2022. március 3., csütörtök

HA PUTYIN GYŐZ, SOKAN VISSZA SEM MENNÉNEK – RIPORT KÁRPÁTALJÁRÓL

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2022.03.03.


Kárpátalja a hét elejére hatalmas átutazó övezetté változott. Az ország minden részéről érkeznek ide ukránok, vendégmunkások, nigériai és indiai diákok és munkások, akikhez a határzónában ukrajnai magyarok csatlakoznak. Némelyikük útját néhány percen, néhány órán keresztül követve az ukrán társadalom sokszínűségével is közvetlenül szembesülhettem, ahogy az is kiderült, az emberek nem csak a háborút, de egy Putyin szája íze szerint rendezett békét is elviselhetetlennek tartanának. Útzáró riport Kárpátaljáról.


Hétfő reggel a megszokottnak megfelelően nem volt fűtés a Kárpátalja Szállóban, és épp melegvíz sem, a villany viszont stabilan működött, továbbá némi extra fizetség fejében klasszikus szállodai reggelit is felszolgáltak (omlett párizsival és sajttal, vegyes saláta, kávé). Azt nem tudni, hogy az infrastrukturális hiányosságoknak éppen a szálló elöregedett rendszerei, vagy az egész országot sújtó tüzelőanyaghiány volt az oka, mindenesetre békeidőben valószínűtlen, hogy ilyen körülmények között üzemeltetnék az épületet, aminek ordítóan szüksége lenne legalább némi karbantartásra. Mindazonáltal ha a város többi távfűtött lakásában is hasonló volt a helyzet, az továbbra sem fest rózsás képet az ungvári mindennapokról.

Tekintve hogy úgy határoztunk a reggeli szerkesztőségi megbeszélésen, hogy a Mérce üzemszerű működése érdekében ideje visszatérnem, a napi agendám a határhelyzet felmérése, és a menekülők útvonalának személyes kipróbálása volt (más lehetőségem egyébként sem lett volna a hazajutásra).

Hasonló tervekkel készültek az indiai egyetemi hallgatók is, akikkel a hotel halljában találkoztam. Kilencen jöttek Zaporozsjéből, Ukrajna dél-keleti részéből. A Dnyeper folyó partján elterülő város fontos egyetemi és ipari központ, emellett itt található a direkt e célra épített Enerhodar település mellett Európa legnagyobb atomerőműve, egy nagy hőerőmű, valamint a dnyeperi vízerőmű – vagyis a városnak az ország energiaellátása szempontjából is fontos szerepe van.

Nem utolsó sorban pedig addigra néhány tucat kilométerre közelítette meg az orosz hadsereg. Beszélgetőpartnereim ennek hatására döntöttek a távozás mellett, először vonattal Lvovba, majd Ungvárra mentek, ami 24 órába telt nekik. Terveik szerint onnan mennek tovább Csapra, ahonnan szintén vonattal terveztek tovább menni Magyarországra. Ez, mint később meggyőződtem róla, sikerült is nekik. Ungvár számos vonat végállomása, ezek a vonatok pedig megállnak Csapon is – számos, az ukrán vasúthálózatot kevésbé ismerő külföldi viszont valószínűleg nincs ezzel tisztában. Mindazonáltal azt is megtudtam, hogy hétfőre szerveztek egy evakuációs vonatot is, ami a dnyeper-menti városból egyenesen Ungvárra vitte az embereket...

UKRAJNA TÖNKRETÉTELE JOBBAN FOG FÁJNI A MAGYAR GAZDASÁGNAK, MINT AZ OROSZORSZÁG ELLENI SZANKCIÓK HADA

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2022.03.03.


Az Ukrajna orosz lerohanása miatt bevezetett szankciók kapcsán minden vállalkozásnak komoly fejtörést okoz, hogy egyáltalán tud-e majd a jövőben kereskedni orosz partnereivel. A szankciók széles köre számos terméket érint, de például nehéz egyelőre eldönteni, mi számít majd magas hozzáadott értékű, high-tech terméknek, illetve a félvezetők exporttilalma milyen összetettségű termékekre vonatkozik. Ez utóbbi különösen az autóipari és elektronikai kivitelt akadályozhatja meg.

Ha nem is kerülnek egy cég termékei tiltólistára, ma még nem látni, hogyan tudnak a nemzetközi pénzügyi rendszer jelentős részéből kizárt orosz vállalatok egyáltalán fizetni. Így az egyre szaporodó bejelentések, hogy elhagyják a cégek az orosz piacot, sokszor üzletileg is ésszerűek, nem csak a morális kiállás miatt születhetnek ilyen döntések. Mert ha még a fizetést valahogy meg is oldják, kérdés, hogy a rubel óriási mértékű leértékelődése miatt egyáltalán képesek-e lesznek fizetni, vagy éppen milyen ellenszankciók várhatók majd Oroszországtól?

Mindezek hatására leginkább az várható, hogy a fejlett világból Oroszországba irányuló export a töredékére fog zuhanni, és Fehéroroszországgal szemben is komoly szankciók sora várható.

A külkereskedelmi adatokat elemezve látható, hogy Magyarországnak és kormányának nem is az orosz kivitel kiesése miatt kellene aggódnia, sokkal nagyobb érvágást okoz a magyar gazdaságnak az ukrán gazdaság orosz tönkretétele...


FELMÉRHETETLEN SZENVEDÉS JÖHET – VENDÉGÜNK RÁCZ ANDRÁS ÉS RESPERGER ISTVÁN EZREDES [HETIVÁLASZ 113]

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2022.03.03.


Egy hete tart Oroszország háborúja Ukrajna ellen. Mit történt múlt csütörtök óta, mennyit haladtak előre az oroszok, és van-e reménye Ukrajnának a feltartóztatásukra? Hogyan épül(t) fel az orosz támadás, és elkerülhetetlen volt-e a háború? Baj-e, hogy nem engedjük át az EU-s fegyverszállítmányokat? HetiVálasz podcastunkban az egy hét alatt felvetődött dilemmákat Rácz András Oroszország-szakértő, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet munkatársa, illetve Resperger István ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetbiztonsági Intézetének igazgatója válaszolja meg. A kérdező Vörös Szabolcs.


Részletek a műsorból:

Mennyire volt váratlan az orosz támadás felépítése?

Resperger István: „A műveleti sorrend nem lepett meg minket, hiszen tudtuk, hogy mennyiségi, minőségi és döntő fölényben vannak szinte mindenben az orosz erők. Ilyenkor mindig az ellenség vezetési pontjainak, radarállomásainak, reptereinek megsemmisítése az első, annak érdekében, hogy a légi uralmat biztosítsák. Ukrán légi győzelmek azért fordulhatnak elő, mert a futópályák kijavíthatók, ám a radarállomások nem pótolhatók. Az oroszok az első napokban nem tömegével lőtték ki a rakétákat, hanem precíziós csapásokat hajtottak végre. Ezt követően a szárazföldi erők léptek be, majd következtek a páncélos felderítők, harckocsik, mögöttük pedig a gyalogsági harcjárművek és a gépesített tüzérség.”

Rácz András: „Engem meglepett, hogy Kijevnek is nekimennek. 3,5 milliós, óriási területű város. Ehhez képest a legfontosabb csapásirány a főváros ellen irányult. Ma már tudjuk: azzal a tervvel, hogy 3-4 napos villámháborúval kiiktatják egész Ukrajnát, ideértve az ukrán felsővezetést is. Ez lehetett az első célja a Kijev melletti Hosztomel repterén végrehajtott, egészen vakmerő légideszant műveletnek. Ilyesmit akkor van értelme végrehajtani, hogy ha a szárazföldi erők hamar be tudnak érkezni – felmentik a légideszantot –, Hosztomeltől viszont a legközelebbi belarusz határátkelőhely 128 kilométer közúton. Az oroszok tényleg úgy gondolták, hogy ezt villámháborúval meg lehet oldani, nem nagyon lesz ellenállás, ami van, azt gyorsan leküzdik, onnantól pedig sétagalopp. A legvégső indikátor erre – klasszikus orosz slendriánság –, hogy a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség véletlenül élesített egy cikket, ami már az orosz győzelmet volt hivatott felmagasztalni.”

A Kremlben most juthattak el oda, hogy „Kijevet bármi áron”?

Rácz András: „Azt hiszem igen. A katonai mögötti politikai logika leírható úgy, hogy »lehet-e eléggé megnövelni a polgári lakosság szenvedéseit ahhoz, hogy az ukrán vezetés inkább feladja; felelős politikusként hány civil lakost vagyok hajlandó feláldozni azért, hogy a pozíciómat és Ukrajna szuverenitását megőrizzem?« (…) Egyelőre annyira magas Zelenszkij elnök támogatottsága – 94 százalék, soha ukrán elnöknek nem volt ilyen népszerűsége –, hogy nem látszik, hogy ez belátható időn belül elfogyna. Nem tudjuk, pontosan mit fog Oroszország rázúdítani a lakosságra – benne van, hogy felmérhetetlen szenvedés jön az ukránság számára.”...

ÚJRA TÁRGYAL UKRAJNA ÉS OROSZORSZÁG, MÁR EGYMILLIÓ EMBER ELMENEKÜLT AZ INVÁZIÓ ÓTA - PERCRŐL PERCRE

NÉPSZAVA
Szerző: O.A.
2022.03.03.


A háború nyolcadik napja. Ismét tárgyal egy orosz és egy ukrán küldöttség, miközben a megszálló orosz erők nyíltan polgári célpontokat támadnak. A hágai Nemzetközi Bűntetőbíróság ügyésze megkapta a jóváhagyást, azonnal nyomozást indíthat Oroszország esetleges ukrajnai háborús bűncselekményei miatt...

ELKEZDŐDÖTT AZ UKRAJNA ELLENI INVÁZIÓ MÁSODIK HETE

444.HU
Szerző: 444.hu
2022.03.03.


- Herszon az első nagyobb város, amit bevettek az oroszok.

- Már egymillió menekült hagyta el Ukrajnát, de további milliókra számítanak.

- Négy óriási robbanás rázta meg Kijevet csütörtökre virradóra. Találtat ért egy fontos távfűtés-vezetéket.

- Harkivot éri a legsúlyosabb orosz támadás, de Mariupol is folyamatosan tűz alatt van.

- Az oroszok 498 áldozatot ismertek el, az ukránok szerint legalább 7000 orosz halt meg.

- A Sberbank bedőlése sok magyar betétest is érint, Szijjártó Brüsszelt hibáztatja, nem az orosz támadást...

TOTÁLIS ELLENÁLLÁSRA SZÓLÍT FEL AZ UKRÁN FEGYVERES ERŐK VEZÉRKARA, CSÜTÖRTÖKÖN ÚJABB BÉKETÁRGYALÁS JÖHET

TELEX
Szerző: TELEX
2022.03.03.


Cikkünk folyamatosan frissül!

Minden fontos információ a háborúról egy helyen.
Percről percre közvetítések, helyszíni tudósítások, összefoglalók.Tovább


- Csütörtökön tartják az ukrán-orosz béketárgyalások második szakaszát.

- Szerda este hatalmas robbanás rázta meg Kijev belvárosát.

- Csütörtök hajnalban legalább négy további nagy robbanás volt Kijevben.

- Orosz kézre kerülhetett a dél-ukrajnai, 300 ezres Herszon városa.

- Totális ellenállásra szólítja fel a civileket az ukrán fegyveres erők vezérkara

- Harminckét főt menekített ki Kijevből a külügy, köztük a magyar nagykövetség több munkatársát

- Zelenszkij elnök szerda éjjel új videóüzenetben biztatta további ellenállásra az ukránokat.

- Háborús bűncselekmények miatt vizsgálat indul Oroszország ellen, miután 39 ország, köztük Magyarország kérte a harci cselekmények kivizsgálását...


ORBÁN: “A LENGYELEK A NYUGATI VILÁG HATÁRÁT FÖL AKARJÁK TOLNI AZ OROSZ VILÁG HATÁRÁIG” – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.03.03.


Orbán a Mandinernek magyarázta el, mit akarnak az oroszok

Szerinte kalandorpolitika helyett felelős politizálásra, biztonságra és stabilitásra van szükség. Itt kell röhögni/sírni?

Orbán egységes hülyéi

“Már tényleg minden kocsma mélyén Georg Spöttle és Nógrádi György nevetséges és felületes meglátásai visszhangoztak, és ez mutatja meg a legjobban, hogy mennyire igazat mondott most Orbán Viktor: tényleg nem kell okosnak lenni a háborúban.”

Meghosszabbítja a kormány a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet

Az Ukrajnából a háború elől menekülőket a kormány nem tekinti migránsoknak.

193 ENSZ-tagállamból csak öten nem szavazták meg az Oroszországot elítélő határozatot

Oroszország, Fehéroroszország, Észak-Korea, Eritrea és Szíria.

Az európai hadiipar az ukrán háború nagy nyertese

Az Európai Unió 450 millió euró értékben szállít fegyvereket Ukrajnába, de nagy kérdés, hogy ezek milyen gyorsan érnek oda. A légteret az oroszok ellenőrzik, ezért ez túlságosan veszélyes. Marad a szárazföldi szállítás Lengyelországon keresztül – írja a Deutsche Welle portál.

Az amerikaiak szerint Kína tudta, hogy Oroszország háborúra készül

Egy nyugati hírszerzési jelentés szerint vezető kínai tisztviselők február elején azt kérték orosz partnereiktől, hogy Oroszország ne rohanja le Ukrajnát a pekingi téli olimpia vége előtt.

„Úgy vélem, amit Putyin csinál, az maga az öngyilkosság”

“Az orosz elnök sok évvel ezelőtt lemondhatott volna, méghozzá dicsőségben. Példának okáért a Krím annektálását követően, mert az – még ha furcsa is – népszerűvé tette. A Krím egy romantikus hely, sokan szerették utána. Ő mégis úgy döntött, hogy marad. Hogy miért? Erre Navalnij adta meg a választ. A korrupció miatt. Ha lemond, esetleg mások elkezdik megvizsgálni a vagyonát és annak eredetét, ettől pedig veszélybe kerül. Ezt nem engedhette meg magának. Így ezt a sajátos, öngyilkos helyzetet idézte elő, amibe bele fog bukni. Én hónapokat adok neki.”

Az ukrán felderítés szerint újra Viktor Janukovicsból csinálnának elnököt az oroszok

Az is opció, hogy az információs hadviselésbe vonják be Janukovicsot az oroszok. De arra számítani, hogy a „bevetése” módosíthat a háború menetén, vagy hogy kikezdheti az ukránok harci szellemét – teljes nonszensz.

Áder János óva int a háborús álhírektől

A közmédia tovább tolja az orosz propagandát.

A közmédia székházánál akciózott a Momentum ifjúsági szervezete

Az akció után igazoltatták az aktivistáikat, és ehhez három rendőrjárőr érkezett a helyszínre. „Nevetségesnek” nevezték, hogy a szabad véleménynyilvánításnak számító, lemosható krétafesték miatt három rendőrjáratot kellett mozgósítani.

Manipulált fotók, hamis állítások – hat sajtópert nyert Mártha Imre az Origo és a Metropol ellen

A lapok a bíróságon azzal védekeztek, hogy sajtószabadság van… érdekesen értelmezik a fogalmat.

A Fidesz bátor emberei meghajoltak Orbán akarata előtt

Novákot a parlament fideszes többsége március 10-én választja államfővé, nem utolsó sorban három, köztörvényes bűncselekménnyel vádolt fideszes képviselő közreműködésével. Simonka György, Boldog István és legújabban a Varga Judit helyetteseként ismert Völner Pál ugyan már nem vesz részt a parlament munkájában, és a kampányban is hátrébb vonták őket, de szavazni még tudnak, lévén képviselői mandátumukról nem mondatták le őket.

Közpénzből védik Mészáros Lőrincz üzleti érdekeit

A Tóth M. Gábor ügyvédi iroda a munkájáért óránként 50 ezer forintot számlázhat a „Kisfaludy 2030 Zrt”-nek. Ebből valószínűsíthető, hogy csak Mészáros Lőrinc érdekében, már minimum 1-1,5 millió forint közpénzt elköltött a turisztikai ügynökség leányvállalata.

Nyomokban sincs egység a vajdasági magyar politikában

Felmerül a kérdés, hogyan pozicionálják magukat a vajdasági magyar pártok és szervezetek ezen a politikai palettán. A lehető legtömörebb válasz erre pedig az, hogy hárman háromféleképpen…

ORBÁN MÉGISCSAK AZ EU-T VÁLASZTOTTA, HÁTAT FORDÍTOTT PUTYINNAK, HISZ OPPORTUNISTA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.03.03.


Putyin elveszíti legfontosabb európai uniós szövetségesét, Orbánt, aki ellene fordult. Az orosz sajtó azonban Szijjártó bejelentésére koncentrál, hogy nem nyújt Magyarország semmilyen fegyveres segítséget Ukrajnának, illetve hogy sem a gázimportban, sem Paks2-ben nem történt változás. A Kreml propagandája Ukrajna megosztására egészen az Osztrák-Magyar Monarchiáig nyúl vissza, és azt hirdeti, hogy Ukrajnának bizonyos területeit át kell adni Lengyelországnak, Magyarországnak és Romániának. Nemzetközi lapszemle.

Korábban is szoros volt a kapcsolat a magyar kormányfő és az orosz elnök között, amit a pandémia csak tovább erősített. Orbán volt az első, aki orosz vakcinát vásárolt – emlékeztetett az amerikai CNBC tv csatorna elemzésében. A magyar kormányfő mégis hátat fordított Putyinnak és az Európai Uniót választotta.

Egy hét alatt jelentős színeváltozáson ment keresztül

Névtelenül nyilatkozó uniós források szerint aggodalommal figyelték, hogy a szankciók kivetésére miként reagál Orbán, és örömmel fogadták, hogy Putyin helyett az Uniót választotta, és az uniós egységes álláspontot képviselte. Holott február elején, a moszkvai látogatásán a Kremlben nem győzte hangsúlyozni 13 éves barátságuk rendkívüliségét. A barátság számokban kimutatható jele volt, hogy évről évre növelte hazánk gázimportját Oroszországtól: míg 2010-ben 9 milliárd, 2019-ben viszont már csaknem 18 milliárd köbméter gázt importáltunk.

Most viszont Magyarország befogadja a menekülteket, sőt – amit eddig inkább akadályozott – most Ukrajnát az uniós tagság elnyerésében segíti. Orbán opportunista - írja a cikk. Pedig lehet, hogy ezzel nem fest jól a választói szemében. Azonban nem akarja politikai és vezetői tekintélyét elveszíteni.

Harmadik napja téma az orosz sajtóban Szijjártó Péter bejelentése, miszerint Magyarország se katonákat, se fegyvereket nem küld Ukrajnának – legutóbb a Gazéta napilap hozta le a hírt. Kiemelve azt is, hogy Magyarország nem akar belekeveredni a háborúba. A háború kifejezés viszont a történtek ismertetésében továbbra is speciális hadműveletként szerepel, egy olyan hadműveletként – a háború 7. napján – ami kifejezetten a két szakadár régió, azaz orosz értelmezésben a Donyecki- és a Luhanszki Népköztársaság megvédése érekében történik.

Zelenszkijről megjegyzik, országos mozgósítást rendelt el, illetve hogy Ukrajna-ellenségességét megerősítsék, megjegyezték, Ukrajna megszakította diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal.

Az Európai Pravda arra kapta fel a fejét, hogy nem bontja fel hazánk az oroszokkal kötött gázszerződését és a Paks 2 megépítési tervét sem. Annak ellenére, hogy az ellenzék felszólította a szerződés érvénytelenítésére. Szijjártó úgy fogalmazott, a háború árát nem a néppel akarják megfizettetni. Azonban az orosz Sberbank fiókjának bezárása Magyarországnak is egyértelművé teszi a szankciók súlyosságát.

Kirgizisztán ukrajnai követsége bejelentette, hogy menekültek újabb csoportját evakuálják Kijevből autóbuszokkal – írja a helyi Szabad Európa Rádió orosz nyelvű honlapján. Két napja 114 embert menekítettek ki Budapestre, Lengyelországba pedig 90-et.

A Kreml propagandája Ukrajna megosztására egészen az Osztrák-Magyar Monarchiáig nyúlik vissza, itt a történelmi lecke – írja a Bajor 24 portál. Ugyanis már akkor azt hirdették, hogy Ukrajnának bizonyos területeit át kell adni Lengyelországnak, Magyarországnak és Romániának.

Az ukrán elnöki hivatalból, Andrij Yermak azt írta ki a közösségi hálóra, hogy az oroszok rakétatámadást intéztek azon terület ellen, ahol többek között a Babij Jar-i emlékmű is található. 1941-ben a német megszálló hatalom gyilkolt le 33771 zsidót ugyanitt. A Komszomolszkaja Pravda főszerkesztőhelyettesem Andrei Baranov pedig ezeket a történéseket úgy értelmezi, szintén történelmi aspektusban: el tudják képzelni, hogy Nyugat-Ukrajna ismét átkerül a szomszédos európai országokhoz?

Egy kis nacionalizmusért nem kell menni a szomszédba. Könnyen változhatnak a határok. propagandisták szerint ez elég indokot adhatna arra, hogy Lengyelország ezekre a sérelmekre hivatkozva bekebelezze az említett, kisebbségek által lakott területeket. Az újság még hipotetikus térképet is közöl – a teljes dezinformáció jegyében. Fantáziájuk arra is kiterjed, hogy Zelenszkij ukrán elnök Londonba menekül, ahol bábkormányt állít fel, eközben az oroszbarát Viktor Janukovics visszatér Kijevbe. A bajor portál megjegyzi, ha azt hiszik a Kreml propagandistái, hogy különféle nemzetiségieket ki tudnak így egymás ellen játszani, akkor nagyon tévednek. Ez ugyanis minden eddiginél jobban összekovácsolja az ukrán nemzetet.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

MINDMEGFAGYUNK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.03.03.


Mint azt Szijjártó külügyes szíves közléséből tudjuk, az ellenzék megint nemzetére tör, midőn – szerinte – azt követeli, hogy állítsák le az Oroszország felől érkező gázszállítást. Szijjártó külügyes azt nem közölte, melyik ellenzéki – nemzetére törő – politikus mondott volna ilyet, ezzel szemben Márki-Zay Péter, az ellenzék vezére (akit Gyurcsány mozgat) megjegyezte, nem gondolná, és nem is mondta soha, hogy el kellene zárni a gázcsapokat. Sőt, ilyet szerte Európában nem akar senki – kivéve a lengyeleket, de erről később –, így az a következtetésünk krónikásként, hogy Szijjártó külügyes már megint hazudik.

De mindez nem elég, ráadásul még és mindemellett apokalipszist delirál, hogy aszondja „ha nem jön földgáz Magyarországra, akkor nem lesz fűtés, nem fog működni az ipar, és nem lesznek munkahelyek”. Mindmegfagyunk tehát, elvész a munkánk és még éhen is döglünk. A bajokat – ha lehet ezek után – még tetézi is a látnok (próféta?), hogy szintén aszondja: „ha nem épül atomerőmű Magyarországon, akkor nem lehet fenntartani a rezsicsökkentés eredményeit, akkor brutális energia-áremelkedés következik”. A krónikás ezen a ponton nem kötözködésiből, pláne halkan és hozzávetőleg megjegyzi, ez már rég bekövetkezett.

És az is, hogy ezeket a lukakat a költségvetés adófizetői pénzből súlyos százmilliárdokból tömködi be, Szijjártó sivalkodása tehát nettó hazugság és hangulatkeltés. Abba az irányba tagozódik, amelyben Kocsis Máté pár napja arra jutott buzgalmában, hogy a vészterhes időben egyedül Orbán alkalmas a kormányzásra, mert ő – mint emlékezhetünk – tapasztalt, higgadt és megfontolt. Ezzel szemben a szijjártói kiegészítés szerint az ellenzék még fagyhalálba is taszítaná a mimagyarokat, elvenné a munkájukat, tisztára mint a migráncsok, már csak az hiányzik, hogy a gyurcsányok megerőszakolják lányainkat és asszonyainkat.

De nem vegytiszta választási buzgalom az, aminek tanúi vagyunk, hanem egy dráma zajlik a szemeink előtt. Ez pedig arról szól, hogy meg kellene tagadni tizenkét év kormányzását és ideáit, amit például Szijjártó külügyminiszter orosz plecsnije is igazol és mutat. És amit – szintén az ő előadása szerint – azért nem ad vissza, mert Gyurcsány is fogadta Putyint. Ettől a Fidesz annak idején okádott, majd pediglen belegyalogolt a saját hányásába, és még meg is hempergőzött benne (lásd kitüntetés). A történet és a dráma, ami a szemünk előtt zajlik, annyi csupán, hogy le kellene szakadni az orosz csöcsről, de, mint kitetszik, ez elég nehezen megy...

MIKLÓS GYÖRGY: A KELLETÉNÉL SOK EZERREL KEVESEBB GYEREK KAPJA MEG AZ ISKOLAKEZDÉSI HALASZTÁST

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.03.03.


Az idén 21 353 kérelem érkezett az Oktatási Hivatalhoz a hatéves kortól kötelező iskolakezdés halasztásának ügyében. Ebből 20,6 ezer ügyet már el is bíráltak, és 98 százalékban helyt adtak a szülők kérelmének. Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője úgy véli, ez az egész rendszer úgy rossz, ahogy van. A Szülői Hang egyébként felmérést is készített arról, hogyan vergődnek hatéves kisgyerekek szüleikkel együtt a diszkrimináció hálójában.


„Ahhoz képest kevés a halasztást kérő, hogy a régi rendszerben 30-35 ezer körül volt a plusz egy évig az óvodában maradó gyerekek száma. Lehet, ha valaki meghallja magát a számot, hogy 21 353, akkor azt soknak tartja, de valójában így is sok ezerrel kevesebb gyerek kapja meg a halasztást, mint korábban” – válaszolta Miklós György kérdésünkre, hogy sok, vagy kevés az iskolahalasztást kérő. Elmondta, a tavalyinál azért valamivel jobb az eredmény, a hivatalos adatok szerint akkor csak mintegy 16 ezren voltak a kérvényezők.

Úgy gondolja, abban, hogy növekedett a halasztást kérők száma, a Szülői Hang Közösség is benne volt. Igyekeztek ugyanis mindent megtenni annak érdekében, hogy minél többekhez eljusson az információ arról, hogyan kell kérvényezni a halasztást, kinek érdemes kérnie. Hozzátette, „2019 óta foglalkozunk ezzel a kérdéssel, próbáljuk bevonni a szülőket. Nem véletlenül az ezzel foglalkozó „kötelező beiskolázás szülői csoportunknak” már 19 ezer tagja van. Azt gondolom, hogy gyakorlatilag ingyen elvégezzük a kormány tájékoztatási feladatait. Persze, azt nem tudjuk elérni, amit egy normális kormányzati kommunikáció elérhetne. Szinte mindenki megkapja a halasztást, ha kéri – bár azért vannak elutasítások is –, de az látszik, hogy az elfogadási arány nagyon magas. Ez egyrészt csak azt mutatja, hogy mennyire értelmetlen ez az egész procedúra, a szülők és az óvodapedagógusok az iskolaérettség kérdését maguk jól el tudják dönteni. Másrészt az is látszik, hogy aki kimarad ebből a halasztásból, az azért marad ki, mert eleve nem is pályázott. Az idén a tavalyinál ötezerrel többen kérvényezték a halasztást, és az az ötezer is megkapta a halasztást. Még a szakszolgálatoknál is azt mondták, jogos az igényük. Tehát a szülők alapvetően jogos kérelemmel fordulnak a hivatalhoz, és nem arról van szó, hogy értelmetlenül tartanák a gyereküket az óvodában, amire a szigorító rendelet meghozatala előtt hivatkoztak. Ha még jobb lenne a tájékoztatás, még többekhez eljutnának az információk, akkor még többen kérvényezhetnék a halasztást, és az is jogos lenne. Vagyis egyáltalán nem megnyugtató, hogy sokan megkapták, mert egészen biztos, hogy továbbra is sok ezren egyszerűen csak lemaradnak. Tehát ez az egész úgy rossz, ahogy van” – jegyezte meg Miklós György...