2024. április 22., hétfő

KARSAI DÁNIEL: „ENGEM SOKAN HŐSNEK TEKINTENEK, DE A VALÓDI HŐSÖK A SZERETTEIM”

24.HU
Szerző: 24.HU
2024.04.22.Karsai Dániel, miután gyógyíthatatlan ALS betegséget diagnosztizáltak nála, pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy legalizálják az aktív eutanáziát Magyarországon. Rohamosan romló állapota mostanra ágyba kényszerítette, 24 órás segítségre szorul, miközben tudata talán tisztább, mint valaha. Perében nem tudni, hogy mikorra születik döntés.

PARTIZÁN TURNÉ 2024: “ATTÓL FÜGGETLENÜL, HOGY TÓTH GABI ÉNEKLI, LEHET SZÉP EGY DAL” - A LEGJOBB PILLANATOK PÉCSRŐL

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2024.04.22.A Partizán Turné pécsi állomásán kultúra és politika kapcsolatáról beszéltünk. Szükséges, hogy a kultúra politikamentes legyen? Egyáltalán lehetséges ez? 

A legjobb pillanatok a pécsi vitából. 

Partizán TURNÉ 2024 - további infók: partizanturne.hu

KOMLÓ. TALPRA MAGYAROK!

MAGYAR PÉTER HIVATALOS
Szerző: MAGYAR PÉTER HIVATALOS
2024.04.24.Országjárás élőben - TISZA Párt Talpra, Magyarok!

MAGYAR PÉTER: VÉGE, ORBÁN VIKTOR VARÁZSTALANODOTT – ÉLŐ VÁLASZTÁSI MŰSOR A TELEXEN

TELEX
Szerző: TELEX
2024.04.22.48 nappal a június 9-i Európai Parlamenti- valamint önkormányzati választások előtt elindul a kampányban rendszeresen jelentkező műsorunk, ahol politikusokkal és elemzőkkel igyekszünk minél jobban bemutatni és megérteni a hazai és nemzetközi politikát. Első adásunk vendégei: Magyar Péter, Donáth Anna, Ungár Péter és Lakner Zoltán.

VÁROSKÖZPONT HELYETT: A NER TITKOS BUDAPESTI ÓRIÁSFEJLESZTÉSE – ELSŐ RÉSZ

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2024.04.22.


Nem igaz, hogy nem költ a kormány Budapestre: egy fél metróvonal kijött volna abból az összegből, amiből megvették Balázs Attila NER-milliárdos gőzerővel épülő irodanegyedét Zuglóban. Hogy minek, azt nem lehet tudni, de a közérdek soha nem volt szempont a beruházásban. A túlméretezett tömbökből álló, zsúfolt irodapark metró- és villamosépítés nélkül óriási terhet ró majd a környezetére. Így néz ki, amikor a tőke csak a saját szempontjai szerint fejleszti a várost, azzal a sajátos magyar csavarral, hogy mindezt valójában az állam teszi. Friss légifotókon mutatjuk a városközpontnak hazudott, éppen épülő monstrumokat. Első rész.


A Bosnyák téri csarnok háta mögött toronydaruk erdeje magasodik egy hatalmas, egészen a Rákos-patakig nyúló területen. Az építkezés gőzerővel zajlik, a tervezett nyolc óriási toronyépületből – hét iroda- és egy lakóház – négy már szinte teljesen kész van, másik három a szerkezetépítés különböző fázisaiban jár. Hétvégén az új épületek mellett az őstermelői piac megtölti a csarnoktól egészen a Rákospatak utcáig a Bosnyák utca széles, aszfaltos sávját. Színes, nyüzsgő forgatag, bódék, napernyők, rakodás, kofák, vásárlók, eper, újhagyma, kartondoboz-halmok, földre szórt bálás ruha. Erre az ismerős, hétköznapi kelet-európai világra néz az elkészült lakóház hatalmas, kettős tömbje. Nyolc emelet rideg luxus az egész homlokzaton végigfutó, üvegkorlátos erkélyekkel, mintha csak valamelyik felkapott Duna-parti új lakóparkból pottyant volna ide.

Ezeken az erkélyeken állva, koktélospohárral a kézben a felsőkategóriás vásárló a folyó hullámait szeretné fodrozódni látni meg a szemközti park fáit, de itt – ma még – nem ezt látja, hanem az átlagember olcsó és tarka életét. Indiában és Dél-Amerikában vannak ilyen durva kontrasztok a városképben, ahol élesen, minden tompítás és átmenet nélkül találkozik kirívó gazdagság és szegénység, steril globális jólét és továbbélő lokális tradíció...

DŐL A PÉNZ AZ ÁLLAMI CÉGEKBE: AZ ORBÁN-KORMÁNY 2000 MILLIÁRD FORINTOT CSOPORTOSÍTOTT ÁT, MIKÖZBEN A KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY AZ EGEKBEN VAN A PÉNZEK JELENTŐS RÉSZÉT MÁR KIS IS FIZETTÉK.

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2024.04.22.


Annak érdekében, hogy a megemelt 2024-es költségvetési hiánycélt teljesíteni tudja, a kormány az elmúlt napokban 675 milliárd forintnyi beruházás elhalasztásról döntött, közben meg állami vállalatokhoz 2000 milliárd forint támogatást csoportosított át. A pénzek jelentős részét már kis is fizették – derül ki a Magyar Államkincstár adataiból.

A Közpénzügyi Portál szerint a költségvetés terhére megítélt tíz legnagyobb támogatás kedvezményezettjéből nyolc, állami cég. A két kivétel az Építési és Közlekedési Minisztérium, amely 224,8 milliárd forintra számíthat, zömmel vasúti felújításokra, illetve Nyíregyháza önkormányzata, amely 132 milliárd forint extra pénzt kap a Nyíregyházi Ipari Park víziközmű hálózatának fejlesztésre. Utóbbi esetben gyakorlatilag bújtatott beruházástámogatás történik, a közpénz ugyanis a szabolcsi megyeszékhelyen tervezett kínai akkumulátorgyár beruházáshoz köthető.

Az MVM CEEnergy (leánykori nevén Magyar Villamos Művek) egyedi kormánydöntés alapján, csak idén, 348,6 milliárd forintot kapott a költségvetésből a rezsicsökkentés támogatására. Hogy ez valóban indokolt-e, kérdés, hisz 2023-ra gyakorlatilag normalizálódtak az európai energiaárak. Jól mutatja az MVM sajátos helyzetét, hogy miközben tavaly több mint ezer milliárd forintnyi támogatást nyelt el, amikor 2023 novemberében szükség volt rá, 309 milliárd forint rendkívüli osztalékelőleget fizetett vissza az államnak. Rengeteg pénzt, a teljes magyar GDP közel egy százalékának megfelelő összeget, összesen 710 milliárd forintot kap a MÁV-csoport különböző címeken. A pénz nagyobb részt működésre kisebb részt fejlesztésekre megy el: csak 206 milliárdot emészt fel a kieső menetdíjkedvezmények állami ellentételezése, a pályahálózat fenntartására további 207 milliárdot számolnak el, de a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításra is be van tervezve 111,2 milliárd forint kifizetés...

HÁBORÚ, NAPSZEMÜVEG, BICIKLI

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.04.22.


Volt egy vasárnapi posztja doktorminiszter urunknak, amelyben tizenhétszer szerepelt a háború szó. Ha most őt emiatt papagájnak neveznénk, akkor nem tudni, megsértődhetne-e, mert emlékszünk Svejk dilemmájára a fogdavagonban, ahol azt a kérdést tette fel, joga volna-e az őt őriző katonának fölhúzni az orrát, ha pézsmapocok elnevezéssel illetné. Ezek komoly dilemmák, mert meghatározzák két ember viszonyát, és épp emiatt azon gondolkozunk el, Orbán Viktor egyáltalán méltó-e a papagáj titulusra, vagy valami rosszabb annál.

Kiderült egyébként, hogy ebben a háború-béke dichotómiában a Fidesz – s ami vele egylényegű – Orbán ellenfele már nem csak Brüsszel, hanem Washington, az ENSZ és a NATO is, tehát kompletten majdnem az egész világ. Innen nézvést válik ha nem is érthetővé, de legalábbis megmagyarázhatóvá az ötös számú tagkönyv kirohanása a „nyugat” ellen, amely az ő olvasatában maga a Sátán, aki ellen meg kell küzdeniük. Van azért ebben némi népmesei elem, de ennyire azért ne legyünk megengedőek a tébollyal szemben.

Egyébiránt, mint az én nyájasaim is tapasztalhatják, ha csak nem szemellenzővel, füldugóval élik mindennapjaikat, az egész országban bömböl a háború szó és annak folyományai, mert a Rogán-művek úgy gondolja, ha 2022-ben bevált, akkor most is jó lesz. Azon nem lepődünk meg immár sok évtizedes tapasztalat alapján, hogy arról egy rohadt szó nem esik, mit is kezdenének a győzelmükkel, már arra sem futja, mint régen, miszerint folytatják. Helyette van ez a háborús üvöltés, hogy beleremegnek a bércek. Mindez azonban elég savankás.

Mondhatni, uncsi. Unalmas, mégpedig annyira, hogy alig is hallatszik, olybá tűnik, hogy Neria népe úgy megcsömörlött ettől, mint Pelikán gátőr kölkei a töpörtyűtől. Egyetlenünk Facebook-oldalán, ahol fáradhatatlanul jelennek meg ezek a háborús opusok, már alig lehet felfedezni a rajongást, helyette túlnyomó többségben a jó édes anyukájába hajtják el a nagyvezírt. Ezt minden bizonnyal az ő propagandacsapata is látja, mert azt nem tételezzük, hogy teljesen hülyék lennének, mégis képtelenek változtatni. Nincsen mondanivaló. Semmi.

Mert például itt van nekik ez a Magyar Péter, aki elárverezi jótékony céllal azt a napszemüveget, amelyet Menczer nevezett női darabnak, s ezzel talán burkoltan buzizni akarta az addigi asszonyverőt. A napszemüveg tehát ekképpen híres lett, de olyannyira, hogy a vasárnap délelőtt tízezer pénzről indult licit estére kétmilliónál tartott, ami nem az összeg miatt érdekes – bár azért is -, hanem amiatt, mert az tetszik ki belőle, hogy a népek odafigyelnek erre a Magyarra. Illetve a napszemüvegére, míg a háborús böfögésre alig...

KAMPÁNYOK, TELEFONOK, VÁLSÁGOK ÉS 420 - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2024.04.22.


Sűrű hétvége után itt a 444 sűrű napindító hírlevele.

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, benne többek között:

Hírleveleinkre feliratkozni itt lehet.