2017. január 9., hétfő

OLVASÓI NYÍLT LEVÉL ORBÁN VIKTORNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG 
- VENDÉG
Szerző: Molnár János
2017.01.09.Nézd, Viktor!

Tele van a hócipője veled azoknak – és mi vagyunk többen -, akik nem a haverjaid! Pedig mi emeltünk fel téged, mert annak idején fűt-fát sikerült elhitetned velünk, aztán oda jutottunk, hogy ma már köntörfalazás nélkül szarsz bele a képünkbe, valahányszor a parlamentben azt a cinikus pofádat kinyitod. Keményvonalasan a tudtunkra adod, hogy igenis király vagy, és azt csinálsz (velünk is), amit csak akarsz. Mert nyilván azt gondolod, a végtelenségig szólhatsz hozzánk és söpörheted le magadról a kényes kérdéseket úgy, mintha fogyatékos óvodásokkal lenne dolgod. Egyszerre szánalmas és megalázó is, amilyen hülyének nézel minket! Még hogy Európa legdinamikusabban fejlődő országa vagyunk… Ez már agyrém! A parlamentben pedig, amikor vérlázító módon beszólsz az érdemi kérdéseket felvető képviselőknek, valójában hozzánk intézed az arrogancia szintjén lekezelő, és rendre semmitmondó válaszaidat! Szemmel jól láthatóan szórakoztatva az idétlenül vigyorgó fideszes képviselőtársaidat, azt a gyülevész társaságot, mint egy parlamenti bohóc!

Ennél azért több komolyságot vártunk volna el tőled, ellenzékből is, Viktor!

Talán azt gondolod, nekünk is annyira tetszik, hogy ezt akarjuk látni-hallani? Csöppet sem zavar, hogy az egész ország szeme láttára viselkedtek ilyen szemérmetlenül?

Annyi eszed is lehetne, hogy a bukás felé vezető úton az első lépés, ha az ellenségedet alábecsülöd! Nem, nem elírás, ellenséget akartam mondani. Mert neked nem a nemzet barátságára volt szükséged, te inkább feláldoztál minket a pénz oltárán, és a haverokat választottad. Abba az illúzióba hiába ringatod magad, hogy ez egy következmények nélküli ország, mert, ha régóta az is, miattad is, ki kell, hogy józanítsalak. Egyszer minden véget ér, a Római birodalommal is megtörtént meg ugye a kommunisták, te aztán tudhatnád...


HOGYAN VÉDD MEG A GYERMEKEDET A FACEBOOKON?

IFL GROUP HU
Szerző: Szarvas Norbert
2017.01.09.Szülőként a legfontosabb feladatunk gyermeink védelme. Ma már nem csak a fizikai befolyástól kell védenünk és óvnunk, hanem a Facebook (és társai) káros behatásaitól. 20 évvel ezelött a szülők attól féltek, hogy a gyermekük rossz társaságba kerül (egy társaság 10-20-30 fős). Gondolj bele, hogy ma már a Facebookon vagy az interneten több ezer emberrel érintkezhet közvetetten vagy akár közvetlenül a gyerek és nem akar mindenki jót...

Az alsó korhatár a Facebookon: 13

Tudtad, hogy a Facebookra 13 éves kortól lehet regisztrálni? Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek 13 év alattinál fiatalabb gyerekek. Sőt! Egyre többen regisztrálnak valahova. Hogy miért? Mert ezt látják a szülőktől, rokonoktól, barátoktól, osztálytársaktól, de még a vadidegen emberektől is. Mindenki mindig valamit nyomogat és ez természetesen "izgalmas".

Ha "izgalmas", akkor "én is akarom". Nem véletlen, hogy egyre több "13 éves" jelenik meg az oldalon... Hiba lenne azt hinned, hogy ez ellen bármit is tehetsz. Ettől függetlenül érdemes minél tovább "távol tartanod" a gyereket az oldaltól, mivel ebben a korban egyáltalán nem képesek még feldolgozni a kapott információ cunamit és azt megfelelően kezelni.

Sebezhetőek és befolyásolhatóak. Ha szerinted az rossz hatással van a gyerekre, ha a szomszéd hülyegyereke megtanít egy csúnya szót, akkor gondold el, hogy milyen hatással lesz a 10-12 éves gyerekedre, amikor szembekerül a FB trollok hadseregével...

AZ UTOLSÓ KISZ-TITKÁR ÚTJA A MAGYAR IDŐK FŐSZERKESZTŐI SZÉKÉIG

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.01.09.


Gajdics Ottó nem csak egyszerű tagja az állampárti politikai szervezetnek, a Kádár-jugendnek, hanem főiskolai titkára is.

Ezt maga Gajdics, a rendszerváltás után 27-28 évvel is lelkesen, sőt, kizárólagosan kommunistázó főszerkesztő mondta el a Mandinernek:

Közösségi ember voltam. Ezt akkoriban leginkább a KISZ-ben lehetett... Nincs ezen mit szégyellni.

Ő volt a Nyíregyházi Főiskola utolsó KISZ-titkára, ő zárta be végleg a KISZ-iroda ajtaját.

Fizetett forradalmárnak is hívtak egyszer. Pedig nem voltam az. Előttem tényleg fizetést kaptak az egyetemi KISZ-titkárok. Én már nem, ráadásul engem demokratikusan választottak. Az elődöm lemenekült a süllyedő hajóról, mi meg arról tanakodtunk, hogyan csináljuk tovább az újságot, hogyan lesznek bulik... Valakinek el kellett vállalnia a vezetést. Én lettem, engem választottak.

Valakinek el kellett vállalnia. Ő meg - mondhatni - áldozatot hozott. De csak azért, hogy csinálhassák az újságot, meg legyenek továbbra is bulik.

Még Gyurcsánnyal is találkozott anno, de annyira jelentéktelen volt, hogy a későbbi DK-vezért már nem is emlékszik rá.

Sértődöttségében az MSZP-be már nem léptett be.

Az utódpártot nem szerettem, de egyébként nagyon tudatlan voltam. A rendszerváltozás is váratlanul ért. Nagy Imre újratemetését gyomorgörccsel néztük. Hogy úristen, ebből mi lesz. (...) Úgy éreztem: nem lehetek politikus, ha egyszer ennyire hülye vagyok, ennyire nem vette észre, mi zajlik körülöttem.

Az ilyen, Gajdics-féle elborult kommunistázására csak az képes. aki maga is lelkes hívő volt. Ráadásul olyan, akinek nem tűnt fel, hogy rajta kívül nincsenek már kommunisták. 25 évesen!

KÉZ KEZET MOS ALSTOM-ÜGYBEN IS

PATAKI MÁRTON BLOGJA
Szerző: Pataki Márton
2017.01.09.


A Fővárosi Közgyűlés ideiglenes vizsgálóbizottsága csak alibizett, miközben Londonban már bíróság előtt van az Alstom budapesti korrupciós ügye
Tavaly márciusban a Serious Fraud Office, az Egyesült Királyság súlyos korrupciós ügyek elleni nyomozó- és vádhatósága vádat emelt az Alstom elnöke és két társa ellen a Budapestre szállított metrószerelvényekkel kapcsolatos vesztegetés miatt. Ezt követően május végén a Fővárosi Közgyűlés ideiglenes bizottságot állított fel az Alstom metrókocsi-beszerzés vizsgálatára.
A Borbély Lénárd csepeli polgármester által vezetett vizsgálóbizottság szeptember és december között öt ülést tartott, majd megállapította, hogy a közbeszerzés műszaki specifikációit az Alstom gyártmányára szabták, az ár alig 42 százalék súlyt gyakorolt az értékelés során, az Alstom szubjektíven pontozott szempontok alapján nyert csak, és a lényegesen kedvezőbb ajánlatot tett Bombardier-t pedig egy jelentéktelen és könnyen javítható formai hiba miatt zárták ki a közbeszerzésből. Ugyanakkor már hat éve is pontosan ugyanitt tartottunk. A 2010-es kormányváltást követően az Állami Számvevőszék, majd a Főpolgármesteri Hivatal is vizsgálta a metrókocsi-beszerzést, majd mind a ketten feljelentést tettek, Tarlós István éppen hat éve, 2011. januárjában a Legfőbb Ügyészségen.
Mi történt ez alatt a hat év alatt? A jelek szerint pont semmi. Csak példaként, a Bizottság 2016. október 4-i ülésén Bolla Tibor, a beszerzést 2006-ban végző BKV Zrt. vezérigazgatója azt a tájékoztatást adta, hogy hivatalos megkeresést nem kapott a cég, és nincs tudomása arról, hogy bármelyik jelenlegi vagy volt kollégájukkal szemben eljárás lenne folyamatban...

CEAUȘESCUT IS REHABILITÁLJA AZ OROSZ ÁLLAMI MÉDIA


YGENBLOG
Szerző:Y-GEN
2017.01.09.Kádár és Rákosi után immár Ceaușescu-t is rehabilitálja az orosz állami média, a nemzeti-etnikai kisebbségek pedig csak mint rebellis lázadók, egységbontók jelennek meg.

Emlékezetes ügy volt az elmúlt hónapokban, amikor az orosz állami televízió egyik riportjában az első külföldi titkosszolgálatok által szervezett “színes” forradalomként, egyúttal ellenforradalomként és náci-fasiszta felkelésként ábrázolta az 1956-os magyar forradalmat.

Most egy újabb érdekes tudósításra bukkantunk, amelyet szintén az orosz állami televízió mutatott be a 2016-os év utolsó napjaiban, ami illeszkedik a Putyini rendszer – a szovjet idők iránt nosztalgiát ébreszteni kívánó – emlékezetpolitikájába.

December 26-án ment le a híresen magyarellenes román diktátor, Ceaușescu bukásáról és kivégzéséről szóló riport az orosz állami televízióban:..

VÁLASZTÁST TANUL A FIDESZ

A SZAVAZATOK EREJÉVEL... BLOG
Szerző: Dr. Tóth Zoltán
2017.01.09.Tisztességtelen választási szabályok a Magyar Úszó Szövetségeben!

A Fidesz már kitanulta a divernyák választási rendszereket 2014-re. Szégyenkezve, de magyarázkodják utólag, hogy milyen jó a relatív többségi, egyfordulós választási rendszer…a többségi akarat…pam, pam, pam…

2018-ra az országgyűlési választásra még demokratikusabb választási rendszert vezetnek be: az egyéni választókerületben az lehet a jelölt, aki a választók több mint a felének az ajánlását megkapták. A MÚSZ már így bonyolította Gyárfás üres helyére a választást! És milyen jól sikerült!, csak egy jelölt kerülhetett fel a szavazólapra. Fokozandó a demokratizmust a szavazólapon szereplő jelöltre csak igen szavazatot lehetett leadni!

Ha a nagyon demokratikus szabály ellenére egyik jelöltnek ajánlott személy sem kapta volna meg a jelöléshez szükséges 50%+1 ajánlást, akkor 30 nap múlva új jelölést kellett volna tartani! És ha pótdrótkötél is elszakad, akkor lenne pótpótdrótkötél...

POFÁRA MEGYÜNK

HVG ONLINE - NYÜZSI
Szerző: Révész Sándor
2017.01.08.Mit lehet tenni, ha a mocsokról is megpróbálják elhitetni, hogy az a tisztaság?

A mennyiség minőségbe csap át – a pofátlanság tekintetében is. Ha a pofátlanság olyan következetesen, folyamatosan és töretlenül gyakoroltatik, mint Orbán Viktor táborában sok éve, akkor az már nem is pofátlanság. Hanem maga a pofa.

A lopásra és a korrupcióra nézvést a 2010 óta uralkodó rezsim nem csupán a mérték és a szervezettség tekintetében hozott új minőséget, hanem abban is, hogy ezen tevékenységeket beépítette a világ helyes rendjébe.

A 2010 előtti két évtizedben a lopással és korrupcióval kapcsolatos vádakra, akár ültek, akár nem, hatalmi helyzetből is érdemben reagálni kellett. Cáfolni, magyarázni, magyarázkodni, (át)értelmezni, bizonykodni, pirulni, megbánni, párton, koalíción belül meghasonlani, megtisztulást ígérni és kezdeményezni... Vissza is lehetett támadni, de nem lehetett csak arra szorítkozni. Most lehet. Ki lehet és ki kell söpörni a hatalom kommunikációjából minden defenzív elemet. A cáfolat csupán lakonikus deklaráció, a lopás és a korrupció valamennyi területét lefedik a pozitív, kincstári kommunikációs tartalmak. Ahol a valóságban a nagyok földet rabolnak, ott a kicsik földhöz jutnak a kincstári kommunikációban.

Sokáig gondolhattuk, hogy ez pusztán nagyon következetes és egységes kommunikációs stratégia. De végtére be kell látnunk, a társadalmi rend egészére vonatkozó stratégia ez: nem cáfoljuk, amivel vádolnak minket, hanem elfogadtatjuk. Egy új rend alapjaként. A formális cáfolatot tartalmazó kincstári fedőszöveggel együtt. Nem bizonygatjuk, hogy amit teszünk, törvényes, hanem megszoktatjuk, hogy mi nem a törvények hatálya alá tartozunk, hanem azok urai és meghatározói vagyunk.

A nemes nem adócsaló, hanem a nyomorult adófizető nép, a misera plebs contribuens fölött áll. Az urak osztják a jogot, a kiváltságot, a népnek pedig nincs köze ahhoz a világhoz, amelyben ők élnek, kegyeltek, kegyosztók, kegyvesztettek lesznek. A pártállamban sem lehet rákérdezni a pártvezetők és rokonságuk életkörülményeire, villáira, dácsáira, bankszámláira. A hierarchikus fölépítésű egyházak lojális hívei sem tekintik magukat illetékesnek az egyházi vezetők anyagi helyzete tekintetében. Sokféle feudális és diktatórikus változata van annak a rendnek, amelyben egy vezetésre hivatottnak tételezett elit kiemeli magát a vezetettekre érvényes jogrendből. A polgári demokrácián kívül minden rendszer ilyen...

AZ INDEX TÉVED: A VONÁT LEBUZIZÓ KAMPÁNY IGENIS MŰKÖDNI FOG

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.01.09.


Az Index közölt egy elemzést arról, hogy nem volt túlságosan hatásos a Vona Gábor elleni buzizó hadjárat. A cikkben leírt számokból tényleg az rajzolódik ki, hogy a kampány nem érte el a célját, de biztosak lehetünk abban is, hogy nem ez volt az utolsó karaktergyilkossági kísérlet Vona ellen, ha pedig ebből a szempontból nézzük, akkor a hatékonyságot is máshogy kell vizsgálni.

Az Index számai szerint a megkérdezettek 42,8 százaléka hallott Terry Black Vonát lejáratni akaró kijelentéseiről, és csupán 12 százalék tartotta hitelesnek magát Terry Blacket, és így a kijelentését. Ebből egyrészt azt láthatjuk, hogy a lényegében csak a kormánymédiában, a semmiből felépített információt is majd a lakosság feléhez el tudták juttatni néhány hét alatt. Viszont azt is vegyük észre, hogy egy viszonylag szűk kör, a lakosság 12 százaléka az, aki még a legegetverőbb hülyeséget is benyeli, ha a kormánypárti média azt mondja. Persze kérdés, hogy mennyivel emelkedett volna ez a szám, ha nem csupán a Fidesz médiája, hanem a párt vezető politikusai is azt mondják (például Orbán Viktor), hogy el kell hinni: Vona Gábor meleg.
De a cél nem is feltétlenül csak az volt, hogy az emberek elhiggyék, hogy Vona buzi. Inkább az, hogy egy olyan képet fessenek Vonáról, amelyben ő maga ellentmondásba kerül: vagy a baloldali szavazókat megszólítani akaró új stratégiájával, vagy a régi táborával szemen kelljen nyilatkoznia. Ez pedig sikerült is, hiszen Vona olyan kijelentést tett, ami nem volt a legjobb reakció, ha a baloldali szavazók megszólításáról van szó, amikor közölte, hogy ő büszke heteroszexuális.
Egy ilyen karaktergyilkos kampánynak viszont nem csupán az azonnali győzelem a célja, és ebből a szempontból most lényegtelen, hogy Vona nyert-e. Ha emlékszünk például Bajnai Gordonra és az ellene irányuló kampányra, ott is olyan állításokkal támadta őt a kormány, amelyek nem voltak igazak, vagy nem fedték a valóságot (pl.  Bajnai-gárda, öngyilkosságokért felelős a Hajdú-Bét ügyben, stb.), a cél viszont nem is az volt feltétlenül, hogy ezekben az ügyekben Bajnait kínos helyzetbe hozzák, hanem az, hogy tagadnia kelljen, és ezáltal a választók fejében képződjön egy gondolat Bajnai ügyeiről. De a Norvég Civil Alap kapcsán is ez történt: hiába van bebizonyítva az egyes kormányzati mondásokról, hogy azok hazugságok, megteremtődött az a gondolat a civil szervezetek kapcsán, hogy ezeknek van valami vaj a fülük mögött.
Ebben a keretben értelmezve Vona lebuzizása is csak egy állomás, ami lényegében érdektelen, hogy győzelemmel végződött-e, elhitték-e a választók az állítást. A lakosság 42 százaléka hallott arról, hogy van valami Vonával. Majd aztán jön a következő, és az azt követő ügy mindaddig, amíg bele nem talál a kormányzati média: lesz egy negatív állítás Vonáról, ami igaz lesz, ez az állítás pedig igazolni fogja azt a képzetet, ami az előző lejárató kampányok kapcsán létrejött. Így pedig visszamenőlegesen más súlyt fognak kapni a korábbi ügyek is, függetlenül attól, hogy a választók emlékeznek-e még rájuk...

FIDESZ-KÖZELI "BEFEKTETŐK" ÁLLAMI SEGÍTSÉGGEL CSAVARNÁK KI A SVÁJCI TULAJDONOS KEZÉBŐL A ZSOLNAYT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.01.09.A pécsi városvezetés 2016 júniusában kezdett ügyeskedni a Zsolnay-gyár többségi tulajdonosa, a korábban még megmentőként üdvözölt szír-svájci befektető ellehetetlenítése érdekében, ám a tervük mára csődöt mondott. Hiába hozták létre az önkormányzati Ledina Kft.-t 120 ex-zsolnays dolgozóval, és az MFB hiába adta el a Zsolnay banki tartozását a Fidesz-közeli WHB-nak: felszámolással sem tudták megszerezni a gyárat, mert Bachar Najari kifizette a közel 400 milliós követelést. Így a ledinások munka nélkül maradtak, ráadásul Najarié lesz több önkormányzati ingatlan jelzálogjoga is. A város vesztésre áll a saját maga által indított háborúban, Najariék pedig furcsa ajánlatokat kapnak kormányközeli üzletemberektől.

2016 júniusában írtunk már arról, hogy a pécsi városvezetés a korábban privatizált vízmű 2009-es einstandolása után a korábban szintén privatizált Zsolnay-gyárra vetett szemet. A régóta finanszírozási nehézségekkel küzdő Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben 2011-ben még a Közgép is részesedést vásárolt, ám 2012-ben azt jelképes összegért, 1 forintért felajánlotta Pécsnek.

Az Orbán Viktorral akkor még kitűnő kapcsolatban lévő Simicska Lajos fő cégének 2012-es közleménye szerint bár 400 millió forintot tett bele a Közgép a porcelángyárba, erre az összegre nem tartanak igényt.

“A cég nem üzleti céllal, hanem a Zsolnay örökségének megőrzéséért fektetett a manufaktúrába, ennek ellenére alaptalan, nemtelen és durva politikai és médiatámadások kereszttüzébe került pécsi szerepvállalása óta. A KÖZGÉP szerint ezért, bár a porcelánmanufaktúra túléléséhez működési modell-váltásra van szükség, ezt a döntést szakmai befektetőként már nem hozhatja meg. Az építőipari vállalat nem támaszt igényt a manufaktúrába eddig invesztált pénzére.”

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere visszavette az egyforintos áron a Közgéptől a Zsolnayt, és azt mondta, hogy a kormánytól kér segítséget a porcelángyár megmentéséhez, ám az állam nem szállt be az üzletbe.

A Zsolnay 74,5 százalékos tulajdonrészének megvásárlására ezután egyedül a svájci-szír üzletember Bachar Najari tett ajánlatot, aki 180 millió forintot fizetett Pécsnek a pakettért, és vállalta, hogy félmilliárd forintos tőkeemelést hajt végre a cégben. 2013 elején a szír származású, bő harminc éve Magyarországon és Svájcban élő, a budapesti Műegyetemen végzett, magyarul kitűnően beszélő Najari lett a Zsolnay-gyár többségi tulajdonosa, és akkor ennek nagyon örültek a kormánypárti politikusok is.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium akkori parlamenti államtitkára például kiemelte, hogy “…a Zsolnay tulajdonosi szerkezetének változása, illetve a befektető gyárral kapcsolatos tervei illeszkednek a kormány keleti nyitás politikájába” és kifejezte reményét, “hogy Bachar Najari és az önkormányzat együttműködése eredményes lesz és ezáltal tovább nő a bel- és külföldön egyaránt elismert Zsolnay gyár hírneve.”

Páva Zsolt pedig azt hangoztatta, hogy “bízik abban, hogy a Zsolnay márkanév idővel újra a régi fényében tündököl majd, s ebben a munkában a város támogatja a befektetőt.”

Bachar Najari a befektetés idején és később is azt nyilatkozta több helyen, hogy azért invesztált a Zsolnayba, mert nem akarta, hogy a szívének kedves régi magyar márka tönkre menjen. Hitt abban, hogy a porcelánmanufaktúra megmenthető, és a termékek sikeresen értékesíthetők lesznek majd például az arab országokban...

SZÉGYEN RÁD HATALOM

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Lang Alex
2017.01.09.


Böhömnagy autócsoda járműforgalom elől elzárt területen parkol, szlovák rendszám hivalkodik rajta, kutya nem bünteti a stílus bayeri. Csóró Suzukis, parkolóhely híján leparkol nem teljesen szabályosan és máris ott teremnek a közterület emberei és büntetnek.

Jegy nélkül utazók, buszról lerángatva, megalázva, lecsukva, hajléktalanok üldözve, tiltva melegtől, élettől! Aki milliárdos áfa csalásra derít fényt, annak házát, életét kutatják, jaj annak, aki tudja az igazságot és ki is mondja! Válság van és fogy a magyar, rezsicsökkentő, szabadságharcos kormányunk harangot kongat, plázák tele, ünnepi forgalom, tömeg, dugó, szmog. Nincs hó, pedig felkészültünk idén is minden h(j)óra. Gyerekek éheznek, emberek fagynak meg ebben a csoda országban, és Matolcsy szórja a befizetett adóinkat, éli fel tartalékainkat.

Stadionok országa lettünk, mi, akik legvidámabb barakk voltunk. Lázárok országa lettünk a frissen borotválatlanoké, akik lazák és pökhendik, mosolyogva hazudnak, szemedbe, kamerába, mikor hova kell. Erőszakosak lettünk csoportban, egész pályán letámadók, mindenki úgy él és ítél mint aki most böfögte fel a passzát szelet, trehányan, flegmán, másokat le és megalázva.

Mária országa, Turulba beleöklendezve, fél-ázsiai lélekkel, sztyepék gyáva népe, hátulról nyilazva, orvul, bele az ellen lapockájába, mélyen megforgatva a sebben a gyilok eszközt.

Ti, álkeresztények, akik szemlesütve sem adakoztok, erszényetekből csak magatokra jut, mástól sajnáljátok még a levegőt is, mennyire utálatos minden méregtől átitatott szavatok, amikor becsületről, tisztességről beszéltek...

TOVÁBB DAGAD A ZSOLNAY GYÁR KÖRÜLI BALHÉ

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: BerkeczBalazs
2017.01.09.


Hátborzongató összefüggéseket tárt fel az Átlátszó a Zsolnay gyár körül hónapok óta zajló, külső szem szemlélő számára nem teljesen világos balhé ügyében. Teljesen más megvilágításba került az ügy, amely csak tovább rontja a hazánkba befektetni szándékozók kedvét, hiszen a fideszes maffia mindenre rátenné a kezét, ami könnyű pénzt, főleg könnyen megszerezhető állami megrendeléseket hozhat.

Még tavaly júniusban írtam arról a blogomon és jeleztem a sajtó képviselőinek, hogy aggasztó és súlyos információk jutottak el hozzám a Zsolnay Porcelánmanufaktúra körül kialakult botrány kapcsán, mely kérdések kapcsán a pécsi önkormányzat azonnali intézkedését követeltem. A pécsi önkormányzat ügyvédjének csak egy arrogáns sajtóválaszra futotta, de Cséplő Petra, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságának elnöke korrekten jelentkezett és írásban tájékoztatott a helyzetről, amely helyzet szerintem egyre aggasztóbb. 

Most Erdélyi Katalin az Átlátszón megjelent cikkében írt arról, hogy Fidesz-közeli “befektetők” állami segítséggel csavarnák ki a svájci tulajdonos kezéből a Zsolnayt:

A FIDESZTELENÍTÉS ESÉLYTELENSÉGE - A HATALOMRA KERÜLT ELLENZÉKIEK FUTNI HAGYNÁNAK MINDENKIT

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Bruck András
2017.01.08.


Szinte csak napjaink maradtak.

Akár a föld felé zuhanó repülőgép, pillanatok alatt becsapódunk 2018-ba – s vele az ország sorsát immár majd végérvényesen megpecsételő választásba. Utána vagy Orbánék tovább maradnak a nyakunkon, és bevégzik nyolc évvel korábban megkezdett bűnténysorozatukat, vagy…

De nincs vagy.

Ez a dolog eldőlt, ellenzéki szempontból az idei év ugyanolyan terméketlenül és hiábavalóan fog eltelni, mint az előzőek. Lesz persze sok fogadkozás, mozgolódás, színlelt magabiztosság, de erre már kevesen vevők, végtére is hetedik éve figyeljük a tehetetlenségnek, tehetségtelenségnek és a hatalommal való kis kollaborációiknak szánalmas egyvelegét.

Amilyen bűnösök Orbánék, a maguk módján pont olyan bűnösök az ellenzéki pártok vezetői, főemberei, értelmiségi kísérői. Egytől egyig, kivétel nélkül mindegyik. És teljesen érdektelen, hogy amúgy vannak-e köztük tisztességes, demokratikus elkötelezettségű emberek.

Vannak. Na és?

Teljesítményük megítélésekor nem lehet más szempont, minthogy 2010 óta nem tudtak egyetlen plusz szavazót sem szerezni. Se jobbról, se balról, se középről. Sehonnan, mert igazából senkihez nem beszélnek, mert lehetetlen őket bármilyen konstans értékhez, elvhez, elképzeléshez kötni, bármi újjal, a változás reményével azonosítani. Az ellenzéki pártok hét év alatt képtelenek voltak egyetlen bizalomgerjesztő mondatot mondani az ország úgy kétharmadán tengődő millióknak, a rezsim elhagyott áldozatainak.

A választáson azért természetesen indulni fognak. Tudják ugyan, hogy aknamezőre hajtják saját szavazóikat, de nincs lelkiismeret-furdalásuk. Még a választáson való részvételük árát sem szabják meg, holott ezzel éppen ők teremtik meg a demokratikus közélet látszatát: az egyetlen dolgot, amelynek elvesztésétől esetleg még tart a rezsim.

De hiába, csak a rájuk váró néhány parlamenti hely lebeg a szemük előtt. Ezért indulásuk feltételeként nem is követelik, hogy a kormány legalább a választási szabályok legkirívóbb becstelenségeit orvosolja, például a levélben szavazás arcpirító egyenlőtlenségéét, és mindeddig fel se vetették, hogy ragaszkodnak a miniszterelnökjelölti vita felújításához is. Pedig kéne, hogy aztán Orbán ott, az egész ország előtt legyen kénytelen megvédeni illiberális rendszerét, egy okosan érvelő kihívóval szemben bebizonyítani, hogy miért jobb a magyaroknak egy általa egyszemélyben uralt, és éppen emiatt leszakadó, kifosztott, jövőtlen országban élniük. De az ellenzéknek nincsenek feltételeik, ellenkezőleg, minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megkönnyítsék legyőzendő ellenfelük dolgát.

Na és, ha mégis győznének?

A gondolat arra való, hogy szárnyaljon, úgyhogy akkor mi lenne? Bárki is el tudja róluk képzelni, hogy igazságot szolgáltatnának a nemzetnek? Hogy nekiállnának köztulajdonba venni a közpénzből, azaz jogtalanul és erkölcstelenül meggazdagodottak vagyonát? Hogy visszavennék tőlük a földjeiket, szállodáikat, kaszinóikat, éttermeiket, kastélyaikat? A nevükre íratott pénzintézeteket? A rokonoknak, családtagoknak átjátszott, évente százmilliókat, milliárdokat fialó vállalkozásokat, cégeket? Na és azt el tudják róluk képzelni, hogy a beiktatásuk másnapján megszüntetnék a jogrendre és igazságra, egyszóval a demokráciára legveszélyesebb Fidesz-káderek állását, kinevezését? Függetlenül attól, hogy a „törvény szerint” hány évük lenne még hátra. Nemzeti önvédelemből, hogy ne folytathassanak utóvédharcokat.

Elképzelhető, hogy kormányra jutva a mai ellenzék nekilátna országosan „fideszteleníteni”, hogy végre a sötét, gonosz árnyékuk nélkül lehessen élni? Képesek volnának rá, hogy a „fülkeforradalommal” kezdődött tragikus eseménysorozatot annak nevezzék, ami: alkotmányos puccsnak, egyben a hatalom kizárólagos megragadására irányult (sikeres) kísérletnek? És hajlandók lennének ezt ki is mondani, az új parlamenttel megszavaztatni, egyúttal megindítani az ebből kötelezően fakadó eljárásokat?

Ugyan már, semmit nem csinálnának, mindenre azt mondanák, hogy mi nem lehetünk olyanok, mint ők, nekünk muszáj ragaszkodnunk a jogbiztonság és jogállamiság eszméjéhez – és igyekeznének ellavírozni a Fidesz-törvények fogságában. Igenis képesek lennének beteljesíteni Orbán már rég feledésbe merült hencegését, fenyegetését (Kronen Zeitung, 2011. június 10.), miszerint a kétharmados gazdasági törvényekkel „tíz egymást követő kormány kezét kívánja megkötni.”

És tényleg, hogy beváltak ezek a törvények! Még Erzsébet-utalványra is futotta a nyugdíjasoknak öt évvel később.

Az ellenzék pedig készen áll ezeknek az országnyomorító törvényeknek a betartására. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet ájulásig tisztelt alkotmányjogászai évek óta azt sulykolják, hogy kétharmad nélkül nem szabad hozzájuk nyúlni. Tehát inkább az ország, a nép vesszen oda, mint a jogszerűség.Nyilván ők is szeretnének még néhány Erzsébet-utalványt kapni.

Megmondom, mit tennének a hatalomra került ellenzékiek. Futni hagynának mindenkit, a színfalak mögött kiegyeznének és osztozkodásba kezdenének velük. Úgy tennének, mintha nem látnák, ahogy M. Lőrinc harminc milliárdja apránként átkerül az igazi tulajdonosok számlájára, és közben vidáman elkormányoznának a Fidesz helyükön hagyott embereivel.

Elkormányoznának, de vajon hogyan?

Mert ugyan elhiszi-e valaki, hogy akárcsak egyetlen ember is akad közöttük, akinek van fogalma arról, hogy mit kell majd tennie az ország negyedszázada megoldatlan és egyre csak halmozódó súlyos gondjaival? Valaki, aki sokkal messzebb lát az átlagos magyar politikusnál, aki tudja, hogy hol tart és merre halad, mégpedig igencsak gyors tempóban világ.

Vagy netán a szegedi polgármester tudja?

HIDEG ÉS FAGYHALÁL: OLDJÁK MEG A CIVILEK

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.01.09.Nagyon hideget ígértek, és eljőve a fagy. Aki még emlékszik Hofi egykori műsorára a téli felkészülésről, annak könnyedén bevillanhatott az egykori komikus a salgótarjáni eset kapcsán. De a hideg kapcsán nem csak az újramegindult távhőszolgáltatásról szólnak a hírek. Szerencsére, vagy sajnos. Híre válogatja.

A majdan megérkező leltár az utcán, illetve otthonukba megfagyottakról remélhetőleg nem fognak százas nagyságrendű sokaságot mutatni. De minden emberért kár. Így egy megfagyott ember is pont eggyel több, mint jó lenne. Ezért, például, jó dolog, hogy több szervezet is igyekszik elébe menni a tragédiáknak. S szeretnék nagyon biztos lenni, illetve szinte biztos vagyok abban, hogy még a vallási indíttatású segélyszervezetek sem fogják a hidegtől haldoklót a hitvilága felől kifaggatni, mielőtt életet mentenének. A humanista segítség alapvetően az embert kell, hogy mentse. Már akkor, ha nem hivalkodó pótcselekvés, hanem valós a segíteni akarás. Ezért aztán a hideg helyzet kommunikációja leleplező is lehet. Még akkor is, ha nyilvánvaló: nem a kormány hozta zsákban a mínuszokat. Ahogy más politikai szereplőkről sem tételezem fel ugyanezt. Még Rétváriról sem.

Ugyanakkor nehéz elvonatkoztatni attól, hogy kifejtette: a kormány nem kér segítséget a rászorultak részére a templomoktól. Azaz, nem kéri, hogy nyissák mega fagy elől behúzódni vágyók előtt a kapukat. Ez a klerikális lobbi-platform által delegált államtitkár szájából még akkor is gusztustalan(?), és furcsa(?), ha az egyházak sem tehetnek a hidegről. Különösen abban az összefüggésben kirívóan embertelen az államtitkár kijelentése, hogy közben azt fejtegeti: „Az éjszakai szálláshelyek mellett a nappali melegedők alakíthatók át, civil szervezetek tudnak a számukra biztosított forrásból többletkapacitásokat megnyitni, amelyek eddig is elegendőek voltak”. Mert még emlékezhetünk a kormányzati kirohanásokra a civil szervezetek ellen. Ahogy arra is, hogy a menekült-krízis kapcsán sokkal inkább a források befagyasztására, mintsem bővítésére törekedtek. Rétvári tehát hiteltelen. Nagyon hiteltelen. De az, ha hitelesnek fogadjuk el, akkor a helyzet még rosszabb...

MADARAT TOLLÁRÓL, EMBERT BARÁTJÁRÓL

MOMA BLOG
Szerző: Bokros Lajos
2017.01.09.


Immár hivatalos: az orosz titkosszolgálat Putyin közvetlen utasítására beleavatkozott az amerikai elnökválasztásba. Egy nem demokratikus ország legfelsőbb hatóságai igyekeztek a maguk hasznára befolyásolni a világ legnagyobb demokráciája belső politikai életének fejlődését.
Nem tudjuk még, hova vezetnek ezek a fejlemények, de néhány dolog kristálytiszta - az amerikai szenátus republikánus vezetői előtt is, akik elvileg egy húron pendülnek a megválasztott elnökkel.
1. Oroszország ma nemzetbiztonsági kockázat az USA számára.
2. Putyin és bandája a világ vezető hatalma választási folyamatának integritását kívánta aláásni.
3. Oroszország megismételheti beavatkozását bármikor, bármelyik másik hatalom ellen.
4. Európa sincs biztonságban, hiszen Putyin pénzeli az összes nyugati és keleti populista pártot.
5. Oroszország az európai határok erőszakos és egyoldalú megváltoztatására törekszik.
6. A Krím-félsziget megszállása és bekebelezése figyelmeztető jel minden békeszerető erőnek.
7. A nyugati civilizáció és benne a magyar akkor marad fenn, ha kemény választ ad a kihívásra.
Ez azt jelenti, hogy az Oroszország elleni szankciókat erősíteni, bővíteni, szigorítani kell. 
Orbán ennek éppen az ellenkezőjét akarja. Putyin zsoldjában bomlasztja az EU egységét.
Mindenki döntse el, kinek van igaza.
Mindenki döntse el, mi hazánk érdeke.

KÜLFÖLDI TÁRSKERESÉS AZ INDIAI BRAD PITTŐL AZ UNALMAS ANGOLIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.01.09.


Külföldön párra lelni legalább annyira nem könnyű, mint Magyarországon, sőt, a helyzetet a kulturális különbségek is nehezíthetik. Nehezítik is, legalábbis ez derül ki Era új-zélandi posztjából, ami (félig komolyan, félig szatirikusan) mesél a kalandjairól.

„Belevetettem magam a társkeresésbe – szigorúan eme bejegyzés létrejötte miatt -, hogy felmérjem a terepet és kipróbáljam magam angol nyelvű randikon és teszteljem a helyi fazonokat. Azt kell, hogy mondjam, a helyzet kritikus és elkeserítő. Hogy miért is? Lesznek izgalmak, hosszú lesz, de megéri olvasni, randizzatok velem!
Drága Anikó (nem röhögsz :P) unszolására próbáltam ki a Tindert. (Soha többet, felejtsétek el most azonnal!!) Az appról röviden (helyi viszonylatban): elkeseredett indiai fazonok, akiket a kiwi csajok még bottal sem piszkálnának meg, őrült, nyuszis pizsamába bújt, söröskorsóval a kezükben pózoló kiwi srácok és minél jobban elrejtőzni próbáló családos férfiak teszik ki a nagy átlagot.
De menjünk végig a listán, milyen nemzetiségű fazonokkal sikerült összehoznia a sorsnak … de hogy minek, arra még nem jöttem rá. :D

NEM CSAK MATOLCSYNAK, DE A TÖBBI SZELLEMI FOGYATÉKOSNAK IS JÁRNI FOG A KÖZPÉNZBŐL FINANSZÍROZOTT SZEX

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.01.09.


A Matolcsyval azonos fogyatékkal élők egy egységnyi (1 Matolcsy) szolgáltatásra jogosultak, ami heti két kielégüléssel lenne egyenlő.

A magyar társadalombiztosítás – a már működő holland és a javaslat formájában létező német megoldást követve – arra készül, hogy az otthoni gondozásra szoruló, vagy fogyatékos állampolgárok az egészségügyi kassza által finanszírozott szexuális szolgáltatásokhoz juthassanak. Érdekes módon az ötletet a hivatalnokoknak nem a működő holland példa, hanem a Magyar Nemzeti Bank elnöke Matolcsy György adta, aki – mint az ország egyik legmagasabb állami tisztségét betöltő szellemi fogyatékosa -, közpénzből fizette éveken át a munkahelyén tartott szeretőjét.

A magyar társadalombiztosítási szakemberek úgy vélik, hogy a magyar alkotmány helyére legyártott alaptörvény szellemében is minden magyar állampolgárnak azonos egészségügyi juttatások járnak, ha fizeti az ennek fedezetéül szolgáló járulékot, amit ma már adó formájában szed be az állam. Így tehát magától értetődik, hogy nem csak Matolcsy György fizetheti a kedvese szexuális szolgáltatásait az állami kasszából, hanem bárki másnak is alkotmányos joga van ehhez.

Az ötlet meghallgatásra talált a legfelsőbb állami vezetők és kormánytagok körében is, akik úgy látják, hogy az otthon gondozottak, a hátrányos helyzetűek, köztük a fogyatékkal élők az elmúlt években a költségvetés rendbetétele, az államháztartási deficit mérséklése érdekében annyi hátrányt szenvedtek el, olyan mértékű anyagi támogatástól estek el, amelynek pótlása – mégpedig a közelgő 2018-as választások előestéjén – politikailag is jövedelmező lépés lenne. Lázár János a kormány zárt ülésén – kiszivárogtatások szerint – a tőle megszokott férfias bunkósággal egyenesen úgy nyilatkozott, hogy jobban jár a Fidesz, ha a fogyatékkal élők nem a DK, az MSZP vagy a Jobbik táborát növelik, hanem inkább a kurváknál töltik az idejüket, akár néhány milliárdos állami támogatás árán is...

A STOCKHOLM-SZINDRÓMÁS ÚSZÓSZÖVETSÉG ÚGY DÖNTÖTT

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.01.08.Boldog vagyok és elégedett, nem is kellett estig várni. Pedig igen nagyon kétséges volt a Magyar Úszó Szövetség mai, életbevágóan rendkívüli tisztújító közgyűlésének kimenetele. Igazán méltó és szép lezárása ez a 24 éves Gyárfás Tamás-korszaknak, arról nem is beszélve, hogy egy ígéretes, teljesen új, majdhogynem tökéletes világot vetít előre.

Mivel a maga idején elég sokat és behatóan foglalkoztunk ezzel a kérdéssel (olyan sokat, hogy kábé lehetetlen idevagdosni az összes cikket), nézzük, mit jelent Bienerth Gusztáv hatalmas meglepetéssel aligha felérő megválasztása a MÚSZ élére.

Először is szerintem leszögezhetjük, hogy győzött a demokrácia, az államnak pártja pedig szándéknyilatkozatához hűen nem avatkozott bele az úszószövetség belügyeibe és tisztségviselőinek megválasztásába, csak egyszerűen sürgette a helyzet mielőbbi megoldását. A helyzet márpedig megoldódott és szerintem elismerés illeti mindazokat, akik az utolsó, nem közvetlenül fideszes katona által irányított sportszövetség élére is egy vérbeli politikai komisszárt szavaztak meg maguknak. Úgy, hogy a másik két jelöltnek esélyt sem adtak.

Bienerth Gusztávról akkor beszéltünk először, amikor a turizmus államosításának első lépéseit megtette a kormány. Amikor – mások mellett – Orbán Ráhel, Andy Vajna, meg ez a csodálatos ember szigorúan zártkörűen és messzemenően politikamentes civil alapon – a fontos szakmai szervezetek részvétele nélkül – összeült megbeszélni a szép magyar jövőt turizmus és vendéglátás ügyben. Rogán Antal kezdeményezésére. Utoljára pedig akkor vettük a billentyűzetünkre a nevét, amikor idén nyáron – a szakterület kormánybiztosaként – mesélt a főváros turisztikai fejlesztéseiről.

A Bienerth név nem feltétlenül lehet ismerős (nem baj, majd ezután), pedig emberünk egyáltalán nem kispályás. A kormányba ágyazott üzletember képviselte például azt a céget, amelyik 24 millió forintért ollózott össze az internetről egy 49 oldalas tanulmányt a Fradi-stadion előkészítéséhez.

Volt a Nézőpont Intézet Alapítvány kuratóriumának elnöke is, de például az első Orbán-kormány idején az ő vezetése alatt álló PriceWaterhouseCoopers nyerte el az esetleges magyarországi olimpia megrendezésével kapcsolatos tanulmány elkészítésére vonatkozó megbízást. Mindenki nyugodjon le: alig 390 millióba került.

Schmitt Pál mellett Bienerth is igazgatósági tagja a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-nek, amit a 2024-es nyári olimpiai játékokra beadandó pályázat előkészítésére hoztak létre 250 millió forint alaptőkével. Az ő nevéhez fűződik ama korszakalkotó kijelentés is, miszerint Vajna olyan fontos az országimázsnak, hogy „húsz kellene belőle”...

KONDRATYEV CIKLUSOK


HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2017.01.07.

Azt mondja a Tölgyessy Péter, hogy Orbán Viktor leváltása csak egy újabb rendszerváltással valósítható meg. Legalábbis azt mondja, hogy ezt mondja, aki azt mondja, hogy ezt mondja. Vizsgáljuk meg ezt a kérdést egy kicsit közelebbről. Ha szabad kérnem, hagyjuk azokat a közhelyeket, hogy így Antall József, meg úgy tetszettek volna forradalmat csinálni, ostoba mikiegerek. Az sem túl szimpi, hogy Tölgyessynek belemondjuk a képébe, hogy mit pattog itt leamortizált liberális, generálozott Fideszes létére. Pláne, hogy Tölgyessy egy szóval sem mondja, hogy Orbán Viktort le kell váltani egy újabb rendszerváltással. Csak azt, hogy ha kellene, úgy lehetne.

Azok kedvéért, akik számára megkopott kicsit az emlék, hadd frissítsem fel, ki is ez a Tölgyessy Péter. Az idén 60 éves jogász, politológus, politikus a rendszerváltás idején a Szabad Demokraták Szövetségének küldöttségét vezette a Nemzeti Kerekasztal-tárgyalásokon. 1990 és 1991 között az SZDSZ-frakció vezetője, 1991 és 1992 között a párt elnöke. 1990 és 2006 között országgyűlési képviselő, 1996-ig az SZDSZ képviselőjeként, majd két évig független képviselő volt, 1998 és 2006 között a Fidesz-frakció tagja. 2009-ben, a rendszerváltás során kifejtett tevékenysége elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét. (Na, most erre mondhatjuk persze, hogy Gyurcsány a hibás!) . Ő volt az első szög – ha élhetünk itt, helyénvalóan, ezzel a képzavarral – a magyar liberalizmus koporsójában. Az utolsó meg Fodor Gábor. Jó poén ez is, és nem is feltétlenül vicces, ha belegondolunk, hogy mindkettő a rendszerváltó értelmiség tagja. Igaz, hogy Tölgyessy oda jutott, ahonnan Fodor elindult. Na, tessék. Már a saját alapvetésemet sem tudom betartani.

Itt van tehát nekünk ez az emberünk, akit tengernagy ésszel áldott meg az úr, jómagam is csak félve ültem le a géphez, hisz hogy jövök én őhozzá. Ezt minden nagy ember esetében érzem, persze, és ha nem lenne meg az a fene nagy önbizalmam, bizony sokszor bennem szakadt volna már, megszületése előtt, az alkotó gondolat. Mert végülis úgy hiszem, sőt, szent meggyőződésem, hogy azok, akik a mi vérünkön élősködnek, rendszerint éppen azt az egyetlen, nem szellemi képességeikben rejlő előnyüket használják ki velünk szemben, hogy az ő kezükben van az ordibátor. A birkák meg mennek a kolomp után.

De hadd mondom el végre, miről is van szó:

NAGYON MESSZE VAGYUNK ATTÓL, HOGY ELÉRJÜK AZ EU-S ÁTLAGOT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: del Toro
2017.01.09.


Magyarország jobban teljesít, hirdeti a kormány önfényező reklámkampánya. A valóság azonban más: az EU egészét nézve a nettó átlagkereset alapján leghátul kullogunk, mögöttünk már csak Románia és Bulgária van. Magyarországon az egy főre jutó GDP az EU 68 százaléka. Az elmúlt évekhez képest semmit sem mozdultunk a lista végéről előre, azaz hiába növekszik a gazdaság 2-2,5 százalék közötti ütemben, igen messze vagyunk attól, hogy belátható időn belül beérjük legalább az EU-s átlagot. Fogyasztási és versenyképességi mutatóink sem azt mutatják, hogy hazánk olyan nagyon jól teljesítene.

A KSH 2015-ös adatai szerint a magyar nettó átlagkereslet 162 ezer forint volt. Ez az összeg a fővárosban magasabb, ott 208 ezer forint, míg az Észak-Alföldön mindössze 124 ezer forint. Ezzel az összeggel az Európai Unió egészét nézve leghátul kullogunk, mögöttünk már csak Románia és Bulgária van. Némileg árnyalja a képet, hogy árszínvonalban még mindig nagyon olcsónak számít Magyarország, az átlagos árszínvonal mintegy 40 százalékkal alacsonyabb az EU-s átlagnál. Várhatóan 2016-ban a gazdasági növekedés, adócsökkentések és a fokozódó munkaerő-piaci verseny hatására növekedtek a bérek, ám jó kérdés, hogy ez a növekedés meghaladta-e az EU növekedését. Más szóval élve, közelebb kerültünk Ausztria életszínvonalához, vagy sem?

Csak a bérek összehasonlítása azonban nem elégséges, hogy megállapítsuk Magyarország teljesítményét. Nézzük meg, hogyan muzsikál a gazdaság! Az Eurostat nemrég kidobta legfrissebb összehasonlítását, e szerint a vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék szempontjából az idén is Luxemburg végzett a csúcson. Luxemburgban az egy főre jutó GDP az EU 264 százaléka, míg a legszegényebb Bulgáriában, mindössze a a GDP 47 százaléka. Ebben az elemzésben azt találjuk, hogy Magyarországon az egy főre jutó GDP az EU 68 százaléka. Az elmúlt évekhez képest semmit sem mozdultunk a lista végéről. Ergo, annak ellenére, hogy jelenleg 2-2,5 százalék közötti ütemben növekszik a gazdaság, az nem elegendő, hogy belátható időn belül beérjük legalább az EU-s átlagot...

RÉTVÁRI, KURDOK, ARABOK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.01.09.


Rétvári Bence mindenes és mókamester Irakban járt weekenden, ahol meglátott egy papírt, és aláírta. Az „Üldözött keresztények megsegítéséért” gründolt államtitkárság vezetőjével, Török Tamással löncsöltek a sivatagban, s miután Rétvári kiemelte, hogy „az iszlamista terroristának már az is elég, ha meglátnak egy fehér európait, rögtön célpontként kezelik”, nyélbe ütött egy megállapodást.

Ennek keretén belül magyar diákok kurd arab nyelvet és irodalmat, valamint iszlám tanulmányokat folytathatnak tízen, miközben célpontok. Nem tudni, ki a hülye. Rétvári mindenes és mókamester, vagy az orbáni hírközpont, amely a jó hírt szerte kürtölte a nagyvilágban. Az ember gyereke vagy kurd nyelvet és irodalmat tanul, vagy arabot. Ez a kettő a világért sem ekvivalens egymással.

Bár a kurdok sokáig az arabot használták az iszlámosítás hatására, a XVII. század óta azonban nem. Sérko Békesz versei például szoráni nyelvjárásban íródtak, míg mondjuk Imru ul Kejsz arabul maradt ránk abból az időből, amikor az iszlámot még hírből sem ismerték. Mindebből kitetszik, hogy ez meglehetősen bonyolult dolog, és Rétvári mindenes és mókamester csak úgy nem ért hozzá, mint ahogyan máshoz sem.

Örömteli viszont, hogy fiatal magyarok iszlám tanulmányokat folytathatnak, legalább lesz tíz ember az országban, aki megérti, hogy a rezsim félelemre építő taktikája mekkora hazugság, s hogy az úgynevezett iszlám terrornak annyi köze van Allahhoz, mint Rétvári mindenes mókamesternek Jézushoz, azaz, semmi. Most sem volt rest riogatni, hogyaszondja: “aki keresztet vesz magára, az célkeresztet is vesz gyakran ezzel”...

RENDSZEREKET PRÓBÁLOK ÖSSZEKÖTNI EGYMÁSSAL - UDVARHELYI TESSA A 36. MAGYAR ASHOKA-TAG

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.01.08.


Az Ashoka a világ legnagyobb társadalmi vállalkozókat összekötő nemzetközi civil szervezete. Jelenleg több mint 80 országban van jelen, több mint háromezer Ashoka-tag van a világon. A szervezet egy bonyolult, többlépcsős nemzetközi kiválasztási folyamat után választ új tagokat, akiknek a tevékenysége bizonyítottan és hosszú távon a társadalom javát szolgálja. Az Ashoka-tagoknak folyamatos anyagi, hálózati, szakmai támogatást adnak ahhoz, hogy a tevékenységüket rendszerszintűvé tudják emelni. A magyar tagok közt olyanokat találhatunk, mint például Csermely Péter hálózatkutató, az otthonszülési programjával elhíresült Geréb Ágnes, vagy L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója...

Több, a hazai lakhatási mozgalmak szempontjából mérföldkőnek számító kezdeményezés köthető a nevéhez, de nagyban gondolkodik, ezért szeretné, ha más elnyomott csoportok is át tudnák venni az általa és társai által kidolgozott modellt. Nemrég derült ki, hogy ő a 36. magyar Ashoka-tag, január 12-én avatják. Különlegesnek tartja, hogy most először egy vállaltan politikai kezdeményezést díjaztak: Udvarhelyi Tesszával az Ashoka-tagság előnyeiről és a magyarországi mozgalomépítés lehetőségeiről beszélgettünk.

Mit jelent az életedben ez a díj?
Egy nagyon hosszú időszak lezárását. Erre a díjra vagy jelentkezni lehet, vagy mások jelölhetnek. Én 3-4 évvel ezelőtt jelentkeztem rá, de nem kaptam választ. Két évvel ezelőtt azonban ők kerestek meg, hogy régóta figyelnek, és már beszéltek rólam több emberrel is, amiről én egyébként nem is tudtam. Akkor szóltak, hogy most már én is jelölt vagyok. Innentől az elmúlt két év folyamatosan erről szólt. Interjúztattak, aztán mindenféle terveket és koncepciókat kellett írnom, aztán újra interjúztattak és megint írnom kellett. Noha ez a folyamat elég sok energiát felemésztett, nagyon hasznos volt, mert sok rendszerszintű dologra rákérdeztek, hogy miért csinálom azt, amit csinálok, miért úgy csinálom, és így tovább. Az Ashoka részéről ez tudatos döntés, hogy a kiválasztás folyamata egyben egy szervezet- és személyiségfejlesztő tréning is. Összességében elég megterhelő folyamat, úgyhogy amikor megkaptam a díjat, először megkönnyebbülést éreztem, hogy ennek vége van...

HOGYAN INDÍTSUNK KEMÉNY MÍNUSZBAN?

TOTALCAR
Szerző: Göbölyös Zsolt
2012.02.12


...Mielőtt azonban elmélyülünk a kopás enyhítésében, nézzük a hidegindítás fázisait, vajon mi játszódik le a motorban, amikor ráindítunk?

Az első fázis az indítózás, a második a motor beindulása és járása az olajnyomás felépüléséig, a harmadik pedig a motor melegítő járatása, immáron felépült olajnyomással.

Az első fázis – az indítózás – során a csapágyakban vegyes súrlódás van, normális kenés szinte sehol nem alakul ki, viszont a terhelés is alacsony, hiszen nincs munkaütem. Ez a fázis rövid ideig tart. Nyilván az a jó, ha hamar beugrik a motor, nem köszörülünk percekig.

Abban a pillanatban, amikor a motor elindul, a körülbelül 200-300 1/min indítózási fordulatszámról a motorfordulat felugrik a melegítő járatás fordulatára. Ez a fordulat függ a motortól, a keverékképző rendszertől, de általában 1000-2000 között van. Sajnos nagy hidegben az olajnyomás nem épül fel azonnal, úgyhogy itt a nagyon rövid, de legkárosabb fázis a hidegindításnál, az elégtelen olajnyomással, relatíve nagy fordulaton forgó motor. Nyilvánvaló, hogy aki nagy gázzal indít és ilyenkor még jobban túlpörgeti a motor, annak időben talán lerövidül ez a fázis, de terhelésben nagyobbat kap a forgattyús mechanika, úgyhogy ezt kerüljük, ez az egyik legrosszabb, amit tehetünk a motorral.

Ebből a fázisból közreműködésünk nélkül lépünk át a harmadik fázisba, a megfelelő olajnyomással üzemelő melegítő járatás fázisába. A melegítő járatás jellemzője, hogy főként a benzines motorok erősen túldúsítanak, a lambda szabályozásuk nem működik, a dús benzin a hengerfal olajfilmjét felhígítja, illetve meg is szüntetheti, lemossa.

További probléma, hogy a meleg és hideg hatására kondenzvíz képződik, amely az égéstermékekkel reakcióba lépve általában savas bázisú lesz és bejut az olajba, a kipufogórendszerbe. Az olajba kerülő savas kémhatású víz az olaj bázikusságát biztosító adalékot semlegesíti, az olaj savassá kezd válni, tulajdonképpen elhasználódik. A savas kémhatású olaj ráadásul nagyon veszélyes a csapágyfémekre, ahol kémiai korróziót okoz, valamint a könnyűfém motorok hengerhüvelyeire, amelyek felülete általában elektrokémiai úton bizonyos siklási tulajdonságokat javító anyaggal dúsítottak. Extrém esetben ezeket a felületeket úgy megeszi, hogy úgy néz ki a motor, mintha több százezer kilométert futott volna.

A dízelmotorok ebben a fázisban elnyúló égéssel, kopogva járnak, a nagy gyulladási késedelem miatt az égési csúcsnyomás hirtelen épül fel, ezt tetézi a hideg olaj rosszabb szivattyúzhatósága és rosszabb kenés. Jobb azonban, hogy a gázolaj kevésbé szünteti meg a hengerfal kenését, sőt bizonyos kenőképességgel önmaga is rendelkezik. Kevesebb kondenzvíz képződik és a szigorúan szabályzott kéntartalomnak köszönhetően kevésbé alkot savas égésterméket vagy egyéb mellékterméket. Persze a vezérmű kopása, a nehezebben felépülő olajnyomás a hideg dízelmotornál ugyanúgy probléma, mint benzinüzemű társánál.

Ha mi úgy gondolkodunk, hogy megvettük az autónkat és örökre megtartjuk, örökre a miénk lesz, akkor minden egyes indításkor a lehető legjobbat szeretnénk neki tenni. Másrészről pedig felelősen gondolkodó emberek vagyunk, így a környezetre gyakorolt hatásokat is figyelembe vesszük és nem szennyezzük azt teljesen feleslegesen.

A legjobb az, ha a hidegindítást és a hideg üzemet csökkentjük. Vagy nem megyünk rövid utakra, vagy állóhelyzeti fűtést építünk be, ami a motor vízkörét 40 fokon tartja. Ez a kényelem mellett számos műszaki előnnyel is jár, ráadásul környezetvédelmi szempontból is kifogástalan, illetve csak az jobb, ha el sem indulunk sehová. Ennél eggyel rosszabb az elektromos fűtés, ez sajnos kissé kényelmetlenebb, viszont olcsóbb a beépítése. Északon eléggé elterjedt ez a megoldás. Este bedugják az autó zsinórját a konnektorba és indulás előtt elektromosan felfűti a vízkört. Amennyiben egyiket sem tudjuk megoldani és mennünk is kell a gyerekkel az óvodába, akkor a következőket javasoljuk:

50 MILLIÓS TÁMOGATÁST KAPOTT EGY ELTŰNT AUTÓMOSÓRA SIMONKA GYÖRGY

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2017.01.09.


Felirat hozzáadása
Újabb visszaélés gyanúja vetül Simonka Györgyre; letöltendő börtönbüntetést kapott a Fidesz volt ifjúsági elnöke; meghalt az Interpol által körözött Ghaith Pharaon.
Ezekről ne maradj le!
Korrupcióinfo: Teleportált Simonka György családi cégének uniós pénzből épült autómosója (Átlátszó)Meghalt Ghaith Pharaon (Index)

Nagyobb stadiont követelnek a Vasas szurkolói (444Nemzeti Sport)
Ha van 3 perced:
Korrupcióinfo: Teleportált Simonka György családi cégének uniós pénzből épült autómosójaHadházy Ákos szerint újabb visszaélés gyanúja vetül a békés megyei fideszes képviselőre, Simonka Györgyre. A kormánypárti képviselő családjának a cége 50 millió forintos EU-s telephelyfejlesztési támogatást vett fel egy autómosóra, aminek a pályázatban megadott címen nem találták nyomát. (Átlátszó)
Meghalt Ghaith PharaonMeghalt az Interpol és az FBI által 25 éve körözött, az utóbbi néhány évben viszont Magyarországon üzletelő Ghaith Pharaon üzletember. Az Orbán Viktor szomszédságában telket vásárló olajmilliárdos Pharaont a hétvégén temették, halálhírét a magyar külügy is megerősítette. (Index)
Nagyobb stadiont követelnek a Vasas szurkolóiDühös levelet írtak a Vasas labdarúgócsapatának szurkolói, miszerint nekik nem elég az ötezer férőhelyes új stadion, legalább nyolcezer ülőhelyet szeretnének, mert akkor otthon játszhatnák a nemzetközi kupameccseket is. A kormány 2016 végén adott 5,4 milliárd forint plusz pénzt az új stadion többletmunkálataira. (444Nemzeti Sport)
Letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Fidesz ifjúsági tagozatának volt elnökét1 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság Veress Áront, a Fidesz ifjúsági tagozatának volt elnökét. Veresst 2015 elején a Keleti pályaudvaron kapták el, miközben hamis pénzt próbált rásózni egy férfira. A Fidesz állítása szerint már 2012-ben kizárták a pártból, de a honlapjukon még 2014-ben is ifjúsági elnökként hivatkoztak rá. (Magyar Nemzet/Index)
Ha van még két perced:
Nem készültek gazdaságossági eljárások, mégis 13 milliárd forint épít stadiont az állam és a helyi önkormányzat Székesfehérváron. (Átlátszó)
58 millió forintot kaszinózott el az egyik bank kecskeméti fiókjának alkalmazottja online szerencsejátékkal. (HVG)
Árvízvédelmi munkák elvégzésére nyert 10 milliárd forintot Mészáros Lőrinc, egy a Felső-Tisza vidékét érintő közbeszerzésen. (Átlátszó)
Furcsa módon osztogatta a parlament gazdasági bizottsága a letelepedési kötvény forgalmazására vonatkozó engedélyeket. (MNO)
Szijjártó Péter szerint az állami Eximbank által Andy Vajnának nyújtott hitel nem közpénz. (HVG)