2016. január 22., péntek

HIÁNYOZTOK!

HELLO, MAGYAROK!
Szerző: Szerencsés Hella
2016.01.22.


Hányan gondolják ezt közülünk naponta? Hányan meg egyáltalán nem? Hogyan találhatunk gyógyírt a sokszor tátongó, hiánytól vérző sebekre?
Én biztosan mondhatom, hogy azok közé tartozom, akiknek fáj.
Már nyolcadik éve, hogy távol élek a szeretteimtől, a barátoktól, a számomra kedves helyektől és közegektől. Tisztában vagyok azzal, hogy nagyon sokan pont ezen tényezők elöl menekülnek fejvesztve, vissza se nézve. Sok embernek nem annyira szoros a kapcsolata a családjával, a barátok meg tudnak látogatóba jönni, meg mi is haza és Magyarország meg amúgy is szar, és milyen bunkók meg idegesítőek az emberek (nem magamtól idézek hanem pár külföldre szakadt ismerőstől). Én azonban teljesen máshogy élem ezt meg és nekem nem megy olyan könnyen a távollét.
Kezdjük az elejétől.

KÍNA MIATT NYUGODTAN LEHET ALUDNI

ALAPBLOG
Szerző: Zentuccio
2016.01.22.

Kínában a legnagyobb veszélyfaktor, hogy a kommunista párt görcsösen ragaszkodik kizárólagos hatalmához és ennek érdekében egyre gyakrabban követhet el mind súlyosabb hibákat. Ezzel aztán zűrzavaros gazdasági helyzetbe sodorhatja az országot – mondja nekünk a londoni Capital Economics Ázsia–Kína specialistája. Marc Williams ugyanakkor messze eltúlzottnak tartja a piacok Kínával kapcsolatos negatív reakcióit. Számításai szerint a világ második legnagyobb gazdasága az idén 6 százalékkal fog növekedni. A szakértő kifejti: az olajár radikális gyengülése objektíve nem hozható összefüggésbe Kína viszonylagos lassulásával.
Zentai Péter: Mit szól a kínai miniszterelnök bejelentéséhez, miszerint tavaly 7 százalékkal nőtt a kínai gazdaság teljesítménye?Marc Williams: Nem hihető. Az általunk végzett számítások alapján 4, legfeljebb 5 százalékos növekedést tudott produkálni az ország 2015-ben.
Akkor megalapozott a Kína miatti pánik a piacokon?Nem megalapozott. Nagy tévedésben van az a rengeteg piaci szereplő a világban, aki a kínai helyzet drámai romlását véli látni. A kínai jegybank a világ leghatalmasabb devizatartalékaival bír, és további megannyi hatékony eszköz áll a kínai állam rendelkezésére, hogy egyrészt megvédje a renminbit (a kínai fizetőeszközt, más néven a jüant), másrészt hogy megállítsa a gazdaság további lassulását.

NÉHÁNY NAP FONÓDÁS UTÁN

HOVA MEGY EZ A VONAT?
Szerző: Thomas, a laprugós
2016.01.22.


Átadták. Használható. Használható? Érdemes messzemenő következtetéseket levonni egy hét tapasztalásai alapján? A rendszer még bejáratós, már sokak megszerezték első élményüket a nemrég átadott budai fonódó villamoshálózat kapcsán. Mi is tapasztaltunk ezt-azt, melyet most meg is osztunk Tisztelt Olvasóinkkal.Lehet szidni, lehet szeretni, de hagyni kell kiforrni a rendszert. Elsőre is megállapítható, hogy a menetrend olykor-olykor erősen tájékoztató jellegű. Az infrastruktúra, és üzemeltetés tervezésekor sok aknát tervszerűen, gondosan elkerültek, azonban ezek többségére jut egy-egy másik, a forgalmat időnként zavaró probléma. Sok kívánnivalót hagynak maguk után a közlekedési lámpák programjai, no meg az új CAF szerelvények ajtózárási sebessége is a menetrend szerinti közlekedés ellen hat...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN-ROKON ÉS BULVÁR-BIZTONSÁGPOLITIKUS A SÁMÁNDOBCÉGBEN

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG
Szerző: radiantonia
2016.01.22.


Vitézy András, az Orbán Viktor miniszterelnökkel távoli rokonságban élő Vitézy-klán doyenje, valamint Nógrádi György úgynevezett biztonságpolitikai szakértő is erősíti az állami tulajdonú Kárpátok-Alpok Zrt.-t, amelynek feladata a tavalyi milánói világkiállítás magyar mutyipavilonja egyelőre ködös további sorsának adjusztálása lesz.

Zrt.-vé alakult a minap, és nevet is váltott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő Carpathia Kft.

Az üzletvezetéssel foglalkozó Kárpátok-Alpok Zrt. feladata lesz, hogy „valamit” csináljon a 2015-ös milánói világkiállítás hivatalosan Életkert nevű, de Magyarországon leginkább sámándobnak gúnyolt magyar pavilonjával....

ITT OLVASHATÓ

GYERE ALEX, BEKÖTÖM A CIPŐFŰZŐDET!

HUPPA.HU
Szerző: L. Alex
2016.02.22.


Ez a mondat a csepeli strand bejáratánál hangzott el, Sándor Mária szájából. A mai napon ugyanis közmunkáztunk, vagyis csak Mária. Ez volt a második nap, amikor az önkéntes hídfoglalásért járó (?) pénzbüntetését, amit átváltott közmunkára, vagyis helyesebben közhasznú munkára, abszolválta.
A közmunkások narancssárga mellényében feszítő Sándor Mária, ugyanolyan, mint a feketében vagy fehérben, akár a civilben lévő Sándor Mária, közvetlen.
– Gyere, Alex, bekötöm a cipőfűződet! – mondja nekem és már hajolna is le. Szabadkozom, zavarban vagyok, nem engedem, ő meg azért jön zavarba, hogy én miért nem engedem, hogy bekösse a cipőmet. Haragszom?
Később már nevetünk közös nyomorunkon, a gerincsérven, de ilyen gondja csak annak lehet, akinek van gerince, neki pedig van, egyenes.

MILYEN ÉLETET KÍVÁNUNK GYERMEKEINKNEK?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Kerék-Bárczy Szabolcs
2016.01.21.


Nemrég barátokkal arról beszélgettünk, hogy ki mit kíván a gyermekének. Én elmondtam, hogy amikor megszülettek a kislányok, a következőket kértem a jó Istentől, és ezekkel a kívánságokkal ajánlottam őket a figyelmébe. A sorrend is fontos!
  • 1/ Legyenek jó emberek.
A tiszta jellem és lélek a legfontosabb, mert örömöt, megértést, jóságot sugározni, adni másoknak a legnagyobb ajándék, amely által jobbá válhat a világ.
  • 2/ Legyenek egészségesek.
A jellemünk, mint méltóságunk tükörképe (vagyis a rajtunk lévő Isten-képmás) mellett nyilván az egészségünk a legfontosabb. Mi mást kívánhat egy szülő a gyermeknek, mint azt, hogy ne szenvedjen? Ám ha ez mégis elkerülhetetlen, tudja tartással viselni a megpróbáltatásokat. Ugyanakkor az egészség csak a második helyre került nálam, mert sok az egészséges, de gonosz ember, így a „jóság” úgy általában fontosabb pozitív hatást tud gyakorolni az egyénre és a közösségre, mint bármi más.
  • 3/ Ismerjék meg és fogadják el önmagukat olyannak, amilyenek.
Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott életet tudjanak élni, megfelelő, akár ambiciózus, ám elérhető célokat kell kitűzni maguk elé, és rá kell találniuk az élethivatásukra. Ez olyan feladat, amit mindenkinek magának kell elvégeznie, mert egyediek vagyunk, senki máshoz nem vagyunk hasonlatosak. Nagyon magányos munka ez! Önmagunk megismerése és elfogadása az egyik legnehezebb, szenvedésekkel teli, hosszú folyamat. Ebbe beletartozik a képességek felmérése, a vadhajtások lenyesegetése, az erősségek kibontása és kidolgozása, és így tovább. Rengeteg a szorongó, boldogtalan ember, aki nem ismeri magát, ezért nem tud örömöt adó célokat kitűzni maga elé; a hamis, nem belőle fakadó, nem neki való célokat persze nem is tudja elérni. Aki nincs tisztában önmagával, állandó meghasonlásban él, dühben a külvilággal és saját magával. Pedig minden jó forrása eleve bennünk van; ezt kell felfedeznünk és kihoznunk magunkból fáradságos munkával...

ITT OLVASHATÓ

KELL-E ÚJ MINŐSÍTETT IDŐSZAK?

ÍGY ÍRNÁNK MI
Szerző: alkotmanyjogaszok
2016.01.22.A válaszunk viszonylag egyértelmű: a politikai kommunikáción túl nem kell. A terrortámadás és a terrorveszély közjogi szempontból nem tér el érdemben a hagyományos támadásoktól vagy veszélyektől, ezért a jelenlegi, már amúgy is túlbonyolított minősített időszaki szabályozást felesleges még tovább differenciálni. A ma is hatályos szabályrendszer kis reszelésével biztosítható, hogy megfelelő garanciák mellett is hatékonyan lehessen fellépni a terrorveszély ellen vagy a terrortámadások idején.
Az Alaptörvény – sok szempontból építve a korábbi Alkotmány szabályrendszerére – már ma is négy és fél minősített időszakot szabályoz: a külső támadás esetén bevezethető rendkívüli állapotot, a belső zavargások és más erőszakos cselekmények miatt kihirdethető szükségállapotot, a támadás veszélye esetén bevezethető megelőző védelmi helyzetet, illetve a természeti katasztrófák idején alkalmazható vszélyhelyzetet. Ötödik, de inkább négy és feledik minősített időszakként a váratlan külső támadások elhárítására rendelkezik hatáskörrel a Kormány.


iTT OLVASHATÓ

KEDVES NYUGDÍJASOK, VÉGE AZ AMERIKÁZÁSNAK: FIZETNI FOGTOK, MINT A KATONATISZT!

MAGYAR NARANCS - VILLÁMNARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.01.22.


Mióta Tarlós István úgy döntött, hogy saját terepén nyomja le Lázár Jánost, csodáknak lehetünk tanúi a Budapestinfón. Persze azt is tudhatja mindenki, hogy végződnek a erőlködések.

Tarlós István utóbbi napokban eszközölt felszólamlásaiban volt minden, csak olyasmi nem, ami a leghalványabban is utalt volna valamiféle gyerekszobára. Fővárosunk első embere oly kedvvel bunkóparasztozik, notórius hazudozózik, mint bármely tisztességben megőszült kocsmatöltelék. Nincs is ezzel semmi baj, hisz nem vagyunk egyformák. Nekünk például az tetszett legjobban, amit ma mondott a dugódíjról, nos azt kétségkívül egy csúnya beszédéért sarokba állított napközis is megirigyelhette volna. A következő Budapestinfón nyilván azt is hozzá teszi majd, hogy pisi, kaki, pisi, kaki, aztán elpirulva kiszalad a teremből. Csak még előtte bemos egyet a nyugdíjasoknak...

ITT OLVASHATÓ

CHRISTIAN DIOR 111 ÉVE SZÜLETETT, DIOR RUHÁK ANNO ÉS MA

BEAUTYTIPPEK BLOG
Szerző: MunkásAndi
2016.01.22.


A képen Dior modell Renée Breton 1947-ből, bemutatja a Dior tervezte "New Look"-ot, mellette pedig Hedvig Palm (Next modell) a Dior 2016-os tavaszi RTW kollekció női kosztümjében látható...

ITT OLVASHATÓ

KÖNNYÍTETT ÉPÍTÉSI ELJÁRÁS. KI JÁR VELE JÓL?

HOLNAPHÁZ BLOG
Szerző: h.e.g.a
2016.01.22.


Mennyit egyszerűsít az egyszerű bejelentési eljárás?

Tavaly év végén jelentősen módosult, egyszerűsödött a - bizonyos kitételeknek megfelelő - épületek építési eljárása. Előbb az u.n. Építési Törvény került módosításra a 2015. CCXII. számú salátatörvénnyel, majd az év utolsó munkanapján elfogadásra kerül a 456-os kormányrendelet 'A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről ...

A módosítások célja az építési engedélyezés egyszerűsítése, gyorsítása, a bürokrácia csökkentése, valamint ezek és az anyagi ösztönzők (családi otthonteremtési kedvezmény - csok) rendszerének megemelésével az építkezések számának és ezáltal a gazdaság növekedésének a fokozása. A célokkal könnyű egyetérteni, azonban a bevezetett szabályozás tengernyi problémát vet fel...

ITT OLVASHATÓ

5 KIHAGYHATATLAN CSOKIS HELY

ITTHON BLOG
Szerző: Itthon blog
2016.01.22.


Szögletes csokoládé, kerek csokoládé, egész csokoládé, sőt, talán még megkezdett csokoládé is kapható nálunk. Amíg az ínyencek a gasztroforadalommal voltak elfoglalva, Magyarország szépen csendesen valóságos kézművescsokoládé-birodalommá fejlődött. Most hat helyet mutatunk, amit egy igazi édességrajongó nem hagyhat ki...

ITT OLVASHATÓ 

AZ ALAPTÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSA: MINDEN HATALMAT ORBÁN VIKTORNAK?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.01.22.


Orbán Viktor fennakadhat a saját kerítésén. Mivel továbbra is vehemensen küzd a migránsok ellen, és váltig állítja, hogy nincs az a szíriai, iraki vagy eritreai menekült, aki rajtunk keresztül eljutna Nyugat-Európába, így nem igazán tudja emocionálisan alátámasztani azt a tervét, hogy a terrorveszélyre hivatkozva lényegében akkor kapjon különleges felhatalmazást a kormány, amikor jónak látja. Mivel a TEK-nek nem sikerült eddig összevakarnia egyetlen valamire való terroristát sem az országban, majd kiötölnek valami más indokot arra, miért jobb félni, mint megijedni...

Lényegében a Jobbikon múlik, hogy megkaphatja-e a kormány a különleges felhatalmazásokat egy terrorfenyegetettségnek minősített helyzetben, vagy sem. A kétharmados többségét elvesztő Orbán-kormány ugyanis most csak úgy módosíthatna a gránitszilárdságú alaptörvényen, ha kívülről kap támogatást. Erre a többi ellenzéki párt nyilván nem lesz hajlandó, és a Jobbiknak is alaposan meg kell fontolnia, hogy milyen jogosítványokkal ruházza fel a kormányt. Nem az az igazán veszélyes (bár számos aggályt vet fel), hogy korlátozhatnák az állampolgárok jogait, nyílt cenzúrát vezethetnének be a sajtóval szemben, illetve lényegében teljhatalmat kapna Orbán Viktor, hanem, hogy meglehetősen tágan értelmezhetné a kormány, mikor, mi számít terrorfenyegetettségnek...

ITT OLVASHATÓ

ALAPTÖRVÉNY MÓDOSÍTÁS: MI FÉR BELE A TERRORVESZÉLYHELYZETBE

MANDINER BLOG
Szerző: pinter.batja
2016.01.22.


Módosítaná az alaptörvényt a Fidesz: belekerülne a terrorveszélyhelyzet, melyet a kormány hirdethetne ki és utána hatvan napig nagyon széles jogkörökkel rendelkezve léphetné át a törvényi kereteket.

Nem vitatjuk, hogy indokolt lépés a tavalyi fejlemények tükrében átgondolni hazánk felkészültségét egy-egy ilyen rendkívüli helyzetre, a javaslat viszont mindenesetre legalább egy ponton aggályos, elfogadásához pedig pont arra lenne szükség, amire a kihirdetéshez nem: kétharmados támogatásra.

Nem ördögtől való a jelenlegi jogi állapot felülvizsgálata, hiszen nem egyértelmű, melyik különleges jogrendi állapot vonatkozhat a terrorizmusra. Jelenleg az alaptörvény 48-54. cikkelye foglalkozik a különleges jogrend helyzeteivel, azaz a rendkívüli állapottal, a szükségállapottal, a megelőző védelmi helyzettel, a váratlan támadással és a veszélyhelyzettel. A veszélyhelyzet leginkább természeti katasztrófák esetében vezethető be, a rendkívüli állapot pedig egyértelműen háborús veszély esetén érvényesíthető, tehát ezek nem igazán alkalmasak a terrorhelyzet kezelésére. A megelőző védelmi helyzet szintén főleg háborús veszély esetén tűnik alkalmazhatónak...

ITT OLVASHATÓ

A REMÉNY KESELYŰI

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.01.22.


„Orbán szerint a magyarok ma elkezdtek írni „egy olyan történelmi mondatot”, mint amilyet 1956-ban vagy 1990-ben írtak. „A magyarok felemelték a fejüket, és ítéletet mondtak egy korszak felett” – jelentette ki a választási eredmények nyilvánosságra kerülése után Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Orbán szerint Magyarország polgárai ítéletet mondtak egy kudarcot vallott korszak felett, leadták a szavazatukat a saját életükre, és ezzel legyőzték a reménytelenséget.”

A frissen üdvözült, kegyelmi állapotban lévő miniszterelnök úr pontosan nem fejtette ki, hogy vajon mi is motoszkálhatott 2010-ben a fejében, amikor az előtte tornyosuló gigászi feladatra gondolt. Tulajdonképpen ez nem is érdekes. Azóta már egészen más dolgok mászkálnak arrafelé. Mindenesetre rendkívül nagy nyüzsgés és szaladgálás lehet ott fent a tisztelt kormányfőben...

ITT OLVASHATÓ

A KISHERCEGNEK MÁR RÉZVIRÁGA IS LEHETNE

KAPANYÉL BLOG
Szerző: kapanyél
2016.01.22.
…ha a B-612-es kisbolygóról ellátogatna a Nemzetközi Űrállomásra, ahol néhány napja kinyílt az első „űrvirág”. (Már ha a kis herceg rózsáját nem számítjuk).A viszonylag igénytelen fejes saláta sikerén felbuzdulva a következő lépés a virág volt: kíváncsiak voltak, vajon egy érzékenyebb növény is képes-e megmaradni a földi körülményektől nagyon is eltérő viszonyok között.Úgy tűnik, a kísérlet sikerült, mert a novemberben elvetett rézvirágmagok (Zinnia) szépen kikeltek. A legénységnek ugyan hamar rá kellett jönnie, hogy a legényvirágnak is nevezett növénnyel nem olyan egyszerű bánni, mint a salátával, de kikísérletezték a megfelelő mennyiségű és gyakoriságú öntözést, amit a növény egy hete virággal hálált meg.

ITT OLVASHATÓ

JOBBÁGYLÁZADÁS HELYETT POLGÁRI FORRADALMAT

HVG KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Ansinn
2016.01.22.


Daron Acemoglu és James A. Robinson híressé vált Miért buknak el a nemzetek? című könyvében az európai kontinens fejlődési pályájának kettéválását a XV. század tájékára teszi. Ekkor a nyugati térfélen a személyi kötödésen alapuló úr-szolga viszonyokat kezdték felváltani a szerződéses kapcsolatok, a jobbágytelkeket a földbérletek, a keleti részeken viszont éppen ellenkezőleg: megerősödött a parasztok földhöz és földesúrhoz kötése. Ezt nevezik a történészek második jobbágyságnak. Magyar ember számára a fogalom nem ismeretlen, Szűcs Jenő Európa történelmi régióiról szóló híres tanulmányában már korábban kifejtette a második jobbágyság kialakulásának okát és pusztító hatásait.
Mi a csudáért érdekes a XXI. század második évtizedének közepén, hogy hogyan vált el hazánk fejlődési útja a Nyugattól? Például azért, mert az eltelt évszázadok alatt kiirthatatlan maradt bennünk a felzárkózás utáni vágy, pedig nem kevesen dolgoztak és dolgoznak az elpusztításán. (Ajánlom például Jókai Mór: A kiskirályok c. regényét.)
Csakhogy a fejlett világhoz nem lehet felzárkózni addig, amíg az emberek nem szabadulnak fel a második jobbágyság alól, amíg nem válnak olyan szabad polgárokká, akik így is tekintenek önmagukra. És itt még nagy elmaradás van, amit az aktuális hűbérurak a XIX. század derekán történt jogi jobbágyfelszabadítás óta minden erővel igyekeznek is fenntartani.
A mai hatalom sem véletlenül veszi példaképeit, ideáljait onnan, ahonnan veszi.

AZ ÖNAZONOSSÁG FELÉSZABADÍTÓ EREJE

LELKIZÓNA
Szerző: Szabó Elvira
2016.01.21.

Többször írtunk és gondolkodtunk mostanában az önmegvalósításról itt, a Lelkizónán. Szóba került, hogyan lehetünk valódi önmegvalósítók a gyakorlatban, és milyen tágabb társadalmi hasznot hoz az önkiteljesítő élet. Lépjünk egyet tovább e témában, méghozzá az olyan, nehezen megválaszolható kérdések felé, amelyek szervesen kapcsolódnak az értelemmel teli, önmegvalósító élethez: „Melyek azok a bennem szunnyadó képességek, amelyeket kibontakoztatni szeretnék? Milyen tevékenységek bírnak számomra értelemmel? Ki is vagyok én?”


Közhellyel élve, mielőtt önmegvalósításba fognánk, meg kell találnunk önmagunkat. És nem a szemünk előtt elhúzó utcai óriásplakátokról, a médiából látott ilyen-olyan imázs vagy hozzátartozóink elvárásai alapján – ha így teszünk, nem önmagunkat, hanem egy hamis ént fogunk megvalósítani. A belső, szilárd alapra kell ráakadnunk, amit úgy hívnak, önazonosság, és amiről tudjuk: „Igen, ezt képviselem a világban.”

ITT OLVASHATÓ

EZÉRT AKAR A SZAKMA IS SZÍNESEBB OSCART

LUMENS BLOG
Szerző: Hegyi Fanni
2016.01.22.A tavalyi évhez hasonlóan idén sem került színes bőrű színész vagy színésznő az Oscar-díj várományosai közé a legfőbb kategóriákban, így újra népszerű lett az #OscarsSoWhite hashtag – ám az előző évekkel ellentétben idén már elismert szakmabeliek és hírességek is felszólaltak a jelenség ellen. A díjról döntő Akadémia elnöke is aggodalmát fejezte ki. A Guardianen megjelent írásukban Nadia és Leila Latif színész-rendezők azt vizsgálták, milyen arányban mennének át az elmúlt években jelölt filmek egy, a Bechdel-teszthez hasonló szűrőn – az eredmény csalódást keltő volt.
Még 2012-ben kereste a választ a Los Angeles Times újságíróinak egy csoportja arra, hogy kik szavaznak tulajdonképpen az Oscar-jelöltekre és díjazottakra – és milyen arányban képviseltetik magukat az Akadémia tagjai között a színes bőrű, illetve női színészek és rendezők. Nagyjából 5100 szavazót azonosítottak – az akkori tagság több mint 89%-át – és a kutatás során arra jutottak, hogy a tagok több, mint 90%-a fehér bőrű, s a férfiak aránya a szavazók között 77% körül mozog. Az Akadémia tagjainak átlagéletkora 62 év volt, az 50 évnél fiatalabbak mindössze az összes szavazó 14%-át tették ki.

ITT OLVASHATÓ

REGGELI NESZE

NESZE!SZER BLOG
Szerző: Beautyka
2016.01.21.


–  Micimackó! Mi van, ha egyszer elkövetkezik egy olyan nap, amikor el kell válnunk?
– Ha együtt válhatunk el, akkor semmi kifogásom ellene.
– Na igen-igen, úgy könnyű. De… ha nem lennénk együtt? Hogyha én máshol lennék?
– Jajj… de nem lehetsz máshol, hiszen nélküled egészen elvesznék. Kinek szólnék egy olyan bizonyos holnapon, amikor épp nem vagyok elég erős, vagy elég bátor?
– Hát tulajdonképpen…
– És kitől kérnék tanácsot, amikor nem tudnám, hogy merre tovább?
– Micimackó, mi van, ha mégis?
– Mégsem, az nem fordulhat elő… Ha mégis eljön az idő, amikor nem leszünk együtt, akkor nagyon fontos, hogy megjegyezz valamit!
– Mi az a fontos megjegyezni való?
Hogy bátrabb vagy, mint hiszed, erősebb vagy, mint sejted és okosabb, mint véled. De a legfontosabb az, hogy ha el kell válnunk, én akkor is mindig veled leszek… veled!


A. A. Milne

ITT OLVASHATÓ

AZ ÖNVÉDELEM TELJES HIÁNYA

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Andor Mihály
2016.01.21.


Nem lehet mindenkit kirúgni, aki egy sztrájkban való részvétellel meri kinyilvánítani az Orbán-féle oktatáspolitikáról alkotott véleményét. Még a pedagógusok felét sem lehet kirúgni, mert akkor összeomlik az oktatás...

A második Orbán-kormány ötéves történetéből látszik, hogy a tüntetés nem hatékony eszköz, mert Orbán úgy gondolkodik, hogy akármekkora is a tömeg, „utána hazamennek”. A tüntetés csak akkor lenne hatásos, ha százezrek vennének rajta részt, és nem mennének haza.

2012 októberében kirúgták Hopka András tanárt a Türr István Képző és Kutató Intézetből. (Ennek semmi köze ahhoz, hogy az intézmény később gyanús kifizetőhelyként lett híres – gondoljunk csak a 25 milliós hóeltakarítási szerződésre vagy a piaci ár sokszorosát számlázó ápolótanfolyamra!) „Bűne” valószínűleg megbocsáthatatlan: előtte Tiszacsécse szocialista polgármestere volt, 2010-ben pedig a fideszes Tilki Attila ellenfeleként indult a parlamenti választáson.
 
2013 novemberében Horváth András leleplezte a NAV‑nál folyó üzelmeket, azóta nincs munkája. Több önkormányzati állásra is pályázott, de eddig sehova sem vették fel.
 
„Bod Péter középiskolai magyartanárral másodszor történt meg, hogy közvetlenül a tanévnyitó előtt fölvették egy iskolába, megörültek, hogy végre kapnak szaktanárt, majd amikor a tankerületnél megtudták, kiről van szó, néhány nap múlva kirúgták” – olvashatjuk a nol.hu 2014. február 22-i számában. A tanár ikertestvére Bod Tamás politikusnak, aki az Összefogás 2014 nevű pártszövetség képviselőjelöltje volt. De volt a rovásán Péternek saját jogon is: korábban újságíróként bírálni merészelt Békés megyei fideszes politikusokat.
 
2014 májusában takarékossági okokból kirúgták az egyetemről a vállaltan baloldali kötődésű dr. Tóth Zoltán nemzetközi hírű választási szakértőt (és a spórolás jegyében rögtön fel is vették a helyére a Fidesz-közeli Nézőpont Intézetből Mráz Ágoston Sámuelt).
 
Sándor Mária, a fekete ruhás ápolónő 2015 elején kezdte meg hosszú menetelését a magyar egészségügyért. Kiállásával és szervezkedésével nem kevés borsot tört a hatalom és a hatalom zsebében lévő szakszervezeti vezetők orra alá. Olyannyira, hogy a Független Egészségügyi Szakszervezet kizárta soraiból. Noha szakmai munkájával mindenhol elégedettek voltak, állásnélküli. Nemcsak a közegészségügyben nem akarják foglalkoztatni, de a magánegészségügyben sem kap munkát. (Ami éles fényt vet a magyar köz- és a magánegészségügy közötti furcsa kapcsolatokra is.)

A fölsorolt esetek azt mutatják, hogy egyenként mindenkivel el lehet bánni. De miért maradnak egyedül ezek az emberek, köztük olyanok is, akik az egész társadalom érdekeiért állnak ki? Persze tudom, hogy – bármennyire bántja is az igazságérzetünket – más érdekeiért nehéz megmozdulni. De 2010 óta a magyarok saját érdekeikért sem állnak ki.
 
Orbán Viktor újbóli hatalomra kerülésekor az egyik első lépés volt 2010-ben a sztrájktörvény módosítása, és ezzel – az illedelmes szakszervezetek számára ­– gyakorlatilag lehetetlenné tették a sztrájkot. (És melyik szakszervezet nem illedelmes Magyarországon, ha egyszer nem a mögötte álló tagság tömegei adják legitimitását?) Az egyetlen fegyvert vették ki munkavállalók millióinak kezéből, amellyel érdekeiket hatékonyan védeni tudják, és nem tiltakoztak tömegek, nem volt sztrájk. Akkor sem, amikor a törvény még csak tervezet volt, tehát a sztrájk nem lett volna törvénytelen.

ITT OLVASHATÓ

TAXIT IS VEZETŐ EMBEREK

HVG ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: Ceglédi Zoltán
2016.01.20.


Próbáljuk kicsit máshogy elképzelni a most tüntetőket. Igen, káromkodással, autórugdosással, hülye követelésekkel együtt is. 

A munkám miatt elég sokat utazom taxival, privát okból viszont talán évente 3-4 alkalommal. A fix, magasabb ár bevezetése óta kétszer is meggondolom, hogy taxit hívjak, vagy inkább megvárjam az éjszakai BKV-járatot, esetleg legyalogoljam a távot. Taxizni ugyanis drága játék Budapesten. Ha viszont egy tévé vagy rádió biztos akar lenni abban, hogy időben odaér a vendég műsorkezdésre, azt úgy biztosítja, hogy taxit küld értünk, szereplőkért. Ha meg már ott ülök mellette, gyakran beszélgetek is a sofőrrel.

Az első és legfontosabb dolog, amit az elmúlt években megtanultam, talán az, hogy százból uszkve kilencvenkilenc taxisofőr egyáltalán nem taxisnak készült. Hihetetlenül színes, riportkönyvbe kínálkozó sorsok csokrát szedtem már össze ezekkel a miniinterjúkkal. Nincs két ugyanolyan taxis. Van köztük egykori akusztikai szakember, van, aki közelharcot oktatott rendőröknek (innentől bármi kritikát fogalmazok meg a taxisokkal kapcsolatban, jelezném, hogy rá természetesen nem vonatkozik), van korábbi reptéri szakszervezeti vezető és volt fizetőpincér. Van olyan, aki egy nemzetközi piacra dolgozó bútorgyár vezetője volt, és egy bedőlt, a vállalkozást is magával rántó ázsiai üzlet után a céges flottából egyetlen Mercit tudott kimenteni. Felrakta rá a taxilámpát, és beült taxizni. Az autó és a sofőr is mindig makulátlan, tiszta, sőt. Volt, hogy meglátta az egyik kollégát, aki valami rossz madzaggal kötötte meg a nadrágját, és inkább vett neki egy övet, de „nézzen már ki rendesen”.

Van aztán olyan is, aki intézeti gyerek, majd drogos csöves volt, kallódott, nem ment neki az élet – a taxizás lett az utolsó szalmaszál, az egyetlen felkapaszkodási lehetőség, amelyet megmarkolva most el tudja tartani magát, és fizetni a gyerektartást. De azért ha egy klasszikus metálszám megy a rádióban, nem nyom rá a gombra, kiáll inkább ördögvillázni...

ITT OLVASHATÓ

KÖVÉR LÁSZLÓ ÉS "A MAGYAR KULTÚRA GÉNHIBÁI"

MAGYAR NARANCS ONLINE - PUBLICISZTIKA
Szerző: Tamás Gáspár Miklós
2016.01.21.


Rögtön meg kell mondani, hogy Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének a pártkongresszusi beszéde és híres sajtónyilatkozata – szemben az egyszerűsítő, többnyire szatirikus bírálatokkal – szerintem nem egyszerű reakciós ostobaság, sőt: érzéseinek egy része indokolt vagy legalábbis érthető. Az pedig, hogy érzéseit és benyomásait ő maga szerintem tévesen elemzi és értelmezi, nemcsak az ő vétsége. Végtére is Kövér nem teoretikus gondolkodó, nem lehet zokon venni tőle, hogy nagyjából adottnak veszi, amit az újságban (mindenekelőtt a liberális újságban) olvas – és ebből a matériából próbál valami összefüggő képet alkotni magának arról, amiről azt képzeli, hogy körülötte folyik. Ezt veti össze az előítéleteivel, szebben mondva: elveivel. És elrémül.
Erre van is némi oka.

Amikor őszintén számot vet avval, amit tudni vél, ijedten veszi észre a hanyatlás jeleit. Ebben igaza van, bőséggel akadnak ilyen jelek. Nem tagadható, hogy a jelenkori politikát – a múlthoz, akár a közelmúlthoz viszonyítva és arányítva – senkik (olykor a valakiknél jobb szándékú senkik) irányítják. Az se tagadható, hogy az internetre csábult, fogyatkozó számú szövegfogyasztók előtt magukat illegető, egyre kommerszebb, gyorsan butuló jelenkori írástudók összteljesítménye szánalmas: nem olvasó írók írnak nem olvasó olvasóknak.
Mint a középkor elején, a Græca sunt, non leguntur korában, amikor pár kolostorban élte túl a műveltség a nehéz időket, amikor a betűvetés művészete meg a latin nyelv és grammatika ismerete pár ezer emberre korlátozódott, és száz mérföldet kellett gyalogolni, hogy valaki megtekinthesse valamelyik klasszikus mű kéziratát, és egy-egy kódex, egy-egy tekercs papirusz, egy-egy ív pergamen olyan ritka és egyedi volt, mint valamely szobor – most is él a műveltség pár egyetemi campuson, pár radikális enklávéban (sőt: akad példa veszetten túlzó erudícióra), de erről a nagyközönség kevesebbet tud (bár elvileg tudhatna), mint bármikor a reneszánsz óta.

Kövér – s korunk sok más áldozata – érzi ezt meg sok egyebet a dekadencia tünetei közül, de hát nem feszélyezetlenül kívülálló glosszátoruk, hanem a hanyatló időszak részese és balekja.

Ebben sajnos segítségére van a perifériás kelet-európai kultúrák, különösen a magyar hagyomány néhány sajátossága. Ehhez adódnak a konzervatív világlátás bizonyos tulajdonságai.

Kövérnek mint magyar konzervatívnak az a legnagyobb fájdalma, hogy olyan gondolatokkal és érzületekkel kell találkoznia, amelyek neki természetellenesnek tetszenek. Hannah Arendt találó megállapítása, hogy a konzervatizmus a legfiatalabb modern világnézet, alapvetően reakció a francia forradalomra – nem annyira doktrína vagy dogma, mint amennyire a szekuláris/egalitárius modernség kritikája; mindig polemikus; alkatából következően nem javasolhat újat; ellenfele a konstrukciónak és a „világtervnek”: a racionális utópiának. Némileg ellentmond egymásnak az ésszel kapcsolatos szkepszis (amely gyakran historizmusba hajlik át) és az a tendencia, hogy – szemben a ráció historizálásával – a konzervatívok naturalizálják a hagyományt, bár nem mindannyian. A konzervatizmus nem más, mint a liberalizmus és a szocializmus – gyakran szellemes és meggyőző, még gyakrabban búbánatos – ellenzése. A józan ész, a tradíció, a valóságismeret, a természetesség, a tapasztalat, a gyakorlati eszélyesség jegyében.

ITT OLVASHATÓ

PALATINUS BUDAPESTEN - A MARGITSZIGETITŐL ÚJLIPÓTVÁROSIG

URBANISZTIKA ÉS KÖZLEKEDÉS BLOG
Szerző: Dvorszky Anikó
2016.01.21.


Mi a közös a Jászai Mari téren álló Palatinus-házakban és a margitszigeti Palatinus strandban? Eleve, mint jelent ez a szó, hogy palatinus, és hogy kapcsolódik mindezekhez? Hogyan lett az egykor a nádori családhoz tartozó Margitsziget a fővárosé? Mindez kiderül a cikkből.

1790-ben Sándor Lipót nádor kapta meg a sziget használati jogát, aki elhatározta, hogy rendbe hozza és nyári pihenőhelyet alakít ki rajta. Egy sajnálatos vegyészbaleset következtében azonban hamarosan elhunyt. Utódja, 19 éves öccse, József nádor 1799-ben birtokcserével már tulajdonjogot szerzett a sziget fölött, majd parkosította és évtizedeken keresztül üdülőhelyeként használta. Emeletes nyaralót épített a szigeten, mely a ferencesek romos templomának északi oldalához támaszkodott. Az épület egyemeletes volt, klasszicista stílusban épült. A nádor a főkertészét is áthozatta alcsúti birtokáról, aki néhány év alatt parkosította a sziget nagy részét, a nádori nyaraló közelében szőlőt is telepített. Ekkor lett a sziget új neve Nádor-, más néven Palatinus-sziget - a nádor ugyanis palatinust jelent latinul. A nádor halála után, 1847-től legidősebb fia, István nádor, majd a legkisebb fia, József Károly Lajos főherceg tulajdonában volt a terület. A Margitszigetet egészen 1900-ig, a Margit híd szigetre vezető szárnyhídjának megépültéig csak vízen lehetett megközelíteni. A XIX. század közepéig evezős csónakon keltek át, 1869-től gőzös járt a szigetre...

ITT OLVASHATÓ

POLT ÚR, ÉBRESZTŐ, HELYZET VAN!

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: Veress Jenő
2016.01.22.


A legvadabb ötletek sokkolják a magyar lakosságot. A magát KDNP-nek nevező, az életben sikertelen, kielégületlen pár ember fonnyadt bokréta, a Fidesz domesztikált Jobbikja a kormány kalapján. Hát velük nyomatnák le a népesség torkán a legbornírtabb terveket.

A szingliadó nem új. Most újratöltve került a média közepébe. Olyasmikkel spékelve, mint a lelkileg impotens ifjú keresztényeknek állami hozzájárulás a párkereséshez. (Az idea, hogy a Führer válasszon egymásnak tiszta fajú ivarosokat, nem újkeletű.)

A szingliadó a 30 év fölötti gyermekteleneket sújtaná. Az idősebbeknek az abortuszt tiltaná, hogy azután örökbe kelljen adni a csecsemőt. Az üzemi népesedési megbízott, meg a nemzeti konzultáció szervesen következik e tervekből, melyet ma épp azok tagadnak körömszakadtáig, akik az erről szóló könyvet kiadták.

Azután itt van a sorkatonaság. 2004-ben a Fidesz még ellenezte az eltörlését, majd "elvi" pálfordulásukat azzal indokolták: „nehogy a szocialista párt a fiatalokat azzal riogassa, a Fidesz nekik ártani akar”. Akar-e most vajon? Gyanakvók ilyenkor azt kérdik: mekkora disznóság, lopás van folyamatban, hogy ilyesmikkel kell elterelni az emberek figyelmét?

ITT OLVASHATÓ

ÚJ ELLENSÉGÜNK - A BÜROKRATA

PUPU BLOGJA 
Szerző: PuPu 
2016. 01. 21. 

Úgy látszik, az államnak fel kell készülnie a hét sovány tehén esztendeire, mert fogy a pénz, a világ szinte kiszámíthatatlan, ez az osztrák is hőbörög, hogy nem ad pént azoknak, akik nem akarnak részt venni a menekültkérdés megoldásában... -  ki tudja, holnap mire ébredünk, ugye.
Takarékossági intézkedéseket kell hozni, mert fogytán az ellopható pénz, emellett bejelentett gigamega tervek nyomják a hasban izmos kormányfő vállát, és abban sem lehetünk biztosak, hogy bírja majd a nyomást.
Különösen, ha az osztrákok lezárják a határt Rábakeresztúrnál, oszt itthon kell a nátháját kezeltetni azokkal az orvosokkal, akik átmenetileg még itthon maradtak...

Így aztán meg kell szabadulni azoktól, akik a feladatukat teljesítették, akiknek kegyét idáig kereste a rendszer, le kell őket rugdalni a farkasok által üldözöütt szánról.
A mór megtette kötelességét, a mór mehet.
Különben is -  behelyettesíthető figurák, elhanyagolható feladatok, majd a minisztériumok elvégzik, amit okvetlenül szükséges elvégezni, az se baj, ha a feladat majd akkor derül ki, mikor valamelyik terület már bedől.


ITT OLVASHATÓ