2017. május 18., csütörtök

HOGYAN TUDNAK LEJÖNNI A JOBBOLDALIAK A FIDESZ NEVŰ DROGRÓL

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.05.18.


...A kritikátlan, manipulatív nacionalizmus marcangolja a nemzetet, rombolja a családokat és károsítja az emberi teremtőerőt. A termékeny nacionalizmus ellenben építi ezeket.

A Fidesz nem tudta létrehozni a jobboldalon kívánatos termékeny egyensúlyt a nemzet védelme és a versenyképességének növelése között. A nacionalizmus teszi, hogy egy kormányfő bármit tódíthat, annak nincs következménye -- nem vált ki tiltakozást -- a jobboldalon, és amikor a baloldal viszont felemeli a szavát, akkor annál könnyebben lehet rásütni Soros és a nemzetellenesség bélyegét. Pedig sokszor olyat mondanak el, amit a jobboldalon kellett volna először, hiszen ez elvileg a mi kormányunk lenne, a mi érdekünk, hogy a jobboldal ne hiteltelenítse magát hosszú időre a nacionalizmust kihasználó kormányának hibái, adott esetben bűnei miatt. És nem utolsó sorban a mi érdekünk, hogy a hibákat a jobboldali környezetben lehessen orvosolni, és ne kerüljenek át egy másik -- a baloldali -- kontextusba, ahol nem kijavítják, hanem tovább súlyosbítják őket.

A jobboldalnak kötelességei vannak önmaga és az ország iránt. Ahhoz, hogy ennek meg tudjon felelni, le kell jönnie először is a Fidesz nevű drogról. Kellő távolságtartással kell kezelnie azt, ami kormányzás címén folyik, hogy ne váljon bűnrészessé benne. A jobboldalon átfogó átalakítást kell indítanunk, hogy megőrizhessük a kormányzás mellett a jó lelkiismeretünket is. Nem beszélve arról, hogy az utóbbi az előbbi javát is fogja szolgálni...

KAFKA A RENDŐRSÉGEN - EGY ÉV A BÍRÓSÁG KELLETT, HOGY ELISMERJÉK A HIBÁT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.05.18.


A NER lényege nem az elnyomás – ez csak a hatalom szemszögéből áldásos következmény. A veleje, hogy a hatalom képtelen hibázni. Bűnt csak az ellenség követhet el – az pedig, hogy ki lesz elleség, csak a hatalom pillanatnyi hangulatának függvénye.

A történet a legkevésbé sem új: tavaly februárban egyetemista főhősünk kormányhivatal által kiállított utazási igazolványát a szobi viszonylaton hamisnak találta a kalauz – noha nem volt az. Szó szót követett, majd a jegyellenőr rendőrt hívott a legközelebbi állomáson. Az egyenruhások felajánlották a fiatalembernek, hogy vagy egy későbbi időpontban, vagy azonnal befárad a kapitányságra, ahol tisztázzák a helyzetet. Vesztére az egyetemista úgy döntött: önként bemegy azonnal a kapitányságra, hogy tisztázza a helyzetet és a nevét. Vesztére. Bár végig együttműködő volt és készséges, azonnal megbilincselték, majd közölték vele, hogy ez esetben előállítják. A yardon is maradt a bilincs, két és fél órát ülhetett egy padon, mozdulatlanul, minthogy ahhoz is hozzábilincselték. Végül kioldozták és közölték vele: közokirat-hamisítás miatt indítanak büntetőeljárást – ennek keretében vették fel a vallomását, majd elengedték.

Amennyire pitiáner az ügy, épp annyira nonszensz és abszurd. Hát még a folytatás.

Természetesen a gyors nyomozásnak hála, hamar kiderült, hogy szó sincs hamisításról, az iratok hitelesek és valódiak. Ennek és a fiatalember együttműködésének tükrében azonban erősen kétséges, hogy egyáltalán mi szükség volt az előállításra, bilincselésre, eljárás megindítására. Az érintett panasszal élt a rendőrség eljárásával kapcsolatban. Nem is egyszer, de négyszer. Az első kettő simán visszapattant a rendőrségről: sem a váci, sem a pest megyei rendőrfőkapitányság nem talált semmi kivetnivalót az eljárásban. Végül a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tavaly novemberben döntött tavaly novemberben – fél évvel ezelőtt – arról, hogy az egyetemista panaszának elutasítása törvénytelen volt. A bíróság azt is kimondta, hogy a bilincselés szükségtelen volt, hiszen semmi sem mutatott arra, hogy az egyetemista szökni próbált volna, végig nyugodt és együttműködő maradt. Ráadásul az okozott hátrány nem állt arányban az intézkedés törvényes céljával. A bíróság rámutatott arra is, bűnelkövetés gyanúja esetén sem kötelező a bilincs alkalmazása. De már a lefoglalási jegyzőkönyvből is kiderül, hogy az utazási igazolvány nem volt fénymásokat, és a szükséges pecsétek is mind megvoltak – ezt már a helyszínen is fel kellett volna ismerniük a rendőröknek. Ezért az előállításra nem volt szükség. A panaszt elutasító rendőrségi határozat indokai tehát „megalapozatlanok és részben iratellenesek” voltak. Mindezek után – hat hónap elteltével – a Pest megyei főkapitányság immáron helyt adott az intézkedéssel szembeni panasznak.

Az egész ügyben nem is a rendőrség agresszív, hatalmával visszaélő fellépése az igazi hungaricum, hanem a hiba beismerésére való képtelenség...

ORBÁN SZENNYES GATYÁJÁT LÁZÁR MOSHATJA

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.05.18.


Engem hidegen hagy Lázár kivel volt Londonban. A svájci és az olasz utakat most inkább hagyjuk. És már az sem érdekel, hogy miként hozta össze a milliós hotelszámlákat. Annál jobban izgat, hogy miként tudta Orbán annak idején annyira feltüzelni Lázárt Altus-ügyben, hogy annak vezetője szerint még Brüsszelben is képes volt bemószerolni a céget.

Lázár két levelet is írt az ügyben, egyet az EU főbiztosnak, egyet a bizottság elnökének – mondta sajtótájékoztatóján az Altus vezetője. Ennek a két levélnek egyik bekezdésében azt állítja, hogy az Altus vezetőinek köze volt az úgynevezett olajmaffiához. A cégvezető még azt is megemlítette, hogy a levelek tartalmazzák, hogy azok Orbán Viktor megbízásából íródtak.

Nos, ez a lényeg, nem a londoni kiruccanás, vagy a svájci-olasz kirándulás. Lázár megint megszívta – mint a torkos borz – főnöke illiberális baromságait. Mert a bíróság jogerősen kimondta, hogy hazudott és ezért bocsánatot is kell kérnie! Most aztán a felcsúti kisvasutas helyett, mehet a nyáron Kötcsére meggyónni. Lázár helyében lemondanék – már ha van benne még szikrányi tartás abból a vásárhelyi gerincességből...

PETÍCIÓ A CIVILEKÉRT

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2017.05.18.


100 ismert művész, közéleti személyiség nyílt levélben kéri az országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg a civil törvényt, inkább fordítsanak figyelmet azokra a területekre, ahol a civil szervezetek gondot jeleznek: az egészségügyre, az oktatásra, a szegénységre, a diszkriminációra.

Nyílt levelükben ez áll:

A civilek mi vagyunk! Mi művészek és művészetkedvelők, mérnökök és építők, orvosok és betegek, tanárok és diákok, munkáltatók, munkavállalók és munkanélküliek, idősek és fiatalok. Mi mindannyian azt szeretnénk, hogy Magyarország öntudatos társadalom legyen, ahol az állampolgárok szabad akaratukból szabadon kinyilváníthatják véleményüket, felelősen és szabadon cselekedhetnek, kiállhatnak magukért és egymásért, beleszólhatnak a dolgok alakulásába és megvédhetik jogaikat. Aki a civileket támadja az minket támad!

Éppen ezért tiltakozásunkat fejezzük ki a civil szervezetek önkényes megbélyegzése ellen. A “külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény “ az átláthatóságot ürügyként használva akarja hitelteleníteni a civileket. Aggodalommal tölt el minket, hogy a törvényjavaslat orosz mintára készült, ahol a 4 évvel ezelőtt elfogadott törvény óta 27 szervezet szűnt meg. Ezt látva aggódunk Magyarország civil szervezeteiért is.

Ezek a szervezetek hasznos közösségi célokért dolgoznak, nem egyszer olyan feladatot látnak el, amit az államnak kéne. Olyanokat támogatnak, akiket a magyar állam magára hagyott. Kiszolgáltatott embereknek, magyar állampolgároknak nyújtanak segítséget vagy azért dolgoznak, hogy Magyarországon erős közösségek legyenek, az állampolgárok képesek legyenek fellépni érdekeik védelmében.

A civil szervezetek az állampolgárok önszerveződésének egyik legfontosabb terepét jelentik. Megmutatják, hogy polgárok vagyunk, nem pedig alattvalók. A sokszínű és erős civil társadalom éppen ezért a demokrácia mérőfoka...

CSAK SEMMI PÁNIK! A 7 LEGGYAKORIBB FÉLELEM REPÜLÉS KÖZBEN

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2017.05.18.


Tippek a repülőútra, hogy ne legyen rémálom az álomnyaralásból – vendégposzt.

Lassan kopogtat az ajtón a nyár és az optimistábbak már elkezdték tervezgetni az idei álomnyaralást. Hogy ez ne változzon rémálommá, jöjjön most néhány tanács azoknak, akik (talán életükben először) repülővel vágnak neki az útnak. A. Bernadettelégiutas-kísérő a Lelkizóna blog számára írt vendégposztjában összeszedte, melyek a repülés közben átélt leggyakoribb félelmek, és hogyan küzdhetünk meg velük.

40%-nak torkában dobog a szíve, amikor repülőre ül.

Az utazás történjen bármilyen okból, érzelmek hadát váltja ki belőlünk. A többségre pozitív hatással van: izgul, alig várja, hogy valami újat lásson, tapasztaljon, éljen át. Vannak azonban olyanok is, akiket megrémít, stresszel, ha ki kell lépniük megszokott környezetükből, komfortzónájukból.

Ha repülővel indulunk útnak, ez különösen igaz. Ez a félelem a génjeinkben van? Vagy általános iskolás tanulmányaink során Daidalosz és Ikarosz története ültette el bennünk a félelmet a repüléstől? Esetleg később a könyvekben, újságokban, filmekben, hírekben látott/hallott információk a felelősek ezért? Szerintem mindkettő benne van a pakliban...

ITT OLVASHATÓ

720 EZRET KELL FIZETNIE, MERT 10 000 FORINT KÁRT OKOZOTT A TERROR HÁZA MEGDOBÁLÁSÁVAL


444.HU
Szerző: Bede Márton
2017.05.18.


720 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték azt a férfit, aki még áprilisban festékkel dobálta meg a Terror Házát.

A vád szerint a 45 éves férfi április 13-án éjfél körül az Andrássy úti Terror Háza Múzeumot egy 0,5 literes, ételfestéket tartalmazó műanyag flakonnal három alkalommal megdobta, amelynek következtében az épület fala mintegy 20 négyzetméteres felületen beszennyeződött.

A rongálási kár körülbelül 10.000 forint volt.

A rendőrség által lefolytatott nyomozás eredményeként a kerületi ügyészség a férfit gyorsított eljárásban - a gyanúsítotti felelősségre vonástól számított 30 napon belül - csütörtökön bíróság elé állította, a bíróség pedig elítélte. Az ítélet nem jogerős...

HAVERI ALAPON OSZTJÁK A KÉK LÁMPA ENGEDÉLYEKET: AZ ÁNTSZ HALLGAT, A RENDŐRSÉG MOSSA KEZEIT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2017.05.18.


Az Átlátszó által megkérdezett volt parancsnok szerint haveri alapon osztják a kék lámpa engedélyeket: ez az oka annak is, hogy ha valaki visszaél a megkülönböztető jelzés használatával, akkor nem kell tartania attól, hogy eljárnak vele szemben. Az Átlátszó is kapott megkülönböztető jelzéssel szabálytalankodó autókról készült képeket, és ezek alapján megpróbáltuk kideríteni, ilyenkor mit lépnek az illetékes hatóságok. Kiderült, hogy semmit. 

A főváros IX. kerületében megmutatkozó zűrös közállapotokról és visszaélésgyanús ügyekről számolt be a 444 nem rég két cikkben is. Ezek közül a második részben foglalkoztak azzal, hogy egy társaság tagjai minden szabályra fittyet hányva, kék lámpás autókkal úgy parkolnak – teljesen szabálytalanul –, ahogy éppen kedvük szottyan: például várakozni tilos közlekedési jelzőtábla hatálya alá tartozó területen is.

Pedig elméletben akár kétmillió forintra is büntethetik azt, aki „a közterületet rendeltetésétől eltérően használja”, mondjuk fűre parkol.

A 444 által megnevezett kiváltságos személy Rudits Tibor, aki „a Vállalkozók Ferencvárosért Egyesület alelnöke, egy csapatban vitorlázik Bácskai János polgármesterrel”. A férfi azzal indokolta, hogy kék villogóval ellátott autókkal közlekednek a kéményfelújítással foglalkozó cégének munkatársai, hogy szabadidejükben karitatív mentőtevékenységet is végeznek, vagyis állandóan készenlétben állnak a mentésre. A villogó pedig „be is lenne folyamatosan kapcsolva, ha az nem merítené túlzottan az akkumulátort”.

A megkülönböztető jelzésként használt szirénák és matricák azonban nem jogosítanak fel tiltott helyen történő vagy ingyenes parkolásra. Rudits Tibor és társai akkor járnának el törvénytisztelő állampolgárok módjára, ha a kék lámpát csak a különböző rendezvényeken végzett mentőorvosi biztosítás ellátásához használnák, nem pedig közterületeken való parkoláskor.

A rendőrségnél érdeklődtünk az ominózus autók megkülönböztető jelzésére vonatkozó engedélyek kiadásáról és ellenőrzéséről. Kíváncsiak voltunk arra, ki, mikor és mi alapján kérelmezte a kék lámpa használatát, kitől kapták azt meg...

A CEU-ÜGY ELVISZI A FIDESZ?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.05.18.


A Závecz Reserch tette közzé május elejére vonatkozó közvélemény-kutatását. Ebből pedig több érdekes dolog is kiderült. A Závecz ugyanazt mérte, mint az alig egy hete kijött kutatásában az Integrity Lab: bár országosan nem zuhant be a Fidesz támogatottsága, de Budapesten nagyot zuhant a kormánypárt, ezt pedig a kistelepülésen élők ellensúlyozzák, de az utóbbiakban a Jobbik is erősödött. Csakhogy a Budapesten és nagyvárosban élők szavazati hajlandósága sokkal magasabb, illetve ha valamilyen baloldali összefogás meg tudja nyerni a budapesti körzetek többségét, akkor nagyon nehezen lehet meg a Fidesz kétharmada.

Bár tudománytalan egy kutatásból, és sok hipotézist feltéve mandátumot becsülni, most a Závecz kapcsán mégis megteszem, használva Róna Dániel mandátum-kalkulátorát: ha a 2014-es összefogás pártjai együtt indulnának, a Závecz májusi teljes népességbeli adatai alapján csupán 9 mandátummal lenne meg a Fidesz többsége a parlamentben, és 24 hiányozna a kétharmadhoz. Ez pedig azt jelenti, jelenleg közelebb vagyunk (legalábbis eszerint a kutatás szerint) a Fidesz-KDNP önálló, koalíció nélküli kormányzásának az elbukásához, mint a kétharmadhoz.

Persze 11 hónap van még a választásokig, nem tudjuk hogy alakul az ellenzék koalíciós egyezkedése, és a többi kutatás ennél jobb eredményt mutat a kormánypártnak. Bár másik két kutatónál az április végi adatok alapján szintén nem volt kétharmada a Fidesznek. De sok minden változhat.

Azt viszont most is bátran kijelenthetjük, nem igaz, hogy a jelenlegi választási rendszerben, a jelenlegi egyéni körzethatárokkal (hiszen ezeket is beleszámítja a becslés) ne lehetne megverni, térdre kényszeríteni a Fideszt. Bár a rendszer igazságtalan és a kormánypártnak kedvez, de ebben a rendszerben is le lehet győzni a Fideszt...

MAGYARORSZÁG KETTÉSZAKADT - VAN-E INNEN MÉG VISSZAÚT?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.05.18.


Az elmúlt évtized gazdaságpolitikájának köszönthetően a munkanélküliségi, a foglalkoztatottsági és a béradatai alapján két külön országra lehet osztani hazánkat. Budapest és a Dunántúl északi és nyugati megyéi gyakorlatilag teljesen más dimenzióban vannak. Majdnem hétszer akkora a munkanélküliség Szabolcsban, mint Győr környékén, a keleti végeken dolgozók munkája pedig fele annyit ér, mint a fővárosiaké. Sok helyen egyszerre van munkaerőhiány és munkanélküliség, az elvándorlás mértéke pedig igen jelentős.

Ha ez a trend így fog folytatódni, akkor rövidesen Magyarország látványosan is két részre fog szakadni: lesz egy európai életszínvonalhoz (nagyon-nagyon) lassan közeledő nyugati országrész és egy végképp leszakadó keleti magyar régió.

Fizetések

Magyarországon az átlagos bruttó fizetés idén januárban 274 ezer forint, a családi kedvezmény nélkül számított nettó fizetés pedig 182 ezer forint. Az átlagadatok szerint tehát a bruttó bérnek pontosan a kétharmadát kapják kézbe a dolgozók. Ha a családi kedvezményt is figyelembe vesszük, akkor a gyermektelenek átlag nettója 172 ezer forint. Az egy gyermeket nevelők 179 ezer, a kétgyermekesek 203 ezer, a három- vagy több gyermekesek pedig 223 ezer forint jutott tavaly.

Budapesten a legmagasabbak a keresetek: a nettó 226 ezer forintos átlag jelentősen felhúzza az országos átlagot, a nettó 175 ezer forintot.
Győr-Moson-Sopron az egyetlen megye, ahol az országos átlagot sikerült még meghaladni, ott nettó 183 ezer forint körül van az átlagbér. Utána Komárom-Esztergom megye következik, ott 173 ezer forint a havi nettó átlagkereset...

HÉT TIPP ARRA, HOGYAN CSELEZZÉK KI A SAJTÓT A FIDESZES POLITIKUSOK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.05.18.


Az elmúlt hét év megtanította a Fidesz politikusait arra, hogy az ellenzéki sajtó ellen egy tuti megoldás van: megvenni, aztán vagy bezárni, vagy kormánypárti médiává alakítani. Ennek ellenére még mindig vannak olyan kíváncsiskodó firkászok, akik szeretnének valódi kérdéseket feltenni a kormánypárti politikusoknak, ráadásul nem is tágítanak addig, amíg valódi választ nem kapnak. Rogán Antal a sajtó elől menekülés Lance Armstrongja lett minapi mutatványával, ám ebben a műfajban is van még mit tanulnia. Mutatjuk, hogy mit:

1. Rogán Antal már kidolgozta, ám nem vitte tökélyre az autós fárasztós módszert. Lényege, hogy a sofőrt mindig másik kijárathoz rendeljük, ezzel megfuttatjuk a firkászokat. A sofőr és a kormánypárti politikus telefonos összeköttetésének köszönhetően az épületben is jól nyomon követhető, miként fárad el a kellemetlenkedő újságíró annyira, hogy a másik bejárathoz már nem ér oda időben, így amíg az levegő után kapkod, a politikus kényelmesen beszállhat a hivatali verdájába, és leléphet.

2. Ha henger alakú hirdetőoszlop belsejébe bújik a politikus, akkor könnyedén megtévesztheti az újságírókat. Ez a módszer alkalmas egy épületbe bejutásra épp úgy, mint a kijutásra. Lényeg, hogy észrevétlenül kell araszolgatni a hirdetőoszloppal, úgy, hogy a firkász ne vegye észre, hogy az olykor helyet változtat. Az igazán nagy átverés az, amikor például Rogán Antal olyan jobbikos hirdetés mögé rejtőzik, melyen az ő arcképe látható, és azt hirdeti, hogy ő és Habony Árpád lopnak. Melyik agyafúrt firkász gondolná azt, hogy Mészáros Lőrinc éppen olyan oszlopban lapul, melyen ő és a miniszterelnök láthatók rájuk nézve nem túl hízelgő felirat társaságában? Nagy hátránya viszont az eljárásnak, hogy a célterület közelébe érve ki kell bújni a hirdetőoszlopból, mert a nagy henger nem fér be az ajtón.

3. Jóval egyszerűbb megoldás Pintér Sándor segítségét kérni ilyen szorult helyzetekben. Ha ugyanis az adott épület minden kijáratát műveleti területté nyilvánítják arra a néhány percre, amíg a kormánypárti politikus a kocsijába száll, akkor két Soros-bérencet küldenek padlóra egy csapással. Így ugyanis a kellemetlenkedő tüntetőket és a sajtó vérszívóit távol lehet tartani az adott területtől. Javasoljuk, hogy a műveleteket a biztonság kedvéért harminc évre titkosítsák is...

BÜSZKE VAGYOK RÁ, HOGY ITT IS MEGTALÁLTAM A HELYEM

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Digger
2017.05.18.


A mai poszt tulajdonképpen vallomás. Sok mindenről van benne szó: munkáról, a szakma szeretetéről, kihívásokról és az azokra adott válaszokról, külföldi életről is – szerintem sokan magukra ismernek majd benne, legalábbis remélem. Az elmúlt napokban úgyis volt elég vita, szóval evezzünk ma békésebb vizekre Digger segítségével!

„Azzal kezdeném, hogy van egy netes ismerősöm, akivel már egy ideje emaileket váltok. Azzal kezdte, hogy olvassa a blogomat és tiszteletét fejezte ki írói tevékenységem okán.

Illető úriember egy régóta külföldön élő biológus, ha jól emlékszem, akkor mikrobiológus, akinek van néhány köbméter professzori és kandidátusi tudományos fokozata, meg valami PhD is, amit nem tudom, micsoda, lehet, hogy savas a vizelete, de azt miért írta meg nekem?

Na mindegy, lényeg, hogy nagy koponya a figura, én pedig óriási megtiszteltetésnek érzem, hogy egyáltalán figyelemre méltatott.

Elkezdtünk beszélgetni és egyre többet kérdezgetett a munkagépekről. Én nagyon szívesen válaszoltam és az utóbbi idők szakmai posztjai is az ő sugallatára íródtak. A „Kérdések,válaszok” poszt minden kérdése tőle érkezett.

Ezt írta nekem: „Elgondolkoztam, vagy inkább elábrándoztam, mi lenne, milyen szép lenne, ha mindenki ilyen hozzáértéssel és szeretettel dolgozna a saját szakmájában...

Mert minden szakmában meg lehet találni az érdekességet, a szépséget.

Amiket itt olvasok, az egy teljesen új világ számomra.

Köszönöm.”...

BALOG ZOLTÁNÉK FELELŐSSÉGVÁLLALÁS HELYETT MÁSOKRA MUTOGATNAK A VERONAI BUSZBALESET ÜGYÉBEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.05.17.


Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének van érzéke a magyarázkodáshoz. Kijelentései közül nehéz megtalálni a legkevésbé emberminiszterhez méltót – de a veronai buszbaleset kapcsán azért erősen esélyes mondás született.

Ha még emlékszünk, a veronai buszbaleset után Palkovics László a lehető leghamarabb bejelentette, hogy a kormány internetes konzultáción fogja kikérni az állampolgárok véleményét az iskolai buszoztatással kapcsolatban. Tehát még egyszer: oktatási államtitkár, iskolai buszoztatás, konzultáció, emberek véleménye.

Még mielőtt ez megtörtént volna(?!?!), a Klebelsberg Központ (lánykori nevén Klik) leveleket küldött szerteszét az országban, hogy arra „kérje” az iskolákat, a kirándulásokat úgy szervezzék, hogy 23 és 4 óra között a sofőrök mindenképpen tartsanak pihenőt egy szálláshelyen. Röviden: központ, levél, iskolák, buszoztatás.

Aztán lecsengett a konzultáció, amit 30 ezren (ó, az istenadta nép!) kitöltöttek, és meglepő módon összességében azt válaszolták, hogy igen, biztonságosabban kell buszoztatni az iskolásokat a kiránduláson. Hurrá.

Majd jött megint Palkovics, és nagy garral bejelentette, hogy akkor itt és most az Emberi Erőforrások Minisztériuma neki is lát egy jogszabály-módosításnak, hogy a veronaihoz hasonló tragédiák ne történhessenek többé. Vagyis: oktatási államtitkár, konzultáció végeredménye, jogszabály-módosítás.

Tiszta sor, nemde?

Nem.

Mert most, hogy a veronai busztragédia óta eltelt csaknem négy hónap, az össznemzeti egyeztetés óta meg lassan kettő, nagy hirtelen kiderült, hogy minden megy a maga útján, csak a Klebelsberg Központ nem csinálja azt, ami leginkább a dolga lenne. Például kártérítést fizetni (a megfizethetetlenért) a családoknak, azt nem akaródzik.
Van ugyanis az a szomorú tény, hogy a Klebelsberg Központ korlátlan kártérítési felelősséggel rendelkezik, amennyiben a biztosító kerete nem lenne elegendő a kártérítések, sérelemdíjak maradéktalan kifizetésére. Jelen esetben a biztosító 1,6 milliárd forintig állja a számlát, az e fölötti összeget kéne a központnak fizetnie, felső korlát nélkül.

Erre aztán jön Balog Zoltán miniszter, és miután kiderül, hogy az áldozatok hozzátartozói nem kapták még meg a kártérítést, azt találja mondani, hogy „nincs semmifajta jogi vonatkozása annak, hogy mit tehetne ezért akár az intézményfenntartó, akár az iskola, miután nem iskolai rendezvényen történt ez a baleset”. Szóval akkor: miniszter, nem iskolai, nem fizetnek...

UNISONO NEMZETKÖZI ÉRTÉKELÉS: ERŐS JELZÉST KAPOTT AZ ORBÁN-KORMÁNYSTRASBOURGBÓL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.18.


A vezető német konzervatív lap már azon töpreng, vajon Orbán a nyílt elnyomást is beveti-e a putyini és erdogani úton haladva. Az uniós szavazati jog elvesztésétől a politikusnak a lengyelek miatt nem kell félnie, de közben nő a konzervatívokra nehezedő nyomás, hogy végre érdemben tegyenek valamit a folyamatos magyar jogsértések miatt. Orbán legérzékenyebb pontja a pénz, ezért a szerkezeti támogatásokat kellene megvonni - veti fel egy német lap. Az Európai Néppárt ugyanakkor elsietettnek tartja a tegnapi döntést, bár egyre több képviselőjüknek elege van abból, amit a magyar kormányfő művel. Orbánnak arra kell felkészülnie, hogy jövőre, tehát éppen a választás évében köhögni kezd a magyar gazdaság motorja. 

FAZ

A vezető német konzervatív lap azt latolgatja, vajon nem tér-e rá hamarosan Orbán Viktor is a nyílt elnyomásra, miután az agyafúrt magyar politikus pontosan olyan eszközöket vet be a bírálók ellen, amelyek Putyin és Erdogan kezdeti módszereire emlékeztetnek. „A lehetetlenné tett demokrácia” című kommentár megjegyzi, hogy az EU által kifogásolt törvények önmagukban nem jelentenek veszélyt a demokráciára. De ha összességükben nézzük őket és ehhez hozzávesszük a Fidesz brutális retorikáját, akkor már egészen más kép kerekedik ki. Orbán taktikailag túl jó ahhoz, hogy frontális támadást intézzen a demokratikus intézmények és az alapjogok ellen, de egyre inkább kiüresíti azokat. Ezért van igaza a többségnek az Európa Parlamentben, amikor úgy foglal állást, hogy Magyarország ügyében vizsgázik az EU, mármint hogy kész és képes-e az unió reagálni, hiszen alapértékeinek a megsértése a tét. A gond csak az, hogy a kormányok az egyhangúság elve miatt addig semmit sem tudnak tenni, amíg a lengyel kormány a demokratikus intézmények szétverésén ügyködik.

New York Times/Reuters

Az unió szabályai egyhangú döntést írnak elő, így nem valószínű, hogy a nacionalista Orbán-kormány elveszítse a szavazati jogát a tegnap elhatározott eljárás következtében. Hiszen a lengyelek meg tudnák vétózni a lépést. Ezzel együtt az Európai Parlament kemény figyelmeztetést küldött Budapestnek, mármint hogy nagyon is figyeli, mi történik Magyarországon. A jelentés hozzáteszi, hogy 2010 óta a miniszterelnök kiiktatta a hatalma ellenőrzésére szolgáló fékeket, átvette a sajtó nagy részének irányítását, megkurtította az Alkotmánybíróság jogkörét és a saját embereit rakta a közhivatalok élére. Szíjjártó Péter elutasította a strasbourgi határozatot, mondván, hogy az új támadás Soros György hálózata részéről. Mint mondta, az európai intézmények láthatólag képtelenek elfogadni, hogy a magyar kormány olyan migrációs politikát folytat, aminek kizárólagos célja, hogy szavatolja az ország biztonságát...

EGY RECENZIÓ-KÍSÉRLET. DORA KAPLÁROVÁ EGY FÉRFI C. KÖNYVÉNEK ISMERTETŐJE

SZLÁVTEXTUS BLOG
Szerző: Hanzelik Gábor
2017.05.18.


Ezt a címet adtam, mert mit lehet mondani akkor, ha Esterházy Péter ír egy könyvet, ezt valaki lefordítja (szlovákra?), ami a kezébe kerül egy cseh írónőnek, amire ő ír egy választ, ez pedig egy magyar műfordító kezébe kerül, aki pedig lefordítja magyarra? Hogy igazából Hrabal nagy utazása? Hogy Hrabal elindult, majd a következő állomáson beült mellé Esterházy, és jó pár állomással odébb bekéredzkedett Dora Kaprálová is?

El tudom képzelni ezt a jelenetet, bizonyára tele lenne humorral és kedves, emberi esetlenségekkel, de nem fedné a valóságot. Kaprálová valóban egy Esterházy-szövegre írt választ, de a dolog innentől kezdve teljesen önmozgó lett. Valami olyasmivel foglalkozik ez a szöveg, hogy hány arca lehet az emberi szeretet tárgyának, amennyiben csakis nyelvtanilag értelmezzük tárgynak, amúgy viszont személynek. És hogy három-négy arc után rájövünk, hogy nem is az arcok sorozata volna az, amiről a szöveg szól. Sokkal inkább a viszony. A szeretet, vagy éppen a gyűlölet, ha úgy értelmezzük, hogy ez is csak egy fajtája a szeretetnek. A szöveg ennek megfelelően nagyfokú szabadsággal dolgozik, hiszen a történeteket összefogó motívum az pusztán csak a viszony a másik ember felé, és nekem világ életemben problémám volt, hogy bármit is mondjak egy szövegről, ami ennyire szabad akar lenni...

A SZANKCIÓK ALIGHA, VISZONT SZIGORÚ MONITORING LESZ - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Csernyánszky Judit
2017.05.18.


Aligha vezetik be Magyarország ellen a szankciókat, de a figyelmeztetés példátlan és elég kínos – így foglalható össze az Európa Parlament tegnapi szavazása nyomán, a Politico európai kiadásában megjelent cikke.

Az uniós véleménynyilvánítás azt mutatja, maguk az Európai Néppárt tagjai is rendkívül frusztráltak, hisz Orbán Viktor kormányának intézkedései – a kvóta-ellenesség, az Állítsuk meg Brüsszelt kampány, a civilek elleni törvénytervezet és a CEU-s törvény - miatt át kellett lépniük azt a kényes határt, amire a korábbi egységes szavazások során még nem akadt példa - tudósít a Politico.

Az amerikai San Francisco Gate (SF Kapuja) is beszámol a puritán tényekről az Euronews híradásából Viviane Redinget, az Európai Néppárt tagját, uniós biztost is idézve, aki így fogalmazott:
„Egyre több embernek lett elege. Mert ez nem csak egykét törvényszegést jelent, hanem azoknak az alapvető értékeknek a valóságos és szisztematikus megsértését jelentik, amelyek nemcsak az Európai Unió, de a mi közös pártunk, a Néppárt alapjait is megrengették.”...

Másik nyilatkozóként Deutsch Tamást idézték: A határozati javaslat a baloldali, de legfőképp a magyar baloldali pártok kezdeményezése a magyar választások befolyásolására. A mi véleményünk az, hogy a határozat hazugságon, a tények elferdítésén alapul – fogalmazott az Európai Néppárt Fideszes tagja. Megjegyezzük, az amerikai média azért vette át, mert a határozattervezet szerint a kormánynak egyezségre kellene jutnia az amerikai intézményekkel is annak érdekében, hogy a CEU Budapesten maradhasson. Az AP amerikai hírügynökség anyagát vette át a legtöbb médium, így a US News and World Report is, amely szerint könnyen megeshet, hogy megvonják hazánktól az uniós szavazati jogot. Egy liberális képviselő nyilatkozata pedig kitér a média – és a vallásszabadság korlátozására is, valamint a jogrendszer kormányzati ellenőrzés alá vételére, amelyek szintén nagy súllyal estek latba a Magyarország elleni szavazáskor...

MITŐL ÉREZZÜK BOLONDOKHÁZÁBAN MAGUNKAT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.05.17.


Egy érdekes cikk jelent meg “The little boy president” (“A kisfiú elnök”) címmel a CNN online oldalán Michael D’Antonio tollából. A szerző az írás elején idézi Trump vallomását, amelyben azt mondja, “ha megnézem magamat elsőosztályosként, és ha megnézem magam most, alapvetően ugyanaz vagyok.” Nem lát különbség mostani és 6 éves önmaga között.

Ennél pontosabban nem lehetne leírni a diktatúrára hajlamos személyiséget. Örökre gyerek marad. A tragédia az, hogy az elsőosztályos kisfiú az Egyesült Államok elnöke. Nem felnőtt, kiszámíthatatlan, impulzív és éretlen. Trump pontosan úgy viselkedik, mint amit egy 6 éves kisfiútól várnánk, miközben az ő hangulati ingadozása diktálja a felnőttek világát és a világ legerősebb nemzetének döntéseit.

Hatéves kisgyerekek vezetik a világ egyes országait, akik megrekedtek a gyerekkorban és a gyerekkori álmaikat, vágyaikat valósítják meg. Vagy éppen a gyerekkorban szerzett sérülést torolják meg a világon. Az egyik lóháton vadászik medvékre, amit a James Fenimore Cooper könyvekben olvasott, félmeztelenül lovagol, a másik futballstadiont épít a falujába, odaviszi Puskást és meghívja a Real Madridot. Kisvasútat épít, szereti a mozdonyt.

Ebben azonban nem merül ki az infantilis elmebeteg diktátor kórképe, mert az infantilis vezető képtelen felmérni a döntései és a felelőssége súlyát. Mint egy kisgyerek, hárít, soha nem ő a felelős, ő nem tehet semmiről. A vérengző diktátorok nem érzékelik, hogy valódi embereket ölnek meg, hanem mintha csak játszanának, és a játékban felhalmozódott düh vagy harag levezethető lenne az élő embereken...

NEM TUDOM, DE NEKEM A KORMÁNYFŐ GYANÚS - EGY MAGYAR EMBER NAPLÓJÁBÓL (KARINTHY FRIGYES UTÁN SZABADON)

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerő: Zsebesi Zsolt
2017.05.17.


Április 25.

Nem tudom, de nekem a kormányfőm gyanús. Az Európai Parlamentben egymást sarkát taposva küldték el a bánatos francba Orbán Viktort. Habzó szájjal kérték számon rajta a demokráciát, az uniós normák betartását, a szövetségesi szolidaritást – még azok is, akik egyébként szeretni szokták, most utálattal közeledtek hozzá. De Orbán Viktor elmagyarázta, hogy ez csak azért van, mert irigyek a sikereinkre, nem tudnak lépést tartani az innovatív magyar megközelítésekkel, továbbá Soros György áskálódik a háttérben ezerrel.

Április 27.

Valami jót kitaláltam ma, mert nekem nagyon gyanús volt a Viktor. Amikor azt hitte, hogy alszom, lassan felöltözött mindig és elment hazulról. Madzagot kötöttem a lábára, hogy tudjam, merre jár, mert mindig valamilyen égetni való diktátorral randizott. Hol Putyinnal, hol Erdogánnal, hol a kínai kommunista vezérekkel, hol meg Lukasenkával, vagy hozzá hasonló volt szovjet tagköztársaságok autoriter vezetőivel. Az volt csak fontos, hogy olyan legyen, akit Nyugat-Európában, vagy az USA-ban utálnak.

Április 28.

Már régebben meg akartam írni a naplómba, hogy nekem gyanús a kormányfőm. Ma este hazajövök, és le akarok feküdni, hát nem lehet lefeküdni, mert a kormányfő már lefeküdt mindenkivel, aki csak valamiért is cseszegeti az EU-t, vagy az USA-t, vagy úgy általában a nyugati civilizációt. Érdekes, hogy olyanokkal is, akik nem ismerik a rovásírást sem, sőt, ők találták fel az arab számokat...

ESTERHÁZY INTELME

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.05.17.


...Orbán megnevezhetetlen rendszerében nem csuknak le senkit ha nem kussol, legfeljebb elvesznek tőle pár apróságot, a polgártól azonban elváratik, hogy ne legyen passzív. Küldje szépen vissza a levelezőlapot, hogy a rezsim megtudhassa róla, hogy inkább szeretne egy jutifalit a nemzet atyjától, minthogy egy migráns elvegye a römikártyáját, vagy, hogy mennyivel jobb lenne, ha ingyen lenne a sör, mintha például jól fejbe vernék egy gumityúkkal. A polgár pedig visszaküldi azt a levelet, próbálja elolvasni a pártlapot, hogy mit is kellene mondania a Sorosról, meg a Sorosról vagy például, csak a példa kedvéért, Sorosról. A polgár nem érti a CEU-t, azt sem érti, hogy miért nem lehet egyszerűen csak belezsidózni a nagybudapesti éjszakába, minek ide ez a sok komplikáció, de szeretne szegény valamit hazudni a CEU-ról, valami olyat, ami felkeltheti a kerület fontos ember figyelmét, hátha meglesz az a trafik. Az igazságot azonban sajnos nem ösmeri. 

Ez a rendszer felismerte, hogy 1944 óta nem sok minden változott az emberek lelkében. Meglepően sokan lehetnek, akik ha úgy adódna figyelemreméltó dolgokat cselekednének egy ezüst étkészletért. A rendszer azt is tudja, hogy azok az emberek, akikre a hatalmukat bazírozzák, tehát azok, akik ellenállhatatlan vágyat éreznek mások ezüst étkészletei iránt, és tulajdonképpen egy szolíd, mondatnók decens tömeggyilkosság is csak akkor zavarná őket, ha végig kellene nézniük, szenvednek a hazudozástól. Nem magától a hazudozástól, nem a hazugság aktusától, hanem a hazugsághoz szükséges alanyok és állítmányok helyes sorrendbe helyezésétől.

A rendszer, meg rendszerné, meg a kis rendszerke, élvezi ezt az egészet, élvezi, hogy a polgár kétségbeesetten próbál megfelelni a trafikért, kisboltért, pénzecskéért, álláskáért.

Élvezi a kutyanehézséget a kutyatekintetben, mert ez a rendszer sajnos nem bír magával.

HÁBORÚBAN ERŐS, BÉKEIDŐBEN DARABJAIRA HULLIK


KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.05.17.


Nem hiszem, hogy van élő ember (ja, amúgy ma csak 15 milliárdot vitt el Mészáros Lőrinc univerzális zsenialitása a közösből), aki őszintén és tiszta szívéből örülni képes annak, hogy túl sok évnyi faszakodás és indokolatlan udvariaskodás/jóhiszeműség után az Európai Unió, úgy értem európai polgárok által demokratikusan megválasztott képviselők ma úgy szavaztak, ahogyan.

Miután két hete a magyarok fideszesek istene féltérdre kényszerítette, majd a padlót is felmosta velük, történelmi győzelmet aratva felettük, ma úgy alakult mégis, hogy a magyarországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el az Európai Parlament plenáris ülése. Ez úgy volt lehetséges, hogy a gaz szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali választottak mellett az orbáni ámokfutáshoz türelmesen asszisztáló pártcsalád egyik-másik tagjának is elege lett és szavazott.

Az elfogadott állásfoglalás legfontosabb kitételeit csak azért sorolom fel, hogy legyen értelmezési keretünk ahhoz, amit a narancssárga propaganda mától még nagyobb erővel tol bele az arcunkba. Az EP 751 képviselője közül 393-an
a 7-es cikkely aktiválását követelik, és utasítják az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságot arra, hogy készítsen plenáris szavazásra kerülő különjelentést Magyarországról;
felszólítják a magyar kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a menedékkérőkkel és civil szervezetekkel kapcsolatos szabályokat szigorító törvényeket, és állapodjon meg az amerikai hatóságokkal a CEU ügyében;
felszólítják az Európai Bizottságot, hogy szigorúan ellenőrizze az uniós források magyar kormány általi felhasználását.

Hogy a magyar kormány ET-szavazati joga, illetve az uniós források de facto megvonásáig milyen hosszú és göröngyös út vezet, azt nem részletezném (ITT és ITT erről részletesen lehet olvasni), leginkább azért, mert itt a riposzt: megtámadták Magyarországot, Soros-jelentés, báncsák a magyart...

CONTEO, MINT PROGRAMPÓTLÓ

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.05.17.


Az Index-en azösszeesküvés-elméletek közé utalták egyelőre azt, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a jelenlegi miniszterelnök külföldi bankszámláinak létét sugalmazta. Vagy a korábbi létezést. Azzal a körítéssel, hogy az oroszok ezzel tarthatják sakkban Orbán Viktort. Akinek különben a legegyszerűbb az lenne, ha beismerné a számlák létét.

Azon egyszerű okból kifolyólag, mert lassan csak a vakhitű orbanisták tartoznak a Fidesz szavazótáborába. Meg azok talán, akiket maga a rendszer tart fogva, illetve zsarolható állapotba. Az pedig már 2014-ben kiderült, hogy a teljes országgyűlés fel tud többségi képviseltség nélkül állni. Akik nem mentek el szavazni, azok véleményéről ugyanis ez az egyetlen dolog. Habókos víziók licitje azon tanakodni, hogy kire szavaztak volna, ha szavaztak volna. Akkor is, ha a legutóbbi népszavazás példáján láthattuk: a Fidesz vezetését még egy érvénytelen szavazás sem tart vissza semmitől a kommunikációban. Ha a 2014-es választást egyfajta főpróbájának tartjuk, hogy miként lehet a képviseltségi kisebbséget parlamenti kétharmaddá konvertálni, akkor Orbánnak nem igazán kell tartania attól, hogy Gyurcsány bármilyen akciója megrendíti a posztját. Ameddig a hitbizományosai, vazallusai, és az általuk mozgatott gépezet a rendelkezésére áll.

Már csak azért is, mert alapvetően mesteri módon engedték el eddig is néhány információ kezét. Folyamatosan hagyva szivárogni a pletykákat, híreket, részinformációkat arról, hogy Orbánnak vannak-e strómanjai, mennyi pénze van. Illetve nincs. A kormányhoz közeli támogatókat folyamatosan szoktatva a gondolathoz. Hozzácsapva azt, hogy mindenért gyurcsányahibás. Meg Soros. Aki ugyebár pénzember. Így az orbanizsmut vallásként követő tömegeknek egy pillanat alatt beadnák, hogy Orbánnak ugyan nincs bankszámlája, de ami van, azt is Soros nyitotta az ő nevére. Csak azért, hogy lejárassa. Egyben a dokumentumokat egyenesen Gyurcsánynak adva. Aki ugyan azt állítja, hogy orosz kapcsolatok adták át betekintésre. De természetesen nem. Mert Soros. Orbán tehát nyugodtan kiállhatna egy ilyen kontraelmélettel. S a hívek lelkesen nyáladzva, a gondolkodás legkisebb jele nélkül cuppannának rá...

HARRACH PÉTER A SZÖVETKEZETI BRIGÁDVEZETŐ

LENDVAI ILDIKÓ BLOGJA
Szerző: Lendvai Ildikó
2017.05.17.


Ez a kormány a legmaradandóbbat talán a nyelvészet terén alkotta.

Emlékszünk még az emberminisztérium jegyzékére a tiltott szavakról, amelyben pl. a "szegény" szó is tilosnak minősíttetett. Ennél árnyaltabb módszer a szavak tökéletes átértelmezése (ld. például a nyugdíjvagyon "'védelmét" vagy a szociális érzék teljes hiányáról tanúskodó "szociális" temetést, egyáltalán a "fiatal" "demokraták" terminust.)

Aztán van még az eredetileg szép és fontos dolgot jelentő szavak megutáltatása. Ez várt az unos-untalan használt "nemzeti" jelzőre, de a "konzultáció"-ra és az "együttműködés"-re is.

Most ismét egy pozitív fogalom válhat újra taszítóvá: a "szövetkezés". Nem is a jó szándékát vitatom feltétlenül a "közérdekű nyugdíjas szövetkezetek"-ről szóló törvényjavaslatnak, de az biztos, hogy a kormány azt a problémát akarja enyhíteni vele, amit csakis maga okozott. De ahelyett, hogy ezt elismerné, közérdekről és az idősebb nemzedék tapasztalatainak átadásáról hablatyol...

ÍGY UGRÁLTATTA A FIDESZ A FÜGGETLEN POLGÁRMESTEREKET A NÉPSZAVAZÁSI KAMPÁNYBAN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2017.05.17.


Egy független polgármester elküldte az Átlátszónak, hogy a tavalyi kvótanépszavazási kampányban miként folyt a kistelepülési polgármesterek mozgósítása a Fideszben. Hasonlóra készülhetünk 2018-ban is.

A 2016-os kvótanépszavazási kampány a 2018-as országgyűlési választások a főpróbája volt a kormányzati propagandalapok szerint, és szerzőnk véleménye szerint is. A választók mozgósítása kulcselem a modern kampányokban. A Fidesz széles eszköztárat bevetett annak érdekében, hogy minél többen járuljanak az urnához. Végül mindez eredménytelen volt, mert nem adott le érvényes voksot a szavazásra jogosultak fele, hiába volt ez minden idők legdrágább kampánya.

A Gyürk András Európai Parlamenti képviselő által irányított kampányban végülis az ország 106 egyéni választókerületéből csak kevésben sikerült a szavazók több, mint felét urnához csábítani. Nyitrai Zsolt az egri központú választókerületben, az Átlátszóhoz került levél alapján sok mindent megtett, de nem tudott csak 43%-os érvényességet felmutatni. Az is kevésnek bizonyult, hogy egri várvédőként pózolt Németh ”Rezsi tábornok” Szilárddal.

A körzetben lévő egyik kistelepülés független polgármestere juttata el lapunkhoz azt a levelet, amelyben Nyitrai Zsolt stábja pontosan leírja, hogy mit kell tennie az egyébként pártfüggetlen polgármesternek a mozgósítási kampányban.

A pozícióhalmozási és összeférhetetlenségi botrányában kétes hírnévre szert tett Oroján Sándor megbízásából elküldött levélben az általános politikai tanácsokon túl, érdekes elemek is vannak. A call center működését, a szavazóköri delegáltak étkezetését, és a hangosautó használatát is felajánlotta a választókerületi kampánycsapat...

NEM IDEGEN HATALOM, HANEM A VALÓSÁG RONTOTT RÁ BRÜSSZELBŐL A MAGYAR KORMÁNYRA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.05.17.


Bár a magyar sajtó nagy része a 7-es cikkelyen pattog a mai Európai Parlamenti döntés után, ez csak egy szimbolikus tétel, amelynek iszonyatosan pici az esélye, hogy átmegy. Ami ennél fontosabb, hogy most Brüsszel üzent a Lendvay utcai Fidesz-székházba: tessék visszavonni a CEU-törvényt, a civilek basztatását és a tranzitzónáról szóló törvényt, ha ezentúl is az EU nevű klubba akartok tartozni.

A döntés azért érdekes, mert a 7-es cikkelyt még soha egyetlen tagállam ellen sem alkalmazták, ez az unió atombombája, amely a szavazat megvonásával, súlyosabb esetben pénzmegvonással is járhat. De ahhoz, hogy bevessék ezt a bombát, hosszú úton kell végigmenni, amelynek a végén a tagállamok döntenek. Azt biztosra vehetjük, hogy a jelenlegi lengyel kormány megvétózná, ahogy Orbán is vétót ígért, ha a lengyelekkel szemben vetnék be ezt a javaslatot.

Jelenleg pontosan ezért fontosabb is az EP többi kérése. Egy hónappal ezelőtt az Európai Parlamentben megtartott vita előtt jelentette be az Európai Bizottság, hogy a CEU témájában kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen. Akkor a Bizottság, és pár nap múlva a Néppárt is jelezte, egy hónapot ad a magyar kormánynak, hogy a CEU és a civilek kérdésben, valamint az Unió elleni kampány kapcsán gondolja meg magát.

Ebben az egy hónapban a magyar kormány semmit sem tett, hogy változzon a Parlament, a Néppárt és a Bizottság álláspontja. Lényegében hagyták kifutni ezt a mostani helyzetet. A háttérben a kisebbik német kormánypárt, a bajor CSU kapcsolatain keresztül próbáltak hatni a Néppártra, de ez nem sikerült (bár a teljes CDU/CSU frakció a javaslat ellen szavazott), végül a baloldal a liberálisok, a szocdemek, és a zöldek javaslatát fogadta el több néppárti átszavazó képviselő szavazatával együtt...

LUSTA, OSTOBA FASZ VAGY!

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.05.17.


Igen, Te. Örülsz bazmeg, hogy az EU épp megkezdte a kivágásunkat. Mert annyi agyad nincs, hogy fölfogd: ez része Orbán tervének. Ezért volt Kínában, ezért szopta le megint Putyint. Mert csak így tarthatja meg a hatalmát. Mindig találsz valami kifogást, hogy miért ne menjél tüntetni. Pedig tudod, hogy CSAK így lehet lenullázni Orbán táborát, de Te ezt is jobban tudod. Vasárnap megint tüntetés, és negyedannyi jelentkezővel mint korábban. Mi van Veled, bazmeg? Megbukott Orbán, azért nem emeled föl a segged? Egy frászt. Azért nem, mert lusta vagy.

Igen, van aki külföldi, beteg, vagy annyira szegény, hogy nem tud jönni. Oké, de Ők tán ha az Orbánt eltávolítani akarók negyede. A többi háromnegyed mit csinál? Kommentel a fészbukon. Cica, kutya, napi okosság. Ja, meg elmondja azoknak, akik mennek tüntetni, hogy hogyan kéne csinálni. Nem, Ő nem csinálja, mert lusta és ostoba, de tanácsadni azt tud. Tudod mit: kurvára nem vagyok kíváncsi a tanácsaidra. A passzivitásod, a lustaságod Orbán hatalmának melegágya. Rád támaszkodik teljhatalma kiépítésében. Te magad vagy Orbán hatalomban tartója.

Ne gyere azzal a hülye rizsával sem, hogy dolgozol épp. A tüntetések hétvégén vannak, akkor megintcsak sokkal kevesebben dolgoznak, mint hétközben, ráadásul a munkavállalónak vannak általa kivehető szabadnapjai, és két hétre előre tudható, mikor lesz nagy tüntetés. De nem bazmeg, Te nem veszel ki szabadságot. Mert annyira Neked nem fontos. Inkább döglesz otthon, nézed a focimeccset, a Forma1-et, aztán meg elpicsogod a fészbukon, hogy csúnyaorbán. Nem, nem Orbán bassza szét az országot. Ő csak azt teszi amit Te megengedsz Neki. És mint látszik, MINDENT megengedsz.

TE MAGAD VAGY A HAZAÁRULÓ.

AZ EU BEKEMÉNYÍTETT, ORBÁN MOST ÖRÜL CSAK IGAZÁN


B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.05.17.


Ha azt gondolta, hogy ez most egy nagy fenékberúgás a Pártunknak és Kormányunknak, nagyon téved. Most bontják a pezsgőt. 

Mindaddig, amíg lesz két-két és fél millió megtévesztett, sötétségben hagyott magyar szavazó, akihez csak a Fidesz propagandája jut el, nem lesz vége az őrületnek és az egész ország veszít. A Fidesznek csodálatosan jól jött most az Európai Parlament határozata, hiszen pontosan erre játszottak: hogy minél jobban élesedje a konfliktus.
Kezdjük az elején: mi történt?

A Fidesz hosszú ideje lavírozik az EU és Oroszország között, egyet ide, egyet oda lépve. Miközben lépésről-lépésre építik le a demokráciát, sajtószabadságot, jogállamot, ezerrel mennek el az EU-s támogatások a haveroknak.

Nyilvánvaló volt, hogy az EU-nak, legyen akármilyen lassú és bonyolult gépezet, előbb-utóbb ebből elege lesz.

Ez most történt meg: a Magyarországgal kapcsolatban beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülése. Ennek lényege, hogy az EP megkezdi az előkészítését az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindításának Magyarországgal szemben. Ennek vége az lehet, hogy Magyarországtól megvonják a szavazati jogot és (később, akár) az uniós támogatásokat is.

Az előterjesztést a szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali képviselőcsoport együtt nyújtotta be. Az indítványt a parlament 751 képviselője közül 393 támogatta, a Fidesz pártcsaládjából is szavaztak rá igennel.
A határozat kimondja, hogy Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének.

A képviselők az állásfoglalásban többek között arra is felszólították a magyar kormányt, hogy
helyezze hatályon kívül a menedékkérőkkel
és civil szervezetekkel kapcsolatos szabályokat szigorító törvényeket
és állapodjon meg az amerikai hatóságokkal a CEU ügyében, hogy az egyetem továbbra is szabadon működhessen Budapesten.

Ezért az EP utasítja belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságát, hogy készítsen jelentést Magyarországról. A jelentés elkészültével újabb szavazás jöhet, az uniós szerződés hetedik cikke első lépésének megindítására.
Ez tehát egy politikai állásfoglalás, amelynek egyelőre nincs semmilyen konkrét jogi vonatkozása – a jelentésen kívül. Viszont ekkora pofont még nem adott az EU a magyar kormánynak.

A Fidesz és Szijjártó válasza borítékolható volt.

Egy mondatban is le tudjuk írni: Soros György.

(Az elvtársak nem találták a féket a dilivonaton és vidáman elrobogtak vele Diliországba. Bárcsak így lenne ötösünk a lottón, nemde?)...