2022. augusztus 6., szombat

MAGYARORSZÁG HÁTRAFELÉ MEGY: VISSZA A KÁLYHÁHOZ!

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2022.08.06.


Egyre abszurdabb ötletekkel rukkol elő a kormány az energiatakarékosság ügyében. Ez annál is szembeötlőbb, mivel néhány hete még azokon élcelődtek a fideszes politikusok, akik a spórolás szükségességére hívták fel a figyelmet. A kapkodás annak a jele, hogy a kormány legfelsőbb szintjein sem voltak tisztában a helyzet súlyosságával, ami az egyszemélyi vezetés egyik legkirívóbb sajátossága. A felelősség ezért leginkább Orbán Viktor vállát nyomja, de ő inkább az amerikai republikánusoknak osztogatott tanácsokat arról, hogyan szerezzék meg, majd betonozzák be a hatalmukat.

A friss törvényi lazítások lehetővé teszik, hogy Magyarországon a jövőben akár természetvédelmi területekről is ki lehet termelni a tűzifának valót. Ezt a kormány a most induló kályha- és kazánprogramja miatt lépték meg, így teremtve meg a lehetőségét annak, hogy például az oktatási intézményekben átálljanak a fatüzelésre. Ezt valószínűleg ostoba viccnek vélte volna kormánypárti és ellenzéki szavazó egyaránt néhány napja is, ám most ez a komor valóság. A rendelkezés ilyen rapid bevezetése arra utal, hogy tényleg nagy a baj energiafronton, ám a kormányzati kommunikáció továbbra is az ellenzékre kívánja hárítani a felelősséget.

Aki volt katona, ismeri a dobkályhák világát, így el tudja képzelni talán azt is, hogy ezeket a könnyen mozgatható, kicsi, ám nagy meleget biztosító fűtőberendezéseket is aktiválja rövidesen a kormány. Most kissé ironikusnak tűnik ez a feltételezés, de az állami erdőterületek megcsonkítása és a fatüzelésű kályhák csatarendbe állítása is viccnek tűnt néhány napja, és most mégis itt tartunk. Csak most nyer értelmet a főispánok és a vármegyék reaktiválása, hiszen az új kormányzati irányvonal előhírnökei voltak. Magyarország ugyanis most már biztos, hogy hátrafelé megy, és nem előre...

ELEMZÉS: A KREML ÉS ÁLLANDÓAN VÁLTOZÓ UKRAJNAI CÉLJAI

SZABAD EURÓPA
Szerző: Szabad Európa
2022.08.06.


Demilitarizáció és „nácimentesítés”; Ukrajna távol tartása a NATO-tól; a donbászi „népirtás” megfékezése és most a területszerzés az Oroszországba való beolvasztás céljából.

A Kreml számára az öt hónappal ezelőtt, február 24-én indított ukrajnai inváziónak különböző indokai és célkitűzései voltak. Ukrajna számára a válasz egyszerű: meg kell védeni a területét. A Nyugatnak azonban a változó indokokra újabb válaszokat kell adnia, hogy segítsenek Ukrajnának a háború megvívásában és megtalálni az alapot a tárgyaláshoz.

Nem könnyű, ha az ellenfél folyamatosan változtatja a hangnemet.

„Nyilvánvaló, hogy menet közben találják ki – mondta Aglaya Snetkov, a University College London nemzetközi politika előadója és a Russian Analytical Digest nevű kiadvány egyik szerkesztője. – Volt egy őrült tervük, az nem vált be, és kénytelenek voltak igazítani rajta.”

A terv legutóbbi módosítása július 20-án történt, amikor Szergej Lavrov külügyminiszter bejelentette, hogy a Kreml területi ambíciói Ukrajnában a Donbászon túlra, a központi Zaporizzsja és Herszon régióra is kiterjedtek. Mindkét régiót részben orosz csapatok tartják megszállva a háború kezdete óta, bár az ukrán erők egyre inkább feltörik védelmi vonalaikat Herszonban.

Most más a földrajzi helyzet – mondta Lavrov. – Ez nemcsak Donyeck és Luhanszk, hanem Herszon, Zaporizzsja és számos más terület. Ez egy nem szűnő, következetes és kitartó folyamat.”

Lépcsőzetes bekebelezés: kormányzat, útlevél, rubel


Hetek óta láthatók annak apróbb jelei, hogy a Kreml lopakodó adminisztratív lépéseket tesz – például útlevelet osztogat, bábkormányzatot hoz létre, ukázba adja a rubelelszámolást az üzletekben –, hogy megteremtse az orosz kormányzás alapjait...

ITT OLVASHATÓ

MIÉRT HÚZÓDIK EL AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ? LESZ-E ÁTTÖRÉS A FRONTVONALON? SZENES ZOLTÁN INFORÁDIÓ ARÉNA

INFORÁDIÓ
Szerző: InfoRádió
2022.08.05.Hoztak-e áttörést a modern Himars és más nyugati fegyverek? Mit tudnak tenni az 1100 km-es frontvonal védelmére az orosz és az ukrán haderők? Veszélyben van-e Európa legnagyobb atomerőműve? Mi az űr-eszközök, műholdak szerepe a felderítésben és a kommunikációban? Melyik fél hogyan mozgósít? Szenes Zoltán volt vezérkari főnök, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professor emeritus tanára, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában 2022.08.05-én.

HASZNÁLT ELEKTROMOS AUTÓ ÁRAK - 2022

HORVÁTH ANDRÁS VLOGJA
Szerző: Horváth András
2022.08.06.Egy éve csináltam videót a használt villanyautók áráról, nézzük most mennyi az annyi! Előző rész:
https://youtu.be/DwILKh0PuGM


NEM LEHET MAJD SAJÁT AUTÓNK? BECSÜLETESNEPPER & VÁRKONYI GÁBOR ISMÉT A VISSZAPILLANTÓBAN | SLÁGER FM

SLÁGER FM / VISSZAPILLANTÓ
Szerző: Sláger FM
2022.07.Fél éve már annak, hogy autót próbáltunk vásárolni a Becsületesnepperrel és Várkonyi Gáborral. A Visszapillantó 21. adásában újrázunk, méghozzá a két régi ismerőssel! Az elmúlt hat hónap krónikáján felül megpróbálunk megbarátkozni a gondolattal, hogy nem lesz saját autónk, fény derül arra is, hogy Kopasz mit szeretne a Dunában csinálni folyásiránnyal szemben, és még Tamás új beceneve is terítékre kerül!
00:00 - Az elmúlt fél év nagy vonalakban 10:05 - A leghülyébb fejlesztések 18:00 - Nem lesz saját autónk? 30:35 - Mi lesz 2035-től? 41:28 - Mit csinál Kína eközben? 46:20 - A villanyé a jövő? 59:06 - Hogy alakul át az életünk?

ORBÁN ÉS MÁS KÉPVISELŐK VAGYONÁRÓL ANNYIT SEM TUDHATUNK, MINT EDDIG

TELEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2022.08.06.


Valamennyi esküt tett országgyűlési képviselő, nemzetiség képviselő és nemzetiségi szószóló eleget tett vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének a pénteki határidőig – közölte pénteken az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke, Hargitai János.

Azért kellett ebben a szokatlan időpontban nyilatkozatot tenniük, mert júliusban a kétharmados többség megváltoztatta a képviselői vagyonnyilatkozatok bevallásának rendszerét. És az új nyilatkozatot első ízben augusztus 5-ig kellett benyújtani.

A júliusban módosított országgyűlési törvény legfontosabb pontja az volt, hogy a jövőben a magyar országgyűlési képviselőknek is az Európai Parlament szabályai szerint kell nyilatkozniuk a vagyoni helyzetükről.

Eszerint a képviselőknek be kell számolniuk a megbízatásukat megelőző három évben végzett tevékenységükről, valamint azokról a tevékenységekről is, amelyekből adóköteles jövedelem származik, , továbbá az olyan gazdasági társaságokban meglévő érdekeltségeikről, amelyek szerintük befolyást gyakorolhatnak a közpolitikával kapcsolatos kérdésekre.

Az EP-hez közelítő megoldás ugyanakkor látványos visszalépés az átláthatóság területén: nem kell ugyanis beírniuk az ingatlanjaikat, autóikat és egyéb ingóságaikat, mint ahogy a megtakarításaikról, hiteleikről, tartozásaikról sem kell nyilatkozniuk.

Az új vagyonnyilatkozatok ennek megfelelően alig tartalmaznak információkat a képviselők vagyonáról (más kérdés, hogy az eddig beírtak valóságtartalmát nem lehetett ellenőrizni, és az esetleges hiányos kitöltésnek nem volt semmilyen jogi szankciója)...


A MOLNÁL CSAK NAPONTA EGYSZER LEHET ÁRSAPKÁSAN TANKOLNI

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2022.08.05.


Kétszer 10 liter sem fér bele a napi ötvenliteres limitbe. A robogósok is panaszkodnak.


Több olvasótól is kaptunk panaszt az új tankolási renddel kapcsolatban, ami szombattól, július 30-ától érvényes. Utánajártunk, hogyan változott a gyakorlat, és milyen bizonytalanságok vannak.


Kétszer tíz több mint ötven

Egyik olvasónk például reggel 10 litert tankolt, és este is kellett tankolnia ugyanennyit.

Mindkét alkalommal lecsippanttották a forgalmiját a Mol-kútnál, másodszorra azonban már nem tankolhatott ársapkásan. Közölték vele, a vonalkód beolvasásakor jelzett a rendszer, hogy aznapra már nem jogosult hatósági áras üzemanyagra.

Másik olvasónk is kétszer tankolt egy nap, tankolásonként 23 litert, vagyis napi szinten ő is belefért a Mol által június 24-én megszabott 50 literes limitbe. Két külön megyében történt a tankolás, és a második helyen azt mondták neki, hogy nem kutanként lehet ársapkásan tankolni, hanem mennyiségtől függetlenül csak napi egy alkalommal. Így mindkettejüknek piaci áras lett a második tankolásuk.

Ahol az olajtársaság napi 50 literes tankolási napi limitről tájékoztat, nem tesznek említést arról, hogy egy forgalmival egy adott napon csak egyszer lehet olcsón tankolni, és hogy ez akkor is áll, ha nem merítette ki az autós az 50 literes limitet. Természetesen megkérdeztük a Molt is, válaszukat várjuk.

Megkeresésünkre a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója Bujdos Eszter azt mondta, ő is úgy tudja, hogy

a tankolási rend legutóbbi módosítása, azaz július 30-a dél óta a Molnál egy forgalmival egy nap csak egyszer lehet ársapkásan tankolni, függetlenül a mennyiségtől.

A rendszer ugyanis felismeri a rendszámot, és jelzi a kutasnak, ha valaki már egyszer tankolt aznap, és nem engedi másodszor is ársapkásan üzemanyagot venni. A Mol feltehetőleg fejlesztett valamit kasszarendszerén, és azóta így működnek – tette hozzá a szakember. Emellett megmaradt az 50 literes korlátozás is – vagyis legfeljebb annyit lehet tankolni egy alkalommal hatósági áron.

Főleg vidéken életszerű szerinte, hogy az emberek egy nap többször is tankolnak – nekik ez mindenképpen szűkítés, hiszen a második tankolásuk már nem lesz hatósági áras, hanem a drágább piaci árat kell megfizetniük...

A MŰTÉT CSAK A JÉGHEGY CSÚCSA, A GOND, HOGY UTÁNA SOKSZOR ALIG TUDUNK A BETEGEKRŐL VALAMIT

HVG
Szerző: hvg.hu
2022.08.06.


Világszerte kihívásokat okoz, hogy a komolyabb műtéteken átesett páciensek szervezete összeomolhat, viszonylag sokan halnak meg az operációt követő 30 napon belül. Ezek a halálesetek javarészt megelőzhetők lennének, mert sohasem váratlanul történnek, ám egyszerűen nincs elég kórházi dolgozó ahhoz, hogy észlelhessék a figyelmeztető jeleket, ami szintén nem csak a magyar egészségügy problémája. A megoldást az újgenerációs betegmonitorozó eszközök jelenthetik, ám kérdés, mely intézménynek lesz rájuk pénze.


A magyarok valószínűleg a bizalmatlanabbak közé tartoznak Európában, ha arról van szó, hogy valamiért be kellene feküdni a kórházba. Alighanem mindenki ismer valakit, akinek a valakije a szükséges kezelés során, az intézményben megfertőződött. Ugyanakkor nem csak a kórházi fertőzések járhatnak végzetes következményekkel a bent lábadozók számára, és az adatok is azt mutatják, komoly problémáról van szó. A kanadai McMaster University a témában végzett, 2019-es VISION (Vascular events In noncardiac Surgery patIents cOhort evaluatioN) nevű vizsgálata során 14 ország 28 kórházában gyűjtött adatokat több mint 40 ezer, 45 évnél idősebb betegről, és azt találták, hogy a műtétkor, vagy az azt követő 30 napon belül közülük 715 fő (1,8 százalék) vesztette életét. Közülük 5 páciens halt meg a műtőasztalon (az összes halálozás 0,7 százaléka), további 500 beteg halt meg a műtét és a kórházi elbocsájtás közötti időszakban, a lábadozás során (69,9 százalék), és 210-en veszítették életüket a kórházból való elbocsájtás után (29,4 százalék)...

BOLDOG HÉTKÖZNAPOK A FAJVÉDŐ KORMÁNYZÓ ORSZÁGÁBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: MARKÓ BEÁTA
2022.08.04.


...A fajvédő kormányzó – akit tehetséges politikusnak tartanak – a lehető legjobb időzítéssel, a 40 fokos kánikulában jelentette be a brutális áremeléseit, amelyekkel vissza akarja a venni az áprilisi országgyűlési választások előtt, a szavazatok megvásárlására kiszórt ezer milliárdokat. Ezt úgy nevezik a fajvédő kormány goebbelsi nyelvén, hogy a „rezsicsökkentés csökkentése”, aminek természetesen semmi értelme nincs, de sajnálatos módon még az a sajtó is, amelynek nem szíve csücske a fajvédő kormányzó, átveszi az értelmetlen és ostoba szóhasználatot, ráadásul nem is a rezsiről, hanem az energiaárról van szó.

Ezért szeretnénk világossá tenni a verbális maszlagot, és nevén nevezni a fajvédő kormány intézkedését; tehát energiaár-emelésről van szó, a gáz esetében hétszeres(!), az áram esetében kétszeres. Természetesen a fajvédő kormányzó családbarát kormánya az emelést csak az átlag feletti fogyasztás esetében fogja alkalmazni, arról meg ki tehet, hogy az átlagfogyasztás határát véletlenül és komoly szakszerűséggel pont úgy húzták meg, hogy a lakosság 90%-a fölötte lesz?

Már világosan körvonalazódik, hogy a fogyasztás mérése követhetetlen lesz, a tarifát hasraütés-szerűen állapították meg, és alig több, mint a környező országok gáz- és villanyárának két-három-négyszerese, így nem okozhat problémát a kifizetése, főleg annak a négyszázezer vállalkozónak és családjának, akiknek a megélhetését épp most vették el a KATA adózási rendszer felszámolásával. Látjuk is, hogy hál’ Istennek szemernyi gondot sem okoz nekik, mert ellenérzésüket pusztán pár százan fejezték ki a Margit hídon vagy az Erzsébet hídon tartott dzsemborijukkal és a nyári langymeleg estéken rendezett, többórás városnéző sétájukkal.

A hab a tortán az infláció, melynek érdekében sokat munkálkodott a fent említett, Balatont lecsapoló főbankár, s aminek következtében pusztán az élelmiszerárak 30-40%-kal emelkedtek. Eddig. Így telnek boldog gondtalanságban a forró nyári hónapok Magyarországon, milliók elégedettek azzal a tudattal, hogy ők – a fajvédő kormányzó szavaival élve – nem „kevert fajúak”, nekik nem sötét a bőrszínük és az orruk sem nagy, ezért a megszorításokból semmi sem vonatkozhat rájuk, hiszen a fajvédő kormányzó is ezt sugallta nekik. Ők pedig inkább hisznek a haza főideológusának, mint a saját szemüknek.

Mindenkinek további kellemes nyaralást kívánunk!

HORVÁTH GÁBOR: A MINISZTERI MENTŐCSOMAG LEGFELJEBB A JÖVŐKÉP VESZTÉSÉT FÉKEZI – 1. RÉSZ

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.08.06.


Nagy István agrárminiszternek az idei rendkívüli aszály által sújtotta mezőgazdasági termelők terheit csökkentő öt pontos intézkedési csomagja arra biztos nem lesz jó, hogy a helyzetet érdemben enyhítse, pláne, hogy megoldja. Arra alkalmas, hogy enyhítse a gazdák jövőképvesztését – mondta lapunknak Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára. Hozzátette: a termelők nagyobb része már elvesztette a vagyonát, vagy annak egy részét. Ezen lehet sajnálkozni, de azt tudnunk kell, hogy az a vagyon veszett el, aminek a jövő évi termést kellene megalapoznia...

HIÁBA SEGÍTENEK A NÉZŐK ÉS AZ ÖNKORMÁNYZAT, ÁLLAMI SZEREPVÁLLALÁS NÉLKÜL ELVÉREZNEK A MAGÁNSZÍNHÁZAK

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2022.08.04.

Veszprémben, egy meleg júniusi szombaton vették át a vidéki színházigazgatók a kulturális államtitkárságtól kapott elektromos bicikliket. A Vidéki Színházigazgatók Egyesületének környezetbarát programját még az előző kormány Fekete Péter vezette kulturális államtitkársága támogatta pályázati úton, az e-bringáknak hála a színházak munkatársai ugyanis “gyorsabban és környezetbarát módon tudják eljuttatni a színházi repertoárt” a “színházkedvelő közönségnek.” A színházigazgatók közleményükben külön megköszönték az államtitkárnak a remek lehetőséget.

Azokban a napokban egy másik, lényegesen nagyobb köz- és sajtófigyelmet kapott közleményt is kiadtak a magyar színházi életben: egy budai magánszínház, az Átrium megköszönte a beérkezett civil adományokat és a főváros gyorssegélyét, amelyek, egyelőre úgy tűnik, megmentették a következő, szeptemberben kezdődő színházi évadukat, vagy legalábbis az elejét.

Igenis, miniszterelnök úr!

Amióta az Átrium pár héttel ezelőtt a közönséghez fordult azzal, hogy a megmaradásuk lett a tét, bő négyezer adományozó juttatott el a színházhoz összesen 79 millió forintot. A fővárosi önkormányzat is gyorsan elutalt egy korábban megítélt 15 milliós támogatást, a II. kerületi önkormányzat pedig 12 millió forintot ítélt meg a színháznak, így összesen több mint 106 millió forint került az Átriumot működtető nonprofit kft. számlájára.

Ugyan a színház így már meghirdette következő évadját, de a fenti összeg a teljes jövő évi működéséhez hiányzó összeg bő felét teszi ki: a 2022-es költségvetési év forrásigényének 53 százaléka van meg, a költségvetési hiány így is durván százmilliós tétel. Vagyis a fővárosi kulturális élet egyik legérdekesebb, 2017-ben indult magánszínházas projektje, amihez olyan legendás produkciók kötődnek, mint a Vaknyugat, az Igenis, miniszterelnök úr!, vagy Az Őrült Nők Ketrece, most nem szűnik meg, de a közeljövője ugyanúgy bizonytalan.

Az Átriumot átvevő fiatal színikritikusok és szakemberek a kezdetektől pénzügyileg is megtérülő, de a művészi innovációt is szem előtt tartó színházi projektekben gondolkoztak, ezekhez befektetőktől kértek pénzt, és amit megkerestek, tették is be a következő előadásba. Baj akkor lett, amikor a kormány 2019-ben eltörölte a taorendszert, ugyanis ezzel bő 200 millió forintos, addig tulajdonképpen törvényileg garantált összeget emelték ki egyetlen mozdulattal a költségvetésből. A minisztérium a taokompenzáció összegét már más formula alapján számolta, mint a korábbi taotörvény, az elmúlt év jegybevétele helyett elmúlt 3 éves átlagbevételt néztek, de a taokompenzációs pályázati rendszer ezen túl is átláthatatlan lett...


AZÉRT KÖZBEN ÉRDEMES IDŐNKÉNT ARRA IS ODAFIGYELNI, MI MINDEN HANGZOTT EL A CPAC KONFERENCIA MÁS FELLÉPŐINEK SZÁJÁBÓL...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.08.06.


Tudom, errefelé mindent Orbánon át lát és láttat a kedves nemzeti sajtó, ez az egyetlen hitelesített nemzeti nézőpont és etalon, de közben érdemes időnként arra is odafigyelni, mi minden hangzik el a CPAC konferencia más fellépőinek szájából.
Itt van például Dan Patrick, Texas állam alkormányzója, egykori rádiós talkshow-műsorvezető, aki a mi miniszterelnökünkkel egy napon nem is akármilyen jogfilozófiai alapvetésnek adott hangot, s amelynek kedvesen meghitt fundamentalizmusát még az Iszlám Állam elkötelezett harcosai is méltán megirigyelhetik. Ugyanis az alkormányzó azt mondta, hogy „Mi olyan nemzet vagyunk, amely nem alapítóink szavaira épül, hanem Isten szavaira, minthogy ő írta az Alkotmányt.” (We’re a nation founded upon not the words of our founders, but the words of God because he wrote the Constitution.”)
Mostantól tehát világos, az Alapító Atyák (Founding Fathers) semmi mást nem tettek, csak hűséges alázattal közvetítették Isten kinyilatkoztatott szavait.
Bizonyára így történt például azzal a törvénnyel is, amelyet 2021. április 19-én hagytak jóvá Texasban, s amelynek legnagyobb lobbistája és szószólója maga Dan Patrick volt. Az alkormányzó, aki nem mellékesen elkötelezett abortuszellenes (még vérfertőzés vagy nemi erőszak esetén is ellenzi az abortuszt), a fegyverhasználat korlátlan jogának kiterjesztését sikerrel képviselte, s így foglalták törvénybe a kézifegyverek engedély nélküli, nyílt vagy rejtett viselését, mind a helyi, mind az ideiglenesen ott tartózkodó lakosok számára.
Azért azt jó lenne tudni, hogy Dan Patrick mikor és hol ment fel arra a hegyre, ahol az Örökkévaló kőtáblára vésve adta át neki a fenti törvényt. És amíg odafenn volt, vajon kinek a vezetésével készített a nép a hegy lábánál aranyborjút?

AZ ÉS 2022/31. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.08.05.


P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán
Meliától Pressmanig

Több mint tíz éve, a Fidesz–kereszténydemokrata kormányzás második évében, az Alaptörvény és több szabadságkorlátozó jogszabály kihirdetése után Thomas Melia, akkoriban az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkára aggodalmát fejezte ki a magyar alkotmányozással, a média helyzetével és az egyházügyi törvénnyel kapcsolatban a képviselőház külügyi bizottságának meghallgatásán. Az esemény híre végigsöpört a világsajtóban, némelyik kormány kellő súllyal, de visszafogott és kulturált hangnemben kommentálta az amerikai államtitkár szavait, nálunk az akkor még szabadlábon lévő Index számolt be igen részletesen róla.

A magyar kormányerő is megszólalt: „Ki a fasz az a Thomas Melia?” – mutatott rá a Twitteren az Index cikkére reagálva Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője, korábbi minisztere. „Miért kell a szarnak naponta adni egy pofont?” – szólt Deutsch azonnali értékelése.Tovább

Soós Eszter Petronella
Marine Le Pen tíz éve – itt a vége?

Negyven százalék feletti szavazatarány az elnökválasztáson, a nemzetgyűlési választáson nyolcvankilenc megválasztott képviselő. Tizenegyszer több, mint öt éve. Történelmi siker. A francia Nemzeti Tömörülés (RN) folyamatosan lökdösi fölfelé a sokat emlegetett üvegplafont. Eddigi legnagyobb parlamenti frakciója harmincöt tagú volt csupán; 1986-ban, amikor – 1958 óta először és utoljára – nem egyéniben, hanem listán választották a képviselőket. Az RN-é a legnagyobb ellenzéki frakció, ha a baloldali összefogás (Nupes) több frakcióban dolgozó képviselőit nem számítjuk egybe. Ez a siker nagymértékben köthető egyetlen személyhez, Marine Le Penhez, aki immáron több mint egy évtizede a mozgalom arca. Ideje hát feltenni a kérdést: hihetünk-e neki, amikor azt állítja, hogy nem valószínű az indulása a következő elnökválasztáson?Tovább

Gadó Gábor
Széljegyzetek a nagy tervhez
(A „lokális kivételről”)

Horvát János
Tusványos és Babush, a portugál kormányfő

Váncsa István
Van még munka dögivel

Herman János
A gázmezők sötét lovagja és a súlyos léptű béke

Nógrádi Gábor
Miért Krúdy Gyula a világ legjobb írója?

Nem kell hinni nekem. Az irodalomtudósokkal szemben sem szakirányú diplomám, sem doktorátusom, sem kutatói múltam (pláne akadémiai tagságom!), sem elegendő olvasottságom, sem elméleti publikációm a regényirodalom témájában nincs. Regényeket, verseket, filmeket írok ugyan, ami feljogosítana az ítélkezésre, de a tájékozatlanabb olvasóknak el kell árulnom, hogy egy író gyakran gyárilag buta az elmélethez, a szakszerű bírálathoz. A prózaírás nem bizonyíték a bölcsességre, csak az írói készségre, ahogy édesanyánk töltött káposztája sem azért világcsúcs, mert ő elméletben tudja, hogyan kell készíteni.Tovább

Kardos Julianna
Kápluszef – helyszíni szemle

Ungváry Rudolf
Budai-hegyek, túrázás, magyar pokol

Verebes István
Bizalmas vallomás

Gera Judit
Dedinszky Erika
(1942. január 26. – 2022. július 26.)
Tovább

Majtényi László
Porajmos

Molnár Erzsébet
Táguló világegyetem

Gyurok János
Elitek Magyarországon

V I S S Z H A N G

Berend T. Iván
Vissza az inkvizíciót!

P Á R A T L A N

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

Huszár Ágnes
KINEK TETSZIK...

Ladányi András
BEVÉLT

Mák Szilvia
AZ ÖREG TATA

-n-a
A LÁTNOK

ICs
A MI MATYINK

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS(OK)

Posztpetőfi Sándor
ÉN ISPÁNOM JÓISPÁNOM
Ad notam

„Mit csinálnak Magyarhonban?”
Vörösmarty Mihály

ITT OLVASHATÓ 

AZ ÉS 2022/31. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.08.05.


F E U I L L E T O N

Szávai János
Mészöly Miklós, a kánonképző

I N T E R J Ú

Lovász Andrea
„Nem vagyok egyfókuszú ember”
Interjú Csehy Zoltánnal

K R I T I K A


Visy Beatrix
„arannyal díszített szarvval”

Kustos Júlia: Hullámtörő. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2022, 47 oldal, 1999 Ft

Ha tovább vizsgálódnánk a poétikai megoldásokban, számos apró szépséget, érdekességet, összefüggést találhatnánk még a Hullámtörőben, ám úgy tűnne, hogy ezekben rejlik a kötet ereje. Ezekben is, de ennél sokkal fontosabb, hogy mindez a szépség nem hiábavaló. A költészeti hagyománnyal való intenzív párbeszéd, a megszólalásmódok próbálgatása nem önfeledt játék, laza szárnypróbálgatás („Hiszen semmi szárnyalás / nem írhatja át a / kukásautók hajnalát”), s eredménye sem formaparádé vagy látványos leszámolás a múlt költészetével. Kustos erős szűrővel, reflektáltan „dolgozik.”Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Kácsor Zsolt
Ex libris

Halász Rita: Mély levegő

Havas Juli: Nincs Hold, ha nem nézed

Rubin Eszter: Minek szenved, aki nem bírja?

Várkonyi Judit: Vénusz virrasztása – a zaklatáson túlTovább

Zsembery Borbála
Mozgásban lévő nyugvópont

Jász Attila: Felhőfoszlányok a haj­nali fűben. Kortárs Könyvkiadó, Bu­da­pest, 2022, 141 oldal, 3000 Ft

Ellentétben a Bölénytakaró című kötettel, ennek a könyvnek a borítóján nem szerepel a fiktív társszerző neve, ám a fülszövegen túl egyes írások is tematizálják a közös alkotást. Az első füzet negyedik egységében egy rövid, prózában írt részlet idézi fel a szenttel való első találkozást, amely teljesen hétköznapi (nem is feltétlenül túl izgalmas) múzeumlátogatásnak hatna, ha a záró sorok csendje nem sejtetne valami többet: „te pedig állsz csak lecövekelve az üvegvitrin túloldalán, hallgatod a csendet hosszan a fülhallgatóból a történet után.” (18.) A kötet egyik központi kérdése a csend és az elhallgatás lehetségessége, illetve a csend jelentéssel feltöltése. Szent Fausztina alakja sem kifejezetten az irgalmassága, sokkal inkább a visszahúzódó, szemlélődő, később közvetítő pozíciója okán válik fontos szereplővé.Tovább

Benedek Szabolcs
A troll és mi

Fehér Boldizsár: Nem nagy ügy. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2022, 130 oldal, 3499 Ft

Négy éve megjelent és Margó-díjat nyert első regénye (Vak majom) után Fehér Boldizsár most novelláskötettel jelentkezett. A szövegek egy része első ízben a szerzőnek a Könyves Magazinon futó, Hogyan legyünk népszerűek és szerezzünk barátokat? című tárcasorozatában bukkant fel. A kötetben olvasható verziók ugyanakkor érzékelhető utómunkán estek át az internetes publikálásuk óta. Mások lettek a címeik, a figurák nevei, a terjedelmük, és ami még lényegesebb: egy-egy bekezdés vagy mondat elhagyásával, avagy éppenséggel beiktatásával változtak a hangsúlyok. Mintha együtt értek volna a szerzőjükkel, nem mellesleg így épültek bele a kötet szépen kirajzolódó – talán túlzottan is szándékolt – egységébe.Tovább

Navarrai Mészáros Márton
Eszembe jutott Anne...

Sári Edina: Halálúton Hor­vát­or­szágba. Menekültnapló. Kalligram Kiadó, Budapest, 2021, 256 oldal, 3990 Ft

A fordulatokban pikareszkregény-szerűen gazdag történettel összhangban az érzékenyítő és bulváros köteteket (Életrevaló, 2014; MeNŐpauza, 2017; MANÓpauza, 2018; MűNŐpauza, 2018), valamint nyúlfarknyi retromeséket (Az lenne jó…, 2014; Az lenne jó 2., 2019) jegyző marketingkommunikációs szakember nem csak dokumentatív jelleggel rögzíti a menekülthelyzetet, hanem szereplői kommentár útján szüntelenül csorbítja a migránsokkal kapcsolatos sztereotípiák élét.Tovább

Jenei-Forray Norma
„A meg nem értett jelen”
Válogatás Tompa Andrea Omerta – Hallgatások könyve című könyvének német nyelvű recenzióiból

Omerta – Hallgatások könyve. Fordította Terézia Mora. Suhrkamp Verlag, 2022, 954 oldal, 34 euró

Az Omertà lenyűgöző regény, amely négy hangján keresztül teljes egészében megmutatja a fenyegetett ember önfenntartási ösztönében és vágyában megnyilvánuló összetettségét. […] Az Omertá monumentális történelmi regény, talán csak Bánffy Miklós Erdély-trilógiájához hasonlítható, amelynek utolsó része 1940-ben jelent meg. Még csak magyarul sem kell tudni ahhoz, hogy értékeljük Terézia Mora fordítását. A 2018-as Büchner-díjas fordító nagy művészeti teljesítménye, hogy olyan beszédmódokat adott a szereplőknek, amelyek élénken mesélnek a lelkiismereti konfliktusokról, a gyónásról, az önismeretről és a mély hallgatásról. Döntése, hogy az erdélyi városok, falvak és folyók nevét nagyrészt magyarul hagyja meg, nyelvpolitikai: Erdély elrománosításának és elmagyarosításának képviselői közötti évszázados huzavonáról tanúskodik. Erdélyben ráadásul német ajkú erdélyi szászok is éltek sokáig. A függelékben néhány elnevezés mindhárom nyelven megtalálható.

(Alexandru Bulucz: Bizonyságtétel. Der Freitag. 2022. március 09.)Tovább

György Péter
More sweetly play the dance

(William Kentridge kiállítása a Szépművészeti Múzeumban október 16-ig látható.)

William Kentridge 1955-ben született Johannesburgban, ahol azóta is él. Az apartheid társadalmában nőtt fel, és nem akárhogyan. Apja, Sydney Kentridge védte Nelson Mandelát 1956–1961 között a hazaárulás-perében, melyben 156 embert tartóztattak le.

S ő védte Steve Bikót, az apartheid elleni küzdelem jeles képviselőjét, sőt Desmond Tutut is. Nehéz megítélni, mindez miként hatott William Kentridge életére és művészeti tevékenységére, de az bizonyos, hogy munkásságának centrumában az apartheid rendszer urbanisztikai, esztétikai, etikai, emberi következményei állnak, s az egyes témák, szereplők, helyszínek visszatérnek. Mint azt a mostani budapesti kiállításon látható, táncot, lázadást, örömet és végül gyászt bemutató film, valamint a pasztell, szénnel rajzolt, majdnem észrevétlenül elmozduló grafikák és a zene montázsát használó, nagyszerű alkotás is bizonyítja.

„Kiált lágyabban játszd a halált”

(Celan: Halálfúga, Lator László fordítása)Tovább

Mélyi József
A bekeretezett jövő

(A Mi magyarok című kiállítás október 31-ig látható az Első Magyar Látványtár diszeli Kiállítóházában.)

Vörösváry Ákos éves látványtári kiállításai több mint negyedszázada nagyon hasonlítanak egymásra, mindenekelőtt azért, mert maga a gyűjtemény, amelyből válogat, egynemű: privát nemzeti gyűjtemény. Másrészt viszont ezek a tárlatok rendkívül változatosak, főként, mert a nézők nemzetről alkotott képe folyamatosan változik. Az emberöltőnyi idő alatt bekövetkezett változások valójában szinte felmérhetetlenek: ami húsz-harminc évvel ezelőtt még közhelynek számított, azért ma kiátkozás járhat, ami akkor tabu volt, mára minden további nélkül a közbeszéd része lehet. Vörösváry Ákos gyűjteményének egyes piros-fehér-zöld darabjaira a kilencvenes években még az irónia vagy a nemzeti önirónia jegyében tekinthettünk, mára azonban a kiállított tárgyakba szinte kivétel nélkül történelmi mélységet láthatunk bele; spektrumuk inkább a tragikus és a tragikomikus között húzódik.Tovább

Sinkó István
Látvány és absztrakció

(Knyihár Amarilla kiállítása a K. A. S. Galériában augusztus 22-ig látható.)

Knyihár Amarilla újabb festményei a K. A. S. Galériában komoly festői kérdéseket vetnek fel. Kezdjük azonban azzal, hogy mostanában ritkán látni ennyire szabad, festőiségében oldott és releváns képeket galériák falain. Knyihár könnyed és gazdag színvilágú képei a nézőt megragadják és fogva tartják. Ugyanakkor – és itt vetődnek fel a fent említett kérdések – nehéz eldönteni, hogy egy finoman redukált, látvány utáni festészetet vagy egy erős absztrakciót, egy képi gondolatkísérletet láthatunk-e a galéria falain. Knyihár a Szín-tükör címmel látta el kiállítását, s benne – mint bevezetőjéből kiderül – egy festői kísérlet, egy alkotói problémakör új darabjait mutatja be. Ez a kísérlet a reflexióról, a tükröződésről és a színekkel kifejezhető vibrálásról szól.Tovább

Stőhr Lóránt
Kiskakas

(Sean Baker: Vörös rakéta)

De vajon mi történt a pornósztárral, aki – mint mindenkinek elbüszkélkedik vele – számos alkalommal került be a pornó hírességeinek csarnokába, miként zuhant le odáig, hogy kénytelen lett hazatántorogni fiatalsága megvetett helyszínére? Sean Baker író-rendező nem fedi fel a titkot, képzeljük el magunk az alászállás csúfos történetét, helyette pompás jellem- és környezetrajzot kínál az amerikai Délről, ahol Donald Trump beszédei szólnak folyamatosan a tévéből a 2016-os megválasztását megelőző kampányidőszakban.Tovább

Csengery Kristóf
Micsoda néni!

(Ruth Slenczynska: My Life in Music. Decca)

A tavaly készült lemez nem akármilyen élmény. Természetesen ámulattal hallgatjuk, hogy valaki 97 évesen sértetlen technikával, sőt virtuózan zongorázik, ám ennél is több, hogy ebből a zenélésből árad az életkedv, az energia, a találékonyság, hogy az értelmezések egyéniek, eredetiek, nemegyszer ellentmondanak a mai konvencióknak. Mai konvenciók? Valóban, az ámulaton és a pozitív megrendülésen túl alighanem ez a lemez legizgalmasabb hozama: arra figyelni, miben más ez a zenélés mint a manapság megszokott.Tovább

Herczog Noémi
Magas hőfokon

(Bánkitó Fesztivál, 2022)

Visszatérve Bánkra, ez egy kiváló underground minifesztivál, minden műfajban nyitott az újra (vagy ami itthon új). A Nagymamáról álmodtam pedig valahol kultelőadás (ha csak egy szubkultúra számára is), de több okból nehéz róla írni. Minden kártyát kijátszik a szerethetőség érdekében: van itt rokoni szál, személyesség, humor, és a legfőbb kártya, a holokauszt, ki merne kritizálni egy holokauszt-előadást, pláne ha azt egy – állítása szerint – zsidó unoka készíti saját, túlélő nagymamájáról.Tovább

Fáy Miklós
Tokától bokáig

(Verdi: Aida – Arena di Verona, július 28.)

Az ilyen típusú humoroknak már befellegzett. Sőt, a nem humoros változatoknak is, Anna Netrebko elég szépen kapott az önbarnító folyadékokért. Igaz, hogy az egész nyári évadból ő csak három előadást énekelt, de mintha ő volna az értelmi szerzője a húsz évvel ezelőtti rendezésnek, osztják rendesen. Ebből azért sejti az ember, hogy a környezete nem kifejezetten rokonszenvező, bár a rajongók megpróbálnak az első belépésekor egy nyíltszíni tapsot kiprovokálni, de csak pisszegésig sikerül eljutniuk. Ehhez képest Netrebko úgy énekel, mint az álom. Egy idő után már nemcsak ehhez képest, hanem általában is, a harmadik felvonásbeli áriát olyan szépen, érzékenyen, finoman és biztos torokkal énekli, ahogy csak a legnagyobbak. Tovább

Torma Tamás
De ki az a Walter Rózsi?

(Walter Rózsi-villa, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ felújított épülete a Bajza utcában)

De ki volt Walter Rózsi, és hogy került egy háromszintes, lapostetős – természetesen Bauhausnak mondott, de inkább La Corbusier nyomában járó – villa a Lövölde tér közelébe? Az építtető házaspár Walter Rózsi, az Operaház primadonnája és férje, a Textil Újság tulajdonosa és szerkesztője, Radó Géza nem kifejezetten valami modern, inkább egy reprezentatív villát szerettek volna.

És nagyjából a lehetetlent kérték: egy tágas városi villát kis telken, de olyan alaprajzzal, ami a lehető leglevegősebb.

I R O D A L O M

Tóth Erzsébet
Egy élet kevés

Kupihár Rebeka
babakötvény

Kupihár Rebeka
bátorságpróba

Kupihár Rebeka
ezek mind a pokolra jutnak

Kupihár Rebeka
ki vagy nekem

Kupihár Rebeka
benne vagyok a korban

Jenei Gyula
Családfák

Anyám vőlegényét a szerb határon lőtték le az ötvenes években. Pontosabb lenne jugoszláv határt írni, és talán a lelövésről aprólékosabban is be lehetne számolni, de nem tudok. Kisgyerek voltam, anyám a konyhában tésztát gyúrt vagy levest főzött, és elmesélte, hogy a vőlegényét három évre behívták határőrnek, aztán – ha jól rémlik – a szerbek átlőttek a határon. Így. Vagy valahogy így. Arra emlékszem, hogy anyám nem szerette a szerbeket, mert a vőlegényét szerette. És akkor ez nyilván érthető. Arra is emlékszem, hogy én meg ezt a történetet nem szerettem. Illetve a történet vége nem volt ellenemre. Hogy lelőtték. S anyám kereshetett más vőlegényt, én pedig megszülethettem.

Létezésünk a világban véletlenek milliárdjain múlik. A klasszikus Woody Allen-film bevetésre váró spermiuma is vagy százmilliomod magával indul a versenyen, de célba csak egy juthat. Esetleg kettő. Három-négy? Olyankor ikrek lesznek, vagy ha mégsem, akkor „elvesztett” ikrek, s a Hellinger-féle családállítás szeánszain máris megalapozódik a közös tudás, megvan az okozat feltételezett oka. Generációkon átívelő elfojtódások, traumák.Tovább

Egressy Zoltán
Ékszer

„Úgy alakult, hogy nekem sikerült randiznom vele. Ezt máig nem bocsátották meg a többiek. Már aki elhiszi. Bebizonyítanom nem sikerült. Talán nem is baj. A fellépések után mindig kaptunk egy jó vacsorát, aztán általában spontán buli keletkezett. Néha még táncoltunk is, csak úgy, magánszorgalomból lenyomtunk egy-egy irgalmatlan csürdöngölőst. Aközben azért már ki-kinéztünk, ki néz minket. Sose lehetett tudni, összejön-e valami. Fess magyar legények voltunk. Vagy azt gondoltuk magunkról. Azon az estén, amikor Janka Weber ott maradt, észrevettem, hogy bámul engem. Majdnem elájultam a gyönyörűségtől. Összeakasztottuk a tekintetünket. Amikor befejeztük a táncot, elindult kifelé. Na, gondoltam, ez az én pillanatom.

Egy üdülőszerűséget kell elképzelni, köröskörül erdő, telepített fák, kis tópart a közelben, madárfütty, szellő. Tiszta romantika. Cigizni ment ki. Összeszedtem magam, meg azt a keveset, amit németül tudtam, utolértem, és megszólítottam. Lassan emelte rám a tekintetét. Megijedtem, akkora szomorúság volt benne. Kicsit le is blokkoltam. Azt azért el tudtam mondani, hogy milyen gyönyörűnek találom. Fáradtan mosolygott. Még pár semmiséget dadogtam, aztán megkérdeztem, sétálunk-e. Nem, el kell indulnia. Oké, akkor viszont tudunk-e találkozni valamikor? Tudunk. Mikor? Holnap négykor. Hol? Itt.”Tovább

Szűcs Anna
Mama

„(a) húgyszagú kapualjak belső felében álldogálni szokásommá vált mostanság, először a csilinél, most meg erre a kis genyóra kell várnom, köpök ki az út szélére, ha nem tudnám mit gondoljak róla, bizony nagyon csúnyákat gondolnék, köpök ki mégegyszer, tiszta szar ez a nap. utálom a károly körutat, az emberek nemnormálisak errefelé, nappal mindenki lökdösődik, az ördögkatlan ilyenkor is tele van fogatlanokkal, persze, hogy a mama itt él, ötven éve ez még rendes környék volt, nem császkáltak a „fiatalok”, nem ömlött a gozsduból a szarszag, ide lehetett szülni három gyereket rendes körülmények közé, halálfélelem nélkül menni piacra, bár ki a faszom jár piacra ma már, itt az aldi két saroknyira, legfrissebb zöldség díjat nyert pár éve, vagy ilyesmi, az egyik kinti szakadt bőrpadról most fordul le az egyik csöves, ezek sosem hánynak, gondolom, annyit tudnak inni, mint az istennyila, de sosem látod őket hányni, most kéne kirámolni az öreget, tisztára nincs magánál, teljesen kivan, k.o. beleszívok a cigimbe, hosszú eve, tiszta lehúzás, hogy dupla akkorának néz ki, mint egy normál cigi, de csak a filtere hosszú, baszomnagy filtere van,”

EGYRE TÁVOLABB EURÓPÁTÓL – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2022.08.04.


A TARTALOMBÓL: 

– Egyre távolabb Európától – Interjú Csaba László közgazdász professzorral a Nyugat temetéséről, választási kiköltekezésről, radikalizált „hívekről”

– De hol az ellenzék? – „Lenyomtak minket a pályáról, és most mindenki keresi a saját útját”

– Amiről nem beszélt Orbán Viktor – Romló iskolai eredmények, pusztuló infrastruktúra, elhanyagolt környezetvédelem

– A Fidesznek több a tagdíjbevétele, mint az összes többi pártnak összesen – Gyurcsány a DK főszponzora

– „Fázom, megszoktam” – láthatóbb az energiaszegénység

– Elvesztette szociális jellegét – Nagy lendülettel indult a szociális bolthálózat, de Orbán Viktor említésre sem méltónak találta

– Hamuban sült Magyarország – Az ország keleti régióit valósággal letarolta az aszály

– A szájáról azt olvasom le: Helló! – Kilenc év kóma után ébredt fel Katalin

– Az emberiség nyilvánvalóan nem bölcsül – Interjú Egressy Zoltánnal Törőcsik Andrásról, a politika futballra telepedéséről, új regényéről és arról, hogy a humor nem hülyéskedés

– A Nyugat elsüllyedésétől tartanak Orbán francia kedvencei – A miniszterelnök a Tusványoson egy híres, a szélsőjobboldal körében népszerű francia írótól idézett, de más szerzők is nagy hatást gyakorolnak a magyar kormányfőre

– A KGB is használta Kallós ügyét Románia ellen – Románia egészen más utat választott

– A rakétarendszerek csatájává válhat az orosz–ukrán háború – Az oroszok egyelőre mennyiségi fölényben vannak precíziós fegyverekből

– Forró őszt hozhat a gázhiány Németországban – Nehéz helyzetbe került Európa vezető hatalma

– Nem háború, de nem is béke – Nincs előrelépés a szerb–albán viszonyban

– Ki győz az Afrikáért folyó versenyben? – Egymás után látogatnak a világ vezető politikusai Afrikába

– Szélvész közeleg – Terhes pelikán: egyesek ezzel a gúnynévvel illették a brit–uniós közreműködéssel fejlesztett hatodik generációs vadászgépet

– Csodaváros vagy zsarnoki fantazmagória? – Sokan úgy gondolják, Szalmán király fia Neom városával önmagának állítana emléket

– Rajtpisztolyra várnak – Lassan öt éve zárva van, egy rendhagyó kiállítással két hónapra most mégis megnyitotta kapuit az Iparművészeti Múzeum

– Atombomba helyett sárkányokkal álmodnak – Ha a fikcióba menekülnénk a háborúval és a válsággal sújtott valóság elől, a Trónok harca és A Gyűrűk ura előzménysorozatai csak ránk várnak: háború és válság a mesék földjén 

Publicisztika:

– Szerető Szabolcs: A magára hagyott ország

– Ficsor Benedek: Rideg valóság

– Dévényi István: Adjátok vissza a csárdásaimat!
– Lányi András: Ellenzékgyalázás – és azon túl
– Puzsér Róbert: Árpád jelet kapott
– Nagy Attila Tibor: Érdekkijárás az Orbán-kormányban
– Pápay György: Az igazság középen van – Titkos köztársaság
– Nagy Bandó András: Hegedűs a háztető alatt
– Vona Gábor: A politika posztmodern válsága – Polip
– Fábri Ferenc: Orbánisztán
– Szerető Szabolcs: Az angol nők dicsérete – Szotyola
– Pethő Tibor: I-span – Ószleng
– N. Fejérváry Gergő: Rama Gold margarin és Csopaki cserszegi fűszeres
– Szekrényes Miklós: Shake my paranoia* – Pár Perc Próza
– Szenczi Tóth Károly: Kenyér
– Híd Jenő rajzol: Nemzetközi támogatás
– Marabu: Szürreál 

Kritika:

– Nosztalgiába dermedten – Szalay Álmos: Kék Hotel
– Gyöngyön is gyöngy – A Hagyomány címet viselő lemez
– A sárkány is csak bort kíván – Bunyevác népmesék. Szerk.: Ikotity István és Magyar Zoltán 

Időgép történelmi melléklet:

– Harminc éve született a Csurka-pamflet – Csurka István híres-hírhedt írása, a nyolc újságoldalt betöltő Néhány gondolat

– Biszku Béla és pótapái – A közelmúltban jelent meg Krahulcsán Zsolt tudományos kutató monográfiája a súlyos bűnei miatt 2015-ben elítélt egykori belügyminiszterről

– Egy kép anatómiája: Cséplés 1953-ban

– Talált tárgy: Előtört a Tejvendéglő étvágygerjesztő kék portálja

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2022.08.03.


A SZERK.


A SZERK.
Irány Kelet!

Bár nem könnyű megállni, hogy a tusnádfürdői beszédet néhány mostanában divatos szélsőjobboldali panel véletlenszerűen egymásra hányt halmazaként olvassuk, amelyeknek a valósághoz kevés közük van, s ezáltal politikát sem lehet építeni rájuk, fussunk újból neki a performance értelmezésének. Ezúttal induljunk ki abból, hogy bármennyire is légből kapott az ismertetett tényanyag, nem, a szónoknak mégsem ment el az esze, sőt.

A SZERK.
Jutalomosztás

Tavaly nyáron a Metropol című kormányzati ingyenújság címlapja öles betűkkel hirdette: „Itt a nagy koldustérkép! Hol zaklatják a kéregetők a budapesti járókelőket?” A mellékelt térképen majd’ az összes belvárosi csomópontot megjelölték, mint lehetséges helyszíneket.

PUBLICISZTIKA

CSERESNYÉSI LÁSZLÓ
Tusnádfürdői utórezgések

A múlt héten főként arról vitatkozott a magyar nép, hogy tusnádfürdői beszédében a miniszterelnök úr fajgyűlölő kijelentésekre ragadtatta-e magát, avagy sem. Az ellenzék felháborodott Orbán Viktor szavain, a kormánymédia pedig azon, hogy az ellenzék rasszistának nevezte korunk talán legnagyobb antirasszistáját. Ebben az írásban ezt a beszédet és a kontextusát fogom elemezni.

EGOTRIP

EGOTRIP
Szécsi Noémi: Nem és nem
A fajok eredete

Egy teljesen jelentéktelen papírcetlit bemutató tárló előtt ténfergek. Azon múzeumi tárgyak sorába tartozik, amelyeket elsősorban az a személy határoz meg, akihez köthető, ezen pedig az áll, hogy Charles Darwin részére állították ki és nyilvános boncolások látogatására jogosít fel.

OLVASÓI LEVELEK


Olvasói levelek 2022/31.

Olvasói levél a Lakner László-kiállítás recenziójáról.

BELPOL

INTERJÚ
„Hiába tesznek meg bármit”
Kovács András szociológus a „faj” fogalomról, keveredésről, asszimilációról

A miniszterelnök tusnádfürdői beszédének hírhedté vált szóhasználata és fajelméleti fejtegetése nem szalonképes Európában, még ha Amerikában – más kontextusban – használatban is maradt a fogalom. Mifelénk az asszimiláció, a „másfélék” beolvadása feltételeinek meghatározását rendre a politika vindikálta magának – erről is beszélt nekünk a téma kiváló kutatója.

A „GYERMEKVÉDELMI” TÖRVÉNY EGY ÉVE
Nagy a füstje

Uniós bíróság elé kerül a kormány LMBTQ-ellenes „gyermekvédelmi” törvénye. Az egy éve érvényben lévő jogszabály nem a büntetéseken, hanem az önkéntes igazodáson és a közbeszéd mérgezésén keresztül fejti ki hatását.

HOGYAN OKOZOTT VÍZHIÁNYT PEST MEGYÉBEN A REZSICSÖKKENTÉS?
Cseppre csepp

Pest megye északi részén több alkalommal is akadozott a vízszolgáltatás. A klímaváltozás, a fővárosi agglomeráció túltelítettsége, valamint a rezsicsökkentés következményei sújtják az ágazatot. Ha a hálózat feljavításáért nem lép az állam, gyakrabban lesznek ivóvízmentes napok a jövőben.

INTERJÚ
„Térdre borulok a város előtt”
Szalay Ildikó, STOP Avalon! Tata

Július 31-én érvénytelen lett Tatán a civil kezdeményezésre kiírt helyi népszavazás. Az Öreg-tó partjára a Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport luxusszállodát tervez, és ez ellen a lakosok egy jelentős része több mint két éve tiltakozik. A 14 ezer tagot számláló csoport alapítóját arról kérdeztük, hogyan jutottak el a népszavazásig, és most hogyan tovább.

KÜLPOL

SRÍ LANKA: POLGÁRHÁBORÚ UTÁN TELJES CSŐD
Ébredés a bódulatból

Srí Lankán július 9-én az összeomló gazdaság ellen tüntető tömeg áttörte a rendőrök barikádját, és megrohamozta az elnök, Gotabaya Rajapaksa rezidenciáját. Hogyan vitte csődbe Srí Lankát a hatalmat 13 éven át etnikai erőszakkal, a demokratikus intézmények felszámolásával és populista gazdaságpolitikával gyakorló Rajapaksa-klán?

KÖNYV

INTERJÚ
„Az ablak mögött”
Ziemowit Szczerek író, újságíró, Kelet-Európa szakértő

Az első magyarul megjelent könyve, a Jön Mordor és felfal minket Ukrajnával foglalkozik, a nemrég kiadott Via Carpatia viszont főként Orbán Viktor Magyarországával.

KRITIKA

KÖNYV
Amit a fény feltár
Olga Tokarczuk: Jakub könyvei

„Beszél itt valaki lengyelül?”, kérdezi kétségbeesetten Elżbieta Druż­backa költő, amikor a sáros podóliai kisváros, Rohatyn főutcáján eltörik úrnője, Kossakowska várnagyné kocsijának a rúdja. Benedykt Chmielowski atya, a kissé kopott reverendát viselő plébános siet a hölgyek segítségére. 1752-t írunk, s ez lesz az egyik első állomása ennek a birodalmakon, vallásokon, kultúrákon átívelő nagyszabású történelmi regénynek, amelynek egy zsidó szekta, a frankisták és vezetőjük, Jakub Frank históriája áll a középpontjában.

KIÁLLÍTÁS
Írás a falon
Vas István. Az idő metszeteiben

Vas István 1944. január elsején kezdte el vezetni órákra lebontott munkanaplóját. A háború szorításában, állandó életveszélyben, mint­egy az élet és a művészet melletti tanúságtételként jegyezte fel, hogy aznap milyen penzumot végzett el. Egészen a halála napjáig, 1991. december 16-ig dolgozott így.

RÁDIÓ
A régi recept
Simonyi Balázs Kosztolányi-podcastje

A spanyolviaszt, amitől egy irodalmi szövegen alapuló hangzó anyag élvezetessé válik, nemigen kell feltalálni, hiszen receptje nagyjából a rádiózással egyidős. Mégis: a kurrens kínálatot elnézve, a műsorkészítők (itt és ott) mintha elfeledkeztek volna róla. A hangjátékok fényes korának leáldoztával az „egy könyv – egy hang” hangoskönyv-koncepció mintha leradírozta volna a cizelláltabb műsorkészítést.

KIÁLLÍTÁS
Peremlét és nyomorpornó
Ballenesque – Roger Ballen szerint a világ

A turisták becsábítására is kitűnő választás Ballen: világsztár és megkérdőjelezhetetlenül jelentős alkotó, és emellett nem egy nagyon bonyolult művész.

FILM
Bűntudat nélkül
Adze Ugah: Jewel

Klasszikus dilemma: mihez kezdjünk egy filmmel, amelynek vitathatatlanul jók a szándékai és fontos az üzenete, ám tragikusan félresikerül. A Jewel a dél-afrikai apartheid és az ellene való tiltakozás egyik legfontosabb stáció­ját, az 1960-as sharpeville-i mészárlást teszi meg témájául.

ZENE

VAJDA GERGELY
A kisformák mestere
Kodály Zoltán operái

Kodály nem írt operát. Sem egyet, se többet. Az általam kíváncsiságból indított Kodály+opera online keresés találatainak mindegyike – a magyar és elvétve nemzetközi operaszínpadokon is előforduló – daljátékaira vonatkozott. Milyen operát írt volna Kodály Zoltán, és vajon miért nem tette sohasem?

BEYONCÉ CSODÁLATOS KARRIERJE
Merészség a diszkógömb alatt

Hetedik nagylemezével alaposan meglepte rajongóit Beyoncé: a királynő az elmúlt évtizedek felforgató, forradalmi tánczenéi előtt tiszteleg, és közben adrenalintól részeg választ ad rá, mi a baj ma a világgal. Hát az, hogy nem ropja eleget.

SZIGET 2022
Megint jönnek

Nem számoltuk össze, hogy hány produkció lesz az idei Sziget Fesztiválon, nyilván nem túlzás a százas nagyságrend sem. Ezek közül húztunk ki ötöt, mint a lottószámokat.

RÉS A PRÉSEN
„Filkeházáról Mikóházára”

Turjányi Miklós igazgató, Zempléni Fesztivál

MI A KOTTA?
Gyengéd bálványok

Klasszikus zenei programajánló a 2022/31. hétre

FILM

INTERJÚ
„Az orosz mozikban”
Roberto Zazzara rendező

A Bunker Game – Legbelső félelem egy balul sikerült, horrorba forduló LARP-ot (Live action role-playing game, azaz élő szerepjáték) mutat be, a háttér a II. világháború utáni poszt­apokaliptikus világ. A rendezővel a larpozásról, a helyszínként szolgáló hátborzongató bunkerről és a film aktualitásáról beszélgettünk.

TÉVÉSMACI
A kacsa és a poroltó

Amikor Sztupa és Troché már feltűnően fészkelődtek, Óvári et. elhagyta végre a jópofáskodással habzatott bratyizási kísérleteit, s rátért a lényegre.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
A Vagdalthús-hadművelet

A címben foglalt brit titkos­szolgálati akció fordította meg a hadiszerencsét a II. világháború nyugati frontján.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Odakinn

Egy hatalmas, tökéletesen szimmetrikus lyuk tűnik fel egy wyomingi farm közepén.

VISSZHANG: ANIMÁCIÓS FILM
DC Szuperállatok ligája

A főzési ismeretek hiányát egyszerű leplezni, elég, ha friss, jó minőségű alapanyagokat használunk, és elkészítésükkor nem bravúroskodunk olyasmivel, amiben nincs stabil rutinunk.

VISSZHANG: FILM
A tengeri fenevad

Rémségek serege fenyegeti a népet, amely egyedül a vadászok egy bátor csoportjában bízhat, amelynek tagjaiban generációk óta rémölők vére csörgedezik.

VISSZHANG: KONCERT
Marcin Masecki Monk Trio

Meg lehetne rajzolni a jazztörténet egy jelentős vonulatát a Thelonious Monk-szerzemények előadásának leírásával, mert az egyik, ha nem a leggyakrabban feldolgozott komponista.

VISSZHANG: LEMEZ
La Traviata

Tavaly novemberben Lisette Oropesa a Sempre libera című duettet énekelte ráadásként a pármai Festival Verdi áriakoncertjén, amikor a közönség soraiból egy tökéletes Alfredo beénekelte a hiányzó tenorszólamot.

VISSZHANG: KÖNYV
Kőrössi P. József: Ajuszi

„Beszélgetünk” – többnyire így kezdődnek a karanténban töltött napok, amelyek Kőrössi könyvének elsődleges keretét adják.

VISSZHANG: KÖNYV
Foxwood összes meséje
Cynthia Paterson – Brian Paterson

Az angol vidéki táj erdői-mezői között élnek azok az emberruhás állatok, akiknek a világa leg­inkább Nyúl Péter és a Szederberek lakóinak a meséit idézi.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/31.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/31.

Rövid hírek: cetcápa, darázs, szaurusz...

Snoblesse Oblige 2022/31.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2022/31.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Lecsó télire – alaprecept

Lecsó eltevése télire – alaprecept hat üveghez, lépésről lépésre

KERTÉSZ LESEK
A Vigadó – Dunaújváros

Nosztalgiahullám Dunaújvárosban