2023. január 13., péntek

“A MAGYAR KÖZOKTATÁS MEGSZŰNT LÉTEZNI.” - RADÓ PÉTER A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezetők: HERSKOVITS ESZTER, SELMECI JÁNOS
2023.01.12.A Reggeli Személy 2023. január 12-i adásában Herskovits Eszter és Selmeci János Radó Péter oktatáspolitikai elemzővel beszélgetett.

AZ ÖNÁLLÓ, PROAKTÍV CSELEKVÉSBEN SZORULNAK A MAGYAR DIÁKOK LEGINKÁBB SEGÍTSÉGRE

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2023.01.13.


A Székesfővárosi Cipész Ipartestület egykori épületében működik a Milestone Institute tehetséggondozó iskola, ahonnan szép arányban jutnak ki nyugati top egyetemekre Magyarországon tanuló gimnazisták. A 2010 óta tandíjalapon, de nonprofit módon működő, saját oktatási szisztémával dolgozó intézetet – jelenleg 400 aktív és 1200 öregdiákkal – az alapítók társadalmi vállalkozásnak képzelik el: abban hisznek, hogy a “bibói meritokratikus elit” képzéséhez járulnak hozzá: a tehetséges és ambíciózus fiatalok még tehetségesebbek és ambiciózusabbak lehessenek a világ top egyetemeinek valamelyikén, hogy aztán hazatérve ebből a kivételes tudásból Magyarország is profitáljon.

A Milestone mára for profit oktatási tanácsadó vállalkozásként is működik a magyar és a nemzetközi piacon: adnak tanácsot magyar egyetemnek arról, hogyan fejlesszék helyezéseiket a nemzetközi egyetemi listákon. Fejlesztenek karrierút-alkalmazást is elsőéveseknek, és horvát önkormányzatokat is segítenek a tehetségek korai felismerésében.

Az alapításkor felismert piaci igény azóta csak növekedett, és általában is igaz, hogy az elmúlt bő tíz évben a felső középosztályból aki tehette, elhagyta az állami oktatási szektort. Az adatokból látható: az állam egyre inkább kivonul a magasabb minőségű középiskolai oktatásból, az egyházi szektor nagy tempóban nő, a magán fenntartású, elsősorban alapítványi oktatási intézmények aránya is számot tevő, bár országosan nézve stagnál 2010 óta – a középfokú intézményeket nézve 2019-es adatok szerint a magán fenntartású iskolák aránya mintegy 20 százalék, míg az állami fenntartásúak aránya csak körülbelül 60 százalék, míg az egyházi gimnáziumok mintegy 25 százalék.

Ezzel párhuzamosan jelentős mértékben nő a felsőoktatási mobilitás: egyre több magyar diák szeretne valamely nyugati egyetemen tanulni, és a magyar felsőoktatásban is egyre nagyobb a külföldi hallgatók aránya. Egy felmérés és egy adatösszegzés alapján a külföldön tanuló magyar diákok száma 16 és 20 ezer közé tehető, ami durván a teljes hazai diákság 8 százaléka: az elmúlt 17 évben az arány nyolcszorozódott. A legnépszerűbb országok között – főleg a Brexitig – az Egyesült Királyságot, Hollandiát, Dániát, Németországot találjuk. Például az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG) tavaly végzettek fele, a Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban végzettek 43 százaléka tanult tovább külföldön.

Tavaly a Fazekas Mihály Gimnázium és a Milestone is felkerült azon intézmények húszas listájára, ahonnan a legtöbben kerülnek be Oxford-i és Cambridge-i képzésekre. Kétségtelen, hogy az esélyek a jó nevű, rangsorokon jól szereplő gimnáziumokból a legmagasabbak: a Milestone legtöbb diákja idén a Radnóti, Fazekas, Szent István, Városmajori, Veres Péter, Eötvös, Rákóczi, Trefort Gimnáziumból, valamint az AKG-ból, Deutsche Schuléből és a Lauderből érkezett – mindegyik intézmény fővárosi, túlnyomó többségük állami, egy alternatív magán, és egy nemzetiségi iskola van közöttük.

Palasics Péter ügyvezető igazgatót és Hódsági János termékfejlesztési igazgatót arról kérdeztem, hogyan látják ebből a nézőpontból a magyar közoktatás teljesítményét, mi az erős magyar gimnáziumokban tanuló, top egyetemre készülő diákok leggyakoribb nehézsége, és vajon a módszereikből átemelhetők-e elemek az alacsonyabb belépési küszöbbel rendelkező oktatás vagy tehetséggondozás keretei közé?
...

MEKKORA MAGYARORSZÁGOT SZERETNE ORBÁN?

HÁROMHARMAD
Szerzők: KERNER ZSOLT, NAGY JÓZSEF, PETŐ PÉTER
2023.11.13.


És melyik Orbán? Közép-európai középhatalmakról, nyugatos-keletes vágyakról, ellenzéki öncélokról podkasztozott Kerner Zsolt, Nagy József és Pető Péter, ezúttal közönség előtt, élőben.

ITT NÉZHETŐ MEG

HATÁSOK ODA-VISSZA

A NYOMOR SZÉLE
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2023.01.13.


Civil szervezetként, az állam mellett, a társadalmi leszakadás problémájában dolgozni különös kihívás. Ami talán a legfontosabb benne (bár sok szervezet nem ezt az utat választja), annak a hatásrendszernek a megértése és befolyásolása, ami egy irányba viszi a folyamatokat. Abba az irányba, ami kivezethet az átörökített nyomorúság mélységéből.

Mert nem elég pusztán a gyerekkel foglalkozni, hiszen ott van mellette a család, a szülők, nagyszülők generációja, ami más üzenetekkel befolyásolja a gyereket, mint amit az iskolában hall. Az, hogy a tudás érték, és biztos pont lehet egy másfajta életstratégia felépítésében, azt a család itt a legtöbb esetben nem erősíti meg. Mondatok szintjén persze igen, “mondom én is, hogy tanuljon, menjen iskolába, stb.” de ez nem valós hatás. Mert ennél sokkal erősebb lesz a következő lépésnél a “hát mit csináljak vele, nem üthetem agyon…én is megbuktam, mégis itt vagyok, stb.”. Ez épül be, ez a minta, és nem csak a tanuláshoz való viszonyulásban.

Vajon melyik védőnő támogatná, hogy cukros vizet igyon cumisüvegből a gyerek lefekvés előtt? Nyilván egyik sem. Lehet, szóba sem kerül, hacsak rá nem kérdez a kis megfeketedett tejfog-csonkok láttán. De lefekvéskor nincs ott. És az anyuka tudja, mert az anyja is így tette, hogy ezzel elhallgat majd, ha megkapja a cukros vizet. Mert ő is megkapta, és így is felnőtt. És az ő anyjának is könnyebben ment így az altatás. A védőnő szakértelménél ez fontosabb. A mondatai meg elengedhetők, egyszerűen. Marad a családi minta.

Hosszasan igazolhatnám példák sorával azt a küzdelmet, amiben próbálunk a gyerekek jövőjére, egészségére, fejlődésére, érzelmi és fizikai állapotára úgy hatni, hogy az a szülők felelősségérzetének, tudásának bővítésével párosuljon. Hogy ezek a kívülről jövő hatások ne amortizálódjanak le mindig, és a következő generációban legyen végre valami elmozdulás. Nem véletlen az egyik tételmondatunk: a következő generációért dolgozunk, de a mostanival.

Sokan hiszik, hogyha a gyerek más közegbe kerül, az megoldás lehet. Rájuk kell fókuszálni, és a szülőket hagyni, mert velük már úgysem lehet mit kezdeni. Nyilván ez is megoldás lehet, hiszen minden egyes gyereksors megváltoztatása eredmény, ám mi mégsem ebben látjuk a megoldást. Mert ez nem tömeges, a kritikus tömegtől nagyon messze van, és a visszarendeződés kockázata mindig erős. Mi továbbra is azt valljuk, hogy olyan hatásmechanizmusokat kell működtetni, amiben tömegesedhet a változás. Ehhez pedig a családokat kell képessé tenni arra, hogy új életstratégiát tudjanak a gyerekeik előtt megnyitni.

Ez azonban nem olyan látványos, mint az egy-egy tehetségre fókuszálás, és kudarcokkal teli. Lassú a hatások beépülése, és csak a rendszerrel együtt lehetséges, hiszen intézmények sora van azért, hogy a leszakadó családokkal valamilyen területen foglalkozzanak. Rendszerszintű változások szükségesek, a családokra irányuló hatások harmonizálása, mert segítség, támogatás nélkül nem lesz változás. Ehhez viszont politikai szándék kellene, olyan, ami megérti a társadalmi leszakadás összetettségét, aminek hatására a rendszer türelemmel és önreflektíven dolgozik, nem csúszva bele az elvárt sikerkommunikáció csapdájába. És főleg, ha nem a szavazóbázis biztosítására, hanem az élhető társadalomra fókuszál.

Szóval, az egyik oldal a gyerekek, családok, közösségek, a másik az intézményrendszer, szakpolitika, és ott van még egy harmadik, a közvélemény oldala is. Mert ez sem elhanyagolható elem, és szorosan kötődik a másik kettőhöz.

Kötődik, mert befolyásolt terület ez is. Kihat rá az őket hibáztató kormányzati kommunikációtól kezdve (egyetért-e ön azzal, hogy munka nélkül kapjanak jövedelmet emberek?) az őket kizárólag áldozatként kezelő, mindenki mást hibáztató oldal kommunikációja. Hat a média kattintásvadász működése, ami a hírek, és főleg a negatív, megbotránkoztató hírek kiemelésével erősíti a sztereotípiákat. De hat a sikeres életutak bemutatásával is, ami meg azt erősíti, hogy “na ugye, aki akar, annak sikerül”, mintha személyes döntés kérdése lenne az egész.

És ne feledjük, hatnak a segítő szervezetek is, azzal, hogy ők mit hangosítanak ki, hogyan hatnak a társadalmi igazságérzetre, mennyire átláthatóan működnek, mennyire túlozzák el a problémákat, vagy épp mennyire fedik el azokat, bizonyítandó, hogy az ő munkájuk a legeredményesebb beavatkozás.

Mert itt bejön egy másik pont, a finanszírozás kérdése, hiszen az állam által fel nem vállalt feladatokat ezek a segítő szervezetek próbálják elvégezni, nem állami forrásból, hanem adományokra, támogatásokra támaszkodva. Tehát fontos szempont lesz az egész problémában annak igazolása, hogy ők méltóak a támogatásokra, lehet bízni bennük.

Mennyi tényező, és mind oda-vissza hat! És mindenre figyelni kell. Legtöbbször nincs jó, vagy rossz válasz, csak azt látjuk, hogy vannak szempontok, amelyekben az egyik dolog jó, és vannak, amelyekben pont az ellenkezője. Így aztán miközben szeretnénk a közvélemény érzékenyítését is párosítani a munka mellé, igazodnunk kell ahhoz a hatásrendszerhez is, ami az ő viszonyulásukat befolyásolja. Mondjuk pl. a bizalmatlanság kérdésében.

Mert ebben a világban ez a kérdés arrafelé mozdítja a kapcsolódásokat, hogy egyre többen szeretnének konkrét gyereket támogatni, amiben látják a befektetésük, támogatásuk eredményességét. Konkrétan, arccal, beazonosítható módon. Nem egy társadalmi probléma megoldását szeretnék támogatni, mert ebben nem kapják meg azt az érzést, amit szeretnének. Nem általánosan akarják, hanem konkrétan. És ez ránk is visszahat, hiszen akkor olyan támogatási rendszereket kell felépítenünk, ami kielégíti ezeket az elvárásokat is. A személytelen segítő szervezet helyett a személyes kapcsolódást, de közvetítő jelleggel, hiszen a közvetlen kapcsolódás túl sok kockázatot rejt, ezt talán már sikerült megértetni.

Ez most nálunk átstrukturál területeket, pl. a patrónus programot, amiben meg kell próbálnunk egy működési elemet is beiktatni, mert azt is finanszírozni kell valamiből. Mert munkabér, utazási költség, telefonköltség, adminisztráció, számítógép, könyvelés, stb. van egy mentor mögött, aki az összekötő kapocs, a biztosíték.

A bizalom kulcsszó ebben is. És mint ahogy folyamatosan dolgozunk azon, hogy bizalmi kapcsolatunk legyen a támogatottjainkkal, az intézményi partnereinkkel, úgy nagyon fontosak a támogatók is. Igazodnunk kell az ő elvárásaikhoz is, hogy bízzanak bennünk. Elvárás és bizalom egyensúlya. Mindegyik területen. Változtatni akarunk az elvárásokon, de igazodnunk kell hozzá, különben nem kapunk elég bizalmat… Micsoda helyzet ez is!

Ez a bizalmi háló most nagyon sérülékeny. Az érdekvezérelt világban a bizalomvesztés a legnagyobb kár. Falak épültek körénk, a falakon belül kiépítjük a saját bizalmi rendszerünket, és úgy érezzük, így biztonságban lehetünk. De a falak el is zárnak minket másoktól. Kapcsolódások kellenének. Ezek mentén erősödhetnének új bizalmi szálak. Amelyekre közösségek épülhetnek. Épülhetnének.

Hm… jó kis álom. Milyen messze vagyunk ettől!

ISMÉT NAGYOT DRÁGULT AZ ALAPSZÁMLA - TAVASSZAL JÖN A KITERJEDT DÍJEMELÉS

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2023.01.12.


A csak alapszintű banki szolgáltatást igénylők számára egykor „kedvezményesként” bevezetett, úgynevezett alapszámla korábban sem volt olcsónak nevezhető, de a minimálbér emelésével határozottan elszáll a díja. A számlavezetésért havonta kérhető összeget ugyanis a jogalkotók a minimálbérhez szabták. Néhány bank pedig a költséget a maximumban állapítja meg.


Az előírásnak megfelelően 2016-ban vezették be a bankok azt az alapszintű fizetési számlát, amelyet uniós előírás szerint garantálni kell minden magyar állampolgárnak vagy itt tartózkodó uniós állampolgárnak. Az alapszámla havi díját a jogalkotók a minimálbérhez igazították. Ez már a bevezetés pillanatában is drága megoldást eredményezett (a számla jellemzőiről részletesen itt írtunk). Akkoriban a következő évre ígérték, hogy lesz egy teljesen díjmentes, szociálisnak nevezett számlatípus is, de ez a bizonyos következő év azóta sem jött el.
 
Az alapszámla díja néhány banknál
PénzintézetFt/hó
CIB1332
Erste3000
K&H3000
MKB2511
Takarék2415
OTP1566
Unicredit1745
Raiffeisen3000*
*2023. február 1-jétől
Forrás: Azénpénzem,hu gyűjtés

Az alapszámla viszont az elmúlt években is töretlenül drágult. A számlavezetés havi díja legfeljebb az előző évi bruttó minimálbér 1,5 százaléka lehet, így a béremelést csúsztatottan követi a költség emelkedése. Nagyjából ennyi azonban a jó hír azoknak, akik csak alapszintű számlát szeretnének. Meg talán még az, hogy azért – mint az a fenti táblázatban is látszik – nem minden bank használja maximálisan ki a drágítási lehetőséget...

AZ ÉLET ÉS IRODALOM 2023/2. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2023.01.13.


P U B L I C I S Z T I K A

Széky János
Csapdában


Nincs magyar diplomácia, de amit kénytelenségből annak neveznek, újévkor két bámulatos bravúrral hívta fel magára a világ figyelmét. 1. Novák Katalin államfő – legalábbis lapzártáig hozzáférhető, komoly – indokolás nélkül lemondta a részvételt a Szlovákia megalakulásának harmincadik évfordulójára rendezett ünnepségen. A Szlovákiával határos többi ország elnöke – vagy Ukrajna esetében a képviselője – mind ott volt. 2. Putyin az EU pozícióban lévő (nem bukott) vezetői közül egyedül Orbán Viktornak küldött újévi üdvözletet. Ezt történelmi szégyennek mondhatnánk, dehát a szégyen nem univerzálisan érvényes politikai kategória, Magyarországon végképp nem az.

Mivel az elnök asszony távolmaradásának valódi oka máig nem derült ki, némelyek feltételezték, hogy központilag eldöntött, kiszámított sértés volt. De a másik feltevést, miszerint amatörizmusból eredő baki történt, a miniszterelnök maga igazolta azzal, hogy a már bukott, de még hivatalban lévő Eduard Heger meghívására egy héttel később feleségével együtt részt vett az évforduló alkalmából rendezett pozsonyi gálán. (Talán közrejátszott, hogy az eltökélten szociálliberális-környezetvédő Čaputová elnökkel szemben Heger konzervatív katolikus, de nem tudhatjuk.) Itt meg az volt a rejtély, hogy ha a Visegrádi Négyek másik három kormányfője képes volt szmokingban, fekete csokornyakkendőben megjelenni (a protokollfőnöknek értenie kellett, hogy ezt várják el), akkor egyedül a magyar főnök miért viselt sima sötétkék zakót a szokásos trottyos nadrággal, hosszú nyakkendővel.Tovább

A szerző további cikkei


Losoncz Miklós
Az euró bevezetése Horvátországban


Horvátország 2023. január 1-jén a személyek szabad mozgását biztosító schengeni övezet részévé vált, és belépett a Gazdasági és Monetáris Unióba, aminek nyomán a kuna helyett az euró lett a törvényes fizetőeszköz. A közös pénz bevezetése hivatalossá tette az országban az euró az utóbbi években elterjedt használatát. Az uniós tagállamokkal való nagy fokú összefonódás miatt az euróbevezetés összességében előnyös a horvát gazdasági szereplők számára, fő kockázatként, illetve hátrányként az inflációs hatás említhető. Az euróövezethez való csatlakozás nem önálló cél, hanem a gazdasági modernizációs folyamat része, az önmagában ugyanis nem oldja meg az ország gazdaságszerkezeti problémáit és a fejlett országokhoz való felzárkózást, viszont kedvező feltételeket teremt számára.Tovább

A szerző további cikkei

Darvasi László
Vagy mi van

Morcsányi Géza

A szerző további cikkei


Szűcs R. Gábor
Három a kormány


Dániában eddig úgy tudták, hogy ha valami lehetetlen vagy azzal határos, akkor a Szociáldemokraták és a Venstre (Dánia Liberális Pártja) koalíciója az. Az ország történelmében mindössze kétszer valósult meg ilyen: a második világháború, illetve a náci megszállás idején, 1940–1943 között (1943-tól, a német katonai diktatúra alatt senki sem vállalta a kormányzást), majd az ennek folytatását jelentő, 1945-ös felszabadulási (egyfajta népfront-) kormány keretében. Másodjára 1978-ban, részint még mindig az 1973. évi olajválság gazdasági kihatásai, részint a szélsőjobb Haladás Párt (Fremskridspartiet) váratlan előretörése miatt, ami ellen a demokratikus pártoknak össze kellett fogniuk. Ez a kormány azonban tizennégy hónap után felbomlott.1 A 2002 november 1-i (Feröeren október 31-i) általános parlamenti választás újabb kihívást jelentett.Tovább

A szerző további cikkei


F E U I L L E T O N

Bódi Katalin
Petőfi Sándor és a hiteles kép Tamás Zsuzsa
Nem vagyunk 1-Formák


Ez a nő akkor fiatal volt, lány, együtt élt egy fiúval. A fiú szülei aznap meglátogatták őket. Biztos, hogy vasárnap volt, ment a tévében a Forma–1. Talán nagybevásárlásból tartottak hazafelé, és gondolták, beadnak ezt-azt a gyerekeknek, hadd legyen tele a hűtő. Vagy jól sikerült a sütemény, és elhoztak egy fél tepsivel. A látogatásnak mindenképp volt, lett valami köze a táplálkozáshoz, mert egyszer csak körbeülték a kerek asztalt. Nem is volt ott másik, csak az a kerek, az pedig éppen a televízió előtt állt. Kicsike térbe képzelj el egy fonott, kerek asztalt meg a hozzáillő, vesszőből font székeket. A tévékészüléket talán el sem tudod képzelni. Orion.

A lány ebben a pillanatban hátranyúlt és kikapcsolta a tévét.Tovább

A szerző további cikkei

Erdős Virág
Budapest 150

(Várospillanatok)

Kiteríti a bankkártyáit. Kiteszi a lelkét a motorháztetőre, és kamerába mondja az elkülönített állami pénzalapok adatait. Azért van ma itt, mert. Olyan országban szeretne élni, ahol. Odaáll az erkély alá. Odaül a küszöb elé. Megvádol. Megvéd. Megvigasztal. Jin, mint a Múzeumkert, és jang, mint a Corvin köz. Még a pesti srácokkal is szóba áll. Megnyugtat egy rohamrendőrt. Megöleli a sósavas bácsit. Ölre megy a saját, halott apjával, és győz. Átveszi az örökségét, és birtokba veszi az otthonát. Meghívja a barátait, és átrendezi az utcabútorokat. Tanyát üt a Szabadság hídon. Tábort ver a Lendvai utcában. Felhívja az anyját, hogy elbúcsúzzon. Felhívja a lányát, hogy rábeszélje. Elképzeli, ahogy a taser tűje áthatol a ruházatán. Elképzeli, ahogy az áramütés idegi alapú motorikus gátlást indukál. Elindul egy úton, aminek nem lehet látni a végét. Szelfit küld az Andrássyról, hogy nyoma legyen. A Köröndről felhív, hogy hol vagyok. Megállít egy rabomobilt. Átengedi a mentőt. Felsegíti az elesetteket, és a nélkülözőket elhalmozza instrukciókkal. Elkerüli a zsákutcákat, és előreszalad a történetben.Tovább

A szerző további cikkei

Nagy Koppány Zsolt
Van huszonöt liter benzinem


Mindenesetre most nagyon kéne a huszonöt liter üzemanyag, mert el kéne indulni, itt nincs mire várni, jön a front, kinn háborús helyzet van, azt mondják, nem tudom, mi a redőnyt sem húzzuk fel, azt is mondják, hogy az előőrs már fosztogat, erőszakol, két lányom van, meg az asszony is, ugye, de olyat is hallottam, hogy ezek a férfiakat is, na attól nem félek, nem olyan gyerek vagyok én.Tovább

A szerző további cikkei

Murányi Sándor Olivér
Fiúunoka


– Császárolják! – árulja el sokatmondóan Lukács vadőr, majd büszkén kihúzza magát. Kisebbik lánya vetélése után újra kórházban van. A szülészeten várja a műtétet. Az egész család izgatott, mindenkin látszik, hogy nagy körültekintéssel készülnek az új élet fogadására. Bár a baba Korondra érkezik, a vadőr felesége, Viola, Parajdon is kimossa az ágyneműt, a függönyt, az asztalterítőt, hogy az első unoka patyolattiszta környezetbe érkezzen. Különös érzés így ünneplőben várni. Van valami bizsergető benne. Elgondolod, milyen lesz az új emberke arca, hogy fog kapálózni pici kezeivel, lábacskáival, elindítva ezzel saját történetét. Mert minden ember élete regény, csak nagyon kevesen képesek arra, hogy leírják a velük történteket. Ez az írók dolga. Az ókortól kezdve ők mesélik el a közösség számára, miféle eseményekben voltak részesek. Enélkül nincs múlt, jelen és jövő.Tovább

V I S S Z H A N G

Lakatos Péter
Tanmese


A szerző további cikkeiK R I T I K A

Fuchs Lívia
Élet és halál


(Farkas Izsák – Molnár Tibor – Duda Éva: Frida, az élet múzsája, Duda Éva Társulat)

Frida összetett szerepéhez pedig Duda megtalálta az ideális táncosnőt: Eleonora Accalai ugyan a társulat tagja, de eddig nem derült ki róla, hogy milyen erős aurájú és sokszínű előadó. Most viszont lenyűgöző hitelességgel kelti életre a fájdalmas, a magányos, az életvidám, a csábító, a szenvedő, a lázadó, a csüggedő, a reménykedő, az ártatlan, a kacér, a féltékeny és a lemondó Fridát. Akit a koreográfiában már első megjelenésétől kezdve egy furcsa, színes virágokba, de fekete maszkba burkolt figura követ, mintegy egybefogva az életöröm és a halálvágy állandó jelenlétét, szétválaszthatatlanságát.Tovább

A szerző további cikkei

Mélyi József
Űr a téren


(A Blaha Lujza tér felújítása)

Az elmúlt években a környéken már megkezdődött a hatvanas évek elképzeléseinek eltüntetése – mintha a múltunknak soha nem is lett volna ilyen jövője. A mostani átalakítás – amely majd a Corvin régi homlokzatának leleplezésével válik teljessé – legnagyobb kérdése nem is elsősorban a múlthoz, mint inkább a közeljövőhöz kapcsolódik. Kik használják, kik lakják majd be ezt a teret tíz-húsz éven belül? A jelenlegi kialakítás mindenekelőtt a várakozókra és az áthaladókra, a nyáron, az egyre forróbbá váló környezetben röviden megpihenőkre gondolt, illetve azokra, akik nem a (mindenkori) kommunisták vélt áldozataiként szeretnének a Nemzeti Színházzal kapcsolatban nosztalgiázni. A tervezők egy találkozási pontot akartak kialakítani, leginkább egy óvatosan elképzelt jövőre vetítve.Tovább

A szerző további cikkei

Wagner István
Rainer erotikus „őszikéi”


(Arnulf Rainer – AKTE, Galerie Reinisch Contemporary, Graz. Megtekinthető január 16-ig.)

A kettősség mindvégig dominál, a drámaiság mellett olykor lírai vénája is előtör, vagy éppen a humor, amely groteszk firkájú nyelvöltögetésig fajulhat. A skála szélességére jellemző, hogy akadnak szépszerével széles heverőn szabadon elnyúló, decensen intim vagy merészen szétterpeszkedő, spontán beáll(ít)ások is mint afféle hagyományos női aktok. Az egymástól eltérő, konkrét figurativitást a domináns hangulathoz idomuló, erősen differenciált kolorit is tovább fokozza, a drámai kobaltkék-bordó vagy krómzöld-narancs kontrasztoktól a pasztell türkiz-citromsárga harmóniákon át a monokróm okker árnyalatokig. A datálatlan, cím nélküli, ám szignált képekhez katalógus is készült, azonos címmel.Tovább

A szerző további cikkei

Stőhr Lóránt
Az ápolónő kétszer csenget


(Park Chan-wook: A titokzatos nő)

Klasszikus bűnügyi filmes toposzoktól hemzseg Park Chan-wook filmje, középpontban a morálisan megingó nyomozó és a femme fatale ambivalens kapcsolatával, ám A titokzatos nő lassanként az összes cifra bűnügyi díszítést és groteszk humort ledobva magáról romantikus melodrámaként áll előttünk. A Szerelemre hangolva elfojtásokkal teli s éppen ezért izzóan érzéki és szenvedélyes vonzalma szolgál erős előképként a nyomozó és a gyanúsított között formálódó szerelem számára, melynek lefojtott érzelmei és szexuális vágyai fűtik át a képeket, zenéket (Mahler 5. szimfóniájának Adagettiója csendül fel időről időre) és a két kiváló főszereplő játékát.Tovább

A szerző további cikkei

Herczog Noémi
Keserűhármas


(Varga Zsófia – Tarnóczi Jakab: Magányos emberek, r.: Tarnóczi Jakab, Katona, Kamra)

Ez a szituáció meglehetősen jelen idejű, noha pontosan így szerepel Hauptmann 1891-es keltezésű darabjában is, aminek szerkezetét, de még a párbeszédek tetemes részét is gyakorlatilag egy az egyben megőrizte az új szerzőpáros, Varga Zsófia és Tarnóczi Jakab. Az elhangzottakból több az eredeti, mint gondolnánk. Érdekes kérdés, átirat-e ez egyáltalán, de már a darabválasztás izgalmas kísérletté avatja a Magányos embereket, amelyre nehéz pillanatban vállalkozott Tarnóczi Jakab. Akkora szakmai siker veszi körül, amitől egy elefánt is kiterülne.Tovább

A szerző további cikkei

Végső Zoltán
Új-e az újzene?


(Ligeti elágazások, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál nyitókoncertje – Zeneakadémia, Solti Terem, január 6.)

Idén ünnepeljük Ligeti György születésének századik évfordulóját, remélhetőleg több koncertprogram, hangfelvétel és rádióműsor is megemlékezik majd róla. A fesztivál mint az év első jelentősebb eseménye ezt úgy tette, hogy Ligeti művei lényegében nem szólaltak meg, keresték munkásságához, vívmányaihoz a kapcsolódási pontokat, és bár az átlátszóság egyik lényege éppen az, hogy a művekről beszélnek a kurátorok, arról éppen nem esett szó a bevezető játékos előadásban, hogy kifejezetten a fesztiválra íródtak-e egyes művek. De ez nem is baj, mert így azt érezhettük, hogy Ligeti szellemisége ma is él, rendkívüli hatású életműve valóban az újzene egyik első képviselőjévé avatja őt, nem kell apropó ahhoz, hogy rá hivatkozzunk.Tovább

A szerző további cikkei

Fáy Miklós
A csodálatos nyamvadtak


(A Berlini Filharmonikusok koncertje, Digital Concert Hall, január 7.)

Az évad nagy pillanata, másnap már fent vannak a közösségi oldalakon a képek, Argerich és Barenboim együtt a zongoránál, bezárult a kör, az ő közös körük, akármi is a folytatás, az életnek néha van stílusa és formaérzéke. A folytatás viszont nem akármi, hanem Brahms legderűsebbnek mondott szimfóniája, a Második.Tovább

A szerző további cikkei

Csepelyi Adrienn
A tizenkettedik játékos: Deadpool


(Üdv Wrexhamben!, Disney+)

Az alaphelyzet eleve nonszensz: Rob McElhenney amerikai sorozatszínész (Felhőtlen Philadelphia) fejébe veszi, hogy megmenti a világ egyik legrégebbi futballklubját, a walesi Wrexham AFC-t. A kis iparváros (a múlt évben kapta meg a city státuszt) életében központi szerepet tölt be a klub, amely azonban az ötödosztályban ragadt lassan másfél évtizede. Ha mindez nem volna elég, a klub tulajdonosai azon fondorlatoskodnak, hogy ledózerolják a stadiont, amely a világ legrégebb óta álló, ma is üzemelő futballstadionja: így akarják pénzzé tenni a hatalmas földterületet.Tovább

A szerző további cikkei

Károlyi Csaba
„Ezt akartuk”


(Buksó, a 24.hu podcastsorozata Nyáry Krisztián vezetésével – 43. rész, Szabó T. Anna és Dragomán György)

Az volt a jó ebben az ünnepi beszélgetésben, hogy semmi ünnepi nem volt benne. Két érdekes író, két érdekes ember együtt többet mondott, mint amennyit külön-külön mondhattak volna. Ennek a házaspárnak a nyilvánosan követhető élete csupa jó energiát ad hozzá műveik olvasásához. Dragomán szenzualitása ott van megfegyelmezett, mégis szenvedélyes elbeszélésmódjában. Szabó T. költői létérzékelése pedig ott van a köznapi dolgokban is, a világ legtermészetesebb módján jut eszébe Berzsenyi Dániel, Szabó Magda vagy Kántor Péter. Az ünnepi libasültről meg József Attila.Tovább

A szerző további cikkei

Csehy Zoltán
A szavak szükségletei


► Szabó Marcell: A zseb vallási karaktere. Materialista vigasztalások. Műút Kiadó, Miskolc, 2022, 94 oldal, 2000 Ft

Szabó Marcell új könyve korántsem antiklerikális szatíra, ahogy azt a cím sejtetni engedné. Ám szatírának tekinthető még akkor is, ha alcíme (Materialista vigasztalások) szerint és verses karaktere ellenére a közismert senecai műfaj bölcseleti-retorikai variánsaihoz látszik inklinálni. A poémát erősen asszociatív írásmód uralja, mely paradox módon igyekszik fenntartani a szigorú, intellektuális ellenőrzés illúzióját, miközben önmaga technikai zsenialitásának eleven szatírájává válik. „Mennyi tartalmazás!”– kiált fel egy helyütt a szöveg, s ebben a felismerésben ez az öngerjesztő poézis módszert is talál a folyamatos túlélésre. „Zuhog a környezet!” – mondja a kötet másutt, és az abundancia háborúihoz már fel is sorakoznak a felek. A látványosságok könyve tárul ki, a hatalmi manipuláció cirkusza.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Andócs Zoltán. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

A szerző további cikkei

Gajdó Ágnes
Ex libris


Alekszandra Marinyina: A szóművész
Julija Jakovleva: Jön a vadász, meglátja
Yrsa Sigurðardóttir: A baba
Gráczer L. Tamás: A háromfa hölgye

A szerző további cikkei

Kelemen Gábor
A normális misztikus eszménye


► Máté Gábor és Máté Dániel: Normális vagy. Trauma, betegség és gyógyulás mérgező világunkban. Fordította Dési András György. Open Books Kiadó, Bu­da­pest, 2022, 592 oldal, 5599 Ft

A magyar nyelvű kiadás főcíme döntően eltér, egyenesen ellentéte az amerikaiénak. Míg a magyar felirat azt nyilatkoztatja ki, hogy „normális vagy”, addig az amerikai főcímben a „normális mítosza” szerepel, méghozzá a mítosz szónak abban a köznapi jelentésében, mely a fogalmat a babonával és a tévhittel azonosítja. „Miért csak mítosz a normalitás”, olvasható kérdőjel nélkül a bevezető címében. Lényeg, hogy más legyél. A szenvedélybetegséggel kapcsolatos mítoszok lerombolása, szól a 15. fejezet címe, kifejezve egyrészt a szerzők mítoszoszlató szándékát, másrészt pedig azt a meggyőződésüket, hogy normális dolog másnak, vagyis abnormálisnak lenni. A könyv zárófejezete az Egy mítosz trónfosztása címet kapta. A fejezet első sora leszögezi, hogy a normalitás ártalmas mítosz.Tovább

A szerző további cikkei

Rácz Péter
Kútmélyi hallgatás


► Molnár T. Eszter: Hidegkút. Kalligram Kiadó, Budapest, 2022, 232 oldal, 3999 Ft

A fenti vázlatból talán látható, mennyire hézagmentesen kapcsolódnak egymásba a történetfoszlányok, milyen jól működik a késleltetés, valóságosak a konfliktusok, és a történet feszessége ellenére sem tűnik úgy, hogy egy átlagos család csetlő-botló állatorvosi lova áll előttünk. A szerző átgondolt arány- és stílusérzéke, emberismerete gondoskodik erről. Még az is jól működik, hogy a fejezetcímek valójában ugyanazon nap időmegjelölései óra-percben. A regény fő szála egyetlen napon húzódik végig, mégis felölel 10-15 évet. Az ötlet ugyan nem eredeti sem az irodalomban, sem a filmben, mégis kiválóan „tartja vonalban” a múltat és a jelent.Tovább

A szerző további cikkei

Hegedűs Claudia
Négykezes dobszólók


► Váradi Júlia: Dobszerda. Park Könyvkiadó, Budapest, 2022, 436 oldal, 4999 Ft

Az ÉS olvasóinak felesleges hosszan bemutatni a Pulitzer-emlékdíjas újságírót, hiszen ezeken a hasábokon is rendszeresen publikál. Mint ismeretes, Váradi Júlia szakmai pályája a hetvenes évek elején indult a Magyar Rádióban, ahol olyan közkedvelt műsorokhoz adta a nevét, mint a Táskarádió, Ötödik sebesség, vagy a Gondolat-jel. Tartott mindez 2007-ig, amikor sokadmagával eltávolították a közszolgálati rádiótól. Az utóbbi években, sok egyéb tevékenysége mellett, a Klubrádióban látja vendégül szerda esténként a kultúra és közélet prominenseit. A vadonatúj könyvében (első interjúkötete – A szabadság foka – 2005-ben jelent meg) olvasható huszonkét beszélgetést, több száz Dobszerda-adás anyagából válogatta ki a szerző. Tovább

A szerző további cikkei

Márton László
Nem mese az, gyermek


► Tunyogi László: Kishibbant és a satnya pagony. Tanmese felnőtteknek. László Attila zenei aláfestésével. Kalligram Kiadó, Budapest, 2022, 71 oldal, 3990 Ft

Nem szükséges ujjal mutogatni, úgyis tudjuk, kicsodák ezek a személyek. Az is tudvalevő, kikkel azonosak a haveri csoportosulások, Handabandiék, Halljakendék, Hebehurgyáék, Piszlicsáréék, Subernyákék. Ez bizony nem Milne, ez fele részben Swift, fele részben Magyar Bálint elemzése a maffiaállamról – tanmesei formába öntve, sok-sok hangulatfestő költői elemmel. Hogy szoros értelemben vett hangfestés is legyen a könyvben, arról László Attila zenéje gondoskodik. A húsz fejezethez ugyanannyi QR-kód tartozik, amelyek a szöveg mellé kisebbfajta programzenei koncertet nyújtanak.Tovább

A szerző további cikkei

Váncsa István
Nem gasztroíró, hanem író


► Rubin Eszter: Mit esztek ti otthon, mannát? Kalligram Kiadó, Buda­pest, 2022, 504 oldal, 9990 Ft

Önmagában az a tény, hogy irodalmi szakácskönyvvel állunk szemben, még nem tenné a művet különlegessé, ez létező műfaj, van­nak sikeres képviselői, vannak kevésbé sikeresek. Viszont a bennük ol­vasható szöveganyag rendszerint szorosan kapcsolódik a kulináriáh­oz, mondhatni arról szól. Rubin Eszternél nem feltétle­nül. Író vagyok, nem gasztroíró, mondta egy interjúban, könyve is ezt igazolja. Írói világa duális felépítésű. Egyik szegmentumát erő­teljes nosztalgia hatja át a régi vágású polgári élet szokásai, ízei, illatai, rendje, bizton­sága, vagy­is egy olyan létforma iránt, amely a tökélynek ezen a fokán soha­se létezett, a másik szegmentumban viszont minden il­lékony, ta­lányos, megbízhatatlan, foszladozó, nemcsak a vágyak, ér­zelmek és gondola­tok, hanem létezé­sünk legátfogóbb keretei, a tér, az idő és az okság is; az individuum­nak fo­galma sincs, ki ő, mit érez, mit akar, hol van és mikor, hogy a miértről már szó se essék.

I N T E R J Ú

Kácsor Zsolt
Drakula gróf tücsökzenéje

Beszélgetés Gyurkovics Tamással

P Á R A T L A N

BGY
ÁHÍTAT


A szerző további cikkei
(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS


A szerző további cikkei

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ


"MÁR NINCSENEK ÜGYEK" – HOMÁR, ERASMUS ÉS A FIDESZ BELSŐ ELLENTÉTEI

ELEMZŐ PODCAST / SZABAD EURÓPA
Riporter: VOVESZ TIBOR
2023.01.13.


Elemző Ruff Bálinttal.

Mivel a működő és hatékony ellenzék nincs, a feszültség a Fideszen belül csapódik le, mondja elemzőnk éveleji értékelésében. Három tengelyen tapintható ez a belső ellentét, miközben a nemzetközi nyomás sem mérséklődik a kormányon és pártján. Hová tűntek az ügyek és a hírciklus? - erről is beszélünk.

„ORBÁN VIKTOR JEDI LEHETETT VOLNA” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2023.01.13.


 Orbán Viktor jedi lehetett volna – Aranyosi Péter: Magyarország élhető hely, amíg nem gondolkodsz, nekünk meg az a küldetésünk, hogy őrizzük a lángot, közben próbáljunk ezen az egészen röhögni. Interjú

– „Pártkatonák támogatása szóba sem jöhet” – Ma az igazi sorskérdés az, meg tudjuk-e őrizni a vízkincsünket – mondja Keresztes László Lóránt. Interjú

– Ha Orbán Viktor elveszíti a kontrollt – Bolgár György a perifériára szorításról, újságírói szerepről, Kádár és Orbán világáról. Interjú

– „Végtelenül aljas, ostoba javaslat” – Simkó Edit tanár: Itt már hangosabban kell szólni. Interjú

– Egyre többen vezetnék ki a hatósági árat – Ráfáznak a magyar tulajdonú üzletek az árstopra

– Kinek mit intézett a kormánya – Az elmúlt tíz év gazdaságpolitikája hibáinak következményei mérgezik mindennapjainkat

– Erzsi macska egy élete – Egy éve nem tisztázott, mi okozta Homonnay Gergely író, politikai aktivista halálát. A római törökfürdőbe vezető végzetes utat titkok és ijesztő teóriák övezik

 Negyedik éve nem jár a vonat – A Debrecen és Balmazújváros közötti vonal felújításának folytatása egyelőre nem biztos, mert még nincs meg rá a forrás

– Adósságcsapda miatti segélykiáltás a legjellemzőbb – A közszolgálati dolgozók közül is egyre többen kerülnek bajba

 Az emberek kedvessége hajtja előre – Közmunkás és az ország legeredményesebb ultrafutója. Bogár János nem akarja elhagyni otthonát, Fancsalt. Riport

– Motorizált migráció – Török útlevél, indiai gyógyszer, kidöntött kereszt, virágzó embercsempészet a szerb–magyar határon. Riport

– Kemény dió – Kínkeserves időszak elé néz az amerikai törvényhozás, amit a republikánusok rég látott belső torzsalkodásai is mutatnak

– Halvány esély a békére – Orosz–török–szír háromoldalú megbeszélések vezethetnek a helyzet normalizálásához

– Porig rombolt város, kirakatgyőzelem kell az oroszoknak – Mire lenne elég a szoledari siker az oroszoknak?

 Japán végképp szakíthat pacifista múltjával – Felbolydult a világ. Nemcsak Európa, hanem a csendes-óceáni térség országai is fegyverkezni kezdtek

– Babis az egyik nagy esélyes – Elnököt választanak a csehek

– Félreértés – Ízlelgetem ezt a szót, amellyel Navracsics Tibor lazán átsiklott afelett, hogy a magyar egyetemi szférát elvágták az uniós forrásoktól

– Pingvintollak a Déli-sarkról – Kilencven éve született Rockenbauer Pál, a Másfélmillió lépés Magyarországon készítője. Fiával, Rockenbauer Zoltánnal emlékeztünk a legendás filmesre

– Visszakerülhetnek-e az akropoliszi márványok Athénba? – Mi várható az ügyben?

– Az egerek már kortyoltak az örök ifjúság forrásából – Özönlik a pénz az öregedés „gyógyítását” célzó kutatásokba

– Amerikai Prométheusz – Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma 68 év után rehabilitálta J. Robert Oppenheimert, az amerikai atombomba atyját

– Halálos ütközések – Vajon be lehet-e tiltani Amerika kedvenc sportját a durvasága miatt? Vagy a rajongók éppen az erőszakossága miatt imádják az NFL-t, mint annak idején a gladiátorviadalokat?

– Szupervulkán a Yellowstone Park alatt – Számok nyelvén

 Mindenképp közönyös, mindenképp idegen – Újra megjelennek Albert Camus művei. Olvas ma még valaki múlt századi francia irodalmat Magyarországon?

 „Nem ott van a nagy hasadás, hogy iszlám vagy kereszténység” – Nem arról van szó, mint Nyugat-Európában, hogy megírsz egy gyerekkönyvsorozatot, és kész is a siker – mondja interjúnkban Miklya Luzsányi Mónika

 Emberi érzelmek és az alkímiai világkép – Könyvespolc rovatunkban ismert embereket kérdezünk, mit olvasnak; ezen a héten: Péntek Orsolya festő-írót

– Országimázs és az igazság pillanata – Mi vár ránk a sport világában 2023-ban? Több száz milliárdot költ a kormány a budapesti atlétikai világbajnokságra, a kézilabdázók az olimpiáért küzdenek, a focisták pedig valóra válthatják Orbán Viktor álmát

Publicisztika:
– Dévényi István: Orbán nyilaitól
– Lakner Dávid: Híd a valódi ellenzéki munka világába
– Lányi András: Ki mer ma?
– Szerető Szabolcs: Időablak – Álláspont
– Nagy Bandó András: Megérdemli! – Gyaloggalopp
– Szabó Antal: Mennyi az elég?
– Az Egységes Diákfront levele
– Nagy Attila Tibor: A népleváltó paragrafusok – A NER uralma alatt
– Hamburger Béla: Közös ügyünk az állatvédelem?
– Vona Gábor: A törzsem nélkül soha – Polip
 Pethő Tibor: Gebin Moszkvából – Ószleng
– Wekerle Szabolcs: Anettka találkozása az Aranybullával – Kultmatek
– Körmendy Zsuzsanna: A tinianya – Pár perc próza
 Fehér Anikó: Egy talált tárgy megtisztítása
– Szerető Szabolcs: Mégis, kinek az ünnepe? – Szotyola
– Puzsér Róbert: Aranybulla: valós történet, hamis ítélet
– Marabu: Örökségül

Kritika:
– Történethiány – Robin Dunbar: Barátok
– Az örök rajongó – Dave Grohl: A történetmondó – Emlékek életről és zenéről
– Mellébeszélés nélkül – Székely Szabolcs: A beszélgetés története

Átlátszó-melléklet
– Belülről teszteli az Integritás Hatóságot az Átlátszó
– Két év alatt zátonyra futott a mintaprogram
– Fideszes rokon vitte a fürdőt
– Kiakadt az OLAF a magyar projekten
– Az EU-s szankciók hatása Oroszországra

ITT OLVASHATÓ

„NEM AKARSZ GYEREKET? NEM IS VAGY TE NŐ!”

TELEX VIDEÓ
Szerzők: Halász Júlia, Szilágyi Máté, Lengyel-Szabó Péter, Szilli Tamás
2023.01.13.Klímaszorongás, karrier, az anyai ösztön hiánya, és még számtalan más oka lehet annak, hogy valaki nem akar saját gyereket. Ezt a döntést azonban még mindig nem könnyű felvállalni Magyarországon, főleg úgy, hogy a kormány is ennyire sokat beszél a szaporodás fontosságáról.

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ 

CSEH ELNÖKVÁLASZTÁS: ÍGY ETTE MEG A BALOLDALT ORBÁN SZÖVETSÉGESE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: Választásiföldrajz
2023.01.13.


Nem Andrej Babiš a cseh elnökválasztás legesélyesebb jelöltje, mégis róla szól a voksolás, ahol Miloš Zeman utódját kiválasztják. Orbán Viktor egyik fő közép-európai szövetségese vérbeli populista, aki mára felfalta korábbi szövetségeseit, a hagyományos baloldali pártokat, és elérte, hogy minden politikai erő hozzá képest határozza meg magát. De a hasonlóságok csak felszíniek: a nyugatias orientációjú cseh társadalomban nincs igény Brüsszel elleni szabadságharcra vagy nagy keleti nyitásra. A Választási földrajz részéről ezúttal Bódi Mátyás készített mélyelemzést a Válasz Online felkérésére...


Létezik ma egy meghatározó politikai erő Csehországban, amely az európai liberális pártokat tömörítő szövetség (ALDE) tagja. Olyan szereplőkkel ülnek egy frakcióban, mint a magyar Momentum, vagy éppen az Orbán-kormányokat visszatérően és vehemensen bíráló belga EP képviselő, Guy Verhofstadt. Másfél évvel ezelőttig kormányozták az országot, koalícióban a szocdemekkel, de számíthattak a kommunista párt külső támogatására is. Ugyanezen politikai erő delegálta azt a Věra Jurovát az Európai Bizottságba, aki szerint „Orbán Viktor beteg demokráciát épít Magyarországon”, és akinek a lemondását több hazai kormánytag is követelte. Ezek talán logikus, egymásból következő fejlemények is lehetnének a cseh politikában. Az már kevésbé, hogy az említett pártnak (ANO 2011) az elnöke és alapítója, Andrej Babiš Orbán Viktor egyik meghatározó regionális szövetségese, akit nyíltan támogatott már a 2021 őszi kampánya idején is.

Péntekkel kezdődően tartják Csehország modernkori történelmének harmadik közvetlen elnökválasztását. A leköszönő államfő, Miloš Zeman és a jelenlegi jobbközép kormány viszonya közel sem felhőtlen, ami részben annak is köszönhető, hogy a direkt, tehát az állampolgárok általi elnökválasztás 2012-es szentesítésekor a magyarnál valamivel szélesebb jogkörökkel ruházták fel az államfői hivatalt. Ezt akkoriban – a még parlamenti erőnek számító kommunistákon kívül – minden jelentősebb politikai erő egyhangúlag támogatta, valódi tétet adva ezzel a későbbi elnökválasztásoknak. Sok más nyugati parlamentáris demokráciához hasonlóan a tisztség Prágában is csak két 5 éves ciklus erejéig tölthető be egymás után, így a duplázó Zemant követően mindenképpen új elnöke lesz az országnak.

A jelöltek többsége a politikán kívüli világból érkezik, azonban a poszt egyik esélyes várományosa a magyar kormány korábbi meghatározó szövetségese, Andrej Babiš. Ő 2021 októberéig kormányfőként vezette Csehországot, 2017-es megválasztását sok szakértő a populista választási hullám egyik közép-európai tünetének tartotta. Ma már Babiš maga mögött tudhatja a tradicionális baloldali választói tömb jelentős részét. Csehország sokáig stabil és kiszámítható pártpolitikai hadszintérnek számított térségünk más országaihoz képest. Ez nem csak a pártok és az azokat irányító politikusok személyében volt tettenérhető, de a cseh választók viselkedésében is. Különösen igaz ez, ha az ország társadalmát a klasszikus társadalmi törésvonalak, az azokat kialakító konfliktusok, vagy a választási eredmények földrajzi mintázatai mentén szemléljük.

A cseh választások az ország függetlenné válását követően már-már az 1950-60-as évek nyugat-európai mintázatait követték,

ahol a szerényebb anyagi helyzetű és kevésbé iskolázott választói rétegek balra szavaztak, míg a magasabb jövedelmű és iskolázottabb rétegek jobbra. Más szavakkal: Csehország az osztályalapú voksolás kései állatorvosi lova volt, ahol a tőke-munka ellentét határozta meg a politikai folyamatokat...

ERASMUS-ÜGY: A CÉL ITT IS ORBÁN HATALOMBAN TARTÁSA ÉS A PÉNZLENYÚLÁS

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.01.13.


„Egyelőre egy fityinget sem kell fizetni, viszont az üggyel a kormány ismét ráerősíthet a Brüsszel-ellenes propagandára, azt üzenve a magyaroknak: az EU a gonosz, mindent elront, de mi itt vagyunk és jóvá tesszük, mégpedig mindezt az érdeketekben" – ezt a következtetést vonta le Szentpéteri Nagy Richard abból, ahogy a kormány és emberei – beleértve a médiát – reagáltak az Európai Bizottság döntésére, miszerint nem vehetnek részt az Erasmus+ és a Horizont programokban azok az egyetemek, amelyek kuratóriumában miniszterek és egyértelműen a Fideszhez hű potentátok ülnek. Az alkotmányjogász, politológus szerint ráadásul az alapítványi átalakítás egyetlen kis részének a módosításával el lehetett volna kerülni ezt a mostani helyzetet, elég lett volna kivenni vagy eleve be sem ültetni a kuratóriumokba ezeket az embereket. „Ám a kormány célja végül is csak az volt – miként az oktatás átalakításának az egészével is –, hogy a diákok ne kérdőjelezzenek meg semmit, így a hatalomban lehet maradni és nyugodtan lehet tovább lopni”
...

JELENTÉS AZ OROSZ GAZDASÁGRÓL: MŰKÖDNEK AZ „ELHIBÁZOTT" BRÜSSZELI SZANKCIÓK

HVG
Szerző: TISZAI BALÁZS
2023.01.12.


A tavalyi évet 3,3 ezermilliárd rubeles, vagyis 47 milliárd dolláros deficittel zárta Oroszország. Bár a nyugati gázkuncsaftok java kámforrá vált, a nyári, extrém árak miatt ez az üzlet 2022-ben még így is gyümölcsöző volt Moszkvának, idén viszont nagyon beszakadhatnak a bevételek. Ugyanez várhat a december óta szankcionált, és februártól még szankcionáltabb orosz olajra is, miközben Vlagyimir Putyin a háborús kiadások nagyfokú megemeléséről döntött.


Rossz bőrben van Oroszország gazdasága: a tavalyi évet GDP-jük 2,3 százalékának megfelelő mínusszal zárták, ami 3,3 ezer milliárd rubeles, vagyis 47 milliárd dolláros deficitet jelent. A meredek számokat Anton Sziluanov pénzügyminiszter osztotta meg egy keddi kormányzati megbeszélésen.

A számok átalakulása látványos. Ukrajna lerohanása előtt Sziluanov még egy százalékos gazdasági növekedést jósolt 2022-re, majd amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az invázió elhúzódik, 0,9 százalékos csökkenésre módosította a kilátásokat. Decemberben már 2 százalékos bukást prognosztizált, míg végül megjött a friss, végleges adat.

Ez a Szovjetunió felbomlása óta tartó időszak második legnagyobb gazdasági visszaesését jelenti Oroszországban – csak a 2020-as deficit volt nagyobb nála a koronavírus-járvány miatt, 3,8 százalékos GDP-arányos deficittel, ami 4,1 ezermilliárd rubelnek, 55,7 milliárd dollárnak felelt meg. Mihail Misusztyin miniszterelnök a keddi meetingen mégis azt mondta, összességében ezek a mutatók „nem rosszak," és Sziluanov szerint is elérték „minden tervezett céljukat."...