2021. október 19., kedd

ORBÁN VIKTOR KIHÍVÓJA: MÁRKI-ZAY PÉTER

YOUTUBE
Szerző: POTTYONDY EDINA
2021.10.19.Ajánlom ezt a videót azon baloldali és liberális barátaimnak, akiket az elmúlt hetekben azért ért inzultus, mert nem akartak a DK jelöltjére szavazni. 


SZIJJÁRTÓ A PÁRHUZAMOS VALÓSÁGRÓL TÁJÉKOZTATOTT – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA.HU
2021.10.19.


Úgy tűnik, Josep Borrell és Szijjártó Péter nem ugyanabban a teremben ült


A lap meghallgatta az EU külügyminiszteri találkozója kapcsán a külügyi főképviselő és a magyar tárcavezető beszámolóját.

Milliókba fájnak Szijjártó helikopterezései, de egy fillért sem fizet érte

Minimum 1,3 millió forintot kellett volna fizetnie piaci bérlés esetén Szijjártó Péternek azért, hogy a rendőrség szolgálati helikopterével sietett az április 28-ai kormányülésre Budapestre Békéscsabáról.

A világ vezető lapjába szánták, végül egy öregedéstudományi folyóiratban jelent meg Merkelyék országos kutatása

A H-UNCOVER névre keresztelt kutatás több mint egymilliárd forint állami támogatással készült négy orvosi egyetem részvételével.

Állami cég kormánytisztviselője toborzott résztvevőket a Békemenetre munkaidőben

Miért is akarja a Fidesz lemondatni Márki-Zayt a polgármesterségről…? Az ügy a Belügyminisztériumnak is kínos volt (vö. lebukás), mert a kormánytisztviselő szolgálati jogviszonyát megszüntették.

Nem a médiahatóság minősítette művészfilmmé az ElkXrtuk című filmet

Hanem a Miniszterelnökséghez tartozó Nemzeti Filmiroda…

Bicske jegyzője nem tudja, ki a város polgármestere

Másfél hónapja próbálkozik azzal Molnár Dániel bicskei momentumos önkormányzati képviselő, hogy megismerhesse a fideszes polgármester, Bálint Istvánné vagyonnyilatkozatát.

A FÜGGŐLEGESEN STARTOLÓ MÁRKI-ZAY - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.10.19.


Magyarországnak erősítenie kell kapcsolatait az Európai Unióval, gazdaságát az euró bevezetését lehetővé tevő pályára kell állítania, és csatlakoznia kell az Európai Ügyészséghez a korrupció felszámolása érdekében - erről beszélt Márki-Zay Péter, az ellenzék megválasztott közös miniszterelnök-jelöltje a Reutersnek adott nyilatkozatában.

A londoni székhelyű Reuters pártkötődés nélküli politikai kívülállónak nevezi Márki-Zayt, aki az előválasztás megnyerése nyomán hat ellenzéki párt szövetségének az élén lesz Orbán Viktor miniszterelnök kihívója a jövő évi választásokon. A Reutersnek nyilatkozva elhatárolódott Orbántól, aki több mint egy évtizede van hatalmon, és feszültté tette viszonyát sok európai uniós vezetővel, különösen a demokratikus normák miatt.

A hírügynökség idézi a Márki-Zay által vasárnap este az ünneplő hívei előtt mondottakat is, miszerint Magyarországnak prioritásként kell kezelnie a külpolitikai irányváltást, ami nem csupán szimbolikus lépés. Orbán szoros kapcsolatai Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint Kínával és Törökországgal nem állnak összhangban az európai értékekkel - ismerteti a Reuters a 49 éves konzervatív politikus álláspontját.

A hírügynökség megszólaltatja Mujtaba Rahmant, az Eurázsia Csoport elnevezésű elemző műhely igazgatóját, aki most már csak mintegy 55 százalékos valószínűséget ad Orbán egyszerű többséget eredményező választási győzelmének, amit korábban még 65 százalékra tett, míg az ellenzéki szövetség győzelmi esélyeire 20 helyett 40 százalékos valószínűséget lát.

Márki-Zay a Reutersnek nyilatkozva valószínűtlennek mondta, hogy Magyarország 2026 előtt beléphessen a nemzeti fizetőeszköz árfolyamát az euróárfolyamtól szorosan függővé tevő, úgynevezett ERM-2 mechanizmusba, amely az euróövezethez való csatlakozás kötelező előfeltétele. Azt viszont kilátásba helyezte, hogy felülvizsgálná az Orbán által Oroszországgal megkötött paksi bővítési megállapodást, illetve a Budapest-Belgrád vasútvonal kínai projekt szerinti fejlesztéséről szóló egyezményt.

„Meg kell néznünk, hogy ezek az ügyletek magyar nemzeti érdekeket szolgálnak-e” - mondta Márki-Zay, és világossá tette, hogy nem ellenzi a nukleáris energia hasznosítását, de kifogásolja, hogy a projektet nem versenyeztetés eredményeként ítélték oda.

A svájci Neue Zürcher Zeitung bátor és egyben kockázatos választásnak nevezi, hogy a magyar ellenzék miniszterelnök-jelöltje Márki-Zay Péter lett, aki a lap szerint egyértelműen kevesebb támadási felületet kínál maga ellen, mint ami versenytársai esetében lett volna. A magyar ellenzék elégedett lehet, mert a hat párt heterogén szövetségének sikerült kijelölnie Orbán Viktor legígéretesebb kihívóját - írja a zürichi lap, és hozzáteszi: egyúttal a mozgósítás terén is nagy sikert értek el, hiszen az előválasztáson az ország összes választásra jogosultjának csaknem tíz százaléka részt vett, és kifejezte a változás iránti vágyát 11 év Fidesz-dominancia után.

Márki-Zay számára azonban a nagy népszerűség egyben felfokozott várakozásokat is jelent a Neue Zürcher Zeitung szerint.

A bécsi Der Standard azt emeli ki budapesti beszámolójában, hogy Márki-Zay meredeken felfelé ívelő pályán jutott el Orbán kihívójának a pozíciójába - Gregor Mayer tudósító a Senkrechtstarter, vagyis „függőlegesen startoló” kifejezést használja az előválasztás győztesére. A cikk kitér arra is, hogy az előválasztás első fordulójában második helyen végzett Karácsony Gergely arra hivatkozva lépett vissza a második fordulótól Márki-Zay javára, hogy szerinte a szociáldemokrata Dobrev Klára nem tudta volna legyőzni Orbánt, mert - idézem - „súlyos terhet cipel”, ő annak a Gyurcsány Ferencnek a felesége, aki továbbra is elfogadhatatlan sok Orbán-ellenes számára.

Márki-Zay Péterről a Der Standard egyebek közt azt írja, hogy konzervatív nézetei nem riasztóak az urbánus választók szemében, hiszen személyes értékrendjét nem feltétlenül kívánná az állami jogalkotás zsinórmértékévé tenni, így például el tudja képzelni a házasságot mindenki számára lehetővé tevő törvényi szabályozást.

A bécsi lap tudósítása felhívja a figyelmet arra is, hogy a hatpárti ellenzéki szövetség legerősebb ereje mindemellett a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció, amely az egyéni képviselőjelölti előválasztás kimenetele értelmében a 106 választókerület közül 32-ben indít jelöltet. A DK az egyetlen olyan ellenzéki párt, amely szerte az országban alapszervezetek és aktivisták kiépített hálózatával rendelkezik - teszi hozzá a Der Standard.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

„NAGYCSALÁDOS, TÖBB NYELVET TUD, EZ A FIDESZRE A LEGNAGYOBB VESZÉLY” – A 2018-AS SAJTÓKLUB MÁRKI-ZAY-RÓL, MEG MÉG NÉHÁNY TANULSÁG

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2021.10.18.


„Roppant érdekes, hogy nem egy olyan figura lett sikeres, aki korábban minden pozíciót elfoglalt a baloldalon, régi SZDSZ-es típus, hanem egy jobboldali ember, aki magát kereszténynek vallja, nagycsaládos, több nyelvet tud. Ez a Fideszre a legnagyobb veszély.” Újranéztük a Sajtóklub első Márki-Zay-győzelem utáni adását. Vélemény...

20K - HÚSZEZER EMBER AZ ORSZÁG TÍZEZER PONTJÁN EGY TELJES NAPON ÁT.

FACEBOOK
Szerző: BAJNAI GORDON
2021.10.18.


20000
Ennyi önkéntes kell ahhoz, hogy a 2022-es választásokon a szavazatszámláló bizottságok mindegyikében legyen nem-kormánypárti szavazóbiztos, garantálva ezzel, hogy a választás lebonyolításában – a későbbi eredménytől függetlenül – mindenki megbízzon.
Szeretnél az egyikük lenni?
Szeretnél TENNI a választás tisztaságáért, a magyar demokrácia jövőjéért?
Jelentkezz szavazatszámlálónak!

SENKINEK NEM ÉRDEKE A NYÍLT, ÉLES VITÁK KIALAKULÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.10.19.


„Márki-Zay Péternek nem csupán az ellenzéki pártok szervezeti erejére, hanem szavazóira is szüksége van ahhoz, hogy elegendő támogatást kapjon a közös lista” – mondta Mikecz Dániel, a Republikon Intézet vezető kutatója kérdésünkre, hogy hova vezethet az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás győztesének most bedobott ötlete egy hetedik frakció megalakítására. Elhúzódó tárgyalásokra számít. Mint mondja: egyik pártnak sem áll érdekében nyílt viták, konfliktusok kialakulása. Az október 23-i közös fellépés demonstrálhatja, hogy közös érdeknek tartják a sebek begyógyítását.


Ha nem is bombát robbantott, de azért megütközést keltő bejelentést tett Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának hétfői adásában. Ugyan már korábban is utalgatott hasonlóra, ám most a győzelme után más hangsúlyt kap az igénye arra, hogy legyen egy frakciójuk azoknak a civileknek is, akik nincsenek benne a hat ellenzéki párt egyikében sem. Igaz, azt is hozzátette, hogy egy pártfüggetlen miniszterelnök-jelöltnek minden frakció a sajátja kell, hogy legyen. Emellett azonban hangsúlyozta, hogy az első feladat nem más, mint az előválasztás okozta („remélhetőleg csak felületes”) sérülések begyógyítása.

A hetedik frakció alakításának igénye minden bizonnyal új konfliktusokat generál, hiszen a helyek végesek a közös listán, s a hatpárti megállapodásban – aminek kidolgozásában Márki-Zay nem vett részt – rögzítetteket kellene ismét kinyitnia a hat pártnak. Ez vajon hova vezethet, mi sülhet ki ebből? – kérdeztük Mikecz Dánielt...

KEVESEBB DOLGOZÓ TÖBBET TERMEL, EGY SOR ÁGAZATOT LESZÁLKÁSÍTOTT A JÁRVÁNY MAGYARORSZÁGON

G7.HU
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2021.10.19.


Korábban számos elemzés foglalkozott azzal, hogy a koronavírus-járvány első hulláma jelentős, egyes várakozások szerint bizonyos elemeiben tartós átrendeződést indított el a válságállóbb, illetve a fertőzésveszéllyel és lezárásokkal szemben kevésbé rugalmas gazdasági ágazatok között.

Hogy jobb képet kapjunk ezekről a hatásokról, végignéztük néhány olyan hazai szektor eredményének, foglalkoztatásának és termelékenységének (azaz az egy főre eső árbevételének) a változását, amelyeket a nemzetközi példák és iparági beszámolók szerint a legérzékenyebben érintett a 2020-as válság.

A Dun & Bradstreet Hungary üzleti adatszolgáltató által a rendelkezésünkre bocsátott foglalkoztatási és bevételi adatokból azt próbáltuk kihámozni, hogy a 2020-as év melyik ágazatokban mutatott jelentős változást a korábbi tendenciákhoz képest. Összesen 170 ágazat szerepelt a mintában, az ezekben tevékenykedő vállalkozások összlétszáma egymillió fő, a bevételük 42,6 ezer milliárd forint volt.

A mintában 113 olyan ágazat volt, ahol a foglalkoztatottak száma elérte az ezer főt. Ezek közül mindössze 12 esetében nőtt legalább egy százalékkal a létszám 2019-hez képest, további 7 szektorban stagnált a foglalkoztatás. Az összes többi szektor létszámcsökkenésen esett át a koronavírus idején. 2019-ben ugyanezen szektorok nagyságrendileg felében nőtt, felében csökkent a létszám.

A vállalkozások száma is nagyot esett. Az 50 fő alatti aktív vállalatok száma az adott szektorokban 6,7, az 50-250 fő közötti vállalkozásoké 7,3, a 250 fő feletti létszámú cégeké 11,5 százalékos mínuszt mutatott. Bár a kis- és középvállalatok számának csökkenése a korábbi évekre is jellemző volt, a nagyvállalatok száma növekedő pályán állt a válság előtt.

Ezzel együtt a 113 ágazatból 48-ban nőtt a vállalatok összesített bevétele; az egy főre eső árbevétel pedig a szektorok többségében, 73 esetben emelkedett...

HARASZTI MIKLÓS: VAN KÖZÉP EBBEN AZ ORSZÁGBAN

KLIKKTV
Szerző: KlikkTV
2021.10.18.


Az volt Orbán Viktor terve, hogy abszolút szakadékot ásson középre” – mondta a Klikk TV Tíz című műsorának vendégeként az író, volt liberális képviselő, aki szerint az „ellenzék leváltása” szlogen sokaknak szimpatikus lehet, mert végre nem az „Orbán-Gyurcsány libikókát” kell figyelniük minden választás alkalmával.

A hasznos szavazattal, a visszalépéssel és azzal, hogy Márki-Zay – néha provokatívan, megkóstolva a baloldali türelmét – mondja azokat a hívószavakat, amelyektől azt várja, hogy megértik az emberek, hogy van közép ebben az országban” – fogalmazott Haraszti Miklós.

Korábban a liberális párttal, az SZDSZ-szel pusztult el a közép ebben az országban. Most más módon, de Márki-Zay Péter mozgalma újrateremtheti ezt” – tette hozzá Haraszti.

AZ EMBER, AKIT NEM VETTEK ELÉG KOMOLYAN, DE MOST MÁR MINDENKI RÁ FIGYEL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.10.18.


Viharos előválasztási finálé, meglepő eredmény, éledező ellenzéki remények. Valahogy így lehetne röviden összefoglalni az utóbbi napok legfontosabb belpolitikai eseményeit. Az előválasztás második fordulója mindenesetre ráerősített az első forduló legfontosabb tanulságára: nem a közvélemény-kutatásokra, hanem a választók közvetlen véleménynyilvánítására kell építeni az ellenzék taktikáját a következő parlamenti választáson. Az ellenzéki pártok kezdik megérteni, hogy biztonsági játékot nem lehet játszani, még akkor is megéri kockáztatni, ha sokan rajtavesztenek...

BEMUTATJUK AZ ELIT JOGÁSZKLUBOT, AMI A MINISZTERELNÖKSÉG LUXUSBÜFÉJÉBEN MŰKÖDIK

ÁTLÁTSZÓ NER
Szerző: MÁRTON SARKADI NAGY
2021.10.19.


A Miniszterelnökség büféjeként, egyszersmind az Aurum alapítvány jogászcsapatának klubhelyiségeként működik a volt Lukács cukrászda műemlék szalonja. A tehetséggondozással is foglalkozó alapítvány 35 millió forintos, végeredményben közpénzből származó, a „nemzeti érzelmű” jogászok utánpótlásának biztosítására kapott támogatásnak köszönhetően csinosíthatta ki a kávézót, és működtethet tehetséggondozó programot. Az Aurumot MCC-s kötődésű alkotmánybírósági főtanácsadó alapította, kurátorai között Fidesz-közeli ügyvéd és miniszterelnökségi kabinetfőnök üldögél, felügyelőbizottságában volt parlamenti képviselő és a Mandiner hetilap újságírója is helyet kapott.


Az Andrássy út 70. alatt álló impozáns épületben, rögtön a bejárat után jobbra, a márványmellvédes lépcsőn felsétálva meseszép terembe juthatnak a belépésre jogosult kevesek. Az egykori Lukács cukrászda iparművészeti védettséget élvező, szecessziós szalonjában üveggyöngyökből fűzött csillárok szikráznak a fehérre fényezett, kazettás famennyezet alatt, a tér hosszanti végét lezáró márványkandalló előtt...

SZEGÉNYSÉGI BIZONYÍTVÁNY

NÉPSZAVA
Szerző: ÁGH ATTILA
2021.10.19.


...A hazai szociológusok már egy évtizede riasztó jelentéseket közölnek a magyar társadalom állapotáról, az európai szintre való felzárkózás helyett a leszakadás gyorsuló folyamatáról. Az előválasztás vitáiban szó sem esett a mélységes társadalmi válságról, jóllehet az autokratikus Orbán rezsim nem a semmiből emelkedett ki, hanem a kétezres évek globális válságából, a korábbi európai felzárkózás nyilvánvaló kudarcából és a magyar társadalom mélységes csalódottságából. A rendszerváltás kezdete óta folyik a politikai és gazdasági elit összefonódása – tisztelet a kevés kivételnek –, országos és helyi szinteken egyaránt, amit a Fidesz nem feltalált, hanem a tökélességre vitt. Ennek a kínos eseteit megtapasztaltuk az előválasztás során is, jóllehet ki-ki körbenézhetett volna a saját háztáján is, mondjuk még a jelöltek kiválasztása és indítása előtt. A válságból az Orbán rezsim nem meggyógyította, hanem megerőszakolta a legyengült magyar társadalmat. Ebből a történelmi mélypontból csak akkor van kiemelkedés, ha áttekintjük a magyar társadalom kórtörténetét, és a mélyülő szociális ellentmondások leküzdésére építünk stratégiát.

Az előválasztás tanulsága az is, hogy a pártok csak akkor lépnek, ha a választók kényszerítik őket. Az előválasztás két fordulója megmutatta, hogy a választók nemcsak az Orbán rezsimmel elégedetlenek, hanem az ellenzéki pártokkal is, a hibás, avagy hiányzó alternatívák, hevenyészett stratégiák és a túlhajszolt személyes politikák miatt. Az ellenzéki pártoknak még van idejük a tavaszi választásokig a tisztázó vitákra, az önmegismerésre és a megújulásra. A magyar pártrendszer úgy, ahogy van elavult, ezért a tavaszi választások pozitív eredménye nemcsak az Orbán rezsim leváltása kell legyen, hanem a magyar pártrendszer átalakulása is, valódi „európai” pártok rendszerévé.

ORBÁN VIKTOR FANATIKUS RAJONGÁSA A FUTBALL IRÁNT | INTERJÚ RÉNYI PÁL DÁNIELLEL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.10.06.Győzelmi kényszer
címmel jelent meg idén nyáron Rényi Pál Dániel könyve, amely korábban nem látott részletességgel tárja fel Orbán Viktor futballal való közös múltját. Honnan eredhet a stadionépítési láz? Milyen szerepe volt a focinak a vidékről a fővárosba került egyetemista Orbán életében? Fedezhetünk fel stílusbéli hasonlóságot aközött, ami a pályán jellemezte és ahogyan a politikai térben mozog? Mai beszélgetésünkben többek között ezekre is választ kapunk a könyv szerzőjétől...GAJDICS, A JÓTOLLÚ KISZ-TITKÁR

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.10.19.


„Soha nem volt ekkora szükség az igazi összefogásra, a szeretet erejére, hogy áprilisban végleg elküldjük ezt a lejárt szavatosságú bandát oda, ahová való” – Ezt Gajdics Ottó írta első felhorgadásában Márki-Zay előválasztási győzelme után hétfő reggelre, amikor hirtelen kellett okosnak lenni, és bizonyítani a hűséget. Mint kitetszik, Gajdics et. erős felindulásban volt a fogalmazás elkészítésekor, s hogy mi a szöveg üzenete, majd később taglaljuk. Kiindulásnak legyen elég annyi, hogy a szerző a nyíregyházi Főiskola utolsó KISZ-titkára, manapság viszont a keresztény haza védelmezője, vándorol az Orbán-média egyik főszerkesztői székéből a másikba, amiért őt gyakorta ki is tüntetik a jó fizetség mellett.

Gajdics et.-nak van Pesti Srácok-díja, s ha több nem lenne, már ezzel mindent elmondtunk róla, de adott neki a szolgálataiért a NER Mikszáth Kálmán Sajtódíjat, Eötvös József-sajtódíjat (zárójelben, mert ezek nem szakmai plecsnik: Honvédelemért II. fokozat kitüntetést, illetve perszehogy a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is). Ilyen munícióval a delikvens abba a hibába esik, hogy képes azt gondolni, ő már valaki a trágyadombon, illetve, azt, írni is tud. Ebbéli meggyőződésében erősíti az a díj, amit a végére hagytam, mert ez tetszik nekem a legjobban. Gajdics et. ugyanis ékeskedik még a Jótollú magyar újságíró-díjjal is. Ez mindent visz, agyondicsérve szétkitüntetve, túlfizetve tényleg már csak böfögni kell.

És Gajdics böfög is szorgalmasan. Viszont itt térünk vissza a hétfői dolgozathoz, ami azt próbálja megemészteni, hogy Márki-Zay győzött, tehát a gyurcsányozásra elkúrt milliárdok haszontalanok lehetnek, hacsak egy abszurd irányváltással nem gyömik bele Márki-Zayt is ebbe a csomagba. De dolgoznak rajta erősen. Gajdics et. az ő kvalitásaival azonban nem a váratlan eredménnyel foglalkozik, hanem az egész előválasztás értelmetlenségét óhajtja matematikai pontossággal levezetni, ami aktusban az a legnagyobb ütőkártyája, hogy az egész azért komolytalan, mert ezek vitatkoztak. Látjuk, a KISZ-titkáros múlt és az Orbánista jelen hogyan határozza meg a jótollú újságíró tudatát. Ez max. valami kihegyezett lúdtoll lehet...

ITT OLVASHATÓ

"HA EZ RASSZIZMUS, VÁLLALOM!" | INTERJÚ WAHORN ANDRÁSSAL A KOLORÁDÓ FESZTIVÁLRÓL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.10.18.Wahorn András képzőművész társaival, az A.E. Bizottsággal 1982-ben készítették el a magyar poptörténelem egyik legfontosabbnak tartott albumát, a Kalandra fel!-t. A rendszerváltás után az Egyesült Államokba költözött, ahol a Fecsegő Tipegők atyjával, Csupó Gáborral az internet hőskorának egyik meghatározó alakja lett. 2004-ben tért vissza Magyarországra, azóta hazánkban alkot. 

A Partizán különkiadásában a Kolorádó Fesztiválról jelentkezünk, ahol Wahorn Andrással gyerekkori kanadai utazásáról, a 70-es évek underground művészetéről, a Jégkrémbalett betiltásáról, valamint a magyar vidéki élet kihívásairól is beszélgetünk. 

Az adás 7. percétől egy rövid, átmeneti hanghiba van, a kényelmetlenségért elnézést kérünk!


A FIDESZ MÁRKI-ZAY-BÓL IS SIMÁN “GYURCSÁNYT” CSINÁL, HOGY SZÉTVERJE AZ ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.10.18.


A fideszes propagandagépezet úgy értékelte az ellenzéki előválasztást, hogy az ezúttal is Gyurcsány Ferenc győzelmét hozta, függetlenül attól, hogy a felesége veszített. Márki-Zay Pétert ugyanúgy Gyurcsánnyal azonosítják, mint Gyurcsány feleségét, ahogy mindenki mást az ellenzéki összefogásban. Márki-Zay hiába kampányolt a második fordulóban a Fidesz gyurcsányellenes retorikájával, hiába állította, hogy leváltotta azt az ellenzéket, amely tíz éve Orbán ellenzéke (és legerősebb pártja a DK), nem ússza meg a gyurcsányozást.

Ennek logikája pedig az, hogy tovább mélyítse a Márki-Zay által ásott árkot Márki-Zay és tábora, valamint a legnagyobb ellenzéki párt, a DK között. Ez elvezethet oda, hogy Márki-Zay próbál megszabadulni “Gyurcsány szellemétől”, vagyis a DK-tól, ami egyáltalán nem esne nehezére. Neki csak a DK szavazóira van szüksége, a DK-ra nincs, és szívesen “leváltaná” végleg. Eltüntetné a színről, mint politikai riválist. A megvadított támogatói is követelhetik ezt. Ez pedig az ellenzéki összefogás szétszakadásához vezetne.

Ezért esze ágában sincs a Fidesznek feladni a gyurcsányozós stratégiát, miután Márki-Zay annak állításait már hitelesítette: a baloldaliak és a liberálisok fülébe is beültette Orbán propagandáját. Ők is elhiszik, hogy Gyurcsány az ördög és mindennek ő az oka. Ha nem lenne, minden jó lenne, még Orbán-rendszer sem lenne. Ezt pedig egyre többen elhiszik, akik elégedetlenek a kollaboráns ellenzék teljesítményével, annak minden kudarcát Gyurcsány nyakába varrva.

Nekik most azzal kell szembenézniük, hogy hiába választották meg Márki-Zay-t, nem érték el vele, hogy megszabaduljanak attól, hogy a Fidesz Gyurcsánnyal azonosítsa az ellenzéki összefogást. Ez csak akkor történhet meg, ha Gyurcsánytól és pártjától végleg megszabadulnak, elhatárolódnak, ha kiközösítik az ellenzéki összefogásból őket. A hivatkozás már megvan, méghozzá az, hogy ott csak a “tiszták” maradhatnak. Tisztának pedig azok számítanak, akik támogatják Márki-Zay-t. De a fűnyíró még más pártokat is elérhet.

Márki-Zay-t ugyanebbe az irányba tolja a Fidesz másik provokációja is, hogy baloldalinak mondják és megkérdőjelezik a jobboldaliságát. Márpedig Márki-Zay vonzerejét a baloldalon az adja, hogy jobboldaliként megszólíthatja a Fideszből kiábrándult jobboldali szavazókat. Ehhez azonban fenn kell tartania a jobboldaliság imázsát, ami szintén a balliberálisokkal szembeni fellépésre és a DK elleni uszításra késztetheti. Mi úgy gondoljuk, hogy ez neki nemhogy nem esik nehezére, hanem az esik nehezére, hogy visszafogja magát ebben.

Mindezzel csak az a baj, hogy a DK a legerősebb ellenzéki párt, a legelkötelezettebb tagsággal, akiket Márki-Zay nem fog tudni kihúzni a párt alól. Ezért a DK kirúgásával távoznak a DK-szavazók is, anélkül pedig nincs ellenzéki győzelem. Kérdés, hogy a Márki-Zay által felkorbácsolt gyűlölet miatt ezt felfogják-e az új messiásban reménykedő fanatizált hívek, vagy a gyűlölet nagyobb lesz? A másik, még ennél is fontosabb elvi szempont az, hogy ha ráveszik a balliberális ellenzéket, hogy forduljon szembe egy demokratikus párttal és követelje a megszűnését, azzal meghasonlik magával...

SZÁZ ÉVRE BEBETONOZVA?

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2021.10.19.


Miközben az ellenzéki közvélemény bizonyos része diadalt ül az előválasztások eredménye miatt, más része meg halotti tort, de mindenképpen sokan ajánlgatják a mostani kormánynak, hogy tartós tejet már ne vegyen, olyan méretű beruházások és befektetések indulnak, mintha a mostani állapotok még minimum száz évig garantáltan eltartanának.

Ma két ilyent veszünk elő...