2020. augusztus 20., csütörtök

NEM MARADHATUNK KÖZPONTI TŰZIJÁTÉK NÉLKÜL! AZ ELMÚLT 10 ÉV LEGSZEBB, LEGFELEJTHETETLENEBB TŰZIJÁTÉKAI

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2020.08.20.- Bár a kormány Európa legnagyobb tűzijátékát tervezte megtartani (az eddigi 220 millió helyett már több mint 1 milliárd forintból), az élet közbeszólt: a koronavírus-járvány miatt az augusztus 20-i ünnepségek elmaradtak.

- Ilyesmi a több megszakítás után 1966 óta minden évben újra megrendezett tűzijátékok történetében nem volt, egyedül 2002-ben az árvíz miatt, de akkor azt augusztus 31-én bepótolták.
- De nem maradhatunk tűzijáték nélkül! Államalapításunk alkalmából válasszunk egyet az elmúlt 10 év felejthetetlen tűzijátékai közül, és nézzük meg azt a Honfoglalás előtt!

ÉLJEN AUGUSZTUS 26.50!

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.08.20.


1979 augusztusában külső munkatársként dolgoztam a Ludas Matyinál. Ez (a fiatalabbak kedvéért) azt jelentette, hogy nem ott volt a munkahelyem, de a humoros hetilap már rendszeresen közölte az írásaimat. Mindez csak azért lényeges, mert bármennyire is csábító lenne állítani, szellemi termékként még részben sem volt közöm a képen látható rajzhoz.

Endrődi István készítette a karikatúrát. A képen nem látszik, de Pistának zseniális keze volt, Ludas haknikon sokszor szórakoztatta azzal a nagyérdeműt, hogy egyszerre két kézzel rajzolt. Karikatúrát bűn elmagyarázni, most sem az következik. Már csak azért sem, mert anélkül is látható, hogy az eladó hölgy a sok árváltozástól annyira megzavarodik, hogy az Éljen augusztus 20 feliratot is átjavítja.

Ebben az érdekesség, ha úgy tetszik, bátorság, hogy a politikának annak idején is voltak hívószavai. Akkoriban persze nem Brüsszelt, és a migránsokat kellett megállítani, hanem a határainkon begyűrűzni szándékozó inflációt. Mert azt hallottuk évtizedeken át, hogy megállítjuk a határokon az inflációt, nem hagyjuk begyűrűzni. Így is történt – egészen a hetvenes évek végéig, amikor kiderült, hogy ez mégsem olyan egyszerű. Az inflációt ideig-óráig fel lehet tartóztatni, de ha nagyon akar jönni, idővel – legalábbis részben – be kell engedni...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN ZÁSZLAJA ISMÉT A MAGASBAN

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.08.20.


Különös vonzalmat érez Orbán Viktor a magasba emelt zászlók iránt. Már 2014-ben, a választások előtt is így beszélt: „Egységben az erő, egy a tábor, egy a zászló! Csak a Fidesz! Magasba a zászlókat, fel győzelemre!” 

Most, hat évvel később, az augusztus 20-i ünnepségen, illetve a trianoni emlékhely megkésett átadásakor ismét előkerült a zászló, mégpedig ily módon: „Mi, magyarok, ma a túlélés bajnokaiként állunk a történelem színpadán – hangsúlyozta a kormányfő, aki kiemelte, hogy olyan erővel kell erről szólni, ami a Kárpát-medence legtávolabbi zugáig, sőt, azon is túl elhallatszik. Magyarország nemcsak túlélt és megmaradt, de zászlóit magasra emelve, győzelemre áll. Száz verejtékes év árán megértettük, soha többé nem engedhetjük meg maguknak a gyengeség luxusát.”

Nyilván csak az elvetemedett Orbán-gyűlölőknek jut eszébe a Horst Wessels Lied, azaz az SA harci dala, amely ezzel a szöveggel indul: „Magasra a zászlót”. A zászló sok nótában, szövegben kerül elő, gondolom más indulókban is, bár most nekem egy sem jut az eszembe, és meglehet, igazságtalan is egy náci indulót emlegetni. Ha mégis keresünk némi indokot, akkor csak azt találjuk, hogy az örök harcban álló, állandóan ütközetekre készülő magyar miniszterelnök ezúttal is a militáns gondolatok köré szőtte ünnepi szónoklatát. A felsorakozott, avatásra váró katonatisztek előtt arról beszélt, hogy „Ma még kevesen tudják, hogy mennyire fontos szerep vár Önökre, nemcsak fegyvereink gyarapodó ereje miatt.”...

KÖVETKEZMÉNYEK NÉLKÜL FOGADNAK EL LUXUSAJÁNDÉKOKAT A KORMÁNYTAGOK

INDEX
Szerző: INDEX
2020.08.20.


Az országgyűlési törvény szerint a képviselők nem fogadhatnak el a megbízatásukkal összefüggésben olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely meghaladja a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét. Ehhez képest az elmúlt években a kormány jó pár tagja lebukott, amikor ezt megszegte, de még senki nem bukott meg a botrány miatt. Most épp Szijjártót fotózták le, amint az Adrián jachtozott, két éve Orbánról derült ki, hogy magánrepülővel jár a külföldi Vidi-meccsekre, négy éve pedig Rogán helikopterezése tartotta hónapokig lázban a magyar nyilvánosságot. Így mulatnak a magyar politikusok...

ITT OLVASHATÓ

SEGÉLYKIÁLTÁS A FIATALOKÉRT, AKIKKEL KEGYETLENÜL ELBÁNIK A KORONAVÁLSÁG

NAPI.HU
Szerző: KOMÓCSIN SÁNDOR
2020.08.20.


Olyasvalaki szólalt meg ez európai fiatalok képviseletében, akitől múltja alapján nem számíthattunk ilyen gesztusra. Mario Draghi, az Európai Központi Bank volt elnöke felhívta az európai kormányok figyelmét arra, hogy a koronaválság idején felvett hiteleket lehet rosszul és jól elkölteni.

Az európai fiatalok találtak egy hőst, aki kiáll az érdekeikért: Mario Draghit, az Európai Központi Bank volt elnökét - véli Ferdinando Giugliano, a Bloomberg publicistája. Draghi első jelentős beszédében, amit távozása óta tartott, a tinédzserek és a huszonévesek szövetségeseként lépett színre, éppen akkor, amikor ennek a generációnak veszélybe került a jövője. Egészségügyi nézőpontból a koronavírus elsősorban az időseket fenyegeti, az a gazdasági válság azonban, amelyet járványos terjedése okozott, a fiatalokon veri el a port - többféleképpen.

A legközvetlenebb káros hatást azzal gyakorolja, hogy aláássa a tanulásukat a közoktatásban és az egyetemi szinten is. Kezdődött a karanténnal, ami szétzilálta az oktatást, folytatódik a szociális távolságtartás szabályának betartásával, ami továbbra is akadályozni fogja, hogy a tanulásra koncentráljanak. A mások káros hatás, ami a fiatalokat éri, a gazdasági válságból fakad. Ők azok, akiknek állásai a legkevésbé védettek, és akiknek a legkevesebb pénzügyi tartaléka van a munkanélküliség átvészelésére...

KARÁCSONY: AZ EZERÉVES MAGYAR ÁLLAM NEM ÉPÜLHET FENNHÉJÁZÓ URALKODÁSRA

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2020.08.20.


„Sokféle elnevezése volt a múltban a mai ünnepnek, augusztus 20-ának. Én ezt az újkeletűt szeretem a legjobban: Magyarország születésnapja” - kezdi csütörtöki Facebook-posztját Karácsony Gergely főpolgármester. Azt írja, keserédes ez a születésnap, mert a járvány miatt tele vagyunk nehézségekkel, fájdalmakkal és szorongásokkal. „A járvány és a gazdasági válság megváltoztatta szokásainkat, örökérvényűnek hitt normákat írt felül, dogmákat döntött romba.”

Szerinte ez a változás kényszerét hozta el Magyarországon és a világban is. „Új társadalmi-gazdasági viszonyrendszert kell alkotnunk, amelyben számba vesszük a járványveszély által előhívott társadalmi reakciókat, és azokat a válságtüneteket is, amelyek már a koronavírus előtt itt dörömböltek az ajtónkon.”

Karácsony azt írja, a járvány magyarországi tapasztalatai egy irányba mutatnak:

„Fenntarthatóbb és emberségesebb politikára, zöld és szociális fordulatra van szükség. Magyarország idei születésnapját úgy kell megélje, hogy az újjászületésére készül.”Szerinte ehhez a közösségek megerősítésén keresztül vezet az út, amit kirekesztés és megbélyegzés helyett csak elfogadásra és türelemre lehet építeni. „Az ezeréves magyar állam is közösség, ami nem épülhet fennhéjázó uralkodásra, csakis a szolidaritásra és a partnerségre. A közösséget nem a bezárkózás, hanem az együttműködés, az összefogás erősíti.”
„Én úgy látom, társadalmi immunrendszerünk erősítésében egyre fontosabb szerep hárul a helyi közösségekre” - írja Karácsony, aki ezután Sólyom László volt köztársasági elnököt idézte arról, hogy a helyi közösségeknek alapvető alkotmányos joguk van a saját ügyeiket intézni...


JÓVÁHAGYTÁK A KÉPVISELŐK A SZABADSTRAND EGY RÉSZÉNEK ELADÁSÁT GÁRDONYBAN

MAGYAR HANG
Szerző: GRIMM BALÁZS
2020.08.20.Rendkívüli testületi ülést tartott szerdán délután a gárdonyi képviselő-testület, amelyen megszavazták, hogy eladják a polgármester által csak resztliként emlegetett, önkormányzati tulajdonú területek egyikét. Egy közvetlenül a vízparton, a szabadstrandon található 800 plusz 1200 négyzetméteres területről van szó.

Helyi civilek már korábban is tiltakoztak a Velencei-tó partjának beépítése ellen, ennek részeként egy csaknem ötezer aláírást tartalmazó petíciót adtak át Tóth Istvánnak, a város fideszes polgármesterének.

Tóth István a dokumentum átvétele után jövő hétre ígérte, hogy találkozik a civilekkel. A polgármester ugyanakkor, a petíció átvételének napján, azaz hétfőn rendkívüli testületi ülést hívott össze szerdára. A napirendi pontok között szerepelt egy gárdonyi ingatlan eladása, egy másik ingatlant érintő adásvételi szerződés aláírása, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitánysággal kötendő megállapodás, egy „Forgalomképessé nyilvánítás”, valamint „Egyebek”...


A MEGHASADT GRÁNITTÖMB

168 ÓRA
Szerző: ZUBRECKI DÁVID
2020.08.20.


A trianoni békediktátum századik évfordulója elég fontos és elég kerek évforduló ahhoz, hogy az állam emlékművet állítson, amelyet most avatnak fel hivatalosan. Már a tervet is sokan bírálták, mondván, a mélybe vezető rámpa önmagában depressziós hatással van a látogatóra, aki alant inkább a nemzet sírhelyeként értelmezheti a mécsest, mintsem a túlélés szimbólumaként. Zubreczki Dávid építészeti szakíró ezzel szemben felfedezte a mű sokrétű üzenetrendszerét, amelyről a Tervlap című építészeti szakportálon számolt be egy júniusban megjelent cikkében. Ezt olvashatják az alábbiakban.

Megkönnyebbülés volt, mikor kiderült, hogy ez nem egy újabb, kopjafa hegyében üldögélő szentkoronás turul lesz, amelyet szomorkodó emberek vesznek körbe. Mielőtt nekem jönne valaki: ezek is erős és fontos szimbólumok, de olyan tömegben és színvonalon csépelték el őket az elmúlt évtizedekben, hogy egy egész országnak szóló emlékmű esetén jó lenne már továbblépni rajtuk.

Persze nagyon nehéz valami 21. századi dologgal előrukkolni, főleg nálunk, ahol egy emlékművet mindenképpen politikai alapon ítélnek jónak vagy rossznak. Erre legszebb példa a forradalom ötvenedik évfordulóján állított 1956-os „Vaskefe” a Városliget szélén. Budapest egyik legszínvonalasabb, legerősebb köztéri alkotása ez az ezredforduló óta, de másfél évtized elteltével sem békélt meg vele mindenki.

Az Országházzal szemben épülő, Alkotmány utcai Nemzeti összetartozás emlékhelyének megítélése még kacifántosabb. Egy utcaszint alá süllyesztett, meghasadt gránittömb belsejében égő öröklángról van szó, amelyhez száz méter hosszú lejtő vezet le a Kossuth tér irányából. Oldalfalain az egykori Magyarország valamennyi településének neve olvasható az 1913-as helységnévtár alapján.

Ez a tájépítészeti beavatkozás sokkal közelebb áll a kortárs köztéri emlékjelek szellemiségéhez (cipők a Duna-parton, golyók a Földművelésügyi Minisztérium falában, a Reform500 idézetes kövei a Kálvin téren, vagy az ELTE világháborús bronzcsíkja a téglafalban), mintsem a 20. századi hagyományos emlékművekhez. Mondjuk az egy sarokkal odébb álló, soka
t vitatott Nemzeti Vértanúkéhoz...

TÓTA W.: HODÁSZ ATYÁVAL AZ EGYHÁZ AZT JÁTSZOTTA LE KICSIBEN, AMIT A NER NAGYBAN

HVG360
Szerző: TÓTA W, ÁRPÁD
2020.08.20.


Magyarország egyik legnépszerűbb papját leállította a saját egyháza. Elvégezte ugyanazt, amit nagyban a NER. Pedig a megújuláshoz az esélyt éppen ezek a saját hangon, hiteles és autonóm személyként megszólalni képes "sztárok" adnák. Vélemény.

Nem csak nagyzenekarok, magányos szólisták is a malomkövek között végzik. Egymástól nem függetlenül, hiszen ugyanaz a passzátszél hajtja a malmot. Hodász András, Magyarország egyik legismertebb papja befejezi internetes evangelizációját, lelőtte YouTube- és Instagram-csatornáját, ott verje meg az Isten az egészet, ahol van.

Az után döntött így, hogy „elbeszélgetett vele” Erdő Péter bíboros. Nem tudjuk, mi történt a prímási palotában, csak az eredményt. Kényszerítés, zsarolás, fenyegetés? Azt sem, van-e köze ennek ahhoz, hogy Hodász atya kidugta az orrát az Indexért rendezett tüntetésre. Csak joggal feltételezzük, hogy igen, és hogy
"a magyar katolikus egyház most lejátszotta kicsiben ugyanazt, amit kenyéradó gazdája nagyban."...

EZ A TÖRTÉNELMI MAGYARORSZÁG EMLÉKMŰVE, NEM A MAGYAROSÍTÁSÉ – VÁLASZOLNAK A TRIANON-MEMENTÓ SZAKÉRTŐI

VÁLASZ ONLINE
Szerző: A szerk.
2020.08.20. 


Komoly visszhangot váltott ki a Valló Andor álnéven publikáló vendégszerzőnk Trianon-emlékműről szóló írása. Az augusztus 20-án felavatandó alkotás koncepciójának kialakításában részt vettek a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének szakértői, akik fontosnak tartják, hogy a Válasz Online olvasóit tájékoztassák az 1913-as helynévtár Valló által kifogásolt használatának okairól. A Molnár Antal, Fodor Pál (az intézet jelenlegi, illetve korábbi igazgatója) és Demeter Gábor által jegyzett írás leszögezi: „a szerző megállapításai általában helyesek, konkrét példái valósak és a történész szakma számára is elfogadottak.” Ugyanakkor sérelmezik, az emlékmű kritikusa nem javasolt alternatív megoldást, s levezetik, miért lett volna még rosszabb a korábbi összeírások használata...

MI MEG ÖRÜLJÜNK ANNAK, HOGY ŐK BOLDOGOK ÉS JÓL ÉRZIK MAGUKAT, HISZEN MEGÉRDEMLIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: VOGRONICS ANDRÁS
2020.08.20.


Majd az mondják, irigy geci vagyok. Nem, nem vagyok az, sőt. Általában örülök mások sikerének vagy boldogulásának, főleg akkor, ha amögött valódi teljesítmény, munka és kimagasló eredmény van. Mindenki megérdemli a jobb életet, ha tett érte, ha megdolgozott érte. Ha valaki a saját szellemi vagy fizikai erejével keresett rengeteg sok pénzt, felőlem megtölthet egy medencét is 500 eurós címletekkel, és egy jót fürdőzhet benne, lelke rajta. Engem aztán biztosan nem zavar.

Viszont amikor azt látom, hogy a mi befizetett adóforintjainkból Rogán helikopterezik, Kósa motorozik, Borkai a Maldív-szigeteken nyaral és az Adrián kurvázik, Tiborcz felvásárolja Mészárossal az országot, Orbán apja csilliárdos, a fia a Kárpát-medence Donja, Szijjártó meg 6 milliárdos luxusjachton nyaralgat a pereputtyával, az igencsak felbassza az agyamat. Ez megint egy gyönyörű villanása volt ennek a nemzethy-konzervatív NER-vitéznek „mi nem lopunk, csak a szocik, különben is Gyurcsány luxuskormányzása” jeligére. Aki – mint láttuk – egyébként a Facebookon lelkesen osztogatja magáról a munka hőse fotókat, aki éjt nappallá téve gürizik értünk, és ha kell, agyonaláz mindenkit a szájával. Mert ugatni az tud, akár angolul is, ha kell, de amikor meg kéne szólalnia érdemben, akkor sunnyog, és lapít, mint szar a gazban. Vagy amikor az Átlátszó munkatársa lefotózza a luxusjachton, akkor a biztonsági szolgálatot, vagy a legénységet, vagy kit küld az oknyomozó újságíróra, mert milyen alapon koslatnak a miniszter úr után.

Érdekes, ilyenkor kikérik maguknak, holott kurvára közszereplők közpénzen, de az nem számít. Amikor bukó van, akkor sunnyognak és menekülnek. Most miért nem állt ki a feketeöves szájkaratés a hajó tatjára, és miért nem magyarázta el a sajtónak, hogy miből futja neki ilyen eszement luxusra? Miért menekül el úgy, hogy még a nyomkövetőt is kikapcsoltatja a jachton? Szánalmas, beszari alakok gyülekezete, akik ha felkapcsolja valaki a lámpát a spájzban, amikor lopnak, és ezáltal sajnálatos módon lebuknak, utána még nekik áll feljebb. Ezt az embert, aki a fél világ diplomatáit kioktatta, aki egy rakás nagykövetet elküldött az anyjába, aki kajánul vigyorog az ellenzék pofájába, megfutamította egy gumicsónaknyi újságíró? Hát hogy van ez, kérem tisztelettel?

KOCSIS GYÖRGYI: SZOTYI - A HVG SZUBJEKTÍV LAPAJÁNLÓJA

HVG ONLINE
Szerző: KOCSIS GYÖRGYI
2020.08.19.


Szabad-e színházlátogatás közben szotyolát köpködni? A bölcs rabbi válasza ismert: színházi előadás közben szotyizni természetesen tilos, viszont szotyizás közben színházat nézni nagyon is szabad. Biztosak lehetünk hát abban, hogy miniszterelnökünket nem a szotyizás imádata akadályozza abban, hogy focistadionok VIP-páholyai helyett a magyar színházak proszcéniumpáholyait tüntesse ki nagyra becsült jelenlétével. Hogy pontosan mi, arra Mundruczó Kornéllal készült interjúnkból következtethetünk. A neves magyar, de hovatovább külföldre kényszerülő filmrendező a hazai kultúrairányítás tendenciáját, a Színház- és Filmművészeti Egyetem általa „végtelenül ostobának” minősített agresszív kormányzati lerohanását látva

a magyarországi magaskultúra megszüntetésének súlyos veszélyére figyelmeztet.

A megállapítás nemcsak visszamenőleg ad értelmet annak a jelenségnek, hogy több mint két éve a magyar kormány kultúráért felelős tagja egy volt cirkuszigazgató, hanem előremenőleg is – a fideszes médiabirodalomban jelenleg zajló mozgásoknak, amelyek részleteit Fókuszban rovatunk elemzi. A közönségesség és a gátlástalanság jegyében újjászervezett és kiterjesztett kormányzati propagandasajtó legfőbb feladata a 2022-es választások előtt az lesz ugyanis, hogy a minőség és tájékozottság elleni oltószer széles körű alkalmazásával érje el a személyes autonómiával szembeni nyájimmunitást a fiatal választók körében, miután az öregecskedő Fidesz-hívek száma, a természet törvényeiből is következően, együtt fogyatkozik bálványaikéval.

Hogy a hatalommal megalkuvó „csicskalét” generációs továbbörökítése lehetséges-e, azt a „tanult tehetetlenség” társadalmi jelenségét vizsgáló címlapsztorink teszi nagyító alá. A pénzügyi párialétre kényszerített magyar értelmiség és középosztály, amelyben – Csepeli György szociálpszichológus szavaival – „a szabad ember deviáns”, a tanároktól, orvosoktól és papoktól kezdve a kutatókig, művészekig és újságírókig jóval többször nyújtott példát a „ne szólj szám, nem fáj fejem” típusú behódolásra, mint a sarokba szorított indexesek egzisztenciális bátorságára, vagy az olyan típusú személyes szuverenitásra, amit mostanáig a közismert Hodász atya mutatott fel. Hogy aztán őt is hogyan vitték be az erdőbe, azt Vélemény rovatunkban olvashatják.

Persze nem lehet mindenki Jan Palach – az a cseh diák, aki 1969-ben a prágai tavasz eltiprása elleni tiltakozásképpen felgyújtotta magát –, de nem is kell, elég, ha „csak” olyan bátor, mint egy fehérorosz tanárnő. Kontúr rovatunk szereplője, Szvjatlana Cihanouszkaja is alighanem megtehette volna, hogy bebörtönzött ellenzéki férje kiszabadítása végett önként szívességeket tesz a fehérorosz diktátornak. De inkább szembeszállt vele, a társadalom követte őt, Európa pedig elsöprő többséggel melléállt. Egyik kivétel a magyar miniszterelnök, aki nyilván nagy dilemmában van most,

mi is legyen a következő lépés a külügyi pávatáncban ahhoz, hogy ne bukjon látványosan orra.
Geopolitikai elemzésünk boncolgatja azt a valószínű új világrendet, amelyben a fő feszültség Amerika és a Kína–Oroszország–Irán alkotta autokrata szövetség között alakul ki. Orbán szívesen tetszeleg a „nagy játékos” szerepében, aki a kudarcait is maga tervezi. Holott tudvalevő: külpolitikájuk valójában csak nagy országoknak van, kicsiknek legfeljebb szomszédságpolitikájuk lehet. Orbán, ha máshonnan nem, nagy pávatánctanárától, Horthytól megtanulhatta ezt a leckét. Az iskolapénzt akkor is az ország fizette.

BARTUS LÁSZLÓ BEPERELI A LIBRIT, HA NEM HELYEZI VISSZA A FESZ LESZ CÍMŰ KÖNYVET, MERT JOGTALANUL TÁVOLÍTOTTA EL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.08.19.


Bartus László, a Fesz lesz című könyv szerzője, valamint az Olivia Media and Publishing Corporation, a Fesz lesz című könyv kiadója bepereli a Libri Könyvkereskedelmi Kft.-t, ha egy héten belül nem helyezi vissza a Fesz lesz című könyvet a boltjaiba, mert a kiadóval kötött bizományosi szerződést jogtalanul mondta fel. A Fesz lesz című könyvvel kapcsolatban semmiféle bírósági ítélet vagy bármely hivatalos hatósági határozat nem született, ilyen eljárás nem is indult. A Libri a Fesz lesz című könyv által leleplezett Németh Sándor ügyvédjének felszólító levelére, fenyegetésére döntött úgy, hogy a könyv árusítását beszünteti. A szerződés szerint ehhez nem volt joga.

A Libri jogi kérdésekben nem dönthet. Bírósági ítélet nélkül egyetlen kifogásnak sem adhat helyt, és nem szüntetheti meg egy könyv terjesztését. A Libri törvénytelenül járt el, súlyos erkölcsi és anyagi károkat okozott a könyv szerzőjének és kiadójának. Ezért Bartus László és a kiadó bepereli a Librit, ha nem állítja helyre a törvényes állapotot, és követeli a Libri által okozott erkölcsi és anyagi kár megtérítését, az el nem adott könyvek teljes mennyiségének eladási áron történő megfizetését. Az alábbiakban közöljük a Librinek küldött felszólító levelet, amely tájékoztatja a könyv olvasóit és vásárlóit a tényleges helyzetről.

A Fesz lesz című könyvvel kapcsolatban nincsenek megalapozott jogi kifogások. A Hit Gyülekezete eddig két pert indított újságok ellen a könyv állításaival kapcsolatban, mindkét pert elveszítette. Németh Sándor egy keresetet nyújtott be a könyv kiadójával szemben, amelyet a bíróság tárgyalás nélkül elutasított. Ugyanakkor a könyv állításai nyomán készült feljelentés alapján a NAV Bűnügyi Igazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya elrendelte a nyomozást Németh Sándor ügyében. Minden a könyv hitelességét igazolja. A Fesz lesz című könyv kizárólag nyilvánosan elérhető, nyilvános adatokat közölt, a nyilvánossághoz fűződő közérdek pedig felülírja a személyes adathoz való jogot.

A Libri jogtalanul tett ezzel ellentétes megállapításokat, mert ahhoz sem joga, sem illetékessége nincs. Az eljárása nem felel meg a tisztességes eljáráshoz való jog által támasztott követelményeknek. A kiadó megbízottjaként a másik fél oldalára állt, és tett neki egy szívességet, meghiúsította a róla szóló könyv árusítását. A Kiadó ezt puccsnak tekinti, és mind a “jogi aggályokra” való hivatkozást, mind az eljárást visszautasítja. Emögött a Hit Gyülekezete kezét sejti. Ez tisztességtelen üzleti magatartás, amely ellen a Kiadó pert indít...

EXPATOK KÖZT

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Zeke
2020.08.20.


Az expat lét sok szempontból hasonlít a határátkelőkére, más szempontokból pedig teljesen más. Például azért, mert sok esetben rendszeres, pár évente ismétlődő költözésről van szó, ráadásul egy kisebb (vagy nagyobb) iparág épül az expatok kiszolgálására – írja a nemrégiben külföldre költözött Zeke egy minapi találkozó kapcsán.

„Valamelyik nap úgy adódott, hogy meghívtak egy társaságba. Semmi extra nem volt, pár család, egy augusztusi kora esti találkozó, amilyenből akad bőven ilyentájt.

Ami érdekessé tette számomra, az az, hogy a résztvevők kivétel nélkül expatok voltak, mégpedig a lehető legklasszikusabb fajtából: különböző multicégek alkalmazottai, valamint követségi dolgozók.

Nekem, aki most kóstolgatom ezt a sorsot, egészen elképesztő élmény volt bepillantani ezekben az életekbe. Persze én is olvastam már sokat az expatlétről, de teljesen más dolog olvasni róla és teljesen más testközelből megtapasztalni.

Gondoltam, nagyon röviden írok róla, hátha másnak is érdekes lesz..."

A KORMÁNYMÉDIA ÁLHÍREKET GYÁRT, HA KELL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.08.20.


Hogyan falja fel a magyar médiát a hatalom? Miért diktátor Orbán Viktor? A Nyugat és Belarusz. Nemzetközi lapszemle.

Miután a magyar média mintegy felét bevették, a kormányhoz közeli médiavállalkozók a határon túlon is terjeszkednek – olvashatunk egy roppant átfogó elemzést a Visegrad Insightban. A szabad sajtóra a politikusok, legfőképp az autoriter politikusok - nem érdemként tekintenek, hanem ellenük indított támadásként élik meg létezésüket. A magyar sajtóviszonyok átalakítása iskolapéldája annak, miként kell irányítani a közvéleményt és a sajtó segítségével a hatalmat bebetonozni. Külön fejezetet szentel az Inotai Edit által írt tanulmány Simicska Lajosnak az államosítás és a központosítás címszó alatt, hisz nevéhez köthetőek ezek a folyamatok. S ebben az egyik legfőbb probléma az volt, hogy elűzve az eladdig külföldi tulajdonosokat a Fidesz-közeli cégek vagy emberek adófizetői forintokból vásárolták fel a magyar médiát, köztük az Origot, TV2-t, Népszabadságot, majd hozták létre 500 sajtóorgánumból a KESMÁ-t. S mindez Európa szeme láttára történt. A következő fázisban a megmaradt kritikus médiát fake newsnak titulálva igyekeznek elértékteleníteni. Ha nem tudod megvenni, keltsd rossz hírét – adták ki a jelszót. A koronavírus járvány idején pedig egy monitorozó egységet is felállítottak, amelyben hamisan hírbe hozva a médiaorgánumokat, a lejáratásukat tűzték ki célul. Megadja Gábor, a Századvég kutatója nem köntörfalazott, amikor az újságírók letartóztatását is kilátásba helyezte. Pedig hát, írja a cikk, a kormánymédiát nem korlátozta semmit, s ha kellett, maga gyártott álhíreket. Ami pedig a külföldi felvásárlásokat illeti, elsőként Habony Árpád közeli munkatársát, Schatz Pétert említi meg az elemzés az első helyen. S Észak-Macedóniát és Szlovéniát megjelölve terjeszkedési területként, s legalább 1,4 milliárd forintot erre költött összegként. Majd bekúszott a képbe London is, ahol a Visegrádi Négyek politikájának propagálására fogadtak fel újságírókat. Nyugat-Európába azonban a magyar vállalkozóknak még nem sikerült betenniük a lábukat.

Nemzeti ünnep - A szaúdi király jó egészsége kíván Áder Jánosnak
Szalman szaúdi király és a koronaherceg, Mohamed Bin Szalman nemzeti ünnepünk alkalmából a magyar köztársasági elnöknek küldött üzenetet Rijádból - tudtuk meg Szaúdi Sajtó Ügynökség által kiadott közleményből, amit számos helyi portál vett át. Ez alkalomból jó egészséget, boldogságot kívántak Áder Jánosnak, a kormánynak és a magyar népnek pedig kitartó növekedést és prosperitást.

Ezúttal nem a Fehér Ház, hanem a kormány nevében az amerikai külügyminisztérium adott ki közleményt augusztus 20-a alkalmából, amit Mike Pompeo külügyminiszter jegyzett. A szokásos diplomáciai körön kívül az üdvözlő szöveg kitért arra is, hogy a két ország miriád, azaz megszámlálhatatlan módon kötődik egymáshoz, értve ezen a személyes és szakmai kapcsolatokat, illetve a regionális és globális biztonsági ügyekben való együttműködést. Mike Pompeo még arra is kitért, hogy több mint 1 millió, magyar felmenőkkel büszkélkedő amerikai járult hozzá Amerika gyarapodásához és felvirágoztatásához közös történelmük során. A transzatlanti család tagjaiként mindkét ország elkötelezett az alapvető szabadságjogok elismerése iránt.

Orbán diktátor - Dublinból nézve

Az Irish Timesban nem kis polémia alakult ki a Belarusz választások és a diktátorról írt szerkesztőségi írás kapcsán, ahol Orbán Viktort is a diktátorok közé sorolták. Erre a Dublinban akkreditált magyar nagykövet, Manno István azonnal reagált, hogy Magyarországon él és virul a demokrácia, és demokratikus választások eredményeképpen lett az ország első embere Orbán Viktor. Mire egy újabb cikkben Deli Márton kivándorolt magyar cáfolta a nagykövet szinte minden egyes állítását, amellyel bizonyította, nincs se demokrácia, se fejlődés Magyarországon.

Moszkva szerint a Nyugat beavatkozik a belarusz belügyekbe

Az orosz nyelvű Gazeta a belarusz helyzetet értékeli, miután Brüsszel érdemi lépést tett azzal, hogy nem ismerte el a választások eredményét. Lukasenko többszöri próbálkozást visszautasítva továbbra sem hajlandó tárgyalni Angela Merkel német kancellárral, s a jelek szerint az Unió által javasolt, az ellenzékkel való tárgyalásos rendezéstől messze áll egyelőre. Magyarország a cikkben a Visegrádi Négyekkel együtt említve jelenik meg, mint olyan, amelyik a Belarusz Köztársaság elleni szankciók kidolgozásán munkálkodik, s nem kizárt, hogy többek akarata érvényesülésével, még magát a bukott elnököt, Lukasenkót is felveszik majd a „persona non grata”-t tartalmazó listára. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kifogásolja, hogy a Nyugat beavatkozik a belarusz belügyekbe, mert azt látja, hogy az ukrán forgatókönyv mintájára Nyugat-párti elnököt akarnak a mostani helyére ültetni. Az Egyesült Államokban úgy vélik, hogy az orosz gázszállítások megakadályozása segíthet a patthelyzeten. Trump bejelentette, egyeztetni fog Putyin elnökkel.

RÁADÁS: EZ MÁR SZEXUÁLIS ZAKLATÁS?

HINTALOVON ALAPÍTVÁNY
Szerző: Hintalovon Alapítvány + Gyermekjogi Követek
2019.


Ez már szexuális zaklatás?” címmel, 2019-ben készítettük el a Lanzarote egyezmény gyerekbarát változatát, az Európa Tanács megbízásából. A kiadvány, mely a gyerekek szexuális erőszak elleni védelméről szóló legfontosabb jogokat ismerteti a kamaszokkal, már 10 nyelven elérhető, melyet hamarosan további 2 követ. 

A kiadvány a szexualitás, a szexuális zaklatás, a szexting és grooming témáit járja körül olyan hétköznapi helyzeteken keresztül, mely a gyerekek számára ismerős lehet. Fő üzenete, hogy a gyerekek nincsenek egyedül a kérdéseikkel, aggodalmaikkal, és arra ösztönzi őket, hogy beszéljenek valakivel, akiben megbíznak – beleértve a szüleiket, tanáraikat, társaikat, pszichológust, a segélyvonalakat, helpchatet, vagy jogászokat. A kiadvány a Lanzarote egyezményben szereplő legfontosabb jogokat is rögzíti.

A gyerekbarát anyagot a Gyermekjogi Követeinkkel együttműködve készítettük, az Európa Tanács “End Online Child Sexual Exploitation and Abuse@Europe” (EndOCSEA) projektje keretében. Az eredeti angol és magyar verziókon túl 10 további nyelvre fordították le, melyből 8 kiadvány már elérhető az alábbi linken. A kiadványt az alábbi országokban használják és népszerűsítik: Albánia, Örményország, Azerbajdzsán, Bosznia és Hercegovina, Grúzia, Moldovai Köztársaság, Montenegró, Szerbia, Törökország és Ukrajna.

A 168 ÓRA AUGUSZTUS 19-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2020.08.19.Augusztus 20-a már majdnem három évtizede a hivatalos állami ünnep. Sokféle jelentése volt eddig is, de a Trianon-emlékmű avatásával egy újabb járult hozzá. Ez és a járvány fenyegetése pedig még hangsúlyosabbá teszi, hogy hivatalosan régóta alig tudnak vele mit kezdeni.

Az id
ő szorításában

Ádáz küzdelem folyik az ellenzéki önkormányzatok mozgásterének szűkítése érdekében, és ennek minden önkormányzat érzi a hatását. Így értékelte a kormánypolitikát Gémesi György, Gödöllő polgármestere, aki már harminc éve irányítja a Magyar Önkormányzatok Szövetségét. Van azonban olyan, aki ennél még sötétebben látja a fejleményeket. A hatalom a jelek szerint arra törekszik, hogy ellehetetlenítse az önkormányzatokat – vélte Pitti Zoltán gazdasági szakértő. Lengyel László politológus hibának tartja, hogy az októberben megválasztott ellenzéki városvezetők „szabad elvonulást” adtak elődeiknek, mielőtt kiderült volna, hogy sok helyen miért lett üres a kassza. De van még más baj is. Az ellenzéki pártok között többfelé konfliktusok alakultak ki, mert megérezték a pillanatot, hogy most koncokat lehet szerezni. Az egyik legjobb példa erre Göd, ahol egyelőre nincs remény a békülésre. A következő oldalakon megpróbáljuk kibogozni a legfrissebb fejleményeket. Összeállításunkból egy biztosan kiderül: a helyzet jelenleg nagyon bonyolult.

Az államosított autonómia
A hatalom a jelek szerint arra törekszik, hogy ellehetetlenítse az önkormányzatokat. Így nyilatkozott lapunknak Pitti Zoltán közgazdász. A volt APEH-elnök, a Corvinus Egyetem tudományos kutatója kifejtette: folytatódik az önkormányzatok jogosítványainak államosítása, a helyi közösségek jogi önállóságának felszámolása, és ez tükröződik a 2021-es költségvetés számaiban is.

Megérezték a gyengeséget

Az önkormányzati választás után Lengyel László politológus több írásában is kiállt a Szabad Városok Szövetségének létrehozása mellett, az ellenzéki többségű városok összefogásáért. Múlt októberben így írt: „Az ellenzék választási együttműködése sikert hozott. Most egy új együttműködési formával lehet és kell a győztes városoknak választóik jogos igényeit kielégíteniük… Erő és tudás ül szemben Orbán Viktorral, ha a tíz nagyváros és a hozzájuk szabadon csatlakozó többi város érdekeit és értékeit is képviseli a főpolgármester, s mellette ott ül például Szeged és Miskolc, Pécs és Szombathely polgármestere.”

Volt egyszer egy vadkelet

Gödtől még áprilisban elvette az állam a Samsung-gyárat, és most törvényesen működő önkormányzata sincs. Mint ismert: az LMP-s és DK-s alpolgármesterek, valamint a momentumos polgármester között odáig fajult el a vita, hogy a megválasztott városvezetőt augusztus eleje óta már másodszor is felfüggesztették. Göd bevételeinek nagy része elveszett, és most törvényes polgármestere sincs. A kettő között akár összefüggés is lehet.

Gólyatábor újragondolvaMár a ponthatárok kihirdetése előtt is kérdéses volt az egyetemeken, vajon megtarthatják-e az idén a gólyatáborokat. Mára ez kikristályosodott: sok egyetemen döntöttek úgy, hogy a hallgatók egészségének védelme érdekében megpróbálnak más módot találni az új elsőévesek megfelelő módon történő köszöntésére és integrálására az egyetem közösségébe.

Akinek támogatás helyett csak alamizsna jár
Nem csupán a civil szervezetek küzdenek azzal, hogy forrásokhoz juthassanak a működésükhöz, vagyis hogy egyálalán fennmaradhassanak. Ugyanez a gondjuk többek között a tanodáknak is. Pedig nemes a céljuk: esélyt adni a hátrányos helyzetű fiataloknak a felzárkózásra, és segíteni nekik abban, hogy megtalálják saját útjukat az életben. A szervezetek fenntartói különböző módokon boldogulnak, és próbálják hosszú távon biztosítani a szolgáltatásokat.

A szabadság fantomja

Orbán rendszere újra és újra nekirugaszkodik a digitális világ megrendszabályozásának. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint súlyosan aggályos, hogy a felfüggesztett Facebook-tartalmak és -profilok esetében a felhasználónak személyes okmányokkal kell azonosságát igazolnia, ami „a hazai adatvédelmi szabályzat elveivel és a hatóság gyakorlatával egyaránt ellentétes”.

Elszabadult bika

Ismét fokozódik az utcai kábítószerhelyzet: már tizenegy ember haláláért felelős az a „bika” nevű drog, amely nemrég bukkant fel a szerhasználók között. A főváros utcáin pedig váratlan helyeken tűnnek fel a drogosok, akik legújabban már a Parlamenttől pár sarokra fetrengenek öntudatlan állapotban. Sikerül megakadályozni, hogy elszabaduljon a pokol?

Nem bánta meg, hogy őszinte volt

2013 végén áttétes méhnyakrákot állapítottak meg nála – addig félrediagnosztizálták, félrekezelték. Rengeteg minden történt vele 2020 márciusáig, amikor a sokadik PET CT-je is negatív lett: kemoterápiát kapott, sugárkezelést, megműtötték, de a daganat visszanőtt: volt, hogy az orvosa csak 1 százalék esélyt adott a túlélésre, azaz semmit. Meggyógyult. Szentesi Éva most könyvet ír.

MIKÖZBEN A NER LEGÚJABB JÁTSZÓTERE MEGTELT, A FŐVÁROS EGYRE KOMOLYABB GONDBA KERÜLT

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.08.19.


...Miközben Szijjártó védelmére kelt a fél politikai „elit”, addig a külügyminiszter megpróbálja elsunnyogni a dolgot. Persze ne gondolja azt senki sem, hogy ezt Szijjártó nem fogja megúszni. Mit neki egy oligarcha jachtján történő nyaralás? Kinek kellene elszámolnia azzal, hogy miből és hogyan engedhette meg azt, hogy egy több milliárdos luxusjachton töltse az állítólagos munkanapjait? Itt valódi luxusról beszélünk, nem a Hadházy-féle luxusról, amelyet a propagandamédia oly sokáig hajtogatott, miközben soha nem is létezett. Miközben Orbán luxusgépekkel repked szerte a világban, Szijjártó egy jóval több mint 100 millió forint értékű villában tengeti a napjait, és a NER krémje milliárdossá vált, addig továbbra is az a kérdés a keresztény jobboldalon, hogy miből telik Gyurcsánynak vagy Hadházynak arra, amije van? Miközben mindketten bizonyíthatóan meg is dolgoztak ezért, ez messze nem mondható el Mészárosról, Tiborczról vagy épp Szijjártóról.

Utóbbi, mint arról már biztosan mindenki jól értesült épp az Adrián töltötte szabadságát vagy a munkanapjait, ki tudja. Erről majd dönt a miniszterelnökség, csak egy kis időre van szükségük, hiszen nem számítottak arra, hogy le fog bukni a külügyminiszter. A sztorit az Átlátszó hozta le, amit én jelen állás szerint féltek, hiszen valódi oknyomozó munkáért már több újságot is beszántott a hatalom. Kérdés persze, hogy erre képes lehet-e az Átlátszó kapcsán is, hiszen az olvasói adományokból létezik. Hogy meg fogják próbálni elhallgattatni őket, azt szinte biztosra veszem, de biztos vagyok benne, hogy erre már felkészült a lap jogi csoportja is.

De térjünk is vissza arra, hogy merre járt ez a nagyszerű ember. Orbán nemrégiben arról beszélt, hogy kevesebb Adria, több Balaton. Parancsnak is felfogható megnyilatkozása eddig be is vált, mivel a magyarok nagyon nagy része a Balatonhoz utazott, ahol több milliárd forinttal támogatta a közpénzből egyébként is kitömött NER-vállalkozókat. Nem akarom én azokat szidni, akik a Balatont választották, csak megérteni nem tudom. De ez legyen az én gondom. Szijjártó viszont nem vette komolyan a főnök parancsát, ő konkrétan az Adriára ment a Balaton helyett, ami ha mondjuk megnézzük a luxusjacht méreteit, talán érthető is. Nem biztos, hogy egyrészt elfért volna vele kényelmesen a magyar tenegren, másrészt pedig nem kizárt, hogy megbámulták volna. Érthető okokból. A hazai elit tehát úgy döntött, az itthon „keresett” pénzüket valahol külföldön költik el.

A kormányról nem állítható, hogy ne segítené a turizmust, de az már igen, hogy az ellenzéki kézbe került fővárost hagyja lepusztulni. Pontosan tudható volt, hogy a külföldi turistákból élő fővárost – a magyarok ugyanis jóval csekélyebb számban engedhetik meg maguknak a budapesti szálláshelyeket – az ország többi részénél is súlyosabban fogja érinteni a koronavírus-járvány. Ez kapóra is jött Orbánnak, hiszen amellett, hogy a vidéki turizmusba százmilliárdokat ölnek bele – a pénz egy jelentős része saját haverjaiknál köt ki, hiszen lényegében felvásárolták a Balatont –, a fővárosnak nem adtak szinte semmiféle támogatást, sőt, különböző adók és hozzájárulások formájában még attól a bevételtől is megfosztották a várost, amelyek korábban legalább elérhetőek voltak. Ezzel pedig lassan, de biztosan semmizik ki a fővárost, Karácsonyt olyan helyzetbe hozva, a
melyet nehéz lesz átvészelni. Miközben folyamatosan elvonásokról döntenek, a propagandamédiájuk megpróbálja úgy beállítani a városvezetést, mintha ők lennének felelősek ezekért az elvonásokért, nem pedig a magyar kormány...

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR BÁLINT: NEMZETI SZABADSÁGHARC ORBÁN BŰNSZERVEZETÉVEL SZEMBEN

KLUBRÁDIÓ
Szerző: SZÉNÁSI SÁNDOR
2020.08.10.


Nincsenek közös értékek a hatalommal, ezért kormánykritika helyett rendszerkritikára van szükség Magyar Bálint szerint. A szociológus, volt miniszter egyértelműen az egy közös ellenzéki lista (párt, szervezet) mellett állt ki, amelynek, mint mondta, a programja nem lehet más, mint „nemzeti szabadságharc Orbán bűnszervezetével szemben”. Úgy véli, ez a rendszer a hatalom kizárólagos birtoklására tör (vagy már el is érte azt), és maffiaszerűen működik, élén a keresztapával. Orbán Viktor rendelkezik az ország vagyona, erőforrásai felett saját belátása szerint, gyakorlatilag korlátok nélkül 
– mondta a korábbi SZDSZ-es politikus.

Magyar Bálint szociológust, egykori oktatási minisztert arról kérdeztük, hogy az Élet és Irodalomban a múlt héten megjelent közös cikkük Kozák Mártonnal Ha nem tetszik a rendszer címmel. Az írás arról szól, hogy megszületett az ellenzéki választó Magyarországon, csak nincs az az ellenzéki kihívó, amely érvényesíteni tudná az igényeit.

Magyar Bálint azzal kezdte: az írás alapvető mondanivalója, hogy a kormánykritikai alapállást rendszerkritikai alapállásnak kell felváltania. Előbbinek az a lényege, hogy a hatalom és az ellenzék értékei közösek, és az igazi vita a kormányzás mikéntjéről van, arról, hogy ezeket a közös értékeket milyen módon lehet a legjobban megvalósítani. De szerinte ezzel a hatalommal nincsenek közös értékek, fel kell mondani ezt a hiteltelen konszenzust, és kimondani, hogy a rendszert kell felszámolni a közös értékek érvényesüléséhez. Szerinte a rendszer a formális intézményeket háttérbe szorítva informális intézményeket hoz létre, személyes függőségek, egyéni döntések alapján kormányoz, tehát ebben az – álláspontja szerint – autokráciában a hatalom egyszemélyes birtokosa, Orbán Viktor rendelkezik az ország vagyona, erőforrásai felett saját belátása szerint, gyakorlatilag korlátok nélkül.

Szerinte a saját törvényei alapján is illegitim a rendszer, nem külső, morális alapállásból mondja ezt. Ugyanis a 2011-es alaptörvény is tiltja a hatalom kizárólagos birtoklására törekvést, pedig ez már nem törekvés, hanem befejezett tény. Másfelől pedig „bűnszervezetként működik”, ezt azért teheti meg, mert az ügyészség és az ÁSZ működése ellehetetleníti a fellépést a bűncselekményekkel szemben (a bíróságok megtörése már régóta tart).

Minek nevezzelek?

Értelmiségi körökben azt gondolják, hogy a rendszer megnevezése – illiberális demokrácia, hibrid rezsim – érdektelen, de ezek általános kategóriák, nem adják meg, mivel állunk szemben. A rendszer alapvető két tulajdonsága szerinte, hogy a hatalom kizárólagos birtoklására tör és bűnszervezetként működik, lerabolja a nemzetet, jövedelmeit magánvagyonná alakítja. Az elit nem új párt, osztály, hanem klánjellegű szerveződés, a patriarchális nagycsalád mintáit képezi le. Ezeket együtt tekintve lényegében maffiakormányzásról lehet beszélni szerinte, ahol a családapa, keresztapa egyszemélyi önkényúr, és minden más, partneri viszonyt vazallusi viszonyokká alakít. Hozzáfűzte: amikor a hatalom önkényes döntésekkel büntet és jutalmaz, az olyan, mint a fojtófogás, amelynek az a lényege, hogy valaki nem tud mozogni, de azért nem fullad meg. Lehet forrásokhoz jutni Magyarországon, ha valaki önkéntesen a rendszer kliensévé válik, behódol, megtörik a gerince. Legyenek ezek rockzenészek vagy építési vállalkozók, akkor kapnak forrásokat, ha az önkényúr fennhatósága alá helyezkednek és nyilvánosan kiállnak az uralom mellett.

Feltette a kérdést: mit jelent az illiberális demokrácia? Ennek védelmezői kormányoldalról azt mondhatják: mégiscsak demokrácia, de nem liberális, tehát „nem zsidó”. Ha nem zsidó, akkor milyen? Magyar, ez a mi sajátos demokráciánk, akkor mi ezzel a baj? – vélheti a szélesebb közönség.

Mire ismernek rá az emberek?

Az értelmiség három megnevezést használt, ezek a diktatúra, az autoriter rendszer, és maffiaállam; a 2018-as választás előtt egy ezzel foglalkozó Medián-felmérésen a bizonytalanok (akiket az ellenzéknek meg kellene győznie) 30 százaléka a maffiaállamot jelölte meg. Vidéken inkább, mint Budapesten, mert kisebb településeken jobban átlátható, hogy vannak kiszolgáltatva a helyiek a polgármesternek. Ezt a kormányzat is értette, hogy mennyire problémás: 2014-ben az MSZP kijött egy „Simicska-Orbán: maffiakormány” feliratú plakáttal, de ez két hét után eltűnt. Magyar Bálint ezt azzal hozta összefüggésbe, hogy egyes szocialista politikusok leállították a Rogán Antal ügyeivel foglalkozó ellenzéki sajtót. A Jobbiknak is volt hasonló kampánya, meg is kapták a 600 millió forintos büntetést – tette hozzá.

Kis településeken mégis a fideszre szavaznak többen – jegyezte meg műsorvezetőnk. Ennek Magyar Bálint szerint több oka van, például az, hogy kegyúri módon osztogatnak javakat. Példaként említette, hogy a nyugdíj egy részét „ellopták”, és itt nemcsak a magánnyugdíj-pénztárakra, hanem a torz inflációs adatokra és egyéb tényezőkre is gondol, de közben nyugdíjprémiumokat, miniszterelnöki levéllel ellátott ajándékokat osztogatnak év végén. Ennek olyan szociálpszichológiai hatása van, hogy az ember úgy érzi, törődnek vele, mert szeret közvetlenül kapni valamit. Ezen nincs mód változtatni, sok mindenen viszont van.

Először is: ha az emberek látják a rendszer működését, akkor akarhatnak ellene fellépni, ha annak van intézményi kerete, szervezete, van minimális esélye az eredményességének. Ha ez nincs, akkor előáll a majdnem egy évtizede tartó helyzet, hogy az ellenzéki pártok kockázatvállalást várnak a választóktól, miközben ők erre nem hajlandók. Egyes emberek viszont tényleg sokat veszíthetnek. Például az iskolarendszer államosítása – vélekedett Magyar Bálint – nem azért történt, mert azt hitték a vezetésben, hogy ettől csökkennek az egyenlőtlenségek, hanem azért, hogy ha kirúgnak egy nyilvános elégedetlenkedő tanárt, akkor máshol se kaphasson állást. Rossz belegondolni abba, hogy milyen szintjei vannak az egzisztenciális kiszolgáltatottságnak. Például egy közmunkás jogi státusza „ezerszer bizonytalanabb”, mint a Horthy-rendszerben egy cselédé volt, utóbbi jobban körül volt bástyázva törvényekkel. A közmunkás alkalmazása a polgármester egyéni döntésétől függ, teljesen érthető, hogy ha nincs, aki szervezeti formát tudna adni az elégedetlenségnek, ő kénytelen egyéni alkukba menekülni.

Ellenzék: építés helyett rombolás
Úgy véli: rendszerellenes szavazás volt a tavaly október önkormányzati választás, sok helyen csak az volt a fontos, hogy ne a fideszes jelölt nyerjen, nem feltétlenül a személyes kvalitások döntöttek. Bár – tette hozzá –, ha nem Karácsony indul, nem nyeri meg az ellenzék Budapestet. Jelenleg azt látja, hogy az ellenzéki pártok egymással versenyeznek, nem építkeznek, hanem rombolnak (a gödi esetet is felhozta példaként). Az ellenzék építését az előválasztások szolgálnák a volt miniszter szerint, ki kellene nyitni ezt a lehetőséget civilek előtt is, és fontosnak tartaná, hogy az indulók fogadjanak el bizonyos alapvetéseket (például, hogy nem akarnak közbeszerzéseken indulni és állami támogatást szerezni). El kellene érni azt is, hogy ha jól szerepel az ellenzék, ne vásárolhassák, zsarolhassák meg a képviselőit – ez azért fontos, „a Fidesznek ebben történelmi gyakorlata van”.

A mostani együttműködés Magyar Bálint szerint azt üzeni a választóknak, hogy az osztozkodásról szól, nem a kormányképesség bemutatásáról. Ha pedig ez nincs, nem lehet megbuktatni a kormányzatot. Nincsenek elvesztegethető tartalékok, a kormányzat bármit megcsinál, bármilyen szabályt megváltoztat akár közvetlenül a választás előtt, erre is fel kell készülni. Pedig az ellenzék olyan, mint akit kilöktek egy felhőkarcoló tetejéről, és minden emeletnél elmondja, hogy „ennél már nincs lejjebb”.

A program nem lehet más, mint „nemzeti szabadságharc Orbán bűnszervezetével szemben”. Ehhez minden érdekelt erőt egyesíteni kell. A két lista szerinte világos út a vereséghez; bal- és jobboldaliaknak is kell, hogy legyen helyük az együttműködésben. Abban kell megegyezniük a résztvevőknek, hogy a demokratikus viszonyokat és a jogállamot állítsák helyre, a társadalmi igazságosságot próbálják megteremteni, a keleti autokratának kiszolgáltatottságot nyugati orientációval váltsák fel, a klímaváltozással szemben tegyenek komoly lépéseket. Ezek bal-, jobb-, liberális és zöld ideológiai alapról is vállalhatók. Viszont amíg a rendszert nem döntik meg, szakpolitikákról hiúság ábrándozni, mert nem valósulnak meg.

Részletezte: két listánál eleve a körzetek 27 százalékában nem egy kihívója lenne a Fidesznek. De ha erősnek mutatkozna az ellenzék, bármikor átírhatja a Fidesz, hogy nem 27, hanem 50 százalék legyen, vagy akár annál is több. És ha ez így lesz, vége a két listás tötyörgésnek, elúsznak a választások. Magyar Bálint hangsúlyozta: a kormányképességet úgy lehet megmutatni, ha van közös ellenzéki szervezet vagy párt, amelynek a megállapodásai is nyilvánosak, ha tagjai együttesen lépnek fel, nem külön akciózgatnak.

PÁRHUZAMOS ÉLETRAJZOK KÖZÉP-EURÓPÁBAN - MATOLCSY GYÖRGY ÍRÁSA

NOVEKEDES.HU
Szerző: MATOLCSY GYÖRGY
2020.08.17.


Miért is ne hasonlíthatnánk össze Lengyelország és Magyarország 1990 utáni fejlődését, kitekintve a 2030-ig terjedő időszakra?

Közép-Európa – mások szerint Kelet-Közép-Európa – országai több szempontból is összehasonlításra érdemesek. Földrajzuk és történelmük, ezért geopolitikai erőterük közel van egymáshoz, társadalmi szerkezetük sem áll messze egymástól, gazdasági és pénzügyi fejlődésük lényegében azonos szintet ér el, miközben a 21. század új kihívásaira is hasonló, sőt sokszor együttes választ adnak. Ebből az országcsoportból is érdemes kiemelni két országot, Magyarországot és Lengyelországot, mert földrajzi adottságaik ugyan erősen különböznek, de értékrendjük alapján több azonosságot, mint eltérést mutatnak.

Mindkét ország, nép és nemzet átélte az elmúlt 1000 év európai történelmében lezajlott nagy átalakulások többségét. Átvették a kereszténységet, átélték a reneszánsz megújulás közép-európai áramlatát, mi magyarok a reformáció/ellenreformáció fordulatait, mindketten – a lengyelekkel együtt – a felvilágosodás, a racionális/tudományos gondolkodás hullámait, majd az első és a második ipari forradalom eredményeit. Túléltük a múlt század három világháborúját /első, második és hidegháború/, voltunk nagyhatalmak által több évszázadon át- és szétszabdalt nemzetek, voltunk birodalmakba betagolva és függetlenek. A „két jóbarát…” romantikus, mégis igaz mondása jelzi, hogy tartósan különleges kapcsolatban állunk egymással.

Mindkét ország társadalma alapvetően individuális /az egyéni érdek rendre megelőzi a közösség érdekeit/ és ez lehet a döntő a jövő megnyerése szempontjából is. Az elmúlt 50 évben az európai individuális nemzetek és közösségek /bajorok, svábok, lombardok, toszkánok, tiroliak, katalánok, baszkok, írek, skótok/ mind felemelkedtek. Most mi jövünk...

EURÓPÁBAN SEHOL NEM DRÁGUL ANNYIRA AZ ÉLET, MINT MAGYARORSZÁGON

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2020.08.20.


Júliusban váratlanul 3,8 százalékra ugrott a magyar infláció – közölte a múlt héten a KSH. Most az is kiderült, hogy Európában sehol nem mértek ilyen ütemű drágulást, vagyis rekorderek voltunk. Ebben egyszeri hatások is szerepet játszottak, hiszen a dohánytermékek és az üzemanyagok jövedéki adója is emelkedett.

Sehol nem mértek ekkora áremelkedést

Mindenkit meglepett a múlt héten, hogy a júniusi 2,9%-ról 3,8%-ra ugrott az infláció Magyarországon. Az elemzők előzetesen 3,2-3,3%-os értékre számítottak, vagyis a tényadat jelentősen felülmúlta a prognózisokat, ekkora ugrást senki nem várt...

ORBÁN MÓDOSÍTÁSA PATIKA-PONTOSSÁGGAL KISZÁMÍTOTT ALJASSÁG

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.08.20. 


„Nincs még vége...vannak elképzeléseim, hogy mi jöhet még, de nem szeretnék tippeket adni” – reagált portálunknak Witthinghoff Tamás a kormány legújabb lépésére, amellyel sokadjára az ellenzéki irányítású települések önkormányzatait igyekszik teljesen ellehetetleníteni. A hétfői Magyar Közlönyben megjelent – és azonnal hatályba is léptetett – kormányrendelet-módosítással a Modern városok programjára szánt pénzek újfajta leosztásáról döntöttek. Megsúgjuk, borítékolhatóan ennek is a Fidesz-irányította települések lesznek a haszonélvezői. A budaörsi polgármester szerint, ezzel a módosítással maga a kormány bizonyította be, hogy „az egész program egy nagy hazugság, ami kizárólag a pártfinanszírozásról és a baráti települések finanszírozásáról szól”.

Orbán Viktor aláírásával jelent meg a rövid, de annál jelentősebb módosítás (a Modern városok program megvalósításáról szóló 250/2016. (VIII. 24.) kormányrendeleté) a Magyar Közlöny hétfői számában, s ez komoly változást vetít előre a programban biztosított források leosztásában. Ugyanis miközben eddig a program kedvezményezettje a 23 megyei jogú város volt, addig mostantól melléjük felsorakoznak az azonos megyében található megyei önkormányzatok. Mint ismert, a tavalyi önkormányzati választásokon komolyan előretört az ellenzék: korábban csak két ellenzéki vezetésű volt a 23 közül (Szeged és Salgótarján), számuk októberben 1­0-re nőtt.

Ahogy Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke az ATV-ben a jogi nyelvet lefordította: akkor, amikor még a 23 megyei jogú város közül 21 fideszes vezetéssel működött, a kormány leszerződött több mint 3500 milliárd forint fejlesztési forrásra a városokkal. E pénzek egy része még nem fogyott el, nem bonyolódtak még le a pályázatok, s most („feltehetően azért, mert az október választásokat követően, más összetételűek lettek a városi önkormányzati testületek”) a kormány olyan döntést hozott, hogy ezek a források ne a megyei jogú városok, hanem a megyei önkormányzatok hatáskörébe kerüljenek. Gémesi csak azt nem hangsúlyozta – köztudottnak véve –, hogy a megyei önkormányzatok továbbra is narancsszínűek...

ORBÁN VIKTOR: EZ MAGYARORSZÁG MEGMARADÁSÁNAK HÉT TÖRVÉNYE

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2020.08.20.


...A miniszterelnök szerint kétségek gyötörnek bennünket az európai civilizáció jövője miatt, és a kontinens országai széttartó irányban haladnak. A nyugat lemondott a nemzet erejéről, a házasság és az utódok nyújtotta boldogságról és a keresztény Európáról, ehelyett migrációval, nyitott társadalommal és szivárványos családokkal kísérleteznek. Szavai szerint a nyugat elvesztette vonzerejét a mi szemünkben. Orbán Viktor szerint évszázadok óta nem kínálkozott ilyen esély hogy a közép-európai népek számára, hogy lengyel vezetéssel a Balti tengertől a Balkánig maguk szabják meg sorsukat. A csillagok szerencsés együttállása azonban nem tart örökké. Szembenéztünk és számot vetettünk: e száz év tanulságait súlyosaknak és messze hatónak éreztük, előle ki nem térhettünk. De a száz év magánya véget ért – mondta.

Ünnepi beszédében kiemelte: a megmaradásnak és túlélésnek is törvényei vannak, amiket fel kell vésni hazánk tartóoszlopaira:
- Haza csak addig van, amíg van aki szeresse.
- Minden magyar gyermek, újabb őrhely.
- Az igazság erő nélkül keveset ér.
- Csak az a miénk amit meg tudunk védeni.
- Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük.
- Határa csak az országoknak van, a nemzetnek nincs.
- Egyetlen magyar sincs egyedül.

Ez a XXI. századi Magyarország nemzeti politikájának könnyekkel és vérrel kiizzadt hét törvénye, tette hozzá...

EZ AZ Ő FAZEKA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.08.20.EU-csúcs: pipa, kormányülés: pipa, estebéd: pipa. Osztotta meg tegnapi ténykedésének velejét Orbán Viktor Mihály, és illusztrációul mellé biggyesztett egy piros fazekat, valamint egy bizonytalan identitású üveget pirosas trutymóval, rajta felirat: „Erős chili Viktortól”. Ehhöz jött egy hozzászólás, miszerint „jó, hogy megint köztünk van, és nyugalmat áraszt felénk, ha bajban vagyunk, tudjunk bizalommal önhöz fordulni”. Írta a fazéknak a magyar honpolgár, én pedig leestem a székről, most mászok vissza rá épp, de nehéz, mert magasan van.

Hülyékkel bonyolult az ember sorsa. Idézzük csak fel a Brian élete bájos jelenetét, amikor a bávatag népek követték a főhőst különféle vélt jelek alapján: hogy ez az ő töke, ez az ő saruja meg ilyenek, s amikor az elgyötört Brian nem bírta tovább, elordította magát, miszerint menjetek a picsába. A tömeg pedig egy arcban megmutatkozva kérdezte tőle: „Hogyan menjünk a picsába mester?” Valami ilyesmi szinten vagyunk, amikor a kedves vezető lefényképez egy fazekat, a „hogyan menjünk a picsába mester”, rajongó pedig üdvözli azt leborulva.

„Jó, hogy megint köztünk van, nyugalmat áraszt felénk”. – Van létjogosultsága a fröccsöntött Orbán-szobroknak, a világítós, kulcstartó Orbánoknak. Én például, ha élelmes vállalkozó lennék, faforgácsokat árulnék, mint annak idején – vagy most is, nem tudom, rég forgattam imakönyvet – a Krisztus keresztjéből való fadarabokat a belső borítóra ragasztva. Nos hát, erre a mintára mondanánk, hogy a fadarab egy kapufáról való, amelyet Orbán bődületes lövése forgácsolt le arról ifjú futballista korában. És még számos ilyen dolgot képes vagyok kitalálni.

Föl lehetne lendíteni az ereklyeipart, mint kitetszik, igény volna rá. Ez a játszma viszont kétoldalú, az egyik sarokban a birka öntudatú és intellektusú rajongó, a másikon viszont, aki felismeri, illetve eljutott odáig, az is elég, ha a fazekát megmutatja. Ez az istenné válás első lépcsőfoka, amit ugyan Orbán nem fogott fel, de láthatóan ínyére van a dolog. Ez az, amikor hagyja, hogy öregasszonyok csókolgassák a kezét, innentől már csak egy lépés a messiás-tudat, de most nem akarok elkezdeni hitlerezni. Csodálkozunk a jachtozáson, röpcsizésen, helikofferezésen? Ugyan.

A plebs ilyetén viszonyulása az igazán érdekes és szomorú viszont, hogy erre igény van, s a jelek szerint elég nagy. Csak mellékszálon utalnék itt a fáraókra és az ő piramisaikra például, amelyeket nem kivagyiságból építtetett az uralkodó, és nem azért épített az alattvaló, mert pisztolyt szegeztek a homlokához, ami az ismert okok miatt nem volt kivitelezhető. A nagy építkezések azért zajlottak, hogy a fáraó a túlvilágról is irányíthasson. Szükség volt a piramisra és mumifikálásra, hogy a birodalom fennmaradjon...