2020. november 11., szerda

GYÁSZ, SEFTELÉS VAGY PUCCS, AMIT TRUMP ÉS A REPUBLIKÁNUSOK AZ ELVESZTETT VÁLASZTÁS UTÁN CSINÁLNAK?

G7
Szerző: KASNYIK MÁRTON
2020.11.11.


Donald Trump amerikai elnök elvesztette a múlt hét keddi választást, ezért ha nem történik valami sokkoló meglepetés, január 20-án délben távozni fog a hatalomból, és beiktatják utódját, Joe Bident. De a hatalom békés, zökkenőmentes átadása nemcsak az egyértelmű eredményen múlik, hanem a vesztes fél hozzáállásán is. Ahhoz, hogy az amerikai szövetségi állam bürokráciájának irányítását azonnal át tudja venni az új kormányzat, a hivatalban lévők együttműködése szükséges.

Trump azonban nemhogy a vereséget elismerő beszédet nem mondott, hanem az átadás-átvételt is akadályozza, sőt, aktívan harcol a választás eredménye ellen. Ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy – legalábbis egy darabig – a republikánus párt hangadóit is beállította a sorba: néhány függetlenebb hangot leszámítva a párt egyhangúan a választási csalások gyanújáról beszél, bármiféle komolyan vehető konkrétum említése nélkül.*

Azt már a választás előtt sejteni lehetett, hogy Trump és a hozzá hű jobboldali médiagépezet bármilyen kedvezőtlen eredményt választási csalásnak fog tulajdonítani. Ez főleg egy szoros választás esetén lett volna döntő kérdés, ebből a szempontból fontos, hogy ez az elnökválasztás sokkal kevésbé szoros, mint a négy évvel ezelőtti.*

A Trump-kampány jogi panaszai egyelőre sorra pattannak le a bíróságokról, és ha szigorúan nézzük az állítások tartalmát, még akkor sem változtatnának a választás eredményén, ha a tárgyalóteremben elfogadnák az érvelésüket. A választást eldöntő államokban több tízezer szavazatot kellene megsemmisíteniük ehhez. Ehhez képest a sikerhez a legközelebb az a panasz jutott, ami a – járványügyi előírások miatt messzebb ültetett – választási megfigyelőket néhány centivel közelebb engedte a szavazatszámlálókhoz.

Sokkal gyakoribb azonban a kínos hiba ezekben a beadványokban. Egyik alkalommal a Trump-kampány ügyvédje ismerte el, hogy nem igaz, hogy nincsenek megfigyelőik a szavazatszámlálóknál (a pontos idézet szerint a „a helységben tartozó szavazatszámlálóink száma nem nulla”). A Nevada államban gyanúsnak talált szavazókról kiderült, hogy főleg áthelyezett katonák családjáról van szó. Michiganban 14 ezer esetben gyanította a Trump-kampány, hogy halottak nevében adtak le szavazatot, de az egyik hírügynökség szúrópróbaszerű vizsgálata alapján ötvenből 37-en tényleg halottak és nem szavaztak, öten életben vannak és szavaztak, a maradék nyolc pedig él és nem szavazott...

NOVEMBER 10., AZ ÖSSZEOMLÁS NAPJA

MÉRCE
Szerző: SZŰCS ZOLTÁN GÁBOR
2020.11.11.


Kedd éjjel vakító fénnyel borította be a magyar eget az a felismerés (pl. itt és itt és itt), hogy még ha a hazánkat egy teljes évtizede alkotmányos teljhatalommal kormányzó Fidesz, élén a karizmatikus vezető Orbán Viktorral talán minden más hazai politikai szereplőnél jobban ért ahhoz, hogyan kell megbuherálni a választási rendszert, uralma alá hajtani a gazdaságot, kijátszani az ellenzéki pártokat egymással szemben, párját ritkító mértékben centralizálni a közigazgatást, manipulálni a közvéleményt és olyan barátokat szerezni a nemzetközi politikában, akiknek nem véletlenül nincs túl sok barátjuk, de kormányozni – nem tudnak.

Holott kormányozni természetesen eddig sem tudtak, már ha kormányzáson nem a hatalommaximalizálást, egy gazdasági hátország építését és a politikai pluralizmus lassú, de annál biztosabb elfojtását értjük, hanem közös dolgaink intézését.

Reformjaik persze voltak: intézményeket átszabni, vezetőket cserélni, jogszabályokat átírni szoktak. Túl sok is, ha úgy tetszik. De azért az már régóta szöget üthetett volna mindenki fejébe, hogy a kormány mindig előbb dönt, aztán alakul csak ki olyan helyzet, ahol az érintettek csodálkozással vegyes értetlenségére, frusztrációjára válaszként jön a tagadás, a fenyegetés, az ígérgetés, a sorosozás.

Hogy aztán az ellenállás megtörése után ismét ne történjen semmi, amíg nem jön egy újabb, álkonzultációval vagy anélkül hozott döntés, ami újabb értetlenséget, frusztrációt stb. vált ki, hogy aztán jöjjön az újabb kikényszerített alku és behódolás és az újabb csend és tétlenség.

A szakpolitikai viták, tervek hiánya (nem mellesleg a sajtó kontrolljának leépítése) nem csak egy normatív ideál kikukázását jelentette, nem csak a demokratikus elszámoltathatóság felváltását a nép által felhatalmazott karizmatikus vezetőbe vetett vakhittel, de valójában végzetesen erodálta a kormányzás minőségét is.

A kormány a mindennapokban számtalanszor megmutatta már, hogy nem tud kormányozni, annál kevésbé, mivel pár dolgot leszámítva nem gondol semmiről semmit, ezért pragmatikusan képes lecserélni a szakpolitikai álláspontjait a párton belüli lobbiküzdelmek állásának megfelelően, ami nem tesz jót a kormányzás kiszámíthatóságának és eredményességének...

TÁLIB JUDIT ÉS AZ ALAPTÖRVÉNY

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2020.11.11.


Az anya nő, az apa férfi!

Igazságügy-miniszterünk alkotmányt módosít.
Mecsoda kristálytiszta logika, mecsoda bölcsesség, ez a Judit olyan okos, hogy lehet, talán nem is nő, hanem férfi!
Merthogy ha nem akarsz egy listán szerepelni, annak legbiztosabb módja Rejtő szerint is, ha te olvasod fel a listát!
Márpedig itt lista lesz, ez már csak idő kérdése, és azt a listát nem a CEU gender-szakán okosodott libernyákok fogják felolvasni, hanem a Nemzet Juditja, akadályoztatása esetén esetleg még Szájer alaptörvény-szakértő, esetleg Kósa Lajosné, mint az utca hangja fogja közkinccsé tenni...
A többi már csak technikai kérdés, aki nem lép egyszerre, az megy a levesbe, esetleg kimondja rá az ítéletet a rámpa-bizottság, mely addigra remekül belejön a szelektálásba, kit érdemes megmenteni a koronavírus-fertőzöttek közül és kit nem.
Ezekkel genderemberekkel nem sok dolguk lesz, csak meg kell nekik mutatni a megfelelő irányt.
Vírus, gender, mindegylófax, a vallás viszont - természetesen a keresztény vallások valamelyike - megmondja a tutit, igazodj ahhoz, ha jót akarsz.
A gyerekedre ezentúl kevesebb a gond, őt majd ölébe ülteti a Józsi atya és gondoskodik Magyarország keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti neveléséről, egyúttal garantálja gyermeked születési nemének megfelelő háborítatlan fejlődését.
Ennek szilárd biztosítéka az atya házvezetőnője, gyermekei anyja, aki ha rájön, hogy ez a szent ember pedofilkózza a gyerekeket, akkor letépi a fejét.
Hogy ez az értékrend református püspökök esetében hogy érvényesül, majd még kiderül, de lehet, hogy a magasrangú egyházi személyek példamutató módon csak írásban kommunikálhatnak családjukkal és az Úr jerkéit válogatás nélkül lesznek kötelesek az íróasztalukon meghágni, mint bővérű erdélyi atyánkfia tette volt a rossz nyelvek szerint...

„SZÉGYENLETES”, „KICSINYES”, „VISSZAÉLÉS” – REAGÁLT AZ ELLENZÉK A VÁLASZTÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSÁRA

MAGYAR HANG
Szerző: HUTTER MARIANNA
2020.11.11.


Felháborodtak az ellenzéki pártok azon, hogy a kormány a járvány közepén változtat a választási törvényen, de az együttműködésüket ez sem akadályozhatja meg – derül ki a Magyar Hang körkérdéséből. A módosítás lényege, hogy mostantól csak az állíthat pártlistát, aki legalább 50 egyéni választókerületben indít jelöletet. Vagyis nehezebb lesz külön listát állítani az ellenzéki pártoknak, ha támogatáshoz is szeretnének jutni, de közben egyetlen körzetben csak egyetlen jelöltet szeretnének a Fidesszel szemben elindítani...

SZŰK KÖRŰ A GAZDASÁGVÉDELMI TÁMOGATÁS, ÉS AZ SEM JÁR AUTOMATIKUSAN

NÉPSZAVA
Szerző: VARGA DÓRA
2020.11.11.


Csak a vállalkozások egy bizonyos körére térnek ki a kormány legújabb gazdaságvédelmi intézkedései, ráadásul csak novemberre járnak.


A tavaszinál kevésbé határolja be a gazdaság és a legtöbb vállalkozás működését a koronavírus gyors terjedése miatt kedden késő éjjel megjelent kormányrendelet, hiszen például este 7 óráig nyugodtan el lehet menni fodrászhoz vagy bármilyen boltba vásárolni. Tavasszal ez nem így volt: a ruhabolti vagy cipőbolti vásárlás, vagy egy szépészeti kezelés nem számított alapos indoknak a lakhely elhagyására. A szolgáltató szektorban ugyanakkor most is számos területet – az éttermeket, fitnesz-termeket, uszodákat, mozikat, színházakat, rendezvényeket – ugyanúgy érintenek a korlátozások. 

A vendéglőkben csak elvitelre lehet főzni, a sport-létesítményekben csak versenysportolókat lehet fogadni, a mozikat, a szórakozóhelyeket pedig be kell zárni, rendezvényeket nem lehet szervezni. Az este 8 óra utáni kijárási tilalom minden bizonnyal jócskán visszaveti majd a taxisok forgalmát is, a szállodák pedig csak üzleti vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak. Ennek ellenére a veszélyhelyzet ideje alatti gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló, a Magyar Közlönyben szintén kedden éjjel megjelent kormányrendelet a tavaszinál jóval szűkebb csoport számára és jóval kevesebb támogatást tartalmaz. 

Nem lesz például tevékenységtől függetlenül minden vállalkozás számára elérhető Kurzarbeit, azaz részmunkaidős bérkiegészítés, hiába kérik a munkaadói és munkavállalói szervezetek hónapok óta a tavasszal elindított és nyár végén megszűntetett program folytatását. Igaz, bizonyos cégek 50 százalékos bértámogatást igényelhetnek a dolgozók után, de ennek feltétele, hogy a béreket rendesen kifizessék, a dolgozókat ne bocsássák el, a támogatás pedig utólag jön. Vagyis részmunkaidős foglalkoztatásról jelen esetben nincs szó...

VARGA "SAINT-JUST" JUDIT KÉRÉSE A TISZTELT ELLENZÉKHEZ

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2020.11.11.


"Pártlistát az a párt állíthat, amely - legalább kilenc megyében és a fővárosban - legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított" - ez az egyik pont, amin a kormány 2020. november 10-én, a dátumbélyegző szerint 23:59 perckor T/13679. számon benyújtott javaslatával módosítanák az egyes választási tárgyú törvényeket (.pdf).

Ez a törvényjavaslat -- ha elfogadja az ogy. és a népképviselet mit nem fogadna el, ami Orbán udvarából javaslatként elékerül -- praktikusan azt jelenti, hogy az ellenzéknek csak akkor van esélye nemhogy győzelemre, de indulni is 2022-ben, ha egyetlen országos listát állít és minden vk-ben egyetlen jelöltet...

KICSODA JOE BIDEN?

PARTIZÁN / YOUTUBE
Szerző: Partizán
2020.11.04.Az eddigi legfiatalabb amerikai elnök, Barack Obama alelnökéből a valaha volt legidősebb hivatalba lépő elnök? Utóbbi egyelőre nem dőlt el. De kicsoda Joe Biden valójában, mit sikerült elérnie hosszú politikai pályafutása alatt, és mi az, amit inkább letagadna?

NÉGY ÉV TROLLKODÁS, SOK KUDARCCAL, KEVÉS EREDMÉNNYEL | DONALD TRUMP ELNÖKSÉGE

PARTIZÁN / YOUTUBE
Szerző: Partizán
2020.11.04.A politikai elittel szembehelyezkedő botrányhős karaktere nagyon bejött Donald Trumpnak 2016-ban, amikor még egy teljesen új Amerikát ígért a csalódott, magukra hagyott szavazóknak. Azonban hatalomra kerülése után kiderült, hogy Trump sok tekintetben nem feltétlenül áll olyan távol azoktól, akiknek a leváltását ígérte - bár akad olyan szakpolitikai terület is, ahol folyamatosan, újabb és újabb meghökkentő lépéseket tett. Gazdaság-, külpolitika, emberi jogi kérdések - értékeltük a Trump-kabinet négy évét.

A KÉTPÁRTRENDSZER MEGTEREMTÉSÉT SZOLGÁLJA A VÁLASZTÁSI TÖRVÉNY LEGÚJABB MÓDOSÍTÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.11.11.


A kamupártokra hivatkozva, újra módosítanák a kormánypártok a választási törtvényt, úgy, hogy jelentősen megnehezüljön a pártok listaállítása. A jövőben „pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított”. A pártlista-állítás összefüggésben van a megkapható állami támogatás mértékével is. Az erre vonatkozó javaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden 23:59 perckor nyújtotta be. Korábban a listaállításhoz elegendő volt 27 választókerületben jelöltet indítani. S, hogy mi a cél? Tóth Zoltán választási szakértő szerint, a Fidesz folytatja a 2011-ben elkezdett útját, és részint stratégiai, részint taktikai okok miatt, módosítja a választási törvényt, aminek semmi köze nincs egy átláthatóbb, tisztább választás megteremtéséhez. A kétpártrendszer kialakításához annál több.


Ön szerint valóban azért módosítanák a kormánypártok a választási törvényt, hogy – ahogy állítják – „csak valós társadalmi támogatottságú pártok állíthassanak országos listát”, és visszaszorítsák azokat, akik csak az állami támogatásért indulnak a választásokon?

– Azok a konkrét szabályok, amiket most benyújtottak, kifejezetten taktikai célokból akadályozzák az ellenzéket, a kis pártokat, hogy elindulhassanak a választáson. De ennek van egy mögöttes politikai, kifejezetten stratégiai célja is. A stratégia az, hogy a kétpártrendszer kialakítása irányába tolja az országot, és ezzel a Fideszt akkor is bebetonozza, ha éppen nem kormányoz. A parlamentben szép, kövér frakciót tud létrehozni...

A KORMÁNYNAK VESZÉLYHELYZETBEN IS A HATALOM AZ ELSŐ

A TASZ JELENTI BLOG / 444.HU
Szerző: Társaság a Szabadságjogokért
2020.11.11.


- Veszélyhelyzetben a kormánynak a veszély elhárításával kell foglalkoznia. Azért, hogy ez hatékony legyen, különleges jogosítványokat kaphat, de az intézkedéseknek csak a járványhelyzet megoldása lehet a célja.

- Ehelyett a választási törvényt és az Alaptörvényt is úgy módosítanák, ami még a veszélyhelyzettől függetlenül is visszaélés a hatalommal.

- Az ellenzéki összefogás ellehetetlenítése, a közalapítványok vagyoni viszonyainak átalakítása és ezzel párhuzamosan a közpénzköltés átláthatóságának korlátozása csak a kormány politikai céljait szolgálja.

- A gyülekezésre vonatkozó szabályokkal még a tiltakozás lehetőségét is elvették a polgároktól.

Képviseleti demokráciában a közhatalom gyakorlása a választópolgárok szabad akaratára vezethető vissza, a megválasztott képviselők pedig a választópolgárok érdekében, őket képviselve gyakorolják hatalmukat. A járványhelyzet lényegében egy próba: próbája az egészségügyi rendszernek, a gazdaság teherbíróképességének, de próbája annak is, hogy választott képviselők mit gondolnak a demokráciáról és arról, hogy nekik abban mi a dolguk.

Most annak vagyunk tanúi, hogy a hatalom korábban sosem látott egyértelműséggel fedi fel valódi természetét.

Mi lenne a kormány dolga a járványhelyzetben?
...

AZ INTERNET SZABADSÁGA A KORONAVÍRUS ALATT

MÉRTÉKBLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: MÉRTÉKBLOG / NYIRÁDI BOGLÁRKA
2020.11.11.


A COVID-19 alatt az online kapcsolattartás nem csak kiváltság, hanem szükséglet is. Egy ilyen digitális jelenlétre centralizálódott időszakban pedig kifejezetten fontos a szabad véleménynyilvánítás lehetősége. A Freedom House “A pandémia digitális árnyéka” címmel tette közzé idei sajtószabadságról szóló jelentését, ami az internet függetlenségét és szabadságát vizsgálja. Nyirádi Boglárka összefoglalója...

TÓTA W.: MR. 50%

HVG360
Szerző: TÓTA W. ÁRPÁD
2020.11.11.


Sorost meg Brüsszelt könnyebb volt legyőzni, ugye, papa? A katasztrófa esélye sokkal nagyobb, és a felelős: Orbán Viktor.


Ötven százalék az esélye, hogy kitart az egészségügy – mondja a miniszterelnök. Az nem rossz. A lottóötösre például egy a negyvennégymillióhoz az esély, és az csak holmi pénzről szól, nem magáról az életről, tehát az ötven százalék voltaképpen ajándék. Olyan, mint a ruletten a piros, egyszer bejön, másszor nem, de semmiképp sem esélytelen.

Hatékony, hozzáértő kormányzás focizta el a reményt ide, a valószínűség zenitjére.

A magyar ember úgy vonulhat be a kórházba, csak a legszükségesebb háztartási kellékeket hurcolva magával, hogy aztán akár még ki is jön onnan. Fej vagy írás, ötven százalék, továbbá valamiben úgyis meg kell halni.

De komolyan, maguk azt hitték, örökké élnek? És a kedves mama is? Hát előbb-utóbb úgyis meghalt volna, tökmindegy igazából, nem kell ezen hőzöngeni.

A szakértelem mindenekelőtt a tesztelés stratégiájában nyilvánult meg, és abban kitartóan megmutatkozott. Az antigénteszt például egy eszement pocsékolósdi hülyeség, amikor Budapest osztja a tanároknak, viszont a lehető legjobb döntés egy nappal később, amikor a kormány ígéri meg ugyanezt. A kontaktkutatás felesleges erőlködés. Egész ősszel olyan mediterrán lezserséggel szarta le az összes hivatal, tankerület és hatóság a sűrűsödő diagnózisokat, mintha ez nem egy járvány lenne, hanem valami genetikai elváltozás.

"A magyar kormány úgy tett, mintha a homoszexualitás fertőzőbb lenne a koronavírusnál."
...

A NOVEMBERI BRUTTÓ BÉR FELÉT TÉRÍTI MEG AZ ÁLLAM A BEZÁRNI KÉNYSZERÜLŐ LÉTESÍTMÉNYEKNEK, DE CSAK UTÓLAG

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2020.11.11.


A munkáltatói terhekre adómentesség is jár a bértámogatás mellé. Kivéve, ha szálláshelyről van szó.


A gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szerint 18 tevékenységi kör mentesülhet novemberre a foglalkoztatottak után a munkáltatói terhek megfizetése alól. Ezenkívül a bruttó bérre is 50 százalékos támogatást vehetnek igénybe. Ezek azok a munkáltatók, akiknek a tevékenysége gyakorlatilag ellehetetlenül a november 11-től 30 napra kihirdetett kötelező bezárás miatt.

Az adókönnyítés és bértámogatás csak novemberre jár. Cserébe mindegyik munkáltatónak

vállalnia kell, hogy a dolgozókat megtartja november végéig, és a szokásos bérüket is kifizeti úgy, hogy a támogatást majd valamikor utólag kapja meg...

PLAGIZÁLT KAMPÁNYBESZÉDTŐL A HORRORKARÁCSONYIG: MIT TETT MELANIA TRUMP FIRST LADYKÉNT?

NLC.HU
Szerző: ANDERSEN DÁVID
2020.11.11.


Elődeihez képest nem túl sokat.

Az amerikai elnökválasztásnak vége és bár Donald Trump és tábora egyelőre – lényegesebb bizonyítékok felmutatása nélkül – még vitatja az eredményeket, a valóságban azonban nagyon úgy áll a helyzet, hogy 2021. január 20-tól Joe Biden lesz az USA 46. elnöke, felesége, dr. Jill Biden pedig az új amerikai first lady. Ennek apropóján megnéztük, mivel töltötte az elmúlt négy évet Melania Trump, akinek a személyében kétségtelenül az egyik legkülönösebb first lady-t ismerhettük meg...

EZT TESZI A KORONAVÍRUS A PÉNZÜNKKEL - AZ MNB SZERINT MÁR TELJESEN ELMÚLT A PÉNZFELVÉTELI PÁNIK HATÁSA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.11.11.


A lakosság fele már kénytelen volt megtakarításaihoz nyúlni, de a maradék pénzt is erősen érinti a koronavírus okozta extrém helyzet. Állítólag ezért nem lesz például nyugdíjkötvény, de a nyugdíjcélú takarékosságot, az életbiztosításokat is visszavetette a járvány. A javuláshoz szakértők szerint a kormány segítségére is szükség lenne.


Az OTP Öngondoskodási Index 9 éves történetében soha nem volt ilyen kevés háztartásnak megtakarítása, mint amit a legutóbbi felmérés mutatott. Az elmúlt hónapokban a lakosság harmadának romlott a helyzete a koronavírus-járvány hatására. Közel 60 százalékuk a nadrágszíjat húzta meg, nagyjából a felük pedig arra kényszerült, hogy a megtakarításaihoz nyúljon. A Portfólió öngondoskodási konferenciáján kiderült, hogy a még meglévő megtakarításokat is érinti a járvány.

A hazai megtakarítások piacán – állította a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, Kandrács Csaba – átmeneti megingást hozott a koronavírus. Utalt a tavaszi pénzfelvételi pánikra (ennek részleteiről itt olvashat), de hangsúlyozta: a számok már „visszasimultak” a hosszú távú átlaghoz. Az MNB alelnöke azt bizonygatta, hogy nem is annyira vészesek a magyarországi készpénztartási szokások (a prezentációjában közzétett grafikonból viszont az derül ki, hogy a vizsgált európai országok közül csak Bulgária előz meg minket).

Mint elhangzott, a járvány világszinten dinamikusan növelte a készpénzkeresletet. 2020-ban olyan országokban is nőtt a készpénz iránti igény, amelyekben az elmúlt években stagnált vagy csökkent a készpénzállomány. A készpénzt a legtöbb országban „szükséges vésztartaléknak” gondolják. Kandrács becslései szerint a 10 ezer forintosok 25 százaléka és a 20 ezer forintosok 65 százaléka megtakarítási és nem pénzforgalmi célokat szolgál. Összesen – jelentette ki –mintegy 4000 milliárd forintról van szó. A lakosság – vonta le a következtetést – a készpénzre továbbra is fontos tartalékként tekint krízishelyzetben.

Azt a jegybanki alelnök is elismerte: nem jó, hogy a nyugdíjpénztárak és az életbiztosítások szerepe csökken a piacon. A nyugdíjbiztosítások növekedési trendje ugyan megmaradt, de a koronavírus hatására a gyarapodási ütem határozottan lassult. A nyugdíj-előtakarékossági számlák (nyesz) folyamatosan csökkennek...


BODNÁR ZOLTÁN: EZ ORBÁN VIKTOR GONOSZ JÁTÉKÁNAK LÉNYEGE

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.11.11.


Megszületett az uniós tagállamok és az Európai Parlament közötti alku. A jogállamisági feltételek után a költségvetési kérdésekről is megegyeztek az EU-s intézmények delegációi. Lassan már valóban csak az marad a kérdés, hogy Orbán Viktor megtorpedózza-e a megállapodást? Bodnár Zoltán közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke szerint, a magyar miniszterelnök meg fogja szavazni az alkut. Ha ugyanis az autoriter rendszere fenntartásának érdekében vétózna, akkor nagyon kemény gazdasági retorziókra számíthatna a fejlett uniós országoktól.


Megszületett a megállapodás a jogállami mechanizmusról, illetve a költségvetésről. Ön szerint, Orbán megtorpedózza az egészet?

– Lehet, hogy még próbálkozni fog, de az Európai Unió egészét aligha meri majd magára haragítani. A vétó túlságosan kockázatos lépés lenne, hiszen az európai közösségnek számos olyan tagországa van, amely rendkívül súlyos megtorló intézkedést hozhat. Ha tehát Orbán megtámadná a 25 tagállam kompromisszumára épülő költségvetését, és a járvány miatt megszülető újjáépítési alapot, annak rendkívüli komoly diplomáciai és gazdasági következményei is lehetnek. A vétó miatt, ugyanis a tagországok nem jutnának az uniós támogatásokhoz, ami nagyon súlyos aránytévesztés lenne Orbán Viktor részéről, pusztán azért, hogy Európa közepén tovább építgesse a diktatúráját...

NEM FOG MEGSZŰNNI A HÁLAPÉNZ CSAK AZÉRT, MERT AZ ORVOSOK TÖBBET KERESNEK

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2020.11.11.


Az október elején bejelentett többlépcsős orvosbéremelés, a hálapénz kriminalizálása és az orvosok jogállásának változása hosszú évek óta az egyik legjelentősebb reform a magyar egészségügyben.

Az orvosi bérek emelésével 300-400 milliárd forint kerülhet a rendszerbe. Lantos Gabriella egészségügyi szakértő – október eleje óta a Pálinkás József által alapított Új Világ Néppárt elnökségi tagja – számításai szerint ezzel és egy ugyanekkora mértékű szakdolgozói béremeléssel együtt alulról közelítené az uniós átlagot a magyar egészségügy GDP-arányos állami finanszírozása*. Az alábbi ábrán látszik, hogy a közelmúltban a magyar egészségügy állami finanszírozása messze az uniós átlagról lemaradva, a rangsor alján volt.

Az egészségügy finanszírozása és a szolgáltatás színvonala közti összefüggés azonban egyáltalán nem csak egy egyszerű kéttényezős összefüggés. Az egészségügy egy bonyolult rendszer, amiben a bérek emelése sok tényezőre hatással lehet, onnantól kezdve, hogy az egyetemről kikerülő orvosok itthon maradnak-e, odáig, hogy milyen beavatkozásokból mennyit végeznek el, vagy hogy mennyire kipihentek az orvosok, akik ezeket a beavatkozásokat végzik.

Több egészségügyi közgazdásszal is beszélgettünk annak érdekében, hogy átlássuk, milyen tényezőkön múlhat a reform sikeressége. Ez alapján úgy látszik, hogy a szakértők szerint

önmagában a béremelés más, az egészségügyi rendszer struktúráját és finanszírozását érintő reformok nélkül nem fogja tudni megszüntetni a hálapénzt.

Azonban abban már eltértek a vélemények, hogy jó irány-e az orvosi béremelésekkel indítani a reformokat, és hogy önmagában elég visszatartó erő lesz-e a hálapénz ellen, hogy a beteg és az orvos is egy évig terjedő szabadságvesztést kockáztat az adásával és elfogadásával, amit egy külön erre kijelölt hatóság fog ellenőrizni...

SZIGORÍTANA A KORMÁNY A DRÓNSZABÁLYOKON: MAGÁNLAKSÉRTÉS LEHET MÁS INGATLANÁT LEVIDEÓZNI

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2020.11.11.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint 2021. január 1-jétől csak a HungaroControl appjával lehet drónokat reptetni, és “a családi élet háborítatlansága érdekében” magánlaksértés miatt vonható felelősségre az, aki kamerás drónnal az érintettek hozzájárulása nélkül készít videót más ingatlanáról vagy az ott tartózkodókról. Nem nehéz látni a tervezett szabályozás és a Mészáros Lőrinc hadijárműveiről készült felvételek miatti rendőrségi nyomozás összefüggéseit: ha a rendelkezés életbe lép, könnyedén felelősségre vonhatók lesznek a NER-potentátok ingatlanjairól drónvideót készítő újságírók...

KIDERÍTETTÜK: MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT KAPOTT A POLAT CSALÁD

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2020.11.11.


Magyarország honosította az Orbán–Erdoğan-szövetség személyi biztosítékaként működő üzletember, Adnan Polat családjának egyes tagjait – értesült török forrásból a Válasz Online. Sőt: meg is találtuk azt az okmányt, amely igazolja, hogy a „trónörökös”, Kerim Polat legalább 2018 óta kettős állampolgár. A kormányzat mindemellett a magyar erőműpiac tekintélyes hányadát is átengedte a korábban Orbán Ráhel társaságában lefotózott apának és fiának. Gyűjtésünkből kiderül: egy-két éven belül megyényi területek villamosenergia-ellátása múlik majd rajtuk, illetve most épülő, „fél paksnyi” kapacitású napelempark-hálózatukon...

KINT HAGYJÁK ORBÁNT A HIDEGBEN - A KLUBRÁDIÓ KÜLFÖLDI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.11.11.


Nagy csapást jelent a világ demagógjaira és diktátoraira nézve Donald Trump amerikai elnök választási veresége, az amerikai liberálisokon gúnyolódó Orbán, és több hozzá hasonló figura, most újfajta amerikai hozzáállással kell, hogy számoljon. Közben máig nyitott kérdés, hogyan kezeli az EU a közös pénzügyi terveket vétóval fenyegető Magyarországot és Lengyelországot. Külföldi lapszemle.


A nemzetközi média egyik kiemelt témája az a fejlemény, hogy az Európai Unió Tanácsának német rotációs elnöksége és az Európai Parlament (EP) tárgyalói kompromisszumos megállapodásra jutottak a 2021 utáni, következő hétéves pénzügyi keretről és az európai költségvetés új saját forrásainak bevezetéséről. A megállapodást, amely a parlament követelésére jelentősen megnöveli az uniós egészségügyi programra jutó forrásokat, az Erasmus+ támogatását és a kutatásra szánt összegeket, még az uniós tagállamoknak és az Európai Parlament plénumának is el kell fogadnia.

Az összes tagállam jóváhagyása azonban még kérdéses, mert – mint a témában született cikkek arra emlékeztetnek – Magyarország és Lengyelország az egész csomag megvétózásával fenyegetőzik, beleértve azt a pénzügyi intézkedési tervet is, amely a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett gazdasági visszaesés következményeinek az elhárítását célozza. Budapest és Varsó elutasító álláspontjának az oka, hogy a német elnökség és az EP tárgyaló delegációja – még a múlt héten – megállapodott egy új jogállamisági követelményrendszerben is, azzal, hogy az EU visszatarthatja a támogatási pénzeket a jogállami normákat sértő tagállamoktól.

Ma még nyitott kérdés

A dpa német hírügynökség beszámolója, amelyet egyebek közt a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung, vagy éppen a liberális müncheni Süddeutsche Zeitung is átvett, az ilyen pénzvisszatartásra konkrét lehetséges példaként azt az esetet említi, amikor az érintett tagállamban nem működnek teljes függetlenséggel a bíróságok, amelyeknek adott esetben meg kell ítélniük, megfelelő és rendeltetésszerű-e az uniós források felhasználása.

Ma még nyitott kérdés, hogy miként lehet megoldani a Magyarországgal és Lengyelországgal keletkezett konfliktust – írja a német hírügynökség, és hozzáteszi: az uniós jog tiszteletben tartásáért felelős Európai Bizottság mindkét országban hosszabb ideje hiányosságokat tapasztal abban az értelemben, hogy a politika túlságosan erős befolyást gyakorol a bíróságokra. Ezt a bírálatot azonban a varsói és a budapesti kormány kategorikusan visszautasítja – állapítja meg a dpa.

Nem lehet már halogatni

A Süddeutsche Zeitung idézi Heiko Maas német külügyminisztert, aki szerint gyorsan meg kell tenniük a szükséges lépéseket mindazoknak, akik felelősséget viselnek, hiszen a járvány második hulláma nem engedi a további halogatást.

A bajor lap külön emlékeztet arra is, hogy Lengyelország és Magyarország ellen már most is folyik uniós eljárás jogállamisággal kapcsolatos aggodalmak miatt. Orbán Viktor magyar miniszterelnök vétót helyezett kilátásba – a Süddeutsche szerint – a megállapodáscsomag azon pontjával kapcsolatban, amely az unió saját bevételeinek a bővítését irányozza elő, egyebek közt új adók bevezetésével. Ehhez ugyanis – teszi hozzá magyarázatként a cikk szerzője – valóban szükség van az összes uniós tagország beleegyezésére, sőt a kormányok mellett a nemzeti parlamentek jóváhagyására is, ellentétben a jogállamisági záradékkel, amivel a magyaroknak tulajdonképpen gondjuk van, de ahol az uniós szintű elfogadáshoz a minősített többség is elég.

Úgyse teszik meg?

A müncheni lap mindazonáltal olyan uniós diplomatákat és európai parlamenti képviselőket idéz, akik kételkednek abban, hogy Budapest és Varsó valóban megteszi ezt a lépést, és megvétózza a csomagot. Megszólaltatja Michael Clauss német EU-nagykövetet, aki szerint senkinek sincs szüksége további halogatásra. Erre a kérdésre mindenesetre hamarosan megtudjuk majd a választ, a német diplomata szerint újabb EU-csúcsra nincs már szükség a kidolgozott megállapodáscsomag ügyében.

A Russia Today elnevezésű, angol nyelvű orosz állami hírportál mindenesetre arról ad hírt, hogy Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő „Soros-tervnek” bélyegezte – és ennek alapján visszautasította – az uniós költségvetési csomagot. Zsarolási szándékkal vádolta az uniót a sorból kilógókkal szemben, és azt állította, hogy mindez Soros György tervének a végrehajtása.

Kint hagy majd a hidegben

Végül röviden kitérünk arra, hogy a Washington Post terjedelmes cikkben foglalkozik azzal, mekkora csapást jelent a világ demagógjaira és diktátoraira nézve Donald Trump amerikai elnök választási veresége. Az áttekintésben szó esik Szaúd-Arábiáról, Egyiptomról, Oroszországról, Észak-Koreáról, illetve Kínáról.

A lap felsorolja azokat, akiket az új Biden-adminisztráció – az imént említett országok vezetői mellett – bizonyos mértékig alighanem szintén „kint hagy majd a hidegben”: Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt, Recep Tayyip Erdogan török elnököt, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, aki – mint a Washington Post írja – gúnyolódott az amerikai liberálisok úgymond morális imperializmusán.

50% ESÉLYT AD ANNAK, HOGY AZ EGÉSZSÉGÜGY NEM OMLIK ÖSSZE, DE A FELHATALMAZÁS 100%-BAN KELL NEKI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: VOGRONOCS ANDRÁS
2020.11.11.


„Az egész színháznak az a célja, hogy érzékeltessük: nálunk nincs akkora gond, mint bárhol máshol
” – teszi egyértelművé a kérés magyarázatát kollégáinak körbeküldött emailjében Beregnyei Miklós szerkesztő, aki beosztottjainak továbbította a fentről érkező kérést. (Forrás: … a maffiában lehet hasonló, gondolom” – ilyen a köztévé belülről via Szabad Európa)

Na tehát. Ez eddig sem volt jópofa, és most már pláne nem vicces. A röhögésnek már kínunkban sincs itt az ideje, mert ez konkrétan maga a tragédia, de legjobb esetben is tragikomédia. Abból is a legsilányabb és legaljább, vagy hogyan is fogalmazzak. Amatőr, szar és embertelenül gyenge.

A fenti állításon persze valószínűleg senki nem lepődik meg, mint ahogy az egész íráson sem. Legalábbis én abszolút nem lepődtem meg, sőt a leírtak ismerete nélkül is tisztában voltam azzal, hogy így működnek a dolgok az MTVA hazugsággyárában. Kit érdekel? Maximum nem nézem és kész. Ja, hogy csilliárdokba kerül, és ezen keresztül csatlakoznak rá az állandó nyomasztásra szoruló fideszesekre? Ez ellen meg sajnos nem tudok mit tenni. De az, hogy járványhelyzetben is az a legfontosabb, hogy hülyítsék az amúgy sem agysebészi kvalitásokkal bíró rajongói klubot, konkrétan felháborító! És akkor mondom, mi az, ami még felháborító, mert úgy látom, Orbán véglegesen belecsavarodott a dübörgő személyi kultusz által elhomályosított valóság érzékelésébe.

Nemrég szóvá tettem, hogy a közmédia azért van, hogy ott tájékoztassanak a közérdekű tudnivalókról, ehelyett a miniszterelnök a Facebookon nyomja a kattintásvadász egyperceseit. Már követni sem tudom a „hamarosan élő”, meg „nemsokára jövök” üzeneteit. Nekem mondjuk nincs bejelölve ez a hatásvadász erkölcsi-szellemi tömegpusztító fegyver, így általában csak akkor nézem meg a nyelvöltögetős, büfizős alakításait, amikor más portálok átvették. De szerintem nincs még egy ország, amelynek a miniszterelnöke a Facebookon jelentgeti be az éppen aktuális iránymutatásait.

Követelem az objektív és korrekt tájékoztatást, mert sokadmagammal fizetek érte! Felháborító a rendszerszintű hazudozás és szar elkenegetés most éppen a járvánnyal kapcsolatosan, de úgy egyébként is. Emberek életéről van szó, jóember! Fingod nincs semmiről, megy a hazudozás a világszínvonalú egészségügyről, a plafonig érő védőfelszerelésekről és a halomban álló lélegeztetőgépekről. Ami szép és jó, ha nincs személyzet. Ha nincs orvos, nővér, ápoló, aki használni és működtetni tudja ezeket...

„… A MAFFIÁBAN LEHET HASONLÓ, GONDOLOM” – ILYEN A KÖZTÉVÉ BELÜLRŐL

SZABAD EURÓPA
Szerző: KELLER-ALÁNT ÁKOS
2020.11.10.


Kézi vezérlés, válogatott módszerek a felsőbb akarat végigvitelére. Szerkesztői utasítás, hogy a koronavírusról úgy kell beszámolni, hogy úgy tűnjön: nálunk nincs akkora gond. Így jutott el odáig az M1, hogy már az amerikai elnökválasztással kapcsolatban sem a tények alapján számol be.


A Fidesz-kormánynak kiemelten fontos a média, a köztévé pedig az egyik legfontosabb eszköz a kormány kezében. A politikai befolyás minden területen jelen van, ahogy pedig a migráció vált a Fidesz egyik fő témájává, úgy a külpolitika is kiemelt szerepet kapott.

A Szabad Európának hárman beszéltek a MTVA külpolitikai rovatánál tapasztaltakról, (forrásaink védelme érdekében őket a továbbiakban P., S. és F. betűkkel jelöljük). De hogyan jutott odáig az M1, hogy az amerikai elnökválasztásról sem a tényeknek megfelelően számolnak be?

Az M1 Híradója csak egy nap késéssel számolt be az amerikai elnökválasztás eredményéről. Akkor is úgy fogalmaztak, „több hírcsatorna is Joe Bident hirdette ki a választások győztesének”, pedig még nincs hivatalos végeredmény.

Ugyanakkor részletesen beszámoltak Donald Trump azon, bizonyítékokat nem tartalmazó állításairól, miszerint „tömeges csalások” történtek a választások során. A Magyar Hang arról írt, hogy a közmédiában szerkesztői utasítás volt szombaton, hogy „semmikképpen se hirdessenek győztest!”

ÉGER ISTVÁN: A LÉLEGEZTETŐGÉPPEL ÖLNI IS LEHET, ÉS NAGYON KEVÉS A HOZZÁÉRTŐ SZAKEMBER

24.HU
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY
2020.11.07.


A Magyar Orvosi Kamara egykori elnöke most egy vidéki nagyvárosban mentőzik. Mióta távozott a MOK éléről, a 24.hu-nak adott először interjút. Éger István azt állítja: csak drasztikus korlátozó intézkedésekkel lehet megakadályozni, hogy az idei karácsony helyett nemzeti temetés legyen Magyarországon. 

KORÁBBAN A TÉMÁBAN:
Éger István: Magyarországon még mindig jobb az egészségügy, mint Afganisztánban

Amióta nem ön vezeti az orvoskamarát, főállásban mentőzik, ami azt jelenti, hogy a járvány idején a tűzvonalban van. Ön szerint is apokaliptikussá válhat a helyzet?

Nem, szerintem már most apokaliptikus. A mindennapi munkám során komoly fennakadásokat tapasztalok, és hallom a kollégák kétségbeesett jelzéseit is. A mentés legtöbbször a kórházban végződik, de azt látjuk, hogy a kapacitások kezdenek kimerülni. A betegekkel az intézményekbe érkezve rendkívüli túlterheltséget tapasztalunk. És a pénteken ismertetett számok, amiket a miniszterelnök jelentett be, rémisztőek.

A túlterheltség hogyan néz ki gyakorlatban? Megérkeznek az ellátásra szoruló beteggel, akinek órákat kell várnia, mire sorra kerül?

Ó, hát az már a jobbik eset. Az ország nyugati szélén dolgozom egy nagyvárosban, és számos esetben tapasztalom, hogy a kórházak egyáltalán nem tudják fogadni a betegeket. Aránytalanul hosszú transzportokat kell végeznünk…

A 168 ÓRA NOVEMBER 11-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 ÓRA
2020.11.10.


Koncz Zsuzsa a magyar rock nagyasszonya. Ő adta ki a legtöbb lemezt, a külföldi korongokkal együtt több mint százat. Övé a legnagyobb közönség, az ő sikere a legstabilabb, évtizedek óta töretlen. Kiadója szerint tudható, hogy minden új albuma gyémántlemez. Vonzereje éppúgy megtölti a 12 ezres befogadóképességű fővárosi sportarénát, mint egy tetszőleges magyar színház nézőterét határon innen és határon túl. Az énekesnő, aki a héten veszi át a Budapest díszpolgára címmel járó érmet, új lemezéről először a 168 Órának nyilatkozott.


Már nem a matekdoga a legrémisztőbb az iskolában

Péntekről hétfőre nagyot fordult a kormány hozzáállása az iskolabezárások szükségességéről. A főváros saját hatáskörben tesztelési kampányba kezdett, 100 ezer tesztből 30 ezret a budapesti pedagógusok számára fenntartva. A Nemzeti Népegészségügyi Központ a hét végén még szakmaiatlannak nevezte a gyorstesztek alkalmazását, hétfőn már Orbán Viktor jelentette be ugyanezt országos szinten.

Megfordult a világ

Joe Biden demokrata párti jelölt legyőzte a hivatalban lévő republikánus elnököt, Donald Trumpot. Ezzel az Egyesült Államokban megtört a jobboldali populista hullám, amelyet belföldön a demokratikus intézmények letörésére tett próbálkozások sora és az éles bevándorlásellenesség, nemzetközi síkon pedig a külvilágtól való elzárkózás, illetve egyes vonatkozásokban az erősen konfrontációs jellegű politika jellemzett.

Franciaország: a gyűlölet hullámai

Franciaország az elmúlt hetekben a terror újabb hullámával szembesült, és a támadások barbársága – különösen Samuel Paty történelemtanár lefejezése – hallatlanul próbára tette az egyébként is koronavírusos, kijárási tilalmas, borús időket élő, újra karaténba kényszerülő társadalmat. Eközben Franciaország a Mohamed-karikatúrákat illetően diplomáciai csetepatéba is keveredett, elsősorban Recep Tayyip Erdogan Törökországával.

Kedvezményes bérlakásból indult a merénylő

Rettegés és döbbenet járta át Ausztriát, ahogy lecsapott rá a terror. A Kalasnyikovval lövöldöző férfi látványa valahogy nem illett a romantikus, macskaköves tereken kávézgató bécsiek világképébe. A négy halálos áldozatot követelő támadás ismét felhívta a világ figyelmét a terrorelhárítás hiányosságaira és a merényletek megelőzésére tett kísérletek kudarcosságára.

Se munka, se tanulás

Egész Európában különleges kihívásokkal néznek szembe azok a fiatalok, akik az iskolából kikerülve munkába akarnak állni. Nem meglepő tehát, hogy viszonylag alacsony a foglalkoztatottsági arányuk, s a huszonévesek körében magas a munkanélküliség. Még ennél is rosszabb, hogy nagyon sokan nem dolgoznak, de nem is tanulnak. A foglalkoztatási szakirodalom NEET-fiataloknak nevezi őket. E problémával Magyarországon is küzdenek. Ezért a kormány a napokban 12 milliárd forintos támogatási keretet hozott létre a 25 év alattiak, illetve az alacsony iskolai végzettségű fiatalok foglalkoztatásának támogatására.

Óvatosabban vásárolunk

Budapesten egyre nagyobb számban találkozhatunk a kirakatokban „Eladó”, „Kiadó” vagy „Bérelhető” feliratú táblákkal. A kistelepüléseken a helyzet még rosszabb. Ha egy bolt tulajdonosa azzal szembesül, hogy a rendszeres árbevétel már nem fedezi a kiadásokat, végleg lehúzza a rolót. A bérbeadásról – az esetek többségében – az elmúlt évtizedek tapasztalatai szerint még csak nem is álmodoznak. Ez a tendencia Európa-szerte fellelhető.

Kulturális forradalom Pápán – kultúra nélkül

Piaci bérek lehetnek a kulturális szférában is – ez volt az indok, mikor elvették a közművelődési dolgozók státuszát. A kedvezmények eltűntek, a szakemberek a felmondáson gondolkodnak.

Független színházak védőháló nélkül

A Belvárosi Színházban eredetileg október 26-án mutatták volna be a Nyakunkon a revizor című előadást, amelyet Pass Andrea írt és rendezett. A járvány miatt azonban a premier csúszott, november közepére került át. Csakhogy a nemrég bevezetett újabb korlátozó intézkedések miatt ismét elmarad a bemutató. Sőt, a teátrum is bezár meghatározatlan időre. Azt is megkérdeztük a rendezőtől: mi lesz így a független színházakkal?

Egy kihunyt ellenpont

Mindig nehéz szívvel veszi elő az ember egy szerző műveit, ha nekrológhoz van rájuk szükség. Még nehezebb, ha ennek a nekrológnak még nem lenne itt az ideje. Szőcs Géza költő november 5-én, 67 évesen hunyt el koronavírus-fertőzésben.

Nagy képernyős Jedik helyett kis képernyős fejvadászok

A Star Wars ma már nagyobb biztonságban érzi magát a tévében, mint a moziban. A Disney szemmel láthatóan nem tudja, hogyan kezelje az univerzumot a filmjeiben, a sorozataiban viszont sokkal magabiztosabban, érettebb koncepciókkal nyúl hozzá. Ebben rejlene a franchise jövője?

Az agyonüthetetlen kisember

Chaplin holtában is eleven. Nemcsak a filmjei élnek, de közismert csavargófigurája újra és újra megelevenedik a színpadon is. Alakja megmarad, amíg szegénység lesz a földön. Most Nagy Sándor bújik a legendává lett topis gúnyába a Játékszínben, ahol tomboló a siker, melyhez Chaplin örökösei is gratuláltak.

EZ A KORMÁNYZÁS TÖKÉLETES CSŐDJE

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2020.11.11.


Tíz éve volt Orbán Viktornak arra, hogy a magyar állam úgy működjön, ahogy szeretné, és három hónapja arra, hogy a járvány kezelését előkészítse. Ehhez képest két hete még húszezer ember előtt játszott a Fradi, mi pedig egész este a számítógép előtt várjuk azt, hogy kiderüljön, órákon belül hogyan kell élni az életünk.


2020 novemberének közepe van, a Fidesz tíz éve van kormányon, nem most került hatalomra, nem lehet azt mondani, hogy a miniszterek és az államtitkárok nem találják meg a vécét sem, és nem tudják, kivel kell valamit aláíratni ahhoz, hogy törvény legyen belőle. Egy évtized alatt Orbán Viktor olyanra alakította Magyarország működését, amilyenre akarta, illetve amilyenre képessége volt.

2020. november 10-én este mind együtt ülünk a számítógép előtt, és várjuk, hogy a Magyar Közlönyben végre megjelenjen az a rendelet, amely szerint másnaptól az életünket élni kell. Másfél órával a rendelet hatálybalépése előtt még nem tudjuk, mik lesznek a szabályok.

És ez nem először történik így. Orbán a Facebookon, végletekig PR-esített videósorozatban jelenti be a változásokat, fehér ingben, feltűrt ingujjal. Klasszikus politikusi fogás, azt mutatja, hogy az illető dolgozik. Ugyanerre szolgálnak a reggeli, információt nem tartalmazó videók, amelyekben szándékosan mutatják meg az operatív törzs ülésére még sötétben megérkező miniszterelnököt, hogy érezzük, keveset alszik, éjjel-nappal értünk dolgozik. Pedig ha a magyar kormány rendesen működne, Orbán Viktornak nem kellene ilyen keveset aludnia.

Az, hogy éjfél előtt bő egy órával jelennek meg rendeletek, amelyek éjfélkor lépnek életbe, nem normális. Az, hogy a szerdától kötelező közterületi maszkviselés részletszabályait kedd este a kormány Facebook-oldaláról ismerjük meg (mert a miniszterelnök hétfőn nem beszél erről, a kedd esti tévéinterjújában pedig nem pontosan mondja el), nem normális.

Ez kapkodás, pánik, fejetlenség, hozzá nem értés.

A miniszterelnök szeret magáról úgy beszélni mint a politika utcai harcosáról, aki a kemény, kíméletlen adok-kapokban és a napi politika mocskában tud igazán jól működni. Magyarországon 2020-ra ide jutott a kormányzás: a Fidesz csak azokkal a problémákkal tud valamit kezdeni, amelyeket ő maga generált. De azokat sem megoldani akarja...

AKI ANYA, AZ CSAK NŐ LEHET, AKI APA, AZ CSAK FÉRFI, A KRUMPLI MEG KRUMPLI, DE ETTŐL ORBÁN MÉG NEM LETT KERESZTÉNY

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Amerikai Népszava
2020.11.11.


Tolvajt se teremtett Isten, aztán mégis lett - Az állatokat sem azért teremtette az Isten, hogy megegyék - Aztán mégis megengedte.


Ne menjünk el szótlanul a kultúrharc lényeges eleme mellett, mert a keresztényfasiszták szerint ettől keresztény a keresztény. Az Alaptörvény módosításába beírják, hogy “Az anya nő, az apa férfi”. Ezért szavaznak keresztények tízmilliói az egész világon fasiszta szörnyetegekre, mint Trump, Orbán és társaik. Ilyen szimbolikus cselekedetekkel védik az ún. “keresztény értékeket”. Az egésznek semmi értelme és jelentősége nincs, legfeljebb az örökbefogadás szempontjából, ha az örökbefogadáshoz előírják, hogy ahhoz kell egy anya és egy apa, és akkor azok nem lehetnek azonos nemű párok. Ez állítólag keresztény érték, és aki ilyen törvényt hoz azok nyomására, akik aztán a híveik szavazatát megszerzik nekik cserébe, állítólag ettől “keresztény”.

Hála Istennek nem nekünk kell eldönteni, hogy ki üdvözül, és ki nem, ki keresztény, és ki nem, de annyit megállapíthatunk, hogy a Biblia szerint nem az a keresztény, aki korlátozza embertársai jogait, hanem az, aki hisz Isten jóságában és szeretetében, hogy az kifizette az emberek helyett a bűneik árát, és megváltotta őket a pokoltól. Az Isten jósága, ami megtérésre indít, az isteni szeretet elfogadása, ami megváltoztatja az embert. Jézus szerint pedig a gyümölcséről lehet megismerni a fát, méghozzá a Szentlélek gyümölcseiről, amelyek egy ember életén látszanak. Ezek között nem szerepel az, hogy megakadályozta a “buzik házasságát és örökbefogadását”, ahogy ők szeretik mondani.

Ezért ettől még se Orbán Viktor, se a rendszere, se azok az egyházi emberek, akik ezt követelik, nem lesznek keresztények. Ami nem olyan jó hír, mert sokkal jobb lenne, ha azok lennének, és nem szenvednénk tőlük. Keresztény értéknek a Szentlélek gyümölcseit nevezhetjük, amelyeket a megváltott és Isten szeretetéből részesült ember terem meg. A Szentlélek gyümölcsei ezek: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség. Ezek a keresztény értékek, ezek a krisztusi természet megnyilvánulásai. Ha majd valaki lát ezek közül egyet is Orbánon és az embertársaik ellen gyűlölködő keresztényfasisztákon, akkor szóljon.

Ezek gyümölcsök, amelyek maguktól teremnek. Magától terem a föld, maga sem tudja miképpen. Ezt nem lehet kiizzadni, erőfeszítésekkel elérni. Nem lehet nevelés által megszerezni, mert a fának a magától termő gyümölcsei, amelyek az emberi szívbe hullott magból, az Isten Igéjéből származnak. Ezért nem lehet kereszténnyé tenni senkit, sem nevelés, sem iskola, sem “keresztény állam”, sem alaptörvény által. Az erkölcsösnek mondott élet sem keresztény érték, mert nem keresztény embereknek is vannak erkölcseik, sokszor még jobbak. Más vallásúak sokszor erkölcsösebbek, mint a keresztények. A bibliai értelemben vett igaz ember nem az erőfeszítések által lesz, hanem ingyen ajándék. Előbb lesz valaki igaz, mint ahogyan a cselekedetei igazakká válnának. Mégis igaz ember, mert az engesztelő áldozat eltörölte a múltbeli, a jelenbeli és a jövőbeli bűneit is.

A keresztényi értelemben vett igaz és erkölcsös élet a Szentlélek gyümölcseiből fakad. Akiben megjelennek a Szentlélek gyümölcsei, a szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség, az nem vétkezik. Ez a gyökere a krisztusi jellemnek, a krisztusi életnek, a keresztény lelkületnek. Nem az alaptörvény, a melegek üldözése, diszkriminilása. Szeretnénk helyesbíteni keresztényfasiszta testvéreink definícióját: keresztény nem az, aki nem homoszexuális, hanem az, aki elfogadta a tökéletes engesztelő áldozatot, az engesztelő áldozatban kifejeződő szeretetet, és megtermi a Szentlélek gyümölcseit. A “keresztény értékek” ezért mindig az emberben vannak, soha nem az államban, az ország és a nemzet egészében. Attól, hogy Magyarországon nem házasodhatnak és nem fogadhatnak örökbe gyerekeket a melegek, attól az még nem keresztény ország.

Egy korrupt ország tolvaj miniszterelnöke, aki két lábbal tapossa az emberek velük született jogait, a polgári jogaikat, az emberi méltóságukat, még nem lesz keresztény attól, hogy a homoszexuálisok jogait korlátozza. Lehet boldog tőle az ujjal mutogató heteroszexuális, aki attól igazul meg, hogy ő nem homoszexuális. Megfeledkezve arról, hogy ha bármilyen jogát korlátozni lehetne azon az alapon, hogy lop, csal, hazudik, paráználkodik, gyűlöl, stb., emiatt nem nősülhet, nem fogadhat örökbe gyereket, nem gyakorolhatja ugyanazokat a jogokat, mint más embertársai, akkor vajon mi lenne? Akkor is éljenezne? S mi a különbség?

Mi lenne, ha Jézus Krisztus megjelenne a parlamentben, amikor megszavazzák az alaptörvény módosítását, s táblára írná, mint Hadházy Ákos a törvényt megszavazók bűneit, hogy harcoljon egy kicsit ő is a “keresztény értékekért”? Mert ha a homoszexualitás bűn, amit állami erővel korlátozni kell, és ha a melegek nem jogosultak arra, mint embertársaik, akkor a törvényt megszavazó keresztényfasiszta testvéreink bűnei is bűnök, amelyekre éppen ilyen jogfosztást lehetne alapítani. Mert ha a homoszexualitás nem bűncselekmény, akkor milyen alapon korlátozzák? Akkor tessék igazi nyílt fasisztának lenni, és bűncselekménnyé nyilvánítani a homoszexualitást, bebörtönözni az elkövetőket. De az nem megy, hogy a homoszexualitás nem bűncselekmény, hanem csupán a keresztény egyházak egy része (!) által elítélt erkölcsi bűn, és annak jogi szankciói vannak. Milyen alapon? Itt keverednek a kategóriák, “testvérek”...

A FIÚKNAK FÜTYIJÜK VAN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.11.11.


A kocsmák bezárnak, a kutyák viszont pisálhatnak este nyolc után is. Sőt, Orbán Viktor megtekintette a Kínából érkezett koronavírus-gyógyszereket, tehát nincs mitől félnünk. Minden megtekintődött, a világ összes nyüves kartondoboza, a rezsim kartondobozokkal mutogatja buzgalmát, ezekben vannak a lélegeztetőgépek, nemzeti konzultációk, kisnyulak. Ha a magyari ember meglát egy kartondobozt, akkor pavlovilag elárad benne a mérhetetlen nyugalom, érzi, hogy törődnek vele, mi több, olykor azt is, hogy azokból a dobozokból a nemzet szeretete árad feléje.

Ezek a dobozok födik el a sunyi szándékokat, amelyek vészhelyzetben mindig valahogyan erősebbek. A fideszista, ha vészhelyzetet szimatol, enyvedzeni kezd a keze, illetve késztetést érez mindenféle törvényjavaslatok benyújtására, amivel a világot a saját képére akarja formálni, tehát elcseszi. Mintha nem volna már amúgy is elég lehangoló. Varga igazságügyis is, alig kelt ki a vírusos ágyából, aktívabb, mit valaha, és egészen különös módon alaptörvénybe akarja foglaltatni az Ovizsaru igazságát, miszerint a fiúknak fütyijük van, a lányoknak meg puncijuk.

Úgy nagyjából ez a nívó, és szomorúan konstatálom, hogy igazam volt, amikor Dúró Dóra darálását nem ok nélkül valónak gondoltam, mert lám, egészen idáig vezetett, hogy Alaptörvényt módosítanak miatta. Egy brancs ezek tehát, közösen szíják el az életet belőlünk, hülyítik el gyermekeinket, mert ugyanis, nézzük, mi készül belekerülni a gránitszilárdságúba úgy Varga igazságügyisileg. Egyrészt, kies hazánknak biztosítania kell: „a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést”. Nem látnék neki a mondat boncolgatásának, mert rossz végre jutnánk.

Másrészt pedig az államnak állampolgárain keresztül szintén óvni kell „a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát”. Tehát Ovizsaru azzal az alaptörvényi szándékkal, hogy ott, az oviban ne lehessen fölolvasni a Meseország mindenkié című kötetből, mert az összeset nem tudja ledarálni Dórika. Elcseszett egy ország ez, de nem is emiatt elsősorban, hanem azért, hogy az az aljas szándék, ezen a böszmeségen csámcsogjon az ember, és ne jusson ereje az igazi galádságra, és mégis jut. Szar ügy Varga igazságügyisnek, akinek a fő gondja mégis a lopott vagyon biztonságba helyezése...