2020. december 22., kedd

KÖKÉNY MIHÁLY: NINCS INFORMÁCIÓ ARRÓL, HOGY A BRIT VÍRUS SÚLYOSABB MEGBETEGEDÉST OKOZNA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.12.21.


Miután Angliában a koronavírus új, az eddig ismertnél 70 százalékkal fertőzőbb változata jelent meg, Londonban és Délkelet-Angliában december 20-ától a legszigorúbb korlátozásokat léptették életbe egészen december 30-ig. Azért, hogy az új koronavírus-törzs behurcolását megakadályozzák a kontinensre, egyre több ország kormánya tiltja meg a szigetországból érkező gépek fogadását. A magyar kormány friss döntése szerint Magyarországra sem engednek be repülőket az Egyesült Királyságból. Kökény Mihály, volt egészségügyi minisztertől azt kérdeztük, mennyire veszélyes ez az új brit vírus. Szerinte szerencsére azon túl, hogy jóval fertőzőképesebb, egyelőre más információ nincs róla.


A volt egészségügyi miniszter elmondta, egyelőre nagyon kevés az információ az új mutánsvírusról. A szaksajtóban megtalálható cikkek alapján, a tulajdonságait tekintve az eddig ismerttől abban különbözik, hogy a terjedése és a fertőzőképessége sokkal nagyobb. Olyan információ azonban nincs, hogy más, vagy súlyosabb megbetegedést okozhat, vagy, hogy a hatására megnőne a halálozás mértéke. Sőt, olyan tudásunk sincs, hogy ez a vírus befolyásolná a védőoltás hatékonyságát, vagy, hogy új védőoltás kellene vele szemben. Szerencsére, azon túl, hogy fertőzőképesebb, más ellenőrzött információ nincs róla.

Kökény Mihály szerint nem igaz, hogy a mutánsvírus már szeptemberben megjelent Angliában, azt mondja, annyiféle dologról lehetett már hallani, beszéltek már más mutánsvírusokról is, de ilyen összeesküvés elméletek mindig vannak. Azt azonban nem gondolja, hogy egy olyan országban mint Anglia, ahol nem egy autokratikus rezsim uralkodik, ilyesmit titokban tartottak volna, vagy titokban lehetett volna tartani. A volt miniszter szerint már a járvány kitörésével kapcsolatban is sok mindent lehetett olvasni, ám végül ezek egyike sem igazolódott. Ezzel kapcsolatban egy többé-kevésbé meg is erősített információ van, az, hogy a Kínai Népköztársaságból az első jelentések késve érték el az Egészségügyi Világszervezetet (WHO)...

NEGYVENHÉT VÁROS SORSA MÚLIK ORBÁN KEGYÉN

NÉPSZAVA
Szerzők: Gulyás Erika Törő András Doros Judit, Vas András
2020.12.22.


Van olyan település, ahol a 25 ezres lélekszám határ miatt, 468 lakos miatt esnek el az iparűzési adó megfelezését kompenzáló állami támogatástól.


A fővárostól 30 kilométerre fekvő Sződligeten összesen 700 vállalkozás fizet helyi iparűzési adót, többségük minimális bevétellel rendelkezik – mondta el lapunknak Juhász Béla. A nem egészen ötezer fős település polgármestere a helyi adótáblázatokat böngészve tette hozzá, hogy a legtöbben 10-20 ezer forint közötti összeget fizetnek be évente az önkormányzat kasszájába hipa címén, ezekből a kis pénzekből gyűlik össze az évi 74 millió forint, amit a tavalyi tapasztalatok alapján erre az évre bevételként beterveztek. 

A község lélekszáma alapján jogosan számíthat a támogatásra, amit Orbán Viktor megígért jövőre a 25 ezer lélekszám alatti településeknek, amikor a hétvégén bejelentette, hogy felére csökkentik a kis- és középvállalkozások (kkv) iparűzési adófizetési kötelezettségét. Az ellenzéki városvezető mégsem optimista, hiszen eddigi próbálkozásaik, hogy kiegészítő támogatást kérjenek a korábbi központi elvonások miatt kiesett bevételeik egy részének pótlására, kudarcot vallottak, legutóbb azt üzente Sződligetnek a Belügyminisztérium, hogy vegyen fel hitelt, ha bajban van. A gépjárműadó elvonás 18 milliót vett ki a zsebükből, az iparűzési adó megfelezése 37 milliós kiesést jelentene az 1,1 milliárdos költségvetésű önkormányzatnak. 

Az országban 47 olyan település van, amelynek lakosságszáma meghaladja a 25 ezret. A sor végén Siófok áll, amelynek a hivatalosan elérhető adatok szerint jelenleg 25 468 lakója van, vagyis már nem kaphat a beígért állami kompenzációból. Szerencsésebb helyzetben van a főváros közeli Gyál, ahol 393 fővel alatta maradnak a határnak, így még sorba állhatnak a támogatás odaítélésekor...

A G7 ÚJSÁGÍRÓI NYERTÉK A MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁSÉRT DÍJAT

G7.HU
Szerző: G7.HU
2020.12.22.


Munkatársaink, Fabók Bálint és Jandó Zoltán kapták meg a novemberi Minőségi újságírás díjat a Magyarországon élő milliárdos testvérpár, Rahimkulov Ruszlan és Timur pályájának bemutatásáért, valamint az egyikük érdekeltségébe tartozó kulturális szervezetek tao-támogatásáról szóló cikkeikért.


A cikksorozat első része azt mutatja be, hogy Rahimkulov Ruszlan számos ponton kötődik nyolc előadó-művészeti szervezethez, amelyek éveken keresztül milliárdos nagyságrendben jutottak közpénzhez a kultúr-taónak köszönhetően.

Az érintett szervezetek hiába halmoztak fel több milliárdos vagyont, a támogatási rendszer megszüntetését követően azonnal összeomlottak. A fellépések után járó támogatások jogosságát érintett művészek is kétségbe vonják, a NAV pedig költségvetési csalás gyanújával nyomoz a szervezetek többsége ellen.

A második rész Rahimkulov Ruszlan és Timur érdekeltségeit mutatja be, és kiderül belőle, hogy a magyar állampolgársággal is rendelkező testvérpár gazdagabb, mint a hazai gazdaglistákat vezető Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor együttvéve.

A Rahimkulov testvérek hiába tartoznak a két, talán legfontosabb magyar vállalatcsoport, a Mol és az OTP legnagyobb részvényesei közé, szinte teljesen ismeretlenek Magyarországon. A sorozat további részei a család gazdagodásának történetéről szólnak...

IDÉN UTOLJÁRA: JANUÁRTÓL AKÁR EGY ÉV BÖRTÖNT IS KAPHATUNK EZEKÉRT A DRÓNFELVÉTELEKÉRT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2020.12.22.


Az elmúlt években számos politikus és üzletember ingatlanát bemutattuk a nyilvánosságnak drónvideón, és ezzel alaposan felbosszantottuk az érintetteket. Az elmúlt évben rendőrségi nyomozás indult a Mészáros Lőrinc cégének bicskei birtokán állomásozó harci járművekről készült felvételeink miatt, majd villámgyorsan benyújtottak és elfogadtak egy törvényjavaslatot, amelynek értelmében jövő év elejétől bűncselekménynek számít a más ingatlanáról az ő engedélye nélkül készített drónfelvétel készítése, és minősített esetnek az ilyen videó közzététele. Vagyis akár börtönnel is büntethetők lehetnek az ilyen felvételeket készítő újságírók és nyilvánosságra hozó kiadók.


Október végén számoltunk be arról, hogy Horn Gabriellát, az Átlátszó munkatársát tanúként hallgatta meg a rendőrség egy májusi cikke miatt, amiben arról írt, hogy Mészáros Lőrinc cégének bicskei birtokán két harci jármű parkol, amelyeket a cikkben drónvideón is bemutattunk. A meghallgatáson kiderült, hogy a három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő tiltott adatszerzés bűntette miatt folytatnak eljárást ismeretlen tettes ellen.

A rendőrség arra volt kíváncsi, hogy Horn milyen körülmények között írta meg a „Megnéztük közelebbről a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárműveket” című cikket, és hogy annak mi volt a hírértéke. Arról is megkérdezték munkatársunkat, hogy ki készítette a cikkben megjelentetett drónfelvételt, és ki engedélyezte az Átlátszónál a cikk publikálását.

Nem sokkal később, 2020. november 11-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményt adott ki arról, hogy a tárca törvényjavaslata szerint 2021. január 1-től változnak majd a drónozás szabályai. Az ITM ötlete szerint a jövőben a légiközlekedési hatóság nyilvántartást vezet a repülőeszközökről, a pilóta nélküli légijármű-rendszerekről és üzembentartóikról. A magyar légteret kizárólag a nyilvántartásba vett járművek használhatják, és azok is csak a HungaroControl applikációjával.

A minisztérium közleménye szerint az állami regisztráción és kötelező app-használaton kívül további jelentős szigorítás lesz az, hogy valakinek az ingatlanáról csak az ő hozzájárulásával lehet majd drónvideót készíteni.

A családi élet háborítatlansága érdekében magánlaksértés miatt vonható felelősségre az, aki kamerával felszerelt légi járművével az érintettek hozzájárulása nélkül más lakásáról vagy az ott tartózkodókról felvételt készít.” – szót a hivatalos szöveg.

Az ezt követően november 10-én benyújtott törvényjavaslatot az Országgyűlés december 16-án 116 igen, 52 nem, és 1 tartózkodás mellett elfogadta, az új szabályok 2021. január 1-től lépnek életbe...

FELCSÚTON VOLT A LEGMAGASABB TAVALY AZ ÁTLAGOS BEVALLOTT TŐKEJÖVEDELEM

HVG
Szerző: MTI
2020.12.22.


A fővárosban egy bevallóra átlagosan 8,2 millió forint tőkejövedelem jutott, a miniszterelnök szülőfalujában 472,4.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2019-es adatai szerint 304 830 magánszemély vallott be osztalékból, árfolyamnyereségből, tartós befektetésből és hasonlókból származó tőkejövedelmet. Ezek közel fele Budapesten (34 százalék) és Pest megyében (15 százalék) keletkezett – közölte a GKI Gazdaságkutató.

Az elemzés szerint szintén magas volt a súlya Bács-Kiskun megyének (6,8 százalék), míg Nógrád megyének egyedüliként volt 1 százalék alatti (0,6 százalék) részesedése.

A „tőkések” országos megoszlása Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében 5, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig 4,9 százalék volt, ezzel szemben Tolna megyében és Nógrád megyében alacsony, csupán 2, illetve 1,4 százalék...

MEGINT UTAT TÖRT A TEHETSÉG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.12.21.


...Értelmezzük a dolgot! Középen nyilvánvalóan Noé áll (aki fölé nagyképűen Magyarország van írva). Az egyik oldalán az ellenzéki pártokat megszemélyesítő állatok. Jól felismerhető mindegyik, karakteres, semmi sumákság nincs a kinézetükben. A másik oldalon pedig – miután semmi más opció nem maradt – ott áll a Fidesz. Egy szörnyszülött, összebarkácsolva mindenféléből, mégis jellegtelen. Éppen olyan, amilyen az a párt, ahol kötelezően ugyanazt kell mondani és gondolni mindenkinek, aki csak a közelébe kerül, és meg akar élni.

Az ellenzéki pártok nem veszítik el a jellegzetes vonásaikat attól, hogy egy közös célért összefognak. Az egy akarat alá begyömöszölt kormánypártban senkinek nincs, nem is lehet saját karaktere. A rajz olyan tökéletesen ábrázolja ezt, hogy nincs is mit hozzátenni. Gyanítom, hogy távolról sem ez lehetett a cél, de itt jön képbe Freud és az ő huncut mosolya. Innen is szívből gratulálok a karikatúra készítőjének, bárki legyen is az illető. Nem különben gratulálok annak a tehetséges újságírónak, aki jónak látta megosztani. Hiába, a tehetség mindig utat tör magának.

A KAPITALIZMUS KONZERVATÍV APOLÓGIÁJA

1000 LEÜTÉS
Szerző: HaFr
2020.12.22.


Magyarországon — miként az utóbbi tíz év mutatja — a demokrácia etikája és politikai kultúrája a legkevésbé sem magától értetődő értékek. Ezek után nem meglepő, hogy az intézményrendszere romokban. De legalább ennyire nem magától értetődő érték a kapitalizmus és a kapitalizmust is sikeressé tevő alapvető emberi képességek kiművelése. Ami a maga nemében még csodálatra méltóbb — mert merőben irracionális — döntés. A kettő együtt meg agyhalál.


A kapitalizmus (=piacgazdaság) alapélménye ott, ahol működik, az, hogy az
emberek kifejlesztik a tehetségüket valamilyen — lehetőleg olyan — irányban, hogy a tehetség produktumaiért más emberek végül pénzt áldozzanak; és ha így történik, az egyszerre jelent megélhetést és önmegvalósítást a tehetség gazdájának. Akármennyire hangzik didaktikusnak ez a felfogás, ott, ahol a kapitalizmus működik, sokkal nagyobb számban vannak emberek, akiknek megadatik ez az élmény, mint ott, ahol a kapitalizmus helyett organikus banánköztársaságok, destruktív illiberális államok (kleptokráciák) és egyéb extraktív, ember- és népellenes rezsimek verik a tamtamdobot.

Miközben nem kell túl hosszan magyarázni, hogy minél nagyobb piacképes tehetség sűrűsödik egy országban (ami feltételezi a közoktatás, az innováció, a legalább minimális szociális- és a maximális jogbiztonság, a konszenzusos normatisztelet, a politikai hatalommegosztás, a hatékony információközvetítés stb. rendszereit), annál gazdagabb az adott ország, továbbra is túl sokan vannak Magyarországon, akik az itt zárójelben felsorolt feltételeket kiválthatónak gondolják — például nemzeti vágyálmokkal, ravaszkodással, sértődött elvárásokkal, mások pénzének antikapitalista igazságérzetük szerinti újraosztásával, cinizmussal (“ja, kisapám, a kapitalizmus”) meg a jó ég tudja, mivel.

Holott a képlet elég jól átlátható. Két változóból áll mindössze:

1. Minél magasabban képzett az átlagember, annál értékesebb munkára képes, ezért ő maga és az így létrehozott összérték révén a nemzet is annál gazdagabb – és a statisztikailag érvényes korreláció szerint boldogabb is — lesz. Az egyik változó tehát a kompetenciák eloszlása és volumene.

2. A kapitalizmuson kívüli minden más koordinációs logika sokkal rosszabb eredményt hoz (a példa számtalan). Ez a másik változó: röviden az igények és a képességek találkozási pontossága, amit a kapitalizmus tesz a legjobban lehetővé. Ez nem jelenti azt, hogy a rendszer ne lenne folyamatosan javítható. De más dolog a rendszer-ellenesség és a fikciókon alapuló forradalmi szenvedély (ami az előbbiekből következően megalapozatlan, irracionális, röviden: buta meggyőződés) és más a rendszer kritikája és józan javítása...

A 168 ÓRA DECEMBER 22-I ÜNNEPI SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2020.12.21.


Az ötvenedik héten a hazai COVID-halálozási adatok ismét a harmadik legrosszabb eredményt mutatták az Európai Unióban. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint nálunk az elmúlt 14 napon 100 000 lakosra 23,6 halálozás jutott, ennél többet csak Bulgáriából és Szlovéniából jelentettek. Október végén is dobogósak voltunk, ám akkor Belgium és Csehország állt mögöttünk. Ebben a két országban szigorú korlátozásokat vezettek be, így ott csökkent a halálozási arány. Magyarország maradt a sereghajtók között. Az utóbbi napokban számos egészségügyi dolgozóval beszélgettünk a mindennapjaikról. Nem az fáj nekik legjobban, hogy rengeteg a munka, hogy túlterheltek, hogy az idei karácsonyon nem számíthatnak pihenésre. Hanem a tehetetlenség. Az állami titkolózás, a nyilatkozatstop miatt beszélgetőtársaink nevét megváltoztattuk.

A védettség reménye – Indul az oltás Európában

Lapzártánkkor december 21-re volt várható, hogy az unió gyógyszerfelügyeleti hatósága kiállítja az amerikai Pfizer és a német BioNTech koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinájának megfelelőségi tanúsítványát, két nappal később pedig az Európai Bizottság engedélyezi a használatát az EU egész területén. Ha minden jól megy, karácsony után, 27-én elvben kezdődhet az unióban a lakosság oltása. 

Az értékrendünket is felforgatta a koronavírus

Idén a környezetvédelem, a generációs feszültségek és más járványok is háttérbe szorultak a minden figyelmünket beszippantó koronavírus-járvány miatt. Ebben az évben például már kevésbé zavart minket az, hogy lassan belefulladunk a műanyag hulladékba.

Miért a zsidók? – Köves Slomó rabbi beszélgetése Dennis Pragerrel

Dennis Prager amerikai vallásos konzervatív aktivista és médiaszemélyiség a nemrégiben magyarul is megjelent Miért a zsidók? című könyvéről, az antiszemitizmus okairól, a kereszténység és zsidóság viszonyáról, az amerikai elnökválasztásról és a zsidók küldetéséről. 

Ez a kis nép a villámhárító szerepét játssza – Ungváry Rudolf: A monoteizmusban összpontosulni tudott egy párbeszéd a személy és az Isten között

Nemrég jelent meg magyarul Dennis Prager és Joseph Telushkin: Miért a zsidók? című kötetének harmadik, javított kiadása. A könyv az antiszemitizmus történeti, vallási, szociológiai és politikai okait veszi számba. 

A tabuval nem akartak szembenézni – Nyáry Krisztián: Az antiszemitáknak sincs olyan szerencséjük, hogy újat kitaláljanak

A képzelt zsidót könnyen lehetett bármivel azonosítani. Akár a baloldali anarchista-kommunisztikus mozgalommal, vagy épp ellenkezőleg, a nagytőkés pénzemberek figurájával. Voltak az antiszemitizmusnak régies formái, az úri antiszemita hagyomány, amely vallási, kulturális, etnikai türelmetlenségből fakadt. A magyar nemes nem utálta jobban a zsidókat, mint a románokat vagy a szerbeket. 

Sajnálatos események – Spiró György: Amíg ’56 be volt tiltva, a lelkekben eleven maradt

A kortárs magyarok közül sokan emlékezhetnek arra, miként érintették őket a kor (az ötvenes évek) félelmetes történetei. A Mindszenty- vagy a Rajk-per, Nagy Imre kivégzése, a kezdődő Kádár-kor megrázó élményei. Lehet-e dokumentumokból, vizsgálati és periratokból, levelekből, jegyzőkönyvekből a pártelit nyelvén átszűrt királydrámát írni? Az író szerint igen. A forrásokat rendszerbe illesztve, a színpad logikája szerint megszerkesztve, előttünk áll a kép a véres belvilágról, amelybe nem volt módunk belelátni. Hősei főtitkárok, különböző rendű és rangú káderek, ávósok, cselszövők és fogdmegek. Egyszerre ragadozók és áldozatok. A központi alak Kádár János, a párt áldozata, Rajk és Nagy Imre gyilkosa. A két darab (Főtitkárok, Sajnálatos események) mesteri tömörítvény. Ma már távol vagyunk a kortól, elég távol ahhoz, hogy a történetet horrornak, kriminek, abszurdnak lássuk. Életre kelthetők-e az egykori pártelit szellemalakjai? Spiró György új könyvéről (Sajnálatos események, Scolar, 2020) a szerzővel beszélgettünk. 

Vágvölgyi B. András: Évtizedzáró

Próbáljunk meg így az évtized végén – nem, még nincs húszas évek, az majd csak januártól, tízes számrendszer van, most fejezzük be épp a tízes éveket – számot vetni azzal, mi is történt velünk ebben a dekádban személyesen és közösségileg. Ha szerencsétlenségünkre magyarnak születtünk, akkor ezt az évtizedünket – még nagyobb szerencsétlenségünkre – a Fidesz és egyszemélyi vezére dominálta, és egy nagyon szűk fideszfeudális oligarcharéteget leszámítva mindenki igen nyomorultul megszívta, közmunkástól konzervatív egyetemi tanárig. 

A gazdaság fekete éve

2020 januárjában az euró árfolyama nem érte el a 330 forintot sem, s bár még pár nap hátravan az évből, szinte bizonyos, hogy idén 30 forinttal, vagyis 8 százalék körüli mértékben gyengült. Nehéz évet hagyunk magunk mögött, de a forint árfolyamának ilyen mértékű vesszőfutása még így is túlzottnak mondható. 

Veszélyes irányok

A néhány hetes izgalomkeltést követően elmaradt a magyar–lengyel uniós vétó, és a külső szemlélődő jogosan gondolhatta, hogy a kedélyek végre megnyugszanak, legalábbis átmenetileg. Lengyelországban azonban rendkívül ideges hangulat jellemzi mind a parlamenti politikát, mind a hétköznapokat. 

Osztozni nehéz

Fellélegzés csaknem két héttel a romániai választások után: annak a pártnak, amelyik megnyerte a választásokat, nincs elég partnere a parlamentben, hogy túlnőjön az ötven százalékon, az a pártcsoport pedig, amelyiknek megvan a sovány többsége, alig tudott megegyezni a kormányzás érdekében. 

Repedezik a hatalom bástyája

Kétségbeesetten kapaszkodik a hatalomba Aljakszandr Lukasenka, aki pár hete egy új alkotmány ígéretével próbálta csillapítani a feszültséget Belaruszban. Ha ez érvénybe lépne, ő feladná a hatalmat – de hihet-e neki az ellenzék? 

Magyar nők, amerikai álmok

Egy Facebookon megjelent videóban beszélt a nők szerepéről Novák Katalin. A családokért felelős tárca nélküli miniszter állításait többen bírálták, mondván, hogy azok szexista narratívákat erősítenek. Pető Andrea, a társadalmi nemek kutatója, a CEU oktatója úgy véli, Novák egy letűnt Amerika álmát akarja ráerőltetni a magyar nőkre. 

Thuróczy Szabolcs: „Egy óriási kampányt kéne rendezni, hogy a mozi él és élni fog”

Szereti a nyitott, kíváncsi rendezőket, a kísérletezést, humorral oldja a feszültséget, és képes felfrissülést hozni a színészetében még úgy is, hogy egymás után forognak a filmek a főszereplésével – közben kitart a színháza mellett, sorozatokat szinkronizál, verseket streamel, mindezt egy világjárvány közepén, amely őt sem kímélte. Thuróczy Szabolcs a legszerethetőbb színészek közé tartozik, sikeres, mégis szerény, és erős szakmai alázat jellemzi. A vírus miatt parkolópályán lévő filmes karaktereiről kérdeztük. 

Az évad, amikor a Diótörő vesztésre áll

Hogyan vészeli át az Operaház balett- társulata a járványt, az elmaradt előadásokat? Mit tehet a táncos színpad és közönség nélkül?

ITT OLVASHATÓ

JELEZNI SZERETTEM VOLNA, HOGY NE TESSÉK ENGEM HÜLYÉNEK NÉZNI

TELEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2020.12.22.


A civil társadalomnak kontrollálnia kellene a hatalmat, hogy azzal ne éljenek vissza a megválasztott képviselők – mondja Gundel Takács Gábor, akinek keresztény újságíróként nem tetszik, hogy a politikusok ennyit mantrázzák az utóbbi években, hogy mi a kereszténység. Szerinte az egyházaknak is meg kellett volna szólalniuk a Szájer-ügyben, de akkor is, amikor egy jobboldali lapban valaki magát kereszténynek beállítva, kurvaanyázva küldi el a liberálisokat. Még mindig sajnálja, hogy el kellett jönnie az MTVA-tól, mert szerinte neki jó köztelevíziót kellene csinálnia, de ez a jelen körülmények között nem lehet. Interjú.


Kemény hangú cikkben bírálta Szájer Józsefet, amiért bukás helyett botlásnak nevezte a történteket. Amikor 2017-ben eljött az MTVA-tól, azt nyilatkozta, hogy nem akar politikával foglalkozni. Változott valami azóta?

Politikai ügyekben továbbra sem kívánok megnyilvánulni, csak az a probléma, hogy manapság a politikáról mindenkinek a pártpolitika jut eszébe. Pedig a politizálás a szó eredeti értelmében a közügyekkel való foglalkozást jelenti, ami mindannyiunknak a dolga lenne. Szóval én ma sem pártpolitizálok, egyébként sem tudok egyik oldalra sem állni. Vannak dolgok, amelyekkel egyik vagy másik oldalon értek egyet, de ez nem azon múlik, hogy melyik párt mondja, hanem hogy mi annak a tartalma.

Azért is írok közéleti témákban, mert szerintem a civil társadalomnak valamilyen módon kontrollálnia kellene a hatalmat. Eredendően arról van szó, hogy a társadalom bizonyos tagokat felhatalmaz arra, hogy ők vezessék az országot a legjobb tudásuk szerint. De ez nem azt jelenti, hogy ők a kedvükre élhetnek és visszaélhetnek a hatalmukkal. A civil társadalomnak szüksége lenne egyfajta közös gondolkodásra, ennek egy pici morzsája, ha emberek elmondják a véleményüket...


NEM LÁTJÁK BIZTOSÍTOTTNAK A TANULÁS ÉS AZ OKTATÁS SZABADSÁGÁT, EZÉRT NEM INDÍTANAK OSZTÁLYT AZ SZFE OKTATÓI JÖVŐRE

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2020.12.22.


A 2021/22-es tanérve felvételiző diákoknak szóló közleményt adtak ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanárai, akik az eredeti tervek szerint jövőre osztályt indítottak volna az intézményben – szúrta ki a HVG. Mint írják, erre nem kerül sor, mert a mai napig nem kaptak választ sem az osztályindításokkal kapcsolatos állásfoglalásukra, sem a Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek küldött levelükre.


A most visszalépő tanárokat a Színházművészeti Intézete, a Film- és Médiaintézete, illetve az Elméleti és Művészetközvetítő Intézetének tanári kara novemberben kérte fel az induló képzések egy részének szakmai vezetésére, az érintett tanárok viszont erre válaszul közölték: az osztályindítások általuk kizárólag abban az esetben elképzelhetőek, ha december 20-ig az alapítói jogokkal rendelkező Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) – vagyis nem az általuk illegitimnek tartott Vidnyánszky Attila vezette kuratórium – tárgyalásokat kezdeményez az egyetem oktatói karát teljes jogúan képviselő Minőségmenedzsment Tanáccsal, a hallgatói önkormányzattal és a fenntartóval,

valamint az oktatói közösség megnyugtató garanciákat kap a szenátus jogkörének visszaállítására és a rektori pályázat kiírására. Az ügyben azonban nem történt előrelépés a megadott határidőig.

„A jelenlegi vezetéssel nem látjuk szakmailag elfogadhatónak és biztosítottnak az oktatás feltételeit. Az egyetemi autonómia hiányában nem tudjuk képviselni megfelelően a hallgatók jogait és érdekeit. Egyáltalán. Így fájó szívvel, de elhatározásunknak megfelelően, a mai nappal elállunk az osztályindítástól”

– olvasható a tanárok mai közleményében...

ORBÁN, A NAGY VARÁZSLÓ: HAZUDNI BOLONDULÁSIG

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.12.21.


A miniszterelnök tegnap meggyújtotta a negyedik adventi gyertyát. Emelkedett hangulat, a képen áldás és békesség. Meg persze szeretet, ameddig a szem ellát. És egy nyakkendő. Ami a felvétel elején még nincs, aztán valahogy mégiscsak lett. Orbán, a Nagy Mutatványos, ezúttal nyakkendővel varázsol.


Az Ember, Aki Még Soha Nem Hazudott, nem fogy ki a mutatványokból. A kalapjában mindig akad egy újabb nyúl, amit előhúzhat. Ha meg már nyúlra sem futja, vagy volt nyúl, de lenyúlták, akkor még mindig ott vannak az ígéretek – azokkal teli a padlás.

Nyugodjon meg mindenki, aki megbetegszik, azt meggyógyítjuk!

Különben is, mi, balga nép tehetünk arról, amiért még inkább hiszünk a szemünknek, és a tapasztalatainknak, mint annak, amit a mutatványos mond nekünk...

„ELÉRKEZETT AZ IDEJE, HOGY MINDENT PONTOSAN MEGÍRJAK” - BESZÉLGETÉS BEREMÉNYI GÉZÁVAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: KÁROLYI CSABA
2020.12.17.


Bereményi Géza Magyar Copperfield című önéletrajza az idei év egyik legnagyobb irodalmi eseménye. Már készül a második rész, amelyben az író a 18–25 éves önmagára emlékezik majd. Tovább nem akar menni, most megindokolja, miért. Vajon nem okozott-e számára gondot, hogy életének eseményeit már sokszor feldolgozta dalszövegekben, filmekben, drámákban és szépprózában is? Miért távolodott el az irodalomtól, és miért tért vissza hozzá? Milyen viszonyban volt Mészöly Miklóssal, Mándy Ivánnal, Bódy Gáborral és Ajtony Árpáddal? Ki volt valójában Vadnai Bébi, és miért olyan fontos a személye a szerző számára? Miért büszke ma járványügyi szempontból a Jézus újságot olvas című novellájára? Mit jelent az életműnek az a kulcsmondata, hogy „Jó, hát akkor itt fogunk élni”? És az Apa kalapja című dalban most akkor hogyan van ez a sor: „az ötvenes évek szűrt levegője” vagy „az ötvenes évek szűk levegője”? Ezekről a kérdésekről is szót ejtettünk. Bereményi Géza önéletrajzáról lapunkban Bárány Tibor írt kritikát (ÉS, 2020/12., március 20.), majd erről szólt az ÉS-kvartett 83. beszélgetése (ÉS, 2020/23., június 5.).


Hogyan lettél most megint író? Íróként indultál, huszonnégy éves voltál, mikor 1970-ben megjelent első novellásköteted, A svéd király, majd 1978-ban a Legendárium című prózafüzér. Addig a neved már háromszor változott, mert 1952-ig Vetró, 1970‑ig Rozner, majd onnantól kezdve Bereményi Géza vagy. Utána viszont a tevékenységeid változtak, elkezdtél színdarabokat írni, meg filmforgatókönyveket, a ’80-as években jelentős filmrendező is lettél, a rendszerváltás utáni évtizedekben emellett komoly színházi ember is. Párhuzamosan 1971-től írtad a dalszövegeket. Az utóbbi években megint prózaíróvá váltál. Korábban eléggé elfordultál az irodalomtól. Ám 2013-ban megjelentetted a Vadnai Bébi című regényedet, ezzel tértél vissza. Utána pedig belefogtál az önéletrajzod, a Magyar Copperfield írásába. Miért kezdtél újra szépprózát írni?


– A Vadnai Bébi is önéletrajzi dolog. Annak az összes szereplője élt, és minden egyes jelenete valóban megtörtént. Vadnai Bébit is személyesen ismertem, és nem árulok el titkot azzal, hogy a Dobrovics nevű másik főszereplő én vagyok. Abban a regényben sem találtam ki semmit. Csak egyes szám harmadik személyben írtam magamról, és azért akkor írtam meg, amikor, mert akiről Vadnai Bébit mintáztam, az akkor már meghalt. Tehát írhattam már róla, a rám bízott titkait írhatta meg Dobrovics abban a könyvben. Valóban följártam egy idős hölgyhöz, aki régóta szerette volna valakinek elmondani élete legnagyobb szerelmének a történetét. Valósággal rám bízta, ráadásul szerepel benne a nagybátyám, aki őt bújtatta a háború idején, az én édesapámnak, Vetró Gézának a bátyja, és a hölgyet apám is ismerte, aki a romániai katonai behívó elől szökött át Erdélyből Magyarországra. A könyvben minden úgy van benne, amint a valóságban volt. Ahogy azt befejeztem, akkor jöttem rá, hogy most már aztán valódi néven kéne mindenkit egy önéletírásban megírni. Úgyhogy én tulajdonképpen a Vadnai Bébivel kezdtem el a nyílt bevallását annak, hogy ezek a szereplők éltek, és minden valóban megtörtént velük. Közben annyi idő eltelt, hogy most már szabadon bánhattam az anyaggal, úgy értem a szabadságot, hogy nem eltérve a tényektől, hanem kipróbálva végre azt, hogy alig térek el a valóságtól. A Magyar Copperfieldben már csak a még élő szereplőket vagy azokat, akiknek a családját nem akartam megbántani, csak azokat írtam meg más néven...


IDÉN A POLITIKUSOK IS MÁSKÉPP KARÁCSONYOZNAK

MAGYAR HANG
Szerző: HUTTER MARIANNA
2020.12.22.


Az egész világot megbénította 2020-ban a koronavírus-járvány, és ez sajnos az idei karácsonyra is hatással lesz. De vajon hogyan fognak ünnepelni a magyar politikusok, és hogyan kapcsolódnak ki? A Magyar Hang körbekérdezett a pártok képviselői, illetve a függetlenek között.


Lapunknak kivétel nélkül minden politikus arról írt, hogy idén szűkebb körben fognak ünnepelni. „A rokonlátogatás a szokásos formájában biztosan elmarad, talán egy-egy maszkos séta még szóba jöhet” – reagált a kérdésre Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke. Hasonló választ kaptunk a KDNP-s Hollik Istvántól, aki egyben a Fidesz kommunikációs igazgatója is. Mint írta, „szüleinkkel, nagyszüleinkkel és a többi családtaggal abban maradtunk, hogy maszkviselés mellett szabadtéren, a kertben jövünk össze rövid időre, hogy legalább karácsony alkalmából láthassuk egymást”...


RÓNA PÉTER: NAGY A BAJ, ORBÁN MIATT HAZÁNK KISODRÓDHAT AZ UNIÓBÓL

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.12.22.


Ébresztő! Az ország olyan úton halad, amely tragédia felé vezet – nyilatkozta Róna Péter a Klubrádióban. A közgazdász szerint az ellenzéknek komolyan kell venni a választási összefogást, és mielőbb programokkal kéne előállni, különben kisodródunk Európából. A közgazdász professzor szerint ez a folyamat már elindult, könnyen a fejlett világ peremére kerülhetünk, mert Orbán Viktor nem készíti fel a magyar társadalmat és gazdaságot a 21. század kihívásaira
.

„Ha nem lesz változás, akkor Magyarország összeszerelő műhelye marad Európának” – mondta Róna Péter. A közgazdász szerint ugyanis ma már a német tőke sem az olcsó, hanem a magasan képzett munkaerőt keresi, amely képes magas műszaki színvonalú termékek előállítására. A jövőben ugyanis nem lesz szükség kézi erőre a mégoly korszerű, elektromos autó összeszereléshez sem, hisz' ezt a feladatot robotok végzik majd el. A világnak tehát elsősorban a mesterséges intelligenciára, a robotok fejlesztésére, létrehozására lesz szüksége. Ezt a feladatot azonban aligha lehet autóipari segédmunkásokkal elvégezni.

Az ország kormánya azonban nem ismerte fel, hogy mérföldkőhöz ért – hívja fel a figyelmet Róna – az elmúlt tíz évben különösen kevés figyelmet fordított a szellemi tőke felhalmozására, az oktatás korszerűsítésére és fejlesztésére. Ha ezt nem sikerül pótolni, akkor kimaradunk a technikai, technológiai fejlődésből és az ország hosszú leszakadás elé néz...


KARÁCSONYI AJÁNDÉK – RÉSZLETEK A FESZ LESZ CÍMŰ KÖNYVBŐL I-II.

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Amerikai Népszava Opinion
2020.12.21.


A karácsony közeledtével részleteket közlünk naponta a Fesz lesz című könyvből. Ezúttal megrázó emberi történetek következnek, egy embertelen, szívtelen szekta hétköznapjaiból. Holnap azt mutatjuk be, hogyan tanítja Németh Sándor a gyülekezete tagjait megátkozni másokat, illetve milyen brutális terrort alkalmaz az embereivel szemben. Kísérje figyelemmel a sorozatunkat, és ajándékozza meg saját magát, ismerőseit, rokonait és barátait a Fesz lesz című könyvvel..
.
MIÉRT ÉPPEN MOST LÉPETT A KORMÁNYZAT AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN, ÉS EZ HOGY FÜGG ÖSSZE A JÁRVÁNYKEZELÉSSEL?

MÉRCE
Szerző: NAGY GYÖNGYI
2020.12.22.


A cikk első részében körbejártuk az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, és értékeltük annak végrehajtási rendeleteit is, a második részben visszatérnék a bevezető gondolatomhoz, az egészségpolitikai elvek, célok megfogalmazásának fontosságához egy rendszer-átalakítás során. Ez pedig jelenleg szorosan összefügg a járványhelyzettel és a járványkezelés mikéntjével.Mi vajon a kormányzat célja a jelenlegi átalakításokkal? És miért most lép?

A járvány fókuszba tolta az egészségügyet, egyrészt felértékelve a benne dolgozók munkáját, ez indokolja a béremelést; másfelől viszont nyilvánvalóvá vált, hogy nincs irányítás.

Kiemelendő, hogy az irányítás hiánya a NER tíz évének következménye a szektorban, hiszen a NER szüntette meg az önálló egészségügyi minisztériumot, államtitkársággá súlytalanítva az egyébként is hagyományosan a pénzügyminisztériummal egyezkedni kénytelen egészségügyet. A miniszteri bársonyszék hiánya is eredményezte azt, hogy más szereplők is folyamatosan beleszólást kaptak abba, milyen irányba mennek a dolgok (ld. a Lázár-féle Miniszterelnökség). A közigazgatás átalakítása során megszűnt vagy erősen megcsorbított hatáskörű háttérintézmények, köztük az ÁNTSZ(!), szintén áldozatai voltak a gazdátlanságnak.

Erre csodálkozott rá kormányunk, ezt az irányítási hiányt kellett kezelnie hirtelen. A járványkezelés alapvető része volt a katonai retorika, és ezzel párhuzamosan a katonaság és rendőrség bevetése az egészségügy területén. Kézenfekvő ennek a gondolkodásmódnak az erősítése akkor, amikor mindig és mindenhol háborúban állunk.

Egységes és katonás irányítást szervezünk egy olyan szektorban, ami nem háborúról, hanem az emberi életről szól alapvetően. Az OKFŐ felállítását is részben ez indokolja, az EMMI kiüresedésére tesz pontot a döntéshozó, amikor az új intézményt felállítja, és egyben kimondja: rendőri vezetés alá kerül a teljes egészségügy, legalábbis a veszélyhelyzet idejére. A járványkezelés nem indokolja, hogy minden egészségügyi rendszerirányítási jogkör Pintér Sándorhoz kerüljön. Ez idő alatt a belügyminiszter az, aki elfogadhatja pl az OKFŐ Szervezeti és Működési Szabályzatát is. Az OKFŐ vezetője egyébként elismert szakember, egyben Pintér Sándor régi rendőr kollégája, Jenei Zoltán.

Véleményem szerint egyetlen egy cél lebeg az átalakításkor a döntéshozó szeme előtt: rendnek kell lenni – Ordnung muss sein. Olyan értelemben, hogy ha később kialakul egy tényleges koncepció, akkor azt biztosan végre lehessen hajtani, ne legyen ellenállás munkavállalói, intézményvezetői szinten...

MEGJÁRTÁK AZ ANGLIAI MAGYAROK

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2020.12.22.


A hír rövid volt, mi több, számítani is lehetett rá, ennek ellenére alighanem sokakat nagyon rosszul érintett: Magyarország is csatlakozott azokhoz az országokhoz, ahová nem engedik be az Egyesült Királyságból érkező repülőgépeket.

Az Orbán-kormány hétfő éjféltől érvényes döntése megtiltja az Egyesült Királyságból érkező személyforgalmi repülőjáratok leszállását, beleértve az üzleti célú magánrepülőgépekét is. A döntés az áruforgalmat nem érinti.

Magyarország ezzel csatlakozott azokhoz az európai országokhoz, melyek felfüggesztették (vagy bejelentették, hogy egy-két napon belül felfüggesztik) az Egyesült Királyságból érkező repülőgépjáratok fogadását a koronavírus szigetországban terjedő új törzsének a megfékezése miatt.

Vasárnap Hollandia, Belgium, Olaszország, Bulgária, Románia, Írország, Franciaország, Ausztria és Németország döntött így, hétfőn pedig Lengyelország, Norvégia, Litvánia, Lettország és Észtország.

A magyar döntés ezek fényében aligha meglepetés, ám ennek ellenére nagyon rosszul érintheti azokat, akik úgy tervezték, hogy a járvány ellenére karácsony előtt egy-két nappal mégis megkockáztatják a repülőutat hazafelé...

LANTOS GABRIELLA: AZ OLTÁSI TERV ÜGYÉBEN TÖBB A KÉRDÉS, MINT A VÁLASZ

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.12.21.


Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy „ma egy általános, országos, egy-két nap alatt történő teljes átoltásnak a feltételei megvannak, az oltási tervünk rendelkezésre áll.” Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt egészségügyi szakértője ezt el sem tudja képzelni, véleménye szerint ennek a nagyot mondásnak semmi alapja sincs. Azt mondja, ugyan Magyarország válaszolt az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ oltási tervre vonatkozó kérdéseire, de a válaszokat a magyar kormány nem kötötte a magyar állampolgárok orrára. Csak annyit tudunk, hogy van oltási tervünk. Pedig az engedéllyel rendelkező Pfizer/BioNTech, és a Moderna vakcinájának két oltási terv is szükséges, hiszen beadásukhoz teljesen eltérő logisztika kell.


Hogyan lehet két nap alatt beoltani a lakosságot?

El se tudom képzelni. Ez olyan nagyot mondás, aminek az ég egy adta világon semmilyen alapja nincs...

FILMBE ILLŐ MÓDON LEPLEZTÉK LE A NAVALNIJT MEGMÉRGEZŐ TITKOSÜGYNÖKÖKET

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ
2020.12.16.


A napokban egy nemzetközi újságírócsapat nemcsak azt bizonyította be, hogy az orosz titkosszolgálat mérgezte meg Alekszej Navalnijt, az orosz ellenzék vezető alakját 2020 nyarán, de azt is bemutatták, hogy pontosan kik végezték el a piszkos munkát. Bénák vagy gátlástalanok voltak a leleplezett ügynökök? A nyomozás folyamata olyan izgalmas, mint maga a végeredmény.


"Az ön csapata mérgezte meg Alekszej Navalnijt?"

tette fel a kérdést a CNN riportere, Clarissa Ward egy lepukkant moszkvai lakás bejárati ajtajában Oleg Tajakinnak. A férfi a CNN, a Spiegel, az Insider és a Bellingcat nyomozása szerint részt vett abban az orosz titkosszolgálati akcióban, amelynek célja az volt, hogy a novicsok nevű idegméreggel likvidálják Navalnijt, Vlagyimir Putyin legfontosabb politikai ellenfelét. Navalnij – jó eséllyel csak a szerencsének köszönhetően – túlélte a támadást, és a visszatérését tervezi Oroszországba. Tajakin nem válaszolt a kérdésre és becsukta az ajtót.

Első látásra nagyon furcsának tűnhet, hogy újságírók néhány hónapnyi munkával le tudnak leplezni egy ilyen bűncselekményt, hiszen normál esetben az ilyen támadásokat a legnagyobb titokban hajtják végre az ügynökök. Hogy akkor mégis miként sikerült felgöngyölíteni nagyjából az egész hálózatot, a Bellingcat részletesen elmagyarázta egy cikkben, mielőtt azonban erre rátérnénk, foglaljuk össze, mi történt:

2020. augusztus 20-án eszméletlen állapotban, mérgezésre utaló tünetekkel kórházba viszik Navalnijt, miután az őt szállító gép kényszerleszállást hajt végre Omszkban. A gép Novoszibirszkből repült volna Tomszkba.

- Segítői aggódnak a kómában fekvő Navalnijért, és kiharcolják, hogy a férfit Németországba szállítsák és ott kezeljék tovább.

- Az orosz orvosok szerint Navalnij rosszullétét diabétesz- vagy vérnyomásproblémák okozták, ám szeptember elején a német kormány bejelenti, hogy a politikus szervezetében novicsok nyomait találták meg. Ezt később három független labor, és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) is megerősíti.

- A politikus stábja minden mozdítható dolgot összeszed az omszki szállodai szobából, és a tárgyak jelentős részén is találnak novicsokot.

- Navalnij állapota a németországi kórházi kezelés során folyamatosan javul, szeptember közepén fel tud kelni az ágyból, október elején pedig már interjút is ad...

HETEK ALATT LETT MILLIÁRDOS FORGALMÚ LÉLEGEZTETŐGÉP-SZERVIZ EGY NULLÁRÓL INDULÓ CÉG

HVG360
Szerző: JOÓ HAJNALKA
2020.12.22.


A lélegeztetőgépek beszerzéséhez hasonlóan hatalmas üzlet üzembe helyezni azokat. A Külügyminisztérium megrendelésén nem több tucat, hanem csak két vállalkozás osztozott, meglehetősen furcsán. Az eszközök beüzemeléséről szóló, a hvg360 birtokába jutott szerződésekből az is kiderült, hogy Szijjártó Péter tárcája nemcsak irracionális mennyiségű lélegeztetőgépet vett feleslegesen százmilliárdokért, hanem a beérkezettek közül szintén észszerűtlenül sokat bontatott fel, nézetett át és raktároztat közülük – további súlyos milliárdokért...

TELJESEN KISZOLGÁLTATOTTÁ TESZI AZ ELLENZÉKI VÁROSOKAT ORBÁN VIKTOR BEJELENTÉSE

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2020.12.22.


Ha nem tudnak megfeledkezni a munkáról, biztosan nem lesz kellemes karácsonya az önkormányzatok vezetőinek és dolgozóinak. Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Facebookon egy olyan bejelentést tett, amivel az összes 25 ezer főnél nagyobb település önkormányzatát teljesen a kormány jóindulatának szolgáltatja ki.

Ahogy megszokhattuk, egyelőre csak a nyilatkozat szövege ismert, a jogszabály szövege nem. De a lényeget mindenki érti: a tavaly óta többségében ellenzéki vezetésű nagyvárosi önkormányzatokat kilátástalan helyzetbe hozták a kis- és közepes vállalkozások (kkv) helyi iparűzési adója (hipa) felének elengedésével, ha nem kapnak masszív állami támogatást. A hipa adja ugyanis a települési önkormányzatok bevételeinek 32 százalékát – ez olvasható ki a települési önkormányzatok – az idei évre még a koronavírus-járvány előtt elfogadott – összesített költségvetéseiből*...

KARÁCSONY GERGELY: „HOVA HÁTRÁLJUNK MÉG, OTT VAGYUNK A SZAKADÉK SZÉLÉN”

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2020.12.22.


Nagyobb interjút adott az RTL Klubnak Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A beszélgetés első felében a kormány döntéséről volt szó, melynek értelmében jövőre megfelezik a kisebb és közepes vállalatok iparűzési adóját.

Karácsony ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ezt a döntést továbbra sem tudják elfogadni. Hogy pontosan mekkora bevételkiesést jelentene ez a fővárosnak, azt még nem is látni világosan, hiszen a döntéssel kapcsolatos jogszabályok még nem születtek meg, egyelőre a miniszterelnöki bejelentésre lehetne csak támaszkodni. Kérdés például, hogy honnan számít közepesnek egy vállalat, hiszen ez jelentősen befolyásolhatja, hogy mekkora összegről van szó.

A főpolgármester beszélt arról is, hogy mivel az iparűzési adó a vállalatok adóterheinek csak nagyon kis részét, 1 százalékát teszi ki, ráadásul csak a nyereség után kell fizetni, így nem lehet arról beszélni, hogy ez az intézkedés segítene a bajba jutott vállalatoknak. Ugyanakkor az önkormányzatoknak nagyon komoly érvágás. Mint fogalmazott, úgy számolnak, hogy 15-20 milliárd forintnyi kiesést jelenthet a döntés a Fővárosi Önkormányzatnak, és nagyjából ugyanennyit a budapesti kerületeknek is...

A KORMÁNY TUDJA, MIRE VAN SZÜKSÉGE A MAGYAROKNAK BAJBAN; HORTHY ÉTKEZŐKOCSIJÁRA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.12.21.


Koronavírus ide, gazdasági válság oda, a kormány kitalálta, mi is lenne most nagyon fontos; hazahozzák Szlovákiából Horthy vasúti szerelvényének étkezőkocsiját. A szerelvényt eddig Szlovákiában, egy tóparti ház emeleti szintjeként használták, amelyet most megvásároltunk és – vélhetően – Kásler Miklós kezdeményezésére 26 millió forintból fel is fogunk újítani. Mindez a Nemzeti Kulturális Alap oldalán olvasható, amely fontosnak gondolta hazahozatni ezt a remekművet. Kérdés, hogy miért is van igény erre? Mi ez a veszett nagy Horthy-kultusz a Fidesz háza táján? Hirtelen nemzeti hőst faragunk belőle, akinek már szobrai is vannak országszerte, és sírjához miniszterek járulnak? Lehet, hogy van történelmi jelentősége egy ilyen relikviának, de talán vannak most fontosabb dolgok is, mint egy igen kétes megítélésű volt kormányzó étkezőkocsijának hazahozatala.

Ilyen lenne például az, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) kiadja végre a TASZ által kért járványadatokat, amelyek egyébiránt közadatnak minősülnek. De nem, az NNK – vélhetően kormányzati parancsra – ezt folyamatosan megtagadta, annak ellenére is, hogy a TASZ október 21. óta minden nap kérvényezte a friss adatokat. Megelégelték ezt, ezért beperelték az NNK-t, aminek vélhetően majd csak a járvány lecsengését követően lesz valódi eredménye, tehát addig is azt csinálnak, amit csak akarnak. Teljesen mindegy, hogy olyan adatokról beszélünk, amelyek minden országban könnyen hozzáférhetőek, hiszen elősegítik a vírus elleni küzdelmet. A kormány takargatja, hogy milyen is a valódi helyzet idehaza, ezzel is fenntartva annak látszatát, hogy minden a legnagyobb rendben van, Orbán pedig megvédi a magyarokat...

NER-KÖRÖKBEN SZÓRÓDNAK SZÉT A VÁRPROGRAM MILLIÁRDJAI, DE MÁR A KORMÁNY SEM TUDJA KÖVETNI PONTOSAN

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2020.12.22.


Egy évvel meghosszabbította a Nemzeti Kastély- és Várprogramot a kormány, mivel az öt éve – főként európai uniós forrásból – zajló projektben eddig egyetlen épületet sem sikerült teljesen befejezni. A felújítandó műemlékek számát a negyedével csökkentették, ám az összeget alig. Így is kérdéses, hogy a rendelkezésre álló 53 milliárd forint elegendő lesz-e az összes rekonstrukcióra. A felújításokra eddig kiírt 25 közbeszerzés közül legalább 13 esetében lehet kapcsolatot találni kormányközeli szereplőkkel. Közben a Miniszterelnökség olyan költségvetési adatokat közölt a programról, amelyek ellentmondanak a két évvel ezelőtti tájékoztatásának.


Öt éve hirdette meg a kormány a Nemzeti Kastély- és Várprogramot, amelynek keretében eredetileg 20 kastélyt és 19 várat kellett volna felújítani országszerte 2020 végéig. Az egyes műemléképületek rekonstrukciója azonban vagy még nem fejeződött be, vagy el sem kezdődött, ezért a kabinet további egy évvel meghosszabbította a főként európai uniós forrásból finanszírozott program határidejét – tudta meg a 24.hu.

Változott a program költségvetése, és csökkentették a felújításra váró építmények számát is, már csak 18 kastély és 12 vár rekonstrukciójáról van szó, vagyis az eredetileg tervezett munkálatok csaknem negyedét kihúzták a listáról.

Ugyanakkor a program költségvetését nem ezzel arányosan, hanem minimálisan csökkentették: 57,5 milliárdról 53,5 milliárd forintra, amiből egyébként több mint 40 milliárdot Brüsszel fizet.

Az a programot bonyolító NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. honlapjáról is kiderül, hogy a munkálatok jelentős csúszásban vannak, ugyanis mindössze három kastély és egy vár felújításával végeztek. Egyelőre ezek sem látogathatók, ugyanis a kiállítások berendezése és az eszközök beszerzése folyamatban van. Igaz, a Miniszterelnökség felügyelete alatt működő társaság három további elkészült létesítményt is feltűntet az oldalán – Edelény, Sirok és Ozora –, de ez ezek rekonstrukcióját egy korábbi uniós program részeként végezték el...

SZABAD SZEMMEL: VÉGRE ÖSSZEFOGOTT A HAT PÁRT, AMELY VÉGET AKAR VETNI A RENDSZERSZINTŰ ORBÁNI KORRUPCIÓNAK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.12.22.


Süddeutsche Zeitung


Balog Évát, az amerikai Hungarian Spectrum-blog szerzőjét idézi a legnagyobb német lap, miután eldőlt, hogy választási szövetséget köt a magyar ellenzék: „Halleluja, na, végre!” Merthogy hónapokig tartott, amíg eljutott idáig a hat párt, de hát előbb túl kellett jutni a pártelnökök hiúságán, illetve a jobboldal által táplált kételyeken, ideértve, hogy két listát kellene állítani. Most azonban már összefognak, hogy megverjék a Fideszt, amely úgy módosította a választási törvényt, hogy megnehezítse a kisebb vetélytársak dolgát. Mellesleg az együttműködés helyi szinten már többfelé működik.

A Jobbik búcsút mondott egykori jobbos-radikális, antiszemita és rasszista múltjának és politikailag a középre húzódott. Ily módon vált lehetségessé a közös program, amely véget akar vetni a rendszerszintű orbáni korrupciónak, ugyanakkor azt tervezi, hogy helyreállítja a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. Továbbá csatlakozni kíván az Európai Ügyészséghez, de a legbecsvágyóbb rész az, hogy legyen új alkotmány, amelyet népszavazás hagy jóvá.

A cél a kétharmad, amit a Fidesz – többszöri jogszabályváltozás révén – legutóbb már nem egészen 50 %-kal el tudott érni. Az összefoglaló kitér arra, hogy a lakosság nemigen vevő a kormány Európa-ellenes irányvonalára, ami legutóbb az EU-költségvetés vétójában csúcsosodott ki. A magyarok nagy többsége unióbarát.

Süddeutsche Zeitung

A liberális újság örömteli hírnek nevezi a hat magyar ellenzéki párt megállapodását, amelynek mozgatórugója, hogy végre megverjék Orbán Viktort. Ez már egyszer sikerült: a tavaly őszi önkormányzati választásokon, de most szélesebb keretekben igyekeznek megismételni. Az elképzelés rendkívül becsvágyó, Az ideológiai ellentéteket legalábbis egy időre félreteszik. Egyes pártvezérek kénytelenek visszafogni hiúságukat. Azon kívül a Fidesz a választási körzetek önkényes átalakításával, a hatalom közeli sajtó túlsúlyával, valamint a vetélytársak megfélemlítésével egyre jobban megnehezíti, hogy a másik oldal hallathassa a hangját és befolyáshoz jusson.

De pont ezért az összefogás jelenti az egyetlen esélyt a megosztott és önmagával vitázó ellenzék számára, már ha helyt akar állni Orbánnal szemben. A miniszterelnök próbálta meggyengíteni a kisebb pártokat, ám éppen ezzel adta meg az utolsó lökést az egységhez. Taktikai hibát követett el. A választásokig még sok minden történhet, akár az egységfront is széttörhet, a Fidesz pedig tovább csavarhat a demokratikus hüvelykszorítón. De egyelőre pompás hír, hogy az ellenzék már nem hagyja magát megosztani és meggyengíteni.

FAZ

A konzervatív lap azt jósolja, hogy igen érdekfeszítő lesz a másfél év múlva esedékes magyar választás, mivel az ellenzék saját fegyverét fordítja Orbán Viktor ellen. A kormányfő jó párszor visszaélt a polgároktól kapott hatalommal, így amikor magára szabta a választási törvényt. Ennél fogva az ellenzéki erők kénytelenek igazodni a Fidesz által körvonalazott játékszabályokhoz. Márpedig azok a legerősebb pártnak kedveznek. Ily módon a fiatal demokraták kétszer is kétharmadhoz jutottak – 50 % körüli eredménnyel.

Az EBESZ jelentéséből az tűnik ki, hogy a miniszterelnök szabad választásokon, tisztességtelen körülmények közepette kerekedett fölül. Hogy ezen változtasson az ellenzék, ahhoz hiteles alternatívát kell felkínálnia, ami már kétszer sikertelen maradt. Ám tavaly fordult a kocka és a helyi választásokon több helyütt is érzékeny vereséget mért riválisára. Hogy Orbán ezt mennyire komolyan vette, az kiderül a legfrissebb szabálymódosításokból. A szándék az volt, hogy megakadályozza az összefogást, hiszen ideológiailag igencsak különböző irányzatokról van szó és miként tudnák azok egyesíteni erőiket. Ám azok most pontosan erre szövetkeznek. Szóval, érdekesnek ígérkezik a következő választás.

FAZ

Meleg hangon ajánlja a könyvismertető a Soros Györgyről készült legújabb kötetet, amely nem életrajz, mégis bemutatja a befektető és a nyílt társadalom élharcosának életművét. A „Soros befolyása” kitér arra, hogy a 90 éves filantrópot mostanában egészen példátlan érdeklődés övezi. A török elnök nyíltan antiszemita kirohanást intézett ellene, Orbán Viktor ugyanakkor a globalista Sorost emlegeti kampányában, ami a szerző, Emily Tamkin szerint csupán a zsidóellenesség kódszava. Azt mondja, hogy az üzletember már régóta ellenségképül szolgál, de vezető államférfiak csak a menekültválság óta lovagolják meg ezt a lehetőséget.

A mű hármas feladatnak kíván eleget tenni: 1. bemutatni Soros befolyását a pénzügyi életben, a jótékonyság területén, valamint a politikában 2. leválasztani a befektető személyéről az összeesküvés elméleteket 3. tisztázni, hogy mennyire van egymással ellentmondásban a Soros által szorgalmazott igazságosabb társadalom, illetve az, hogy a multimilliárdos a pénzével törekszik elérni ezt a célt.

Az amerikai újságírónő úgy gondolja, hogy Soros eszmei ébredésében a budapesti gyermekkor, valamint Karl Popper tanítása volt a meghatározó. Ezért soha nem hitte, hogy a piac és annak szereplői mindent tudnának. A szerző ugyanakkor elismeri, hogy a befektető saját politikai filozófiájának mondott ellent, amikor egymaga egész országok gazdasági fejlődését meghatározta.

A mindenhatóságtól azonban igencsak messze van. Kezdetben pl. támogatta Orbánt, valamint Szaakasvili grúz elnököt is, akik aztán éppen nem szolgáltak rá a bizalmára. A bírálat szóvá teszi, hogy a könyv sokkal egyértelműbbé tehette volna, Soros mennyire nem volt képes az általa óhajtott irányba terelni bizonyos országokat. Ez ugyanis csattanós válasz lett volna az összeesküvés elméletekre.

Soros azért különleges a filantrópok sorában, mert kész még a saját kiváltságait is megkérdőjelezni. Évek óta követel pl. adóemelést. Egyébiránt a mostani amerikai választások során sokkal kevesebb pénzt adományozott a demokratáknak, mint korábban. Az ok az volt, hogy a nagyvonalú támogatással eljátszotta a republikánusok jóindulatát, pedig azok eredetileg kedvezően ítélték meg közép-kelet-európai szerepvállalását. 

Libération

A lap bemutatja azt a magyar transz nemű párt, amely a selejt bosszújaként pontosan azért házasodhatott össze, mivel az Orbán-kormány törvény hozott az LMBT-jogok korlátozására. A Polgárdiban élő Tamara és Elvira egyaránt férfinak született, de átoperáltatta magát. Az egyikük még megkapta az engedélyt, hogy változást bejegyezzék a személyi irataiba, a másik viszont a szigorítás miatt már nem. Így viszont jogilag férfinak számít, ennélfogva a hatóságok nem emelhettek kifogást a házasság ellen.

Orbán már betiltotta, hogy meleg párok egybekeljenek, leállította a gender tudományok oktatását és a járvány kellős közepén semmit sem talált olyan sürgetőnek, minthogy az alaptörvényben rögzítse: az anya nő, az apa férfi.

Az 53 éves Elvira azt meséli, hogy már gyerekként érezte: ő más, mint a többiek, de nem tudta mi a gond. A szocializmus idején nem volt világos, hogy léteznek transz nemű emberek. A rendszerváltás után viszont egy sor jogszabály kedvezett nekik, majd amikor Orbán 10 éve visszatért a hatalomba, az elején a sajtót és az Alkotmánybíróságot vette célba, nem pedig a nemi kisebbségeket. Ám a kormányfő pár éve ultrakonzervatív fordulatot hajtott végre és így az LMBT-közösség célkeresztbe került. A pár ugyanakkor azt mondja, hogy a település elfogadja őket, a gyűlöletet a hatalom kelti.

Bodrogi Bea, a Transvanilla civil szervezet ügyvédje szerint az Európai Emberi Jogi Bíróság elmarasztalná Magyarországot az új szabályozásért. Jelenleg 18 ilyen ügyet képvisel Strasbourgban. Az Orbán-kabinet a végén általában belenyugszik az ítéletekbe, csak éppen az ilyen perek évekig tartanak. És ez idő alatt a miniszterelnök megtalálja a módját, hogy folytassa a melegellenes propagandát. Ezért nem meglepő, hogy az érintettek közül egyre többet hátat fordítanak Magyarországnak.

NZZ

A kommentár nem győzi méltatni, hogy a tavaszi szerencsétlenkedés és nemzeti önzősködés után az EU igen jól reagált a járvány újabb hullámára, bár most éppen azt kell csinálnia, ami nem igazán fekszik neki: gyorsan és összehangoltan kell cselekednie. Mindenesetre látszik, hogy tanult a fél évvel ezelőtti csődből és azonnal válságülést hívott össze, amikor kiderült, hogy Nagy-Britanniában veszélyesen mutálódott és igen gyorsan terjed a vírus. Működött a riasztó rendszer.

Úgy hogy Európa ismét lezárja a határokat, de főleg azok előtt, akik a szigetországból érkeznek és ennek így is kell maradnia. Felismerte, hogy az intézkedésnek nem szabad korlátoznia a schengeni övezetet, de ha súlyosbodik a helyzet, akkor ezt sem lehet elkerülni.

Viszont egészen nagy teljesítményt nyújtott a közösség a koronaalap életre hívásával a ragály gazdasági következményeinek enyhítésére. A 750 milliárd euró mozgósításával és annak belátásával, hogy a fertőzés mindenkit sújt, egyelőre betemették a belső árkokat. Azaz a tavaszi csőd után ezúttal remekül teljesített Brüsszel. Igaz, arra nem is alkalmas, hogy megoldjon egy ilyen egészségügyi válságot. Nincs hozzá kompetenciája. Viszont nagyon jól tudja hosszú távon mérsékelni a károkat. Keményen tárgyal, bevet fenyegetés és ígéretet egyaránt, bár sokszor csak nehezen jut kompromisszumra.

Ám a Covid-19 után a világ sokkal kevésbé kiszámítható, újabb és újabb megpróbáltatásokra kell felkészülni, amikre gyors és közös válaszokat kell adni. De már most végig kell gondolni, hogy miként tud eleget tenni az unió ennek a feladatnak.