2017. november 14., kedd

ORBÁN VIKTOR RÚGOTT EGYET NYUGAT FELÉ, DE A MARKÁT MÉG MINDIG FELÉJÜK TARTJA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.11.14.Orbán Viktor a kormánypárt hétvégi tisztújító kongresszusán vállaltan keleti despotává lett, akinek legfőbb célja a Nyugat legyőzése. A kormányfő nem mondana ilyeneket, ha nem tudná, hogy a magyar társadalomban erős a hajlandóság a nyugati értékek elleni harcra, ugyanakkor milliók szimpatizálnak itthon a keleti diktatúrák módszereivel. A dolog abszurditása, hogy a szavak szintjén mindig Nyugat részének tekintette magát a magyarság, ám egy kis keleti szellő sokszor elcsábította az ország vezetőit. A 2018-as választás e két értékrend harca lesz Magyarországon, és ha a keleti irány győz, akkor már nem tartható tovább, hogy nyugati szövetségi rendszerek részeként keleti intézményrendszereket működtessünk.

Lényegében feladta a pávatáncot a hétvégén Orbán Viktor. Ennek lényege ugyanis az, hogy Nyugat pénzén építjük a keleti autokráciát, amíg csak lehet. A Fidesz kongresszusán olyan nyílt hadüzenetet küldött a kormányfő a nyugati szövetségeseknek, amely után a híres orbáni sasszézás már igencsak bravúr lenne. Valószínűleg Orbán is érzi, a finom kis visszatáncolásoknak már nem dől be az Európai Unió vezetése, ezért feltette kampányát a nyílt ellenállásra.

Nincs abban persze semmi meglepő, hogy a magyar miniszterelnök nekiront a Nyugatnak, hiszen ezt tette nyáron Tusnádfürdőn is, de évekkel korábban is pedzegette már, hogy szerinte vége a nyugati demokráciáknak, ergo, neki, illetve a visegrádi országoknak kell átvenniük az unió vezetését a dekadens nyugati hatalmaktól. Azért nem eszik olyan forrón a kását a németek vagy a franciák sem, hiszen nem igazán lehet e két nagyhatalom súlyát összevetni a V4-ekével. Lengyelország ugyan az orbáni illiberális államot építi, és igen erős szerepet játszhatna egy politikai átrendeződésben, ám egy dologban nagyon szembemegy a magyar elképzelésekkel. A regnáló lengyel kormány ugyanis jobban utálja az oroszokat, mint a nyugatiakat, így van egy nagyon érzékeny pont a lengyelek és a magyarok viszonyában, amin egyik fél sem tud, vagy akar változtatni.

Orbán sem volt mindig a nyugati liberális demokráciák kérlelhetetlen ellensége, hiszen maga is liberális politikusként indult a 90-es évek elején. Akkor azért kellett éles fordulatot vennie a Fidesznek, mert Orbán felismerte, hogy az SZDSZ mellett soha nem rúg labdába ezen a térfélen, a kudarcot kudarcra halmozó MDF helyét azonban átveheti a jobboldalon. Valahogy most így gondolkodik a nyugati hatalmakról is. Nincs reális esélye arra, hogy az EU jelenlegi ideológiája, szervezeti felépítése és gazdasági erőviszonyai között meghatározó szerepet játsszon a szövetségen belül, ezért igyekszik egy ellenpólust képezni, amely megerősödve támogathatná őt személyes ambíciói megvalósításában. Erre szolgálna a V4-ek, amely kétségtelenül növelte gazdasági és ezáltal politikai súlyát az EU-n belül, ám ez nagyrészt annak köszönhető, hogy rengeteg kohéziós pénz áramlik ezekbe az országokba a központi büdzséből. Vagyis, akár tetszik, akár nem, a nyugati országok jóindulatán múlik, hogy ez a viszonylag gyors gazdasági fejlődés meddig tartható fenn...


MILYEN ESZKÖZEI VANNAK A GYERMEKBARÁT IGAZSÁGÜGYNEK A SZEXUÁLIS BÁNTALMAZÁS FELTÁRÁSÁRA?

MÉRCE
Szerző: SZÓJKA ZSÓFIA
2017.11.14.


Ma nemzetközileg elfogadott tény, hogy a gyerekeket speciálisan kell kezelni az igazságügyben, így más eljárások hatékonyak és igazságosak a gyerekek kárára elkövetett bűncselekmények esetében, mint felnőtt áldozatoknál. Még speciálisabb helyzet áll elő, ha a gyermekbántalmazás szexuális jellegű. Ebben az írásban a Magyarországon nemrég bevezetett, pilot projektként működő Barnahus-ház alapelveinek tudományos megítéléséről és más 

gyermekbarát kihallgatási módszerekről lesz szó.

A szexuális bántalmazás megtörténtére a legerősebb, és gyakran az egyetlen bizonyíték az áldozat vallomása, mivel az abúzus leggyakrabban zárt ajtók mögött történik, és az orvosi vizsgálatból ritkán lehet egyértelmű következtetéseket levonni. Azonban mivel a szexuálisan bántalmazott gyerekek gyakran nem beszélnek a történtekről, vagy nehezen tudják megfogalmazni az átélteket a traumatikus élmények, a téma tabu-jellege, a megfelelő szókincs hiánya miatt, nagyon fontos, hogy a kihallgatást végző szakértő tisztában legyen a különböző korú gyerekek kognitív és érzelmi érettségi szintjével, és képes legyen ennek megfelelően beszélgetni velük.

Ahogy a gyereksorsok.hu weboldalon megjelent írás is bemutatja, az Izlandon kifejlesztett és Európa több országában sikerrel alkalmazott, úgynevezett Barnahus-ház bevezetése a magyar gyakorlatban fontos lépés a gyermekbarát igazságszolgáltatás feltételeinek megteremtéséhez. A Barnahus-házak célja, hogy ha a szexuális bántalmazás gyanúja felmerül, a gyerekeket gyermekbarát környezetben vizsgálja a gyerekorvos, gyereknőgyógyász és a kihallgatást végző pszichológus vagy speciálisan képzett rendőr.
A Barnahus-házban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerekeket csak egyszer hallgassák ki, ezzel elkerülhető a többszöri visszaemlékezéssel járó retraumatizáció, és a gyerek emlékeinek befolyásolása az ismételt kérdések által. A kihallgatást videóra veszik, hogy az üggyel később kapcsolatba kerülő szakértőknek ne kelljen újra a gyerektől hallania a történteket...

KAYA IBRAHIM IRÁNYÍTJA A MAGYAR NEMZETET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.11.14.


A Simicska Lajos tulajdonában álló Magyar Nemzet főszerkesztője a Kaya Ibrahim és Josip Tot ügyekben elhíresült Schlecht Csaba lett. Kaya Ibrahim fogalommá vált, a demokrácia és a jogállam elleni egyik legsúlyosabb támadás volt az ügy, amelynek végén a felelősségre vonás elmaradt. Pedig itt kellett volna megállítani Orbán Viktort és bűnszervezetét.

Magyarország súlyos erkölcsi romlását és tragikus állapotát mutatja, hogy a nagy múltú Magyar Nemzet főszerkesztője egy súlyos bűncselekmény elkövetője lehet, akinek most kellene szabadulnia nagyjából a börtőnbüntetéséből. Ez bizonyítja, hogy bűnözők kezében van az ország, maffiaháború határozza meg Magyarország sorsát.

A Kaya Ibrahim-ügy lényege az volt, hogy a Fidesz holdudvarába tartozó cégek, amelyek feltőkésítették a pártot és az Orbán-családot, százmilliós nagyságrendű köztartozásokkal eltűntek. Ennek módszere az volt, hogy a cégeket fiktív módon Kaya Ibrahim és Josip Tot nevű emberek nevére íratták, a két férfi papírjainak felhasználásával, s a cégek eltűntek.

Nyilvánvalóan csalárd adásvétel történt, a melynek végén a köztartozásokat senki nem fizette be, ennek ellenére a fiktív eladásokat nem semmisítették meg, és az adócsalással szerzett jövedelem a Fidesz vezetői kezén eltűnt. A fiktív adásvételekre 1995-ben és 1997-ben került sor, a fideszes cégeket Schlecht Csaba adta el papíron a török és horvát fiktív tulajdonosoknak.

Schlecht Csaba annak a zárt körnek volt a tagja, amely Simicska Lajos cégbirodalmának egyes elemeit papíron birtokolta és egymás között adta-vette. A cégek székhelyeinek és a tulajdonosoknak papíron történt változtatásaival köztartozásokat és adót sikkasztottak el. A bűnszervezet Orbán és a Fidesz céljait szolgálta, a szlogenje az volt, hogy “mindenkinek jogában áll hülyének lenni”, mert látszólag magukra káros pénzügyi műveleteket hajtottak végre.

Valójában egyedül a nyomozóhatóság és a bűnüldözés volt “hülye”, amely nem kapta el az Orbán-Simicska páros által irányított szervezett bűnözői csoportot. A bűnüldözésnek nincs joga “hülyének” lenni, de később kiderült, a bűnüldözés sem volt “hülye”, hanem nagyon is tudatosan akadályozta meg évtizedeken át a bűnszervezet felelősségre vonását.

Ennek egyik eszköze a Fidesz bábja, Polt Péter legfőbb ügyész a mai napig, aki a Fidesz megbízásából akadályozza a bűnüldözés munkáját, és politikai alapon irányítja az ügyészi munkát. A bűnügyek eltussolásának másik oka a háttérben működő Fidesz-MSZP paktum volt, amelynek keretében a pártpénztárnokok összejátszottak, az MSZP pedig leállította a Fidesz ügyeiben zajló nyomozásokat (vagy politikai döntés alapján holtvágányra vitte).

Miután Orbán megszerezte Magyarország teljes vagyona fölött a korlátlan rendelkezést, s a saját lábára állt, nem volt szüksége az Orbán családot milliomossá tevő Simicska Lajosra, a Simicska által gyakorolt kontrollra és befolyásra. Ezért a mozgásterét szűkítette, pedig le is lövethette volna. Ez vezetett a G-naphoz, amelynek során az egyik G. legecizte a másikat...

KI KELL RÖHÖGNI A VÉN CSATALOVAT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.11.14.


...Arról kell beszélni, hogy miközben a minden bokorban Soros-tervet és migránsokat sejtő, egymást feljelentgető, ha kell, egymás torkának is eső keresztény gyökerek migránsmentes, heteroszexuális, magyarul beszélő, magyar nemzetiségű, fehérbőrű, boldog családos övezetében a nemzeti tudathasadás egyik újraválasztásától a másikig Európával harcol, Európát köpködi és minden virtuális szabadságharcát Európa ellen indítja, ténykérdés, hogy Európa nélkül ő maga is 

pucér valaggal szaglászhatna Soros ügynökei után.

Ki kell röhögni ezeket a patetikus, ragacsos, meghaladott szólamokat, és világossá kell tenni, hogy a vén csatalovaknak is időszerű megpihenni. Hogy ideje befejezni ezt az állandó öklendezést Európa megásott sírja fölött. Európa nem döglött meg, és a vén csatalovak által elüldözött magyarok sem tértek vissza a biztonságos gyűlölködés által fojtogatott Máriaországába. Ezek a százezres nagyságrendben elöldözött magyarok ellenben hazautalják a fizetésük egy részét, hogy az itthon dőzsölő családjukat, idős szüleiket, testvéreiket támogassák, hogy lakástörlesztőt, tandíjat, tűzifát, rezsiköltségeket fedezzenek azoknak, akik itt maradtak az összkomfortos, ámde egyre jobban teljesítő nyomorúságban.

Ki kell röhögni a vén csatalovat a nemzeti, vallási áhítatba belebuzult híveivel együtt és a fontos kérdésekkel kell foglalkozni. Azzal, hogy miközben a politikai túlélésileg Soros-fóbiássá lett kivénhedt illiberális küldetéstudat háborúzik és puffogtatja a nemzetiszínű, sehonnan sehova nem vezető üres szólamokat, Európa nyújt biztonságos egzisztenciát, jövőképet magyarok százezreinek.

Nekünk nem legyőzni kell a Nyugatot, hanem újra felismerni, hogy Európához tartozunk, hogy nekünk nem ellenfelünk az Európai Unió, hanem partnerünk és szövetségesünk. Nekünk nem Európa az ellenségünk, hanem az, aki nyolcadik éve zsírosodva háborúzik a béke ellen, az örök hatalomban maradásért. Aminek az egyik remekbeszabott eredménye, hogy magyar emberek százezrei leginkább Skype-on és banki átutalások révén érintkeznek a családjukkal.

MI A BAJ VELÜNK, LIBERÁLISOKKAL?

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: ÁGOSTON LÁSZLÓ
2017.11.14.


Nem hiszem, hogy van ma Magyarországon, aki engem ne liberálisnak tekintene a blogom alapján - és ezt örömmel vállalom is. De nekem is megtelik időnként a hócipőm a liberális nyavajgással és ha egy fél centivel távolabbról nézed, nem nehéz megérteni, miért unják sokan - közte sokszor magam is - a liberális mantrákat… Menő dolog kritizálni Trumpot, Orbánt, a jobb oldalt és az úgynevezett konzervatívokat - de némi önkritika azért nekünk is beleférhetne.

1, Az eszme mindenek felett

Hiszek a szabadságban, a kisebbségek, a gyengék védelmében, a szabad piacban stb. de azért az mégis túlzás, hogy semmilyen pragmatizmus nem szorult a liberális oldalba. Csodálatos példa: pár napja kitettem egy - szerintem nagyon vicces - posztot arról, hogy egy srác nyilvánosan panaszkodik, hogy elvesztette a Corvin-tetőn a hasitasiját, benne egy 80 ezer készpénzzel, egy nyomógombos telefonnal és egy kismérleggel. Ment a hülyéskedés, hogy mi lehet? Gyorsbecsüs? Fürjhentes?

Nyilván drogdíler volt. Aki 2017-ben nyomógombos (azaz kártyás, eldobható, nem beazonosítható) telefonnal, az állítása szerint a lakbérének megfelelő készpénzzel és egy (a drog kiporciózására szólgáló) mikromérleggel jár szórakozóhelyre, az elég egyértelmű, mit akar tenni.

Mit kaptam kommentekben? Hogy micsoda szemét vagyok, mert biztosan az inzulinadagját mérte vele. Sőt, előkerült a mostanában velem szemben mindenre alkalmazott “áldozathibáztató” jelző is. Mert hogy én egy áldozatot…

Nem. Ne legyünk életből felmentettek vagy olyanok, mint amikor a nagymama megtalálja a vibrátort az unokája ágyában és elhiszi, hogy az igazából a kutya gumicsontja. Értem én, hogy nagyon fontos és szép eszme ez esetben az áldozatok védelme, de időről időre triggerelődnek ezek a dolgok köztünk és gondolkodás nélkül adjuk a sablonválaszt a helyzet valódi mérlegelése nélkül. Ebből jön aztán az, amit píszí néven csúfol a világ: amikor csak a tett számít, a körülmény nem. Amikor nem lehet az áldozat felelősségéről beszélni egyáltalán. Amikor ha lelőnek egy feketét, az csak bűnöző vagy csak álfozat lehetett. A világ - erről az oldalról is - sokszor végletesen leegyszerűsített.

És ha nem hiszel nekem, higgy legalább magának a srácnak…

ITT OLVASHATÓ

A RENDSZER VISZONYA AZ OKTATÁSHOZ

KÜLÖNVÉLEMÉNY BLOG
Szerző: Túlélő...
2017.11.12.


Érdekes a téma, bár sokan és sokat foglalkoztak már a 2010 óta nyomon követhető oktatáspolitikai rendelkezések, döntések és reformok értékeléseivel. Ha ezeket vizsgáljuk, bizonyos szempontból érthetőek az alapvető kormányzati szándékok. Szeretnék, ha sokkal több szakmunkás végezne a magyar iskolákban és kevesebb magasabb végzettségű, műveltebb, ám valójában semmihez sem értő gimnazista. 
És szeretnének hasznos, gyakorlati tudású állampolgárokat látni országunkban. Stimmel ez, de sajnos nagyon rövidtávú és korlátolt felfogás, hiszen nincs benne a eljövendő időkre való felkészülés, vagyis annak lehetősége, hogy művelt és jó képességük fiatalok kerüljenek a magyar munkaerő-piacra, akik egyszer továbbképezve magukat, alkalmazkodni tudjanak a nehezen megállítható technikai fejlődéshez és az új piaci igényekhez.
Nem régiben egy remek poszt jelent meg az Örülünk VincentenElek Gábor matematikus (jótündér) tollából, aki ezúttal sem doktori szintű matek-tudásával (ami előtt amúgy le a kalappal), hanem remek meglátásaival világított rá arra, hogy a felsőfokú magyar tanintézetekben is egyre jellemzőbb a kormányzati történelem-látásmód terjesztése, sőt monopolizálása. A poszt élvezetes stílusban, erős szarkazmussal mutat rá arra, hogy miként töri magát egy politikai kurzus azért, hogy hiteles(nek tűnő) "szakemberekkel" bizonyítson olyan elveket, melyek saját politikai gondolkodásukat erősíti. 
Ugyanakkor az is tény, hogy a magyar oktatási struktúrát eddig egyik rendszer sem tudta megfelelően "működtetni": Fodor Gábor (1994/95) és Magyar Bálint (1996/98, majd: 2002/06) éppen úgy csak rombolt (szándékaik ellenére), mint Pokorni Zoltán (98/2001) vagy Réthelyi Miklós (2010/12) és jelenleg sem sokkal jobb a helyzet Balog Zoltán lelkész úr alatt (2012 óta). A NER egyértelműen másként értelmezi az "ideális jövőt", hiszen ebben első helyen a "szorgalmas munkások" állnak és csupán másodlagos kategóriát jelent a "kiművelt emberfők sokasága" (ahogyan Széchenyi István gróf fogalmazott). 
A cél a lelkes "végrehajtók" kitermelése, akik kritika nélkül megvalósítják a termelés céljait és bírálatoktól mentesen illeszkednek egy felsőbb szinten megtervezett - és időről időre adott politikai célok mentén újraalkotott - struktúrába. Az értelmi és értelmiségi kört csökkenteni és ellenőrizni kívánják, hogy azok elsősorban az ő rendszerük fenntartását segítsék. Ebbéli szándékuk természetesen érthető valahol, hiszen szinte minden politikai rendszer (pláne autokrácia) így működik. Már, ha hagyja a társadalom, de ezzel vissza is jutunk a dolog elejére: a művelt társadalom eszményéhez (melyből a NER megmaradása esetén semmi sem lesz). 
Nyilván egy haladó szellemű, előrelátó, felvilágosult, versenyképes és modern országvezetés ismeri a "humán tőke" fogalmát, melyet értéknek tekint és befektet abba. Ez azt jelenti, hogy tudja: egy képzett, sokoldalú, művelt és jó képességű fiatalság egy ország számára előnyt jelent. Hogy miért? Mert képesek új technológiákat elsajátítani, átképezni magukat, új szakmákat megtanulni, vagy a meglévőket magasabb szinten művelni. Így építeni tudják országunkat és részben az itt létrejövő, hazai vállalkozási szférában, részben a Magyarországon befektetni kívánó külföldi cégekben képzett munkaerőt alkotnak majd. Hogy mitől lesz ilyen egy generáció? Attól, ha színvonalas oktatásban részesül és magasabban képzett. Egyszerűbben fogalmazva: érettségizett szakmunkásból vagy technikusból lehet betanított munkás (ha éppen arra van szükség egy adott történelmi helyzetben), de betanított munkásból, akinek képzésével, fejlesztésével fiatal korában nem sokat törődtek, bajosan lesz szükséghelyzetben hirtelen jól képzett középvezető...

LEVEGŐBEN LÓG AZ ÖSSZES UNIÓS TÁMOGATÁSUNK FELFÜGGESZTÉSE

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2017.11.14.


A 420 milliárd forintos víziközmű-tender kapcsán az Európai Bizottság már kimondta, hogy nem működik megfelelően a magyar ellenőrzés. Most ennél is nagyobb pofonra készül: több mint ezer milliárd forintnyi szerződésben fognak kutakodni az auditorok.

Durván megdrágult közbeszerzéseket szednek hamarosan ízekre az Európai Bizottság ellenőrei. A listán van a 39 milliárdról csaknem 60 milliárd forintra drágult M3-as metróvonal felújítása. De a 24.hu értesülése szerint nagyítóval nézik meg azt a dél-balatoni vasúti projektet is, amelyik az 55,5 milliárd forintos becsült árhoz képest 72,4 milliárd forintra drágult, és az egyik nyertese Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft. volt.

A lajstromban több mint 15 milliárd forintnyi olyan szerződés is szerepel, amelyet az uniós pénzosztást koordináló-ellenőrző Miniszterelnökség maga kötött. A Lázár János vezette tárca megbízásai közül megvizsgálnak egy 5 milliárdos tanácsadói megatendert, továbbá két hasonlóan méretes, 6,5 milliárd, illetve 5,1 milliárd forintos kommunikációs közbeszerzést is.

Az auditorok a jövő héten érkeznek Budapestre és azt vizsgálják, megfelelő-e az uniós támogatású projektek közbeszerzési rendszere, különös tekintettel az ellenőrzésre. Ha megbukik valamelyik projekt, akkor a szabálytalanság súlyától függően a támogatás egy részét vissza kell fizetni. Ez a szokásos következménye az auditoknak, ennél azonban nagyobb a tét. Brüsszeli forrásból úgy tudjuk,

azzal a forgatókönyvvel is számolni kell, hogy az összes uniós támogatás folyósítását felfüggeszti a bizottság, ha az ellenőrzési rendszert nem találja rendben...

EZERÉVES KIEGYEZÉS. A MOMENTUM HIÁNYZÓ NARRATÍVÁJÁHOZ

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.11.14.


Magyarország sikerei ezer éve a Nyugat és magyar közötti kiegyezésekhez kötődnek. A kudarcos magyar behatolási kísérletek után Szent István koronát kért a pápától -- nem Keletről/Bizánctól, de nem is a német-római császártól, ami a vazallusi viszony elismerése lett volna --, hogy a királyság autonóm maradhasson és megkezdődhessen a Kárpát-medencei hungarus dominancia kiépülése. Az Anjou királyaink és Luxemburgi Zsigmond maguk voltak a nyugati-magyar szövetség megszemélyesítői és uralkodásuk alatt az ország a kontinentális politika kevés legfontosabb tényezőjének egyike volt. IV. Béla a tatárok ellen, a Hunyadiak a török ellen védték az országot és a Nyugatot, hol tevőleges segítséget kapva tőlük, hol ennek a hiánynak az ellenére. A XVI. századtól folyamatosan erősödött a Habsburgok hatása előbb az ország nyugati harmadában -- miközben a török hódoltság és Erdély csak a nyugati protestantizmus és a német ajkú polgárság révén tarthatták a kapcsolatot a civilizációval --, majd a Habsburgok felszabadították az országot és a XVIII. században történelmünk egyik kiemelkedő uralkodóját adták nekünk Mária Terézia személyében. A vele való kiegyezés -- a rendek és az udvar viszonyának kiegyensúlyozottsága -- meghatározta a Habsburgokkal való viszonyunkat a birodalom felbomlásáig, sőt tovább, Ottó haláláig. A reformkor álmainak nagy részét szintén kiegyezés (1867) váltotta be, ahogy kiegyezés volt Kádárral és erre történt kísérlet 1989-ben is: mind a nyugati-magyar tengely mentén. A diákjaink ezer éve Nyugatra mennek tanulni, a kereskedelmünk ezer éve a Nyugathoz köt minket, a civilizációs mintáink nyugatiak, az álmaink nem Moszkvába visznek, hanem Velencébe és Párizsba, a pénzt nem Ankarából küldik a gyerekeink, hanem Londonból. Sok sérelmünk van? Lehet. De ha részben indokoltak is, hasonlítjuk már össze a mérleget a Nyugattal és a Kelettel! Nem nehéz...

MA MAGYARORSZÁGON ÉLETVESZÉLY MINDEN MŰTÉT

24.HU - POSZT ITT
Szerző: KERÉKGYÁRTÓ ISTVÁN
2017.11.14.


Meg akarja úszni fertőzés nélkül? Irány Ausztria. Genny kórházban és közéletben. Vélemény.

Először a sebészeten éreztem. Négyen feküdtünk a mállott, szürke kórteremben, én már a harmadik napja igyekeztem a rosszkedvű, fáradt nővérek katonás vezényszavainak engedelmeskedni, mikor betolták a fal mellé a gurulós ötödik ágyat, alig tudtunk elmenni mellette. Nincs másutt hely, mondták.

Ezzel az ötödik szobatárssal kezdődött a bűz. Eleinte csak valami enyhe édeskés szag, vagy inkább szagocska párállott az ágya fölött,aztán reggelre már szúróssá vált, és az egész kórtermet beborította. A nagyvizitnél az egyik orvos fölhajtotta a kövér testről a takarót, látszott, ahogy a sárga genny átitatta a gézkötést, lassan túlcsordult azon, egészen a lepedőig.

Másnapra két újabb szobatársam kötésén jelentek meg a sárga foltok, s

amikor reggel jött látogatni a felségem, öklendezni kezdett,

és azt mondta, ebből elég, most azonnal fölmegy a hatodikra, és elintézi a dolgot. Nem maradhatok itt tovább, már csak a közös fürdő miatt sem, elfertőződik az én sebem is.

A hatodikon valami VIP magánkórház működött, ahova följártak az alsó öt emelet orvosai a betegeikhez. Az az ellátás osztályon felüli volt, dizájnos bútorok, damasztágynemű, mosolygós nővérek, választható koszt, százcsatornás plazmatévé, szóval

móka és kacagás. Mindez napi 32 ezer forintért.

Három nap múlva úgyis hazamehetsz, addig kibírjuk, mondta a feleségem ellenkezést nem tűrő hangon. Így is lett, harmadnap reggel megkaptam a zárójelentést, az orvosom még utoljára hozzálátott, hogy átkötözzön, amikor elkomorult az arca, föltépte a sebet, és azt mondta, ezt most nyitva kell hagyni, mert gennyedzik. Akkor, hogyan tovább, kérdeztem elfúló hangon.

Menjen haza, és zuhanyozza! Jó alaposan. Mi se tennénk vele mást
,

mondta...

JÁTSZANI IS ENGEDD?

HUPPA BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2017.11.14.


Magyarországon mindenki ért mindenhez, mindenkinek nagyon alapos véleménye van mindenről, de leginkább a fociról, a rockzenéről és a számítógépes játékokról szokott gyakorlatilag bárki mélyen szakérteni. Mármost fociról utóbbi időben elég sok szó volt, a rockzenét keresnénk, de nem találjuk, maradnak a számítógépes játékok elemzés céljából.

Főleg, mert mostanság a kormány is alaposan beléjük szakértett. Eddig, ugye, maximum dorongolás jött tőlük a játékokkal kapcsolatban ugyanis a KDNP nagyon nem kedveli a szórakozásnak ezt a módját, de mivel nem is sokat foglalkoznak vele, csak nagy néha engedtek el egy-egy dörgedelmet. Hanem most megváltozott a leányzó fekvése, mostantól nem tiltott a játék (érdekes is lenne tiltani, mert valószínűleg kivihetetlen feladat elé állítaná a rendszereket), nem is tűrt, mostantól támogatott.

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg a hír, miszerint a magyarországi elektronikus sport sportágként történő elismerése, illetve az e-sport-világ támogatása, továbbá a visegrádi együttműködés elmélyítése érdekében a kormány egyetért a visegrádi négyek országai közötti e-sport bajnokság és konferencia megrendezésével.” Mi több, ad is erre a szent célra 1,9 milliárd forint állami támogatást. Mindezt a Deutsch Tamás vezette Digitális Jólét program 2.0 keretein belül.

Először az jut az ember eszébe, hogy itt valamit nem értünk. Az összeg közepes – a Batthyány téri műugrótoronyra ennél többet költöttek és kevesebb értelme volt – mondjuk ezer helye volna máshol, de a magyar e-sport tényleg érdemelne valami támogatást. Az megint más kérdés, hogy egyből ennyit és így?

Mielőtt el tetszenek kezdeni szidni a kockafejű srácokat, hogy de bezzeg ők ennyit meg annyit kapnak, viszont az ország helyzete tragikus, gondoljuk át, miről van szó. Az általános gazdasági helyzet valóban tragikus, de a szabad idejében játszó gamernek csak annyi köze van a professzionális e-sporthoz, mint tornaórának az olimpiai játékokhoz. És nem a srácok kapják a pénzt, nyugalom, ők szerintem csak azért kellenek a történetbe, hogy legyen kit átkozni, meg hát, mert játékosok nélkül nincs sport...

WASHINGTONBAN BEINTETTEK KOVÁCS ZOLTÁNNAK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.11.14.


A kormányszóvivő nagyon viccesen a demokratikus alapelveket és a másik oldal tiszteletben tartását hiányolja.

Kovács Zoltán egy kritikus cikkre akart válaszolni a Washington Postban, de elutasították. Majd egy másikra, de azt is. Azt javasolták neki, hogy véleményét tegye be kommentbe az eredeti cikkek alá, ami egyenlő azzal, mintha a szerkesztő a középső ujját mutatta volna fel neki.

Ezt maga Kovács interpretálta így, aki az esetről beszámolt angol nyelvű blogjában, az About Hungaryben.

A kormányszóvivő sérelmezi, hogy nem lehet "kiegyensúlyozott" véleményt olvasni Magyarországról (ill. inkább az Orbán-kormányról) a WP-ban, és nem ad teret az ellenkező nézeteknek sem.

Kovács elvárná a audiatur et altera pars (hallgattassék meg a másik fél is) elvének alkalmazását, ámbár azt nem annyira emlegeti, hogy Magyarországon ők erre lehetőséget adnának a választóknak, és nem törekednének a vélemények kizárólagosságára a közpénzből finanszírozott kormány- és Fidesz-médiában vagy konzultációnak nevezett agymosó propagandájukban.

Kovácsot ez a kommunisták időszakára emlékezteti. Illetve nem is ez, hanem a WP szerkesztési gyakorlata, amelyik nem engedi terjeszteni a Fidesz-propagandát...

CSOMAGOLJATOK, MENJETEK, HARCOLJATOK, GYŐZZETEK!

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.11.14.


Őbuggyantsága már megint háborút hirdetett. Le fogjuk győzni a Nyugatot! Ezt hörgi újabban, mert egy perc nyugta sincs. Valahogy nem bírja, ha normális módon kell élni. És megy visszafelé az időben, mint a hétszentség.

Először focista akart lenni, de mivel az egy csapatjáték, ő meg aztán senki mással nem osztozik – a közpénzen sem, a labdán sem – nem jött össze neki. Nem baj, telitoszta az országot stadionokkal. Most legalább úgy néz ki, mintha nagy focinemzet lennénk, közben meg lópikulát.

Kisvasutat is akart apucitól karácsonyra, de nem kapott. Az sem baj, épített magának egy igazit, azt majd meghosszabbítja Bicskéig, aztán meg Putyin seggéig. Csühöghet ezerrel kicsi Viktor valódi játékvasútja.

Zutty, vissza egy ugrással a még régebbi gyerekkorba, amikor a libalegelőn hadakozott a bokrokkal és a kis fakardjával le akarta győzni az ellenséget. Most ebben a korszakában tartunk, csak mivel mer nagyot álmodni és mivel nála az ország kasszájának kulcsa, most nem a sombokrot akarja leverni, hanem a Nyugatot.

Tudod mit, kedves agyabuggyant vezér? Győzzed te le a Nyugatot. Induljatok háborúba szépen. A szerelmes nénik és az aggkorú bácsik öltözzenek kályhacsőnek és irány a harcmező.

Vidd magaddal Szijjártót, majd ő minden útba eső falu szélén jól megsértődik és kikéri magának.

Tállait se felejtsd itthon, nagy hasznát veszed. Ráteszi a kezét a benzinkutakra és mindenhol csökkenni fog az üzemanyagok ára. Mire elértek a Nyugatra, híretek megy, mint csodatévőknek.

Vigyed Németh Szilit is, csak előtte kérjetek tőle pár pacalfőző fazekat. Húzzátok a fejetekre, jó lesz csatasapinak. Lázár kérhet a szőlőbirtokos gyerekeitől pár szőlőkarót, annak is hasznát veszitek majd harc közben.

Rogán lehetne a légi egység, biztosan komoly segítséget fog nyújtani a helikopterről. Szereljetek rá (Rogánra, vagy a helikopterre) fasza hangszórókat, amiből Mándoki és Kisgrofó bömböl felváltva. Lelki hadviselés vagy micsoda. Tuti siker.

A békementet küldjétek előre, elrettentésnek garantáltan megfelel. Hat sor cöfös felér egy tankos hadosztállyal.

Balogot se hagyjátok itt, ő majd minden csata előtt misétistentiszteletet tart, időnként megáldja a hozzád hűségeseket, és azzal a lendülettel megátkozza az ellenséget.

A kis családodat is vidd magaddal, mert már egyfeszt be vagyunk fosva, hogy az összes gyereked pereputtyostul a mi lábunkon fog ácsorogni, holott már régen zsibbad tőletek a lábfejünk.

Feltétlenül ajánlom az összes, téged éltető sajtómelóst is elvitelre. Bayer majd gyönyörű balladákat költ a hőstetteidről, azt esténként énekelgethetitek a tábortűz mellett. Kórusban. A Magyar Időktől a PestiSrácokig minden szorgalmas (meg az Origo névtelen költője is, természetesen) hosszas győzelmi jelentéseket írhat a harc állásáról, a hívek pedig egymás kezéből tépdesik ki a letelepedési kötvényre nyomtatott sikersztorikat.

Menjetek, Viktor! Győzzétek le a rohadék Nyugatot! Győzzétek le, mert különben mindenkinek kötelező lesz buzinak lenni, meg arabnak és át kell térnünk az iszlámra, a lányokat fiúkká, a fiúkat lányokká fogják átoperálni. Győzzetek, mert még sok templomot és stadiont kell építeni az össznépi boldogsághoz, és kötelező templomba járást akarunk és szeretnénk ingyen dolgozni, szikkadt kenyérvégen élni és ezennel felajánljuk neked az összes cöfös és fideszes gyerekét, unokáját katonának.

ÍGY VÁGTAK KI 175 FÁT AZ ETELE ÚTON, HOGY HELYET CSINÁLJANAK AZ 1-ES VILLAMOSNAK

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: BECKER ANDRÁS - PÁPAI GERGELY
2017.11.14.


Hétfőn reggel nyolckor elkezdődött Kelenföldön az Etele úti fasor kivágása. Hónapok óta lehetett tudni, hogy eljön ez a pillanat, hiszen minden engedély megvolt már nemcsak a favágáshoz, de a teljes építkezéshez is: az 1-es villamos a most épülő szakasszal végre eléri a Kelenföldi pályaudvart. Ezt a célt nem is vitatja senki – a kivitelezés módját annál inkább. Videóriport.

Végső soron két városfejlesztési szemlélet csap össze az immár megsemmisült fasor okán. A közlekedéspárti / műszaki szemlélet képviselői azt mondják, az alternatívák gondos mérlegelése után választották ki a környezetvédelmi szempontból optimális megoldást, a 175 kivágott fa a legkisebb rossz, bármilyen más nyomvonal esetén ennél több fa esett volna áldozatul a közlekedésfejlesztésnek.

A zöld aktivisták, a kertészmérnök és a tájépítész szerint maga a kiindulás a rossz: egy 50 éves fasor olyan ökológiai értéket képvisel, ami minden más fejlesztési szempontnál előbbre való, vagyis a műszaki szemlélet eleve csak rossz eredményt tud hozni, még ha minimalizálni próbálják is a károkat.

Akárhogy is van, az biztos, hogy a mai magyarországi fejlesztési projektekben ez a meghatározó viszonyulás ahhoz az ökológiai értékhez, amit az idő, a konkrét esetben a fák 50 éves növekedési ideje jelent.

A környék lakóinak többsége csak akkor döbbent rá, hogy mi történik az Etele úton, mikor már javában dolgoztak a láncfűrészek. Tény, hogy a BKK több lakossági fórumot is tartott, de azt azért nem lehet mondani, hogy elárasztották a helyieket a projekttervekkel: nagyon messze van nemhogy a közösségi tervezés, de a leginkább érintettek tényleges bevonása is...

A NEMZET ÚJ FŐSZERKESZTŐJE A "KAYAIBRAHIMOS" SCHLECHT CSABA

ÚJ NÉPSZABADSÁG BLOG
Szerző: Új Népszabadság

2017.11.14.


Simicska félretette a pénzt a Hír TV, a Lánchíd Rádió és a Magyar Nemzet működtetésére

A mai naptól a Magyar Nemzet főszerkesztői tisztét a Lánchíd Rádió ügyvezető-főszerkesztője, Schlecht Csaba tölti be. A kiadó megköszönte és elismerte D. Horváth Gábor volt főszerkesztő áldozatos munkáját, aminek köszönhetően – ahogy fogalmaznak - a Magyar Nemzet sikeresen újrapozicionálta magát az egyre szűkülő, kormányzati nyomás alatt működő magyar médiapiacon.

A személyi változás azt a célt szolgálja, hogy az olvasók, a nézők és a hallgatók számára is egyértelműbbé és érezhetően egységesebbé váljon a Hír TV, a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió összetartozása. A hivatalos megfogalmazás szerint a három orgánum „felelős politikai-közéleti szerepvállalása”. Az egységes irányítás lehetővé teszi, hogy a három érintett médium a következő hónapokban még hatékonyabbá tegye eddigi együttműködését – tudatta közleményben a Simicska Lajos médiabirodalmához tartozó napilap.

Schlecht Csaba neve a szélesebb közvélemény számára a kilencvenes évekből ismerős. Ő volt az, aki egyetlen nagy lendülettel tizenhat, tetemes köztartozást felhalmozó Fidesz-közeli céget íratott a török Kaya Ibrahim és a horvát Josip Tot nevére, akikről a mai napig sem tudjuk, kicsodák. A tranzakció után Schlecht több mint tíz évre eltűnt a nyilvánosság elől.2015-ben, az úgynevezett G-nap után bukkant újra elő (amikor is Simicska Lajos g-betűs szóval illette Orbán Viktor barátját) vezérlésről rántva le a leplet, amellyel az Orbán Viktorhoz hű médiát irányítják. „Orbán klasszikus szocialista médiavilágot akar: kizárólag kormánypárti vagy abszolút semleges sajtót, ahol nincs kritika” – mondta erről.

Schlecht Csaba története annyi, hogy tavaly február hatodikán, a G-napon délután csörgött a telefonja, Simicska Lajos hívta. Azt kérdezte: akarsz a Lánchíd Rádió főszerkesztője lenni? Megkérdeztem tőle, mi az iránymutatása,"...

HA DRÁGA A KENYÉR, HÁT MAJD RENDELETBE ADOM, HOGY ZABÁLJATOK KALÁCSOT

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: KONOK PÉTER
2017.11.14.Mikor a Gazságos Mátyás Főtitkár álruhában utazgatott, hogy felmérje az ország állapottyát, megismerje a munkásparasztok búját-baját, eljutott Kulákházára is.

Csuda egy falu volt az a Kulákháza a fekete házfalaival, patyolatra söpört, tiszta padlásaival. Csak hát nagyon csupa szegényemberek lakták, de a Gazságos Mátyás Főtitkár nagyon szerette a nagyon szegényembereket.

- Na, kulákok - szállt ki böhöm, fekete titkos autójából a Gazságos Mátyás Főtitkár, és megigazította kopasz fejebúbján az inkognitóját -, hát hogy ityeg a fityeg?

- Ityeg az, ityeg, Rákosi elvtárs, ahogy a Pártunk ityegteti - mondta a legöregebb kulák. - Csak hát nagyon drága a kenyér mifelénk, mert nincs miből őrletni.

- Egyszer se félj, édes kulákfiam, te büdös gazember! Szerencséd, hogy Rákosi elvtársnak szólítottál! - mosolyodott el fogcsikorogva a Gazságos Mátyás Főtitkár (és közben arra gondolt, hogy kemény áristomba vetteti még ezért a holdudvari sminkmestert, de még talán a körmét is letépeti).

- Ha drága a kenyér, hát majd kormányrendeletbe adom, hogy itt Kulákházán zabáljatok kalácsot!

Ugye, jobb nekünk a Tállai elvtárs, gyerekek; mert hát ki szereti, ha a körmét is letépik?

EGY HULLÁMHOSSZON - A TÁRSAS KAPCSOLATOK MELLÉKHATÁSAI

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2017.11.13.


Mit tanulhatunk másoktól, másokból? Miért annyira fontosak a társas kapcsolataink: a családi, baráti viszonyainktól kezdve a munkahelyi, iskolai és egyéb kevésbé mély, netán időlegesen működő laza kapcsolatokig (akár egy tanfolyam, önfejlesztő csoport, vagy egy közös jógacsoport, stb., vagy az egyszeri, ad hoc találkozások, élethelyzetek)?

Néha elég egy pillanat, egy mondat

Sokszor egy egyszeri találkozás óriási jelentőségűvé válik életünkben, néha egy távoli ismerős mondhat nekünk egy olyan mondatot, amely hosszú időre mellénk szegődhet, netán segíthet egy problémánk megoldásában. Akik már sokat láttunk és tapasztaltunk az életben, sokszor voltunk tanúi olyannak, amikor egy-egy kudarc, betegség, de akár egy másik ember története kapcsán egészen megváltozott a véleményünk, sőt, a hozzáállásunk az élethez.

Miért jelenthet ez mást neked, mint nekem?


De az is sokszor tetten érhető, hogy ugyanaz a történet, ugyanaz a hatás két különböző ember számára egészen mást jelent, mást vált ki belőle. Két kijelentést, mondatot egészen eltérően, szélsőségesen más üzenettel is képesek vagyunk megfogalmazni. Mondok egy hétköznapi példát:...

AKARNAK-E KORRUPCIÓELLENES ÜGYÉSZSÉGET AZ ELLENZÉKI PÁRTOK?

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.11.14.


Egy korrupcióellenes ügyészség gondolata időről időre felbukkan az ellenzéki térfélen, mint olyan megoldás, amellyel vissza lehetne szorítani a korrupciót és ki lehetne kerülni a jelenlegi, a Fidesszel meglehetősen engedékeny, de bebetonozott ügyészséget.

Legutóbb a Hír TV Célpont című műsorában jött elő az ötlet. A műsor szerint száznál is többre tehető azoknak a kormánypártokhoz köthető korrupciós ügyeknek a száma, amelyekben a Polt Péter vezette legfőbb ügyészség nem folytatott valódi nyomozást. A műsorban az Együtt elnöke, Juhász Péter és a Jobbik parlamenti képviselője, Szilágyi György is a korrupcióellenes ügyészség létrehozása mellett foglalt állást.

„Létre lehet hozni más, egyéb olyan intézményeket, függetlenül a legfőbb ügyésztől, amelyek eljárhatnak ilyen ügyekben, és azzal máris nem Polt Péter alá tartoznak a feladatok” – nyilatkozta Juhász.

Kíváncsiak voltunk, mit gondol a többi ellenzéki párt erről az ötletről, támogatnák-e egy független korrupcióellenes ügyészség létrehozását...


A MEGVALÓSULT ÁLOM: VÁLLALKOZÓKÉNT AUSZTRIÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.11.14.


Vajon miért van az, hogy több olyan történetet is megismerhettünk már, melynek főhőse Magyarországon valamiért nem tudott boldogulni vállalkozóként, külföldön mégis sikeresebben boldogul? Nyilván fontos kérdés a piac mérete és a fizetőképes kereslet, de alighanem szerepe van benne a hivatalok hozzáállásának is. Legalábbis ez Imre tapasztalata, aki magyarországi és ausztriai tapasztalatait hasonlítja össze.

„Kisfiúként volt egy álmom... Vágytam rá, hogy felnőttként sikeres, és megbecsült ember legyek! Szerintem ezzel nem vagyok egyedül. :)

Próbáltam szorgalommal, odaadással, alázattal felépíteni egy világot, amihez erőn felül teljesítve megteremtettem az alapokat és már-már révbe is értem volna, ha az a fránya volna nem volna. De ott volt, ahogy én is Magyarországon.

Nem, ne érts félre, nem a hazámat okolom a „bukásomért”, hanem a rendszert, ami nem támogatja az önálló gondolatokkal, tenni akarással megáldott embereket!

Hogy miként is kezdődött? 2003-ban lettem vállalkozó. Először egy cukrász barátom ötletét meglovagolva nyitottunk közösen egy kávézós, teázós cukrászdát.

Majd mivel ez nem hozott elég bevételt, és túl macerás volt a nagy távolság miatt, ezért 2004-ben átvettem a tulajdonhányadát, és elkezdtem egy osztrák céggel összedolgozni, mint autószereléssel, villamossággal foglalkozó vállalkozó. Amcsi vasak javítása, átalakítása volt a feladat.

Szépen alakultak a dolgok, szebben, mint ahogy az ember álmodni merte volna. Ezen fellelkesülve úgy döntöttem, hogy lépek egy nagyot, vettem egy szép nagy műhelyt 2008 őszén. Felkészülten, forint alapon, ami már a kezdeteknél is jóval nagyobb terheket pakolt a vállamra! Pont ,,jókor”. :(

Nem kellett sokat várni, és beköszöntött a VÁLSÁG! Leálltak a már folyamatban lévő projektek, mindenki utolsó kattanásig húzta a kéziféket. Nem gond - gondoltam naivan -, van megtakarításom, abból átvészelem, amíg visszakerül minden a normális kerékvágásba.

Másfél évig húztam, és toltam bele a pénzt, várva a változást, de az csak nem akart jönni. Az APEH viszont rákapcsolt, és mivel egyre kevesebben lettünk, ők meg egyre többen, ezért napi szinten kaptam az ilyen-olyan felszólításokat, tetemes büntetésekkel megspékelve nagyobb részt vélt, mint valós indokok alapján..."...

AMERIKA TÖBBSZÖR IS SZÓLT AZ ORBÁN-KORMÁNYNAK A SAJTÓSZABADSÁG MIATT, DE HIÁBA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.11.14.- Az Egyesült Államok azután határozta el, hogy 190 millió forintot ad vidéki lapoknak, hogy kiderült, a magyar vezetés nem hajlik a jó szóra

- Egyre több nettó befizető ért egyet a német kormánnyal abban, hogy az uniós támogatások megvonásával kell észhez téríteni az olyan kormányokat, mint a magyar és a lengyel

- Lengyelország az orbáni úton jár, amikor semlegességet álcázva parírozik a szélsőjobbnak

New York Times/Reuters

Az Egyesült Államok nyilvánosan és a színfalak mögött több ízben is aggodalmát fejezte ki a magyar sajtó állapota miatt, és a magyar fél meg is ígérte, hogy változtat a helyzeten – jelentette be az amerikai Külügyminisztérium. Ezek után döntött úgy a washingtoni kormányzat, hogy a sajtószabadság érdekében új pénzügyi alapot hoz létre. A csaknem 200 millió forintból vidéki orgánumoknál segítik az újságírók képzését, illetve a szerkesztőségek műszaki fejlesztését. A cél a független média támogatása, mert az USA szerint egyre nagyobb a szakmára nehezedő nyomás és megfélemlítés. A jelentés hozzáteszi, hogy Orbán Viktor fokozta a sajtó ellenőrzését, ehhez változtatott a jogon, a szabályzáson, továbbá megbízottakon keresztül újságokat, rádiókat, tévéket, honlapokat szerzett meg. A lépések riadóztatták a nyugati partnereket, mivel közelednek a választások és a miniszterelnöknek igen jók az esélyei. A magyar vezetés ugyanakkor nem kívánt reagálni a hírre, hogy a Trump-adminisztráció közbenjárt nála a média miatt, de a minap a Külügyminisztérium államtitkára azt közölte, hogy Magyarország a lehető leghatározottabban elutasít minden külföldi beavatkozást, ami téves feltételezéseken alapul. A diplomata arra reagált, hogy a budapesti amerikai ügyvivő nyilvánosan kifogásolta a független sajtó visszaszorítását.

BBC

A brit közszolgálati média Európa illiberális demokratájaként ma délután fél 3-kor félórás műsorban mutatja be Magyarországot. Azt igyekszik feltárni, hogy az Orbán Viktor által kijelölt út nem vezet-e az önkényuralomhoz. Magyarázatként a beharangozó hozzáteszi, hogy a sajtó túlnyomó részét ma már közvetlenül a Fideszhez közelálló emberek tartják kézben. A Népszabadságot egyik pillanatról a másikra bezárták. A CEU-nak reszketnie kell a túlélése miatt, mert szabad intézmény egy olyan rendszerben, amelyben a rektor szerint az állam nem szereti a szabad intézményeket. A kormány átalakította az alkotmányt, a választási törvényt, nem hajlandó menedékkérőket átvenni, “muzulmán invázióra” figyelmeztet. A szóvivő kitart amellett, hogy joguk van nem utat engedni a “tömeges bevándorlásnak”, és hogy csupán segítenek megvédeni Európa keresztény kultúráját és örökségét. Az Európai Parlament annyira aggódik a közös értékek megsértése miatt, hogy eljárást indított, amely akár a magyar EU-szavazati jog felfüggesztésével végződhet. Magyarország azonban úgy érzi, hogy a helyes ösvényen halad, a többieknek pedig követniük kellene...


AHOGY ORBÁN CIGÁNYOZIK...

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: GUSZTOS ISTVÁN
2017.11.13.


Úgy manapság az EU-ban egyetlen miniszterelnök sem teheti, nem is merheti. Bár Orbán haverjairól – madarat tolláról… – azért sok mindent tudhat, s így sok mindent el is képzelhet az ember.

Igen, Ficotól, némely lengyel vagy cseh politikusoktól nem lepne meg nagyon az akár nyílt cigányozás vagy az Orbánéhoz hasonló sunyi, xenofób uszítás, alig burkolt zsidózás (sorosozón ocsmány migráncsozás), esetenként homofób hangulatkeltés sem. Ránk nézve megszégyenítő azonban, hogy a V4-ek „társországaiban” egy-egy kirívó becstelenségre, például cigányozásra, lényegesen erősebb a politikai és akár a társadalmi (néhol az egyházi is!) reakció, mint hazánkban.

Lám, elhangzott ismét egy elviselhetetlen orbáni handabanda: tele súlyos kisebbrendűségi érzést kompenzáló bűzlő öndicsérettel, hazugságokkal, tudatosan ismételgetett aljas szándékú bambaságokkal. Röhejes-szánalmas harciaskodó hepciáskodással…

A Fővezér jelenése előtt persze volt sok-sok édes dolog. Nézegetem a képeket: keresek legalább egy olyan arcot, amelyről ne ordítana a szolgalelkű jellemtelenség. De Orbán hibátlanul válogatott… S köréje gyűlnek a kiválasztottak; nem szelíden, hanem tolongva, rohanvást – mint a malacok gazdasszonyaikhoz, ha kukoricát csörgetnek…

VÁLTOZNI HATVAN FELETT


ÉLET ÉS IRODALOM / MŰBÍRÁLAT
- SZABADPOLC
Szerző: VÉGSŐ ZOLTÁN
2017.11.10.


(Get Closer koncertsorozat: An evening with Pat Metheny – MOM Sportcsarnok, november 4.)

Metheny már jó viszonyítási alap lenne, erősen gondolkodva sem tudok nála befolyásosabb, tehetségeket felfedező és többet dolgozó zenészt mondani, pláne olyat nem, aki tényleg mindenkivel játszott és készített lemezeket Ornette Colemantől David Bowie-ig (a jazztörténelemben centrálisabb alak csak Miles Davis volt). Metheny jazz-zenész ugyan, de az általa képviselt nyitott attitűd miatt a world wide zeneiparban is hatalmas tisztelet övezi. Hasonló, mint Elvis Costello visszafelé, aki a pop-rock felől lépett a jazz irányába, csak éppen ő nem ennyire kiválóan képzett zenész, ám hasonlóan termékeny szerző. Mert Metheny legfőbb erénye mégiscsak a kimagasló zenei tudás, és emellett ott van szorosan, hogy érzi, mit kell adni a közönségnek.

Nyugodtan érezhetjük úgy, hogy Pat Metheny a mi emberünk, és bizonyára ő is nagyon szeret bennünket. Ahogy a koncert közben kitért rá, számtalanszor lépett fel Magyarország legkülönbözőbb koncerttermeiben az elmúlt bő harminc év során, de persze a gitáros művészetéhez a világ legtöbb tájékán hasonlóan erős szálakkal kötődik a közönség, sőt, a zenészek is. Nálunk van, aki az életrajzának kiemelt elemeként említi a közös játékot és Me­theny barátságosan túlértékelő szavait, a régióból a lengyel Anna Maria Jopekkal pedig még számottevő, jól megturnéztatott közös lemezt is készített a jazz kétségkívül egyik legnagyobb sztárja. Vajon mit tud Metheny, ami népszerűségben mindenképpen mások fölé emeli?...

OKTATÁS ÉS SZELLEMI DROGOZÁS

CIVILHETES
Szerző: PROF. DR. LAKATOS GYULA
2017.11.14.


A magyarországi "drogterjesztés": az oktatási rendszer, nem csak hamis, elavult, de káros is a jövőre nézve!

Politikusok világszínvonalúnak hazudják, mint az egészségügyi szolgáltatások világszínvonalúságát és a nyugdíjkorrekciót!
Szellemi elsötétítés!
Az 1960-as évek diákmozgalmait követően Nyugaton, a fiatal, középiskolát végzett munkanélküliek számának növekedésével, az egyetemet „karnevalizálták”, bürokratizált „agitprop” színházzá alakították, hogy az ifjúság tömegeit egyetemi, főiskolai szellemi „gettókban”, a munkanélküli státusz alternatívájaként, fizikailag és mentálisan is megfelelő ellenőrzés alatt tudják tartani. A tudásalapú társadalom, a tanuláshoz való alkotmányos jog, ún. kiművelt emberfők ideológiájával zajlott. Nálunk is ez történik!
Létrehozták az egyetemeken a „megismerés” audiovizuálisan tálalt „tömegorgiáját”, szellemi diktatúrát, feláldozva az egyéni, alkotó gondolkodást. Az oktatás bürokratikusan szervezett, de tartalmát tekintve is „szellemi inkvizícióvá”, potenciális munkanélküliek „gyűjtőhelyévé” alakult: növekvő mértékben a társadalom, a családok soha meg nem térülő költségére.
1982-ben, a Kölni Egyetem Közgazdaságtudományi Karának falára óriás betűkkel ki volt írva: „Diese Wissenschaft verbergt die ganze Menschheit unter die Erde”, magyarul: ez a tudomány az egész emberiséget a sírba viszi!
A XX. század eleje óta nem lehet találni korrekt, tudományos értelmezést a neoliberalizmusra. A probléma történetiségének illusztrálására álljon itt a következő idézet: „E tekintetben a fogalmak igen zavarosak, mert a liberalizmus etikettjét igen gyakran használták fel kivált a praktikus politikusok mindenfelé arra, hogy különböző, éppen nem liberális dugárukat csempésszenek a közéletbe. Ma már ott tartunk, hogy röviddel ezelőtt egy előkelő állásban lévő professzor vallotta be, hogy ő a liberalizmusról a Brockhaus Lexikonból csak annyit tud, hogy az egy spanyol politikai párt volt, amely a múlt század első felében az ún. szervilis párttal küzdött a hatalomért. A magukat liberálisnak vallott államférfiak és politikusok is hozzájárultak a fogalomzavar növeléséhez. Gyökerük kétségtelenül a fizikailag erősebb túlsúlyában keresendő. Stabilizált, mintegy megkövesült ököljoggal van dolgunk.
Nem csak a liberális gazdaságpolitikai, társadalompolitikai doktrínákkal vagyunk így, hanem tudományosnak eladott „vezéreszmék” sokaságával, amelyek jelentős része kiüresedett szavak dömpingje lett. Nem mondunk újat, amikor utalunk arra a jelenségre, hogy a XIX. század liberalizmusa, szép elméletek és lángelmék teremtője, már a XX. század elején „haldoklóban” volt, mint politikai „vezéreszme”...

MIÉRT NEM KELL TÖBB STADION? -VÁLASZ A SZÉTLÁJKOLT TOPKOMMENTRE VUJITY TVRTKO POSZTJA ALATT

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: ÁGOSTON LÁSZLÓ
2017.11.11.


Talán sokan emlékeztem Vujity Tvrtko írására, ami nagyon hamar virális lett: - még az Andorra elleni vereség után írta le, hogy amíg az egészségügy és a többi romokban, nem kérünk több stadiont, ne fizessünk évi félmilliárdot egy kutyaütő válogatott edzőjének stb. Azóta nyilván megy az agyatlan anyázás az oldalán, ahogy az Magyarországon már szinte el is várható

A topkommenttel - minden életszerűtlensége ellenére - több, mint másfél ezren értettek egyet, én viszont most szeretném megválaszolni és sokak számára érthetővé tenni, mi a baja az egészségesen gondolkodóknak ezzel az egésszel.

Tamás viharosan lájkolt kommentje (kiemelések tőlem): 
“Először is a stadionok nem a focistáknak épülnek, hanem a szurkolóknak És nem csak futballmeccsekre, hanem rendezvényekre, nagykoncertekre, konferenciákra, kiállításokra és minden olyan eseményre, amire értékesíteni tudják. Csak a tények kedvéért. Mellesleg aki nem szeret meccsre járni, vagy még egyszer sem vitte ki a gyerekét egy stadionba, az azt mondja, minek a stadion. Aki nem jár moziba, színházba, amiatt felesleges ilyen építményeket, intézményeket fenntartani. Szóval kedves mindenki, a stadionok azon szurkolóknak épülnek, akik kulturált körülmények között szeretnének szurkolni, szórakozni, színvonalától függetlenül. A focisták a pályán játszanak, a fű meg mindenhol zöld. Elegem van abból, hogy összekeverik a szezont a fazonnal. Mi közé az egészségügynek a sporthoz? Mi közé az autopályák építésének a stadionokhoz? Tény, a magyar foci gyenge, ettől még nem kell összekeverni a szezont a fazonnal. Hozzáteszem, Ukrajnában, Romániában több modernebb stadion van, mint nálunk… És ott sincs kolbászból a kerítés. Ami épül annak örülni kell. Az itt marad, az érték. Amiatt kell bosszankodni, ami épülhetett volna, de ellopták a pénzt, így nem épült meg.”...