2018. február 1., csütörtök

KAMPÁNYRA KAPCSOLVA

ÁTLÁTSZÓ - MÉRTÉKBLOG
Szerző: Mértékblog
2018.02.01.


Manipulatív hírsorrend, a kormánypártokat a középpontba állító információ átadás, egyoldalú tájékoztatás. Befolyásolás, sulykolás, a tények elhallgatása, önkényes vágás. A mai magyar közszolgálati jogállású televíziót ezekkel a hiányos mondatokkal lehet jellemezni. Mert az állami televízióból a közszolgálatiság hiányzik. A választási kampány elkezdődött, az állami televízió a legkisebb ügyben a legrövidebb hír erejéig sem tud nem a kormányérdekeket kiszolgálva működni. A Szúrópróba havi elemzésében az állami televízió 2018. december 28-i kora esti és esti nagy híradóját vizsgáltuk. 

A legfontosabb hír

Vajon miért lesz vezető hír a magyar állami televízióban egy németországi kisvárosban elkövetett gyilkosság? Sokat persze nem kell gondolkodni rajta, a megfejtés rögtön a headline-ban látható. Természetesen azért, mert az elkövetője egy migrációs háttérrel rendelkező fiatal volt. Ezt a súlyos bűncselekményt alkalmasnak tartották a híradósok arra, hogy a kormányérdekeknek megfelelő tálalásban történő bemutatása apropóként szolgáljon a menekültekkel szembeni félelemkeltésre, erősítse az emberekben a kormányzatnak a menekültekkel kapcsolatos elutasító álláspontját. Már a beharangozóban is kiemelték, hogy menedékkérő volt a tettes. („AFGÁN FIÚ ÖLT MEG EGY LÁNYT – Menedékkérőként érkezett tavaly Németországba az a 15 éves afgán fiú, aki halálra késelt egy fiatal lányt”) A híradás címe is ezt rögzítette: „MENEDÉKKÉRŐ AFGÁN FIATAL GYILKOLT NÉMETORSZÁGBAN”. A hír felkonferálásában azt hangsúlyozta a műsorvezető, hogy az afgán tinédzsert tavaly kísérő nélküli menedékkérőként regisztrálták. Nyomatékosította, hogy Németországban egyre gyakoribbak a bevándorlókhoz köthető bűncselekmények, és ezért szakértők szerint végéhez közeledik a befogadást támogató kultúra.

Az esetről szóló összeállításban megmutatták a helyszínt, a kandeli drogériát, ahol a 15 éves lányt megölte a vele egykorú fiú. A tudósításban a történtekről elmondták, a két fiatal összeszólalkozott, a fiú végül kést rántott és leszúrta a lányt, aki a kórházban belehalt a sérüléseibe. A rendőrségi sajtótájékoztatón elhangzottakból azt emelték ki, hogy a fiatalkorú tettes afgán menedékkérő volt, majd a narrációban felhívták a figyelmet az üzlet falára kifüggesztett házilag gyártott plakátra, melyre készítője egy Angela Merkelt ábrázoló fotót ragasztott ki egy Merkel-től származó idézettel. Közölték a plakáton olvasható feliratot is „Nem tudom felismerni, hogy mit kellene másképp csinálnunk.” („Ich kann nicht erkennen, was wir jetzt anders machen.”)

A három és fél perces összeállításból 45 másodperc szólt a tragikus eseményről, a műsorelem többi részében három korábbi németországi erőszakos bűnügyet elevenítettek fel, ahol az elkövető szintén bevándorló volt. (Würzburgban 2016-ban egy afgán fiatal támadt egy vonaton az utastársaira, ugyancsak tavalyelőtt egy szír férfi Rötringenben féltékenységből gyilkolt, 2017 őszén Lipcsében pedig kocogó nőkre támadtak bevándorlók.) Kiszelly Zoltán politológus arról nyilatkozott, hogy Németországban megszűnőben van a bevándorlók befogadását támogató kultúra. A magyarhirlap.hu egyik cikkéből idézték Bakondi Györgynek, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadójának a szavait, aki a kormány álláspontját közvetítette, nevezetesen, hogy a migrációs válságra nem a korlátlan szétosztási rendszer, hanem a határok védelme jelentene megoldást. A tanácsadó kinyilvánította, a nemzeti konzultáció sikere kötelezi a kormányt, hogy ellenálljon az uniós nyomásnak.

E bűneset feldolgozása jól mutatja, hogy a magyar állami televízió híradója egy magánéleti drámából képes migrációs rémtettet faragni. Egy fiatal lány tragikus halálát használta arra, hogy erősítse a nézőkben azt a kormánypropaganda által táplált félelmet, miszerint a menedékkérők potenciális bűnelkövetők, és csak baj származik abból, ha befogadják őket...

HEGEDŰS D. GÉZA: HIÁBA SÖPÖRTÉK EL AZ "URAKAT" 1945-BEN, A CSELÉDEK MARADTAK

HVG ONLINE - KULT
Szerző: HVG
2018.02.01.


A vagyonokat és a hatalmat harminc-negyven évenként újraosztják ugyan, de a függési rendszer megmarad – mondja legújabb filmszerepéről Hegedűs D. Géza, aki szerint a kiskirályok sorsa is az, hogy egyszer lejár az idejük.

Harminc kilót hízott Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című új filmjének kedvéért, de azt mondja, attól függetlenül, hogy nehéz volt leadni a felszedett súlyt, jó volt belebújni más ember bőrébe. A színész a sötét, zsarnoki alakokról azt mondja: mindannyian ismerünk ilyeneket.

„A modern kori magyar történelem tele van ezekkel a helyi kiskirályokkal. Bár a vagyonokat és a hatalmat harminc-negyven évenként újraosztják, a függési rendszer megmarad. Hiába söpörték el az „urakat” 1945-ben, a cselédek maradtak. Nincs ez másként most sem. Új földesurak vannak, vállalkozók, polgármesterek, de ebből a középkori, jobbágyi viszonyrendszerből nem tud kiszakadni az ország.”

A filmbeli helyzet valóban időtlen, de mégis világos, hogy a húszas évek Magyarországán vagyunk, két kataklizma közötti baljós békében.

A mészárszéket megvásárló német vállalkozó ipari méretű és gyorsaságú ölésről elejtett, lelkesült szavaiból nem nehéz a náci haláltáborokra gondolni. De nemcsak rájuk, hanem egy olyan új, véres és robotizált korra is, aminél még a középkorinak nevezett és bemutatott húszas évekbeli világ is emberibb, amihez azonban még egy Kodelka-félének sem fűlik a foga - mondja a szerepről a HVG-nek adott interjújában a színész.

Hegedűs D. Géza szerint szélsőségesen individuális korban élünk, eltávolodva, bezárkózva egy virtuális világba, ami azonban nagyon is torzít. "Ha kézbe vesszük az okostelefonunkat, azt hihetjük, hogy az emberi emlékezet legelső pillanatától a mostani pillanatig, egyszerre és egy időben, szinte bármilyen információt elérhetünk. Ezért aztán elbízzuk magunkat, és gyanútlanná válunk."

MÁR AZ AMERIKAI SAJTÓ IS A MAGYAR OPERAHÁZ BOTRÁNYOS BEMUTATÓJÁRÓL ÍR - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2018.02.01.


Most már a New York Times is tálalja a magyar Operaház Porgy és Bess előadása körül kialakult kisebb nemzetközi botrányt. Ugyanis a George Gershwin és bátyja, Ira operájukat kifejezetten fekete előadókra írták, sőt ezt klauzulaként ki is kötötték műben.


Az amerikaiak azonban nem csak ezt kifogásolják, hanem a helyszín és a téma aktualizálását is, ugyanis nem Charlestont és nem a '30-as éveket idézi az alkotás, hanem az időtlenség mellett a helyszín is meglepő - írja a New York Times. Az eredetileg egy koldus és drogfüggő lány szerelméről szóló mű most fehér menekültekről szól, akiket egy hangárban szerepeltet a rendező. Gershwinnek már 1935-ben is meggyűlt a baja hasonló okok miatt a Metropolitan tervezett előadásával.

Magyarországon a '80-as években feketére maszkírozták az énekeseket. Ókovács Szilveszter igazgató szerint valóban beszélgettek erről az amerikaiakkal a színrevitel előtt, de aztán a szerződésben egyetlen szó sem utalt arra, hogy csak fekete bőrűek adhatnák elő. A reptéri hangár pedig bevallottan is a Keleti-pályaudvar féle 2015-ös menekültválságra utal. A cikk szerzője a Richmondi Egyetem elnökét is megkérdezte, aki az amerikai többségi véleménnyel egyezően szintén furcsállotta a stilizálást és az aktualizálást. Egyébként a témával a Broadway World is foglalkozik.

A magyar kormány szorgalmazza a ghánaiakkal való sokoldalú együttműködést, s ennek része a közszolgálati kooperáció – legalábbis ez derült ki a nyugat-afrikai ország Közszolgálati Központja vezetőjének a nyilatkozatából, miután találkozott Balogh Csaba külügyi államtitkárral Accrában – számol be ugyan nem szűkszavúan, ellenben kevés vagy szűrt információt közölve a Ghana News Agency. Balogh Csaba sem kontrázott, sőt megerősítette, hogy a vízügy-, az oktatás- és az információtechnológia mellett a civil- és közszféra terén is együttműködik a két ország, s bemutatta a nálunk működő kormányablak rendszerét, amely szerinte az állampolgárok adatainak és adófizetésének nyilvántartásával a magyar GDP növekedést is elősegítette. Ghánával Magyarország 2016 tavaszán újította fel a diplomáciai kapcsolatot, a nagykövetséget pedig tavaly novemberben nyitotta meg. A Ghánában akkreditált magyar nagykövet ennek kapcsán kiemelte, hogy különösen fontosnak tartja a két ország egymás iránti bizalomépítését...

EZÉRT NE SÍELJ UTASBIZTOSÍTÁS NÉLKÜL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.02.01.


Sokan még mindig utasbiztosítás nélkül kerekednek fel síelni, pedig egy kisebb baleset is milliós kiadásokkal járhat. A megfelelő védelem kiválasztásakor fontos tisztában lenni azzal, pontosan mire és mennyit fizet a biztosító. A túl alacsony szolgáltatási díj esetén ugyanis a saját zsebünkbe kell nyúlni.

A balesetektől nem véd meg minket az utasbiztosítás, az anyagi csődtől viszont igen. A tapasztalatok szerint a külföldre utazók 30-40 százaléka köt utasbiztosítást. A síelni indulók között ennél nagyobb az arány, azonban még így is sokan indulnak útra biztosítás nélkül.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya jó szolgálatot tehet, azonban fontos tudni, hogy csak nagyon szűk korlátok között használható (az EEK és az utasbiztosítás összehasonlítását itt találja). Így például csak az orvosilag szükséges ellátások igénybevételére jogosít (az adott ország jogszabályai döntik el, hogy mi tartozik ide), és sok országban önrészt kell fizetni még az állami ellátórendszerben is. Ráadásul csak a társadalombiztosítási rendszerhez tartozó intézményekben fogadják el, magánorvosok (üdülőhelyeken sokszor csak ők érhetőek el) és magánklinikák nem.

Egy felkartörés ambuláns ellátása Ausztriában 50 ezer forintnak megfelelő összegből megúszható, de Franciaországban 130-150 ezer forintot kell rászánni, és ez még csak a röntgen és egy egyszerű gipszelés ára. Ha azonnali műtétre van szükség, az akár több millió forintba is belekerülhet – hangsúlyozta Mester Péter, a Posta Biztosító marketingvezetője az Azénpénzem.hu kérdésére. Ehhez még hozzáadódhat a hegyi mentés összege, illetve a mentőautóval vagy repülőgéppel történő hazaszállítás költsége. A hegyi mentés Franciaországban elérheti az 500 eurót, Ausztriában a 200 eurót, a mentőhelikopteres mentés mindkét országban 2-4 ezer euró fölött is lehet, de akár több millió forintba is kerülhet. A hegyi mentés a legtöbb országban a biztosítottak számára is díjköteles...

MÜNCHHAUSEN-SZINDRÓMA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2018.02.01.Az elmúlt héten valóságos hazugságcunami szakadt az országra. Gyakorlatilag nem telt el nap anélkül, hogy a kormánypártok politikusait ne érték volna valami ordas nagy hazugságon. És amikor lelepleződött a hazugság, akkor, mint a mesebeli Münchhausen báró, a saját hajuknál fogva próbálták kiráncigálni magukat az általuk ásott csapdákból. A báró abszurd és sokszor mosolyognivaló nagyotmondásaival szemben azonban a Fidesz hazugságai morálisan és mentálisan is tovább rombolják az országot, és egyre súlyosabb kockázatot jelentenek biztonsági szempontból is.

Hétfőn a menekültek befogadása körül fodrozódott a botrány. Miközben 2015 óta évente tízmilliárdokat költ a kormány arra, hogy gyűlöletet szítson a háború elől idemenekülő, oltalmat kérő menekültek ellen, és hatalmát évek óta azzal az ígérettel próbálja bebetonozni, hogy egyetlenegyet sem enged be a propagandagépezet sugalmazása szerint „munkánkat elvevő”, „asszonyainkat megerőszakoló”, „kultúránkat meggyalázó”, „törvényeinket megszegő” háborús menekültek közül, egy kormánytisztviselő elkottyantotta, hogy 2017-ben – nagyon helyesen – éppen annyi menekültnek nyújtott oltalmat az ország, amennyit az EU-s kvóta ránk szabott volna.

Kedden kiderült, hogy a Rétvári Bence nevű fiatal államtitkár az egyik kampánygyűlésen azzal a végtelenül ízléstelen, szexista magyarázattal hergelte hallgatóságát a menekültek ellen, hogy „egyetlen migránst sem lehet befogadni, mert utána már kikerül a kezünkből a jogosítvány, mint amikor a férfi átengedi a bukszát az asszonynak”. Ám ugyanezen a napon éppen attól volt hangos a közélet, hogy az elmúlt évben nemcsak 1291 menekültet fogadtunk be, hanem a Fidesz körüli oligarcháknak bombaüzletet jelentő letelepedési kötvényekkel további húszezer nagypénzű, meghatározhatatlan egzisztenciájú migráns jutott magyar állampolgársághoz. És amint megtudtuk, az Ukrajnában folyó állampolgársági biznisz eredményeként több ezer ukrán és orosz bűnöző jutott magyar állampolgársághoz és veszélyezteti immár egész Európa közrendjét és biztonságát.

Szerdán Orbán egyik legrégebbi és legfontosabb szövetségese, Pintér Sándor hagyta hazugságban főnökét. Miközben ugyanis a kormány gőzerővel dolgozik a Stop, Soros! névre keresztelt törvényalkotási szörnyszülöttön, amelynek célja „a Soros György által felépített, migránsokat betelepítő ügynökszervezet” megállítása és „Soros György Magyarországról való kitiltása” lenne, Pintér az Országgyűlésben kijelentette, hogy „Soros György nem végez illegális migrációt támogató tevékenységet, ezért vele szemben nem alkalmazzák az idegenrendészeti távoltartást”. Túl azon, hogy egy országból politikai okok miatt csak diktatúrák szoktak állampolgárokat kitiltani, abszurd, hogy egy kormány, amely megpróbálja komolyan vetetni magát, olyan, Soros elleni törvényt alkot, amelynek éppen Soros nem tartozik a hatálya alá. Ugyanezen a napon Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője, képzett jogász azt a baromságot találta mondani, hogy ha Soros György nem találja a magyar útlevelét, akkor már emiatt is megfosztható magyar állampolgárságától.

Csütörtökön a kormánypárt EP-tagjai keveredtek hazugságba. Miközben itthon a kormány újabb milliárdokat szavazott meg a menekültellenes gyűlöletkampányra, Brüsszelben a Fidesz politikusai egyetlen kivétellel megszavazták azt a határozatot, amely felszólítja a tagállamokat, hogy a korábbinál szorosabban működjenek együtt a helyi civil szervezetekkel, támogassák és erősítsék azok menekülteket segítő emberi jogi tevékenységét. A hazai média által kérdőre vont képviselők úgy kezdtek el hazudozni arról, hogy miért támogatták az itthoni politikai retorikájukkal szembemenő tervezetet, hogy még csak egymás között sem egyeztették a mondandójukat. Volt, aki azt mondta, azért támogatta a tervezetet, mert az kizárólag a nők védelméről és a családon belüli erőszak terjedésének megállításáról szólt. Ez különösen annak fényében abszurd, hogy éppen a magyar kormány az, amely évek óta nem hajlandó ratifikálni az isztambuli egyezményt, amely garanciákat adna a nők és gyermekek elleni erőszakkal szembeni szigorúbb hatósági fellépésre. És volt, aki csak annyit mondott, hogy annyira bonyolult volt a határozattervezet, hogy nem is olvasta el rendesen...

PUTYIN, AHOGY ORBÁN IS SAJÁT RENDSZERE FOGJA

VÁROSI KURÍR
- KERÍTÉSEN INNEN BLOG
Szerző: bl
2018.02.01.


Sz. Bíró Zoltán, Oroszország szakértővel, a Mandiner készített nagyinterjút. A beszélgetésnek, a március 18- ai elnök választással kapcsolatos részeit emeljük ki.

Meg kell őriznie posztját, mert csak így érzi magát biztonságban

A szakértő szerint Putyin számára a kudarcot az jelentené, ha nem sikerülne magát 70 százalék fölötti részvételi arány mellett, 70 százalékot meghaladó támogatottsággal újraválasztatni:

” Ez onnan tudható, hogy pár hónappal ezelőtt maga az elnöki adminisztráció szivárogtatta ki, hogy ez a cél. A kormányzat ugyanis szeretné, ha Putyint olyan általános népi támogatás övezné, amely mindenki számára egyértelművé és kétségbevonhatatlanná tenné hatalma legitimitását.Azzal viszont, hogy Navalnijt kivették a versenyből, nehézzé tették a magas részvételi arány elérését. A legutóbbi, 2016. szeptemberi Duma-választáson az országos részvételi arány még a 48 százalékot sem érte el, ami 7-8 százalékkal volt alacsonyabb, mint bármilyen parlamenti választás az Oroszországi Föderáció történetében.”...

A MAGYAR KORMÁNYT NEM ÉRDEKLIK A TÉNYEK A SOROS ELLENI KAMPÁNYBAN, DE AMIT MŰVEL, MÁR ÁTLÉPTE A DEMOKRÁCIA HATÁRVONALÁT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.02.01.- Orbán Viktor az uniós alapértékek ellen fordult, Európa-politikája tudatlan és érzéketlen
- Kulturkampf zajlik a Kelet és a Nyugat között, ebből a szabadság és a politikai ésszerűség húzza majd a rövidebbet
- A cseh kormányfő igyekszik elhatárolódni a magyar és a lengyel vezetéstől, viszont odahaza szélsőséges pártokkal akarja összeszűrni a levet
Die Welt

Habár az EU nyomást gyakorol Magyarországra, mert Budapest már jó ideje célba vette a civil szervezetek támogatása miatt Soros Györgyöt, ám Orbán Viktor már a következő ütéshez vesz lendületet. A milliárdossal szembeni szemrehányásokban semmi új nincs. A miniszterelnök a választási kampányban azonban olyan hangot üt meg, hogy ahhoz képest, teljesen ártalmatlannak tűnik, ami idáig elhangzott. Lásd a „Stop Sorost”. A Bizottság az előző jogszabály miatt is az Európai Bíróság elé citálja a magyar kormányt, de az még inkább próbálja sarokba szorítani az NGO-kat. Az új javaslat lényege, hogy ha az üzletember olyan csoportoknak ad pénzt, amelyek menekülteket segítenek, akkor ily módon kénytelen-kelletlen fizetnie kell az illegális migránsok elleni magyar politikát.
Több mint jogos a kérdés, hogy miért csap oda még jobban Orbán, amikor Brüsszel már ennél kevesebbért is bírálta? A választ nagyrészt a választási kampányban kell keresni. A Fidesz jól áll a közvélemény kutatásokban, az üzenete pedig az: aki nem akar migránst, az a pártra szavaz. Az persze nem érdekes, hogy szinte már senki sem jön jogellenesen a zöld határon keresztül. A tények azonban nem befolyásolják Magyarországon a hatalmat, amely kétharmadot szeretne. A Soros által finanszírozott szervezetek nézeteit a durva hivatalos propaganda úgy állítja be, mint az EU politikáját. Vagyis cirkuszról van szó, ám a következmények aggasztóak. Egyrészt a lakosságot tudatosan „alternatív tényekkel” mozgósítják, amit csak tetéz a mind inkább antiszemita hangulatkeltés egy igencsak nehéz légkörben. Ilyen állapotok közepette könnyen az állam vagy a nép ellenségeként lehet megbélyegezni a politikai ellenfeleket és a hatóságokat is mozgósíthatják ellenük.
Ha egy kormány listát vezet a neki nem tetsző szervezetekről, adóintézkedésekkel lép fel ellenük és rendőri intézkedéseket hoz ellenük (amikor kizárja őket a határtérségből), akkor itt átlép egy vonalat. És ez igaz még egy olyan hatalom esetében is, amely az illiberális demokráciára esküszik fel. Nagyon aggályos, hogy a Számvevőszék részben nagy büntetést szabott ki ellenzéki pártokra, miközben a Fidesz gazdálkodását egyáltalán nem ellenőrizte. Ez sokatmondó jel a jogállam helyzetére nézve azon a Magyarországon, amely éppenséggel a demokráciára épülő unió tagja.

Financial Times

A kommentár szerint Trump tettei nincsenek összhangban azzal, amit az unió helyzetéről tartott és igencsak megnyugtató beszéd tartalmazott. Hiszen előzőleg felsorakoztatta a republikánusokat az FBI és az igazságügyi tárca ellen indított támadás mellett. Az egyetlen különbség az orbáni Magyarországhoz képest az, hogy Brüsszel nem tudja megállítani az ottani folyamatokat, viszont saját pártja képes megfékezni az amerikai elnököt. Ő azonban a felszólalásban tett egy vérfagyasztó utalást arra, hogy az amerikai nép nevében fel akarja menteni tisztségéből az ellene folyó vizsgálat vezetőjét. És ezt a konzervatív képviselők felállva ünnepelték, bár pár hónapja még arra figyelmeztették Trumpot, hogy ne akadályozza az igazságszolgáltatás munkáját. Vagyis a párt behódolt. Az okot könnyű belátni: a gazdaságnak jól megy, a demokraták megosztottak. Trump népszerűsége 40 % körül állapodott meg.

Ráadásul hamarosan megjelenik az az elnöki emlékeztető, amelyről még az Igazságügyi Minisztérium is azt közölte, hogy rendkívül meggondolatlan. A pillanat úgy fog bevonulni a történelembe, hogy a republikánusok áldásukat adták Trump paranoiájára, miszerint kormányzati tisztségviselők, illetve a nagytőke emberei akarják irányítani az USÁ-t. Fél Amerika azt gondolja, hogy a politikus lebontja a jogállamot. De nincs rendben a washingtoni diplomácia sem. Kongresszusi beszédében az elnök egy szót sem ejtett arról, amit a pár hete kiadott nemzetbiztonsági stratégia tartalmazott, hogy ti. mekkora veszélyt jelent Kína és Oroszország. Vagyis tisztára olyan, mintha két kormányzat lenne...

IDŐUTAZÁS A HARMINCAS ÉVEKBE: LEZSÁK NÁCI IMÁJA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2018.01.30.


...Miközben Lezsák gyalázatos trianoni döntéshozókról beszél, akik miatt Horthy revíziós politikája történelmi szükségszerűség lenne, elfelejti, hogy a nagybányai “államférfi” biztos kézzel kormányozta az országot arra az útra, mely az esélyét is elvette, hogy az elcsatolt területek Magyarországhoz kerüljenek. Trianonban nem csak úgy leült pár ember, hogy váratlanul, minden ok nélkül megcsonkítsanak egy országot, mely mit sem vétett.

Lezsák egy olyan Horthy Miklóst vizionál, aki az ország “kiszolgáltatott helyzetében” (hogy került abba a helyzetbe az ország, hogy kiszolgáltatódjon?), “a hitleri hadvezetéssel szemben is vette a bátorságot a lengyelországi lengyel és köztük zsidó menekültek befogadásához”, sőt, “Európában egyedül fegyveresen védte meg…a budapesti zsidóságot”. Nos, erről a hazugságról, a hátteréről itt olvashatnak részletesebben: Horthy ugyan rendelt fegyvereseket Budapestre, de nem a deportálások leállítása érdekében, hanem megijedt egy esetleges puccstól, és az ellen akart védekezni.

“Amíg csak lehetett, Horthy ellenállt a zsaroló Hitler követeléseinek a zsidóság érdekében”. Nem, nem tette, mert 1920. március 1-jétől 1944. október 16-áig ő volt a Magyar Királyság kormányzója. Ebbe az időszakba belefértek a zsidótörvények, a kamenyec-podolszkiji deportálás (1941), a gettósítás és a teljes magyarországi holokauszt (1944. május 15. és július 8-a között 435 ezer embert deportáltak az országból).

De Lezsákot ez nem zavarja, úgy érvel, hogy “nem botrány tehát – inkább természetes gesztus –, hogy az iszonyú és embertelen holokauszt, a vészkorszak emléknapján, szentmise keretében katolikus hívőként emlékezünk Magyarország kormányzójára, családjára is.” Egy kormányzóra, aki állampolgárai százezreit küldte a halálba.

Következő, antiszemita mondatában Lezsák azt javasolja, hogy “zsidó honfitársaink” vegyenk példát azon zsidó honfitársainkról, “akik méltányolták Horthy Miklós kormányzó bátor döntéseit, és ezt számos formában kifejezésre is juttatták. Részükről sem kellene több, mint méltányosság a megítélésben.” Talán majd a zsidók eldöntik, hogy kit méltányolnak, ugyanez vonatkozik mindenki másra, nem kell zsidónak lenni ahhoz, hogy egy normális ember Horthynak ne akarjon emlékmisét.

“Jól tudom, Uram, hogy szinte lehetetlent kérek” – folytatja. Ó, igen, hogy a zsidók méltányolják azt, aki a halálba küldte a családtagjaikat, az több mint lehetetlen – az sátáni gonoszság. Már megint milyen hálátlanok a zsidók. Auschwitznak sem tudtak örülni.

“Akik elszenvedték az üldöztetést, a megbélyegzést, a haláltáborok megsemmisítő borzalmait, azok és utódaik örökké sirató kegyelete szent és sebezhetetlen. Mégis azt kérem tőled, Uram, hogy segíts bennünket a megbékélésben!” – fohászkodik Lezsák, akinek a nem létező erkölcsi érzéke nem súgja meg, hogy a megbékélést talán nem a hóhérnak kellene felajánlania. Lezsák meghagyná Horthy szerepének elemzését a történészeknek, de addig is a politikusoknak meg kell őt becsülniük – a mondat két fele ellentmond egymásnak, ugyebár.

Amit a család összetartásáról, István és a “maga asszonyi és édesanyai mivoltában” tündöklő hitvesről, a nemzet számára is jelentőségteljes támaszról, Purgly Magdolnáról Lezsák szerint tudni kell, azt kérem, olvassák el eredetiben, ekkora nyáltengerrel nem sikerült megbirkóznunk.

Csak a Horthy család szeretetteljes közössége segíthette Horthyt Estorilban, hogy békés körülmények között aggódhasson a – többszázezer polgárától megszabadított – haza sorsáért 1957-ig.

Nem marad ki a fiú Horthy István özvegye, “Ilona asszony” sem, ki hűséges szolgálóként tartotta a hazaáruló, népirtó család emlékezetét “nemzetünk tudatában”. Sőt, tündöklő tekintetével részt vállalt “Horthy Miklós kormányzó mellett a vészterhes fenyegetettségben” “a kiugrási kísérlet és a zsidómentés kockázatos részfeladataiból”. Hogy a tekintet tündököltetésén kívül ez mit jelenthetett, nem tudjuk, mert maga Horthy nem mentett zsidókat, hanem az általa kinevezett kormány deportálta őket a haláltáborokba...

VALAMI NAGY-NAGY TÜZET KÉNE RAKNI

HUPPA BLOG
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2018.02.01.


Bohumil Hrabal Túlságosan zajos magány című remekében az író egy igaz, nagy szerelem történetét meséli el. Szerelmét a könyvekkel. A papírzúzdában dolgozó író hazalopja a megsemmisítésre szánt remekműveket, és felhalmozza a lakásában. Végül már csak egy szűk folyosón, négykézláb tud eljutni az ágyáig, s időnként azt a csodát álmodja meg, hogy az a rengeteg könyv ráomlik és Hegel, Kant, Heine és Arisztotelész préseli ki belőle az utolsó szuszt. Szépséges szép halál. Mindennél kívánatosabb búcsú az evilági léttől.

Na, nekem nem volt ilyen szép álmom hajnalban. Az ébredésem előtti percekben azt vizionáltam ugyanis, hogy egy repülőgép hangját hallva az égre tekintek és látom ám, hogy a felettem elhaladó magánrepülőgépből egy orbitális méretű könyv zuhan reám. Agyoncsap, ha félre nem ugrom, és fel nem ébredek. Reptér mellett lakom, nem csoda, ha hajnali öt órakor már zúgnak a zombijáratok motorjai. A villanásnyi idő, amely a brutális méretű könyv észlelésére rendelkezésemre állott, épp elég volt azért arra is, hogy megállapítsam róla, miféle gyilkos szerzettel is van dolgom. E nyomdai végtermék, mely utolsó perceimet kívánta volna cseppet sem megnyugtató módon rendezni, nem volt egyéb, mint Orbán Viktor összes hazugságainak gyűjteménye. A dúsan illusztrált oldalak közül hol itt kandikált ki tíz-húsz nagybirtok, igazolandó, hogy mégiscsak módos emberrel állunk szemben, hol ott lobogott közel száz üresen tátongó stadion, bizonyítandó, hogy mégsem éri meg azokat felépíteni, mint mondva vagyon. Se jól működő kórházra, sem okosságokat tanító iskolákra, sem a köz pénzéből a köz érdekében tüsténkedő minisztériumra nem emlékszem, de még egy valamire való, kicsit is érdemi kormányzás sem próbálta mutatni magát. Az ezekről szóló hazugságok nyilván benn lapultak a könyv lapjai között. Ott kellett lenniük ezeknek, ahol Soros György mindennél nagyobb, nemzetellenes bűneit sorolják, és a menekültek sosem látott tízmilliói vándorolnak lapról lapra, fejezetről fejezetre, egymás kezét fogva a hazaáruló, kormányváltást áhító pártokkal és tömegekkel.

Akkor aztán én felébredtem hirtelen, és azon kezdtem el gondolkodni, miért is volt ez a rémes álom. A víz kivert. Ahogy egyre éberebb lettem, és fokozatosan visszatértem a való világba, lassanként mindent megértettem. Pontosabban érteni véltem már, miért jutottak eszembe ennek a tisztességesnek egyáltalán nem nevezhető embernek a szemérmetlen hazugságai.

A tegnapi hírek egyik fontos bejelentése volt az ifjú Gyetvai Viktor nyilatkozata. A Független Diákparlament képviselője és a tüntetés egyik szervezője azt mondta: nyilvános vitára hívják Orbán Viktort. Hozzátette, a miniszterelnök február 7-ig kap határidőt arra, hogy válaszoljon a meghívásra. Amennyiben a kormányfő nem fogadja el a meghívást, akkor a diákok újabb demonstrációt tartanak Budapesten február 23-án.

Igen, igen. Ez lehetett az álom nyitja. Mit is akarnak a fiatalok ettől a hazug embertől, aki Gyurcsány Ferenccel folytatott emlékezetes vitája óta senkivel nem mer kiállni szemtől szembe? Aki retteg a legyőzetéstől. Sajtótájékoztatón is csak válogatott mikrofonállványokhoz beszél, előre egyeztetett kérdésekre válaszol. A parlamentben a neki adresszált, védhetetlen kérdések elől a függöny mögé bújik. Aztán ha már tovább végképp nem odázható, cinikus, a megszólítottak által meg nem válaszolható személyeskedésekkel reagál a nekiszegezett kritikára, vagy pökhendi módon lesöpri azokat a mögötte pöffeszkedő szolganép fékevesztett, kocsmai hangulatú röhögése közben.

Mit várnak ettől az embertől a fiatalok, a diákság, a felnövekvő generáció?...

AZ ELLENZÉKEN BELÜLI HARC LEHET A FIDESZ VESZTE

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.01.31.


"Veszte", viszonylag persze, mert a győzelméhez nem nagyon fűzhető kétség, de mint tudjuk, győzelem legalább háromféle van: relatív többség (amikor egy párt a legtöbb mandátumot szerzi, de nem szerez többséget a parlamentben, tehát nem tud egyedül kormányt alakítani), egyszerű többség (amikor megszerzi a mandátumok többségét) és a minősített (avagy alkotmányozó) többség (amikor legalább kétharmadot vagy többet szerez). Momentán úgy nézünk ki, hogy a Fidesz számára az egyszerű többség kis vereséget jelentene (hiszen a kétharmadot már az ölükben érzik), a relatív többség pedig súlyos kudarc lenne.

Mármost a korábbi összefogósdival szemben azt látjuk most, hogy a három fő balos ellenzéki csoport (az MSZP-P, a DK és az LMP), illetve a Jobbik egyre karakteresebben eltérő retorikát kezdtek használni (ezt nem rekonstruálom, de épp ma jelent meg egy-két cikk -- itt és itt meg itt - amiből látszik), ami önmagában -- mármint a közöttük való választás -- mozgósíthatja a balos választói tábort...

TŰ A SZÉNAKAZALBAN: TURKÁLJON VELÜNK A POLITIKUSOK ZSEBÉBEN

ZOOM
Szerző: SZILÁGYI RICHÁRD, LENGYEL TIBOR, KOVÁCS GÁBOR, HORVÁTH ATTILA, GRIMM BALÁZS
2018.02.01.


...Így változott – legalábbis papíron – a politikusok vagyoni helyzete az elmúlt évben:

Orbán Viktor: egy év alatt feleségével közösen 251 ezer forintot spórolt a miniszterelnök, ami havi 20 ezer forintos családi megtakarításnak felel meg. Ez még talán Önnek is sikerülhet.
Áder János: vagyonnyilatkozatában is olyan kiszámítható, mint köztársasági elnöki tevékenykedésében. Forint folyószámlájának egyenlege 5 millióval emelkedett.

Rogán Antal: a feltaláló-propagandaminiszter 25 millió forintot keresett elektronikus aláírással kapcsolatos találmányával. Banki hitelét pedig lenullázta.
Lázár János: a hozzá köthető ingatlanokat csak kilenc pótlap közbeiktatásával tudta felsorolni, mégsem tud megküzdeni az adósságaival.

Kósa Lajos: a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter fennálló tartozásai kerekítve 3 millió forinttal csökkentek, így már csak 28 millióval tartozik.

Németh Szilárd: a sorosozásban és a nemzetbiztonsági kockázatkeresésben élen járó Fidesz-alelnök 660 ezres hitelkártyatartozást hozott össze.

Seszták Miklós: a fejlesztési miniszter bankbetétje 300 millió fölé nőtt, 18 milliót pedig készpénzben tart. Ügyvédi irodája is egyre többet hoz a konyhára.

Pintér Sándor: a belügyminiszternek és feleségének 2017-ben már 275 millió forintnyi befektetése volt. De még a Wartburg is megvan.

Tállai András: A NAV-vezető és államtitkár már nem szerkesztője két újságnak, ami körülbelül havi 500 ezres kiesést jelent a családi kasszából.

L. Simon László: a frissen felvett 282 milliós hitelből Zsolnay-részvényeket és a 26 régi mellé 6 új ingatlant vásárolt.

Gyurcsány Ferenc: eladta az Altust, a pénzt értékpapírokba fektette. A DK elnöke – egyedüliként – idén is közzé tette hozzátartozói vagyonnyilatkozatát.

Mesterházy Attila: az MSZP 44 éves volt elnöke a jelek szerint már a nyugdíjas éveire készül, előtakarékossági számláján már 300 ezer forint van.

Mengyi Roland: a költségvetési csalással és vesztegetéssel vádolt fideszes Voldemort nagyúrnak” szinte semmije sincs, csak pere.

Kövér László: az Országgyűlés elnökének eltűntek a bronzszobrai, a hozománybiztosításának összege viszont emelkedett.

Kubatov Gábor: a Fradi-vezér Fidesz-alelnök megvette hatodik autóját, és továbbra is vonzódik a CD-khez, amiből ezer darabos gyűjteménye van.

Szijjártó Péter: továbbra is 30 millió forinttal tartozik szüleinek, akik annak idején segítették a fiúk házvásárlását.

Semjén Zsolt: a miniszterelnök-helyettes 4 millió forint készpénzről adott számot, vagyis négyszer annyi megtakarítása van, mint Orbán Viktornak.

Révész Máriusz: bejött neki az ingatlanboom, de a vagyonnyilatkozatot nem tekinti egzakt tudománynak, sacc per kábéra ír be tételeket.

Csepreghy Nándor: Lázár János helyettese szereti a műtárgyakat, tavaly egy szekreterrel is gazdagabb lett. Nem feledkezett meg az Erzsébet-utalványokról sem.

Bánki Erik: a gazdasági bizottság fideszes elnöke nagyon féltheti az életét.

Tuzson Bence:
egy kisebb lakás ára eltűnt Rogán államtitkárának megtakarításaiból, de nem tudjuk, mire költötte a vízforralót kedvelő politikus.

Varju László: a tavalyi botrány ellenére, idén sem tüntette fel panzióját a Demokratikus Koalíció alelnöke.

Selmeczi Gabriella: a jelek szerint ugyanolyan jól ért az ingatlan-bérbeadáshoz, mint a nyugdíjak megvédéséhez.

Molnár Zsolt: ő sem egy ingatlanguru, fele annyiért adja ki a lakását, mint egy évvel ezelőtt. Nem mellesleg vett egy új Volkswagen Arteon-t.

Bárándy Gergely: a ciklus végén a családi ügyvédi irodába visszatérő szocialista politikus ajándékba kapott egy fővárosi lakást, és felvett 20 milliónyi kölcsönt.

Lukács Zoltán: a politikával felhagyni készülő másik MSZP-s politikus feltalálta az időutazást – újra megvette a lakást, amit már tív éve is.

Nyitrai Zsolt: a fideszes képviselő, miniszterelnöki megbízott és miniszteri biztos bevételei havi félmillióval csökkentek. De így is félre tudott rakni pár milliót.

Kunhalmi Ágnes: az MSZP kampányarca havi 100 ezer forinttal tudta növelni megtakarításait, mégis az egyik legszegényebb szocialista politikus.

Lezsák Sándor: az Országgyűlés fideszes alelnöke szorgosan törleszti adósságait, tavaly 5,2 millió forintot fizetett vissza.

Volner János: a Jobbik frakcióvezetője nagyon otthon van a takarékbetétekben.
És a „kivételezettek”: Jelenleg 56 államtitkár szolgál az Orbán-kormányban, de többeknek soha nem fogjuk megismeri a vagyongyarapodását...

MENNYIT ÉR A MUNKAERŐ?

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2018.02.01.


A munkaerőhiány kikényszerítené, de számos cég nem tud bért emelni, ezért gyakran jogsértő eszközökhöz nyúlnak.

Történelmi csúcsra emelkedett a munkaerőhiány Magyarországon a feldolgozóipari cégek körében: 88 százalékuk legalábbis - az Európai Bizottság Portfolio által idézett felmérése során - a szakemberhiányt jelölte meg, mint a termelését korlátozó legfőbb akadályt. Az építőipari cégek kétharmada véli úgy, ha több dolgozója lenne, tudná bővíteni termelését. A szolgáltató cégek kevésbé, egyharmad arányban érzékelik a munkaerőhiányt. A felmérés szerint a régióban Magyarország küzd leginkább munkaerőhiánnyal: míg a legtöbb országban a cégek harmada, fele tartja problémának a munkavállalók hiányát, addig Magyarországon közel 90 százalékos az arány. Vagyis majdnem minden cég küzd ezzel a gonddal.

A szakképzett munkaerő hiányát jelző felmérések az utóbbi években egyre romló helyzetről számolnak be: a Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) konjuktúra vizsgálatai során 2011-2013-ban még csak minden tizedik cég említette a szakemberhiányt, 2014-ben már minden ötödik panaszkodott erre, 2015-re 27, 2016-ra 36, 2017-re 38 százalékra nőtt a toborzási nehézségekkel küzdő cégek aránya.

A munkaerőhiánnyal kapcsolatos vállalati jelzéseket ugyanakkor számos okból óvatosan kell kezelni - figyelmeztet Köllő János és Varga Júlia a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetének nemrég megjelent Munkaerőpiaci tükör 2016 címet viselő átfogó tanulmánykötetében. Például azért, mert azok a vállalatok is panaszkodnak, ahol kevés ember hiányzik. Az iparvállalatok 80 százaléka említette például 2016 végén a munkaerőhiányt, mint problémát, ám az ugyancsak tőlük származó adat szerint az összes állás mindössze 2 százaléka volt betöltetlen. Emellett ugyanaz az üres munkahely a gyors fluktuáció miatt meghatározott időn belül több helyen is megjelenhet...

LÁZÁR SZERINT A KÖZMUNKÁSOK VALÓJÁBAN BŰNÖZŐK, PEDIG Ő AZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2018.01.30.


Lázár szerint azért javul a közbiztonság, mert a közmunkásoknak nincs idejük lopni. A kancelláriaminiszter ezt egy lakossági fórumon találta mondani, szavait a Hír TV idézte.

„170-180 ezer ember van közmunkában. Akinek reggel 6-kor el kell mennie melózni, és mondjuk Hegedűs Laci dolgoztatja itt, a hódmezővásárhelyi városházán, annak délután háromkor már nem sok kedve marad, hogy elmenjen lopni. Beszéljünk világosan és egyértelműen. Ráadásul egy idő után rájön arra, hogy 60-70 ezret kap úgy, hogy ledolgozik reggel 6-tól délután 2-ig, akkor már minek akkora kockázatot vállalni.”

Lázár azt is mondta, hogy “27 éve minden választás alkalmával a komcsik megpróbálják megostromolni a városházát, de mi mindig megvédjük”, sőt “az ország közbiztonsága pedig azért jobb, mert a korábbinál többen ülnek börtönben”.

Az ellenzék persze felháborodott, a közmunkások szakszervezetének elnöke is, aki szerint a korrupciós ügyek inkább kormányközeli emberekhez köthetők, a közfoglalkoztatás pedig nem arról szól, hogy a délutánra elfáradt embereknek már ne legyen kedvük bűnözni. “A közfoglalkoztatásban nagyon sok becsületes ember dolgozik és végzi a munkáját” – tette hozzá Vécsei István. Komjáthi Imre pedig közölte: a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket (MKTB) egyesület közösség elleni uszítás gyanújával feljelenti Lázár Jánost.

Önmagában nem az a gond, hogy Lázár János így beszél, mert mindenki akkora bunkó, amekkora lenni akar, és amennyire a környezete kiteljesedni engedi a tahóság iránti igényét. Nos, utóbbi valós probléma: Magyarországon a szavazásra jogosultak közül a biztos választók többsége erre bukik. A komcsizásra meg arra, hogy “tisztán” és világosan” kimondják: a közmunkás (ahelyett, hogy örülne a nyolc óra munkával összekapart 60-70 ezer forintnyi alamizsnájával) szerencsére úgy elfárad, hogy már nincs ereje lopni menni – ahogy egyébként eredendően tenné. Senkinek nincs kétsége, hogy a cigányokra gondol.

Mert a közmunka főleg rájuk lett kihegyezve. Vécsei István megemlíthette volna, hogy a közmunka megaláz, és arról szól, hogyan megbélyegezzenek csomó, életben maradásért küzdő embert. Ott áll egy Lázár féle alak, aki a bűntársaival együtt ezermilliárdokat… gyakorlatilag az ország összes pénzét úgy kezeli, mintha az övé volna, aki éjjel-nappal lop, aki nem “miniszter úr”, ahogy több “ellenzéki” megszólaló nevezi, hanem közönséges bűnöző. Nos, ő azokat ostorozza, akik legalább szemetet szednek vagy gazt irtanak a közért. Orbán is kihúzott egyszer egy gyomot, de több jó most nem jut eszünkbe erről a tolvaj bűnöző bagázsról...

SZERETNE MEGGAZDAGODNI? EZEKTŐL A KÉPVISELŐKTŐL TANULHAT

444
Szerző: Direkt36
2018.02.01.


- Megjelentek a friss képviselői vagyonnyilatkozatok

- Orbán Viktor nagyon szerény idén is, aki mást mond, hazudik
- De találtunk néhány meglepő vagyongyarapodást is, amelyekre a vagyonnyilatkozatok nem adnak magyarázatot

Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa 13,5 millió forintot tett félre egy év alatt úgy, hogy egy 2,5 hektáros szőlőt is vett a Balaton-felvidéken, Kisapátiban. Hitelt nem vett fel a vásárláshoz, de a magánszemélyekkel szembeni tartozása 30 millió forintról 34-re nőtt. Szathmárynak ugyan van több cége is - például az, amelyiknek boltjában nem adnak nyugtát -, de ezekből nem vallott be jövedelmet, így a megtakarítást és a szőlővásárlást az évi alig bruttó 12 millió forintos fizetéséből fedezhette csak elvileg, de ez még annál is kevesebb, mint amennyit félretett egy év alatt...

IRÁN: A CSODA ELMARADT

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BENDA LÁSZLÓ
2018.01.26. 


Ahmad Dzsannatí ajatollah kulcsember. Rendkívül tekintélyes. Igaz, a kora is. De elég egy kis „számháború”, hogy a változó idők síkjait egymásra vetítsük. Ezzel a különös példázattal kezdte pillanatnyi helyzetelemzését egyik régi iráni ismerősöm, a Nyugaton élő filmrendező. Merthogy a koros főpap – tavaly múlt kilencvenéves – szinte a császármetsző iráni rendszerváltozás óta a törvényhozást is ellenőrző Őrök Tanácsa élén áll. Ali fia ráadásul 2018 elején az elnöki adminisztráció vezetője lett. Ha ez sem lenne elég: tavaly óta már a papa vezeti azt a Szakértői Tanácsot, amely maholnap kiválasztja a legfőbb vallási vezető utódját.

Tudvalévő, hogy a perzsa sahok kései örököse ma sem a nyolcvanmillió alattvaló döntése nyomán kerül nem létező trónjára. Márpedig Irán majdnem mindenható ura, a súlyos beteg Ali Hamenei ajatollah tizenkét esztendővel fiatalabb a fanatikus „főőrnél”. Ám a legfőbb vallási vezetői poszt utódlásáért mintha a háttérben már folyna a lökdösődés.

Csakhogy amikor idősb Dzsannatí cseperedni kezdett – morfondíroz a filmrendező –, az irániak 90 százaléka még írni-olvasni sem tudott. Ma meg? Mindenki kezében ott a mobiltelefon, a leány hallgatók elöntik az egyetemi folyosókat, némelyikük hajtincsei még a kötelező éjfekete csador alól is kibuggyannak. Idáig fajultak a dolgok! Nem biztos, hogy a szépkorú, tekintélyes teok­rata mindenben képes egy húron pendülni a társadalom zajos változásaival. Vagy képes fölvenni az utcákon időről időre fölerősödő rezgést… A népesség több mint fele 30 évesnél fiatalabb. És lóg a mozgósító erejű világhálón. Minden második iráninak van okostelefonja.

Történt pedig, hogy az óév legvégén meglepő sodrású tömegtüntetések söpörtek végig Iránon. Már megint. Nem először, és gyaníthatóan nem is utoljára.

A síita iszlám lélek nyugalmáért magukat felelősnek érző hatalmasok óriási erőt vetettek be az újabb elégedetlenségi hullám lefojtására. A mindenben rendelkezésükre álló (vagy váró) Forradalmi Gárda ripsz-ropsz „rendezte a fokozódó helyzetet”. A tüntetéssorozatot gyorsan elfojtották. A halálos áldozatok számát 22-ben adták meg. A letartóztatottakat – a mérsékelt reformer hírében álló Haszan Róhaní elnök sürgetésére – szabadon bocsátották. (Vagy nem.) Jellemző, hogy az őrizetbe vettek 90 százaléka nem volt még huszonöt éves. És erre a ma már a világhálóba kapaszkodó nemzedékre kényes jövő vár. A gazdasági-politikai helyzet – kívül és Iránon belül – azt sugallja, hogy a „decemberi sajnálatos események” folytatása következik...

EGY LÁZADÁS AZ INTÉZMÉNYESÜLT POLITIKA ELLEN - INTERJÚ A CSEH KALÓZPÁRT VEZETŐJÉVEL

MÉRCE
Szerző: MÉRCE
2018.01.31.


A Kalózpárt 22 parlamenti mandátummal a harmadik legjelentősebb politikai erő Csehországban. Kik a cseh kalózok, és milyen ügyekre akarnak koncentrálni? Ivan Bartošsal, a Kalózpárt vezetőjével beszélgetett a Political Critique.

Ivan Bartoš, a Cseh Kalózpárt vezetője:

Férjünk bele fél órába, ha lehet!

Sławek Blich, Krytyka Polityczna: Hív a munka?

Nem – a feleségem. Közös ajándékot adtunk egymásnak karácsonyra – be kell fejeznem egy tetoválást a mellkasomon. Nem késhetek ma. Egyébként tudtad, hogy Lydie (aki ugyancsak tagja a Kalózpártnak) szervezte Prágában a lengyel nők egyenjogúságáért harcoló Fekete Tüntetést (Czarny Protest)?

Igen, a2larm.cz-s barátaink be is számoltak róla.

Mi is pontosan így kezdtük – aktivisták voltunk, tüntetők, akik nem tudtuk elviselni a status quo-t.

Azért jöttem beszélgetni veled, mert nem tudjuk, hogy jó vagy rossz hírt jelentetek-e a baloldalra nézve.

Történelmi eredményt értünk el a legutóbbi parlamenti választásokon. Mostanra a harmadik legnagyobb politikai erővé váltunk az országban. Van pár szenátorunk, 22 képviselőnk, vannak embereink vidéken és van egy polgármesterünk is Nyugat-Csehországban, Mariánské Lázne-ban.

Ezzel az eredménnyel sikerült zavarba hozni a politikai elemzőket. Tudtuk, hogy az anti-establishmenthez tartoztok, liberálisok vagytok, a politikai színtéren lezajló generációváltás részesei. Ja, és ti csináljátok az egész visegrádi régió legjobb videóit, mint például azt, amelyikben tangóharmónikázol és buszt vezetsz
:...


ITT OLVASHATÓ

A KISPÁRTOK NEM HISZNEK A KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁSOKNAK - BOJÁR GÁBOR

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2018.01.31.


Egy elképesztően ördögi választási rendszert kényszerített ránk a Fidesz, amely szinte lehetetlenné teszi az ellenzéki pártok számára az együttműködést – erről beszélt a Megbeszéljükben Bojár Gábor. Az üzletember az egyike annak a 26 köztiszteletben álló értelmiséginek, akik nyílt levélben kérik az ellenzéki pártokat, hogy a velük szimpatizáló választókat a legesélyesebb helyi ellenzéki jelölt támogatására buzdítsanak.

Bojár Gábor szerint a jelenlegi magyar választási rendszer azért ördögien ravasz, mert a túlsúlyba kerül egyéni választókerületek mellett viszonylag jelentős mennyiségű, 90 körüli listás helyet hagyott meg, amely pont elég arra, hogy - a parlamentbe való bejutás ígérete rénén – a kispártokat érdekeltté tegye a nem együttműködésben, és ezt egy anyagi ösztönzéssel is megfejelte.

Az üzletember beszélt arról is, hogy tanácsadóként szerzett tapasztalatai azt mutatják, hogy a kispártok túlbecsülik a saját erejüket, mert abban a közegben, ahol léteznek, ahol a leglelkesebb híveikkel találkoznak, ott egyszerűen nekik hisznek, én a közvélemény-kutatások eredményeinek, és ebben a helyzetben óriási önfeladást kíván meg részükről a koordináció.

Az ellenzéki pártoknak címzett nyílt levél kapcsán hozzátette: ebben a helyzetben az ő választóik nagy valószínűséggel azt fogják értékelni, hogyha nagyvonalúak lesznek, kompromisszum készek lesznek és félre tudják tenni az egyéni sérelmeiket.SZÉL BERNADETT: "CSAK A FIDESZNEK JELENTEK KOCKÁZATOT"

HETI VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2018.01.31.


Az LMP kormányfőjelöltje nem zárja ki teljesen, hogy a változás érdekében márciusig visszalépnek mások javára, de odaszúr a „gócokban beteg” MSZP-nek, illetve Karácsony Gergelynek is. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Jól szórakozott Szél Bernadett a pártját oligarchikus összeesküvéssel vádló kormánylap-cikkeken csakúgy, ahogy Németh Szilárd Fidesz-alelnök akcióján, amikor utóbbi múlt héten nyílt ülésről akarta kitiltani az LMP társelnökét, miniszterelnök-jelöltjét. Azt már nem találja viccesnek, hogy a Fidesz a kivonulással ellehetetlenítette a nemzetbiztonsági bizottság munkáját, s így parlamenti kontroll nélkül maradtak a szolgálatok. Szél elfogadja, hogy szakértőjét megalapozottan minősítette kockázatnak az Alkotmányvédelmi Hivatal, neki viszont épp tőlük van papírja arról, hogy nem zsarolható...

A KAMIONOS EGY NAPJA

ST22-LACIKA VIDEÓBLOGJA
Szerző: DAJKA LÁSZLÓ
2017.04.28.


Videótartalom 00:00-- Intro 00:46-- Reggeli ébredés, mosakodás 01:58-- Napkelte Timelapse 02:10-- Indulás ahogy még nem láttad... 02:46-- Térkép 02:59-- Érkezés az 1. felrakóra. 3 kameranézet 06:03-- Tolatás a felrakóra. 2 kameranézet 07:54-- Rakodás, pár pillanatkép 08:58-- Indulás 09:27-- Ajándék tőletek , életmód videó, + főzök a TV-ben 10:58-- Menjünk bevásárolni, így keress helyeket... 13:19-- Párizsi hétvége Ágival és Ferivel... 14:12-- Párizsi futás. 1 perc velem. Csak hallgasd. 15:20-- Ezért megéri csinálni... 16:42-- Párizsban az eiffel toronynál. Tipp , így juss be... 17:30-- A torony 17:41-- Változás + bekóstol a cigány... 18:16-- Lamborghini... 18:40-- Ilyet láttál már? Imádom nézni:)))A diadalívnél 21:10-- Champs-Élysées séta.. 22:15-- Béreljünk egy Ferrarit? Ennyibe kerül 22:46-- Louis Vuitton. Az 1 millió ft-os táska 23:31-- Fa toyota és a kettévágott autó. Nagyon király... 24:33-- Louvre. Megismertek... 26:21-- Ennyien vannak. Mint Kína:)) Champs-Élysées 27:06-- Útban a 2. felrakóra. Schönau 3 kameranézet - eladó a 360 fokos kamera - sokan nem tudták kezelni, sokan leszólták... - ilyen leveleket kaptam... 33:06-- Tolatás be a csarnokba... 34:04-- Térkép,+ külső útfelvétel :) 34:36-- Másnap. Irány az első lerakó 3 kameranézet - régen volt a bajom a kamionozással? - nyelvtudás előnye - olaszban nekem esett a targoncás 41:53-- Tolassunk a rampára a főútról... 3 kamera 43:42-- A rampánál. FONTOS DOLGOK! -majdnem kiborult a red bull... 45:44-- Térkép 45:50-- Irány Feldkirch svájci határ - elhagytam az LSVA kártyám. Megint:) de... - Mit jelent a Transkona? Mit jelent a rendszámunk? 47:24-- Érkezés a lerakóra Svájcban -merj váltani... -ne hallgass azokra akik leszólnak -én miért dolgoztam széthajtva? -Bízz magadban...irigykednek rád 51:18-- Rampára tolatás külső felvételek+ indulás 52:25-- Miért ilyen sok idő 1-1 videó elkészítése?

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ