2016. április 1., péntek

MENEKÜLTÜGYI KÉRDEZZ-FELELEK AZ EUB DÖNTÉSE NYOMÁN

LUMENS BLOG
Szerző: Lumens
2016.04.01.


Az Európai Unió tagállamai kötelezettségként írhatják elő a menedékkérők számára, hogy hol telepedjenek le, illetve tartózkodjanak – és bár az Európai Unió Bírósága megválaszolta az előzetes döntésre előterjesztett kérdéseket, mégis szükséges, hogy további kérdéseket is megválaszoljunk.
A tagállamon belüli szabad mozgás esetleges korlátozásával kapcsolatos kérdésekre kereste a választ az EUB a közelmúltban felmerült jogi ügyekben. Felmerült, hogy a tagállamon belüli szabad mozgás korlátozását jelenti-e az a kötelezettség, hogy a tagállam földrajzilag behatárolt területén kell lakóhelyet létesíteni, ha a külföldi egyébként szabadon mozoghat és tartózkodhat a tagállam területén – és az, hogy mindez indokolható-e a menedékkérők ellátásainak szociális terheinek arányos elosztásával illetve migrációs vagy integrációs politikai törekvésekkel.
A kérdésekre adott válaszokból kitűnik, hogy a tagállamokon belüli szabad mozgás jogszerű korlátja a tartózkodási hely kötelező jellegű kijelölése – hiszen az önmagában nem korlátozza a menedékkérőt abban, hogy az ország területén belül szabadon mozogjon, vagy ideiglenesen a kötelező tartózkodási helytől eltérő ideiglenes tartózkodási helyen tartózkodjon. Az EUB rámutatott arra is, hogy szociálpolitikai érvekkel alátámasztva lehet helye a korlátozásoknak,  amennyiben az egyéb, nem humanitárius okból ott tartózkodó menekültek helyzetével összevetve nem diszkriminatív.
ITT OLVASHATÓ

A BÁJGLI, AMI NEM MÚLIK

A HUNVALD - ÜGY BLOG
Szerző: Hunvaldugy
2016.04.01.


És elmúla már szilveszter is, de nem múla el a bájgli – panaszolta Benedek Tibor egykoron az örökkévalóságnak. És ahogy nem múlik el a bájgli, ugyanúgy nem akar elmúlni az egyre büdősebb kopaszgate sem. Merthogy megint csudálatos dolgokra derült fény. Ma például azt írja a HVG, hogy teljesen más fordulatot vett volna a választási irodánál zajló kopasz- balhé, ha a Nemzeti Választási Bizottság tagjai látják a külső kamerák felvételeit.
Legalábbis ezt állítják a testülethez közeli források. Aha. Csakhogy állítólag szabályosan ledumálták őket erről a vezetők.
  • “Patyi elnökként többek közt olyanokat mondott a tagoknak, hogy ők ’nem közterület-felügyelők’, minek foglalkoznának azzal, hogy mi történt a választási iroda kapuján kívül.”
  • “Az is elhangzott többféle fordulattal, hogy a testület nem nyomozó hatóság, és egyértelműen azt sugallta – méghozzá Pálffy Ilonával együtt –, hogy a benti események számítanak, azt vizsgálják, mi zajlott az NVI épületében, főként az érkeztető időpecsétnél.”
  • “utaltak arra is, hogy több mint 7 órás felvételről van szó, miközben „sietni kell”, ráadásul az ülés amúgy is hosszúra nyúlt. “
  • “Abba az irányba ment az egész, hogy ne mozizzon a testület feleslegesen, meg nem nyomozó hatóság.” 
  • “választási honlapon azonban csak egy beírt, rövidített változatot hoznak nyilvánosságra, így kikértük a digitálisan rögzített, eredeti verziót. Pálffy Ilonáéktól azonban erre azt a választ kaptuk, hogy a „hangfelvételek a jegyzőkönyv elkészítésére szolgálnak, utána törlésre kerülnek”  
Szép hosszú cikk, tessék elolvasni. Aztán lehet sírni vagy röhögni – ezt ki ki tegye vérmérséklete szerint.

ITT OLVASHATÓ

BISZKU BÉLA HALOTT, DE FORRADALOM ÍGY SEM LESZ

KETTŐS MÉRCE
Szerző: Jámbor András
2016.04.01.


Biszku Béla nincs többé.
Biszku Béla nem csupán a pártállam kiszolgálója volt, hanem belügyminiszterként felelős az ártatlanul és megtorlásból halálra ítélt politikai foglyok meggyilkolásáért, a vezetőit tekintve teljes egészében, eseményeiben pedig részben demokratikus szocialista 1956-os forradalom vérbe fojtásáért.
A Kádár-kormány megalakulása után a Központi Bizottságban még több halálos ítélet mellett érvelt. Koncepciós perek tucatjai indultak el belügyminisztersége alatt, egy olyan rendszerben, ahol az igazságszolgáltatás nem csupán a párt alá volt rendelve, hanem a párt ökleként funkcionált.

ITT OLVASHATÓ

LEGYŐZZÜK A MIGRÁNSVESZÉLYT

BLOGREPUBLIK
Szerző: Professzorpizka
2016.04.01.A hazánkra nehezedő nemzetközi nyomás közepette, melyet Brüsszel fejt ki ránk, nem szabad egy percre sem megfeledkeznünk nemzeti érdekeink és határaink védelméről.Az emberek választottak és azt választották, hogy bármiféle betelepítési kvóta alapvetően veszélyeztetné a magyar reformok eredményeit, a rezsicsökkentést és a gazdasági fellendülést.A magyar gazdaság sikerei és az Orbán-kormány határozott külpolitikája az egyetlen, amely Európát története legmélyebb válságából kivezetheti. A nehéz időkben Orbán Viktor nemcsak személyes jó példával járt elöl, hanem már 2015 nyarán megfogalmazta nemcsak a problémát, hanem az a megoldást is, amelynek kitalálása Angela Merkelnek majdnem egy évbe tellett.Ebben a helyzetben teljesen világos, hogy a Junckerek és Tuskok csicskaeurópája egy percig sem tartható fenn tovább. FÉRFIAKRA van szükségünk, akik a liberalizmus uralta, válságba süllyedt multikuli Európát visszavezetik az erős nemzetállamok világába.

ITT OLVASHATÓ

SÍRFELIRATOK

KÖLTÖGETŐ BLOG
Szerző: Hmari
2016.04.01.


Romhányi József: Sírfekiratok:

Zebra:
Egy tévedés áldozata vagyok.
Az elefánt átkelt rajtam gyalog.Seregély:
Elhunytam, mert az idén
sörét nôtt a venyigén.
Szüretkor a puskák
rám szórták a mustját.


Hangya:
Kinek járandója csak egy apró morzsa,
ne kapjon fel veknit, mert ez lesz a sorsa.


Nerc:
Hogy lenyúztak, ó, én árva,
elvittek az operába!
Lógott ott még hód, nyest, menyét.
O, hogy utálom a zenét!


ITT OLVASHATÓ

A FACEBOOK ÁPRILIS ELSEJEI TRÉFÁJA

BIRCAHANG
Szerző: BircaHang Média
2016.04.01.

Egy gond van a tréfával: nem tréfa, hanem komoly.
A nem-személyes profilok kezelését totálisan megváltoztatta a Facebook. A folyamat még tavaly kezdődött el, most sajnos elért Kelet-Európába.
A “nagyszerű” újítások egyik eleme, hogy immár nem lehet a nem-személyes profilokkal (azaz az üzleti profilokkal, bár ide nem csak az üzletiek tartoznak, hanem minden más is) belépni, hanem egy új eszközt, a Business Managert kell használni. Önmagában ez nem is lenne akkora hatalmas baj, ha továbbra is lehetne látni a hírfolyamot. De nem lehet: egyes profiloknél NINCS hírfolyam.

ITT OLVASHATÓ

ÉLJEN ÁPRILIS ELSEJE! - AVAGY, MI LETT A DISZNÓVAL

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.04.01.


Április elseje a bolondok, a bolondozások napja. Ilyenkor szokás viccesnek lenni, akkor is, ha nincs rá okunk.
Engedek a szelíd erőszaknak.
Ismerősöm ismerőse a tél hideg, barátságtalan hónapjait rendre egy távoli, napos tengerparton tölti. Ő mesélte, hogy bár ilyenkor igyekszik kiszakadni a magyar valóságból, azért az internetre még ott, a messzi távolban is mindennap ránézett. Arra volt kíváncsi, hogy – vigyázat, felnőtt tartalom! - megdöglött-e már a disznó.
Engem már közel negyven éve érdekel, hogy mi lett a disznóval. Akkoriban láttam ugyanis azt a filmet, amelyet azóta is szeretnék megnézni újból. A címét sajnos elfelejtettem, azt sem tudom, hogy ki rendezte, a főszereplők nevére sem emlékszem.
Belátom, így elég nehéz megtalálni...
 
Elmesélem a történetet, hátha tud valaki segíteni.
 

KÖZGAZDÁSZBÓL TEAGYÁROS LETT A NÉGYGYEREKES APA

BEZZEGANYA BLOG
Szerző: Tünde
2016.04.01.Új sorozatunkban egy négygyermekes családapa mesél az apasággal, családdal kapcsolatos kalandjairól, gondolatairól. Első, bemutatkozó posztjában kérdéseinkre válaszol, melyből kiderülnek a körülményei, munkája, mesél a családjáról, életmódjukról. Fogadjátok szeretettel aFüves embert!
Mesélj a családodról!
Miután a feleségem egy csopaki nyáron volt szíves az életembe csöppenni, és úgy rendezni a dolgokat, hogy elvegyem, ezáltal megszabadítva a női társadalmat attól a lehetőségtől, hogy minél többen részesülhessenek abban a hihetetlen szerencsében, hogy összeszűröm velük a levet (mit kapok, ha ezt elolvassa…?),  a család lett az első számú fogalom az életemben. Gyermekeink (szám szerint négy) születése új értelmet adott egy csomó mindennek. Csend, nyugalom, rend, tisztaság mind egy mára már letűnt kor elavult fogalmai lettek.
Azt szoktam mondani, hogy nem gyerekeim, hanem referenciáim vannak. A megoszlás: 10 éves lány, 7 éves fiú, 3 éves lány, 9 hónapos fiú. Egy Pest megyei kisvárosban élünk, ahol az óvodát és az iskolát hosszú időre elláttuk utánpótlással.
A feleségem eredetileg marketinggel foglalkozott egy neves autómárkánál, de mára fő tevékenységét a csemeték terelgetése, logisztikázása teszi ki. Emellett a termékeink összeállításával és az én to do listámnak a kézben tartásával foglalatoskodik.
Milyen termékeitek vannak? Mivel foglalkozol?

ITT OLVASHATÓ

KÖKÉNY-SZALAI KOMOLYAN VETTE A BOLONDOK NAPJÁT

HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.04.01.


Tisztogatnak a kereskedelmi párttévénél, vitatkoznak a terrortörvény-csomagról, meghalt Biszku és Genscher, marad, sőt idővel fokozódik is a tavasz – hírek egy vérkomoly péntekről.

TISZTOGATÁS A TV2-NÉL

A mai nap a kirúgásoké volt a Vajnáék kezébe került TV2-nél, s korántsem csak az e napon szokásos otromba tréfák jegyében. Az Index médiaügyi blogja szerint Kökény-Szalai Vivien, a csatorna aktuális műsorainak igazgatója (portrénk róla itt olvasható) sorra hívta be a TV2 munkatársait (Kárász Róbertet, Dudás Ádámot, Zöldhegyi Katalint és Horváth Csabát), akik valamennyien „közös megegyezéssel” távoznak eddigi munkahelyükről.

ÚJ TÖRVÉNY A NÉPSZAVAZÁSRÓL

Kormányunk reagált a kopaszok vs. Nyakó botrányra: Trócsányi László igazságügyi miniszter benyújtotta pénteken az Országgyűlésnek a kormány javaslatát, amely jelentősen enyhít a mostani szigorú népszavazási szabályokon. Sokkal könnyebbé válhat egy népszavazás kezdeményezése, ráadásul azonos tárgykörben több kérdést is be lehet nyújtani (nincs értelme többé a kiszorítósdinak), és végül az tarthat népszavazást, aki először összegyűjti a 200 ezer aláírást...

ITT OLVASHATÓ

EURÓPA ISMÉT CSATÁT VESZTETT

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: Avi ben Giora
2016.04.01.


Miközben egyre furfangosabb utakat találnak ki, az Európába igyekvő menekültek, az „Unió” döntéshozói nagy kapkodásba kezdtek. Törökország, kihasználva az adott helyzetet, újabb zsarolási hadjáratot hirdetett. A menekültek túlnyomó többsége, először Törökországban talált menedéket, de az ott uralkodó állapotok, és a már Európa úgynevezett „jóléti” államaiba eljutott társaik mende-mondái alapján pénzt és energiát nem kímélve, hamar a hátuk mögött tudták ezeket a menekült táborokat. Az útírány módosult, mert Olaszország és Görögország elérése lett a fő cél.

Mind a két ország az Európai Unió tagja. Miért szükséges, hogy ezen országok valamelyikében érjenek partot a menekültek? Ahhoz, hogy az EU más országaiba mehessenek tovább, szükséges egy európai uniós ország pecsétes igazolása, hogy belépett az EU területére. Egy időben Magyarország is célpont államnak mínősült mivel tagállam, de a határzár bevezetése után áttevődött Olaszországra illetve Görögországra és Macedóniára. Lassanként azonban rájöttek az Unió tagországok bevándorlás-politikai szakemberei, hogy a helyzet tarthatatlan, és a magyarokhoz hasonlóan, bizonyos határszakaszokat lezártak.

Az eddig használatos útvonalak teljes mértékben átalakultak. Bulgária nem Schengen zóna tag, de jelentősége megnött, azáltal, hogy a macedon határ sem maradt nyitva a menekültek számára. Törökország már korábban is felajánlotta segítségét, az Európai Uniónak, persze nem ingyen. Törökország hajlandó lenne minden menekültet befogadni, még azokat is akiket valamelyik befogadó ország „helyhiány” miatt visszadob. Cserébe három és hatmillárd euró közötti Uniós támogatást kér, illetve minden török útlevéllel rendelkezőnek vizummentességet...

ITT OLVASHATÓ

ELROMLOTT? JAVÍTSD MEG, HA MÁR NEM KELL, ADD TOVÁBB!

CHIKANSPLANET BLOG
Szerző: ifj. Chikan Attila
2016.04.01.


Egyre több olyan közösségi mozgalom indul, ami az elromlott, meghibásodott eszközök javítására, szemétbe kerülő használati tárgyak újrafelhasználására fókuszál. A fenntartható fejlődés egyik égető problémája a hulladék újrahasznosításának kérdése. Az elhasználódott, nem használt értékeink sorsa a kezünkben van. Mára számtalan olyan kezdeményezés létezik, amivel hozzájárulhatunk a környezettudatos gondolkodás terjedéséhez; ezek a műhelyek elromlott értékeink megjavításával, nem használt ruháink, háztartási kellékeink, bútoraink újrahasznosításával foglalkoznak. Hollandiából ered például a Repair Café ötlete, név szerint Martine Postma újságírónőtől, akit a fenntartható életstílus annyira magával ragadott, hogy elhatározta, egy non-profit rendezvény keretein belül, önkéntesek bevonásával minden elhasználódott holmit igyekszik sokadmagával megjavítani.

ITT OLVASHATÓ

KATONA KLÁRI

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.04.01.


Kerestem valamit, találtam még valamit.
Mielőtt fölteszem a zenét, be kell ismernem, nem vagyok nagy fogyasztója a tömegkommunikációs közvetítő eszközöknek. Úgyhogy lehet, a vízcsapból is Katona Klári folyik, csak én nem tudok róla, amióta eljöttem a Rádióból.
 
Messze a legjobbnak tartottam, nem azért, mert messze a legszebb is volt, hanem mert jól és jókat énekelt...
 

AMIKOR HOFFMANN RÓZSA BESZÉLT A CIVIL OKTATÁSI TÜNTETÉSEN, ÉS A GYEREKEKET DOLGOZATTAL BÜNTETTÉK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.04.01.


Elég sokat halljuk mostanság azt a marhaságot a Fidesz politikusaitól, hogy ha egy ellenzéki képviselő akár csak a közelébe megy egy civil tüntetésnek, az már egy ellenzéki párt tüntetése. Sőt már az is terhelő a fideszesek szerint, ha olyan emberek szerveznek tüntetéseket, akik nekik nem tetszenek (lásd Bajnai-gárdázás). Azt is halljuk a kormánypárttól, hogy a gyerekeket nem lehet felhasználni politikai célokra (ebben pedig az se zavarja őket, ha a gyerekek önkéntesen és saját érdekeik mentén csatlakoznak, mint tették azt például most szerdán a tanárok vadsztrájkjánál). De úgy tűnik, ez csak akkor zavarja a fideszeseket, ha nem ők csinálják.

2004 és 2005 végén is szerveztek tüntetést katolikus civil szervezetek, amiért az állam szerintük kevesebb pénzt szánt az egyházi iskoláknak (persze a minisztérium akkor cáfolta, hogy ez így lenne).

2004. december 15-én például a Budai Margitosok Baráti Körének felhívására az Oktatási Minisztérium előtt gyűltek össze a tiltakozók. A civil rendezvényen pedig beszédet mondott Hoffmann Rózsa. Igen, a későbbi államtitkár, aki saját elmondása szerint 2003-ban lépett be a Fideszbe, 2006-tól, tehát a tüntetés után másfél évvel pedig már a KDNP parlamenti képviselője volt...

Itt lehet az egyik tiltakozóként bemutatott Hoffmann Rózsát megnézni az akkori közszolgálati médiában. Ugyanis akkor még korrekten számoltak be egy ilyen ellenzéki tüntetésről:

ITT OLVASHATÓ

MENEKÜLTÜGYI "KÉRDEZ-FELELEK+ AZ EUB DÖNTÉSE ALAPJÁN

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016.04.01.


Az Európai Unió tagállamai kötelezettségként írhatják elő a menedékkérők számára, hogy hol telepedjenek le, illetve tartózkodjanak – és bár az Európai Unió Bírósága megválaszolta az előzetes döntésre előterjesztett kérdéseket, mégis szükséges, hogy további kérdéseket is megválaszoljunk.

A tagállamon belüli szabad mozgás esetleges korlátozásával kapcsolatos kérdésekre kereste a választ az EUB a közelmúltban felmerült jogi ügyekben. Felmerült, hogy a tagállamon belüli szabad mozgás korlátozását jelenti-e az a kötelezettség, hogy a tagállam földrajzilag behatárolt területén kell lakóhelyet létesíteni, ha a külföldi egyébként szabadon mozoghat és tartózkodhat a tagállam területén – és az, hogy mindez indokolható-e a menedékkérők ellátásainak szociális terheinek arányos elosztásával illetve migrációs vagy integrációs politikai törekvésekkel.
 
A kérdésekre adott válaszokból kitűnik, hogy a tagállamokon belüli szabad mozgás jogszerű korlátja a tartózkodási hely kötelező jellegű kijelölése – hiszen az önmagában nem korlátozza a menedékkérőt abban, hogy az ország területén belül szabadon mozogjon, vagy ideiglenesen a kötelező tartózkodási helytől eltérő ideiglenes tartózkodási helyen tartózkodjon. Az EUB rámutatott arra is, hogy szociálpolitikai érvekkel alátámasztva lehet helye a korlátozásoknak,  amennyiben az egyéb, nem humanitárius okból ott tartózkodó menekültek helyzetével összevetve nem diszkriminatív...
 

HOL A TISZTI BECSÜLET, ÜGYÉSZEK?

VISZKISDOBOZ BLOG
Szerző: Viszkisdoboz
2016.04.01.


Nem tudom, hogy az ügyészek tudják-e, hogy katonai ügyész társaik a Honvédséggel fennálló szolgálati viszonnyal rendelkeznek, s mint ilyenek, jogosultak HM rendelkezésű szolgálati lakásra, amit meg is vásárolhatnak maguknak töredék áron, „mélyen a piaci ár alatt”. Ugyanakkor az ügyészség által biztosított lakhatási célú kedvezményeket is igénybe vehetik.
 
Nos, ezek a törvény(tnem)tisztelő, erkölcseikről hírhedt katonai ügyészek képviselik a vádat a lakás-ügyben Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter és ellenem, ahol az a vád továbbra is, hogy szolgálati lakásom megvásárlására kérelmet nyújtottam be a miniszternek, aki „pechemre” azt törvényesen engedélyezte. Első fokon a bíróság bűncselekmény hiányában felmentett bennünket, másodfokon a Fővárosi Törvényszék egyik tanácsa először elszabotálta a döntést, majd egy másik tanácsa elítélt bennünket. Törvénytelenül, tisztázatlan összetételű tanácsban.
Jön a harmadik menet! 
 
Meg kell, hogy állapítsam, helyesnek bizonyultak a Népszabadság információi. Az idézés hozzám is megérkezett. 2016. június 14-én a Fővárosi Ítélőtábla, mint harmadfokú bíróság nyilvános ülést tart a lakás-ügyben. Ahová szeretettel várom az érdeklődőket!
Ha valaki azt hinné, hogy nincs miről írnom, meg lerágott csont az egész ügy, alaposan téved! A Polt Péter, vagyis a Fidesz vezette ügyészség mindig gondoskodik valami meglepőről. Hogy van bőr a pofájukon, az biztos!
 

A MAGYAR MUNKAERŐ AZ ÖTÖDIK LEGOLCSÓBB AZ EU-BAN

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: André Lowoa
2016.04.01.

Magyarországon 7,5 eurót kellett fizetni egy órányi munkaerőért 2015-ben, ami 0,2 euróval több mint 2014-ben és az ötödik legalacsonyabb érték az unióban
Több mint tízszeres különbség is lehet az óránként számított munkaerő-költségek között, amelyek tavaly 4,1 és 41,3 euró között mozogtak az Európai Unióban (EU) – derült ki az Eurostat, az EU statisztikai hivatalának adataiból.
A munkáltatóknak az előző évihez hasonlóan 2015-ben is Bulgáriában (4,1 euró) és Romániában (5,0 euró) voltak legalacsonyabb a költségeik, a legmagasabbak pedig Dániában (41,3 euró) és Belgiumban (39,1 euró).
Magyarországon 7,5 eurót kellett fizetni egy órányi munkaerőért az Eurostat szerint 2015-ben, ami 0,2 euróval több mint 2014-ben és az ötödik legalacsonyabb érték az unióban. Forintban számítva 3,4 százalékkal, 2330,7 forintra nőtt az óránkénti munkaerő-költség tavaly éves összehasonlításban.
A lista utolsó öt helyezettje között van még Litvánia (6,8 euró) és Lettország (7,1 euró), míg az első ötbe Dánia és Belgium mellett Svédország (37,4 euró), Luxembourg (36,2 euró) és Franciaország (35,1 euró) fért be. Németország 32,2 euróval a kilencedik helyre került.

ITT OLVASHATÓ

IRÁNRA IS FIGYELNI KELL A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN

ALAPBLOG
Szerző: Alapblog
2016.04.01.


Könnyen előfordulhat, hogy a fejlődő piacok befektetői számára egy újabb megkerülhetetlen ország kerül fel a térképre: Irán. Nem elég, hogy az ország ellen szóló szankciók egy részét a közelmúltban feloldották, az iráni infláció is töredékére zuhant vissza az elmúlt években. Mindez pedig Irán részvénypiacát is a figyelem középpontjába helyezheti a jövőben.
Iránt tartja az egyik legvonzóbb fejlődő piaci célpontnak a londoni Sturgeon Capital. De mit láthatnak annyira vonzónak az országban, hogy tavaly decemberben egy kimondottan Iránra koncentráló befektetési alapot is elindítottak? Hogy erre a kérdésre választ találjunk, mindenképpen érdemes vetni egy pillantást az országra.

ITT OLVASHATÓ

MATOLCSYSTA KUTATÓINTÉZET: CSALÁDBAN MARAD

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Rádi Antónia

2016.04.01.


Mém Műhelyre változtatta nevét és a jegybankelnök fia lett az egyetlen tulajdonosa a valaha Növekedéskutató Intézetként ismertté vált Matolcsy-agytrösztnek.
 Matocsy Máté Huba, Matolcsy György jegybankelnök fia lett az egyetlen tulajdonosa és ügyvezetője az 1997-ben Privatizációs Kutatóként indult, majd Növekedéskutatóként ismertté vált műhelynek, amelyet némi megszakítással 2010-ig vezetett az MNB mostani elnöke.
A cég alig burkoltan az állam lehúzására jött létre, Matolcsy legalábbis így fogalmazott 1998-ban, az első Orbán-kormányra utalva: „intézetük független, de szellemiségük közel áll az új kormányéhoz, és készek teljesíteni ennek megrendeléseit”.

ITT OLVASHATÓ

A FIDESZ UTASÍTÁSA: NE GONDOLKODJANAK A GYEREKEK, MERT AZ ÁRT A KORMÁNYNAK

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Nagy Bandó András
2016.04.01.


Minap még a tanítókért és a tanárokért, konkrétan a közoktatás jobbításáért írtam, most meg egy pedagógusról szólok, ha úgy vesszük, mondok róla véleményt, miközben, ha jól meggondolom, ugyanarról beszélek, beszélünk. Ami történt, az is a közoktatás problémáiról szól, arról, hogy ha minden így marad, meg nézhetjük magunkat, és sajnos és legfőképp a gyerekeinket.


Történt pedig, hogy erkölcstan órán azt kérte Lencsitől a tanárnő, hogy írja le a véleményét arról, hogy számára mit jelent március 15-e. Lencsi Örkény tömörségével válaszolta:Nekem ugyanolyan nap, mint a többi és nem nagyon érint meg.
Ez a vélemény, ha egy diákok közti beszélgetésben hangzik el, felejthető, erkölcstan órán viszont egyest ért. Lencsi szülei kitettek magukért, véleményüket precíz kérdésekbe csomagolták, így vonták kérdőre a tanárnőt.


ITT OLVASHATÓ

AB: KÓSA, HÜLYE VAGY!

VARÁNUSZ BLOG
Szerő: Fabius
2016.03.31.


Kósa Lajos akkora sallert kapott az Alkotmánybíróságtól, hogy lefejelte az asztalt. Szerinte - és pártja szerint - a közpénz elveszti közpénz jellegét abban a pillanatban, ahogy őszentsége Matolcsy jegybank-pápa valamelyik alapítványba eldugdossa. Ezzel szemben az AB szerint a közpénz még közpénz marad bárhogy is szeretnék Kusza Szemék a sajátjukként kezelni.

Jó. Lenne ezt megjegyezni, tökfejek!

ITT OLVASHATÓ

VÁRFOGLALÁS: ÚJABB 2000 MILLIÁRDOT KÖLTÜNK ORBÁN ÉRTELMETLEN MEGALOMÁNIÁJÁRA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2016.03.31.


A Budai Vár megújításával kapcsolatos fenntartásai miatt pár napja lemondott a Nemzeti Hauszmann Tervet jegyző Hauszmann bizottság három tagja is. A döntésük fő okaként azt jelölték meg, hogy a kormány döntéseiről az újságokból értesültek, a fejlesztésekről a testület nem folytathatott vitát, és azok nem illeszkednek semmilyen hosszabb távú fejlesztési koncepcióba, továbbá teljesen átgondolatlanok.

A Várnegyed felújítása, továbbá Orbán és a kormányzat egy részének odaköltözése legalább 200 milliárdba kerül az adófizetőknek, ebből azonban sem a szakma, és a közvélemény kutatások szerint az emberek sem kérnek. Orbánnak 2002-ben még csak a Sándor-palota kellett, most azonban, úgy, ahogy a felcsúti kisvasút esetében – amit ha támadnak, meghosszabbítjuk Bicskéig – már az egész vár kell.

Értelmetlen megalománia: Orbánnak a Budai Vár is kell

A Nemzeti Hauszmann Tervnek keresztelt program keretében Orbán Viktor és a kormány egy része hamarosan a Budai Várba költözik. A legalább 200 milliárd forintos beruházás felelőse L. Simon László, aki azt mondta korábban, hogy a projekt, bár sokba fog kerülni, „de mindannyiunk örömét fogja szolgálni”. A kormány által létrehozott Hauszmann bizottságba több neves szakértőt is meginvitáltak, akik kezdetben még reménykedtek abban, hogy a cél a közös gondolkodás, a vita, a véleménycsere, aminek végeredménye egy hosszú távú koncepció lehet...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN LAKÁSA ÉS A POLOSKÁK

HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.03.31.


Meghalt Kertész Imre, Krencsey Mariann és Zaha Hadid. Terrorellenes intézkedések jönnek. Nem lesz Mádl Ferenc út. Juhász Péter, Mundruczó Kornél és a poloskák.

A közpénz közpénz marad

Alkotmányellenesnek találta az Alkotmánybíróság két pontban is a jegybanktörvény március 1-jei módosítását, ezért a jogszabálytervezet nem hirdethető ki – írja az Index. Az AB kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közfeladatot lát el, és kizárólag közpénzzel gazdálkodik, ezért az átláthatóság és a közélet tisztasága érdekében a nyilvánosság előtt elszámolással tartozik. A testület szerint ha a Magyar Nemzeti Bank nem gazdasági társaságot, hanem alapítványt hoz létre, az oda juttatott közpénz a jogalkotó érvelésével szemben az állami vagyon része marad. Ennek megfelelően a rá vonatkozó adatok közérdekből nyilvánosak, a nyilvánosság számára megismerhetőknek kell maradniuk...

ITT OLVASHATÓ

A GENERÁCIÓS SZAKADÉK FELETT

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.04.01.


Rose Bosch flmje, az Egy nyár Provence-ban, egy családról szól, pontosabban a nagyszülőkről és a három unokáról. Ez utóbbiakat anyjuk küldi el Párizsból délre, hogy nyugodtabban készülhessen a vizsgáira.

A film a két generáció viszonyáról, egymásra találásáról mesél. A nagyszülők, Paul és Iréne, akiket Anna Galiena és Jean Reno személyesít meg, ifjúkorukban hippik voltak, de Paul nagypapa, akinek kapcsolata lányával, a gyerekek anyjával, nem épp a kölcsönös megértésen alapul, szófukar, mogorva embernek látszik, akik csak a természetbe és az olajfákba szerelmes. „Az olajfák számomra nem fák, amikor jég esik, aggódom  értük. Párizsban az emberek nem veszik észre az időjárást.”

Lassacskán azonban fiatalok és öregek összerázódnak. A lányunoka beleszeret a pizzásba, a fiú a fagylaltos lányba. A nagyszülők újra találkoznak régi hippi barátaikkal. Az unokák régi fényképeket nézegetve felfedezik egy addig ismeretlen énjüket...

ITT OLVASHATÓ


GYORSJELENTÉS A KOSSUTH TÉRRŐL

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.03.31.


Mint Olvasóim észlelték, kimaradt két nap, egyszerűen nem volt időm blogot írni, annyi volt a teendő az utcán. Csatlakoztunk a Tanárlázadáshoz, megtartottuk zárótüntetésünket, Bokros kint volt velünk éjszaka, aztán táborbontás, nem fért bele az írás. Most pótolom.

11 napnyi nonstop sátras tüntetés a Kossuth téren: kemény, de hasznos műfaj. Az ember olyan tapasztalatokat szerez, melyek máshogy nem megszerezhetőek, a rengeteg élő találkozó, a konfliktusok, a támogatók, a csatlakozók mind fontosak, érlelik a lelket, az elköteleződést, a csapatszellemet. És volt belőlük számtalan, fogok is majd a legfontosabb témákról önálló cikkeket írni. De ez most egy gyorsjelentés, kiemelve a leglényegesebb momentumokat, mert sokan várják, és ma van az első hajnal, mikor már van is időm írni.

Korábban elmondtam, mi a célja az ilyen sátorozásnak. Most csak ismétlésként, röviden: egyrészt a Rezsim provokálása: kövessék el rajtunk, amit mernek, saját bőrünkön mutatjuk meg az Országnak, hogy ez itt már Diktatúra. Korábban 5 éjszakai sátorlebontós TEK-akciót kaptunk, ez most elmaradt, tán azért, mert mind az öt ügy a TASZ segítségével különböző bíróságokon van, és már vannak is ítéletek, és tán azért, mert 11 nap még az Orbánbandának is kibírható. A másik ok: felkészülni arra a pillanatra, mikor egy hatalmas tüntetés után a Nép többé nem megy haza a Kossuthról: a mi feladatunk lesz, hogy lelki és fizikai segítséget nyújtsunk majd a kinnmaradóknak, ehhez pedig magunknak kell harcedzetté válni...

ITT OLVASHATÓ

KIS SEGÍTSÉG PUKLI IGAZGATÓ ÚRNAK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.03.31.


Látom lelki szemeimmel, amint Pukli igazgató úr úgy kb. két hónap múlva ül ágyacskája szélén és tenyerébe temetve fejét bánatosan kérdi: Miért?
Miért?
Hiszen olyan jól indult minden, volt lelkesedés, volt összefogás, segített a társadalom, ömlött felénk az együttérzés, a megértés, a bizalom, és most itt ülök egymagam, a KLIK helyett egy kétszer akkora KLAK tövében, zsebemben a rendőrségi idézés, zendülés előkészítésének gyanúja - gyanúsítottként - van a sitten kényszermunka?
Sajnálom, valóban, megpróbálok segíteni neki.

A társadalom nem iskola, mások a szabályok.
Természetesen egy országos lázadás vezetése sem vethető össze egy iskola igazgatásával.
Ezen túlmenőleg az emberanyag is eltér, hiszen nem gyerekek lelkesítéséről vagy fegyelmezéséről van szó, hanem sokat tapasztalt felnőttekről, a tetejébe olyanokról, akiket személyesen nem is ismerhet a mozgalom vezetője.
Van közöttük forradalmár (egy-kettő) és vannak konformisták (az összes többi...).
Tulajdonképpen mindegyikük sötét ló, akiknek ezerféle elképzelése és szívfájdalma lehet, mint ahogy az elérendő célt is ezerféleképpen tűzik ki önmaguknak.
Van, akinek elég, ha megszüntetik a kötelező iskolában-tartózkodást, van, aki még a KLIK-et is utálja, a tanfelügyelőt meg szívből, igazán, de vannak olyanok is, akik számára csak az elég, ha az aktuális nemzetvezetés bokáit az Oktogon lámpaoszlopain egymáshoz csapdossa a tavaszi szél.
Közöttük kell összhangot teremteni, mert hiába állapodik meg a mozgalmat irányító agytröszt egymással, ha a tömegekben nincs meg az egyetértés az elérendő cél tekintetében.


ITT OLVASHATÓ