2020. június 11., csütörtök

A TÖBBSÉG PUCÉR SEGGEL SZÜLETIK, ÉL ÉS HAL MEG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.06.11.Magyar Anomália nem emlékszik a születése évére, sem annak körülményeire. Már akkor is felnőtt volt, amikor a más népeket fosztogató, össze-vissza lődörgő, rablásból éldegélő eleink idemigráltak, majd mivel kiirtották volna őket a régebben itt élő népek, maguk is felvették a keresztény vallást. Nem volt persze egyszerű  a felvétel, hiszen ahhoz a jó, első és szent királynak igen sok rokonát és alattvalóját le kellett gyilkoltatnia, de a történelemben ez csak egy szempillantásnyi idő. Anomália alig vette észre, egyik nap lefeküdt aludni a természeti erőket imádó szomszédai mellett, másnap már olyan keresztények között ébredt, akik ölni is képesek voltak a hitükért. Sőt, élvezték is a kedélyes kerékbetöréseket, kibelezéseket, boszorkányégetéseket.
Eltelt egy kis idő, az ország határai hol itt, hol ott húzódtak, hol az Oszmán Birodalom részeként, hol Osztrák-Magyar Monarchiaként, hol német, hol szovjet csatlósként fityegett valahol, de Anomália mindig otthon érezte magát benne, bármilyen zászló lengett és bármilyen nyelven karattyoltak, az ország magja, a kéményen dolgozó kisember mindig ott volt, ahol lennie kellett. Ott volt, és húzta az igát, szántott, vetett, eltartotta az egyházat, az államot, az aktuális megszállókat, az állandó élősködőket, fizette a sarcokat, nyögött, panaszkodott, de azért soha nem tett semmit, hogy változtasson a dolgokon. Minek is tett volna valamit? Egyrészt nem volt rá ideje a munka mellett, másrészt féltette azt a zsák krumplit, kevés gabonát, amit megtarthatott, harmadrészt meg egyedül mire is ment volna? Mert egyedül maradt volna, ezt tökéletesen és pontosan tudta. Mégpedig onnan tudta, hogy ő sem állt volna oda a szomszédja mellé, ha úgy hozta volna az élet, ezért bizton számíthatott rá, hogy a szomszéd sem fog mellé állni.
Anomália végignézte a háborúkat, a kicsi forradalmakat (általában akkor észre sem vette, hogy forradalom valami, sokkal később tudta csak meg, hogy az volt, legalábbis azt mesélték, hogy az volt), a változásokat az országot vezető urak között – akik többnyire egyáltalán nem voltak urak, de mindenesetre többségében férfiak voltak, nem nők -, a különféle rendszereket és rendszerváltásokat. Már meg sem lepődött, amikor egy napon a templomok tornyai csillogni, a papok hízni kezdtek, amikor a királyi udvart elárasztották a hűségükért megjutalmazott földesurak és amikor zsoldosok védték a királyi vár népét. Látott ő már ilyet, semmi új nem volt benne. Éppen ugyanazok termelték meg a csillogást és a pompát, ami a kiváltságosoknak jutott, akik mindig is. A rongyosok, a kéményen dolgozó kisemberek, az igavonók, a magvetők, az aratók, a csöndben zúgolódók, a magukban morgolódók, az összefogni képtelenek.
Anomália egyáltalán nem számított semmi változásra, és tökéletesen igaza is lett, mert a világon semmi nem változott. Legfeljebb csak az elnevezések, a királyt nem királynak, a hóhért nem hóhérnak hívták, de továbbra sem lehetett vándorolni a társadalmi csoportok között. Vagy beleszületett valaki a főúri kasztba, vagy beházasodott. Több mód nem volt bekerülni, aki szorgos nyalással és könyökléssel eljut is az udvarig, az nem oda, nem a csúcsra, csak az udvaroncok közé kerülhet be. A többség pucér seggel születik, él és hal meg. Éppen úgy, mint bármikor abban az időszakban, amire Anomália vissza tudott emlékezni...

ITT A MÉSZÁROS-KORSZAK ÖT ÉVÉNEK MÉRLEGE: MA NÉGY SIMICSKÁT TART EL AZ ORSZÁG

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2020.06.10.


Noha idén a világjárvány miatt szeptemberre halasztották a május végi mérlegleadási határidőt, azért a közpénzfelhasználásra optimalizált nagy építőipari cégek zöme már vallott a tavalyi eredményeiről. Ezzel az is dokumentálhatóvá vált, hogy mire jutottak a Simicska Lajos kiesése utáni első öt évben az őt pótolni hivatott „nemzeti nagytőkések”, azaz Mészáros Lőrinc, Szíjj László, Garancsi István, illetve azok a mogulok, akiket Tiborcz Istvánhoz szokás kapcsolni. Dokumentáltuk is.

A főbb tudnivalók:
- A Válasz Online kutatása azért fókuszál építőipari érdekeltségekre – immár visszatérően –, mert ebbe a szektorba szokás „átszivattyúzni” a legtöbb állami forrást.
- Hogy mely magánvállalatokat érdemes górcső alá venni egy ilyen összeállításhoz, pontosan meghatározza a felcsúti Puskás Akadémia, az eszéki NK Osijek, a Mol Fehérvár FC, a Zalaegerszegi TE és a Tiszakécskei LC nevű futballcsapatok szponzori köre. Ezeket a klubokat elsősorban Mészáros Lőrinc, Szíjj László és Garancsi István – közpénzekkel ellátott – építőipari cégei tartják el, de az alábbi listán szereplő többi egység is jócskán besegít nekik.
- Kiszámoltuk: míg a 2010 utáni Fidesz-időszak első felében az egyeduralkodónak mondott Simicska Lajos Közgép Zrt.-je szűk 500 milliárd forintos bevételre tett szert, addig a Nemzeti Együttműködés Rendszerének Mészáros-, Szíjj-, Garancsi-féle, illetve Tiborcz-közeli alapcsapata már négyszer ekkora, vagyis 2000 milliárdos tételben játszhatott az utóbbi öt évben.
- Ami a nyereségességet illeti, külön kiemelendő Mészáros Lőrinc és Szíjj László bravúrja; ők majdnem 2,5-szer intenzívebben termelik a profitot, mint a nagy előd. Míg tehát Simicska 6,8 százalékos haszonkulccsal dolgozott a saját öt éve átlagában, a felcsúti lobbikör 15-16 százalékossal. Mindeközben a függetlenebb építőipari vállalatok jellemzően 2-3 százalékos bevételarányos nyereséget tudnak produkálni – náluk tehát hatszor voltak „jobbak” Mészárosék.
- Az előző pont akár azt is bizonyíthatná, hogy Mészárosék tehetségesebbek, mint bárki. Ha mégsem ez a helyzet, akkor viszont indirekt bizonyítékot szereztünk arra, hogy az általuk megnyert közbeszerzéseket általában brutálisan túlárazzák.
×××
Nincs külön Mészáros-figyelő szolgálatunk, sőt legküzdhetetlen kényszert sem érzünk magunkban, hogy unos-untalan megpróbáljuk szavakba önteni az úgynevezett „nemzeti nagytőke” féktelennek tűnő gyarapodását. Csakis a fontos pillanatokban tesszük egyértelművé a valóságot. Két hete például azért mutattuk be, hogy a hatalmi kör miként vette be a Balaton partját, mert az állam szakosított szervezete, a Magyar Turisztikai Ügynökség hirtelen kipakolt az internetre rengeteg – nehezen feldolgozható, de legalább érdemi – adatot a támogatási politikájáról.

Magunk is megdöbbentünk, amikor ezek alapján realizáltuk, hogy a Fidesz, Tiborcz, Mészáros, Garancsi és Csányi tulajdonnevekkel körülírható felsőelit a szálloda- és mólófejlesztésre szánt közpénzek kétharmadát elszippantotta (138-ból 90 milliárd forintot)...

VAGY NEM SZERETNEK MINKET, VAGY NEM TUDJÁK KIMUTATNI - ÚJABB KORMÁNYZATI MEGLEPETÉS BUDAPESTNEK

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2020.06.11.


12 milliárdot vonna el a fővárostól a kabinet.

Tegnap este is kaptak a budapestiek egy meglepetést a kormánypárti képviselőktől, írja Facebook-posztjában Karácsony Gergely.
Az idei költségvetéshez tervezett kormánypárti bizottsági módosító már idén elvenne majd 12 milliárdot a várostól. Ezt fejelnék meg jövőre a még súlyosabb sarccal, a Budapest-adóval. Az idei váratlan megszorítás nagyságrendileg a Lánchídra félretett pénznek felel meg... A kormánynak Budapesthez és a budapestiekhez való viszonyához, ironizál a főpolgármester, talán az Alfonzónak tulajdonított anekdota illik, aki, miután a munkaszolgálatban puskatussal ütötte a kápó, állítólag annyit mondott: ezek vagy nem szeretnek minket, vagy csak nem tudják kimutatni.

A HITELMORATÓRIUM NÉLKÜL MÁR ZUHANNÁNAK A LAKÁSÁRAK? - AGGASZTÓ TÉNYEZŐKRE HÍVJA FEL A FIGYELMET AZ MNB

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.06.10.


A kifeszített helyzetben lévők a fizetési moratóriumnak köszönhetően nem kényszerülnek lakásuk értékesítésére – állapította meg a járvány hatásait elemezve a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jövőre nézve aggasztó, hogy a szakértők szerint a lakossági jövedelmek alacsonyabb szintje középtávon is fennmaradhat. A bankok hitelezési hajlandóságával is lehet gond.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági recesszió akkor találta telibe a hazai lakáspiacot, amikor már elindult az árcsökkenés – állapította meg nemrégiben az OTP Jelzálogbank. Az optimista verzió szerint a járvány negatív hatása a forgalomra és az árakra Budapesten nagyjából egy évig fog tartani, a legsérülékenyebb vidéki piacokon ugyanakkor évekig is elnyúlhat a hatása, és 20 százalékos áresést is hozhat.

Az MNB frissen közzétett lakáspiaci jelentése (ezt itt találhatja meg) és a jegybanki prezentáció sem fest tulajdonképpen szebb képet. Sőt, bizonyos tekintetben az MNB még mintha a banknál is borúsabbnak (vagy talán inkább árnyaltabbnak) látná a helyzetet. A jegybanki szakértők az alábbi ábrával jelezték, hogy a vírus miként hatott, illetve hat a későbbiekben is közvetlenül és közvetetten a lakáspiacra...

EGY 2012-ES TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁST KIHASZNÁLVA VÉGKIELÉGÍTÉS ÉS FELMONDÁSI IDŐ NÉLKÜL RÚGNAK KI EMBEREKET A CÉGEK

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2020.06.11.


Miközben dúl a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság, a Continental veszprémi, gépjármű-elektronikát gyártó egységéből arra hivatkozva bocsátanak el embereket, hogy problémás volt a magatartásuk, vagy nem voltak alkalmasak a munkavégzésre.

Ami abból a szempontból érdekes, hogy ez esetben a munkás kirúgásakor a cégnek nem kell végkielégítést fizetnie, és felmondási idő sincs – magyarán egyik napról a másikra bármiféle kötelezettség nélkül az utcára teheti.

Az ügyben telefonon értük el László Zoltánt, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökét, aki elmondta, valóban létezik a jelenség és tudnak is róla, ráadásul nemcsak a Continental-nál alkalmazzák, de országosan megfigyelhető az utóbbi időszakban – ráadásul mindenhol megjelent, a kis- és középvállalkozásoktól az olyan multicégekig, mint a német Continental.

Azt azonban egyelőre nem tudjuk, eddig hány munkavállalót rúgtak ki ezzel a módszerrel a válság kezdete óta, miután a munkáltatóknak ez esetben nincs adatszolgáltatási kötelezettségük sem, a csoportos létszámleépítéssel szemben nem kell előre bejelenteni a területileg illetékes munkaügyi hivatalnál. László elmondta, hogy eleinte megnyugodtak, mivel nem érkeztek bejelentések a csoportos létszámleépítésekről, azonban közhiteles adatokból kitűnik, hogy
„sok cégnél rohamosan fogy a munkavállalók létszáma, miközben rendkívül gyorsan nő a munkanélküliek létszáma, és nincsenek csoportos leépítés bejelentések.”

Elmondta, ha bármelyik munkáltatót megnézzük a Vasas területén, szinte mindenhol rendkívül nagy csökkenés van a létszámadatokban, a közhiteles adatokban, például a NAV kimutatásaiban, illetve amit a munkáltató közzétesz beszámolókat – de a KSH szerint is meredeken nő a munkanélküliek száma.

A szakszervezet valószínűsíti, hogy a nem megfelelő képességekre vagy magatartásra hivatkozva korábban is küldtek el cégek embereket, erre példaként hozta fel, hogy mikor tavaly ősszel az Audinál volt 1 200 fős leépítés, a cég szerint akkor sem volt leépítés. De egy idő után 1 200-zal kevesebben voltak, ezen emberek legalább 30 százalékát ily módon küldhették el László szerint...

ÚJ KONZULTÁCIÓ, RÉGI ELLENSÉGEK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.06.11.


A nemzeti konzultációnak most is az a célja, hogy mozgósítsa a Fidesz-szimpatizánsokat és megszabja a politikai diskurzust. A régi ellenségeket mind támadja: Brüsszelt, Sorost, a menekülteket.

A régi ellenségeket célozza meg a kormány az új nemzeti konzultációval – tájékoztat az Eurobserver a nemzeti konzultáció újabb kérdéssorozatáról, amely a koronavírus válságának kezelésétől kezdve a migrációig sokféle témával bombázza a választókat. A nyolcadjára megszervezett konzultációnak most is az a célja, hogy mozgósítsa a Fidesz-szimpatizánsokat és megszabja a politikai diskurzust. A régi ellenségeket mind betámadja: Brüsszelt, Soros Györgyöt és a menekülteket, akiktől most éppen a Covid-19 miatt kellene aggódniuk az embereknek. Brüsszellel megint az a kormány problémája, hogy a magyar alaptörvényt támadja a migrációs politika betartatásával, ugyanakkor nem nevezi meg, hogy az alaptörvénynek pontosan melyik pontját. Úgy támadja Soros örökjáradék-kötvényét a kormány, hogy meg sem említi: az Európai Bizottság végül nem fogadta be a filantróp javaslatát és nem lesz ilyen típusú kötvénykibocsátás. Ellenben hosszúlejáratú, 2058-ig visszafizetendő kölcsönökről döntött. A korábbi konzultációk eredményességéről illetve népszerűtlenségéről a cikk megjegyzi, hogy a 8 millió választásra jogosult állampolgár helyett 700 ezren, maximum 2,5 millióan küldték vissza a válaszaikat az elmúlt egy évtized során. Emlékeztet Zalán Eszter írása arra is, hogy az Állítsuk meg Brüsszelt 2017-es nemzeti konzultációját nemcsak élesen kritizálta az Európai Bizottság, de pontról pontra meg is cáfolta. Kérdésre az uniós vezetők szóvivője elmondta a portálnak, hogy tudnak Brüsszelben az új konzultációról és természetesen szorosan követik az ezzel kapcsolatos fejleményeket. Márcsak azért is, mert a ma elvárható helyzetben együtt kellene a kihívásokkal szembenézni – megküzdeni a pandémiával, menedzselni a gazdasági válságot és a menekültkérdést is rendezni a körülményekhez képest. Ugyanakkor hozzátette, hogy a nemzeti konzultáció persze minden ország belügye.

A szintén Brüsszelben székelő, többnyelvű Eureporter a hazánknak juttatott 155 millió eurós, 54 milliárd forintos támogatásról számol be, ami a pandémia miatti gazdasági visszaesés megállítására és a növekedés beindítására szolgálna. Az írás részletezi, miként és mennyi forrás vehető igénybe munkahelyteremtési befektetés gyanánt, illetve hogy a mezőgazdasági szektornak milyen kedvezmények járhatnak december 31-ig.

Az ukrán kormány szívességet tesz a magyarnak

A tervezettel szemben nem négy, hanem öt járás vonalait rajzolják át Kárpátalján az ukrán közigazgatási és területi reform keretében – adta hírül a Unian ukrán portál: huszti, ungvári, técsői, munkácsi központú közigazgatási egységeket hoznak létre. A miniszteri kabinet határozata értelmében tervezik/nagyobbítják az úgynevezett magyar járást Beregszász központtal. Szakértők azonban aggódnak, a kormány döntésével szembemenve pedig aláírásokat kezdtek el gyűjteni. Kifogásolják, miért kell engedményt tenni a magyar kormánynak az oktatási törvény ellenében. Mert végül a folyamat Ukrajna minden eddiginél mélyebb megosztottságát okozza. Emellett az Ukrajna-ellenesség nőni fog, merthogy az átszervezéssel még nagyobb magyarul beszélő tömböt/járást fognak létrehozni. Egyébként a magyar kormány kezdettől fogva egy járásban gondolkodik, utalva a történelmi határokra. Andriy Liubka író szerint nem lehetne a kisebbségi vonalak mentén megrajzolni a járások térképét, sokkal inkább arra kellene törekedni az Ukrajnában mindig is jelen lévő etnikai feszültség további fokozása helyett, hogy minél több ukránt vonjanak be az adott járásba. Az író elképedve állapítja meg, hogy soha egyetlen ukrán elnök, még Viktor Janukovics sem tett ekkora szívességet a magyar kormánynak, mint a mostani. Felborítja a régió stabilitását.

A Mol is beleszól a horvát választásokba?


A horvát energetikai és környezetvédelmi miniszter bejelentette Zágrábban, hogy tárgyalást folytatnak a Mollal az INA korábban felvásárolt részvényeinek a visszavételéről június végén – tudósít a Reuters. A horvátok mindössze 45%-ot birtokolnak jelenleg a cégben, s abban bíznak, hogy az évek óta tartó viták és pereskedések után most végre lesz megállapodás. Azt nem árulta el a miniszter, hogy egyedül, vagy partneri együttműködés keretében hajtja-e végre a tranzakciót. A MOL nyitottnak mutatkozott a tárgyalások megkezdésére. Ha az üzletet nyélbe ütnék, az a jobbközép Horvát Demokrata Unió számára pozíciónyerést jelentene a július 5-i választásokon, szemben a szocdemekkel.

BUDDHA ÉS A LÁNYOK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.06.11.


Nem tudom, mennyire közkeletű az anekdota a magasztosról, mindenesetre előadom, hogy ennek fényében szemléljük aztán, amit majd bemutatok kies hazánkról. Nos, Gautama Sziddhartha herceg, amikor még aranyifjú volt, Ferrarival csapatta hóna alatt a Gucci táskával, nem sokat gondolkodott a világ dolgai felől, hanem élte a részeges bölcsészek sorosista életét. Amikor pediglen egy éhezésből és gondolgondolból kifolyólag még nem világosodott meg teljesen, csak a bölcsesség előszobájában volt (bódhiszattva), és a haverjai kurvázni hívták, mi több, elébe hozták a világ leggyönyörűbb teremtését, csak lemondóan legyintett.

Kijelentette – a haverjai legnagyobb ámulatára –, hogy még ha olyan szépséges is a lány, hogy megfordulnak tőle a csillagok és összeomlanak az aranypaloták, akkor sem kell neki, mert ugyanis a cifraság alatt ő is csak nyakig tele van vizelettel és ürülékkel, mint akármely göthes, leprás, fogatlan koldus. Ezzel két dologra utalt az akkor még nem magasztos, de már majdnem, hogy minden ótvaros teremtés egyforma, legyen akármilyen a bőre színe, és legyen bármennyi pénz az alatt, másrészről, hogy a csillogás, a forma mit sem ér, mert a lényeg másutt van. Ezen ismeretek birtokában nézzük akkor, amit kies hazánk elitjéről most előadok...

ŐSZTŐL JÖN A BEDŐLÉSI HULLÁM A MAGYAR GAZDASÁGBAN

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2020.06.10.


Ha a gazdasági statisztikák közül a felszámolási és csődeljárások számának alakulására tekint az ember, akár azt is hihetné, hogy semmi probléma a magyar gazdaságban. Ahogy az alábbi grafikonon látszik, ezek száma a tavaszi hónapokban a tavalyi szint alatt maradt, noha március közepétől kezdve idehaza is egyre inkább megbénította a mindennapi és a gazdasági életet a koronavírus-járvány...

JÓ KEZEKBEN VAN A GAZDASÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.06.10.


A kormány úgy megvédte a magyar gazdaságot, hogy Mészárosék nem tudják épp melyik svájci bankszámlájukra utaljanak át közpénzt. Történt ugyanis, hogy a Rogán Antal minisztériumának felügyelete alatt tevékenykedő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Kisfaludy-pályázatokon keresztül 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást osztott szét 4 vidéki ötcsillagos szálloda megújítására. Ez már csak azért is szép, mert ezek tulajdonosai milliárdosok, akik bőven megengedhették volna azt, hogy mint minden normális helyen, a saját nyereségeikből fejlesszék a vendéglátó helyeiket. De nem Magyarországon, ahol elég kérni a kormánytól, és azonnal érkeznek a közpénzek milliárdjai a már egyébként is milliárdossá tett vállalkozókhoz.

Ezek a hotelek magántulajdonban vannak, tehát az államnak – papíron legalábbis – az égvilágon semmi köze nincs hozzájuk. Olyan ez, mintha a kormány azt gondolná jó ötletnek, hogy a Hilton vagy a Marriot hotel számára kiutaljon 1 milliárd forint közpénzt, hiszen abból tovább fejleszthetőek a hotellánc magyarországi épületei. Igen ám, csakhogy a bevételből egy kanyi forint nem jut vissza az államhoz, vagyis a magyar adófizetőkhöz, ezért a beruházás soha nem fog megtérülni. Nem véletlen, hogy nem szokás közpénzeket adni magáncégeknek, kivéve olyan eseteket, amikor csődközeli helyzetbe kerülnek egyes társaságok. Az is felháborító, amikor ilyen esetekben megmenti őket az állam, azonban hosszú távon ezeknek van értelme, hiszen munkahelyek megmentéséről van szó. Itt azonban, a szóban forgó 5 csillagos hotelek tulajdonosai nem kerültek csődközeli helyzetbe, ezért nem szorultak rá az állami támogatásra sem.

Az Mfor gyűjtéséből a következő számokat tudhatjuk meg:
- a Spirit Hotel Gyógyszálloda Kft. 499 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott,
- a Divinus Hotel Kft. 360 milliót,
- a hévízi AEG Ingatlanhasznosító Zrt. 155,7 milliót,
- a siófoki Breeze Lake Zrt. pedig 426 milliót.

Azonban mindannyian kispályások Mészáros Lőrinchez képest, aki a Kisfaludy-pályázatokon keresztül 17,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatás kapott a Hunguest Hotels vidéki szállodáira. Ez olyan mérhetetlen mennyiségű pénz, amely akár a járvány miatt bajba került vendéglátósok kisegítésére is elegendő lett volna. Több száz, ha nem ezer munkahelyet menthettek volna meg, ha ezeket a pénzeket ismételten nem haverokhoz csatornázzák át. Értem én, hogy Mészáros egy hatalmas zseni, de lényegében naponta dobálják meg milliárdokkal, amit szinte fizikai képtelenség olyan gyorsan elkölteni, mint amilyen gyorsan azt kapja.

De természetesen nem csak a haverokhoz ment pénz, jutott magyar sportra is belőle bőséggel. Hogy pontosan mennyi is?
...

SZABAD SZEMMEL: PUCCS, MIGRÁNSBALHÉ ÉS NÉMI ZSIDÓZÁS - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA OLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.06.11.Létezik egy forgatókönyv, miszerint Trump hiába veszti el a választásokat.

The Times


Több millió fontos részvénycsomagot kapnak a Wizz Air vezetői, noha a repülőtársaság a járványra hivatkozva több mint ezer embert bocsátott el, igénybe vette a brit kormány munkanélküliségi támogatását, valamint 300 millió fontos kölcsönt kapott a Bank of England rendkívüli válságalapjából. Ennek ellenére a vezérigazgató, Váradi József hosszú távú ösztönzésképpen hozzájut a cég több mint 42 ezer papírjához, ami jelen értéken számolva másfél millió fontot (nagyjából 570 millió forintot) jelent. Diederik Pennek, aki a napi működésért felelős, 850 ezer font értékű részvény jár. A bónusz azonban alighanem kiváltja politikusok és szakszervezetek tiltakozását a leépítések és amiatt, hogy a vállalat brit állami segítséggel vészelte át a járványt. Tavaly azonban még rekord összegű, 345 millió eurós profitot hozott össze, ám a fertőzés miatt kénytelen volt leállítani szinte az összes járatát. Kérdés, most miként reagál a Johnson-kormányzat a nagyvonalú ajándékra. A Wizz Air ugyanakkor azt közölte, hogy az érintettek csak akkor vehetik fel a jutalmat, ha a társaság a következő három évben eléri a kitűzött üzleti célt. A szóvivő egyben sajnálkozását fejezte ki, amiért embereket kellett az utcára tenni, de hozzátette: a fertőzés alakulásának függvényében készek sokakat újra alkalmazni.

Spiegel
Egy német elemző az előzmények részletes bemutatásával felrajzolja, miként hajt végre államcsínyt Trump, ha nem egészen öt hónap múlva vereséget szenved a választáson, és milyen intézkedéseket tesz már jó ideje, hogy senki se tudja meghiúsítani a tervét. A szerző arra számít, hogy az elnök a tényleges eredménytől függetlenül bejelenti: ő győzött és ezt sulykolja majd a Fox televízió, valamint az összes, a Fehér Ház által saját szócsőként használt sajtóorgánum. A független média értelemszerűen lázongani fog, de erre azt mondja majd a hivatalos Amerika: minden kifogás nem több puszta álhírnél. Ha pedig netán elégedetlenkedik az államapparátus, amögött csak a demokrata „mély állam” szervezkedése állhat. A Fehér Ház akkor is kirendeli a katonaságot, ahogy azt a minap Washingtonban tette, majd a legvégén ráveszi a Legfelsőbb Bíróságot, ahol immár többségben vannak a hívei, hogy az hagyja jóvá Trump sikerét. A Köztársaság Pártnak több évtizede meggyőződése, hogy az USÁ-ban a demokraták győzelme csakis történelmi kisiklás lehet, mert a többség helyből az övék, ezért nem kell különösebben válogatni a módszerekben, hogy el is érjék. Közben pedig négy éve a vetélytársakat vádolták meg a szavazás manipulálásával. Trump virtuális valóságot alakított ki saját tábora számára, amely egyre inkább radikális lesz. Hogy ekkora a felzúdulás George Floyd halála miatt, az megint csak az elnök malmára hajtja a vizet, hiszen úgy jelenhet meg, mint aki helyre akarja állítani a törvényt és a rendet. És a színen immár nyíltan megjelentek a jobboldali szélsőségesek, akik saját célból halásznak a zavaros vizeken. Trump azt sugallja, hogy szent háborút folytat a gonosz ellen, és hogy Jézust testesíti meg. Mindezek alapján az elemzés azt írja az ellenzéki David Cicilline képviselő twitter bejegyzése alapján: az Egyesült Államok még sosem volt közelebb az önkényuralomhoz.

Washington Post

A lengyel köztévé alaposan beszállt az ellenzék fő elnökjelöltjének lejáratásába a jó két hét múlva esedékes elnökválasztás előtt. Civil szervezetek szerint a varsói polgármesterről sugárzott hétperces anyag antiszemita és rasszista volt. Úgy ábrázolta Trzaskowskit, a jobboldali-populista Duda államfő első számú kihívóját, mint aki befolyásos külföldi körök és nem a lengyelek érdekeit szolgálná, ha felülkerekedne. A közmédia jó ideje a kormánypárt eredményeit dicsőíti és bírálja az ellenfeleket. A Riporterek Határok nélkül már korábban a PiS szócsövének minősítette a lengyel állami rádiót és televíziót. A kifogásolt összeállítás úgy mutatta be az ellenzéki politikust, mint aki több ezer menekültet akart bevinni az országba 5 éve, a migránsválság tetőzésekor. Ennek illusztrációjaként bejátszották több nyugati zavargás képeit, rajtuk sötét bőrű emberekkel. Azon kívül kapcsolatba hozták Sorossal, mondván, hogy Trzaskowski egykor az üzletember ösztöndíjával tanult. Csak éppen azt felejtették el megemlíteni, hogy Közép-Európában sok ezer ilyen vezető van, köztük Orbán Viktor. A nemzetárulás vádja pedig azért merült fel, mert a politikus részt vett a magas rangú üzleti és politikai szereplőket tömörítő Bilderberg Csoport egyik találkozóján. Az egyik rasszizmus elleni szervezet vezetője szerint egyértelmű, hogy amikor a TV a világuralomra pályázó gazdag köröket és a külföldi lobbit emlegetett, akkor azt bőven lehetett burkolt zsidózásnak venni. A vágóképek pedig azért voltak veszélyesek, mert magukból kivetkőzött, veszedelmes és agresszív tömegnek állítottak be fekete embereket. És ez már nagyon emlékeztetett a fasiszta módszerekre, hiszen a faji előítéletekre játszott rá. Egy másik műsor keresztény- és családellenesként jellemezte a hívő katolikus Trzaskowskit, amiért támogatja a melegek jogait.

Le Monde
A tekintélyes lap úgy látja, hogy robbanásveszélyes a migráció kérdése az EU soron következő, német elnöksége számára, ezért Berlin igyekszik csínján bánni a témával. A Bizottság viszont bízik abban, hogy sikerül áthidalnia az élesen eltérő nézeteket, de valójában maga sem bízik túlzottan benne. Hiába hirdette meg egy éve von der Leyen, hogy súlyponti feladatának tekinti a menedékpolitika megújítását, a németek nem kívánják forszírozni ezt a pontot. Egy diplomata úgy foglalta össze a helyzetet, hogy bőven vannak más gondok is, arról nem beszélve, hogy az álláspontok egyáltalán nem közeledtek. Szolidaritást évek óta nem tapasztalni ezen a területen, sőt, egyes országokban a vezetők abból profitálnak, hogy visszautasítják a menedékkérők befogadását. Mindenesetre Brüsszel elérkezettnek látja a pillanatot, hogy lefektesse a higgadt vita alapjait, mivel 6 éve nem érkezett ilyen kevés illegális menekült, tehát nyugodtan lehet építeni a tényekre, mindenféle képzetek helyett. Az EU azt javasolja, hogy legyen szorosabb az együttműködés a származási országokkal, jobban ellenőrizzék a külső határokat, a kérelmeket pedig hatékonyabban és gyorsabban dolgozzák fel. (A beadványok 66 százalékát utasították el idáig.) A Bizottság azt szeretné, ha a tagállamok jobban megosztanák az érkező migránsok ellátásának terheit és végleg átadnák a múltnak a dublini rendszert, amely eredetileg a menedékpolitika alapját képezte. A Visegrádi csoport azonban hallani sem akar a kérelmezők átvételéről és korlátozásokat vezetett be Ausztria, Hollandia, valamint Dánia is. A németek, a franciák, a portugálok, a svédek, a luxemburgiak és az írek ugyanakkor hajlandóak a brüsszeli elképzelések megvitatására, de hát már eddig is ők fogadták be a menekültek 90 százalékát. Úgy hogy most az unió megpróbálja összehozni a kritikus tömeget, vagyis hogy nagy számban át lehessen telepíteni az érkezőket. A többieknek pedig a szolidaritás kimutatására a zsebükbe kellene nyúlniuk, de jó mélyen. Ám az ellentétek miatt biztosra vehető, hogy Berlin nem szorgalmaz olyan tárgyalásokat, amelyek csak még jobban felszínre hozzák a hatalmas szakadékot a tagok között.

Le Monde
Európában nem lehet populista hullámról beszélni, hiszen a jelenség a 19. század óta folyamatosan jelen van a földrészen. Ezt tartalmazza az a tanulmány, amelyet ma tesznek közzé két francia elemző tollából a szélsőjobbos populista erők utóbbi egy évéről. Az összeállítás, amelyet a lap Orbán Viktor képével illusztrál, a tavalyi EP-választástól a koronajárványig terjedő időszak fejleményeit tekinti át. Legelőször is arra hívja fel a figyelmet, hogy minden félelemre rácáfolva, jelentős ideológiai különbségek vannak az ilyen pártok között és ez megnehezíti az együttműködésüket. Steve Bannon nem tudta összefogni ezeket a mozgalmakat, így azok – bár odahaza sokszor jelentős támogatást élveznek – továbbra is kívül maradnak a politika fő áramán. Strasbourgban nem sikerült megnyerniük maguknak sem a Fideszt, sem a brit Farage pártját, így nem nyilváníthatták ki, hogy új korszak nyílt az Európai Parlamentben. Azon kívül hiába járt volna több fontos poszt is az Identitás és Demokrácia-frakciónak, nem kapta meg azokat, mert a többi nagy pártcsalád karanténban tartja a szélsőségeseket. A két kutató ugyanakkor rámutat, hogy a szociális és politikai válság, amit csak tetézett a Covid-19, sokaknál ráerősített arra az érzésre, hogy személy szerint és nemzete tagjaként is rosszabbra fordult a sorsa. Ez pedig csak fokozza a jobbra tolódást. Vagyis tavaly ugyan elmaradt a populista cunami az európai választásokon, ám a mostani járvány még jobban összefoghatja a szélsőjobb támogatóit és súlyosbíthatja az erőszakos radikalizálódást.

New York Times
Aján Tamás miatt kizárhatják a súlyemelést az olimpiai sportágak közül – jelentette be a NOB elnöke. Thomas Bach attól tette függővé a döntést, hogy a folyamatban lévő vizsgálat feltár-e további korrupciót, miután az eddigi, 121-oldalas jelentés arra jutott, hogy a nemzetközi szakszövetség autokrata magyar vezetője évtizedeken át követett el visszaéléseket. Doppingügyeket fedezett, szavazatokat vásárolt és nem tud elszámolni 10,4 millió dollárral. A nemzetközi olimpiai mozgalom első embere azt is közölte, hogy a NSSZ új elnöksége teljes mértékben élvezi a NOB támogatását az irányítás megreformálására és ahhoz hogy a szövetség a jövőben egyáltalán ne szólhasson bele az ajzószerek használatának ellenőrzésébe. Egyben jelezte, hogy Tokióban nem kaphat senki sem akkreditációt azok közül, akik érintettek az Aján-ügyben.

KORÓZS LAJOS: EGYENESEN AZ EGÉSZSÉGÜGYRŐL

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2020.06.10.


...A célom és az MSZP célja az, hogy Magyarországon társadalmi, vagyoni helyzettől függetlenül, Magyarország egész területén mindenki jusson hozzá a jó minőségű háziorvosi ellátáshoz, szűréshez, diagnosztikához, felvilágosításhoz és megelőzéshez, szakorvosi ellátáshoz, valamint a kórházi szolgáltatásokhoz.

Ennek elérése, az emberek védelme érdekében – akár egyedi eseteken keresztül – kötelességünk felhívni a figyelmet a hibás kormányzati döntésekre.

Ilyen hibás döntésnek tartjuk az egészségügyi alapellátás időleges szüneteltetését, és ilyen hibás döntésnek tartjuk a kórházi ágyak felszabadításának miniszteri elrendelését.

Tény ugyanis, hogy Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter rendelte el a kórházi ágyak felszabadítását.

Tény, hogy emberek tömegeit küldték haza a kórházakból úgy, hogy a hozzátartozóik számára nem biztosították a szükséges felkészülési időt.

Tény, hogy a kórházi ágyak felszabadítása és a szakszerű ápolás biztosításának hiánya miatt, emberéletek kerültek veszélybe.

Tény, hogy a miniszteri utasítást pontosan végre nem hajtó kórházak igazgatóit kirúgták.

Tény, hogy a kórházi ágyak előírt mértékű felszabadítására a koronavírus-járvány elleni védekezéshez nem volt szükség.

Tény, hogy a kórházi ágyak felszabadításának végrehajtásában sem a mentődolgozóknak, sem az egészségügyben dolgozóknak nincs felelősségük – ezt az MSZP soha nem állította.

Tény, hogy a hazaküldött betegek egyes konkrét eseteiről a sajtóban az elmúlt másfél hónapban számos tudósítás jelent meg.

Tény, hogy az MSZP-hez is számos megkeresés, panasz érkezett az emberi tragédiákról.

Tény, hogy az MSZP a 2020. június 7-én feltöltött videóban egy konkrét esetet mutatott be, ahol egy elhunyt beteg családtagja arccal és névvel vállalta az elmondottakat.

Tény, hogy elmondása szerint az a nő ápolta halála előtt az édesanyját, aki 2020. április vége óta a magyar sajtóban többször nyilatkozott, és szavahihetőségét senki nem vonta kétségbe.

Tény, hogy az MSZP jóhiszeműen járt el a videó elkészítése során, annak levételéről az illusztrációként felhasznált vágóképek megtévesztő jellege miatt döntött.

Az is tény, hogy a videóban sem az Országos Mentőszolgálat munkatársaira, sem egyetlen mentős dolgozóra nézve, nem hangzott el negatív kijelentés.

Amennyiben az ápolást végző nő valóban nem az, akinek állította magát, és ezzel félrevezette a nyilvánosságot, úgy azzal kárt okozott a hazai közéletnek és az MSZP-nek – ebben az esetben vállalnia kell a felelősséget.

Szeretném még egyszer hangsúlyozni: a videóban Kásler Miklós hibás döntésére és annak következményeire kívántuk felhívni a figyelmet.

Mindezek alapján, amennyiben a videóhoz használt illusztrációs képek félrevezetőek voltak és akaratunkon kívül megbántottuk az OMSZ dolgozóit, úgy elnézést kérünk. De bocsánatot Kásler Miklósnak kell kérnie a gyógyulásra váró betegektől, családtagjaiktól.