2020. szeptember 21., hétfő

FEKETE-GYŐR: ORBÁN VIKTOR NEMZETBIZTONSÁGI KOCKÁZAT

FACEBOOK
Szerző: FEKETE-GYŐR ANDRÁS
2020.09.21.


Oké, szóval lenne itt egy feladat. Orbán Viktor mai cikkéből úgy tűnik, nemhogy a megoldást nem tudja, de még a feladatot sem érti.

Van egy ország, történetesen Magyarország, amely az év első felében elkerülte a legrosszabbat a járvány során. Nem kellett végigélnünk hasonló tragédiákat, mint mondjuk tavasszal az olaszoknak – vagy most az amerikaiaknak. De a járvány visszajött, itt van, és emberek tömegesen fertőződnek meg benne. A mai mérleg: három halott magyar ember.

Talán joggal várnánk, hogy ebben az esetben a kormány nem össze-vissza kezd kapkodni, hanem cselekszik. Nem tervez szuperkupa-döntőt húszezer emberrel. A miniszterelnök nem hisztériázik a farkasbőrbe bújt, a magyarok gyermekeinek lelkével táplálkozó liberálisokról, hanem cselekszik.

Megpróbálja például megakadályozni, hogy több százezer magyar középosztálybeli család szegénységbe süllyedjen. Európa minden országában hosszabb ideig támogatja az állam az álláskeresést, mint nálunk. Európa minden országában tömeges teszteléssel próbálják csökkenteni a megbetegedések számát, kivéve nálunk. Ezt kellene tennünk: támogatni a munka nélkül maradtakat, a kisvállalkozásokat, a katásokat, az orvosokat és ápolókat, az önkénteseket. És őszintén kellene beszélni.

A sorosozás az nem véd meg sem a betegségtől, sem a munkanéküliségtől. Mára világos, hogy Orbán Viktor sem fog. Neki sorosozásra, liberálisozásra futja. Ezt találta ki védekezésül. Mármint értjük: ő önmagát védi, hogy saját béna kapkodását, kudarcos kormányzását, politikai impotenciáját a liberális világösszeesküvésre kenhesse.

Csakhogy amíg ezt egy alufóliasisakos holdkóros csinálja, az senkinek nem árt. Ha egy ország miniszterelnöke egy világjárvány idején, az bizony óriási veszély. Nemzetbiztonsági kockázat

ITT OLVASHATÓ

A TRÓNBA KAPASZKODÓ RÉMÜLT KISEMBER NYÜSZÍTÉSÉRŐL

KOLOZSVÁRI SZALONNA / ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.09.21.


...Ennek az országnak egy olyan miniszterelnök jutott, aki liberális korszakában a konzervatívokat gyűlölte veszettül, majd amikor úgy látta, üzletileg sokkal kifizetődőbb kereszténynek és konzervatívnak lenni, akkor a liberálisokat kezdte el gyűlölni. Mostanra valószínűleg rájött, hogy egyáltalán nincs bebetonozva a hatalomba, simán megbukhat 2022-ben, ha a rendszer nem tud annyit csalni, amivel kompenzálni lehetne az ellenzéki összefogást. Miután nem buta, csak aljas, nyilván azt is tudja, hogy egy komoly egészségügyi és ezzel párhuzamosan egy gazdasági válságot csak olyan kormány képes túlélni, amelyik nagyon jól teszi a dolgát az ország érdekében, az ő kormánya esetében erről szó sem volt eddig, most pedig már idő nincs arra, hogy módosítson a dolgokon.

Nem maradt más lehetőség, mint a nyílt szembefordulás az ország lakóinak legalább a felével szemben. A választásig valószínűleg sokkal több, mint felével. Ha polgárháború kell a győzelemhez, ám legyen polgárháború, az sem túl nagy ár. Főként, hogy most sem ő fizeti azt az árat, hanem reményei szerint majd a hívei, a rajongói, a lekötelezettjei. Azok majd kilovagolnak érte a csatatérre.

Egy haszna volt annak, hogy végigolvastam ezt a beteges szózuhatagot. Már tudom, honnan származott az Alapjogokért Központ korcs kampánya a vicsorgó Molotov-koktél dobálókkal, a haslövésre váró katonákkal és az egész háborús uszítással együtt. Készüljetek.

KÉRI LÁSZLÓ: ORBÁN RÁJÖTT, HOGY MEGBUKIK

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.09.21.


„Ez az írás Orbán harci riadója, amelynek a végén lepleződik le a miniszterelnök valódi célja! Tehát csak az érti meg igazán Orbán Viktor mai írását, amely a Magyar Nemzetnek nevezett propaganda kiadványban jelent meg, aki a végéig elolvassa a szöveget! – ad értelmezési útmutatót a miniszterelnök ma megjelent esszéjéhez Kéri László. A politológus szerint, a miniszterelnök rájött, hogy megbukott, illetve meg fog bukni 2022-ben!


Ezért fújt jajveszékelve riadót a vezér, amely élet-halál harcról, döntő ütközetről, hadrendbe állt ellenzékről zagyvál. A bukás előszele egyébként nemcsak az ellenzéki összefogás miatt érintette meg a miniszterelnököt, hanem azért is, mert mára világossá vált, hogy a kormány nem készült fel a vírusjárvány második hullámára. Ezért tartalmatlan szövegével Orbán Viktor azt szeretné elérni, hogy ne arra figyeljenek, amit felkészülés címén művelt itt az elmúlt hetekben, hanem amit össze-vissza beszél. Ennyire telik ma Orbán Viktornak.

Kéri László szerint, Orbán mondatait nem érdemes értelmezni, mert semmi értelme nincs annak, hogy a 2022-es választás választási stratégiája ennyi: „Gyurcsány Ferenc ifjúsági szervezete a Momentum, dollármilliárdos szponzora pedig Soros György.” Továbbá: A Jobbiktól az LMP-ig mindenki bedarálva és betöltve, mint a kolbász. Az egykor önálló identitással rendelkező közösségeket felváltotta a Soros-hálózatot kiszolgáló baloldali népfront”. Ez a szöveg Bayer Zsolt színvonalán fogalmazódott...

KÓDOLT KÓDOLATLANSÁG

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerzők: FAZEKAS CSABA–GÁBOR GYÖRGY–VÖRÖS KATA
2020.09.18.


...2010-ben a „szavazófülkékben végbement forradalom” után, a hatalom totális (kétharmados) birtokában a nemzetépítés és a gyűlöletpolitika fokozatosan egyre nagyobb hangsúlyt kapott. Ez a hangsúlyeltolódás érhető tetten a politikai retorikában, ahol mind sűrűbben jelennek meg a militáns szavakkal párhuzamosan a nemzet, a haza, a kereszténység fogalmai mint a kulturális térfoglalásnak, az oktatásban jelentkező indoktrinációnak, az ún. „közmédia” pártos elkötelezettségének, valamint a kormánypártivá tett sajtó folyamatos ellenségképzésének ideológiai alapjai és generátorai. Jól érzékelhető módon a magyar társadalom Overton-ablaka a rendszerváltáshoz képest annyira eltolódott, hogy azok a kijelentések, amelyek akkor a többség számára elfogadhatatlanok voltak, s kifejezetten szélsőjobboldali személyekhez vagy sajtótermékekhez kötődtek – Csurka kisebbségdefinícióját alkalmazza Vajner Attila az egykori szélsőjobboldali Hunnia folyóiratban: „Ennek mintegy 5%-os (ötszázezres) törpe kisebbségnek teljesen idegen a magyar nemzeti gondolat és a magyar ember” –, ma a mindennapi politikai megnyilatkozások elengedhetetlen részét, mi több, a hétköznapi diskurzusok egyre elfogadottabbá váló szegmensét képezik.

Majd öt éve tette folyamatos sulykolással és ismétléssel mindennapjaink részévé a politikai hatalom Soros György nevét és – Goebbels propaganda plakátjai mintájára – arcképét mint nemzetét megtagadó, nemzetrontó ellenséget, s a neve mellé az évek során különböző jelzőket és szavakat illesztettek: Soros-terv, Soros Birodalom, Soros-ügynök, sorosbérenc stb. Egyes magyar politikusok – Szentmihályi Szabó Péteréhez hasonló gondolatfutamokban – Sorost a Sátánhoz hasonlítják, miként az antijudaista hagyományban a zsidókat, s míg egykor a keresztvíz, a mai diskurzusban a rózsafüzér jelenthet megoldást a gonosz ellen: „Soros és elvtársai fel akarják számolni a nemzetek önállóságát és értékeit, felhígítva a keresztény szellemiségű Európát (...) a rózsafüzér a legerősebb fegyver a gonosz ellen... Ezt Soros György is meg fogja tapasztalni.” (Aradszki András)

Orbán Viktor miniszterelnök 2018. március 15-i szereplése újabb fordulópont volt a kódolt nyelvezetben, miután ünnepi beszédében nyíltan megkülönböztette a „mi” és „ők” csoportját, régről ismert tulajdonságokkal, sztereotípiákkal erősen kontúrozva azokat: „Egyik oldalon mi, a nemzeti érzelmű milliók, a másik oldalon a világpolgár elit... Nemzeti és demokratikus erők az egyik, nemzetek feletti és antidemokratikus erők a másik oldalon. Mi a keresztény kultúrából nőttünk ki”. A nemzeti-keresztény kultúrából kinőtt csoport feje, maga Orbán Viktor, a küldetéstudattal megáldott vezér, aki – mint maga mondta – kis o-val a nemzet országát, és nagy O-val az Isten Országát építi, zérótoleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen, mégis retorikájával a XX. század legsötétebb időszakát idézi fel. Az elmúlt években többször is a magyarról mint emberfajtáról értekezett, különböző jelzőkkel illette ezt a különleges fajtát, továbbá gyakran használt fordulatai közé tartozik az „egy vérből valók vagyunk” kifejezés, amely ismételten a ’30-as évek reminiszcenciája, nem hiába választotta Victor Klemperer a Harmadik Birodalom nyelvéről írt tanulmányának mottójául Franz Rosenzweig mondatát: „a nyelv több mint a vér”.

A hatalom legitimálta, következésképp elfogadhatóvá tette a megkülönböztetést, s ez hol burkoltabban, hol nyíltabban, de minden esetben könnyedén dekódolható módon jelenik meg. A Fidesz politikai nyelve a hatalommal nem rendelkező, partikuláris csoportok helyébe lépve alkot összeesküvés-elméleteket, Soros birodalmáról, valamint saját állandó áldozati szerepéről stb. Ezt a nyelvet és attitűdöt akarva vagy akaratlanul is magukévá teszik az emberek, hiszen napjainkban szinte már mindenhol ezzel találkozhatnak. Vidnyánszky nyilatkozatához visszatérve, az általa konstruált valóságában is helyet kapnak ezek az argumentumok, hiszen a Kossuth Rádiónak adott interjújában az SZFE-t illetően egyenesen arról beszél, hogy „nagyon komoly nemzetközi háttérhatalom és hálózat szervezkedik, egy liberális kör”.

A bűnbakképzés a magyar politikai kultúra lényegévé vált, s most ennek a hatását és jellegzetes megnyilatkozását hallhattuk Vindnyászky tévés szereplésében is visszaköszönni. A Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóinak sorából kiemelte Karsai Györgyöt, megnevezte mint az egyetem szellemiségét megtestesítő személyt, aki sem befogadni, sem értelmezni nem képes a politikai hatalom által hangoztatott és a Vidnyánszky által messzemenően magáénak vallott értékeket.

A Vidnyányszky gondolkodásában és értékvilágában reinkarnálódó egykori „keresztény-nemzeti” gondolatra az akkor már Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert 1941-ben a szegedi egyetem rektoraként a következőképpen reflektált: „Az, hogy magyar és keresztény, azt élni kell és nem kiabálni, mert hangoztatásuk által nemcsak tartalmukat vesztik, de hibás tartalmat is kapnak és a magyar nem a hazaszeretetet, hanem a mások gyűlöletét, a keresztény pedig a faji és vallási türelmetlenség színét kapja.”


AZ SZFE DIÁKJAI OMBUSDMANHOZ FORDULNAK AZ ÚJ KURATÓRIUM EGYOLDALÚ LÉPÉSEI MIATT

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2020.09.


Az oktatási ombudsmanhoz és az alapvető jogok biztosához fordulnának a diákok az SZFE közalapítványának nemrég kinevezett, új kuratóriuma által tervezett, egyoldalú szabályzatmódosítás és lépések miatt, közölték az egyetemet elfoglaló hallgatók mai, a magyar dráma napján tartott sajtótájékoztatóján a Vas utcában.

A diákok képviselői a koratórium egyoldalú Alapító okirat- és SzMR-módosításaira reagáltak ily módon. Ebben Vidnyánszkyék olyan lehetőséget teremtettek az oktatók és hallgatók megkérdezése nélkül saját maguknak, amely elvben biztosítaná, hogy közvetlenül és minden szinten bele tudnának szólni az egyetem mindennapos munkájába, életébe. Az is tegnap derült ki, hogy noha a Vidnyánszky elnökölte, új, kormányhű testület szeptember 1. óta ígérgeti a tárgyalásos rendezés lehetőségét az őket el nem fogadó SZFE-s polgároknak, az új módosításokat megkérdezésük nélkül már augusztus 24-én ellátta kézjegyével.

Előbb az oktatók reagáltak erre a lépésre egy vasárnapi közleményben, amelyben leszögezik, jogi úton keresik majd igazságukat a kuratóriummal szemben. A diákok pedig ma ehhez hozzátették, az oktatási ombudsman szakvéleményét is kikérik Vidnyánszky Attilék lépésével szemben.

„Alkotmányos és törvényben biztosított jogaink ökényes elvétele oktatási alapjogainkat sérti, ami csorbítja nem csak a mi, hanem az utánunk következő generációk számára is az egyetemi autonómiát.

-indokolta a lépést az immár tanköztársaságban működő diákok lépését képviselőjük. Hozzátette, a fenntartó Innovációs- és Technológiai Minisztérium vezetőjéhez, Palkovics Lászlóhoz eddig panaszaikkal hiába fordultak, azért bázisdemokratikus úton a diákok közössége úgy döntött, a parlamenti ombudsmanokhoz fordul és kéri őket, utasítsák Palkovicsot, hogy biztosítsa folytatólagos beleszólási jogukat egyetemük ügyeinek intézésébe, tehát tegye semmissé a kuratórium által eszközölt alapszabály-változásokat...

A NER MŰKÖDTETI AZ EGYIK LEGNAGYOBB HAZAI PORNÓMEGOSZTÓT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2020.09.21.


Kormányzati médiaholdingba tagozása óta először alakították át az Origót, de az ország harmadik legnagyobb portálja az „Újat mutatunk” szlogennel hirdetett ráncfelvarrás után egy valamiben régit mutat: videómegosztója és bulvárhírei ugyanúgy tele vannak explicit tartalmakkal, mintha a „keresztény-nemzeti” tulajdonosváltás meg sem történt volna. A New Wave Media Group Kft. által üzemeltetett Videa 82 ezer pornóvideót tárol, az Origo-címlapon a direkt kormányzati üzeneteket egy-két görgetés választja el a 18+ anyagoktól. Az alábbi gyűjtésből kiderül: más hatalomközeli médiumok is hasonló gyakorlattal működnek. Mindeközben a frissen indult Pesti TV vezető arcai „Verd márki” és „Bazd márki” néven népszerűsítik konzervatív sajtómissziójukat...

PARANOIÁS, AHOGY AZ ÚJSÁGÍRÓK UTÁN SZAGLÁSZIK KÜLFÖLDÖN A KORMÁNY

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.09.21.


„Hajmeresztő, felháborító, ilyet csak az önmagukban bizonytalan diktatúrák csinálnak, amelyek vezetői félnek és védekeznek” – kommentálta megkeresésünkre Balázs Péter korábbi külügyminiszter a Telex.hu értesülését, miszerint a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium információkat gyűjtött be (legalábbis erre szólította fel a külképviseleteket) a magyar újságírók külföldi szakmai útjairól. „A külképviseletek dolga az újságírók segítése, de ez nem az, ez konfrontatív és paranoiás üldözési mániás dolog” – szögezte le.


„Tájékoztatás kérése magyar újságírók szakmai látogatásairól a fogadó országban” tárggyal írt levelet idén júniusban Magyar József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára az Európai Unióban található magyar nagykövetségeknek – tudta meg a Telex.hu, amely megszerezte az egyik ilyen levelet. Ebben Magyar arról érdeklődött, hogy a nagykövetségek tudomása szerint a fogadó ország az elmúlt években szervezett-e szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, voltak-e ilyen látogatások. Amennyiben igen – folytatta a levél – mikor történtek az utazások, „milyen magyarországi médiumok képviselői vettek részt azon, és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel”. A történettel kapcsolatban eljuttatott kérdésekre a tárca csupán annyit reagált: „A KKM – feladatából is adódóan – mindent megtesz a magyar belügyekbe történő külföldi beavatkozások ellen, az ilyen támadások mögött a tapasztalatok szerint általában Soros-szervezetek állnak.”

Nyomják Krahácsot...

CSALÁDI PÓTLÉK: SIESSENEK A TOVÁBBTANULÓK SZÜLEI AZ IGÉNYLÉSSEL! - CSAK KÉT HÓNAPOT LEHET VISSZAMENŐLEGESEN IGÉNYELNI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.09.21.


Érettségi után nem jár családi pótlék, de a továbbtanulók beleszámítanak az eltartottak számába. Így magasabb összeg jár a testvérekre. Ezt a tanulói jogviszony igazolásával lehet igényelni, de csak 2 hónapra visszamenőleg. Aki szeptember végéig lép, júliustól kaphatja a több pénzt.


A családi pótlék összege 2009 óta változatlan, amit az éves átlagos inflációval számolva eddig 33 százalékkal kellett volna megemelni ahhoz, hogy 2020-ra megőrizze az értékét. De nem csak az értékvesztés jelent gondot a családoknak, hanem az is, hogy érettségi után már nem jár ez az összeg sem a továbbtanuló gyerek után. Az utolsó folyósítást júniusban kapják a szülők.

Ugyanakkor a felsőoktatási intézményben továbbtanuló gyermek beleszámít az eltartottak számába. Ez azt jelenti, hogy ha van kisebb testvér (vagy más kedvezményezett eltartott), aki után még jár családi pótlék, kérvényezheti a szülő, hogy vegyék figyelembe a számításkor az egyetemista vagy főiskolás diákot is. Ez azért fontos, mert így magasabb összegű családi pótlékot kaphatnak a testvérek után. A szakképzésben továbbtanulók után pedig annak a tanévnek a végéig jogosult a szülő a családi pótlékra, amelyik évben a gyermek betölti a 20. életévét. (Korábbi cikkünket részletes számításokkal itt találja.)...

AMI BELEÉG AZ EMBERBE

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2020.09.20.


A héten azt kérdezte valaki, aki mást gondolt erről az egészről, amíg bele nem nézett egy kicsit a munkánkba, hogy miért csinálom? Mi tart itt, ebben a problémában?

Ezt a kérdést már többször megkaptam, meg is van rá a válaszom, hogy kihívás, meg meg akarom oldani, stb. De aztán elgondolkodtam, vajon nem tudom jobban kibontani magamban, hogy tényleg mi tart itt? A kínkeservesen elért sikerek? Az biztosan nem…mert mindig az izgat, ami nem sikerül. A folyamatosan előforduló csalódások, kudarcok? Abból meg nem lehet hosszú távra építkezni. Akkor vajon mi?

Talán az, hogy már vissza tudok nézni ezekre az évekre, amit ebben a munkában töltöttem, és az látszik, hogy van íve az egésznek. Ez biztosan tényező ebben. Hogy jól emlékszem az elejére, és ahhoz képest már nagyon sok minden változott. De azt hiszem, fogva tartanak azok a történetek is, melyeket a tehetetlenség érzésével éltem meg.

Mert azok beleégtek az agyamba, az emlékeimbe, átértékelték bennem a viszonyulásokat, és összeszorítva tartják ma is a lelkemet. Furcsa érzés ez, mert nem szívesen emlékszem vissza rájuk, nem idézem fel magamban túl gyakran, mégis ott vannak, valahol a háttérben, és épp annyira hatnak, hogy a bizakodás, a pozitív gondolkodás mögött ébren tartsák a dühömet. Pont annyira, hogy mindig érezzem, nem, ezt nem lehet hagyni, tenni kell valamit, hogy ne így legyen.

Ezeknek a sosem nyugton hagyó képeknek a zöme a gyerekekhez kötődik. Leginkább a mérhetetlen nyomorúsághoz. Hozzájuk például, akikhez 11 éve karácsony előtt mentem. Kis csomaggal, akkor még csak a gyerekeknek. Lábbal is segítenem kellett a madzaggal záruló ajtót, hogy bemehessek. A sötéthez nehezen szokott a szemem. Bent is hideg volt. Aztán megláttam őket…a sötétben, a dunyha alól kivillanó szemeket. Hárman néztek, három apró gyerek, alig-ruhában, az agyonkoszlott ágynemű alatt. A folytatás már nincs meg ilyen erővel, az örömük, amiben bontogatták a szaloncukrot. Csak a kép, ahogy az ablakon beszűrődő fényben megláttam a körvonalukat, ahogy ott kirajzolódtak, a három kis fej…és a szemek.

Vagy a halmozottan fogyatékos gyerek, akit egy kis, üres szobában tartottak, kicsi volt, meztelen, és csomókban tépte a haját, miközben nézett rám, és artikulálatlan hangokat adott. “Nem tűri meg magán a ruhát…” mondták, látva elképedésemet, amiben lehet, volt is igazság, de a látványától sosem tudtam szabadulni. Mert ez így nem élet, akkor sem, ha halmozottan fogyatékos valaki.

És tudom, sosem fogom elfelejteni a lányt, aki 11 volt, mikor kiemelték a családból. Amikor mentem, rohantam, utána a lakásotthonba, és ott az ölemben zokogott, ölelve, kétségbeesetten, olyan megtapasztalások után, amit egy gyereknek, lánynak, asszonynak sosem szabadna átélnie. A tehetetlenséget talán sosem éreztem annyira, mint akkor. Mert tudtam, végignéztem a folyamatot, de nem bírtam annyira hatni, hogy ne történhessen meg. Gyűlöltem mindent, a világot, a családját, a tehetetlen intézményrendszert, magamat is. Még ma sem bírok indulat nélkül visszagondolni rá.

Vagy a másikra, akinek a kis combja lilára volt verve. Az apja tette. Vagy rá, aki öngyilkos akart lenni, csak, hogy elmeneküljön otthonról. Arra, aki azért hisztizett, mert nem akart hazamenni a kórházból. Mert ott jó volt. Évekig emlegette, hogy mennyire szeretne visszamenni. Aki az iskolában mutatta meg a szíjjal vert lábát. Vagy őt, akit hazakísértem, és láttam, ahogy nekiment a nagy testvéreinek, mert mire hazament, megették az ebédjét, ami az övé volt, amit neki, mint iskolásnak adtak, ingyen, a szünidőben.

Ezek a történetek nem múlnak. És mindig jönnek újabbak. Küzdünk, harcolunk, végre az egyik helyen már nem jellemzők, de akkor felbukkan egy másik faluban. Vagy egy odaköltöző családban. Vagy épp abban a családban, amiben már azt hitted, sínen van minden, és nem fordulhat ilyesmi elő. Jönnek az újabb aggódások, tehetetlenségek, dühök, kiabál bennem, hogy menj, csinálj valamit, mert nem, nem lehet, hogy újra megtörténjen. És megtörténik. Ordítok, hogy megint nem tudom megakadályozni. Mert megint mindenki kivár, “szóbeszédre” nem lehet lépni, bizonyíték kell, és mire bizonyíték van, már visszafordíthatatlan a történet.

Pedig a megérzésekre, a szóbeszédre is oda kellene figyelni. Mert feltűnik a kislánnyal furcsán viselkedő apa. Vagy az asszony, akinek minden mozdulatából ordít, hogy bántalmazó kapcsolatban él, nem néz a szemembe, nem meri már azt sem, a gyereke felé nyúlok, hogy megsimogassam, erre a kis kezét az arca elé kapja… Mert náluk mindenki fél. Csak az apa nem. Bizonyítsd be, állj ki érte, értük, mert ők már nem mernek, nem mernek semmit, csak némán tűrni, belerokkanni, egy életre.

A felnőtteket sem jó hallgatni. A gyerekkorban elszenvedett traumáikról beszélnek. Nem borzonganak bele, természetesen, néha fanyar mosollyal sorolják a különböző eszközökkel kapott veréseket, vagy, hogy adták el őket másnak, mint egy állatot, hogy éheztek, gondoskodtak a kisebb testvérekről, mert senki nem volt, aki segített volna rajtuk. Felnőttek már, de örökre magukba építették a gyermekkorban elszenvedett sérüléseiket, melyek meghatározzák az ő viszonyulásaikat is, a párjukhoz, gyerekeikhez, élethez. Ha meghallgatjuk őket, kezdjük érteni, miért olyan a gyerekük, amilyen.

Azt hiszem, ezek a tehetetlenségek tartanak itt, ebben a munkában. Mert nem bírom látni, elviselni, ezeknek a dolgoknak az eleve elrendeltségét. Hogy gyerekek élnek fizikai és mentális nélkülözésben, és ki vannak téve mindenben azoknak a felnőtteknek, akik ugyanolyan gyerekek voltak mint ők, ugyanúgy éltek, és ugyanazokat szenvedték el.

Valamikor meg kell ezt a kört törni. A bűnöző családban bűnöző lesz a gyerek is. A prostituált gyereke is az anyja sorsát ismétli. A sokgyerekes anya is a saját mintáját adja. Arról is, hogy a családon belüli erőszak természetes. El kell viselni.

A kivételek ritkák.

A gyerekek nem tehetnek semmiről. Ártatlanok, akiket a körülményeik, a körülöttük levők tesznek olyanná, amilyenek lesznek. Mert az emberi gonoszság is átörökítődik. A gyűlölet, a másik kiröhögése, megalázása, gúnyolása, meglopása, megverése, kisajátítása, tárgyként kezelése. Ezt pontosan látom, mert ennyi év után már sokan felnőttek azokban a családokban, ahol nem bírtunk eléget hatni. Mert mi, civilként nem voltunk elegek.

Mi csak egy vagyunk, a velük foglalkozó intézményrendszer mellett. Biztos vagyok azonban abban, hogy együtt sikeresebben vehetjük fel a harcot. Erre vannak már példák a munkánkban. De sokkal nagyobb összefogásra lenne szükség. És egy másféle szemléletű munkakultúrára. Amiben nem ügyeket kezelünk, hanem az ügyeket mindig újratermelő okokkal foglalkozunk.

VÉGET VETHET A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY MÁSODIK HULLÁMA ORBÁN HATALMÁNAK?

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.09.21.


Hosszú elemzést közöl a Reuters arról, hogy a koronavírus-járvány második hulláma miatt várható gazdasági visszaesés hozhatja-e Orbán Viktor vereségét 2022-ben. A cikk az autóiparban jelentkező visszaesést, beruházások elmaradását hozza fel példának arra, hogy a kormány állandó hivatkozási alapja, a gazdasági teljesítmény most nem lesz olyan erős, mint az elmúlt választásokon. Szijjártó Péter külügyminiszter az EU Today beszámolója szerint azt mondta, a Soros Györgyhöz köthető civil szervezetek zsarolják az európai embereket. A CBS közli, hogy Donald Trump egy kampányfilmjében magyar mozdonyszerelő üzemben készült kép is felbukkan annak illusztrálására, hogy a republikánusok szerint az elnök ellenfele, Joe Biden nem tudja megvédeni a munkahelyeket. Csernyánszky Judit lapszemléje...


KALTENBACH JENŐ: AMI MAGYARORSZÁGON VAN, AZ KATASZTRÓFA, EURÓPA SZÉGYENE

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2020.09.21.


Csütörtökön közel 260 000 begyűjtött nemzeti konzultációs ívet vitt a miniszterelnök rezidenciájához Szél Bernadett és Hadházy Ákos. A helyszínen megtartott demonstráción utóbbi kijelentette, hogy az MTVA székházához október 23-án 100 000 embert vár, akikkel tán megrengetnék ők a világot, de a kormányt mindenképpen. Kaltenbach Jenő volt ombudsmant, egyetemi oktatót, az állam- és jogtudományok kandidátusát kérdeztük, véleménye szerint, lehet-e legalább egy „kis októberi forradalom” 23-án.


Ön is azon kevesek közé tartozik, akik viszonylag függetlenül tudták megőrizni a személyüket és a hivatásukat az elmúlt 30 évben, viszont láttak már jónéhány karón varjút. Miként látja az ország jelen helyzetében, megvalósulhat-e Hadházy képviselő régen vágyott utópiája és összegyűlhet-e 100 000 ember magyar kormányt dönteni?

– Jómagam nem hiszek abban, hogy az Orbán-rezsimet ilyen ténykedésekkel meg lehetne dönteni. Nem hiszem, hogy mindezzel sokat törődnének. Még ha olyasmi is történne, mint hajdan az internetadóval, legfeljebb visszalépnek egy kicsit – nem kardinális kérdés. Egy ilyen, az Ön által említett példával az egész rezsim léte forogna kockán, amelynek megingatását szerintem ilyen tüntetésekkel nem lehet elérni. Azt legfeljebb egy hatalmas tüntetési hullámmal együttjáró országos sztrájkkal, útlezárásokkal stb. lehetne érdemben befolyásolni. Véleményem szerint, a polgári engedetlenség súlyosabb formáival lehetne csak bármilyen eredményre jutni, de őszintén szólva, én úgy látom, hogy Orbánék eléggé megingathatatlanul ülnek a nyeregben, amiből az engedetlenségi akciók vajmi kevéssé billentik ki...

SZABAD SZEMMEL: TRUMP ORBÁNI REZSIMET CSINÁLNA AMERIKÁBAN, A BAYERN EDZŐJE MEG NEM ÉRTI - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.09.21.


Az Egyesült Államok elnöke újraválasztásáért kampányol, miközben álcsúcsig süllyed a nacionalizmusban
.

Frankfurter Allgemiene Zeitung

A vezető német konzervatív lap is úgy értesült, hogy Lengyelország is felzárkózott Magyarország mellé, és a két kormány három napja bejelentette: megtorpedózza a 750 milliárd eurós gazdasági segélyterv jóváhagyását, ha a többi tag ragaszkodik a jogállami mechanizmus életbe léptetéséhez. Budapest és Varsó kitart amellett: a júliusi az EU-csúcstalálkozón született egyezség nem arra vonatkozik, hogy vonják meg a támogatásokat, egy kormány módszeresen megsérti a demokratikus játékszabályokat.

Szerintük az állam- és kormányfők azt kívánták megakadályozni, hogy korrupció legyen az uniós pénzek felhasználása körül, és hogy érdekütközés léphessen fel. Eszközként pedig Budapesti és Varsó azt találta ki, hogy nem szavatolja az önrészt az unió kölcsönfelvételéhez, anélkül azonban nem lehet kihúzni a csávából a vírus miatt súlyos helyzetbe került államokat. Így azonban dugába dőlne az egész koncepciót, miközben főként az olaszok és a spanyolok nagy bajban vannak.

A németek az EU soros elnökeként azt akarták volna, hogy még ebben hónapban hangolják össze a tagállamok, illetve az Európai Parlament elképzeléseit a gazdasági csomag, illetve a következő hosszú távú költségvetés kapcsán, de ez immár illúziónak bizonyult. Márpedig az idő sürget, hiszen januártól elvileg mindkét tervezetnek hatályba kellene lépnie. Az EP és a legtöbb tagállam kitart amellett, hogy legyen jogállami feltételrendszer, azaz anyagi szankciókkal sújtsák a közösségi jogot semmibe vevő rezsimeket.

Daily Telegraph

A magyar kormány megtörte az unió egységét és a 27-ek közül egyedül akarja, hogy a korábbi brit nemzetközi kereskedelmi minisztert válasszák a Világkereskedelmi Szervezet élére. Hogy a többiek kit favorizálnak, az az eljárási szabályok miatt nem került nyilvánosságra, de az biztos, hogy nem Liam Foxot. Magyarország viszont éppen mellette tette le a garast, miután konzultált Boris Johnsonnal, amint azt Szíjjártó Péter közölte. A lap úgy tudja ugyanakkor, hogy bár a politikus a többkörös szavazási procedúra során bekerült a legjobb öt közé, ám továbbra is a „futottak még”-kategóriát képviseli. A legjobb kilátásai egy nigériai származású szakembernek vannak.

Frankfurter Allgemiene Zeitung

Az unió illetékes biztosa bízik abban, hogy sikerült rávenni Magyarországot és Lengyelországot az új menedékpolitika elfogadására. A reformelképzeléseket a Bizottság szerdán hozza nyilvánosságra, de Ylva Johansson előre bocsátotta, hogy immár nem elegendő az alkalmi vagy önkéntes szolidaritás. Úgy fogalmazott, hogy nem kell dramatizálni migrációs politikát, bár egyes menekültek rettenetes helyzetben vannak. Ám pragmatikus megoldást kell találni, ami azt jelenti, hogy egyetlen kormány se húzhassa ki magát, ha egy másik tag nehéz helyzetbe kerül a bevándorlók újabb rohama miatt.

De nem volna kötelező átvenni a menedékkérőket. A szolidaritásnak része volna, hogy a kvótákból nem kérő államok például segíthetnének azok hazazsuppolásában, akik nem kapnak menedéket. Idekapcsolódik, hogy a német belügyi tárca vezetője szerint még az idén okvetlenül politikai egyetértésre kell jutni. Bár Seehofer megjegyezte: az esélyeket rontja, ha Németország erkölcsi alapokon megpróbál nyomást gyakorolni a szomszédos államokra. Úgy hogy Berlinnek partnerként és nem Európa gyámjaként kell fellépnie – jegyezte meg.

Washington Post

A vezércikk rámutat, hogy Trump semmibe veszi a jogot és alatta megsemmisül a fékek és ellensúlyok rendszere. Az elnök azt bizonyította, hogy a hiedelemmel ellentétben mennyire törékeny az alkotmányos rend, ha olyasvalaki áll a kormányrúdnál, aki nem tiszteli a jogállamot. Nem nőtt fel a feladatához, inkább arra jött rá, miként tud hatékonyan visszaélni hatalmával. Ha marad, az jóvátehetetlen károkat okoz a demokráciának.

Az USA mindenkori első emberének kötelessége, hogy tisztességesen és semlegesen éljen jogkörével. Ám Trump számára a hivatal eszköz, amivel jutalmazza követőinek hűségét, bünteti az ellenséget, mindenki mást pedig riogat, hogy álljon be szépen a sorba. Az elemzés példák sokaságát hozza a szomorú összegzés alátámasztására. Úgy hogy immár leginkább már csak a Kongresszus tudna ellenállni, ám a republikánusok behódoltak Trumpnak, ahelyett, hogy az Alkotmányhoz lennének hűségesek. De hát a politikus megpróbált kirúgni, illetve megfélemlíteni mindenkit, aki a törvénytelenség útjába állt volna.

És úgy tűnik, hogy egyre gátlástalanabb. Az amerikaiaknak sokáig azt tanították, hogy az ország politikai rendszerében hatékonyan működnek a demokratikus intézmények. Ám az eltelt években riasztó módon felszínre került az igazság, mármint hogy a fékek és ellensúlyok csak akkor szuperálnak jól, ha jó indulatú az elnök. Ha nem az, akkor meglepően kevés eszköz kínálkozik, amivel meg lehet akadályozni, hogy ne használja tisztességtelenül óriási hatalmát. Márpedig Trump el van szánva, hogy saját céljaira veti be felhatalmazását és lassan, de biztosan bedarál minden korlátot. Úgy hogy nem tudni, mennyi akadály maradna számára további négy év után.

Guardian

Trump nyíltan a nacionalista mítoszokat nyomatja, de a demokraták is nyakig merülnek a túláradó hazafiságba. Erre hívja fel a figyelmet Cas Mudde, a populizmus és a szélsőségek szakértője, a Georgia-i Egyetem professzora. Felidézi, hogy az elnök a minap már azzal vádolta a liberálisokat: átmossák az amerikai ifjúság agyát. Egyben jelezte, hogy bizottságot kíván felállítani a hazafias oktatás elősegítésére, ami magában foglalja az Amerika-barát tananyagot, hogy a diákok megismerhessék az igazságot a nemzet nagyszerű történelméről.

De hát itt egy szélsőjobbos politikusról van szó és ideológiájának szerves részét képezi a soviniszta nacionalizmus. Az USA esetében az a különleges, hogy a hazafiság, sőt az elfogult hazafiság a politika mindkét nagy táborára jellemző. Biden is a zászlójára tűzte.

Az amerikai politikusok, de a polgárok is előszeretettel hangoztatják, hogy övék a világ legrégebbi és legnagyobb demokráciája. A szerző itt azonban emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államok a rasszizmus és a faji kirekesztés talaján jött létre. A demokratikus rendszernek ma is vannak olyan hiányosságai, amelyeket Európában már rég kiküszöböltek. Pl. nem lehet elnök az, aki a szavazatok számát tekintve alulmarad a választáson. Vagy ahogyan a tengerentúlon politikai okokból átrajzolták a választó körzetek határait, ahhoz képest az orbáni Magyarország kismiska.

A demokraták úgy érzik: állandóan bizonyítaniuk kell, hogy szeretik Amerikát, mert a jobboldali sajtó, illetve tábor folyton azzal vádolja a baloldalt, hogy az nem hazafias, sőt, áruló. A paradox az, hogy a lakosság sokkal reálisabban látja a helyzetet, mint a vezetői. Még a republikánus hívek többsége sem gondolja, hogy az USA mindenben a többi ország fölött állna. A demokratáknak az a dolguk, hogy az Egyesült Államok végre kezdje beváltani ígéretét és propagandáját. Ehhez azonban teljes átalakulás szükséges, ami kiterjed a legfőbb kulturális, gazdasági és politikai intézményekre.

Úgy hogy ha a jelenlegi ellenzék tényleg naggyá akarja tenni Amerikát, akkor meg kell mondania az amerikaiaknak, hogy ország nem a világ legragyogóbb országa és soha nem is volt az.

Die Presse

Timothy Snyder szerint, ha novemberben Trump győz, akkor a helyzet Amerikában nagyon hasonlít majd ahhoz, ami Magyarországon és Törökországban van. A tengerentúli történész, a totalitarianizmus szakértője azonban nem gondolja, hogy az elnök győzni fog. Mint mondja, ezt alighanem a politikus is tudja, ezért próbálja meg már most manipulálni az eredményt.

Hozzátette, nagy veszélyes, ha bárki úgy állítja be, hogy Trump egy bohóc és éppen ezért nem kell tőle tartani. Hiszen Mussolini is paprikajancsi volt, Hitler pedig színész, aki a nyilvános fellépések előtt elpróbálta a szerepét. Ám most az USÁ-ban olyan választás következik, amelynek a kimenetelét a Fehér Ház jelenlegi gazdája kétségbe vonja. Ezt már előre be is jelentette. Nem az a célja, hogy nyerjen, hanem zűrzavart keltsen. A válságot azután arra igyekszik kihasználni, hogy hatalmon maradhasson. Ám itt az a tét, milyen rendszer lesz az Egyesült Államokban.

Frankfurter Allgemiene Zeitung

A kommentár arra hívja fel a figyelmet, hogy a Nyugat végét jelentheti, ha Trump újrázni tud. Ám az európaiaknak nem lenne könnyebb dolga akkor sem, ha Biden lesz a befutó, mert ő is azt hangoztatja, hogy Amerika mindenekelőtt, csak lightosabb formában. Mindenesetre az öreg kontinens azt várja tőle, hogy ismét a központba állítja az Egyesült Államok szövetségi rendszerét, nem szidja a partnereket, nem keresi velük folyamatosan a vitát, nem adja át magát szűklátókörű nacionalizmusnak és a nemzetközi diplomáciát részesíti előnyben.

Ám a demokrata politikus nem tud és nem is akar visszatérni a korábbi status quóhoz. Szóval nem lesz megint minden egy csapásra újra jó, bár azért a klíma mindenképpen hatalmasat javulna. De az új elnök is napirenden tartaná a védelmi kiadások és a kereskedelmi többlet kérdését. És mert határozottabb politikát folytatna Oroszországgal szemben, amiből persze hiányozna Putyin dicsőítése, aligha kerülne ad acta az Északi Áramlat 2 sorsa.

Viszont ha Trump marad, akkor a nagyhatalmak vetélkedése közepette Európa csakis magára lenne utalva. A NATO számára komoly lehetőségként merülne fel, hogy lehúzza a rolót. A német kereszténydemokrata Norbert Röttgen, aki kancellár akar lenni, azt jósolja, hogy az elnök újabb négy éve, csak még inkább kiélezné az eddigi helyzetet. Beleértve a Kínával szembeni konfrontációt, Németország megbüntetését, az unió meggyengítésének szándékát, Amerika további kivonulását a nemzetközi színtérről. Továbbá felerősödne az a hajlam, hogy Washington a viszályok kapcsán igyekszik még több olajat önteni a tűzre.

Azaz még több konfliktusra kell felkészülni a világban és a transz-atlanti kapcsolatokban is, ami azt vetíti előre: közeleg a vég.

Financial Times

A beloruszok nem hagyják magukat megfélemlíteni, nem érdekli őket, hogy a hatalom páncélozott járműveket és vízágyukat vezényelt ki Minszkban, mint ahogy szembeszállnak a tömeges letartóztatásokkal is. Immár hetedik hete tízezrek tiltakoznak a diktátor távozását és új választások kiírását követelve. A karhatalom és a hadsereg fekete ruhába öltözött emberei rengeteg tüntetőt megvertek, amint arról a közösségi médiában nyilvánosságra hozott filmfelvételek tanúskodnak.

A megmozdulások az egész országra kiterjednek, ilyen méretű demonstrációk nem voltak a Szovjetunió felbomlása óta. Ám Lukasenko a brutális erőszaknak, az őrizetbe vételeknek, illetve az ellenzéki vezetők kiutasításának, valamint Putyin támogatásának köszönhetően őrzi hatalmát. Az uniós külügyminiszterek ma tanácskoznak arról, hogy miként reagáljon az EU. Még mindig húzódik, hogy pontosan milyen szankciókat hozzanak.

Akiket a korábbi megmozdulásokról vittek be, azok arról számoltak be, hogy odabent megkínozták őket. A katonaság, a rendőrség és a biztonsági szolgálat támogatása alapvető a diktátor uralma számára. Az ellenzék, hogy megrendítse a fegyveres erők tagjainak hűségét, a vasárnapi tömegfelvonulás előtt nyilvánosságra hozta ezer rendőr személyi adatait. Egyben arra figyelmeztetett, hogy folytatja az akciót, ha a kormány nem vet véget a letartóztatásoknak.

Frankfurter Rundschau

A Bayern edzője nem érti, miért kell a Szuper Kupa döntőjét Budapesten megtartani, amikor Magyarországot a német virológiai központ a járvány miatt kockázatos övezetnek minősítette. Hansi Flick azonban egyúttal utalt arra, hogy a döntést az UEFA hozta meg, úgy hogy a csapatnak ezek után nincs más választása, csak a győzelemre összpontosít. Az egykori bajor aranycsapat tagja, Rumenigge a klub elnökeként úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi szövetség lépni kívánt a normális viszonyok helyreállítása felé, azaz hogy legyenek nézők, ez vezette a határozat meghozatalakor.

Az egyesületnek felkínált 3000 jegyből a bajor szurkolók 2100-at vettek meg, hogy a helyszínen kövessék a csütörtök esti meccset. Már ha nem betegek. A jelentkezők számára ma és holnap ingyenes tesztet végeznek a müncheni arénában. A visszatérés után pedig a bajor főváros repülőterén ismét megvizsgáltathatják magukat. Rumenigge szerint mindenképpen ki akarják szűrni mindazokat, akik esetleg megfertőződnek Magyarországon. (Mint emlékezetes, a Sevilla-drukkerek a 3 ezres kontingensből 2500-at visszamondtak – a szerk.)

EGY MONDAT A ZSARNOKSÁGRÓL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.09.21.


A Magyar Nemzet online már tegnap rohadt büszke volt, hogy a mai printben írást közöl egyenesen Orbán Viktor tollából, amely az őszi politikai évadot köszönti. Ennél fontosabb dolga nincs, minden flottul megy az országban, süt a nap, a gyerekek az udvaron játszanak. Egy pöccentést nem érne meg az egész, ismerjük már a manust kívül-belül. Irritáló figura, és voltaképp az is lényegtelen, miket irkál, sőt, a Magyar Nemzet nem a Kossuth, a Magyar Nemzetet meg nem veszik. Ezt a nyomdaipari terméket úgy nagyjából az ott dolgozók családtagjai olvassák, vagy ők is almát csomagolnak bele inkább, mert jön a tél meg a hó. Vagy nem.

Megtudhattuk egyébként az izgatott előzetesből, arról lesz szó a fogalmazásban, hogy a kereszténydemokraták számára a legnagyobb kihívást és ellenfelet ma újra a liberálisok jelentik, miközben folyamatos támadás alatt állnak legfontosabb értékeink, mint például a nemzet, a család és a vallási hagyományok. Jé, nem gondoltam volna, bár, ha visszaemlékszem, tegnap is megettem két ministránst, három keresztény kisdedet és nyolc nagycsaládot reggelire, de az utolsó összeszerelő jómunkás apuka egy kicsit inas volt. Ismerjük a fideszisták valóságát is a matyóhímzéses alsógatyájukkal, velőspacallal, turullal, puskaporszaggal és szenteltvízzel együtt.

Szól majd az ellenzékről is, örvendezett a Magyar Nemzet online, és kiragadott a míves gondolatok közül egyet, ami miatt voltaképp most nekem írnom kell, ami viszont nem az én választásom, hanem mindenféle közlési kényszereké. S most, hogy ezt is tisztába tettük, hallgassuk – olvassuk – a kedves vezető szavait, amelyek ezek: „A magyar ellenzék olyan, mint a kolbász, be van töltve és meg van darálva.” – Nem kell hozzá különösebben érzékeny lélek, hogy észrevegyük ebből azt a lenéző, lesajnáló, megvető attitűdöt, amivel az ellenzék, s azon túl természetesen az ővelük szimpatizáló milliók iránt viseltetik ez a mi tahónk. Mintha a seggéből rángatta volna ki őket.

Ebben az egy mondatban benne van az egész rendszer. Ez a zsarnokság maga, és bizonyság arra, hogy Orbán Viktor immár valami másik dimenzióba képzeli magát, elemelkedve mintegy az alantas tömegektől lebeg valahol ég és föld között, míg hozzá nem segítjük, hogy érje őt is a gravitáció kicsit. Csak egészen kicsit. Ez a nívó egyébként a libernyákok nívója is, ami megnyilvánulásokkal a kedves vezető kijelöli a helyét kis társadalmunkban, és besorolja magát a söpredék közé, akiknek az élén kivont karddal menetel a nagybüdös nihilbe. Csak épp sodorja magával az egész országot, amely így is már olyan sötét, hogy valami nagy-nagy tüzet kellene rakni a közepén...