2015. december 20., vasárnap

MOST NEM AZÉRT, DE MEGOLDOTTAM AZ EGÉSZSÉGÜGY HELYZETÉT

LOBSTERIZMUS BLOG
Szerző: Lobster
2015.12.20.


Hogyan vegyük rá a Pártot, hogy hagyjon pénzt az egészségügynek és az oktatásnak?

Mi az, amiért hajlandó áldozni rájuk a közpénzből - amikor ki is lophatná?

Hát egy ordas nagy parasztság!

Ha az ápolók és tanárok mondanak valami vállalhatatlant - akkor a király dafke megvédi a véleményszabadságukat, Ákos-style.

Például:
    Az ápolók kiállnak, hogy aki beteg, annyit is ér, és aki az egészségügy költségén akar gyógyulni, az mind élősködő. Különben is gyanúsan sok köztük a nő, szóval a vak is látja, hogy csak hisztiznek. Az unokaszülés fáj, de ők erre születtek, szóval megérdemlik.
  • A tanárok pedig közleményt adnak ki, hogy nem hajlandók többé cigány gyerekeket tanítani, mert a cigányoknak nem dolga, hogy egyenlők legyenek, csak hogy tartozzanak valakihez. A cigányság problémáját az oldaná meg, ha mind tartoznának valakihez, aztán majd az eldönti, mit kezdjen velük.
Ha a ordasparaszt-közleményüket a nemzetközi sajtónak is eljuttatják, azok biztos, hogy ezért "megtámadják Magyarországot", akkor pedig a kormány és holdudvara mindent félrerúgva, akár (állampolgároknak és cégeknek okozott) veszteségeket is bevállalva, dafke teletömi majd őket pénzzel. Még akár decemberi fizetésről is szó lehet.

Ha mindezt a legközelebbi Fidesz korrupciós botrány idejére időzítik, akkor még egy trafikot is kapnak.

De ha jobban belegondolunk, ezt már mások is csinálják...

ITT OLVASHATÓ

A DESIGN VÉGSŐ CÉLJA MAGA AZ EMBER

MAGYAR NARANCS - KOMPLETT
Szerző: Karafiáth Orsolya
215.12.20.

Nem a luxus, és nem is az egyszerű formák. Nem egy szűk réteg hóbortja, aminek csupán egy a célja: a szemet gyönyörködtetni. A dizájn mindannyiunk életének a része.
Az idézet Moholy-Nagytól származik, ennek kapcsán próbáltam én is végiggondolni, mi a dizájn. A Kortárs dizájn kiállítás apropóján – ahol többségében ruha – és ékszertervezők munkái láthatóak - arra kértek fel, ezt járjam körül.
A Kodály Körönd mellett születtem, egy hatalmas lakásban laktunk, az egész nagycsalád. Aztán onnan csak a szüleimmel átmentünk egy teljesen más világba. Álmomban gyakran visszatér a gyerekkori lakásunk képe Halásztelken, az egykori honvédségi lakótelepen, ahol hét éves koromtól öt éven át laktunk. Még rögtön felébredve is szépnek és otthonosnak tartom, a legszebbnek, holott józanul tudom, hogy ez csupán a nosztalgia. Szekrénysor, te jó ég. Réka elemes garnitúra a nappaliban, szörnyű olajkályha, amitől telente mindig iszonyú szag leng be mindent. Apa új öltönye, amit a diplomaosztójára vettünk, a Vörös Október Ruhagyár remeke. Anya műanyag kék-fehér ruhája a Május 1. kreációja. Máig őrzöm, olykor jelmezbálokba felveszem, legutóbb abban voltam Samantha Ewing. Az asztalon maciméz. Ez utóbbi néha ma is, utalva arra, hogy a jó dizájn igenis időtálló. Azt később tudom meg, hogy alkotója Kovács Tibor eredetileg a származása miatt alapos hátrányból startoló szobrász, aki csak így tudta megkeresni a betevőre valót. (Ő álmodta meg a Vidámparkban az Óriást is.) Ma egy hasonló kaliberű tervező csak úgy söpörné be raklapszám a pénzt, de akkoriban ez nem így működött. Szabadalma a szocialista államé volt, ő pedig megkapta a fizetését, örüljön, hogy él.

SZOPÓÁLARCBAN IS BULIZNI KELL

LÁNGAOLÓ GITÁROK
Szerző: M.ADI
2015.12.

Megjött az idei év valószínűleg utolsó dalmegosztása, amiben a Star Wars-őrületet kihasználó PASO személyében egy nagy névvel, rajtuk kívül pedig sok tehetséges feltörekvő előadóval találkozhattok. Olyan visszatérőkkel például, mint a Bankrupt, a Revue, az Emma Undressed vagy Nicky Csé, és olyan műfajokkal, mint a rock és a pop különböző változatai, vagy az underground rap. Ha valamelyik szereplő tetszett, a poszt végén ajándékozhatsz karácsonyra egy szavazatot neki, biztosan nagyon fog örülni!
Akkora hype van mostanában a Star Wars körül, hogy természetesen a magyar zenei piac sem maradhat ki belőle. A lehetőségre gyorsan le is csapott a PASO, és fel is dolgozta John Williams klasszikus zenéjét, az Imperial Reggae-hez pedig forgatott egy olyan üldözős klipet, amiben összeeresztette Darth Vadert és rohamosztagosait Budapest néhány jellegzetes pontjával. A siker tehát garantáltnak tűnik, annyi a baj csak, hogy szerintem ez a feldolgozás most nem sikerült jól, és a klip sem, így bár hiába frappáns a vége, szerintem kevesen fogják egynél többször megnézni.

21 MAGYAR BLOGGER SZUPER DIY ÖTLETEI!

PANDARTE BLOG
Szerző: PandArte
2015.12.20


Nagyon szuper felkérést kaptam idén nyáron, 20 blogger társammal együtt! Megmutathattuk a kedvenc DIY ötletünket egy Magyarországon egyedülálló könyvben, aminek a mottója az, hogy " Te is meg tudod csinálni " !  Ebben a könyvben arra bátorítunk Titeket, hogy ragadjatok ecsetet, ollót, kalapácsot vagy fúrót, és hozzatok létre valami saját, egyedi dolgot.:)

 Az ötlet gazdái
" Az egyik legjobb dolognak tartom az együttműködéseket. Hasonló témában tevékenykedők szálai egyszercsak összetalálkoznak és közösen létrehoznak valami jót! Mert ez történt. A Boook kiadónak két éve írt levelünkre pozitív visszajelzést kaptunk, mely szerint nyitottak arra a könyvötletre, amivel megkerestük őket: DIY bloggerek/alkotók csináld magad ötleteinek leírása sok-sok képpel, egy könyvben. " - meséli Neuvirth Judit, aki férjével Födő Gáborral közösen vezeti Vintage Bazaar műhelyüket.
 
Munkatársak
A sokszínű, vegyes csapatot B. Tier Noémi, a Kedvenc Otthon blog írója koordinálta nagyon jó érzékkel, aki a könyv szerkesztője és stylistja is lett. Tóth Milán pedig gyönyörűen fotózta be a könyvet elejétől a végéig. Földi Hajnal erős esztétikai érzékkel a könyv látványát tette nagyon szerethetővé.
 
21 blogger
21 kreatív ötlet, 21 személyes értelmezés és 21 blog, melyek írói nap mint nap inspirálják követőiket az otthonszépítés és a dekoráció területén. Egy izgalmas könyv, amely kézen fogja és végigvezeti az olvasót az alkotás folyamatán. A tutorialokkal, tippekkel, hasznos információkkal összeállított tartalom azoknak szól, akik nem a szokványos megoldások hívei, és akiknek az alkotás feltöltődést, játékos kalandot, örömteli kihívást jelent.
 

"CSOK"OLOM AZ ESZÉT

KÉRDEZZ BÁTRAN!
Szerző: Steve123
2015.12.20. 


Az állam 10 millió forintot szeretne adni a háromgyerekeseknek, plusz még 10 millió kedvezményes kamatú hitelt. Úgy gondolják, hogy ezzel növelik a születések számát és felpörgetik az építőipart (és szereznek egy csomó szavazatot).
Az államnak nincs saját pénze. A 10 milliókat az adózóktól fogják beszedni.Igen tőled is, aki nem vagy jogosult a támogatásra. Vagyis a torta nem nőtt meg, hanem az állam dönti el, hogy egy részét mire kell használni. Az állam beszedi a teljes GDP több, mint felét és aztán visszaosztja. A visszaadott rész sokkal kisebb, mint a beszedet, mert a nagy osztogatások közepette eltűnik a pénz. Az állam újraelosztó szerepét csökkenteni kellene. Ez kevesebb jutatást, de kisebb adókat jelentene.

EZEKNEK EZT JELENTI A CSALÁD

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Bartus László
2015.12.20.


A kedves vezetőt azért is érintette kellemetlenül a Magyar Telekom döntése, mert ideje korán betett a most induló “család” kampánynak. Eddig is azt hazudták, hogy Orbán Viktor rendszerét azért bírálja a szabad világ, mert ők védik a család értékeit. Azt soha nem értettem, mit értenek a családvédelmen, hacsak a homofóbiát nem, mert a családon belüli erőszak nem csökkent, erre még a bátorítást is megkapják rendszeresen a Fidesztől, éppen csak komondorokat nem osztanak szét közöttük. A gyermekéhezés megállítása is a családvédelem szép példája lehetne, de azt politikai haszonszerzésnek minősítette a KDNP és leszavazták. Politikai haszonszerzésből ne egyen egy gyerek.
A “család” védelme eddig annyit jelentett, hogy ne légy fiam buzi, vagy ha az vagy, akkor titkold el, legfeljebb a pap bácsinak gyónd meg, örülni fog neked a gyóntatószékben. Most, hogy az EU kezdi megunni, hogy egy fasiszta dirigáljon nekik, miközben az egész koszos rendszerét a liberális demokráciák polgárainak pénzéből tartja el, megint kell valami hivatkozás, hogy miért akarják kirúgni vagy szankcionálni Orbán Magyarországát a civilizált világban. Persze, hogy azért, mert nekik fontos a “család”, míg a liberális buziknak nem. Az nem család, ahol a nő nem a madárgyilkos férfi lába kapcája. Ilyen egyszerű a katolikus “keresztény” világ.
A karácsony éppen jókor jött egy kis családról szóló propagandához, csak ezek már észre sem veszik, milyen bunkók és szörnyetegek, a családról alkotott középkori képükből pedig már csak a boszorkányégetés és a máglya hiányzik. A nők jól érzik a veszélyt, mert ha ezek a barmok elszabadulnak, akkor annak további következményei lesznek. Most először lefektetik az alapelveket, hogy a nő beszélő állat, aki farkalásra és szülésre való, emellett arra, hogy a bepálinkázott keresztény fehérvári huszár szaros gatyáját kimossa, miután éjjel a kurvájától hazatántorog. Nappal a konyhában a helye, hogy süssön és főzzön, de iziben, amúgy pedig tartsa a száját, mert könnyen elszalad az ura keze. A komondor lesben áll. Ezeknek ez jelenti a családot. A vezér megtestesíti a mintát.

ITT OLVASHATÓ

2011.12.20: BOLDOG ÚJ ÉVET MINDENKINEK

DOKU BLOG
Szerző: doku.blog.hu
2015.12.20.


"Nem volt elég a kétharmad? - Parlamenti dal" címmel jelent meg az Index-en egy évzárónak szánt videó, amiért cserébe egy időre kitiltották az Országházból a párost. Alant először a videó, majd az Egyenes Beszéd felvétele, amelyben a két érintett riporter, Tamás Bence Gáspár és Plankó Gergő "magyarázza a bizonyítványt".

ITT OLVASHATÓ

Index - Boldog karácsonyt, magyar demokrácia!
 

 
Absurdistan in Hungary: Kövér László kitiltotta az Index szerkesztőségét a Parlamentből
 
TÉNYLEG AZ EGÉSZ ÉLETÉBEN POLITIKUS LÁZÁR SÍR A SZÖRNYŰ MUNKAHELYEI MIATT?

KETTŐSMÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2015.12.20.


„Lehet nem szeretni a KLIK-et, nekem is volt olyan munkahelyem amit nem szerettem, csak nem volt rá kíváncsi senki, főleg a munkaadó nem volt rá kíváncsi, szeretem vagy nem szeretem, a munkát el kell végezni. Ha valaki dolgozik egy gyárban, nem kíváncsi a gyártulajdonos arra, szereti-e a gyárat, vagy sem” - mondta Lázár János a kormányinfón két hete csütörtökön.
Nézzük is meg Lázár eddigi munkahelyeit a Miniszterelnökség honlapján elérhető életrajzában. Az egyetem alatt jogi gyakornok Hódmezővásárhelyen, majd a jogi osztályon dolgozik, és kampányfőnök az 1998-as választáson. Az egyetem elvégzése után 1999-től Rapcsák András polgármester, országgyűlési képviselő személyi titkára, majd Rapcsák halála után polgármester és országgyűlési képviselő. 2012 óta államtitkár, majd miniszter.
Tehát Lázár János, aki legfeljebb avatáskor látott gyárat, elmagyarázza, hogy kell a melósnak viselkednie, majd Lázár János, aki egész életében politikai vonalon töltött be állásokat, elmagyarázza, hogy neki is volt olyan munkahelye, amit nem szeretett. Majd ezek után levonja a konklúziót, hogy a munkavállaló első számú kötelessége a munkáltató tisztelete, és rendben van, ha a munkáltató leszarja, mit gondol a munkavállaló.
De tényleg, vajon Lázár melyik munkahelyén csúszott hónapokat a fizetése, mint most a pedagógusoknak? Vajon melyik volt az a munkahely, ahol Lázárnak magának kellett vennie a munkavégzéshez szükséges eszközöket, mint néhol a krétát a pedagógusoknak? Mikor keresett Lázár a mostani nettó 120 ezer forintnak megfelelő körüli összeget, mint most az ápolók, a szociális munkások, a rendőrök, a tűzoltók vagy a pedagógusok, akiknek a Lázár által képviselt állam a munkáltatójuk? Mikor kellett Lázáréknak ennyiből beiskolázni a gyereket? Mikor kellett Lázárnak koplalnia, hogy a gyerek enni kapjon?

ITT OLVASHATÓ

A GYÖKEREINKRŐL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2015.12.20.


Sokan féltik manapság a gyökereit vesztett magyar, európai, nyugati társadalmat. Sokan rettegnek, hogy elszakadva hagyományainktól, történelmünktől, közösségeinktől immár képtelenek vagyunk útmutatást találni a világban; kiszolgáltatottságukban pedig sokan a legtermészetellensebb gondolatokhoz, idegen kultúrákhoz, őrült világnézetekhez fordulnak, míg végül életerős civilizációnk elenyészik, és nem marad más, mint gyökértelen barbárok hordái. Ez a félelem – úgy gondolom – megérthető. De hogy mi rá a helyes válasz, koránt sem egyértelmű.

Vannak – nem is kevesen – akik szerint a gyökértelenség ellenszere a visszatérés az elveszett közösségekhez, melyek azelőtt utat mutattak nekünk. A modern világ nem csak rohamosan változik, de úgy tűnik, egyre több és több szilánkra zúzzák szét azt mind újabb világnézetek, kultúrák, identitások, melyek ellepik a társadalmunkat. Mindeközben a biztos pontok elvesznek: nem sokra megyünk a szabadsággal, hogy megválaszthatjuk és felvállalhatjuk saját identitásunkat – „önmagunk lehetünk” – ha nem tudjuk, kik is vagyunk és mik akarunk lenni.

Annak idején – mondják – mindezt a hagyományos közösségek határozták meg. A családban, az egyházban az ember ismerős arcokat látott és ismerős szerepeket; mindenki pontosan tudta, kinek mi a dolga, miben találja meg az önmegvalósítás legmagasabb fokát. Ha a társadalomról van szó, a nemzet eszméje szolgáltatja a támpontot: az érzés, a tudat, hogy ez a föld miénk, hogy ebből jövünk és ebbe térünk meg, hogy ugyanazokért az értékekért állunk ki és erre az ütemre dobog a szívünk - ez adja meg a helyünket a világban, ez ad célt az életünknek.

Gyökereiket keresve sokan fordulnak ehhez az elképzeléshez. Ők azok, akik a magyarok Magyarországát követelik, a keresztény Magyarországot. Az országot, melyet nem szabdal százfelé száz különböző, idegen kultúra és világnézet; amelyet nem rontanak meg divatos, őrült elméletek, amelyben végre helyreáll a természetes rend – amiben a férfi férfi és a nő nő –, amelyben végre ismét összefoghatnak minket az ősi hagyományok és értékek – végre nem leszünk elveszettek, végre nem leszünk magunkra hagyva.

A baj csak az, hogy ez a közösség, amelyet keresünk, amelyet követelünk, soha nem létezett és soha nem fog. Sosem kovácsoltak minket össze közös értékek, közös gondolatok, közös hagyományok. Keresztény és pogány, protestáns és katolikus, kommunista és fasiszta, SZDSZ-es és MDF-es, jobb és baloldali magyarok – a nemzet mindig is belőlük állt. Mindig is éltek köztünk nők, akik anyaként nem voltak boldogok, és férfiak, akik őszinte és tiszta szerelmet éreztek más férfiak iránt.

Ma halljuk őket, és látjuk, hogy olykor boldogok  – pedig mennyire mások mint mi – vagy épp boldogtalanok - pedig mennyire hasonlítanak ránk. Mindezt modern és természetellenes elfajzás, „őrület” – mondják. Holott valójában csak a valóság felszínre törése, amely mindig is velünk volt, de ami elől egyre kétségbeesettebben próbáljuk eltakarni a szemünket...

ITT OLVASHATÓ

MERRE TOVÁBB, MELYIK ÚTON?

DR: SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2015. december


...Létezik egy hazánkban eddig soha ki nem próbált út: a pártarisztokrácia hatalmának megtörése és a hatalom gyakorlásának kiszélesítése. Egy nyitott, pluralista állam kiépítése. Egy államé, amelyben nem a pártalkuk döntik el a legfontosabb kérdéseket, Egy olyan államé, amelyben lehetőséget kap mindenki, aki arra igényt tart, hogy részt vegyen az ország és benne a saját helyzetét meghatározó döntések meghozatalában, a hatalom gyakorlásában közreműködők ellenőrzésében. A rendszerváltáskor kialakított konstrukció minden hatalmat a parlamenti pártok kezébe adott. Csak az volt a kérdéses melyik és hány parlamenti párt vesz részt a döntéshozatali eljárásokban. Így a jogállam lényege, a hatalommegosztás a kétharmados szabályokra épülő együttműködés kényszerére, és a 2010-ig működött politikai váltógazdaság íratlan tiszteletére – a kéz kezet mos elvére – épült. Amikor egyetlen párt képessé vált az “alkotmányozásra”, az együttműködés kényszere megszűnt, az íratlan szabályokat felrúgták. Felépült a Jó Állam – ahogy a hatalom elkeresztelte az új pártállamot -, amelyben már nem létezik a hatalommegosztás, amelyben megszűnt a jogbiztonság, amelyben nincs jogrendszer, amelyben korlátozták az emberi jogokat. Az állam a hatalmon lévő párt kiszolgálójává vált. Az állam a közpénzeket a pártarisztokráciához irányítja. A közszolgáltatások terén megszűnt a piac, az állam monopolhelyzetbe került. Az állam vált a legnagyobb foglalkoztatóvá. A közszférában közvetlenül, a közmunkában közvetve érvényesülhetnek politikai szándékok. A pártarisztokrácia gazdasági hatalmának növekedése miatt a munkaerőpiacra történő belépés elé is korlátokat tud állítani a hatalom. Veszélybe került a magántulajdon, a vállalkozás szabadsága, a bírói függetlenség. Tény, ha az ország nem is, a kormány jobban teljesít. Tény az is, minél jobban teljesít a kormány, annál jobban nő a szegénység, a kiszolgáltatottság. Ha megszilárdul ez a politikai hatalom, ha megerősödik az e politikai hatalomhoz kapcsolódó gazdasági hatalom, az ország hosszú időre kerítés mögé zárja magát.

A mai helyzet kialakulásában nemcsak a politikai pártoknak, a politikusoknak, hanem az Alkotmánybíróságnak is elévülhetetlen érdemei vannak. Határozataival, “önmérséklet tanúsításával” irányt mutatott az egypárti alaptörvény elkészítéséhez. Sorsdöntőnek bizonyult az a határozata, melyben deklarálta: “Alkotmány megalkotása és megváltoztatása kizárólag az Országgyűlés jogkörébe tartozik…Népszavazásra bocsátott kérdés nem foglalhat magában sem nyílt, sem burkolt alkotmánymódosítást…” Nem kevésbé volt jelentős az a megállapítása, miszerint “…az az eljárási mulasztás, amelynek során a jogszabály-előkészítéskor a jogalkotó az érintett érdek-képviseleti szervektől nem szerzi be a jogszabály tervezetével kapcsolatos véleményt, önmagában a meghozott jogszabályt nem teszi alkotmányellenessé…” Ezek az “elvi” megállapítások ugyanis nem következtek az Alkotmány szövegéből. Nagyfokú jogi kreativitást igényelt megalkotásuk. Mára bebizonyosodott, hiba volt, amikor nem lépett fel következetesen a jogszabályok hatályba léptetéséhez szükséges kellő idő biztosítása védelmében. Amikor nem tette egyértelművé azt, hogy az ellentmondó, áttekinthetetlen szabályozás, a törvénykezés szabályainak legkisebb megszegése közjogi érvénytelenséget eredményez. Visszaütött az a gyakorlata is, amelyben elzárkózott az alkotmánymódosítások alkotmányos alapelvekkel történő összevetésétől. E gyakorlatnak is köszönhetően az alaptörvénynek elkeresztelt – eredeti megfogalmazásában is vitatható – dokumentum a módosításai során számos, a jogállami követelményekkel nehezen összeegyeztethető rendelkezéssel egészült ki. E gyakorlatnak is köszönhetően nyújtanak be az Országgyűléshez előkészítetlen, az érdekeltek megkérdezése nélkül megfogalmazott törvényjavaslatokat, amelyeket érdemi vita nélkül, néhány nap alatt el is fogadnak. E gyakorlatnak is köszönhetően vált szinte általánossá – a sokszor tucatnyi törvényt módosító – “salátatörvények” elfogadása. E gyakorlatnak is köszönhetően léptetnek hatályba egész rendszereket megváltoztató törvényeket a kihirdetését követő napon.

Miben legyen más a negyedik köztársaság? A negyedik köztársaság abban legyen más, mint az összes többi, ezidáig országunkban regnáló hatalom, hogy állama érdekeltté teszi azt itt élőket: tanuljanak, ismerjék fel lehetőségeiket, s tegyenek meg mindent céljaik megvalósításáért. A negyedik köztársaság ehhez teremtse meg a feltételeket, mindenek előtt azzal, hogy valóságos és érdemi beleszólást biztosít az érintetteknek az életüket, sorsukat meghatározó döntések kialakításában. Ehhez nem elég az általános, titkos és egyenlő választójog visszaállítása. Ehhez a közvetlen hatalomgyakorlásnak számos kérdésben elsőbbséget kell biztosítani, a közvetett képviseleti hatalomgyakorlással szemben. Ehhez garantálni kell, hogy civil szervezetek közreműködése nélkül ne születhessen törvény. Ehhez meg kell erősíteni az érdekképviseleti szervezeteket. A negyedik köztársaságban közvetlenül választják a köztársasági elnököt. A köztársasági elnök kapja meg az Alkotmánybíróság tagjainak, a Legfelsőbb Bíróság elnökének, a legfőbb ügyésznek, az Állami Számvevőszék elnökének kinevezési jogát. A negyedik köztársaságban mindenkit megillet az Alkotmánybírósághoz fordulás joga. Az Alkotmánybíróság pedig minden kérdésben jogosult eljárni...

ITT OLVASHATÓ

A KESERŰ IGAZSÁG FOGADÁSA BALRÓL

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: Pető Péter
2015.12.20.


...a Fidesz-kongresszus egyértelműen mutatta meg, hogy a narancssárgákat aligha lehet megverni: az esemény maga az üzenet. Azt láttuk, hogy egy borzongató erejű politikai közösség tartotta ünnepét. Élén Orbán Viktorral, a korszakos leaderrel.

Ezért lényegtelen is, mit hord össze a sok retorikai gerilla a rendezvényen. Persze okkal lehet elemezni Kövér László genderügyi meglátásait, rácsodálkozni, Németh Szilárd hogyan visel háborút  az értelem ellen, de ez csak a pillanat mondásainak akasztása. És amíg sorra kivégezzük e mondásokat, elfogy a jövőnk. Orbánék ugyanis, akik építenek valamit, amivel az igazság- és egyenlőségpártiaknak szemben kell állniuk, nem momentumokra, hanem ciklusokra szerződtek.

A vezető ennek megfelelően épített egy közösséget, amelyet nem lehet legyőzni a csupán az érdekek finom egyensúlyával létrehozott konstrukciókkal. Meghökkentő, hogy a baloldal nem érti a közösség jelentőségét, miközben születése szolidaritáson építkező közösségek akaratának eredménye. Sokan még mindig azon lamentálnak, hogyan lehet valaki fideszes, miközben ez lop, amaz azt mondja, s egyébként meg határolódjon el. Mintha futballcsapatából kiszeretne bárki is, ha a balbunkó tippmixezik, a center meg nem szeret gólt rúgni. Ha identitásunk része az odatartozás, csak azért nem váltunk, mert jobb labdarúgás-esztétikai élményt nyújt a szomszéd város együttesének játéka. Aki tartozik valahova, csak végső esetben megy el. Ráadásul a Fidesznél jövőkép is van: Orbán mer vezetni, kockáztatni, sőt lázadni, ellenállni.

Méghozzá akkor, amikor a gazdasági ügyekben liberalizált baloldal szerte Európában nem álmodik, hanem emlékezik. A haladás lett a maradás. Idehaza minden második ígéret úgy kezdődik, hogy visszaállítjuk, újrateremtjük, visszaadjuk. Így lesz reakciós az, ami amúgy tagadja a „reakciósságot”, csak mert nem meri elképzelni, hogy felfordíthatja a világot. Pedig a baloldali politika létezésének értelme aligha a jobban fékezett és egyensúlyozott tegnap, tán inkább az egalitáriusabb holnap. Oda viszont csak közösségekkel vezet út. Ettől még előfordulhat, hogy a Fidesz megveri magát, mert belefullad a korrupcióba, megmérgezi a közösséget Habony Árpád Ibiza-konzervativizmusa, megirigylik az őszödi beszédet, ám erre kevés az esély, amíg Orbán van.

Ezt mutatta meg a vasárnapi Fidesz-fesztivál is, amelyen felvonult Kövér, Szájer, Navracsics, Kósa, Lázár, Rogán, Tarlós… Van fideszes sztori, hiszen megalapították, csinálják majd három évtizede. Kiráz a hideg attól, amivé lettek, de a lényeg az: vannak.

Baloldali politikai közösség meg nincs: se leader, se erő, se hit, se álom. Közösségi élménynek megmarad a közös lista aláírása.

Így lázadunk mi.

ITT OLVASHATÓ

KARÁCSONYFÁK ÁRNYÉKÁBAN

CSÁKY PÁL BLOGJA
Szerző: Csáky Pál
2015.12.20.


Európában nagyon sokan leírták már, hogy a karácsony az év legszebb, legbensőségesebb ünnepe. Mindannyian kicsit visszatérünk ilyenkor gyermekéveinkbe, mindannyian megpróbálunk egy kicsit jobbak, befelé fordulóbbak, értékesebb emberek lenni. Mindannyian kicsit új értelmeket is keresünk létünknek ilyenkor.
Karácsonykor elcsendesedik a világ, ilyenkor senki nem utasítja vissza a felé nyúló kezet, mindenki próbál valamit, akárha valami apróságot is adni a másiknak, érezvén, hogy aki ad, ilyenkor is az a lélekben gazdagabb. Sokan sokszor felsóhajtottak már, hogy ha a kereszténység mást nem is adott volna az emberiségnek az elmúlt két évezred során, csupán „csak” azt az életérzést, amely minden jóindulatú embert eltölt ilyenkor, már ez is pótolhatatlan lenne. Ilyenkor gyakran még a fegyverek is elhallgattak, s a világháborús lövészárkokból is előbújtak az elgyötört katonák, hogy az addigi ellenségek együtt énekeljék el karácsonyi énekeiket, s próbáljanak valami értelmesebbet, felemelőbbet becsempészni állat-létük eldurvult viszonyai közé.
Szükségünk van erre az életérzésre.
Mára azonban mintha ez is megváltozott volna némiképp.
A karácsonyi összejöveteleken, ahol sok ember találkozik, mintha bizonytalanabbul éreznénk magunkat. Rendőröket, katonákat látunk mindenhol, ahol potenciálisan több ember találkozhat. Óvintézkedéseket tapasztalunk, mindenre odafigyelni igyekvő biztonsági embereket, akik egy dologra koncentrálnak: nehogy valami rossz, valami visszafordíthatatlan történjen az ünnepek alatt.
S ilyenkor talán fokozottan átéljük a betlehemi történet kulisszatitkait: ott is láttuk a katonákat, ott is láttuk a római hivatalnokokat, akik megpróbálták a hatalom által előírt mederbe szorítani a történéseket. Ott is érezhettük a római hatalom félelmét és a zsidó őslakosok bizonytalanságát. Ott is érezhettük az emberi lét kiszolgáltatottságát, a jászol-lét didergető pőreségét.
De ott is megjelent valami, ami felemelte a szívet és a tekintetet, ami reményt öntött a legelkeseredettebb emberi lélekbe is. S ami máig sugárzó erővel képes bearanyozni a bizonytalansággal szembesülő, kiszolgáltatott emberi létet.
Mondhatnánk most, 2015-ben, s kérdezhetnénk egymástól is, milyen világban élünk, ahol a világterrorizmustól való félelem még ezt a szép, ember feletti kisugárzású ünnepet is képes beárnyékolni. Ahol emberi létükből kivetkőzött terroristák akarják megszabni a viselkedési normákat, amelyeknek központi eleme a félelem lenne.
Ám talán éppen erről van szó ezen az ünnepen: az emberi lét fölé emelkedő reményről, s üzenetéről – ne féljetek! Arról, hogy a bigottság, a rosszakarat, a gyűlölet nem győzhet a világban. Arról, hogy a legnagyobb erőt mégis csak a Kisded által tolmácsolt emberi alapérték: a szeretet képviseli...

ITT OLVASHATÓ

ÖSSZEVEREKEDETT A FIDESZ, AZ MSZP ÉS AZ LMP, HOGY NEKÜNK JÓ LEGYEN

GÉPNARANCS BLOG
Szerző:
2015.12.20.


De nagyon jó nekünk! Három párt értünk pofozkodik. Mi, keményen dolgozó kisemberek lebegünk honanyáink és honatyáink értelemtől csillámló tekintete előtt, értünk és miattunk feszülnek egymásnak a szellemi óriások.

Meg is vagyok én hatva piszkosul és mint érintett, de soha meg nem kérdezett kisember szeretnék halkan beleordítani a vitába. Mivel én egyetlen fillér közpénzt nem kaptam, ezzel szemben igen sokat befizettem már, valamint a fizetésem sem a közös kasszából jön, teljesen ingyenesen fejtem ki a véleményemet, adok tanácsot.

Miről is van szó?

Kezdődött azzal, hogy az MSZP elnöke – Tóbiás József (havi fizetése bruttó 1 296 321 Ft) Nagykanizsán azt találta mondani: úgy lehet megállítani az elvándorlást, hogy emeljük a fizetéseket. Mert szerinte az alacsony bérek miatt menekülnek az orvosok, szakápolók, boldog-boldogtalan.

Ezt követte húsz perccel az LMP társelnök-frakcióvezetője – Schiffer András (havi fizetése bruttó 1 296 321 Ft) és Szél Bernadett (havi fizetése bruttó 997 170 Ft) Budakeszin tartott sajtótájékoztatója. A tájékoztatón elhangzott: nagyon sok fiatalnak külföldön kell szerencsét próbálnia. “Ha valaki nem összeszerelő üzemben akarja leélni az életét, akkor a kivándorlás és a közmunka között választhat.”
Szél Bernadett azt mondta: 2015 vesztesei a dolgozó emberek voltak, az adózók fele a létminimum alatt keres, a háztartások több mint harmada a létminimum alatti jövedelemből él.

A Fidesz gyorsreagálású titkársága már küldte is az MTI-nek az előre betárazott választ: A Fidesz szerint a szocialisták csökkentették kormányzásuk alatt a fizetéseket, míg a Fidesz béremelési programokat indított több ágazat dolgozóinak is.

Na kérem! Nekem is van erről véleményem és el is mondom. Tekintettel a közelgő szeretet ünnepére, valamint arra a tényre, hogy rendkívüli módon jófej vagyok, ingyen teszem.

ITT OLVASHATÓ

ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÁS - GYORSÍTANÁ A MENEKÜLTEK VISSZAKÜLDÉSÉT AZ OSZTRÁK KANCELLÁR

GA WEB MEDIA GROUP
Szerző: györfi andrás
2015.12.20.


Bécs, 2015. december 20., vasárnap (MTI) - Gyorsítaná a menekültstátussal nem rendelkező illegális bevándorlók visszaküldését az osztrák kancellár egy vasárnap megjelent lapinterjú szerint.

Werner Faymann szerint nem lehet úgy tenni, mintha minden embernek valóban lenne indoka a menedékkérelemre. Az Österreich című osztrák lapnak adott nyilatkozatában a kancellár kijelentette: 2016-ban az a cél, hogy kevesebb menekült legyen Ausztriában, ezt pedig úgy érhető el, ha "rendet tesznek a zűrzavarban".     

2015-ben Ausztria nagyon jól teljesített, de ehhez az is hozzátartozik, hogy a menekültek csaknem 95 százaléka csupán átutazó volt - mondta a kancellár. Hozzátette: jövőre a menekülthelyzet az ideihez képest akár rosszabb is lehet. "Nem tudjuk, hogy Szíriában vagy az egész régióban miképpen alakulnak a dolgok, de a telet nem szabad összekeverni a helyzet javulásával" - mondta a szociáldemokrata politikus.

Az osztrák belügyminisztérium tervei szerint szórólapokkal segítenének a menekülteknek eligazodni az osztrák alapértékek, valamint a mindennapi élet fontos és alapvető szabályai között. A grafikákkal többek között a demokrácia, a vallásszabadság és a jogállamiság értékeit hangsúlyozzák, a nők és férfiak közötti egyenjogúságot, a gyermekek jogait, az erőszakellenességet, valamint az azonos nemű párok közötti partneri kapcsolat szabadságát...

ITT OLVASHATÓ

A SEJK KARÁCSONYI KÖSZÖNTŐJE

CIVILHETES BLOG
Szerző: Civilhetes
2015.12.20.


Sok vita folyik arról, kinek az ünnepe jön el karácsonykor? Keresztény ünnep? Tilos-e muzulmánnak ezt megünnepelni? Bálványimádók-e a keresztények és ez az egész cécó a bálványimádás része-e? Ezek a magasröptű diskurzusok mennek ilyenkor ahelyett, hogy felfognánk, mit akar isten velünk.

A muszlim hitvallás szerint (már aki ismeri és komolyan veszi) egy Isten van és egy vallás, aminek neve Iszlám. Az Iszlám megbékélést jelent az egy Istenben, amit Mózes éppúgy hirdetett, mint Jézus és Mohamed (béke reá). Így nincs zsidó vallás, keresztény vallás, hanem csak egy vallás van, amin belül van zsidó rendtartás és keresztény rendtartás. A rendtartás arabul Shariya. Tehát ez a szó nem kéz és láblevágást jelent, ahogy ezt ma félreértelmezik. Minden korban és helyen a rendtartás a kor szelleméhez alakul, így követhető csak Isten akarata. Ahogy másképp kell a római kort tanítani az általános iskolában és az egyetemen, az embereket is másképp kell megközelíteni időben és térben. Egy ősemberhez is másképpen kellene szólni és a ma emberéhez is. Azonban az igazság, tehát Isten törvénye, akarata ugyanaz.

Tudom, felvetődik, hogy a zsidók és a keresztények letértek az útról, ezért vált szükségessé Mohammed küldetése, aki lezárta a próféciákat és Isten akaratát egyértelművé tette.
„Ma kiteljesítettem nektek a vallást, teljessé téve számotokra a kegyelmet Tőlem és megelégüléssel veszem tőletek az Iszlámot vallásként”

(اليوم اكملت لكم دينكم وأتممت عليكم نعمتي ورضيت لكم الاسلام دينا , Asztal szura, 4. aya)

Nos, ezt egyesek intelemként veszik és megbélyegzik azokat, akik nem muszlimok. Kezdődnek a bajok, szegregáció és erőszak, ami erőszakot szül. Valóban ezt akarja Allah? De hiszen mi muszlimok is letértünk az Ő útjáról? Milyen jogon merünk másokat megbélyegezni és ítélni felettük? Hiszen az Iszlámból is csak az egyetlen Korán maradt, a többi jórészt hazugság, félremagyarázás és napi politika! Ki az ma, aki azt meri állítani, hogy pontosan tudja Allah akaratát? Szégyen ránk, ha így gondoljuk! Térjünk vissza inkább a Korán eredeti szellemiségéhez, a BÉKE hordozásához, amelyre valójában az igazi DZSIHÁD, a lélek dzsihádja szólít.(Tehát a szó nem szent háborút jelent!!!) Küzdjünk meg az önmagunkon belüli sátánnal, győzzük le felsőrendűségünket, legyünk végre EMBEREK, ahogy voltunk akkor, amikor az Iszlám fénykorát élte, égő fáklyaként szimbolizálva a toleranciát, humanizmust és kultúrát! Az idézett sorokon túl olvassuk tovább Könyvünket:

ITT OLVASHATÓ

A HIDEGBEN VÉGZETT MUNKA VESZÉLYEI

MUNKAVÉDŐ BLOG
Szerző: FSZDL
2015.12.20.


Szabadtéri munkahelyeken a munkavállaló szervezetére az időjárási viszonyok közvetlenül hatnak, azok hatását a klimatikus tényezők, a ruházat hőszigetelése és a hőszabályozás határozza meg. A hideg munkakörnyezetben végzett fizikai munka veszélyét elsősorban a szövetek lehűlése jelenti, illetve az ebből következő diszkomfort és hidegsérülés. A rendkívül hideg környezet fáradtságot okozhat, fokozhatja a kéz remegését, valamint csökkentheti a kéz szorítóerejét, mindezek hozzájárulhatnak a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához.
A hőegyensúly felborulása fokozatosan kimerüléshez vezethet: fáradtság, az ideg-izomműködés elégtelensége, mentális zavar, eszméletvesztés, majd a légzés és a keringés lelassulása következhet be.
Ismert, hogy a tartósan alacsony hőmérsékleten dolgozók körében a hűléses megbetegedések, a légúti- és reumás ártalmak is gyakoriak. A hideg hatására a már megnyugodott légzőszervi- és szív- érrendszeri megbetegedések is fellángolhatnak, egyes kórképek súlyosbodhatnak (pl. kéz-kar vibrációs szindróma, asztma).
A fenti egészségkárosító kockázatok miatt a hideg munkakörnyezetben végzett munka a sérülékeny csoportba tartozó fiatalkorúak és várandós nők számára tiltott [33/1998. (VI. 24.) NM rendelet 8. sz. melléklete].
A szabadtéri munkahely hidegnek minősül, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50%-nál hosszabb időtartamban a +4 °C-ot nem éri el.

A SZEXUÁLIS TISZTASÁGÉRT FOLYÓ KÜZDELEM A GONDOLATAIDNÁL KEZDŐDIK

NAPI REMÉNY
Szerző: torokaron
2015.12.20.

„Legyél óvatos, hogy min gondolkodsz, mert a gondolataid irányítják az életedet.”
(Példabeszédek 4:23, NCV fordítás)


Minden kísértés a gondolataiddal kezdődik. A Példabeszédek 4:23-ban azt olvassuk, hogy„Legyél óvatos, hogy min gondolkodsz, mert a gondolataid irányítják az életedet.” (NCV fordítás) A szexuális tisztaságért folyó küzdelem a gondolataidon áll vagy bukik.
Amikor olyan embereket látsz, akik tényleg elrontották az életüket, akkor szinte egészen biztos lehetsz abban, hogy a gondjaik nem a cselekedeteikkel kezdődtek, mert a cselekedeteiket megelőzték a gondolataik. Buta gondolatokon járt a fejük, mielőtt buta döntéseket hoztak. A Biblia ezzel kapcsolatban nagyon világosan fogalmaz és a tudomány is visszaigazolja: az, ahogyan gondolkozol, meghatározza azt, ahogyan érzel. Az érzelmek generálják a cselekedeteket. Ahhoz, hogy megváltoztasd az életedet, nem csak a rossz szokásaidon és cselekedeteiden kell változtatnod. Azzal kell foglalkoznod, ami előidézte a rossz szokást – a gondolatokkal, amik az érzéseket okozták, amik pedig a cselekvést késztették. Isten azt mondja, hogy a gondolataid irányítják az életedet.

MENEKÜLŐK ÉS HARCOSOK

NOTA BENE BLOG
Szerző: Mándy Gábor
2015.12.20.A szíriai polgárháború elől több millió embernek kellett elhagyni eredeti lakhelyét. Többségük az országon belül talált ideiglenes elhelyezésre, de 4 millió ember külföldön keresett menedéket. Négy millió!
Ha feltételezzük, hogy ezek háromnegyede nő, öreg vagy gyerek, még mindig egy millió körül van azok száma, akik elvileg hadra foghatók. Tudomásunk szerint az Iszlám Államnak mintegy 200 ezer fegyverese van. Nem igazán érthető, hogy miért ők állnak nyerésre.

Látva, hogy a légi csapások keveset érnek (mindenütt keveset értek, a náci Németországtól Vietnamon át az afganisztáni beavatkozásig), és hogy Amerikában (de Oroszországban is) mennyire ódzkodnak az élő erő bevetésétől, az lenne a legmegfelelőbb, ha ezeket a menekülteket biztatnánk az ellenállásra, az elvesztett földjük visszaszerzésére.

Nem akarok belemenni a részletekbe, de ők azok, akikről elsősorban szó van, a háború és a terror őket tette földönfutóvá, nekik lenne elsősorban kötelességük az ellenállás. Amerika, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország és Irán nyilván el tudná őket látni megfelelő fegyverzettel és kiképzéssel. (Kiképzésben még mi, magyarok is nagyok vagyunk. Állítólag.)

Úgy képzelem el a dolgot, hogy Európába csak azokat a nőket, gyerekeket és öregeket engednék be, akiknek legalább egy családtagjuk jelentkezik az Iszlám Állam elleni háborúra. A többiek elbúcsúznak, visszamennek harcolni.
Viszontlátásra a győzelem után!