2019. január 30., szerda

VALAMI RÉMESEN FURCSA TÖRTÉNIK AZ ÜGYÉSZSÉGNÉL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2019.01.29.


Eddig csak a Fideszt tartották hatalomban. Mostanra annyira kontraszelektált lett a rendszer, hogy a magyar társadalom ellen fordultak.

Egy számítógépes specialistát vádol az ügyészség azzal, hogy betört a Magyar Telekom adatbázisába, amivel elkövette a közérdekű üzem megzavarásának bűntettét, és ezzel az ügyészség szerint veszélyeztette a társadalmat. Az ügyészség benyújtott vádiratáról a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet azt írta, abból nem derült ki, hogy pontosan mit is követett el, nincs benne az elkövetés helye, ideje, eszközei vagy éppen módja, „és általában semmi, amit a törvényes vádhoz szükséges lenne részletesen bemutatni” – írta nemrég az Index az esetről.

Mindenki emlékszik az irtózatosan ciki BKK-főváros-Tarlós-malőrre, ami aztán kicsúcsosodott az e-jegyrendszer teljes bukásában: egy huszonéves fiatal nem túl bonyolult módon, a nyilvános Telekomos weboldalon, sima, szöveges formában kint hagyott adatok segítségével be tudott jutni a a cég belső hálózatába. Ők fejlesztették az e-jegyrendszert és a cég rendkívül szerencsétlenül reagált: ahelyett, hogy azonnal felvette volna a srácot és megtette volna kiberbiztonsági felelősnek, feljelentették. A rendőrség bilincsben vitte el, most pedig, mint olvashatjuk az ügyészség „társadalomra veszélyes elemként” tartja nyilván.

Egy huszonéves srácot, aki segíteni akart.
Nézzük meg a helyzetet kicsit messzebbről.
- mikor tízen-huszonéves tüntetőket aláznak meg, félemlítenek meg a rendőrök az ellenzéki demonstrációkon;
amikor az ügyészség látványosan ejti a fideszesekkel szembeni vádakat, viszont az ellenzéket szívatja (pl. hirtelen elvesztik a képviselők a hivatalos személy jogállásukat);
- amikor ugyanezt látjuk az ÁSZ-tól;
- amikor a független médiát büntetik, mert végzi a dolgát;
- amikor a közmédia közben mindenki ellen uszít, aki nem fideszes;
akkor jól látszik, hogy Orbánék a magyar államot a magyarok ellen, a saját érdekükben használják fel.

A Fidesz az államot két funkcióra bontja:
- Lopjunk, azaz vegyünk ki belőle minél több pénzt;
- Tartson bennünket hatalomban, azaz használjuk mindenkivel szemben, aki ellenünk van.

A Fidesz (Orbán Viktor), ahogy korábban is írtuk, eddig ellenségnek olyanokat jelölt ki magának, akikért az össz-társadalom nem aggódott, vagy kifejezetten utált, esetleg semleges volt velük szemben (liberálisok, civilek, hajléktalanok, melegek, Soros, Gyurcsány, you name it).

A rabszolgatörvény bevezetése azonban újabb fordulót jelent ebben: mostanra mindenki ellenséggé vált. Mindenkitől félni kell, mindenkire rá kell ugrani és le kell teperni, aki nem ért egyet.

Ezt hívják diktatúrának...

AKKOR EZÚTTAL IS SOROS ÜRÍTETT BELE A NER DIPLOMÁCIA VENTILLÁTORÁBA?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.01.30.


Biztosan emlékszik még mindenki, hogy tegnap milyen véres vehemenciával kapaszkodott össze Orbán Viktor Szijjártó Péterrel (külön üdvözlöm Gyurta Dánielt is, ha már itt tartunk), hogy féknyúzt kiáltva tagadják a nemzetközi (Wall Street Journal), valamint a hazai balliberális média (Átlátszó) ama hazugságait, melyek szerint a magyar kormány számára az osztrák típusú függetlenség a követendő példa. Vagyis NATO-tagországként Moszkva és Peking lúdtalpas lábai elé borulni és keresztbe tenni a szövetségeseknek, az menőség, Vlagyimirral üzletelni nemzeti érdek.

A diplomáciai toporzékolás nyelvére lefordítva:
"Már megszoktuk, hogy az amerikai liberális sajtó hazugságokat terjeszt rólunk."

HajráMagyarországhajrámagyarokra lefordítva pedig:

"A nemzetközi és a magyar sajtóban álhírek jelentek meg Magyarországgal kapcsolatban; ezek célja, hogy zavart keltsenek az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterének közelgő budapesti látogatása előtt. Magyarország kormányának továbbra is az a célja, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal fennálló szövetségesi kapcsolatát erősítse. Ennek szellemében készülünk Michael Richard Pompeo külügyminiszter úr budapesti látogatására."

Már önmagában az is viccesnek mondható fejlemény, hogy ezeket a lábszagú szólamokat cáfolatnak csúfolják a propaganda bugyraiban, holott csak a szokásos mindent letagadás és a rongyosra cincált, bármikor, bármivel kapcsolatban bevethető balliberálisozás szégyenteljes puffogtatásáról van szó. Másrészt az is szóra érdemes, hogy a miniszterek elnöke a legritkább esetben sem fárasztja magát azzal, hogy sajtóhíreket kommentáljon, hogy azonnal rárepüljön a kínos-kényes-kellemetlen-vérciki értesülésekre és szükségét érezze tisztázni a miheztartást. Legjobb esetben is Havasi Bertalan mindenes szokta elszavalni és tolmácsolni a kötelezőt, de az, hogy Orbán az MTI-vel közvetlenül kapcsolatba lépve kikérjen magának bármit is, nem annyira a NER szorgos mindennapjainak része.

Ehhez képest most az van, hogy noha minden idők legdiplomatább teremfocistája korábban már az időpontját is megjelölte Mike Pompeo (ez egyébként az a csávó, akivel a brazilok voltak oly kedvesek összetéveszteni az általuk semennyire nem ismert Orbánt) budapesti látogatásának, noha Orbán telefonon is egyeztetett állítólag a külügyminiszter úrral a budapesti pofavizit ügyében, úgy néz ki, hogy hazugság volt minden szavuk. Már megint. Orbánnak is, Szjjártónak is, és úgy általában az egész Kelet felé fordulva hörgő magyar kormánynak.

Történt ugyanis, hogy a Klubrádió kérdéssel fordult az amerikai külügyminisztériumhoz, hátha ők jobban tudják egy-két centivel, hogy hol, mikor, mit csinál a tárcavezető úr, és hát a mai napon a dolgok állása így fest:

"Nincs szó utazásról, amit a jelen pillanatban bejelenthetnénk. "

Ezt válaszolta az említett rádiócsatornának az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Heather Neuert, amikor Mike Pompeo esetleges budapesti útjáról érdeklődtek. Konkrétan arról, amelyikre állítólag február közepén kerül sor. Nos, ha ehhez hozzávesszük a BuzzFeed News szűk egy héttel ezelőtti értesülését, amely szerint Pompeo február 13-14-én Lengyelországba készül, utána pedig 15-én Szlovákiába tart, akkor még kínosabb az ügy. Vagyis a putyinista álhírgyár tövéből a fél világot álhírgyártással vádoló magyar kormány – ha jól értem -, egyik napról a másikra lelepleződő hazugságokkal traktálja a híveit. Mármint én nem nagyon tudom másként értelmezni azt, hogy Orbánék egy olyan találkozóra készülnek, amiről a másik fél még csak nem is tud...

ILYEN AZ, AMIKOR KÍNA LENYOM EGY NAGYON DRÁGA ÉS FELESLEGES BERUHÁZÁST EGY KIS ORSZÁG TORKÁN

444
Szerző: HORVÁTH BENCE
2019.01.30.


Ha volt igazán jelentős geopolitikai folyamata a közelmúltnak, akkor az Kína nemzetközi terjeszkedése lehet: az Európát és Afrikát is érintő, Egy övezet, egy út névre keresztelt gigantikus beruházási projekt elindítása mellett Peking jóval aktívabb lett olyan országokban is, amelyekben eddig alig volt jelen.

Ennek a folyamatnak egyik helyszíne Dél-Amerika, ahol van elég, folyamatos pénzügyi gondokkal küszködő, a Nyugattal – konkrétan az Egyesült Államokkal – szemben megfelelően bizalmatlan és megfelelően korrupt ország. A kínaiak hatalmas hitelekkel és komoly beruházási tervekkel érkeztek a térségbe.

Rafael Correa, Ecuador 2007 és 2017 között regnált államelnöke több milliárd dolláros hitelt vett fel Kínától. Az eredmény: fejlődés nulla, viszont az ország nagyon súlyos adósságcsapdába került. Correa 2017-es bukása után egykori szövetségeséből lett politikai ellenfele, Lenin Moreno vette át a hatalmat, és az új kormány számára az egyik legnagyobb kihívás az lett, hogy mit kezdjenek a Kína felé felhalmozott tetemes adóssággal, amelyből kétes értékű infrastrukturális beruházások valósultak meg...

KÜLFÖLDRE VÁNDOROLT MAGYAROKRÓL KÉSZÍTETT DOKUMENTUMFILM-SOROZATOT AZ RTL KLUB

24.HU
Szerző: JÁNOSSY VILLŐ
2019.01.30.


Eltűnik az Éjjel-nappal Budapest az RTL Klubról, jön egy új dokusorozat kivándorolt magyarokról, Szabó Zsófi saját műsort kap, Ujj Mészáros Károly pedig skandináv típusú sorozatot rendez az RTL-en februártól.

Február előtt az RTL Klub kiterítette a kártyáit, és elárulták, hogy milyen műsorokkal készülnek a tavaszra. Az egyik legérdekesebb mindenképpen az Isten veled, Magyarország lehet, ami egy dokumentumfilm-sorozat a külföldön szerencsét próbáló magyarokról. Ami még fontos, hogy az Éjjel-nappal Budapest az RTLII-re költözik február 18-tól. Bár a sajtótájékoztatón Kolosi Péter hangsúlyozta, hogy a főleg fiataloknak szóló, 2013 óta (!) futó napi sorozat nagyon jól teljesít, azért a főcsatornán már nem fér el. A nézettségi adatok alapján amúgy messze nem tartozik a legnézettebb műsorok közé az ÉNB, de az RTLII-n és az RTL Moston még bőven elférhet egy esti sávban a Való világot váltva.

Most, hogy elengedtük az Éjjel-nappal Budapest kezét, a helyére több formátum érkezik, például a Cápák között (Shark Tank), amiben egyáltalán nem búvárkodásról van szó, hanem pénzügyi cápákról, akik sikerre vagy eleve bukásra ítélt ötleteket segítenek. Az RTL Klub közleménye után már csak az a kérdés, hogy kik lesznek azok a nagyon, de nagyon gazdag üzletemberek:..

AZ ORBÁN-RENDSZER ÚJRA AZ EURÓPAI PARLAMENT ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT - PERCRŐL PERCRE

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.01.30.


Az EP megvitatja, mi történt 2018 szeptembere, a Sargentini-jelentés elfogadása óta. Kövesse a vitát nálunk percről perce!

2018 szeptemberében szavazta meg az Európai Parlament a Sargentini-jelentést, azaz egyetértett azzal, hogy az EU alapértékeit komoly veszély fenyegeti Magyarországon. A kormány szerint mindez Soros György mesterkedése, Brüsszel és Strasbourg azért bünteti az Orbán-kormányt, mert az nem akarja engedni a migránsok korlátlan beteleptését. Itt hangoztt el az azóta klasszikussá vált mondat Orbán szájából: „mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk”. Most újra összeül a EP, hogy áttekintse, mi történt a jelentés elfogadása óta, de ezúttal nincs remény újabb Orbán-klasszikus születésére, mert Magyarország nem képviselteti magát ezezn a vitán, ugyanis az egyszerű EP-választási színjáték Orbán értelmezése szerint. Az EUobserver szerint most az a kérdés, a vita után aktívabb lesz-e a tagországi kormányfőket, minisztereket tömörítő Európai Tanács, amely sokkal csendesebb Magyarország ügyében, mint az Európai Bizottság vagy a Parlament. A helyzet pedig szeptember óta csak rosszabb lett...

MEGEGYEZETT A SZAKSZERVEZ ÉS AZ UDI, JÖN A BÉREMELÉS


MÉRCE
Szerző: SZADAI LEVENTE
2019.01.30.


A sztrájk hatodik napján, napok óta folyó tárgyalások után megállapodott egymással az Audi Hungária Független Szakszervezet és a gyár vezetése, a szakszervezetnek sikerült elérnie a célként kitűzött béremelést.

A megállapodás tartalma:

- 18%, de minimum 75.000 alapbéremelés 15 hónapra
- Béren kívüli juttatások: 400.000ft 2019-re és 2020-ra
- Lojalitási bónusz: 5.év után 6000 forint, utána évente+1500ft
- Jubileumi bónusz 10 év után: 100.000, 15 év után: 150.000, 20 év után: 200.000, 25 év után: egy havi bér+mozgóbér+1 nap szabadság, és havonta egy szabad hétvége
- A munkavállaló rendelkezhet a gyermek(ek) után járó pótszabadság felhasználásáról...

BARTUS LÁSZLÓ: POLITIKAI SÁTÁNIZMUS A NER HÁTTERÉBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.01.30."Magyarországot kiszolgáltatta a “megtestesült Gonoszként” ismert Finkelstein pusztító, ördögi teóriáinak, hatalmi kísérletének."

George Birnbaum leleplező nyilatkozata sok tekintetben megváltoztatta a közelmúlt történelméről való tudásunkat. Eddig azt hittük, hogy a NER gonosz terve Orbán fejéből pattant ki és egy magyar politikus igázta le a magyar népet. De most kiderült, hogy Orbán külső segítséget vett igénybe, amelynek ő csak eszköze volt. Egy illiberális világforradalom tervének része lett.

E “kísérlet” lényege az, hogyan lehet egy népet folyamatosan negatív, bűnbakra épített, hazug propagandával, ellenségek gyártásával, átveréssel és megfélemlítéssel megfosztani a szabadságától, az önrendelkezésétől. Hogyan lehet az egész országot egy ember korlátlan hatalma alá rendelni a demokratikus látszat megtartásával. Hogyan lehet megalkotni azt a tökéletes diktatúrát, amit a nép választ, az ember maga akar. Hogyan áll az ember a gonosz oldalára.

A sci-fi irodalmat idéző kísérlet történelmi előzményei jól ismertek, és azok egyes elemeit fel is használták, elsősorban a propagandában. Ez a kísérlet azonban nem öncélú, valójában a világ totális ördögi leuralásának újabb, s nem kizárt, hogy utolsó próbálkozása. A világ történelmi zsarnokságai az idők végén egytelen tökéletes világdiktatúrában egyesülnek.

A lényeg a fizikai erőszak mellőzése, amit a megfélemlítő propaganda helyettesít, hogy az ember ne vegye észre, azonosuljon a diktatúrával. Önként válassza a Gonoszt. Ez a cél. Mindezt a jó látszatával. A demokratikus intézmények felszámolása helyett, azok elfoglalása történik. A végeredmény ugyanaz a totális hatalomgyakorlás, a nép teljes jogfosztása, de a külső látszat eltakarja a lényeget. A hatalom eljátssza a demokratikus működést. Az uralom kontrolljára rendelt jogállami kereteket, a fékek és ellensúlyok rendszerét is a hatalom birtokosa tartja kezében, és marionettként mozgatja azokat...


TIMMERMANS: AKKOR AGGÓDNÉK, HA ORBÁN VIKTOR DÍCSÉRNE

EUROLÓGUS BLOG
Szerző: Eurológus
2019.01.30.


...A fenntartható jövőről beszélt Frans Timmermans

A sajtótájékoztató apropója az volt, hogy az Európai Bizottság a fenntarthatóbb Európa 2030-ig szóló megvalósításáról szóló vitaanyagot terjesztett elő, amely szerint további határozott fellépésre van szükség, ha az Európai Unió és a világ fenntartható jövőt kíván biztosítani a jólét érdekében.

Frans Timmermans hangsúlyozta, a dokumentum az unió azzal kapcsolatos elkötelezettségét tükrözi, hogy megvalósítsa az ENSZ fenntartható fejlődési céljait, ideértve az éghajlat-politikai fellépésről szóló párizsi megállapodást is.

A szöveg az Európa előtt álló kihívások áttekintése és a jövőre vonatkozó forgatókönyvek bemutatása révén arra törekszik, hogy útmutatóul szolgáljon a vitához, amely arról szól, hogy 2030-ig ezek a célok hogyan érhetők el a legjobban, és ehhez az EU miként járulhat hozzá a leghatékonyabban – közölte.

A bizottsági alelnök elmondta, a bemutatott vitaanyag a fenntarthatósági átmenet legfontosabb tényezőit helyezi a középpontba, egyebek között a lineáris gazdaságról a körforgásos gazdaságra való áttérést, az élelmiszerrendszereink egyensúlyának javítását, az energetikai, az épületekkel kapcsolatos és a mobilitási jövő időtállóvá tételét, valamint annak biztosítását, hogy ez az átállás méltányos legyen, és senki ne maradjon ki belőle.

A bizottság tájékoztatása szerint a dokumentum azokat a támogató eszközöket is előtérbe helyezi, amelyek a fenntarthatósági átmenet alapjául szolgálnak. Ilyen egyebek mellett az oktatás, a tudomány, a technológia, a kutatás, az innováció és a digitalizáció, a pénzügy, az árképzés, az adózás és a verseny, a felelős üzleti magatartás, a vállalati társadalmi felelősségvállalás és az új üzleti modellek, a nyitott és szabályokon alapuló kereskedelem, az irányítás és a politikai koherencia minden szinten.

A szöveg az eszmecsere ösztönzéséhez három forgatókönyvet vázol fel arra vonatkozóan, hogy az EU-n belül hogyan lehetne nyomon követni a fenntartható fejlődési célokat. Ezek között szerepel a fenntartható fejlődési célokkal kapcsolatos átfogó uniós stratégia, amely irányt mutat az EU és a tagállamok tevékenységeihez, a fenntartható fejlődési célok folyamatos érvényesítése az uniós bizottság által az EU valamennyi vonatkozó politikájában, a tagállami végrehajtás mellőzésével, valamint a jelenlegi uniós szintű fenntarthatósági törekvések megszilárdítása.

A vitaanyagot részletes mellékletek kísérik, amelyek áttekintik az EU által a fenntartható fejlődési célokkal kapcsolatban nyújtott teljesítményt és a közelmúltban hozott intézkedéseket – tették hozzá.

HIDEG, HÓ, INFLUENZA - KESERVES JANUÁR

ÁTLÁTSZÓ / SZOCIO BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2019.01.30.


Azt hiszem, ha az év hónapjait a krízishelyzetek szempontjából kellene rangsorolnom, a január vinné el a prímet. Évek óta ezt tapasztaljuk, ám az időjárás és az influenzajárvány okoz némi különbséget. Ha nincs nagy hideg, és a járvány később jön, akkor picit könnyebb. Most egyik sem kedvezett nekünk. A leszakadó térségek üzleteiben különösen érzékelhető, hogy januárban kevesebb jut. A hétvégi nagybevásárlások elmaradnak, sem a boltokban, sem a piacokon nincs ott a megszokott tömeg. Mindenki próbálja túlélni ezt a nehéz hónapot.

Nyilván alapvető gond, hogy a decemberi időszak különösen megterhelő a szegénységben élő családok számára. Ilyenkor még a legszegényebb családokban is van vendégjárás, mert mindenki szeretne egy picit ünnepet varázsolni, és az adományok mellett mindenki kicsit nagyvonalúbb, élelemben, ajándékban egyaránt. A fogyasztói társadalom karácsonykor felerősödő hatásában, legalább egyszer egy évben, mindenki szeretné azt érezni, hogy az ünnepet ő is ünneppé teheti. Fogyasztással, mint bárki más.

Aztán itt a téli szünidő, amikor a gyerekek otthon maradnak. A legnehezebb sorban élő gyerekeknek ilyenkor is elérhető az ebédszolgáltatás, de ez, mivel sok a szabadnap, korántsem fedi le a teljes szünidőt. És ha a gyerekek otthon vannak, akkor esznek, folyamatosan fűteni kell, egész nap megy a tévé, hiszen valamit csinálniuk is kell, másra pedig nem sok lehetőség van, ezzel a kártyás villanyórák is hamar lemerülnek.

Így eleve szűkebb büdzsével indul az újév, amit az idén tovább nehezített a hideg és a hó. Igen, a hó külön nehézség, mert elfedi a fajövéseket az üres telkeken, ahonnan még – ha nem is legálisan – feljelentés nélkül összegyűjthető némi fűtőanyag.

Ha ilyenkor valaki végigmegy a leszakadó térségek falvain, mindenhol gallyakkal megrakodott biciklit, talicskát, vagy elhagyott kerítésoszlopot, rossz tetőléceket toló embereket lát, mások pedig a havas úton nagyobb méretű fát húznak maguk után. Sokan vannak, akik így keresik, guberálják össze a napi fűtésmennyiséget.

Idén még belendült az influenzavírus is. Főleg a gyerekeket éri el, nálunk ilyenkor rekordot dönt a gyerekgyógyszerre fordított támogatások felhasználása, de amíg tudjuk, kiváltjuk ezeket, remélve, hogy így talán kevesebb gyerek kerül kórházba. Próbáljuk kezelni a problémákat: ilyenkor nagyságrendileg több kérés fut be hozzánk, mint más hónapokban. Tüzelőt, élelmiszercsomagot, meleg ruhát kérnek a gyerekeknek.
Még decemberben kitettünk egy „szabadfogast”, ahová rászorulóknak szánt kabátokat lehet felakasztani. Töltjük is folyamatosan kabátokkal, ahogy bírjuk, és az ünnep előtt mások is akasztottak rá meleg ruhát. Azóta ez valahogy megakadt. Mintha a karácsonnyal elmúlt volna ez is. Sokan belekapaszkodnak olyan történetekbe, hogy valaki odament, és az összeset leszedte, meg sem nézte a méretet, biztosan eladja, vagy elégeti, akkor meg minek adni, mondják. Nyilván előfordul ilyen is. De ettől még nem adhatjuk fel, segítenünk kell.

Sokan azt mondják, amikor eldöntöttük, hogy valamit adományba adunk, azt el kell engedni. Nem kell rugózni azon, hogy ezután mi történik vele. Ezt nyilván könnyű mondani, de egy rossz tapasztalat után nehéz betartani. Ám mégsem hagyhatunk fel a szolidaritással azért, mert a befogadók között vannak olyanok, akik másképp reagálnak az adományokra, mint ahogy mi gondoltuk.

Mert ki tudja, mi lesz azokkal a kabátokkal, amelyeket valaki mind elvitt? Talán szétosztja a családban, talán fillérekért megpróbálja eladni, és az is lehet, hogy tényleg elégeti őket. De nyilván, aki ehhez a módszerhez nyúl, nem jómódjában teszi. Ha nem szorulna rá, nyilván nem tenné.

Az adományozási kultúra kialakítása, formálása mindannyiunk dolga. Az emberek sokfélék. Sokféle a túlélési stratégia és a szegénységhez való viszonyulás is. Mégis, muszáj megtalálnunk benne az emberit, az értékként kezelést, az adakozás és az elfogadás méltóságát.

BÉREGYENLŐTLENSÉG MAGYAR MÓDRA, AVAGY FIZESSENEK TÖBBET A GAZDAGOK!

MÉRCE
Szerző: KISS AMBRUS
2019.01.30.


Sokszor találkozunk azzal az érzéssel, hogy a statisztikai adatok által leírt valóság nem találkozik a saját valóságérzékelésünkkel. Ilyenkor gyakran elhangzik az az idézet: „Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok.” (Csak érdekességképpen: ezt az idézetet Winston Churchillnek tulajdonítják, aki kutatások szerint ilyet valószínűleg soha nem mondott. Szóval van abban valami sajátos fanatizmus, amikor fake news segítségével érvelünk a számok valósága ellen.)

Van egy társadalmi érzület, hogy a számok és a valóság mintha nem lennének köszönőviszonyban. Ennek egyik területe az átlagkeresetek meghatározása. Azt kell mondanom, hogy ebben az esetben mindenkinek igaza van. Mégpedig úgy, hogy a számok is valósak, és az emberek tapasztalatra alapozott érzékelése is. Mégis hogyan lehetséges ez, és legfőképpen milyen következményekkel jár?

Valóság és valóságok


Rögzítsünk egy dolgot. Hiszek benne, hogy a minket körülvevő világot számok, adatok, trendek segítségével tudjuk megérteni és leírni. Ezzel szemben vannak, akik saját szemük által látott mikrovalóságot terjesztik ki általános igazsággá.

Politikai elemzőként részese voltam olyan vitának, amikor az egyik résztvevő azzal érvelt a magyar egészségügy jó minősége mellett, hogy személyesen járt egy szépen felújított vidéki kórházban. Sőt, állítása alapján ez a kórház volt olyan állapotban, mint egy általa szintén meglátogatott svéd közkórház. Saját érzékelése szempontjából igaza van. Csak közben azt is látjuk, hogy a svéd egészségügyi rendszert leíró statisztikai adatok és a magyarra vonatkozók azt mutatják, hogy komoly lemaradásban vagyunk. A valóságérzékelésünk, a hitünk csap össze az adatokkal. Ez teljesen természetes.

De mi van akkor, ha a számok csapnak össze egymással? Ki lesz a győztes?

Amikor a hírportálok közölték a KSH legutolsó átlagbér-statisztikáját, nyilván sokan csaptak az asztalukra, hogy hogyan lehet ekkora az átlagbér Magyarországon? Pedig, higgyék el, nincsen semmi okunk kétségbe vonni ezeket a számokat.

Fontos egy kicsit elmerülni a statisztikakészítés rejtelmeibe, hogy megértsük, miért is van két valóság. Amikor átlagbért számolunk, akkor összeadjuk a dolgozók jövedelmét, és elosztjuk a dolgozók számával. Persze egy kicsit bonyolíthatjuk is, hiszen a jövedelem gyakran nem állandó összeg. Lehet mozgórésze, amely különböző pótlékokból vagy jutalmakból, esetleg cafeteria keretében adott juttatásokból állhat. De egyszerűség kedvéért összeadjuk a bérpapíron szereplő összeget, és ez lesz a számításunk alapja.
Amennyiben a jövedelem torz módon oszlik el a társadalomban, és egy szűk réteg nagyon jól keres, míg a többség rosszul, akkor az átlagbér értéke nem találkozik a valóságérzékelésünkkel...

AZ ORBÁN-KORMÁNY DEMOGRÁFIAI CSODAFEGYVERE A FŐÁLLÁSÚ ANYASÁG LESZ?

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: DERCSÉNYI DÁVID
2019.01.30.


A havi átlagbért megkapná, aki főállású szülőnek áll? A miniszterelnök sejtelmes nyilatkozata nyomán végzett kutatásunk szerint akár erre is készülhet a kormány. Az igazság pillanata hamarosan eljön.

Akár egy új családtámogatási eszköz bejelentése is megtörténhet a közeljövőben, mondta Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában, ahol többször is emlegette a családok, gyerekek védelmét mint a legutóbbi nemzeti konzultáció tanulságát. "Nem lehetetlen egy nagy erejű, eddig ismeretlen új elem bevezetése. Ezt meg fogjuk oldani" – fogalmazott.

De vajon mi lehet ez az új elem? Ezt most leginkább a miniszterelnök tudja, de utánanéztünk, hogy mire számítsunk. A konzultáció kérdései eleve adnak némi támpontot, ott ugyanis rákérdeztek, hogy támogatnánk-e, hogy az állam elismerje a valódi főállású anyaság intézményét, és a válaszadók 93,7 százaléka (1,27 millió ember) természetesen igennel felelt a kérdésre.

Hogy a főállású anyaság lehet az új elem, arra utalnak más jelek is. A kormányközeli lapban, a Magyar Időkben jelent meg januárban Benda József társadalomkutató A főállású anyaság feltételei című cikke arról, hogy milyen megoldásokat dolgozott ki az Összefogás a Gyermek- és Családbarát Magyarországért Szakértői Műhely a népességfogyás megállítására...

AKIT ELKÖNYVELNEK, MINT EGY VILLANYSZÁMLÁT

INDEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS, CSURGÓ DÉNES
2019.01.30.


- Másfél évtized alatt több százmilliárd forintos iparággá duzzadt itthon a munkaerő-kölcsönzés, már több mint 150 ezren dolgoznak lízingelt munkásként. 

- Az elmúlt pár évben egyre égetőbb munkaerőhiány különösen jót tesz a szektornak, több ezer cég - elsősorban a feldolgozóiparban - így oldja meg a termelését.
- A gyárak számára előnyös helyzet a dolgozók szempontjából kettős: vannak, akik lehetőségként, mások kényszerpályaként élik meg, hogy "külsőzni" kezdenek egy vállalatnál.
- A lízingelt dolgozók sokszor kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek a munkahelyen, de a jog sem az ő oldalukon áll: kevesebb végkielégítés jár nekik és gyorsabban el lehet őket küldeni.
- Önálló szakszervezetbe nem tudnak tömörülni, így az érdekérvényesítő erejük rendkívül alacsony, pedig nélkülük kisebb volumenben tudna pörögni a magyar gazdaság. 

Kevesebb bér ugyanazért a munkáért

De mi is az a munkaerő-kölcsönzés, és mi az értelme? Ez a fajta atipikus foglalkoztatás Magyarországon és tőlünk nyugatra is egyre népszerűbb, amit sokan (főleg akik ezzel foglalkoznak) a 21. század kihívásainak legjobban megfelelő, a cégeknek és a dolgozóknak is előnyös foglalkoztatási formának tartanak, mások viszont (általában azok, akiknek mindez nem jön ki annyira jól) azt mondják, hogy ez egy újabb trükk a kölcsönzött és nem kölcsönzött munkások kiszolgáltatására.

Akármelyik állítást is tekintjük igazabbnak, az biztos, hogy a munkások kölcsönzése sose volt még olyan népszerű, mint most, amikor az egész magyar gazdaság a munkaerőhiányt köhögi, a magyarországi közvetítő cégek pedig külföldi gyárakat is töltenek fel magyar dolgozókkal, magyar gyárakat pedig a határon túlról érkezőkkel.

A munkaerő-kölcsönzés lényege az, hogy az adott dolgozó egy kölcsönadó céghez van bejelentve, onnan kapja a fizetését, ez a cég viszont őt kiközvetíti más vállalatoknak, ahol a dolgozó konkrétan a munkáját végzi. Így ebben a foglalkoztatási formában a szokásos két szereplő (munkaadó és munkavállaló) helyett három van, a munkaadói szerepeken pedig a kölcsönbeadó és a kölcsönvevő cég osztozik. A kölcsönbeadó cég, vagyis a munkaerő-közvetítő felel a munkaviszony létrehozásáért, megszüntetéséért, bejelentésért, bérek, járulékok megfizetéséért, foglalkoztatással kapcsolatos adminisztrációért, az olyan munkaadói jogokat, mint a dolgozók munkaidejének beosztása, ellenőrzése, túlóráztatása és szabadságolása, a kölcsönző cég gyakorolja...

ÍGY HAJSZOLTA BELE MAGÁT ELNÖKSÉGE LEGNAGYOBB VERESÉGÉBE DONALD TRUMP

444
Szerző: akiraly
2019.01.30.


Meglehetősen hülye helyzetbe játszotta magát Donald Trump 2018 decemberében, amikor konzervatív szurkolótábora lelkes biztatására úgy döntött, érdemes vállalnia a kormányzat leállásának kockázatát azért, hogy végre megvalósíthassa legfőbb választási ígéretét, a mexikói határra építendő falat. Azt a falat, amit hívei két évvel a választások után is skandálva követelnek az elnöksége második évében is folyamatosan kampányturnézó elnöktől, és amiről Trump amúgy már többször állította, hogy Mexikó már ki is fizette, sőt, már fel is épült.

Arról a falról, amit tanácsadói csak szimbólumnak szántak, afféle memóriagyakorlatnak, hogy a forgatókönyvtől rendre eltérő jelöltet valamivel rávegyék, hogy a republikánus bázisnak fontos bevándorlás problémájáról beszéljen. Amit a bevándorlás republikánus ellenzői is mind inkább csak szimbólumnak, századlagos kérdésnek tartanak a bevándorlás rendkívül összetett problémájában, aminél sokkal fontosabbnak tartják például a már az Egyesült Államokban élő illegális bevándorlók, illetve a demokrata kormányzatok alatt jogi védelmet élvező, az Egyesült Államokba gyerekként érkezettek ügyét...

KIÉLEZETT TARLÓS-GYALÁZÓ VERSENY LETT AZ ELŐVÁLASZTÁS BALOS FORDULÓJA

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2019.01.29.


Az elő-előválasztáson Horváth Csaba és Karácsony Gergely csap össze. Vitáztak újra egyet úgy, hogy nem is vitáztak. Közben két nap alatt már kilencezer budapesti szavazott.

Hétfőn elindult a főpolgármesteri előválasztás első fordulója, amelyben a párbeszédes Karácsony Gergely és az MSZP-s Horváth Csaba méri össze az erejét. Mindkét jelölt összegyűjtötte az induláshoz szükséges számú ajánlásokat, úgyhogy mindkét aspiránsra lehet szavazni vasárnap éjfélig Budapest több pontján: köztéri sátrakban, valamint az MSZP, a Párbeszéd, a Szolidaritás és a DK irodáiban.

Aki itt győz, az indulhat majd az előválasztás második körében, ahol az LMP támogatását bíró Puzsér Róbert, a liberális Sermer Ádám és a Momentum egyelőre ismeretlen jelöltje is rajtvonalhoz áll majd minden valószínűség szerint. Bár Puzsér kampánycsapata éppen a minap kérdőjelezte meg Horváth Csaba szándékait, visszalépésre szólítva fel a szocialistát...


ITT OLVASHATÓ

ÁDÁM ESETE A RASZTÁVAL, A DEMOKRÁCIÁVAL ÉS A SÖTÉT KÖZÉPKORRAL

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: GOITEIN VERA
2019.01.29.


Forgács Erzsébet remek cikkének kapcsán rám tört valami megmagyarázhatatlan mazochista hajlam, és elolvastam a nyolcaskán „ékeskedő” szennyáradatot Pozsonyi Ádám tollából, vagy inkább valamely, inkább meg nem nevezendő testnyílásából. Kommentálnám:...

ITT AZ ÚJ BABAKÖTVÉNY: MÁR 5,8% A KAMAT! - MÉG MINDIG MEGLEPŐEN SOK SZÁMLA VAN A BANKOKNÁL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.30.


Már megjelent a tájékoztató az új sorozatú, 5,8 százalékos kamatot fizető Babakötvényről. A bankok ennek töredékét sem fizetik, de a pénzintézeti állományok (legalábbis eddig) – tudta meg az Azénpénzem.hu – alig mozdultak. Meglepően kevesen irányították át a pénzt a Kincstárhoz.

Mint a korábban megírtuk, kamatot emelt az állam, hogy lakossági állampapírba terelje a parlagon heverő megtakarításokat. Januártól az eddiginél 0,25 százalékponttal többet, évi 3,25 százalékos kamatot fizet a Kétéves Magyar Állampapír. A decembertől kapható új kibocsátású, ötéves inflációkövető Prémium Magyar Állampapír 2024/I kamata 0,3 százalékponttal magasabb, mint az eggyel korábbi évjáraté, de februárban jön az újabb emelés. Már meg is jelent a tájékoztató a Babakötvény új sorozatáról (ezt itt nézheti meg).

A 2038/S sorozatú Babakötvényt a 2019. február elseje és 2020. január 31-e között született csecsemőknek vehetik a szülők, ha nyitnak a Magyar Államkincstárnál Start-értékpapírszámlát. A többieknek sem kell azonban aggódniuk, hiszen a Babakötvény összes korábbi sorozata pedig (kivéve a 2032/S-t) február 1-jétől szintén magasabb, már 5,8 százalékos kamatot fizet.

A Kincstár nemrégiben büszkélkedett azzal, hogy a nála levő Start-számlák száma egy év alatt 28 ezerrel, közel 20 százalékkal 168 ezerre emelkedett. Mint a Kincstártól megtudtuk: 2018. október 31-ig összesen 11 185 Start-számlát vittek át oda a szülők a hitelintézetektől. Az Azénpénzem.hu felmérte, vajon a bankoknál kezelt Start-számlákból ugyanebben az időszakban mennyi maradt meg. Különösen annak tükrében, hogy az ezekre a számlákra fizetett banki kamat gyakorlatilag eltűnt...

A MIGRÁCIÓ ÉS MI

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BÓCZ ENDRE
2019.01.25.


A magyar történelemben Orbán Viktor rekorder; jelenleg negyedik hivatali idejét tölti miniszterelnökként. Ez jelentős politikai teljesítmény; a kiegyezés óta csak Wekerle Sándornak sikerült háromszor, Khuen-Héderváry Károlynak, Tisza Istvánnak és Teleki Pálnak kétszer, alkalmanként egy-egy ciklus tartamára, és Fock Jenőnek 1967 és 1975 között két egymást követő ciklusra elnyernie e tisztet, és csak két politikus volt Magyarország miniszterelnöke három egymást követő parlamenti ciklusban: Lázár György 1975 és 1987 között, és Orbán Viktor 2010-től napjainkig. Kormányfői megbízatásainak e sorozata a 2010. évi elsöprő választási győzelemmel kezdődött. Az ekkor szerzett parlamenti fölény birtokában gyökeresen átalakította a közjogi berendezkedést, és megszerezte pártja részére a kulcsfontosságú állami szervek és intézmények vezető pozícióit. 2010 végén – az ún. „pofátlan végkielégítések” (© Lázár János) ügye nyomán – az országgyűlés (nyilvánvalóan pedagógiai célból, mindenki okulására) megnyirbálta az Alkotmánybíróság hatáskörét, és a testületet „megszelídítette”. A választási rendszer 70 százalékos részvételnél a választópolgárok 30–40 százalékának támogatása esetén is 2/3-os parlamenti fölényt biztosít. A 2018. április 8-a utáni népes tüntetések – „politikai bolhacirkusz” (© Rogán Antal) – szavalókórusai is hidegen hagyták a miniszterelnököt. Programot nem hirdetett 2010 óta, de nemrég mintegy személyes célkitűzésként beszélt egy csábos ábrándról; arról, hogy Magyarország 2030-ra az öt leginkább vonzó Európai ország egyikévé lehetne. Ez felfogható további három ciklusra szóló, már jó előre kész – és valóban titáni – miniszterelnöki programnak is, de mint ilyen, tényleg rendkívüli derűlátásról tanúskodik.

Sok jel szerint az országban a hangulat távolról sem bizakodó. Kedvezőtlenek a demográfiai adatok; a lakosság létszáma már tízmillió fő alá csökkent, döntően azért, mert a születések száma alacsony, s ezt a perspektívátlanság jelének szokás tekinteni. Az utóbbi néhány évben már félmilliónál többen mentek külföldre dolgozni, és a középiskolás fiatalok nagy hányada is azt tervezi, hogy külföldön tanul tovább, nem is titkolva, hogy a jövőjüket is ott tervezik, mert itthon ők sem tartják a kilátásokat ígéretesnek. Mindezt figyelembe véve a miniszterelnöki vízió sokban emlékeztet az egykori „vas és acél országa” célkitűzéshez. A hozzá logikusan kapcsolódó részletes program alig különbözhet attól, amit Winston Churchill miniszterelnöki székfoglalójában bevallott: „nem ígérhetek mást, csak vért, erőfeszítést és könnyeket”, hiszen vonzerő dolgában a jelenlegi ötödiktől elválasztó távolság is nagy, és manapság is inkább nő, mint csökken; a mindennapok azt mutatják, hogy inkább a vonzerő inverze működik...


ITT OLVASHATÓ

NETTÓLOTTÓ: KI KERES TÖBBET, EGY TANÁRSEGÉD VAGY EGY GÉPKEZELŐ

INDEX / NETTÓLOTTÓ
Szerző: E.F.
2019.01.30.


Negyedik alkalommal jelentkezünk Nettólottóval, igazi, hús-vér magyarok fizetéséről szóló tippjátékunkkal. A kvízben a 2018. decemberében az Indexen megfuttatott kérdőívre kapott több tízezer válaszból szemezgetünk, hogy konkrét emberek példáján keresztül mutassuk be, milyen munkakörökben mennyit pénzt lehet hazavinni ma Magyarországon a tapasztalat és a földrajzi elhelyezkedés függvényében...

Tippelje meg más emberek fizetését!

ORBÁN NEM SZÖVETSÉGES, AMERIKA NEM VEVŐ A PÁVATÁNCRA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.01.29.


"Orbán kérkedve “pávatáncnak” nevezte ezt a jellemtelen és álnok magatartást, amely kifejezi azt is, hogy amint elmúlik a közvetlen veszély, a szemtelen és arcátlan magatartását folytatja. Mindenkit becsap, átver, és kihasznál"..

Orbánnál visszataszítóbb “szövetségese” mlg nem volt a nyugati világnak. A “szövetséges” kifejezés nem is helytálló, mert Orbán egyértelműen a nyugati világ ellensége, nem szövetségese, viszont ezzel együtt nem hajlandó távozni, hanem az Európai Unió és a NATO ellen dolgozik. Amikor ezt az Európai Unióban kifogásolják, akkor arrogánsan válaszol, a “magyar nép” és “Magyarország” megsértéséről hadovál, miközben kizárólag az ő jogállamiságot sértő diktatórikus rendszeréről van szó, ha veszélyesnek látszó fellépésre kerül sor, mint például az Európai Néppártból való kiebrudalás, akkor azonnal egy pitiző kiskutyává változik, aki dörgölőzik a gazda lábához, veri a lábaszárát a farkával, gyomorforgató hízelkedésbe kezd, mintha csak Farkas Flóriánt látnánk a kasszánál. O1G.

De összességében egyértelmű a nyugatellenes tevékenység, és ez most már nemcsak a gyengekezű Európai Uniót, hanem a nyugati katonai szövetséget, a NATO-t is érinti. Orbán pedig sokáig a NATO-kötelezettségek teljesítésével igyekezett biztosítani az amerikai hátországot a liberális demokráciák elleni bomlasztó és romboló tevékenységéhez. Arra hivatkozott, és amerikai oldalról is állandóan hangsúlyozták, hogy a “pofázás” mellett Magyarország teljesíti a NATO-ban vállalt – egyébként nagyon gyenge és minimális – kötelezettségeit. De ez most már nem elég. Zárt ajtók mögött megfenyegetik Orbánt, majd a nyilvánosság előtt széles mosolyok lesznek a két “szövetséges” elkötelezettségéről. Ez kevés, szankciókra lenne szükség. A hűvös távolságtartás nem elég.

Nem véletlen, hogy Orbánt lassan a ciklus végéig nem fogadta Trump sem, mert az amerikai politika bonyolultabb annál, mint ahogy Felcsúton gondolják, hogy “odamegyek, fejbevágom, elveszem”, ahogyan Orbán bűnszervezete “kormányoz”. Orbán pedig az oroszokkal és a kínaiakkal, az eurázsiai diktatúrákkal folytatott kebelbarátságával súlyos amerikai és nyugati érdekeket sért, tovább egy biztonsági rés, mert a NATO titkos dokumentumai nincsenek biztonságban Orbán kezében. Maga Orbán is nyilvánvalóan Putyin és az orosz titkosszolgálatok kezében van, Magyarországnak vélhetően nincsenek titkai az oroszok előtt, miután az orosz titkosszolgálat mélyen beépült a magyar államba. Orbán a titkos bankszámlái, a korrupciós ügyei és egyebek miatt zsarolható, és az amerikaiak ezzel nyilván tisztában vannak. Évekkel ezelőtt is úgy nyilatkoztak informálisan NATO-diplomaták, hogy nem mernek bizonyos információkat megosztani a magyarokkal, mert az azonnal az oroszok kezébe kerül...

LÁZADÁS A PERIFÉRIÁN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2019.01.29.


A kelet-európai bérekhez, pontosabban a keleti uniós államokban működő Audi-üzemek béreihez szeretnének felzárkózni a győri gyár százhatvannyolc órás sztrájkot hirdető dolgozói. A szakszervezeti vezetők nem az ingolstadti fizetéseket célozták meg, de azt igenis szeretnék elérni, hogy annyit lehessen keresni az Audinál Magyarországon, mint Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában.

A győri Audi látható pont a globális gazdaságban. A világszerte ismert, többnyire német autómárkák hazai gyárai a magyar gazdaság húzóerejét adják. Amellett, hogy szaporítják a nemzeti összterméket, munkaerőt tartanak itthon, valamint példátlan lehetőséget kínálnak a mindenkori kormánynak, hogy a gazdaság fejlettségét bizonygathassák.

Holott ez a gazdaság enyhén szólva féloldalas. Nemcsak Magyarországot jellemzi, de minket különösen sújt, hogy a fejlettségi szigetek kapcsolódás nélkül emelkednek ki a félperiférián dekkoló hazai gazdaság poros átlagából. Magyarország hét uniós fejlesztési régiója közül négy az egész unió húsz legszegényebb térsége között található, de a prosperáló országrészeken belül is találunk beszakadó településcsoportokat.

Ezekhez képest az olyan ipari központok, mint Győr, teljesen más pályán mozognak.
Amikor az Audi munkavállalóinak szakszervezete a dolgozói követeléseket megfogalmazta, olyan összegeket sorolt elő, amelyek a hazai átlagkeresethez képest csillagászatiak. A horizont ugyanis nem a magyar ugar, hanem egy világcég belső viszonyrendszere.

A győriek megelégelték, hogy a profittermelés egyik fő eszköze az ő béreik és egyéb juttatásaik leszorítása az Audi normáihoz képest.

Az Audi munkásainak példátlan szervezettsége lényegében összevethetetlen a hazai munkaerőpiacon tapasztalható általános állapotokkal. A győri gyár dolgozóinak több mint hetven százaléka szakszervezeti tag, a sztrájk valóban lefedi a teljes állományt. Ez dicséri a munkások érdekfelismerési magabiztosságát és a szakszervezeti vezetők profizmusát, de abból a különleges helyzetből is adódik, amit egy nemzetgazdasági szempontból kulcsfontosságú, a világgazdaság hálózatába erős szállal bekötött üzem pozíciója jelent. Ezért a hazai társadalmi és érdekvédelmi visszhangnál a győri dolgozóknak gyakorlati értelemben többet jelent az IG Metallnak, a több mint kétmillió tagot számláló német ipari szakszervezetnek a szolidaritása.

A sztrájk már a félidejénél többe került az Audinak, mint amennyit a követelt béremelésre kellett volna fordítania. Nem szólva arról, hogy azok a németországi gyárak, amelyek a Győrben előállított motorokkal dolgoznak, ugyancsak kénytelenek leállni. A tovagyűrűző hatással a sztrájk szervezői feltehetően tisztában voltak, és alkuerőként számoltak ezzel a fejleménnyel. Ugyanakkor a győri Audi cég menedzserei, és persze a vállalatcsoport felsővezetése is nyilván szintén mérlegeli egy másfajta láncreakció lehetőségét. Azt nevezetesen, mi történik, ha a periféria fellázad, és nemcsak Magyarországon, de Indiában, Brazíliában, Spanyolországban vagy Mexikóban is elkezdenek magasabb bért követelni az Audi-munkások...

A NEMZETI MÚZEUMBÓL 14 FESTMÉNYT KÖLCSÖNÖZTEK KI A KARMELITÁBA A MINISZTERELNÖKSÉGNEK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.01.29.


A Várgondnokság Nonprofit Kft. 2023. november végéig kölcsönzött ki a Várban lévő új miniszterelnöki irodába 14 műtárgyat a Magyar Nemzeti Múzeumból. A festmények többnyire híres magyar államférfiakat ábrázolnak, például Széchenyi Istvánt, Tisza Istvánt és Zrínyi Miklóst. A Karmelitába kikölcsönzött alkotások között van Barabás Miklós alkotása Baross Gáborról, és Székely Bertalan Gróf Andrássy Gyulát ábrázoló festménye is.

Decemberben jelent meg a sajtóban, hogy a budai Várban kialakított új miniszterelnöki hivatalt az Iparművészeti Múzeumból kikölcsönzött szőnyegek, és a Magyar Nemzeti Galériából kölcsönzött festmények ékesítik.

Január elején közadatigénylésben kértük ki a Galéria felettes szervétől, a Szépművészeti Múzeumtól a 2015-2018 között nem közgyűjtemények (vagyis nem más múzeumok) számára kölcsönadott műtárgyak listáját. A múzeum válaszából kiderült, hogy az állami tulajdonú Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. összesen 34 festményt és 4 szobrot kölcsönzött ki a Szépművészeti Múzeumból 2018. november 28-tól egészen 2023. december 31-ig. A műtárgyak tárolási helye a kölcsönzés időtartama alatt a budapesti Színház u. 5-7., vagyis a Karmelitában berendezett új miniszterelnöki iroda...

A FIDESZ A SZEMÜNK LÁTTÁRA ÉPÍTI ÚJRA A FEUDALIZMUST

HÍRKLIKK
Szerző: NAGY ANDRÁS
2019.01.29.


Új feudalizmus épül hazánkban, ennek egyik látványos leképeződése, amit a budai Várnegyedben látunk – állítja V. Naszályi Márta annak kapcsán, hogy kiderült: jóval a piaci ár alatt jutott önkormányzati lakáshoz Lotharingiai Mihály Habsburg főherceg, Lázár János üzlet- és vadásztársa. A Párbeszéd politikusa szerint csak a lakossággal együttműködve lehet fellépni a fideszes hűbéri rendszer ellen.

Nem csak az I. kerület polgármestere és családja, valamint számos fontos fideszes ember, de Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg is szuper áron jutott önkormányzati lakáshoz a budai Várban – írta a 24.hu. József nádor ükunokája egy Halászbástyához közeli, felújított műemléképületben bérel egy 117 négyzetméteres önkormányzati lakást egyedül, mindössze 71 ezer forintért havonta.

Aki próbálkozott az elmúlt években bármilyen budapesti bérlakáshoz jutni, tudja: ennyi pénzért nemhogy a Várnegyedben, de egy külső munkásnegyedben, például Csepelen sem lehet közel 120 négyzetméteres albérlethez jutni. Sőt: ennyiért legfeljebb 20-25 négyzetméteres egyszobás lakásokat találni ma a főváros külső kerületeiben...

AZ ORSZÁG CSENDES, ÚJRA CSENDES

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.01.29.


Elzúgtak forradalmai...
Szégyen reá! lecsendesült és.
Szabadságát nem vívta ki


Elnézést kedves Petőfi Sándor, szentségtörő módon belepiszkáltam a magyar költészet e gyöngyszemébe, de a mai helyzetre tökéletesen illik, még ha ezek a mi XXI. századi forradalmaink felettébb fékezett habzásúak is.
Pedig egy pillanatra úgy tűnt, fordul a trend, mintha az alsó-középosztály, mely egyáltalán képes forradalmi hangulatot teremteni rájött volna arra, hogy sík hülyének nézték, manipulálták, játszottak vele, mint Viktor a golyóival, annak nézték, ami: egy nagy nullának.
A tetejébe ostoba nullának, hiszen olyan módon vezették meg, ahogy még egy ökröt se lehetne - még csak oldalba sem kellett verni a járomszöggel, elég volt megfenyegetni, hogy jön a Soros, és a dús füvű legelőről lelegeli előle a vénasszonyok szüzességét és beülteti nappalijába Ali babát.
Ettől úgy megijedt, hogy azonnal az éjjelijére szaladt, pedig a negyven rabló már egy ideje ott tett-vett a nappalijában, már ellopta a nagymama arany jegygyűrűjét, a családi ezüstöt, a Mészáros nevű rabló meg éppen a patinás Zsolnai eszcájgot nézegeti a lopott fürdőkádból.
Most büdös van, hideg és aggodalom, mert a Sokeszű Amerikának is beszólt, ez az ember egy oroszlán - az állatok királya, mint Rejtő óta tudjuk.

Politikailag talán az Audi dolgozóinak sztrájkja hozhat valamit a konyhára.
Bár az ipari óriást meg nem gyengítheti, de talán bérpolitikája újragondolására késztetheti a már németországi üzemeire is hatást gyakorló megmozdulás.
A multi nem izmozik feleslegesen, megnézi, hogy mi mit ér meg, és megköti a szükséges kompromisszumokat, ez pedig elindíthat egy láncreakciót, Mercédesz, Opel, Hankook, a BMW és a többi autóipari óriáscég házatáján, ami nem tenne jót Orbánnak.
Neki ugyanis olyan benyomást kell kelteni, hogy kézben tudja tartani a magyar munkaerőt, hiszen leginkább ezért nézik el neki azt az alsó-balkáni homokba pipiskét, melynek végén ott ül méltóságteljes pofával homokváracskája csúcsán, reszelgeti a körmöcskéjét és hülyeségeket beszél...
A valódi hatalom a gazdaság, nem pedig a politika, és egy politikus addig politikus, ameddig a gazdaság igényeit ki tudja szolgálni.
Onnantól kezdve, hogy nem, már csak egy fehérjehalmaz, és még csak nem is olyan koncentrált formában, mint az a nép ajkán megformálódott, miszerint Szeretett Urunk tulajdonképpen ondó.

Erről ő arra következtet, hogy ő itt a megmondó, ami ma még igaz, de ha Herr Källenius a Daimler AG új elnökeként összevonja szemöldökét, akkor gigászi személye igen könnyen letörölhető egy papírzsebkendővel.
Szóval, észnél illene lennie, de ő már régen elvesztette az eszét, már csak a zsákmányt védi, foggal-körömmel...

MEG VANNAK ELÉGEDVE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.01.30.


Szinte még közhírré sem tette az Állami Számvevőszék, hogy most aztán vizsgálni fogja a Fidesz-t is meg a KDNP-t is mint a rosseb, az erről beszámoló újságokon még meg sem száradt a nyomdafesték, de már végeztek is vele. Tegnapelőtt meséltem az ÁSZ buzgalmáról, mint friss hírről (És játszunk tovább), tegnap már kész is volt minden, és nem dicsekvésből, de az általam megálmodott forgatókönyvvel csakis.

Azt mondta az ÁSZ, hogy “a két párt gazdálkodásának törvényessége biztosított volt, a könyvvezetés és a gazdálkodás során betartották a jogszabályi előírásokat”. Nyilván, mi mást is tettek volna, csak az a kérdés, az ÁSZ honnan jött rá erre, tekintve az idő valószínűtlen szűkösségét. Úgy lehetett, hogy azt mondták a pénztárnokoknak: becsszó, hogy oké, ők feleltek, hogy becsszó, és kész is volt. Vagy még ennyi sem. Vagy csak kisnyúl.

Ez engemet viszont, mivelhogy előre tudtam, egyáltalán nem érdekel. Az inkább, hogy a Fidesz-nek 2107-ben másfél milliárdos bevétele volt, ami már egy kisebb gyárüzem zakatoló gőzgépekkel, ilyenek. Azt, hogy ezért a pénzért mit állítanak elő, mindenki maga döntse el. Nekem volnának ötleteim az ügyben, viszont, mivel ingatagok a lábaim, semmi kedvem bíróságra szaladgálni velük. Majd, ha autóval jönnek és feketével, hajnalban, akkor abba beszállok nagy kegyesen.

Kitetszik azonban, hogy milyen sokba fáj nekünk a saját elnyomásunk. Ez itt közpénz ugyanis, és nem feliratos pólókból meg bögrékből származik, hanem a panelproli zsebéből. Tudjuk, hogy a demokrácia drága dolog, de, hogy a diktatúra is ennyire költséges, arról most gyűjtjük a tapasztalatokat dögivel. Úgy tűnik, nagyon sokba kerül, ezek szerint azonban futja rá, és annyi, amennyit csak akarnak meg nem szégyellnek, és ezek nem ilyen szende lyánykák, mint tudvalévő.

Fidesz-es szempontból azért hasznos ez az illiberális kereszténydemokrácia, rövidebben lószar, mert nincsenek benne semmiféle gátak és korlátok. A felül lévők azt csinálnak, amit csak akarnak, az alul lévők pedig és azonban nemhogy azt mondanák, hogy nem tudnak a régi módon élni, hanem még a másik orcájukat is odatartják. Sőt, miközben sziklák állnak ki a homloklebenyükből, kenyérrel hajigálódnak visszafelé...

MAGYARORSZÁG A VILÁGBAN IS LESZEREPEL A KORRUPCIÓ MIATT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.01.30.


- Fordított arányosság van az urambátyám rendszer megerősödése és a demokrácia leépítése között - állapítja meg a Transparency International 

- Populisták! Vigyázó szemetek Caracasra vessétek! Persze csak, ha látni akarjátok, hogyan végzitek

- 28 tagállamból már 20 támogatja, hogy az uniós támogatások megvonásával tanítsák móresre azokat a kormányokat, amelyek semmibe veszik a jogállami szabályokat

New York Times/Washington Post/AP

Az olyan államok, mint Magyarország és Törökország egyre korruptabbak lesznek, mégpedig azzal párhuzamosan, hogy mind inkább belesüppednek a tekintélyelvűségbe. Az USA pedig a demokratikus intézményrendszert fenyegető veszélyek folytán kikerült a 20 legtisztességesebb állam közül, amire 8 éve nem volt példa. Mindkét oksági összefüggés a Transparency International éves jelentéséből derül ki. A dokumentum külön is felhívja a figyelmet arra, hogy kapcsolat van a korrupció és a demokrácia állapota között. Magyarország pl. 8 helyet zuhant, Törökország pedig kilencet.

Mint emlékezetes, a Freedom House legutóbb úgy értékelte, hogy a török rendszer immár nem szabad, a magyar állapotok pedig a legrosszabb besorolást kapták a rendszerváltás óta. A jogvédő szervezet kiemelte, hogy az osztályozás a jogállam és a demokratikus intézményhálózat helyzetének rosszabbra fordulását tükrözi, ideértve, hogy egyre kisebb a civil társadalom és a független sajtó mozgástere. A Transparency International igazgatója kifejtette, hogy a korrupció sokkal inkább hajlamos virágozni ott, ahol gyengék a demokratikus alapok, illetve ha a demokrácia-ellenes és populista politikusok a maguk javára tudják kihasználni a körülményeket.

The Times

A konzervatív lap Orbán Viktor fényképével illusztrálja a Transparency International megállapítását, miszerint az autokrácia megerősödése hatalmas korrupcióhoz vezetett Magyarországon és Törökországban. A magyar állapotok ezúttal a 46. helyre voltak jók, ami azt jelenti, hogy öt év alatt 8-cal kerültük hátrébb a rangsorban. De hát korlátozták a többi közt az igazságszolgáltatást és a sajtót, azon kívül kipaterolták a Nyílt Társadalom Alapítványt, valamint a CEU-t. A TI ügyvezető igazgatója rámutatott, hogy a világon jó pár helyen vannak veszélyben a demokratikus intézmények, sokszor tekintélyelvű, illetve populista vezetők miatt, ezért többet kell tenni a fékek és ellensúlyok megerősítésére, továbbá a polgárok védelmében.

Oroszországról azt tartalmazza a jelentés, hogy a lakosság 67 %-a Putyint tartja felelősnek a magas szintű korrupcióért, ám olyan törvények készülnek, amelyek alapján hivatalos személyiségek nem felelnének a vesztegetésekért és a hasonló visszaélésekért. Egy moszkvai kutató intézet szerint az orosz kenőpénzrendszer burjánzása évente 35 milliárd dollárjába kerül az országnak.

NZZ

A lap azzal magyarázza Magyarország egyre rosszabb korrupciós megítélését, hogy amióta Orbán Viktor hatalmon van, azóta erősen megnőtt a korrupció idehaza. Ez részben abból ered, hogy a politika mind nagyobb befolyást épít ki a bíróságok fölött. Másfelől egyre jobban korlátozzák a politikai szabadságjogokat. A miniszterelnök ellentmondást nem tűrő hatalmi politikája és az illiberális demokráciáról vallott ideológiája meggyengítette az állami és civil felügyeletet, aminek logikus következménye a korrupció grasszálása. A Transparency International egyértelműen kimutatja az összefüggést a vesztegetések és demokrácia leépülése között. Az igazi demokráciák a százas listán átlagosan 70 pontot érdemelnek ki, az autokraták 30-at...