása, elterelése (détournement). Debord írása Marxnak olyan mély átértését tételezi föl, akkora Marx-kultúrát, hogy az ma hihetetlen: világos, hogy több száz lapnyi Marx-szöveget tudhatott – nagyjából – betéve. A munkásmozgalomban ez nem volt egyedülálló, de azért kivételes. A magyar szerkesztő a hetven-nyolcvan direkt Marx-utalásból egyet vagy kettőt azonosított (pedig a párhuzamok a Debord-szakirodalomban megtalálhatók). Nem is kell többet mondanunk arról, hogy mi változott meg 1967 és 2015 között...

NEOBOLSEVIZMUS A MAGYAR POLITIKÁBAN

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.11.20.


Neobolsevizmuson a politika totalizálását és az erkölcsnek és az egyéb társadalmi intézményeknek a hatalom érdekében történő teljes instrumentalizálását értem. A politikai-hatalmi szempont felülír mindent, a hatalomra jutás és a hatalmon maradás a személy (politikus és választó) dehumanizálását és integritásának (erkölcsi rendjének) szétrombolását vonja maga után, ami a konzervativizmus pontos ellentéte.

A populizmus, amennyiben definíció szerint a vezér/vezérelvű állam és a választók közötti intézményrendszer (erkölcs, autonómiák, társadalmi intézmények) kiüresítésével jár, ennek a neobolsevizmusnak az előszobája. Van esély arra, látva a monologikus etnicizmusát, továbbá a bíróságokkal, a civil társadalommal és az európai intézményekkel kapcsolatos viselkedését, hogy ebből az előszobából a Fidesz 2018 után átlép a politika teljes totalizálása felé...

ORBÁN NEM TUD ELSZÁMOLNI A SVÁJCI ÚTJAIVAL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.11.18.


A Külügyminisztérium által kiadott adatok között szerepelt, ezért Orbán nem magánúton járt Svájcban, azonban svájci útjainak semmi nyoma sem az MTI-ben, sem egyéb helyen. Ez arra utal, hogy Orbán állami pénzen, de magánúton járt Svájcban.

Az Együtt felszólította Orbánt, hogy számoljon el ezekkel az útjaival, de ez nagyjából annyi, mint amikor csirkék a baromfiudvarban felszólítják a rókát, hogy számoljon el a tyúkokkal, amelyek eltűntek az ólból. Ellenzéknek jogosítványai nincsenek, nem tehet semmit, mégis eljátssza ezt a dicstelen szerepet.

Pedig Orbánt már azért is felelősségre kellene vonni, ha magánúra közpénzen utazott, de ennél többről van szó. Feltételezések szerint Orbán a bankszámláinak intézése miatt járt Svájcban többször is. Ezzel kapcsolatban rejtélyesnek találják azt is, hogy egy alkalommal nem repülőgéppel, hanem vonattal utazott vissza. Ennek oka az lehet, hogy ezzel elkerülte a reptéri átvizsgálást.

Gyurcsány Ferenc mellett már Vona Gábor is jelezte, hogy kapott információkat Orbán titkos svájci bankszámláiról, de ezeket nem lehet komolyan venni, amíg tényeket nem közölnek bizonyítékokkal. Mindaddig ez sugalmazás és rágalmazás, amit Orbán nevetve ráz le magáról...

TÍZ (+1) DOLOG, AMIÉRT JÓ AUSZTRIÁBAN ÉLNI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Gaben
2017.11.20.


Azt hiszem, a mai poszt elé illene valamilyen figyelmeztető karikát kitenni, ami felhívja a figyelmet, hogy humorérzék híján lévők ne, vagy csak lelkileg felkészülve olvassák. Én mindenesetre nagyon jól szórakoztam Gaben írásán, melyben összeszedte, mi az a 10 pont, ami miatt szerinte érdemes és jó Ausztriában élni. Ráadásul kicsit motoros szemszögből írta meg, ami érdekes csavar.

Mi van, ha már minden várható kihívás ellenére eldöntötted, hogy belevágsz, csak azt nem tudod hogy hova emigrálj? Nos, akkor engedd meg, hogy kampányoljak egy kicsit Ausztria mellett (és ellen is) egy TOP 10-es listával egy motoros szemszögéből kendőzésmentesen, (és fontossági sorrendben):

1. A pénz

Kezdhetném valami sablonos indokkal, hogy itt színesebb a szivárvány és zöldebb a fű, de álszentség lenne. Szerintem senki nem azért indul útnak Magyarisztánból, mert élete álma, hogy évi 300 napon keresztül az angol ködöt vagy az osztrák esőt bámulja.

Otthon ismersz minden fűszálat, ott nőttél fel, ott vannak a barátaid, a legjobb gyerekkori emlékeid, ha nem lenne rákényszerítve, legtöbbünk nem indulna útnak...

ITT megfizetik a munkád és még az is tisztességesen meg tud élni, aki nem politikusi pályára lépett és/vagy csak egy „szerencsés” gázszerelő :-P Sőt, ha nem kell rögtön a legújabb ájfón 27 providentes hitelre, még marad is és félre is tudsz tenni...

OK, Angliában és Németországban is biztos jól lehet keresni, de minek menj odáig, ha már „a szomszédban” is ugyanúgy platós IFA-n kell hazavinni a fizetésed? (szarkazmus a közhiedelmek kedvéért)

Arról nem is beszélve, hogy itt kapsz 13. és 14. havi fizut is (igen teljes havit, nem csak egy 5000-es Erzsébet utalványt „karácsonyi pénz” matricával). Sőt, ha olyan céghez kerülsz, jobb esetben még nyereség bónusz is jár – ugyanúgy, mint a németeknél - DE mielőtt szaladnál a kamrába dollárjeles üres zsákokért, szólok: OK, a német Porschés 6000-res bónusz rohadt jól hangzik, de az apróbetűt már senki nem olvassa a szalagcímek után: (...bruttó) ...az bruttó 6000 - vagyis 3-3500 nettó.

Szóval mielőtt jó vendégmunkásként az első hónap után berendeled 0%-os kezdőre az A8-ast, azért számolj rendesen...

LEHAJOLSZ HOZZÁ, Ő RÁD NÉZ ÉS A SZEME TELE VAN KÖNYÖRGÉSSEL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.11.19.


Hideg van, gyorsan sötétedik, hamarosan itt a karácsony. A csatakos, szürke utcákon sietsz a dolgod után. Összébb húzod magadon a kabátot, mert foga van az időnek, közben arra gondolsz, hogy kinek milyen ajándék lenne a tökéletes és magadban már tervezed azokat a napokat, hogy mi kerüljön az asztalra, mikor hová mentek látogatóba.

És meglátsz egy kutyust, vagy egy cicát. A mocskos járdán kuporog. A szőre csapzott, kiállnak a bordái, olyan kicsire húzza össze magát, amilyenre csak tudja. Lehajolsz hozzá, ő rád néz és a szeme tele van könyörgéssel. Nem hagyhatod ott, mert meghalna. Ölbe veszed, betakarod a pulcsiddal. Nem baj, hogy mocskos és büdös, mert olyan bizalommal simul hozzád és te tudod, hogy felelős vagy érte. Otthon megfürdeted, megeteted. Máris mennyivel szebb, kicsi plüss. Elviszed a dokihoz, kap oltásokat, ha beteg, kap gyógyszert. És rápisil a szőnyegedre, megrágja a papucsodat, sáros lábbal összemancsolja a kanapét, de annyira kedves és hálás és megtanulja, hogyan kell viselkedni. Mostantól ő a te kutyusod, vagy cicusod. Szereted.

Hideg van, gyorsan sötétedik, hamarosan itt a karácsony. A csatakos, szürke utcákon sietsz a dolgod után. Összébb húzod magadon a kabátot, mert foga van az időnek, közben arra gondolsz, hogy kinek milyen ajándék lenne a tökéletes és magadban már tervezed azokat a napokat, hogy mi kerüljön az asztalra, mikor hová mentek látogatóba.

És meglátsz egy embert. Egy fal mellé kuporodó hajléktalant, aki ócska kartondarabokkal próbálja melegen tartani a testét. A ruhája mocskos és büdös. A haja csapzott, az egész alak ápolatlan és árad belőle a reménytelenség, az olcsó bor és a vizelet bűze. Nagy ívben kikerülöd. Nem hajolsz le hozzá, nem nézel a szemébe és eszedbe sem jut hazavinni.

Egy kóbor, kidobott állat hamar megtanulja, hogy nem szabad a szőnyegre pisilni és összerágni a cipőt. A meleg kuckóért, napi ételért, simogatásért cserébe eléd szalad, amikor hazaérsz, melléd bújik tévézés közben, bohóckodásával megnevettet. Szereted. A tiéd, mindenestül.

Egy kóbor, kidobott ember nem tanulja meg mindezt, mert ő nem állat, csak kénytelen állat módjára élni. Elvadult, talán az alkohol az egyetlen barátja, az segít, hogy túl tudja élni azt a napot. Neki is meg kell tanulnia egy csomó dolgot ahhoz, hogy visszatérhessen a társadalomba.

Rajta te, én nem tudunk segíteni, mert neki nem elég, ha hazavisszük, nem elég, ha megfürdetjük, megetetjük. Nem azért, mert hálátlan, hanem azért, mert sérült, beteg a lelke. Hosszú idő és szakemberek segítsége kell, hogy gyógyuljon, hogy megértse: nem csak a ma létezik, hanem talán van holnap is.

Egy állat számára a holnap nem létezik. Egy ember számára igen. Ha elveszíti a holnapot, mindent elveszít. Nem lehet őt megfogni, puha párnára fektetni és a nyakába akasztani a reményt, mint egy bolhanyakörvet...

A HÉT, AMIKOR GYURCSÁNY FERENC PÜSPÖKFALATJA BEKERÜLT A HÍREKBE

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁT NÓRA
2017.11.20.


Listázhatnánk, hogy a héten hány- és miféle módokon óvta a kormány a Soros-tervtől az országot – de felesleges, mert már mindenki unja. Valószínűleg Németh Szilárd is, aki a vasárnap délelőttjét töltötte egy sorosozós-ellenzékszapulós sajtótájékoztatóval, ahol semmi, de tényleg semmi újat nem tudott már mondani, így használt néhány szép szóképet (“az ellenzéki szövetség kovásza a Soros-terv”), bevezetett pár új fogalmat (“bevándorlóország”, “bevándorlókontinens”), majd végezetül kénytelen volt a Jobbik politikáját már egy orbitális közhelyparádéval értékelni, hogy csattanós legyen az apropó nélküli esemény:

“Kutyából nem lesz szalonna, bármekkora is az erőlködés.”

Annyiban szerencsénk van, hogy a Fidesz-KDNP kissé beszűkült világán kívül is van élet. De még milyen!

Kreativitásból például sokkal erősebb volt a szabolcsi Gávavencsellő vezetése, ők a szegregáció felszámolására juttatott 135 milliós EU-s támogatást költötték olyan létfontosságú dolgokra, mint mondjuk masszázs, léleksimogató beszélgetések (bármit is jelentsen ez), életkedv-előadás (úgyszintén), biorezonancia mérés (ne is beszéljünk róla), farsangi buli, és – most figyelj, Németh Szilárd! – Oravecz Nóra-előadás. Valójában természetesen iszonyatosan elkeserítő, hogy a szegregáció felszámolása ezen pénzkidobó áltevékenységek mögé sorolódott.

Aztán sajnos kicsit kevés figyelmet kapott a NAV egyik fontos ügye, ugyanis a néha talán kissé túlzottan is kreatív NAV-elnök, Tállai András varázslatos benzinárcsökkentése elterelte a figyelmünket. Kár, mert Szentesi Kálmán esete is megérne egy misét: a férfi még idén januárban írt nyílt levelet, amiben visszakérte a befizetett adóját, mert nem volt elégedett azzal, amire az állam fordítja a közpénzt (és az ő pénzét). Az adó közpénzjellegét komolyan vevő állampolgárt ezután a NAV először megbírságolta, majd fel is jelentette, ráadásul egy évekkel ezelőtti ügyben is, most viszont a Székesfehérvári Járási és Nyomozó Ügyészség megszüntette ellene az eljárást, a NAV pedig nem élhet panasszal a döntés miatt. Bizony, ilyen is van. Mondjuk a közpénzherdálás ettől még nem állt meg, de jó tudni, hogy az egyszeri magyar állampolgárt sem lehet ok nélkül meghurcolni, ha fel mer szólalni az igazságtalanságok ellen...

ZAKLATÁSI ÜGYEK: TÍZBŐL NÉGY MEGKÉRDEZETT SZERINT AZ ÁLDOZAT IS HIBÁS

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Publicus Intézet
2017.11.19.


A felmérésben megkérdezettek több mint fele szerint a hatóságok nem jól kezelik ezeket az ügyeket, ezért sokan nem tesznek feljelentést.

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, november 11 és 15 között, 1001 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a magyar választókorúak véleményeit az utóbbi időben nyilvánosságra került szexuális zaklatási ügyekről, és ezek társadalmi megítéléséről.
Tízből majd’ kilenc megkérdezett (85 százalék) hallott az utóbbi időben nyilvánosságra került szexuális zaklatási ügyekről. Azok kétharmada, akik hallottak róla, felháborítónak találja az ilyen ügyeket, minden hatodik megkérdezett természetesnek tartja ezeket és nem lepődött meg, míg némileg kevesebbeket nem érdekelnek ezek az ügyek. A megkérdezettek túlnyomó többsége, tízből nyolc, kilenc megkérdezett szerint a felvázolt helyzetek zaklatásnak számítanak. Ezek a hatalmi helyzeteket kihasználó közeledések, vagy például ha valaki segítségért cserébe szexuális szolgáltatást kér. A megkérdezettek több mint fele szerint a hatóságok nem jól kezelik ezeket az ügyeket, ezért sokan nem tesznek feljelentést. Azonban, tíz megkérdezettből négy szerint az áldozatok is tehetnek arról, hogy zaklatás áldozati lesznek. A válaszadók szerint elsősorban a társadalom hozzáállása az elsődleges oka annak, hogy a zaklatási ügyek nagy részének nincs jogi következménye. Sokan említették még az egyes állami intézményeket, a rendőrséget, ügyészséget, bíróságokat,valamint magukat az áldozatokat is, mint akik ezért felelősek...

A SZABAD SAJTÓNAK ÁRA VAN. A FIDESZESNEK IS. ÉS AZT ÖN FIZETI

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2017.11.20.


Adómilliárdokat töm az állam olyan magánkézben lévő médiumok zsebébe, melyek minden erejükkel megpróbálják alátámasztani a kormánypárt üzeneteit.

A magyar médiumok közt van néhány, amelynél evidens a kormányközeli összefonódás, de rengeteg olyan akad, amely határozottan függetlennek vallja magát. Ezzel olvasók millióit téveszti meg, akik sokszor nem is hiszik el, hogy még a függetlennek vélt tartalom mögött is a Fidesz fizetett agymosása sejlik fel. De találunk érdekességet az összeesküvés elméletek kedvelőinek is. Ők elég, ha tanulmányozzák a baloldalinak besorolt Népszava kiadója, a XXI. század Media Kft. bevételi számait.

Elképesztően sokat költ az állam arra, hogy a kormány szócsöveit megerősítse. A kormányzó párt médiastratégiájában már évek óta egyértelmű, hogy nem tartják elegendőnek a köztévén áramló propagandába ölt adómilliárdokat, hanem megpróbálják megszállni a tömegtájékoztatás minél több pontját. Idén több tízmilliárdnyi közpénzt elszór az állam olyan médiumokra, melyeket függetlennek és objektívnek próbálnak beállítani, holott azok a lehető legtávolabb vannak a függetlenségtől és az objektivitástól. Álnaiv kérdésnek is gyenge, hogy lehet-e objektív és független valaki, aki hirdetési bevételeinek, sőt némely esetben teljes bevételének 70-80%-át egyazon hirdetői körtől kapja. Mindezt súlyosbítja, ha ez a hirdetői kör maga a kormányzó párt és politikai holdudvara...

ILLIBERÁLIS ÁLLAM EURÓPA SZÍVÉBEN

K-MONITOR BLOG
Szerző: K-Monitor
2017.11.19.


Magyarországon 2010 és 2014 között kiépült az illiberális állam, 2014‐től pedig ‐ ahogyan azt a magyar miniszterelnök meghirdette ‐ a megszilárdult illiberális demokrácia üzemszerű működésének tanúi lehetünk. Öt hazai civil szervezet szakértői anyagban összegezte, mit kell tudni a magyar illiberális államról.

Az anyagot az Eötvös Károly Intézet, a K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság, a Mérték Médiaelemező Műhely és a TASZ készítette.

AZ ANYAG PDF-BEN LETÖLTHETŐ INNEN