2016. augusztus 28., vasárnap

VÍZFEJ

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2016.08.28.


Avagy a Nagy Magyar Öngól története. Hogy rövid legyek, tömör és drámai, a Fővárosi Vízművek beperelte a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot egy plakátja miatt, és most arra kívánja kötelezni, miszerint saját költségükön semmisítsék meg plakátjaikat, terveiket és az internetet, mint olyant. Nos, Brutus mondja, hogy nagyokra tör – de a Vízművek derék, becsületes férfiú.

Akkor tehát lássuk az esetet, tekintetes bíróság.Azt mondja a felszólító levél, ami egyelőre még sem nem kereset, sem nem vádirat, csak felszólítás, egyszóval azt mondja a sillabusz:

"Megdöbbenéssel olvastuk a hvg.hu oldalán és egyéb internetes felületeken is szereplő cikket, melyek szerint Önök a következő szöveggel ellátott plakátot használják népszavazási kampányuk során

TUDTA? A FŐVÁROSI VÍZMŰVEK BÁRMIKOR LSD-T CSEMPÉSZHETNE AZ IVÓVÍZBE.

Ezen szöveget tartalmazó plakát az interneten bárki által olvasható.

Plakátjuk szövegezése teljes mértékben és komolyan alkalmas arra, hogy jelentősen negatív színben tüntesse fel a Fővárosi Vízművek Zrt. által nyújtott ivóvíz-szolgáltatást.

Önök a Társaságunk hírnevét kampányszövegükkel súlyosan megsértették. Emiatt azonnali jogi lépéseket kezdeményezünk.

Fentiekre tekintettel felszólítjuk Önöket, hogy a Társaságunkat érintő személyiségi jogi sérelem súlyosbításának elkerülése érdekében a további jogsértéssel hagyjanak fel:

– intézkedjenek a kérdéses plakát képének és egyúttal Társaságunkat érintő fenti szövegezésnek a meglévő publikációs felületekről történő haladéktalan eltávolításáról,
– intézkedjenek a fentiekben megjelölt szövegű plakátok, vagy bármilyen más formátumú anyagok saját költségükön történő azonnali megsemmisítéséről, valamint
– tartózkodjanak ezen plakát egyéb módon történő nyilvánosságra hozatalától!

Felszólítjuk továbbá Önöket, hogy az eddigi megjelenésekkel legalább azonos felületen adjanak Társaságunk számára nyilvános elégtételt, közölve, hogy fenti szövegű plakátjuk megtévesztő és valóságtartalommal nem bíró volt.”

Aláírások, pöcsét."

És most azt hiszik, hogy nagyon okosak voltak. Sőt, vonalasak. Várják a jutalomfalatot a gazditól. Hát, a gazdi még náluk is nagyobb szamár lenne, ha ezért megjutalmazná őket, de erre később térjünk ki. Vegyük a dolog jogi oldalát!


ITT OLVASHATÓ

NÁLUNK KÉREM RENDES, ÖNÉRZETES BŰNÖZŐK VANNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.08.28.


Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége is kapott munkát a felcsúti kisvasút, valamint a szintén felcsúti Makovecz-stílusú kazánház építésénél. Az RTL Híradó kereste Mészáros Lőrincet, hogy nem érzi-e összeférhetetlennek, hogy az általa vezetett alapítvány a gyerekei cégének ad megbízásokat, de nem reagált.
(24.hu)


Kaptak a gyerekek munkát, naná! Mészáros Lőrinc is kap. Azért, mert Orbán Viktor bízik benne. Mert haverok. Mert egy szinten vannak. Morálisan. Ahogy kapott Simicska Lajos is, amikor még jóban volt Orbán Viktorral. Már nem kap, sőt, a teljes magyar törvénygyár és az összes hatóság azon dolgozik, hogy rommá szívassák Simicskát. Mert Orbán Viktor már nem bízik benne.

Mi a büdös francon csodálkozunk? Ez egy ilyen ország lett. Nem tegnap. Erről szól az életünk évek óta. Orbán Viktorról, Orbán Viktor feleségéről, aki saját jövedelem nélkül is szőlőbirtokot vásárolt, állami támogatással modernizálta, majd amikor botrány lett, eladta. Azóta csak földeket vásárolgat. Szintén saját jövedelem nélkül.
 
Orbán Viktor lányáról szól az életünk, aki ügyesen férjhez ment Tiborcz Istvánhoz és apuci gondoskodott az ifjú párról is. A közösből. Mert természetesen Tiborcz is sorra nyerte a közpénzes megbízásokat.
 
Simicska is évekig tarolt. Most Mészáros Tarol. Meg a gyerekei, akiknek persze vannak saját cégeik. Meg a jövendőbeli veje. És Matolcsy rokonsága. Unokatestvérek, gyerekek.
Mi a francon csodálkozunk? Egy olyan országban, ahol ez elfogadott. Mit elfogadott? Elvárt, bazd meg! Becsületes magyar vállalkozó becsülettel zsebeli be az állami megbízásokat. Legalább nem viszi ki a pénzt az országból. Tényleg, idióta barátom! Csak Horvátországban vesz pár villát, aranyozott kapudísszel. Meg olyan jachton nyaralgat annyukkal, aminek az árából kijönne egy komplett szabolcsi falu. Vagy kettő. Templommal együtt. Mi ezzel a gond? Lehet, hogy nem is az övé a jacht. Csak bérli, ez a becsületes gázszerelő. Heti 26 millióba kerül. Heti. Megérdemli. Mi is...
 
Esetleg az a baj, hogy ameddig Simicskák, Mészáros-Mészáros és Mészárosok, Garancsik viszik el a megbízásokat, addig a többi magyar vállalkozásnak nem terem babér? Hogy amit Mészáros elfelejt bevallani – azt a szaros egymillárdot – abból száz kisvállalkozás megélne egy évig? Mert ez csak a tiszta nyereség, nem a bevétel. Azon csodálkozunk, hogy csak ezeknek jut munka, csak az ő vállalkozásaik hasítanak, ők vásárolják fel a földeket, kastélyokat, szállodákat, újságokat?
 
Hát naná! Ők a magyar elit. Az arisztokraták. Nincs Széchenyink, helyette Mészárosaink vannak. Sőt, mészárosaink vannak. Igen. Mi asszisztálunk hozzá. Orbán Viktor tekintetes úr rajongótábora emeli őket a vállára. Mert becsületes magyar rablók ezek. Hazaszerető élősködők. Ezek nem komcsik, mint azok. Ezek nem libsik, nem is lipsik. Ezek nem simogatják a migránsokat. Ezek rendes, derék, keresztény emberek.
 
Így, drágáim! Dögöljünk is éhen halomra. Nézzük végig, ahogy ezek kifosztják az országot, mert ez így van rendjén. Tapsikoljunk hozzá, hogy már csak a Mészárosok és Orbánok, vagy Orbánnék földjén kapálhatnak a gyerekeink. Napszámban. Mert nem jutnak megfelelő oktatáshoz, mert aki szegény családba születik ma Magyarországon, az szegény is marad, ott döglik meg Mészáros unokájának a disznótelepén, trágyahordás közben...
 

OLIVAOLAJ, A FOLYÉKONY ZÖLD ARANY...

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Sztogi
2016.08.28.


Az olívaolaj valóban egy üvegbe zárt kincs. Értékét méltán hasonlíthatjuk az aranyéhoz, hiszen a Föld számos részén a mindennapi konyha és házi patika alapja. Így van ez Görögországban, ahol a sütés-főzés elképzelhetetlen nélküle. Ugyanígy a görög étkezések sem görögök a legkülönfélébb olajbogyók nélkül. Olajfa, olajbogyó és a belőle nyert zöldes-aranyas színű olívaolaj kisokosunk következik.

Kis olajfa történelem, és mit érdemes tudni róla?

Az olajfa az ókori idők óta ismert és kedvelt fa, amely a Földközi-tenger keleti részén (a mai Görögország területe) őshonos. Az ókori görögök és a főníciaiak ismertették meg az európai kultúrával az olívabogyót és a termést hozó olajfát. A mitológia szerint az olajfa őshazája Athén városa, ahol az első fát Pallasz Athéné ültette az Akropoliszon.

Az olajfa a Föld északi féltekén, a 30 és 45-ös szélességi és a 15 és 41-es hosszúsági fok között határolt területen őshonos. Ez a földrajzi sáv a mediterrán éghajlati övezethez tartozik, hiszen az olajfa a szélsőséges hőmérsékleti ingadozást nem viseli jól. Leginkább a tenger közvetlen közelében, alacsony tengerszint feletti magasságban hozza a legjobb termést, 15-20°C-os éves átlaghőmérsékleti környezetben, míg a hosszantartó téli mínuszokban megfagy. A 300 m tengerszint feletti magasságban már nem képes megélni, (-12°C felett megfagy, de hosszú távon, ha -5°C körül van a hőmérséklet, akkor is megfagy), de a hideg széltől védett, kevésbé fagyos, meleg részeken akár tengerszint felett 1000 m magasságban is termő maradhat. Ezzel szemben a trópusi éghajlati övezetben az olajfa megél, de nem hoz termést, mivel nem biztosított számára a téli időszakban a megfelelő és hosszantartó hüvős, hideg időjárás ahhoz, hogy tavasszal virágozhasson és termést hozzon később.

A fa átlagmagassága fajtától függően 7-20 m között változik. Az olajfákat egymás mellett, függőleges sorokban ültetik, így az olajfaligetek már messziről meghatározó képet nyújtanak. Nem lombhullató fa, így egész évben megtartja kisebb, hosszúkás, bőrszerű felületű, zöld színű leveleit. Május végén gyönyörű fehér színben virágzik, míg a beérett termést ősszel és tél elején lehet begyűjteni. Az olajbogyók begyűjtéséhez egy hosszú fogú, fésűhöz hasonlító kézi gereblyét és egy sűrűn szőtt hálót használnak. A hálót a fa alá terítik, és a fa ágain lévő bogyókat kézi gereblyével lesöprik a kiterített hálóra. Ha minden gyümölcsöt „legereblyéztek” a fáról, a hálót a végeinél óvatosan összefogják úgy, hogy a benne lévő olívabogyók nem esnek ki belőle. A nagy, több hektáros olajfaligetekben már rázógépeket használnak a termés begyűjtésére. Átlagosan 5 kg olajbogyóból 1 l olívaolajat lehet kisajtolni, de ez az érték fajtától és az aktuális termés minőségétől is függ...


ITT OLVASHATÓ

A SOROS-JELENSÉG ÉS AZ ORSZÁG SÚLYOS ROMLÁSA

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.08.28.


Mi is van hát Magyarországgal? Van egy inkompetens kormány, amelyben a miniszterelnök a szűk keresztmetszet, aki nem lát az orránál tovább (amely kifejezés arra utal, hogy nem lát túl a maga horizontján), nem látja az ország következő harminc évét, legfeljebb a következő harminc hetét. Az ország jövőjét mindenekelőtt a társadalmi versenyképtelensége fogja meghatározni az elkövetkező évtizedekben (a globalizáció félperifériájáról való kiesés a gyenge hozzáadott érték-képessége miatt, elöregedés, elvándorlás, népességfogyás, a szövetségi rendszerünk átalakulása a kárunkra, a nemzet közös céljai iránti belső lojalitás csökkenése, az élősködő stratégiák elszaporodása, a politikai rendszer tartós válsága, elszegényedés). Ez nem ijesztgetés, ezek jószerivel már tények, amelyek hatását legfeljebb csillapítani lehet. Ezt a versenyképtelenséget választotta az ország népe az erős kormányzati manipuláció árnyékában, csak hogy kielégülhessen az illuzórikus biztonság-igénye, ami konkrétan kétféle, a kapitalista logikától és az idegen kultúráktól való távolságtartást jelenti. (Ez az az igény, amelyben a magyarok 70-80%-a egyetért, ami jóval meghaladja a pártok összességének támogatását.)

Orbán bizony a legprofibb (szelektív) populista, pontosan kihasználja a nép biztonság-igényét, de éppen ezért nem lesz soha helye a magyar államférfiak amúgy is ritkán lakott csarnokában. Egy államférfi ugyanis arról ismerszik meg, hogy meghallgatja és ismeri a népét (nem csak a választóit), ám óvatos mozdulatokkal először kihozza belőle a legjobbakat, majd szükséges új horizontokat tár fel előtte. Orbán a hatalma állandósítása érdekében csak a populista fejezetig jutott el, nem tudja akként használni ezt, hogy elvégezze az igazi nagyságot igénylő feladatot, hogy bonyolult pszichés közegben megnyissa az utat a társadalmi versenyképesség tartós növekedése előtt.

A biztonság-igény kielégítése ráadásul az objektív félelmeken túl megalapozatlan félelmek generálásával és az ezekre adott (szükségképpen hazug) reakciókkal zajlik. A migráció, Brüsszel és a Sorossal fémjelzett "nyílt társadalom" mind szokatlan elvárásokat is támasztanak a magyaroknak, de a szándékos, rosszindulatú eltorzításuk csak a biztonság illuzórikus oldalát erősíti, nem okosabbá és felkészültebbé, hanem rászedetté és kiszolgáltatottá tesz minket, ez utóbbi azért, mert majd egyszerre fognak ránk szabadulni az elhazudott hatások és a realitás a saját képességeinkkel kapcsolatban...


ITT OLVASHATÓ

OKTÓBERI ÜNNEPEK

PROSZEKTÚRA BLOG
Szerző: Proszektura
2016.08.28.


...Úgy látszik, az idei ötvenhatos ünnepségek az újrahasznosítás jegyében telnek majd. Újrahasznosított szavazások, újrahasznosított kultúra. 

Mindenesetre az élet azt bizonyítja, a régi dolgok jól felhasználhatók mai körülmények közé applikálva.

Örüljünk egyébként is, hogy nem az amerikai és nem az orosz dallamkincsből merítkeztek Schmidt Máriáék. Dunnyuska vagy valami ilyesmi.

Mindenesetre a jövőbeni hasznosításra ajánlanám egyik népszerű ötvenes évekbeli Rákosit éltető csasztuskánkat is, némi kis módosítással:

Köszönjük néked Orbán Viktor,
Kiért a hálánk tiszta lángja ég.
Reád ha nézünk, büszke az arcunk,
Virágot hintünk amerre mész.

Fogadjuk néked Orbán pajtás,
Utadra lépünk, Te vezess tovább!
Tavaszra nyíló gyermeki nótánk,
Elébed hajlik, mint virágos ág.

Amúgy pedig, hogy a végén egy kedvenc kommentből idézzek, a Fidesznek annyi köze van ötvenhathoz, mint Puskásnak Felcsúthoz...
 
ITT OLVASHATÓ

LEGENDAKÉPZŐ EREJE VOLT

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Révay András
2016.08.27.


Hírnevéhez méltó érdeklődés mellett, családtagjai, sportvezetők, sok száz tisztelője jelenlétében avatták fel a sportlegenda, Papp László szobrát Budapesten a XIII. kerületben, azon a téren, ami rövidesen az ő nevét fogja viselni.

Az ünnepség aktualitását az adta, hogy Papp László az első olimpiai aranyérmét Londonban, 1948 augusztusában szerezte, és ebben az évben emlékezünk születésének. 90. évfordulójára is. A világon az első ökölvívó volt, aki egymást követően háromszor nyerte el az olimpiai aranyérmet: 1948-ban Londonban, 1952-ben Helsinkiben, 1956-ban Melbournben. Összesen 95 alkalommal képviselte Magyarországot nemzetközi versenyeken. Az ellenfeleit többségében kiütéssel, vagy nagy fölénnyel verte. Ő volt az első magyar profi ökölvívó is, huszonkilenc így vívott mérkőzésből huszonhetet megnyert, csak kettő végződött döntetlennel. Profiként sem győzték le soha! 1964 után edző lett, majd 1992-ben boksziskolát nyitott. 2003. október 16-án hunyt el Budapesten. Az ünnepség az életpálya csúcspontjait felelevenítő film részleteivel kezdődött, majd a kerület polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

Most, amikor szobrot állítunk Papp Lászlónak, érdemes végiggondolni, hogy a gyermek- és az ifjúkor mily meghatározó az ember életében – hangsúlyozta dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere. Sokan gondolják, hogy ismertsége miatt elegendő csak a nevét kiejteni, mindenki tisztában van a dicsőséggel, amit ő a hazának szerzett. Mi mégis azt mondjuk, a köszönetet, elismerést nem lehet elégszer kifejezni! Ha lehet valakit győzelemközpontú személyiségnek nevezni – Papp László azt volt. Arról sem lehet sok vita, hogy ő mindenestől közénk, angyalföldiekhez tartozott. Még ha az egész ország magáénak is vallja...

...Karrierje során a kétszáz amatőr mérkőzésből 191-et nyert meg, de soha nem hordta fenn az orrát. Ami mondanivalója volt a világnak, azt sportteljesítményével üzente meg. Edzőjével Adler Zsigmonddal sokat gondolkodtak azon, hogy profiként is érdemes megmutatni képességeit. De azt el sem tudták képzelni, hogy ezt ne magyar állampolgárként tegye. Visszautasított minden ajánlatot 1956-ban. A képmutatás, a kicsinyes egyéni bosszú és a politika játszmák együttese okozta, hogy nem lehetett profi világbajnok – és ezt soha nem tudta feldolgozni. A profi világszövetség 65. születésnapján mégis egy világbajnoki övvel ajándékozta meg! Ellenfelei is becsülték sportszerűségéért, ő az ökölvívó világ legnagyobb úriembere – mondták róla. No persze még azt is, hogy „Az ilyen pap áldást osztó kezétől ments meg uram minket!”

ITT OLVASHATÓ

A RENDSZER KONSZOLIDÁLÓDIK

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.08.28.


Hát hiszen annyiféle alávaló rendszer volt már képes ebben az országban konszolidálódni... Ez a mostani is képes rá, úgy látszik – legalábbis szaporodnak az arra mutató jelek. A mai napra ennél rosszabb, csüggesztőbb hírrel nem szolgálhatok.
De ez a mostani konszolidálódás valami más, az eddigiektől eltérő. Persze, alapvető különbség, hogy míg korábban tömeg- vagy legalábbis sorozatgyilkosságokat elkövető rezsimek voltak képesek tartósan berendezkedni (amihez azért kellettek a külső „kényszerítő” körülmények is), addig ez a mai „csak” néhány esetben gyanúsítható azzal, hogy része volt emberek halálában; viszont az is igaz, hogy a rabló természetű hatalmak közül a leghosszabb és „leghatékonyabb”, leggátlástalanabb uralom a magyar államiság történetében. S ha tartósan berendezkedik, hát az most tisztán a mi ügyünk; sőt: ez a berendezkedés „ellenséges szövetségesi viszonyok” közepette történik…

Ha gyilkos rezsimek konszolidálódhattak – igaz, idegen érdekeket (is) kiszolgálva, nálunk sokkal erősebb hatalomnak alávetve -, miért ne történhetnék ez meg manapság is?

A konszolidálódás jelének vélem, ha például olyan ember, aki nem tartozik az orbáni udvari értelmiség köreihez, a kooperálás és a kollaborálás tartalmait relativizáló
cikket ír – nyilvánvalóan abból kiindulva, hogy a mai állapotok beláthatatlan ideig fönnmaradnak.

A konszolidálódás jele az is, ha a mindeddig nem csupán gátlástalan önérvényesítőnek, hanem hihetetlenül pitiáner bosszúállónak ismert önkény hirtelen „nagyvonalú” lesz: ellenzékinek tartott embereket vagy legalábbis ellenzéki körhöz tartozókat támogat, juttat pozícióba, soroz be állami szolgálatba.

Hát hiszen demokráciában mi sem természetesebb annál, hogy… Csakhogy a mai Magyarország nem demokrácia: államcsínnyel szétvert polgári demokratikus köztársaság romjain fölépített önkényuralom. S úgy tűnik, eljuthat oda, hogy „belátó” lehessen…


ITT OLVASHATÓ

FERENC PÁPA, A PÁSZTOR - FARKASOK PRÉDÁJA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Perintfalvi Rita
2016.08.28.


Úgy tűnik mintha Ferenc, a pásztor egyre inkább farkasok prédájává válna. Ahogy közeledünk a bevándorlással kapcsolatos népszavazás időpontjához gomba módra szaporodnak el azok a megnyilatkozások, amelyek Ferenc pápát hol viszonylagos visszafogottsággal, hol pedig nemcsak egyházfői, de emberi méltóságában is megalázva támadják. Perintfalvi Rita, katolikus teológus értelmezi Ferenc Pápa forradalmi programját, és az ellene irányuló szokatlan támadásokat...

Ferenc forradalmi programjának három alappillére: irgalmasság, szolidaritás, szegénység

Amikor Ferenc pápa arról gondolkodik, hogy miként lehetne egyházát megreformálni ill. a világot emberibb és igazságosabb hellyé alakítani, akkor az irgalmasságban és a tettekben megmutatkozó szolidaritásban találja meg a választ. Mert bizony egyháza rászorul a reformokra. Ahogy pápasága kezdetén egyik bizalmas pap barátjának mondta: „Ha az én édesanyám és a te édesanyád ma feltámadnának, akkor azért könyörögnének az úrhoz, hogy küldje őket vissza a föld alá, hogy ne kelljen végignézniük azt, ahogy az egyház megsemmisül.”


Ferenc pápa szerint csak a szegény egyház értheti meg igazán a szolidaritás üzenetét. Így tehát a szegénység a másik kulcsfogalom, amely meghatározza gondolkodásmódját.

Ezt az érzékenységét még ifjúként egykori tanárától és gyóntatójától a jezsuita Juan C. Scannone-től veszi át, aki az argentin felszabadítás teológia és filozófia megalapítója. No persze itthon Ferenc pápa felszabadítás teológiai ihletettségét is divat megkérdőjelezni, hiszen a katolikus egyház feje még sem lehet egy marxista irányultságú teológiai iskola követője. Persze ez az utóbbi feltevés is felszínes és megalapozatlan.

Ferenc pápa egyházreformjának legfontosabb eleme tehát az, hogy egy olyan szegény egyházat akar, amely a szegényekért, a nélkülözőkért való fáradozást nem csupán mellékes karitatív feladatnak tekinti, hanem a szegényekben, az elesettekben és az üldözöttekben képes meglátni a szenvedő Isten arcát. „Jövevény voltam és befogadtatok” mondja Jézus azonosítva magát a világ összes menekültjével és arra tanít, hogy aki befogad egy jövevényt, az őt magát fogadja be (Máté evangéliuma 25,35).


A szegények pápája egy olyan egyházat akar, amely a doktrinális tanítás helyett a lelkipásztori érzékenységre fókuszál. A katolikus identitás és tradíció intellektuális védelmezése helyett, amely sokáig rafinált teológiai, filozófiai és kulturális köntösbe öltöztette az evangélium nagyon is egyszerű üzenetét, ő inkább odafordul az élet valódi szenvedőihez és folyton azon meditál, hogy vajon mit tehetne ő Bergoglio és egyháza azért, hogy enyhítse ennek a megtört világnak a gyötrelmeit.


„De hát ez mindig is így volt, ezt mindig is így csináltuk, a tan nem változhat”

Az irgalom vezeti Ferenc pápát akkor is, amikor pasztorális pápaként észreveszi saját hívei szenvedését, akik egy felgyorsult és megváltozott világban élve meg szexualitásukat ill. párkapcsolataikat, már vagy fél évszázada nem kapnak használható válaszokat egyházuktól a valós problémákra. Jóllehet a hívek érzik, hogy bizonyos kérdésekben muszáj lenne továbbfejlődnie az egyházi tanításnak, például a születésszabályozás vagy az elváltak ügye, de ezt a változást évtizedek óta késlelteti az a kényelmes és biztonságos teológiai attitűd, hogy „de hát ez mindig is így volt, ezt mindig is így csináltuk, a tan nem változhat”...


ITT OLVASHATÓ

TARLÓS MEGSARCOLJA AZ AUTÓSOKAT, DE DUGÓ NEM LESZ KEVESEBB, SE AZ UTAK, SE A LEVEGŐ NEM LESZ JOBB

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: Mr Flynn Rider
2016.08.28.


Ennek így nincs értelme, ez csak sarcolás

Annak alapján, ami most derült ki a napokban a dugódíjról, szó sincs ilyesmiről, hogy jó levegő, kevesebb dugó, vagy jobb utak.

Igazából, valami tipikus magyar verzióval álltunk elő (megint, bmeg, megint): megsarcoljuk az autósokat (megint, bmeg, megint), de a dugó nem lesz kevesebb, sőt: se az utak, se a levegő nem lesz jobb.

A tervezet szerint ugyanis
valamiféle budapesti matricát terveznek bevezetni, amiről mindjárt borítékolhatjuk, hogy valamelyik költségvetési szervhez, majd onnan valamelyik haverhoz vándorol majd, az utak, meg a levegő, meg a göndör fürtű fák le vannak szarva. Elvégre, a stróman csak Budán autókázik, vagy maximum a parlamenti mélygarázsig, ahová már úgyse hatol el a bűz, a dugókat meg egy kék villogóval meg lehet úszni.
 
A lényeg lényege:
  • ha garantálnák, hogy a dugódíjból utakat újítanak fel, tömegközlekedést fejlesztenek,
  • ha a pénz átláthatóan áramolna (ilyet leírni a 2016-os Magyarországon, hehe),
  • ha valóban csökkenne a forgalom Budapesten. 
Ekkor lenne értelme. Így csak sarc marad. Amit meg majd keserűen lenyelünk, mint annyi minden mást...

ITT OLVASHATÓ

EZEK A POJÁCOID SENKIHÁZIAK ISKOLAPÉLDÁI A FÉLMŰVELT ÚJ URALKODÓ OSZTÁLYNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG BLOG
Szerző: Ille István
2016.08.28.

A Fidesz nomenklaturájáról:

Ezek a pojácoid senkiháziak iskolapéldái a félművelt új uralkodó osztálynak, amit a Fidesz próbál „örök időkre” a nyakunkba varrni. A módszer az, hogy bombabiztos, adófizetőkkel finanszírozott állásokat kreálnak számukra. Innen ontják a hülyeségeiket, ami persze teljes összhangban leledzik a vezér és agytrösztje megalomán álmodozásaival.Ezt meg csak úgy, végülis:

Félreértés ne essék, én sem le, sem meggyőzni nem akarom Orbán híveit. Én csak azt szeretném, ha semmi közöm nem lenne hozzájuk, nem azonosítana senki honfitársukként. Nem vagyok része semminek sem, aminek ők. Semmilyen közösség részének nem érzem magam, amelyhez ezek az emberek tartoznak.

Csak azt szeretném, hogy 2018-ban húzzanak a 3,14csába, a vezérük után. Hogy ebben az esetben kb. 1,5 milliónyi pöttyös seggűagyonmagyarral kevesebb polgára lesz az országnak?

Sebaj, legfeljebb kicseréljük az államvallást az iszlámra. Abban engedélyezett a többnejűség, és a nemzet fogyása már meg is lett állítva, sőt!


ITT OLVASHATÓ

"NEMZETRAGASZTÓ" EMBER VOLT

NÉPSZAVA / SZÉP SZÓ - ONLINE
Szerző: Kerecsényi Zoltán
2016.08.27.


...Lázár Ervin szerint: „Az emberekben él a vágy a mesére. Olyan alkotásokkal kell kiszolgálni őket, amelyek lelki táplálékot nyújtanak, amelyekből merítenek.” A népmeséket jól ismerő magyar meseírónk jól összekapcsolta a régi hagyományokat a maga sajátos elemeivel. Nem véletlenül mutat számos rokon vonást megannyi műve a népmesékkel. Elég csak A Hétfejű Tündér című kötet meséire gondolni, vagy a Szegény Dzsoni és Árnika című meseregényre. Jókai Anna írja A Hétfejű Tündérről: „A Négyszögletű Kerek Erdő rettegett őre Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon. Rémisztget, zavarja a harmóniát, jó haszonért kibékít a nem létező veszedelemmel is. De legeslegjobban a mosolyt, a szabad lélegzést, a vaskorlát nélküli rugalmas életmozgást utálja. Megtorlásul elrendeli: tilos a bukfenc! Mi a teendő? A meselények tudják: ha mindenki bukfencezik – még a lomha testű Bruckner Szigfrid oroszlán is – akkor az ostoba, hadonászó, pöffeszkedő Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon is kénytelen velük csinálni… Bár meglehet, a mi védekezésünkből még mindig hiányzik az összehangolt egység: nem tudunk mind, egyszerre bukfencezni – és a zordonbordonok sem adják fel, még fogcsikorgatva sem, téveszméiket. Hát legalább vigyázzunk a Hétfejű Tündér utolsó, megmaradt fejére!"
 
Ezek a művek nem bűvészmutatványok, hanem varázslatok. Nincsenek életkorhoz kötve. Szeretet, áradó – olykor iróniával, derűvel ízesített – szeretet van ebben a költői prózában. A szeretet – mint az egyetlen felszabadító és megtartó erő ebben az egyre cudarabb világban. Mára is különös üzenettel bíró ez a mese!
 
Először gyermekként láttam Lázár Ervint, nem mertem megszólítani; feleségével, Vathy Zsuzsával – akivel szülővárosunk közös – a pápai pálos-bencés templom kapujában álltak. Igazából gyermekként láttam, akkor még nem tudtam, hogyan néz ki a sokat hallott-olvasott mesék szerzője, csak mellettem mondta valaki, hogy ő az ott, a nagy író. Valahogy olyan mosolyogtató benyomást keltett, mint talán Sebő Feriéknek a hetvenes évek elején, amikor Nagy László egy összejövetelre elvitte magával az akkor még mások előtt sem igen ismert tollforgatót: „Maguk bizonyosan azt gondolták, hogy ezeknek a meséknek az írója csak egy szőke, kék szemű széplélek lehet. Aztán most tessék, itt áll maguk előtt egy hentes és mészáros…”
 
Ennek a „hatalmas” termetű embernek nemcsak a termete volt „hatalmas”, hanem a szíve is, melynek gyümölcseit sok-sok mindenkivel meg tudta osztani, s örök álmában is „ifjú szívekben él”. Kristóf Attila írta nekrológjában: „Az, hogy »ifjú szívekben« él, azt is jelenti, hogy újra és újra újjászületik. Nemzedékeket kapcsol össze, benne egy húron pendülhet a nagyapa az unokával, szerelmes párok szőhetik tovább meséit, és virul Mikkamakka, a Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon, Szörnyeteg Lajos, és örökké jönnek, bár soha meg nem érkeznek a pomogácsok…”

...
Éppen húsz éve, 1996-ban kapta meg a Kossuth-díjat, halála előtt nem sokkal a Prima Primissima-díjat, de a Soros Alapítvány Életműdíját is magáénak tudhatta. Németh László-i szavakkal élve „nemzetragasztó”, éltető ember volt!

Volt? Most is az! „Ifjú szívekben él… újra és újra újjászületik”. Aki nem hiszi, járjon utána Sárszentlőrincen, a Petőfi-emlékház tőszomszédságában immár negyedik esztendeje működő Lázár Ervin Emlékházban, ahol az író hajdani munkaasztala körül gyakorta vendég újra és újra a gyermekzsivaj, s nem lankad a helyi mesélőkedv sem!
 

AGYMOSODA

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Tamás Ervin
2016.08.28.


Magyarországon szisztematikus a tömeges agymosás, a mélyebb tudás elleni hadjárat, az önálló gondolkodás, az érdeklődés takarékra állítása. Messze nem arról van szó, hogy a klasszikus műveltségeszmény helyébe egy korszerűbb, XXI. századi érkezik, nem is az amerikai híg kultúra mindent letaroló térhódításáról, a gyorsuló idő kétmondatos üzeneteiről – inkább arról, hogy a vezérelvű politika nem akar vesződni sokak szuverenitásával, nyitott, variációkat fölállítani, érdemi kérdéseket föltenni képes emberekkel.

Az oktatásból kivont forrásokon túlmenően a bevont eszközök, formák, előírások is erről tanúskodnak. Nehezen készíthető leltár a központosítás hátrahagyott romhalmazáról, ahogy a mostani kármentés félmegoldásai sem bíztatnak sok jóval, legfeljebb sok tornaórával. Körvonalazódik, hogy az igazán preferált vonal egyfelől a janicsárképzés, másfelől az engedelmes állampolgár hadrendbe állítása, aki kevés szóból ért, s nem is kíváncsi többre.

Érdektelen, hogy lesz-e olyan gomb az életükön, mint a számítógépen: frissítés. Az illetékesek valószínűleg úgy vélik, hogy a képzetlenek seregét képzetté tenni ugyanúgy kell, mint a nyolcvanas években – elegendő számukra egy műveletekre szabott, használat előtt felrázandó csomagot átadni: némi ismeretet, plusz néhány begyakorlott mozdulatot. Ugyanakkor egyre durvábban szembesül a munkaerőpiac azzal a gonddal, hogy miközben kezelnie kell a munkanélküliséget, meg kell birkóznia a súlyosbodó munkaerőhiánnyal is. Fehér holló a bonyolultabb munkavégzésre alkalmas ember, pláne az, aki aggyal és lábbal is mobil: szellemileg és földrajzi értelemben is képes a helyváltoztatásra...

ITT OLVASHATÓ

A ZSENIÁLIS ELSŐ GÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.08.27.


"Zseniális lett Dzsudzsák első gólja az al-Vahdában" címmel adott hírt az Index a világra szóló sporteseményről, amikor Dzsudzsák Balázs, a magyar válogatott sztárja élete első gólját szerezte a világhírű al-Vahda csapatában.

A gólt, amelynek zsenialitását csak azok nem ismerik fel, akik nem a NER nemzeti 11-ének szurkolnak, azért is meg kell becsülni, mert nem lehet tudni, mikor lesz a második. Dzsudzsák vélhetően az Arab Emirátusoknál gyengébb bajnokságba aligha igazolhatott volna, de ne feledjük, a török bajnokságban is alig várták, hogy megszabaduljanak tőle.
Dzsudzsák tipikus alakja azoknak, akik a tehetségüket nem arra használják, hogy szakmájuk legkiválóbbjai közé kerüljenek, hanem a leggyorsabb módon pénzt szerezzenek belőle. Dzsudzsák nem igazán sportember, inkább sportból élő üzleti vállalkozó. Ha így nézzük, nincs vele semmi baj, de nemzeti válogatottban Magyarországon kívül sehol nem léphetne pályára.

Dzsudzsák fantasztikus játékos volt, a magyar labdarúgás egyik legnagyobb csillaga lehetett volna. Hollandiában játszott és már fiatalon a legnagyobbak között emlegették, pazar gólokat lőtt, és bármi lehetett volna belőle. Ezt azonban nem arra használta, hogy a világ elitklubjai felé vegye az irányt, s akkor gazdagodjon meg, amikor a Real Madrid, a Barcelona vagy a Manchester United játékosaként ér a csúcsra. Vagy, ameddig eljut.

Dzsudzsák ehelyett az orosz futballbajnokságba ment, egy orosz maffiózó csapatába, amelyik nagy pénzt ígért. Ezzel kikerült a futball élvonalából és vérkeringéséből is, és lehetett tudni, hogy ezt szakmailag nem lehet túlélni. Akármilyen kiváló játékos is, itt csak pénzt lehet keresni, és morálisan, szakmailag tönkre menni. Ez be is következett, és egy áthidaló megoldás után került a zseniális török bajnokságba. Itt sokat vártak tőle, de óriási csalódást keltett.

Ennek ellenére a magyar válogatottból nem tudott kiesni, pedig komoly edző ilyen játékost elfelejt. De Magyarországon nem a komoly edzőkön, hanem a mi bölcs Vezérünkön múlik minden, akivel Dzsudzsák jó érzékkel kiváló kapcsolatot ápol. Így jutottunk el az Európa-bajnokságig. A magyar válogatottra jellemző, hogy egy olyan játékos, mint Dzsudzsák, aki már csak pénzkereső műkedvelő, tagja lehetett a nemzeti tizenegynek, és meg is élt közöttük...

ITT OLVASHATÓ

JÓ LENNE OLYAN ORSZÁGBAN ÉLNI...

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.08.28.


...Összességében nagyon szeretnék egy olyan országban élni, ahol a miniszterelnök nem napi szereplője a híreknek, hanem teszi a dolgát az ország érdekében. Ahol a miniszterek szintén a munkájukat végzik. Ahol a polgárokat nem uszítják a kormány tagjai sem az Unió, sem polgártársaik ellen. Ahol a kormány nem kelti, hanem elsimítani igyekszik az ellentéteket. Ahol a kormány nem az uszítás és gyűlöletkeltés jegyében nyilatkozik meg minden áldott napon, hanem időnként tájékoztatja a polgárokat az elvégzett munka eredményéről, vagy akár kudarcáról, ha úgy alakul.
 
Olyan országban lenne jó élni, ahol a korrupciót szigorúan büntetik, ahol a szólás szabadsága alapvető emberi jog, ahol működik az ügyészség, a rendőrség, a bíróság, az alkotmánybíróság, a sajtó, a kormány és az ellenzéki pártok is. Ahol a civil kurázsi erősebb a mindenkori kormány hatalmi tébolyánál.
 
Olyan országban lenne jó élni, ahol a bűnösök elnyerik méltó büntetésüket, a becsületes emberek nyugodtan élhetnek és ahol a polgárok többségének fogalma sincs arról, mi a neve a Jegybank elnökének, vagy a minisztereknek. Csak annyit tudnak, hogy jól végzik a dolgukat és hogy jó ebben az országban élni akkor is, ha vannak problémák. Ahol az ünnep ünnep lehet és eszébe sem jut senkinek azt politikai célokra felhasználni, kisajátítani.
 
Olyan országban lenne jó élni, ahol mindenki teszi a dolgát, én pedig nyugodtan írhatok arról, milyen csodás kiállításon voltam, milyen színdarabot láttam, könyvet olvastam és arról, hogyan csinálta a nagymamám a kézzel húzott rétest. Pont úgy, ahogy én is csinálom.
 
Kár, hogy mindez csak álom.
 

MELLÁR TAMÁS: SZAVAZZUNK IGENNEL

MANDINER BLOG
Szerző: Mandiner
2016.08.27.


Mellár Tamás közgazdász szerint az igen szavazat az októberi referendumon nem azt jelenti, hogy jöjjenek a migránsok számolatlanul és ellenőrizetlenül, hanem azt, hogy ha Magyarország az unió tagja, akkor az EU döntései rá is vonatkoznak.
 
Az igen szavazat mellett érvelve Mellár Tamás közgazdász az M1-en péntek este hangsúlyozta: Magyarország az EU-tól az elmúlt években nemzeti össztermékének csaknem harmadát kapta meg támogatásként, amely nagyságrendjében az Egyesült Államok által a második világháború után Nyugat-Európának nyújtott Marshall-segélyhez hasonlítható.
 
Mindez nem működhet úgy, hogy közben az ország az unió közös problémáinak megoldásából nem veszi ki a részét, mert könnyen előállhat az a helyzet, hogy egy kétsebességes EU perifériáján találja magát, tette hozzá a szakember, a KSH volt elnöke.
 
Mellár Tamás szerint a nem válaszra biztató kormány csak zsarolási potenciálra akar szert tenni a népszavazással, az ellenzéki pártok bojkottfelhívása pedig elhibázott, destruktív, e helyett nemzeti egységre lett volna szükség. Ez a népszavazás nem közjogi, hanem politikai kérdésről szól, mondta a közgazdász az állami televízióban...

ITT OLVASHATÓ

SZÁZAK REKEDNEK A MAGYAR-SZERB HATÁRON - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.08.28.


A Frankfurter Allgemeine Zeitung honlapja ötperces filmriportban számol be arról, hogy százak rekednek – sokszor hosszú hetekre – a magyar-szerb határon, embertelen körülmények között.

Nincs megfelelő ellátás, étel, orvosi kezelés, összeeszkábált sátrakban laknakaz ott lévők, miközben arra várnak, hogy a magyar hatóságok beengedjék őket a tranzitövezetbe. De oda naponta csupán 15-en léphetnek be, így van, aki 200 napig vesztegel. Emiatt sokan illegálisan, embercsempészek segítségével próbálkoznak. Akiket 8 km-es övezetben elfognak, azokat egy új törvény értelmében visszatoloncolják Szerbiába, jóllehet a menedékkérelem alapvető jog az EU-ban. Magyarország szerint azonban a szabályozás összhangban van a nemzetközi joggal. A tudósítás hangsúlyozza, hogy ez csupán szemforgatás. Ugyanakkor a civil segélyszervezetek nem értik, ha az Orbán-kormány ennyit költ a határvédelemre, akkor miért nem futja a pénzből a rászorulók támogatására.

Die Welt

A lap úgy ítéli meg, hogy alighanem a lengyel főváros állította Merkelt ingadiplomáciájának legkeményebb feladata elé, hiszen a Szydlo-kormány hevesen bírálja a kancellár menekültpolitikáját, a már befogadott menedékkérők elosztásából pedig bohózat lett – részben éppen a lengyelek hozzáállása miatt. A migránsok kapcsán a házigazda már korábban világossá tette, mit gondol arról, ha az EU túl gyakran avatkozik be a nemzeti ügyekbe, nála a szuverenitás a leggyakrabban előforduló szó. Amikor a varsói 5-ös találkozó után Orbán Viktor arról beszélt, hogy „Európa nem tartja magát az alapelvekhez, pl. a határvédelem ügyében”, Szydlo egyetértően mosolygott, Merkel ellenben megkövült arccal hallgatta...

ITT OLVASHATÓ

ÉHE A SZÓNAK

TÖRÖK MONIKA BLOGJA
Szerző: törökmonika
2016.08.25.


Kinyitottam a postaládát, a szokásos utolsó felszólítások és irgumburgumok mellett "természetesen" legalább egy kilónyi reklámanyag volt még begyömöszölve.
Ilyenkor az ember nagy sóhajtással (és lehetőleg: kesztyűben, mert még mocskos is lesz a szar nyomdafestéktől) egyesével átbogarássza a szajrét még a kertben, nehogy valami fontos levél közöttük maradjon - aztán pont azzal a lendülettel dobja is ki egyenesen a kukába a paksamétát.
Kurvaanyáztam erőteljesen (igen, lovagkeresztre hajtok), nem túlságosan válogatva a szavaimat, hamar túljutottam az esőerdőkön - épp ott tartottam, hogy mi a radai rossebnek nyomtatják és terjesztik egyáltalán ezeket, ha nagyjából minden postaládára ki van írva, hogy oda semmiképp ne dobjanak be ilyesmit.
Mert ki olvas reklámanyagot?
És akkor rájöttem, hogy sokan :(
Akiknek tényleg életbevágó, hogy 100 forinttal olcsóbban tudnak mamuszhoz jutni (jó lesz az hideg téli estéken), vagy 8 forinttal olcsóbb krumplihoz, az se baj, ha a város túlvégére is kell utazni érte :(
Hogy nem mindegy, olcsóbb-e a csirkefarhát az izében, mint a bigyóban :(
Olyan idős ismerősöm is van, akinek se tévéje, se rádiója, újságra nem futja, a könyveit rég eladta már - de éhe van a szónak, hát ezt olvassa :(
És ez - bármekkora közhely is - elképesztően és elképzelhetetlenül szomorú dolog :(
 

HOGYAN NE BÉRELJ KÜLFÖLDÖN LAKÁST?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.08.28.


A külföldre költözés sok buktatója közül az egyik legnagyobb szerintem a lakásbérlés. Mégpedig azért, mert az ember általában nem rendelkezik megfelelő helyismerettel, márpedig az elég egyértelmű, hogy még egy adott környék sem jelenthet garanciát a jó döntésre, ami az egyik utcában még csodás, az két utcával arrébb maga lehet a rémálom.

Az eheti blogajánlóban ez lesz az egyik téma. Azután kicsit még kirándulósra vesszük a figurát, járunk az angliai Lake District környékén és egy szumátrai vulkánnál is, csak hogy mindenki megtalálja a kedvére valót.

Vágjunk hát bele a lakásbérlésbe, és Isten ments, hogy általánosítsak, szóval a helyszín ebben az esetben Spanyolország, azon belül is Alicante, aki bérel pedig Tucano. Nem is egyszer bérel, hanem kétszer is, elgondolkodtató tapasztalatokkal gyarapodva (és gyarapítva az olvasókat is). Mielőtt elfelejtem, egy teljes család költözik, két gyerekkel és kutyával...

ITT OLVASHATÓ

ÖT MAGYARÁZAT ARRA, MIÉRT HÁLÓZ BE A FIDESZ VOLT ELLENZÉKI POLITIKUSOKAT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2006.08.27.


Itt a vég, Ertsey Katalin is elesett. A volt LMP-s politikus a sokadik a sorban, aki nem tudott ellenállni a kormánypárt hívó szavának. Míg az egykori fideszes potentátok közül többen harcos ellenzékivé válnak, addig saját pártjukban háttérbe szorított ellenzékiek csapnak fel diplomatának, államtitkárnak, tanácsadónak a korábban sokat bírált Orbán-kormány környékén. Az ember csak néz, mint Lázár Jani a moziban, és nem érti, mi történik itt, pedig elég egyszerű. A Szegedi Kattintós most igyekszik rávilágítani a sötét tényekre.

1. Orbán Viktor rájött, hogy belülről nem tudja konszolidálni a pártját, ezért hív megvesztegethetőnek tartott politikusokat a szolgálatába. Ha külföldön azt látják, hogy egykori MSZP-s, LMP-s, DK-s, esetleg liberális vagy munkáspárti politikusok állnak a kormány szolgálatába, akkor kevésbé lehet bírálni az autoriter vezetési stílust, kevésbé lehet elfogultsággal vádolni a kormány fennhatósága alá eső intézményeket, és még azt is el lehet hitetni a naiv külföldiekkel, hogy a szakértelem többet számít a miniszterelnöknél, mint a politikai elkötelezettség.Mellesleg a Fidesz tényleg kínos kínos káderhiánnyal küzd

2. Azt kell mondanunk, hogy az Orbán-kormány egyik legzseniálisabb húzása az egykori ellenzéki politikusok beszervezése. Zavart kelt az ellenzéki táboron belül, ugyanakkor fenyegetést jelent olyan kormánybérenceknek, akik a tehetségtelenségüket a lojalitással kompenzálják. Ez utóbbiak vagy kikopnak a pártból, vagy még a korábbinál is intenzívebben kezdenek pitizni a közvetlen főnökeiknél egy kis jutalomfalatért. A Fidesz most azzal, hogy lekenyerezi az egykori ellenzékieket azt demonstrálja, hogy a párt hosszú uralkodásra készül, és aki még ebben az életben szeretne magas állami beosztásba kerülni, jó, ha most vált színt, mert később talán erre már nem lesz alkalma...

ITT OLVASHATÓ

A DK KÖRÜLVESZI ÖNMAGÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.08.27.


A magukat ellenzékinek nevező kollaboráns pártok is készülnek, hogy a népszavazás bojkottja után egy esetleges politikai vagy morális győzelemből kivegyék a maguk hasznát. Ennek szép példája lesz, hogy a Demokratikus Koalíció nevű párt október 1-én körbeveszi a parlamentet. Ezzel ők mindent megtettek a győzelemért.

A híradásokból nem derül ki, hogy a körbevétel milyen célt szolgál, és mit terveznek, miután a körbevétel sikeresen megvalósult. Bemennek? Van belépőjük. Kint maradnak? És akkor mi lesz? Az sem világos, hogy a parlamentnél mi ellen tiltakoznak, hiszen a népszavazás nem ott lesz, ennek a parlamentnek pedig a DK is része. 

Körbevehetnék a diktatúra parlamentjét valódi parlamentáris demokráciát követelve, de ez elég furcsa lenne olyan párttól, amelyik ebben a parlamentben ül. Körbevehetnék a parlamentet azzal a szándékkal is, hogy megakadályozzák ami ellen tiltakoznak, de az a helyzet, hogy népszavazást így megakadályozni nem lehet.

Ezért nem gondolhatunk másra, mint arra, hogy a Demokratikus Koalíció valamilyen testedzésre hívja a szimpatizánsait, mint amikor felfutottak a Várba. De az is lehet, hogy Gyurcsány így akar létszámellenőrzést tartani, vannak-e még annyian, hogy körbeérjék a parlamentet. Kockázatos vállalkozás.

A fenti lehetőségeket leszámítva csak egyetlen kézenfekvő magyarázat lehetséges, hogy a DK önmagát veszi körül, a diktatúra parlamentjében való részvétele ellen tiltakozik, és szemére veti saját magának, hogy Gyurcsány minden korábbi ígérete ellenére legitimálják Orbán fasiszta rendszerét és a demokrácia hamis látszatát keltik a diktatúrában...

ZSIDÓ KULTÚRÁLIS FESZTIVÁL 2016 (SZEPTEMBER 4-11.)

ZSIDÓ KULTÚRÁLIS FESZTIVÁL BLOGJA
Szerző: Gerendás Péter
2016.08.28.


Gerendás Péter zeneszerző, előadóművész vagyok. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy idén én lehetek a Zsidó Kulturális Fesztivál művészeti vezetője.
 
Nagyon fontosnak érzem, hogy a rendezvénysorozat szellemiségét és hagyományait folytatva, valami újat hozzak létre. Pályafutásom során mindig arra törekedtem, hogy a minőség legyen a legfőbb szempont. Az elmúlt években a szakma krémjével működtem együtt, köztük hazai és nemzetközi művészekkel. Felismertem, hogy mennyire fontos az identitás, a gyökerek keresése, a zsidó kultúra megjelenítése a zenémben, szövegeimben.
 
Szeretném ezt a tendenciát folytatni művészeti vezetőként.
 
Úgy érzem sikerült olyan programot összeállítani, amely rendkívül színvonalas, de méltán lesz sikeres a közönség körében is. Idén két másik gyönyörű Zsinagóga, a Bethlen téri és a Hegedűs  Gyula utcai is bekapcsolódik a sorozatba. A fiatalokat is igyekszünk megszólítani, sok nekik való zenei csemegét kínálunk. Összművészeti Fesztivál lesz, irodalom, zene, tánc, a legifjabb generációnak pedig gyermekelőadás is lesz. Nagyszerű színművészek tolmácsolásában hangzanak el fantasztikus írások, költemények és prózák, kabaréjelenetek.
 
Külföldi sztárvendégeket is várunk, az Amerikai Egyesült Államoktól, Izraelen át, Szerbiáig. A zenei paletta nagyon színes, a klezmertől, a jazzen, a swingen, a rockon át mindent megtalál majd a közönség. Több olyan előadó is  lesz, aki teljesen az eddigiektől eltérő, ”unplugged” előadásban viszi színpadra jól ismert dalait. Ez a meghitt hangzás harmonikusan illeszkedik  a gyönyörű templomok világába. A Fesztivál nem titkolt célja az egymás iránti tolerancia erősítése a kultúrák találkozása által.
 

SCHMIDT MÁRIA ORBÁN FŐIDEOLÓGUSA?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.08.27.


Schmidt Mária közreadott egy újabb dolgozatot a Látószög blogon "Európa izraelizációja" címmel. Az írás Schmidt Mária korábbi írásaival együtt koherens világképet alkot, amely a szélsőjobboldal tudományos világképe, és amely arra hivatott, hogy szétverje a liberális demokratikus világot. Hogy mit akar helyette, azt az Orbán-rendszer ismeretében már nem kell kérdezni.

Schmidt Mária világképe semmivel nem különbözik a Fehérlófia könyvesbolt és a kuruc.info szélsőjobboldali tartalmától, a különbség mindössze annyi, hogy a liberális oktatási rendszer fogalomkészletével tudományos elméletet, társadalomtudományt kreál a fasizmusból. Ez az irányzat ezzel azt a hatást kelti, mintha a világ szörnyeteg ideológiái legitim társadalomelméletek lennének.

Az antiszemitizmus miatt perifériára szoruló, majd szélsőjobboldali pártok szolgálatába álló értelmiségiek tipikus útja ez, önmagukat megtagadva, a társadalomtudomány eszközrendszerével támadnak a nekik sérelmet okozott legitim társadalomtudomány és a demokratikus világ ellen. Schmidt Mária világképe egyszerűen összefoglalható: ezt ő maga is leírja ugyanezen a blogon az "Európai értékek és válságok - A liberalizmus új korszaka: a paranoia" címmel.

Ennek lényege a tanulmány bevezetőjéből kiolvasható: Schmidt Mária szerint a világ két részre osztható. A "globalizált, multikulturális, multietnikai projektben érdekelt elitekre", akikkel szemben "a nép, a tömegek, a nemzetek állnak". Előbbiek lefitymálnak "mindent, ami a többségnek fontos és értékes". A "küzdelem tehát a nemzeti értékek, a hagyományok és szokások", illetve az "ezeket elvető, és az újat még csak homályosan láttató" elitek között folyik.

Régen az egyiket "kozmopolita zsidóknak", a másik oldalon állókat "nemzeti érzelmű" fasisztáknak hívták. De mint mondtuk, Schmidt Mária a szélsőjobboldal náci és fasiszta ideológiáiból társadalomtudományt alkot, és ellenfelei tudományos fogalmait használva igyekszik azt a látszatot kelteni, mintha legitim tudományos vita zajlana, nem frusztrált antiszemiták harca, populista demagóg uszítása a mainstream tudomány és a liberális demokráciák ellen.

E harc lényege, hogy Schmidt és elvbarátai elődeikhez hasonlóan a népre, nemzetre és a tömegekre hivatkozva küzdenek a felvilágosodásra, a jogállamiságra és a hatalmi ágak szétválasztására épülő liberális demokráciák ellen, amelyek a történelem során egyedül biztosítottak egyenlő jogokat, szabadságot és jólétet a "népnek, nemzetnek és tömegnek", amelynek nevében Schmidt fellép, s amelyhez a világon semmi köze nincs.

Schmidt olyan messze áll a néptől, a nemzettől és a tömegektől, mint bármelyik általa szervezett holokauszt-megemlékezés a holokauszttól. De ezek a szélsőjobboldaliak, legyenek a Jobbik vagy a Fidesz ideológusai, semmiben nem különböznek elődeiktől, akik ordas eszmékkel a nép nevében hoztak létre olyan rendszereket, amelyek a néptől elvettek mindent, elsőként az emberi jogaikat, a szabadságot és az önrendelkezést.

Schmidt "tudományossága" a formai eszközök használatáig tart, tartalmilag azonban illeszkedik a klasszikus náci irodalom kliséi közé, amelyek világelnyomó egységes elitet tételeznek fel, amelyek gonosz céljaikat a nemzetekkel szemben valósítják meg, és ezt leplezik a demokratikus jogállammal. Mindez annyira elcsépelt és unalmas Hitler és a Cion bölcseinek jegyzőkönyvei, valamint más ostoba hamisítványok és összeesküvés-elméletek után, hogy szinte csodálni való, hogy ezt egyesek intellektuális kihívásnak és teljesítménynek tekintik. Újat csak azzal tudnak alkotni, hogy a régi elméleteket az új viszonyok közé adaptálják. 

Mégis érdemes elolvasni Schmidt Mária "Európa izraelizációja" című dolgozatát, mert abban felismerhetők Orbán legutóbbi szenzációs filozófiai eszmefuttatásainak morzsái, mint például az önmaga jóságában gyönyörködő öngyilkos liberális elit, továbbá a náci múltja miatt lelkifurdalásban szenvedő Németország és Merkel toposza, amely most a muszlim menekültek befogadásával próbálja a náci múltját tisztára mosni...

ITT OLVASHATÓ

A SZABAD FOGYASZTÁS ILLÚZIÓJÁNAK VÉGE - MI FÁN TEREM A NEMNÖVEKEDÉS?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Vincent Liegey
2016.08.27.


A nemnövekedés mozgalom elméleti és társadalmi kísérletein keresztül demokratikus és békés átmenetet próbál keresni napjaink sokoldalú, antropológiainak is nevezhető válságából egy ténylegesen fenntartható, kellemesebb és élhetőbb társadalom felé. Ezt a gondolatvilágot tárgyalja részletesen “A Degrowth Project-Manifesto for an Unconditional Autonomy Allowance” című munkánk (Jólét gazdasági növekedés nélkül - A Nemnövekedés felé, Eszmélet Alapítvány (2016)), amelyben a Feltétel Nélküli Alapjuttatás bevezetése mellett érvelünk. Ez egyrészt erőforrások és közszolgáltatások használati jogán keresztül, másrészt helyi valutában folyósított pénzügyi hozzájárulásként nyilvánulna meg.

Nem abszurd a növekedés ellen érvelni, amikor a munkanélküliség a jelenlegihez hasonló mértéket ölt?

A gazdasági növekedés a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem biztosítja a teljes foglalkoztatottságot. Az elmúlt negyven évben a GDP-vel együtt a munkanélküliség is folyamatosan nőtt. A gazdasági növekedés reményében hozott megszorító intézkedéseknek nemcsak az emberek látják kárát, de borzasztóan pusztító ökológiai következményei is vannak, ami felett szemet hunyni roppant felelőtlenség.

Egyszerűen nem lehet a végtelenségig növekedni egy véges környezetben.

A nemnövekedés azonban elég ijesztően hangzik... A fogalom készakarva provokatív, hogy vitára késztessen: mit is termelünk, miközben növekedünk? És hogyan? És miért is? A gazdasági növekedés címszava alatt egyre több nélkülözhető dolog gyártására fordítjuk nemcsak saját energiánk, de a természet erőforrásait is. Hogyan lehetne megvalósítani egy olyan társadalmat, ami a személyes emberi kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt, és más szemmel tekint az eszközeire, a termelésre, és mindenekelőtt a természetre? Élénk érdeklődéssel követjük a Latin-Amerikában egyre nagyobb teret hódító “buen vivir” jelenségét. Egy dolgot le kell szögeznünk: a nemnövekedés egyáltalán nem a középkorba való visszatérést jelenti. Aminek pedig a legkevésbé kellene tovább növekednie, az az egyenlőtlenség mértéke...

ITT OLVASHATÓ

MELYIK AZ A KÜLFÖLDI CÉG, AMIT ÉVENTE KÉTMILLIÁRD FORINTTAL TÁMOGAT AZ ÁLLAM?

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Sepsi Tibor
2016.08.27.


Második éve a kizárólagos állami tulajdonban álló Hungaroring Zrt. rendezi a Red Bull Air Race budapesti versenyét. Bár a magyar állam sok olyan dologra költ, ahol elsőre még a legjobbat feltételezve is nehéz azonosítani közérdekű célt, de az azért még így sem mindennapi, hogy egy ugyan ma már globális látványosságként lebonyolított, ám továbbra is elsősorban egyetlen energiaital-gyártó gazdasági promócióját szolgáló versenysorozat megrendezésére költenek évente majdnem kétmilliárd forintot az adófizetők pénzéből.
Annak igyekeztünk utánajárni, hogy pontosan mire megy el ez az összeg.

Előzmények
Hány milliárd forint közpénzt porlasztunk el a hétvégén Red Bull-reklámra?

A Red Bull még 2003-ban, Bessenyei Péter műrepülő világbajnokkal együtt találta ki az azóta kétségtelenül komoly karriert befutott műrepülő-versenyét, amiből aztán néhány éven belül a Red Bull Air Race műrepülő világbajnokság lett. 2003-tól 2010-ig hét éven keresztül még anélkül zúghattak egyesek örömére és mások bosszúságára napokon keresztül a motorok Budapesten a Duna felett, hogy ehhez közvetlenül magyar közpénzt kellett volna felhasználni.

2010-től 2013-ig azonban a Red Bull szüneteltette a versenysorozatot, és amikor 2014-ben – tartalmilag és finanszírozásában is átalakítva – újraindította azt, akkor budapesti helyszín nem szerepelt a versenynaptárban. 2015-től azonban a magyar kormány megmentette a versenyt: majdnem pontosan két éve
úgy döntött, hogy támogatja annak 2015–2017 közötti megrendezését, a feladatra a Hungaroring Zrt.-t jelölte ki, és a jogtulajdonos és a Hungaroring Sport Zrt. közötti szerződés szerinti, a Hungaroring Sport Zrt.-t terhelő rendezői jogdíj, továbbá a rendezvény megszervezéséhez kapcsolódóan a Hungaroring Sport Zrt.-nél felmerülő fizetési kötelezettség teljesítéséhez szükséges összegű költségvetési támogatásnak – évente legfeljebb 6 millió eurónak – a költségvetési tervezését írta elő.

A 6 millió euró, azaz mai árfolyamon körülbelül 1,9 milliárd forint a jogdíjra és a szervezéssek kapcsolatos egyéb kiadásokra vonatkozó keretösszeg, azaz elvileg ennél kevesebb is lehetne a felhasznált közpénz. Hogy pontosan mennyi, az szerintünk a nyilvánosságra tartozna. Amikor azonban a ténylegesen elköltött összegekről kérdeztük a Hungaroringet, akkor – ahogy
tavaly iscsak a kormányhatározat szövegét ismételték meg nekünk...

ITT OLVASHATÓ

MENNI? OTTHON MARADNI? SZAVAZNI ÉRVÉNYESEN? ÉRVÉNYTELENÜL? FRANCBA!

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.08.27.


Ez itt a kérdés, és a válasz olyan, mint amilyen az okos lány ajándéka a királynak, akinek hozott is meg nem is, adott is, meg nem is.
Nyakunkon a népszavazás, mely nem dönt el semmit, melyről minden politika iránt érdeklődő ember tudja, hogy maga a Nagy Kamu, de mégis van jelentősége, mert erősítheti vagy gyengítheti Orbán idióta migráns-politikáját.
Már maga a kifejezés is hamis, ugyanis összemos fogalmakat, melyek élesen elkülönülnek egymástól.
A migráció és a migráns kifejezések mőgé beszuszakolják a háborúk elől menekültek karonülő kisgyerekét, a potenciális terroristát és a gazdasági bevándorlót, egybemosva indtékokat, célokat és élethelyzeteket, egy kalap alá véve mindenkit, aki körülményei kényszerítő hatására elindult nyugat-Európa felé.
Nem, nem felénk, hiszen a hazánkon keresztül vándorló tavalyi tömegből kevesebben maradtak nálunk, mint ahányan Rogán emberkereskedelmi vállalkozásának eredményeképpen telepedtek le nálunk, minden probléma nélkül.
Az Orbán által gerjesztett hisztéria mégis termékeny talajra hullt, hiszen akik más vallást követnek, mint mi, más típusú társadalmakban élnek, mint mi, más nyelvet beszélnek, mint mi, azok mások, márpedig a másságtól félni kell.
Aki nem olyan, mint mi, az veszélyes, az bűnöző, azt ki kell verni a faluból, az országból.

Erről azok tudnának beszélni, akiknek tradicionális ruházata, vallása, életmódja eltér a többségi társadalom tagjaiétól, a zsidók, a cigányok, de volt ebben az országban már hangulatkeltés a svábok ellen is, nem szólva az élve elásott kun királyi párról, vagy Gertrudis és Bánk bán a valóságban Katona József verziójától kissé eltérő történeténetéről.
Itt még az sem számított, ha az idegen asszimilálódott, ha csak jót adott az országnak, itt a vér vélt, vagy valós szava döntött.
Ha magyarnak hitte származását, akkor büszkén kihúzhatta magát, de a zeneakadémiát végzett nema strandon lebarnult művészt az utolsó büdöstalpú is provokálhatja, és a zsidót is leszólhatja az, aki egyébként ki van keményítve a magyar Nobel-díjasok magas számára, feledve, hogy kilencven százalékuk zsidó volt.
A cigánytól félni kell, mert nagy hangon ordibál, tanulatlan és miután verbálisan nagy részük nem tud védekezni, hát előbb üt, szúr vagy rúg, mint vitatkozik, és bezárkózik saját közösségébe, mert ha kilép onnan, oda a biztonság.
A zsidó ember sem érzi magát biztonságban a társadalomban, ami nem is csoda, ha évszázadokon át ki-kiújuló üldöztetéseikre gondolunk, és nem csak nálunk, hanem egész Euópában, az Ibériai félszigettől az orosz sztyeppékig...


Ha a mai nagyhangú panaszkodást hallgatjuk az iszlám államokból érkezett bevándorlókkal kapcsolatban, hát elkülönülésükre ez a magyarázat.
Az amerikai városokban is kialakultak olasz, kínai és más, nemzetiségi alapon szervezett városrészek, a bevándorló ott érezhette biztonságban magát, mint ahogy most az iszlám országokból bevándorlók is erre törekednek.
De ez nemigen érint minket, hiszen nálunk nemigen akar letelepedni senki, mert sem a gazdasági, sem a társadalmi környezet nem vonzó
Egy lepukkant, balkáni, rasszista ország nem lehet célországa annak, aki a Nyugat életszínvonalára vágyva, az által is motíválva elindult, hogy ha már elüldözték, akkor jobb körülményeket teremtsen magának, mint amiben - ha marad, része lehetett volna.
Ez motíválta nálunk is 56 disszidenseit, akik azért utólag megpróbáltak szabadságharcost farigcsálni magukból, jóllehet a szabadságharc többségük számára legfeljebb a szomszéd házban működő Közért szabad kifosztását jelentette...


ITT OLVASHATÓ