2017. április 24., hétfő

JOBBAN TELJESÍTÉS HELYETT LASSÚ LESZAKADÁSBAN VAGYUNK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B.F.
2017.04.24.


Nemzetközi rangsorok, statisztikák és elemzések régóta mutatják, hogy baj van a magyar gazdasággal. Leszakadunk, lemaradunk a régiós versenytársakhoz képest. Romlik a versenyképességünk. A képzett munkaerő elhagyja az országot, a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága és az intézményrendszer inkompetenciái nehézkessé teszik a vállalkozások életét, elriasztják a működő tőkét. Magasak a növekedést terhelő adók, nem javul a termelékenység. A hazai KKV szektor fele a szürke zónában várja, hogy egy-egy multi-szigetbe kapaszkodhasson. A kormányzati oldal hurrá-optimizmusa eddig töretlennek tűnt: növekszünk, jól vagyunk üzente Orbántól Kósáig mindenki, aki csak üzenni szokott ilyesmit. A hamisan optimista kormányzati kánont a jegybank márciusi inflációs jelentése megtörni látszik. Az MNB szerint a termelékenység stagnálása hosszú távú lemaradási kockázatot rejt.

Általában magas szakmai színvonalú, tárgyilagos és az intézményi függetlenség jegyében gyakran kritikus elemzéseket találunk jegybanki kiadványokban szerte a világon. Magyarországon sem volt ez másképp. Az átlagnál messze jobban fizetett és ebből fakadóan az átlagosnál magasabb szintű szaktudással rendelkező elemzőgárda jellemezte a hazai jegybanki viszonyokat is. Bizony, pár éve még, ha igazán színvonalas makrogazdasági elemzést akart valaki olvasni, akkor célszerű volt az MNB kiadványok között keresgélnie.

Aztán Matolcsy György lett az MNB elnöke, aki képes olyanokat mondani, hogy a magyar és a japán csecsemők fenekén egyaránt megjelenő piros pötty bizonyítja a két nép rokonságát. Hm… A új jegybankelnökkel együtt érkezett még egy álláshalmozó szerető, pár talpnyaló a minisztériumból, egy jobbikos jelölésű taggal kiegészült fideszes felügyelőbizottság (elnöke Papcsák Ferenc), és többek között olyan tag a monetáris tanácsba, akinek egyetlen érdeme, hogy Parragh László felesége.

A jegybank pedig ingatlanokat kezdett el vásárolni, 200 milliárdot tolt alapítványokbanyereségéből, ami továbbra sem veszítette el közpénz jellegét, bármennyire is szerette volna ezt Matolcsy úr. Drága műkincseket, zongorát vásárolt, támogatott kétes és még kétesebb egyéneket és szervezeteket, önálló tényezővé avatta magát a hazai közgazdasági felsőoktatásban. Csinált mindent és még többet, mint amit egy jegybanknak tennie kell. És közben a szakmai nívó – hogy is fogalmazzunk? – kétessé vált.

Nem tűnt el teljesen, nem lett oda, hiszen maradtak jócskán hozzáértők az állományban, de az MNB szakmai anyagaival kapcsolatban a kétely azonnal felütötte a fejét és növekszik azóta is nap, mint nap. Szavahihető-e még az MNB? Elhihetjük-e az elemzéseit, az állításait, az igazságait? Igazít-e csak azért egy előrejelzésen, hogy a kormány kedvére tegyen vagy mert Matolcsy úr ragaszkodik egy számhoz? Lehet-e hiteles az MNB, ha a vezetője nem az? Maradt-e szakmai hitelessége a Magyar Nemzeti Banknak?

Nos, ami volt, az megkopott erősen. Szomorú ez...

EMLÉKÜL AZ UTÓKORNAK: ÍGY ADÓSÍTOTT EL MINKET ROGÁN ANTAL FELTALÁLÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- VENDÉG
Szerző: Róza néni
2017.04.24.


Meg akartam érteni ezt a letelepedési kötvényes katyvaszt és elkezdtem „áskálódni”.

Megszámlálhatatlan cikk foglalkozik a témával, így aztán valahogy sikerült (jól-rosszul?) összerakni a fejemben ezt az ún. nemzetgazdasági érdekből kitalált pénzlenyúlást. Igen bizony, a 2012 decemberi, a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény módosítása első körben bizonyos nemzetgazdasági érdekre hivatkozik, amit én nem igazán értek, illetve azt sehogy sem tudom észrevennni, csak az üres dumát ennek a megfogalmazásánál.

Nemzetgazdasági érdeknek tartom én például a külföldinek olyan befektetését, amivel mondjuk hasznosítási céllal ingatlant (például kastélyt a nemzet vejétől/vejével – ezt persze, így ebben a formában nem támogatom) vásárol vagy vállalkozást hoz létre Magyarországon és ennek köszönhetően:

– hozzájárul a magyar GDP növekedéséhez (beruházás, fogyasztás);

– hozzájárul a foglalkoztatás növekedéséhez, azaz új munkahelyeket létesít a vállalkozása, az idehozott tőke révén;

– hozzájárul a magyar költségvetés bevételeihez a nyereségadója, az alkalmazottak személyi jövedelemadója és sok más adó révén (pártunk és kormányunk gondoskodott ugye, elegendő adófajtáról).

Míg én főleg ezekre gondolok (de biztos lehetne még sorolni), ha nemzetgazdasági érdekekről beszélünk, addíg a vonatkozó törvény szerint nemzetgazdasági érdeknek kell tekinteni különösen az alábbi helyzetet:
  1. Először is van Magyarországon egy küldetéstudatos Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) a költségvetés biztonságos finanszírozásának biztosítására, éspedig: „hosszú távon alacsony költségek mellett, a kockázatok figyelembevételével, magas szakmai színvonalon, kifinomult módszerekkel”. Na, ez utóbbiban egyáltalán nem kételkedem!
  2. Másodszor van egy külföldön működő Bizonyos vállalkozás, amelynek sok feltételnek kell megfelelnie, éspedig:
– egy adott országban csak egy, és csak az Országgyűlés gazdasági bizottsága által jóváhagyott vállalkozás lehet.

– csak ő állhat szerződéses kapcsolatban az ÁKK-val.

– az adott országban kizárólag névre szóló saját kibocsátású értékpapírt (ez nem azonos a magyar államkötvénnyel) bocsáthat ki.

– az adott ország joga szerint rendelkeznie kell a tevékenység végzéséhez szükséges valamennyi engedéllyel.

– nem utolsó sorban, ez a vállalkozás vállalja, hogy legalább ötéves futamidejű olyan, 2013-ban még 250.000 (2015-től már 300.000) euró névértékű magyar államkötvényt vásárol, diszkont áron (a névértéknél kevesebbért, vagyis bizonyos módon meghatározott, de semmiképp sem évi 2% alatti kamattal csökkentett áron), amit a futamidő végén az ÁKK (értsd magyar állam, illetve magyar adófizetők) a teljes névértéken vásárol majd vissza.

Hogy látom én mindezt, magyarra fordítva?

Kap az állam, mondjuk 2013-ban kb. 220.000 euró összegű (az államkötvény 250 ezres névérték alatti, azaz diszkont árán) ötéves futamidejű hitelt, ami aztán bekerül a költségvetésbe és elköltik, amire akarják. Közpénzként. Beruházás, növekedés lesz belőle? Fene tudja! De kellett ugye pénz a mindenkori költségvetési hiány finanszírozására. Viszont ezt lejáratkor, vagyis 2018-ban az állam, pontosabban mi magyarok, kb. 30.000 euró kamattal megfejelve fizetjük vissza (így jön ki a 250.000 eurós névérték) annak a Bizonyos vállalkozásnak. Nos, eladósított minket Rogán Tóni feltaláló, az, aki ezt az egészet kitalálta? Elzálogosította a jövőben befizetendő adóinkat? Több kérdésem itt most nincs...

VÉDJÜK MEG ORBÁN VIKTORT!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: András
2017.04.24.


Ne hugyozd le a lábad szárát Viktor a félelemtől, már itt vagyunk neked, és számíthatsz ránk, ostoba fajankókra.

Az utóbbi időben kicsit sok körülötted a zűr, de ameddig tovább drágulhat a vizes vébé, hetente vehetsz Lőrinc nevén újabb területet az országból, addig kitartunk melletted. Nagyon igaz, most kicsit belecsaptál a tőled megszokott meggondolatlansággal az újabb ellenség elleni harcba, de mi akkor is melletted állunk, és ha viszket a tenyered, fényesre nyaljuk azt is, ahogy azt a hátsóddal is megtesszük naponta.

Kezdtük azt hinni, nem vagy régi önmagad, annyira hiányoltuk már tőled azokat a megszokott baromságokat amivel naponta mérgezed az ország józan gondolkodását, csak mert az nem akar olyan szánalmas féreg lenni, mint amilyenné te szeretnéd formálni. De az egyetem bezárásának a módszere meggyőzött bennünket, hogy nem kell csalódnunk a vezérünkbe, aki mindig tudja mivel bassza fel az emberek agyát. Zseniális vagy, meg kell mondani, főleg mivel utána azzal próbálod menteni a helyzetet, hogy mindenki hülye, és csak neked szép és okos a meglátásod ebben a helyzetben. Ha majd kezet fogsz Trumppal mikor a szerződést aláírjátok, lopd el a kezéről az óráját, ahogy azt a magyar magánnyugdíjjal tetted. Na jó, ez nem fog előfordulni, sikerült olyan feltételeket támasztanod az egyetem megmaradásához, amelyek nem teljesíthetők, de a magyar törvények vonatkozzanak mindenkire, azt a kutya fáját!

Emlékszünk még rád a régi időkből, mikor még itthon játszottál kicsiben a választók türelmével, és mindig sikerült neked véghezvinni amit akartál. Szépen átverted a melósok nagy részét régen az új Munka törvénnyel, és most is hasonlóra készülsz, csak mert ahhoz van kedved, hogy szórakozz velük. Nem is értem, miért nem veszik ezt most sem nagyon észre, de Te mindig tudod hogy legyél sunyi alattomos kis geci, ha valamit el akarsz érni. Sikerülni fog ez is Viktor, az egykulcsos adóval is odabasztál rendesen a bérből és fizetésből élőknek, azok meg nem lógattak fel az első fára akkor, tehát nyertél. És még mennyi mindent megcsináltál ebben az országban azokkal akiknek nem tetszett az önálló gondolkodása, és véleménye! A tanároknak is a fejére raktál egy szervezetet, nem is tudnak mit tenni ellene. Így legalább nem azt oktatják amire szüksége van a gyereknek, hanem amit Te jónak látsz! Ügyes vagy, ez nem kétséges, a fizetésemelésükből ami végül is alig igaz, fasza ellenszenvet keltettél velük szemben, így ellenük tudtad fordítani a közvéleményt...

JÓZSEFVÁROS ÉS A BALOLDAL - KOCSIS MÁTÉ JOSEFSTADTJA ÉS VÁLASZTÁSAI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Böcskei Balázs
2017.04.24.


2008-ban költöztem Józsefvárosba, rá egy évre választották meg polgármesternek a fideszes Kocsis Mátét. Miután több barátom is a kerületben lakott, és akkor már 8 éve a fővárosban laktam, így nem akkor jártam ott először, amikor a hirdetéseket böngésztem. Meglehetősen rühelltem a „nyóckerezést”, ahogyan a szegénység romanticizálásában sem láttam semmi előremutatót. Ugyanakkor lényegében véve okkal kérdezhette meg az erre járó, hogy van-e gazdája a kerületnek?

1993 óta a 2012-ben elhunyt Csécsei Béla, SZDSZ-s polgármester volt a kerület „gondnoka”, aki 2009-ben egészségügyi állapota miatt lemondott. Szabad szemmel is látható volt, hogy az elmúlt évtizedekben Józsefvárosban élni nem volt egy főnyeremény, ide költözni ritkaság és/vagy a csóróság jele volt, a „hol laksz” kérdése pedig állandó magyarázkodást igényelt. Sokszor hoztak haza este vidékről, és a szüntelen érvelésbe belefáradtam, hogy „nyugi, itt lehet hagyni a kocsit, meg hát úgyse férne be a lakásomba”. Szegénység, néha okkal, néha kevésbé „devianciának” tekinthető utcai jelenségek, ki tudja hova, de eltűnő szomszédok, mobilitás-képtelen, reménykedni sem akaródzó generációs újratermelődése az alsó-középosztyálybeliségnek (jobb esetben). Ez volt a nagy panoráma, ha elindultunk a Körúton befelé. Éppen ezért megmagyarázni is nehéz lenne, hogy milyen teljesítmény alapján választották meg újra Csécseit annyi éven keresztül.

Aki egy kicsit is letapogatta a józsefvárosi miliőt, azt tudhatja, hogy itt a „törésvonalak” kuszák. Etnikaiak, etnikain belüliek, továbbá középosztály vs. alsó-középosztály. Ésatöbbi. A lépcső- és bérházakon belül nem csak osztályharc folyik, hanem azok nem ritkán etnikai csetepatékba torkollanak. Ezen a környéken ezek az árkok olyan mélyek, hogy belekezdeni sem lehet abba, hogy „a neoliberalizmus és a büntető államként létező önkormányzatok korában kérem, értse meg, hogy mi nem ellenségek, hanem…”. Jó párszor megpróbáltam ilyesmiket lépcsőházi konfliktusban (mint békítő) előadni, de „jobb”, ha nálamnál még sokkal több nyugalommal bírók és támadhatatlan tisztaságot felmutatni tudók segítenek ebben (itt például Bolba Mártára gondolok, rá még visszatérünk).

Nem volt nehéz arra sem rájönni, hogy ilyen sok évnyi „nyócker” után az itt élők Josefstadtot akarnak. Ez a lényegében szubkultúrájában, helyeiben és miliőjében mindinkább a Belvároshoz vagy a bulinegyedhez csatlakozó Palotanegyedben nem jelent különösebb gondot, a korábban az egy négyzetméterre eső szotyihéjak számában mindent vivő Mátyás téren viszont annálnehezebb volt/lesz. De 2009-ben teljesen világos lett, hogy Józsefvárosnak „polgári” és rendpárti fordulata következik. Ezt pedig egyelőre honorálják az itt élők, s bár nem volt érvényes anno a kerületi kriminalizációs népszavazás, de Kocsis nem is ezért kezdeményezte, hogy az legyen.

Az azóta is sok mindennel támadható és támadott Kocsis, és a kerületi Fidesz gyakorlatilag karcolások nélkül jön ki az ingatlan-elpasszolásokból, a szociális szigort és kriminalizációt erősítő rendeletekből, az AVM-s aktivisták semmibevételéből, a baráti-politikai hálózat alkalmazásából, stb. Karcolás nélkül. S ezt nem azon kell lemérni, hogy vasárnap „jelöltjük”, Sántha Péterné simán hozta (ennek okairól lentebb) Józsefváros legnehezebb, szociálisan egyik leginkább zorkó, politikai aktivitás terén értelmezhetetlen kerületét, benne olyan utcákkal, mint a Dobozi, a Lujza vagy a Dankó. Ez csak jelzés, de nem bizonyíték. Ahogyan az sem, hogy 2014-ben a felemás koordinációval induló baloldali, liberális jelölteket tönkreverték a fideszes önkormányzati képviselők, néhol megalázó eredménnyel. Ez utóbbi azért nem lehet ismérv, mert halomra indultak el a kerületiek, jó ideje a házfelügyelők helyére érkezett közös képviselők, boltosok, és úgy általában véve a helyiek számára teljesen ismeretlen jelöltekkel...

9 PONT, AMI KIMONDJA:GAZEMBERSÉG, AHOGY ORBÁNÉK A CIVILEKKEL BÁNNAK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.04.24.


A Facebookon Bardóczi Sándor tájépítész mérnök tett közzé egy listát arról, mi is történik most civil-ügyben.

Bardóczi nem csak tájépítész, maga is igazi civil: a tudományos kutatás és tanácsadás mellett a szakmai közélet szereplője is. 2009-ben a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítész Tagozata vezetőségi tagjának választotta, utazó szakmai kiállítás ötletgazdája, kurátora. Aktívan részt vett a Magyar Tájépítészek Szövetsége 2011-es újjáélesztésében, társalapítója és fő szervezője a 2012-ben először megrendezett Év Tájépítésze díjnak. Tagja a Közösségfejlesztők Egyesületén belül működő Városmegújító Munkacsoportnak. Az epiteszforum.hu számos rendezvényének (Földalatti beszélgetések) ötletgazdája és moderátora volt, 2010 óta egyik műsorvezető-házigazdája a Média Építészeti Díjnak.
Bejegyzése a magyarországi civil helyzetről olyan, mintha a putyini Oroszországban járnánk:
1. A kormány a szoros felügyelete alá rendelte már jóval korábban azt az alapot, amiből pályázhatnak hazai civil szervezetek például működésre.
2. Az alap pénzelosztó szervének élére olyan "objektív figurák" kerültek, mint például a CÖF vezetője.
3. Ezzel párhuzamosan módszeresen lerombolták a Nemzeti Kulturális Alapot, aminek a helyét egy pofára pénzosztó szerv, az MMA vette át.
4. A civil szervezeteket támogató állami cégek elkezdtek csak olyan civil szervezeteket támogatni, amelyek egyáltalán nem kritikusak semmilyen kormányzati lépéssel kapcsolatban, magyarán nem gyakorolják a civilségük lényegét, miszerint a rossz döntéseknek elejét vegyék.
5. A magyar piaci cégek öncenzúrát folytatnak a támogatáspolitikájukban vagy megsúgják nekik, kit kell támogatni.
6. A TAO a focira megy el.
7. Az összes független civil szervezet, aki semmelyik kormányzatnak nem óhajt behódolni, az külföldi forrásokhoz folyamodik, tehát a saját kormánya kényszeríti arra, hogy külföldi pénzeket fogadjon el, ha létezni szeretne, és a saját programjait meg akarja valósítani.
8. Ezek közül a legfontosabbá a Norvég Civil Alap lépett elő, amit a kormány most szántott be.
9. Miután már egyetlen normális civil szervezet sem tudja magát fenntartani hazai forrásokból, aminek nem CÖF-el vagy CÖKA-val kezdődik a neve, benyújtanak egy törvényjavaslatot, ami idegen ügynöknek bélyegez meg minden külföldi pénzt elnyerő civil szervezetet, amelynek egyébként a gazdálkodása 10 a huszadikon hatványon átláthatóbb, mint bármely random magyar költségvetési szervvé, a tevékenysége meg 10 a negyvenedik hatványon hatékonyabb és kigyensúlyozottabb, mint bármelyik kormányé.
Bardóczi azzal zárja a Facebook-bejegyzését: "Kedves kormány. Ebbe a putyini tempóba bele fogtok bukni."

DELHUSA GJON ÚJ MAGYAR IDENTITÁSRÓL ÉNEKEL


AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.04.23.


Meglepően új tematikájú dallal lépett a közönség elé Delhusa Gjon új nagylemezén, amely megőrzi a zenész dallamvilágát, de többről is szól, mint eddigi dalai. A “Magyarország az én hazám” című dal a Himnuszt és más nemzeti énekeket is átható búskomorság, kilátástalan életérzés helyett egy másik magyar identitásról szól

Mindjárt a dal első sora a Himnuszra utal, de azt mondja, hogy “Nem tép a balsors, hanem Isten áld”. Nem szükségszerű és nem törvényszerű, ami Magyarországgal történik, és ami az eddigi történelme során megesett vele. Egy rossz magyar identitás a nemzeti tragédiák oka, és nem a balsors...

A magyarok tragédiájának oka, hogy a nemzetet egy vallással azonosítják, mindig rosszul választanak barátot és ellenséget, “ellenség lett, ki volt testvér”. A dal nem aktuálpolitizál, nem a jelenlegi politikai rendszerről szól, hanem általános igazságokat és időtlen magyar helyzeteket mond el, amikor például azt mondja, hogy “zsarnoknak adtuk édes életünk, megromlott tiszta jellemünk”. Ez végig elkíséri a magyarokat a honfoglalástól napjainkig, de semmi nem hitelesíti jobban, mint a mai Magyarország, amely századok óta nem változik, csak rövid időkre.

A dal a “menni vagy maradni” örök kérdését veti fel, és a századokon át zajló fájdalmas veszteségekre utal: “hová lett szomszédunk?” A szomszédunkat hol ez mészárolta le, hol az, hol a holokausztba vitték el, hol kivándorolt a nagyvilágba. Delhusa Gjon dala annyiban is különbözik az eddigi “Magyarország”-daloktól, hogy szembenézést sugall, nem hárítja át a felelősséget, és ennek alapján ad reményt a megtisztulásra.

Azt énekli “Emészti lelkemet a bűn, önvád”, ami egyáltalán nem jellemző a magyarokról szóló versekre és dalokra, amelyekben mindig más a hibás. Azt mondja, “Megbántam már a hallgatást, szívemnek kell a megváltás” – ez éppen ellenkezője annak, hogy “megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt”. Ami egyrészt nem igaz, másrészt arra késztet, hogy nem kell tenni semmit, semmiről nem mi tehetünk. Ha valamit rosszul tettünk, megbűnhődtük.

A nagy nemzeti öncsalás cáfolata mellett azonban a refrén hamisítatlan hazaszeretetről szól, az érzelmekre is ható elkötelezettségről és kötődésről, azt jelezve, hogy a kettő nem zárja ki egymást, sőt: ha nem hitegetjük magunkat, “száz csodája vár még ránk”. Az ének utolsó versszaka egy egészen más magyar identitást ad, mint a hagyományos nemzeti identitás, amely éppen a szabadsággal szemben áll...

EMMANUEL MACRON NYERTE A FRANCIA ELNÖKVÁLASZTÁS ELSŐ FORDULÓJÁT

24.HU
Szerző: Kovács-Angel Marianna
2017.04.24.


A végleges adatok szerint Emmanuel Macron független, centrista politikus végzett az első helyen a voksok 23,75 százalékával, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje lett a második a szavazatok 21,53 százalékával a francia elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában. Ők ketten jutottak tovább a második fordulóba. 

Tőlük leszakadva, de nem jelentősen, a harmadik helyen végzett a konzervatív Francois Fillon 19,91, míg Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali jelölt a voksok 19,64 százalékával a negyedik helyet szerezte meg.

Macron vasárnap este kijelentette, hogy a francia hazafiak elnöke akar lenni a nacionalisták fenyegetésével szemben. Hívei előtt Párizsban tartott beszédében nemzeti egységet sürgetett. Közölte, hogy a lehető legszélesebb körű támogatást akarja megszerezni a május 7-i második fordulóra, és azt ígérte, már hétfőn elkezd dolgozni azon, hogy többséget tudjon szerezni a törvényhozásban.

Leszavazták az elmúlt 30 évet


Macron – aki egy éve indította el választási mozgalmát – méltatta kampánya támogatóit is, akik hozzájárultak ahhoz, hogy “megváltozzon az ország irányvonala”. Hangoztatta, hogy a mostani választások jelentős állomást jelentenek az ország történetében, hiszen a franciák elutasították azoknak a nagy pártoknak a jelöltjeit, akik az elmúlt harminc évben az országot kormányozták.

Francois Hollande francia államfő már vasárnap este telefonon gratulált Macronnak. A hírügynökségek kiemelték, jelentős eredményt könyvelhet el a Nemzeti Front és Marine Le Pen is, mert sem a párt, sem ő soha nem kapott ennyi (6,9 millió) szavazatot az elnökválasztások történetében. Marine Le Pen 2012-ben az első fordulóban 6,4 millió voksot gyűjtött össze, míg apja, Jean-Marie Le Pen 2002-ben az első fordulóban 4,8 milliót, míg a második fordulóban 5,5 milliót kapott.

Az elnökválasztás második fordulóját május hetedikén tartják.

KÓSA LAJOS TALÁLT MÉG NÉHÁNY CEU-T - 16. HETI ÖSSZEFOGLALÓNK

ÁTLÁTSZÓ - OKTATÁS BLOG
Szerző: Kis György Márk
2017.04.23.


Ezeket mindenéppen olvasd el:

Kósa Lajos mindig alul tudja múlni magát.
Egy sajtótájékoztatón a héten négy CEU-t számolt össze, igaz az általa korábban hiénáknak nevezett újságírók ezt különösebben nem értették. A frakcióvezető viszont nem magyarázta meg, hol talált még néhány CEU-t a valósághoz képest. (444 YouTube)

Minden harmadik magyar külföldön tanulna vagy dolgozna.

A fiatalok oktatási célú kivándorlásáról közölt nagyobb hangvételű cikket az Abcúg. Egyre könnyebb eljutni már jó gimnáziumokból külföldre tanulni, ahol egyes intézményekben akár magyarok ezrei taposták ki az utat az érdeklődők számára. A kijutás akarása így nem csupán itthoni okok következménye lehet, de a megkönnyített feltételeké is. A hazatérő diplomások közül viszont szinte senki nincs, aki szakmai, vagy munkaszempontból térne vissza, csupán a családukat hiányoljék. (Abcúg)

Inog a Fidesz lába alatt a talaj a saját pártcsaládjában is.
Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője terjedelmes interjút adott a Der Spiegelnek, ahol elmondta: Orbánnak változtatnia kell a CEU-törvényen, ha az Európai Bizottság ezt kéri. Vannak határok amit ő sem léphet át, és ugyan eddig mindig csak feszegette azokat, a Néppárt ülésén tisztán meg fogják mondani neki, hogy kívül tágasabb, ha ezt ő nem így gondolja. (Index)

Ha van még időd:

Nyílt levelet írt az ELTE jogi karának korábbi dékánja Orbánnak.
Király Miklós a CEU kapcsán felbolydult közéleti vitába szállt be, miután Orbán Viktor hazugságokkal tarkított vasárnapi rádióinterjúját meghallgatta. Király szerint az egész felsőoktatás fenyegetve érzi magát, és míg Matolcsy unortodox egyeteme és a “parancs, értettem”-rendszerben működő Közszolgálati Egyetem újabb és újabb forrásokkal és előjogokkal gazdagodik, addig a színvonal drámaian zuhan az egész országban. (Király Miklós Facebook-oldalán megjelent nyílt levél)

A Semmelweis Egyetem részévé válik a Pető Intézet.
Az intézmény így a SE új karaként fog működni augusztustól. A Pető Intézettel portálunknak is volt már összetűzése. (Index)

Balog Zoltán eltökélt szándéka, hogy minden iskolában legyen pianínó és kórus. A tanárok létszáma, képzettésge, fizetése, és a technikai feltételek másodlagosak, feltételezhetően. (444)

OKTATÁS ÉS LEX-CEU: HOVA TOVA?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.04.23.


A közoktatásnak, illetve az oktatásnak mostanában kiosztott taslik hírének újabb hullámai a jelek szerint az MSZP-t is elérték. Erre utalhat, hogy a korábbi János-táblázás után Kunhalmi Ágnes, közel egy héttel a történtek után, de jól megmondta a magáét a kormánynak. A közoktatók szívatása kapcsán is. Miközben a kormányzati gőzhenger is megy tovább a maga útján. Jórészt az előre megfontolt szándékkal elkövetett öntökönrúgás kijelölte úton. 

Az ugyanis eléggé nyilvánvaló, hogy a CEU elleni nagy felbuzdulást csak úgy lehetett menedzselni, ha egy általános érvénnyel bíró törvényt hoznak. Legalább látszólag. A legutóbbi hírek szerint azonban az Oktatási Hivatal hat külföldi egyetemengedélyének visszavonását eredményező eljárást folytatott le. Ha ezeket valahogy ki akarják majd vonni a lex-CEU hatálya alól, akkor még jobban ki kell dugni majd a lólábat a kormányzati köpönyegből. Ha viszont nem, akkor könnyedén megvalósulhat a totálisan zártkörű felsőoktatás, ami valószínűleg a kormányzatnak sem érdeke. Ahogy ugyanis a civil szervezetek általában is ellátnak nemszeretem kormányzati funkciókat, akként a külföldi egyetemek képzései is alkalmasak arra, hogy számos fiatalt kivarázsoljanak munkanélküliségi statisztikából. Nem is csak az ott zajló képzések nyomán, hanem minden olyan, más intézményben zajló tevékenység kapcsán is, amelyben a rendeletileg külföldiesített oktatók közreműködnek. Ugyanakkor egy iskola bezárása mindig felvet pár olyan kérdést, ami visszahullhat az zsigerből intézkedőkre. Nem hiába elismert évtizedek óta annak az idézetnek az igazsága, amely alapján az erőszak az inkompetens vadmarhák végső menedéke („Violence is the last refuge of the incompetent” – Salvor Hardin [Asimov]).

Az egyik nyilvánvaló kérdés, hogy mi legyen az ezeken szerzett diplomák beszámíthatóságával? S mi legyen a folyamatban levő képzésekkel? S mi legyen a folyamatban levő képzéseken majdan megszerzett papírokkal? Különösen az államigazgatásban, illetve az állami pénzből fenntartott intézményekben. Mert a versenyszféra munkáltatói, ha tetszik saját kockázatukra, továbbra is nyugodtan elfogadhatják referencia gyanánt ezeket a diplomákat. De azt mindképpen érdekes lenne látni, amint esetleg államtitkárok, kormányzati tisztviselők felsőfokú végzettsége száll el a semmibe. A folyamatban levő képzésekbe ölt pénzekkel egyetemben. Amely veszteség különben mindenkit érint, ha nem teremt a kormányzat egy tisztességes átjárást más intézmények képzéseire. Mármint az országon belül. Mert az ellen nem igazán lehet „védekezni”, hogy bármely más, a határainkon kívül működő egyetem átvegye ezeket a diákokat. Nyilván nem ingyen, de a tudásukat elismerve. Ami lehet a kormányzat nagyon rövid távú érdeke, de az országnak biztosan nem használ...

ORBÁN ÉS A NÉPPÁRT - ÖRÖK BÚCSÚ, VAGY CSAK MOSOLYSZÜNET?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: OrianaF
2017.04.24.


Április 29-én hallgatja meg az Európai Néppárt Orbán Viktort az utóbbi időszak eseményeivel kapcsolatban. A közvélemény azt latolgatja, hogy kizárják-e Orbánékat a Néppártból, vagy még ez előtt a saját lábukon távoznak. A miniszterelnök mindenesetre azt nyilatkozta a távozásukat firtató kérdésre, hogy „Marhaság!”, ugyanakkor úgy tűnik, sok múlik azon, mi áll majd a szerdai bizottsági ülésről szóló jelentésben.

Orbán ellenlábasai
Jean-Claude Juncker összehívta az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó kormányfőket, hogy április 29-én megvitassák, Orbán pártja beleillik-e még a kereszténydemokrata közegbe. A Die Welt cikke szerint Jean-Claude Juncker kis fekete füzetében, amelyben az Európai Bizottság elnöke feljegyzi mások viselt dolgait, az utóbbi időben eléggé megszaporodhattak az Orbán Viktorról szóló bejegyzések.
A bizottsági elnök kifejtette, hogy mivel a bezárkózás politikája nem működik ellenségkép nélkül, és Magyarországnak nincsenek természetes ellenségei, ennek a politikának az EU-t kell megtennie ellenségnek, éppen azt az EU-t, amelynek legnagyobb haszonélvezői közé tartozik Magyarország”.
A magyar kormányfő legutóbb úgy próbálta bizonyítani az EPP iránti hűségét, hogy megszavazta, Donald Tusk legyen továbbra is az Európa Tanács elnöke, ám a Die Welt cikk szerzője, Florian Eder szerint „ezzel kiadott egy zálogot a kezéből”, és így „eljött Juncker pillanata”. Az Európai Bizottság elnöke ráadásul jövő csütörtökön Brüsszelben fogadja Soros Györgyöt – jelentette a Euronews Mina Andreevára, az Európai Bizottság szóvivőjére hivatkozva. A beszélgetésen a hírcsatorna értesülései szerint szó lesz a CEU-t érintő felsőoktatási törvény módosításáról is.
Az európai intézmények így első kézből értesülhetnek a CEU-t érintő problémákról, hiszen ugyancsak jövő héten Michael Ignatieff, az intézmény elnöke és rektora is Brüsszelbe tart, hogy – egy nappal Orbán Viktor várható EP-meghallgatása előtt – az Európai Parlament frakcióival tárgyaljon.
Már egy ideje érezhető volt a mozgolódást az EPP táján. Politico hírlevelében jelent meg az a kiszivárogtatott levél, amelyet Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő írt Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének.
Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő úgy fogalmazott: „Bizonyára látja, hogy Orbán megtestesít mindent, ami ellen az EPP és személyesen ön is harcol – egy trójai faló, akit nem tud irányítani, és aki elégedetlenséget kelt a kollégái között az EPP-ben”.
Az EPP-vel való szakítás akkor merült fel, amikor már a frakció vezetője is  bírálta a lex CEU-t. Manfred Weber a Twitteren a képviselőcsoport nevében arra kérte korábban az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül az elfogadott törvénymódosítást. A Fidesz erre válaszul írt egy levelet, amelyben azt vetették fel, hogy a párttal kapcsolatos kétségek csak Soros propagandájának köszönhetők. Erre a frakció egyik tagja, a luxemburgi Frank Engel már azt vetette fel, hogy a Fidesz lépjen ki a Néppártból, Magyarország pedig az EU-ból. 
Orbánnak külön gondot okozhat, hogy Ignatieff meghallgatásán Sabine Verheyen, a néppárt képviselője is jelen lesz. A német CDU politikusa a kulturális és oktatási EP-bizottság tagja. A néppártban ugyanis egyelőre a Benelux-államok kereszténydemokratái szövetkeztek Orbán ellen, és nagy kérdés, hogy a német CSU/CDU csatlakozik-e hozzájuk...

ÚJRA KELL GONDOLNUNK A POLGÁRI JOBBOLDALT

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.04.22.


Orbán Viktor rossz lóra tett, amikor a polgárság megerősítése helyett a szélsőségek és politikai csatornakultúra irányába nyitotta ki a Fideszt. Olyan örvénybe került ezzel a párt, amelyből már nem jöhet ki jól. Nincs olyan fogódzó, amely a butasággal, az erkölcstelenséggel és a hatalomimádattal szövetkező csőcselék egyre szilárduló masszájából civilizált irányba, a nemzet érdekének megfelelően tudná visszatéríteni a pártot.

A civil- és CEU-ellenes prosztó világkép egyetlen dologról szól: Orbán hatalmának biztosításáról. Csak még a 2018-at lépjük meg, imádkozik Orbán, és nincs tekintettel senkire és semmire, a legkevésbé a magyarokra. A leginkább azokat nézi le, akiknek a szavazatát célba vette - ezek túlnyomó része Orbán számára két, megfelelő helyre húzott x-re alkalmas néptömeg.

Régóta tudjuk, hogy Orbánnak nincs kimeneti stratégiája, nincsen B-terve arra az esetre, ha az ország versenyképtelensége fokozódik; nincs B-terve arra az esetre, ha az eltávolodásunk az EU-tól azzal kezd el fenyegetni, hogy az országot kirakják abból a közösségből, ahonnan a civilizációs mintáit meríti a honfoglalás óta, és a karjaiba löki annak a kultúrának, amely 300 éve folyamatosan fenyeget minket. Magyarországot a Nyugat finanszírozza. Pont. Kinőni ebből a sorból csak megfeszített, szívós munka árán lehet, amelyben a nemzet folyamatosan növeli versenyképességét, gazdagságát és szellemi javait, megőrizve a legjobb hagyományait, komolyan véve a legjobbjaink sok száz éves tapasztalatait népünk erényeiről, hibáiról.

B-terv híján Orbán nem tehet mást, mint hogy egyre mélyebbre hatol abban a zsákutcában, amelyben fokozatosan elmaradnak mögöttünk a szövetségeseink és ránk találnak a törökök, az oroszok, Irán, és még ki tudja, a jövőben hányféle keleti és déli diktatúra képviselői. Széchenyi, Deák, Bethlen, Antall forognak a sírjukban.

Mindössze egyetlen szál elvarrása maradt a polgári jobboldalnak, hogy felszabaduljon. Annak megértése, hogy NEM lehetséges egy 15. századi területű független Magyarországon 20. század eleji (etnikai) nacionalizmus alapján a 21. században versenyképessé válni. Tehát NEM. Ilyen öszvér nincs. Aki ezzel kecsegtet, az vagy bolond, vagy hazaáruló. Lehet választani. Ezért választani kell az értelmes nemzeti modernizáció és a latorállamok lepusztulása között is. Erre a választásra van kb. egy év. De jobb minél hamarabb megtenni...

MOST IS KUBATOVNAK DOLGOZOTT A VÁLASZTÁSI IRODÁNÁL BEVETETT KOPASZ

444.HU
Szerző: Czinkóczi Sándor
2017.04.24.


A Fradi egy éve állítja, hogy a biztonsági cégüknek semmi köze sincs azokhoz a kopaszokhoz, akik tavaly februárban felsorakoztak a Nemzeti Választási Iroda bejárata előtt.

Csakhogy az egyikük a Frady Security mellényében most is ott állt Kubatov Gábor mögött, amikor a Fradi vízilabda csapata április 5-én megnyerte Euro Kupa döntőjét.

A férfi a meccsen a Fradi Security sorszámozott mellényét viselte, 502-es számmal. A Fradi Média felvételén az is jól látszik, hogy a Fidesz alelnöke pont előtte osztja ki az érmeket a győztes játékosoknak.

Tavaly felmerült, hogy a népszavazási mappákat lengető erőemberek valójában Kubatov Gáborhoz kötődnek, mivel a Fidesznek nagyon rosszul jött volna egy boltzárról szóló népszavazás. A botrány után még képek is kerültek elő arról, ahogy közülük ketten a Fradi Security mellényében feszítenek egy kézilabda-mérkőzésen.
De a Fradi mindent tagadott

Kubatov titkára a botrány után az Indexnek azt mondta, megvizsgálták, és bizonyossá vált, hogy választási irodánál ott lévők közül senki sem tagja sem a biztonsági cégnek, sem más fradis vállalkozásnak.

A Fővárosi Törvényszék most csütörtökön pedig elutasította a szocialista Nyakó István feljelentését, amit pont azért tett, mert a Nemzeti Választási Irodánál az erőemberek megakadályozták, hogy népszavazást kezdeményezzen a vasárnapi boltzár ellen. Az ügyben a rendőrség sem a kopaszokat, sem Kubatov Gábort nem hallgatta ki.

Helyette a Nyakót meghallgató rendőrök úgy tettek, mintha nem is látták volna a választási irodánál készült felvételeket, és azt kérdezték a politikustól, tudna-e személyleírást adni a kopaszokról, megjegyezte-e valamilyen különleges ismertetőjegyüket...

A CSECSENEK MÁR A SPÁJZBAN VANNAK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Föld S. Péter
2017.04.23.


Komáromy Gergő, akit korábban a Ligetvédők aktivistájaként ismerhettek meg a nem kormánypárti sajtóból tájékozódó olvasók, nemrégiben festékes lufival dobálta meg a Szabadság téri szovjet emlékművet. Nem volt jó ötlet, és nem csak azért, mert sokak szemében ellenszenvet keltett az akció. A Szabadság téri szobor olyan katonáknak állít emléket, akik nem a saját elhatározásukból jöttek Magyarországra meghalni, és akiknek semmi közük nem volt az akkori szovjet vezetéshez, sem pedig Putyin elnök mostani antidemokratikus politikájához.

Komáromy, akit gyorsított eljárásban 30 ezer forintos pénzbírságra ítéltek, utóbb bocsánatot kért az emlékmű megdobálásáért, azt mondta, hogy nem kellett volna ezt tennie.

Jó okunk van feltételezni, hogy ebben a bocsánatkérésben és belátásban nagy szerepe volt a Komáromy elmondása szerint nagydarab, határozott fellépésű csecsen illetőnek, bizonyos Magomed Daszajevnek. Komáromy ugyanis egy videó üzenetet tett fel az internetre, amelyből kiderül, hogy a tíz éve Budapesten élő Magomed azzal fenyegette meg, hogy ismer egy csomó embert, „akik másmilyenek, mint ő, és most teljesen fel vannak dúlva, és veszélyben vagyok én is meg a családom is”.

Ez a módszer nagyon emlékeztet azokra az eszközökre, amelyeket újabban Oroszországban használ az ottani üzleti és politikai alvilág. Elsősorban gazdasági konkurensek és a politikai ellenlábasok elhallgattatására vetik be az ilyesfajta figyelmeztetéseket, mely fenyegetések az esetek többségében nem merülnek ki a verbális megfélemlítésben, előfordult, hogy erőszakba, vagy éppen halállal végződő cselekedetbe torkolltak.

Nálunk eddig nemigen fordult elő, hogy egy magyar állampolgárt és a családját egy idegen ország polgára Magyarország területén megfenyegesse. Normális országban – mondjuk így: demokráciában – a történet ott kezdődik, ahol nálunk véget ért...

HÚSVÉT HŰLT HELYÉRE LECSORGÓ GONDOLATOK

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív.pszichológia
2017.04.24.


Van az úgy, hogy a kellő felkészülés, az idő, erő és anyagi ráfordítás ellenére keserű szájízt hagy hátra az ünnep, és nem azért kerülget bennünket az epeömlés, mert túl sokat vettünk magunkhoz a változatos köretekkel tálalt füstölt sonkából és tojásból.

Az idő múlásával szinte rózsaszínűre szépült boldogult leánykoromban az állítólag szokványos falusi locsolkodás már nem a manapság éppen vadul romantikus színben feltűntetett és néhol direkt újraélesztgetni kívánt, régi, népi hagyományok szerint zajlott – úgy, mint fogjuk meg azt a lyányt, húzzuk ki az udvar közepére a kúthoz, aztán adjad neki, hideg víz nagy vödörből. Mifelénk az ünnepre kiöltözött nyalka legények a kölnivizükkel és a reklámszatyraikba vegyesen gyűlő mindenféle tojásokkal reggeltől rótták a falu útjait, összeverődve egy-egy lányos háznál. Nem mondom, némelyek tavaszi tesztoszteron hullámmal megbuggyantott agyából ki-kipattant például, egy útközben valahogy karon ragadott szódásszifon, netán öltönyzsebbe rejtett fecskendő ötlete, amivel mégis csak lehetett itt-ott kicsit körbezavarászni és cseppecskét megvisíttatni az ünnepre kiöltözött szebbik nemet, de ha még volt mivel észre térni, akkor azt a csínytevő is tudta, hogy nem viheti ezt durván túlzásba. Hiszen a vendéglátók jóindulatát nem veszíthette el. Mégis ki látná őt szívesen, ki kínálná étellel, itallal, miegyébbel, ha a ház kisasszonya az ő akcióját követően egyből levonulhat a színről forró fürdőt venni, és a korábban kínosan kiválasztott, de rögvest tönkresilányult toalettjében a virágszál immár úgy nézne ki, mint az öntött ürge vagy a kiskutya a locsolócsővel?...


ITT OLVASHATÓ


ORBÁNNAK SZAR NAPJA VOLT VASÁRNAP

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.04.24.


A francia választások eredménye, az új francia elnök személye, a német-francia tengely erősödése erős fejfájást fog okozni Orbán Viktornak.

Orbán, az európai illiberális fordulatot jövendölő felcsúti próféta megint egyszer melléfogott és a francia elnökválasztás előzetes eredményének ismeretében biztosra vehető, hogy Európa nem a magyar utat választja, a NER-t nem sikerült Nyugat-Európába exportálni, így ott egyelőre elmarad az Orbán által megjósolt, a magyarhoz hasonló illiberális fülkeforradalom.

Az osztrákok, a hollandok után ezúttal a francia választók többsége állt ki az európai értékek, a liberális demokrácia, a felelősségteljes politizálás mellett, a hazug populizmus és a nemzetállamok reneszánszát hirdető kalandorokkal szemben. Amikor e sorokat írom, a francia elnökválasztás győztesének 23,9 százalékkal a hagyományos politika elittel elégedetlenek és a jobboldali populistákból nem kérők szavazataival Emmanuel Macron látszik a 21,4 százalékot elért szélsőjobboldali populista Marine Le Pen előtt. Így május 7-én kettejük között dől majd el ki lesz a franciák soros elnöke, de az előrejelzések szerint a 2. fordulót Macron nyeri nagy fölénnyel.

Vasárnap estére tehát kiderült, hogy Macron személyében Franciaországnak EU párti, integrációhívő és az eurózónát életben tartani akaró szociálliberális elnöke lesz, aki kész kivenni a részét az Európát vezető francia-német tengely kissé megroggyant alappilléreinek újjáépítésében, a majdani német kormánnyal együtt, mivel a még idén soron következő német választásokon sem lehet semmilyen EU-ellenes fordulatra számítani.

Az már most biztosnak látszik ugyanis, hogy vagy Angela Merkel marad a CDU-CSU pántszövetségre támaszkodva a kancellár, esetleg a bevált CDU-CSU-SPD nagy koalícióval hosszabbítja meg uralkodását, vagy pedig a szociáldemokraták új csodafegyvere, az Európai Parlament korábbi elnöke, a nem éppen Orbán-barátságáról ismert, szociáldemokrata Martin Schulz lesz a befutó, vagyis Németország pozitív és építő viszonya az Európai Unióhoz egy cseppet sem fog változni a közeli jövőben. Fordulat inkább a Berlin-Párizs duó fellépésében következhet be, ami – többek között – Orbán „soros” hőzöngéseire az eddiginél keményebb párizsi, berlini és természetesen brüsszeli válaszlépésekben fog testet ölteni...

A FÜGGETLENSÉG ÉS AZ ELVTELENSÉG KURVÁRA NEM UGYANAZ A FOGALOM

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.04.23.


...Célszerű lenne eltöprengeni azon, hogy egy-egy adott oldal – akár hírportálnak tartják magukat, akár bármi másnak – amelyik alapvetően valamiféle változást szeretne elérni a magyar politikában és tök mindegy a lényeget tekintve, hogy azt milyen módon gondolja, hogy talán a másik rugdosása helyett arra koncentrálhatna, hogy a bajokra világít rá, arról beszél, ami szerinte rossz úgy, ahogy van.

Ezzel szemben egy ideje megy a licit, hogy ki a rohadtul függetlenebb, okosabb, szebb, a másiknak választékosabban beolvasó, az eltartott kisujját elegánsabb szögben tartó úrigyerek. Jó is ez, nem mondom, csak akkor felmerül a kérdés, hogy mi a fasznak irkálnak? Mit akarnak elérni végső soron? Azt, hogy minden maradjon így, mert akkor van miről írni, amúgy meg le van szarva a demokrácia úgy, ahogy van és mindenkinek minden csak a tetves kis szerkesztőségi székéről szól, meg arról a keblet feszegető büszkeségről, hogy most aztán jól beszólt a másiknak? Mert amennyiben ez a cél, akkor egy szót se szóltam, hajrá, az irány remek.

Akkor csámpázzanak tovább ebbe az irányba, csak senki ne felejtse maga után cibálni a létrát, amin fel tud mászni a talapzatra, amikor éppen üresedés van. Ha esetleg mégis az ország jobbá, demokratikusabbá, szabadabbá, élhetőbbé tétele a cél, akkor ideje lenne, ha mindenki elrakná a gatyájába a szerszámát és azzal foglalkozna, ami eddig is a dolga lett volna, amiért az olvasó megnyitja az oldalt, elviseli a reklámokat, utalja a támogatást és amit ezért cserében teljes joggal elvár.

Lehetséges, hogy én vagyok a naiv hülye, de ezt akkor is el kellett mondanom.

ÚT AZ ÁLLAMPOLGÁRSÁGIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Demi78
2017.04.24.


Demi78 (aki nem lány) a párjával öt éve költözött ki Franciaországba, egyszerűen a kalandvágy hajtotta őket. Ha kalandra vágytak, hát kaptak belőle rendesen – erről is szól az írása, amit remélem, több másik is követ majd! (A képeket köszönöm neki!)

„Sokadik belső és külső unszolásra megírom a mi történetünket. Sok dolog elveszett az idő homályában, lehet, hogy inkább kisebb történetekkel színesítem az egészet, a lényeg úgyis a végén van.

Először is pár sor rólam: Demi78, nem lány, csak a miheztartás végett (és boldog névnapot minden Zolinak, lévén az a keresztnevem J). Öt éve vagyok párommal Franciaországban.

Kalandvágyból jöttünk ki, nem fogtuk rá semmilyen politikai üldözésre, és szerencsére nem voltak komoly anyagi gondjaink sem. Jó, nem kerestünk sokat, párom gyógytornász volt egy pesti kórházban, én világéletemben mérnökként dolgoztam, munkavédelem-minőségbiztosítás vonalon, multikulti cégeknél.

A felkészülés

Valamikor 2010 környékén kezdtünk el gondolkozni azon, hogy mi lenne, ha nem maradnánk otthon, körbenéznénk Európában. Angolul elég jól beszélek, van egy német középfokúm is, tehát adta magát, hogy francia nyelvterületre menjünk. :)

Egyikünk se beszélt egy kukkot sem Asterix nyelvén, gyorsan nekiálltunk nyelvet tanulni, kétszer 100 óra nyelvsuli és egy magántanár, tehát heti három este.

Már ekkor jelezte egy kinti barátnő, hogy az ő kórházukban lehet, hogy lesz hely. Nosza, rajta, párom beadta a magyar diploma elfogadására irányuló kérelmet egy magyar szervezeten keresztül (pénzt nem kímélve dolgoztak J ), ami pár hónapra rá meg is jött, és oltári szerencsénkre az állás is szabad lett. A barátnő gyakorlatilag beajánlotta őt és kezeskedett érte.

Összegezve a felkészülési időszakot: nyár elején kezdtünk el tanulni, februárban jöttünk ki. Egy kis Fiat Seicento Van fullosan megpakolva, bringámmal a tetején. Hóvihar, szél Németországon keresztül, ne feledkezzünk meg arról, hogy ez még a nagy globális felmelegedés előtti időkből való, 2012-t írunk! :)...

VALÓSÁG NAGYBÁTYÁM

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.04.24.


Nem kell ahhoz kétfarkú torz tükör, hogy belássuk, az a bűzös halmaz, amelyet összefoglalóan Fidesz-nek neveznek, megspékelve KDNP-vel, valamint a rajongó, illetőleg hívő táborral, oly mértékig szakadt el a valóságtól, amelyet bízvást nevezhetünk imbecillis kegyelmi állapotnak. Olyik organizmuson viszont már a debilitás jelei is mutatkoznak, hogy az észelmenés legkarakteresebb fokát, amelyet idiótának hívnak, most csupa jószándékból kihagyjam a szótárból.

Imhol van nekünk mindjárt Nógrádi szagértő, akit a dakoták – mert az indiánok tisztelték az eszementeket – valószínűleg szentté avattak volna, olyanokat tud ő. Legújabb delíriumában azt vizionálta, hogy az usákok már kijelölték a mi egyetlenünk trónjának saját akolból kinövő várományosát, ami a dombóvári tátott szájú panelproliknak biztosan annyira érdekes volt, hogy hányták a fürge keresztet, és az susogták, mi lesz velünk nagymama?

Semmi se lesz. A mókus őrs kommunikációs igazgatója (és az is van), bizonyos Hídvégi et. aszonta, hogy ők ilyen híresztelésekkel nem foglalkoznak, holott nem ártana, és nem azért, mert az egész eszemenésnek volna valamelyes valóság alapja, hanem mert éppen nincs. És ez mutatja, hogy kezdenek repedések szétrózsázni a varázsgömbön, amelynek a vége már csak a fizika törvényei szerint is az lesz, hogy iszonyú csörömpöléssel hullik darabjaira az egész hóbelevanc.

Ez az egy állítás számos öngólt eredményezett a bábszínházban, ha jól odafigyelünk. Ha ugyanis igaz volna, akkor baj van. Ha meg nem, akkor is, mert a Pártnak cáfolnia kellett a riogatásért felelős alkalmazottja delirálását, amivel nem kevesebbet vall be nekünk, hogy amit Nógrádi mond, az nem igaz. Ilyen tényállások után, ha kellőképpen tökös a ’zember csak elmorfondírozik, hogy ez a szagértő mikor mondhat igazat. A legelvetemültebb liberálbolsik úgyis tudják, sohase...

MÉGIS KINEK AZ ÉLETE? - AZ IGAZSÁGOS EGÉSZSÉGÜGYRŐL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Nagy Gyöngyi
2017.04.23.


A magyar egészségügyben uralkodó állapotokról szólva gyakran nem jutunk tovább a válság tünetein és az elégtelen finanszírozásból eredő válságos helyzeten. Ritkán merül fel az a mélyebb kritika,  hogy mennyire hiányzik az egészségpolitikai döntéshozatalból az átláthatóság, a megalapozottság és a társadalmi igények figyelembe vétele. Illetve az a sokunkban öntudatlanul felmerülő kérdés, hogy betegként milyen mértékben vagyunk mindannyian kitéve olyan helyzeteknek, ahol sérül az egyik legalapvetőbb (beteg)jogunk, az emberi méltósághoz való jog.

Hogyan lehet átláthatóvá és megalapozottá tenni a döntéshozatalt az egészségügyben? Miként lehet elérni, hogy igazságos legyen a rendelkezésre álló források elosztása? Hogyan lehet elérni, hogy az ugyanolyan egészségi állapotban lévő betegek ellátása között ne legyen különbség attól függően, hogy illető hol lakik, mennyit keres, roma-e vagy sem, van-e ismerőse vagy sem az adott szolgáltatónál??? És hogyan lehet eldönteni, hogy mi az, amire egyáltalán közpénzből költünk és mi az, amire már nem – hogyan lehet egy közfinanszírozott szolgáltatási csomagot meghatározni?
Ezek nagyon nehéz kérdések, amelyek egy része komoly morális problémákat vet fel. Régóta tudjuk: az egészségügy számára rendelkezésre álló források szűkösek: a technológiai fejlődés, a népesség elöregedése, a krónikus betegségek meghatározó szerepe olyan szintű és költségű keresletet indukál az egészségügyi ellátások iránt, amelyet még azokban az államokban sem lehet teljes mértékben kielégíteni, ahol az EU 28-átlagnak megfelelően a GDP 8%-a az egészségügyi közkiadások aránya. Magyarországon ugye ez a probléma másképp merül fel: 5% körüli a közkiadások aránya, ebből a rendszer csak rohadni tud, nemhogy igényeknek eleget tenni...

ROGÁN SZOMSZÉDJA AZ OLIMPIÁS KAMPÁNYBA IS BESZÁLLT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Vikár Anna
2017.04.24.


Nehezen adják a közadatokat: Schmidt Mária szerint megzavarná az ‘56-os emlékév eseményeinek méltóságát, ha elmondaná kiknek adtak 14,5 miliárdot; a Budapest 2024 Zrt. pedig egy évig titkolta, hogy Csetényi Csaba cégével szerződött.
Ezekről ne maradj le!


A Budapest2024 Zrt. is Rogán szomszédjával szerződött (Átlátszó)

A CBA is haveri áron bérel üzlethelységet a budavári önkormányzattól (Magyar Narancs)

Belelendülnek a politikusfeleségek a gazdálkodásba? (Blikk)

Ha van 3 perced:


A Budapest2024 Zrt. is Rogán szomszédjával szerződött

Kétszer kellett, hogy felszólítsa a NAIH a budapesti olimpiai pályázatot koordináló Budapest2024 Zrt.-t, hogy a kikért közadatokat tegye nyilvánossá. Így most, egy évvel a Helló Budapest 2024! fesztivál után megtudhattuk, hogy ezt a rendezvényt is Csetényi Csaba cége szervezte és reklámozta, 185 millió forintért. Ez persze csekély része annak a több, mint 5 milliárd forintnak, amit Rogán szomszédjának cégei az elmúlt években behúztak közpénzekből. (Átlátszó)

A CBA is haveri áron bérel üzlethelyiséget a Budavári önkormányzattól
A CBA a Várban monopolhelyzetben van: övék az egyetlen, összesen 550 négyzetméteres területű élelmiszerbolt. Az ingatlant részben az önkormányzattól, részben egy társasháztól bérlik, ahol az önkormányzatnak szintén többségi tulajdona van, így rajtuk múlt, hogy az egyik részért kevesebb, mint 2000, a másikért kevesebb, mint 1000 forintos négyzetméter árat fizetnek. Ráadásul több törvénytelenséget is elkövettek, a lakosok kárára. (Magyar Narancs)

Az eljárás bőven folyik, az Eximbank mégis bőkezűen fizet az ügyvédi irodának
Az Eximbank háza táján több eljárás is folyik a bank székházbérletével kapcsolatban: az Exim szeretné kimondatni, hogy a kegyvesztetté vált Nobilis Kristóf cégével kötött szerződés érvénytelen. A bankot képviselő Bártfai Beatrix csillagászati összegű honoráriumára a korábbi vezérigazgató hívta fel a figyelmet vallomásában. Az ügyvédnő irodájának annak ellenére kifizették a szerződött összeg 90%-át, hogy első fokon elbukták a pert. (Átlátszó)

Belelendülnek a politikusfeleségek a gazdálkodásba?
Eredeti foglalkozásuktól függetlenül, jó néhány politikus felesége kezdett érdeklődni az elmúlt években a mezőgazdaság iránt. Nem is hiába, nekik is szépen csorogtak az agrártámogatások tavaly. A legtöbb támogatást, 23,7 millió forintot L. Simon László fitneszedzőként dolgozó felesége kapta. A trafikbotrányból ismert Horváth István eredetileg angoltanár felesége pedig 21 milliót. (Blikk)

Feleségének barátnőjétől rendelt tréningeket Kósa Lajos
Kósa Lajos frakcióvezető több tréninget rendelt a képviselőcsoport mellett dolgozó apparátusnak egy olyan cégtől, ami magát sehol sem hirdeti. A trénert ugyanakkor több helyről is ismerhette: Roboz Zsóka tartott már tréninget Kocsis Máté önkormányzatának, emellett fia is a frakciónak dolgozik, sőt jó barátnője Kósa feleségének. A négy tréning összesen 7,3 millió forintba került, igaz ebben a szállás és az ellátás díja is benne volt. (HVG)

Ha van még két perced:

Megzavarná az események méltóságát, ha kiadnák az ‘56-os emlékév szerződéseit, mondja Schmidt Mária, akinek alapítványa 14,5 milliárdot oszthatott ki. Az Átlátszó perel az adatokért.(Átlátszó)

Ami eddig pletyka volt, most bizonyos lett: Simicska áll az Index mögött. Az alapítvány beiktatásával pedig egyelőre vállalható maradt a nyilvánosságban kulcsszerepet betöltő portál a munkatársaknak. (Index, 24, Mérték blog)

Jöhet az elsőfokú ítélet Vizoviczki ügyben.
A 34 vádlottas eljárásban azt próbálja bizonyítani az ügyészség, hogy Vizo és társai milliárdos nagyságrendű költségvetési csalást követtek el. (ATV)

A Puskás Akadémia szerint most azért nem kell kiadniuk a TAO-pénzekkel kapcsolatos adatokat, mert a Kúriához fordultak, de ez egyszerűen nem igaz. A DK el is küldte az újabb feljelentést. (Index)

Mészáros Lőrinc tőzsdei érdekeltsége, a Konzum Nyrt. 5% feletti részesedést szerzett az FHB bankban. A részvénycsomagot az Allianz Hungária adta el. (Mfor)

Februárban került őrizetbe a Mossack-Fonseca, a panamai offshore botrányban elhíresült ügyvédi iroda két tulajdonosa. Most óvadék ellenében szabadon távozhattak. (24)

Libanonban nagyjából minden harmadik ember menekült.
A válság ötödik évében már nem az alapvető ellátás, inkább a társadalmi integráció kérdése került a középpontba. (Átlátszó)

Macedóniában egy éve heteken át dobáltak festékbombákat középületekre a tüntetők.
A kormány ott is azt mondta a tiltakozások mögött Soros György áll. Viszont nem ítéltek el senkit garázdaságért. (Átlátszó)

A Kétfarkú Kutyapárt kifordított Békemenetén több ezres tömeg vett részt vicces transzparensekkel
. A tüntetők még stadion alapkövet is elhelyeztek a Blaha Lujza téren. (Átlátszó Videó)

LOPJÁK A FORRADALMAT

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.04.24.


Jó lenne, ha mindenki megértené a hazánkban végre megindult gyökeres változás jellegét, és nem erőlködne azzal ellentétes akciókkal.

Minden jót el lehet bacni. Pláne, ha nem szólunk időben, hogy állj. Hát én most szólok. Ami az országban zajlik: Forradalom. Nem véres, nem hátborzongató, de a forradalmak jelentős része véráldozatok nélkül valósul meg. A miénk is úgy fog végbemenni. Adtam korábban Neki nevet: a Szeretet Forradalma, amenyire látom, egyre többen használják is. De lehetne akár a Jókedv Forradalma is. Mert a Kétfarkú Kutyák röhejtüntetése akkorát ütött a Rezsimen, hogy abból megintcsak nem lehet fölállni.

Ez a Forradalom egyedi, és a világtörténelemben is épp ezért önálló oldalt kap majd. Itt jókedvű egyetemisták tömegei veszik birtokba a várost, mellettük ugyanannyi idősebbel, és csupa olyan dolgot csinálnak, amit egy létező demokráciában a szabadságot szeretők szoktak. Megmutatják, milyen is lehetne az ország, ha nem egy nyomorult, kényszerképzeteibe belerögzült hatalommániás pöcs irányítaná. És a Nép rezonál is a történésekre. Annyira, mint a rendszerváltáskor, de talán most majd a végeredmény is jobb lesz, mint akkor. Épp azok miatt, akik ezt a folyamatot végigvezénylik...

SAJÁT MAGÁT JÁRATJA LE, AKI ORBÁN VÉDELMÉRE KEL A VILÁGSAJTÓBAN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.24.


Guardian

1. Megkapja a magáét az Angliában született, magyar származású író, Tibor Fischer, aki a minap nem győzte nyilvánosan dicsérni Orbán Viktort. A CEU rektora pl. úgy reagál, hogy Fischer olyan kedvezőnek festi le a magyar demokráciát, amilyennek csak akarja, de ott azért már álljon meg menet, hogy az egyetem ne tett volna eleget a törvénynek. Merthogy ez egyszerűen nem igaz. Ignatieff hangsúlyozza, hogy 25 éve súrlódásmentesen együttműködnek a magyar hatóságokkal, idáig soha semmilyen gond nem volt. Azon kívül soha nem akartak semmiféle kedvezményt maguknak, ami abból is látszik, hogy a mostani vitában hány intézmény állt melléjük, beleértve a Tudományos Akadémiát. Arra a kifogásra pedig, hogy tengerentúli campus nélkül adnak amerikai diplomát, a rektor rámutatott, hogy az Egyesült Államokban több mint két tucat tanintézmény működik ilyen rendszerben, az írónak tehát lehet a véleménye az, ami, ám a tényektől ő sem vonatkoztathat el.

A Liverpooli Egyetem egyik tanára pedig azt ajánlja, hogy aki tudni akarja, mi Magyarországon a helyzet, de nem beszél magyarul, az olvasson bele Balogh Éva Hungarian Spectrum blogjába, vagy fussa át Kim Lane Scheppele tudományos elemzéseit Orbán Viktor alkotmányos puccsáról. Szintén fontos útmutató Magyar Bálint immár angolul is megjelent könyve a maffiaállamról. Egy cseh hozzászóló azt emeli ki, hogy Tibor Fischer a Lex CEU ügyében hűséges felmondta a kormányzati mantrát, csak éppen az teljesen értelmetlen. Mert azt még a hatalom sem árulta el, hogy pontosan milyen szabálytalanságokat találtak az egyetem működésében. De az egész ügy mögött inkább az húzódik meg, hogy mennyire demokratikus egy rendszer, amelyben a kormány ki akar seprűzni egy egyetemet, mert annak más a politikai ideológiája, mint neki. Vagyis a tanszabadság és a vélemények sokszínűsége kapcsán a tét a demokrácia.

Végül pedig Brian Dooley, a Human Right First civil szervezet tanácsadója azt sérelmezi, hogy az eredeti elemzés nem tartja Orbánt a demokrácia ellenségének, csak éppen könnyedén átlép azon, hogy a miniszterelnök támadást indított a civil társadalom ellen. Az pedig hogy Magyarország demokrácia, mert vannak választások, megint csak képtelenség, mert a szabadságjogokat messze nem csak az jelenti, hogy időről időre az urnákhoz hívják az embereket. Erőteljesen bátorítani kell pl. a kritikus civil csoportokat. Orbán és apologetái nevezhetik bárminek azt, ami Magyarországon történik, ám nagyon úgy fest, hogy itt egy kormány éppen aláássa a demokráciát.

2. Kiosztották az idei Európai Sajtódíjakat, de a kommentár szerint nem dőlhetünk elégedetten hátra, mert a földrészen igencsak súlyos veszélyek fenyegetik a sajtószabadságot. Törökország bezárkózik, a lengyel vezetés ámokfutásba kezdett, az orbáni Magyarország pedig megkérdőjelezi az egész európai gondolatot. Joggal kaptak elismerést ezúttal szerb oknyomozó újságírók, fiatal román riporterek, vagy éppen a Stern és a Spiegel munkatársai, de nincs helye az önelégültségnek, amikor a kontinens épp a saját jövőjéért küzd. Ha újságírók jönnek össze, ők hallják a kopogtatást az ajtó túloldalán...