2019. szeptember 30., hétfő

ORBÁN BEKÉPZELT, NAGYKÉPŰ, KIREKESZTŐ ÉS HAZUG BESZÉDE - EGY MAFFIAVEZÉRT HALLHATTAK A RENDEZVÉNY RÉSZTVEVŐI, AKI ELTAPOSOTT ÉS LEIGÁZOTT MINDENT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.09.30.


Ha már olyan nagy keresztény a Fidesz, akkor jó, ha megjegyzik, amit a Biblia mond: a megromlás előtt felfuvalkodottság van. Orbán beszéde a “Fidesz” tisztújító kongresszusán ennek tipikus példája. Egy öntelt, felfuvalkodott hólyag beszélt lenézőn és megvetéssel a politikai ellenzékéről, és az őket támogató magyar emberekről. Hazug módon a bevándorlással azonosította őket, és Szeged példáját hozva cinikusan azt kérdezte az ellenzéki jelölteket választó magyaroktól, miért akarnak rosszat maguknak, miért akarnak kimaradni a fejlődésből. A pénzt ugyanis ő osztja, és csak annak ad, aki vele van.

Orbán azt képzeli, hogy minden ember olyan, mint az ő jellemtelen talpnyalói, akiknek mindennél fontosabb a pénz és a hatalom. Vannak emberek, akik lemondanak inkább a nagyképű, arcátlan diktátor pénzéről, és helyette inkább demokratát, humánus, emberszabású jelöltet választanak, akiben vannak emberi értékek. Orbán beszéde bizonyította, hogy benne ilyenek már nincsenek, csak a hatalom és a pénz érdekli. Egy maffiavezért hallhattak a rendezvény résztvevői, aki eltaposott és leigázott mindent. Törvénytelen és aljas eszközökkel leválthatatlanná tette magát, és azzal kérkedik, hogy őt nem lehet leváltani. Örömmel hallunk ilyen elszállt beszédeket, mert ez azt jelenti, hogy egyszer nagy bukás lesz a vége.

Ez nem most következik be, de azért a helyzet annál jobb, minthogy az ellenzéki jelöltre három ember szavazzon, önmaga, a felesége, és a harmadik a szeretője. Ilyen mocskolódó és ócska viccekkel szórakoztatja Orbán az alattvalóit. Nagy győzelemre számít, ami semmit nem ér, mert a legaljasabb eszközökkel születik. Titkosszolgálati eszközöket vetnek be, lejárató kampányokat szerveznek, névtelenül terjesztett pornóvideókat küldenek az ellenzéki jelöltekről. Ízléstelen és szennyes az egész. Majd kiáll ennek a bűnszervezetnek a feje, és azt akarja bemesélni, hogy ez az ő nagy fölénye az ő kiválóságukból fakad, és azért, mert ők azonosak a magyar identitással. Mindenki más korcs, semmirekellő, őket a nagy “lelkiség” tartja össze. Meg a maffiatörvény, hogy mindenki “pofa be”.

Megmondjuk mi, tökfej, mi tartja össze ezt a romlott bandát: a pénz, amivel eteted őket, az állások, a kivételezések, a fényűzés és az urizálás, meg a tőled való félelem és rettegés, hogy ezt bármikor elveszíthetik, ha valamit nem jól csinálnak, vagy valamiért megharagszol rájuk. Ezek nem szabad emberek, hanem nyomorult rabszolgák, akikben semmiféle “lelkiség” nincs, csak a pénzszeretet és a félelem keveréke. Ez egy bűnszervezet, amely elfoglalta és kisajátította az országot. Szervezetten fosztják ki az államkasszát. Magyarország ezekre a bűnözőkre dolgozik. Magyarország az Orbán-család magánvállalkozása. Ehhez pedig arra volt szükség, hogy minden hatalmat birtokoljanak, minden döntést, minden pénzt kisajátítsanak. Minden demokratikus kontrollt kiiktassanak...

„KOMPROMAT”, MEG A MAGYAR WATERGATE – „AZ ELMÚLT NAPOK SÚLYOS ÜGYEI TÚLMUTATNAK A KAMPÁNYON”

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZOLTAI ÁKOS
2019.09.30.


Az ellenzéki politikusok ellen alkalmazott módszereket tekintve végképp itt van Putyin Oroszországa – mondta lapunknak a szakértő.

Elemezték és azonosították a Párbeszéd elnökségi tagjai azt, hogy hol készültek azok a felvételek, amelyeket összevágta majd kiszivárogtattak a napokban. A párt vezetői szerint a manipulált, torzított hanganyagot – amelyen Karácsony Gergely, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje hallható – a Párbeszéd több elnökségi ülésén készítették. Ezeket az üléseket a Képviselői Irodaházban tartották. Szabó Tímea, az ellenzéki párt társelnöke még kisgyermeke hangját is felismerte a torzított felvételen. A politikus – Karácsony Gergelyhez hasonlóan – feljelentést tett tiltott adatszerzésért. 

Az ellenzéki politikus – miután putyini és erdogani módszerekről beszélt – kijelentette: a hangfelvétel, és az elmúlt napokban, hetekben történt aljasságok a kampányban a Fidesz érdekeit szolgálják. „Ez az ügy a magyar Watergate. A XXI. század eddigi legnagyobb botránya Magyarországon” – mondta. Szabó kitért arra is: nekik nyilvánvalóan semmiféle érdekük nem fűződne egy ilyen felvétel elkészítéséhez, az ellenzéki egység gyengítéséhez, de azért, hogy igazolják, nem ők készítették a felvételeket, a párt és annak minden elnökségi tagja készen áll segíteni a hatóságoknak, akár elektronikus eszközeiket is átvizsgáltatnák velük, sőt hazugságvizsgálatra is hajlandóak...

MI IS VAN A 11. PARANCSOLAT ELŐTT?

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2019.09.30.


...Ellenben a -- nem mellesleg tökéletesen szentségtörő -- kiegészítése a Tízparancsolatnak az orbáni 11-ikkel, ami -- a kiegészítés ténye -- természetesen megkérdőjelezi azt is, hogy valaha is komolyan gondolta-e Orbán ezt a kompendiumot (nem gondolta) azon túl, hogy a hatalma a benne szereplő legtöbb norma folyamatos megtörésére épül...., szóval a 11. nagyon is ismerős korábbi korokból. Most, amikor a Pártot látszólag csak az veszélyezteti, hogy a tagjai összemarakodnak a koncon, különösen időszerű Orbán iránymutatása: "akkor is lojális vagyok hozzád, amikor te tévedsz, és akkor is számíthatok rád, amikor én tévedek”, magyarán az igazság nem számít, az erkölcs nem számít, pontosan egy valami számít: a hűség egymáshoz, de leginkább hozzá. A hűség az én becsületem (=az európai erkölcsi hagyomány soron következő felülírása brigantik tálalásában). Jelzem, ez egy teljesen magától értetődő fejlemény a hatalmi logikában. Törvényszerű volt, hogy eljussunk eddig a csatorna-elmélkedésig, nem először a történelmünkben.

Meine Ehre heißt Treue. Ebben az egészben az ég egy adta világon semmilyen innováció nincs. Ahogy az eztán következő gazemberségekben sem lesz. Ezek nem okvetlenül lesznek náci gazemberségek, ebben a posztban csak azt akartam jelezni, hogy a hatalmi logika gördülése ugyanúgy irtja ki azt, amit -- meglehet, csak a szépre és a jóra emlékezve -- az európai civilizációval társítunk, mint tette korábban, a kérdés legföljebb az, hamarabb véget lehet-e vetni neki: annak, ami konszolidációra magától képtelen.

Na de ma még a szerénység napjait éljük. Az a 120 éves terv még sehol nincs az ezeréves birodaloméhoz képest.

RAJTAKAPTÁK A FIDESZES POLGÁRMESTER SOFŐRJÉT, HOGY A HIVATALI AUTÓVAL KÍSÉRI AZ ELLENZÉKI JELÖLT PLAKÁTJAINAK RONGÁLÁSÁT

INDEX
Szerző: BIROM
2019.09.30.


Láng Zsolt polgármesteri kabinetjének gépjárművezetője, a vélhetően közalkalmazásban álló sofőr a hivatali, önkormányzati autóval kísérte a fideszes polgármesternek plakátoló cég munkatársait, akikkel aprólékosan eltávolították és megrongálták az ellenzéki kihívót reklámozó hirdetményeket. Ezt örökíttette állítólag meg egy videón és fotókon is a fővárosi, második kerületi közös ellenzéki jelölt, Őrsi Gergely és csapata...

TARLÓS, A VÉTLEN BŰNÖS

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.09.30.


Minden autós rémálma, hogy halálra gázol valakit. Gyereket, felnőttet, bárkit. Hiába vezetünk elővigyázatosan, tartjuk be a szabályokat, bármelyikünkkel megeshet, hogy egy gyerek, vagy felnőtt féktávolságon elénk ugrik, és esélyünk sincs, hogy elkerüljük a tragédiát. A mindig és mindenben jól informált PestSrácok szerint a Gulyás Márton fémjelezte Partizán arra készül, hogy Az ismeretken Tarlós című, háromrészesre tervezett sorozatában beszámoljon a főpolgármester negyedszázaddal ezelőtti balesetéről, amikor - a vizsgálatok szerint - vétlen sofőrként halálra gázolt egy autója elé szaladó kisgyereket.

Ha a híresztelés igaz, és Gulyás Márton Partizánja tényleg erre készül, akkor innen üzenném neki, hogy ez nem egy jó ötlet. Tarlós Istvánt ugyanis nem a 25 évvel ezelőtti balesetével kell támadni, nem egy olyan tragikus esettel, melyben ő maga vétlen volt, s ami miatt bizonyára máig kísértik az akkor történtek.

Tarlós főpolgármesternek azt kellene a szemére vetni, amiben valóban bűnös. Azt, amiről már írtunk néhányszor, de nem lehet elégszer. Hogy nem gazdája a fővárosnak, hanem csupán helytartója. Vagy, ha úgy tetszik, Orbán gazda intézője, a miniszterelnököt képviseli ezen az Orbán számáras távoli és nem túlságosan kedvelt gyarmaton. Tarlós bűne nem az, hogy negyedszázaddal ezelőtt elészaladt egy kisgyerek, hanem az, hogy hagyta az Orbán-kormány által kifosztani Budapestet. Nem szólt egy szót sem a Városliget tönkre tételekor, s hallgatott akkor is, amikor kivágták a Kossuth tér fáit...

FORRADALMI HANGULAT VAN, AZ ELITEK ELÁRULTÁK A TÁRSADALMAKAT

PORTFOLIO
Szerző: MADÁR ISTVÁN
2019.09.30.


A kapitalista demokráciák feléltek rengeteg mindent, ami a jövőben hiányozni fog, ezért lehet, hogy 100 millióktól, milliárdoktól kell visszavenni civilizációs vívmányokat annak érdekében, hogy ne legyen összeomlás, és gyerekeink, unokáink is viszonylagos jólétben tudjanak felnőni - mondja Holtzer Péter. A Világbank és az IMF nyugdíjtanácsadója szerint az sem biztos, hogy 20 év múlva a mai módon ismert szabadpiaci demokráciában élnek a fejlett országok társadalmai. A jólét szempontjából további szorító tényező a hosszú demográfiai átmenet, de segíthet, ha a 100 éves kort megélő ember nem csak 60-70 éves koráig tud dolgozni.

Kezdjük sci-fi-vel! Véget ér az interjú, kisétálsz az utcára és elüt egy autó. A magyar egészségügy megment téged, kómába esel, 20 év múlva térsz magadhoz. Mi lesz akkor nagyon más, mint most?


A sci-fi-t arra érted, hogy megment az egészségügy? Egy dologban egyébként biztos vagyok, azon a nyáron is felújítják a körúti villamost. A viccet félretéve egyébként pedig minden elképzelhetetlenül más lesz. Gondoljunk bele: húsz évvel ezelőtt még nem történt meg a World Trade Center elleni terrortámadás. 1999-ben azt gondoltuk, hogy itt a történelem vége, beköszöntött a prosperitás és a béke időszaka. Az olyan jelenségeket, mint a terrorizmust, a globális biztonságpolitikát, a migrációt, a keresztény-muszlim szembenállást legfeljebb mellékesen említettük meg. Szeptember 11. teljesen megváltoztatta a világunkat...

ORBÁN KILÉPTETNÉ AZ ORSZÁGOT AZ EU-BÓL? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT / KLUBRÁDIÓ
2019.09.30.


Bár a miniszterelnök az ellenkezőjét mondta, a nemzetközi sajtó szerint egyre többen feltételezik, hogy a brit példát akarja követni. Mint ahogy azt is, hogy egyszemélyi uralmat épít.

Mivel állandóan hadban áll Orbán Viktor az Európai Unióval, joggal feltételezték egyre többen, hogy követi a britek példáját, és távozik az unióból – írja a Reuters/Yahoo News azok után, hogy a magyar kormányfőt a Fidesz újraválasztotta elnökének és ennek apropóján elmondta, hogy Magyarország az Unió tagja marad. Aminek persze megvan a magyarázata, teszi hozzá a tudósítás, hogy bőkezűen osztja a pénzt számára a közösség. Mindenesetre a jogállami normák be nem tartása miatt őt kritizálókat ismét igyekezett helyre rakni Orbán Viktor, miszerint: a magyarokon kívül senki más nem dönthet az ország sorsáról.

Európa keleti és nyugati felének ki kell egyeznie

A Reuters a beszédből még két dolgot emelt ki: miszerint a különbségek ellenére Európa keleti és nyugati felének ki kell egyeznie, kompromisszumot kell kötnie, de elsősorban a másik oldalnak fel kellene hagynia a volt kommunista országok jelenlegi kormányait ostorozó politikájával. Ha mi nem küldünk hozzájuk fizetett politikai aktivistákat, akkor ők se tegyék – szólított fel Orbán, itt Sorosra és a civil szervezetekre utalva. Az EU költségvetése nem arra való, hogy a liberálisoknak tetsző csapatokat, médiumokat és az ő céljaikat szolgáló bevándorlókat finanszírozzák, tüntetésszervezőket és aktivistákat képezzenek ki. Ha tényleg egyben akarják tartani az Uniót, akkor fel kell hagyniuk az effajta gyakorlattal – figyelmeztetett a kormányfő.

Nincs jogállamiság, nincs pénz

Nos, épp az elhangzottakkal egyidőben jött ki a soros uniós elnökséget betöltő Finnország kormányfői nyilatkozata, amelyben Antti Rinne ezúttal is megerősítette, hogy megcsonkítják az uniós normákat be nem tartók támogatását. Mindezen túl úgy néz ki, - mondta el a közszolgálati tévében, hogy minden uniós ország osztja ezt az álláspontot, amiről pénteken egyeztetett Brüsszelben – számol be erről is a Reuters, de említhetem a Washington Times-ot is. S mondta mindezt a finn miniszterelnök azt megelőzően, hogy ma Budapestre és Prágába utazik.

Az írás nem mulasztotta el megjegyezni, hogy már augusztusban támadást indított a finn kormány ellen Orbán Viktor és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, akik legfőképp alkotmányos ügyeik visszásságaira hívták fel az uniós országok figyelmét. Antti Rinne nemcsak hogy visszautasította az őket ért vádakat, hisz az Economist által mért demokrácia idexe alapján Finnország az élen jár, de még hozzátette azt is, hogy nem akar egyetlen országot sem pellengérre állítani, ellenben meg akar védeni minden uniós állampolgárt a despotáktól, akik fittyet hánynak a jogállamra...

DÉLIG GONDOLKOZHAT TRÓCSÁNYI SORSÁN AZ EP JOGI BIZOTTSÁGA

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2019.09.30.


Hétfő délelőtt dől el, hogy az Európai Parlament jogi bizottsága teljesen alkalmatlannak találja-e Trócsányi Lászlót, hogy az EU biztosa legyen, vagy lát lehetőséget arra, hogy valamilyen intézkedéssel a magyar jelölt javítson a helyzetén.

Múlt csütörtökön két biztos-jelöltről állapította meg az EP jogi bizottsága, hogy egyelőre nem kezdhetik el a meghallgatási procedúrát. Az eljárás alatt különböző parlamenti szakbizottságok faggatják a jelölteket, és a végén a parlament egyszerre szavaz az összes jelölt alkalmasságáról.

A meghallgatások már most hétfőn elkezdődnek, de a magyar és a román biztos egyelőre nem kapott lehetőséget, hogy részt vegyen az üléseken. Mindkettejük esetében összeférhetetlenségi problémákat találtak a jogi bizottságban, ami egy 2017-ben elfogadott eljárásrend alapján egy nulladik lépcsőben átnézte a helyzetüket.

Trócsányit elfogultnak találták Oroszország irányában, mert igazságügyi miniszterként két, az amerikai DEA (Kábítószer-ellenes Hivatal) által Magyarországon lépre csalt orosz fegyverkereskedőt nem az amerikaiaknak, hanem az oroszoknak adott ki, akik azóta szabadon engedték őket. A másik probléma az volt vele, hogy tavaly nyárig papíron társtulajdonos volt egy olyan ügyvédi irodában, ami a magyar kormánynak is dolgozott. Trócsányi érdemben csak az utóbbi vádra reagált: azt mondta, hogy 2007 óta gyakorlatilag nincs köze az ügyvédi irodához, és egyetlen fillért sem vett ki belőle, a tulajdonrészét pedig névértéken adta el 2018-ban, vagyis állítása szerint nem keresett azzal, hogy a cége a magyar államnak dolgozott...

ROGÁN FELESÉGE SARKA KATA PÁRJÁVAL BESZÁLLT A TENISZBIZNISZBE

24.HU
Szerzők: VITÉZ F. IBOLYA, KÁLNOKI KIS ATTILA, BITA DÁNIEL
2019.09.30.


A városmajori teniszközpont új üzemeltetője Bessenyei István, a Rogán család főbérlője, a felügyelőbizottságban az edzőnek tanuló miniszterfeleség személyesen is feltűnik.

Nemrég a fitneszüzletben bukkant fel a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal felesége, Rogán-Gaál Cecília, legújabban pedig az első számú fővárosi teniszklubban jelent meg fontos pozícióban – tudta meg a 24.hu. A Városmajorban működő Budai Tenisz Centrumról van szó, a miniszterfeleség pedig – aki Facebook-oldalának tanúsága szerint teniszedzői tanulmányokat folytatott a Testnevelési Egyetemen – a bérlő-üzemeltető cégben, az Excellent Game Mozgásakadémia és Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft.-ben lett a felügyelőbizottság tagja. Az ellenőrző testületben Rogán-Gaál mellett helyet kapott az olimpiai bajnok úszónő, Risztov Éva és a teniszklub egyik edzője, Kaszás Benjamin is.

A teniszcégben a tulajdonos is változott nemrég: Bessenyei Istvánt jegyezték be az üzletrészek többségi tulajdonosaként. Bessenyei a kormány kedvenc őrző-védő vállalkozásában, a Valton Sec Kft.-ben érdekelt, és emellett párjával, Sarka Katával Rogánék legközelebbi üzleti köréhez tartozik. Sarka azonban nemcsak Rogán-Gaál Cecília barátnője és üzlettársa, nemrég kiderült, hogy a miniszter felesége Bessenyei 3000 négyzetméteres XII. kerületi, Felhő utcai luxusvilláját bérli (a 444.hu szerint meglehet, hogy a Rogán család közösen használja az ingatlant a luxemburgi címmel is rendelkező Bessenyeivel és Sarkával).

A városmajori teniszközpont bérlő-üzemeltető vállalkozó párosa eddig a hazai teniszéletben egyaránt jól ismert vállalkozó, Hamar Gábor és az egykor Európa-bajnok kalapácsvető, Gécsek Tibor volt. Őket váltotta ki Bessenyei István, akinek ajánlata információnk szerint visszautasíthatatlanul gáláns volt. Úgy tudjuk, Bessenyei teljes egészében kivásárolta a két üzletembert, az Excellent Game Kft.-ből, noha cikkünk írásakor Gécsek Tibor még kisebbségi tulajdonosként szerepelt az újonnan, 180 millió forinttal alapított Tenisz Projekt Kft.-n keresztül, de információink szerint ez csak átmeneti állapot. Mindez azért is érdekes, mert a korábbi atléta lánya, Gécsek Fanni a hazai tenisz nagy ígérete, alig 18 éves, de sorozatban a második évben lett magyar bajnok párosban, és az MTK versenyzőjeként ő is a Városmajorban készül. A Budai Tenisz Centrum ugyanis az MTK tulajdona...

CSALÁDJÁNAK ADJA BÉRBE AZ ÖNKORMÁNYZATI CÉG ÜGYVEZETŐJE A POMÁZI KASTÉLY KONYHÁJÁT

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: Átlátszó
2019.09.30.


Az üzlet akkor jó, ha nekünk fial. Jól látja ezt egy rutinos vendéglátós, aki remek szerződést kötött a pomázi önkormányzat tulajdonában álló céggel, majd átült a másik oldalra, és most ő a bérbeadó. 

Pomáz a Pilis kapuja – tartja a mondás. Az Észak-Pest megyei településen nincs túl sok látnivaló, ide nem érkeznek csőstül a turisták, mint a szomszédos Szentendrére. Ha mégis, akkor vagy kirándulni indulnak, vagy a Teleki-Wattay kastélyt keresik, ami néhány éve esett át teljes felújításon. Az 1773-ban, barokk stílusban épült kastélyban ma szálló és egy állami zeneiskola működik, illetve kedvelt és felkapott esküvői helyszín.

A Pomázi Zenekastély Nonprofit Kft. kezelésében álló épület ügyvezetője jelenleg Dikácz Péter, a cég 100 százalékos tulajdonosa pedig Pomáz város önkormányzata. A konyhát, ami az esküvőkhöz a cateringet biztosítja, a felújítás óta a Sapezok Kft. bérli: évente 7.560.000 forint bérleti díjat fizet a városnak, azaz havonta 630 ezer forintot.

Ez nem tűnik túl soknak a rendezvények számához viszonyítva, hozzátéve, hogy a Sapezok Kft. eredménykimutatásai szerint 2017-ben a nettó árbevételük 281,4 millió forint, 2018-ban pedig 302,4 millió forint volt. A jól prosperáló cég alapítói között van a már említett Dikácz Péter szentendrei vendéglátóipari szakember.

Dikácz 2015. április végén kivált a cégből, hogy új területen próbálja ki magát, és – már ugyanez év májusától – menedzselje a kastélyt. A cégben a helyére Dikácz Nikoletta került, aki Dikácz Péter gyerekeinek anyja...

VÉGLEG VÉGE AZ LAKÁSÁRAK SZÁRNYALÁSÁNAK? - A LEMARADT RÉGIÓK FELZÁRKÓZÁSA IS REMÉNYTELENEBBÉ VÁLHAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.09.30.


Úgy tűnik, megalapozatlan remény volt, hogy az ősz újra belendíti a magyar ingatlanpiacot. A hónap elején már látott kedvezőtlen jelek csak szaporodtak. A forgalom élénkítésében érdekelt piaci szereplők egyelőre megtorpanásról beszélnek. Ez azonban baljós jel lehet azokon a területeken, amelyek kimaradtak az eddigi szárnyalásból.

A lakások drágulását tulajdonképpen már csak a kormányzati intézkedések tartják fenn – derült ki már nyáron az OTP elemzéséből. Szeptember elején úgy tűnt, hogy erre hiába húzta rá a kormányzat a babaváró kölcsönt és a CSOK kiterjesztését, az ingatlanpiac nem a remélt módon reagált. Mint korábban megírtuk, egyre szaporodnak a kedvezőtlen jelek.

Mostanra úgy látszik, hiába akadt olyan szakértő, aki bízott abban, hogy csak a nyári időszak törte meg a lakásárak emelkedésének korábbi trendjét, és az ősz változást hoz. Egyre másra teszik közzé az ingatlanos cégek a drágulásban bízók számára lelombozó jelentéseiket. A Balla Ingatlan egyenesen az „aranykor” végéről beszél.

Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a budapesti belvárosi ingatlanpiacon erősen megtorpant a kereslet. A szakértő példaként megemlítette: egy ingatlant induláskor 220 millióért hirdetett egy másik közvetítő, most pedig egy értékbecslés után náluk 159 milliónál jár az ára. De még így sem lesz könnyű eladni. Egy kisméretű, normális állapotú, 30-40 négyzetméteres lakáshoz 30 millió forintnál olcsóbban persze még most sem igazán lehet hozzájutni. A jövőről Schneider úgy fogalmazott, hogy az ingatlanpiac olyan, mint egy tehervonat: hosszú ideig tart, mire megáll. De az már látszik, hogy elkezdett fékezni..
.

ITT OLVASHATÓ

JÓ, HA AZ EMBERNEK KÉT HAZÁJA VAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.09.30.


János azon határátkelők közé tartozik, akkor ugyan nem 56-ban, de a hatvanas évek végén emigráltak (szó szerint életüket kockáztatva átlépve a határt). Pár év Európa után végül Kanadában kötött ki.

„Kedves Magyar Testvéreim,

Elsősorban miért hívlak benneteket testvéreimnek? Mert 51 év kanadai élet után minden magyart testvérnek szólít az ember, akárhol él. A barátaidat megválaszthatod, a testvéreidet nem, őket olyannak kell elfogadnod, amilyenek, a rosszat is, a jót is.

Kanadai életemről csak annyit, hogy 1967-ben az ideköltözés volt életem legnagyszerűbb ötlete.

Keserű gyermekkor

Nem volt gyermekkorom Magyarországon, illetve ami volt, az rossz volt, nagyon rossz. Valóban sokat sírtam és akkor nem értettem meg, hogy miért is kellett nekem oly sokat szenvedni.

Csak évekkel később ébredtem rá, adtam köszönetet a Jóistennek, hogy „megengedte” azt a sok keserűséget. Nem voltam nagyravágyó, ha csak egy kicsit is jobb lett volna az élet, akkor maradtam volna.

Hát igen, szükségem volt arra a sok keserűségre, úgy, mint egy „fenékberúgásra” ahhoz, hogy az életemet kockáztatva kiszökjek a határon.

Rengeteg időt töltöttem az előkészületekkel és a tervvel, és hálával tartozom a Jóistennek, hogy végül sikerrel jártam.

A kegyetlen gyermekkornak az volt az egyik nagy előnye, hogy soha nem volt honvágyam. Valaki nagyon helyesen azt írta: „Nem mi hagytuk cserben a hazánkat, hanem a hazánk hagyott cserben minket.” Én ezzel 100 százalékban egyetértek!

Nem emlékszem rá, melyik magyar gróf mondta azt, hogy „jó, ha az embernek két hazája van. Az egyik, ahová az ősei és a kultúrája köti és egy másik, ahol szépen tud élni és kiváló jövőt tud biztosítani a családjának”.

Én ezzel egyetértek. Ráadásul a Biblia is azt tanítja és valóban, ez a javaslat Istentől van, hogy „népesítsétek be a Földet!”...

SZELEKTÍVBE VELE! VAGY MÉGSEM?

CHIKANSPLANET.HU
Szerző: CHIKNSPLANET
2019.09.27.


Manapság a műanyagok kapcsán sokat beszélünk a szelektív hulladékgyűjtésről, hiszen ez az a terület, amellyel a legtöbben tudnak azonosulni, ha a környezetvédelem otthoni, gyakorlati megvalósítását nézzük. Annak ellenére azonban, hogy az életünk legtöbb területén körül vesznek minket a műanyagok, meglehetősen keveset tudunk róluk. Ezen a héten utánajártunk, hogy a műanyagok mely fajtáival találkozhatunk a leggyakrabban, így talán könnyebb lesz olvasóink számára is azok szelektálása.

Elvileg jól ismerjük, de mi is az a műanyag?

Amikor a műanyag szót halljuk, nem egyetlen anyagra, hanem anyagcsaládok százaira kell gondolnunk, a műanyag ugyanis egy összefoglaló név. Elsőként ismernünk kell a polimer anyagcsaládot, amelyen belül megtalálhatók természetes polimerek, amelyek megújuló forrásból származnak – ilyen például a cellulóz, a kaucsuk és a fehérje. Valamint a mesterséges polimerek – amelyek családjába tartoznak a műanyagok is – önmagukban nem találhatók meg a természetben, ezeket az ember alkotta.

Azok a műanyag termékek, amelyekkel a leggyakrabban találkozunk, általában kisméretű szemcsék, granulátumok megolvasztásával jönnek létre – ezek közül kerülnek ki azon termékek is, amelyek rövid életciklusuk miatt hamar a szemétben végzik (zacskók, margarinos dobozok, tusfürdős flakonok, szívószálak, poharak is). Ezen termékektől hangos a média is, illetve jellemzően mi magunk is ezekkel azonosítjuk a műanyagokat, a termékek szelektív hulladékgyűjtése azonban a jó szándék ellenére sok esetben hiábavaló, mert a csomagolásra használt műanyag sokszor például nem is hasznosítható újra.
A műanyag típusai

Az alábbi ábrán található, ismerős jelzések jelentését vesszük most sorra, amelyek közül az 1-6-ig terjedő számok a leggyakoribb polimer fajtákat jelölik, a 7-es pedig az egyéb műanyagokat...

ÁLOM A KIEGYENLÍTŐ ÁLLAMRÓL

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁRHEGYI ÉVA
2019.09.27....Gondoskodó vagy kiegyenlítő állam?

A rendszerváltozást követő években mind kiáltóbbá vált a feszültség a hatékonynak minősülő kapitalista gazdaság és a társadalmi igazságosság, azon belül is a jövedelmi-vagyoni kiegyenlítődés igénye között. A piacgazdaságra (nevezzük nevén: kapitalizmusra) való áttérés sok anomáliát felszínre hozott: a keményedő hatékonysági követelményekkel nyílttá vált a „kapun belüli” munkanélküliség, a szocialista nagyvállalatok eladásával-felszámolásával és az általuk üzemeltetett munkásszállók megszűntével súlyos problémává nőtt a hajléktalanság, és még sorolhatnám a nehezen orvosolható társadalmi gondokat. A felszínre került problémák megoldásában a demokratikus jogállam intézményei sem segítettek.

Tudjuk persze, hogy – a hangzatos szlogenekkel szemben – a szocializmusnak nevezett rendszerben sem vált a „gondoskodó” állam a kiegyenlítő társadalmi igazságosság letéteményesévé. Saját tapasztalataink mellett Szelényi Iván kutatásai is meggyőzően mutatták be, hogy a szociális rendszerek a magasabb társadalmi státusúaknak kedveztek: ők fértek hozzá nagyobb mértékben a jobb lakásokhoz, a közművek (csatorna, gáz, telefon) teljesebb köréhez, a kedvezményes üdülési beutalókhoz. Hiába mozogtak viszonylag szűk határok között a látható jövedelmek, a tágan értelmezett természetbeni juttatások és különféle, pénzben nem vagy nehezen kifejezhető előnyök megnövelték a társadalmi különbségeket: az állami újraelosztás így inkább növelte, mintsem mérsékelte volna az egyenlőtlenségeket. A területi ellátási kötelezettségek miatt az oktatásban és az egészségügyben nagyobb mértékű lehetett a kiegyenlítődés, mint, mondjuk, a lakhatásnál, de a kiváltságosok számára ott is működtek a kiskapuk: felvételihez kötött, tagozatos osztályokkal kikerülhető volt a helyi iskola, kiemelt kórházakkal, rendelőintézetekkel megkerülhető volt a területileg illetékes egészségügyi ellátás, és hálapénzzel a kívánt orvos is megvásárolható volt.

Érthető, hogy a Gombár Csaba vezette Korridor Politikai Kutatások Központja is az elsők között vette napirendjére az állam szerepének kérdését, miként az is, hogy a téma heves vitákat váltott ki. Az állam civilizációs szerepe mellett érvelő Ferge Zsuzsa értekezéséből átvett És mi lesz, ha nem lesz? címmel 1997-ben, a Helikon és a Korridor kiadásában megjelent tanulmánykötetben Gombár az állami felelősségvállalás mellett tette le a voksot. Mint írta, „a politikum által megformált társadalomban még mindig az állam az, amely a ma ismert demokratikus intézményei révén a társadalom egybentartására képes, az igazságosságra törő emberi akaratok számára azt a teret képes nyújtani, amelyben időleges kiegyenlítődések megfogalmazhatók és közelítően kivitelezhetők” (Merengések az államról, i. m. 58.). Jómagam akkoriban még a mainál jobban bíztam a piac gazdaságszervező erejében, és hittem abban, hogy az egyéni érdekek, kezdeményezések nyomán gyarapodó gazdaság, az egyéni felelősséggel és a szolidaritás elvén működő állami újraelosztással párosulva, mindenki számára élhetőbb viszonyokat teremt, mint amilyenre akár egy államszocialista, akár egy államkapitalista rendszer képes. A kötet Állam és pénzvilág című tanulmányában G. J. Stiglertől kölcsönvett mondattal jellemeztem prekoncepciómat: „nem amellett érvelek, hogy a közgazdászoknak a piac fogadatlan prókátoraivá kell válniuk; mindössze azt állítom, hogy elég, ha a vádat nem ők képviselik” (i. m. 121.).

Az azóta eltelt két évtizedben leginkább az arányok kérdésében bizonytalanodtam el: talán mégiscsak több vagy inkább jobban működő államra van szükség, hogy megfékezze a piac vadhajtásainak elburjánzását, és megakadályozza a rövidlátó érdekek túlsúlyának kialakulását. A 2008-as gazdasági világválság – az előző század nagy világégéséhez hasonlóan – újfent rámutatott arra, milyen veszélyekkel járhat, ha az önös egyéni érdekeket nem hatásosan korlátozza az állam. Csakhogy egyúttal az is kiderült, hogy az ilyen-olyan lobbik befolyása alatt álló és a választók megnyerése érdekében a gazdasági növekedést hajszoló kormányok szándékosan lazították fel a korábbi szigorúbb pénzügyi szabályokat. Vagyis az állam működtetői is vastagon felelősek a válság kialakulásáért, amely, mint azóta bebizonyosodott, a társadalmak alsó jövedelmi-vagyoni csoportjait sújtotta a legjobban, és ezzel tovább növelte a társadalmi egyenlőtlenségeket. A modern, jóléti piacgazdaságok „kiegyenlítő” állama láthatóan éppúgy nem tölti be a funkcióját, mint a szocialista rendszer „gondoskodó” állama.

Igazságosság és politikai stabilitás

Az utóbbi évek itthoni történései is mindinkább arról győznek meg, hogy még egy jobbára demokratikusan megválasztott kormány is működtetheti az államot ciklusokon át úgy, hogy fittyet hány a társadalmi igazságosság elvére. „Politikai stabilitás csak az igazságosság ügyes és okosan elfogadott adminisztrálásából következhet” – írta Gombár két évtizede a már idézett esszéjében. Az elmúlt tíz évben rég nem látott politikai stabilitás alakult ki országunkban, miközben aligha gondolhatjuk, hogy ez az igazságosság eszményének a talaján jött volna létre. Noha a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolására leginkább alkalmas oktatás és egészségügy területén is megerősödött az állam, ez nem az esélyegyenlőség növelése érdekében, hanem a hatalomkoncentrálás céljával történt. Közben az államosított oktatási rendszerből növekvő arányban menekítik ki gyerekeiket az alapítványi és magániskolákba az erre képes szülők, az egészségügyben pedig virágzó magánintézmények szolgálják ki a tehetősebb rétegeket. A mai erős állam olyan intézkedéseket is lenyomott a magyar társadalom torkán, mint a szolidaritás elvét elvető egykulcsos (egyúttal a legalsó sáv adómentességét is megszűntető) jövedelemadó. A régmúlt ideológiáiból felmelegítette a „munkaalapú” társadalom eszményét, amelynek jegyében az elvileg a kiegyenlítődést szolgáló jövedelem-újraelosztást (köztük a többgyerekes családoknak járó kedvezményeket) is mindinkább a munkajövedelmekhez kapcsolta, miközben elsorvasztotta az alanyi jogon járó családi pótlékot és más szociális juttatásokat.

Bár a hatalom megtartásához bizonyosan hozzájárul, feltehetően elsősorban nem a megumbuldált választási szisztéma és a jórészt kisajátított média, és még csak nem is a megfélemlítés játssza a főszerepet abban, hogy az államnak kiszolgáltatottak körében és a kisebb településeken a társadalom meglepően nagy hányada, beleéértve a semmibe vett, esetenként az „árok szélén hagyott” emberek jelentős részét is, rendre bizalmat szavaz a társadalmi igazságosságot aligha szolgáló rendszernek. Ebben még a kiváltságosok alig palástolt, gátlástalan harácsolása sem zavarja őket. A Fidesznek 52 százalékos abszolút többséget hozó EP-választásra csodálkozik rá Rév István annak fényében, hogy a kormánypárt alig tízéves regnálása során a száz leggazdagabb magyar vagyonának becsült összértéke majd’ háromszorosára nőtt, és csak az utóbbi években megjelent újsütetű, kormányközeli, két tucat dúsgazdag ember (köztük a miniszterelnök veje) becsült vagyona meghaladja a 900 milliárd forintot (Magyarország az EP-választás után, Magyar Narancs, 2019. máj. 30.)...


A FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEM LIBERÁLIS, KONZERVATÍV ÉS BALOLDALI OLVASATAI

MÉRCE
Szerző: MARIKOVSZKY ANDREA
2019.09.29.


2006 óta rendezik meg évente egyre több helyen – Európa szinte minden országában – a feltétel nélküli alapjövedelem világhetét. Nálunk ehhez a civil kezdeményezéshez az idén is, mint ahogy alapítása, 2013 óta, az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület rendezésében létrehozott eseménnyel kapcsolódtunk.

Magyarországon két párt programjában szerepel a feltétel nélküli alapjövedelem (FNA): a Párbeszéd Magyarországért és az Európai Baloldal – Munkáspárt 2006 pártokéban. Különféle formában megjelennek az ellenzéki fórumokon, pártprogramokban az újraelosztás kérdéséhez csatolva az FNA variánsai, részelemei, és számos publikáció született az elmúlt években, amely részletesen tárgyalja az FNA által felvetett kérdéseket, a megvalósíthatóságra is részletekbe menően keresve választ...

KÖZPÉNZESŐ HULLIK A NER SZÁLLODÁSAIRA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PAPP ZSOLT
2019.09.30.


A Magyar Turisztikai Ügynökség 42 milliárd forint állami támogatást osztott szét a magyar szállodás szakmában. Egymilliárdnál többet csak a NER-oligarchák kaphattak.

Az elmúlt napokban sorra jelennek meg az elektronikus közbeszerzési értesítőben azok szállodafejlesztési beruházáshoz kapcsolódó pályázatok, amelyeket a boldog tulajdonos-beruházók a Rogán Antal miniszter felügyelete alatt működő Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) nyert kisebb-nagyobb, de inkább nagyobb összegből finanszíroznak. A döntések nehezen áttekinthetőek, a több száz pályázó névsorát az MTÜ egyetlen elektronikus dokumentumban tette közzé a honlapján. A nyertesek többsége jellemzően 10-20 millió forintos állami támogatás kapott, általában panziófejlesztésre, boldogabbak már százmilliós komoly pénzeknek örülhetnek, ám milliárdos állami ingyenpénzt alig néhányan érdemeltek ki – ők viszont ezer szállal kötődnek a NER elitjéhez, illetve részei a „nemzeti burzsoáziának”. 

A milliárdos támogatást elnyert pályázatok közös ismertetője, hogy ezeket a pénzeket egy-két éve létező, jellemzően pesti belvárosban bejegyzett projektcégek nyerték, ám a tulajdonosi körben szinte mindig megbúvik egy-egy közismert név. Legutóbb épp az OTP Bank Nyrt. hirdetménye jelent meg uniós közbeszerzési értesítőben, amelyben a bank beruházót keresett balatonszemesi céges üdülőjük felújításhoz. Ugyanis nemcsak a NER- milliárdosok, de Magyarország piacvezető bankja is pályázott állami támogatásra, az MTÜ pedig 536 millió forinttal segítette ki az adófizetők pénzéből az évi egymilliárd eurós nyereséget termelő pénzintézetet a vállalati hotel kipofozásban. 

Az OTP így is csak szerény félmilliárdot kapott, nem úgy a milliárdos NER-lovagok, akik megérezve a kor szelét, épp hirtelen szállodaépítésbe kezdenek, hiszen most erre oszt az állam ingyenpénzt. A legnagyobb, 2,99 milliárd forintos támogatást a jó nevű, már-már közismert TCSV (Tokaj Csurgó Völgy) Ingatlanfejlesztő Kft. nyerte el. A cég mögött a még jobb nevű DLHG Invest Zrt. található, amelynek tulajdonosa Kante Awa. A hölgy annak a Nagy Rózának a lánya, aki Matolcsy György korábbi nemzetgazdasági miniszter közigazgatási államtitkára volt, de követte őt a jegybankba is. Bár a NER kötődés egyértelmű Kante Awa esetében, a hölgy férjének és tulajdonostársának Szepesi Richárdnak a neve jól cseng a hazai szállodaiparban – hiszen többek között a tulajdonosa a felsőtárkányi Bambara Hotelnek. E tulajdonosi kör nemcsak ezt az egy támogatást kapja, de további 2,99 milliárdot könyvelhetnek el a szántódi „BalaLand Hotel – családi szálloda a Balaton közepén„ című projektünkre –, az MTÜ adatsora szerint. A BalaLand közbeszezési eljárási felhívása szintén a héten jelent meg...

A ZAVAROS KOMMUNIKÁCIÓ MIATT NEM TUDNI, MI A FIDESZ ÁLLÁSPONTJA A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁSRÓL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.09.29.


A Fidesz politikusai naponta bizonyítják be, hogy fogalmuk sincs arról, mi zajlik a világban. Fél szemmel azt lesik, mit mond a főnökük, a másikkal pedig a kezükben tartott utasításokat böngészik, melyek frissen érkeztek az agitációs és propagandaközpontból. Nem csoda tehát, hogy sületlenségeket mondanak a klímaváltozásról, hiszen maga a párt is tanácstalan olyankor, amikor kész tényeket kell meghazudtolniuk.

Gulyás Gergely politikai teljesítményét látva sokan visszasírják elődjét, Lázár Jánost. A hódmezővásárhelyi politikusban legalább volt némi kreativitás, amikor fontos kérdésekről faggatták az újságírók, és nemegyszer kellett rögtönöznie a nagy plénum előtt. Gulyás azonban egy olyan robothoz hasonlít, melyet évekre előre beprogramoztak, így amikor aktuális kérdésekről faggatják, a pártközpont által hetekkel korábban kiadott mantrát hajtogatja akkor is, amikor ezzel nevetségessé válik...

AZ ADOMÁNY

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2019.09.29.


Most kicsit előtérbe került a téma a beteg kisfiúnak gyorsan összegyűlő 700 millió forint kapcsán. Sokan elemzik, találgatják, hogy sikerült ez, máskor miért nem, stb. 

Mi is zömében adományokból tartjuk fenn az egész Igazgyöngyöt, a művészeti iskolára kapunk állami támogatást, amit meg kell pótolnunk, és ami a tevékenységünk, költségvetésünk harmadát jelenti. A többi az 1%, néhány céges és külföldi pályázat, és a szociálisan érzékeny emberek adománya. No meg ott a társadalmi vállalkozásunk, ami bár szépen fejlődik, és produkál bevételt, de messze van attól, hogy eltartsa magát.

Ezért aztán az adománygyűjtésben sok megtapasztalásunk van, tanuljuk is folyamatosan, hogy lehetne jobban, célzottabb üzenetekkel, kiszámíthatóbban, hosszabb elköteleződést kiváltani. Azt hiszem, elég jó tapasztalatokkal bírunk az adományozási kultúránkról is, ami minden, a szolidaritás kiteljesedését akadályozó hatások ellenére szerintem mégiscsak fejlődik.

57 írás van már erről (https://szocio.atlatszo.hu/ ), amiben sokféle területen és sokféle viszonyulásban írom le a tapasztalatainkat. Sokan jeleznek vissza, hogy hasznos ez, mert ők maguk sem így vélekedtek eddig arról, mi hasznos és mi nem.

Érdekes egybeesése volt a 700 milliós adomány gyűjtésnek nálam egy másik beszélgetéssel. Egy segíteni akaró baráti társaság keresett meg nemrég, és egy rövidke találkozáson elmesélték, mit szeretnének, én meg elmondtam, minek van realitása. Aztán a héten kerestek újra, egyrészt a nekem az ilyen beszélgetések után a már megszokott kérdéssel, hogy tudok-e a fővároshoz közeli terepet, szervezetet, mert mi túlságosan messze vagyunk a rendszeresre tervezett segítségnyújtáshoz, másrészt egy érdekes eszmefuttatással, amit most össze tudok kapcsolni ezzel a sikeres akcióval.

Akivel beszéltem, elmondta, hogy ők akkor érezték át igazán az adományozást, és azóta is ezt az érzést keresik, mikor a menekülthullám idején a Keleti-pályaudvarra kimentek, és vittek mindent, amire szükség lehetett. Mindenki örült, hogy kaphatott, és ők is nagyon boldogok voltak, mert látható, rögtön megtapasztalható volt a hatás, a hála, ami bennük is növelte a jó érzést. Szóval, ők valami ilyesfélét keresnek azóta is.

Azt hiszem, ez mutatja pontosan az adományozásunk lélektanát. Sok ilyen tartalmú mondatot hallottam már: “Látni akarom, hogy jót teszek, azonnal, csak pozitívan, minden negatívumtól mentesen. Face to face. Segítő szervezetek kíméljenek. Konkrét személyt akarok, aki bajban van, és aki boldog lesz attól, hogy én, aki erre érzékeny vagyok, felé fordultam, és segítettem neki. Én akarom megélni az adományozás élményét, mert én adom.”

Ezt szerintem nagyon sokan így élik meg, nincs ezzel semmi gondom. Kevesen vannak akik ezeket az érzéseket közvetetten is meg tudják élni, pl. egy segítő szervezet támogatásával. Amit nyilván nehezít az, hogy még mindig nagyon kevesen vagyunk, akik vállalják az átláthatóságot, pedig erre is van már út, az Etikus Adománygyűjtő Szervezet minősítést meg lehet szerezni. ( http://www.atlathatosag.eu/ )

Ezekért az érzésekért kapcsolódnak beteg gyerekekhez, váratlan tragédiát elszenvedett családokhoz a segíteni akarók, mert ott azonnali a visszacsatolás. Ezért nehezebb pl. a gyerekszegénység elleni küzdelemhez adományozókat találni, mert itt nehéz tisztán és gyorsan felmutatni ezt az érzést. A személyes megtapasztalás itt tele van az adományozó számára negatívan megélt helyzetekkel, ugyanis nem ezt várta. Mert “nem köszönte meg rendesen, nem látszott, hogy örült neki, még többet akart”, stb. Ráadásul, ha hosszabb távú a dolog, bejön folyamatában más is. Az adományozó elvár olyan dolgokat, ami az ő szocializációja, értékrendje szempontjából jogos, ám a generációs szegénységben nem értelmezhető. “nem tanul elég jól, nem becsüli, amit kap, nem elég szorgalmas”, stb.

És akkor még csak azokra a pontokra mutattam rá, ami közvetlenül a gyerekhez, és kevésbé a mélyszegénységben élő családhoz kapcsolható. Mert pl. az iskolaszer, gyerekgyógyszer esetében az adományozók nagy százaléka a szülő felelősségét előbbre helyezi, mint azt a kérdést, hogy vajon miért vannak abban az élethelyzetben, és az egész rögtön egy hibáztató, vádló attitűd lesz. Ma pedig ennek nagy beágyazottsága lett a társadalmunkban.

De egy súlyosan beteg gyerek mindettől függetleníthető. Ott csak ő van, és a család számára a meggyógyításához irreálisan magas összeg. Ebbe minden érzékeny ember gond nélkül bele tud állni.

Persze a sikerben vannak más tényezők is. A napi pörgetése az ügynek, a közfigyelem fenntartása, az, hogy ebbe hány új ember száll bele, milyen kapcsolatrendszerrel, kiket megszólítva. Mondhatnám úgy is, hogy mekkora hullámokat képes vetni az ügy, milyen hálózatokat ér el. Pontosan látszik ez most a gyerekgyógyszer-gyűjtésünkön, ( http://koszpenz.ketfarkukutya.com/ ) az első három napon 100-100 ezerrel nőtt az ötezer forintos egységekre bontott támogatás, azóta éppen csak csordogál…feltehetően, mert elértük, akiket el tudtunk, és újak a körbe nem igazán futnak be.

Az, hogy kik viszik tovább az ügyet, és milyen kapcsolatrendszerben, nagyon sokat nyom a latba. Aztán az újaknál ugyanolyan lélektani helyzetekben kezd el élni, mint amiket fentebb leírtam. No, persze nem zárható ki a politika sem. Az a légkör, ami most van, annak mindenképp volt hatása erre a gyűjtésre.

Szerintem nincs értelme mérlegre tenni ezt az adománygyűjtést. Sem azokat, akik adtak, sem azokat, akik gyűjtöttek. Sem az összeget. Tanulmányozni persze lehet, hogy vajon miért lett többszöröse a legnagyobb, egyházakhoz is kötődő, hirdetések tömegével megtámogatott karácsonyi gyűjtéseknek. Ennek is megvannak a maga törvényszerűségei biztosan. Talán azokból is sok elem van benne, amit fentebb írtam. Az ügy érzelmi fokának, az ember nárcisztikus énjének, a kapcsolatrendszernek, az egyszerű, egylépéses üzenetnek.Talán másnak is, ami a háttérben zajlott, és ami nem kerül a nyilvánosság elé soha. Ezt talán csak egy Barabási Albert László tudná kikutatni…:)

Sokszor írom le, hogy én érzem, az emberek segítőkészek, odafordulók. Mi ezt naponta megtapasztaljuk. És próbáljuk úgy vinni tovább ezt az egész ügyet, hogy pozitívan hasson mindenkire. Azokra is, akikre irányul, és azokra is, akik a segítségüket ajánlják ehhez.

Persze baromi nehéz ezt pozitív ívben tartani. De muszáj. Mert tudjuk azt is, hogy milyen erővel kapaszkodnak össze a negatív hatások, és nyomnak el, minden mást. Manapság ezek valahogy nyerésre állnak. Pedig mennyivel könnyebb lenne, ha az energiánkkal nem a negatívumokat táplálnánk, hanem a pozitívumokat.

A KÖRÜBELÜ’ TITKÁRA LETT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.09.30.


Drága, jó dédi – családi legendáriumban Ómama – ücsörgött a dunna alatt, amikor én még kis srác voltam, tehát ide s tova a holocénban, szóval ücsörgött a ciha közt, hogy alig is látszott ki belőle. Álla alatt gondosan megcsomózva a kendője, rajta az okuláré, és olvasgatta az MSZMP megyei titkársága és a megyei tanács közös lapját, míg az aprónépek körötte sivalkodtak. Én is. Tessenek elképzelni, ahogyan kantáros rövidgatyában sivalkodok.

Egy ponton megakadt a dédi a lap tanulmányozásában, hiátusok támadtak az ismereteiben, és az aprónépnek szegezte a kérdést, mi is az a KB. Körülbelül, vágtuk rá, mire ő mindent megértett, és fölolvasta nekünk legfrissebb, az MSZMP megyei titkársága és a megyei tanács közös lapjából nyert ismereteit, miszerint Kádár János ismét a körübelü’ titkára lett. Kerek volt a világ, Kádár János mindig is a körübelü’ titkára volt, amióta aprónépként sivalkodott az ember, és úgy tűnt, az is marad örökre, illetve, míg a világ s még két nap.

Azt akkor még nem tudtam, csak Lengyel László Magyar alakok című könyvének olvasásakor – ez is milyen rég volt, a francba – tudatosodott bennem, hogy a magyar társadalomban vannak ilyen beágyazódások az újkorban. Évtizedekig regnáló figurák az ország élén, amitől azok a korok aztán izmusok lesznek, horthyzmus, kádárizmus, és most orbánizmus, aki névadó alak most telepszik bele be az idők végeztéig a mai kis sivalkodó aprónépek tudatába, és a mai dédik is olvassák a Fidesz megyei lapjában, hogy Orbán Viktor újra a Fidesz elnöke lett.

Semmi sem változott, vagy csak körbefordult. A mai sivalkodó aprónépek, de már a nagyobbacskák sem ismernek mást. Ha úgy vesszük, hogy az ember olyan három éves korában kezd el eszmélkedni, akkor a mai tizenkét évesek ebben nőttek fel, ebben jártak migráncsnézőbe a határra, ebben imádkoztak a parlamentben, és ebben lépnek egymásra a talpaik templomba menet. A szavazókorba lépők is csupán kilencek voltak az orbánizmus kezdetén, még pár év, és az emléke is elvész annak, hogy volt vagy lehetne másmilyen is az ország...

AZ OKTATÁS LEVÁGOTT ÁGAI. MEGKOPASZÍTOTTA ORBÁN ÉS A MŰVELETLEN, PÉNZES ELIT A MAGYAR TUDÁSFÁT. KI IS DŐL AZ GYÖKERESTÜL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.09.29.


...Szeretem az őszt. Meg az almát. Hozott a szomszédasszonyom a kertjéből pirosas, bordós, friss, ropogós almát. Ebben benne van az egész évszak: talán kicsit savanyú, talán édes, talán kesernyés. A szomszédom kertjében edződött Jonatánok bírják a magyar klímát. Amúgy nem. Nem is lehet kapni a boltokban. Évekkel ezelőtt kivágták a fákat, kicserélték korszerűbb fajtákra. Azt nem igazán értem, mi a korszerűbb fajta, mert ha évtizedekig jó volt, akkor ebben a korszerű mezőgazdaságú országban miért nem tudtak megbirkózni további termesztésükkel. Nem kellene mindent kiirtani, ami jó volt. Soha sehol senkinek.

Értem én, hogy ma már Nyugat-Európa az édesebb ízű almákat részesíti előnyben; azt viszont nem, hogy sírnak-rínak a gazdák, mert ez az almafajta nagyon érzékeny. Állítólag eltarthatósága sem előnyös, mert ma már piaci elvárás, hogy az alma akár tizenkét hónapon keresztül jó minőségű maradjon. Ez nem nagyon lehet igaz, mert bármilyen almafajtából bespájzol az ember, az egy idő után megpuhul, megráncosodik, elveszíti legényes tartását. A szomszédasszony almája finom.

Szép őszünk van. Utazni is élvezetesebb. Ha már Orbán kormánya nem volt kegyes, az időjárás igen, azokhoz a diákokhoz, akik Bécsbe mentek. Több százan indultak el a budapesti kollégiumból, ők már az új bécsi campuson kezdik meg a félévet; azok pedig, akik még a lex CEU előtt kezdték meg tanulmányaikat, maradhatnak Budapesten. A tanárok közül sokan ingáznak majd a két város között. Mint ismert, a CEU saját bevallása szerint teljesítette a lex CEU-ként ismert törvény által rárótt kötelezettségeit, de a kormány nem vizsgálta őket, sőt azt is letagadta, hogy ilyen dolga lenne. Ami nekik nem fontos, azt nem szokták akarni.

Nyoma veszik a világ egyik legelismertebb egyetemének, úgy járunk, mint a kivágott almafákkal. A különbség mégis óriási, mert ez az alul művelt kormány a tudás fájából vágott le egy egészséges darabot. Útjukban állt, eltüntették. Nem a diákokkal szúrtak ki, hiszen Bécs nem a világ vége, oda el lehet buszozni, vonatozni. Az azonban a világ szégyene, amit Palkovicsék tettek. Amit ők itthon elcsesztek, abból másutt várat építenek. Tudás várat.

Még mindig süt a Nap. Szép ez az ősz. Európában is. Tudják, látják, érzik a magyar tudósok. Orbánék a nagy fáról az ő águkat is lenyesték: a kormány-MTA háborúban a tudomány lett a vesztes. Úgy vették el az akadémiai kutatóintézeteket a Magyar Tudományos Akadémiától, hogy logikus választ soha nem adtak a miértre. Sem tanulmányok, sem mérések nem bizonyították azt, hogy kell a kiszervezés. Csak. Államilag újabb tudás csonkolás történt.

És ebben a katasztrófahelyzetben van, aki már külföldre ment, mások már tervezik hogy munkájukat külföldön folytatják. Elszakadt a kötél. Orbán döntése után. Tárt karokkal várják őket Európában, a tengeren túl. Pályáznak, nyernek, és elmennek. Félő, hogy egy teljes tudósnemzedéket elveszít Magyarország.

Szép ősz van. Hullanak a fákról a levelek. Egyre több a csupasz ág. Hallom a kakukk közpénzlopó rádióban azt a roma fiatalasszonyt, akinek családjával együtt sikerült a putriból élhető kis házba költöznie: pályáztak, és elnyerték a méltóbb élet lehetőségét maguknak. Olyan csodaként beszélt a kétgyermekes anyuka az új otthonukról, mintha még mindig álmodna. De nem. Valóság ez. Meséli, gyakran visszamegy régi lakhelyére, a cigánysorra – szereti az embereket ott. A gyerekeket sajnálja, mert kevés esélyük van arra, hogy segítség nélkül tanuljanak. A szülők többsége nem iskolázott. Alsó tagozatban még megélnek ezek a gyerekek abból, amit az órán hallanak. Felsőben már le kellene ülni otthon, megtanulni a leckét. Csak nincs hova, és nincs, aki segítsen nekik. Elveszíti vonzását a tanulás. Lemorzsolódnak. Együtt várja a család, hogy végre hadra fogható legyen a gyerek – ha tud, dolgozzon vagy otthon segítsen. Újabb ág szakad le a fáról, illetve vágja ki a magyar orbáni oktatási rendszer. A legfontosabb darab esik le a földre, ahonnan a jóisten sem emeli már fel a kicsiket. Csak nagyon kevés kivétellel. Ennek az elkorhadt ágnak már nem lesz gyümölcse. Jövője sem.

Hiába hőbörögnek Orbánék, és akarják, ha akarják, nyugtatni a lelkiismeretüket, az egész roma politikájuk becsődölt. Már akkor, amikor az EU soros elnökeiként uniós roma stratégiát dolgoztak ki. Amit az Európai Bizottság el is fogadott. Csak nálunk nem lett kötelező megvalósítani, mert megint sokkal fontosabb volt egy jó emberüket ennek okán helyzetbe hozni. Lopás lett a vége – korrupció és aljasság a köbön. Farkas Flóriánnal. Bűne sok. A Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet elnökeként 2014-ben ötmilliárd forintnyi uniós forrást használhatott volna fel roma származású munkanélküliek álláshoz segítésére.

Nem munka, nem felzárkóztatás lett belőle, hanem 200 millió forintért irodaház, tíz használt, bérbe vett gépkocsi fél évre, darabonként 3 millió forintért. Vettek irodabútorokat bruttó 31 millió és informatikai eszközöket bruttó 21 millió forintért. Irodafelújításra 26 millió ment el, két tanulmányra 50 millió forint.

Egy évvel azután mondott le pozíciójáról, hogy a program körüli 1,6 milliárdos csalásgyanú miatt a hatóságok nyomozást rendeltek el. Az ügynek tavaly még nem volt gyanúsítottja(?): Farkas Flóriánt sem hallgatták meg, pedig ő írta alá a szerződések legnagyobb részét...

ORBÁN MEGÜZENTE A NYUGATNAK, MI A VELE VALÓ KIEGYEZÉS FELTÉTELE

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2019.09.29.


...Orbán az együttműködés feltételeit is megnevezte:

- Az EU-nak el kell fogadni a keleti és a magyar berendezkedést,
- Fel kell hagyniuk az államaink és kormányaink elleni nyílt támadásokkal.

"Nem vagyunk hajlandóan uniós pénzből finanszírozni a velünk ellenséges Soros-féle álcivil szervezetek garmadáját, mi nem küldünk hozzájuk efféle politikai aktivistákat, hát ők is vigyék haza Közép-Európából a sajátjaikat."

Orbán szerint az EU-nak fel kell hagyni a kormányok elleni a rejtett akciókkal, és nem juttathatnak hatalomba pártokat ilyen eszközökkel.

"Ibizából egy is elég volt."

Az unió költségvetése nem arra való, hogy a liberálisoknak tetsző csapatokat, médiumokat finanszírozzák, tüntetőket, aktivistákat képezzenek ki, és vessenek be nálunk – mondta Orbán, aki szerint Macedónia instabilitásáért, Románia bajaiért is a rejtett beavatkozás a felelős, Washington és Brüsszel liberális hálózati jelentik a legnagyobb veszélyt a közép-európai térség békés nyugodt életére. “Politikai trükkökkel és fake news hálózatok tucatjaival kell szembe néznünk” – sorolta Orbán, aki szerint Európa “egybentartása” azon múlik, hogy ezek a “beavatkozási kísérletek” elszűnnek-e.

A nyugati kormányoknak küldött üzenet mellet a miniszterelnök belföldre is üzent.

Szerinte például azért kell a nagyvárosok polgárainak is a Fideszre szavazni, mert ő ugyan megvétózza az uniós kvótaterveket, de a következő lépésként a nagyvárosok vezetőivel fognak majd tárgyalni. Szerinte Szeged lesz az első számú betelepítési célpont.

Orbán nem fukarkodott a jelzőkkel a Fidesz méltatásánál. Az ország legrégibb hagyományú és lelkiségű pártja szerinte új rendszerváltást hajtott végre.

Az eredmények közé sorolta, hogy egy valódi, működő államelméleti modellt, egy magyar kereszténydemokrata államot hozott létre. „Demokrácia igen, liberalizmus nem!”

Az első rendszerváltás a szovjet világ megszüntetése volt. A második – szerinte – keresztény rendszerváltás is volt.

A beszédben többször kitért arra, hogy szerinte a szocialisták nem értik, hogy milyen szerencséjük volt, hogy „ép bőrrel megúszták” az előző ciklusokat. Orbán kijelentette, hogy csak a Fideszen múlott, hogy az utcai forradalom helyett az alkotmányos utat választották.

A megválasztásával kapcsolatban elmondta, jó oka volt arra, hogy most ne álljon elő a személyi változás javaslatával, bár a “kisködmönnek” lehetett volna új gazdája.

"Tudjátok, nálunk ökölszabály, ha valaki nagyon akar egy pozíciót, ha láthatóan eszi érte a fene, akkor azt semmiképpen nem kaphatja meg, mert a sóvárgás vége csak a bukás lehet."

Orbán szerint a legfontosabb szabály, hogy a pártban munkát osztanak, nem pozíciót, és nem hatalmat. Kijelentette: most nagyon örül, hogy erre a munkára megválasztották, mert „most jön a java, az igazán nagy dolgok most jönnek, és ebből semmiképp sem szeretne kimaradni”...

SZABAD SZEMMEL: VARGA JUDIT SZERINT TÚLLIHEGIK A JOGÁLLAMOT, DE ÉRIK A SZANKCIÓ MAGYARORSZÁG ELLEN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.09.30.Financial Times 

A magyar igazságügyi miniszter újból támadta, hogy a jogállamiságtól függjön, visszafogják-e az uniós pénzeket bizonyos tagállamok esetében. Varga Judit azzal érvelt, hogy a rendszer igencsak megosztaná a szervezetet. Ráadásul nem lehet pontosan meghatározni a feltételeket, így az elképzelés csak fokozná a jogi bizonytalanságot az egész EU-ban. Arról nem beszélve, hogy túl nagy mérlegelési lehetőséget adna a Bizottságnak, jóllehet erre az uniós alapszerződések nem adnak módot. Jelen állás szerint ha egy kormány nem ért egyet az alapok bizonyos hányadának megvonásával, akkor csak négyötödös többség felmutatásával tudna változást kicsikarni. Szerinte túllihegik a jogállamot, azzal inkább jogi, nem pedig politikai alapokon kellene foglalkozni. A politikus bízik abban, hogy az év végére véget érhet a vita az EU-val. Varga Judit úgy látja, hogy jó pár tagország már belefáradt a jogállami paláverbe, és a patthelyzet éket ver Kelet-Európa, illetve a többiek közé. A miniszter az interjúban képtelenségnek minősítette a 7-es paragrafus alapján indult eljárást, de azt is, hogy annak hónapokon belül bármiféle eredménye volna. Arra is kitért, hogy az egész ügy csak megszilárdította Orbán Viktor hazai támogatását, érzelmi alapokon mozgósította a hatalom mellett, és nem csupán Magyarországon, hanem az egész régióban. Merthogy itt boszorkányüldözés folyik. A lap ennél a pontnál idézi, amit a kormányfő a Fidesz tegnapi kongresszusán mondott, nevezetesen hogy ez a mi országunk, a mi életünk és arról csakis a magyarok határozhatnak. A magyar ügy próbakő lesz, mármint hogy a tagállamok mennyire hajlandók időt áldozni, illetve kockáztatják a belső összecsapásokat, amennyiben erősen nyomulnak ebben a kérdésben. Főként ha a magyar fél pontot akar tenni a dolgok végére és kapható bizonyos, korlátozott engedményekre. Varga megismételte, hogy az EP csak azért kezdeményezett – igazságtalan – vizsgálatot az ország ellen, mert az nem támogatja a bevándorlást. Szerinte a tranzitövezetben lévő menedékkérők nem fordulnának a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz, ha bizonyos civilek nem adnák alájuk a lovat. Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke erre úgy reagált, hogy gyalázatos, ami a két zónában zajlik, hiszen többektől megvonják az élelmiszert. De ha a hatalomnak nem tetszik a tiltakozás, akkor még mindig megteheti, hogy elkezdi alkalmazni az emberi jogi normákat. Hegedűs Dániel, Berlinben dolgozó elemző azt mondja, ha lezárnák az eljárást a 7-es cikkely alapján, az nagy jelképes győzelem volna a magyar kormány számára, egyben csapás a hazai politikai és civil ellenzéknek. Mert elismerné, hogy helyes volt mindaz, ami 2010 óta történt Magyarországon.

A finn kormányfő azt közölte: Magyarországot és Lengyelországot is ideszámítva egyetlen tagállam sem utasítja közvetlenül, hogy a következő hosszú távú pénzügyi időszakban a demokratikus normák betartásától tegyék függővé az EU-s támogatásokat. Rinne hozzátette, hogy a hétéves költségvetéssel, amely jövőre lép életbe, senkit sem kívánnak a falhoz állítani. (Hanem megvédeni az embereket az elveket be nem tartó önkényuralomtól, fejtette ki a Reutersnek – a szerk. megj.) A jelentés felidézi, hogy Budapest és Varsó idáig hevesen ellenezte az elképzelést. Finnország az unió soros elnökeként azonban igen nagy fontosságot tulajdonít a két kérdés kapcsolásának és ez feszültséghez vezetett főként a magyar kormánnyal, amely ellen, a lengyelekhez hasonlóan, jogállami eljárás van folyamatban. A finn vezető egyébként ma Prága után Budapestre látogat, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon, miután az visszaérkezik Chirac temetéséről.

A finn miniszterelnök a lapnak is megerősítette, hogy egyetértés alakult ki az ügyben az unión belül, miként kössék össze a szervezet által folyósított szerkezeti és egyéb támogatásokat a jogállam tiszteletben tartásával. A kérdés kiemelt fontosságát azzal magyarázta, hogy ha valamely tagország megszegi ezeket az elveket, az az egész EU-t sodorja veszélybe. A Bizottság ezért helyezkedik nagyon szigorú álláspontra ez ügyben. A vita nem Magyarország, Lengyelország vagy bárki más ellen irányul, a célja az, hogy megvédje a közösséget – mutatott rá Rinne. Azt is fontosnak nevezte, hogy megoldja a nézeteltéréseket a karbonsemleges klímacélok kapcsán. Ennek érdekében – tette hozzá a politikus – segíteni kell azoknak a kormányoknak, amelyek országa erősen függ pl. a szénenergiától. Szerinte a szolidaritás révén a már a következő hónapokban egyetértésre lehet jutni a 2050-re tervezett célkitűzésekről. A politikus a migrációt tartja a legfogasabb kérdésnek a következő hosszú távú uniós költségvetésről zajló tárgyalásokon, miután bizonyos tagok ellenállnak a kötelező kvótáknak. Reméli, hogy a múlt héten született máltai, ötoldalú ideiglenes megállapodás révén az új Bizottság új javaslatot tud letenni az asztalra...