2022. március 21., hétfő

„MONDJA MEG A NATO-NAK, HOGY ZÁRJÁK LE AZ EGET UKRAJNA FÖLÖTT!” – KOLLÉGÁNK 5 NAPJA A HÁBORÚBAN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2022.03.21.


Három éj egy átmeneti szálláson légiriadókkal, erőszakoló csecsenekről mesélő menekült és tíz napja szolgálatban lévő vagonfelügyelő a lvivi pályaudvaron, a Nyugat-Ukrajnát 1945 óta ért legsúlyosabb harci cselekmény áldozatának temetése és félkatonai szerelésbe bújt kárpátaljai kormányzó. Munkatársunk öt napra visszatért a háborús Ukrajnába. Riport Ungvárról és Lvivből öt felvonásban...

35 ÓRÁS KIJÁRÁSI TILALOM KIJEVBEN, A LEROMBOLT PLÁZA MIATT ERŐS A LÉGSZENNYEZETTSÉG KIJEVBEN, Z-ALAKBAN RENDEZETT OROSZ HOLTTESTEK HARKIVBAN

TELEX
Szerző: TELEX
2022.03.21.


Cikkünk folyamatosan frissül!


- Már nyolc halottja van a kijevi bevásárlóközpont éjjeli bombázásának. Félő, még többen rekedtek a romok alatt.

- Megint kijárási tilalmat vezetnek be az ukrán fővárosában, Kijevben ma este 8 órától szerda reggel 7 óráig tilos lesz az utcára menni.

- Orosz légicsapás nyomán ammóniaszivárgás volt az északkelet-ukrajnai Szumi vegyiüzemében, egy ember sérült meg, miután megsérült egy 50 tonnás mérgesgáztartály.

- A brit védelmi minisztérium szerint még mindig Kijev az oroszok első számú célpontja, az agglomerációval együtt békeidőben 3,5 milliós főváros körbekerítéséért mindent megtesznek.

- A Kreml állásfoglalása szerint a két szembenálló ország elnökének Vlagyimir Putyinnak és Volodomir Zelenszkijnek a találkozója nincs napirenden, az oroszok keveslik Kijev konstruktivitását a tárgyalásokon.

- Szlovénia meglepő módon visszaküldi Kijevbe azokat a diplomatáit, akik önként jelentkeznek a feladatra. Janez Janša miniszterelnök reméli, hogy az Európai Unió is így fog tenni.

- Több mint 3 dollárral drágult a kőolaj hétfő kora reggel, miután értesülések szerint az Európai Unió azt fontolgatja, hogy csatlakozik az Egyesült Államok által bevezetett orosz olajembargóhoz.

- A Nyugati és a Keleti pályaudvar helyett hétfőtől a BOK Sportcsarnokba érkeznek az ukrajnai menekültek...


NYOLC OK, AMIÉRT ORBÁN KI FOG HÁTRÁLNI PUTYIN MÖGÜL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2022.03.21.


Egyre kevésbé használható a Fidesz számára az a retorika, amit az orosz-ukrán háború óta használ. Ennek lényege, hogy a gyakorlatban lényegében együttműködik az EU és a NATO legfőbb döntéshozóival, verbálisan azonban teljes semlegességet hirdet. A Fidesz szavazóit azonban egyre inkább zavarja az a kettős beszéd, ami ezzel a politikai felfogással szükségszerűen együtt jár, hiszen az otthonaikból kibombázott civilek képei és az agresszor hallgatólagos támogatása között egyre élesebb az ellentmondás. A kormánypárt kommunikációjának megváltoztatására a fent említett morális problémák mellett több körülmény miatt is szükség van, így hiába közelednek a parlamenti választások, Orbán rövidesen ki fog hátrálni Putyin mögül...

ITT OLVASHATÓ

A TÖRÖKÖK SZERINT NEM ELKÉPZELHETETLEN A TŰZSZÜNET – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.03.21.


A török külügyminiszter szerint hatból négy ügyben megegyeztek az oroszok és az ukránok

… amennyiben a felek nem gondolják meg magukat a már eddig eldöntött kérdéseket illetően.

Az ördög a részletekben van

Aligha hihető például, hogy az oroszok visszaadnák Ukrajnának a megszállt területeket, és ugyanúgy valószínűtlen, hogy Kijev beleegyezne a Krím, valamint Luhanszk, illetve Donyeck megye végleges elvesztésébe.

Ukrajna visszautasította a fegyverletételt: nem adják Mariupolt

Az ukrán elnök elismerte Izrael állam erőfeszítéseit az Ukrajna és Oroszország közötti közvetítésben, és ennek jeleként Jeruzsálemet nevezte meg a jövőbeni legmagasabb szintű béketéárgyalások lehetséges helyszíneként.

Három hét után átveszi a menekültellátást a kormány

Ahogy az szokás, megvárták, míg a civilek elvégzik a munka oroszlánrészét.

A többség szükségesnek tartja a miniszterelnök-jelölti vitát

A Fidesz-szavazók negyede szerint is ki kellene állnia Orbánnak.

Felszámolják a fideszes képviselő körzetében a semmiből közbeszerzéseket nyerő céget

Jegyezzük meg, bár már többször is felbukkant a név: Szabó Zsolt.
“A három kiválasztott cég egyike, a JRM Produkció Kft. a verseny nélküli közbeszerzések ezüstérmese lett Szabó választókörzetében: 13 közbeszerzésen összességében 669 millió forint értékben húzott be közbeszerzéseket, úgy, hogy 3 alkalommal még ellenfele sem volt.”

55,6 millióért adott el egy épületet a belvárosi önkormányzat

Az eset a belvárosi ingatlaneladási módszer tankönyvi példája, és az sem elhanyagolható, kinek a kezébe került végül a romos épület és az értékes telek, amelyre ma már szabadon építkezhetnek…

Már 40 ezerért megnézhető, mit épített az unió Szatmáry Kristófnak

A miniszteri megbízott és parlamenti képviselő vagyonnyillatkozataiból derül ki, hogy összesen több mint 156 millió forintot zsebelt be a badacsonytomaji borászata és panziója felépítésére.

Titokban további közpénzmilliárdokat kapnak a Fidesz-közeli alapítványok a választások előt

Az Átlátszó információi szerint nem nyilvános határozatokkal juttatnak újabb összegeket az alapítványoknak, a Mathias Corvinus Alapítvány például 13 milliárd forint közpénzt kaphat a Fidesz-kormánytól.

Az Index egy Médiatanács-tag feleségét nevezte ki tartalomfejlesztési igazgatónak

Mucsányi Marianna férje az a Szadai Károly, akit 2019-ben az Országgyűlés kormánypárti kétharmada a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának egyik tagjának választott 9 évre, és aki jelenleg is tagja a médiapiacot felügyelni hivatott Médiatanácsnak.


A KORMÁNYMÉDIA ELFELEJT RÁKÉRDEZNI ORBÁNNÁL A PUTYINNAL VALÓ SZOROS BARÁTSÁGÁRA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZ LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.03.21.


A New York Times kolumnistája Michelle Goldberg március 15-i, a budapesti tüntetéseken szerzett benyomásairól írt kezdve Márki-Zay Péterrel, aki a látogatás idejében éppen a beszédét írta, az Orbánék által szervezett tüntetésig. A Putyinnal való kapcsolata miatt egyre többeknek lett kínos Orbán, ezért halasztották el a még a kampányban Magyarországra tervezett amerikai republikánus párti éves közgyűlést is. Leszámolhatnak Orán illiberalizmusával, jöhetnek az atlanti értékek. Az oroszok háborúja Orbán választási esélyeit növeli? Nemzetközi lapszemle.

Március 15-e előtt egy nappal kereste fel a NYTimes  szerzője az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, akivel megvitatták Márki-Zay Péter beszédének legfőbb üzenetét: miszerint a választása sikere azon múlik, hogy a putyini Oroszország eszméjére vagy a liberális Nyugatra voksolnak-e a választók.

A szerző szerint soha ilyen jók nem voltak az ellenzék esélyei, mint most. Számára a 2006-2009 között Indiana államban dolgozó Márki-Zay Péter úgy tűnik, mint egy ’old-school’ republikánus, aki híve az alacsony adónak, a decentralizált kormányzásnak és annak, hogy ne szociális segélyeket osszon a kormány, hanem munkalehetőséget adjon az embereknek. Ellenben minden mondata úgy hangzott, mintha a konzervatív narratívája liberalizmussal lenne beoltva.

Az Euronews legutolsó felmérése szerint, noha a megkérdezettek 60 százaléka azt vallja, Orbán túl szoros kapcsolatot alakított ki Putyinnal, de ez nem jelenti azt, hogy befolyással lesz a szavazatukra. Azonban emiatt, pontosabban a putyini háború miatt előállt új helyzetben egyre több politikusnak lett kínos az Orbánnal való kapcsolata, emiatt lett elhalasztva májusra a még a kampányban tervezett amerikai republikánus párti éves közgyűlés is, mert az amerikaiak sem mutatkoznának szívesen a Putyin-párti Orbánnal. A lengyel szenátus kisebbségi vezetője, Bogdan Klich úgy fogalmazott a New York Timesnak, hogy Márki-Zay győzelme az ő hazájában is csapás lesz az antidemokratikus erőkre. Meg lesz az esélye annak, hogy az Orbán által Lengyelországban is meghonosított illiberális demokráciát a hagyományos európai és atlanti értékek váltsák fel.

Washington Post egyik véleménycikkében Orbán Viktor annak kapcsán szerepel, hogy Amerikában a 2016-ban republikánus jelöltként elnökválasztást nyerő Donald Trump, megjelenésével felborult a hagyományos, kétpólusú értékrend közti egyensúly. Az őt követő demokrata párti  Joe Biden elnöki beiktatási beszédéből a szerző felidézi, miként utalt az autokrácia világszerte tapasztalható megerősödésére, többek között Putyin rendszerének betudhatóan, illetve olyanoknak köszönhetően, mint Orbán, akinek választási törvénye jelentősen csökkentette a szabad választás lehetőségét. Ebbe a logikába illeszkedik Trumpnak az a kísérlete is, hogy mind a mai napig nem ismeri el az amerikai elnökválasztás eredményét.

A franciául és angolul publikáló Eurasia Times szerint a gyakran megbízhatatlan magyar közvéleménykutatások szerint némi előnyre tett szert Orbán, ami feltehetően annak a narratívának is betudható, utal a jelenségek közti összefüggésre, hogy az ellenzéket háborúpártinak állítja be a kormányfő. Ellenben a kontroll alatt álló kormányzati média mintha elfelejtene rákérdezne Orbánnál a diktátor Putyinnal való szoros kapcsolatára. Sőt az MTI – írja az Eurasia Times – a háború helyett a katonai művelet kifejezést használta tudósításaiban, és a szóhasználatán a kritikák nyomására változtatott.

Az Ukrajna ellen indított orosz háború igencsak felforgatta a választási kampányt Magyarországon – számol be az American Conservative folyóirat. Persze már a cikk elején fennakadunk azon a mondaton, amelyben a szerző úgy fogalmaz, a referendumon arról fognak szavazni a választók, hogy tanítható-e a kiskorúaknak az LMBTQ ideológia. Majd hosszasan idéz Orbán ünnepi beszédéből, amelyben – hamis állításokat fogalmazott meg az ellenzékről, amelyeket egyik tanácsadójával, Orbán Balázzsal meg is erősített. Utóbbi viszont kitért arra, hogy egyre nehezebb a kormányfőnek egyensúlyozni a Nyugat valamint Oroszország és Kína között a mai helyzetben. De büszkén emlegeti, hogy sikerült megakadályozni az energiaszektorra kivetendő szankciók elfogadását.

Hisz akkor nemcsak Magyarországon, de Európában is elszabadulnának az árak. A dallasi egyetem egyik docense azt állítja, ideje lenne ezt a béketeremtő hangvételt átvennie a Nyugat döntéshozóinak is, akik általában eszkalálják a háború megítélését. A szerző, Bradley Devlin, megállapítja, hogy az oroszok háborúja Orbán választási esélyeit növeli.

Nem volt kérdéses, hogy a legtöbb cikk a Budapest-Belgrád-vasútvonal Újvidékig tartó szakaszának átadásáról született a nemzetközi sajtóban, többek között a kínai állami Xinhua hírügynökség jóvoltából. Az ünnepélyes átadón nemcsak Alexander Vucic szerb elnök volt ott Orbán Viktorral, hanem kivonult az orosz követség is, az építkezésben ugyanis oroszlánrészt vállaltak az oroszok, természetesen a kínaiakkal együtt.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

A TÖBBSÉG SZÜKSÉGESNEK TARTJA A MINISZTERELNÖK-JELÖLTI VITÁT, A FIDESZ-SZAVAZÓK NEGYEDE SZERINT IS KI KELLENE ÁLLNIA ORBÁNNAK

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ
2022.03.21.


Számos kérdésben mérte fel a közhangulatot a 24.hu megbízásából a Závecz Research az április 3-ai parlamenti választás előtt. A közvélemény-kutatás adatait a következő két hétben közöljük. Először azt, hogy a választók többsége szívesen venné a miniszterelnök-jelöltek vitáját, ami azonban sorozatban negyedszer nem valósul meg.

A szavazók 60 százaléka szükségesnek tartja, hogy az április 3-ai parlamenti választás előtt legyen tévévita a miniszterelnök-jelöltek között

– derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a Závecz Research készített a 24.hu megbízásából. A megkérdezettek túlnyomó többségének van véleménye a témáról, mindössze 4 százalékuk felelt úgy, hogy nem tud válaszolni a kérdésre. 36 százalék nem igényli a kormányfőjelölti vitát...

A FIDESZ-KORMÁNY 12 ÉVE ALATT FOLYAMATOSAN ROMLOTT AZ OKTATÁS SZÍNVONALA, DE AZ ELLENZÉKI JAVASLATOK SEM VÁLTANÁK MEG A VILÁGOT

QUBIT
Szerzők: GALAMBOS ATTILA, KENDE ÁGNES
2022.03.21.


Túlterheltek a diákok és a tanárok? Szánalmasan alacsony a pedagógusok fizetése? A tanulóknak unalmas és haszontalan dolgokat kell magolniuk az iskolában? Az emberek nagy része az összes feltett kérdésre kapásból igennel válaszolna, sőt még folytatni is tudná a panaszáradatot. Az oktatási rendszer eredményességének mélyrepülése miatt a szakemberek is fogják a fejüket, de a magyar oktatás rákfenéje nem a Fidesz kormányra kerülésével kezdődött – ők csak tetézték a bajt.

Míg a szülőknek és a gyerekeiknek az állami oktatás folyamatosan romló színvonala, a tanárhiányból fakadó helyettesítgetés, a nem szakos tanárok által tartott szaktárgyak, az egyentankönyvek, a tanórák és a tanulnivaló mennyisége, valamint az infrastruktúra megállíthatatlannak tűnő romlása fáj a leginkább, a szakemberek az oktatás egészének minőségét kritizálják. A komplex problémahalmaz része az alacsony bérek miatt egyre növekvő pedagógushiány, a szakmai autonómiájuktól megfosztott tanárok és intézmények, a túlzott központosítás, a minőségbiztosítás elemeinek teljes kiüresítése, az iskolák közötti különbségek folyamatos erősödése, ami miatt vannak olyan helyek, ahonnan nincs út az érettségit adó iskolákba. A tanárképzés nem hatékony, így nem készít fel a pedagógiai differenciálásra, ami miatt egyenes út vezet a korszerűtlen tanítási módszerekhez.

Vajon a választások előtt pár héttel, egy ilyen kiélezett helyzetben, milyen alternatívát képes nyújtani az egyesült ellenzék és a többi párt?
...

AZ ORBÁN-KORMÁNY ELKÜLDTE A MENEKÜLTEKET SEGÍTŐ CIVILEKET A PÁLYAUDVAROKRÓL, HÁROM HÉT UTÁN VESZI ÁT AZ IRÁNYÍTÁST A FŐVÁROSBAN

NÉPSZAVA
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2022.03.21.


A civileknek hétfőre virradó éjjel össze kellett csomagolniuk a Keleti- és Nyugati pályaudvaron. A kormány a háború kitörése után most átalakítja át a menekültek segítését: az önkéntesek szerint nem minden kérdés tisztázott.


– Mi is már csak hajnali záhonyi vonatra várunk, az azzal érkezőket még útba igazítjuk, aztán pakolunk – mondták a Keleti pályaudvaron dolgozó civil menekültsegítő önkéntesek hétfőre virradó éjszaka, nem sokkal éjfél előtt. Körülöttük már sokan csomagoltak ekkor: a Migration Aid és a Vöröskereszt önkéntesei is sietősen dobozolták el a cókmókjaikat. Arról kaptak ugyanis értesítését: hétfőtől a Puskás Stadion mögötti BOK Sportcsarnokban fogadják a menekülteket, nekik pedig el kell hagyniuk a pályaudvarokat.

Előbbi nem váratlan, lapunk írta meg elsőként, hogy a kormányzat a BOK Sportcsarnokban tranzitvárót alakít ki. Kérdéseink nyomán kiadott közleményében a Miniszterelnökség azt írta, hogy ott a civilek is segíthetnek. Arról viszont nem írtak pénteken, hogy a pályaudvarokat minden önkéntesnek el kellene hagynia. Igaz, volt, ami erre utalt. mert lapunk már pénteken úgy értesült: a védelmi bizottság buszokat kért a fővárostól, hogy a Kőbánya-Kispest vasúti megállótól szállítsa a Puskás Aréna mögötti csarnokba a Záhony felől vonaton érkező ukrán menekülteket. Arról hiába kérdeztük a kormányzatot, hogy miért kell a menekülteket még a Keleti pályaudvar előtt Kőbánya-Kispestnél leszállítani a vonatról. Ez már csak azért is furcsa, mivel a BOK csarnok a Keleti háta mögött, attól nem messze található, míg Kőbánya-Kispest megálló jóval távolabb van...

KÜLFÖLDI ZSOLDOSOK UKRAJNÁBAN: A II. VILÁGHÁBORÚ ÓTA ELŐSZÖR LŐHETTEK NÉMET KATONÁK OROSZOKRA

TELEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2022.03.21.


Minden fontos információ a háborúról egy helyen.
Percről percre közvetítések, helyszíni tudósítások, összefoglalók.Tovább


A Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírójának sikerült kapcsolatba lépnie olyan külföldi zsoldosokkal, akik állításuk szerint Németországból mentek harcolni Ukrajnába. Ha az általuk elmondottaknak hitelt adunk, akkor a második világháború óta először fordulhatott elő, hogy német katonák orosz katonákra lőttek.
Voltak, akik tényleg harcolni akartak menni

Részben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívására több tízezer külföldi önkéntes jelentkezett Japántól Kanadáig, hogy fegyvert fogjanak Ukrajnában az oroszok ellen. A német lap újságírója a Telegram nevű közösségi oldal „Önkéntesek Ukrajnáért” nevű csoportjában próbált meg kapcsolatba lépni olyanokkal, akik az ukránok oldalán akartak harcolni. A legtöbben rövid úton elhajtották a riportert, nem voltak hajlandóak szóba állni vele. Ez annyiból érthető, hogy ahogy Magyarországon, úgy Németországban is törvényellenes katonákat toborozni idegen ország hadseregébe. Végül a csoport adminisztrátora lépett kapcsolatba az újságíróval, tudni akarta, hogy valóban csak riportot akar-e írni a külföldi zsoldosokról vagy le akarja buktatni őket.

Az újságírónak végül sikerült olyanokkal csetelnie, akik nemcsak okoskodtak a csoportban, hanem tényleg el akartak menni harcolni Ukrajnába. A csoportot pár nappal később meg is szüntették a Telegramon, de az újságírónak sikerült egy magát Andrejnek nevező emberrel kapcsolatban maradnia, aki állítása szerint 27 önkéntessel készült Ukrajnába indulni.

A férfi, akinek a valóságban másik szláv hangzású neve van, azt állította magáról, hogy hivatásos katonaként szolgált a német hadseregben, a Bundeswehrben a parancsnoki támogató zászlóaljban kommunikációval és a rádiózással foglalkozott. Az üzenetváltások alapján az is kiderült róla, hogy kapcsolatban áll a berlini ukrán nagykövetséggel...


FENNTARTANI… MIT IS?

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.03.20.


Azt kérdezte tőlem valaki a héten, mit gondolok, mitől lesz ez fenntartható, amit az Igazgyöngy csinál? Talán a finanszírozás miatt kérdezte, hiszen az jogos kérdés, meddig lehet adományokból, támogatásokból ellátni állami feladatokat, kitöltve az állam működési hézagait. Mert ebben ott a már sokszor feszegetett örök kérdés, azzal, hogy a civilek megoldást adnak, az állam hátradől, és azt mondja: de hát nincs probléma…minden működik, miért is kellene bármit változtatni a rendszeren? Ebből a szemszögből az állam diszfunkcionális működését támogatjuk, konzerváljuk, épp olyan ez, mint amikor egy család helyzetének megoldásában csak odáig megyünk, hogy a szükségleteit adományokkal kielégítsük. Minek is változtatnának így az életükön? Hiszen ez egy jó, kényelmes állapot, erőfeszítés nélkül adományokat kapni…

De ott van a másik oldal is, amiben nem lehet elviselni a leszakadó társadalmi csoportok helyzetét, főleg nem a gyermekekét, és látva a folyamatosan növekvő problémát, nem várhatunk arra, hogy az állam majd felismeri, és változtat… mert generációkat veszítünk el. És különben is, ki tudja, ezzel rá lehetne-e kényszeríteni a rendszert a változtatásra? Azt hiszem, az a legnagyobb baj, hogy a rendszer azt gondolja, változást nem neki, hanem csak a leszakadásban érintetteknek kell tenni, a rendszer, annak működtetői szerint jó, és senki sem tehet arról, hogy vannak családok, akik ezt nem fogják fel, és nem úgy élnek, ahogy azt elvárják tőlük.

Ez indokolja talán azt is, hogy az egész intézményrendszer az ügykezelő protokoll szerint működtetett, az okot, ami miatt ezek az ügyek folyamatosan termelődnek, nem a rendszerben, hanem a családokban, egyénekben látják, így nem is kezelik azokat. De vajon pl. az oktatási szegregációért, hogy csak szegregált iskolákat érnek el a leszakadók, azért is ők a felelősek? Hogy úgy kerülnek ki az oktatásból a fiatalok, hogy alapkészség-hiányosak, és nem jutnak el egy biztos szakmáig? Nyilván nem azt mondom, hogy az egyénnek nincs felelőssége a sorsának rendezésében, de az, hogy erre milyen mértékben képes, abban már bőven benne vannak a rendszer működési hibái is.

Aztán tovább gondolkoztam ezen, és azt hiszem, egy nagy ellentmondás feszül ebben az egészben. ami talán rendszer szinten is értelmezhető.

A mi munkánk egyik célja ugyanis, ha a fő elvünk, a “képessé tevés” mentén fogalmazom meg, hogy ne legyen ránk szükség. Azért dolgozunk, abban vagyunk érdekeltek, hogy fokozatosan felszámoljuk magunkat. Hogy a közösség rendelkezzen majd olyan tudással, képességekkel, amellyel meg tudja szervezni önmagát, élni tud a lehetőségeivel, és ahol nincs, ott képes lesz megteremteni azokat. Hogy legyenek közöttük olyan emberek, akik nem a feketezónában szerzett pénz miatt kerülnek meghatározó szerepbe a közösségben, mert ők sosem tudnak közösségben gondolkodni, hanem olyanok, akik a képességeik miatt kerülnek kulcspozícióba, és össze tudják majd fogni a többit, meghatározni célokat, képviselni érdekeket, és élni majd a részvételi demokrácia lehetőségével is.

Persze ez így nagyon idealistán hangzik, nyilván pontosan tudjuk mi is, hogy mindig lesz szegénység, mindig lesznek, akik lemorzsolódnak az iskolából, akik érintettek lesznek a társadalmi leszakadásban. De nem mindegy, milyen az arány. Amikor az akkora, hogy térségek gazdaságát és élhetőségét határozza meg, akkor át kellene gondolni az egészet, strukturálisan is, természetesen a minden mindennel összefügg elve mentén.

Szóval, mi az Igazgyöngyben azért dolgozunk, hogy majd ne legyen ekkora szerepünk a közösség életében. A mi társadalmi hatékonyság-elemzésünk ezért olyan indikátorokkal dolgozik, ami a változást fémjelzi. A fókusz azon van, hol van elmozdulás. Nem behazudva persze az eredményeket, nem kényszeresen bizonygatva azt, hogy ez a tuti módszer, nálunk van a bölcsek köve. Rajtunk szerencsére nincs ez a nyomás. Mi lehetünk önreflektívek, és mi ki is merjük hangosítani a tapasztalatainkat, mert nem függünk a rendszer indikátorkényszerben működő elvárásaitól.

A fókusz nálunk a változáson, az elmozduláson van. Azon, pl. hány gyerek tudott jól működni a foglalkozásainkon. Számon tartjuk, hogy hány család csatlakozik be a programjainkba. Ha sikerül elérni egy-egy újabbat, annak nagyon örülünk. Mint ahogy annak is, ha valaki egy krízis megoldását nem kizárólag tőlünk várja, hanem eleve úgy gondolkodik, hogy ő mit tud hozzátenni. Azt figyeljük, milyen alulról jövő kezdeményezéseket látunk náluk, és ezeket próbáljuk erősíteni. És azt is nézzük, hogyan változik a kommunikáció, a konfliktuskezelés, egyáltalán a konfliktusok minősége, hányan tudják visszatükrözni, hogy értik, nincs következmények nélküli élet, egyetlen területen sem.

A rendszer viszont a problémát nézi. Hány gyereket vettek védelembe. Hány rendőrségi eset volt. Az egész oktatási rendszer arra épül mit nem tud a gyerek, és nem arra, miben jó.

Persze most mondhatnánk, hogy minek ez az egész, hiszen nem ugyanaz a lényeg? Ha tudjuk, hányan vannak védelembe véve, vagy kiemelve a családból, akkor a többi nyilván nincs. Ez így van, de közben, a negatív fókuszú munkában magunkévá teszünk egy negatív attitűdöt. Nem szándékosan, hanem azért, mert amikor állandóan ebből a nézőpontból közelítünk, akkor ez rögzül. És ez az attitűd jellemzőjévé vált szerintem nem csak az egyénnek, de a rendszernek is. Ezért lett része a legutóbbi blogomban írt paternalizmus, és ezért jutottunk odáig, hogy a leszakadók is “ebből értenek csak”, ebből a viszonyulásból. És a hatósági eszközökből. A büntetésből. Ezért vitte be a rendszer az iskolarendőrt is az iskolákba, mert “ő tud rendet tartani”.

Ebben az attitűdben nem lesz értelmezhető a prevenció, növekszik a kiégés kockázata, és egyre inkább eltávolítja a benne dolgozókat attól, hogy az okokkal is foglalkozzanak.

Mert a negatív ügyek lezárása lesz a fontos, az adminisztratív módon történő igazolása annak, hogy az illető mindent megtett, a neki szabott határokon belül, úgy járt el, ahogy azt a protokoll előírja, és bármi történik, semmiben sem hibáztatható. És főleg nem várható el tőle, hogy az okokkal is foglalkozzon. Mert az túl bonyolulttá teszi az egészet, ahhoz össze kellene fogni más ágazatokkal, összehangolni hatásokat. Erre azonban ez a struktúra alkalmatlan.

Szóval, ha mindezt összerakom, akkor az látszik, hogy a negatívumokon alapul az egész munka. Az állam ezt tartja fenn, mi pedig nem azért dolgozunk, hogy akár a mi munkánkat “fenntarthatóvá tegyük”. A társadalmi vállalkozást igen, ott ez értelmezhető. De a többinél nem. Talán ezért van, hogy mi más attitűddel dolgozunk. Nem akarunk az idők végezetéig állami feladatokat ellátni ott, ahol az állam nem hatékony. De szeretnénk egy olyan rendszert, amiben helyén van, ráadásul pozitív attitűddel minden olyan intézmény, ami a társadalmi leszakadással foglalkozik, és a civilek is. Igen, a civilek is, mint máshol, ahol az állam elfogadja a működésüket és támogatja, nem bünteti.

Nem fenntartani akarjuk ezt az állapotot, és benne magunkat, hanem hatni a rendszerre. Várva a politikai szándékot arra, hogy a társadalmi leszakadás ügyével másképp foglalkozzanak. Amiben nem időszakos pályázatok rossz fókuszú programjaiban kerül látszat-pipa a szegénység kezelésére. Hanem olyanra várunk és vágyunk, amiben a döntéshozók képesek lesznek majd a szükséges strukturális változtatások meglépésére is.

A BELARUSZ VASÚTI DOLGOZÓK ELLENÁLLNAK A HÁBORÚNAK, NÉMETORSZÁG ÉS HOLLANDIA LÉGVÉDELMI RENDSZEREKET TELEPÍT SZLOVÁKIÁBA – HÁBORÚS ÖSSZEFOGLALÓ

MÉRCE
Szerző: LEHOCZKI NOÉMI
2022.03.20.


A Mérce napi összefoglalóval jelentkezik az ukrajnai háborúról. Ez a március 19-i nap összefoglalója. A korábbi összefoglalóinkat itt találod.

A belarusz vasúti dolgozók ellenállnak

Ukrán források szerint Belarusz a háborúba való csatlakozásra készülhet. A belarusz diplomaták elhagyták Ukrajnát, köztük a nagykövet is, aki Moldovába távozott. A hírek szerint belarusz hadoszlopokat is láttak gyakorlatozni. Vadim Denisenko, Ukrajna belügyminiszterének tanácsadója szerint is megszállni készül Belarusz Ukrajna nyugati részét.

Az alábbi videón állítólag Belarusz ukrajnai nagykövete látható, amint egy ukrán határőr átadja neki „Júdás harminc ezüstpénzét”, hogy adja át a belarusz határőrség vezetőjének.

A NEMZET LELKIÁLLAPOTA SEMJÉN SZERINT

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.03.21.


Semjén Zsolt formában van. Nem arra gondolunk, hogy kigyúrta volna magát, bár a békemenetes képein mintha kicsit szikárabb volna a megszokottnál, hogy az ember eszébe ötlik: eszik ez rendesen? De nem is az anyai aggódás vizslatja velünk miniszterelnök-helyettesünk állapotát, hanem, hogy mégis csak az ország második embere, s ha a főnökét valami érné az elkövetkező két hétben, hozzá kerülne a karmesteri pálca. Így egyáltalán nem mindegy a halmazállapota, de a szellemi legalábbis. Erre mondjuk, hogy formában van, mert alapvetéseket fogalmaz meg, mint valami iskolát alapító filozófus. Vagy inkább Jung kisunokája.

A kollektív tudattalan után megszületett a Semjén-féle doktrínában a „nemzet lelkiállapota” mint értékmérő fogalom, bár abban egészen biztosak nem vagyunk, hogy egy nemzetnek lenne közös és egylényegű lelkiállapota, a téren pedig pláne kétségeink vannak, hogy ez valami módon mérhető lenne, főleg úgy, ahogyan Semjén teszi. Felújított templomot avatott a fővadász. Mit is tehetett volna mást egy szép tavaszi hétvégén vadászidény híján, bár nem tudjuk, van-e szezonja a házi rénszarvasnak momentán. Maga az avatás aktusa hozta formába egyébként Semjént, mint ahogyan mindahány párt-, és eszmetársa formába kerül rend szerint ilyen alkalmakkor.

Legyen a közösségnek átadandó objektum két méter út, vagy kiszippantott budi, ezek állapotba kerülnek, s mint valami napkeleti bölcsek, dől belőlük a jegyezni való okosság. „Egy nemzet lelkiállapotát pontosan mutatja templomai állapota” – ez például most a fővadászból bukott ki, mint fentebb mutatott alapvetés. Más is volt, elhangzott még ez, az, amiket később szőrmentén megemlítünk, bemutatva a bizonyságot arról, milyen formában (elkeserítő) van miniszterelnök-helyettesünk kajla tudata. De az első mélázni való a nemzet lelkiállapotának mérése a templomok milyenségével olyan bődületes baromság, hogy ennél egy pöttyet többet időzünk.

A kollektív lelkiállapot az egyénekéből adódik össze meglátásunk szerint, s ha azt nézzük, hogy például Orbán leginkább kitekerné Gyurcsány nyakát, vagy ugyanígy tenne az éhező Mészárossal, illetve mondjuk a tüntető pedagógus Káslerrel és vice versa mindahány, akkor ebből az fakad, hogy a magyari nemzet kollektív lelkiállapota a másik nyakának kicsavarási szándékában írható le, ami nem egy lányregény. Semjén viszont ennél tovább megy, és a nagy, közös, felhőtelen boldogság és megelégedett böfögés feltételéül azt állítja elibénk, hogy a templomok legyenek felújítva. Ekkor – Semjén szerint – mindenkire egyként süt a langyos napsugár...