2017. szeptember 11., hétfő

CSAK A VÉGZETES DIAGNÓZISÉRT MENNEK ORVOSHOZ - HOGYAN HAGYTA MAGÁRA A FALVAKAT AZ EGÉSZSÉGPOLITIKA

CIVILHETES BLOG
Szerző: Dr. Simek Ágnes
2017.09.11.A kistelepüléseken élőknek egyre nehezebben elérhetőek a szűrések – sem pénzük, sem idejük szakorvoshoz utazni. - írja a vasarnapihirek.hu.

A háziorvosokkal együtt eltűnik a betegségek megelőzésének lehetősége is. Dr. Simek Ágnes, a Magyar Falu-egészségügyi Tudományos Társaság elnöke azt is megmutatta, hogy egy könnyen kezelhető érszűkület elhanyagolásából hogyan lesz tragédia.

Pusztán az a körülmény, hogy valaki faluhelyen él, hány évet vehet el az életéből?

– Nem tudom, hányat, de elvesz. Aki falun él, már fogantatása előtt hátrányba kerül, mert az édesanyák eleve nem jutnak el azokra a praeconcepcionális (fogantatás előtti,) szűrővizsgálatokra, megelőző kezelésekre, amelyek az egészséges „induláshoz” szükségesek. Badacsonytördemictől, ahol utoljára körorvos voltam, 12 kilométerre van a legelső laboratórium, nőgyógyászati rendelő, tüdőgondozó – és nem egy igazán eldugott településről beszélünk.

A városi ember felül egy villamosra és elmegy munka előtt/után vérvételre, tüdőszűrésre, a falusi embernek ugyanez egész napos program lenne, hiszen a nehezen elérhető rendelésen eleve több beteg is van, mert nagyobb az orvos- és ápolóhiány, mint a fővárosban. Rámenne a nap – így inkább bele se kezd a vizsgálatokba...


KEVESEBB LENNE A TINÉDZSERTERHESSÉG, HA STADIONOK HELYETT A LÁNYOK OKTATÁSÁRA KÖLTENE A KORMÁNY

ÁTLÁTSZÓ - VIDÉKI CSAJOK BLOG
Szerző: Kőműves Anita
2017.09.11.


Romániában és Bulgáriában a legmagasabb a tinédzserterhességek aránya az Európai Unión belül. Magyarország áll a harmadik helyen a listán, hazánkban a babák 6,25 százalékának adnak életet 10 és 19 év közötti lányok – derül ki az Eurostat minap közzétett, legfrissebb adataiból. A számok 2015-re vonatkoznak, arról az évről állnak rendelkezésre a legfrissebb adatok.

Romániában és Bulgáriában a szülések közel egytizede esetében tinédzserkorú az anya, ami az uniós átlag több, mint háromszorosa. Utánuk Magyarország és Szlovákia következi hat százalék körül aránnyal, az ötödik helyen álló Litvániában azonban már csak 3,63 százalék a tinédzserkorú anyák aránya. Azaz a magyar adat az uniós átlag duplája...

MI LESZ, HA ORBÁN MEGBORUL?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.09.11....A kérdés az, hogy mi történik akkor, ha esetleg Orbán Viktor valamilyen okból kidől a sor elejéről? Ha megbetegszik, vagy esetleg nem indulhat miniszterelnök-jelöltként, mert például olyasmik derülnek ki személyével kapcsolatban, amik vállalhatatlanná teszik a saját pártja számára is?

Mert rá épül minden, az egész párt és jelen állás szerint az egész ország. A szavazók rá voksolnak, a rajongók érte élnek és halnak. Ki áll a helyére?

Mindezeket a kérdéseket nem azért vetem fel, mintha beleőrülnék a gondolatba, hogy esetleg összeomlik a kormány. Valószínűtlen, hogy a sírógörcs kapna el egy ilyen esetben, mert jelenleg nem érzek semmiféle vonzalmat az önjelölt vezér iránt, azonban a lehetősége annak, hogy valamiért kidől a sorból, valós. Hiszen ő is csak ember, még ha nem jó ember, akkor is.

A kormánypárt szekértábora egységesnek tűnik, de közben elképesztően sérülékeny is. Hiszen lényegében egyetlen emberre épül az egész. Valamiféle fordított piramis ez, ha az az egyetlen egy kidől, borul az egész. Ezért nagyon veszélyes a személyi kultusz. Ha egy párt – főleg kormánypárt – nem elvek, erkölcsi alapvetések mentén működik, ha nincsen egy olyan mechanizmus, amely képes pótolni a kieső személyt és tovább működni, akkor nem fog tovább működni.

Valószínűleg vannak a kormánypárton belül olyanok, akik nem igazán bánnák a megüresedő trónt, de kötve hiszem, hogy mondjuk Lázár János képes lenne úgy vezetni a híveket, mint Orbán. Ha a vezér bukik, bukik mindenki más is.

Ha bármilyen dokumentum nyilvánosságra kerül, amely tényszerűen bizonyít egy bűncselekményt, legyen az titkos bankszámla, melyen magánvagyon halmozódik, titkos paktum, mely személyes anyagi érdekből köttetett, akkor reszeltek a kormánynak. Márpedig egyáltalán nem kizárt, hogy az elkövetkező hónapok során valami hasonló is bekövetkezhet. Ha van mit előásni, akkor annak most jön el az ideje. Egy ilyen esemény pillanatok alatt átírhatja a biztosnak gondolt győzelmet.

Én egyáltalán nem bánnám, de azért kíváncsi lennék rá, hogy erre az esetre létezik-e forgatókönyv. Mert esetleg senki nem vállalja, hogy ő orbánista. Még franciául sem.


JOGOM VAN NEMMEL SZAVAZNI A MELEGHÁZASSÁGRA!

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Ágoston László
2017.09.10.


“Juj, juj, juj! Az emberek annyira kegyetlenek a konzervatívokkal szemben. Jófejnek kéne lenned azokhoz, akik nemmel szavaznak arra, hogy minden embert egyenlően megillessen a házasság joga, mert nem arról van szó, hogy homofóbok lennének vagy visszahúznának minket minden egyes civilizált nyugati társadalom mögé - ők csak egyszerűen a házasság egy más definíciójában hisznek, egy olyan definícióban, amit papiruszra írtak évezredekkel ezelőtt olyan emberek, akik még nem tudták, hogy a Föld gömbölyű..."

VIHAR ALATTI CSEND

FRANCIA POLITIKA BLOG
Szerző: Soós Eszter Petronella
2017.09.11.


Forró őszre számítottunk, de a francia politikában mintha csend lenne. Macron folytatja a külpolitikai programját, folyik a munkaügyi reform, de az ellenzék mégis csendes. Nem sikerül karakteres üzenetekkel “robbantani” az évkezdetet. Bár holnap sor kerül egy szakszervezeti mobilizációra, és a radikális baloldal is aktív, bevallom, ennél sokkal nagyobb hangzavarra számítottam én is. Ehelyett a francia sajtó Irmáról ír a legtöbbet – ez a kitettség és a franciaterületeket ért súlyos károk miatt érthető is -, de belpolitikai hírrel alig találkozni Mi van itt?

Azt hiszem, a relatív csendet az ellenzék gyengesége okozza. Amikor máskor elindul az évad, a francia politikai pártok hangos “nyári egyetemekkel” nyitnak, amolyan évadnyitó szeminárium-fesztiválokkal, amelyeken mindenki – főleg a sajtó és az elemzők – fel tudja mérni, hogy hogy változtak az erőviszonyok a nyári szünetben. Olyasmi gyakorlat ez, mint nálunk a kihelyezett frakcióülések: megadják az alaphangot a közelgő időszakra...

"A PER"

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. Sándor Zsuzsa
2017.09.10.


Franz Kafka regényében a főhős – egészen kivégzéséig - nem tudja, miért indítottak pert ellene. Attól tartok, sokan közülünk sem értik pontosan, miről is szól a luxemburgi Európai Bíróságnak a kvótaperben e héten hozott ítélete. Nem is csoda, hisz a Fidesz-kormány ez ügyben megszólaló tagjai – szándékosan - csak fokozzák a zavart.

2015-ben az Európai Tanács egy ideiglenes - két évre szóló - határozatot hozott arról, hogy az unió más országainak is részt kell vállalnia a Görögországba és Olaszországba érkező menedékkérők kérelmeinek elbírálásában. Kikből is áll az Európai Tanács? A 28 uniós tagállam állam- és kormányfőiből. (Ez esetben a belügyminiszterek tanácsa hozta meg a döntést.) Ők döntöttek tehát arról, hogy melyik tagállamnak hány menekült kérelmét kell elbírálnia. Elbírálnia és nem befogadnia! Ezt a határozatot a 28 ország vezetőiből mindössze négy – Szlovákia, Magyarország, Cseh Köztársaság és Románia – ország vezetői nem szavazták meg.

Ha emlékeznek, már akkor vita volt arról, hogy Orbán megszavazta-e a menekültkvótát, vagyis mi az, amit aláírt Brüsszelben. Tény: a döntést nem, de azt a határozatot, hogy a többségi döntést be kell tartani, a miniszterelnök is aláírta.

Ez azonban nem akadályozta meg őt abban, hogy Szlovákiával együtt pert indítson az Európai Tanács határozata ellen az Európai Bíróság előtt. És miközben arról sokat olvashattunk, hogy Lengyelország is támogatólag belépett a perbe, arról alig esett szó, hogy ugyanakkor Belgium, Németország, Görögország, Franciaország, Olaszország, Luxemburg és Svédország az ellenkező oldalon avatkozott be...

SEMMI SINCS ÚGY, AHOGY VAN - HARKÁNYI ENDRE: NEM LEHET A MŰVÉSZETBE ENNYIRE BELEVINNI AZ AKTUÁLPOLITIKÁT

168 ÓRA ONLINE - MŰVÉSZET
Szerző: Göbölyös N. László
2017.09.11.


Háborúk dúlnak, országok pusztulnak, egész népek válnak földönfutóvá. Elárvult gyerekek százezrei próbálnak kétségbeesetten belekapaszkodni a túlélés szalmaszálaiba. Ugyanott tart ma is az emberiség, ahol a második világháború után. Ma is le lehetne forgatni a Valahol Európábant tetszés szerinti helyszínen, és napjaink gyermekszereplői ugyanúgy saját sorsukat játszanák el a kamera előtt, ahogy Radványi Géza kis hősei. Így élte meg szerepét Harkányi Endre is, a Vörös felejthetetlen alakítója.

A Kossuth-díjas színművész ezekben a napokban kettős jubileumot ünnepel. Hatvan éve végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ezzel belép a gyémántdiplomások sorába. És hetven éve készült el a Valahol Európában című film, amelynek felújított változatát a miskolci Jameson Cinefest keretében mutatják be.

– A filmben szereplő gyerekek többsége a IX. kerületi Dzsumbujból került ki – emlékezik Harkányi Endre. – Én a VIII. kerületből jöttem, de ugyanolyan árva és csavargó voltam, mint ők. Tizenhárom évesen állandóan ellógtam az iskolából, a filmeket viszont imádtam. Újságban hirdették, hogy gyerekeket keresnek egy filmhez, és jelentkeztem. Körülbelül kétezer gyerek jött össze a Hunnia Filmstúdió udvarán, és Radványi Géza bácsi szelektált. Odajött hozzám. Rémesen nézhettem ki, vörös voltam, tele szeplővel. Megfogta az arcomat, belenézett a szemembe és „meglátta zsenialitásomat”. Kevesen tudják, hogy a forgatókönyvben még benne volt, de a filmből már kimaradt az én figurám története, az, hogy miért mondogatja monomániásan a gyerek, hogy „Könyörgöm, akasszuk fel” – ami akár nevetést is kiválthat a nézőkből. Csakhogy ennek a gyereknek a szüleit a szeme láttára akasztották fel, ezért ismételgeti. Ezt én csak később tudtam meg. A filmgyárbeli bulira összegyűltünk jó néhányan a gyerekek közül. Kaptunk kakaót és 350 forint gázsit. Az én pénzemet ellopták tőlem, de a stáb összeadta…

A FIDESZ AZT IS MEG SZERETNÉ MONDANI, HOGY MIKOR LEGYENEK ZAVARGÁSOK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.09.11.


A kormánypárt mindenképpen szeretné fenntartani azt a látszatot, hogy Magyarországon csak azok a dolgok történhetnek meg, melyeket a Fidesz akar. Kétségtelen, szinte minden fontos intézményt a kezükben tartanak a hatalom birtokosai, ám azért az mégis túlzásnak tűnik, hogy ide vágó titkosszolgálati információk nélkül is arra a megállapításra jutott Rogán Antal és Kövér László, hogy utcai rendbontások, politikai hátterű zavargásokra lehet számítani az ősz folyamán.

Rogán Antal és Kövér László titokzatos összeesküvéssel való riogatása annyiban biztos elérte a célját, hogy napok óta próbálják kitalálni az újságírók, politológusok, ellenzéki politikusok, mi áll annak a hátterében, hogy ilyen kijelentésekre ragadtatják magukat magas rangú kormánypárti politikusok. Nagy talány biztos nincs ebben az ügyben, hiszen valószínűleg a Fidesz jó szokásához híven akkor is úgy akar viselkedni, hogy uralja a helyzetet, amikor valószínűleg ez nem így van.

Egyetlen logikus magyarázata van ugyanis a Rogán-Kövér páros riogatásának. Valószínűleg információjuk van arról, hogy egy ellenzéki erő, esetleg Simicska Lajos és köre olyan leleplezésre készül, melyek utcai zavargásokat is eredményezhetnek. Magyarán a cél a megelőzés, hiszen, ha előre megmondják, hogy Soros György pénzén toborzott tüntetők fogják ellepni Budapest és a nagyvárosok utcáit, akkor kevésbé lesznek fájdalmasak számukra a következmények. Ha meg véletlenül nem lesz ilyen ellenzéki leleplezés, és ezért semmiféle zavargás nem bosszantja a kormányoldalt, akkor sem bukott nagyot a hasztalan riogatással a Fidesz...

ORBÁN VIKTOR ÚJ TUDOMÁNYA

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.09.11.


Új közgazdaságtani paradigmát építenek a kecskeméti Neumann János Egyetemen.

Két ifjú rezsimértelmiségi
leszámol a nyugati közgazdaságtudomány dogmáival és a Mandineren alapozza meg az orbánizmust. György docens a Századvég által alapított Nemzeti Érdek című jelentős tudományos folyóiratban bontakozott ki, Oláh Dániel a György docenssel közösen írt : A nettó bérhányad növelésének gazdaságpolitikai eszközei válság idején – a bérvezérelt növekedési modellre való áttérés Magyarországon: Means of increasing the net real wage ratio in crisis times – converting to wage-driven growth model című művével jelenik meg a nemzetköziség mocskától megtisztított ugocsai tudományos piacon.

György nemrég még a BME adjunktusa volt, és ha jógaoktató lett volna kisfütyike nélkül, már egyetemi tanár is lehetne a Neumann Egyetemen...

ORBÁN MÉG MINDIG HÁBORÚSDIT JÁTSZIK

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.09.11.


Orbán hadban áll. Európával viaskodik, felszívja magát olyankor, hogy hazai hívei előtt Botondként jelenhessen meg. Pedig Oxfordban is tanult, de úgy látszik, nem eleget. Erős nemzetről beszél, meg erős államról, Brüsszelt együtt emlegeti Moszkvával, hogy egyik sem diktálhat nekünk. Függetlenséget említ, állandóan tetszelegve választói előtt. A szomszédos országokkal incselkedik, olykor-olykor hergelve őket nyilatkozataival, vagy személyes látogatásaival.

Kövér rendeleti kormányzást szeretne. Nagyobb mozgásteret, „rossz íz nélkül”, mert van ám abból számára finom, ízletes is. A házszabály módosítások már nem elegendőek. Direkt kézi vezérlés kell. Konfliktusokat is vállaló, kül- és belpolitikai téren egyaránt. Ha szükséges, akkor otthagyni Európát – legalább is kommunikálni ezt kell bizonyos szavazókörökben. Mert ugyebár nem leszünk gyarmat, még Európában sem – ha azok le akarják nyúlni a nemzetállamokat. Szomszédaink ellen meg – ha nem fogadnak szót nekünk a határon túli honfitársainkat illetően – kiássuk a csatabárdot, lesz, ami lesz. Ha bumerángként vissza is üt majd, akkor is, mert a haza nem eladó, és ha magyar vagyok, akkor a Fideszre szavazok ugyebár!

Idebent meg olyan mély árkot ástak ezek itt a 93 ezer négyzetkilométeren, hogy abból több kormányzati ciklus alatt sem lehet majd kivergődni. Mély árok, tele szeméttel, ósdi, avítt politikai ócskavasakkal, rozsdás, málló, letűnt korok panoptikum figuráival. Mély árok, devalvált nemzeti jelzőkkel borítva, „B” közepes tévé-székház foglalók, félázsiai barlangrajzainak piros pont popsis lenyomataival. Benne populista jobboldali szerencsejátékosok ország-kaszinóznak, dőzsölnek, kétharmados ittasságukban leverve mindazt, ami tobzódásukat kordában tarthatná, fékezhetné. Ehhez az árokhoz képest az az átkos, valóban vidám barakk volt. Bukott baloldalaznak, ijesztgetve a népet: jaj, mi lesz itt megint, ha nem ők győznek.

Ezzel is etetik a népet. Majd csak hoz valamit a konyhára a karaktergyilkos tömeghipnózis. Az ellenzéket pedig be kell darálni. MDF, Miép, Kisgazdák, SZDSZ eltűntek, mint szamár a ködben, vagy átalakultak, mint egyes bigott balosok, akik most fideszes színekben versenyeznek. A szocialisták pedig még nem gyógyultak meg teljesen. Néha ők is ellenfelet tévesztenek. Az LMP csak az irigységtől zöld, a többiek meg külön-külön alig láthatóak, szinte észrevétlenek. Gyurcsány, az igen, az veszélyes. Háborúzni vele kell. Az összes többi felejthető. Ő képes mozgósítani. Többet érnek a titkosszolgálatok szigorúan bizalmas jelentései, mint akármelyik közvélemény-kutató kimutatásai. A kampányt tehát – a közérzetjavító intézkedésekkel együtt – ennek megfelelően kell tervezni, majd végrehajtani...

PUTYIN DEMONSTRÁLNI AKART BUDAPESTEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Sz. Bíró Zoltán
2017.09.11.


Sz. Bíró Zoltán történész szerint Vlagyimir Putyin elnök egyre gyakoribb magyarországi látogatásai azt bizonyítják, hogy Oroszország nagyon elszigetelt.

Ha konszolidálódik az unió és Oroszország kapcsolata, Magyarország már nem lesz fontos Moszkva számára. Remélem, ez mielőbb bekövetkezik – nyilatkozta egyebek mellett a Népszavának Sz. Bíró Zoltán, történész, Oroszország-kutató.
- Kevesen gondolhatták komolyan, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a dzsúdó-világbajnokság iránti olthatatlan kíváncsiságtól hajtva látogatott idén már másodszor Budapestre. Mi állhat a háttérben?
- Putyin elnök egyre gyakoribb látogatásai azt bizonyítják, hogy Oroszország Európában, de globálisan is nagyon elszigetelt. Kevés olyan ország akad ma, ahol kétoldalú kapcsolatokat ápolva szívesen fogadják Vlagyimir Putyint. Nem Magyarország persze az egyetlen ilyen állam, de azon kevés helyek egyike, ahol még szívesen látják az orosz elnököt. Azt gondolom, hogy Putyin demonstrálni akarta egyfelől a hazai, másfelől a nemzetközi közönségének, hogy az Európai Unió Oroszország-politikája továbbra sem egységes és még mindig akad olyan uniós és NATO-tagállam, ahol örömmel fogadják.
-  Nem értékeli túl Magyarország jelentőségét a nyomásgyakorlásban akár Putyin, akár Orbán Viktor?
Ha nem lenne ilyen feszült az orosz-európai, illetve az orosz-amerikai viszony, és ha a magyar kormány mindezek ellenére nem tanúsítana feltűnő megértést Moszkva iránt, akkor a térségből nyilván nem Magyarországot illetné meg ez a kitüntetett pozíció. Normál „üzemmódban” sokkal nagyobb szerepet kapna Lengyelország, vagy Románia. Az előbbi méretéből és földrajzi helyzetéből következően Moszkva számára sokkal fontosabb partner, mint a Köztes Európa bármely más állama. A Varsóval fenntartott kapcsolatok éppúgy hordozzák a pragmatikus együttműködés, mint az éles szembenállás lehetőségét.  Moszkva számára már csak azért is fontos Lengyelország, mert szárazföldön rajta keresztül érheti el legfontosabb európai gazdasági és politikai partnerét, Németországot. Romániát pedig az teszi fontos tényezővé, hogy már jó ideje felettébb nyitott az amerikai stratégiai programok befogadására, és mint Fekete-tengeri ország Oroszország számára rendkívül kényes geopolitikai helyzetben van. Épp ezért Moszkva komoly figyelemmel követi Bukarest magatartását, merthogy nem szeretné, ha Románia „meglepetést okozna”.  Egyébként pedig a két ország közti viszony hagyományosan – még a XIX. század elejére visszanyúlóan – kölcsönösen bizalmatlan. Vagyis Románia esetében – ellentétben Lengyelországgal – nem lehet arra számítani, hogy egyszer csak jóra fordulnak a dolgok és széleskörű együttműködés alakul ki a két ország között. Magyarország általában akkor kerül fel Moszkva térképére, ha Oroszország viszonya megromlik Lengyelországgal és a térségünkben nem akad olyan ország, amelyik hajlandó lenne a Moszkvával való szorosabb együttműködésre. Most viszont, mert Varsóval rossz Moszkva viszonya, és mert az Orbán-kormány kész nyugati szövetségeseitől eltérő Oroszország-politikát folytatni, hazánk a tényleges súlyánál és jelentőségénél nagyobb szerepet kapott. Ez azonban egyelőre inkább csak politikai gesztusokban, mint sem a gazdasági kapcsolatok élénkülésében fejeződött ki...

ORBÁN ELŐL BIZTOSAN ELREJTIK EZEKET AZ ADATOKAT

INDEX.HU
Szerző: Ághassi Attila
2017.09.11.


A taopénzek magyar futballba ömlése óta elindultunk felfelé, gondolnánk logikusan, hát megnéztük, mit is teljesítettünk, amíg nem volt pénz az NB I.-ben, és mit azóta. Az, hogy kiábrándító, nem kifejezés.

A magyar klubcsapatok közül a Videoton húzta legtovább a nemzetközi kupában, de a főtáblára nem jutott fel, mert a Partizannak gólt sem rúgott a két meccsen, miközben itthon négyet kapott. A szerb csapat volt a kiemelt, igazán nagy meglepetés nem történt, de a francia Bordeaux búcsúztatása után ilyen súlyos fehérvári vereséggel senki sem számolt.

A Bordeaux kiütése ugyan emlékezetes marad, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) együtthatójában az ilyen bravúrokért nem jár pluszpont, egyedül a Bajnokok Ligája-főtábláért adnak bónuszt, igaz, azért mindjárt négy pontot is, ami igen komoly jutalom...

BŰN ÉS BŰNHŐDÉS

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG / VENDÉG
Szerző: V. Z.
2017.09.11.


A történet Pétervárott Budapesten játszódik, az író egyáltalán nem szokványos irányból közelíti meg a témát. Először egy Pétervárról Budapestről induló szegény egyetemista karakterét rajzolja meg a szerző. Ezt a karakterleírást színesíti és tölti meg a későbbiekben egy bűncselekmény karrier lélektanilag hiteles leírása. Rendkívül fontos szerepe van az időnek.

A regény maga 14 nap alatt 7 év alatt játszódik le. A bűn 3 napot 7 évet, míg a bűnhődés 11 napot 0 napot ölel át. Raszkolnyikovot ………… kizárják nem zárják ki az egyetemről. Nagy nyomorban Apai elnyomásban él, és éretlen, kiforratlan nézeteitől vezérelve megöl egy uzsorásasszonyt aktív részese lesz a rendszerváltásnak, aki annak a rendszernek, ami, mint hárpia élősködik a fiúhoz hasonló szegény diákokon.

Elhiteti magával, hogy az öregasszonyt a régi rezsimet megölni helyes dolog, mert az csak egy parazita, s így bűne pozitív cselekedet lenne a társadalommal szemben, felhalmozott székházból nyert vagyonát pedig felhasználhatná saját karrierje építésében. Gondosan előkészíti, és végrehajtja a bűncselekményt a rendszerváltást. A pénzes ládát nem ripsz-ropsz sikerül megtalálnia, végül csupán egy pénztárcával nagyobb vagyonnal és egy maréknyi bizsuval mindennel ami mozdítható, elmenekül.

A regény végigjárja a XIX. századi Oroszország XXI. századi Magyarország szegény vidékeit. Számos jelenet és esemény a szegénység és a társadalom perifériájára szorult emberek életének színterein játszódik: kocsma, padlás, folyópart, katorga.

A regény hűen követi Raszkolnyikov ……… lassú idegösszeomlását idegbetegségét, a bűntudat cezarománia elhatalmasodását.

A regényben végig az a kérdés, hogy Raszkolnyikov ………… elismeri-e bűnösségét, vagy nem. Egyre jobban átengedi magát rejtélyes, gyanút ébresztő különcködéseinek. A belső konfliktus betegségben, és Raszkolnyikov ………… egyre őrültebb viselkedésében nyilvánul meg. Él benne a vágy, hogy letagadja a tettét, és védje a cselekedetét. Ezt a vágyat azonban talán egyszer fokozatosan felváltja az a kényszer, hogy tiszta legyen, hogy megvallja cselekedetét és jóvátegye a világ és a saját lelkiismerete előtt.

Raszkolnyikov ………… végül feladja nem adja fel magát. A regény végén szibériai munkatáborba börtönbe sem küldik.

A mű alapkérdései:

ORBÁN VIKTOR HAJTHATATLAN, DE AZÉRT ALAKUL A JÖVENDŐ MECHANIZMUS A MENEKÜLTEK ELOSZTÁSÁRA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.09.11.


- Merkel külön-külön akar leülni a vonakodó visegrádi államokkal, ám azt előre megmondja, hogy senki sem tagadhatja meg a szolidaritást; 

- Az EU látszólag nem sokat tud tenni, de sokba fog fájni, ha Magyarország keménykedik a menedékkérők átvétele ügyében;

- A magyar kormányfő elvadítja magától még azt a pár szövetségest is, ám ő a zsákutcát szereti.
FAZ

1. A német kancellár árnyalatnyi különbséget lát a Visegrádi Csoport tagjainak álláspontja között az Európai Bíróság verdiktje után, ezért úgy gondolja, hogy az egyes kormányokkal külön-külön kell tárgyalni. Mert pl. a szlovákok és a csehek rugalmasabbak. Merkel igen örvendetesnek tartja, hogy a luxemburgi testület elutasította a magyar és a szlovák panaszt, hiszen tagállamok többsége nem fordult a menekültek elosztása ellen és nem gondolja, hogy egyetlen menedékkérőt sem fogad be. Ezért a német vezető szerint van esély, hogy a nem túl távoli jövőben szolidáris alapokon sikerül megszervezni a migránsok áttelepítését. A politikus valószínűnek nevezte, hogy a mechanizmust könnyebb lesz kialakítani, ha előbb felszámolják az emberáradat kiváltó okait, hatékonyan megvédik a külső határokat, fejlesztési megállapodást kötnek Afrikával és megfékezik az embercsempészeket. Ez esetben ugyanis megszűnnek a fenntartások a rendezett legális bevándorlással szemben is.

Legkésőbb addigra helyre kell azonban állítani a feltétlen szolidaritást az EU-n belül. Mert ha az államok a migráció ügyében nem tartanak össze, akkor ugyanez lesz a helyzet más területeken is, az pedig igencsak keserű volna az európai összefogás szemszögéből. Tudomásul kell venni, hogy időnként leszavazhatnak bennünket, és nem szabad azt hinni, hogy csak az a jó döntés, amely nekünk kedvez. Rá kell jönni, hogy mely kérdések megoldásához alkalmasabbak a feltételek összeurópai szinten.

2. Magyarország és Lengyelország ugyan továbbra is akadályozza a kvóta végrehajtását 120 ezer menedékkérő ügyében, ám közben az EU már egy éve dolgozik egy új, rugalmasabb rendszeren, és úgy tűnik, hogy most közelebb került a megoldáshoz. A körvonalazódó kompromisszum lényege, hogy aki nem vesz át menekülteket, annak fizetnie kell. A jelek szerint a belügyi tárcák, illetve a brüsszeli állandó képviselők által tető alá hozott tervezet megfelel a V4-eknek is. Eszerint a Dublini rendszer szükség esetén kiegészítik azzal, hogy maximum 200 ezer ember szolidáris módon szétosztanak a tagok között. Értük fejenként 60 ezer eurót kap minden érintett kormány, e célra 12 milliárd eurót különítenek el. Ha egy állam a számára kijelölt kvótának kevesebb, mint a felét nem használja fel, akkor koponyánként 60 ezer eurót levonnak tőle. Emellett lehetséges lesz, hogy határőröket, menedékügyi szakembereket bocsássanak rendelkezésre, ha azokból másutt nincs elég, viszont ennek arányában kevesebb menekültet fogadjanak be.

Spiegel

A lap azt állapítja meg az Európai Bíróság menekültügyben hozott ítélete kapcsán, hogy az unió tehetetlen Magyarországgal szemben. A magyaroknak ugyan nevetségesen kevés menedékkérőt kellene befogadniuk, Orbán Viktor azonban a jelek szerint szembeszegül a döntéssel. Sok mindentől persze nem kell tartania. Brüsszel senkit sem transzportírozhat erővel magyar földre. Indíthat kötelezettségszegési eljárást, az végződhet a magyar szavazati jog elvesztésével. Vagy nem. A vita tanúsítja, hogy az uniós jog a levegőben lóg. Aki túl akar tenni magát rajta, annak nem kell igazán félnie bármiféle büntetéstől. Az Orbán-kormány ellen három ügyben is eljárás van folyamatban, a rendszer mégis tovább kapja a milliárdos támogatásokat Brüsszeltől. Az EU-nak egyszerűen nincsenek megfelelő eszközei. Budapest és Varsó pedig közben úgy alakította, hogy kölcsönösen megvétózza a másik elleni szankciókat az Európai Tanácsban.

Teljesen büntetlenül azonban nem ússzák meg azok az államok, amelyek kiválnak a szolidaritás közösségéből. Az ilyen kormányok vesztenek a politikai súlyukból. Pl. a költségvetési tárgyalásoknál. Ezek a megtorló intézkedések fájdalmasak, miközben tovább rontják Keleten az unióról alkotott képet. A szervezet ugyanis azt ígérte, hogy átlátható módon szabályozza a nemzetek együttélését. A földrész keleti felén azonban sosem tudott megszabadulni attól a stichtől, hogy csupán a nyugati hegemóniatörekvéseket leplezi...

PUTYIN ELSZIGETELT, EZÉRT JÁR ORBÁNHOZ

24.HU - KÖZÉLET
Szerző: Farkas György
2017.09.11.


Sz. Bíró Zoltán szerint a barátságnak nagy ára lehet.

A Népszavának a történész azt mondja, az orosz elnök egyre gyakoribb látogatásai azt bizonyítják, hogy Oroszország nagyon elszigetelt, ha kapcsolata konszolidálódna az EU-val, Magyarország már nem lenne fontos számára.

Kevés olyan ország akad ma, ahol kétoldalú kapcsolatokat ápolva szívesen fogadják Vlagyimir Putyint. Nem Magyarország persze az egyetlen ilyen állam, de azon kevés helyek egyike, ahol még szívesen látják az orosz elnököt. Azt gondolom, hogy Putyin demonstrálni akarta egyfelől a hazai, másfelől a nemzetközi közönségének, hogy az Európai Unió Oroszország-politikája továbbra sem egységes és még mindig akad olyan uniós és NATO-tagállam, ahol örömmel fogadják
.

Az Oroszország-szakértő úgy látja, normális helyzetben – ha nem lenne ennyire feszült az orosz-európai és az orosz-amerikai viszony, és a magyar kormány sem lenne ilyen megértő – nagyobb szerepet kapna Lengyelország, Románia.

Magyarország általában akkor kerül fel Moszkva térképére, ha Oroszország viszonya megromlik Lengyelországgal és a térségünkben nem akad olyan ország, amelyik hajlandó lenne a Moszkvával való szorosabb együttműködésre.

Most rossz az orosz-lengyel viszony, az Orbán-kormány pedig kész szövetségeseitől eltérő Oroszország-politikát folytatni, így Magyarország a tényleges súlyánál, jelentőségénél nagyobb szerepet kap. Ez eddig inkább politikai gesztusokban, nem a gazdasági kapcsolatok élénkülésében fejeződött ki,

nincs komoly orosz érdeklődés Magyarország iránt. Ez egyben rávilágít a látványosan kommunikált „keleti nyitás” csődjére is...

AZ ÉLETRE NEVELNEK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: Ónody-Molnár Dóra
2017.09.11.


Az iskola felkészíti a gyerekeket a nagybetűs életre – szokták mondogatni tanévzárókon és tanévnyitókon, ami a maga perverz módján igaz is: a mai magyar oktatás megtanítja a gyerekeket arra, hogyan alkalmazkodjanak a nagybetűs NER-hez, ami Magyarországon még beláthatatlan ideig az élet keretét fogja jelenteni.

Arra ugyan nem készít fel az iskola, hogy egy robotizált, a szakmákat egyre gyorsuló sebességgel átalakító és felszámoló világban milyen tudással lehet majd túlélni, de arra igen, hogy Magyarországon milyen sajátos készségek kellenek a sikerhez, a meggazdagodáshoz és az érvényesüléshez. Ezek közül a legfontosabb a tekintélyelv elfogadása és az autonómia feladása. Egy tanterv, egy tankönyv, egy ideológia, egy központ, egy akarat. A NER nem díjazza a kritikus gondolkodást, a szolidaritást, a sokszínűséget, a szabadság szeretetét, ezért a mai magyar iskola – éppúgy, mint a negyven évvel ezelőtti – mindent el is követ annak érdekében, hogy a gyerekeket lenevelje az efféle vonzalmakról. Az élet ebben az országban úgysem ezekről szól. Non scholae, sed vitae discimus – nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk.

Ha a miniszterelnök barátja elfelejt beírni a vagyonnyilatkozatába egy nyolcszázmilliós tételt, akkor büntetésképpen kap ajándékba három szállodát és két megyét. Ha egy igazgatóhelyettes késik egyetlen napot a nem létező vagyonának (lásd még pedagógusbérek) kötelező bevallásával, akkor megvonják a vezetői besorolását. Jól figyeljetek, gyerekek, ilyen mifelénk a nagybetűs élet.

A most induló tanévben nem lesz probléma a hiányzó krétákkal. Ilyen botrányt nem enged meg magának a kormány. A fojtogatóvá váló pedagógushiánnyal azonban nem tud mit kezdeni. A jelenség már korábban is érzékelhető volt, de az érett NER most megmutatja, mit jelent, ha a fizikát a szaktanár helyett a magyaros vagy rajzos kolléga tanítja, aki annyival jár a diákok előtt, mint nagyon régen az orosztanárok vagy nem is annyira régen az angoltanárok...

SZEPTEMBER 11.

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zárójel
2017.09.11.


Nem sok olyan dátum van, aminek kimondása szinte mindenkiben ugyanazt a borzalmat ébreszti. Szeptember 11. ilyen. 2001-ben ezen a napon derült ki a békés polgári társadalmaknak, hogy Pearl Harbor bármikor megismétlődhet. Nem elhanyagolható különbség, hogy ma a célpont nem egy támaszpont, hanem az otthonunk, ahol élünk, az áldozatok pedig mi magunk vagyunk.


A kamikazék világa
Azt, hogy mi történt az USA-ban, mit tett a polgári demokráciával 19 modern al-Kaida gépeltérítő kamikaze, mindenki tudja. Ezerszer láttuk a pánikot, a menekülő embereket, az épületek képében elomló, önmagunk biztonságába vetett hitünket, az áldozatokat és a hősöket.

Mint minden terrorcselekmény, ez is túlmutatott önmagán. Szeptember 11. többet jelentett, mint egy támadást. 9/11 – ahogy a világ nevezi – és a mostanság szinte napi rendszerességgel támadó terror megült a tudatunk legmélyén, ahol a legfontosabbat: a biztonságunkat, az önmagunkba vett hitet kezdte és kezdi ki.

Most, több mint másfél évtizeddel szeptember 11. után csodálkozva látjuk, hogy nemcsak egyre durvább, de egyre primitívebb is lesz a terror. Vissza a kőbaltához?

Ma már nem áldoznak hónapokat, esetleg éveket egy-egy akció megtervezésére, előkészítésére, minek spórolni a fanatikus megszállottak életével, hiszen annyian vannak – szó szerint – mint a szemét. Dobjunk rá egy robbanómellényt, toljunk a segge alá egy ócska autót és már száguldhat is a boldogan ünneplő, sétáló emberek közé. Néha még ennyi sem kell, elég egy jól megfent kés is...

REGGELI A HAJLÉKTALANSZÁLLÓN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Csepregi János
2017.09.11.


A biztos lakhatás hiánya védtelenné, kiszolgáltatottá teszi az embert, különösen akkor, ha nincs védelmet nyújtó család, kapcsolati háló. A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) munkatársait hetente átlagosan három esetben keresik fel olyan otthontalanok, akik bűncselekmény áldozatai. Az esetek jelentős része azonban rejtve marad a szakemberek előtt, vagy csak a segítő kapcsolat elmélyülését követően kerül felszínre. A nők, az utcán élők, az ötven felettiek, a pszichiátriai vagy szenvedélybetegek, a fogyatékkal élők áldozattá válás szempontjából kiemelten veszélyeztetett csoportok.

Fizikai kiszolgáltatottságuk, egészségi és pszichés problémáik miatt az utcán élők válnak legkönnyebben bűncselekmény áldozatává. Bántalmazásról, zaklatásról, lopásról, rablásról számolnak be legtöbbször. Sokan viszont épp szálláshelyet keresve kerülnek hasonló helyzetbe. Férfiak esetében jellemzően lakhatást és munkát ígér a szállásadó, azonban fizetni már nem fizet. Az áldozat ilyenkor vár és tovább dolgozik, mivel nem tudja, hová is mehetne. Ígérgetéssel, fenyegetéssel tartják sakkban. Hónapok vagy akár évek telhetnek el, mire ki bír lépni (például megszökik), ha ki bír egyáltalán. A nők esetében – hasonló helyzetben – a szállásadó indítéka gyakrabban szexuális természetű, az erőszak pedig jóval általánosabb. Ha van gyermek a családban, ő is áldozattá válhat, vagy épp az ő védelme érdekében a szülő, legtöbbször az anya, további sérelmeket tűr el. Az intézményi ellátás védelmet jelenthetne ugyan, de sokakat az információ hiánya vagy a bizalmatlanság akadályoz abban, hogy segítséget kérjenek. A családok különösen félnek az ilyesmitől, gyermekük esetleges kiemelésétől tartva, hiszen jóval kisebb a családok befogadására biztosított intézményi kapacitás (családok átmeneti otthona, anyaotthon), mint amennyire igény volna.

Kevésbé ismert tény, hogy legalább minden negyedik hajléktalan nő. Jelenlétük nem annyira szembetűnő, mert kisebb számban éjszakáznak közülük közterületen. A szállókon lakókról pedig nem feltétlenül derül ki első látásra, hogy nem saját otthonukból indultak reggel dolgozni. Felmerülhet, talán azért van kevesebb nő az otthontalanok között, mert a férfiak egy része válást követően kerül az utcára, a lakásban pedig a volt feleség marad. Azonban elképzelhető, hogy a női hajléktalanság más, mint a férfiaké. Lehetséges, hogy a nők könnyebben találnak szívességi vagy olcsó lakhatást az ellátórendszeren kívül, gondozásért, takarításért cserébe könnyebben fogadják be őket ideig-óráig rokonok, barátok. A hajléktalan nők jobban ápolják kapcsolataikat, többen találkoznak, beszélnek napi szinten felnőtt vagy kiskorú gyermekeikkel, (volt) férjükkel, élettársukkal, míg a férfiak leginkább testvéreikkel beszélnek.

A hajléktalan nők rengeteg traumát hordoznak, sokan a poszttraumás stressz szindróma tüneteit mutatják. Sokszor épp ez akadályozza őket abban, hogy kilépjenek a hajléktalanságból...

SZÉKY JÁNOS: RECEPTEK ELLENZÉKI PÁRTOKNAK 1.

HUPPA BLOG
Szerző: Széky János
2017.09.11.


A „receptek” szó csak azért van a címben, mert a „stratégiákat” túl nagyképűnek érzem, és különben is, hogy jövök ahhoz, hogy hivatásszerű politikusoknak tanácsokat osztogassak?

Először is beszéljünk a közkeletű receptek egy részének értelmetlenségéről. Ahogy közelednek a választások (illetve amit annak hívnak), az Orbán-kormányt még legkisebb rosszként sem elfogadók – a magyarországi aktív politizálók fele – úgy látják, itt az alkalom „Orbán elzavarására”. Hát nincs itt az alkalom, úgyhogy erre nem is érdemes receptet keresni.

Fidesz tíz éve messze a legnépszerűbb magyar párt, az volt 2010-ig, és az 2010 óra, és nem azért, mert 2010-ig hálás ellenzéki szerepben volt, azóta pedig elnyomja az ellenzéket, hanem mert ő kell a népnek, a választópolgárok óriási többsége azt szereti hallani, amit a Fidesz mond, és az aktív pártválasztók fele vagy több mint a fele folyamatosan a Fidesztől szereti a legjobban hallani.

A választási rendszer és egyáltalán a politikai intézményrendszer a Fidesznek kedvezett már 2010 előtt is, azóta még inkább. Semmi jel nem mutat rá, hogy ugyanaz a magát demokratikusnak nevező ellenzék, amely 2010 óta testületileg nem tudott ötről hatra jutni, most hirtelen, valami csoda folytán feldúsul nagyon felkészült, tiszta múltú, hiteles és ügyes politikusokkal, karizmatikus emberekkel, és több mandátumot tud szerezni, mint a Fidesz és a Jobbik együttvéve (ma fél kezemen meg tudom számolni az ilyeneket, ehhez képest 106 egyéni választókerület van).

Ha pedig a Jobbikkal összefogva kijön a matek, és sikerül relatív – de nem alkotmányozó – többséget szerezni, akkor mi van? Akkor a „győztes” ellenzék – valójában egy életképtelen és távlattalan kényszerkoalíció – szembetalálja magát az alkotmányosan leválthatatlan tisztségviselők és testületek tömör védelmi vonalával a legfőbb ügyésztől a Médiatanácson át a Nemzeti Választási Bizottságig.

A 2018-as választást elvitte az ördög, a választási rendszer pedig a Fideszt szolgálja. Ezért ha az ellenzék pártjai a realitással szemben úgy politizálnak, mint akik győzni akarnak – ezért mindenféle népszerűnek hitt dolgot ígérnek Orbán leváltásával bezárólag, és elvtelen taktikai manővereket hajtanak végre –, akkor a Fidesz akaratát teljesítik. És nemhogy győzni nem győznek, de még saját magukat is rombolják.

Általában is ellentmondás feszül aközött, hogy a demokratikus ellenzéki önmaga és a célba vett választópolgárok számára diktatúraként értelmezi az Orbán-rendszert, viszont elindul ugyanennek a rendszernek a választásain, mintha demokratikusak, azaz megnyerhetők volnának. Ha megnyerhetők, akkor nincs diktatúra.

Ha nem a győzelem, akkor hát micsoda lehet a cél? Először is az, hogy minél inkább önmaguk legyenek, és építsék magukat. A többpártrendszer több párt rendszere, nem pedig egy rossz párté, amit le kell győzni, meg egy jó párté, amelyik a győzelem után majd csinál valamit. Aki azt gondolja, hogy a többpártrendszerű, liberális képviseleti demokrácia csak az után, azzal a feltétellel valósítható meg, hogy választáson legyőzzük a Gonosznak tételezett politikai erőt, és utána majd megkezdődik a szabad, egészséges politikai versengés a placcon maradt Jók között –, nos, azt emlékeztetném rá, hogy 1989-ben ugyanezt gondolták az Ellenzéki Kerekasztal résztvevői, és erre a feltevésre épült a harmadik köztársaság teljes politikai intézményrendszere, ami aztán 2010-re összeomlott. Lásd részletesen a Bárányvakság könyv 4–6. fejezetében.

Kormányzatot alkotmányos úton egyébként nemcsak választáson, hanem színes forradalommal is meg lehet dönteni. Saját megnyilatkozásai szerint ettől tart a kormány, és nem tudom eldönteni, hogy csakugyan fél-e, vagy csak előadja valami hátsó szándékkal, ugyanis a színes forradalom feltételei – többek közt a radikális váltásra és a kormányzás azonnali átvételére szellemileg felkészült parlamenti pártok – Magyarországon egyelőre hiányoznak...

FLORIDÁBAN MEGKEZDTE PUSZTÍTÁSÁT AZ IRMA HURRIKÁN


AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.09.10.Mivel Amerikában a legtöbb villanyvezeték nem a földben fut, hanem oszlopokon, az Irma hurrikán először is az áramszolgáltatást szünteti meg, és mindazt, ami vezetékes árammal működik. De az első beszámolók szerint olyan erősségű a jelenleg 4-es kategóriába sorolt hurrikán, hogy a pálmafákat pálcikaként rángatja és dobálja.

Irma elérte Key West-et, Amerika legdélibb pontját, és hatalmas erővel söpör keresztül a szigeten. Egyes felvételek szerint a hullámok átcsapnak a házak tetején Florida Keys egyes pontjain. Ezek az óceánban levő kis szigetek aprócska házaikkal képtelenek lesznek Irma pusztításának ellenállni. Lehet olyan kis sziget, amelyet egyszerűen lesöpör a hurrikán. Key West őslakosainak egy része nem költözött el pedig a vihar életveszélyes...

RON WERBER ÉRKEZÉSE MÁR AZ LMP ÚJ KORSZAKÁT JELZI

444.HU
Szerző: Rényi Pál Dániel
2017.09.11.


Nemrég még az a hír járta, hogy ismét a szocialistáknak dolgozik majd Ron Werber, Medgyessy Péter 2002-es győzelmének egyik fő letéteményese. Az izraeli tanácsadó már egy áprilisi Heti Válasz-interjúban kikelt az MSZP-ben bujkáló téglák ellen, és Botka Lászlót dicsérte, néhány hete pedig a szocialista miniszterelnök-jelölttel egyeztetett a közös munkáról. Ehhez képest elég meglepő fejlemény történt a héten, miután Ungár Péter, az LMP elnökségi tag az azonnali.hu-nak elismerte, hogy 

Werber, az MSZP 2002-es sikerkovácsa és "örökös" tanácsadója ősztől az LMP kampányán dolgozik majd.

Werbert a fideszes folklór a "gyűlölet karmestereként" emlegeti; ötletgazdaként neki tulajdonítják a 23 millió román bevándorlóval riogatást az Orbán és Nastase féle 2001-es státusztörvény és a kettős állampolgárságról szóló 2004-es népszavazás előtt...

AZOK MENNEK EL MAGYARORSZÁGRÓL, AKIKRE A LEGNAGYOBB SZÜKSÉG LENNE

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú / Portfolio.hu
2017.09.10.


Pont azok mennek el, akiknek itthon kellene maradniuk, mert képesek adót-járulékot fizetni és gyereket vállalni.

A demográfiai okok miatt egyre több magyar gyerek születik külföldön. Vagyis hiába csillapodik a kivándorlás, a természetes szaporulat egyre jelentősebb.

A magyarok pont azokban a szektorokban dolgoznak Európában, melyekben itthon több százezer munkavállaló hiányzik.

A kivándorlás legfájdalmasabb következménye, hogy éppen az a korosztály megy el Magyarországról, mely egyrészt adót és járulékot fizet, másrészt gyermekeket vállal, így hozzájárulhat a demográfiai helyzet javulásához. Az elvándorlás összetétele alapján a folyamat nem csak Magyarország jelenét, hanem jövőjét is komolyan veszélyezteti. Ráadásul a külföldre vándorlók több szakmában is komoly munkaerőhiányt okoznak itthon, például az idegenforgalomban és a kereskedelemben alig találni megfelelő munkaerőt.

Azt tudjuk a múlt hét óta, hogy mintegy 600 ezer magyar él jelenleg külföldön az Európai Unióban, most igyekszünk a kivándorlás demográfiai hátterét megvizsgálni. Ehhez sok ország esetében rendelkezünk hivatalos statisztikával az életkor, illetve a nemek közti eloszlásról...

ÖRÖM ÉS BOLDOGSÁG: CSAK A FIDESZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.09.11.


Nem hiszem, hogy a fölöttem nyelvet nyújtó állatnál alkalmasabbat találhattam volna a hétfő reggelhez. Vagy ha igen, akkor sem találtam meg, tehát mindegy. Ezt gondolom én a hétfő reggelről nagyvonalakban. Igen, ez magánügy, és mivel magánügyekkel sem foglalkozunk, közügyekről lesz szó, mint általában. Meleg lesz ma, sál-sapka-kesztyű maradhat a helyén, holnaptól viszont jön a lehűlés, elromlik az idő. Lehet, hogy ez lesz a nyár utolsó napja? Nem tudom, de használjátok ki, ha tehetitek.

Kezdjük azzal, hogy a helyükre kerültek a világ dolgai Pakson, ahol tegnap időközi választásokat tartottak, miután Süli Jánost – aki 2014-ben nem a Fidesz színeiben nyerte meg a polgármesterválasztást – a Paks II építéséért felelős miniszteri székbe katapultálta a jószerencse, a gerinc és Áder János kinevezése. 31%-os részvétel mellett 68% százalékkal simán győzött a Fidesz-KDNP-Paksi Lokálpatrióták jelöltje, Szabó Péter. Aki egy 43 éves tanár, másfél éve a város főállású alpolgármestere, június elseje óta annak ügyvivő vezetője. Részletek ITT, én a magam részéről örülök, hogy a paksiak ezúttal már nem tudtak hibázni. Öröm és boldogság: csak a Fidesz.

Miként Vlagyimirovics pártja sem hibázott Szovjetoroszországban, ahol mind a 16 kormányzóválasztást az Egységes Oroszország párt jelöltje nyerte meg vasárnap, második fordulóra egyik érintett régióban sem lesz szükség. Lehetséges, hogy az államnak pártja néhány moszkvai kerületben elveszthette többségét az önkormányzati képviselőtanácsban, de túlélik. A Központi Választási Bizottság és az orosz belügyminisztérium szerint sehol sem történt olyan jelentős szabálysértés, amely befolyásolhatta volna a végeredményt. Úgyhogy éljen a párt, éljen Putyin elvtárs!

Ha van bármi jelentősége a politikusok népszerűségét firtató közvéleménykutatásoknak, vagy ha nincs is, a Jobbik-közeli Iránytű Intézet megkutatta a dolgot, és jelen állás szerint Áder János államfő fideszes pártkatona újra Varga Mihály nemzetgazdaságilag közepes képességű könyvelőt lekörözve újra az élre tört. A népszerűségi dobogó harmadik helyén Hadházy Ákos (LMP) Karácsony Gergellyel (Párbeszéd) és Orbán Viktor egyélőistennel osztozik. Nahát. Meglepetés: a legnépszerűtlenebb politikus változatlanul Gyurcsány Ferenc. Ebből következik valami? Nem, a világon semmi, de az legalább nagyon...

GYARMATI ANDREA: LEHET BABAÚSZÁSSAL HOSSZÚ KATINKÁT NEVELNI?

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Gyarmati Andrea
2017.09.09.Már a csecsemőt is levigyük az uszodába? Segít a babaúszás, vagy értelmetlen fertőzésforrás?

A téma, mondják, az utcán hever. Ha ott nem, hát a vízparton vagy az uszodában biztosan akad számomra megírnivaló.

Körzeti rendelő, természetesen sok a beteg. Kezdődik az iskola, elhozzák “szervizbe” a kicsit, hátha úgy kevesebbet lesz beteg ősszel-télen. Kétlem, de persze akkor is szívesen ránézek bárkire, ha egészséges.

Beszélgetünk nyaralásról, erről-arról, most épp napok óta a babaúszásnál akad el a lemez. Gyakran megélem, ha egyszer valaki felvet egy témát, azon a héten egymástól függetlenül sokaknak jut eszébe ugyanaz a kérdés. Szinkronicitás, mondják az okosak, összecsengés, mondom én, talán csupán a véletlen műve, bár a véletlenben alig hiszek. Úgy szól pontosan a mondat:

nincsenek véletlenek, csak mi a magunk békaperspektívájából nem látjuk az igazi összefüggéseket.

Szóval úszás, és mivel nem sokkal vagyunk a vizes világbajnokság után, slágertéma a mikor, kit és mennyi idő alatt lehet úgy megtanítani úszni, hogy Hosszú Katinka legyen belőle. Értem én a vágyat, nem is állt messze tőlem soha, hogy a gyerek legyen okos, szép, sikeres és boldog – nyilván ezt szeretnénk mindannyian.

Hogy az legyen az alap, ahová én eljutottam bármiben, hogy át tudjak adni mindent, ami nekem sikerült, és hogy az én gyerekem, gyerekeim messze túlszárnyaljanak minket, a szüleit. Álom ez, de nagyon is érthető. Hiába tudod, hogy nincs ember, aki megússza befektetett munka nélkül, hogy van a dolgoknak sora és rendszere, arra vágysz, hogy a gyerekednek minden simán menjen, jól sikerüljön. Hogy legyen könnyebb az élete, mint amilyen a tied volt.

És az is igaz, hogy

a sport egyike azon területeknek, ahol lehetőség van jónak lenni a legjobbak között.

Ám ha épp nem ez a cél, akkor is érdemes összeszedni, miért is sportoljon a gyerek...


MAKK KÁROLY TEMETÉSÉN NEM VETT RÉSZT SEM A KULTURÁLIS KORMÁNYZAT, SEM ANDY VAJNA

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.09.10.Tegnap elbúcsúztunk Makk Károlytól, aki vitathatatlanul a magyar filmművészet egyik legfontosabb alkotója volt. A temetésen a természet az alkalomhoz méltó arcot öltött, az őszi nap simogató sugarai sütöttek át a fák sárguló levelein. Nem voltunk túl sokan. A kulturális kormányzatot senki nem képviselte és nem volt ott Andy Vajna filmügyi kormánybiztos sem. A magyar kulturális élet mai vezetői tüntetően távol maradtak.

Gondolom Makknak - aki egyébként soha nem konfrontálódott a mai vezetőkkel - az lehetett a "bűne", hogy 2011-ben őt választották a Széchenyi Művészeti Akadémia elnökének és mind a mai napig ő töltötte be ezt a funkciót.

A Széchenyi Akadémia tagja (volt) többek között Esterházy Péter, Nádas Péter, Kertész Imre, Kurtág György, Eötvös Péter, Ascher Tamás, Enyedi Ildikó, Székely Gábor, Zsámbéki Gábor, Jancsó Miklós, Bak Imre, Megyik János, Nádler István stb., egy szóval csaknem mindazok, akik teljesítményükkel hozzájárultak a kortárs magyar művészet gyarapításához.

Közülük sokan külföldön is széleskörű elismertségnek örvendenek, a határokon túl ők jelentik a magyar kultúrát és művészetet, velük azonosítják Magyarországot. Ám egytől-egyig szabad, autonóm emberek, akik sem most, sem korábban nem váltak a politika játékszerévé, a különféle politikai kurzusok kiszolgálóivá...

BÉCSI MINTÁRA KEZD KAMPÁNYBA A BICIKLIS METRÓPÓTLÁSÉRT A KERÉKPÁROSKLUB

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.09.10.


Novemberben indul a hármas metró várva várt felújítása. A BKK társadalmi egyeztetéssel készül a nagy eseményre, amely várhatóan óriási gondokat fog okozni a budapesti közlekedésben. De nem csak a BKK készül: a Magyar Kerékpárosklub kampányt indít, hogy a főváros könnyítse meg a biciklis közlekedést a hármas metró vonalán, hogy ezzel is enyhítse a felújítás alatti közlekedési káoszt. Halász Áront, a Kerékpárosklub szóvivőjét kérdeztük a kampányról.

Metrópótló néven Facebook-oldalt és kampányt indítottatok azért, hogy a BKK tervezzen a hármas metró felújítása idejére biciklis metrópótlási tervet is. Mire gondoltok itt pontosan?
A Kerékpárosklub szerint a bicikli ebben a helyzetben több ezer embernek nyújthat majd valós alternatívát a pótlóbuszokra. A lezárásra kerülő Lehel tér - Újpest-Központ közötti szakaszon több olyan, már most jól bejáratott bringás útvonal van, ahol bicikliutakon, sávokon, kis forgalmú utcákban kikerülhető a dugó. Ezeknek az útvonalaknak a minőségén egy-két javítással  -- apróbb hibák javításával, egy-két utca bringás kétirányúsításával, plusz biciklitárolók létesítésével -- már óriásit lehetne dobni. Illetve a lezárásra kerülő metrószakasz egy részét lefedő MOL Bubi állomásokat is érdemes lenne bővíteni, hirdetni, sőt újakat telepíteni, így lefedhetnénk a metrófelújítás szakaszát a közösségi bringakölcsönzéssel is. A legfontosabb viszont az, hogy a bicikli szerepeljen a lezárások hivatalos kommunikációjában, mint ajánlott közlekedési mód. Eddig ez kimaradt...

VANNAK MAGASABB RENDŰ JAVAK, MINT A GAZDASÁGIAK

CIVILHETES BLOG
Szerző: Prof. Dr. Lakatos Gyula
2017.09.11.


Az államban minden ember elvileg két személyt egyesít magában, az önálló, saját érdekeit követő egyént és az állampolgárt. 

Az egyik oldalról azt kívánja az erkölcsi igazságosság, hogy mindazokat az állami kiadásokat, amelyek sem az államra, mint egészre nézve nem feltétlenül szükségesek, sem pedig az állam minden egyes polgárára, megkülönböztetés nélkül, nem hasznosak, olyan adókkal kell finanszírozni, amelyet az előnyben részesülő polgárok olyan arányban viseljenek, amelyen arányban élvezik annak hasznát. Minden állami kiadás, ami az állam egyes polgáraira érvényesen megfogalmazott céllal történik, azt (pl. a művelődés növekedésének igénye) az adókötelezettek szabad jövedelmük arányában kell, pontosabban kellene, hogy finanszírozzák.
Az emberek általános esendőségénél és gyengeségeinél fogva az igazságos adózás a mai napig eszményi követelmény, amelyre minden államnak törekednie kell, amit még a legtökéletesebb államalakulat legtökéletesebb kormányzata sem ért el.
A történelem arisztokratikus, feudális korszakaiban az adóbeszedés a magasabb társadalmi osztályok érdekében történt...

HAJTÓVADÁSZAT ÖREGEKRE

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.09.10.


– Józsi bácsi, a TV2-től jöttem.

– Na, az jó. Mondják be a tévéjükben, hogy az utcánkban már hetek óta nem takarítanak. Csak a polgármester háza előtt.
– Maga ugye nyugdíjas?
– Az, hogy a fene enné meg. De ettől még nálam is lehetne takarítani.
– Maga is retteg a Vona Gábortól és a Jobbiktól?
– Hát persze. Mindennap kétszer. Reggel egy órát, és este is egy felet. Mikor mennyi időm van… Ki az a Vona Gábor?
– Nem tudja?
– Nem ugrik be. Volt régen egy ilyen nevű ismerősöm, de őt nem így hívták.
– Józsi bácsi, a Vona fenyegeti a nyugdíjasokat.
– Majd adok én neki! Fenyegetni! Kerüljön csak a szemem elé!
– Nem fél? A Vona azt mondta, hogy megölnék az összes nyugdíjast.
– Ilyet mondott? Akkor ez a Vona olyan migáncsos féle lehet.
– Nem migráns.
– Pedig, a migráncsosokról szokták mondani a maguk tévéjében, hogy megölik a magyar embereket. Meg az összes nőt megerőszakolják.
– A Vona nem migráns, Józsi bácsi. Figyeljen ide! Mondja azt, bele a kamerába, hogy amióta hallotta a Vonát a nyugdíjasokról beszélni, retteg. Le sem mer menni az utcára.
– Csak lássam meg azt a Vonát! Úgy fog rettegni, hogy ki se teszi a lábát az utcára...