2019. január 23., szerda

ORBÁNÉK SAJÁT TÖRVÉNYEIKET SEM TARTJÁK BE

24.HU
Szerző: FARKAS GYÖRGY
2019.01.23.


Az MTVA-ban történtek már nyílt önkényt jelentenek. Az Eötvös Károly Intézet elemzése a képviselői jogok érvényesüléséről.

Az EKINT szerint az MTVA székházában történtek igazolják azt, amire még tavaly májusban felhívták az ellenzéki képviselők figyelmét, hogy a választások után az Országgyűlés súlya elenyészik. Amikor ugyanis az érdemi döntések már nem a parlamentben születnek, felértékelődik a képviselők parlamenten kívüli politikai, jogvédelmi és érdekvédő szerepe.

Az EKINT elemzése szerint az állami hírtévébe bejutó képviselők követelései jogosak voltak. A műsort szerkeszteni, az élő adás helyszínére, a stúdióba meghívás nélkül belépni nem lett volna joguk. Amíg ezt nem próbálták meg, addig a biztonsági őrök egy ujjal sem nyúlhattak volna hozzájuk...

BÁRMI TÖRTÉNIK, MI FIZETÜNK ÉRTE. A "FIDESZNYIK" IS MEG A "LIBSIBOLSI" IS

KOLOZSVÁRI SZALONNA- VENDÉG
Szerző: Ákos
2019.01.23.


Lopnak. Nem kicsit, sokat, de én most nem erről fogok írni.

Egy államférfi felelősségéről fogok írni, aki egy ország miniszterelnöke, vagy legalábbis ezt a címet viseli. Azonban ehelyett nemhogy éket ver, de egyenesen lövészárkot ás(at) a nemzet két része közé, mert kizárólag ezzel tudja biztosítani hatalmát.

Agyakat mos, manipulál, képtelen ellenségképeket kreál ő és hátországa: a kormány, és a tagjait biztosító párt, meg persze a számtalan „független” és „tehetséges” szakértő. Nem éri fel ésszel, hogy nem ez a feladata. Egy miniszterelnök, akkor is 10 millió ember miniszterelnöke, ha ebből uszkve 5 utálja. Még mielőtt: a maradék 5 egy része nyilván nem elkötelezett fideszes, csak az általuk hazudott – és persze rosszul értelmezett (értsd: irányított lopás és a társadalom butítása) – stabilitásra van szüksége. Orbán talán maga is elhiszi, hogy „ellenszélben” dolgozik, ebben az esetben ezért klinikai eset. Ha hazudik erről, akkor pedig azért.

Szerintem nem az mozdítja előre az országot, ha a népesség nagy része acsarkodik egymásra. Ezt csak valami egészen kifacsart logika diktálhatja. Történelmi felelősség egy államférfi részéről ennyire belátás nélkül cselekedni, és történelmi lehetőség, amit kihagyunk ezáltal. Kívánom, hogy ne csak én lássam így.

Ne feledkezzünk meg a hatalom kiszolgálóiról sem. A közvetlen körről, akik hatalmat és vagyont szereznek ezáltal. A kicsit távolabbi sameszekről, akiknek „csak” egyik, vagy másik jut. Ők forgatják ugyanis a kerekeket, nem Orbán tekeri egyedül. Nekik fontosabb saját személyes jólétük, mint az ország gyarapodása, pedig számtalan közülük miniszter és államtitkár, köztiszteletben álló személy. Ők papolnak elvekről, keresztényi értékekről, holott szeretet, megbocsájtás és hasonlók helyett csak a kapzsiságot, irigységet, hivalkodást ismerik.

Becsapják és közben meglopják a saját szavazóikat is. Statisztikákat hamisítnak, befogják a hőzöngők száját, a félelem légkörét terjesztik. Felcímkézik az ellenzéki tábort bárminek, ami éppen a javukat szolgálja rövid távon, és a szavazóik is ennek megfelelően viselkednek. Elég egyetlen rossz szó, jön a libsibolsi migránssimogató sorosbérenc és onnantól már nem ember vagy, csak egy tárgy, egy elvont fogalom a világnak abból a részéből, ami őket nem érdekli, vagy félnek tőle.

Érvek általában nincsenek, ha vannak is, a tieid semmit sem érnek vele szemben, légy bármilyen tényszerű is. Más szemében a szálkát nyomban észreveszik, és örömmel ugrálják körbe, de az, ahogy messiásuk váltogatja köpönyegét nem számít cseppet sem. Ha szélkakas lenne olyan gyorsan forogna, hogy meghatjhatna egy generátort...

IRÁNY A KASZTRENDSZER

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- VENDÉG
Szerző: ANDOR MIHÁLY
2019.01.23.


A mostanában bonyolított középiskolai felvételi vizsgák a szülők már megszokott fölháborodása közepette zajlanak. Sorra derül ki, hogy a feladatok nem a tanultakat kérik számon, hogy egységnyi feladatot lehetetlen a megadott idő alatt megoldani, és néhány vállalkozó kedvű tanár meglepődve konstatálja, hogy tantárgya felvételi követelményeit ő is képtelen teljesíteni. Kialakult az a közvélekedés, hogy ezeket a feladatokat azok tudják elfogadható szinten megcsinálni, akik már előre tudták, és begyakorolták, vagy akiknek a szülei meg tudják fizetni a felvételire előkészítő magántanárt.

A szülők és a diákok most szembesülnek az Orbán-kormány egyik legsunyibb húzásával, a gimnáziumi férőhelyek de facto megfelezési folyamatával. Az ötletet négy évvel ezelőtt dobták be, és olyan nagy fölháborodást keltett, hogy durva megvalósításáról rögtön letettek. A nyílt megvalósításról áttértek a lopakodó megvalósításra: lassan csökkentették a gimnáziumi férőhelyek számát.

Ment, mendegélt a dolog, 2010 és 2018 között a gimnazisták száma 239 992-ről 184 525-re, vagyis 23 százalékkal csökkent. Ez még messze van a megfelezéstől. Egy idő múlva Orbán Viktor valószínűleg nem bírta ezt a tötyögést, túl lassúnak tarthatta az átalakulást. Mégiscsak meg kellene felezni azokat a fránya gimnáziumokat, mert így még sok-sok évig a kívánatosnál több gondolkodni és tovább tanulni képes egyed jön ki belőlük. De hát a „felezés” szóról szó sem lehet, az a szó már lejáratódott, ideges lesz tőle a nép. Valami mást kell kitalálni.

Kitalálták hát a kötelező gimnáziumi felvételit. Ez persze együtt jár a központilag meghatározott felvételi feladatokkal, és a központilag meghatározott felvételi ponthattárral. Felvételi eddig is volt, de ez azt a célt szolgálta, hogy az iskolák a sok jelentkező közül kiválaszthassák, kikkel töltik fel a meglévő férőhelyeket. A kötelező felvételi bevezetésével új helyzet állt elő. A kormánynak minden eddig felgyülemlett statisztikai eszköz a kezében van ahhoz, hogy olyan nehéz központi felvételi feladatokat adjon, és úgy húzza meg a felvételi ponthatárt, hogy csak fele annyi gyerek tudja teljesíteni a követelményeket, mint ahányat eddig fölvettek. Közben a „felezés” vagy a „létszámcsökkentés” szó használatát meg fogják tiltani kádereiknek. Újságjaik, rádióik, televízióik, hivatalnokaik, pártfunkcionáriusaik és propagandistáik a gimnáziumi színvonal emeléséről fognak zengedezni. Ennek a folyamatnak a résztörténését élik át a most felvételiző gyerekek és szüleik...

HOGYAN MŰKÖDIK ÉS MIÉRT ILYEN HATÉKONY A PROPAGANDA?

A TASZ JELENTI
Szerző: TASZ / BODROGI BEA
2019.01.23.A propaganda egyidős a politikai nyilvánosság megszületésével, hiszen a mindenkori hatalom érdeke, hogy a számára fontos üzenetek minél szélesebb körben jussanak el az emberekhez. Propaganda alatt a hatalom által meghatározott valós és/vagy valótlan információk, üzenetek terjesztését értjük, melynek elsődleges célja az emberek manipulálása, megfélemlítése.

A propagandának eltérő szerepe és ereje volt különböző történelmi korszakokban és politikai rendszerekben, ahogyan a vele szembeni fellépés is változó volt. Az újkori propagandával szembeni fellépés legnagyobb kihívása egyértelműen az internet. Az online tér számos előnye mellett azzal is jár, hogy gyorsan, hatékonyan és nagy mennyiségben jutnak el hozzánk megtévesztő és valótlan üzenetek, a propaganda és az álhírek. Ez egy globális probléma, amely mindenkit érint, és amellyel szemben az egyik leghatékonyabb fellépés a tudatos médiafogyasztás.

A magyar propaganda sajátossága: így működik nálunk a propaganda rendszer

Az internet elterjedésével a mindenkori hatalom hatékonyabban tudja működtetni a propagandát, ezért sok országban az adott társadalmi körülmények jellegzetességeit figyelembe véve új formájában működik és virágzik. Magyarországon a modernkori propaganda egy olyan tudatosan felépített rendszer része, amelyben az állam a manipuláló üzeneteit széles körben és nagy hatékonysággal tudja terjeszteni, mivel a médiumok túlnyomó többségét tulajdonolja, kontrolállja, így a legnagyobb eléréssel tudják megszólítani az embereket. Ezek közül fontos kiemelni az állami pénzből fenntartott közszolgálati médiumokat (televízió, rádió), amelyek kiegyensúlyozott tájékoztatási kötelezettségüknek nem tesznek eleget és az újságírói etika alapvető szabályait sem tartják be. A propaganda médiumok elsődlegesen a kormány számára hasznos információkat közölnek, míg szándékosan elhallgatnak vagy egyoldalúan tájékoztatnak olyan közérdekű eseményekről, amelyek a hatalom számára kellemetlenek (fővárosi és vidéki tüntetések stb.).

A hatalom és a média összefonódott, a sajtóra jellemző klasszikus ellenőrző (watchdog) szerepét a propaganda nem tölti be, helyette a hatalom kiszolgálójává vált.
A propaganda üzenetei és célpontjai

A mindenkori hatalom nem szereti a vele szembeni kritikus hangokat, egy jól működő demokráciában azonban elfogadott tény, hogy a politikusoknak, közhatalmat gyakorlóknak jobban kell tűrniük az ellenőrzést és a kritikát, hiszen ez a sajtószabadság garanciája és alapja. A mostani hatalom azonban a kritikát - származzon az politikustól, civil szervezettől, tüntetés szervezőjétől, újságírótól vagy egyéb véleményformálótól - támadásként veszi és támadással is reagál rá. Ez pedig azt jelenti, hogy ezen személyekkel szemben egyoldalú, lejárató, gyakran szándékosan álhíreket tartalmazó híradások, cikkek jelennek meg a propaganda termékekben. A lejáratást és álhírgyártást azonban nem csak konkrét személyekkel, hanem bizonyos társadalmi csoportokkal szemben is hatékonyan alkalmazzák. A 2015-ben kirobbant menekültválság óta egyértelműen a menekültekkel, szemben folyik a megfélemlítő, gyűlöletkeltő propaganda, de azóta célkeresztbe kerültek a hajléktalanok, a civil aktivisták, újságírók, a kritikus hangot megfogalmazók homogén masszájának tekintett “Sorosbérencek” is...

AGYONSZABÁLYOZZÁK A RENDVÉDELMI KÖZALKALMAZOTTAK ÉLETÉT, JÖN A "RENDVÉDELMI IGAZGATÁSI SZOLGÁLATI VISZONY"

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.01.23.


Elveszíti a munkáját az a rendvédelmi dolgozó, aki nem tesz esküt a rendvédelmi igazgatási szolgálati viszonyra. Aki viszont elfogadja az új szabályozást, az nem tarthatja magánál a mobilját, illetve nem lehet nála egy meghatározott összeget meghaladó készpénz sem. Február elsejétől itt a rendvédelem területén dolgozó közalkalmazottak és kormánytisztviselők mumusa, a rendvédelmi igazgatási szolgálati viszony (Riasz). Az új szabályozás a rendőrségi titkárnőkre is vonatkozik, és sokaknak nem tetszik.

Egy 50 év feletti rendőrségi közalkalmazott, aki hét éve dolgozik a testületnél titkárnőként, és havi nettó 200 ezer forintot keres, azon gondolkodik, hogy inkább munkahelyet vált, de nem fogadja el a Riasz-t, mert ha igen, akkor csökken a szabadsága, illetve vezényelhetővé válik. Az asszony attól is fél, hogy a Riasz miatt kevesebb lesz a fizetése, vagy nagy eséllyel olyan kategóriába sorolódik be, ahonnan nem lesz előrelépés, vagyis a bére befagy a mostani szinten. Azért is morfondírozik a váltáson, mert amennyiben most felmentik, akkor megkapja többhavi bérét, míg ha később mond fel, akkor nem jár neki ennyi...

SCHIFFER ANDRÁS:IGAZSÁG-DEFICIT

MÉRCE
Szerző: SCHIFFER ANDRÁS
2019.01.23.


A Központi Nyomozó Főügyészség elbírálta a az MTVA székháznál 2018. december 16-án és 17-én történt „sajnálatos” események miatt tett feljelentéseket és január 21-i közleményében ismertette határozatát, mely szerint az országgyűlési képviselők sérelmére a székházban nem történt bűncselekmény. Ellenkezőleg, az ügyészség a képviselők ellen rendelt el nyomozást. A közleménynek négy kulcsfontosságú állítása van és – álláspontom szerint – mind a négy felettébb vitatható.

1.

Az ügyészség azt állítja:

A mai napon kelt határozat lényege szerint az országgyűlési képviselők az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el, ugyanis hivatalos eljárást nem folytattak (…) Mindezek alapján az országgyűlési képviselők sérelmére hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye és más bűncselekmény sem valósult meg, ezért e körben a feljelentést elutasítottuk.”

Kétségtelen tény, hogy a hivatalos személy elleni erőszaknak (Btk. 310.§) tényállási eleme, hogy a hivatalos személyt jogszerű eljárásában akadályozzák. Talán nem lényegtelen rögzíteni, hogy a Btk. 459.§ (1) bek. 11. pontja értelmében az országgyűlési képviselő hivatalos személy, azonban a fegyveres biztonsági őr, ill. a vagyonőr sem hivatalos, sem pedig közfeladatot ellátó személynek nem minősül. Az ügyészség feltehetően a képviselők eljárásának jogszerűségét kívánta kétségbe vonni, bár pont ezt nem mondták ki. Abban, hogy mit tekintünk egy képviselő hivatalos eljárásának és hol húzódnak annak jogszerűségi határai, az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényre (Ogytv.) kell hagyatkoznunk.

Az Ogytv.-ből nyilvánvalóan megállapítható, hogy a képviselői mandátum nem szorítkozik a szűken vett törvényalkotásra. Az Ogytv. 98.§ (1) bek. kimondja:

Az állami szervek kötelesek a képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni.”

A felvételekből az derül ki, hogy a kiebrudalt képviselők elsősorban az MTVA valamelyik felelős vezetőjével kívántak tárgyalni. Éppenséggel a közmédia vezetői szegtek törvényt, amikor ettől elzárkóztak. Az Ogytv.98.§ (4) bek. így szól:

A képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervhez, valamint a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít.

A képviselők – képviselői igazolványuk felmutatásával – egy közintézményhez léptek be (Hadházy képviselőt oda kifejezetten be is engedték), majd a közintézmény felelős vezetőjével kívántak tárgyalni. Más releváns jogszabályhely híján, ha az Ogytv. két idézett passzusát összevetjük, egyértelmű, hogy az országgyűlési képviselők az MTVA-székházban hivatalos eljárást folytattak. Ellenkező esetben ugyanis az ügyészségnek azt kellene bemutatnia (és ezt nem tette meg), ha az Ogytv. 98.§-án nyugvó, közintézménybe történő belépés és felvilágosítás-kérés nem alapozza meg egy képviselő hivatalos eljárását, akkor ugyan mégis mi…

Más kérdés a tárgybeli hivatalos eljárás jogszerűségének megítélése. Az idézett (4) bek. utolsó mondata megadja a képviselői hivatalos eljárás jogszerűségi korlátját:

E jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét.

A képviselő eljárásával tehát nyilvánvalóan átlépi a jogszerűség határát, ha mondjuk egy élő adást rögzítő stúdióba akar betörni. Addig azonban, amíg a képviselő a közintézmény élő adást nem rögzítő helyiségeiben járkál (szelfizik, várakozik, lépcsőt mászik, felelős vezetőt követel stb.), a jogszerűség keretein belül folytat hivatalos eljárást, amiért őt a fokozott büntetőjogi védelem megilleti. Márpedig Hadházy és Varjú képviselőket úgy érte az erőszak, hogy a közintézmény folyosóin közlekedtek
...

ITT OLVASHATÓ

FIDESZ BŰNÖK, KÖZERKÖLCSÖK

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.01.23.


Nagy a csend a csengeri asszony körül. Maga az ügy egy éve kezdődött, házkutatással Csengeren, majd az asszony férjének öngyilkosságával folytatódott, mígnem napvilágra kerültek azok az iratok, amelyek egy nagyszabású csalás, szélhámosság, vagy pedig egy fantasztikus nagyságú örökségről szóltak. Azóta eltelt egy esztendő, és ma sem tudjuk, hogy kik voltak azok, akik ebben az ügyben bűncselekményt követtek el, illetve pontosan azt sem, hogy létezett-e az a mesebeli összeg, amelyről Szabóné, Mária, a csengeri asszony beszámolt, és amely alapján különböző kölcsönöket vett fel.

Az ügy attól vált különösen pikánssá, hogy egy minden kétséget kizáró, közjegyző által rögzített okirat került elő – a közjegyzői kamara elnöke készítette -, amely arról tanúskodott, hogy ezt az 1300 milliárd forintot Szabóné Kósa Lajosra, az akkori debreceni polgármesterre bízta: a politikus találja meg a pénz legjobb befektetési formáját. Kósa elsőre elismerte az okirat valódiságát, ennél többet azonban nem mondott, illetve annyit, hogy Szabómé egy csaló. Aztán előkerült egy újabb okirat, amely azt bizonyította, hogy Kósa Lajos feleségét 800 millió forinttal ajándékozná meg a korábban egyszerű háziasszonyként élő Szabóné, majd ez a summa – ugyancsak hiteles közokirat alapján – átkerült Kósa Lajos édesanyja nevére.

Az ügy így érdekes politikai fénytörésbe került; lehet mondani, a magyar igazságszolgáltatás jelenlegi morális állapotának megfelelő kezeléssel. Szabóné, még tavaly tavasszal Svájcba utazott – akkor még szabadon mozoghatott -, állítása szerint azért, hogy az ottani bank által zárolt hagyatékot felszabadítsa. Időközben azonban nemzetközi körözést adtak ki ellene, és ennek megfelelően le is fogták. Egy darabig Svájcban ült kiadatási fogdában, végül azonban a svájci hatóságok elutasították Szabóné kérelmét, azaz kiszolgáltatták őt a magyar hatóságoknak...

BRÜSSZEL MOST ÉBRED, HOGY ROGÁN MEGSZÜNTETI A SCHENGENI HATÁRT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.01.22.


Magyarország a propaganda szintjén bevándorlásellenes, de a határon megszűrik a szúnyogot, és beengedik az elefántot. Természetesen, pénzért, amely offshore cégeken keresztül magánzsebekbe vándorol. Ez azt jelenti, hogy az ártalmatlan menekülteket és csóró bevándorlókat farkaskutyával kergetik el. Akik nem jelentenek semmiféle veszélyt sem a közbiztonságra, sem a nemzetbiztonságra, azokat kriminális eseteknek minősítik. Ezzel szemben a világ legsúlyosabb szervezett bűnözői csoportjait, az orosz maffiát, a nemzetközi terrorizmust támogató arab “üzletembereket”, a különböző titkosszolgálatok embereit, kémeket, minden további nélkül engedik át letelepedési engedéllyel és uniós útlevéllel a schengeni határon. Ráadásul, ezt a kedves gesztust az Unió nyugat-európai országaival szemben teszik meg, akikre rászabadítják pénzért a világ szemetjét. Ezek közül csak a velük csencselő arab és török “üzletemberek” ragadnak Budapesten.

Az egy dolog, hogy a Rogán vezette offshore letelepedési maffia ezen jól keres, és mivel a maffiafőnök tudta és engedélye nélkül ez nem lehetne, a saját lábán álló Orbán Viktor is minden bizonnyal részesedik belőle. A magyar oknyomozó újságírás nagy hiányosságait mutatja, hogy ezeket a pénzeket, számlákat még nem sikerült a nyilvánosság előtt feltárni. Ahogy a strómanok által letett pénzek útját sem lehet követni, s a baltás gyilkosért kapott dollármillióknak is nyoma veszett. De ezúttal a szimpla lopásnál többről van szó: ezek a bűnözők egyszerűen felszámolják a schengeni határt, pontosabban a keleti határt, ahol beengedik az Unióba a szervezett bűnözést, s mint korábban írtuk, Budapest egy kémközponttá vált. Ehhez képest Casablanca egy unalmas kisváros volt a világháború alatt.

Érthetetlen, hogy az Európai Unió évek óta miért nézi ezt tétlenül, és miért csak most kezd védekezésbe, amikor már mindenki uniós útlevéllel járkál Európában, aki akar. Orbán az Unió minden ellenségét beengedte már. Brüsszel emellett hamis nyomon jár, mert a magyar letelepedési bűnözés mintájául szolgáló ciprusi és máltai útlevélkereskedelmet veszi alapul, emellett jó helyen kapisgál, amikor az Orbán-akolhoz tartozó bolgár illiberális bűnözőket is szemmel tartja. A legkorruptabb letelepedési bűnözőket, akiknek még az eljárása miatt is nyomozást kellene indítani, a Rogán-Habony páros nevével fémjelzett letelepedési biznisz résztvevőit figyelmen kívül hagyják. Pedig itt még a magyar államot is becsapják, mert a kiadások az államot terhelik, a milliárdos bevételek pedig kiválasztott offshore cégeken keresztül magánzsebekbe vándorol. Saját zsebre kiárusítják az európai biztonságot a nagy “keresztények”.

A mostani ébredés természetesen nem jelenti a letelepedési bűnözés végét, mert az EU csak ajánlásokat fogalmazhat meg, a döntés tagállami hatáskörbe tartozik. Ezt pedig tudjuk, mit jelent: ezek a bűnözők nagy ívben tesznek majd az európai ajánlásokra. A bevándorlásellenes populista hazugságok mellett árasztják el Európát olyan bevándorlókkal, akik nem tisztességes szándékkal érkeznek. A tisztességes cégek és üzletemberek ugyanis legális úton bejuthatnak az EU országaiba a vízumtörvények alapján. Nem szorulnak arra, hogy korrupt bűnözőktől vásároljanak “letelepedési kötvényt”, ami a vesztegetés jogi formája ebben az esetben...

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁN FERTŐZ, FASISZTA VESZÉLY IZRAELBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.01.23.


Már nemcsak külső veszély fenyegeti Izraelt. A terrorizmus mellett legalább akkora veszély fenyegeti a zsidó államot belülről. Netanjahu miniszterelnök már nyíltan csatlakozott azokhoz az illiberális, külsőleg rejtett fasiszta államokhoz, amelyek felszámolják a parlamentáris demokráciát és a liberális jogállamot. Netanjahu magatartása eddig is gyanúra adott okot, és hamisnak tűntek a magyarázatok, amelyek az Izraellel szembeni ellenséges magatartásra, a terrorizmus létező veszélyére, az iráni atomprogramra hivatkoztak. Izrael a létezése óta veszélyben van, de a demokratikus jogállami értékeket eddig soha senki nem kérdőjelezte meg, és a veszély nem indokolta azt, hogy Izrael lemondjon a demokráciáról, és vezetői a demokrácia ellen támadást indítsanak.

Ez azért is veszélyes, mert Izrael állama a közel-kelet egyetlen demokráciájaként nemcsak mintaként szolgált, hanem azt is bizonyította, hogy a demokrácia és a jogállam erősebb a fanatikus diktatúráknál és terrorszervezeteknél. Hogy az élet minden veszély ellenére a szabadságot jelenti, és Izrael Istene nem a hazug és korrupt diktatúrák, hanem a törvény uralmát jelentő jogállami szabadság oldalán áll. Nincs Izraelnek olyan barátja, aki évtizedek óta ne értékelné azt, hogy Izraelben parlamentáris demokrácia és jogállam működik. Semmiféle demagógia nem volt alkalmas a nem elhanyagolható veszély ellenére sem, hogy ezt a demokratikus elkötelezettséget megkérdőjelezze, a jogállamot ellenségnek tekintse, és lépéseket tegyen a lerombolásukra.

George Birnbaum, a világ legmocskosabb kampánygurujának, Arthur Finkelsteinnek üzlettársa is megerősítette: Orbánt Netanjahu hozta össze Finkelsteinnel. Orbán illiberális, antiszemita és fasiszta kampányainak Finkelstein volt az ihletője. De nemcsak a kampány, hanem a rendszer egész illiberális ideológiája is tőle származik, amelyhez Orbán hozzáigazította a “keresztény-nemzeti” frazeológiát, a meghamisított magyar történelmet, a zsidókat haláltáborba küldő Horthy rendszerének filozófiáját, a horthyzmust. Ez tökéletes egyveleget alkotott, és illeszkedett egymáshoz. Orbán kezében ez nemcsak egy választási győzelemre korlátozódott, hanem egy új politikai rendszer, egy új világrendszer alapjává vált.

Netanjahu 1996-ban már Finkelstein segítségével jutott hatalomra, de mostanáig nem lépte át azokat a határokat, amelyeket az izraeli demokrácia megengedett. Megmaradt klasszikus módon a finkelstein-i modellnél, hogy a győzelem érdekében minden bevethető, de a győzelem birtokában nem folytatható az, ami a kampányban volt. Ez gyökeresen megváltozott azután, hogy Orbán a világban először nem állt meg a választási győzelemnél, hanem a finkelstein-i illiberális populista demagógiát új rendszere, a demokráciának álcázott fasiszta diktatúra, a NER alapjává tette. Ezt olyan sikeresen valósította meg, hogy ma már egy új fasiszta világrend létrejöttével fenyeget. Ez példaként szolgál a “finkelstein-i technikát” jól ismerő Netanjahu számára is. Ezért Netanjahu a Soros-ellenes kampányig bezárólag elkezdte átvenni ezeket a finkelsteini-orbáni módszereket...

ELSZEGÉNYEDTEK A MAGYAR NYUGDÍJASOK? VAGY AZ EU ÉLMEZŐNYÉBEN VANNAK?

INDEX
Szerző: STUBNYA BENCE
2019.01.23.


A magyar nyugdíjasok jövedelme európai élmezőnyben van, de az utóbbi években a magyar nyugdíjasok elszegényedtek. Statisztikailag mindkettő igaz, csak nem mindegy, hogy milyen számokat nézünk és a különféle statisztikai fogalmakat hogyan értelmezzük. Ha azt gondolja, hogy a számokat úgyis hamisítják, akkor ez a cikk nem való önnek, de ha a statisztikai bűvészkedést szeretné felismerni, akkor tudunk segíteni.

Mostanában a magyar nyugdíjasok elszegényedéséről és a magyar nyugdíjasok életszínvonalának európai élmezőnybe jutásáról is írtak cikket magyar lapok. Ez furának tűnhet, hiszen ezek a cikkek nyilvánosan elérhető és mindenki által összehasonlítható adatokon alapulnak, mégis teljesen eltérő következtetésekre jutnak. Erre azért van lehetőség, mert nem mindegy hogy a szegénységet mi alapján definiáljuk.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy hogyan lehet különféle statisztikákkal valamit, és annak az ellenkezőjét is bemutatni, a tanulság annyi lesz, hogy ne higgyünk el olyan statisztikákon alapuló újságcikkeknek, amiknek nem vagyunk tisztában a módszertanával, és ne higgyünk el a szegénység trendjére vonatkozó következtetéseket egy fajta adat alapján, mert a szegénységet legalább három alapján mérik, és ezeket mindig együtt érdemes nézni.

Aki viszont erre nem kíváncsi, annak dióhéjban összefoglaljuk, hogy miről szól ez a cikk, hogy ne kelljen tovább olvasnia:

- a magyar nyugdíjasok körében 2010 és 2017 között háromból két statisztikai kategóriában jelentősen csökkent a szegénység, egy kategóriában kicsit nőtt.
- A magyar nyugdíjasok életszínvonala viszont nemhogy uniós élmezőnyben nincs, de az uniós átlag alatt van...

34 FESTMÉNYT ÉS 4 SZOBROT KÖLCSÖNÖZTEK KI A SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUMBÓL ORBÁN ÚJ IRODÁJÁBA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.01.23.


A kormány és a kormánymédia folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy a Várban többmilliárd forintért kialakított új miniszterelnöki hivatal egyszerű és puritán. A fehér falak és sötét bútorok valóban ezt a hatást keltik, de az épületegyüttes szőnyegeit az Iparművészeti Múzeumból, a festményeket és szobrokat pedig a Nemzeti Galériából kölcsönözték ki Orbán Viktorék számára. Közadatigénylésben kértük ki a műtárgyak listáját, és most megmutatjuk, milyen alkotások díszítik a miniszterelnök irodáját.

A Budai Várban, közelebbről a Karmelita-kolostorban kialakított új miniszterelnöki irodának helyt adó épületegyüttes belső átalakítása 4 milliárd forintba került, a Miniszterelnökség költözésének teljes költsége pedig nagyjából 21 milliárd forintot tesz ki.

A kormány az óriási költségek ellenére is folyamatosan hangoztatja, hogy Orbán Viktor új irodája puritán. Ennek alátámasztására 2018 decemberében sajtóbejáráson mutatták meg az épületegyüttest néhány újságírónak, fotózni viszont nem engedték őket a szigorú biztonsági szabályokra hivatkozva.

A sajtóbejárás során kapott tájékoztatás alapján azonban megjelent több lapban is, hogy a fehérre festett falakkal és sötét bútorokkal valóban egyszerűséget sugárzó új miniszterelnöki iroda szőnyegeit az Iparművészeti Múzeumból (IMM), a festményeket pedig a Magyar Nemzeti Galériából (MNG) kölcsönözték ki a Karmelitába...

VÁLSÁGBAN A MÉRSÉKELT JOBBOLDAL EURÓPÁBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: RÓNAY TAMÁS
2019.01.23.


A szélsőséges pártok térnyerése a tradicionális pártok visszaesését eredményezte. Igaz, más okok is állnak a háttérben.

Az európai szociáldemokraták a legérdekeltebbek abban, hogy halasszák el a Brexitet, s a brit választók még vegyenek részt a március végén esedékes európai parlamenti választáson. Ha ugyanis a szigetországiak még képviseltetnék magukat a következő EP-ben, a szociáldemokrata frakció 156 fős lenne, ha viszont nem, mindössze 132-en ülhetnének a pártcsalád képviselőcsoportjában – derül ki az osztrák Polls of Polls intézet felméréséből. Ez történelmien alacsony frakciót jelentene a a szociáldemokraták szempontjából. Ám az Európai Néppárt (EPP) sem dicsekedhet kivételesen jó értékekkel. Ha a britek választanának, 178 képviselője lenne az EPP-nek, ha nem, még néggyel növelnék is frakciójuk létszámát, mert a britek mandátumainak egy részét az uniós tagok között osztják el. A toryk pedig nem az Európai Néppártban foglalnak helyet. 

Nemcsak a tradicionális bal-, hanem a jobboldal is súlyos válságba került Európa nyugati részén. Portugáliában különösen szembetűnő a jobbközép szociáldemokrata párt visszaesése. A PSD a 2015-ös parlamenti választáson még az élen végzett 38,6 százalékos eredményt elérve, több mint hat százalékkal megelőzve a szocialistákat, később mégis utóbbi párt alakított kormányt António Costa vezetésével. Azóta azonban igencsak megfordult a politikai széljárás az ibériai országban. Ma már a szocialisták 14-15 százalékkal előzik meg a szociáldemokratákat, ami miatt hétvégén kis híján megbuktatták az ellenzék vezetőjét, Rui Rio egykori portói polgármestert. 

Spanyolországban még rosszabbul áll a hagyományos jobboldali politikai erő, a Néppárt. Azóta, hogy 2018 májusában megbukott Mariano Rajoy néppárti miniszterelnök, és a szocialista Pedro Sánchez került a kisebbségi kabinet élére, a PP valósággal száguldani kezdett lefelé a lejtőn. Jellemző, hogy a 2016. júniusi parlamenti választáson a Néppárt még 33 százalékot szerzett, sőt még ugyanazon év őszén akadt olyan közvélemény-kutatás, amely 37 százalék felett mérte támogatottságát. A PP 2017 őszén került 30 százalék alá, akkor azonban még a szocialisták előtt állt. 2018 januárjában jelentek meg az első olyan felmérések, amelyek a polgári liberális Ciudadanos elsőségét mutatták ki a PP-ével szemben, a szocialisták ekkor a harmadik helyen vesztegeltek. 

Ezután fej-fej mellett haladt a két politikai erő a felmérések szerint, az újabb változás júniusban következett be, amikor már a szocialisták kerültek az élre. Azóta is az övék a legnépszerűbb párt, csekély fölénnyel. A legutóbbi két felmérés a szocialistákat 21-23, a Ciudadanost 19-23, a Néppártot pedig 19-21 százalékon látta. Pablo Casado pártja tehát már csak a harmadik a közvélemény-kutatások szerint. Még egy éve sem gondolta volna senki, hogy a Néppártnak a húsz százalék eléréséért kell küzdenie. Ennek oka lehet az is, hogy a Vox nevű szélsőjobboldali párt egyik napról a másikra vált számottevő politikai tényezővé, elsősorban az andalúziai választás után. E voksoláson bejutott a regionális parlamentbe és kívülről támogatja majd a kabinetet...

MA MÁR AZ A HÍR, HA VALAKI NEM LOP

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.01.23.


...Andy Vajna életének és karrierjének elemzésébe nem szeretnék most belekezdeni, megtették azt sokan, sok helyen. Ahogy életében az volt, úgy halálában is egy megosztó személy marad, és ez talán már soha nem is fog megváltozni. Ebben a cikkben azonban nem erre szeretnék elsősorban reflektálni, hanem arra a gondolkodásmódra, ami az elmúlt években szinte normálissá vállt Magyarországon. Arra, hogy már azt is sikernek éljük meg, ha valaki ugyan megtehette volna – párt-/ és/vagy elvtársaihoz hasonlóan –, mégsem lopott meg mindannyiunkat, nem lopta el azokat a pénzeket, aminek szétosztásával őt megbízták. Hogy mégis hogy jutottunk el oda, hogy már ez is önmagában hírt érjen? 

Nem ma kezdődött ez az egész, talán még csak nem is Orbán uralkodásával, bár az ő kétharmados győzelmével alakult ki a mostani, minden korábbi kormányt megszégyenítő tolvajlási rendszer, a NER. Amennyiben politikusokról és úgy általában politikáról beszélünk – legyen szó szinte bármely országról – a korrupciós botrányok és lopások szinte mindennaposak. Azonban a különbség a mostani rendszer és a korábbi, vagy akár a külföldi rendszerek között az, hogy ott történtek felelősségre vonások, emberek kerültek börtönbe és fizettek meg milliárdos csalásaikért és lopásaikért. Nem mindenki, mert valóban voltak és lesznek is olyanok, akik kapcsolataiknak hála megúszták a dolgot, de sokan. Azonban soha olyan nem fordult elő még Magyarországon sem, hogy egyetlen, a kormánypártot érintő korrupciós ügy sem végződött börtönbüntetéssel.

A Fidesz, pontosabban Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése után megkezdte aljas terve kidolgozását és lassankénti törvénybe iktatását, mely garanciát jelentett számára, hogy lopjon el bármennyit – ő maga, vagy valamelyik oligarchája –, annak nem lesz törvényi akadálya. Ugyanis nem lesz egyetlen olyan szervezet sem, amely őt le tudja buktatni, felelősségre tudja vonni. Rogán Antal, Farkas Flórián, Tiborcz István és még lehetne sorolni azok nevét, akik ennek a rendszernek köszönhetik, hogy a mai napig nem kerültek rácsok mögé. Persze mindenki tisztában van – talán még ők is – azzal, hogy az amit tettek, bármely más rendszerben akár egy évtizednyi börtönt is jelentett volna, azonban ma, az Orbán-rendszer megvédi őket. Megvédi őket a felelősségre vonástól és igazságszolgáltatástól egyaránt.

Egy falusi gázszerelő, Mészáros Lőrinc csodás meggazdagodása kellett ahhoz, hogy a társadalom elfogadja a mértéktelen lopást. Ő kellett ahhoz, hogy a népesség nagyrésze beletörődjön a NER tolvajlásába és azt mintegy megszokottként el is fogadja. Ha valaki a NER tagjaként milliókat, százmilliókat, de akár milliárdokat lop el a közvagyonból, mára már normálissá, elfogadottá vált. Nem kapjuk fel a fejünket többé eltűnt milliókra és milliárdokra, hisz ez a mindennapok részévé vált. Már nem érdekel bennünket, hisz elkönyveltük minden politikus lop. Ki többet, ki kevesebbet, de lop. Ma már ezzel ellentétben arra kapjuk fel a fejünket, az válik hírré, ha valaki ugyan megtehette volna, de mégsem lopott. Ez ma már önmagában megbecsülendő, elismerésre okot adó megnyilvánulás.

Ameddig korábban milliós, durvább esetben százmilliós korrupciós botrányokról beszéltünk – ahol sok esetben legalább bírósági ügyig eljutott a dolog – addig a mai „politikai elit” már milliárdos összegekben utazik és teszi ezt gond nélkül. Nem hogy felelősségre vonásra nem számíthatunk, de még arra sem, hogy akár egy nyomozás is megindulna az ügyben. Polt Péter segédletével ugyanis erre nincs lehetőség, ő gondolkodás nélkül végrehajtja azt, amit a Fidesz kér. Ha ügyet akarnak, akkor ügy lesz, ha viszont nem, akkor sajnos bűncselekmény gyanújának hiányában még nyomozás sem indul. Volt persze olyan az elmúlt pár évben, hogy elengedték egy-egy korrupcióba keveredett társuk kezét – vagy azért, mert nem vették többé hasznát, vagy pedig azért, mert másnak kellett a pozíció – de ennek a valós igazságszolgáltatáshoz az égvilágon semmi köze nincs.

Ma, Polt Péter áldásos tevékenységének köszönhetően eljutottunk oda, hogy már fel sem kapjuk a fejünket egy több milliárdos korrupciós ügy hallatán, hiszen tudjuk, ha egy kormányközeli személy érdekelt az ügyben, nem lesz még csak nyomozás sem, nem hogy börtönbüntetés. Úgy lopják el a magyar és az EU adófizetőinek millióit, hogy a jelen körülmények között – maguk írják a törvényeket – nem tehetünk semmit. A Fidesz-KDNP – élén Orbán Viktorral – természetessé tette a mindennapi lopást. Így jutottunk el oda, hogy ma, 2019. január 22-én az számít vezető hírnek, hogy Andy Vajna ugyan megtehette volna, mégsem lopta el a magyar filmet.

"HA NEM TESZEM ELÉ AZ ÉTELT, ESZÉBE SEM JUT ENNI" - MEGRÁZÓ LEVELET ÍRTAK AZ OTTHONÁPOLÓK AZ ÁLLAMTITKÁRNAK

24.HU
Szerző: BENKE ÁGNES
2019.01.23.


Szülők és civilek levélben kérik az államtitkárt, hogy függessze fel az új, diszkriminatív kritériumrendszert, ami alapján megszabják a gyerekek otthonápolási díját. A levélhez melléklet is tartozik, amiben szülők megrázó történetei olvashatóak.

Akár halállal is végződő rohamokról, elérhetetlen iskolákról, a valódi életre képtelen gyerekeikről meséltek érintett szülők Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkárnak annak a levélnek a mellékletében, amelyet a GYOD (vagyis a gyermekek otthongondozási díja) jelenlegi kritériumrendszerének felfüggesztéséért írtak az otthonápolási kampányt indító szervezetek: a Lépjünk, hogy Léphessenek Közhasznú Egyesület, a Csak Együtt Van Esély (CSEVE) Csoport és az aHang kampányplatform.

Az új rendszerről a 24.hu is írt. Szülők és civil szervezetek hívták fel arra a figyelmet, aggályos, hogy pontozás alapján döntik el, ki a rászoruló. Mivel a szempontrendszer jelenleg csak az önellátási képességet figyeli, lesznek esetek, amik valószínűleg kiesnek a GYOD-ra jogosultak köréből, nehéz helyzetbe juttatva az érintetteket. „Ezt azért sem tudjuk elfogadni, mert az esetek többségében az ápoltak az ellátórendszer hiányosságai miatt szorulnak otthonápolásra, így méltatlannak tartjuk, hogy ezért az otthonápolókat “büntessék” – írják.

A kampányt folytató civil szervezetek most közös közleményben hívták fel a figyelmet arra, hogy az államtitkár pár nappal ezelőtt az Echo tévében hisztériakeltésnek nevezte azt, hogy az érintetteket képviselő egyes szervezetek, illetve a médiumok egy része felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyos otthonápolási helyzetben lévő családok az új ellátási forma kritériumrendszere miatt – amely csak az önálló életvitelre koncentrál – kieshetnek az ellátásból.

Azt hangsúlyozta, így tiszta és átlátható lesz a rendszer, csak azok kapnak ellátást, akik nem képesek magukat önállóan ellátni (étkezni, utazni, tisztálkodni stb). Ez azt jelenti, hogy az önellátásra valamely mértékben képes, de betegségük miatt állandó felügyeletre szoruló gyerekek szülei, bár helyzetük miatt továbbra sem tudnak munkát vállalni, eddigi juttatásukat is elveszthetik júliustól.

A közleményben a szervezetek kiemelik, a hatalmas társadalmi támogatottságú otthonápolási kampány azért zajlott, hogy minden otthonápoló helyzete javuljon, áldozatvállalásukat ismerje el munkaként és díjazza annak megfelelően az állam...

A MONARCHA

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
2019.01.22.Ez a könyvem szerves folytatása a Cézárarcmás és a Legitim maffia című műveimnek. Mindkét könyvem elsősorban időrendi sorrendben tekinti át Orbán Viktor és a Fidesz tevékenységét a politikai történések során, és a Legitim maffia című könyvem 2014-es választásokkal zárul le. Ezt a történetiséget most nem folytatom tovább, hanem tíz pont köré foglalom össze azokat a tényezőket és történéseket, amelyek Orbán Viktor egyedi politikusi személyiségét jellemzik, illetve mutatják meg. Ennek során igyekszem bebizonyítani azt, hogy a korábban meghirdetett progresszív politikai célokat megvalósítani akaró emberből különleges monarcha lett, aki mindent alárendel a politikai karrierjének megvalósítása érdekében. Ennek nyomán mára már hazánk egyetlen olyan személyiségévé vált, aki képes a saját hatalmi céljainak megvalósítása érdekében befolyásolni és uralma alá hajtani az egész politikai mezőnyt nem csupán Magyarországon, de bizonyos fokig az Európai Unióban is. Így alakulhatott ki egy olyan állapot, hogy Orbán Viktor alig különbözik egy középkori uralkodótól, csupán a történelmi korszak változása miatt kénytelen bizonyos külsődlegesen adott követelményeknek megfelelnie...

MIÉRT HALLGAT, ÁDER ÚR? - NYÍLT LEVÉL MAGYARORSZÁG ÁLLAMFŐJÉNEK

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.01.23.


Szólaljon meg végre, Áder úr! Történtek dolgok ebben az országban, amelyek miatt mondania kellene valamit. Önnek számos fontos elfoglaltsága van, de nyilván bokros teendői közepette is értesült arról, ami még decemberben az MTVA székházánál történt.

Országgyűlési képviselőket bántalmaztak biztonsági őröknek álcázott martalócok, Áder úr! Olyan politikusokat, akik magyar embereket képviselnek a magyar országgyűlésben. Ön jogvégzett ember, Áder úr, ráadásul meglehetős jogi apparátussal van körülvéve, így, ha állampolgárként nem is, jogászként tudnia kell, hogy nem csupán a demokrácia megcsúfolása, de törvénytelenség is, ami Szél Bernadettel, Hadházy Ákossal és Varju Lászlóval történt. És ebben a helyzetben az Önök – magát pártatlannak mondó – ügyészsége által felügyelt Központi Nyomozó Főügyészség nem a brutálisan fellépő biztonsági őrök ellen, hanem a munkájukat végző országgyűlési képviselők ellen nyomoz.

Tegnap napvilágra került egy hosszabb felvétel is. Ha még nem látta volna, itt megnézheti Áder úr! De előtte vegyen mély levegőt, és legyen erős, mert ilyet eddig csak banánköztársaságokról és kétes hírű diktatúrákról készült felvételeken láthatott.


Azzal, hogy a Polt Péter által vezetett legfőbb ügyészség nem nyomoz az ügyben, gyakorlatilag szabad kezet ad ezeknek a verőlegényeknek. Bátorítást, hogy Orbán Viktor Magyarországán mindent meg lehet csinálni.

Mondjon valamit Áder úr, mert a magyar embereket érdekelné az Ön véleménye. Ön ugyanis nem magánember Áder úr, hanem jelen pillanatban Orbán Viktor kegyelméből, Magyarország államfője. Ebben a minőségében, muszáj volna mondani valamit a biztonsági őröknek maszkírozott martalócok brutalitásáról, úgyis, mint a magyarországi demokrácia legújabb mélypontjáról
...

ITT OLVASHATÓ

ANDY

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.01.23.


Meghalt Andy Vajna.
Érdekes ember volt, maga volt a példája annak, hogy milyen nehéz is egy embert belegyömöszölni egy skatulyába, habár megkísérelni ezt az ő esetében sem adták fel.
Az ember már csak ilyen - lusta és szereti a dolgokat maga körül leegyszerűsíteni.
De vannak emberek, akik kilógnak a saját skatulyáikból, nyughatatlanok, mint életükben is voltak.
Vajna tipikus példája ennek.
Kapitalista volt, ha úgy tetszik a pénzt, a hatalmat hajszolta egész életében, és mint tudjuk, ez a tevékenység nem mindig jár együtt glaszékesztyűkkel, ideálisan tiszta környezettel, a pénz maga is mocskos, a pénz megszerzése méginkább.
Aki viszont pénzt akar keresni, az nem válogathat a módszerekben, alkalmazkodnia kell a környezethez, az akváriumban a víz alatt nem lehet egészségesen mély lélegzeteket venni.
A kissrác, aki beállt a sorba Hegyeshalomnál 56-ban, nem szabadságharcos volt, mint ahogy az őt körülvevő kétszázezer emberből százkilencvenötezer sem - ment ő is kalandvágyból, és talán a saját álma után, melyben biztosan nem szerepelt a nincstelenség.

Élt a lehetőségeivel, tanult - és amit megtanult megpróbálta kreatívan alkalmazni.
Nem szégyellt dolgozni és nem átallott bátornak lenni abban a környezetben, mely nem a konformista viselkedést díjazta, hanem a bátorságot,a céltudatosságot és kreativitást.
Vajna valódi self-made man volt, még csak iskolázottnak sem volt mondható, a pályájához szükséges ismereteket menet közben szerezte meg, és hogy jól tanult, ahhoz kétség sem férhet.
Manapság divat elszórakozni azon, hogy pályája elején fodrász és parókakészítő volt, mintha ez alábbvaló lenne annál, mint egy multinál kezdeni waste junior logistics assistant pozícióban, ami azért szép beosztás, mert az átlagember nem érti.
A katolikusok is ezért miséztek latinul évszázadokon át, volt benne valami misztikus: Pater noster, apád suszter...
A fodrászat vihette közelebb a filmhez, mellyel kereskedni kezdett, aztán talált egy üzlettársat, akivel felfuttatták a tevékenységet, pénzt kerestek, gyakran nem túl tisztán, de az eredménye mégis az lett, hogy Vajna belekezdhetett a produceri tevékenységbe, neve világsikerek hosszú sorához kapcsolódik...

AHHOZ, HOGY KORMÁNYVÁLTÁS LEGYEN 2022-BEN, GYŐZNIE KELL AZ ELLENZÉKNEK BUDAPESTEN

444
Szerző: Tbg
2019.01.22.


Lement a baloldali főpolgármester-jelöltek második vitája is Budapesten, ezúttal Kőbányán mérte össze retorikai tudását Horváth Csaba (MSZP) és Karácsony Gergely (Párbeszéd Magyarországért). A második vitanap nem sokban különbözött az elsőtől, csupán annyiban, hogy valamivel több témát érintettek a jelöltek, szóba került például a kórházak és az iskolák ügye, és még annyira sem támadták egymást, mint vasárnap.


Az is látszott, hogy bár világok választják el egymástól a civilből politizálásra váltó Karácsonyt és a régi MSZP-snek számító Horváthot, mégis igyekeztek partnerként tekinteni egymásra: bármelyikük is győz, szögezték le sokszor, számít a másik munkájára.

Ez alapján a baloldali előválasztási küzdelem inkább szimpátiaszavazás lesz, és feltehetően azt akarják biztosítani a baloldalon, hogy mindkét jelölt tábora támogassa majd az előválasztás győztesét Tarlóssal szemben.

Népszavazásokkal kell a kormányt belátásra bírni

A vasárnapi vitának is az egyik központi kérdése volt, hogy mit kezd az ellenzéki főpolgármester-jelölt, ha megveri Tarlóst, de a Fidesz kétharmados kormányával szemben kell Budapestet vezetnie. Lesz-e mozgástere?

A kérdés nemcsak az ígéretek betartása miatt érdekes, vetette fel a moderátor, hanem azon bizonytalan szavazók meggyőzésében is, akik csak azért voksoltak korábban a Fideszre, vagy nem voksoltak egyáltalán, mert úgy gondolták, a Fidesz úgysem hagyna érvényesülni egy nem fideszes főpolgármestert.

A témáról mind Horváth Csaba, mind Karácsony Gergely hosszasan értekezett, hol egymás ellenében, hol egymás mellett érvelve, amíg ki nem derült, nagyjából ugyanazt gondolják a kérdésről: meg kell érteniük a „kompromisszumos Fidesz-szavazóknak” (Ungváry Krisztián találó jelzős szerkezete), hogy a fideszes polgármesterek ugyanúgy elszenvedői a kormány akaratának, ez megmutatkozott a kórházak és az iskolák államosításánál. Tehát teljesen mindegy, hogy fideszes vagy ellenzéki egy önkormányzat polgármestere, a kormány a fejük felett fog dönteni.

A kormánnyal szemben ezért véleménynyilvánító népszavazásokkal küzdenének: ha Orbán Viktorék látják, hogy valamit nagyon nem akarnak Budapesten az emberek, akkor meghátrálnak. Példaként az olimpia lekevert projektje hangzott el...

VEGYÜNK MÉG EGY NAGY LEVEGŐT A BREXIT ELŐTT

INDEX
Szerző: IVAND, KUGYELA
2019.01.22.


Ha nem bírja már követni, mi lesz a britek sorsa a következő hónapokban, összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudnia a brexit körüli történésekről.

Lassan két hónap van csak hátra a brexitig, amikor az Egyesült Királyság március 29-én elhagyja az Európai Uniót. A kilépés dátumához közeledve fordulatosan alakultak az elmúlt hetek, Theresa May brit miniszterelnök megállapodását a kilépés feltételrendszeréről történelmi léptékben szavazták le a brit alsóházban, de a kormányfő a róla kiírt bizalmi szavazást már saját pártjában, és a parlamentben is túlélte.

Maynek hétfőn kellett előállnia új elképzeléseivel, de nem kápráztatott el senkit forradalmi ötletekkel. A legnagyobb újdonság az volt, hogy bejelentette: ingyen kérhetnek majd letelepedési engedélyt az Egyesült Királyságban lakó EU-állampolgárok a kilépés után. Jövő kedden újabb szavazás lesz az alsóházban, miközben a kormányfő ellenzői szerint May-nek nincs B terve, a parlamenti képviselők pedig megpróbálják módosítókkal magukhoz ragadni a kezdeményezést. Összeszedtük, hogy áll most a helyzet a brexittel.

Most akkor Theresa May megint előállt egy kilépési tervvel, amit visz tárgyalni az EU-ba? Nem volt már ilyen korábban?

Theresa May az elmúlt két évben letárgyalt egy megállapodást az Európai Unióval a britek kilépéséről. Nagyon nehéz folyamat volt ez mindkét oldalon, és a végén egy kompromisszum született, amelyik senkit nem tett boldoggá, de a bent maradó 27 uniós ország vezetői jóváhagyták. A brit törvényhozás viszont nem bólintott rá...

MEMÓRIAHIÁNY

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2019.01.18.


...Mindezzel nem taktikai hibákra hívnám fel a figyelmet, hanem arra, hogy Magyarországon hiányzik a politikai köztudatból a kormány bukásra érettségének mércéje. Nem tűnik fel, ha a kormány olyat tesz, ami ellentmond a liberális képviseleti demokrácia fő elveinek.

Itt érünk az Orbán főszereplésével celebrált kormányinfó fő botránykövéhez. A rendezvényről több lapot és rádiót is kitiltottak. Ez nagyon elítélendő, de vajon nem nagyobb botrány-e, hogy a kormány és a sajtó találkozásának ez a rendszeres alkalma cinikus színjáték, ahol a tényleges dolgokat kérdező újságíróba vagy gorombán belefojtják a szót – emlékezünk a Guardiantudósítójának tavaly februári esetére –, vagy válasz helyett letorkolják valami hazug szentenciával. Mint most is történt, amikor arra kérdeztek rá, hogy van-e valami szerepe Orbán Viktornak Tiborcz István, Mészáros Lőrinc, Simicska, Garancsi üzleti sikerében. A válasz: „Sokadszor találkozom azzal a helyzettel, hogy Önök rendszeresen üzleti kérdésekben akarnak tőlem véleményt kérni. Eddig sem jártak sikerrel, ezután sem fognak. Mert az a meggyőződésem, hogy a mindenkori magyar miniszterelnöknek és a kormánynak nem szabad foglalkoznia üzleti kérdésekkel.”

Ez a kijelentés normál liberális képviseleti demokráciában igaz lenne, csak annyira ellenkezik a magyar – hivatalosan is nem liberális – demokrácia tapasztalati valóságával, hogy azonnal elindult a lázas keresés: mivel lehetne cáfolni.

Valójában nem lett volna szükség keresésre. Tizennégy évvel ezelőtt kitudódott, hogy egy üzleti vállalkozás – a Szárhegy dűlő–Sárazsadány–Tokajhegyalja Kft. – az aktív miniszterelnök, név szerint Orbán Viktor rezidenciáján tartott üzleti megbeszéléseket, ahol a miniszterelnök tanácsokat adott az üzletvitelhez, például ezt az akkor szállóigévé vált józan intést: „Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet.” Más alkalommal a kft. egyik tagja biztosította a résztvevőket a miniszterelnök jelenlétében, hogy „dolgozom a Hegyalja-törvényen”, vagyis az üzleti vállalkozásra vonatkozó jogszabályon.

Az ÉS első fokon megnyerte, majd másodfokon elvesztette a pert, amelynek nem volt tárgya, hogy ezek a mondatok elhangzottak-e, vagy hogy a miniszterelnök jelen volt-e a megbeszéléseken – a Szárhegy dűlő–Sárazsadány–Tokajhegyalja Kft. annak a megállapítását kérte, hogy a jelzett napokon nem tartottak a jogszabály szerinti taggyűlést, és a megbeszélésekről készült iratok nem taggyűlési jegyzőkönyvek. A Fidesszel szemben álló politikai erők már tizennégy éve tudhatnák, hogy az Orbán Viktor nevű miniszterelnök üzleti kérdésekkel foglalkozott – ehelyett kényelmesebb volt úgy tudni, hogy az ÉS elveszített egy pert, tehát az egész ügy nem volt
.

ITT OLVASHATÓ

RÖVIDESEN KIDERÜL, VALÓJÁBAN MENNYIT KERES A MAGYAR - KULCSSZEREPBEN AZ ADÓHATÓSÁG

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.23.


Az idén megújítja keresetstatisztikai adatgyűjtését a KSH. A korábbi havi munkaügyi adatgyűjtés helyett az adóhatósághoz kötelezően minden cég által benyújtandó járulékbevallásokból és a kincstári információkból dolgoznak. Így a zsebbe dugott pénzek kivételével tényleg minden kiderül, még medián érték is lesz.

A KSH által közzétette kereseti adatokról szóló cikkeink nyomán mindig jókora felzúdulást érzékelünk olvasóink körében. Sokan vélik úgy, hogy az átlagbér (és annak dinamikus növekedése) csak azt mutatja, az igazán jól keresők pénze mennyire elszállt. Ebben lehet valami, a Tárki legutóbbi társadalmi riportja szerint nálunk a felső tíz százalék az összes magyar háztartási jövedelem csaknem harminc százalékával rendelkezhet. A felső tízezer csúcsán és alján elhelyezkedő családok jövedelme között akár ezerszeres különbség is lehet.

Mindez pedig nyilvánvalóan torzíthatja az átlagot. A KSH legfrissebb adatai szerint 2018 novemberében a bruttó átlagkereset az egy évvel korábbit 10,4 százalékkal meghaladva 355 100 forintra rúgott. A tavalyi év első tizenegy hónapjában a magyar dolgozók 11,5 százalékkal többet, nettó 217,6 ezer forintot tettek zsebre 2017 ugyanilyen időszakához képest. Mindez a családi kedvezmény nélkül értendő. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag a KSH szerint az átlag 226 200 forintra becsülhető...

MAGYAR GYEREKEK KÜLFÖLDÖN: : "NEHÉZ VOLT, NEM ÉRTETTEM SEMMIT"

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.01.23.


A határátkelő gyerekek történeteit általában csak a felnőttek szűrőin ismerjük meg, hiszen ők azok, akik megírják, miként élték meg ők és adott esetben a gyerekeik a külföldre költözést. A mai posztban azonban gyerekek beszélnek arról, milyen érzéseket keltett bennük életük alapvető változása.

Vajon miként éli meg egy gyerek azt, ha a család külföldre költözik? Milyen a határátkelés egy kisiskolás szemszögéből? Mindig nagyon foglalkoztatott ez a kérdés, amire persze nagyon nehéz nem a szülők szűrőjén keresztül érkező választ kapni. Ami természetes, hiszen laikusként nagyon nehéz leülni egy gyerekkel beszélgetni ilyen, az életét alapvetően felforgató élményről.

Ezért örültem meg nagyon, amikor belefutottam Németh Krisztina tanulmányába (itt olvasható a 170. oldaltól - a nyitókép is onnan származik), melyben négy történetet dolgoz fel. Ebből kettő olyan gyerekeké, akik a családjukkal mentek külföldre (majd költöztek haza), kettő pedig olyanoké, akiknek valamelyik szülője határátkelő.

Ebből ma az első két történetet és azok következtetéseit osztanám meg veletek, ezeket terveim szerint hamarosan követi a másik két sztori is.

Idegenség és megszelídített tér

A tanulmány szerzője, Németh Krisztina többször tapasztalta, hogy a külföldi élet és a munkavállalás témája felkavarta a gyerekeket, akiket egyébként rajzoltatott is.

Az egyik érintett lány például rajzolás közben nehezen uralkodott az érzelmein. Édesanyja külföldön dolgozik idősellátásban, ő pedig azt tervezi, hogy majd egyszer megy ő is, és egy helyen végzik majd ezt a munkát.

Azt ugyanakkor Németh Krisztina is hangsúlyozta, hogy hiba lenne a külföldi munkavállalást összekapcsolni a családi krízissel, vagy egyértelműen negatív hatásúként felfogni azt.

Azt persze nem lehet vitatni, hogy a gyerekek is éltek át nehézségeket, folytattak küzdelmeket, ugyanakkor az ő elmondásuk sok esetben árnyalja, vagy más összefüggésbe helyezi a történteket.

(Csak egy érdekes mellékszál: az egyik rajzoló kislány számára Budapest a „külföld”, mert édesapja ott dolgozik hetente ingázva. „Amikor az osztálytársai szóvá tették, hogy „az nem is külföld”, zavarba jött és elbizonytalanodott. /…/ Az ő külföldről alkotott „belső képe” azt az élményt közvetítette, hogy számára a főváros is távoli, nehezen elérhető, azaz idegen; miközben a megélhetésért folytatott küzdelem és a szülő távollétének szubjektív megélése erős analógiát teremt a külföldi munkavállalásban érintett családokkal” - írta a szerző.)...

TGM: MÁR MEGINT

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2019.01.23.


Már megint belefulladt 170 menekült a Földközi-tengerbe. Vagy eltűnt. Ami valószínűleg ugyanazt jelenti.

Már megint meghaltak emberek – és ki tudja, hogy még mennyien valahol, ahonnan nem érkezik jelentés – , mert ezek a fasiszta szörnyetegek rávették a közvéleményt, a közvélemény meg rávette az államokat meg Európát, hogy ölje vagy ölesse meg a menekülteket. Ma már minden európai állam (meg Európán kívül is egyre több) halálba küldi, és a várakoztatással és a kizsuppolással halálra gyötri azokat, akik életet és békét akarnak maguknak.

Egy híres magyar énekesnő kérdőre von két ellenzéki képviselőt, hogyan merészelnek tízezrével Magyarországra csődíteni olyanokat, akik még a latin ábécét se ismerik.

Megnyugtathatom Szalóki Ágit: az ellenzéki képviselők egyike, egy értelmes nő éppen Orbán tusnádfürdői találkozóján jelentette ki, hogy a „migránsellenes” népszavazáson az Orbán álláspontjára leadott szavazat a helyes. Minden magyarországi párt, így vagy úgy, a menekültek befogadása ellen foglalt állást (a DK most éppen az ukrán vendégmunkások ellen agitál).

Mindegyikük beletörődött a fajvédő kerítésbe. Ezeket nevezi a kormánysajtó naponta több százszor „bevándorláspárti” erőknek. Megnyugtathatom a szélsőjobboldali-állami sajtót: Magyarországon nincsenek bevándorláspárti erők, idézőjellel vagy anélkül.

Másutt se nagyon.

Angela Merkel pártjának új elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer is kijelentette, hogy a 2015-i befogadás tévedés volt. Az Európába befogadott menekültek száma tavaly több mint 90 százalékkal (!) csökkent a korábbiakhoz képest. Európában teljes az egység. A magyarországi jobboldali-szélsőjobboldali médiák szerint Nyugat-Európa be akarja fogadni az ide tóduló színeseket és muszlimokat. Ebből egyetlen szó se igaz. De nem ismerhetik el, hogy győztek, mert akkor nem lehetne tovább uszítani Európa ellen, amely – sajnos – pont olyan, mint Magyarország.

Mindannyian – az összes államok – megérik a pénzüket. Fajgyűlölők. Fasiszták. Rohadékok. Kőszívű, önző nyomorultak. Embertelen dögök. Átkozottak. Gyilkosok...

ANDY VAJNA ESETE A PROPAGANDATÉVÉZÉSSEL

INDEX / KULTÚR
Szerző: SIXX
2019.01.23.


2015. október 15-én délután Andy G. Vajna egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy aláírt egy adásvételi szerződést a TV2 megvételére. A filmproducer fordulatos karrierjének legkevésbé épületes fejezete kezdődött el aznap.

Vajna azt is közölte a sajtóval, hogy Dirk Gerkens, az RTL kirúgott egykori vezérigazgatója lesz az adó főnöke, amint a GVH és a Médiatanács belemegy a tulajdonosváltásba. Gerkens felmondta a hivatalos maszlagot (imádom a tévét, a magyar piac nagyon izgalmas), de nyilvánvalóan a bosszú hajtotta, és abban a tudatban vállalhatta el a melót, ha a TV2 mögött lesz annyi pénz, amivel legyőzheti az RTL-t. Lett.

Ahogy ez ilyenkor szokásos, az új főnök (Vajna, nem Gerkens) menten tett is egy ígéretet, miszerint a TV2 két éven belül a legnézettebb adó lesz. Gerkens, aki Vajnával ellentétben nagyon is jól ismerte a magyar tévés piacot, hallgatott. A TV2 megvásárlása és NER-kompatibilissé tétele nem újkeletű terv volt, Habony Árpád Vajnán keresztül már korábban is meg akarta venni (ahogy Nyerges Zsolt pár évvel korábban az RTL-t), de mocorgott a tévé körül egy kínai kontingens is, akik letelepedési kötvénnyel érkeztek ide, és olyan hálásak voltak ezért, hogy menten meg is vették volna a tévét Rogán Antalnak. És még mielőtt lement volna a nap, a sajtó elé állt Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly, aki azt állította, hogy október 13-án megvásárolta TV2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékos üzletrészét, amit így az ügyvezetők nem adhatták volna el Andy Vajnának, és izé, ő a TV2 tulajdonosa...