2019. augusztus 28., szerda

8 MILLIÁRD FORINTÉRT FEJLESZTHETI A PUSKÁS ARÉNA KÖRNYÉKÉT A MAGYAR ÉPÍTŐ ÉS A ZÁÉV

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.08.28.


A közbeszerzésen a két cég együtt indult, és rajtuk kívül más jelentkező nem is volt. A Nemzeti Sportközpontok által kiírt munka a 2020-as labdarúgó Eb megrendezéséhez kapcsolódik.

A Tiborcz István üzlettársaként ismert Paár Attila érdekeltségében lévő Magyar Építő Zrt. és a leggazdagabb magyar üzletemberré vált Mészáros Lőrinc cégbirodalmába tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. együtt valósíthatja meg a Puskás Aréna tágabb környezetében tervezett komplex városfejlesztési programot – áll az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számában.
A 2020. évi labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseinek megrendezéséhez szükséges kiegészítő építési, szerelési és létesítési munkák megvalósításáról szóló, nettó 8 048 605 050 forint összértékű tendert a Nemzeti Sportközpontok írta ki. Az Eb megrendezéséhez szükséges, legfeljebb 11,1 milliárd forint keretösszeget a kormány biztosítja.

Mint az eredményhirdetést tartalmazó tájékoztatóban szerepel, a beruházás első ütemében

„a több mint 100 ezer négyzetméteres – nagyjából négy Hősök terének megfelelő – terület rehabilitációjával egy új, több hektáros park épül be a modern városi élettérbe”

Helyet kap egyebek mellett egy street workout pálya, illetve egy játszótér is.

Ezt követően, a fejlesztés második ütemében azokat a munkálatokat végzik el, amelyek a labdarúgó Eb budapesti mérkőzéseinek megrendezéséhez szükségesek. Ezek során szabadtéri rendezvényterületeket, szurkolói zónákat, és egy ideiglenes médiaközpontot alakítanak ki.

A közbeszerzésre a Magyar Építő és a ZÁÉV közös ajánlatán kívül másik pályázat nem érkezett.

A két építőipari cég másik közös munkája az új Néprajzi Múzeum megépítése a Városligetben 26 milliárd forintért...

A NAGY GONDJUK AZ, HOGY GYÜN AZ ELLENSÉG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.08.20.


Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Tessék nyugodtan szólni. Megcsináljuk! Kimeszeljük a Karmelita kolostort meg az egész várat Orbánnak, sőt, amíg az Áder pecázik, az ő palotáját is. Aztán jöhetnek az új megrendelők: Rogánék, Szijjártóék, Matolcsyék, és a kastély meg luxuslak tulajdonosok. Mészárosék nem. Ők milliárdosok, oldják meg maguknak – a Club Aligánál kezdjék, hogy eltűnjön a légyszar meg a penész a falakról. Kérünk a főnöktől – bár neki is illene velünk jönni – szabadságot; akinek nincs munkája, végre nem lébecol, hanem meszel a hazáért. A nyugdíjasok pedig sütik a pogácsát, felszolgálják a Bambit. Jó kis buli lesz ez, akik már eddig is hozzászoktak nyáron a festéshez, azoknak a tapasztalatára számítunk.

Mert az úgy van, hogy a Klik festékkel járul hozzá az állami, közpénzből fenntartott iskolák kimeszeléséhez – a többit oldják meg helyben, ahogy tudják. Megoldják a szülők – össznépi szépítési mozgalom volt sok településen évek óta. Azért, hogy a gyerekek ne mocskos, kopott falú iskolában töltsék el a drága idejüket. Valahogy így képzelem el a háború utáni ország újjáépítését: magadnak csinálod, cseszd meg! Nem is rossz. Mostan nincsen mifelénk háború, de bármikor lehet – gyün az ellenség. Honnan, honnan? Keletről, nyugatról, délről, északról meg a zűrből is. Addigra ki kell pingálni az országot meg a honvédséget – ezek nemzeti ügyek. Tíz év alatt sikerül ez: kaptak 3 500 milliárdot. Amikor kinyitják otthon a hűtőjüket, az meg üres, gondoljanak arra, hogy mivel védenek meg bennünket. Nem az éhen dögléstől, hanem az ellenségtől. Meg nem erősített hírek szerint, köztük lesz Hókuszpók, mert nagyon fáj a foga Törpkirály trónjára. Na, ezért beszerzünk:

MH cseh pisztolyokat, karabélyokat és gépfegyvereket, svéd Carl Gustaf M4 páncéltörő fegyvereket, 36 Airbus helikoptert (20 H145M-et és 16 H225M-et), Airbus és Dassault szállítógépeket, 44 Leopard 2A7+ tankot (és 14 használt 2A4-et kiképzési célokra), 14 PzH 2000-es önjáró lövegeket és valószínűleg 200 Puma harci járművet. Ezen felül Budapest egy légvédelmi rakétarendszer beszerzéséről tárgyal Washingtonnal, illetve a hírek szerint a magyar légierő is lecseréli JAS-39 Gripenjeit amerikai F22-es vagy F35-ös vadászrepülőkre 2026-ban.

Addig festünk, tatarozunk. Kommunista szombaton. Mert jönnek majd a kórházak is – némelyikbe talán több festék, glettanyag meg pemzli, henger és természetesen pogácsa is kell a munkához. Nyugi, Kásler professzor, doktor elintézi. Mostanában jobban ráér: kánikulában szünetel az ősmagyarok kapirgálása, meg különben is, Orbán egyre több feladatot vesz el tőle, az meg nem lehet, hogy a csúcsminiszter leessen a laposba. Tényleg, mi a jó őzpöttynek van ez a Klik? Ha se krétát, se semmit nem ad az iskoláknak...

TAKARÉK-CSOPORT: SZÉP CSENDBEN VIDA JÓZSEF ÉS MÉSZÁROS LŐRINC JÓSZÁGIGAZGATÓJA KERÜLT TÖBBSÉGBE

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2019.08.28.


Ártalmatlan részvénytologatásnak indult, 3,5 milliárdos per lehet belőle.

Simán megszavazták a keddi rendkívüli közgyűlésen, hogy durván 32 milliárd forintért eladja a tőzsdén jegyzett Takarék Jelzálogbank Nyrt. (TJB) a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt.-ben lévő 51 százalékos részesedését. Önmagában nem volna izgalmas az ügylet, hiszen csoporton belüli átrendezésről van szó: a vevő a jelzálogbankot tulajdonló, holdingközpontként működő Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB). A most adásvétel tárgyát képező kereskedelmi bank pedig hamarosan eltűnik szem elől, a terv szerint ugyanis beolvad a takarékszövetkezetek és kisbankok egyesülésével májusban létrejött új Takarékbankba. Ez az évek óta folyó takarékszövetkezeti integráció utolsó simításainak egyike, illetve annak a lépéssorozatnak a végjátéka, amelyben a jelzálogbank eladta az MTB-nek a Diófa Alapkezelő Zrt.-t, a Takarék Invest Zrt.-t és a Takarék Ingatlan Zrt.-t.

A Portfolio.hu elemzésében ugyan megpendítette, hogy a kereskedelmi bank nélkül a jelzálogbank jelentéktelen méretűre zsugorodik, bevételtermelő képessége például kevesebb mint tizedére csökken, ami bizonyára nem öröm a jelzálogbank tőzsdei részvényeseinek. Brückner Gergely pedig az Index átfogó cikkében 100 ezer vesztesről, az egész takarékszövetkezeti szektor felszámolásának bonyolult történetéről írt, bemutatva a takarékszövetkezetek szisztematikus bedarálását és azt, hogy az integráció végeredményben a vidéki pénzintézetek 100 ezer kisrészvényesének kifosztásával valósult meg. Azzal zárul a cikk, hogy
erre a folyamatra senki nem lehet büszke, azok sem, akik végül végső haszonhúzóként hazaviszik maguknak ezt a szektort...

ÉVTIZEDEK ÓTA LÉPCSŐZTETI A MOZGÁSSÉRÜLTEKET A SZÉCHENYI FÜRDŐ KÓRHÁZA

ABCÚG BLOG
Szerző: FŐDI KITTI
2019.08.27.


Tizenkét lépcsőfokon, majd újabb lépcsőkön keresztül lehet csak bejutni a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda Nappali Kórházába, ahol különböző mozgásszervi sérültek kapnak gyógykezelést. Az épületen kívül ugyan van akadálymentesítés, de valamiért évek óta nem használják az emelőket, a dolgozók sem tudják, hogy miért. Az ápolók és egy mozgássérült nő szerint az a fürdő válasza a problémára, hogy a kerekesszékesek inkább ne jöjjenek ide, keressenek másik fizikoterápiás intézményt.

Magyarország egyébként sem túl erős az akadálymentesítésben, az viszont mégis extrém, hogy a Széchenyi Fürdő és Uszoda épületben működő Nappali Kórház, amely mozgásszervi megbetegedésekre szakosodott, sem akadálymentes. A Széchenyi Gyógyfürdő honlapján megtalálhatóak a különböző fizikoterápiás kezelések: víz alatti gyógytorna, orvosi gyógymasszázs, súlyfürdő, stb., alatta pedig mindegyik kezeléstípusnál ott szerepel, hogy milyen mozgásszervi megbetegedésen segít. Az ortopédusok, reumatológusok ide utalják be betegeiket kezelésekre, de ha valakinek kerekesszéke van, (ami nem túl ritka a mozgásszervi megbetegedéseknél) akkor jobb, ha egy másik fürdőt vagy intézményt választ. Akadálymentesítési törekvés ugyan van a Széchenyi részéről, két bejárathoz is emelőket szereltek fel, csakhogy évek óta nem használják őket vagy nem működnek.

Egy 66 éves mozgáskorlátozott nőt kísérünk el vízi gyógytornára, ahova lassan már 25 éve jár, de mióta több gerincsérv miatt megműtötték, nehézzé vált a Nappali Kórházba való bejutása. Erzsébet (a riportalany nevét kérésére megváltoztattuk) kisebb távokat nehézkesen, de segédeszköz nélkül is meg tud tenni, nagyobb távokon viszont járókerettel vagy elektromos motorbiciklivel tud csak közlekedni. A nőnek TB alapon jár a gyógytorna és egyéb kezelések a fürdőben, mint például a gyógymasszázs, azonban még így is 33 ezer forintot fizet 15 kezelésért a fürdőnek...

AZ ERŐ MELLET VAN A JOG?

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.08.28.Az Egyesült Államok és Kína a jogtalanság korszakába veti vissza a világkereskedelmet, állapítja meg egy uniós elemzés. Következtetés: állami pénzből kell támogatni az EU iparát.

Egyre erősebbek azok a hangok, amelyek az eddiginél protekcionistább európai gazdasági modellt szorgalmaznak – írja a Politico című amerikai lap és hírportál európai kiadása. A cikk alapállítása az, hogy az öreg kontinensnek ez lehet az utolsó védvonala, az immár nem tabuként kezelt „Európa erőd” koncepció, amelyet egyfelől a Donald Trump amerikai elnök által megtestesített külső veszéllyel, vagyis a kereskedelmi háborúval, másfelől az olyan, puskaporos hordónak tekinthető euroszkeptikus populistákkal lehet szembeállítani, mint amilyen például a francia Marine Le Pen.

Közpénzt az iparba?

Európa vezető közszolgái arra figyelmeztetnek, hogy ideje átkapcsolni a védekezőbb jellegű ipari stratégiára, ha az európai projekt túl akarja élni ezeket a fenyegetéseket – vélekedik a Politico. Állításának az alapja az a 173 oldalas emlékeztető, amelyben az Európai Bizottság tisztségviselői a cikk szerzőjének megfogalmazása szerint szokatlanul őszinte hangon fogalmazzák meg nézeteiket arról, milyen prioritásokat kellene szem előtt tartania a hivatalba lépő új bizottsági elnöknek, Ursula von der Leyennek. Azt javasolják, hogy az unió támogassa nagyvonalúbban közpénzből az ipart, engedjen több kiskaput a versenyjogi szabályokban, és védelmezze erőteljesebben saját kereskedelmi érdekeit.
Forogjon a Francia-német tengely

Ez – írja a Politico – zene Franciaország és Németország füleinek, tökéletes összhangban van azon ambícióikkal, hogy olyan európai nagyvállalati szereplőket hozzanak létre, amelyek versenyképesek lehetnek amerikai és kínai riválisaikkal. A bizottsági dokumentum nyelvezete kifejezetten erős, amikor arról szól, miként biztosítható a túlélés olyan környezetben, ahol az Egyesült Államok és Kína a jogtalanság korszakába veti vissza a világkereskedelmet, abba az érába, amelyben a jog az erő mellett van. Az uniós memorandum megfogalmazói szerint az erőn alapuló világrendben az EU-nak keményebben kell védenie kereskedelmi érdekeit, hogy állja a sarat. Franciaország és Németország – olvasható a Politico cikkében – felháborodott, amikor a Jean-Claude Juncker vezette, hivatalából távozófélben levő Európai Bizottság megakadályozta a Siemens és az Alstom összeolvadását.

Itt is ártanak a populisták

Az uniós memorandum szerzői - egyértelműen az EU-ellenes populisták felemelkedésére célozva – megjegyzik, hogy az unió szabadkereskedelmi szemlélete gyakran válik a fájdalmas szociális és gazdasági jelenségek bűnbakjává. Szerintük a kevésbé tehetőseket védelmező kereskedelempolitikára lenne szükség, amely úgymond kiegyenlíti a lejtő pályát – ezt a fordulatot gyakran szokták használni az agyontámogatott kínai vállalatok korlátozására –, valamint magasabb kereskedelmi korlátokat emel azon országok előtt, amelyek csak laza környezetvédelmi normákat alkalmaznak...

KOMJÁTHI: TISZTÁN LÁTSZIK A SZAVAZATVÁSÁRLÁS

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2019.08.28.


Örül minden olyan állami juttatásnak, ami nem Orbán Viktor rokonainak, barátainak és ismerőseinek jut, a közmunkásoknak a választás előtt adandó 54000 forintnak mégsem tud örülni – mondta Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke. A Suzukiból kirúgott szakszervezeti vezető számára pedig szolidaritást kért.

Komjáthinak azért vegyül üröm az örömébe, mert „tisztán látszik szavazatvásárlás; nemhogy nem old meg helyzetet, de még éket ver emberek közé” a közmunkások 54 000 forintja – mondta a Közmunkás Szakszervezet volt társelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Míg a nyugdíjasok automatikusan kapják a rezsiutalványt, a 110 000 közmunkásnak meg kell igényelnie a pluszpénzt, mégpedig azoknál a közszolgáknál, akiket a kormány semmibe vesz, pedig neki dolgoznak. Akik hosszú évek óta nem kaptak fizetésemelést, s akiktől 5 nap szabadságot elvett a kormány.

Arra a felvetésre, miért kapnak a közmunkások gyakorlatilag egy 13. havi fizetést, míg a nyugdíjasok 9000 forintnyi rezsiutalványt, Komjáthi azt felelte: A „Fidesznél semmi sincs véletlenül, mindent megmérnek. (…) ’Mindenki annyit ér, amennyije van’ – ugye, emlékszünk erre a mondatra Lázár Jánostól? Megmérte a Fidesz azt, hogy kinek mennyi az ára. (…) Úgy néz ki, hogy van egy olyan réteg, akinek ez az ára, a közmunkásoknak ez az ára.”

„Sokan feltették a kérdést, miért kell most adni 54 000 forintot, amikor két kiló krumplival meg lehetett venni az előző választáson a közmunkásokat. Azt azért látni kell, hogy vélhetően egy fideszes (…) országgyűlési képviselő már összelopott annyit, hogy tudja finanszírozni ezt a krumplipénzt. De most polgármester-jelölteknek, képviselőjelölteknek kellene ezt a pénzt előteremteni. Így most központilag megsegítik őket 54 000 forinttal, megtámogatják.”...

BANÁNKÖZTÁRSASÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: HORN ANNA
2019.08.27. 


A jó politikus bölcs és előrelátó. Már tizennégy évvel ezelőtt is az volt országunk mai Szent Vezére. Sőt, már a bölcsőjében is, ha volt neki olyan.

„Alternatív szavazatszámláló rendszer kiépítését tervezi a FIDESZ a 2006-os választások esetleges csalásainak kiszűrésére….egy alternatív számítógépes rendszert mi is fel fogunk állítani, hogy ne csak egyetlen állami csatornán lehessen összesíteni az eredményeket, hanem erre a törvények adta kereteken belül alkotmányosan mi is képesek legyünk” (Origo, 2005. Még a másik Origo.)

A mai törvények is lehetővé teszik ezt, meg a tákolmányosan kreált Alaptörvény is? Mert ha igen, most valaki a még létező ellenzék soraiból sürgősen keressen néhány hozzáértő informatikust. Juttasson minden urna mellé saját szavazat számlálót, aki, ha másképp nem megy, legalább strigulákkal egy papírra jegyezze fel a valódi szavazatokat.

Bár, azt, hiszem, már teljesen mindegy. Akkor kellett volna reagálni, amikor először felröppent a hír, hogy a kedves és szerény, ám Bill Gates-nél azért okosabb LöLö cége megveszi a T-Systems nevű vállalatot. Az amúgy vegetáló 4iG, ami nagy mellénnyel indult, vezető szereplőként kívánt megjelenni megalakulásakor még a nemzetközi piacokon is – szerény véleményem szerint csak azért lett összegründolva, hogy rátehesse mancsát a Nemzeti Választási Iroda számítógépeire és azok működésére. Beleértve, természetesen, a szavazatszámlálást is. Igaz, idén júniustól már Jászai Gellértnek hívják a fő tulajdonost, akit Mészáros szent jobb kezeként tart számon az üzleti világ. De így mégsem lóg ki annyira a lóláb, papíron nem Lölö a főnök. Jaj, Istenem, a szentháromság új megtestesülése…szó nem érheti a ház elejét, ha csak a főbejáratot nézzük. Ott sem Viktorok, sem Lőrincek nem szerepelnek a névtáblákon.

Az őszi választásokon immár nem kell görcsölnie a FIDESZ-nek azon, hány határon túli magyart kell sürgősen beterelni-buszoztatni az országba, ellenőrzés nélkül, az urnákig. Bár az is lehet, hogy a látszatot még megpróbálják fenntartani, demokratikusan beengedve az ukrajnai magyarokat, hogy szavazzanak Sopron önkormányzatának összetételére.

Teljesen felesleges. A nem Mészáros érdekeltségű, nem parancsra működő nemzethy iroda ajtaján már nyíltan, felemelt sisakkal bemasíroztak az új katonák, informatikusok álruhájában...

NEM AZ ESŐERDŐ ÉG, HANEM KÓSA LAJOS

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.08.27.


Kevés olyan szórakoztató figura tüsténkedik a magyar politikai színpadán, mint Kósa Lajos, aki olykor mintha a szórakoztatóipar felé kacsingatna, ugyanakkor évtizedek óta meghatározó alakja a kormánypártnak. Ez a kettősség aztán néha vicces dolgok táptalaja, hiszen miközben Kósa komoly dolgokról nyilatkozik és dönt, addig sokszor feltárul gondolkodásának gyermeki, játékos oldala. Legutóbb a világ jövőjét alapvetően meghatározó brazíliai őserdők pusztulása kapcsán tett nyilatkozata miatt kaphattunk a fejünkhöz, és hirtelen nem tudtuk eldönteni, hogy nevessünk, vagy sírjunk.

Ha Kósa Lajos nem lenne, ki kellene találni. Aligha vitatja e tétel igazságát egyetlen magyar is, legyen az a Nemzeti Együttműködés Rendszerének hű alattvalója, vagy izgága ellenzéki. A Debrecen polgármesteri székéből megannyi fontos párt és állami pozícióig repülő politikus mindig képes valami egyedit, sőt rendkívülit csempészni a NER által lassan 10 éve uralt magyar közéletbe. A Fidesz által uralt magyar vidék egyhangúságát ezúttal is képes volt megtörni egyetlen mondatocskával, amely amilyen bonyolult nyelvtanilag, olyan egyszerű tartalmilag.

Ne is várassuk tovább az érdeklődő olvasót, ezért hamarjában megosztjuk e gyöngyszemet másokkal is, melyet az Amazonas őserdeiben pusztító tűz kapcsán mondott Kósa úr: „Persze nem az őserdő ég, mint láthatjuk a képeken, hanem egyébként az a bozótos, ami nem őserdő, de most ez mindegy, a részletekbe nem kell belemenni.”Mi következik ebből a szösszenetből? Egyrészt – ahogy egy orosz közmondás tartja – Kósa Lajos fejében köd és kása lakozik. Az őserdő ugyanis nem bozótos, hanem földünk legnagyobb őserdeje, számos kihalófélben lévő faj élőhelye, ezen felül közel százezer különálló tüzet regisztráltak főként Brazília és Bolívia területén csak az idén...

SOSEM LESZ VÉGE: MÉG 2,3 MILLIÁRDOT HOZZÁADHATUNK A 2017-ES VIZES VB ÁRÁHOZ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.08.28.


A szervező Bp2017 nem fizette ki az Antenna Hungáriát, bár két állami cégről van szó. Utóbbi jogi lépésekkel próbálkozik.

Noha azt nem tudni, pontosan mennyibe került a 2017-es magyarországi vizes világbajnokság, annyi sejthető, hogy nettó 108 és 130 milliárd forint közötti összeget szórt el rá a kormány. De nem elég, hogy követhetetlen az elköltött közpénz útja és mennyisége. Mint a 24.hu írja, a vizes vb-t szervező cég, a Bp2017 Kft. nem áll meg a veszteség termelésében:

a közpénzszórás közepette 2,3 milliárd forinttal adósa maradt egyik beszállítójának, egy másik állami cégnek.

Az Antenna Hungária Zrt. mérlegéhez fűzött kiegészítő melléklete szerint az állami műsorszóró hiába követelte a pénzét a Bp2017-től, így két év alatt bő 2300 millió forint tartozást kellett értékvesztésként leírnia. A májusban leadott beszámolóban homályosan írnak csak arról, hogy a szükséges lépéseket megtették a követelés behajtásáért, a jogi eljárás folyamatban van. A hiányzó milliárdokkal kapcsolatban nem nyilatkozott az Antenna Hungária.

A vb előtt egyébként kistafírozták az Antenna Hungáriát: 2017 elején 21 milliárd, júliusban további csaknem 700 millió forint tőkeinjekciót kapott az állami tulajdonostól. Magán a vb-n egy becslés szerint nagyjából 30 milliárdos szerződés keretében dolgozhattak. Annyi eszközt vettek arra, hogy a beszámoló szerint még a 2018-as évükben is komoly feladat volt azok eladogatása. A cégnél most is szalad a szekér, nemrég 30 milliárd forintos keretszerződést nyert el rendezvényszervezésre a Rogán Antal-féle Nemzeti Kommunikációs Hivataltól...

SZABAD SZEMMEL: EURÓPA MÁR NEM HALOGATHATJA SOKÁIG, HOGY MEGFÉKEZZE ORBÁN ÉS A HOZZÁ HASONLÓK ÁMOKFUTÁSÁT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.08.28. Der Standard 

Európának meg kell védenie a közös értékeket, ám Magyarország példája tanúsítja, hogy ez mennyire nem könnyű. Ezt hangsúlyozza Kim Lane Scheppele, a Princetoni Egyetem alkotmányjogásza abban a kommentárban, amelynek megjelenése egybeesett a szerző hasonló tárgyú előadásával a hagyományos Alpbachi tudományos, politikai, gazdasági és kulturális fórumon. Az elemzés úgy értékeli, hogy a tagállamok idáig nem néztek szembe a feladattal, vagyis, hogy szembeszálljanak az autokráciákkal saját soraikon belül. Az utóbbi évtized nem volt túlságosan kedvező a kontinens szemszögéből. Jött pénzügyi, majd a menekültválság, illetve a Brexit, ám ezzel együtt sem szabad megfeledkezni az európai tervről, az együttesen lefektetett normákról. Csakhogy Magyarország átírja az alaptörvényét, ám abba nem vonja bele az ellenzéket. A kormány gyakorlatilag a független intézmények szinte minden vezetőjét elbocsátja, bírákat, választási bizottságok elnökeit, ombudsmanokat, és helyüket pártkatonákkal tölti be. Vallási szervezeteket foszt meg jogi státuszuktól, független civil szervezetek irodáit kutatja át, új, nagy hatalmú titkos rendőrséget állít fel. Türelmetlenséget szít a kisebbségekkel szemben és átírja a történelmet, hogy megszépítse az elkövetett szörnyűséges bűnöket. A saját javára módosítja a választási törvényt, miután népszerűsége süllyedt az említett lépések következtében. Orbán azzal büszkélkedett, hogy illiberális államot hoz létre Európa szívében. Az egész igazságszolgáltatás sorsát egyik híve kezébe adta. Monopolizálta a sajtót, üldözte az ellenfeleit, és elzárkózott attól, hogy az ellenzék hangot kaphasson az Országgyűlésben. Kijelentette, hogy Magyarország a magyaroké, gonosz kampányt indított a migránsok ellen. Drótkerítést állított fel a déli határon és nem hajlandó enni adni azoknak, akiket őrizet alatt tartanak a rettenetes magyar menedékrendszer keretein belül. Tekintélyuralmat alakított ki Európában, a polgárok békés úton immár nem válthatják le a kormányt. A példát Lengyelország is követi. Az EP kezdettől fogva határozottan reagált a magyar fejleményekre, akárcsak a Bizottság, habár a magyar félnek sorra sikerül elkerülnie a komoly szankciókat. Viszont a jogállami eljárás már egy éve elakadt az Európai Tanácsban, de ugyanezt csinálják a tagországok Lengyelország kapcsán is. Miközben az Európai Bíróság is azon van, hogy kioltsa az autokrácia tüzét, még mielőtt az tovaterjed. A tagállamok azonban nem hajlandóak megfegyelmezni más tagokat. Lator kormányokat védelmeznek, pedig komoly szankciókat csakis a miniszterek, illetve az állam- és kormányfők rendelhetnek el. Az ET arra sem kapható, hogy a Bizottság megvonja a támogatások egy részét, ha valamely hatalom megsérti a jogállamiságot. Autoriter és illiberális hatalmak nem is olyan régen egy egész földrészt dúltak fel, sok-sok szenvedést okozva. Az EU tagországainak cselekedniük kell és meg kell fékezniük, illetve el kell szigetelniük azokat a kormányokat, amelyek semmibe veszik az együttes értékeket, továbbá átgázolnak a történelmen, noha a háború után éppen az kényszerítette ki az európai összefogást, megfogadva, hogy „soha többé”. Lépni kell, hogy a veszély ne terjedhessen tovább.

Paul Lendvai sem tudja mire vélni, miért dicsérte a német kancellár a Páneurópai Piknik évfordulója alkalmából az uniós pénzek magyarországi felhasználását. Hiszen egy olyan országról van szó, amelyben a teljesen korrupt államigazgatás folytán az EU-támogatások jó része, amint azt Balázs Péter volt külügyminiszter kifejtette, vagy értelmetlen célokra megy el, vagy elveszti közpénz jellegét és magánzsebekben köt ki. A vendég ugyanakkor beszélt arról is, hogy a két országnak együtt kell működnie a kutatásban és az innovációban, miközben a magyar kormány javában veri szét az MTA független kutató hálózatát. Szóval nem érteni, miért adta nevét a kormányfő asszony ehhez a képtelen komédiához, miért hagyta teljesen cserben az ellenzéket. Ami Sopronban elhangzott, de az is, ami nem, szóval az teljes joggal valóságos eufóriát váltott ki az Orbán-rezsim ellenőrzése alatt álló sajtó részéről. Ugyanakkor leforrázva állt sok közép-európai, aki amúgy csodálattal adózik a kancellár személyiségének és életpályájának. A szokásos keddi kommentár „Merkel és a történelemhamisítók” címmel arra is kitér, hogy Németh Miklóst nem hívták meg a megemlékezésre, noha neki kulcsszerepe volt a határnyitásban. Távoltartása természetesen része a múlt gondos újraírásának, miszerint annak idején a fordulatban az akkor 26 éves egyetemista és Soros-ösztöndíjas, Orbán Viktor játszotta a kulcsszerepet. Németh csupán egy tudományos konferencián vehetett volna részt, ám nem kívánt közreműködni a történelem visszamenőleges manipulálásában.

Az RMDSZ kizárta, hogy a kormányválság áthidalására összeálljon a szociáldemokratákkal, így azokra vereség vár, ha a jövő hónapban bizalmi szavazás lesz a parlamentben. A romániai magyarok pártjának képviselője, Kóródi Attila azt közölte, hogy semmiképpen sem támogatnak kisebbségi kabinetet, nem segítenek, hogy a PSD hatalmon maradhasson. Egyszerűen nincs rá ésszerű érv, hogy ne így cselekedjenek, tette hozzá. Viszont jelezte, hogy nagyon is pártolnák, ha az ellenzéki erők lépnének szövetségre a jövőre esedékes választásokig. Az RMDSZ-nek 31 képviselője van a törvényhozásban, vagyis simán pótolni tudná a liberális ALDÉ-t, amely két napja felmondta a koalíciót, miután elnöke sikertelenül próbálkozott azzal, hogy kormányoldalon ő legyen Johannis államfő kihívója a novemberi államfőválasztáson. A PSD ugyanis inkább Dancila miniszterelnököt indítja...

ALAPTÖRVÉNY ÉS TÍZPARANCSOLAT (MÚKOGGY!)

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.08.28.


Az Uzsoki kórházban arra intik a látogatókat az Alaptörvényből kiemelt és kinyomtatott passzussal, hogy „A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni”. Ennek legalább annyi értelme van, mintha az óvodában a Tízparancsolatból citálnák a kis hugyosoknak azt a tételt, miszerint “Ne paráználkodj!”. Viszont ez a kórházas még aljas is, mint az egész rendszer, legalább annyira. Sőt, ebben a formában még a célközönség sem kellően körülhatárolt.

Ugyanis, ha valaki nem törődik a felmenőjével, le sem szarja magunk közt szólván, be sem megy hozzá a nyüves kórházba, akkor nem olvassa, mert nem látja, ugye. Ha és ellenben valaki törődőn és gondoskodón, mi több, szívének minden aggódásával csügg a papán vagy a mamán a penészes falak között, számára a cetli és annak tartalma indifferens, hacsak nem arra hívja fel a figyelmet, hogy műtse meg a delikvenst, kötözze, ágytálazza, tehát végezze el azt, ami a kórház dolga volna.

Szórakozhatnék itt most, hogy még erre sincs szükség, hiszen, ha Kásler miniszter elvtárs szellemében járunk el, a kedves papát az isteni törvények betartására intjük, magunk pedig élénken imádkozunk, gyakran mossuk a kezünket, s ha ennek ellenére beüt a baj, Isten akaratába belenyugodván konstatáljuk, hogy ő adta, el is vette, mert a hatalma végtelen és szándékai kifürkészhetetlenek. Viszont ez itt kórház és nem kolostor, sőt, nem a középkor, hanem a XXI. század. Bár ez nem egészen biztos...