2017. április 26., szerda

A NÉPPÁRTIAK TÖBBSÉGE IS TÁMADTA ORBÁNT

444.HU
Szerző:akiraly
2017.04.26.


Az Európai Parlamentben vitát tartanak a magyarországi helyzetről. 

A képviselők többsége, köztük a néppártiak nagy része élesen kritizálja az "Állítsuk meg Brüsszelt!" kampányt, a CEU bezáratására és a civilek ellen hozott törvényt, és általában a magyar jogállam leépülését.

Orbán Viktor is szót kért, ahogy tette ezt a korábbi hasonló viták idején. A miniszterelnök induláskor azt írta, hogy "elkél ma a magyar virtus".

Az Európai Bizottság részéről Frans Timmermans első alelnök szólalt fel. A biztosok szerda délelőtt tárgyaltak utoljára Magyarországról, és döntöttek a lex CEU elleni eljárás megindításáról.

A vita itt követhető élőben. Cikkünk folyamatosan frissül.

ORBÁN: AZ EU-VAL ÉS EGY PÉNZÜGYI SPEKULÁNSSAL VAN VITÁNK- A LEX CEU-RÓL KELL SZÁMOT ADNIA ORBÁNNAK BRÜSSZELBEN

INDEX.HU
Szerző: Index
2017.04.26..
ITT OLVASHATÓ

A VITA FOLYTATÁSA AZ ECHO TÉVÉN NÉZHETŐ MAGYAR FORDÍTÁSSAL

ÁPRILIS 26.: ROBBANÁS A CSERNOBILI ERŐMŰBEN

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2017.04.26.


„A totalitárius társadalom az egész modern civilizáció görbe tükre” – mondta Václav Havel. Van benne valami. Ahogyan abban is, hogy a totalitárius állam minden államok görbe tükre. A csernobili katasztrófa pedig a totális államot, jelesül a szovjet államot leplezte le, mint utóbb kiderült, visszavonhatatlanul. Még a demokratikus gondolkodású emberek közt is hódít az a nézet, hogy ugyan a totalitárius államok valóban ellenségei a szabadságnak, így az embereknek, és a zárt társadalmak „nyomasztóak” a polgároknak, de azért a diktatúrák bizonyos válsághelyzetekben, ilyenek a háborúk vagy a természeti, ipari katasztrófák, mégiscsak jobban teljesítenek. Csernobil ezzel az illúzióval is leszámolt.

A csernobili előtt atomkatasztrófa több is történt már a Szovjetunióban. Csak persze egyiket sem ismerték el. Az uráli titkos kutatóintézetben, a Cseljabinszk-40-ben például 1957-ben robbant fel egy sugárzó anyaggal teli tartály. 76 millió köbméter radioaktív hulladék ömlött az Urál vízgyűjtő rendszerébe. Tízezer ember kellett kitelepíteni. A cseljabinszki reaktort kényszermunkások építették Sztálin idejében.

Hasonlóan ember okozta ökológiai katasztrófa volt például a Bajkál-tó szennyezése, az Aral-tó tönkretétele vagy a „kiselejtezett” atom-tengeralattjárók elsüllyesztése az Északi- és a Barents-tengereken is. Ezek és mások – emlékeztet rá Tony Judt történész – „mind a közömbösség, a hozzá nem értő vezetés és a természeti erőforrások »tarvágás« jellegű szovjet kiuzsorázása közvetlen következményei. A titkolódzás kultúrájában fogantak.”

A szovjet reaktorok problémáit jól ismerte a kevés bennfentes. A KGB jelentései 1982-ben és 1984-ben is figyelmeztettek mások mellett az ukrajnai Csernobil 4-es reaktor súlyos hiányosságaira. Mivel azonban titokban tartották őket, vita sem folyt a szükséges teendőkről, a döntéshozók magukra maradtak, és minden ment tovább egész az 1986. április 26. 1 óra 23 perces robbanásáig. Sőt, azon túl is. Moszkva csak négy teljes nap után adott ki egy kétmondatos közleményt az „üzemzavarról”. A katasztrófát azonban nem lehetett eltitkolni. Gorbacsov főtitkár két héttel később kénytelen volt részben elismerni a történteket, és – példátlan módon – külföldi segítséget és szakértőket kérni. A szovjet állampolgárok számára is világossá lett: a kontárkodás, hazudozás és cinizmus nem a szovjet értékrend eltorzítása volt, hanem ennek az eleve torz értékrendnek a szükségszerű, katasztrofális következménye...

KONCZ ZSUZSA CSALÓDOTT ORBÁNBAN, MÁR TÜNTETNI IS JÁR


SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2017.04.26.Koncz Zsuzsa Kossuth- és Liszt-díjas művész egyik új dala gyakorlatilag arról szól, hogy mekkorát csalódott Orbán Viktorban és politikai generációjában. Az énekesnő újabban tüntetni is jár, nagyon elégedetlen a politikai folyamatokkal - mondta az ATV-ben.

Koncz Zsuzsa átmeneti állapotnak tekinti a mostani viszonyokat. Az énekesnő a civilek elleni kormányzati fellépésre utalva kifejtette: nem kellene bántani azokat, akik segítenek olyan állami feladatok megoldásában, ami az állam dolga lenne. "Hozzájuk inkább eljut a hangom, mint azokhoz, akik a magas létra tetején vannak" - tette hozzá.

Koncz Zsuzsa azt is elmesélte, hogy kiment egy minapi tüntetésre, és Bródy Jánossal zenésztársával együtt oda állt egy olyan transzparens alá, amely arról szólt, hogy mennyire elégedetlenek a jelenlegi politikai helyzettel.

"Nézd meg mi van Amerikában, mi van Szíriában, például a Távol Keleten, mi van Koreában. Az elég veszélyes terület. Csapkódnak a villámok körülöttünk is" - vélekedett. Hozzátette: "Ha nem figyelünk, akkor elszabadulhatnak az indulatok"...


A MAGYAR VIRTUS BRÜSSZELBEN GAZSULÁL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.04.26....Az, hogy a magyar virtus, hogyan törli bele a lábát nyolcadik éve az európai klubtagságba, az akkor sem szorulna magyarázatra, ha nem úgy hivatkoztak volna levelükben a Klubrádióra, mint az élénk és versenyképes magyarországi média egyik szeletére. (Valahol felsír a minden előzetes figyelmeztetés nélkül kinyírt Népszabadság utolsó lapszáma.)

Igen, itt tartunk. Az Állítsuk meg Brüsszelt feliratú plakátokkal (korábban Több tiszteletet a magyaroknak!, Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék!) kitapétázott ország narancssárga európai különítménye szerint ez a nyílt és őszinte, de legfőképpen tartalmas párbeszéd iskolapéldája. Az Unió ellen uszító, tendenciózus, hazugságokkal és csúsztatásokkal tarkított, csak rosszul megválaszolható nemzeti konzultációs kérdések pedig annak ékes bizonyítékai, hogy a kormány mind a saját választóira, mind az európai polgárokra és testületekre egyenlő félként, nem pedig síkhülye félkegyelműekként tekint. Aha.

Meg sem tudnám cáfolni, hogy merész és szokatlan, európai nyelven totálisan értelmezhetetlen megoldásokban nem bővelkedett az elmúlt hét év. De, csak és kizárólag ilyenekben bővelkedett. Sajnos már a múlt homályába vész a felsorolhatatlan gazemberségek listájának eleje. Címszavakban: magánnyugdíj, trafik, földek, kaszinók, kastélyok, Mészáros, Népszabadság, letelepedési kötvények, kereskedőházak, stadionország, a minden égtáj felé nyitás politikája, Brüsszel és Európa kitartó köpködése. Valóban nem szokványos európai kultúrkörökben.

Bizonyítás nélkül elfogadható továbbá, hogy a Fidesz minden megnyilvánulása arról szólt, hogy a konfliktusok kezelésének sokkal jobb módszere a tárgyalás, mint az egyoldalú nyilatkozattétel: fél Európa kioktatása, szőnyegre hívása Szijjártó Péter alvilági külügyminiszter által. Hát még a lakossággal folytatott konzultáció: Paks, vasárnapi zárva tartás, olimpia, közoktatás megnyomorítása, CEU. Hacsak így nem.

Számomra is felfoghatatlan, de tény, hogy az Európai Unióról indított nyílt és őszinte nemzeti konzultációk ellenére a magyarok valóban még mindig EU-pártiak, bár a Fidesz mindent elkövetett azért, hogy ez ne így legyen. A Le Pen-Putyin-Trump tengely mentén számtalanszor hitet tevő Fideszről gondolkodás nélkül elhihető, hogy Macron, francia elnökjelölt gaz, liberális, Európa-párti szemléletmódja mögé akarna felsorakozni az illiberalizmus államvallássá nyilvánítása után rögtön. Hát persze.

Hát persze, hogy Brüsszel megállítását nem úgy kell érteni, hogy tényleg azt jelenti, hogy meg kellene állítani Brüsszelt. Persze, hogy a CEU bezúzása nem azt jelenti, hogy a Soros-fóbiától, a kicsinyes bosszútól és a hatalomba kapaszkodástól nem látunk kettőig, csak hát a törvényesség. Persze hogy semmit nem úgy gondoltak abból, ami aztán lett belőle, dehát Brüsszel is beláthatja, hogy valamivel fanatizálni kell a híveket, különben még rájönnének, hogy a kisvasutakba, térkövekbe, és Mészárosba öldökölt uniós támogatások őket illették volna meg. Ezt még Brüsszelben is megérthetik, nem?

Hát fene tudja, mit kell ilyenkor gondolnia, éreznie egy őszintén fideszes szavazónak, aki elé naponta odahányják a gyöngyöt, akinek naponta tolják a muníciót az Európa-gyűlölethez, közben csak hülyének nézik szegényt a fenti levél algoritmusa szerint. Igaz, akkor sem érezném túl jól magam viszont, ha ezeket a sikamlós, szolgalelkű sorokat néppárti képviselőként olvasnám, miközben a magyar kormány elmúlt hét évét volt alkalmam karba tett kézzel végignézni.

Elgondolkodnék azon – bár én innen, Brüsszelből tulajdonképpen magasról leszarom, hogy miként nyúzza meg a magyar polgárokat demokratikusan megválasztott kormánya -, hogy egy ilyen ország, ahol a korrupció a kormány politikájának deklaráltan legfőbb alkotóeleme, ahol Putyin szája íze szerint csökken a demokrácia, tűnnek el a kritikus sajtótermékek, ahol az igazságszolgáltatás a kormány kezében van, a civileket üldözik, mit tud megjavítani ugyanbiza a kétségtelenül javításra szoruló uniós intézményrendszeren?

Mélyen elgondolkodnék, bár már nagyjából tökmindegy, hogy ezt a színjátékot még meddig? Mert a magyarok legalább már kezdenek ébredezni (igen, ők Európát skandálják hetek óta az utcákon), ami rájuk tartozik, azt nekik kell lerendezniük, és minden bizonnyal le is fogják rendezni. De ha az Európai Néppárt képviselői szerint az Európai Néppárt e történelmileg cinikus, hazug és vérlázító levél aláíróinak szavazata által zsarolható, akkor tényleg maradjon minden így. Csak akkor meg kell kímélni mindenkit a fölösleges köröktől, a mímelt aggodalomtól és az álhisztériától. Akkor Orbán joggal jöhet haza és jelentheti be, hogy újabb győzelmet aratott az idióta brüsszeliták felett. Akkor meg is érdemlik. Egytől egyig...


ELFÜSTÖLT ÉLETÉVEK - FÜSTBE MENT EGÉSZSÉG

ADDICTUS BLOG
Szerző: Papp Éva Mária
2017.04.26.Világszerte 1,3 milliárd ember fújja nap, mint nap a füstöt. Tíz évvel hosszabb élettartamra számíthatnak azok, akiknek akár 40-50 éves korukban sikerül leszokniuk a dohányzásról. Minden év novemberének harmadik csütörtökén van a Ne gyújts rá! világnap. 

Ebből az alkalomból, arra szólítják fel a dohányzás rabjait, hogy legalább erre a napra függesszék fel káros szenvedélyüket. A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) azt szeretné elérni, ha ez a füstmentes időszak egy életen át tartana. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által nyilvántartott adatok szerint a dohányzás több embert öl meg, mint az alkohol, a különböző balesetek, a kokain és az AIDS együttvéve.

Magyarországon évtizedek óta kiemelkedően magas az egy főre jutó cigarettafogyasztás. Az 1990-es évektől, az átlagot tekintve, még ma is a világ vezető dohányfogyasztói közé tartozunk. A személyenkénti cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak, vagyis fejenként több mint háromezer szál.

Felmérések szerint a dohányzás felel a tüdőrákos halálozások 90-95 százalékáért, az összes rákhalálozás 30-35 százalékáért, az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85 százalékáért, valamint a koszorúér-betegségeknek mintegy 30 százaléka írható a füstölgés számlájára.

Ez azt jelenti, hogy évente 35 ezer ember veszíti életét dohányzással összefüggő betegségek következtében: ez a szám az éves halálesetek mintegy húsz százalékát teszi ki. Ugyanakkor közel 2500azon passzív dohányosok száma, akiket mások cigarettafüstje öl meg.

A dohányosok nagy többsége 18 éves kor előtt már kipróbált valamilyen dohányterméket. A 13 évesek között már 50 százalékos az arány, 10 kezdő középiskolásból pedig már 7 cigarettázott. A 12-14 éves lányok 7, míg a fiúk 12 százaléka dohányzik, a szülő korban lévő, 18-30 éves nőknek pedig a 42 százaléka.

Sajnálatos módon a kismamák körében is egyre többen dohányoznak, nem számolva a korai és késői következményekkel. Már az is sokat jelentene a magzat és az anyuka egészsége szempontjából, ha a terhesség ideje alatt hagynának fel a cigarettázással.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy azok körében, akik hódolnak e káros szenvedélynek sokkal magasabb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, hiszen a dohányzás következtében a szívet tápláló koszorúereken úgynevezett plakkok képződnek, melyek előbb szűkítik, majd később elzárják az ereket, ez pedig a szívinfarktus kialakulásához vezethet. A plakkok egy része ráadásul hirtelen, minden figyelmeztető tünet nélkül koszorúér-elzáródást, a betegek harmadánál pedig hirtelen szívhalált okozhat - hangsúlyozta Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

A tapasztalatok szerint, aki 35 éves kora előtt leszokik a dohányzásról, annál a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának az esélye olyan, mintha soha nem dohányzott volna. 20 perc múlva vérnyomása és pulzusa visszatér a normális szintre és már egy nap elteltével jelentősen csökken a hirtelen szívhalál kockázata. 3 hónap után a tüdő teljesítménye 30 százalékkal javul, 9 füstmentes hónap után a krónikus köhögés megszűnik, 1 év múlva 25%-kal csökken a heveny szívizom elhalás kialakulási lehetősége, és 10 év múlva a tüdőrák kockázata fele akkora, mint dohányzó embertársaink esetében. Tíz évvel tovább élhetnének a 40-50 éves dohányosok, ha nem hódolnának káros szenvedélyüknek- fejezte be gondolatait az elnök...


ROHAMOSAN ÖREGEDIK A PEDAGÓGUSSZAKMA: KI FOG ITT TANÍTANI?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.04.26.


Az elmúlt 7 év oktatáspolitikája nem más, mint tömény kudarc. Ezen nincs mit szépíteni, ezt nem lehet tovább takargatni. 7 év alatt a Fidesz-KDNP olyan szintre züllesztette le az oktatási rendszert, amit hosszú távon nehéz lesz (lehet, ha esély nyílik rá) kijavítani. Főleg akkor, ha nem lesz, aki tanítson.

A köznevelési törvény módosítása, a Nemzeti Alaptanterv átírása, az iskolák államosítása, a tankönyvpiac megszállása mellett (persze, a lista hosszan folytatható még) az egyik legnagyobb bűn, amit ez a kormány elkövetett, az a pedagógusok helyzetének tökéletes ellehetetlenítése és a tanárok folyamatos megalázása volt.

De ne legyünk igazságtalanok. Ez csupán egy folyamat betetőzése volt, hosszú út vezetett odáig, hogy ma egy tanár csak szemlesütve vallja be hivatását.

Tanárnak lenni ugyanis nem csupán munka, de egyben az egyik legszebb hivatás is. Ki vitatná ezt? Hiszen a pedagógus kezében generációk jövője van, aki erre a pályára lép, azzal a felelősséggel szembesül nap mint nap, hogy fiatal emberek gondolkodását formálhatja, kihozhatja belőlük a legjobbat, ösztönözheti őket képességeik kiteljesítésére. Magasztosan hangzik – ahogy annak is kellene lennie.

Ez persze idealizált kép. Ma egy pedagógusról már inkább az jut eszünkbe, hogy megalázóan alacsony bérért vannak túldolgoztatva, a KLIK pórázán tartva, portfóliójuk megírásától és inspektoroktól függ, hogy tovább léphetnek-e a Pedagógus I. kategóriából a II-be, és jó esetben is csak reménykedhetünk benne, hogy a központosított és folyamatosan változó feltételeknek megfelelően (vagy azok után rohanva) képesek némi tudást is csöpögtetni a diákok fejébe. Sok illúziónk ezzel kapcsolatban azonban nincs. Pedagógusnak lenni ma nem hivatás, hanem rabszolgamunka, és ez a kép nem az Orbán-kormány idején égett bele az emberek fejébe, korábban sem volt túl megbecsült maga a pálya. Ma azonban már senkinek sincs kétsége afelől, hogy a tanár pórázon tartott, irányított és megfélemlített munkaerő.

Már amíg van még belőlük elég.

Méltatlanul sikkadt el az elmúlt napok egyik legijesztőbb jövőképét felvillantó híre: egyre idősödik a magyar pedagógustársadalom:


AZ OROSZOK MÁR A HÁLÓSZOBÁBAN VANNAK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.04.25.


Talán a Kádár-korszakban sem volt olyan befolyása a szovjet hatalomnak Magyarországon, mint most az orosz kormánynak. Nem Gyurcsány Ferenc talányos bejelentése miatt állítjuk ezt, hanem mert az elmúlt négy év történései félelmetesen egy irányba mutatnak. Vannak persze a gyurcsányi zsarolós elméletnél enyhébb magyarázatai is Orbán orosz-barátságára, ám tény, hogy folyamatosan vonjuk ki magunkat a nyugati politikai- és kultúrkörből, és integrálódunk a keleti diktatúrák abszurd világába. Úgy is mondhatjuk persze, hogy az oroszok egyre beljebb jutottak a házunkba, és már nem a spájzban kucorognak, hanem a hálószobában várják, hogy valaki összefeküdjön velük.

Ahogy az egymást követő választásokon Nyugat-Európában, úgy várhatóan jövőre Magyarországon is az EU-barát és az unióval ellenséges erők összecsapását hozza majd a parlamenti voksolás. Maga Orbán Viktor célzott erre tavaly év végén, amikor a nagy lázadás évének nevezte 2017-et. Ő persze ez alatt azt értette, hogy az EU-ellenes erők a soron következő választásokon sorra legyűrik a Brüsszel uszályában szerencsétlenkedő demokratikus pártokat, ám egyelőre nem következett be a nagy áttörés. Úgy tűnik, ugyanis, hogy sem a hollandok, sem a franciák nem szeretnének maguknak olyan kormányt, amely kivezeti országukat az Európai Unióból, netán visszatér a korábbi nemzeti valutához, és elveti az eurót.

Bár a francia választás második fordulója még hátravan, és versenyben maradt a Front National, amely az EU-ból is kivezetné az országot, és a közös fizetőeszközt is száműzné Frankhonból, ám nagy valószínűséggel Emmanuel Macron lesz a befutó, aki inkább az unió megújításában látja a megoldást, mint a teljes kivonulásban. Az oroszok nem is tapsolnak az általuk nyíltan támogatott (és pénzelt) Le Pen-párt várható vereségének, és nem is palástolták csalódottságukat, hogy Hollandia után Franciaország polgárai is hitet tettek az európai értékek mellett. Nem marad más hátra számukra, mint tovább folytatni az aknamunkát olyan billegő országokban, mint Magyarország...

TGM: ELMENT AZ ESZETEK

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Tamás Gáspár Miklós
2017.04.26.


...Semmi kétség, a magyarországi Orbán-rezsim próbálkozik némi elég átgondolatlan hintapolitikával „Kelet” és „Nyugat” között, mint minden államrendszer, amely függetlenséget áhít, azaz: szabad kezet kíván saját területén. Orbánnál – elnézést – nagyobb emberek, mint az általánosan tisztelt Charles de Gaulle és Willy Brandt is közeledtek a Szovjetunióhoz (amely azért zsarnokibb volt még Putyin mai rendszerénél is, nemdebár), s ez kiváltotta az Egyesült Államok és Nagy-Britannia haragját. Noha ez hasznára vált kicsit a Szovjetuniónak, mégis: az a benyomásunk, hogy a Szovjetunió mintha megszűnt volna, és a nyugati kapitalizmus – számtalan gondja-baja ellenére – mintha még meglenne.

Meg lehet magyarázni a Munka törvénykönyvének munkásellenes módosítását – az ún. hároméves munkaidőkeret bevezetését –, azaz a munkahelyi jogok brutális korlátozását, vagy a gimnáziumi férőhelyek csökkentését, a szakoktatás lebutítását (azaz a társadalmi mobilitás akadályozását) Putyin befolyásával? (Most értesülök róla, hogy a szakszervezetek nyomására a” rabszolgatörvény” tervezetét visszavonta a jobboldal: ez is Soros műve?...) Értelmes vagy érdekes törekvés volna Putyin számára a magyarországi fölsőoktatás tönkretétele? Elhiszi azt értelmes, józan ember, hogy magánszemélynek – a kétségtelenül jómódú Soros Györgynek – módjában áll, hogy tömegtüntetéseket hívjon életre (sorrendben) Romániában, Macedóniában, Szerbiában, Magyarországon, Szlovákiában? Nincsenek társadalmi, demográfiai, gazdasági okai a fiatalok új mozgalmainak Kelet-Európában?

De ha ezek az ifjú mozgalmak „Moszkvát” akarják „megállítani”, a deresedő jobboldal meg „Brüsszelt”, akkor ugyanabban a paranoid stílusban kezdenek egyre jobban hasonlítani egymásra. Főleg abban egyeznek meg, hogy közgazdaságtudomány, szociológia, történettudomány, összehasonlító művelődéstörténet, antropológia, politikaelmélet szerintük nem létezik – az emberiség teljes intellektuális erőfeszítése eddig színtiszta marhaság, a nemzetközi kapcsolatokról, a diplomáciáról, a hadviselésről, a geopolitikáról nem tudunk az égvilágon semmit. A politikai paranoia politikáját és publicisztikáját annak a kora középkori falunak a szellemi szintjén művelik hazánkban, ahol csak a pap tud olvasni, de ő is csak a nagybetűket.

Magyarország súlyos közjogi, közigazgatási, politikai, gazdasági, társadalmi, egészségi, műveltségi problémái „az ellenzéki térfélen” elfelejtve, ehelyett „az orosz befolyás” tényekkel nem bizonyított, ködös föltevése áll az érdeklődés állítólagos középpontjában – akárcsak a New York–Tel-Aviv-tengely, akarom mondani, Soros és az általa igazgatott EU a szociális és nemzedéki elégedetlenség kútfeje „a másik oldalon”. Ez ősrégi, milliószor leleplezett logikai hiba: az egyéni erkölcs (erkölcstelenség), azaz az egyéni akarat, szándék analógiájára próbálnak megérteni és orvosolni személytelen társadalmi folyamatokat, amelyben a vezető személyiségek cselekedeteit ma már szinte kizárólag avval magyarázzák, hogy „lefizették” őket, hogy hatalmat akarnak azért, hogy megszerezzék a zsozsót, ezért van a drágaság, és emiatt késik a vonat.

Forradalmak, rendszerváltások sose voltak, mindent „levajaztak” előre. Hogy kicsodák? Hát ŐK.

Ezért törnek ki a háborúk, ezért emelkedik a tengerszint, ezért súlyosbodik a társadalmi igazságtalanság.

Felelőtlen, rosszhiszemű, könnyelmű, pazarló, ostoba államférfiak sok kárt okozhatnak, de befolyásuk (még a zsarnokoké is) korlátozott. Pláne a semmiféle joghatósággal és de facto kényszerítő hatalommal nem rendelkező külföldi tényezőké: az ő szerepüket felelősségelhárítási célzattal fújják föl.

Orbán Viktor államvezető és üresstadion-építő úr nem azért van hatalmon, mert az általa kedvelt Putyin (meg Alijev meg Nazarbajev meg Berdimuhamedov) pártfogolja. (És nem is azért, mert a választási rendszer olyan, amilyen.) Hanem azért, mert – holott népszerűtlen, ún. „karizmája” cafatokban – hihető alternatíva híján a magyarországi társadalom kedvetlenül és passzívan eltűri. Ki tudja, meddig. Addig meg uralkodnak a legendák.

Miért ilyen gyönge és megosztott az ellenzék? Putyin! Miért kormányozza Orbán Viktor olyan pocsékul Magyarországot? Brüsszel! Soros!

Miért menekülnek milliók a háború elől? Soros! Miért rémüldöznek ettől Európában és Amerikában? Putyin!

Azokat a szamárfüles, porlepte Bibó-köteteket vegyétek már elő.

KEVESEBB A HATÁRÁTKELŐ?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.04.26.Ű


A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 10 százalékkal kevesebb magyar döntött a határátkelés mellett, mint egy évvel korábban, ami viszont nem változott, hogy főleg a legjobb korban lévő, 40 év alatti munkavállalók mennek el az országból...

Nagyon nehéz a számokkal mit kezdeni az elvándorlás kapcsán, hiszen a kijelentkezés mindig is problémás kérdés volt. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, a kormányközeli Világgazdaság által nyilvánosságra hozott adatai szerint mindenesetre tavaly 29 400 magyar jelentette be hivatalosan, hogy külföldön folytatná.

Már rögtön itt érdemes egy pillanatra megállnunk, hiszen ez a szám kissé alacsonynak tűnik (a cikk is hangsúlyozza, hogy ez a minimális szám), érdemes tehát inkább a tendenciákat nézni.

Ha feltételezzük, hogy a határátkelők ugyanolyan arányban jelentették be a külföldre költözést, mint a korábbi években, akkor 10 százalékos csökkenésről beszélhetünk az egy évvel korábbi adatokhoz képest, ami körülbelül 3 ezer ember.

A fiatalok mennek el

Ami viszont gondot jelent már most, és még nagyobb problémát jelent majd a jövőben, hogy a határátkelők túlnyomórészt a fiatalok közül kerülnek ki, ami persze egyfelől természetes, hiszen ők mindig mobilabbak voltak, másfelől a jelenség hosszú távú hatását egyelőre nehéz felmérni.

Ami a számokat illeti, a kivándorlók 45 százaléka 30 év alatti, háromnegyedük (!) pedig még nem érte el a 40 éves kort, azaz a fiatalok jelentősen felülreprezentáltak a határátkelők között.

Ebből akkor lesz gond, ha ezek a fiatalok nem, vagy csak kis arányban térnek haza, hiszen a társadalom egyébként is elöregedőben van, és ha pont a munkaképes korú réteg esik ki, akkor nagy kérdés, hogy egy-két évtized múlva ki fog dolgozni.

Visszatérve a csökkenéshez, érdekes kérdés, hogy mi lehet az oka. Én hirtelen az alábbi négy eshetőségre tudtam gondolni, aztán vagy igazam van, vagy nem, de azért megosztom veletek...

SZIJJÁRTÓ SZERINT NEM KELL FÉLNI AZ OROSZOKTÓL, CSAK EURÓPÁTÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.04.25.A Heti Válasz talált rá arra a nagyinterjúra, amit Szijjártó adott a lengyel Salon24 nevű portálnak. Kérdezője az az Igor Janke volt, aki 2013-ban végtelenül egyoldalú és elfogult életrajzi könyvet írt Orbánról. A lengyelek Orbán keresztényfasiszta rendszerének lelkes követői, amiben cxsupán egy dolog zavarja őket, az oroszokkal való barátkozás. Nevezzük ezt úgy, ahogy az orbáni retorika hívja: Orbán Putyin csicskája.

Szijjártó egy darabig bírja, és előadja a szokásos hazugságokat, hogy miért is kell nekünk önként orosz gyarmatnak lenni, mert szerinte “pragmatikus viszonyt kell fenntartanunk Oroszországgal. Mert az egyik legfontosabb kereskedelmi partnerünk, Közép-Európában pedig, tetszik vagy sem, fontos szerepet játszik”. Főleg annak kösöznhetően, hogy Orbán Budapestet Putyin nyugati főhadiszállásává tette, és elárasztotta nemcsak a térséget, hanem egész Európát és a világot orosz kémekkel és az orosz maffiával, akiket magyar vízummal és útlevelekkel láttak el.

Szijjártó azt mondja, hogy a “gázimportunk 85 százalékát Oroszország adja. Lehetetlen, hogy ne legyen párbeszéd.” Amerika és az EU ezért óvott az orosz gázimporrtól és orosz energiafüggőségtől, mert az politikai zsarolással jár együtt, de Orbán putyinista lett ebben is. Szijjártó undorítóan csúsztat, amikor éppen a NATo-val akarja legitimálni, hogy Orbán nem látszik ki Putyin hátsó feléből: “Ha a NATO azt mondja, párbeszéd és elrettentés, akkor azt komolyan vesszük: nem csak elrettentésről beszélünk, hanem párbeszédről is.” Ja, igen.

De amikor a lengyelek következetes oroszellenességével szembesül, akkor Szíjjártó elveszti a türelmét, és azt mondja: „Ön lengyel, ön itt él. (…) Én nem vagyok lengyel, nem itt élek, nincs lengyel gondolkodásmódom. Magyar vagyok, és megvan a magunk történelme. Mi nem tekintünk fenyegetésként Oroszországra. Pont.”

Eszerint a magyar történelem tanulsága az, hogy a magyaroknak nem kell félniük az oroszoktól. Ennél súlyosabb hazugság és ostobaság még nem hagyta el külügyminiszter száját. Ezt talán meg Kádár külügyminiszterei sem merték volna kijelenteni, mert még 1956 elég jól élt a magyarok emlékezetében, már csak azért is, mert az orosz laktanyákban akkor még javában ott ültek a szovjet páncélosok. De 1848-ban az oroszok segítsége nélkül nem lehetett volna leverni a magyar szabadságharcot...


CSILLAG ÁDÁM FILMJEI ÉS VIDEÓI

YOUTUBE ÉS WIKIPÉDIA
Szerző:YouTube és Wikipéddia
2017.04.26.


Apja Csillag Tamás író, édesanyja pedig irodalomtanár. Az Apáczai Csere János és a Táncsics Mihály Gimnáziumba járt.
1975 óta dolgozik a filmszakmában. Tizennégy magyar játékfilm forgatásán volt rendezőasszisztens.
1980-84 között végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát Fábri Zoltán és Gábor Pál tanítványaként.
Balázs Béla Stúdióban készítette első dokumentumfilmjét, a nagy visszhangot keltett „Dunaszaurusz”-t (1984-1988). A film a bős–nagymarosi vízlépcső történetét ábrázolja, megszólaltatva az elhallgattatott tudósokat, az illegalitásban szervezkedő környezetvédőket. A filmet azonnal betiltották.

CímSzerepÉvMűfaj
A szemtanúrendező2014dok. film
Magyar zuhanásrendező2011dok. film
Slágerfilmrendező2009dok. film
Ostrom alattrendező2008dok. film
Tűzvonalbanvágó2007krimisorozat
A terror tererendező2006TV-film
Az asszony verve jórendező2006TV-film
Derékba törverendező2004dok. film
Kényre - kedvrerendező2004dok. film
Nincs kegyelem a földi pokolbanrendező2003dok. film
A megye árváirendező2002dok. film
A Mária Valéria híd újjáépítéserendező, író2001dok. film
Az ígéret földjénrendező2000dok. film
Expatok Magyarországonrendező2000dok. film
Hej Dunáról fúj a szélrendező2000dok. film
Mostohákrendező2000dok. film
Nevelőszülőkrendező2000dok. film
Régi idők mozisarendező2000dok. film
Úton-útszélenrendező2000dok. film
A Gundelrendező1999dok. film
Kenyérosztókrendező1999dok. film
Tokajirendező1999ism. terj. film
Gyermekek kereskedelmi szexuális kizsákmányolása Közép- és Kelet-Európábanrendező1998dok. film
A béke birodalmarendező1996dok. film
Gyermekbénulás I-III.rendező1996dok. film
Polio the Last Worldrendező, forgatókönyvíró1996dok. film
Dunatorzórendező1995dok. film
Gyermekbénulásrendező1995dok. film
Pitbulirendező1995dok. film
Lajos nővérrendező1992dok. film
Rekviem a kék Dunáértrendező1992dok. film
Szív utcarendező1991dok. film
Átváltozásrendező1989dok. film
Dunaszauruszrendező1988dok. film
In Linerendező1984kisjátékfilm
Mi szeretnék lennirendező1983kisjátékfilm
Táncolj velemrendező1982dok. film
Öngyilkosságrendező1981dok. film

A MI BŐRÜNKRE SENKI NE ALKUDOZZON SE ORBÁNNAL, SE SENKI MÁSSAL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.04.26.


Levelet kapott szerkesztőségünk és mivel fontos és érdekes témára hívja fel a figyelmet, szeretnénk az olvasókkal is megosztani.

Sziasztok!

Az elmúlt napokban erdélyi ismerőseim osztogatták ezt a cikket. Sokatmondónak találom amiatt, mert szerintem az erdélyi magyarság egy tekintélyes részének álláspontját képviseli. Nekem mondjuk kinyílt a bicska a zsebemben az érvelés láttán, de mit számít ez, amikor én csak egy régen hazáját elárult vándorló csángó vagyok
…”

Eddig a levél, a cikk ITT olvasható.

A lényeg röviden: az erdélyi magyarokat (a szerző szerint) sokan vádolják azzal, hogy érdemtelenül kaptak magyar állampolgárságot, szavazati jogot és úgy szólnak bele a magyarországi politikába, hogy közvetlenül nem érintettek és nem eléggé tájékozottak. A cikk írója ezeket az állításokat cáfolja a maga gondolatmenete szerint. Úgy véli, az állampolgárság jár, ők magyarnak születtek, arról nem tehetnek, hogy közben a határok megváltoztak. A szavazati jog is jár, mert neki – erdélyi magyarként – egyáltalán nem mindegy, hogy ki van kormányon. Már csak azért sem, mert Magyarországon élnek a gyermekei, itt fizetnek adót és maga a cikk szerzője is itt fizet áfát, amikor látogatóba jön és itt vásárol.

Azért tartottam fontosnak foglalkozni ezzel a cikkel, mert komoly logikai bukfencek sorára épít fel egy – véleményem szerint – meglehetősen torz gondolatmenetet, majd ezzel próbál igazolni valamit, ami alapjaiban hibás.

Haladjunk sorban. Az első pontban, az állampolgárság kérdésében teljesen egyetértek a szerzővel. Szerintem is jár az állampolgárság, mégpedig a születés jogán. Aki magyar és az is akar lenni, az magyar, bármelyik oldalán is születik a határnak. Az összes többi pontban azonban vitatkoznék. Fogok is.

Szavazati jog. Az én véleményem szerint ez nem jár, pontosabban nem szabadna, hogy járjon automatikusan. Amennyiben a külhoni magyar Magyarországra költözik, itt él, itt dolgozik és adott esetben itt szív velünk együtt, akkor igen, akkor jár. Ha azonban marad a szülőföldjén, akkor – bár lehet közösen gyűlölni Trianont – más országban él. A magyarországi magyarokkal szemben mélységesen igazságtalan dolog beleavatkozni az ország politikájába úgy, hogy közben ennek közvetlen következményei a szavazóra nézve nincsenek. Ha a gyermekei itt élnek, ők természetesen szavazzanak, a nem itt élő szülő azonban ne szavazzon.

Megpróbálom elmagyarázni, miért gondolom így. Képzeljünk el két testvért, akik felnőve elhagyták a szülői házat. Az egyik az ország egyik felén él, a másik máshol. Bár egy család, testvérek és szeretik egymást, de egyiküknek sincs joga beleszólni abba, hogy a másik kit választ társául, hogyan éli az életét, hogy neveli a gyermekeit, milyen konyhabútort választ, melyik banktól vesz fel hitelt. Még abba sem szólhat bele, hogy mi legyen a pénteki vacsora.

Ha egy erdélyi magyar nem Magyarországon él, akkor az ő életét a román törvények befolyásolják. Neki ott van beleszólása a kormány megválasztásába, ő ott fizeti az adót, ott veszi igénybe a kedvezményeket, segélyeket, neki ott kell 9 százalék áfát fizetnie az alapélelmiszerek és 19 százalékot minden más után. Nekünk meg itt kell 27 százalékot fizetni, a mi adónk megy el hülyeségekre, miközben az ellátórendszer romokban hever. Ő Romániában nem szembesül azzal a gyűletkeltő propagandával, amivel mi itt napról napra és még ezer különbséget sorolhatnék. Aki Romániában él – függetlenül attól, hogy magyar – az a román politikát igyekezzen befolyásolni, ne a magyart.

Az én gyermekeim is más országban élnek, dolgoznak és adóznak, attól én még nem kapok szavazati jogot abban az országban. Ha a határ mellett élnék és akár napi szinten járnék át más országba vásárolni, akkor sem formálhatnék jogot arra, hogy ott szavazzak.

A harmadik érvet szó szerint idézem:

A KORMÁNY(PÁRT) SOROSOZÓ ZSIDÓZÁSÁNAK EGY NAPJA

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.04.25.


Az, ahogyan Csurka zsidózott, szinte kedves, szerethető enyelgés ahhoz a teljesen elvadult (bár a „zsidó” szó kiejtését gondosan kerülő...), gátlástalan sorosozó-bérencező-ügynököző sunyi, alattomos hecckampányhoz képest, amelyet a kormány és a Fidesz folytat hosszú ideje, és most már napról napra egyre elvetemültebben.

Csak hogy tudjuk, hol élünk: a Fidesz nyilván azért műveli, amit művel, mert úgy véli, hogy minden, akár csak csöndes fejcsóválással elmormolt, már-már tűnődő „ezek a mocskos zsidók” az ő hatalmát erősíti. S amíg emiatt, kifejezetten e magatartás ellen nem lesznek erélyes tiltakozások a politikai és a szellemi élet szervezeteitől, kiemelkedő személyiségeitől, amíg nem lesznek hatalmas tüntetések a kormány szintjén is űzött szervezett zsidózás, általában a rasszista, xenofób hecckampányok, az emberek tudatos meghülyítése és megvadítása ellen, azt hiheti, igaza van.

Pedig a következmények kalkulálhatók: nem oly nehéz belegondolni abba, mi várható később, ha a kormánypárt így kezd bele „választási kampányába”. Végtelen naivitásra vallana azt föltételezni, hogy a Fidesz már nem képes mélyebbre zülleni, már nem fog tudni többet tenni azért, hogy a társadalom általa megszólítható részét magához, a mélybe rántsa; hogy a társadalom minél nagyobb részét elvadult indulatok diktálta kényszerképzetekkel fonja be.

Mindent meg kellene tenni – itthon és külföldön egyaránt –, hogy ez a kormány minél előbb megbukjon, hogy a Fidesz a magyar közélet perifériájának perifériájára szoruljon. Különben igen nagy bajok lehetnek.

Miért nevezem egyértelműen zsidózásnak a sorosozást, miközben – mondják nekem néhányan – Soros származásáról a kormány(párt) szót sem ejt?

A Fidesz jó ideje azt játssza, hogy szerinte nem lehet antiszemita hecckampányt folytatni a „zsidó” szó kimondása nélkül. Sőt, azzal szokott a zsidózást kifogásoló gyenge szemrehányásokra válaszolni, hogy az zsidózik, aki zsidózással vádolja a Fideszt vagy bárkit… S akkor az, hogy a vád helytálló-e vagy sem, már nem is kérdés.

Pedig nyilvánvalóan megátalkodott, hidegvérű, szervezett zsidózást folytat – ezt a hívek tudják és értékelik: erről a neten való pár perces kutakodással is bárki meggyőződhet...

TÉNYLEG LEGYŐZHETETLEN A FIDESZ A MOSTANI VÁLASZTÁSI RENDSZERBEN?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2017.04.26.


Gulyás Mártonék egy arányos választási rendszert akarnak kikényszeríteni a Fidesztől. Az nem vitás, hogy Orbánék az előző ciklusban a saját érdekeiknek megfelelően alakították át a választási rendszert, azonban ez nem azt jelenti, hogy a kormánypárt egyszerűen leválthatatlan: a jelenlegi szisztéma elsősorban a legtöbb szavazatot szerző pártnak segít, azaz a Fideszt úgyis nagyon meg lehet verni, ha 2018-ban valamelyik ellenzéki formáció csak kicsivel szerepel jobban, mint a most hatalmon lévők.  
Addig azonban, amíg a többi ellenzéki pártnak jóval kevesebb szavazója van, mint a Fidesznek, felesleges a meglévő energiákat arra pazarolni, hogy hátha majd tüntetői nyomásra megváltoztatják a jelenlegi választási rendszert, ugyanis a mai ellenzék egy arányosabb rendszerben sem áll győzelemre a Fidesszel szemben. Lövétei István alkotmányjogász szerint ráadásul a választójogot közvetlenül a választások előtt nem is lehet megváltoztatni.
Az arányos választási rendszer erőltetése nem juttat közelebb a kormányváltáshoz, a megoldás másban keresendő: mind a pártoknak, mind a civil tüntetőknek el kéne jutniuk a Fidesz szavazóihoz, hogy meggyőzzék őket: ne támogassák tovább Orbán ámokfutását, azaz 2018-ban vagy válasszanak egy másik pártot, vagy maradjanak otthon. Ha esetleg robbanna közben egy Simicska atombomba, akkor lehet, hogy nem is lesz annyira nehéz őket meggyőzni ebben...

ÁDER ÉS A SÁNTA SAKÁL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.04.26.


Neeem, én nem akarok tiszteletlen lenni „a nemzet golyóstolla” 2.0 ’álamelnök úr/et. szentséges egójával, de mindent megtesz azért, hogy kajánul szemléljem immár őt, valamint legyalult intézményét is. Következésképp azt az országot, amelyet állítólag képvisel, és amely mára egészen sajátságos állagúvá vált nem éppen általa, viszont az ő hathatós közreműködésével.

Gimnáziumban járt tegnap vendégségben ’álamelnök úr/et., hogy mi a rossebnek, azt csak ő és magas hivatala tudhatja, tán, hogy házhoz menjen a pofonért, amelyet azért nem kapott meg, mert ezek a gimnazisták nem kopaszok, hanem mindenféle más frizurát viselnek a fejükön, és az abban lévő tartalom is másfajta, mint amilyet a hatalmi gépezet megszokott híveitől.

Ezek nem savaznak, nem ütnek esernyővel, hanem kérdeznek, többek között azt, hogy ’álamelnök úr/et. mi a jó francért irkál alá olyan törvényt, amely az ő fejükben mindenféle frizurák alatt megbúvó fickándozó gondolatokat akarná megzabolázni egyetemek dresszírozásával, s amely ellen jól láthatóan testes tömegek emelik fel a szavukat, tehát a Lex CEU-t.

Golyóstoll bácsi erre pedig olyat válaszol, amely búbánatosan mutatja be, kies hazánk jelenlegi állapotát, a hatalom működési módját és aszott, elcseszett lelkivilágát. Azért írta alá a gyalázatot, mint volt szíves kifejteni, mert: „Legalább annyian lehettek volna a törvényjavaslat mellett az utcán, mint amennyien ellene voltak.” Ezt mondta mérhetetlen bölcsességében...

ÁDER JÁNOS ELMENT A GIMNAZISTÁKHOZ, HOGY HÜLYÉNEK NÉZZE ŐKET

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.04.25.


Áder János környezetvédelmi órát tartott a Trefort Gimnáziumban, amin a globális felmelegedésről akart beszélni. Dicséretes törekvés ez, és fontos téma, ahogy az is korrekt, hogy Áder válaszolt az általános politikai jellegű kérdésekre. De ezt inkább köszönhetjük az egyébként jobboldali Csapodi Zoltán iskolaigazgatónak, mint a köztársasági elnöki hivatalnak. 

Mert amit Áder művelt, vérlázító volt.

A köztársasági elnök jogi érvekbe próbálta csomagolni a kormánypropagandát, kikerülte a kérdéseket, kibújt a kínos válaszok alól. Nagyon szép technikával a CEU-ról szóló kérdéseket egy csokorban tetette fel magának, hogy visszakérdezésre már ne legyen lehetőség.
Csak a legdurvább önellentmondások, direkt félrehallások és hazugságok Áder fórumáról:
 • Áder előbb elmondta, hogy a megújuló energia egy része már olcsóbb az atomnál, csak a tárolással van probléma (ez egyébként igaz is jelenleg, de 20 év múlva nem biztos, hogy igaz marad), majd később elmondta, hogy az atomenergia a legolcsóbb energia.
 • Áder szerint azért nem tartottak népszavazást Paksról, mert nem mentek át az állampolgári kezdeményezésre beadott népszavazási kérdések. Arról elfelejtett beszélni, hogy a kormány is kiírhatott volna népszavazást.
 • Áder Jánost arról kérdezték, mennyiben zavarja a munkáját a terjedő euroszkepticizmus. Áder válaszában arról beszélt, mennyire fontos a párizsi klímaegyezmény.
 • Kérdezték, mennyire hátráltatja Áder munkáját a zöld elnökségben, hogy a kormány adóztatja és tiltja a megújulókat. Áder válasza szerint ebben vitája van a kormánnyal.
 • Azt is megkérdezték, mennyit tett a magyar állam a globális felmelegedés ellen, ami Áder témája. A válasz szerint éppen a magyar klímatervet írják át, meg más terveket dolgoznak ki. Öt év elnökség után.
 • Áder előbb elmondta, a felsőoktatási törvény nem akadályozza az amerikai diploma kiadását, majd a beszélgetés végén elmondta, a lex CEU kapcsán a legrosszabb eset az lehet, hogy a törvény következtében 2018-tól nem adhat ki amerikai diplomát a CEU.
 • Áder szerint megoldható fél év alatt is, hogy a CEU-nak legyen amerikai kampusza, csak meg kell állapodnia egy másik egyetemmel. Csakhogy ennél a válasznál is felmerült a kérdés, amit az egyik diák fel is tett, viszont amire Áder már nem válaszolt, hogy ha a kormánynak nincs baja a CEU-val, akkor miért állítanak ilyen feltételeket? Szolgálja-e az ország javát, ha plusz feltételeket állítanak a CEU működése elé? Áder itt arról beszélt, hogy elvárható, hogy az amerikai CEU végezzen amerikai képzést. (De vajon ez miért fontos?)
 • Áder szerint nincs gond, mert New York állam és Magyarország között van oktatási szerződés a CEU-ról, így ennek a feltételnek megfelel az egyetem. Csakhogy Áder elfelejtette azt, hogy úgy módosították a törvényt, hogy az USA kormányával is kelljen szerződést kötni a külföldi képzés megmaradásáról.
 • Áder szerint az, hogy ő a nemzet egységét testesíti meg, azt jelenti, hogy nem engedhet egyik oldalnak sem, így lényegtelen, hogy pár tízezren tüntettek a törvény ellen. Csakhogy a kérdés, amire ezt válaszolta, arra irányult, hogy a két nap alatt egyeztetés nélkül áttolt törvényt, amely ekkora társadalmi felháborodást váltott ki, nem kellett volna-e visszaküldeni a parlamentnek. Erre már nem jött választ.
 • Míg Áder azt magyarázta, hogy csak pár tízezren tiltakoztak a törvény ellen, arra hivatkozott, hogy ő az elvszerűséget választotta a népszerűséggel szemben, amikor aláírta a törvényt.
 • Áder János még nem hallott szexista megjegyzést a parlamentben.
 • Áder János, mint köztársasági elnök, azért nem szólalt fel a Nemzeti Választási Irodában Nyakó Istvánt a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kérdés beadásában megakadályozó kopaszok ügyében, mert még a jogi eljárások nem zárultak le. Valójában múlt héten zárta le az ügyészség botrányos körülmények között...

OLYAN LELKIISMERETFURDALÁS GYÖTÖR, HOGY ALUDNI SEM TUDTAM

SZTÁRKLIKK - JUSZT LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Juszt László
2017.04.26.


Levelet írt a Fidesz EP delegációja a Néppárti frakció tagjainak. Ez komoly, tehát úgy tessék olvasni!

"Nem vagyunk tökéletesek, nem minden kísérletünk járt sikerrel, de rugalmasak vagyunk és készen állunk arra, hogy tartalmas párbeszédet kezdjünk országunk és Európa jövőjéről. Ezért döntött úgy Orbán Viktor miniszterelnök, hogy holnap csatlakozik hozzánk, hogy megvitassuk a számunkra fontos kérdéseket. Mindig úgy véltük, hogy a konfliktusok kezelésének sokkal jobb módszere a tárgyalás, mint az egyoldalú nyilatkozattétel, a kettős mérce alkalmazása, az alaptalan híresztelések terjesztése vagy az ellenzéki bírálatok kritikátlan elfogadása... Követünk el hibákat, nem vagyunk tökéletesek és készen állunk a kijavításukra. Ezért további nyílt és egyenes tárgyalásokra van szükség."

Sírok a meghatottságtól. Nem tudok parancsolni az érzelmeimnek, annyira meghatott ez a levél, amit a Fidesz küldött az EP Néppárti frakciójának, amelyik ma tárgyal arról, hogy kizárja-e, vagy ne a frakcióból a Fideszt. És olyan lelkiismeretfurdalás gyötör, hogy aludni sem tudtam.

Hogyan lehettem ennyire vak, hogy nem vettem észre azt a jobbító szándékot, amellyel óvó kezeit a média egészére tette a párt?

Hogyan nem értettem meg, hogy pusztán a vad piaci folyamatoktól akarta megvédeni a 3.000 milliárd nyugdíjmegtakarításunkat?

Miért nem ültem le Orbánnal tárgyalni, amikor teljesen törvénytelenül bezáratta a szerkesztőségemet, kifosztott és le akart csukatni? Tényleg az én k...va anyámat!

Hogyan lehet ennyire vak egy egész ország, amikor csak a jó szándék vezette a Fideszt, amikor a devizahitelek átváltásával a "nagyontakarékoscsaládigazdálkodásra" akarta nevelni a társadalmat?

Szégyellem magam, hogy nem önként ajánlottuk fel azokat a kastélyokat, birtokokat, gyárakat nekik, amiket enélkül nehéz konspirációk útján sikerült megszerezniük!

Ég a bőr az arcomról, hogy nem mi magunk építettük -kommunista szombatokon - meg a teljes kisvasút vonalat Felcsúttól a Parlamentig!

De azért is, hogy a DRÁGA VIKTOR kénytelen a Karmelita kolostorba költözni egy 4,5 milliárdos dolgozó szobába, ahelyett, hogy a Várat ürítettük volna ki a számára.

Miért lehet ennyire értelmetlen a magyar társadalom, hogy nem fogja fel - sokkal jobban kezelhető a vendéglátóipar, az összes szálloda, ha egy kézben van?...

MINT AKI HALKAN BELELÉPETT...ORBÁN VS. CEU. A 7-ES PARAGRAFUSTÓL AZONBAN EZÚTTAL IS IS ÓVAKODIK AZ EU - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.26.


Autoriter rendszerek másutt is úgy gondolják, hogy csakis a választott politikusok szólhatnak bele a közügyekbe, a civileknek kuss a nevük. Orbán az EU-képviselőket hergelni megy Brüsszelbe, de lehet, hogy ezúttal ráfarag. Ausztria a menekültekre hivatkozva további fél évre fenn akarja tartani az ellenőrzést a többi közt a magyar határon. Gorka Sebestyén nem szereti, ha a Vitézi Rendhez fűződő kapcsolatáról kérdezik - ilyen okokból kirohant egy washingtoni konferenciáról.

FT

Jól értesült körök azt közölték, hogy súlyos jogsértéseket állapított meg az a jelentés, amely ma kerül a brüsszeli Bizottság elé és ennek birtokában az várható, hogy a testület levélben kér magyarázatot Magyarországtól. A döntés néhány órával azelőtt esedékes, hogy Orbán Viktor felszólal az Európai Parlamentben. Ez egyébként a kötelezettségszegési eljárás első szakasza. Egyben arra utal, hogy ismét kiéleződött Budapest és az EU viszonya. Az egyetem ügye aggodalmat keltett az unióban, mert félő, hogy a miniszterelnök még inkább ellenőrzése alá vonja az országot. Ám nem várható ezúttal sem a 7-es paragrafus alkalmazása, mert ahhoz nincs meg az összes tagállam támogatása. Az intézmény rektora ugyanakkor sürgette a Bizottságot, hogy az eddiginél határozottabb ítélje el a lépést, és szabja meg pontosan, hogy a hatalom meddig mehet el Magyarországon, hol vannak a vörös vonalak. Megjegyezte, hogy a kormány propaganda megfontolásokból puhított az álláspontján, de a lényeget tekintve semmit sem engedett.

New York Times/Reuters

Az uniótól kért segítséget a CEU rektora. Ignatieff azt mondta egy brüsszeli rendezvényen, hogy el van szánva, mármint hogy megvédje az egyetemet, de ehhez szüksége van Európa támogatására, miután Washington, Berlin, München, sőt Budapest is mellé állt, de a sikerhez az EU-ra is szükség van. A Bizottság eljárással fenyegeti a magyar kormányt, miután Orbán meg akarja szerezni az ellenőrzést független intézmények fölött, ám utóbbi sokak szerint beleütközik az emberi jogokról és a demokráciáról vallott uniós értékekbe. A CEU a nyílt társadalom elméletét hirdeti, amit a miniszterelnök elutasít. A bírálók szerint azonban a fellépés része annak a szélesebb körű hadjáratnak, amelynek célja, hogy elfojtsa az eltérő véleményeket és a hatalom szorosabb irányítása alá helyezzen független tényezőket, beleértve az igazságszolgáltatást, a médiát és a civil szervezeteket. Pardavi Márta a Helsinki Bizottságtól úgy látja, hogy a kormány az unió tagja akar maradni, de nem kíván elfogadni egyetlen alapértéket sem. Emiatt megjósolhatatlan és ellenséges légkör alakul ki a magyar civil társadalommal szemben...

JOGÁSZ LOGIKA

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.04.26.A logikum rendet teremthet a gondolati tartalmak közt, de nem teremthet új tartalmakat. Semmiféle logikai úton sem lehet valamely jogszabályból olyan értelmet kihozni, amely abban már benne nem rejlett volna” (Moór Gyula: A logikum a jogban).

Paragrafus jogász ismerősömmel kiújult a korábbi vitám az alaptörvénnyel kapcsolatban, ami egyáltalán nem unalmas számomra, mert ismét szembesíthetem a puritán logikámat a körmönfont jogász logikájával. Az egyik közösségi honlapon tett egyik bejegyzésére hozzászólásként ezt írtam: „Addig, amíg a jogértelmezés lehet politikai filozófia függő, erkölcsfüggő, vallásfüggő és még sorolhatnám, hogy milyen függő, továbbá a politikai filozófiai fogalmakat mindenki úgy értelmezi, ahogyan akarja, nos, addig sohasem fogunk egyetérteni. Szerintem az alaptörvény legitim törvény, amit mindenkinek tudomásul kell venni, és aszerint kell cselekednie. Ha bárki törvényt sért, akkor be kell zárni a börtönbe.”

Erre egyből jött három válasz is tőle: „Sőt! Ha a te gondolatmenetedet vesszük alapul, akkor mindenkit, aki alkotmány sért, ugyancsak be kell zárni a börtönbe. Akkor az egész jelenlegi államvezetést és az egész kormánykonglomerátum minden tagját kivétel nélkül.” --- „Azt viszont továbbra is fenntartom, akármennyire is nem értesz velem egyet, hogy az alaptörvény - a te szóhasználatodat alapul véve - nem legitim törvény. Sőt, annyira nem az, hogy alkotmányosan nem is létezik. Ezért is én az alaptörvényt nemhogy nem ismerem el jogi normaként, de annyira ellene vagyok, hogy nem is használom. A jelenlegi Alkotmánybíróság előtt van több beadványom is, amelyekben mindegyikben (az alaptörvény helyett) a Magyar Köztársaság Alkotmányára alapoztam valamennyi indítványomban foglaltakat.” --- „És hogy cifrázzam még az egészet: nemcsak az alaptörvény közjogi alkotmányellenességének megállapítását kezdeményeztem (aminek megállapítására szakmailag alkalmatlannak tartom az egész jelenlegi intézményt), de kezdeményeztem a jelenlegi, az Alkotmánybíróságról szóló törvény közjogi alkotmányellenességének a megállapítását is, mert állítom és fenntartom, hogy az Alkotmánybíróság jelenlegi működése mögött jelen pillanatban nincs alkotmányos felhatalmazó norma, következésképp, a jelenlegi Alkotmánybíróság alkotmányos keretek között nem is jogosult működni. (Nagyon kíváncsi leszek, hogy ezt a jogi paradoxont hogyan fogják tudni feloldani).”

Súlyos vádak ezek egy regnáló hatalommal és annak egyik nagyon fontos intézményével szemben, és én úgy érzem, hogy ez éppolyan jogi okoskodás, mint amilyennel mindennap találkozhatunk a politikai életben. Nagyon rossz dolog az, ha egy jogrendet annak függvényében tekintünk alkotmányosnak, vagy nem alkotmányosnak, hogy az egy adott párt érdekeit szolgálja-e, vagy sem. A politikum belekeverése egy alkotmányelméleti problémába mindig oda fut ki, hogy a vitatkozó felek sohasem fognak dűlőre jutni. Most sem várom azt, hogy Paragrafus ismerősömmel bármiben egyet fogunk érteni, ennek ellenére néhány általam igaznak gondolt dolgot mindenképpen exponálnom kell.


Az 1989-ben sebtében összetákolt és a választók által sohasem legitimált alkotmányt terv szerint már a 90-es években meg kellett volna újítani, amihez a Horn-kormánynak lett volna lehetősége. Nem tették, lelkük rajta. Legközelebb erre az Orbán-kormánynak adódott lehetősége 2010 után, amit ki is használt és egy olyan alaptörvényt alkotott, ami a nemzeti keresztény kurzust alapozta meg. E törvény létrehozásakor nem az 1989-es alkotmánynak kellett mintául szolgálnia, hanem az időközben szentesített Lisszaboni Szerződésnek. Az ellenzék egyik fő fájdalma éppen ez, de erről az Orbán-kormány tényleg nem tehet. Az Unió „vízfeje” is a Szerződéshez képest vizsgálta annak törvényességét és öt ponton kényszerítette a magyar parlamentet arra, hogy változtasson annak szövegén. Megtették! Ezek után azt állítani, hogy ez az alaptörvény közjogilag alkotmányellenes, nos, minimum megkérdőjelezi az Unió szakszerűségét, elfogulatlanságát, mindenre kiterjedő figyelmét és szembe megy az Unió döntéseivel...