2021. szeptember 29., szerda

MENNYIT ÉR EGY GYEREK AZ ORBÁN-KORMÁNYNAK? - MINDEN ATTÓL FÜGG, MENNYIT KERES A SZÜLŐ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.09.29.


Sokaknak okozhat keserű csalódást, hogy kimaradnak a választás előtti nagy pénzszórásból. A miniszterelnök által bejelentett szja-visszatérítés a gyerekesek számára ugyanis azt jelenti, hogy sok családban gyerekenként nulla forintot kapnak majd, míg a jól keresők egy gyerek után 1,55 millió forintot tehetnek zsebre.


Lesz olyan gyerek, aki éppen nulla forintot ér a kormány nagy adakozásában, és lesz, aki 1,55 milliót. Ekkora különbséget okozhat a beharangozott nagy szja-visszatérítés. Nulla forintot nemcsak a szegényebb, rosszabb anyagi helyzetben lévő családok „kapnak”, hanem az „átlagmagyarok” is, ha három gyermekük van. Míg az egygyerekes, az átlagnál kicsit vagy akár sokkal jobban keresők kapják egy főre vetítve a legtöbbet.

Miről szól az egész?

Orbán Viktor miniszterelnök még júniusban jelentette be, hogy a gyereket nevelők 2022 februárjában az átlagjövedelem mértékéig visszakapják az idén befizetett teljes adójukat. Márpedig az átlagjövedelem adóját jelentősen csökkenti a gyerekek után igénybe vehető családi adókedvezmény, így sokan úgy vélték, a gyerekszámtól függő adókedvezménnyel csökkentett adót kaphatják vissza a gyerekesek, ami 3 gyerek esetében sokaknál nulla lenne, bármennyit is keresnek. (3 vagy több gyermek esetén 220 ezer forint adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni gyermekenként, azaz 660 ezer forintig nem adózik a szülő. Ez persze meg is osztható a szülők között. A családi adókedvezmény mértékéről ebben a cikkünkben írtunk.)...

NER 100 - ELINDULT A NER100 SOROZAT, AMI A NER ÜGYEIT, A NER 100 LEGNAGYOBB BŰNÉT MUTATJA BE RÖVID ANIMÁCIÓS FILMEKKEL.

YOUTUBE/NER100
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.09.27-
...

TÍZ VÁLASZTÓKERÜLET ALAPJÁN DOBREV – KARÁCSONY – MÁRKI-ZAY A SORREND AZ ELŐVÁLASZTÁSON

TELEX
Szerző: Telex
2021.09.29.


Kedd este lezárult az első országos előválasztás, szerdán pedig elkezdték összeszámolni a szavazatokat. A miniszterelnök-jelöltek versenyének győztese csak csütörtökre dől el, de a választókerületi eredményeket sorra ismertetik szerda este. Az eddigiek alapján egyéniben is jól szerepelt a DK, Dobrev pedig tarol. Kövesse velünk az eredményeket percről percre!ORBÁN NEM FOGADJA AZ EP TÉNYFELTÁRÓ DELEGÁCIÓJÁT – A HUPPA LAPSZEMLÉJE

HUPPA
Szerző: HUPPA.HU
2021.09.08.


Varga Juditot és Pintér Sándort jelölte ki a feladatra


Az EP-képviselők szerettek volna találkozni Orbán Viktorral is, de brüsszeli források szerint a miniszterelnök elutasította a megkeresést.

A román helyreállítási tervet jóváhagyta az Európai Bizottság

29,2 milliárd euró jár Romániának a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk felszámolására.

Újra meghosszabbították a veszélyhelyzetet


Parlamenti vita nélkül, 112 igen, 25 ellenszavazattal a kormánypárt többségével újra meghosszabbították a rendkívüli jogrendet és a veszélyhelyzeti rendeleteket, így azok most január 1-jéig tartanak majd.

Szijjártó Péter nem tudja, mennyibe került magánrepülős útja Pozsonyba

A külügyminiszter múlt hétfőn egy olyan cég repülőjével utazott a Budapesttől 200 kilométerre lévő városba, amely tavaly 3 milliárd forint állami támogatást kapott.

Azért nem tért vissza még Jézus, mert nem érkezett elég adomány


A kamerák előtt panaszkodó louisianai lelkipásztor korábban a híveitől kalapozott pénzt a magánrepülőgépére.

Demeter Szilárd titkolózik

Nem árulta el, hogy pontosan mire szerződtek, azaz mi épül a szigeten, továbbá kik és mire fogják majd használni. Nem válaszolt arra a kérdésre sem, hogy mire is használnák a Zichy kastélyt és hogy mi lesz a jelenleg ott működő intézményekkel, cégekkel, hivatalokkal.

Csúszhat a második az előválasztáson

A DK, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum szakemberei azért vetették ezt fel, mert az eredeti tervek szerint jövő hétfőn rajtoló második körre késhet a szavazólapok nyomtatása.

“Csodaszámba menne, ha mindezek után Csaba tudna nyerni”

Az előválasztás során eddig Tóthra leadott szavazatok – legyenek papíralapúak vagy online voksok – elvesznek, nem számítanak a végeredmény szempontjából.

Már nem pár kiló krumplit, hanem ezermilliárdot szán szavazatvásárlásra a Fidesz

A kormány fél évvel az országgyűlési voksolás előtt több mint ezermilliárd forint kifizetéséről döntött a 2022-es költségvetés terhére. Úgy, hogy ezekre egyetlen fillér sem szerepel a büdzsében. Ezzel párhuzamosan 4,5 milliárd euró értékben devizahiteleket vett fel, részben a jövő évi kiadások finanszírozásra, miközben nem kértek az uniós helyreállítási alapból. A számlát később valakiknek állniuk kell…

Súlyos autóbalesetet szenvedett ellenzéki aktivistát támad az Origo

Szerző nélkül publikált lejárató anyagot a KESMA égisze alatt működő Origo, amelyben – a PestiSrácokkal közösen – azt fejtegetik, hogy az ózdi ellenzéki előválasztás egy tagja (ahogyan ők nevezik: „a botrányos ózdi Gyurcsány-show szervezője”) szeptember 22-én este súlyos balesetet szenvedett az M3-as autópályán.

Magyar politikusokat és bírókat akart likvidálni egy csoport, lecsaptak rájuk a rendőrök


A radikális politikai nézeteket valló csoport tagjaival vezetőjük közölte: „hadiállapot van”, és az igazságszolgáltatás tagjaira, így különösen a devizahiteles perekben eljáró bírákra és családjukra „az én ítéletem halál”.

Már a múlt héten leállt a Képzési Hitelek igénylése

A Képzési Hitelek online igénylése 2021. 09.23-án késő délután állt le, technikai problémák miatt. Hogy pontosan mi a probléma és mikorra várható a kijavítása, arra a Diákhitel Központ Zrt. nem tért ki, csak azt közölték még, hogy kollégáik azóta is töretlenül dolgoznak a megoldáson.

Ukrajna az Európai Bizottsághoz fordul az orosz-magyar gázüzlet miatt


Álláspontjuk szerint az új szerződés nem felel meg az 1991. december 6-án aláírt ukrán-magyar alapszerződés elveinek sem.

Új forintérme érkezik a jövő héten

A magyar kutyákat bemutató MNB-s emlékérme-széria jövő hétfőn az agárral folytatódik.

A MI KÖREINKBEN AZ A SZOKÁS…

HÍRKLIKK
Szerző: ODZE GYÖRGY
2021.09.29.Erre, vagyis az ő köreikre volt szíves hivatkozni a miniszterelnök, amikor a parlament ülésszakán egy ellenzéki képviselő a családi birtok építésének körülményeiről érdeklődött, ami papíron az Orbán-szülők vállalkozása. A „mi köreink” arra vonatkozott, hogy az ő családjukban a gyerekek nem szólnak bele a szülők dolgaiba, ezt ő így szokta meg, és ezt tartja helyesnek. Nálunk ugyan más volt a helyzet, a gyerekek sokszor szóltak bele a szülők dolgaiba, vagy úgy mondhatnám, hogy sok mindent, a fontosabb döntéseket megbeszéltük velük, de hát ahány család, annyi szokás.

Maradva egy bekezdésig Hatvanmajornál. Azok kedvéért, akik nem követték a történetet: ez egy 13 hektáros, azaz 13 ezer négyzetméteres, lényegében arisztokrata birtok, a kőbányászatban meggazdagodott Orbán apuka életműve, személyzeti lakásokkal, istállókkal, hatalmas könyvtárral, sportpályákkal, önálló áramszolgáltatóval és húszezer literes benzintárolóval, hogy biztosítva legyen a szünetmentes áramszolgáltatás, ami azért egy magánbirtok esetében nem szokás.

A kormánypárti propaganda „nem foglalkozunk családi ügyekkel”, „nem foglalkozunk azzal, hogy ki hol tölti a szabadságát”, és „nem foglalkozunk üzleti ügyekkel” olcsó fordulatokat használ minden olyan esetben, amikor a vezető politikusokhoz köthető, tisztességtelen vagy valószerűtlenül gyors gazdagodások derülnek ki. Erre jó példa Orbán édesapjának giga-építkezése. Csak, hogy egészen konkrét legyek: 2021 március 21-én egy újságíró megkérdezte Orbán Viktort arról, nem tartja-e különösnek, hogy az ő regnálása alatt édesapja cége volt a legsikeresebb a bányászati tevékenységben. Sajtófőnöke ezt válaszolta: „a miniszterelnök nem foglalkozik üzleti ügyekkel”...

ÉRKEZNEK AZ EGYÉNI EREDMÉNYEK, MA MÉG NEM LESZ KÖZÖS MINISZTERELNÖK-JELÖLTJE AZ ELLENZÉKNEK – PERCRŐL PERCRE A MÉRCÉN!

MÉRCE
Szerző: MÉRCE
2021.09.29.


Tegnap este véget ért az ellenzéki előválasztás első fordulója. Jelenlegi tudásunk szerint ma még nem derül ki, hogy az öt miniszterelnök-jelölt közül ki lesz az a három, aki a következő fordulóban is megmérettetheti magát, de az egyéni képviselőjelöltek nyerteseinek egy részét még ma megismerhetjük. Délelőtt tíz óta minden megyében zajlik a szavazatszámlálás, az egyéni választókerületek győzteseiről a tervek szerint óránként ad friss tájékoztatást az Országos Előválasztási Bizottság és az aHang.

A kezdeti nehézségeket követően – ami az előválasztást lebonyolító aHang és az általa megbízott kiberbiztonsági szakember szerint minden kétséget kizáróan egy támadássorozatnak tudható be – szeptember 20-án startolt el az előválasztás, a szavazók lelkesedése pedig nem lankadt egész héten: szinte naponta újabb részvételi rekord dőlt meg, és végül összesen több mint 630 ezren állták ki a sort a sátraknál vagy az online térben...

ORBÁN MEGPRÓBÁLJA LEFIZETNI A MAGYAROKAT A SAJÁT PÉNZÜKBŐL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.09.29.


Volt idő Magyarországon, amikor elítélték a választás előtti osztogatást, mert az nemcsak erkölcstelen, hanem gazdasági szempontból is káros: kedvezményeket nem a választás megnyerése miatt, hanem közgazdasági okok alapján kell adni, mert az növeli a termelést vagy a fogyasztást, beindítja a gazdaságot, illetve olyan szociális megfontolások alapján, amelyek a választástól függetlenül a kormány és az állam kötelessége a hátrányos helyzetű vagy önmagukon segíteni képtelen emberek ellátásában.

A választási ingyen sör és a virsli csalásnak minősül. Ha valaki a választás napján és szavazóhelyiség környékén krumplit osztogat, az is az. Ezzel egyenértékű, amikor Orbánnak egy minden eddigi választásnál keményebb megmérettetésre kell számítania, és a választás évében dönti a pénzt a családosoknak, a pedagógusoknak, a kampánymenedzserek által kiválasztott rétegeknek. Mindenki kap valamit, a kiéheztetett nyomorultak egy zsák krumplit, a jómódú családosok akár 100 milliós hiteleket, támogatásokat és kedvezményeket. Ez is szavazatvásárlás, mint az ingyen sör.

A magyar embereket meg akarja venni kilóra, méghozzá a saját pénzükből. Választási évben önmérsékletre kell inteni az Orbán-családot, a strómanokat és oligarchákat, a politikai klientúrát, mert a választás évében kell adni valamit ezeknek a barmoknak is, akik elmennek szavazni, hogy ne géppisztollyal kelljen fenntartani a diktatúrát, hanem csak hazugságokkal. Ne kelljen akkorát csalni, amit már mások is észrevesznek. A nép egy részét le kell fizetni, a szabályokat még szorosabbra kell húzni, és egyéb közvetett csalással kell az állandó kétharmadot bebiztosítani.

Akkor és annyit kell adni a gondolkodásra képtelen, zsigeri érzékszervek által irányított embereknek, hogy arra emlékezzenek a szavazásnál, és azt gondolják, hogy nekik még ilyen jó nem volt, és milyen jó ember az Orbán Viktor, mennyit adott nekik: kinek-kinek egy zsák krumplit vagy 100 milliós kedvezményeket, közmunkára szánt, agymosott, janicsárképzőkbe terelt, “állami” gyerekek gyártásáért cserébe. A legtöbb magyar ember azt hiszi, hogy ezt Orbán adja, az önzetlen jó szívéből, miközben az ő pénzüket kapják meg, amit Orbán zsarolásra és saját érdekeire használ fel.

Minden aljas eszközt bedobnak, egyik oldalról a megfélemlítést: a bevándorlókkal, a melegekkel, az Unióval való ijesztgetést, másik oldalról a lefizetést, mindezt elárasztva hazug propagandával és uszítással, a választási szabályok önkényes átalakításával, a határon túli kártya kijátszásával, a levélszavazatok manipulálásával, és legvégső esetben még a számolás is az ő kezükben van, amit nem tud ellenőrizni senki. Mi ezért biztosak vagyunk az előre kiszámított, elcsalt, újabb kétharmados győzelmükben. A fájdalmas csak az lehet, ha nem derül ki, hogy ez nem is lehetett volna másképp...

A FIDESZ ALKONYA

NÉPSZAVA
Szerző: ÁGH ATTILA
2021.09.28.


A Fidesznek már bealkonyult, fiatalos liberális pártként indult és vezérpárttá öregedett, már rettegni kezdett a következő választástól, jóllehet választási autokráciaként töltötte az elmúlt évtizedet. Közismert, hogy Orbán a centrális pártrendszer megalakítására törekedett, amelyben a Fidesz az egyetlen nagypártként a központban foglal helyet, jobb- és baloldalon körülvéve a kisebb pártokkal. Ez voltaképpen egypártrendszer, amelyben a kisebb pártok csak díszletként szolgálnak az egyetlen nagypárt uralmához, vagyis az állampárt működéséhez. Valójában azonban a Fidesz már régóta nem párt, hanem egy hatalmi gépezet, mivel a Fideszt nem a közös politikai értékek, hanem a hatalom, a pénzcsapok birtoklása és a pénzpumpa működtetése, vagyis az erőforrások szétosztása tartja össze. A pénzforrások bőségét eddig nemcsak a hazai, hanem főleg az EU támogatások biztosították, de ez a bőséges forrás most mindkét irányból elapadni látszik. A pénz hazai forrásai már régóta nem elegendőek a nagy étvágyú oligarcháknak, ráadásul a hatalom működtetéséhez a politikai piramis középső és alsó rétegeit is táplálni kell, ettől lesz a viselkedésük lojális és „pártszerű”. De ha az EU megelégeli a fideszes dáridót, vagy a hatalom elvész, akkor az erőforrások áramlása megáll, s ezzel megszűnik az a kohéziós erő is, ami összetartja az állampártot. Az ellenzékben sokan aggódnak azon, hogy mit tesz a Fidesz, ha elveszíti a választásokat, és a jelenlegi tobzódását tekintve hosszú és makacs - netán erőszakos - ellenállást vizionálnak. Ez jogosan feltételezhető lenne egy olyan párt részéről, amelynek közös értékei vannak, de meglehetősen alaptalan feltételezés a Fidesz esetében, ami már régóta nem párt, hanem egy olyan korrupciós hatalmi szervezet, amelynek már csak érdekei vannak. Ezek pedig csak addig maradnak közös érdekek, amíg a pénzpumpa a politikai piramist működteti, ám ha a pénzpumpa leáll, akkor a Fidesznek végleg bealkonyodik. Igaz, sokszor feltámadt már idehaza az az illúzió, hogy az EU nem tűri tovább a demokratikus rend megtaposását az Orbán rendszerben, de most talán jogosult az a feltételezés, hogy az uniós forrásokat leállítják: mert egyfelől a helyreállítási alapok új helyzetet teremtettek, másfelől Orbán agresszivitása az Unióval szemben már minden korábbi mértéket meghaladott. Így az európai vezetőknek már az a benyomásuk, hogy Orbán kifejezetten keresi, sőt látványosan élvezi a nyílt konfrontációt az EU-val, például a hírhedt autokrata rendszerek elleni uniós határozatok gyakori, szinte rutinos vétózásával. A választások után bizonyosan megváltozik az egész magyar pártrendszer. A kormányváltással összeomlik a tényleges egypártrendszer, mivel a hatalomváltással szétesik a Fidesz. Hamis látszat ugyanis az, hogy a felhalmozott vagyonok még sokáig eltartanak, mert a Fidesz világban létrehozott cégek sem valódi vállalkozások, nem verseny- vagy piacképesek, nem képesek működni állami preferencia, politikai támogatás és informális hálózatok nélkül, ezért egy rövid idő után látványos jelenetek közepette összeomlanak majd. Míg a túlkoncentrált politikai rendszerekben, a hagyományos vagy modernizált diktatúrákban az erőforrások elosztásának rendjét és mértékét az „alfahím” megszabja és betartatja, addig a központi hatalom összeomlásával, annak erőszakos kényszere híján a párttársak/bűntársak a létért való küzdelemben vetélytársakká válnak, és egymás rovására próbálnak fennmaradni. Az Orbán-rezsim egyrészt egy formális hatalom erős központi állammal, másrészt egy szélesen kiépített informális hatalommal, ami a hazai politikai nyelv háttérhatalomként szokott becézni, avagy párhuzamos államként prezentálni. Az ilyen informális gazdasági-politikai rendszerek csak ideig-óráig fenntarthatóak, mert életképtelenek állandó input nélkül. Számos nemzetközi példa mutatja, hogy a hatalom örökkévalóságára építő politikai rendszerek éppen sajátos jellegük, felépítésük miatt rendkívül sebezhetőek, mert nem képesek egy autokratikus hatalom támogatása nélkül működni. A leggyengébb pontjuk éppen a rendszer jellegük, ami a legnagyobb előnyük, míg a hatalom zárt rendszere fennáll, de ez egyben a legnagyobb hátrányukká fordul, mihelyt a mennybéli áldás megszűnik. De a Fidesz alkonya akkor is bekövetkezik, ha netán megnyernék a választást. Sok olyan sötét forgatókönyv van, ami ezt elősegítheti a már jól beépített választási jogtalanságokon, a Fidesznek lejtő pálya előnyein túl is. Ezek a horror szcenáriók időnként felbukkannak a médiában, a digitális rendszer leállásának puha megoldásától - aminek már megvolt a főpróbája, és lehetővé teszi a valóságos eredmények „korrigálását” - a nagyméretű és tartós utcai zavargások kemény megoldásáig, amit a focimeccseken már „főpróbálgattak”. Ám a lehetőségek skálája még sokkal szélesebb egy megvadult, hatalmát féltő korrupt politikai elit előtt...

NYUGI, ORBÁN MARAD

MAGYAR HANG
Szerző: DÉVÉNYI ISTVÁN
2021.09.29.


Hogy lesz-e erőszak az országgyűlési voksolásig? Hát persze, hogy lesz! Mi több, már van – lásd legújabban Szabó Tímea találkozását a választóval. És most tényleg akad, aki meglepődik? Hiszen az egész magyar társadalom hatodik esztendeje intenzíven arra van kondicionálva: gyűlölj, rettegj, félj, haragudj!

Olyan honfitársaink, akiknek amúgy szinte teljesen mindegy lenne, ki nyeri a választást, mert így se, úgy se élnének se jobban, se rosszabbul, váltak agresszív pártkommandósokká, csak mert elhitették velük, hogy itt négyévente az életük, a megmaradásuk, a létezésük a tét.

Ember, aki épp a kormánymédia valamely tudósításán acsarkodva rettegsz odahaza a jövődtől, térj már magadhoz!

Elmondom, mi vár rád, ha nem nyer a Fidesz..


BEJÁRTUK A VADÁSZATI KIÁLLÍTÁST: BIZARR SZOBROK, KEVÉS LÁTOGATÓ, KOVÁCS ZOLTÁN A VIZSLÁIVAL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2021.09.29.


Megnéztük az 55 milliárd forintból megújult budapesti Hungexpót, ami a 17 milliárdos vadászati kiállításnak nyújt otthont három héten keresztül. A 240 millió forintba kerülő bőgő szarvasbikával együtt összesen hat Szőke Gábor Miklós-alkotást számoltunk össze, sőt, 16 híres magyar vadásznak is szobrot állított egy másik művész. Az Egy a természettel leginkább csak egy hangzatos mottó maradt, de cserébe volt kétfejű őz, vérrel megfröcskölt vaddisznó, egy gigantikus teremben pedig közel kétezer trófeát akasztottak ki. A vadászatnak fontos szerepe van a vadpopuláció kordában tartásában, de a jelenlegi vadgazdálkodás elég messze van az ideálistól. A hazai vadászat átpolitizáltságának kiváló lenyomata a kiállítás, ahol hírességeket szpottoltunk: L. Simon Lászlót a vadburgerező előtt, Kovács Zoltánt pedig a két vizslájával kaptuk lencsevégre. Az eredeti elképzelésekhez képest 44-szeresére drágult kiállítás nem valószínű, hogy visszahozza az árát, a solymászbemutatón pedig csak egy falunapnyi ember ücsörgött.


Szombaton elstartolt az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás, ezért vasárnap kilátogattunk megnézni, hogy mi valósult meg a közpénzmilliárdokból megújult budapesti Hungexpón.

44-szeres drágulás: 388 millió helyett 17 milliárd lett

Az elmúlt időszakban számos cikket írtunk a kiállítás előkészületeiről, és annak milliárdos költségeiről, amit az adófizetők álltak. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2017-ben írta alá a 2021-es vadászati kiállításról szóló megállapodást a nemzetközi vadászszervezettel, amiben az állt, hogy a kormány 387,5 milliót költ az eseményre az elkövetkező években.

Négy évvel később tudjuk, hogy ez a pénz csak arra elég, hogy a NER kedvenc szobrásza elkészítse a bőgő szarvasbika szobrát, és hogy két évig fizessék a fejesek bérét. A szombati megnyitón Kovács Zoltán elmondta, hogy a kiállításra összesen 17 milliárd forintot költöttek. Kovács, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár egyben a kiállítás kormánybiztosa is, és szenvedélyes vadász.

A fővároson kívül Hatvanban, Keszthelyen és Vásárosnaményben is szerveztek programokat, a vidéki helyszíneken is jelentős beruházások előzték meg az eseményt...


EGYSZERRE KÉT OLDALRÓL SZORONGATNÁK MEG ORBÁN VIKTOR RENDSZERÉT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.09.29.


Három nap alatt szeretné felmérni a magyar demokrácia állapotát az Európai Parlament héttagú delegációja, amely a tervek szerint a kormány, az ellenzék és néhány civil szervezet képviselőivel találkozik a napokban. A cél méltányolandó, ám nem valószínű, hogy a delegáció tagjai túl sokat tudnak majd hozzátenni mindahhoz, amit amúgy is tudnak már az EU-ban arról, mi folyik Magyarországon immár 11 éve. A vizsgálódás ezért inkább csak jelzés az Európai Parlament, a magyar kormány, valamint a hazai ellenzék és civilek felé.


Háromnapos látogatásuk során (amely szeptember 29-től október 1-jéig tart) az EP-képviselők a tervek szerint találkoznak Varga Judit igazságügyi miniszterrel és Pintér Sándor belügyminiszterrel. Szintén találkoznak Budapest főpolgármesterével, Karácsony Gergellyel, az Országgyűlés különböző pártállású tagjaival és a politikai ellenzék képviselőivel. Az EP-delegáció ugyanakkor találkozik a jogállamiság védelme, az esélyegyenlőség, a kisebbségi és szociális jogok területén dolgozó civil szervezetekkel, valamint beszél a sajtószabadságot védő szervezetekkel és a média teljes területét képviselő médiavállalkozások képviselőivel és újságírókkal is.

A delegáció emellett a Legfelsőbb Bíróság, az Alkotmánybíróság, az Országos Bírósági Hivatal, valamint az Országos Bírói Tanács és a Magyar Bírói Egyesület képviselőivel is eszmét cserél. A képviselők megbeszélést folytatnak az alapvető jogok biztosával, az oktatási és tudományos szervezetek képviselőivel és számos kulturális intézmény képviselővel is. Ugyanakkor a kormány kedvenc civil szervezete, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) nyílt levélben hívta meg a Budapestre érkező EP tényfeltáró delegációját magukhoz, hogy úgymond tárgyilagosabb tájékoztatást tudjanak adni az EP képviselőinek a magyar civil szervezetekről...

TELJES LEBUKÁS: HAZUDOTT A DK ELNÖKSÉGI TAGJA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: A szerk.
2021.09.24.


Ráczné Földi Judit, a párt székesfehérvári jelöltje 2021. július 26-án aláírt egy előválasztási feddhetetlenségi nyilatkozatot, amely szerint nincs offshore vállalkozás az ő vagy a családja tulajdonában. A Válasz Online most dokumentumokkal igazolja, hogy a politikus nem mondott igazat.


Tegnapi cikkünkben jeleztük: a Fejér megye 1. (székesfehérvári) választókerületében induló DK-s jelöltnél a Tóth Csaba-ügyhöz mérhető problémát találtunk. Ráczné Földi Judit ugyanis 2021. július 26-án aláírt egy előválasztási feddhetetlenségi nyilatkozatot, amely szerint nincs offshore vállalkozás az ő vagy a családja tulajdonában – miközben ugyanezen a napon egy Delaware állambeli offshore-helyszínre bejegyzett vállalkozás képviselőjeként járt el. Mindezt egy hazai cégbíróságon iktatott dokumentummal is igazoltuk...

NORMÁLIS MAGYAROK PÁRTJÁT! - RÓNA PÉTER A KLUBRÁDIÓBAN (2021.09.27.)

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KLUBRÁDIÓ
2021.09.27.A 2021. szeptember 27-i Reggeli személyben Szénási Sándor vendége Róna Péter közgazdász, jogász, egyetemi tanár volt, aki elmondta: az előválasztás után meg kellene próbálnia az ellenzéknek a hat pártból egyet összegyúrni. Van is erről elképzelése: lehetne a neve a Normális Magyarok Pártja, szemben Orbán Viktor mérgező hatásával és a gyűlölködéssel, hőzöngéssel. Arról is beszélt, hogy a rendszerváltás után tömegek maradtak az út szélén, az ellenzéknek őket kellene megszólítania oktatással, képzésekkel. Az adás hanganyaga:
https://www.klubradio.hu/archivum/reg... Cikkünk: https://www.klubradio.hu/adasok/rona-... Honlapunk - cikkekkel, hírekkel, műsorarchívummal és élő adással: https://klubradio.hu Iratkozzon fel a csatornánkra: https://bit.ly/KlubradioYouTube Lájkoljon minket a Facebookon: https://www.facebook.com/klubradio Kövessen minket az Instagramon: https://www.instagram.com/klubradio/ A Klubrádió élő adása a YouTube-on: https://youtube.com/c/klubradiotv/live

SZAVAKON TÚL - PUZSÉR RÓBERT (KLUBRÁDIÓ)

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KADARKAI ENDRE
2021.09.26.A Szavakon túl egy saját fejlesztésű beszélgetős műsorom, amelyben népszerű színészek, zenészek, televíziósok vallanak önmagukról. Nem egy hagyományos portréinterjút kell elképzelni. Mindig 20 fogalmat kínálok fel a vendégnek. Valamennyi talányosan az alany életének egy epizódjára, személyére, egy korábbi idézetére utal, még ha ő nem is tudja, hogy pontosan miképpen.
Ebből a húsz kifejezésből a vendég választja ki azokat a fogalmakat, amelyekről beszélgetni fogunk, de ő maga sem tudja igazán előre, hogy mi is lesz a pontos téma. Ketten együtt, közösen alakítjuk a beszélgetés tematikáját. A műsor minden vasárnap 13.00-tól hallható a Klubrádióban. Készítők: Árva Brigitta, Mihók Péter, Rózsahegyi Gábor

VESSZŐ, PARIPA

MIKET BESZÉL?! #25
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.09.28.Újra Orbán, újra Kossuth Rádió. De volt Budapesti Demográfiai Csúcs is, ha ez nem lenne elég. Közben Orbán lánya is elköltözött. Családostul...


ROGÁNÉK KÜLDTÉK A MILLIÁRDOKAT, KORMÁNYKÖZELI ÁLCIVILEK REJTETT TÁMOGATÁSÁRA KÖLTÖTTÉK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SARKADI NAGY MÁRTON
2021.09.28.


Álcivil házipénztárra bukkantunk: éveken át támogatta közpénzmilliárdokkal a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda a Batthyány Lajos Alapítványt, ami a befolyt összegek oroszlánrészét egyből továbbosztotta másoknak – jellemzően Fidesz-közeli civilszervezeteknek. A többmilliárdos támogatási programot nyilvánosan sehol sem hirdették meg. Az alapítvány azóta a Karmelita kolostor mellé, tízmilliárdos villába költözött.

2020 tavasza óta új szereplője van a gödöllői közéletnek. A Szövetségben A Gödöllőiekért egyesület kiadásában online újság és nyomtatott havilap is működik – utóbbit ingyenesen, többezres példányszámban szórják a helyieknek. A GDL nevű kiadványok szerkesztési elvei mögött nem nehéz felfedezni a Fidesz politikai érdekeit. A karácsonyi lapszámban Gémesi György ellenzéki polgármester fideszes kihívójával készült kétoldalas interjú, további három oldalon pedig az önkormányzat fideszes képviselői mutatták be az éves munkájukat. Ellenzéki politikus sem akkor, sem azóta nem bukkant fel így az újságban...

KÉTHARMAD NÉLKÜL NEM LEHET HOZZÁNYÚLNI AZ ALKOTMÁNYHOZ, DE LE LEHET NYESEGETNI A VADHAJTÁSOKAT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.09.29.


„Az előválasztás a demokrácia ünnepe, nagyon büszke vagyok azokra az emberekre, akik a megfélemlítés ellenére el mertek menni szavazni, akik – még vidéken is – vállalták ennek a veszélyét egy olyan országban, Magyarországon, ahol van hagyománya a megfélemlítésnek” – mondta Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke. Már csak azért is örül annak, hogy a várakozásokat és a célt egyaránt felülmúlta az ellenzéki választók aktivitása, mert kicsit a saját gyermekének is tartja az intézmény meghonosítását Magyarországon. Mint mondja, „A barátaimmal már évek óta együtt fújjuk, mint a trombitát, hogy a 2011-es választójogi törvény egyetlen ellenszere a közös fellépés, az, ha a pártok együtt indulnak, hiszen a törvény a győztest kompenzálja, s 47 százalékkal is lehet parlamenti kétharmadhoz jutni”. Nem tart attól, hogy csökkenti a kormány leváltásának esélyét a pártok közötti – mint fogalmaz – „szurkapiszkák, „tisztuljanak le a képek, hogy a nagy választásra egy egységbe forrott ellenzékre tudjanak az emberek szavazni”.


Kedden este zárultak az urnák, véget ért az online voksolás is, s ezzel befejeződött az ellenzéki előválasztás első fordulója, amelyen az előzetes várakozásokra is rácáfolt a részvétel. A Civil Választási Bizottság elnöke, Magyar György igen elégedett a részvétellel, és sokaknak hálás azért, hogy ez így alakulhatott. Portálunknak nyilatkozva, ha nem is mérleget vonva, de emlékeztett arra, hogy nemzetközi szinten az öt százalékos részvétel már jónak számít az úgynevezett nyitott előválasztáson, azaz, nem egy párton belülin, hanem olyanon, amelyen több párt vesz részt. Két éve – a CVB által menedzselt – főpolgármesteri előválasztáson az öt százalékos célt sikerült is elérni: 1,7 millió választópolgárból 70 ezren adták le a voksukat. Most mintegy 8 milliós teljes szavazói létszám esetén a 400 ezer voksolóval lett volna meg az öt százalék, ám ezt már szombaton, meghaladták (mégpedig tíz százalékkal: 440 ezren voksoltak addig), s akkor még hátra volt három szavazási nap. Korábban a hét-nyolc százalékos választói részvételt már csúcseredménynek gondoltuk – mondta Magyar György...

ORBÁN, A BESZARI UTCAI HARCOS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.09.29.


Orbán Viktor nagy király nem fogadja az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának tényfeltáró küldöttségét. A hét jóember a jogállami normák kies hazánkbéli állapotáról óhajt tájékozódni, ez ügyben pedig kihallgatást, audienciát mintegy kértek Orbán Viktor nagy királytól, aki elegánsan fölemelte duci középső ujját, és bemutatta a heteknek. Mindeközben pedig azt mondta nékik, nem járulhatnak a trónusa elé, sőt, még birodalmának panorámáját sem mutatja meg nekik a legendás erkélyről. Indoklásul annyit hozott fel, hogy csak, illetve még annyit sem, csak profánul kijelentette, nem.

A maga módján bölcs és előrelátó volt a ganyéságban, hiszen volt olyan, hogy az Európai Parlamentben kellett volna megjelennie, amire azt üzente, ő múlhatatlan, halaszthatatlan országos ügyeket intéz buzgón szuszogva, aztán kiderült, hogy valamelyik náci cimborájával vacsorált. Münchenbe sem ment el a nyáron meccsnézőbe, ami az ő horizontjával, mániájával és nívójával maga az áldozatok netovábbja, ha pedig úgy tetszik, beszariságának ékes bizonyítéka. Annak a megvetendő tulajdonságnak, amellyel nem mer szembenézni a valósággal, ha az akármennyire is zavarhatja a békés emésztésben.

Nem most kezdődött ez nála. Mert soha nem feledem, hogy amikor a holocénban, amikor ég halandó és esendő léleknek a közelébe lehetett férkőzni, és voltam olyan hülye, hogy interjút készítsek vele, föltettem neki a kérdést, mit szól az ÉS riportsorozatához, amelyben a tokaji szőlők nem is taggyűlését, a ne mi nyerjük a legtöbbet alávaló kijelentését és annak folyományait boncolgatták. Azt felelte nékem, hogy ő ilyen sajtótermékeket egészségügyi okokból nem olvas. Azóta eljutott a valóság teljes tagadásáig, azóta neki kellemetlen ember a közelébe nem mehet. Interjút nem ad, boldogkarácsonyozik vagy függöny mögé bújik.

Nem a sajnálat mondatja velem, de elég szar lehet így élni, és abban az országban is az, amelyet egy ilyen ember irányít most már teljhatalommal. Ezen a ponton Orbán jelleméről kellene beszélnünk, de azt kell látnunk, hogy ilyenje nincsen neki, ilyen éthoszt még nyomokban sem tartalmaz a manus. Ezt, mi pórnépek jellemtelenségnek szoktuk nevezni, Orbán nagy király azonban ezen is túlmegy, ha lehet olyat tételezni, hogy a jellem negatívba fordul, ennek a jelenségnek azonban még nincsen neve a szakirodalomban. De majd lesz neki, ha pszichiáterek és történészek együtt állapítják meg az orbánizmus ismérveit...

SZABAD SZEMMEL: SCHOLZTÓL TÚL SOK JÓT NEM VÁRHAT A NEMZETI-TEKINTÉLYELVŰ MAGYAR KORMÁNY - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.09.29.


Az SPD már jó ideje rossz szemmel nézte, hogy Merkel fedezte Magyarországot és Lengyelországot, noha azok támadást intéztek a demokrácia, a szólásszabadság ellen. Lapszemle.

Le Figaro


Szijjártó Péter megismételte, hogy a magyar kormány meg tud lenni az újjáépítési alap nélkül is, ha a Bizottság sokat kekeckedik a különleges támogatás felhasználása ügyében. A miniszter Strasbourgban nyilatkozott és úgy vélte, hogy Brüsszel az LMBT-törvény miatt zsarolni próbálja az országot, ami azonban elfogadhatatlan.

Az uniónak legkésőbb holnap kell választ adnia arra, hogy mennyire tartja keresztülvihetőnek a magyar tervet, de a politikus szerint a magyar fél boldogul a 7,2 milliárd eurós ingyenpénz nélkül is, mert elegendő saját forrásra tud támaszkodni. Az EU-nak ugyanakkor főként azt nehezményezi, hogy a magyar javaslat nyitva hagyja az ajtót a korrupció előtt és bajok vannak az igazságszolgáltatás függetlenségével is.

Szijjártó nem gondolja, hogy holnap zöld jelzés érkezne, de szerinte nem is arról van szó, hogy jó-e a program vagy sem. Brüsszel a melegek jogainak szabályozása miatt gazdasági eszközökkel akar politikai változásokat elérni, ám ez nem járja - tette hozzá. Jelezte ugyanakkor, hogy az Orbán-kabinet nem hajlandó semmiféle engedményre a kérdésben. Utalt arra, hogy a Moody’s a minap javított az ország adósság besorolásán, ugyanakkor nagy volt a kereslet a legutóbb kibocsátott állampapírok iránt. A Bizottság szóvivője nem tudta megmondani, hogy rábólint-e a testület egy nap múlva a magyar csomagra.

Die Presse


Az Európai Parlament ténymegállapító bizottsága azt akarja kideríteni a héten esedékes budapesti látogatása során, hogy milyen állapotban van a magyar demokrácia, mennyire önálló az igazságszolgáltatás és a sajtó az Orbán-kormány 10 éve után. Erről a delegáció osztrák szociáldemokrata tagja beszélt, miután kiderült, hogy a miniszterelnök nem hajlandó találkozni a vendégekkel. Ez utóbbiról Vollath azt mondja, hogy sokat nem is vártak volna a politikustól, és inkább főként arra kíváncsiak, mint mondanak a civil társadalom képviselői, valamint a független újságírók.

Ily módon azt kívánják jelezni, hogy az EP az alapjogok és a jogállam oldalán áll. A tapasztalatokat utóbb jelentésben foglalják össze és az alapján újabb intézkedések várhatóak, hogy megvédjék Magyarországon az európai értékeket – jelentette ki a képviselő.

Politico

Nagy űrt hagy maga után az eddigi német kancellár, és akár Scholz, akár Laschet foglalja el a székét, nemigen tud megbirkózni az olyan feladatokkal, mint a jogállam helyreállítása, a Brexit után nyitva maradt kérdések rendezése, valamint az EU költségvetési politikája. Így értékeli a helyzetet Mujtaba Rahman, az Eurázsia Csoport nevű amerikai elemző cég európai igazgatója. Véleményét arra alapozza, hogy politikai képesség dolgában egyik utód sem ér fel Merkelhez, ugyanakkor az új koalíció befelé fordul majd, mert a hazai ügyek, illetve a koalíció belső súrlódásai elvonják a figyelmét Európáról.

Így a német kormány először béna kacsa lesz, utána pedig várhatóan gyengének bizonyul, amit csak súlyosbít, hogy Marcont leköti a saját újjáválasztása, azaz pont akkor nem áll majd erős kezű vezető a földrész élén, amikor arra nagy-nagy szükség volna.

Hiszen ott van a magyar és a lengyel demokrácia ügye, ami kapcsán valamit tenni kell. Berlinben az az általános nézet, hogy helyzet kezelése kicsúszott Merkel kezéből. Ezért most módosítani kell az irányt. A német nyomással párhuzamosan a Bizottság azzal szembesül, hogy az Európai Parlament súrgős cselekvést vár tőle, beleértve, hogy addig ne adja oda az előirányzott milliárdokat egyik kormánynak sem, amíg azok nem tesznek rendet a saját házuk táján.

Csak éppen kiderült, hogy az EU-nak nemigen van jogi lehetősége beleszólni a tagállamok alkotmányos rendjébe – figyelmeztet az unió egyik vezetőjének tanácsadója. Strasbourg ugyan nagy propagandát fejt ki, ám ami ez évtől létrejött, az nem jogállami mechanizmus, hanem arra szolgál, hogy a nyugati adófizetők érdekében a csalásokat szűrje ki. A képviselők ugyanakkor továbbra is magyar és a lengyel politika állapotáról vitáznak.

Merkelnek folyamatosan sikerült egyben tartania a közösséget, igaz, időnként bizonyos elvek rovására. Az viszont teljesen bizonytalan, hogy mennyire boldogul e területen Scholz vagy Laschet, aki eleve gyenge, ugyanakkor nem segíti az sem, hogy az uniós jog nem játszik a kezére, miközben erős ellenállás mutatkozik bármiféle reformmal szemben Budapest, illetve Varsó részéről. De az ütközést nem lehet kizárni, főleg Orbán miatt, mert ő már jó eddig is pár vörös vonalat átlépett. Nem kétséges, hogy keményen ellenáll Brüsszellel szemben, hiszen választásra készül.

Die Presse

Az unió keleti tagjai inkább annak örülnének, ha a németeknél Laschet lenne a kancellár, mert ő idáig nem mutatott túl nagy érdeklődést a jogállami vita iránt. Scholztól viszont túl sok jót nem várhat ez ügyben a nemzeti-tekintélyelvű magyar és lengyel vezetés. Egyrészt azért, mert az SPD már jó ideje rossz szemmel nézte, hogy Merkel fedezte mind a két országot, noha azok támadást intéztek a demokrácia, a szólásszabadság ellen, továbbá kijátszották az uniós alapok védelmét szolgáló szabályokat.

Ezt a vonalat csak erősítette, hogy Orbán, illetve a PiS gyakran övön aluli ütésekkel támadta az európai szociáldemokratákat, ami ellenérzéseket váltott ki mind uniós intézményekben, mind a tagállamok fővárosaiban. Szóval nagyon úgy néz ki, hogy immár a múlté az a türelem, amit a leköszönő kormányfő tanúsított a kétes módszereket alkalmazó partnerek iránt.

Der Standard

Paul Lendvai úgy látja, hogy a választások után visszavonhatatlanul vége a politikai stabilitásnak Németországban. És habár a kampány során alig került szóba a külpolitika, a Merkel-korszak lezárulta érezhető következményekkel jár az EU-ban és az egész világpolitikában. Ez volt Berlinben az utolsó kancellári demokrácia, ugyanakkor sem Scholz, sem Laschet nem alkalmas arra a válságkezelésre, amit elődjük folyamatosan bemutatott a kritikus helyzetek során.

A hármas koalíció okvetlenül felélénkíti odahaza a vitát a demokratikus döntéshozatalról, valamint a követendő irányról, de óhatatlanul csökkenti az ország nemzetközi súlyát. Merkel a folyamatosságot jelképezte az Európai Tanácsban. De annál inkább béna kacsa lesz hivatala hátralévő részében az uniós fórumokon, minél jobban elhúzódnak a hazai egyeztető tárgyalások. Ennél fogva várhatóan Macron kívánja átvenni az első hegedűs szerepét, éspedig valószínűleg a sikeres olasz kormányfőre támaszkodva.

Lényeges kérdés, hogy Merkel támogatása nélkül bele tud-e vágni favoritja, von der Leyen a nagy lélegzetű tervek valóra váltásába. Mint ahogy az is bizonytalan, hogy ezek után mennyire lehet megfegyelmezni Magyarországot és Lengyelországot.

FT

A német választások ugyan teljesen bizonytalan eredménnyel jártak, de a változás benne van a levegőben – mutat rá Daniela Schwarzer, a Nyílt Társadalom Alapítványok új európai és eurázsiai igazgatónője. A vendégkommentárban úgy véli, hogy a felszín alatt olyan átalakulások érlelődnek, amelyek alapvetően átalakíthatják az egész országot. Módosul a pártrendszer. A két eddigi néppárt kénytelen elfogadni, hogy eltolódtak az erőviszonyok.

Scholz belement, hogy a zöldek és a liberálisok először egymás közt tisztázzák, mit is akarnak, ami azonban kockázatos a részéről, hiszen nem kizárt, hogy a végén a CDU-val állnak össze. De lépése arról árulkodik, hogy megadja a tiszteletet a két lehetséges partnernek, márpedig a respekt kulcsszó volt a választási kampányban.

Németország jövője szempontjából alapvető, hogy a két párt képes bármire is jutni a költségvetés, valamint a klímapolitika dolgában. A legjobb az volna, ha lefektetnék, merre akarják vinni az országot. Ebből a szempontból jó, hogy már előre bejelentették: nagy változtatásokra készülnek, így korrigálhatják a Merkel-korszak komoly hiányosságait, a közberuházások, az innováció, és a környezetvédelem területén.

A kulcskérdés a következő kormányfő számára az éghajlatváltozás megakadályozása lesz. A tárgyalások előreláthatólag jócskán elhúzódnak, de az jó hír, hogy mindegyik fél hajlandó a párbeszédre. Megújulást ígér az a tény is, hogy a képviselők egyharmada új fiú (lány) a Bundestagban. A németek azt szokták mondani, hogy a hivatal jobban átalakítja az embert, mint fordítva. Lehet, hogy most meglepetésben lesz részük.

Die Presse

A hónap eleje óta több váltásban 30 osztrák rendőr és katona járőrözik Magyarország észak-nyugati részén, hogy kiszűrje az embercsempészeket. Erre jogilag a Prümi Egyezmény ad lehetőséget, amelyet 13 tagállam írt alá a terrorizmus, illetve a határon átlépő bűnözés feltartóztatására. A magyar és az osztrák kormány kiegészítő szerződést kötött az együttműködésről, ám annak eredménye erősen kétséges.

Az osztrák rendvédelem képviselői bárkit megállíthatnak, igazoltathatnak, átkutathatnak a magyarországi bevetések során. Utána viszont értesíteniük kell a magyar társszerveket, akik kollégákat küldenek ki a helyszínre. Az osztrákok kényszerintézkedéseket is alkalmazhatnak, de fegyvert csak önvédelemből használhatnak.

Ám a burgenlandi helyettes katonai parancsnok elismerte, hogy idáig csupán korlátozott sikereket tudnak felmutatni, mert az embercsempészek gyorsan kapcsoltak és azonnal áthelyezték délebbre a súlypontot. Igen jól szervezettek, a többi közt drónokkal térképezik fel a helyzetet. Úgy hogy az illegális mingránsok 80 %-a magyar területről lép be Ausztriába.

Der Standard

A lap a különleges magyar-osztrák karhatalmi kooperáció híréhez magyarázatként hozzáfűzi, hogy az Európai Emberi Jogi Bíróság már többször elmarasztalta a magyar kormányt a menekültekkel szembeni bánásmód miatt. Így tavaly decemberben, mert Magyarország megnehezítette a kérelmet benyújtását, és zárt, börtönszerű tranzitzónákban tartotta a migránsokat. Továbbá sokakat egyszerűen átrakott a határon, nem folytatta le az ilyenkor szükséges menekültügyi eljárást. Ez az illegális gyakorlat civil szervezetek szerint ma is folytatódik.

Egyébként a statisztikák azt mutatják, hogy hetente 500-900 menekült lépi át az osztrák határt Magyarország felől. Az idén júliusig a legtöbben, 5655-en Szíriából érkeztek, utánuk az afgánok következnek, 2514-en. A harmadik helyen a marokkóiak állnak, ők 805 nyújtottak be folyamodványt. Az érintettek 81 %-a férfi.

Kurier

Az osztrák szociáldemokrata rendőrszakszervezet, valamint a menekülteket segélyező Asylkoordination Österreich is értetlenkedik, hogy a Kurz-kormány miért vezényel biztonsági erőket Magyarországra, amikor Ausztria immár senkit sem toloncol vissza magyar területre, miután ott embertelenül bánnak a migránsokkal. Több bírósági ítélet is kimondta, hogy a magyar menedékügyi eljárások nem felelnek meg az emberi jogi előírásoknak.

Der Standard


Az újság külön kommentárban is tévedésnek minősíti osztrák részről a magyar partnerekkel kialakított rendőri kooperációt. Nem általában van kifogása az ilyen együttműködés ellen, mert pl. a szlovákok jóvoltából meg tudták volna akadályozni tavaly nyáron a 4 áldozatot követelő bécsi merényletet. Pozsony ugyanis jelentette, hogy a későbbi tettes lőszert vett náluk, csak éppen az osztrákok túl lassan értékelték ki az információt.

Viszont minek kell forszírozni a menekültügy területén a kapcsolatokat egy olyan kormánnyal, amelyet az Európai Emberi Jogi Bíróság már többször is elítélt a menekültekkel szembeni bánásmód miatt. Amely időnként és helyenként megalázó körülmények között tartja az elfogottakat. És amely jogállami eljárás nélkül szabadul meg a migránsoktól a zöld határon át. A válasz az, hogy semmi szükség rá, főleg miután az osztrák belügyi tárca beismerte, hogy sok eredményt idáig nem hozott, mert a bűnözők egy körzettel simán odébb álltak.