2016. március 17., csütörtök

MÉSZÁROSÉK TERJESZKIEDNEK A HATVANPUSZTAI ORBÁN-BIRTOK KÖRÜL: PLUSZ FÉLEZER HEKITÁR A FELCSÚTI GÖMBÖCNEK

ÁTLÁTSZÓ.HU
Szerző: Rádi Antónia
2016.03.16.


Szorgalmasan gyűjtögeti a földeket Mészáros Lőrinc és családja a Nárcisz kutya állomáshelyeként friss hírnevet szerzett egykori Habsburg-majorság környékén: amiről eddig úgy hírlett, hogy bérlik az államtól, jórészt elnyerték a tavaly év végi földárveréseken, összesen több mint félezer hektárt. Egy további ingatlant március 29-én ver dobra az NFA – ezt jelenleg Mészáros cége használja. Másik féltucat környékbeli föld eleve szerepelt Mészáros polgármesteri vagyonbevallásában.
Orbán Viktor miniszterelnök magának kereste a bajt, amikor – némi spéttel reagálva a váratlanul népes állatvédelmi tüntetésre – februárban kutyás képet posztolt a Facebookra, azzal, hogy támogatja az kezdeményezést. A bulvársajtó pedig – a szokásos kiszivárogtatási menetrend szerint – horrorba illő sztorit hozott a képen szereplő Nárcisz kuvaszról.
Mivel a felcsúti dácsa kertjében félholtra vert kutyáról szóló történet több ponton is nehezen volt hihető, a média kutakodni kezdett, s rátalált a titokzatos alcsútdobozi majorság esetére, amit – Nárcisz kutyával együtt – a tavaly elhunyt oknyomozó újságíró, Fereczi Krisztina már leírt 2014-ben megjelent Narancsbőr című könyvében, illetve az Átlátszón is.
ITT OLVASHATÓ

ROSSZ KÉRDÉSRE JÓ VÁLASZ

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Bartus László
2016.03.17.


A március 15-i ultimátumnak vége, eddig tartott. Orbán közölte, nem kér bocsánatot. “Én úgy vettem, hogy ez egy tréfa. Olyan viccesen hangzott az egész” – mondta. Kitűnő válasz, erre nem is lehet mást mondani. Hiába próbálta javítani a Népszabadság az elhibázott követelést, hogy Orbán “a közoktatás állapota miatt” kér-e bocsánatot, mert ennek legalább lenne valami értelme, de az eredeti kérés arra vonatkozott, hogy “kérjen bocsánatot az elmúlt hat évben megalázott és megfélemlített emberektől”. Csak magát okolhatja, aki ezt kitalálta.
Az a helyzet, hogy egy ilyen parttalan követelést nem lehet teljesíteni. És nem lehet számon kérni sem. Ha most nem kér Orbán bocsánatot “az elmúlt hat évben megalázott és megfélemlített emberektől”, amiatt nem lehet sztrájkot tartani. Nem lehet megmondani, hogy miért sztrájkolunk. Nem Orbán hibája, hogy teljesíthetetlen az ultimátum. Nem azért teljesíthetetlen, mert nem akarja teljesíteni, hanem azért, mert rossz a követelés. Ebben a formában teljesíthetetlen. Hogy Orbán kérne-e bocsánatot bármiért, az ki sem derül, odáig el sem jutunk.
Ami a bocsánatkérést illeti, azt először mindig megelőzi a lebukás és a beismerés. Bocsánatot akkor kér az ember, amikor szembesítik valamilyen konkrét tettével, rábizonyítják, vagy elismeri, és utolsó mozzanatként megbánja és bocsánatot kér. Itt hiányoznak a bocsánatkérés alaki feltételei. Orbán esetében ez azt jelentené, hogy amikor megvádolják, beismeri vagy rábizonyítják a bűneit, akkor fel lehet szólítani, hogy most pedig kérjen bocsánatot azért, amit a magyar nép ellen elkövetett. De anélkül ez tényleg vicc.
Pukli kolléga időutazást hajtott végre, és beelőzött néhány elmaradhatatlan kelléket. Ezért a diktátor elmosolyodik. Röhög egyet, és teljes joggal azt mondja, ezt biztosan viccnek szánta, mert olyan viccesen hangzik. A legszörnyűbb az, hogy igaza van. S amikor felteszik neki a kérdést, nem fél-e attól, hogy akkor emiatt egyórás sztrájk lesz, akkor megint elmosolyodik, és azt mondja, hogy “én jövök dolgozni”. Tökéletes válasz. Ez a legmegszégyenítőbb. Ugyanis ennek az ultimátumnak a nem teljesítése semmiféle erkölcsi felhatalmazást nem ad a sztrájkra.

BYE, BYE GLOBALIZÁCIÓ?

ALAPBLOG
Szerző: Zentuccio
2017.03.17.


Vélhetőleg szorosan összefügg az olajpiaci-nyersanyagpiaci helyzet drámaivá fordulása és Putyin orosz elnök bejelentése, hogy Oroszország katonai visszavonulót fúj Szíriából.
Egyebek között ez az egyik üzenete az alábbi interjúnak, amelyben Daniel Gros, az Európai Unió mellett működő Centre for Policy Studies igazgatója azt a nézetét fejti ki, hogy három-négy évtizedes parádés fejlődést követően leállóban van az országok, kontinensek gazdasági-pénzügyi-technológiai összefonódásának a folyamata, vagyis a globalizáció.
A lassulás, leállás okát nem csekély részben a nyersanyagpiacok tartósnak ígérkező gyengülésében és Kína gazdasági átalakulásában kell keresni.

Zentai Péter: A globalizációról szólt a világunk az utóbbi harminc évben. Ön most azon mereng friss tanulmányában, hogy tulajdonképpen végéhez közeledik a globalizálódás. Ez azért túlzás, ugye?Daniel Gros: A világkereskedelem volumene komoly mértékben csökken. A globális árucsereforgalom várható alakulására vonatkozó legmérvadóbb idei előrejelzések (Baltic Dry Index) ráadásul a zuhanás folytatódásáról tanúskodnak. A kereskedelem értékcsökkenése az érem egyik oldala csupán, de lassuló ütemet jeleznek mindazon számok, amelyek a nemzetek, kontinensek pénzügyi-gazdasági egymásra utaltságának fokát hivatottak kimutatni.

ITT OLVASHATÓ

AZ OKTATÁS JÖVŐJE: PALKOVICS SZERINT A TANÁROKAT A MENEKÜLTVÁLSÁGRA KELL FRELKÉSZITENI

MAGYAR NARANCS  - VILLÁMNARANCS
Szező: narancs.hu
20174.03.17.

                   
A kormányharsonának mondott szépet az oktatási államtitkár.
Palkovics László a Magyar Időknek nyilatkozva sokáig ugyanazt a lemezt pörgette, amit eddig is – tárgyalni kell és nem tüntetni, mindenkit várnak a kerekasztalhoz, úgy átalakítják a Kliket, hogy Hoffmann Rózsa sem ismer rá, nagyobb lesz a tanárok szabadsága stb. stb –, de azt is hangsúlyozta, hogy át kell alakítani a pedagógusképzést. „A pedagógusképzés átalakítása az egyik legnehezebb feladatunk. Az elmúlt időszakban az egyetemek túl nagy hangsúlyt helyeztek az akadémiai ismeretekre, és a szükségesnél kevesebbet a pedagógiai, szakmódszertani tudásra. A főiskolák és az egyetemek között régóta zajlik a vita erről, az utóbbiak inkább a pedagógia, míg az előbbiek a tudomány oldaláról közelítik meg a kérdést” – mondotta az államtitkár, mire a riporter megkérdezte:

ITT OLVASHATÓ

KONKRÉTUMOK HELYETT ÍGÉRETEK AZ EMMI-TŐL

A TASZ JELENTI
Szerző: kardostamas
2016.03.17.


A drogstratégiához elfogadott egy éves akcióterv ciklusából már két hónap eltelt, de a szakmai szervezetek konkrétumok helyett csupán nagyszabású terveket és egy idilli jövőkép felvillantását kapták az EMMI helyettes államtitkárától a prevenció terén, míg az ártalomcsökkentésre sötét jövő vár.
A Nemzeti Drogellenes Stratégia akciótervének – később szakpolitikai programjának – összeállítására és elfogadására 2009 óta várt a szakma, hiszen ebben rögzítik, hogy az adott időszakban mely tevékenységekre mekkora forrást szán az állam. A december 29-én megjelent szakpolitikai program azonban olyan súlyos hiányosságokat tartalmazott, hogy januárban levélben fordultunk az illetékes minisztériumhoz. Egy hónappal később kaptunk választ az Emberi Erőforrások Minisztériumától, mely azonban alkalmatlan volt aggályaink eloszlatására.
Fő kérdésünk volt, hogy miért hiányoznak a dokumentumból a hozzárendelt források, mikor ennek követelményét a Nemzeti Drogellenes Stratégia világosan előírja, és a szakmai szervezek számára egyeztetésre küldött verziókban is szerepelt? Hogyan tervezhetnek így a szolgáltató szervezetek?
Nyitrai Imre helyettes államtitkár válaszában arra hivatkozik, hogy a kormányhatározat világosan rögzíti a források ütemezését. Csak azt nem tudni mennyit: „A forrásokkal kapcsolatos egyeztetések folyamatban vannak, ezek eredményéről a későbbiekben tudunk tájékoztatást adni” – folytatja, ezzel elismerve, hogy a szakpolitikai program nem tett eleget a Nemzeti Drogellenes Stratégia a források meghatározásával kapcsolatos előírásainak. 

ITT OLVASHATÓ

MUNKAEBÉD, MINT NYOMOZATI CSELEKMÉNY

VASTAGBŐR
Szerző: vendegblgr
2016.03.17.

Polt Péter a múlt héten a Jegybank által tett feljelentések tárgyában munkaebéden találkozott a Jegybank elnökével. Szép dolog a barátság meg a jó munkakapcsolat, és egy finom ebéd sem megvetendő. Viszont a munkaebéd fogalmát a büntetőeljárási törvény nem ismeri. Így ami ott elhangzott, az jogilag nem létezik, az ott megismert adatok pedig az eljárásban nem használhatók fel.
Azt már megírtuk, hogy egy ilyen közös ebéd nem tűnik összeegyeztethetőnek a Polt Péter által kiadott ügyészi etikai kódexszel. A nagyobbik gond az, hogy ráadásul törvénysértő is.
Ezt kb. mindenki sejtheti, aki valaha tett feljelentést, nem kell jogi diploma az eljárással kapcsolatos kétely megfogalmazásához. Ugyanis olyan szerencsében senkinek nem lehetett még része, hogy a feljelentését követően a rendőrség vagy az ügyészség képviselője munkaebéden beszélget vele a feljelentéséről. Pláne nem személyesen a legfőbb ügyész. Mégpedig azért nem szokott ilyenre sor kerülni, mert törvényesen nem történhet meg. Íme néhány szó szerinti idézet a törvényből.
A bizonyítási eszközök felderítése, összegyűjtése, biztosítása és felhasználása során a törvény rendelkezései szerint kell eljárni. A bizonyítás eszköze a tanúvallomás. Tanúként az hallgatható ki, akinek bizonyítandó tényről tudomása lehet. (A feljelentő tanú lesz vagy sértett, és tanúként hallgatják meg.) Ha a feljelentés alapján a nyomozás elrendeléséről, illetőleg a feljelentés elutasításáról megnyugtatóan nem lehet állást foglalni, a feljelentés kiegészítésének van helye. A feljelentés kiegészítése során a feljelentéskiegészítést végző hatóság a feljelentőt meghallgathatja. A nyomozási cselekményekről – ideértve az ügyész, valamint a nyomozó hatóság intézkedéseit -, ha e törvény másképp nem rendelkezik, az ügyész, illetőleg a nyomozó hatóság jegyzőkönyvet készít. (Ugyan a jegyzőkönyvet helyettesítheti a jelentés is, de a tanú kihallgatásáról jelentés nem készíthető.)
És most jön a lényeg!
ITT OLVASHATÓ

ORBÁN PÖKHENDISÉGÉVEL HATALMAS ESÉLYT ADOTT ÁDÁERNEK

HÍR24 - POSZT ITT
Szerző: Dr, Szószerin
2016.03.17.


Valójában a szülőknek kellene sztrájkolniuk, ha meg akarják őrizni tekintélyüket a gyerekük előtt.

Dr. Szószerin olyan lázadó tanárok közé keveredett, akik nagyon nem értették, mit is keresett Sándor Mária a tüntetésükön, ki hagyta, hogy beszédével éppen azokra az ellenérzésekre erősítsen rá, amelyekre a kormány is rájátszott. Tüntettek, ott voltak az esernyős tüntetésen, de most úgy érezték, Pukli István is túltolta, nagyon, amikor kollektív büntetést helyezett kilátásba a kormánynak.
"Egy gyereknek sem adok intőt hatodikban, mindazért, amit elsős kora óta elkövetett az egész iskola ellen."
Így érzékeltette egy pedagógus a doktornak, miért tartja furcsának éppen egy pedagógustól a kormány ilyetén “büntetését”.
"Főleg nem várok el tőle bocsánatkérést úgy általában, nem terjesztem ki azt az osztálytársaira is."
Furcsállották azt is, hogy Pukli a nagy forradalmi hevületében mintha inkább keresztbe tett volna az ezúttal a tüntetésen is mellőzött szakszervezeteknek, amelyek közben jogszerű sztrájkra készülnek. Persze az is felemás lenne, hiszen a gyerekek felügyeletéről ugyanúgy gondoskodniuk kellene. Pukli hiába vágott vissza Orbánnak, a tanárok nem értették, hogy követeléseikhez, amelyek általában nem bérjellegűek, mi közük van azoknak, akiket a Fidesz úgy általában megalázott.
Miért lenne jobb 
Balog miniszter helyett Lázár és Varga miniszter tárgyalópartnerként, ha az oktatás valódi reformja elsősorban nem pénzkérdés? Ez teljesen szembemegy azzal is, hogy a köznevelési kerekasztalhoz megfelelő szakemberek üljenek.


ITT OLVASHATÓ

EGY KAMÉLEONEMBER ÉLETÚTJA

HUPPA.HU
Szerző: Bogdán Géza
2016.03.17.

Bencsik (1)A kaméleonember a Kádár-rendszerben is jó káder volt. A Népszabadságban publikált és állítólag munkásőrként tevékenykedett. Ismerjük azt a kort, s tudjuk, hogy egy jó munkásőr hogyan tudott az akkori magasabb vezető beosztású káderek kedvére tenni. Spicliskedéssel, besúgással, sőt, nem kizárt, hogy még a Virág elvtárs veséit is ő rugdosta le, hogy a szerencsétlen hónapokig csak véreset vizelt. Érdemeit elismerték, s munkásságát az akkori hatalom vezetői a legmagasabb állami díjjal jutalmazták. Biztosan megérdemelte.
A rendszerváltás után aztán a kaméleonember köpönyeget váltott és demokrata lett. Lapjában és a médiában folyton-folyvást csak szidja és gyalázza egykori párttársait, s lám, mára ebben a rendszerben is elnyerte méltó jutalmát, mert megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét.
ITT OLVASHATÓ

ÖSSZEGZÉS -- VIDEÓK ELŐTT

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
Az elmúlt nagyon sok poszt összegzése gyanánt, videók előtt, helyzetjelentésként.
Baloldali liberális barátaim -- tisztelet a kivételnek -- nem vetnek számot azzal, hogy Magyarország népének egyetlen legfontosabb összetartó ereje a nacionalizmus (az államelvűséget megelőzve). Azért nem tudna ez a nép menekülteket, sőt cigányokat sem integrálni, mert nem ismeri pl. az alkotmányos patriotizmus, az emberi jogok, a humanizmus, a piacgazdaság integráló erejét -- és abban, hogy a nacionalizmus maradt a legfontosabb integráló erő, a baloldali kormányoknak is felelősségük van, mert a másik erőt, az államelvűséget, nem az autonómiák fejlesztésére és a szabadság szemléleti keretének hathatós kialakítására használták fel. Most itt állunk az etnicista, prekapitalista, félig sült nacionalizmussal mint az identitásunk főerejével, és ilyen körülmények között a migránsok befogadása szükségképpen az abszolút nemzethalál érzetét kelti túl sok emberben -- az említett okoknál fogva. Legalább idáig kéne elhatolni a gondolkodásban, nem egyszerűen mantrázni az itthon jórészt gyökértelen normákat, hanem jobban megalapozni a képviseletüket. Ugyanezen ok miatt kellene megbarátkozni azzal, hogy a Fidesz után (vagy mellett) itt a Jobbik és a polgári konzervativizmus között kell majd választani -- illetve aki az utóbbira szavazna inkább, az tegyen is valamit érte. Pl. jöjjön a PKP-ba.
ITT OLVASHATÓ

VAJON HÁNY MÁRCIUS 15. KELL MÉG HOZZÁ, HOGY FELÉBREDJEN AZ EGÉSZ ORSZÁG?

KANADAI MAGYAR HIRLAP
Szerző: Hollósi Gerti
2016.03.16.

Sajnos óhatatlan gondolatok betolakszanak az elmébe, mert 1848. március 15. végérvényesen a szabadság jelképévé vált. Ezektől a gondolatoktól függetlenül inkább annak örülök, ha március 15.-ét pusztán a márciusi ifjakra emlékezve ünnepeljük, ha ez az ünnep tiszta marad, ha abba a néhány emlékező percbe, ami Róluk szól, nem keveredik bele semmilyen aktuálpolitika. Ez az ünnep a közös ünnepünk, a történelmünk, a múltunk egy pillanata, egy dicsőséges pillanata.
Aztán persze más kérdés, hogy az ünnep után, az akkori dicső történések kapcsán kiben milyen gondolatok ébrednek és hogyan hasonlítják az akkori bátor és lelkes forradalmárlelkű ifjak tetteit a mai lehetőségekhez. 1848. március 15. ünnepét, a márciusi ifjak ünnepét, a vértelen pesti forradalom ünnepét az azóta elmúlt 168 év alatt számtalanszor méltattuk, ünnepeltük, többféle módon, más más intenzítással állítva példaképül egy – egy éppen valamilyen sürgető aktuális esemény elé. Számtalanszor hallottam már életem folyamán márcusban suttogni, “majd március 15-én lesz valami”. Hányszor előzte meg várakozás március 15.-ét. Az biztos, hogy néhányszor előfordult már a történelem során, hogy egy később beérő gondolat valamelyik március 15-én kezdett el befészkelődni a fejekbe. Kétségtelen tény, hogy márcus 15. máig ösztönző, ennek az ünnepnek varázsa van, megmozdít valamit a szívekben, az elmékben, elülteti a szabadság vágyának csíráit. Ez a nap a szabadság jelképévé vált.
ITT OLVASHATÓ

EZ MOST KOMOLY? MERT VICCNEK KICSIT DURVA LENNE

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.03.16.

... mondá az öreg székely a fiának, aki belevágta a hátába a bicskát.
Orbán poénkodott egyet, mikor  a pedagógus-tüntetésről kérdezték, mondván, ő tréfának vette az egészet, olyan viccesen hangzott az egész...

Mondhatnám, kiröhögte a pedagógusokat, meg az őket támogató társadalmat, amit egy miniszterelnök még akkor se tehetne meg, ha a probléma, melyért utcára mentek a tüntetők, nem lenne valós gond.
De az.Ő meg gőgös lekezeléssel beszél azokról, akik - minden ellenkező hírtesztelés dacára - nem a pénzükért, hanem a gyermekeinkért, unokáinkért állnak ki.Ők tudják, hogy nincs mindenkinek tizenötmillió forintja arra, hogy a gyermekét saját lábára állítsa, arra a kettőre se, amit a természet adott neki, nemhogy százlábút tudna varázsolni belőle, mint az ország legnagyobb tolvaja.
Ez a procc senki, ez az uborkafára felkapaszkodott kis spermabank képes beleröhögni a társadalom képébe - el van szemtelenedve a végtelenségig.

Közben a te gyereked, unokád jövőjével játszik, ahelyett, hogy a két bánatos golyócskáját morzsolgatná szotyolázás közben a zsebében.

Azon csodálkozik, hogy miért is kellene bocsánatot kérnie, és mögötte ott lihegnek kinyújtott nyelvvel összes seggnyalói, akik cinikus dumákkal próbálják elterelni a figyelmet arról, ami a valóságos probléma, arról, hogy ha ez a mentális kihívásokkal küzdő és ebben a küzdelemben folyvást vesztő beteg még sokáig hatalmon marad, akkor végképp megáll a társadalmi mobilitás.
Ha azt hiszed, hogy a te utódod nem érintett, akkor tévedsz, hacsak nem hívnak Lázár Jánosnak, vagy Rogán Antalnak.
Leszenek gyerekek, akiknek módjuk lesz elsőosztályú iskolákban tanulni, lehetőleg külföldi egyetemeken, lesznek olyanok, akik esetleg bejuthatnak a hazai felsőoktatásba - ők lesznek az első csoport beosztottai, ők lesznek a szellemi csicskások - és lesznek, akiknek még a szakmunkásképzésben való részvétele is utópia lesz, jóllehet a szakmunkás ma a betenított munkás új megnevezése - és mégse...
A társadalom harmada összes utódjával egyetemben beleragad a mély magyar nyomorba, és ezen nem segít semmiféle győzelmi harsona sem.

Ezt az embert az apja verte hülyére, de a türelmes társadalom még egyet se vert a képére egy hólapáttal, pedig már ezerszer is rászolgált volna.
Talán most jött el az ideje.

ITT OLVASHATÓ

AZONNAL PÉNZ KELL AZ EGÉSZSÉGÜGYBE, KÜLÖNBEN ÖSSZEOMLIK A RENDSZER

TÉNYTÁR
Szerző: Frankó Provolone
2016.03.017.

Orbán Viktor 21. századi körülményekről beszélt az egészségügy kapcsán évértékelőjében. A szomorú valóság azonban az, hogy a magyar kórházakban borzalmas állapotok uralkodnak. A helyzet tarthatatlanságával természetesen a Fideszen belül is tisztában vannak, rendkívül nehéz azonban a fennálló helyzet orvoslása. Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára például már beismerte, hogy bármit is csinálnak, nincs és nem is lesz elegendő orvos ahhoz, hogy a jelenlegi egészségügyi ellátási struktúrát fenntartsák.
Bár a kormányzat március elején előállt egy megoldási tervezettel, a szakmabeliek szerint pont az orvoshiányra nem nyújtottak megfelelő gyógyírt. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz)  jelezte, hogyha nem lesz jelentős forrásbővítés az egészségügyben, akkor az egész átalakítási kísérlet kudarcra van ítélve, ugyanis jelenleg sem ápoló, sem orvos, sem háttérdolgozó nem áll megfelelő számban rendelkezésre.

ITT OLVASHATÓ

ELINDULT A HARC A VÁROSLIGET FÁIÉRT - FOLYAMATOSAN FRISSÜL

KETTŐS MÉRCE
Szerző: Kettős Mérce
2016.03.17.

Reggel munkagépek jelentek meg a Városligetben a Kertem nevű szórakozóhely körül, hogy előkészítsék a munkaterületet a Városliget átalakításához, azaz kivágják a fákat. Egyre több tiltakozó van a helyszínen. Civilek,  a Legyen a liget a kertem, a Civilzugló egyesület, a PM, az LMP képviselői és aktivistái bemásztak az építési területre, és blokkolták a munkát, jelenleg a rendőrség igazoltatja őket, és várják a terület tulajdonosát, hogy intézkedni tudjanak ellenük.
A cég 40 fa kivágására kapott engedélyt, de nem várta meg, hogy ez a döntés jogerős legyen, a fellebbezési határidő lejárta előtt kezdett a favágásba. A civilek és a pártok is azt kérik, aki tud, menjen a helyszínre, és tiltakozzon a fák kivágása ellen, folyamatosan érkeznek az újabb és újabb tiltakozók a helyszínre, és az építési területre is.
ITT OLVASHATÓ

SZTRÁJK ÉS FENYEGETÉS

EURÓPA KÁVÉZÓ BLOG
Szerző: Európa Kávézó
2016.03.16
 

Még sosem volt rá példa az elmúlt huszonhat évben, hogy egy miniszterelnök kettős redőrsorfal mögött mondjon beszédet. Még sosem volt rá példa, hogy egy magyar miniszterelnök ellenségnek nevezzen mindenkit, aki nem ért vele egyet. Legyen az magyar ellentüntető vagy uniós döntéshozó. Sőt, előbbieket leállatozza, utóbbiakat pedig összeesküvéssel vádolja. És teszi mindezt az Európai Unió tagjaként, családjával pedig anyagi haszonélvezőjeként. Még sosem volt példa arra, hogy egy magyar miniszterelnök mindenkit (!) terroristának nevezzen, akinek lebombázták a házát és megpróbál biztonságos helyre menekülni. Még sosem volt rá példa, hogy magyar miniszterelnök nyíltan úgy beszéljen, mintha előző nap a szöveget Göbbels-szel egyeztette volna.


ITT OLVASHATÓ

FALKÁBAN GYALÁZZÁK A TANÁROKAT A FIDESZ ÉS MÉDIAHIÉNÁI - SZAVAZZON A LEGGUSZTUSTALANABB BESZÓLÁSRÓL

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Első Kézből
2016.03.17.

A bátor tanárok megszervezték az elmúlt negyedszázad legnagyobb oktatási tüntetését, ahol 12 konkrét követeléssel álltak elő, és országos sztrájkot helyeztek kilátásba.
A tüntetésen legalább 50 ezren vettek részt, és milliók követték tévén vagy interneten keresztül.
Ahogy várható volt, a fideszes politikusok és médiacsicskásaik falkában rontottak neki a pedagógusoknak. Pontosan érzik ők is, hogy a közvélemény az oktatás lerohasztása ellen tiltakozó tanárok mellé állt. És tudják azt is, hogy az elhúzódó tüntetések jelentősen amortizálhatják a kormányt, amelyik így nem tudja zavartalanul a saját hazug propagandájával tömni az emberek fejét.
A tanárok immár hivatalosan is a rezsim ellenségeinek számítanak, akiket mindenáron nevetségessé kell tenni, meg kell félemlíteni, be kell sározni. Ezt a küldetést végzik most a fideszes politikusok és "újságírók".
A tanárgyalázás várható volt, annak elképesztő színvonala azonban még minket is meglepett. Összegyűjtöttük a legalpáribb megszólalásokat és arra kérjük olvasóinkat, szavazzák meg a leggusztustalanabbat!
ITT OLVASHATÓ

ÉLETPÁLYAMODELL

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Markó Beáta
2016.03.16.

Mozgalmas napok és hetek állnak mögöttünk, alig győzzük kapkodni a fejünket az események sűrűjében. Új képességéről ismertük meg a kormányzót, aki az EU-Törökország közötti csúcstalálkozón úgy volt képes vétózni, hogy szavazás sem volt. A kutyákra vonatkozó törzskönyvezés megváltozik, csak az echte magyar fajtákat – kuvaszt, komondort, pulit és még hat társukat – lehet a korábbiak szerint regisztrálni. Talán már nem kell sokáig várni, és az idegen ebek – például a német juhászkutya, a francia és az angol buldog, a golden retriever, a tacskó – csak sárga nyakörvvel mehetnek ki az utcára…
Az MNB-elnök innovatív habitusát változatlan csodálattal bámuljuk. Megalkotta a közvagyon jellegét elvesztő közvagyon fogalmát, s az így magáévá tett 250 milliárdból kívánja a jövő szakembereit képezni. Új iskolájához kinézett magának egy műemléképületet a Várban, ahol a világon sehol sem ismert unortodox gazdasági téziseit fogja okítani. Egy nehéz tanulási nap után a diákok pedig beülhetnek majd a földszinten nyitott borozóba, vagy lemehetnek a hegy gyomrába vájt wellness-komplexumba kipihenni a fáradalmaikat. Nyilván az is unortodox lesz. Lelki szemünk előtt látjuk, ahogy a szaunában jégcsapok lógnak majd, a medencékben nem lesz víz, a pezsgőfürdő nem fog pezsegni és így tovább. Az ott tanulók nem csak ritka és sehol nem használt tudást, de ritka, felejthetetlen élményeket is szereznek.

ITT OLVASHATÓ

MIÉRT VAN SZÜKSÉG AZ ARANYTARTALÉKRA?

MANDÍNER BLOG
Szerző: Szabó Gergely (vendég)
2016.03.17.

A minap arról írtam, miként teremtettek pénzt Kossuth Lajosék a szabadságharcos kormány számára 1848-49 során. A történet ma is tanulságos, hiszen az ország pénzügyi tartalékai feletti ellenőrzés a mai korban is stratégiai jelentőséggel bír.
Magyarország jelenleg közel 10 ezer milliárd forint, 1 millió forint/fő devizatartalékkal rendelkezik. Ez a devizatartalék szinte teljes mértékben az eurózóna országainak államkötvényeiben van. Ezek az államkötvények euróra vonatkozó követelések a kibocsátó állammal szemben. Ezeket az államkötvényeket nyugati jegybankok, elszámolóházak, bankok őrzik a magyar jegybank számára.
A nemzetközi pénzügyi helyzet változatlanul rendkívül bizonytalan. Az eurózónás államadósságok jelentős része jó eséllyel vagy nem lesz kifizetve, vagy csak elinflált értéken lesz kifizetve. Tovább bonyolítja a helyzetet: nem egyértelmű, hogy az eurózóna szétesése esetén milyen pénznemben kerülnek kifizetésre az egyes adósságok.

ITT OLVASHATÓ

HANGOLJUK BOLDOGSÁGRA AZ AGYUNKAT ÉS A MINDENNAPJAINKAT!

LELKIZÓNA 
Írta: Szabó Elvira
2016.03.17.


Tehetünk az ellen, hogy maguk alá temessenek a körülményeink
A legtöbben azt hisszük, hogy ha elérünk egy áhított célt – tágasabb otthonba költözünk apró lakásunkból, megkapjuk azt a pozíciót, amit megérdemlünk, végre megvalósítjuk a bakancslistánk első helyén álló tervet –, elérünk a boldogság kapujába, és nyugodtan kinyújtóztathatjuk a lábunk. Ám a boldogság, a „jól vagyok” érzése nem akkor következik be, ha… hanem mellénk telepedhet bármelyik pillanatban – ha teszünk érte.Rick Hanson neurológus és pszichoterapeuta módszere, melynek lényege, hogy a mindennapjaink részévé tehetjük azokat a pozitív érzelmeket, amelyek megemelik a jóllétünket és az élettel való elégedettségünket, egyre szélesebb tömegek számára jelent útmutatást a személyes boldogságindexük javításához világszerte. A módszer végre Magyarországra is megérkezett – akár már ma elkezdhetjük elsajátítani a Sírjak vagy nevessek? című kötetből.ITT OLVASHATÓ

SZÜRET EXTRA: A PÁRTLAP ÉS A TANÁRTÜNTETÉS

MAGYAR NARANCS - FEKETE LYUK
Szerző: narancs.hu
2016.03.16.


Az erős tanártüntetés után várható volt, hogy a fideszes Magyar Időkben gyorsan megtekeri valaki a sötét hülyeség örök kurbliját.
„Jelképes volt az a távoli dühödt nyekergés, amit az úgynevezett ellentüntetők felől hozott a szél a Múzeumkert előtti körúti sokezres, esőálló sokadalom számára. Ez a tónus hatotta át az úgynevezett pedagógustüntetést és a balellenzék megmozdulásait is. Hisz minden megnyilatkozásuk az internacionalizmus legpopulistább változatát jelenítette meg. Amit főként Pukli István, illetve rá rímelve az önállóan is demonstráló MSZP előadtak szélsőséges anarchista demagógiában, olyat a rendszerváltás óta még nem hallott az ország.”
Megyeri Dávid véleménycikke Magyar Időkben.

ITT OLVASHATÓ

6 VITATHATATLAN DOLOG, AMIVEL A FEMINIZMUS A FÉRFIAKAT IS SEGÍTI

VOUS BLOG
Szerző: Barok Eszter
2016.03.17.

A feminizmus a közhiedelemmel ellentétben
nem nőuralmat jelent, hanem azt, hogy a
férfi és a nő egyenlő jogokkal rendelkezik.
Nos, mióta a nők is szavazhatnak és
akár vadászpilóták is lehetnek, ez már a
mi kontinensünkön adott, nem?
Igen, a legtöbb kérdésben valóban így
áll a helyzet, de a lehetőségek birodalma
már más lapra tartozik.
A nők számos területen erősen alulreprezentáltak, háromszor annyi időt töltenek
házimunkával, mint a férfiak, és bérük csupán a férfibérek háromnegyedét teszik ki
Európa-szerte.
Van még tehát min dolgoznunk a fejlett világban is.

ITT OLVASHATÓ

EZ MOST KOMOLY? MERT VICCNEK KICSIT DURVA LENNE...

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.03.16.


... mondá az öreg székely a fiának, aki belevágta a hátába a bicskát.
Orbán poénkodott egyet, mikor  a pedagógus-tüntetésről kérdezték, mondván, ő tréfának vette az egészet, olyan viccesen hangzott az egész...

Mondhatnám, kiröhögte a pedagógusokat, meg az őket támogató társadalmat, amit egy miniszterelnök még akkor se tehetne meg, ha a probléma, melyért utcára mentek a tüntetők, nem lenne valós gond.
De az.
Ő meg gőgös lekezeléssel beszél azokról, akik - minden ellenkező hírtesztelés dacára - nem a pénzükért, hanem a gyermekeinkért, unokáinkért állnak ki.
Ők tudják, hogy nincs mindenkinek tizenötmillió forintja arra, hogy a gyermekét saját lábára állítsa, arra a kettőre se, amit a természet adott neki, nemhogy százlábút tudna varázsolni belőle, mint az ország legnagyobb tolvaja.
Ez a procc senki, ez az uborkafára felkapaszkodott kis spermabank képes beleröhögni a társadalom képébe - el van szemtelenedve a végtelenségig.

Közben a te gyereked, unokád jövőjével játszik, ahelyett, hogy a két bánatos golyócskáját morzsolgatná szotyolázás közben a zsebében.


ITT OLVASHATÓ

A CIVILEK ÚTJA A HATALOMHOZ

MAGYAR NARANCS -LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON
Szerző: Reuiner Roland
2016.03.17.


Ahogy nő a mostani tiltakozáshullám, úgy válik egyre akutabbá a kérdés, hogy mi lehet ennek a mozgalomnak a működési kerete. Ez nem egyszerű kérdés.

A 2010-es választás óta eltelt hat év visszatérő kérdése, hogy mihez lehet kezdeni az újra és újra fellángoló civil tüntetésekkel: kezdve az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoporttal, az egyetemista és középiskolás tüntetőkön át az internetadó ellen tiltakozókig, a menekülteket segítő – és a kormány menekültellenes propagandájával szemben alternatív kampányt szervező – csoportoktól a mostani egészségügyi és pedagógustüntetésekig. Hiába egyre több a tapasztalat, vannak részsikerek és átmeneti kudarcok, a civilek aktivitása és politikához való viszonya továbbra is rendezetlen, és nem látszik a kiút. Ezek a tapasztalatok előkerültek múlt héten a Republikon Intézet és a Progress Alapítvány közös rendezvényén is, ahol konszenzus volt abban, hogy van valódi erő a civilek mögött, ennek kifejezésre juttatásának módjában ugyanakkor már kevésbé lett egyetértés.


ITT OLVASHATÓ

NYUGDÍJAS ÉS MÉRNÖK VAGY? - GYERE DOLGOZNI!

THE MOST WANTED
Szerző: nagymenő
2016.03.16.


Kevés a képzett szakember, az egészségügy után a műszaki területek szenvednek leginkább a munkaerőhiánytól. Az Európai Unió évekkel ezelőtt elkezdte kongatni a vészharangot: Európa menthetetlenül lemarad, ha nem lesz elég mérnök és IT-s.

Neelie Kroes, aki korábban a digitális ügyek biztosa volt az Európai Bizottságban, úgy számolt, hogy az Unión belül éves szinten százezerrel nő a digitális munkahelyek száma.
Az is igaz persze, hogy a legnagyobb arányban azokban az országokban, amelyekben amúgy is fejlett a gazdaság, az ipar, a kutatás-fejlesztés.
Így aztán az olyan tagállamok, mint például Németország, Nagy-Britannia, Hollandia minden eszközt bevetnek azért, hogy megtartsák és elcsábítsák a legjobb szakemberekeITT OLVASHATÓ

AZ ALKOHOL CSÖKKENTI A TERMÉKENYSÉGET

ADDICTUS BLOG
Szerző: Domszky László
2016.03.16.

Statisztikai adatok bizonyítják, hogy az egészségesen, szeretetben, harmóniában élő pároknál könnyebben következik be a kívánt gyermekáldás, mint azoknál, akiknél nem igazán rendezettek a körülmények. 

Ha a leendő szülők életére árnyékot vet az alkohol, a drog, egészségtelen táplálkozás vagy a cigaretta, a termékenység csökken, de ha mégis bekövetkezik a fogamzás, a magzat, a terhesség és a szülés nagyobb valószínűséggel lesz rendellenes.  A káros környezeti hatásokhoz újabban az egyéb függőségeket is  odasoroljuk, mint például a sportfüggőséget, gyógyszerfüggőséget, vagy a magas stresszel járó “munka-alkoholizmust“.
Társadalmi jövőkép nem létezik egészséges utódok nélkül. Egyetlen újszülött sem választhatja meg, hogy milyen családba érkezik, de vajon átgondolják-e a gyermekere vágyó, főleg a gyermekáldással hirtelen szembesülő párok, hogy milyen felelősség van rajtuk a saját egészségi állapotukat illetően? Azt már szinte mindenki tudja, hogy az alkohol, a drog, a cigaretta, helytelelen táplálkozás és a stressz károsítja a méhmagzatot, de vajon azt is tudják a párok, hogy mindezek kihatással vannak a fogamzás sikerére, pontosabban sikertelenségére is?

ITT OLVASHATÓ

GYERE IDE, TAKARODJ!

JEHU BLOGJA
Szerző: Jehu
2016.03.16.

A tegnapi tüntetők időnként egymásnak ellentmondó követeléseket címeztek Orbán Viktornak. A kognitív disszonanciának ezúttal van föloldása!Mintha zavar uralkodott volna a tüntetők között: egy csoport ismétlődően arra szólította föl a Kedves Vezetőt, hogy fáradjon a népéhez: „Viktor, gyere, vár a nép!".Kétségtelen, a sajátosan éneklő hanghordozásban előadott kérés/kívánság/követelés azt a benyomást keltette, hogy hangoztatói ironikusnak szánták.Bárhogyan is, tény: miközben egy csoport Viktort imígyen hívogatta, addig más csoportok fúvós eszközeiket az „Orbán, takarodj!" ritmusára szólaltatták meg. Aztán jött a kórus is: Orbán, takarodj! Orbán, takarodj!


A TÖMEG LEHET FÉLELMETES ÉS VIDÁM IS

24/7
Szerző: Lendvai Ildikó
2016.03.16.

A tömeg lehet félelmetes és vidám is. Ez most vidám volt, teli derűs önbizalommal, Amikor hazajöttem a Kossuth térről, muszáj volt megkeresnem József Attilától a Tömeget: “Jön a tömeg, jön a tömeg!/ …Szálló szikla, apró szikra,/ mint ki a szemét kinyitja,/ ha vasdorong ütötte meg.” Nem tudom pontosan, melyik volt az a bizonyos vasdorong, (hiszen volt már annyi), és miért éppen most nyitott fel annyi szemet. De felnyitotta. Tudom, sok elkötelezett ellenzékit zavart, hogy a szervezők hangsúlyozták, itt nem a kormányt akarják leváltani, az oktatásról van szó. Értem őket. A tömegből sokan a Fideszre szavaztak, lehet, ha nehezebb szívvel is, de egy részük most is azt tenné Annál nagyobb szó, hogy itt vannak. Mert nem Orbán vagy a kormány a legfontosabb ellenfél. Hanem az általuk épített világ, ami hatalomból és félelemből áll össze, és ami reménytelenül mozdíthatatlannak látszott. Itt a téren ezt a világot mosta alá az eső és a tömeg. És ez több, mint az “Orbán, takarodj”.
Kiderült: van másik világkép, másik magatartás, másik kultúra, másik Magyarország. “Nincs fölöttünk hatalmatok”-hangzott a színpadról, és ennél pusztítóbb mondat nincs a rendszer számára..”Magyarország mi vagyunk”-mondta egy másik szónok, és már szét is pukkadt a nemzetinek hazudott “együttműködés”.
ITT OLVASHATÓ