2023. október 18., szerda

AZ ABLAKOKAT BE KELLETT SZÖGELNI, NEHOGY A KERETTEL EGYÜTT ESSENEK KI – MÉLTATLAN KÖRÜLMÉNYEK URALKODNAK A MAGYARORSZÁGI SNI-INTÉZMÉNYEKBEN

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2023.10.18.


A szakszervezet vizsgálatot sürget a munkaerőhiány és a rossz állapotú épületek miatt.


Gondok vannak a fűtéssel, a szigeteléssel, a vízvezetékekkel. Az ablakokon besüvít a szél, egy dugulás miatt pedig előfordult, hogy csak egy használható vécénk volt harminc gyerekre – nyilatkozta a Népszavának egy dunántúli Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) pedagógusa. Az intézményben, amely egy iskolából és egy kollégiumból áll, sajátos nevelési igényű, vagyis SNI-s gyerekekkel foglalkoznak; vannak köztük tanulási vagy magatartási nehézségekkel, értelmi fogyatékossággal küzdők, autisták, mozgáskorlátozottak. Utóbbiak esetében az is kihívást jelent, hogy az épület nem akadálymentesített, így például a tolókocsis gyerekeket a gondnoknak kell cipelnie a lépcsőkön.

Télen a fűtéssel is vannak gondok, mert az iskola és a hozzá tartozó kollégium ugyanarra a rendszerre van kötve, és ahhoz, hogy a kollégiumban is megfelelő legyen a hőmérséklet, a főépületben gyakran olyan meleg van, hogy ablakot kell nyitni. – A fűtésszabályozón mi nem tudunk állítani, ráadásul az egy olyan helyre van szerelve, ahol gyakran rásüt a Nap. Ha ettől a készülék felmelegszik, a fűtés lekapcsol – mesélte a pedagógus. Mindemellett munkaerőhiánnyal is küzdenek, öt betöltetlen gyógypedagógus álláshelyük van. A hiány miatt keletkező feladatokat is azoknak kell ellátniuk, akik az intézményben dolgoznak, gyakran túlórában. – Ezeket a túlórákat a tankerületi központ kifizeti, de a túlterheltség így is nagy. Vannak olyan „egyemberes”, például viselkedésproblémás gyerekeink, akikre mindig külön oda kell figyelni. Ráadásul rengeteg adminisztratív munkát is el kell végezni, sokszor ugyancsak túlórában. Ezt már nem fizetik ki – mondta.

Hasonló állapotokról számolt be lapunknak egy délkelet-magyarországi EGYMI tanára is. Hozzájuk nemcsak iskola, hanem egy óvoda is tartozik, ahova egyre több SNI-s kisgyermek jár.

– Vannak értelmileg akadályozottak, autisták, hallás- és látássérültek. Szakemberből viszont egyre kevesebb van, a többségük idős, sokan idén is elmentek nyugdíjba.

Nagyon sok munka hárul a gyógypedagógiai asszisztensekre – nyilatkozta. A munkaerőhiány miatt gyakran előfordul, hogy a 250-260 fős intézményben csoportokat kell összevonni, ami további kihívásokat jelent. Ugyanis, ha egy csoportba 16-17, különböző igényű gyermek kerül, akikkel szinte egyenként máshogy kellene foglalkozni, a megfelelő ellátásukat nagyon nehéz megoldani egyetlen gyógypedagógussal és asszisztenssel. A pedagógus azt is elmondta, az épület is nagyon rossz állapotban van: az ablakokat be kellett szögelni, mert ha kinyitnák őket, félő, hogy a kerettel együtt esnének ki...

IVÁNYI GÁBOR: „SZÓLTAK, HOGY VISSZA KÉNE VENNI ÉS KEVESEBB ROSSZAT MONDANI ORBÁN VIKTORRÓL”

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA / BÁTHORY RÓBERT
2023.10.17.Iványi Gábor már tíz évvel ezelőtt is kapott levelet, amelyben azt kérték tőle: írja össze, kiknek adja át az intézményeit. Ingyen. A lelkipásztor szerint erős és egyenes üzenet volt: ha nem így tesz, baj lesz. Nem tett így, baj lett. A templom a zaciban, milliárdos állami kártérítés, bírósági perek, adósságok és erősen mínuszos egyenleg, pedig állami feladatokat látnak el. A lelkész úgy véli, a MET tönkretétele – a törvényektől kezdve az adóhatóságig – mind-mind a kormányfő műve. „Ez mind Orbán Viktor. Se a NAV-nak, se a belügyminiszternek, egyetlen miniszternek, senkinek nincs semmiféle mozgástere.” Iványi Gábor lelkipásztorral Báthory Róbert interjúzott.

00:00 Milyen kapcsolatban voltak Orbán Viktorral? 
02:26 Miben kellett volna hallgatnia vagy hazudnia? 
02:56 Szóltak, hogy be kellene állnia a sorba 
10:29 A nem létező tandíj 
11:38 A Lölö-jelenség 
14:05 A rendbehozott intézmények átadása 
16:50 Sajnálja Lévai Anikót

PUTYIN NEMET MONDOTT ORBÁNNAK A BÉKÉRE, DE ENNÉL IS NAGYOBB A KOPPANÁS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI ONLINE
2023.10.18.


Nem tudni, mivel sokkolta Putyin Orbánt, mit jelentett be, mire utasította, de Orbán olyan ideges lett, olyan rettegés vett erőt rajta, hogy képtelen volt kontrollálni a mozdulatait. Azt nem gondoljuk, hogy csak annyi történt volna, amit az Index szerint Szijjártó bejelentett, miszerint Putyin nemet mondott Orbánnak a békére. Ennél többnek kellett történnie, mert Orbánon nagyon látszott, hogy keményen beszóltak és ellentmondtak neki.

Ez egyébként nemcsak Orbánon, hanem Putyinon is látszott: a tömeggyilkos hóhér cseppet sem volt kedves. Mellébeszéltek a nyilvánosság előtt, az energiáról és a párbeszédről ment a locsogás, de látszott, hogy a zártkörű megbeszélésen nem ez volt a fő téma. S az nagyon nem tetszett Orbánnak, de Putyinnak sem, ütköztek a nézetek. Kettőjük közül Putyin volt határozott, mint aki helyére tette Orbánt, aki olyan zavarban volt, hogy figyelni sem tudott. Látszott, ki itt a főnök.

De már önmagában az is égés, amit Szijjártó elmondott a találkozóról, miszerint Putyin nem állt be Orbán „béketáborába”, hanem elutasította a békéről szóló handabandát. Ez azt is jelenti, hogy nem támogat semmiféle békejavaslatot, s az a legkevesebb, hogy Orbánnak elmagyarázta, szálljon le a „béke” szövegről, itt nem lesz béke. Orbán pedig nem lesz sem a béke apostola, sem a közvetítője, hanem kopjon le, ne szóljon bele a nagyok dolgába.

Ez azért is érdekes fejlemény, mert Orbán „béke” szövege arra irányul, hogy az ukránok támogatásának vessen véget a Nyugat, Ukrajna fogadja el, hogy elveszítette az oroszok által megszállt és elfoglalt ukrán területeket, feltételezve, hogy ez már az oroszoknak is elég lenne. Ha Putyin nemet mondott erre, akkor nem tett le az eredeti tervéről, Ukrajna elfoglalásáról és orosz fennhatóság alá helyezéséről, és a további terjeszkedésről.

Az EU, a NATO és Amerika világossá tette, hogy itt mindenki békét akar, ők is, de annak feltétele, hogy az oroszok kivonulnak a szomszéd országból. Egyedül Putyinon múlik a béke és Orbán próbálja Putyinnál elérni, hogy béke legyen: adja fel az agressziót. Orbánnak most lehetősége volt arra, hogy Putyinnal a békéről beszéljen, és az orosz tömeggyilkos helyére tette Orbánt. Nem lesz itt béke, Oroszország vissza akarja szerezni régi területeit.

A megbeszélés után látható metakommunikáció alapján Putyin szorosabbra húzta a gyeplőt és Orbánt olyasmire utasította, ami neki nagyon nem tetszett, s amitől nagy bajba került. Ez többnek tűnik annál, minthogy Putyin nem állt be bohóckodni a „béke” bugrisságba, ez a reakció sokkal súlyosabb helyzetre utal. De már az is nagy bukás Orbánnak, hogy Putyinnal való találkozója nem egy dicsőségmenet, hanem kinyílt a pofonláda és a sallerdoboz.

Orbán nincs ehhez hozzászokva, és lassan most kezdi észrevenni, milyen helyzetbe került. Az oroszok kezéből nincs menekvés. Nincs barátság, nincs adott szó, ez nem a Nyugat. Az orosz tömeggyilkosok nem olyanok, mint az elegáns svéd demokraták. Orbán nyakán kezd szorulni a hurok. Az orosz nyomás és követelés nő rajta. Orbánnak fogalma nincs arról, hogy milyenek az oroszok. Moszkva nem Brüsszel, az oroszokkal nem játszogathat.

Úgy tűnik, hogy Orbán vagy két szék közül esik a pad alá, vagy olyasmit kell támogatnia, ami a kétszínű, kétkulacsos politikai játszadozásába nem fér bele. El kell köteleződni még jobban. Mi azt sem zárjuk ki, hogy Putyin a hosszútávú terveiben – Ukrajna felmorzsolása után – felvázolta Orbánnak a terveit: barátkozzon a gondolattal, hogy az orosz hadsereg bevonul a baráti Magyarországra, hogy megvédje Brüsszeltől és a liberális terrortól.

Putyin Hegyeshalomnál tud legközelebb kerülni Európához. Cserébe Orbán megkaphatja Kárpátalját, de ez az ára. Ezt fogadtassa el a magyarokkal, kezdje el puhítani őket...

NEHÉZ VÉDENI, AMIT ORBÁN MŰVELT, RONTOTTA MAGYARORSZÁG HELYZETÉT, LEGITIMÁLTA PUTYIN HÁBORÚS ÁLLÁSPONTJÁT

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2023.10.18.


Oroszország vagy éppen Kína számára a magyar kormányfő nem egyenrangú partner, csak kihasználják, hogy hazánk a nyugati szövetségi rendszer tagja.


Diplomáciai szemszögből az euroatlanti szövetségesek előtt nehéz megvédeni, hogy Orbán Viktor kétoldalú tárgyalásokat folytatott Vlagyimir Putyinnal Kínában, még akkor is, ha az orosz elnök elszigeteltsége csak informális. Bár elfogatóparancsot adtak ki ellene, Oroszországgal nem lehet teljesen a nullára redukálni a kapcsolatokat – mondta lapunknak Győri Lóránt, a Political Capital geopolitikai elemzője. Megjegyezte, a magyar kormány szeret közvetítőszerepben tetszelegni, s vélhetően ez lesz a kommunikáció a mostani találkozóval kapcsolatban is, ahogyan azt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter iráni tárgyalásainál is tették, noha mindkét ország, azaz Irán és Oroszország esetében is katonai agressziót támogató államokról beszélünk.

– Ezzel próbálják védhetővé tenni az ilyen diplomáciai találkozókat, amelyek azonban sokkal inkább a magyar gazdaság vagy a kormányzathoz közel álló gazdasági szereplők szempontjából fontosak – folytatta Győri Lóránt. – Az orosz energia, Paks bővítése a kormány szerint magyar érdek, más kérdés, hogy minderről nem lenne muszáj miniszterelnöki szinten tárgyalni, hiszen Szijjártó Péter elég sokszor utazik Oroszországba, s ezekben a témákban ő is tudna egyeztetni.

Ezzel szemben az euroatlanti közösség felé nagyon rossz üzenete van egy ilyen diplomáciai akciónak a külpolitikai szakértő szerint, hiszen a nyugati szövetségi rendszerek tagjaként értékeli fel az Orbán-kormány a háborús agresszor Oroszországot, vagy éppen Kínát. Ezáltal pedig megerősíti a Nyugat ellen de facto létrejött új nemzetközi koalíciót Irán, Kína, Oroszország és Észak-Korea részvételével...

TIBORCZ ÉS A 427 MILLIÁRD, PRIVÁT ÜZLETRŐL TÁRGYALÓ ORBÁN, TÍZMILLIÁRDOK ELREJTÉSE – MIT TUDTUNK MEG AZ ORBÁN-RENDSZERRŐL AZ ELMÚLT KÉT NAPBAN?

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2023.10.17.


Tízmilliárdos állami források áramlása magánzsebekbe, privát cég üzletéről tárgyaló Orbán Viktor, népszerű módszer pénzútvonalak elrejtésére – az elmúlt két napban három tényfeltáró cikk jelent meg a Direkt36-tól, a G7-től és a Válasz Online-tól, amelyek részletgazdag betekintést adnak az Orbán-rendszer pénzügyi működésébe. Az alábbiakban összefoglaljuk az öt legérdekesebb újdonságot.

Magáncég nevében tárgyaló miniszterelnök: újszerű, hogy az állam nemcsak tízmilliárdos forrásokat juttat egy magáncéghez, hanem maga Orbán Viktor egyengeti az útját, sőt, tárgyal a nevében.

  • Orbán – aki rendszeresen hangoztatja, hogy nem foglalkozik üzleti ügyekkel – a Direkt36 forrásai szerint 2021-ben Londonban hosszasan győzködte egy befektetési alap képviselőit, hogy adjanak el egy céget a közpénzekből kitömött 4iG-nek. A találkozó fordulópontot hozott, a felvásárlás még abban az évben le is zárult.
  • Orbán már Angela Merkellel is tárgyalhatott a 4iG érdekében a cikk alapján, ugyanis kettejük 2019-es alkuja ágyazhatott meg annak, hogy a Rheinmetall a 4iG befektetője legyen, cserébe azért, hogy megjelenhessen Magyarországon a legnagyobb német fegyvercég.

Névleges pozíciók: ismert milliárdosokról keletkezett az a látszat, miszerint nem ellenőrzik teljes mértékben a névleg hozzájuk tartozó vagyont – legalábbis kívülről nézve megmagyarázhatatlan módon tízmilliárdos nagyságrendben utalnak el osztalékokat, akár Orbán Viktor családja felé.

  • Korábban bemutattuk, hogy a hetedik leggazdagabb magyartól, Jellinek Dánieltől 27 milliárd forint áramlott Tiborcz István felé. Jellinek azóta sem adott erre magyarázatot. A Válasz Online most pedig azt írta meg, hogy a szintén a száz leggazdagabb magyar közé tartozó Balázs Attila környékéről – akinek cégei jelentős állami megrendeléseket kapnak – 11 milliárd forint folyt Tiborcz ismerőséhez.
  • Ahogy most a Direkt36 megírta, az ugyancsak a leggazdagabb magyarok közé sorolt Jászai Gellért, a 4iG elnöke ugyan azt állítja magáról, hogy ő a cég többségi tulajdonosa, az eddig az ő érdekeltségébe sorolt és jelenleg a 4iG közel 40 százalékos tulajdonosaként számontartott magántőkealapba az állam tette be a pénz túlnyomó részét, összesen 72 milliárdot...

A JACHTOS MILLIÁRDOS HÁROM ÉRDEKELTSÉGE IS LEBUKOTT AZ EGÉSZ ORSZÁGOT BEHÁLÓZÓ KÖZÚTI KARTELLÜGYBEN

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2023.10.18.


A NER-jachtok előző generációját birtokló offshore cégbe bevásárló Rencsár Kálmánnal lehet összekötni három olyan társaságot, amelyeket kartellezés miatt meszelt el nemrég a Gazdasági Versenyhivatal. A hivatal az országos méretű és évekig tartó összejátszásban részt vevő cégekre összesen közel 300 millió forint bírságot szabott ki, a legtöbbet a Rencsár-féle érdekeltségekre.

A Mészáros család földközi-tengeri hajózása kapcsán derült ki, hogy a régebbi (a legújabb, 62 méteres szuperjachtnál szolidabb méretű) NER-jachtokat birtokló máltai cégben Szíjj László mellett felbukkant egy másik útépítő mágnás, Rencsár Kálmán is. A G7 részletezte, hogy közel 7 milliárd forintnak megfelelő pénzt betolva szerzett tulajdonrészt az utóbbi években veszteséges offshore cégben.

A Bács-Kiskun megyei vállalkozó leginkább a közpénzes tendereken sikeresen szereplő útépítő Soltút Kft.-ről ismert. Döntő része volt a cég eredményeinek abban, hogy Rencsár és családja a legutóbbi gazdaglistán már a 40. helyen szerepelt, 49,6 milliárd forintra becsült vagyonnal.

Rencsárék először 2020-ban kerültek fel a listára 29 milliárd forinttal, és ebből három év alatt majdnem 50 milliárdot csináltak. A Soltút árbevétele tavaly bő 57 milliárd forint volt, csak ez az egy cég két év alatt 29 milliárd forint nyereséget hozott össze adózás után. Hogy teljes egészében Rencsárnál landolt-e az osztalék formájában kivett pénzt, afelől ugyancsak a G7 cikke ébresztett kétséget, amiből kiderült, hogy az előző évekhez képest látványosan megugró 2021-es nyereség kilapátolásába besegített egy „csendestárs”. A Soltút az egyik példa arra, hogyan lehet a nyereséget csekély tulajdonhányaddal, de az osztalék nagyobb részére jogosító szavazatelsőbbségi részvények révén elcsatornázni a nyilvánosság elől rejtett részvényesnek.

A fő útépítő cég mellett vannak kisebb tagjai is a Rencsár-birodalomnak, a mérlegbeszámolóhoz fűzött kiegészítésben szerepel a Soltút leányvállalataként például a Medivia Kft. Ez a hódmezővásárhelyi cég a számok alapján nem tűnik túl izgalmasnak – árbevétele tavaly 850 millió, nyeresége 22 millió forint volt –, mégis a címlapokra került nemrég azzal, hogy

egy óriási közúti kartell részese volt 16 másik céggel együtt.

Nyolc éve folyó vizsgálódás végére tett pontot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), és összesen 284,8 millió forintos bírságot szabott ki 17 vállalkozásra az ország egészét lefedő összejátszások miatt. Azt állapította meg, hogy az útjelfestéssel és közúti táblázással foglalkozó vállalkozások nagy része felosztotta egymás között a piacot 2012 és 2014 között...

AZ UKRÁNOK AZ ÉLETÜKET ÁLDOZZÁK AZÉRT, HOGY BEKERÜLJENEK AZ EU-BA, ÉS DÖBBENTEN LÁTJÁK, MI ZAJLIK AZ EU-TAG MAGYARORSZÁGON

QUBIT / PODCAST
Műsorvezető: KENDE ÁGNES
2023.10.18.


– Az ukránok a saját kultúrájukról akartak többet tudni. Tanultak valami teljesen mást, viszont a háború miatt hirtelen nagyon fontos lett nekik a saját identitásuk, a történelmük, a fizikai és kulturális határaik. Az, hogy ki ennek a közösségnek a tagja, ki nem a tagja, és ki milyen nyelven beszélget egymással – mondja 
Trencsényi Balázs, a Közép-európai Egyetem (CEU) történészprofesszora, a Láthatatlan Egyetem Ukrajnáért ingyenes egyetemi program egyik ötletgazdája és fő szervezője a Qubit podcast legutóbbi adásában. (A CEU-t egyébként oktatási programjai miatt épp a héten minősítette nemkívánatos szervezetnek az orosz főügyészség.)...

...A 2022 tavaszán induló és online működő, szemeszterekre lebontott programban mára már több száz ukrán diák vett részt. A kurzusok négy tudományterületet járnak körbe: történeti és identitáskérdések, európai integráció és jogállamiság, társadalmi mozgások és a háború kontextusa és a kulturális örökség kérdései.

Emellett több tucatnyian jöttek el a Budapesten megszervezett téli és nyári egyetemekre. Hogyan értékelte az ukrán diákcsoport, amikor magyar civilek meséltek nekik az itthoni helyzetről? Trencsényi szerint „látszott a döbbenet az arcukon, hogy ők azért áldozzák az életüket, hogy bekerüljenek az Európai Unióba, és itt van egy ország, amelyik benne van az Európai Unióban és nemhogy nem él a szabadságával, hanem minden pont ugyanúgy néz ki, mint amit ők az orosz társadalomról gondolnak. Ahogy a civil szervezetek aktivistái elmesélték nekik, hogy néz ki a magyar államhatalom és a civil társadalom viszonya, az pont ugyanolyan volt, mint amit ezek az ukrán diákok tudtak előzetesen arról, hogy Oroszországban hogyan működik ez a dolog.”

Az adásban olyan kérdések is felmerülnek, minthogy mit tudnak kezdeni ukrán diákok egy herszoni, zsidó származású tudománytörténész előadóval, aki egész életében Moszkvában és Szentpéterváron tanított, majd amikor kitört a háború, tiltakozásból elhagyta az országot és nyugati száműzetésében újratanulta az ukránt. Hogyan tudtak részt venni az órákon tavaly télen az áramkimaradásokkal és súlyos légi támadásokkal sújtott kelet-ukrajnai térségekből? Hányféle igazság létezik a bináris szembenállások mögött? Hogyan formálódik az ukrán identitás, amikor a keleti és nyugati térségekben élő, korábban semmilyen kapcsolatban nem álló ukrán egyetemisták először találkoznak intellektuális környezetben? Mit tanulhatnak a délszláv háború tapasztalataiból, és mit jelent a szolidaritás?

A Qubit podcastját kollégánk, Kende Ágnes vezette.

A podcast elkészítését a Science+ támogatta.


ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

A KÖZÉPEN ÁLLÓ LÓ

REZEDA VILÁG
Szerző: Rezeda
2023.10.18.


Igazából arról kellene írni, mit keresett megint Putyin valagában Orbán Viktor, ám ez egyáltalán nem érdekes. Csak az idegeskedés meg elborzadás, sírás-zokogás, hát, a francokat, egyszer a rohadt életben érezzük már jól magunkat. Köszönöm. Lopásról lesz azért szó, mert valahogyan úgy adódik ebben az országban már, hogy akárhová is nyúlunk, bármerre nézünk, mindig csak ez jön elő direktben vagy csupán a kredenc mélyiről.

És még arra is ügyelünk jókedvünknek ezen az elcseszett napján, hogy ne a nemzet veje tíz-, meg százmilliárdjairól essék szó, még csak nem is a nemzeti gázszerelőről hasonló tételekben, mert azt mondja a nagyérdemű netán: uncsi. És legközelebb nem vesz jegyet esetleg az előadásra, ahol mi, a bohóc adjuk elő a világszámot napra nap. Szaros kétmillió ihletett meg bennünket máma, meg egy kis föle, de az szóra sem érdemes.

Igaz, a kétmillió sem volna, ha nem arra költődik, amire, ami viszont, hogy fokozzuk a várakozó izgalmakat dobpergés közepette: világszám, hogy az ember leül, kézbe veszi a pattogatott kukoricát, és azt ordítja az őt elmozdítani óhajtók arcába, hogy a nyála fröcsög, miszerint innen ő el nem megy. Itt döglik meg, amikor erőt vesz rajta a fékezhetetlen, zokogással vegyes röhögés, hogy hullik a könnye csuklásig, hogy aszongya: a kurvaéletbe.

Sőt, hozzá teszi még toldásul és nyomatékosításképpen, hogy aztarohadtkurvaéletbe. És ezzel már úgy-ahogy elégedett, de azért nem egészen. No most, mert van nekünk egy MVM-ünk, aki (ami) olyan, mint valami jóságos, rohadt gazdag nagybácsi, egy dollárpapa vagy fejőstehén, ez egyre megy, de úgy szórja a pénzt, aminek bizonyosan jobb helye is lehetne, mintha tényleg nem lenne holnap. Bár innen nézvést, ahol a bohóc csücsül, lehet, tényleg nincs.

Azonban ma még elképzeljük, midőn a pénzt kapó alany töri a fejét, hogy mire kérjen. A világ végtelenségében épp ebből fakadóan a kérési lehetőségek száma is végtelen. Összefoglalva tehát: arra kér a delikvens, amire csak akar, illetve amire nem szégyell. Más szemszögből a pénzt osztó MVM is megvizsgálja tán, mire ad, hacsak nem érkezik hozzá tételes lista a Karmelitából. De még ez is lehet, viszont éppen ez nehezen indokolja a végeredményt.

„Ló mediálta önismereti műhely” – egy bizonyos Geréby Kúria kért és kapott ezen a jogcímen kétmillió kétszázezer támogatást – soha vissza nem térítendő -, s mi magunk most ezen a ponton elmerengünk egy pöttyet a világ ostobaságán, és ebből fakadó aljasságán. Hogy kér ezzel az indokkal, az a kisebbik rossz, mert miért ne, próba szerencse, node kapni is. Elképzeljük az MVM csinovnyikját, aki iktatja és jóváhagyja, meg utalja a ló mediálta önismeretre a dellát.

Nem lennénk a bőrében, igaz, a magunkéban sem, csak ez a megveszekedett jókedvünk tart már benne a bürkénkben, ahogyan elképzeljük a lovas mediációt. Ez a mediáció konfliktuskezelő technika vagy bigyó, amikor két fél vitájában azt lerendezendő egy harmadik fél (a mediátor) közbelép, segít megtalálni a megfelelő vagy éppen örömteli megoldást. A mediare jelentése középen állni, ezért mi most egy lovat képzelünk, aki nyugtatja a feleket.

Középen áll a négylábú, fején esetleg kalap, és halk szóval terelgeti az embereket a helyes út felé. Le is bunkózhatnak, hülye vagyok és nem értem, a pénzt igénylő ugyanis azzal érvelt, hogy kaphasson: ez valami terápiás dolog, hogy a ló jelenlétében megnyílnak a delikvensek, amit én elhiszek, és alá is írnék, de minek ehhez a kétmillió és mire. Elvesztettem egyébként a föntebb még megvolt széles jókedvemet, már csak az üszkös romjai maradtak.

Hiába nézem a lovat a kalapban középen, ha eszembe jut éppen Iványi. S bár a ló mediálta önismereti műhely még arra sem méltó, hogy egy lapon legyen említve vele, itt, és ezen a ponton arra éppen jó, hogy az ember visszatérjen az eszméléséhez, és újult erővel mondja zokogvaröhögve halásikollyal elgyest, hogy a kurvaannyukatezeknek. S mindez bővíthető, ragozható gusztus vagy a felindultság foka szerint.

„ITT NEMCSAK EGY EBÉDMENÜRŐL VAN SZÓ, HANEM POLITIKAI IDENTITÁSRÓL” – 20 ÉVES A SÖJTÖRI LAKOMA

TELEX
Szerzők: SARKADI ZSOLT, HALÁSZ JÚLIA
2023.10.18.Húsz éve Deák Ferenc születésének 200. évfordulóját ünnepelve a Medgyessy-kormány kihelyezett kormányülést tartott Deák szülőfalujában, a Zala megyei Söjtörön. Deák frissen felújított szülőházánál MIÉP-es tüntetők várták a kormánytagokat, hazaárulóztak és tojásokat dobáltak, az egyik a frissen festett Deák-kúrián csattant. A Fidesz szorult helyzetbe került: ha elhatárolódik a MIÉP-től, eltávolodik a szélsőséges szavazóktól, ha viszont nem, akkor a mérsékeltebbeket veszítheti el. A kormányülés után nem sokkal azonban a Magyar Nemzetben megjelent a söjtöri ebédmenü, és a Fidesz azonnal rá is fordult, luxusebédezni kezdtek és urizálással vádolták a szocialistákat, akiknek erre semmilyen válaszuk nem volt. Antal Attila politológussal, egyetemi oktatóval beszélgettünk a mai magyar belpolitikát megszülő botrány tanulságairól.


Telex: Milyen hatással volt a magyar közvéleményre és a magyar belpolitikára 2003-ban az, hogy a söjtöri kormányülésen MIÉP-es tüntetők megdobálták a Medgyessy-kormány tagjait, majd az, hogy nyilvánosságra került a söjtöri ebédmenü? Egyáltalán milyen volt a politikai helyzet 2003-ban?

Antal Attila: Azt gondolom, ez egy folyamat betetőzése és egy új folyamat kezdete volt. 2002-t amúgy is szokás egyfajta fordulópontként kezelni a hazai politikában, vagy a közelmúlt politikatörténetében, hiszen a Medgyessy-érával olyan kormányzás indult, amilyen a rendszerváltás óta nem volt. Persze ezt a periódust egy csomó válság is terhelte, aztán kisebbségi kormányzásba torkollott, de mégiscsak 1990 óta először tudta egy politikai erő két egymást követő ciklusban is kormányozni az országot. Azt is mondhatnánk, hogy ez egy szociálliberális éra volt, ami 2002-ben kezdődött. Persze ezt a korszakot is sokféleképp lehet kritizálni, de az látszik, hogy 2002-ben a szociálliberális elit képes volt egy agendát letenni az asztalra, a másik oldalon viszont megakadt valami, hiszen a közvélemény egy része a polgári kormányzás folytatását várta volna, de a Fidesz elvesztette a választást, valami megtört. 2003-ban szerintem ezek az indulatok szakadtak fel.

Medgyessy tulajdonképpen a be nem teljesült rendszerváltás egyfajta kiteljesítésével nyeri meg 2002-t. A jóléti rendszerváltás programja, aztán a 100 napos kormányprogram itt meghatározó. És mintha érezné az akkori, egyébként fokozatosan radikalizálódó jobboldal, hogy

ha most nem tud egy olyan lapot húzni, hogy ha most nem tud egy olyasmit csinálni, vagy elindítani, amit fel lehet építeni, akkor tulajdonképpen a lassú elmúlás, az eljelentéktelenedés útjára lép.

És hát pont nem ez következik be, hanem sikerül egy ilyen helyzetből fordítani, és ebben a tekintetben Söjtörnek, és a ráépülő sokféle rétegnek szerintem nagy hatása van...


ORBÁN ÚGY FOGALMAZ, AHOGY AZT PUTYIN ELVÁRJA - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2023.10.18.


Jó reggelt! Ez a napindító hírlevél egy újabb embert próbáló nap után.

4 kiemelt cikk:

Háború élőben

Ma is folytatjuk majd az élő közvetítést, amit szerda este ott hagytunk abba, hogy a Hamász szerint legalább 500 ember halt meg, amikor egy izraeli légicsapás miatt felrobbant a baptista kórház a Gázai övezetben. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász rakétája miatt robbant fel a kórház. A Hamász közben a bombázások leállítását kéri a civil túszokért cserébe.


Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, korábbi hírszerző ezredes a 444-nek adott értékelése szerint az amerikai politika egyértelműen az eszkalációt igyekszik megakadályozni, de a realitás az elhúzódó fegyveres konfliktus. Amit szerinte Hamász-izraeli háborúnak, még pontosabban a Hamász által vezetett Gázai övezetből indított háborúnak lenne ildomos nevezni.

Bede Márton arról a Humza Yousafról írt, aki Skócia vezetőjeként Nyugat-Európa talán legmagasabb pozícióban lévő muszlim politikusa, és akinek a családja egy része most Gázában rekedt. Személyes érintettsége ellenére is világosan nevezi a terrorizmust terrorizmusnak, ugyanakkor tisztában van azzal, hogy mi ma a tét a Közel-Keleten.Hatszor annyi antiszemita támadás volt az Egyesült Királyságban, amióta a Hamász megtámadta Izraelt

Minek nevezzelek?

Emlékszünk még, hogy az orosz offenzíva kezdetén mennyi keserű kacaj övezte, ahogy az oroszok és csatlósaik nem merték háborúnak nevezni a háborút, hanem katonai műveletnek hazudták? Nos, mostanra eljutottunk odáig, hogy a miniszterelnökünk is így beszél, méghozzá pont Putyinnal.


A találkozó nem maradt visszhangtalan: David Pressman amerikai nagykövet szerint Orbán annak könyörög üzletekért, aki civileket bombáz Ukrajnában. Amire a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs azt felelte: „Elegünk van az amerikai képmutatásból!”.Ukrán zászlót rongáltak meg a Litvániában őrizetbe vett magyar szurkolók

Gazdaságunk

A volt jegybankelnök Bod Péter Ákos fél attól, hogy a kormány mostani kínai útja „nagyon sokba kerül az országnak”. Oszkó Péter szerint muszáj lenne sokkal többet költeni az oktatásra, Surányi György szerint a kormány és az MNB fele-fele arányban felelős az Európa-bajnok magyar inflációért.Parragh László elbüszkélkedett azzal, hogy 3500 forintos kínai órát ajándékozott Orbán Viktornak

Mol-vezér: A bolgár gáztranzitdíj 30%-os drágulást eredményez, ha bevezetik

A nap mondata

„Ott ült a Lajos, és mondta, hogy »loan-to-value a faszom«, majd felállt és elment.” Az idézet a Direkt36 cikkéből, amiben annyira súlyos dolgok vannak Orbán üzleteiből, hogy azok még két évvel ezelőtt is politikai válságot idéztek volna elő. Most alig kavarodott fel a víz. (A Lajos nyilván az a Lajos. Akit már-már visszasír az ember! A képen Jászai Gellért a miniszterelnök évértékelőjén.)

Salut, poloskák!


Éjjel jönnek elő, hogy emberi vérrel táplálkozzanak, de pánikra semmi ok. Főleg mert most is a média a hibás. Meg a politikusok. És persze a franciák. A legkevésbé pedig az ágyi poloskák! Au!