2017. augusztus 25., péntek

DIÁK VAGY? ÍGY VÁLASSZ BANKSZÁMLÁT! - EZEK A DÍJMENTES, VAGY PÁRSZÁZAS SZOLGÁLTATÁSOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.08.25.A felsőoktatási tanulmányaikat szeptemberben kezdő diákoknak mindenképpen szükségük lesz bankszámlára, de a középiskolások közül is sokan igénylik már a bankkártyát. Ha okosan választanak a diákok, a normál számladíjak töredékért, de akár ingyen is hozzájuthatnak ezekhez a szolgáltatásokhoz.

Több banknál is (ha nem is mindegyiknél) kivételezett helyzetben vannak a diákok, akik a normál számladíjaknál olcsóbban juthatnak bankszámlához és bankkártyához, és esetleg az egyéb költségekből is kedvezményeket kaphatnak. A számlaválasztásnál érdemes összehasonlítani a díjakat, és kiszámolni, hogy végül mennyibe fog kerülni havonta vagy évente a szolgáltatás. Ehhez a legfontosabb először annak átgondolása, hogy mire akarja használni valaki a bankszámláját. A különböző felhasználási szokások ugyanis eltérő díjakat, így a bankszámlák között is eltérő sorrendet jelentenek.Fontos tudni, hogy a bankkártyás vásárlás mindenhol díjmentes, a készpénzfelvéttel viszont csínján kell bánni. Minden 16 évesnél idősebb ügyfél havonta két alkalommal, legfeljebb összesen 150 ezer forint készpénzt díjmentesen vehet fel bankkártyával ATM-ből. Ehhez azonban írásban nyilatkozni kell a bankban. Ezt csak egy magyarországi pénzintézetnél lehet megtenni.

Arra nagyon oda kell figyelni, hogy a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvétet követően a harmadiktól már díjakat szed a bank. Ez pedig attól is függ, hogy a saját ATM-jét vagy másik pénzintézetét használjuk. Külföldön mindenképp pénzbe kerül a készpénzfelvét, aminek ára nagyon magas, a legtöbb esetben (mivel több eurót is elkérnek érte) már 1500-2000 forintos nagyságrendű. Külföldön tehát kerülni kell a készpénzfelvétet, míg a kártyás vásárlás ott is díjmentes. Annak, aki nem akar feleslegesen akár több ezer forintos kiadást magának, érdemes az ingyenes szolgáltatásokat használnia...


MIÉRT KELL MEGÁLLÍTANUNK AMSZTERDAMOT?

INDEX.HU
Szerző: Földes András
2017.08.25.


Mielőtt elindulnak az első magyar hadosztályok Hollandia irányába, ideje gyorsan tisztába kerülni azzal, hogy miért is indította el legújabb háborúját Szijjártó Péter. A nyilvános érv ugyanis, mint a legtöbb háború esetében, billeg. 

Szijjártó tábornok azon akadt ki, hogy „a nagykövet a terroristák és a magyar kormány közé egyenlőségjelet akar tenni a motivációban vagy a módszer tekintetében”. Miközben a távozó holland nagykövet valójában arról beszélt, hogy mi az ellenségkép gyártásának bevált módszere.

Gajus Scheltema interjújában szó sem volt arról, hogy a magyar kormány terrorista lenne, tagjai robbanómellénnyel közlekednének, és ártatlanokat gyilkolnának.

Levezetése a kétbites politikai közbeszédben megszokottnál egy fokkal bonyolultabb jelenségre vonatkozott. Szó szerint azt mondta

„Autósmerénylet bárhol történhet, a legtöbb a Közel-Keleten. És akkor most bombázzuk le a Közel-Keletet? Itt egy csoport, amelynek tagjai a globalizáció vesztesei, ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet.”

Ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány.

Azaz a magyar kormány és a terroristák is az ellenségkép gyártásban érdekeltek. Azt, hogy a magyar kormány az ellenségképgyártás vezető nagyhatalma, talán Jeszenszky Zsolton kívül már tényleg senki nem vonja kétségbe Magyarországon: migránsok, Brüsszel, Soros stb. Nem is soroljuk, mert a közpénzből finanszírozott óriásplakátokról úgyis mindenki tudja, épp ki van soron.

A holland diplomata nyilatkozatában annyi lehet új információ Magyarországon, hogy rámutat: a radikális terrorizmus is az ellenségképgyártáson alapszik.

Nem az iszlám dicsőségéért robbantanak, hanem hogy ellenséget gyártsanak, elidegenítsék az embereket egymástól, frontvonalakat képezzenek, majd a radikalizált tömeg hozzájuk húzó felével a saját hatalmukat építsék...

ITT OLVASHATÓ

A BOLONDOKHÁZÁRA IS VAN VEVŐ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.08.25.


A Fidesz elhajlásának korai szakaszában figyeltem meg, amikor még maguk is kísérleteztek a hazugsággal. Akkoriban kezdték bevezetni a magyar politikába a szóvivő intézményét, és kezdték a szóvivőt küldeni maguk helyett. Ez kezdetben önmagában is nagyon zavaró volt, mert a felelős helyett valaki más állt ki és kezdett el hazudozni.

Az első olyan ember az ifjú Rogán Antal volt, aki bármilyen esetben kiállt, és szemrebbenés nélkül hazudott bele az arcunkba. Látható volt, hogy egy kísérlet alanyai vagyunk, a Fidesz vezetői ülnek a TV előtt, és a térdüket csapkodják a röhögéstől, nem hisznek a szemüknek és a fülüknek, miközben azt figyelik, hogy meddig lehet elmenni a nyílt színi hazudozással. S megállapították, hogy akármeddig.

Olyannyira, hogy azt vették észre, másnaptól azok az emberek, akikről azt gondolná bárki, hogy egyébként épeszű, normális emberek, ugyanazt a hazugságot kezdték el szajkózni, amit az előző este hallottak. Erősebb a társadalmi csoporthoz való tartozás érdeke, mint az igazsághoz és a tényekhez való ragaszkodás kényszere.

A folyamat odáig jutott, hogy a hazugság, mint a kábítószer, szükségletté vált, igénylik az egy csoporthoz tartozók a napi hazugságdózist, és ha valaki valahova tartozik, nincsenek a tényeknek, az igazságnak, a valóságnak esélyei, hogy az illető gondolkodását a legkisebb mértékben is befolyásolják...

NAGYON ROSSZ HATÁSSAL VAGY TE RÁNK, VIKTOR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
 - DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.08.25.


Drága barátom, Viktor!

Tudod, hogy én mindenben támogatlak és mindig ott állok mögötted a kapával, de most isten bizony kezdek megrémülni. Az egész a pap úr hülyeségével kezdődött. Tudod, meséltem neked, hogy mióta kiléptünk belőled, azóta nem tartunk saját papot, hanem amikor az asszonyokra rájön az imádkozhatnék, hívunk egyet vendégszerepelni.

Hétvégére jött is a tisztelendő úr, ahogy megbeszéltük, de az asszonyok tisztára megvadultak. A Mari lázította fel őket, tudom én, mert évekig hiába próbálkoztak az urával, csak nem lett gyerekük. Végül sikerült ezzel a lombikizével. Nagyon helyre kis legényke, senki meg nem mondaná, hogy nem úgy lett, mint a többi gyerek. Na, a Mari volt eddig mindig az első, aki ment a templomba, nagyon istenes volt világ életében. Aztán amikor megtudta, hogy az a másik pap azt mondta, hogy az ő gyereke nem kedves az egyháznak, nagyon feldühödött. Úgy leordította szerencsétlen vendégpapot, hogy az a lába közé kapta a szoknyáját és úgy rohant végig a falun. Azt hiszem, nem lesz mostanában mise mifelénk.

De nem is ez a nagyobbik baj, hanem a bugyi.

Az meg úgy volt, hogy a mostani polgármester, a Samu látta azt a divatlapot, vagy micsodát, amit a bíróknak adtatok. Erre ez a hülye vérszemet kapott és eldöntötte, hogy ő is bevezeti az önkormányzatnál. Na most az a helyzet, hogy összesen ketten dolgoznak az egész önkoriban. A polgármester, meg a Terike. Terike csinál mindent, amihez a Samu hülye és köztünk legyen mondva, Samu nem egy észlény. De legalább nem lop, ezért is őt választottuk meg. Meg hát nem is nagyon vállalta más, mert akinek elég esze van, az megél a munkájából, ez a szerencsétlen meg semmihez se ért, de azért becsületes ember. Úgy voltunk vele, hogy ellesz magának az irodájában, nem sok vizet zavar.

Erre elkezdett zavarni. Először is fogott egy kockás füzetet és rajzolt öt bugyit, meg öt melltartót és föléje írta egyenként, hogy hétfő, kedd és így sorban. Aztán meg kiszínezte mindet, minden nap más színűre. De ez sem volt neki elég, hanem azt is beleírta a füzetbe, hogy csipkés harisnyatartó is kötelező lesz, meg péntekenként hastánccal kell őt szórakoztatni. Aztán odaadta a Terikének a hülyéje, hogy mostantól ehhez tartsa magát és minden nap személyesen fogja ellenőrizni, hogy Terike betartja-e az utasításokat.

Nem tudom, Viktor, hogy láttál-e már bömbölve menekülő polgármestert életedben, de mi láttunk. Terike fél papucsban rohant utána, mert a másikat mérgében lekapta a lábáról és azzal ütötte a Samu fejét. Tudod, az a jófajta fapapucs, amilyet régen a lengyel piacon árultak. Samu nem tudott elég gyors lenni, mert a Terike elkapta a grabancát és ütötte a papuccsal, ahol csak érte, közben meg azt ordította, hogy mit képzel a Samu, ő egy tiszta asszony, minden nap vált bugyit, bezzeg a Samu nem nagy barátja a szappannak, mert még a legyek is leszédülnek a falról, olyan büdös szokott lenni a hóna alja...

MITISÍRAHOGYISHÍVJÁK? - NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

HUPPA BLOG
Szerző: hj
2017.08.25.


„A világ előtt álló legjelentősebb kérdés” című kommentárjában a szerző megállapította: miközben itt az észak-koreai konfrontáció, a globalizáció, a klímaváltozás, a fokozódó egyenlőtlenség, a terrorizmus, vagy a Közel-Keleten folytatódó problémák sora, de messze a liberális demokrácia elleni kihívás az a kérdés, amely a legtöbb lehetséges következménnyel terhes. Ha a liberális demokrácia nem marad fenn és nem virágzik, sokkal nehezebbé válik minden előttünk álló probléma megoldása. Maga a fogalom is vitatott. De lényegében egyszerű, bár mély tartalmú eszme: a hit az általános választójog mellett, szabad választásokon hatalomra kerülő kormányokban, a független igazságszolgáltatásban, továbbá a gyülekezési és szólásszabadság, a vallási szabadság és a sajtó garanciáiban. Akad, aki elutasít mindenfajta szabályozást és újraelosztást, de a szerző szerint fontos szerepe van a társadalombiztosításnak, és annak, hogy az állam biztosítson különféle szolgáltatásokat, például az oktatást és az egészségügyi ellátást. A liberális demokrácia fontos minden más probléma megoldásához, mert feltételezi, hogy a történelem nyitott, és hogy a szabad szavazók megváltoztathatják a véleményüket, az elnyomott csoportoknak joga van ahhoz, hogy az igazságtalanság ellen megszervezzék magukat és agitáljanak, és van megfelelő tér arra, hogy kialakuljanak és felemelkedjenek a társadalom megreformálásának új útjai. Válságban van-e a liberális demokrácia? Már a válság fogalmáról is hosszan lehetne vitatkozni, de a lényeg az, hogy a liberális demokrácia bajban van, részben azért, mert a liberális demokraták a második világháború után engedékennyé váltak.

Ám a történelem kezdi sötéten nézni, hogy az egykor szilárd demokráciák (Magyarországon, Lengyelország, Törökország és egy sor Európán kívüli állam) a tekintélyelvűség felé tart. Kína ugyanakkor utat nyit a fejlődésnek és a növekedésnek, amelyben azonban nincsen sem szabadság, sem demokrácia. , A populizmus tekintélyelvű változatai még ott is teret nyertek, ahol a legerősebbek a liberális demokrácia alapjai. A globalizálódás parancsnok hídján lévők nem kezelték megfelelően a középosztály és a munkások jövedelmének stagnálását, és ezzel az elitek elősegítették annak a kiprovokálását, amitől tartottak: a világgazdaság elleni populista lázadást. A liberális demokrácia 2017-ben újra némi teret nyert, Hollandiában, Franciaországban, és várhatóan Németországban is. A szélsőjobb mozgalmak, legalábbis egyelőre, visszaszorulóban vannak. Nemrég a lap egyik cikke a „Trump-bumerángról” írt, arról, hogy más országok tanulnak az Egyesült Államok novemberben elkövetett hibájából. nem szabad magunkat lebénítani azzal, hogy túl sokszor hasonlítjuk össze korunkat a harmincas évekkel. Távol állunk az akkorihoz hasonló katasztrófától, de hálásnak kell lenni mindazoknak, akik arra figyelmeztetnek: nem szabad biztosítottnak tekinteni a liberális demokráciát. Ha a liberális demokraták arrogánssá válnak, és elfelejtik, hogy a kormányoknak kötelessége megteremteni a széleskörű jólét körülményeit, akkor az autokraták mindig ott lesznek, hogy biztonságot és prosperitást kínáljanak a szabadság csökkentéséért cserébe. A liberális demokráciát meg kell védeni, de a liberális demokráciának teljesítenie kell – írta a szerző...

IDEJE MEGSZAKÍTANI MINDEN KAPCSOLATOT!

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.08.25.
Úgy értem: Orbánia úgynevezett kormányával, amelyen immár nyilvánvalóan elhatalmasodott az őrület.

A távozó holland nagykövet mondott egy-két nem túl kedves, és nem is mindenben pontos véleményt Orbánia „kormányáról”. Szerintem például tévedés a bűnszervezet hatalomgyakorlását, világképét bármilyen szempontból is összehozni a marxizmussal.

Viszont ez a megállapítás nagyon is pontos:
Ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget [a terroristák], mint a magyar kormány.

(A mentén névutó ilyetén használatával viszont nem értek egyet – de az vélhetően nem a nagykövet hibája…)

Nem véletlen, hogy Orbánék ettől őrjöngeni kezdtek. Gyanítom azonban, hogy alig várták már az alkalmat, hogy őrjönghessenek: a végén még nem csupán kilépnek az EU-ból és a NATO-ból, hanem hadat is üzennek az egész rothadó Nyugatnak..!

Magam írtam már arról, hogy szerintem egyáltalán nem túlzás Orbánia „kormányát” azzal vádolni, hogy terrorizálja a lakosságot.

Az igazság nagyon tud fájni, még egy tökéletesen amorális bűnszervezetnek is. No nem azért, mintha fölébredne benne a lelkiismeret – olyanja nincs neki –, hanem egyszerűen fenyegetésnek érzékeli.

Helyesen...

MEGFORDULT SZÍJJÁRTÓ FEJE A TÖRZSÉN

MOMA BLOG
Szerző: Modern Magyarország Mozgalom
2017.08.25.


...ezért rosszul látja a világot? Megszakítani a diplomáciai kapcsolatot Hollandiával, Európa egyik legszabadabb, leggazdagabb és az élet minőségét tekintve egyik legjobb országával komplett baromság, teljes őrültség.

Ilyen eddig csak a mesében volt. Ezzel a tökéletesen értelmetlen, sőt hazánknak iszonyú kárt okozó lépéssel leleplezte magát a magyar kormány.


Mostmár mindenki tudja, hogy műveletlen fajankók gyülekezetéről van szó, akik folyamatosan lopnak és hazudnak.

Maradjunk most csak a hazugságoknál. 

Mit mondott a művelt és halk szavú holland nagykövet? Egyebek között az alábbiakat:
  1. Különbséget kell tenni menekült és bevándorló között. A magyar kormány tudatosan összekeveri a kettőt. 
  2. A magyar kormány világnézete és erkölcse hasonló az iszlamista terroristákéhoz: gyűlöletkeltő, kirekesztő.
  3. A letelepedési kötvény több bevándorlót hozott hazánkba, mint amennyi menekült befogadását az EU kéri.
  4. A civil szervezetek nem Soros bérencei, hanem a holland adófizetők pénzét költik. Ez nem belügye Magyarországnak.
  5. Nincs sajtószabadság: megszűnt minden független újság, miközben az adófizetőktől elvett pénzzel kitömött lakájsajtó színvonala nulla.
  6. Hollandia és az EU nem pénzelheti tovább az állami korrupciót Magyarországon. Haladéktalanul fel kell lépni ez ellen.
Mit kell ezen megsértődni? Mit lehet mindezen megsértődni? A holland nagykövet minden szava közismert tényeket állít. A diplomatának mindenben teljesen igaza van...

MUNKAVÉDELEM HŐSÉGBEN: TÖBB JOGOD VAN, MINT GONDOLNÁD!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Balczer Balázs
2017.08.25.


Sajnos, ma már egyáltalán nem számítanak szenzációnak azok a hírek, melyek arról szólnak, hogy a balatoni büfék súlyos létszámhiánnyal küzdenek, mert nem találnak olyan embert, aki a felajánlott bér fejében vállalná az egész napos lángossütést 60-70 fokban. De nem csak az éttermek, melegkonyhák és büfék dolgozói érintettek a kérdésben. A szerelőüzemek munkavállalóitól az irodai alkalmazottakig minden dolgozói csoportot érint a munkahelyi hőmérséklet problematikája.

A minap borzolta fel a kedélyeket a hír: A buszvezetőt, aki fényképfelvétellel dokumentálta, hogy a vezetőfülkében a hőmérséklet meghaladja a 45 fokot, a munkáltatója nagy erőkkel keresi. Sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon ugyanilyen állhatatosan igyekszik-e a társaság elhárítani a légkondicionáló berendezés hibáit. Sajnos általánosságban mondhatjuk, hogy a munkahelyek hőmérsékletére vonatkozó előírások és a legtöbb munkahely valósága közt óriási szakadék tátong...

Jogszabályi háttér

Mint minden, munkahelyi egészséggel és biztonsággal kapcsolatos szabályozás, a munkavállalók hőterhelésére vonatkozó előírások is a munkajogban, jelesül a Munka törvénykönyvében (2012. évi I. törvény) gyökereznek.
A törvény ugyanis kimondja, hogy a munkáltató kötelezettsége az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása.

Ez a rendelkezés persze önmagában sokat nem jelent, hiszen a Munka törvénykönyve elsősorban nem a munkáltatás körülményeit, hanem eredendően a munkáltató és a munkavállalók gazdasági és szociális viszonyait szabályozza. Az Mt. kizárólag általános jelleggel, keretszabályként rögzíti a munkáltató munkavédelmi kötelezettségeit, a részletes szabályokat a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény és az annak felhatalmazása alapján megalkotott rendeletek tartalmazzák.

A munkavédelmi törvényben biztosított jogalkotási hatáskör alapján jött létre az a mai napig hatályos miniszteri rendelet (3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről), mely részletes szabályokat tartalmaz a munkahelyek kialakítására vonatkozóan. A körmönfont, már-már szőrszálhasogató, egzakt mérőszámokkal és diagrammokkal ellátott jogszabály a világítási, szellőztetési és hulladékkezelési szabályok mellett gondosan kimunkált előírásokat határoz meg a helyiségek és terek hőmérsékletére vonatkozóan...

AZ A NYOMORULT ÁTLAG

CEGLÉDI ZOLTÁN BLOGJA
Szerző: Ceglédi Zoltán
2017.08.25.


Rövidesen kezdődik az iskola. Kedves szülők, lenne egy kérésem!

Kevés olyan ember van, akit ismeretlenül is rühellek. Olyanokra gondolok, mint aki először kitalálta, hogy karácsonyra hozzunk ki egy "világslágerek pánsípon" CD-t, az első baristát, aki úgy tette le a vendég elé a kávét, hogy "előbb próbáld ki cukor nélkül", de főleg és elsősorban azt a bűnözőt, aki beletette a bizonyítványokba a "tanulmányi átlag" nevű rubrikát.

Kedves ismeretlen, te egy gyerekellenes, otromba szemétláda vagy. Felőled nézve Hoffmann Rózsa már-már Vekerdy. Na jó, nem.

Az átlag. Az a nyomorult tanulmányi átlag. A minden tantárgyat egyetlen csalamádéba aprító, borzalmas hazugság. Az átlag maga a melegen gondolt, hidegen aszpikolt lacibácsi, a szétvegetázott tömegétkeztetés. Egy hamis sorrend alapja, egy kényszerzubbony, egy észak-koreai egyenfrizura...

VERES PÜSPÖK ESETE A MESTERSÉGES MEGTERMÉKENYÍTÉSSEL ÉS AZ IFJÚKONZERVATÍVOKKAL (LIBSIPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.08.25.


Veres András püspök a héten többször is meglehetősen elítélően nyilatkozott a mesterséges megtermékenyítésről.

Az igazság az, hogy II. János Pál pápa, XVI. Benedek pápa és I. Ferenc pápa egyaránt elítélte a mesterséges megtermékenyítést. Itt van az elméleti rész kifejtve Ratzinger bíboros aláírásával.

A Katekizmusban pedig explicite le van írva, hogy a mesterséges megtermékenyítés erkölcsileg elfogadhatatlan. (lásd lent).

Nem fog az menni cicanyuszkók, hogy amikor melegeket, transzgender embereket kell baszogatni bököditek a Katekizmust a rózsaszínű ujjacskáitokkal, amikor pedig in vitro megtermékenyítésről van szó, beszóltok a Veres püspöknek, csak mert nem engedte el lesen a Dzsudzsákot. Van megoldás egyébként. Egyáltalán nem kell foglalkozni a Katolikus Egyház ügyeivel, nem kell elnevezni pápákról köztereket, nem kell nézni püspökökre ájtatosan. Ha ő ezt mondja, hát ezt mondja, mi meg azt mondjuk, mert bazdmeg úgy gondoljuk. Az nem megy, hogy Trónról meg Oltárról delirálunk, savazzuk a Felvilágosodást, aztán, amikor népszerűtlen dologról van szó fikazírozzuk a püspököt. Kibaszottul nem megy, hogy precíz teológiai szaknyelvet használjak
...

MAGYARORSZÁG MENEDÉKET NYÚJT A NEMZETKÖZI SZÉLSŐJOBB HÍRHEDT FIGURÁINAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.08.25.


- Amerika nem Magyarország, ott a demokrácia ellenáll az autokrata vezetőnek

- Az Európai Néppártban már többségben vannak azok, akik szabadulnának a Fidesztől

- Gyalázat, amit Magyarország Sorossal művel - mondja a CEU rektora


Bloomberg

Akik a Trump által okozott károk miatt aggódnak, azoknak meg kell nézniük miként szálltak szembe más országokban a hasonló vezetőkkel. Ezt tanácsolja az amerikai Külkapcsolati Tanács egyik magasrangú munkatársa a „Demokráciák túlélési kézikönyve” c. cikkében. Joshua Kurlantzik megállapítja, hogy az eltelt 7 hónapban Trump valóban olyan intézményeket támadott, amelyek sokak számára a demokrácia pilléreit jelentik. Ám a politikusban nincsen semmi rendkívüli, a tekintélyelvűségre hajlamos populisták az elmúlt 15 évben árasztották el a világot, lásd Berlusconit, Orbánt, vagy a Fülöp-szigetek államfőjét. Ugyanakkor több ország, Olaszországtól Argentínáig túlélte az ilyen vezetőket, sőt újraépítette a demokráciát. Persze azt is látni kell, hogy a demokrácia megtizedeléséhez idő szükséges. Az elején még úgy tűnt, hogy fel lehet tartóztani Erdogant, Chavezt és Orbánt, ám a nyomás alá került amerikai demokrácia erősebbnek bizonyul, mint pl. a török. És Trump kevésbé hatásos populista, mint mondjuk, Erdogan és Chavez.

Olaszországban úgy sikerült megbuktatni Berlusconit, hogy a demokraták rájöttek: politikai alternatívát kell kínálniuk, nem elég a vezér távozását követelni. És ehhez járult még az ország demokratikus intézményrendszere és kultúrája, valamint a miniszterelnök rossz, a gazdaság számára ártalmas politikája, tehetetlensége. Viszont másutt, pl. Thaiföldön képtelenek magukhoz térni a populizmusból, ám a Földnek azon a tájékán inkább az autokráciák a jellemzőek. A szomszédok nem is szóltak bele a dolgokba, Európában Olaszország szövetségesei viszont elítélték Berlusconit, amiért megsértette a szabadságjogokat, és ez fontos. Ugyanakkor az Egyesült Államokban sem fenyeget, hogy egyhamar Caracas lesz Washingtonból...

NEM KACSA: TÉNYLEG ADUNK KÖLCSÖN 16 MILLIÁRDOT TANULMÁNYOKRA NIGÉRIÁNAK

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Joó Hajnalka
2017.08.25.


...A segélyhitel pontos összegéről és formájáról még csak tárgyalások zajlanak Nigériával, a kormány még nem tárgyalta az ügyet – írta a továbbiakban a minisztérium. A tárca egy hivatalosan megszólalni nem kívánó, ezért neve mellőzését kérő illetékese a hvg.hu-nak azt mondta: a hitelkondíciók kialakítása csak az utolsó lépés lesz a folyamatban, a megállapodás leghangsúlyosabb pontjaként a kormány azt szeretné elérni, hogy nemcsak a hatástanulmányok elkészítésében, de az árvízvédelmi rendszer későbbi, gyakorlati megvalósításában is magyar cégek kapjanak szerepet, vagyis tulajdonképpen egy magyar beruházást hitelezne meg az állam. Ezt azonban – mint mondta – nem olyan egyszerű átvinni, mert a nigériai kormány értelemszerűen az ottani vállalkozásokat hozná helyzetbe.

Hogy a 180 millió lakosú Nigéria miért éppen az alig tízmilliós Magyarországot kereste meg a problémával, a minisztériumi munkatárs azt mondta: „mert Magyarország vízügyipari nagyhatalomnak számít külföldön”.

Ennek valóságalapját egy hasonló cikk keretei között nehéz lenne alátámasztani vagy cáfolni, egy rövid kereséssel arról mindenesetre találtunk hírt, a tavalyi budapesti víz világtalálkozó idején a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vízügyi szaktanácsadásról és képzésekről szóló együttműködési megállapodást írt alá a nigériai vízgazdálkodási minisztériummal.

A külügyminisztérium munkatársa szerint Magyarországon egyébként több nagy vállalat – köztük akár a Fővárosi Vízművek vagy a magyar vízügyi gazdasági társaságokat összefogó Magyar Vízipari Klaszter is részt vehetne a folyamatban. A tanulmány elkészítéséhez például részletes hidrológiai és meteorológiai adatgyűjtés is szükséges az érintett területen, fel kell mérni a folyó menti terület földrajzi-geológiai tulajdonságait, felmérést kell készíteni a jelenleg meglévő létesítményekről – ezt mind végezhetnék magyar szakemberek, ahogy a későbbi mérnöki, térképészeti, illetve víztározással és vízhasznosítással összefüggő feladatokat is.

Ha megállapodás létrejön Nigériával, akkor a program megvalósítása és a segélyhitel kifizetése az Eximbankon keresztül zajlik majd a minisztériumi válasz szerint, de az állami bank közvetlenül a projektet megvalósító exportőrnek fizeti ki a szerződés szerinti összeget.

A Magyarországon élő nigériaiak ugyanakkor ellenzik a projektet: egyesületük a hét eleji, Orbán Viktor miniszterelnöknek és Áder János köztársasági elnöknek is eljuttatott tiltakozó levél mellett csütörtök délelőtt tiltakozó vonulást is tartott Wesselényi utcai irodájuktól a parlamentig, hogy felhívják a magyar kormány figyelmét: ne adjon – legalábbis ne ilyen célra – ekkora kölcsönt Nigériának. Persze az árvízgondok megoldását az egyesület is szeretné, csakhogy attól félnek, hogy a korrupcióval nagyon durván sújtott országban a pénz magánzsebekben landol a kitűzött célok helyett. Az országban élőknek meglátásuk szerint nap, mint nap sokkal húsba vágóbb problémákkal kell megküzdeniük, minthogy egy ennyi pénzt költsenek – hitelből – egy ilyen tanulmányra. A pénzt sokkal inkább például annak megoldására kellene költeni szerintük, hogy egész Nigériában legyen megbízható áramellátás – ez a 180 milliós nyugat-afrikai ország nagy részén ma nincs így –, vagy, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű élelemhez jussanak az emberek, ami szintén nem mondható el.

Az egyesület – talán abban bízva, hogy a kormány érzékeny pontjára tapint – tiltakozó levelében hivatkozik az ENSZ friss menekültügyi statisztikáira is, amelyek szerint 2017 óta Nigériából érkezik Európába a legtöbb, 14,8 százaléknyi menekült. Ha pedig az ország értelmes célok: például kórházak, iskolák építése vagy a terrorizmus elleni küzdelem helyett felesleges hitelekre és tanulmányokra szórja el a pénzt, attól csak a korrupció (és a szegénység) nő tovább az országban, és még többen indulhatnak Európába – potenciálisan Magyarországra is.

EGY NAGYMENŐ, AKI 25 ÉVE NEM TUD VESZÍTENI

444.HU
Szerző: Ács Dániel
2017.08.24.


Fennakadás nélkül pörög tovább a ferencvárosi biznisz. A IX. kerületi zűrös ügyek kulcsfigurája, Bácskai János polgármester vitorláscsapattársa ismét százmilliós pályázatot rántott be.

Kicsoda Rudits Tibor? Emlékeztetőül néhány ügy, amiben a vállalkozó érintett.
- Kulcsszereplője a kerületi ingatlanügyeknek, amiben kerületi fideszes képviselők és hivatalnokok kiosztották maguk között a legjobb önkormányzati lakásokat. Majd seftelni kezdtek a fillérekért megszerzett közvagyonnal.

Ő az aki a kerületben zavartalanul járt-kelt, parkolt kék villogós terepjáróival.


- Fillérekért (havi 30 ezer forintért) került az érdekeltségébe az uniós pénzből felújított kerületi turisztikai központ (Info Pont). Ez a kerület egyik legpatinásabb helye, amit idő közben átneveztek és étteremmé alakítottak.

- Ez előtt a hely előtt volt felfestve a legendás útburkolati jel, ami nem is létezik a KRESZ-ben. Ruditsék ezen parkoltak gépkocsijaikkal...

MINDENKINEK ELEGE VAN A LÁBSZAGÚ TAHÓSÁGÁBÓL, A HAZUDOZÁSAIBÓL, A FÉLÁZSIAI ÓBÉGATÁSAIBŐL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.08.24.


...Az van, drága véreim a nemzeti büszkeség hímes mezején, hogy Magyarország és Lengyelország szép csendesen magára marad a baromságaival. Miközben ártunk és ormányunk bőszen veri a mellét a visegrádi négyek uniós politikát befolyásoló rettenetes erejéről, a V4-ek gyakorlatilag kiüresedik. Két ország – Csehország és Szlovákia – nem igazán óhajt részt venni a lengyel-magyar agymenésben. Gondolok itt a demokrácia leépítésére és az Európai Unió szétverésének nemes kísérletére. Nyilván nem léptek ki a V4-ekből és nem is fognak, de létrehoztak egy másik formációt, ahová már Orbán Viktor (akit innen is nagyon puszikálok), sem Beata Szydło lengyel kormányfő nem hiányzik.

Franciaország – Nagy-Britannia kilépésével – az Európai Unió vezető erejévé lépett elő, Németország mellett. És innen nézve bizony elég gáz, hogy Macron nem a V4-ekkel, hanem a slavkovi hármakkal egyeztetett például az Unió jövőjéről. Lehet persze azzal jönni, hogy hát hiszen a V4-ek kormányfőivel is csacsogott júniusban, az EU-csúcstalálkozó előtt. Aha, csacsogott. Ha már ott voltak.

Minden erődemonstráció, sikerjelentés és halleluja ellenére az van, hogy már csak mi hisszük el, kerítésen belül, hogy a visegrádi országok tárgyalóképes tényező az Unión belül. Egyre kevésbé az. Ahogy csak mi hisszük el azt is (már persze, aki elhiszi), hogy egész Európa, ha nem az egész univerzum a mi drágaszép Orbán Viktorunkat csodálja és utánozza.

Az van, hogy egy nagy francot. Már mindenkinek bőven elege van a lábszagú tahóságából, a hazudozásaiból, a félázsiai óbégatásából és az összes diktátort a hátán az Unióba behurcolni szándékozó, különösen Putyin céljait mindenben kiszolgáló bumburnyákságából. Orbán már csak a saját országát tudja hülyíteni és rángatni, senki mást. Akkor sem, ha a rohadtul megfizetett pártmédiája tokától bokáig azzal van teli, hogy mekkora nagy ember is ő és mennyire csodálja a fél világ.

Nem csodálja senki, de a diplomácia nem úgy működik, ahogy mi itt megszoktuk – tehát Szijjártó kiáll toporzékolni -, hanem szépen csendesen szarják le a fejét annak, aki nem képes és nem is hajlandó megtanulni késsel-villával enni. Ez történik most. Na, innen nézve már sokkal érdekesebb, hogy kivel és miről tárgyal Macron. Lehet még egy darabig hazudozni Európa megmentőjéről és jövendőbeli uráról, de ezt már csak az érintett (akit újfent pusszantok, bárhol is van) és a hívei hiszik el. Senki más. Meg esetleg Havasi Bertalan és az Origo. Ők is pont annyira fontos szereplői az Uniónak, mint a főnökük. Semennyire.

A KORMÁNY MAGA AZ ORSZÁG, S AZ ÖSSZES MAGYAR EMBER? - (AVAGY KIT IS EMLEGET A DIPLOMATA, AKI A KÜLÜGYBEN PERSONA NON GRATA LETT.)

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Vasvári G. Pál.
2017.08.25.


Irtózatos haragra gerjedt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hát mi a jó fenét képzel a már távozóban lévő holland nagykövet!? Menjen csak haza, de minél előbb ám, ha a terroristák és a magyar kormány közé egyenlőségjelet akar tenni a motivációban vagy a módszer tekintetében…

Történt pediglen, hogy Hollandia budapesti nagykövete, a hazájába visszatérni és nyugállományba vonulni készülő Gajus Scheltema a 168 órának adott interjúban a barcelonai iszlamista terrorcselekmény örvén azt találta mondani:

„Itt egy csoport, amelynek tagjai a globalizáció vesztesei, ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet. Ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány.”

Szijjártó miniszterben épp e mondat olvastán horgadt fel a düh, s az újságírókkal íziben tudatta: amíg a búr nagykövet nem távozik, a külügyminisztériumban már nem szívesen látott vendég, egészen biztosan nem fogják fogadni semmilyen szinten.

– Örülünk annak, hogy a holland nagykövet hazamegy, remélhetőleg ezt minél előbb megteszi. Ilyet ne engedjen meg magának senki Magyarországgal, a magyar emberekkel szemben! – fogalmazott a magyar diplomácia első számú vezetője.

Úgy hiszem: igencsak félrevezetően. Mellesleg úgy, ahogy egyébként a kormány feje, több minisztere és szóvivői is szokták tenni: mindenki nevében. Nyilván nem véletlenül.

Vegyük át akkor még egyszer! Szijjártó Péter azt mondta: Ilyet ne engedjen meg magának senki Magyarországgal, a magyar emberekkel szemben!

Csakhogy a holland nagykövet se Magyarországgal, se a magyar emberekkel szemben nem engedett meg magának ilyen aggályos párhuzamot. Esze ágába sem jutott, hogy a magyar embereket, az ország egészét (vagy legalább a népesség zömét) avval a váddal illesse: globalizációs vesztes, önbizalom-hiányos és a szélsőséges vallási fanatikusokéhoz hasonló elv mentén kreálna ellenséget. Ő csupán a magyar kormányról gondolta és mondta ezt.

A kormányról, amely előszeretettel azonosítja (és a hite szerint legitimálja) önmagát az egész hazával, az egész nemzettel. S amelynek épp a magyarságpolitikájával kapcsolatban nem csak a magyar emberek többségének, de még a Fidesz-hitű szavazótábor jó részének is igen komoly fenntartásai vannak...

VIDEOTON - PARTIZÁN 0-4

MINDEN, AMIRŐL BESZÉLNI KELL... BLOG
Szerző: A Polgi
2017.08.24.Gyötör a lelkiismeret! Nem értem mi történik velem! Hát milyen magyar vagyok én? Miért van az, hogy egyetlen porcikám sem kívánja azt, hogy a Videoton nyerjen, a szerb csapat ellen. Lehet, hogy titokban szerb vagyok? Olyan névvel, hogy Juhász? Az lehetetlen. Valami más oka lehet.

Talán az, hogy a mai napig nem értem, hogy egy Videoton kaliberű csapatban hogyan kereshet Juhász Roland évi 96 millió forintot, Kovács István évi 66 millió forintot, Fiola Attila 57,6 évi milliót? Mibűl tudja ezt fizetni Garancsi István klubtulajdonos? A jegybevételből biztosan nem, mert a Videoton – Partizan Beograd meccset mindössze 3000 néző látta.

Esetleg azért, hogy nehogy már legitimálva legyen az a mérhetetlen pénzszórás, ami stadionépítésekre ment el. Vagy a TAO néven elhíresült pénzkivétel. Tudod, ez, ami elveszti közpénz jellegét! Ugyanis csöppnyi kétségem sincs a felől, ha bejutna bármilyen kutyaütő magyar csapat bármilyen kupa főtáblára, az összes csahos azt mondaná, hogy: Na ugye!...

MARADJON A KERESZTÉNY ÉS ILLIBERÁLIS POLITIKA KEVESEK ÍNYENCSÉGE!

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.08.25.


Mióta Orbán Viktor bevezette ebben az országban az "illiberális" demokrácia fogalmát, a híveinek egy része azon örvendezik, hogy most végre eljutottunk a demokráciának egy olyan -- a magyar lélekhez jobban illő -- értelmezéséhez, amely tükrözi a liberális pártok elhanyagolható erejét, és így új utat mutatunk Európa felemelkedéséhez is. Mi sem áll távolabb a valóságtól.

Az Orbán-híveknek tudniuk kellene, hogy Európa jóval azelőtt volt liberális a modern korban, minthogy demokratikus lett volna. Nyugat-Európa a XIX. század második felében liberális és kapitalista volt; a legvirágzóbb államai Nagy-Britanniától Hollandián és a német Hanza-városokon át a dualista Magyarországig liberális monarchiák vagy köztársaságok voltak -- amelyekben az ún, "nép" (tehát a mai Fidesz-szavazók) nagy részének nem volt szavazati joga. Nem szavazhattak volna a kedvenc pártjukra -- ennek ellenére Európát a liberalizmus tette ekkortájt szó szerint naggyá, a polgársága és a tőkés rétege tette lehetővé a gyarmati terjeszkedését, és ennek köszönhetjük az európai társadalomfejlődés viszonylagos egységét, azt tudniillik, hogy létrejött az az anyagi kultúra, amely nemcsak Európa, hanem a világ lakosságát is kiemelte az állati sorból.

Demokráciává csak a XX. század második harmadától váltak az európai országok, azaz a "jelzőtlen" demokrácia sosem létezett, nem a liberalizmus torzította el a demokráciát, hanem fordítva történt, amikor minden felnőtt állampolgár politikai jogokat kapott társadalmi státustól -- a közöshöz való hozzájárulásától és felelősségétől -- függetlenül. Ha valami tönkretett valamit, akkor nem a liberalizmus a (sosem létezett) demokráciát, hanem nagyon is fordítva: a demokrácia tette tönkre a liberalizmust, tehát a Fidesz igazából ezzel is elkésett már. Amit pluszban elért, az a liberális demokrácia "meghaladásának" ismert módszere: a nemzeti szocializmus, amely a liberalizmust a demokráciánál is tovább rombolja, de nem az egyenlőség nevében, hanem ellenségképekkel manipulálva, az egyenlőségvágynál is erőteljesebben támadva a működő politikai közösségek anyagi és erkölcsi alapjait...

VERES PÜSPÖK A LOMBIKOKRÓL

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.08.25.


Az egyházaknak valószínűleg a létük kezdete óta problémát jelent a rajtuk kívül álló világ változásainak a lereagálása. Akkor is, amikor a szellemi irányítás nagy részét birtokolták. Valamint mostanában is, amikor már nem a világ közepében leledző lapos Föld híveit kell megvédeniük. Veres András győri megyéspüspök mondandóját a lombikbébi programok kapcsán akár egy ilyen reagálási kísérletként is értelmezhetjük.

Még akkor is, ha szerinte a méhen kívüli megtermékenyítés bűn. Mely véleménye alapvetően az ő személyes problémája. Lenne. Lenne, ha nem az egyházi hierarchia súlyával próbálná lenyomni a hívők torkán. Mert egy püspöktől való bűnnek nyilvánítás lehet egyeseknek a kiátkozással is határos. Márpedig Veres András szerint egy katolikus nem tekinthet másként a mesterséges beavatkozással elért gyermekáldásra, mint bűnre. Ez az általa megfogalmazott gondolatkörnyezetben még akkor is igaz, ha arra a kérdésre, hogy „Bűnben fogannak a lombikgyermekek?” csak odáig merészkedett a közvetlen válasszal, hogy „Azt el kell mondjam, hogy a lombikbébiprogram nem járható út az élet továbbadására”. Bízva abban, hogy az ilyen leterelő válaszokkal nem fogható meg jobban, mint egy angolna egy vödör takonyban. Noha valójában csak egy politikailag korrektnek hitt megfogalmazása annak, hogy a lombikbébik tulajdonképpen a fogantatásuk révén is eleve bűnösök. Mert olyan úton születtek, amely a katolikus egyház magas rangú bürokratája szerint nem járható...

ITT OLVASHATÓ

KIRÁLY GÁBOR: ÉSZ NÉLKÜL NE MENJÜNK KÜLFÖLDRE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Király Gábor
2017.08.25.


Aligha túlzás azt állítani, hogy Király Gábor az egyik legnépszerűbb még aktív labdarúgó Magyarországon, és a melegítőnadrágjáról is elhíresülve külföldön is sokan ismerik a magyar válogatottsági rekordert. 

Nekünk persze nem csak ezért érdekes, hanem azért is, mert 1997-től 18 éven át külföldön (Németországban és Angliában) élt és sportolt a legmagasabb szinten, tehát nagyon sokat megtapasztalt maga is a határátkelés örömeiből és nehéz pillanataiból egyaránt, hogy aztán 2015-ben hazatérjen szülővárosába, Szombathelyre.

Túlzás nélkül blogtörténelmi pillanat következik, hiszen az alábbiakban exkluzív interjút olvashattok Király Gáborral határátkelésről, külföldi életről. A kérdéseket Tamás tette fel, köszönöm a munkáját!


Mire számított, mielőtt először Németországba költözött? Mennyire volt más világ a 90-es évek Magyarországához képest?

Mindig arra törekedtem, hogy ugyanazt azt életet próbáljam megteremteni, amelyben felnőttem, amire szükségem van. Egyértelmű, hogy a nyelv okozott nehézségeket, hiszen egy idegen országban voltam.

Amikor 1997 nyarán Berlinbe költöztünk, a feleségem még csak a menyasszonyom, illetve a barátnőm volt. Együtt mentünk ki, és csak egymásra számíthattunk. 21 évesen megismertük a német kultúrát, a nyelvet és a szokásokat.

Volt egy magyar kolónia, amely a mai napig megvan Berlinben. Néha-néha, hetente egyszer, vagy havonta kétszer elmentünk oda. Magyar emberek közé, magyarul beszélni. Ez a közösség nagyon sokat segített az ottani létben.

Emellett pedig csapattársammal, Dárdai Pállal is régóta ismertük egymást. Vele tudtam magyarul beszélni, aztán a német nyelv tudása sem maradt el.

A beilleszkedés mennyire ment nehezen?


Ha be akarok illeszkedni, az csak rajtam múlik. A körülöttem lévő közeg pedig látta, hogy tenni akarok ezért, így segítő fülekre és kezekre találtam. Próbáltam németül beszélni, annak ellenére is, hogy Palival jól megértettük egymást. Ott egy egész csapattal kellett megértetni magunkat.

Fél év után már a német társainkkal is tudtunk kommunikálni, s ez nagyon jó volt, hiszen nem tanultuk a nyelvet, hanem a hétköznapi életből szívtuk magunkba...

A MOBIL GÁTNAK NEM A PARTON, HANEM A JELENLEGI VÉDVONALON VAN A HELYE

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2017.08.24.


Dr. Timár Gáborral, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetőjével beszélgetünk a Római-parton, a part egy déli pontján, nem messze a vasúti hídtól: a tanszékvezető a helyszínen kívánt demonstrálni néhány összefüggést a partélre tervezett gáttal és a nyomvonallal kapcsolatban. Interjú.

Előzmények

Fordulat jöhet a Római-part ügyében – vízügyi szakértők nyílt levélben fordulnak a főpolgármesterhez

Vakon döntenek a fővárosi képviselők a Római-part sorsáról

A lakosság hangot ad – „társadalmi vita” a Rómaira tervezett mobilgátról

Tüntetés után, döntés előtt: mi várható a Rómain?


Nyilvános az összehasonlító elemzés, amely eldöntheti a Római-part sorsát


Tarlós megköszönheti a civileknek, hogy nem épített eddig gátat

Timár Gábor: Itt állunk a parton, a sétányon, körülbelül azon a helyen, ahová a mobilgáthoz az ülőfalnak nevezett félméteres vasbeton parapetet tervezik. Ha elnézünk ezen a keresztutcán, akkor arra följebb látjuk a Nánási utat: az autók nagyjából az én fejem magasságában, vagyis az itteni szinthez képest közel két méterrel magasabban mennek.

A műegyetemi összehasonlító tanulmányként ismertté vált dokumentum átlagosan 1,2 méterre mondja a szintkülönbséget a part és a Nánási-Királyok útja között, de a partot feltöltendőnek nevezi. Ha tehát valamennyit feltöltenek, és ehhez még hozzáadjuk ennek a bizonyos ülőfalnak a magasságát, akkor nagyjából kijön ez az 1,2 méter. Ez az a szintkülönbség, amit már a gátmagassággal kell a tervezőnek kompenzálni.

Átlátszó: Valamivel több mint 1 méter nem tűnik olyan jelentősnek.

TG: Ez az egy-másfél méteres különbség a gátmagasságban két dolgot jelent: először is egy terhelési többletet itt a lenti nyomvonalon, hiszen a nagyobb gáthoz nagyobb alépítmény is kell – ez viszonylag egyszerűen kezelhető probléma. A másik ennél sokkal jelentősebb: hogy tudniillik mekkora időelőny-veszteséget jelent a parti nyomvonal, vagyis mikor kell elkezdeni „pakolni”, azaz felépíteni a gát mobil részét. Mindkét nyomvonalon vannak úgynevezett kulisszanyílások, amelyeket nem lehet beépíteni a védelembe, nyitva kell hagyni. Ilyenek például a csónakházi sólyák: ha ezeket is lezárom az ülőfallal, akkor egész évben át kell emelni rajta a csónakokat.

A jelenlegi védvonalon, a Nánási-Királyok útján futó gátban is van nyolcvan egynéhány ilyen kulisszanyílás: buszmegállók, bejárók, utcák. Ezeket le kell zárni, ha árvíz van – erre általában 800 centiméter fölötti várható vízállás esetén kerül sor. Itt a parton, ha kevesebb is, de számos ilyen kulisszanyílás lesz: ha ide, a partra kerül a gát, akkor ezeket az alacsonyabban fekvő nyílásokat viszont jóval előbb el kell kezdeni zárni. Úgy látom, ezzel a problémával nem számolt eddig senki...

A KÖZÖS ORSZÁG MOZGALOM KÖZÖS PLATFORMRA HOZTA AZ ELLENZÉKI PÁRTOKAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE 
Szerző: AN
2017.08.24.


Civilek kellettek hozzá, hogy az ellenzéki pártok elkezdjenek közösen a lényegről beszélni.

Néhány nappal ezelőtt a Gulyás Márton által meghirdetett Közös Ország Mozgalom olyan videóval rukkolt elő, amire a magyarországi közvélemény felkapta a fejét. A videóban kilenc ellenzéki párt vezetői szólaltak meg, és mindannyian egy célt jelöltek ki: az igazságtalan választási törvény reformját.

Az évek óta széthúzó, elaprózódott demokratikus ellenzéket úgy tűnik a KOM-nak sikerült végre közös nevezőre hoznia. Ráadásul a kitűzött cél nagyon is jól eltalált. A diktatúra megdöntésének egyik legfőbb akadálya ugyanis valóban a Fideszre szabott választási rendszer. A Demokratikus Koalíció, az Együtt, a LMP – Lehet Más a Politika a Liberálisok, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a MSZP, a Modern Magyarország Mozgalom, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért beleállt a küzdelembe egy új választási törvényért. A Jobbik, amely az utóbbi időben láthatóan kétségbeesetten próbálja a szélsőjobboldali és a mérsékelt szavazókat egyaránt elérni, még nem tudta eldönteni, hogy csatlakozik-e a kezdeményezéshez...


ITT OLVASHATÓ

A VIII. NEMZETI TANÉVNYITÓRA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
- SZABADPOLC
Szerző: Szüdi János
2017.08.25.A pedagógustársadalomnak anyagi és erkölcsi megbecsülést ígért a Fidesz 2010 előtt. Az ígéret szép szó. Neki is veselkedett a pedagógusi tekintély visszaállításának.Új seprű jól seper?

Még szinte meg sem száradt a tinta a képviselői igazolványokon, már­is teljesült sok pedagógus álma. 2010. VII. hó 5-én az Országgyűlés – az első évfolyam kivételével – megszüntette a buktatás tilalmát és a tanulói teljesítmény szöveges értékelésének kötelezettségét. Visszakapták a pedagógusok a fegyelmezés leghatékonyabb eszközét. Megszabadultak attól, hogy érdemi tájékoztatást készítsenek a tanuló fejlő­dé­séről. A kormány 2010. VII. hó 30-án az óvodai nevelés országos alap­programjából törölte azt a monda­tot, amely a nemek egyenjogúsága erősítésével összefüggő uniós kötelezettség teljesítése érdekében – azóta is kizárólagos megoldásként – épült be a magyar jogrendbe 2009-ben: „Az óvodai nevelés (...) tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését, elősegíti a nemek társadalmi egyenlőségével kapcsolatos előítéletek lebontását.” Fellélegezhettek az óvodapedagógusok. Nem nekik kell megkezdeni a magyar párkapcsolatok – konyhai falvédőkről virító – szubsztanciájának felszámolását a fejekben: „Asszony verve jó”.

2010. IX. hó 1-jén indul az első nem­zeti tanév. Tapintható a feszültség. Érzékelhető a várakozás. Nagy a bizalom az új hatalomban. Nem kell sokáig várni. 2011. XII. hó 29-én kiderült minden. A sokat ígérő címmel – Nemzeti köznevelésről szóló törvény – ezen a napon kihirdetett jogszabály nem hagyott kétséget afelől: vége az oktatás területén a liberális vircsaftnak, a szülők és a diákok rémuralmának, a helyi önkormányzatok önkényeskedésének. A pedagógus bekerül a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe: az állam dönt mindenki helyett minden kérdésben. A pedagógusnak többé nem kell gondolkodnia. Mellesleg nem is szabad. A pedagógus feladata egyszerű: az állami akarat végrehajtása...


BUGYOGÓ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.08.25.


Valamikor az idők kezdetén, és pláne az Üveghegyen túl, amikor Simicska még hózentráger nélküli, és pláne bozontos hajú, lánglelkű adóügyi elnök volt, tehát ide, s tova a „hosszúbájtok éjszakája” körül, a kurtafarkú kismalac túrásának tetején, Kaja Ibrahim és Joszif Tot kapcsán a még geciületlen filozopter megadta a kezdőlökést a mindenható debilitásnak, midőn lefektette a máig érvényben lévő axiómát, miszerint a hülyeség állampolgári jog.

Vagy, mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni. A betűhív szövegben még nem egyeztek meg a kutatók, viszont ez az origó az azóta szárba szökkent NER gondolatiságában, minden innen indult el, és ide is tér vissza. Manapság a kiteljesedés állapotát éljük épp, erre utal egy blogger kolléga frappáns értékelése a mi görög-latin hősünkről: „Németh Szilárdon már korábban is látszottak azok a jelek, amely szerint nincs teljesen birtokában annak a szellemi képességnek, hogy egymaga képes legyen elengedett kézzel ülve maradni a kerti vécén.”

Még maga Kósa Lajos is hozzátette a saját tudását, miután végzett a kupakokkal, meg a tuszukkal és a hutikkal. Ebben a magasságban jelentette ki, hogy a hülyeség nem betiltható, majd büfizett egy csöppet. És, hogy ez valóban így is van, annak élő bizonyítéka éppen ő maga, viszont mostanában már a bíróságok is haladnak a korral, és bugyogókkal foglalkoznak két kokós gázoló szabadon engedése között. Illetve hát, leginkább Handó Tünde, aki még nyolc millert sem sajnált a Mici néni kosztpénzéből, hogy rend legyen ebben a világban, de az ő szemétdombján mindenképpen.

A Design Alapok néven világra jött biblia sok egyéb más mellett a nők bugyogójával is foglalkozik, amelyből ötöt ír elő, fehéret és testszínűt. Ha feltéve, de nem megengedeve az ösztrogénben feredőző bírósági alkalmazott ad magára, és naponta váltja a tundráját, akkor, vasárnap, odahagyva a hús klopfolását, fedetlen seggel kell az Isten házába látogatnia, mon dieu! Viszont a férfiak boxeralsójával mégsem foglalkozik, azaz vak komondorosan szexista. Tehát beleillik a trendbe, hiszen a mai Virág elvtársak miden skrupulus nélkül róhatják meg a női egyedet: „Gogolákné elvtársnő, hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának!”...

NEM TARTHATUNK ÉLETBEN EGY KORRUPT RENDSZERT - MONDJA A TÁVOZÓ HOLLAND NAGYKÖVET

168 ÓRA ONLINE
Szerző: Lampé Ágnes
2017.08.24.


Négy év után a napokban távozik Budapestről, és több évtizednyi külszolgálat után nyugdíjba megy Gajus Scheltema, Hollandia magyarországi nagykövete. Interjúkötetet is megjelentetett, amelyben ő kérdez. Ittléte során Orbán Viktorral egyszer sem találkozott, magyar túzokkal annál többször. A kormány által támadott civil szervezeteknek azt tanácsolja: vállalják büszkén, hogy a holland kormány támogatja őket.


– Pakol?
– Az életem érkezésekből és búcsúzásokból áll. Előbbi öröm, utóbbi mindig elszomorít egy kicsit.
– A könyvet nem szomorúan írta.
– Dehogy. Így köszöntem meg az itt töltött éveket, korábbi állomáshelyeimen is megtettem.
– Hogyan választott interjúalanyokat?
– Nem személyeket, inkább történeteket és megfelelő helyszínt kerestem. Utóbbi lett az önök ikonikus And­­rássy útja, amely remekül szimbolizálja Magyarország gazdag történelmét. Számos sztorit tudtam hozzákapcsolni, olyan ez, mint egy karácsonyfa a csillogó díszekkel. Tudtam például, hogy a Hopp Ferenc múzeum az Andrássy úton van, igazgatóját, Fajcsák Györgyit nagyon kedvelem. Őt kértem meg, mesélje el, honnan származnak a magyarok. A hollandoknak nincsenek ilyen gyökereik, számunkra ez kevéssé fontos, a magyaroknak viszont nagyon is számít. Szintén az Andrássy úton található a Török Intézet, gondoltam, egy szakember beavathatna a magyar–török kapcsolatokba, hiszen amolyan utálom-szeretem viszony alakult ki a két nép között. Végül Vásáry István professzorral, egykori ankarai nagykövettel interjúztam. A végére sok különféle történet kerekedett: szó volt az 1944-ig Andrássy úton élő zsidókról és az 1945 után innen kitelepített nemesség különös sorsáról is.
– A történetek tényleg színesek, a fotók mégis fekete-fehérek.
– Így kontrasztos, másrészt Magyarországon amúgy is minden fekete-fehér.
– Hogy érti?
– Egy ügyben valaki vagy ezen, vagy azon az oldalon áll, nincs átmenet, így van a politikában is. Hollandiában mi mindig a kompromisszumot keressük: legyen egy kicsi ebből, egy kicsi abból is. A kormánykoalícióban négy-öt párt van, mindegyik enged valamennyit. Lehet, hogy hónapokig húzódnak az egyeztetések, de végül megtaláljuk a kompromisszumot. Itt viszont csak pró és kontra álláspont lehetséges, valaki vagy velünk van, vagy ellenünk. Klasszikus marxista világlátás.
– Ami láthatóan nem szimpatikus önnek.
– Engem nem így neveltek. Diplomataként pedig végképp nem így gondolkodom, mindig a kompromisszumot keresem, és nem azt, hogy kivel harcolhatok. Itt viszont mindenki állandóan az ellenséget kutatja. Ami egy­­be­­cseng az emberek történelmi ta­­pasztalataival is. Hozzászoktak, ha nem értenek egyet a hatalmon lévőkkel, rögtön ellenségnek számítanak...

HANDÓ RENDELT EGY ARCULATI KÉZIKÖNYVET, AMELY BUGYIVISELÉSI IRÁNYMUTATÁST IS AD

HVG ONLINE
Szerző: Pálmai Erika
2017.08.24.A bíróságok is haladnak a korral, így gőzerővel zajlik a bírósági ügyfélcentrumok fazonírozása. Ehhez 8 millió forintért vett bugyutaságokkal teli arculati kézikönyvet az Országos Bírósági Hivatal, amiből kiderül például, hogy egy hétre öt darab fehérnemű kell egy dolgozónak.

„Két típusú ügyfelet különböztetünk meg: rutinos: ügyvéd, ügyvédbojtár; rutintalan: az igazságszolgáltatás rendszerében járatlan polgárok” – egyebek mellett ilyen sommás megállapításra jutott öt, karakterében eltérő bíróság két hónapig tartó tanulmányozása után a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) dizájner csapata, amely tapasztalatai és ötletei alapján végül egy kézikönyvet is készített a bíróságoknak, Design Alapok címmel.

A HVG birtokába jutott, 8 millió forintért vett – a bíróságokon meglehetősen nagy vihart kavart – útmutató alapján a jövőben az országban minden bíróságon egységes arculatú ügyfélközpontok válthatják ki a kezelőirodákat, ami – az OBH elnöke szerint – „a magyar bíróságok ügyfélbaráttá válásának folyamatában is egy fontos lépés”. Erre egyébként összesen 500 millió forint van a jövő évi költségvetésben...

ÉRTHETETLEN, MIÉRT A SZOCIÁLIS SZFÉRÁBÓL TEREL ÁT PÉNZT A KORMÁNY, EGY BICIKLIVERSENYRE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.08.24.


Az eddig sem volt titok, hogy a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma leginkább embertelenségéről híres. Elnézve az oktatásban végzett ámokfutást, látva az egészségügyi rendszer szétzüllesztését, megfejelve mindezt mondjuk a civil szféra vegzálásával, nem lehetnek kétségeink afelől, mennyire káros folyamatok zajlanak arrafelé. Az Emmi egy minisztériumszörny, ahová ezen ágazatok mellett bezsúfolták még a családpolitikát, az egyházakat, kultúrát – hát, ezek sem sikerterületek mostanában. És ott van még a szociális szféra, meg a sport. Közelebb egymáshoz, mint gondolnánk.

Egy szociális munkás ma Magyarországon alig valamivel a létminimum felett tengődik. Az ágazatban elindult némi pozitív változás, legalábbis bérfronton, de például egy 30 év alatti szocmunkás alapbére még így is csak 141 ezer, egy 60 évesnél idősebbé pedig 212 ezer forint volt tavaly, az átlagos bruttó kereset pedig alig volt több 220 ezernél. És akkor itt a területi különbségekről még nem beszéltünk, és arról sem, hogy a bérrendezés már régóta esedékes volt, hiszen az ágazatban hosszú évekig nem emelkedtek a fizetések. Hosszas huzavonát követően 2014-től kezdődött el a szociális ágazatban dolgozók bérrendezése, Czibere Károly államtitkár azt ígérte, 2017 végére 208 ezer forintra, 2018 végére pedig 233 ezer forintra emelkedik az átlagbér.
Na, nem mintha ez olyan őrületesen nagy összeg lenne… De a tekintetben biztató volt, hogy a forrás- és munkaerő-hiányos ágazatban így legalább az alapfeladatok ellátása kevésbé tűnt veszélyeztetettnek...