2016. május 1., vasárnap

5 ELENGEDHETETLEN MOBILAPPLIKÁCIÓ UTAZÓKNAK

BUSINESS & CAFÉ BLOG
Szerző: Fejér Anita
2016.05.01.


Rengeteg hasznos alkalmazás van, amelyek nem olyan ismertek, mint a Foursquare, az Airbnb, a Skyscanner vagy a Tripadviser. Bőröndpakolástól, tankoláson át mindenre van már applikáció, de lássuk a leendő kedvenceket!
  • Pocket Guide (IOS & Android)
    Amellett, hogy rálátást nyerünk a város és környékének nevezetességeire, a sajátidegenvezetőnk is ez a kis alkalmazás. Komplett túrákon visz végig a videók segítségével, több mint 150 városban. Szerencsére offline módban is segítségünkre van, így nem kell az internetre hagyatkoznunk. Érdemes már az utazásunk előtt böngészni!
  • Time out (IOS & Android)
    Az esti kikapcsolódáshoz tökéletes segítség a Time Out. A közelünkben lévő helyek közül ajánl éttermeket, bárokat és szórakozóhelyeket, illetve tekintettel van a hétvégi programokra is.


ITT OLVASHATÓ

AZ ÉLETEM NÉLKÜLEM

ATEISTA KLUB
Szerző: Brendel Mátyás
2016.05.01.


Nem kell különösebben ügyelnem a spoilerezéssel, mert a filmnek nincs különösebben nagy fordulata azon kívül, ami az előzetesből is nyilvánvaló, és viszonylag korán kiderül: a főszereplő, Ann rákos, és pár hónapon belül meg fog halni. Sem Ann, sem a rendező nem dramatizálja túl ezt a dolgot, olyannyira, hogy számomra zavaróan hiteltelennek tűnt, hogy Ann például nem keres fel másik orvost. Vagy például a film végéig nem mondja el senkinek, hogy meg fog halni. Bár az is igaz, hogy ez hozzájárul a film érdekes hangulatához.
Egy klasszikus film, amely ilyen témáról szól vagy nagyon romantikus lenne, mint a Love story, vagy drámaian kidomborítaná a halált, és a búcsút. Kicsit emlékeztet ez a film a Becéző szavakra, amelyben azonban a ráknak, és a halálnak a film végén van szerepe, hogy lezárja azt, és más fénybe helyezzen sok mindent. Az "Életem nélkülemben" is zűrös a főszereplő családja, és a halálnak szerepe van abban, hogy Ann átértékeljen dolgokat, az anyjával való kapcsolatot is, de ez egyáltalán nem olyan drámai. Mivel Ann senkinek nem mondja meg, hogy meg fog halni, nagyon nincs is lehetőség dramatizálni. Ann maga pedig egy olyan személynek tűnik, aki gyakorlatiasan, praktikusan, és viszonylag nyugodtan veszi az élet dolgait, éppen csak van egy kis listája, hogy mit kell még elvégeznie.

ITT OLVASHATÓ

MEGHEKKELT DROGÜGYI ÜLÉS

A TASZ JELENTI
Szerző: Kardos Tamás
2016.05.01.


Talán más is találkozott olyan vizsgáztatóval, aki köszönés után be is írta az ötöst, hogy ezt követően fesztelenül beszélgethessen a hallgatóval. Hasonló manővert mutatott be az ENSZ Kábítószerügyi Hivatala is, amikor már a magas szintű találkozó nyitóülésén elfogadta a záródokumentumot. Más kérdés, hogy a hivatal vezetőségét egyáltalán nem érdekelte a vizsgázók, jelen esetben a tagállamok véleménye.
„Épp az volt a cél, hogy megspóroljuk a vitát egy olyan dokumentumról, amit a márciusi bécsi ülésszakon már konszenzussal elfogadtak a tagállamok” – ezt bírta válaszolni Jurij Fedotov, az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) vezetője a Drogriporter kérdésére, mely azt firtatta, vajon nem lett volna logikusabb a témák megvitatását követően elfogadni a közös állásfoglalást.


ITT OLVASHATÓ

VISSZAHOZTÁTOK A VASÁRNAPI BOLTZÁRAT - KÖSZ ORBÁN!

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Molnár Zoltán
2016.05.01.


Grásziasz, szenyor Orbán! - köpött egyet a turista, miközben a fél Móricz rájött, hogy vasárnap van, de zárva vannak a boltok ma.

Három turista – a hablatyolásukból következtetve vagy finnek vagy olaszok – sétáltak a Móriczon vasárnap dél előtt nem sokkal, és amennyit értettem ebből a vartyogásból, parizert akartak venni vizes zsömlével. Állnak meg a lidli előtt, hát nem nyílik a fotocella. A két lány olyan rémült arcot vágott, mintha eltörölték volna a bikaviadalt, de a srác felvisított:
Grásziás, szenyor Orbán!
Egy pillanatra megállt az élet a körtéren, lefulladt a buszok Euro6 motorja, leszakadtak a villamosok áramszedői, bennszakadt a böfögés egy szokatlanul nyurga hajléktalanban, sőt a LIGO sem észlelt ekkor gravitációs hullámokat. Mindenki rájött arra a lopakodó-sunnyogó igazságra, hogy vasárnap van, és az ígéretek ellenére zárva vannak a boltok.

ITT OLVASHATÓ

A FELCSÚT-SZINDROMÁRÓL

MANDÍNER BLOG
Szerző: Rajcsányi Gellért
2016.05.01.

„Vigyázz, el ne császárosodj!” − jutott eszembe Marcus Aurelius római császár kétezer éves figyelmeztetése a mindenkori hatalmasoknak két éve, amikor felavatták a felcsúti, makovecziánus csodastadiont, természetesen Orbán Viktor, annak családja, no meg Mága Zoltán hegedűmaestro, ejtőernyősök, katonazenekarok, és az elnöksége utáni Schmitt Pál jelenlétében. Hogy Orbán Viktor elcsászárosodása hol tart most, két évvel később, ítélje meg mindenki maga; az viszont látszik: tömegek rötyögnek teli szájjal azon, hogy a felcsúti Puskás Akadémia FC kiesett az NB I-ből. Mi is ment itt félre?
A válasz nagyon egyszerű: a mérték elvesztése, az aránytévesztés a probléma.
Annak idején, amikor a miniszterelnök (majd ellenzéki politikus) Orbán Viktor újra felfedezte a szülőfaluját, nagyon is szimpatikus, lokálpatrióta tevékenységnek tűnt az, hogy a közismert focirajongó politikus kisebb futballakadémiát hoz létre ifjú tehetségek nevelésére az egykori lakóhelyén, egy poros, útmenti faluban.
De a dolgok nem mentek innentől a maguk logikusan elvárható menetében. Úgy alakult, hogy a fociakadémiából nagyra törekvő focicsapat lett, amihez aztán pénz, paripa, fegyver − és új név  rendelődött. A legendás Puskás neve, aminek a keletkezéstörténetét miszerint Puskás felesége még Puskás életében Orbán Viktor kérésére hozzájárult a névhasználathoz  ugyan ismerjük; de ettől még máig megmagyarázhatatlan, miért is kellene egy futballtörténelem nélküli, Puskás pályafutásához, munkásságához semmilyen szálon nem kapcsolódó falu fociakadémiájának használnia a legnagyobb magyar futball-legenda nevét. Leszámítva persze Orbán Viktor személyes vágyait.
Aztán megszületett a tao-rendszer, minden sportrajongó politikus álma, amiben önhatalmúlag kiválasztott sportágakba önthetik a cégek az erre a célra biztosított adókedvezményeket. Nem mintha nem lenne egyszerűbb egy alacsonyabb adóteher és emellett egy szélesebb támogatási lehetőség a sportágak egészére vagy egészen más közhasznú célokra. Tíz- és százmilliárdokról beszélünk itt, kérem szépen. A tao szépen hangzó céljai mögött ráadásul a gyakorlatban átlátszó politikai machinációk torzítják tovább a szűk sportági választási lehetőségek miatt amúgy is torz sporttámogatási rendszert. A Felcsút a rendszer 2011-es indulása után a Népszabadság információi szerinttöbb mint 11 milliárd forintot kapott vállalkozásoktól. Ne nézzük egymást hülyének: nagyon is jól veszi ki magát az, ha a miniszterelnök kitüntetett figyelmét élvező futballklubot támogatja egy kitüntetett összeggel egy nagypályán játszó, magyarországi tervekkel rendelkező cég. Ömlik a pénz a Felcsútba, és ne mondja senki, hogy nem ez Orbán Viktor személyes vágya.

ITT OLVASHATÓ

DRÁGA ANYU, ANYA, MAMA. ÉDESANYA, ANYUCI, MAMI...

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2016.05.01.


Egy dolog mindannyiunkban közös: ha nem lett volna az anyánk, mi sem lennénk. Ő az első és mindenek feletti, mindenek előtti feltétele annak, hogy erre a világra születtünk.

De ma inkább ne szenteljünk túl sok időt a magányos tevékenységekre (pl. blogolás és hasonlók), legyünk inkább vele és a családdal, örüljünk egymásnak, amíg lehet.

A Lelkizóna anyák napi ajándéka egy vers, ami üzenet azoknak, akik még élvezik a legaktívabb időszakát ennek a csodálatos szerepnek...

ITT OLVASHATÓ

FELCSÚTI TRAGIKOMÉDIA: A CSAPAT KIESETT, A KISVASÚT ELINDULT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.05.01.


Nagy csapás egy vidéki földesúrnak, ha a kedvenc lova nem nyer egy derbin, de felvidítja a tudat, hogy közben elindult a vasúti közlekedés a birtoka és egy közeli kisnemes uradalma között. Olyan ez a történet, mintha a reformkorban játszódna, pedig 2016 májusát írunk. Lefordítva a 19. századi történetet a mai helyzetre: Szinte ugyanazon a napon esett ki a felcsúti Puskás Akadémia focicsapata az élvonalból, mint amikor megindult a Vál-völgyi kisvasút Alcsútdoboz és Felcsút között az új, 5,7 km-es pályán.  Miért is figyel manapság mindenki erre a kis Fejér megyei településre? Mert lassan mindenki azt hiszi, hogy ez a Föld egyik csakrája, pedig nem más, mint a miniszterelnök magyar terepasztalának legkedvesebb darabja.

Nem is tudjuk eldönteni, hogy örüljünk vagy sírjunk. Kiesett a Puskás Akadémia, oda az igazság? Ezzel a kis felcsúti csapattal akár szimpatizálhattunk is volna, hiszen a legnagyobb magyar focista nevét viseli, és kicsiny települést képviselt a magyar élmezőnyben, így méltán számíthatott volna a kisemberek szimpátiájára. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy az Orbán Viktor bábáskodásával létrejött klub elnöke egyik legfőbb bizalmasa, a villámkarriert befutott gázszerelőből milliárdos polgármesterré avanzsált Mészáros Lőrinc, már eszünk be se jut a kisemberek szimpátiáját feltételezni. A felcsúti csapatba számolatlanul öntötték a pénzt, impozáns stadiont építettek a miniszterelnök kertjének végébe, ráadásul nem is akadémisták játszották végig a szezont, hanem máshonnan igazoltak tapasztalt hazai és külföldi játékosokat...

ITT OLVASHATÓ

HALAL, AVAGY TÁPLÁLKOZÁS AZ ISZLÁM NORMÁK ALAPJÁN

HELLŐ MAGYAROK! BLOG
Szerző: Borsos Betti
2016.05.01.


Az iszlám világban a „halal” (jelentése tiszta, engedélyezett) megnevezés minden élelmiszerre, gondolatra, cselekedetre, szellemi vagy fizikális létezőre utal, mely megengedett a Saría (iszlám jog) szerint. A halal ellenkezője a „haram” (jelentése tiltott). Létezik egy kevésbé ismert fogalom is, mely a halal és haram között helyezkedik el, ez pedig a makruh. Minden, ami nem kifejezetten tiltott, de hajlamos a haram jelzőre, az a makruh (ennek fordítása leginkább fenyegető, nem kedvelt). 
 
Az iszlám filozófia azon az elven alapszik, hogy az emberek fel lettek ruházva ésszel és szabad akarattal – tehát, ők maguk felelősek döntéseikért. A saját felelősség egyéni megközelítése arra sarkallja azon muzulmánokat, akik az iszlám életszemléletet, mint megmérettetés tekintik, hogy a halal (engedélyezett) és haram (tiltott) normarendszert önkéntes alapon tartsák be.
 
A fent említett "osztályozás" áthatja a muzulmán emberek életének minden területét, így étkezési szokásaikat is.
 
A táplálkozásban lényeges különbséget tesznek haram és halal között, amely élelmezési szabályokat a Korán és a Szunna tanai fektették le. Sokan joggal gondolják furcsának, hogy a szent irat élelmezésügyi okításról, feddésről is szól, pedig ebben semmi különleges nincs, csupán természetközeli megfigyeléseken alapszik, mint mondjuk Maria Treben gyógynövényes könyvei. 
 
A Saría szerint a muzulmánoknak tilos alkoholt és vért lenyelni. Hasonlóképpen, állati eredetű takarmánnyal etetett jószágok, sertés és más egyéb állatok, amelyek a haram csoportjába sorolhatók, szintén tiltottak. Csakis olyan hús fogyasztása engedélyezett, amely a halal által elfogadott szabályoknak megfelel, amelyek az iszlám jog szerint kerültek levágásra és nem természetes halált haltak. Más vallások áldozati állatainak fogyasztása is tiltott.
 
Tehát, két fő élelmezési tiltás létezik a Korán szerint:
 
- Tiltás a véren, sertés és egyéb „haram” besorolású terméken...
- Tiltás az alkoholon...
 

KI ÉRTI EZT? - LEHET, HOGY A VILÁG FELTARTÓZTATHATATLANUL ROHAN A VESZTÉBE?

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Andor Mihály
2016.05.01.


 

900 MILLIÓT SEM ÉRT AZ ORIGO, DE 4,2 MILLIÁRDÉRT VETTÉK MEG

MÉDIA 2.01 BLOG
Szerző: Média 2.0
2016.05.01.


A magyar médiában évtizedek óta jelen vannak a közpénzek (és itt most nem a bárhol elkölthető állami hirdetésekre gondolunk), a befolyásolás most már annyira nyíltan működik, hogy az újságírók szinte sehová mehetnek jó szívvel dolgozni. A Lapcom vezérigazgatója szerint az Origo piaci alapon messze nem ért 4,2 milliárd forintot (ennyiért vette meg a Vs.hu kiadója), legfeljebb politikai szempontok alapján: valós ára maximum 900 millió. A 24.hu után a 444.hu is csatlakozhat a Facebook Instant Articles rendszeréhez, és hamarosan online változata is lesz a magyar Forbesnak. Ez mind az áprilisi Cultivón hangzott el, ahol Uj Péter, a 444.hu alapítója, Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője és Pallagi Ferenc, a Bors főszerkesztője és a Lapcom Zrt. vezérigazgatója beszélgetett.

Az áprilisi Cultivón este moderátora, Kamasz Melinda, a Figyelő főszerkesztője olyan hangzatos jelzőkkel indította a résztvevők bemutatását, mint a magyar online újságírás megteremtője – ez lenne Uj Péter; a magyar bulvár megteremtője – ő Pallagi Ferenc; és az ország egyik legfiatalabb főszerkesztője – ez pedig Galambos Márton. Az este további része már nem egymás fényezéséről szólt, hanem valóban fontos témákról, a Vs.hu botrányától kezdve a Facebook szerepéig.

Uj Péter felsőbb utasításra rúgott ki embereket

A Vs.hu MNB-alapítványoktól kapott pénze miatt kitört botránnyal indult a beszélgetés (a Cultivo egyik szponzora, a We Love-csoport ugyanúgy
Száraz István tulajdona papíron, mint a Vs kiadója, a New Wave Media), Pallagi szerint azonban nincs új a Nap alatt: a közpénzek az elmúlt évtizedekben is végig jelen voltak a sajtóban, csak eddig nem volt ennyire nyilvánvaló, mert mindenki a saját medencéjébe piszkított. Hozzátette, hogy akkor sem volt szebb világ, amikor Magyarország két legnagyobb lapja olyanok kezében volt, mint meggyilkolt Fenyő János és postabankbotrányos Princz Gábor...

ITT OLVASHATÓ

TÁRSASJÁTÉK VERSENY

OFOE BLOG
Szerző: Lencse Máté
2016.05.01.


Régóta készültünk erre az eseményre. Évekkel ezelőtt megfogalmaztuk már, hogy jó lenne egyszer egy ilyen, sőt, nem is egyszer, csináljunk inkább sorozatot. Aztán tervezgettük is sokat, de egészen szombatig nem valósult meg. Végül azonban valóság lett, a táborban meg is rendeztük a háziversenyt, a győztesek pedig tegnap útra kelhettek.

Ha mindent beleszámítunk akkor körülbelül 10 órát töltöttünk utazással, ami már önmagában izgalmas olyan gyerekeknek, akik ritkán jutnak el messzire hazulról. Érdekes volt a vonatozás, a pályaudvar, a villamos, a mozgólépcső, de olyan is volt, aki először metrózott. A program fókusza azonban maga a verseny és a találkozás volt, erről pedig – hogy senkit és semmit ki ne felejtsünk – itt egy rövid fb-bejegyzés az Indahouse Hungary oldaláról:

Varázslatos napunk volt ma! A TanodaPlatformnak és a Norvég Civil Támogatási Alapnak hála 6(!) szervezet gyerekei találkozhattak ma Budapesten és mérhették össze tudásukat 5 társasjátékban és fociban! A pécsi Élmény Tár Tanoda, a szegedi Motiváció Műhely, a Toldi Tanoda, a Regionális Waldorf Gimnázium, a Cfcf Alapítvány és a perei Indahouse Hungary összesen 57 munkatársa, önkéntese és tanulója vett részt a programon! A Waldorf Gimi volt a házigazdánk, nagyon szépen köszönjük! És nagyon-nagyon köszönjük minden felnőttnek és középiskolásnak, akiknek az egész napos odafigyelésének hála semmi baj nem történt és mindenki euforikus hangulatban térhetett haza!

ITT OLVASHATÓ

ALÁZATOS SZOLGÁJA

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.05.01.
 
 
...Az isten szerelmére, szóljon nekik valaki, hogy most legitimálták az országházi viceházmestert! Attól a pillanattól fogva, hogy egy "intézkedést" bíróságon akarnak megtámadni (miután egy seggnyaló nyuszi levelét megírta - ez volt az első lépés), elismerték annak törvényességét.
 
Hányszor mondjam még: a világtörténelem során minden gazember despota azzal kezdte a népre való rátelepedést, hogy törvényeket hozott, attól kezdve törvényesen lopott, csalt, gyilkolt, mindaddig, amíg a nép törvénynek tekintette a despota mondatokba foglalt aljasságait.
 
Bármiféle törvényes út békeidőben járható. Ebben az országban soha nem volt béke, az elmúlt 26 évben egyáltalán nem, 6 éve meg végképp nincs.
 
A levélírás, az ilyen-olyan kerekasztal, a különféle tárgyalások és alkudozások azt az illúziót keltik a magát kormánynak nevező rablóbandában, hogy ők törvényesen követik el gyalázatos bűneiket.
 
Hát csak rajta.
 
...
 

MAGYARORSZÁGON EGY RABLÓBANDA FOSZTOGAT, AMELY CSENDŐRSÉGNEK ÁLCÁZZA MAGÁT

Y-GEN BLOG
Szerző: Rády Magdolna
2016.05.01.


Ti Fidesz-bárók, ti tolvajok vagytok! Csalók vagytok, rablók vagytok! Elárultatok minket, akiktől a hatalmatokat kaptátok. De tudjátok meg: egyre többek mondják majd, hogy elég volt belőletek. Ma sokan vagyunk, holnap még többen leszünk, holnapután pedig úgy fogunk veletek bánni, ahogy megérdemlitek. Ahogy rablókkal, tolvajokkal, csalókkal és árulókkal szokás.
Jó napot kívánok, sziasztok! Rády Magdolna vagyok, és azért jöttem ide, hogy elmondjam: én nem ilyen országban akarok élni.
Két diplomám van, az egyiket itthon, a másikat Angliában szereztem. Két évig dolgoztam Ausztriában egy szállodában. Keményen dolgoztam, megvolt mindenem, jól kerestem, megbecsültek. Nekem mégis honvágyam volt. Hazajöttem a szüleimhez, a testvéreimhez, a barátaimhoz. És azért, hogy ebben az országban, a hazámban boldoguljak, és néhány éven belül itt szüljem meg a gyerekeimet.
Hazajőve viszont azt találtam, hogy ez a haza már nem teljesen az enyém. Ellopták csaknem az egészet. Egy rablóbanda fosztogat benne. Egy olyan rablóbanda, amely csendőrségnek álcázza magát.
Én nem ezért jöttem haza!
Barátaim! Titeket kifosztottak és átvertek! Kiraboltak, aztán kinevettek. Megaláztak és hülyére vettek! Ezt tették veletek! És ezt teszik velem is, meg a szüleimmel, a testvéreimmel, a barátaimmal és az ellenfeleimmel! Így bánnak Quaestorosokkal és Buda-Cashesekkel. Tanárokkal és nővérekkel. Gazdálkodókkal és kereskedőkkel. Azokkal, akik a földet művelik, amit hirtelen kivásárolnak alóluk a mészároslőrincek...

RENDŐRÖK VITTÉK EL A FELCSÚTI KISVASÚT ELLEN TÜNTETŐKET

MAGYAR NARANCS - KIS-MAGYARORSZÁG
Szerző: Magyar Krisztián
2016.05.01.


A bicskei rendőrök pillanatok alatt a helyszínen voltak, és intézkedtek is. Így. 

Nem indulhatott el a Felcsút és Alcsútdoboz között közlekedő kisvasút a hivatalos átadás utáni napon, mert ketten a sínekre települtek – írtuk tudósításunkban. A tüntetők elsősorban DK-s szimpatizánsok és a párt vidéki politikusai, a síneken Földi Judit székesfehérvári és Kovács Viktória keszthelyi önkormányzati képviselő fekszik.

Ám nem feküdtek a síneken a DK politikusai sokáig, mert a helyi rendőrkapitányság emberei villámgyorsan a helyszínen teremtek, és pár sikertelen felszólítás után elvitték a vasút előtt fekvő politikusokat....

ITT OLVASHATÓ

RÉGEN VOLT, HOGY IS VOLT? A KISVASÚT

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.05.01.


"Rákosi elvtárs 60. születésnapján egész népünk meg van győződve arról, hogy Rákosi elvtárs vezetésével hazánk végre a helyes útra tért. Arra az útra, amely nem más népek elnyomása és leigázása felé mutat, hanem amely a szabad és a szabadságukért s a békéért és demokráciáért küzdő népekkel együttműködve hivatott biztosítani hazánk további felemelkedését még fényesebbé, még dicsőbbé tenni a világban a magyar nevet! Ez az út, amelyen Rákosi elvtárs vezet bennünket." (Gerő Ernő)

Úttörőknek kisvasútja
Úttörőknek kisvasútja medve módra szusszan,
Fák alatt ma messze indul, völgyből hegyre néz.
Mennyi gyermek útrakelhet énekelve hosszan,
Kis vasúton messze menni édes mint a méz.
 
A lelkes és rendkívül izgatott szerző (lásd. recski kényszermunkatábor) biztos nagyon kedvelte a medvéket. Rajongása ellenére az úttörők kisvasútjának pöfögése nem biztos, hogy kísértetiesen hasonlít az említett medveszuszogásra. Mivel a poéta élő állapotában írta meg kedves kis versikéjét, valószínűleg soha nem is hallhatott még ilyesmi szusszantásokat a háta mögül.
 
A halálra rémült mozdony a fák alól a hegyre néz. Szegény dugig tele van tömve izgága úttörőkkel. Lemondóan sóhajt egyet. Hosszú, nehéz napnak néz elébe, több, hangoskodó turnussal jól megtömve.
 
Vonaton messze menni egészen biztos nagyon kényelmes tevékenység lehet, bár ha ennyi gyerek szorong rajta, nem valószínű, hogy ez olyan édes lenne mint a méz. A költő szándéka azonban teljes mértékben méltányolandó. Ha már megjelent a mackó, mint szusszanás, akkor legyen a közelében elegendő mennyiségű méz...
 

MIVÉ LETT A MUNKÁSOK ÜNNEPE?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Konok Péter
2016.05.01.


Május elseje. Szinte mindenkiben kelt valamiféle érzelmet ez a dátum. A sörös-virslis-dísztribünös felvonulások fakuló emlékét, a tabáni koncertek, vagy a falusi búcsúk hangulatát. Sokan úgy emlékeznek rá, mint a „munka ünnepére”, egy olyan karneválra, amely - bár szabott keretek között - a legemberközelibb volt a szocialista világ szimbolikus dátumai közül. De vajon mit is jelentett eredetileg ez a nap? Pontosabban: hogyan változott meg a jelentése? Konok Péter írása.

Május elseje eredetileg a II. Internacionálé 1889-es döntése értelmében a nyolcórás munkanapért folytatott világméretű küzdelem összehangolt, nemzetközi aktusa volt, amelyre az apropót az 1886-os amerikai események: a május elsejei nagy sztrájk, majd az azt követő megtorlások adták. A hangsúly már első ízben, 1890-ben is a nemzetköziségen és a munkások szolidaritásán volt, és a munkásmozgalomban jelentkező szektásság, az anarchizmus és a marxi szocializmus közötti viták meghaladásán. Ma ez a hangsúly már kevésbé érthető, hiszen jószerével nincs munkásmozgalom, a proletariátus, illetve a társadalmi osztályok puszta létét is tagadják az uralkodó, mainstream ideológiák.

Mindenesetre az, ami később a „munka ünnepe” lett, kezdetekben éppen a munka elleni demonstráció volt, az elidegenedett kapitalista bérmunka tagadása, vagyis a munkások ünnepe. Hiszen mi más lehetne a munkások legnagyobb ünnepe, mint az elidegenedett termelés, a „nem-élet” tagadása? Ez persze elegyedett –az akkor még igencsak létező, büszke osztálytudat kifejeződéseként – a munka dicsőítésével is. Paradox? Kétségkívül az, mint ahogy maga a proletariátus is az, ahogy folytonosan újratermeli saját kizsákmányolásának világát. A proletariátus – a termelők kizsákmányolt osztálya – éppen ebben a két dologban, a termelésben és a kizsákmányoltságban találta meg identitását. Ezek voltak a proletár osztály(ön)tudat központi elemei, és bár a munka kapitalista formájában éppen a kizsákmányolás alapja, de mégis ennek a harcos identitásnak a pozitív pólusát jelentette. A (bér)munka elleni küzdelemben éppen e munka vált az osztályközösség szimbólumává. És ebben a munkásmozgalom lényegében összes irányzata egyetértett.

Ez az idilli összhang azonban nem tarthatott sokáig. Az új Internacionálén belül ismét fellángoltak a régi viták, és a munkásmozgalmon belüli szakadást nem lehetett egy-egy szimbolikus gesztussal orvosolni. Az eltérő koncepciók eltérő ünnepekhez vezettek...

ITT OLVASHATÓ

BORSODI FALU, AHOL MÉG VAN RABSZOLGATARTÁS ÉS UZSORAMAFFIA IS

MAGYAR NARANCS - KIS MAGYARORSZÁG
Szerző: Kovács István
2016.04.30.


Pár éve anyát és lányát taszítottak rabszolgasorba Csernelyen, nemrég pedig kényszermunkára fogta áldozatait két helyi uzsorás. A polgármester mégsem teljesen pesszimista. 

Az elmúlt évek rendőrségi híreiben gyakran feltűnt az Ózdhoz közeli Csernely neve. A községben az elmúlt három évben két gyilkosság is történt. Tavaly januárban a Tungsram nyugdíjas igazgatóját ölte meg egy helybeli férfi, aki korábban rendszeresen dolgozott az áldozatnál, míg 2014-ben egy asszonyt gyilkolt meg saját házában egy férfi ismerőse.
Rabszolgatartás ma


Ugyancsak a 2014-es rendőrségi hírekbe került O. Attila és felesége, valamint B. Csaba az élettársával, akik „a nyomozás adatai szerint kihasználták két helyi nő – anyát és lányát – kiszolgáltatott helyzetét, megalázó körülmények között tartották és minden jövedelmüktől megfosztották őket” – szólt a rendőrségi közlemény. Kényszermunka és zsarolás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult ellenük eljárás, és a nyomozás során kiderült, hogy a két megfélemlített nő ételhulladékot kapott enni, továbbá dolgoztatták mindkettőjüket, miközben járandóságukat elvették. Emellett fenyegették és bántalmazták őket, ezért nem mertek elmenekülni fogva tartóiktól. A mentálisan sérült két áldozatot végül egy Ózdtól távoli szociális intézetbe helyezték el, megelőzve az uzsorások és azok rokonainak...


ITT OLVASHATÓ

SOK RÉGI MÁJUS JÁRT ELŐTTÜNK...

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: Népszava
2016.05.01.


Május elseje a munkásszolidaritás ünnepnapja. Mi is, Magyarország szervezett munkássága, régi hagyományainkhoz híven, május elsejét munkaszünettel ünnepeljük meg és  nyilvános gyűléseket tartunk, amely gyűlések szónokai május elsejének jelentőségét ismertetik. Azzal, hogy ezen a napon szüneteltetjük a munkát a gyárakban, műhelyekben, irodákban, annak a nagy gondolatnak kívánunk kifejezést adni, hogy céljainkban és a munkásság fölszabadítására irányuló harcunkban egyek vagyunk az egész világ proletariátusával. A jobb jövőbe, a munkásság fölszabadulásába vetett hitünknek adunk tehát kifejezést, amikor a világ szervezett munkásságával együtt ünnepeljük a munka ünnepét...

ITT OLVASHATÓ

FELCSÚT: A LEGJOBB KIESŐ

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.05.01.


...Én sem Poltról és Matolcsyról beszélek, hanem arról, hogy Mészáros Lőrinc, a Nemzet Gázszerelője a napokban a Four Seasons Hotelben Bitay Márton Örssel kávézott. Bitay Márton Örs jelenlegi foglalkozását tekintve államtitkár, a földügyek tartoznak hozzá. Ennek ellenére, elmondása szerint nem földügyekről beszélgettek a Nemzet Gázszerelőjével (aki a Nemzet Legnagyobb Földvásárlója is egyben), hanem fociról.

Hiszi a piszi, mondaná erre a magyar ember. Ezek szerint én piszi vagyok, mert én elhiszem. Pontosabban, egészen tegnapig elhittem, ám azóta az Átlátszó megszellőztette, hogy e közös kávézás után néhány órával a májusra meghirdetett földárverések közül három hirdetményét visszavonták. Közöttük egy olyan földterület árverését is, amelyet Mészáros Lőrinc családja bérel, és amelyet nyilván ők akartak megvásárolni. Azonban kiderült, hogy szar van a palacsintában: Mészáros Lőrinc és családtagjai ugyanis már annyi földet vásároltak, hogy kimerítették a jogi lehetőségeket, és több földet nem vehetnek. Lehetne persze törvényt módosítani, egyéni képviselői indítványként éjjel 1-kor benyújtani, másnap hajnali 6-kor pedig megszavaztatni az országgyűléssel, ám ez most valamiért nem jutott a máskor oly találékony urak eszébe.

Maradt tehát az árverések visszavonása, hogy a Nemzet Gázszerelője és családja továbbra is vidáman gazdálkodhasson az általuk bérelt földeken, és még ennél is vidámabban felmarkolhassa a földek után járó nagyon sokmilliós támogatást...

ITT OLVASHATÓ

KAMPEC DOLORES XXV. - ZENG ÉS DALOL AZ ÉLET

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.05.01.


...A zsíros hajú férfiak altesti vicceket mesélnek szünet nélkül, a duplagyűrűsök a templomban vonyítanak, és a húst klopfolják a konyhán, a fiatalabb asszonynépek koszos mackóban nézik boldogan a kölkeiket, amint műanyag motorjaikon dübörögnek a flaszteron, és ez az élet. Mindezt látta Béla is, akinek kimosott gyomrát kellemesen égette a friss maligán, ám ettől az egésztől mély depresszióba esett, amely állapot egyáltalán nem volt tőle idegen, és valljuk be, jól érezte magát benne. Kocogtatta körmével a poharát, megkapta a második beöntést is, meg egy szórólapot, ezt csúsztatta eléje a fröccsök ura.

Ezen a polgármester majálisra hívta a falu apraját meg nagyját, hogy lesz majd májusfa állítás meg műsor is a színpadon, amely kettő ünneplő alkalmatosságot a templom előtti téren, a kereszt mellett állítanak majd fel, hogy vigadhasson mindenki kedvére. Ingyen sört meg virslit nem ígért, nem volt pénze ilyenre a falunak, sem fölvonulást. Pár nap maradt addig csupán, ami már itt is volt, ha jól belegondolunk. Mivel az összes ugyanúgy telt, egyetlen véget nem érő huszonnégy óra lett az egész élet. Így Béla azon kapta magát, hogy a gyomormosás után száll le a buszról, de eközben már a kocsmában ül, és a zsíros hajúak épp állítják is fel a csupasz farönköt, a csúcsán mindenféle színes szalagokkal. Így játszott vele az idő.

Ezzel egy időben már három éves gyerekek vonaglottak a színpadon iszonyatos tuctuc zenére, olyan kölkök, akik alig tanultak meg járni, most meg rángatóztak, dobálták a karjaikat, és mindez olyan szürreális volt, mintha vetítették volna, de nem. A koszos melegítős fiatalasszonyok – akik ezúttal hülye szoknyácskába és olcsó kölnibe öltöztek – csillogó szemmel nézték a szerencsétlen gyerekeket, ivadékaikat, akik lám, milyen ügyesek máris, ott vannak az út elején, amelynek a végén ugyanolyan foltos mackóban, és ugyanúgy zsíros hajjal, bajuszosan és pálinkával a gyomorban viselik majd el az életet, mert ez egy ilyen szeglete a világnak...

ITT OLVASHATÓ

A MAFFIAÁLLAM TANKÖNYVPOLITIKÁJA - A KORMÁNYHATÁROZAT MINDEN SZAVA HAZUGSÁG

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Andor Mihály
2016.04.29.


 
 


ITT OLVASHATÓ

GYEREKDOLGOK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.05.01.


Az eheti blogajánló tematikusra sikeredett, méghozzá a gyerekekkel kapcsolatos dolgokat fogjuk kicsit körüljárni három európai országban: Ausztriában, Németországban és Hollandiában. Lesz itt korai figyelmeztetés, gimnáziumi beilleszkedés, és az is kiderül majd, miként működnek a kisgyerekes dolgok. Az egyszerűség kedvéért Magyarországtól földrajzi értelemben távolodunk, azaz Ausztriával kezdünk.

Méghozzá egy szinte leírhatatlan kifejezéssel fogunk megismerkedni a Bécsből jelentjük blog segítségével. A szó nem más, mint a Frühwarnsystem. Hogy miről is van szó pontosan, az rögtön ki is derül.

„A Frühwarnsystem azt jelenti Ausztriában, hogy ha egy gyerek tanulmányi eredményeivel probléma van az iskolában, pl. bukásra áll egy tárgyból, akkor a szülő kap egy Frühwarnung-ot, azaz korai figyelmeztetést, rajta egy dátummal, hogy akkor fáradjon be a szülő az iskolába, és a pedagógussal megbeszélik a teendőket a javítás és felzárkóztatás érdekében.

Itt viszonylag ritkán vannak dolgozatok, tehát kevés jegyből áll össze az év végi jegy, így az első egyes (itt ötös) dolgozat után is küldhetnek ilyet. Aki ilyet kap, az utána egy vizsgát (Prüfung) tehet egy előre megadott időpontban, amikor a dolgozat tananyagát kérik rajta számon. Akinek ez sem sikerül, az év végén még egy vizsgát tehet, ha az sem, akkor következő szeptemberben pótvizsgázik.

A gyerekeim Außerordentlicher tanulói státuszban vannak a nyelv miatt, akiket idei évben csak abból osztályoznak, amiből pozitív eredmény tudnak elérni, és ez még egy évre meghosszabbítható.
Ennek ellenére múlt héten kaptunk mi is ilyen Frühwarnung-ot, mivel a fiúnk történelem dolgozata kettő ponttal lemaradt a pozitívan értékelhető eredménytől. (...)

ITT OLVASHATÓ

ÚJ SZOCIALIZMUS! - EGY KIÁLTVÁNY MAGYAR BALOLDALIAKTÓL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Kalmár Szilárd
2016.05.01.


A kapitalizmus válsága világszinten egyre súlyosabb! A féktelen profitéhség visszafordíthatatlannak tűnő szociális katasztrófát okozott az emberiségnek, és ökológiait a Földnek. Ez a rendszer minden szempontból gyilkossá vált, a fiatalabb generációk jogosan elégedetlenek, radikalizálódnak és új rendszert keresnek a fenntarthatatlan kapitalizmus helyett.

Magyarország kiemelkedő válsággóca ennek a beteg gazdasági- és társadalmi rendszernek. Százezrek menekülnek külföldre a kilátástalanság elől, mert képtelenek az otthon- és létfenntartás költségeit itthon előteremteni. A fiatalok többségének esélye sincs a munkavállalásra, családalapításra. Ma már a munkabérből élők többsége is csak tengődik, egyre jellemzőbb a dolgozói szegénység. A negyedszázada még virágzó falvaink elnéptelenednek vagy gettósodnak, tömegek vesztették el a házukat vagy a lakásukat, rengetegen tengődnek embertelen körülmények között utcán, aluljárókban, lakhatásra alkalmatlan viskókban. Egyértelmű tény, hogy az utóbbi évtizedekben szociális népirtás zajlott Magyarországon.

Saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, hogy miként működik a kapitalizmus, milyen gyorsan tud lényegében halálra ítélni embereket, közösségeket, sőt városokat, országrészeket is. Mindeközben a társadalmi és gazdasági összeomlás közvetlen felelősei, az elmúlt negyedszázad politikai- és gazdasági elitje a szándékosan is gerjesztett válságot kihasználva taszította mélyebb és mélyebb nyomorba az ország többségét. A szövetkezetek szétverése a kárpótlásnak nevezett bohózattal, a tömeges gyárbezárást eredményező privatizáció, a milliókat élethosszig eladósító és kifizethetetlen devizahitelek mind-mind arról szóltak, hogy az országban a teljes reménytelenség legyen úrrá! Ez a folyamat vezetett oda, hogy ma már az emberek vállrándítással veszik tudomásul, hogy az országot zsebre vágó politikusok és strómanjaik kendőzetlen pofátlansággal rabolják el az ország megmaradt javait!

ITT OLVASHATÓ

FOGUNK MI MÉG ÖRÜLNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.04.30.


Ilyen cinikus népség vagyunk, hogy semminek nem tudunk örülni. Ha ránk hallgatnak, talán még a felcsúti stadion sem épül meg, a Várat sem építenék át a Horthy-korszak díszleteire, a Kossuth tér nem úgy nézne ki, mint a holokauszt idején, hogy a zsidók el ne felejtsék, a Városliget fáit sem vágják ki, és Mészáros Lőrinc sem lenne az ország leggazdagabb emberének strómanja.

Ilyenek vagyunk, nem azért utáljuk a felcsúti kisvasutat, mert egy úrhatnám falusi paraszt a közvagyonból vasutat épít magának a futballstadionjához, amit szintén a szegény emberek pénzéből ellopott pénzből emelt magának, hanem azért, mert ilyenek vagyunk "közismerten": minden, ami épül, gyarapodik, létrejön, "annak nem örülünk, hanem valahogyan próbáljuk támadni, valahogy kikezdeni". Semmi okunk nincs rá, csak belekötünk. Kikezdjük, az élő mangalica disznóba is belekötünk.

A baj csupán az, hogy a Büntetőtörvénykönyv szerint Orbán már sokszorosan kimerítette a hatalommal való visszaélés, a befolyással való üzérkedés, a vesztegetés, a hűtlen kezelés büntetőjogi tényállásait, hogy most a lopás, a csalás minősített eseteiről ne is beszéljünk. A nép egy része, amelynek van annyi esze, hogy ezt a kisvasutat az ő pénzén építették, legalább nem örül. Még akkor is, ha egy része az EU támogatása volt, mert azt is lehetett volna másra költeni, másra igényelni. Az EU a 600 milliót nem Orbán Viktorkának adta kisvasútra karácsonyra, hanem Magyarországnak, a magyar népnek...

ITT OLVASHATÓ

KETTŐS ÜNNEP

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.05.01.


Érdekes egybeesés: két ünnepet ülünk egyszerre.
Az anyák napját, és május elsejét, a nemzetközi munkásosztály szolidaritási ünnepét.

Kezdjük talán a köszönettel, mely az édesanyáknak jár, akik felneveltek bennünket, sokszor nagy nehézségek árán.
Az én anyukám sem volt kivétel, neki is mindenért meg kellett szenvednie, hogy nekünk a lehetőségeihez képest mindent megadjon.
Nem volt könnyű egy asszony élete a múlt század közepén, hol voltak akkor még a gépek, a hatékony tisztítószerek, a hűtőszekrény, hogy nyáron legyen hol tárolni a főznivalót vagy a főtt ételt!
Voltak ugyan jégszekrények, hetente kétszer járt a jeges, de felettébb macerás volt a dolog.
A lakásban - a konyhában is - hajópadló volt, amit hetente fel kellett súrolni, be kellett ereszteni és utána fel kellett vixolni.
Ha mosni kellett, hát előző nep be kellett csirizelni a teknőt, az ágyneműt ki kellett főzni, teregetni a bérház közös padlásán, mindent kiöblíteni, kicsavarni, nem volt egy egyszerű attrakció.
Aztán persze dolgozni is kellett, mert bármennyire is jól keresett apám - annak árán, hogy kiküldetésben dolgozott és hetente csak másfél napot töltött otthon -, ha haladni akart a család, hát kellett a második kereset is.
Emlékszem, a bedolgozóként kötött pulóvereket be kellett szállítani valahová a Gellért tér mellé egy KTSZ-hez, és a bőröndöt másoknak kellett leadniuk a villamosról, Anyú nem bírta el.
De azért húzta-vonta, elvégezte a feladatot.
Aztán jöttek könnyebb idők is, de a kistestvéremmel mi is nőttünk, és nőttek a kiadások meg a gondok, mégis, mindig megküzdött velük.
Már én sem vagyok kiskamasz, mégis, a mai napig nevel, aggódik értünk, vár bennünket, jön hozzánk, és ez nagyon jó.
Annak örülök, hogy megérhette azt, hogy együtt örülhetett velünk, a gyerekei , unokái , dédunokái sikereinek, ez bizonyára értelmet adott a sok gürcölésnek, munkának.
Innen kívánok neki is, meg minden anyukának, anyának, mamának, kismamának-nagymamának, dédinek meg köbükinek jó egészséget és sok örömet, ha együtt tudják ünnepelni ezt a napot a gyerekeikkel, ha úgy hozta a sors, hogy csak telefonon tudnak beszélgetni, akkor is.

SOK BOLDOGSÁGOT KÍVÁNOK ANYÁK NAPJÁN - MEG A TÖBBI NAPON IS!

ITT OLVASHATÓ