2023. január 2., hétfő

MAGYARORSZÁGNAK MÉG SOHA NEM VOLT OLYAN ROSSZ MEGÍTÉLÉSE, MINT MOST

NÉPSZAVA
Szerző: HARSÁNYI GYÖRGY
2022.12.31.


A diplomácia titka: az Európai Unió miképp tudja a korrupt Orbán-kormányt úgy megbüntetni, hogy ez ne az embereknek ártson. A fennálló helyzetet azonban csak a magyar elit tudja megváltoztatni – mondta Paul Lendvai, Magyarországon született osztrák újságíró, elemző a Népszavának adott évértékelő interjújában.


A 2022-es év legnagyobb horderejű eseménye az Ukrajna ellen indított orosz invázió volt, és senki nem kerülhette el, hogy állást foglaljon. Ön szerint hogyan szerepeltek ezen a téren az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői?

Természetesen különbséget kell tenni. Az Egyesült Államok, pontosabban Biden elnök ebben a szituációban minden várakozást felülmúlóan reagált kezdettől fogva. Washington több segítséget adott katonailag, gazdaságilag, erkölcsileg, hatalmi politikai téren, mint az egész Európai Unió vagy a világ együttvéve, ami mutatja az Egyesült Államok változatlan stratégiai és politikai jelentőségét. Ehhez hozzájárul az is, hogy szerencsére a félidős kongresszusi választások eredményeként a szenátusban továbbra is demokrata többség van. Ami az Európai Uniót illeti, a kifelé mutatott egység sajnos nem teljesen fedi a belső erőviszonyokat. Szóval az Unió jobban szerepelt, mint ahogy a pesszimisták várták, de sajnos nem annyira egyértelműen támogatta Ukrajnát, mint az Egyesült Államok, s ebben a német kormányon belüli problémák és Scholz kancellár túl óvatos magatartása is szerepet játszott...

CSAK AZ ÚJ BABÁK SZÁMÍTANAK A KORMÁNYNAK - EZT KAPJÁK A CSALÁDOSOK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2023.01.02.


Az idén nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük a 30 év alatt gyermeket vállaló nőknek, de a diákhiteltől is mentesülnek. A kedvezmény azonban csak az idén született babák után jár. A babavárót – aminek friss igénylését mindenképpen a csecsemő megszületése előttre kell időzíteni – két évig még lehet igényelni. Más változás is akad.


A lakásfelújítást tervező családosoknak az idén megmaradtak a magas árak, az állami támogatás azonban ugrott. Ezt ugyanis tavaly kifuttatta a kormány. Annak ellenére, hogy a magyar lakásállomány 90 százaléka elavult, így nagyon nagy szükség lehetne a plusz pénzre. Az uniós pénzből (ha lenne) mehetne persze közvetlenül a magánszemélyeknek, de ettől korábban is elzárkózott a kabinet. Inkább megtartották az egész összeget saját berkeiken belül. (Aki meg akarná nézni, pontosan miről maradt le, itt megteheti.)

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) viszont az ünnepek előtt a Magyar Közlönyben közzétett rendelet szerint még két évre érvényben marad használt és új lakás vételére is. A csokos új lakásokra vissza lehet igényelni az 5 százalékos áfát, az új lakást építők pedig maximum 5 millió forint adót kaphatnak vissza – még két évre meghirdetve. Az a kikötés megmaradt, hogy a lakás legfeljebb 150, a ház pedig 300 hasznos négyzetméterű lehet. A használt lakások szabályát annyiban módosították (nyilván nem véletlenül), hogy a támogatást nem veheti igénybe, aki az általa 5 éven belül elidegenített lakás tulajdonjogát kívánja így visszavásárolni.

A falusi CSOK is marad még két évig. Korábban azonban 2678 településen volt elérhető ez a támogatás, a legfrissebb lista viszont 2631 települést tartalmaz. Azoknak tehát, akik erre alapozva akarnak beruházni, nem árt a döntés előtt átfutniuk a legfrissebb listát (ez a már hivatkozott közlönyben megnézhető)...

ZSARNOKSÁGBAN - NEM MUSZÁJ HŐSNEK, DE AJÁNLATOS RENDES EMBERNEK LENNI, AVAGY ÉLETÜNK AZ AUTOKRÁCIA MINDENNAPJAIBAN

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: MAJTÉNYI LÁSZLÓ
2022.12.22.


.
..Néhány dolgot előre kell bocsátanom. A magam részéről a NER-t, ezt az önmagát, valódi természetét gátlástalanul hamis nemzeti halandzsával leplező nyúlós zsarnokságot, mert egy szabad és demokratikus országban szeretnék élni, még a grízes tésztánál is jobban utálom. Sőt, Bibó nyomán dúvad államnak tartom, amelyet – ha eljön az ideje – minden megnyilvánulásával együtt kell felszámolnunk. Azt is meg tudom mondani, szerintem melyik a NER-autokrácia kezdőnapja. Arra a régi napra gondolok, amikor az Országgyűlés röviddel az első kétharmadot követően Rogán Antal egyéni képviselői indítványa alapján, az Európa Tanács majdnem jóváhagyásával (Trócsányi miniszter alkudta ki ezt később Thorbjørn Jagland főtitkárnál) elfogadta a hozzáértő és jóérzésű szakemberekben undort keltő két médiatörvényt. Az áttörést magát a nagyközönség eleinte még nem feltétlenül láthatta. Szerintem tehát, Kis János terminusával, az autokratikus áttörés már akkor, még 2010-ben megtörtént, amely felelősségben az Európa Tanáccsal a szöveget csak kozmetikázó, a felülvizsgálat munkáját el nem végző, akkor még független Alkotmánybíróság is osztozik.

Nem arról van szó, hogy a skandinávok vagy az ausztrálok jobbak lennének nálunk. Nem az emberek, a rendszerek különböznek. Minden tartalmi értelemben alkotmányos állam egyfelől, továbbá az autokrácia összes válfaja másfelől abban különböznek, hogy az elsőben rendszerint a közéleti erényesség, a másodikban pedig gyakorta a becstelenség a kifizetődő, sőt elvárt emberi magatartás. Ebből következik az is, hogy a normális világban a morálisan semleges egyéni döntések az autokráciában gyakran súlyos erkölcsi dilemmát hordoznak, a morális jó a személyes érdekkel szembekerül, a helyzet inkább a kisebbik rossz és a rossz közötti választást kínálja fel, ezzel szembefordulni már legalább Don Quijote-izmus.

Üzleti alapon vagy akár meggyőződésből nemzethy-konzervatív-forradalmi lelkülettel lehetséges a diktatúrát támogatni, esetleg reformálni; szellemet plántálni sáncai közé. De nem illendő. Helytelen.

Akadtak pozitív példák is. Mindenképp szeretném éppen itt leírni, a mostani Magyarország honleányának, a személyes vállalást tekintve bátor és magányos küzdelmet vívó Ferenczi Krisztinának a nevét, megköszönve az Orbán család vagyoni titkainak közérdekű feltárását. Nagyszerű újságírói teljesítményének emlékét kötelesség őriznünk.

Hogy valójában mi folyik itt, ez mára, állítom, a tájékozott elmék számára aligha kétséges.

Annak igazolásaként, hogy idefent már nem lehet jóhiszeműen pro-Orbán beszélni, csak a két legfrissebb idei bizonyítékaként említem Orbán tusványosi náci, „fajkeveredés” elleni beszédét és a most hatályba lépett, az eddigieknél is elvetemültebb kilencedik alaptörvény-módosítást (amely a köztudatba nem ok nélkül homo- és transzfób, valamint az információszabadságot tovább csonkoló szabályaival került be), holott, jó, ne hirdessünk eredményt, ha lehet, még ezeknél is súlyosabb az, hogy teret nyit a katonaság fegyvertelen tüntetők elleni majdani bevetésére. Még ha igaz lenne is a képzelgés, hogy a Karmelitában őrzik az ottaniak tévedhetetlenségét garantáló Szent Grált, az akkor sincs rendjén, hogy ez a Putyin-rajongó „keresztény” rubeljobboldal a dollárbaloldal által galádul megtévesztett derék magyar emberekkel szemben a katonaság bevetésével kacérkodik. A dolog súlyát mutatja, hogy az angol forradalom (sokan innen számítják az újkort) még ennél kevesebbért is akasztott. A király főtanácsadóját, Strafford grófját2 (kétes bizonyítékok alapján) azzal vádolták, hogy a forradalmi Londont és Angliát az írországi hadsereg bevetésével akarta térdre kényszeríteni. Csupáncsak ezért 1641-ben Londonban a grófot egy zsinórra fölkötötték.

A rendszer megítélése tekintetében tehát álláspontom az Orbán-rendszer radikális – szerintem inkább realista – kritikusai közé sorol. E rendszer lépésről lépésre haladó reformját, humanizálását sem célravezetőnek, sem lehetségesnek nem látom, legfeljebb jó esetben öncsalásnak. Ennek alapján amíg az elittel szemben szigorúbb, ám az átlagos polgárok iránti elvárások terén már korántsem vagyok radikál. A társadalmi hierarchiában lefelé haladva evidensen egyre megértőbb magatartást helyeselnék...


CSIZMADIA ERVIN: ORBÁN AZ EGYETLEN, AKI POLITIKAI TŐKÉT FARAGOTT A MAGYAR NÉPLÉLEKBŐL

24.HU
Szerző: NAGY GERGELY MIKLÓS
2023.01.02.


Szokatlanul élesen beszél a magyar ellenzékről Csizmadia Ervin, aki szerint a kormányt kritizáló politikusok alapvető kérdéseket nem tesznek fel maguknak, és miközben folyton diktatúrát kiáltanak, nem értik a nagy korkérdéseket, elmagyarázni pedig végképp nem képesek azokat a választóiknak, mert nem tudják üzeneteiket aprópénzre váltani. Legalább két meghatározó témában utcahosszal vezet a Fidesz az ellenzék előtt, a kormánypártot pedig leginkább az tartja hatalomban, hogy csak róla hiszik el a választók: képes irányítani az országot. A politológussal készült interjúban nemcsak 2022-ről volt szó, hanem arról is, mi hozhat váratlanságot 2023-ban
...

IDÉN PONT LEHETNE NORMÁLISNAK LENNI. CSAK ÉPP NEM LEHET – 2023-AS ÉVINDÍTÓ

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2023.01.02.


Az év folyamán egyre több gond jön majd szembe, amelyekért a kormány természetesen nem lehet felelős. Kellenek majd új felelősök. A külföldről finanszírozott, hazaáruló „dollárbaloldal” mellé felsorakoztathatják például a külföldről finanszírozott „dollármédiát”. Hiszen „az amerikaiak” írtak ki pályázatot a magyar független média számára a minap. Sokan nyilván pályáznak is majd. Nem fogunk rájuk követ vetni, mi a Válasz Online-nál mégis úgy döntöttünk, hogy ezután sem élünk ilyen lehetőségekkel. Tartjuk magunkat több mint négy éve tett ígéretünkhöz: semmilyen párt, semmilyen gazdasági kör, semmilyen nagy donor nem lesz a hátterünkben. Idén is kizárólag olvasóinkon múlik tehát, hogy megmaradunk-e. Ha érdemesnek tartanak rá és támogatnak, akkor létezni fogunk 2023-ban is. Évindító.


Felvirradt ez a nap is: az új év első munkanapja. Úgy illik hát, hogy valami előremutatót megfogalmazzunk mi is az év elé, amely az ország politikai életében nem sok újdonsággal szolgál majd elvileg. 2023-ban nem lesz sem parlamenti, sem önkormányzati választás. Meg uniós se. Éppen az efféle évek azok, amikor különösebb kockázat nélkül lehetne: normálisnak lenni.

És mind tudjuk mégis, már most: nem leszünk normálisak.

Itt, a Válasz Online-nál persze igyekezni fogunk, hogy továbbra se veszítsük el a józan eszünket, s a magyar árból még ki-kikandikáló kisebb-nagyobb szigetek lakói is kísérletet tesznek majd erre a maguk módján. Ám azért a víz az úr. Ami közéletünket illeti, össznemzetileg tehát: hiába adott látszólag minden feltétel, mégsem lesz ez szűkösségében is nyugodt békeév.

Nem, nem a szomszédban dúló háború miatt nem lesz az. Nem is az (egyébként éppen mérséklődő) nemzetközi energiaválság miatt. Hanem azért, mert csak látszólag kezdődött valami új azzal, hogy a naptár mostantól más számot mutat. Hagyomány, megszokás csupán az időnek ez a fajta tagolása (ezért hagyomány diktálta illendőség az is, hogy épp ilyentájt írjunk az elmúlt tizenkét hónapról, most meg az előttünk állóról). A politikára nem érvényes. Ott az alapegység nem az év, már régen nem is a választási ciklus, hogy nagyobb távlatokat végképp ne is említsünk.

A politika alapegysége jó ideje: a pillanat. Azt kell uralni – december 30-án éppen úgy, ahogy ma, január 2-án, vagy majd márciusban.

Éppen december 30-án találta meg a belügyminiszter-helyettes a tanárbérek elmaradásának felelősét a mindjárt 13 éve ellenzékben lévő „baloldalban”, amely a hazát árulja Brüsszelben, meg hazudozik Magyarországról. Ezért nem jön onnan a pénz és ezért nem sikerül még inflációkövető emelést sem adni a jó ideje alulfizetett pedagógusoknak. (Az adónkból telne rá mondjuk, merthogy azt fizetjük továbbra is, de abból nyilván fontosabb százmilliárdokkal kitömni a holdudvart. Ahogy az EU-pénzekre is ilyen sors várt eddig mindig.) A nyugdíjemelés azért megvolt tegnap – onnan jön a legtöbb szavazat –, de sajnos az is jócskán infláció alattira sikerült. S hogy azért ki a hibás? El sem fogják hinni: nyilván az (egyébként nem létező) magyar baloldal. És egészen biztosan Brüsszel – lásd még: „szankciós infláció”...

RASKÓ GYÖRGY: „A MAGYAR BURGONYA JANUÁR KÖZEPÉRE ELFOGY, EGY KILÓ SE LESZ”

SZERETLEK MAGYARORSZÁG
Szerző: FISCHER GÁBOR
2023.01.02.


Az agrárközgadász szerint ha eltűnik az olcsó beszerzési forrás, a kereskedők kénytelenek lesznek külföldről behozni az ársapkás krumplit, cukrot, tojást és étolajat, miközben a veszteségek miatt a magyar kisboltok tönkremennek.


Raskó Györgyöt, az Antall-kormány volt földművelésügyi közigazgatási államtitkárát, agrárközgazdászt az ársapka szabályozás hatásairól kérdeztük, és arról, mi várható 2023-ban. Azért is őt, mert jelenleg is mezőgazdasági vállalkozó, aki több, mint száz egyéni gazdával termel közösen Lajoskomárom környékén, tehát nem csupán az elmélet embere, hanem nagyon is látja, gyakorlati oldalról, hogyan működik az (élelmiszer)gazdaság.

Ön egy meglehetősen határozott, talán még indulatosnak is mondható Facebook-posztban reagált a kormány legutóbbi rendelkezésére, ami előírta, hogy a befagyasztott árú termékekből az eddigi dupláját tartsák a boltosok. Hova vezet az az út, amim lassan már egy éve jár az ország?

– Magyarországon politikai kormányzás van, és ez az elmúlt évben mindennél jobban kiderült. Az Orbán-kormány csak az teszi meg, amit közvélemény-kutatások alapján úgy vél, hogy népszerű vagy eladható.

Miután folyamatos szondáztatás van, annak pedig az lett az eredménye, hogy a választópolgárok nagy hányadának az ársapka-rendelkezés tetszik, ez mindent felülír, tehát a gazdasági ésszerűséget is.

Akik ezt támogatják, azok a saját érdekeik ellen cselekszenek, csak éppen erről nincsen tudomásuk, hiszen annyira jól működik a kormánymédia és a kormánypropaganda. Tisztán politikai szempontból nézve, a hatalomgyakorlás és hatalommegtartás aspektusából tekintve a dolgot, ez működik. Szerintem világrekordnak tekinthető, ahogy az Orbán-kormány ilyen brutális infláció és életszínvonal-hanyatlás ellenére is ugyanolyan támogatottságot kap a magyar választópolgároktól, mint a korábbi években. Ezek az intézkedések hiába irracionálisak közgazdasági oldalról nézve, politikailag hasznosak. Ráadásul az ellenzék semmiféle módon nem tudott ebből profitálni, vagy azért, mert abszolút tehetségtelenek alkotják, vagy azért, mert a kormánymédia mindent elnyom Magyarországon. Ráadásul azoknak a véleményét is elnyomja, akik a vállalkozói szektorban vannak.

Azt gondolom, hogy erre egy kormánynak jobban oda kellene figyelnie, hiszen a bevezetése óta már nagyjából 300-350 milliárd forintjába került a magyar vállalkozóknak a kormány jótékonykodása.

A kereskedőktől kezdve az élelmiszer-feldolgozókon át az egyszerű gazdákig, mindenki hozzájárult valamilyen formában ahhoz, hogy az ársapkát, illetve annak következményeit finanszírozza. A kérdés az, hogy ez nem vezet-e egy olyan gazdasági hanyatláshoz, ami után az derül ki, hogy mindennek sokkal nagyobb kára volt a magyar nemzetgazdaság számára, mint előnye, azaz végső soron magának a népnek is hátrányára volt. Lehet, hogy kell egy-két év, mire mindez nyilvánvaló lesz...

SZELE TAMÁS: MINDEGYIK HÁBORÚBAN HAZUDIK MINDENKI

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2023.01.02.


Indul az új év, indul a munka, ráadásul egy jó nehéz feladattal, ugyanis arra kéne rájönni, mi a csoda történt Makijivkában. Egy biztos: igen pontos találat rombolt porig egy iskolaépületet december 31-ről január 1-re virradó éjjel, helyi idő szerint 00:01-kor, melyben ez idő tájt persze nem tanulók tartózkodtak, hanem orosz katonák.

Körülbelül ez az, amiben az összes forrás egyetért, minden egyéb kétséges. Megpróbálom bemutatni, miért is, de előbb lássuk az általános helyzetet.

Makijivka (mármint magyarul, ukránul Макіївка, oroszul Макеевка) önálló városnak számít, bár tulajdonképpen Donyeck északkeleti elővárosa. Alapították 1690-ben, teljes lakossága 343 158 fő volt 2019-ben, tehát nem kisváros. Itt érte találat a 19-es számú ipari szakközépiskolát, melyben frissen mozgósított orosz erők voltak elszállásolva, járműveikkel és nem kevés hadianyaggal együtt. Hogy mi találta el az épületet? Még ebben sem képesek megegyezni a források, egyesek szerint HIMARS, mások szerint M777-es, 155-ös kaliberű tüzérség, ami a vidéken csak az ukrán erőknek van, nekik is az Egyesült Államoktól.

Hány áldozattal kell számolnunk? Nos, itt kezdődik a bonyodalom...

"HISZEN ÍRÓK NÉLKÜL AZ OLVASÁS BAJOS" - VARRÓ DÁNIEL: REPÜLNI GYALOG

MAGYAR NARANCS
Szerző: VARRÓ DÁNIEL
2023.01.01.


Üzenet az olvasóknak a 2003. év újévi lapszámából Varró Dánieltől.


Mivel az olvasásnak volt most az évada, - jusson az eszetekbe Závada, - Esterházy Péter és Tandori Dezső, - meg a többi potyaleső, - de mindannyiunknak sok örömet szerző - kortárs magyar szerző. - Hiszen írók nélkül az olvasás bajos - (eszembe jut még Parti Nagy Lajos), - ha ők nem volnának, az olvasók, komálnák, nem komálnák, - kénytelenek volnának olvasni a Románát, - meg a többi rissz-rossz szerelmes füzetet, - ebből az apropóból szól most az üzenet.

De mielőtt még kivenném a szót a számból, - fölteszem a kérdést a jámbor - olvasónak esdvén - itt a költészet és a próza közti mezsgyén, - ami ugyebár a rímes próza, más néven makáma - (mintha az ember aranyat kakálna, - és ami másfelől, mint közismert, nem könnyű dolog, - hiszen olyan, mint repülni gyalog), - szóval fölmerül a kérdés, - hogy az olvasó olvas-e és mikor és hogyan és mért, és - ha ugyan olvas, akkor is mit, - Garaczi Lacit vagy Eörsi Pistit, - és honnan tudja, hogy mit érdemes - olvasni a nyájas, szíves, érdemes - olvasó? - Mit olvasson, ha ő egy kistesó, - ha vénül, - ha szerelmes és a rét gyepén ül, - vagy ha kamaszodik, és tucatszám nőne ki - az arcán őneki - a sok mitesszer meg a csúf kis pattanások? - Ebben a kérdésben adnék szaktanácsot.

Üzenem hát, hogy ki-ki olvasson illőt az alkatához, - ha egyszer úgy határoz, - hogy könyvet kíván a kezébe venni. - Röviden ennyi.

Magyarul: akinek a szíve kőkemény, - annak nem való a költemény, - aki durván harsog, és bömbölve herseg, - az ne olvasson verset, - olvasson inkább prózát, - ha meg akarja őrizni a komoly ember pózát, - sorakozzanak a polcán a vaskos regények - szegénynek, - amíg a szem ellát, - vagy olvasson novellát.

Ezen belül, aki nem ragad bele a sárba itt alant, - akinél jelentkezik a kaland, - mint hiány, - aki a lelke mélyén indián, - és aki szerint az anyjukat - azoknak, akiknek fáj a vadnyugat, - az jobban teszi, ha Coopert és Karl Mayt - meg más hasonló regényeket fal majd. - Aki Prousttól - prüszköl, - és irtózik Joyce-tól, - annak gondolom, jobban fekszik Tolsztoj, - viszont akinek az olvasás csak afféle ebéd utáni ejtőzés, - az olvasson Rejtőt, és - ha még nem olvasta a Svejket - (ami elég sokat sejtet), - akkor ajánlom neki Hasekot, - ne sokat - habozzon, - lapozzon - bele, - de ha elégedetlen vele, - és ha nem jön be neki Wodehouse, - mert amilyet ő ír, olyat tud száz, - leküzdeni a lélek undorát - olvasson egy kis Kunderát.

De ne olvassatok ti prózát, - mimózák! - És ne olvassatok prózát, ti kábák, - akiknek a lábát - az élet - kemény bakancsa nyomja, mert szűk a méret, - és fölsértik apró kavicsok; - olvassatok ti Babitsot!

Mert, én legalább is úgy vélem, - repülésben a költők járnak az élen, - főleg ilyenkor télen, - mikor az út siklós, - jön jól Radnóti Miklós - vagy Tóth Árpád, - az ember csak olvas, és mereng, és közben joggal érezheti úgy, hogy billió mérföldeken át, a Földtől a Szíriuszig egy jót járkált.

Úgyhogy a Télapónak címzett reménylistán - legyen egy Térey-kötet vagy egy Kemény István-, - és ha eljön az ünnepi könyvhét, - mikor a költők és az írók önként - odaállnak, - és Juditoknak meg Edináknak - dedikálnak, - ti Pegazust vegyetek, ne Trabantot, - a költő a nagyobb, ki a lantot - pengeti sírván - nyilván, - és akinek alkotóterülete a próza, - az a tehetségét sajnálatra méltóan elaprózza, - szóval sok-sok verseskönyvet vegyetek, - húzzák le a súlyos verseskötetek - a kabátzsebeket, retikülöket, tasókat, - ezt üzenem a nyájas olvasóknak.
HALÁCSY PÉTER: MINDENFÉLE HÜLYESÉGRE SZÓRJUK EL A PÉNZT, A TANÁROK IDEJÉT ÉS A GYEREKEK FIGYELMÉT

FORBES
Szerző: VÁMOSI ÁGOSTON
2023.01.01.


A magyar iskola nem hatékony, de a hatékonyságnak nem a pedagógus-diploma a feltétele – mondta a Forbes.hu-nak Halácsy Péter, a Budapest School magániskola-hálózat alapítója. Viszonylag sok tanár tanít Magyarországon, de annyira leterheltek, hogy mégis tanárhiányról beszélhetünk. Működik-e a BPS-modell vidéken? Mitől lesz minőségi az oktatás?


Egy 2015-ös videóban azt mondta, ha Ön lenne az oktatási miniszter, azonnal lemondana, mert nem tudja, mi a helyes irány. Azóta több mint hét év tapasztalata gyűlt össze. Most mit tenne, ha miniszter lenne?

Most is lemondanék, és ha lenne lehetőségem, inkább nagy társadalmi diskurzusba kezdenék. Amíg nem beszélgetünk egymással és nem alakulnak ki konszenzusok, addig mindegy, hogy miniszterként mit csinálnék. Attól tartok, hogy bármit csinálnék, tízezer ember az utcára menne és a lemondásomat követelné. Ha lenne lehetőségem, inkább nagyon sok pénzt fizetnék újságíróknak, polgári köröknek, civil szervezeteknek, önkormányzatoknak, kormányzati szerveknek, hogy sok beszélgetés legyen szülők, tanárok és diákok között. Politikusként ezt nem lehet megcsinálni...

MEGRECCSEN-E A NER SZERKEZETE 2023-BAN?

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2022.12.31.


A pontos választ természetesen nem tudjuk, de 2010 óta most először merült fel a komoly politikai és gazdasági krízis lehetősége Magyarországon, ami szűkíti a kormány mozgásterét. Az Orbán-kormány jövője nagyban függ az orosz-ukrán háború alakulásától, no és természetesen attól, mennyire gondolja komolyan az Európai Bizottság és az Európai Parlament azokat az irányelveket, melyeket az idén alkotott meg Magyarország rövid pórázon tartása érdekében.


Maga Orbán Viktor is úgy értékelte az idei esztendőt, hogy a legnehezebb volt 2010-es hatalomra kerülése óta. Lényegében ez az egyetlen állítása, amivel egyet lehet érteni mostanában, ugyanis a miniszterelnök a korábbi csúsztatások után egyre gyakrabban beszél mellé, és sok esetben még a tények szándékos elferdítése sem áll távol tőle. Ez a tendencia jelzi, hogy a csúf valóságot mindenképpen ki kell dekorálni ahhoz, hogy a NER továbbra is a legyőzhetetlenség szerepében tetszelegjen.

A legtorzabb retorikai fordulat az orosz-ukrán háború kapcsán hagyta el Orbán Viktor száját. Ő ugyanis minduntalan azt válaszolja az állásfoglalását firtató kérdésekre, hogy a magyar kormány Magyarország oldalán áll. Jól hangzó, ám teljesen értelmezhetetlen kijelentés, hiszen nem állunk háborúban senkivel, és természetesen minden kormány a saját érdekeit védi a konfliktusokban. Ez a fordulat igazából kibúvó az alól, hogy kimondja: az Orbán-kormány inkább Oroszország felé húz, mint a megtámadott ukránok felé.

Hogy pontosan mit remél Orbán Viktor egy esetleges orosz győzelemtől, még a kormánya tagjai sem tudják pontosan, de az biztos, hogy minél jobban eszkalálódik a konfliktus, annál nyilvánvalóbb, hogy a magyar miniszterelnök az egyik utolsó politikai vezető, aki nem hajlandó nyíltan és egyértelműen elítélni az agressziót. Megdöbbentő szembesülni azzal, hogy 40 év szovjet megszállás sem volt elég ahhoz, hogy az orosz expanziós törekvéseket ne vesse el egyértelműen egy rendszerváltás utáni magyar kormány...

„EBBE TE IS BELEDÖGLESZ, MEG ÉN IS BELEDÖGLÖK. MINDANNYIAN” – DR. KUNETZ ZSOMBOR AZ EGÉSZSÉGÜGY ÁTALAKÍTÁSÁRÓL

SZERETLEK MAGYARORSZÁG
Szerző: FISCHER GÁBOR
2022.12.30.


A kórházak az egészségügyi szakértő szerint ezentúl beszüntethetik azokat az ellátásokat, amikre nincs elég orvos, a magánorvosok pedig külföldre menekülhetnek, így kerülve el, hogy az állami rendszerbe kényszerítsék őket.


Az országgyűlés december 7-én a szakmai szervezetek tiltakozása ellenére fogadta el azt az egészségügyi reformcsomagot, ami január elsejétől alapvetően átalakítja az egészségügyi ellátórendszert Magyarországon. December közepén az is kiderült, további fontos változások is lesznek, amelyeket miniszteri rendeletekben szabályoznak. A következményekről, várható hatásokról Dr. Kunetz Zsombor oxyológus szakorvossal, egykori légimentővel, egészségügyi szakértővel beszélgettünk.

Mintha megint elmaradt volna a társadalmi egyeztetés.

– Az egész társadalmi egyeztetés ott kezdődött, hogy első körben leírták, nincs szükség társadalmi egyeztetésre. Ha jól emlékszem, az volt az indok, hogy akkora baj van, hogy azonnal be kell vezetni intézkedéseket. Ez volt az első verzió. Miután ez az egész történet kibukott, és kikerültek az átalakítás részletei, már nem volt megúszható, hogy valamiféle társadalmi egyeztetést tartsanak, ennek megfelelően megkerestek néhány szervezetet, példáuk a MOK-ot, tehát a Magyar Orvosi Kamarát is, hogy erről tárgyaljanak. Nem tudom, látta-e ezt a tárgyalást, amit a MOK élőben közvetített, ez inkább egy bullshit volt, tehát amikor beszél, beszél valaki, de a lényegről nem nagyon volt ott egyeztetés. Körülbelül arról volt szó, hogy ők ezt gondolják, és ők erre fognak válaszolni. Azonban, ha megnézi ezeknek az anyagoknak a hatásvizsgálati lapját, az nem több, mint egy fél oldal, és az sem írással, hanem egy táblázattal van kitöltve. Tehát ez is csak egy vicc...

ENNEK A TÉLNEK A LEGNAGYOBB KÉRDÉSE, HOGY HÁNY ÁLDOZATA LESZ A HIDEGNEK

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2022.01.02.


A kormány döntései miatt elvesztek a szociális munka alapértékei 2022-ben, elpárolog a szolidaritás, miközben csökken a családok biztonsága – mondta lapunknak a Szociális Szakmai Szövetséget vezető Szoboszlai Katalin.


Milyen jelzőket használna a hétvégén véget ért év leírására a szociális ágazatban?

Döbbenetes, drámai, tragikus, traumatikus. Ezek jutnak eszembe elsőként, de mindjárt hozzá kell tenni, hogy ezek írják le a helyzetet a koronavírus-járvány megjelenése óta. A szociális gondozók akkor fél évig úgy álltak helyt, hogy sem pénzben, sem eszközben nem kaptak semmilyen állami segítséget, maguknak kellett kitalálni, hogyan érik el az ügyfeleiket, hogy maradhatnak velük kapcsolatban és miként segíthetnek nekik. Amikor pedig nagyjából lecsengett a járvány, máris jött a szomszédban kitört háború, az egészségügyi veszélyhelyzetet felváltotta a háborús veszélyhelyzet. A kormány intézkedései súlyosan érintik a szociális ágazatot is, de eddig az egyházi fenntartású otthonok kivételével az állam nem nyújtott semmilyen mentőövet az intézményeknek most sem...

GUY VERHOFSTADT: NINCS MÁS SZÓ ORBÁNRA, CSAK AZ, HOGY ÁRULÓ - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.01.02.


Ukrajnában úgy látják, amíg Orbán hatalmon marad, aligha javulnak az ukrán-magyar kapcsolatok, nyugaton pedig azt mondják, hogy Orbán aláássa az oroszok elleni egységet. Nem véletlen, hogy Putyin csak Orbánnak küldött az Uniós vezetők közül újévi jókívánságokat. Nemzetközi lapszemle. 

A megromlott magyar-ukrán-kapcsolat aláássa az EU Oroszoroszág elleni egységes álláspontját – írja a Financial Times, amely szerint Orbán Viktor nem sokat tett azért, hogy megváltoztassa a róla kialakult képet, hogy Putyin barátja: az Oroszország elleni szankciókon lazított, nemet mondott az országon áthaladó fegyverszállításokra, az Ukrajnának nyújtandó hitelezésbe is csak a Magyarországnak szánt pénzügyi alkudozás során ment bele.

Mindezek ártanak az Uniónak, ami segíteni akar Ukrajnának az oroszok megállításában. Biztató előjel, hogy az év végéig lezártak bizonyos kérdéseket az Orbán-kormánnyal, de az alapvető nézeteltérések továbbra is fennmaradtak, és a konfliktust is csak elodázták tavaszig, és ha az ígért korrupcióellenes és igazságügyi reformok addig nem valósulnak meg, akkor nincs más alternatíva, mint Magyarországot elszigetelni az Unión belül, írja a cikk.

A cikkben megszólaltatnak egy nyugdíjast, aki a kormánypárti médiát visszhangozza azt állítja, hogy az ukránok maguknak köszönhetik ezt a háborút, és nem szeretné, ha Magyarország belesodródna a háborúba. Bayer Zsoltnak a Zelenszkijre tett gyalázkodó megjegyzéseit is idézi a FT, miszerint „egy arrogáns, ostoba, korrupt, Amerikából eltartott sovén disznó.” Mindezekkel a kormány elveszti a hitelét.

Egy friss közvéleménykutatás szerint az ukránok 42 százaléka ellenségesnek találja a magyarokat, amivel kapcsolatban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, amíg Orbán hatalmon marad, aligha javulnak az ukrán-magyar kapcsolatok. Emlékeztetett Orbánnak arra a júliusi jóslatára, hogy az ukránok soha nem fogják megnyerni ezt a háborút az oroszok ellen.

Zelenszkij júniusban meghívta Orbánt Kijevbe, aki akkor közölte: nincs napirenden ilyen utazás. Mindezek bizonyítják, Orbánék semmilyen tekintetben nem tudnak teljesen leválni Oroszországról, miközben ezen más tagországok szüntelenül dolgoznak.

Stars and Stripes - A Pentagon kiadványa - szájbarágósan arról ír, hogy mit jelent Magyarország és Lengyelország számára az uniós pénzek befagyasztása. A cikk szerint mégha Orbánék a korrupcióellenes intézkedéseket igyekeznek is majd betartani, a demokratikus berendezkedésére vonatkozó kritikákat nem tartják jogosnak, így a cikk szerint gondok lehetnek az uniós pénzek utalásával tavasszal.

Mindössze három uniós politikusnak küldött újévi üdvözletet Vlagyimir Putyin: Orbán Viktornak, Silvio Berlusconinak és Gerhard Schrödernek – írja az ukrajnai Pravda. Orbánnak így szólt az üzenet: a nehéz nemzetközi helyzet ellenére országaink közti kapcsolat pozitívan alakul, és számít arra, hogy a jövőben is tovább bővülnek a közös ügyek. Putyin a szerb és belorusz elnököket is meglepte jókívánságaival.

Nincs más szavam rá, csak az, hogy áruló – írta ezt Orbán Viktorról a volt belga kormányfő, Brexit-ellenes európai parlamenti képviselő, Guy Verhofstadt azok után, hogy legutóbbi interjújában a magyar miniszterelnök azt sugallta, csak akkor lesz vége az oroszok háborújának, ha az amerikaiak nem szállítanak tovább fegyvereket Ukrajnának.

A szélsőjobboldali amerikai Breibart körbejárta a kijelentés hátterét, elemezve Orbán mondatait:

  • Magyarországnak nem áll érdekében feladni üzleti-kereskedelmi kapcsolatait a háború ellenére sem Oroszországgal.
  • Magyarország Ukrajnát támogatja, és érdekében áll a szuverén Ukrajna túlélése.
  • Breibart emellé illeszti az ukrán külügyminisztérium reagálását: Ukrajna legyőzése, amiről Orbán Viktor beszélt, oda vezethet, hogy Oroszország közvetlenül akár Magyarországot és a magyar népet is megfenyegetheti

Az amerikai szélsőjobboldali lap szerint a magyar kormányfőre nehezedő uniós nyomás ellenére Orbán képes menedzselni a ’Magyarország ki akar maradni a háborúból’ politikáját.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

PILZ OLIVÉR: HOL VOLT ORBÁN BALÁZS AZ ELMÚLT 12 ÉVBEN?

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.01.01.


A kormányon belül vannak olyan „kiskirályok”, akik esetleg mást beszélnek, mint a központi kommunikáció. De teljesen mindegy, mert ők is úgy tesznek, mintha nem lenne probléma, és egyszerűen a bérkérdésre redukálják az oktatás összes gondját. Így reagált Pilz Olivér, a Tanítanék mozgalom társalapítója arra az interjúra, amelyet a miniszterelnök politikai igazgatója adott az Indexnek. Mint mondta, az oktatás résztvevői az utóbbi 12 évben folyamatosan adtak javaslatokat az ágazat jobbá tételére, ám Orbán Balázs és a többiek folyamatosan semmibe veszik ezeket.


Orbán Balázs többek között arról beszélt, hogy a belügyminiszter várja az oktatásban dolgozók javaslatait, csakhogy a leghangosabb kisebbségnek nincs érdemi javaslata azonkívül, hogy „vesszen a kormány”. Arra, hogy hogyan szeretnének jobb oktatást, kevesebb válasz érkezik. Mi a véleménye erről?

Nekem csak egy kérdésem van, hogy hol volt Orbán Balázs az elmúlt 12 évben. Éppen karácsony előtt adott át a Civil Közoktatási Platform többszáz kinyomtatott oldalt a miniszternek. Ezek az oktatás jobbá tételéről az elmúlt években tett javaslatokat tartalmazták. Csak egyet se fogadtak meg. (Karácsonyi ajándékot vittek december 21-én Pintér Sándornak. A csomagban egy petíció volt, „Érdemi tárgyalást, az elbocsátott pedagógus kollégák visszahelyezését!” címmel, valamint a Civil Közoktatási Platform szakmai egyeztetések alapján született oktatáspolitikai kiadványai /Kockás könyv, füzet és táblázat, AlterNATiva/, valamint egy válogatást megoldási javaslatokból – a szerk.)...

BOD PÉTER ÁKOS A KÖLTSÉGVETÉSRŐL: „EGYSZERŰEN NEM AKARJÁK AZ ADÓFIZETŐ ORRÁRA KÖTNI, MIRE KÖLTIK A PÉNZT”

SZERETLEK MAGYARORSZÁG
Szerző: FISCHER GÁBOR
2022.12.31.


Csütörtök éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben a 2023. évi állami költségvetés módosítása, kormányrendelet formájában. Az eljárás önmagában is szokatlan, és a jogszabályból több dolog is hiányzik, ami segítene értelmezni a számokat. Például nincs benne a „Központi alrendszer mérlege” című táblázat, melynek hiányában nem könnyű kisilabizálni, hogy végül is pontosan mi változott, illetve hogy a változások mögött milyen intézkedések húzódnak meg. Egy biztos, hogy a nyári tervekhez képest 6400 milliárd forinttal, majdnem 20 százalékkal növekszik a kiadási oldal, ést 5380 milliárd forinttal, azaz 17 százalékkal nőnek a bevételek, a Portfolio elemzése szerint. Majdnem 1000 milliárddal többre számítanak például a fogyasztást terhelő adókból, és több mint 200 milliárddal nagyobb lesz az eredetileg vártnál a társasági adóból befolyó összeg is. Emellett 250 milliárd forintot kell lefaragniuk a különböző minisztériumoknak a kiadásaikból, hogy pontosan mire jut majd kevesebb, az nem derül ki. Bod Péter Ákost kérdeztük, hogyan értékeljük azt, ami megjelent.

Amikor múltkor beszéltünk, azt mondta, hogy egy konyhaasztal sarkán is meg lehet írni valamit, az attól még nem lesz költségvetés. Ilyesmi történt?

– Az látszik, hogy sebtében készült, nem úgy, ahogy egy ország költségvetési tervének készülnie kellene. A költségvetési törvény ugyanis az egyik legfontosabb, sőt talán a legfontosabb pénzügyi törvény, mert ez emeli törvényszintre az adóbeszedést, ami tulajdonképpen az államhatalom fellépése a polgáraival és a vállalkozóival szemben. Ez akkor tisztességes, ha emögött törvény áll, amit a többség támogat, és kijelöli a kiadási tételeket, amelyekkel onnantól kezdve az intézmények nyugodtan tudnak számolni. Továbbá megadja azt a gazdaságpolitikai keretet, amihez az állampolgár, a család, az intézmények igazodni tudnak. Ha ezt veszem, akkor a mostani dokumentum egyiknek sem felel meg. Ami most megjelent, az csak egy dokumentum, amit a parlament még nem látott, nem szavazott meg. Azonban most is van jogi érvénye, hiszen kormányrendelet. Ez már külön abszurdum, hogy kormányrendelettel születik egy országos költségvetési törvény. Rendelettel törvény, ez a mondat jelzi a dolog abszurditását...

VENDÉGSÉGBEN KATIKÁNÁL

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.01.02.


Nem könnyű műfaj az elnöki újévi beszéd. Mert mit is mondhatna az ember a totál vagy félrészeg honfitársaknak, amikor mondanivalója amúgy sincs pátoszos paneleken kívül. Novák elnökasszony – úgy is, mint nemzetünk Katikája – már ott megbukott, amikor elkezdte a Petőfi idézettel, hogy miszerint „Isten csodája, hogy még áll hazánk”. No most, azzal nem gondolt az elnöki beszédíró, hogy a legyalult agyú hívőkön kívül is élnek organizmusok az országban, s olyikban buzog az asszociáció készsége és vágya, így ez a mondat olyan messzeringó értelmet nyer a Fidesz-dúlással a végén, amiből jól kijönni nem lehet.

Látjuk Katika mind a hetvennégy fogát, még a szempillaspirálja márkáját is ismerjük, ahogyan őzgidaként rebegteti a szőrzetet, haja lakktól nehezen csillogó, s mindeközben megjelennek előttünk a füstölgő romok. A kietlen pusztaság, amivé Magyarország lett. Nem is hasonlít arra, amikor még köztársaság volt köztársasági elnökkel, innen nézvést tehát igazából nem igazán tudható, Katika mi az anyám valaga. Minek az elnöke vagy kinek a bábja. Innentől ez már ontológia, hogy elkezdjük Katika létezése értelmét vizsgálni, de nem leljük sem itt, sem Fokföldön sem Ázsiába’. – És ennyit a költészetről most épp a szürke hajnalon.

Maga a beszéd érdektelen. S ha csak ez a merénylet történt volna ellenünk és a nemzet ellen, akkor szót sem érdemelne, hogy Novák mondja vagy Áder, Schmitt vagy akárki, egészen mindegy már, és nem csak azért, mert éjfélkor részeg volna a nemzet, hanem, mert nincs. Katikánk túljutott a nehézségeken Petőfivel meg az összes többivel, amit neki oda leírtak, és mehettünk is volna Isten hírével a francba, ha a színjátékot nem fokozták volna tovább, hogy az embernek olyan érzése támadt, mint mikor Balog páter miniszter korában árva gyerekeket vendégelt meg a Hiltonban mindenféle csalfa fények között.

Vendégek jártak Katikánál is csecsszopótól kezdve nyugdíjasig, süldő lányok és csillogó szemű anyák, valamint a rajongásba ájult apák, aki nemzetünk egységét voltak hivatottak szimbolizálni a színdarabban, amit ez elnöki – vö.: Fidesz propagandagépezet – elibénk tárt és varázsolt olyan csalfa és hamis képekkel, amilyet ők tudnak csakis. No most, az nem tudható, ki jelölte ki a vendégsereget vagy választotta ki a megjelenteket, hogyan volt a casting, hogy ne kerüljön közéjük olyan oda nem illő alak, aki netán azt sóhajtotta volna vágyakozva, hogy Katalin, a kurva anyád. Mert valljuk meg, erre igény volna.

Mi több, elementáris és olthatatlan. Sőt, a többség lelkiállapotját kifejező igény, hogy az előbb megmutatott illetlen módon vágyakozzon fel, de akkor oda lett volna a varázs. Döglött nyúl került volna elő a cilinderből, és mit sem ért volna az egész, illetve akkor ért volna valamit is egyáltalán. Katika-elnökasszony közösségi oldalán voltak láthatóak a képek, ahogyan a kisded feje felett koccint a pözsgővel a kölket hurcolászó anyával, mindenkin keményített ing, Katikának a hetvennégy foga, a vendégeknek azonban csak hatvannyolc. Happy-hullaszag, popsitörlős ablakpucolós ájer. Árnyképek a falon...

ÚJ ÉV, A MEGSZOKOTT TEMPÓ - A 444 REGGELI HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2023.01.02.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, 2023-ban is! Mint tavaly is végig, idén is reggelente hírlevélben küldjük ki az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesesebb anyagait. Emellett van egy rakás másmilyen hírlevelünk is, év elején érdemes ezeket külön is ajánlani.

A Rendkívüli hírlevelünket nem időhöz kötve, hanem a történések-események súlyához illeszkedve küldjük ki, olyan, mint a telefonra érkező értesítés, csak levélformában, hogy biztos semmiféle jelentős eseményről ne maradj le, az Insight Hungary az angol nyelvű hírlevelünk, melyben általában a magyar belpolitikai történéseket szedjük össze, ez elsősorban persze az ország iránt érdeklődő külföldieknek hasznos, de nyelvtanulás szempontjából sem utolsó eszköz. A tudományos-technológiai híreket követőknek pedig a Qubit hírlevelét ajánljuk!

És vannak a Kör-tagok számára elérhető spéci hírlevelek, úgymint UP híres Szerdája, a 444 jól ismert Jó hírlevele, illetve a Winkler Róbert szerkesztésében érkező Borízű Elektronikus Levél.

Na és akkor vissza a napindításhoz, szokás szerint négy cikket külön ki is emelve: