2019. október 3., csütörtök

TITKOS HANGFELVÉTEL A FIDESZBŐL: AKI A PÁRTOT TÁMADJA, ABBAN A PILLANATBAN ELLENFÉLLÉ VÁLIK

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2019.10.03.Az Egri Ügyek birtokába került egy titokban rögzített hangfelvétel, ami a 2018-as országgyűlési választások utáni időszakban készült. Az újabb kétharmados Fidesz-győzelem után Oroján Sándor, az egri Fidesz-szervezet ügyvezető alelnöke tartott előadást arról, hogyan működik a Nemzeti Együttműködés Rendszere, vagyis a NER.

Oroján – Nyitrai Zsolt fideszes parlamenti képviselő bizalmasa – október 13-án a Fidesz jelöltjeként indul az önkormányzati képviselőségért Egerben, és az Egri Ügyek információi szerint ő irányítja a kormánypárt térségi kampányát is.

A felvételen a környék önkormányzati vezetőit egy konkrét tiszafüredi ügyből kiindulva oktatta ki arra, hogyan kell értelmezni egy fideszesnek a politikát. Az üzenet az, hogy valaki vagy idomul a rendszerhez, vagy átkerül az árok túloldalára, és akkor sem önkormányzati funkciót, sem más gazdasági megbízatást nem kaphat.

"Mindenkinek helye van ebben a rendszerben, de politikailag minket támadni nem szabad. Mert abban a pillanatban ellenséggé válik."

Oroján szerint a Nemzeti Együttműködés Rendszerének „mindannyian tagjai vagyunk, és ha ezt a rendszert valaki nagyon durván sérti és a nyilvánosság előtt próbálja lejáratni, az olyan, mintha a rendszer minden tagját sértené”.

Az egri politikus a kollégáknak hosszabban is elmagyarázta a helyzetet:...


MEDIÁN-ÜGYVEZETŐ: PUZSÉR ÉS A KICSI POLGÁROK VÁGYAI IS KARÁCSONYT GYENGÍTIK

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS 
- REGGELI SZEMÉLY
Szerző: DÉSI JÁNOS / KLUBRÁDIÓ
2019.10.03.Innen is, onnan is visz el ugyan szavazókat Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt, mégis, ha visszalépne, azzal a döntő kísérletre készülő Karácsony Gergely győzelmi esélyeit növelné – mondta a Klubrádiónak Hann Endre, a Medián ügyvezetője. A közvéleménykutató szerint az ellenzéki pártoknak összességében egyértelműen több szavazójuk van a fővárosban, mint a kormánypártnak, de a választás kimenetele már messze nem ennyire egyértelmű. Arról is beszélt, szerinte miért szerencsés Orbán, és milyen szerepe van a sikerében a kicsi polgároknak...

ORBÁN MENNYIVEL JOBB, MINT TRÓCSÁNYI?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.10.03.


Reményteli döntést hozott az európai testület, amikor Trócsányi Lászlóval szemben összeférhetetlenséget állapított meg. Ez arra utal, hogy durva esetben fellépnek a jogállami normák megsértőivel szemben. A hivatkozás azonban felemás üzenetet hordoz, mert szerencsére találtak egy formai összeférhetetlenséget is, holott Trócsányi jogállammal szemben folytatott miniszteri tevékenysége miatt is el kellett volna kaszálni a biztosi jelölését. Ezt azonban már nem tudtá megtenni. Ez arra utal, hogy az illiberális propaganda szinte megfoghatatlanná, képlékennyé tette a jogállamiság fogalmát.

Erre utalt Deutsch Tamás is, amikor azt mondta, “nem lehet értelmezni azokat a brüsszeli terveket, amelyek alapján jogállamisághoz kötnék az uniós pénzek kifizetését, mert “a jogállamiság normatívan soha nem lett megfogalmazva az Európai Unióban, így annak a rendszerszintű megsértését sem lehet értelmezni”. Ez hazugság, mert az egész csatlakozási eljárás erről szól, az alapokmány leszögezi azokat az értékeket, amelyek alapján a független országok csatlakoztak a közösséghez, de a demagógia szintjén mindezek megkérdőjelezhetők, és az Unió ezeket nem deklarálja elég pontosan.

Mindez felveti a legfontosabb kérdést, hogy Trócsányi a magyar rendszer kivételeként vagy szerves részeként volt alkalmatlan a biztosi posztra. Márpedig a válasz egyértelmű, hogy Trócsányi a rendszer szerves része, összeférhetetlensége és alkalmatlansága a rendszer egészét minősíti. Ezért az a kérdés merül fel, hogy ha Trócsányi alkalmatlan, akkor ugyanennek a rendszernek bármely más tagja miképp lehet alkalmas? Ha Trócsányi László bármilyen szerepe összeférhetetlen, akkor mit mondjunk Orbán Viktorról, aki a rendszert létrehozta, irányítója, és mind közül a legkorruptabb, aki központilag irányítja azokat a lépéseket, amelyek közül csak egy is összeférhetetlen az Európai Unió normáival?

A finn EU-elnökség a klímaváltozás mellett az EU másik legfontosabb problémájára tapintott rá, amikor feladatául a jogállamiság védelmét tűzte ki, és első lépésként az uniós támogatásokat a jogállamiság követelményeihez kötné. Ezek az országok ugyanis erre érzékenyek: a közös normákat tagadják, a jogállamiság felszámolását mint legitim alternatívát mutatják be Európában, de a jogállamok pénze kell nekik. Az elv első lépésként helyes, de második lépésként fel kell vetni azt a kérdést is, hogy akik a jogállamiságot tagadják, felszámolják, azoknak mi helyük van az Európai Unióban? Orbánnak mi köze lehet a demokratikus Európához, azt leszámítva, hogy kifosztja, rombolja és gyalázza a közösséget?

MIT AKARNAK A BULINEGYEDDEL?

INDEX
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2019.10.03.


Az ellenzéki oldal szinte szó szerint ugyanazt akarja, mégis egymást üti, a fideszes kerületvezetés legalább nem is ígér semmit Erzsébetváros központi problémája, a bulinegyed ügyében.

Cikkünk a VII. kerületi kampányt bemutató sorozatunk második, befejező része. Az elsőt itt olvashatják.

Térdig ér a parlagfű, tartógerendák és bedeszkázott ablakok fogadnak a kívülről semmitmondóan poros, belül lehetetlenül romos, elhanyagolt Király utca 25.-ben, amikor benézünk az önkormányzati tulajdonú ház belső udvarára. Arról az utcáról, ahol éttermek és borbárok, tervezői és dizájn-dekor üzletek között nézelődve hömpölyögnek a turisták.

Ez az épület már kiürítésre vár, sőt, sokakat már – egyébként hasonló állapotú, ám nem ilyen központi – cserelakásokba költöztettek, de a főváros legtrendibb éjszakai szórakozóhelyei között, egyetlen háztömbben megbúvik még vagy öt bérház, amelyek hasonló helyzetűek, lakják őket, az önkormányzati bérlők sorsa pedig totálisan bizonytalan.

Leginkább csak pletykák vannak ugyanis a Király utcát és a Csányi utca önkormányzati tömbjeit érintő eladásokról, az eredetileg felújításra elnyert, majd „előkészítésre átcsoportosított”, százmilliós értékben elköltött uniós forrásokról, az ott lakók végleges kiköltöztetésének, mélygarázsok és toronyházas lakóparkok építésének szándékáról. A lakók pedig nem kapnak tájékoztatást, nincs számukra megnyugvás...

ORBÁN NEM FOGJA MEGÚSZNI A DURVASÁGAIT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.10.03.


„A finn politika számára jó alkalom volt, hogy a finn újságíró feltegye a Tiborcz-féle ominózus kérdést a sajtótájékoztatón, mivel ezzel megmutatkozhatott, hogyan reagál Orbán – ő pedig úgy reagált, ahogy várták tőle, olyan benyomást tett, hogy védi a korrupciót” – mondta a Finnország szakértő Odze György. Habár Antti Rinne miniszterelnök budapesti látogatásán – a finn politikai kultúrának megfelelően – udvariasan és politikusan nyilatkozott, a színfalak mögött minden bizonnyal jelezte, hogy egy sor dologgal tisztában van.

Mint portálunk is beszámolt róla, a magyar és a finn miniszterelnök budapesti találkozóját követő sajtótájékoztatón egy finn újságíró azt kérdezte hazája kormányfőjétől, hogy miként kerülhettek uniós támogatások Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz, ám mielőtt Antti Rinne válaszolhatott volna a kérdésre Orbán Viktor magához ragadta a mikrofont és közölte: „Bár a kérdés nem hozzám szólt, de ön nem mond igazat, ez egy fake news”. A finn vendég ezután csak egy általános és semmitmondó dolgot mondott arról, hogy ha valaki nem tartja be a közös szabályokat, szankcióknak kell jönniük.

De nem ez volt az egyetlen olyan incidens a sajtótájékoztatón, amikor Orbán a diplomácia mindenféle írt és íratlan szabályát megszegve nem hogy csak tiszteletlenül, de egyenesen durván nyilvánult meg. „De nem javaslom, hogy odajussunk Európában, hogy egyik miniszterelnök vagy bármely tisztségviselője az uniónak egy másik országba ellátogat, hogy megmossa a fejét jogállamiság ügyben, mert akkor sok minden lesz, de európai egység nem” – oktatta ki például a vendégét. A finn kormányfő azonban nem reagált, s nem vágott vissza erre és a többi ilyen orbáni megnyilvánulásra, mindvégig diplomatikusan viselkedett. Ez hogyan lehetséges? – merül fel a kérdés...


ITT OLVASHATÓ

ELVTÁRSAK ÉS BAJTÁRSAK - A HVG SZUBJEKTÍV LAPAJÁNLÓJA

HVG ONLINE
Szerző: KOCSIS GYÖRGYI
2019.10.03.


Kedves nézőink, A mi kis városunk című sorozat következő részét látják. Az előző rész tartalmából: „A Zöld Bicskénél dolgozik az azóta fideszes polgármesterjelöltté avanzsált eddigi alpolgármester, Bálint Istvánné testvére. Bálintné a szomszédos felcsúti milliárdos, Mészárosné Kelemen Beatrix barátnője és üzlettársa. A polgármesterjelölt testvére, Leitgib Manuéla belső ellenőr a Zöld Bicskénél, az ő élettársa pedig a cég beszerzéssel foglalkozó egyik középvezetője volt egészen a legutóbbi hetekig, amikor a halmozódó problémák miatt végül közös megegyezéssel távozott.”

Így hangozna a köztévében egy főműsoridei beharangozó, ha Káel Csaba filmügyi kormánybiztos beváltaná ígéretét, miszerint a magyar filmpolitika „minél több, az életünkről szóló” tévésorozat felé veszi az irányt. Mivel azonban – mint Magyarország rovatunk cikkéből kiderül – Káel inkább a pitypang kinyílásáról szóló forgatókönyveket preferálja majd, csak Gazdaság rovatunk olvasói értesülhetnek a fenti csetepaté kiváltó okáról, nevezetesen arról, hogy

"Felcsúttól egyelőre nem a kisvasút tart Bicskéig – miként azt a miniszterelnök kilátásba helyezte –, hanem az el nem szállított szemét."

Ráadásul a helyi fideszes potentátok nem éppen az Orbán Viktor által igényelt bajtársiasság szellemében estek egymásnak, mint ahogy újabban a magyar Olümposz csúcsain tanyázó gazdasági félistenek, Varga Mihály gazdasági miniszter és Matolcsy György főjegybankár sem. E sajátos utóbbi jelenségre is utal Surányi György, az MNB korábbi elnöke, amikor esszéjében megkongatja a vészharangot a forint leértékelődése miatt.

Már megint a zsidók jártak jól! – idézhetnénk a régi viccet (emlékeztetőül: a háborús ínség idején elsőnek a zsidókat küldték haza a sorban állók közül, amikor úgy festett, hogy nem jön kenyér a boltba). Nemcsak azért, mert Orbánnak hatalmas összegeket ért meg, hogy Köves Slomó rabbi és hitközsége ráüsse a Fidesz-kormányra a kóserpecsétet, hanem azért is, mert, mint cikkünkben is olvasható, az EMIH által idehaza szaporítani kívánt ortodox zsidók szombaton nem használhatnak közlekedési eszközt. Következésképpen nekik sokkal kevésbé okozhat gondot a Volán-buszokkal folytatott kormányzati manipuláció, aminek eredményeként – derül ki a Gazdaság rovatból – a helyközi közlekedés a jövőben valószínűleg még a mostaninál is rosszabb lesz. Az már Orbán pechje, hogy épp most kerültek córeszbe azok a haverjai, akik előtt ezzel a pecséttel villogni kívánt: lásd cikkeinket a Világ rovatban Benjamin Netanjahu bukott izraeli kormányfő vesszőfutásáról és a Trump elnökre váró alkotmányos vádemelésről. S nem csak azok: az olasz Salvini után az osztrák szabadságpárti „hős”, Strache is eltűnt a süllyesztőben, nem beszélve Trócsányi Lászlóról, Orbán EU-biztosi jelöltjéről, akit az új európai bizottsági elnök dobott ki. „Jó, kiegyezek veled egy döntetlenben” – idézheti hovatovább Orbán az Arthur király által lekaszabolt Fekete Lovagot a Monty Pythonból, már csak annak apropóján is, hogy Szellem rovatunk bemutatja a fél évszázada indult fergeteges angol sorozat elkészítésének műhelytitkait.

Nem csoda, hogy a Fidesz, mint fuldokló a szalmaszálba, úgy kapaszkodik a küszöbönálló önkormányzati választásokba. Efféle szalmaszálak azok az ellenzéki politikusokról törvénytelenül készített lejárató videók, hangfelvételek, hamis fotók, rendőrségi akciók, amelyeket az egyre nemtelenebb eszközökkel zajló kampányról szóló cikkünk vesz sorra a Fókuszban rovatban. Jószerivel már csak a Szellem rovatban felidézett „kékcédulák” hiányoznak, amelyekkel a totális hatalomra törő kommunista párt csalta el a válogatott módszerekkel megmanipulált hajdani nevezetes választást. Pedig az 1947-ben volt.

MINDEN EDDIGINÉL MOCSKOSABB

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.10.03.


A magyar Watergate-ügy talán sokak számára ismerős. Karácsony Gergely több megbeszélését is – a PM szerint a képviselői irodaházban valaki, vagy valakik – több alkalommal lehallgatták. Az így megszerzett információkat pedig, mit ad isten, pont az önkormányzati kampány finisében szivárogtatta ki valaki a sajtó számára. Az ügy egy demokratikusan működő országban már hatalmas hullámokat vert volna, Magyarország azonban köztudottan nem tartozik ezen országok közé, ezért túl nagy csodát nem is érdemes várni tőle. Na nem annak rombolásától, hiszen az már megtörtént, még ha nem is olyan szinten, ahogy azt a hatalom szerette volna. Karácsony ugyanis nem hogy nem bukott bele a botrányba, hanem még az is elképzelhető, hogy a saját hasznára tudja azt fordítani.

A bűncselekményt – hiszen ez már nem csupán plakátrongálás, ahol a rendőrség minden gond nélkül félre tud nézni a hatalom érdekében – úgy tűnik, senki nem fogja kivizsgálni a választások előtt. Azt követően talán lefolytatnak valamiféle vizsgálatot, azonban annak eredménye szinte előre borítékolható, de még ha esetleg nem is így lenne, akkor sem lenne már tényleges hatása a választásokra. Ezzel a hatalom is tökéletesen tisztában van, nem is csoda, hogy nem féltek meghúzni ezt a lépést. Sőt, itt még messze nem álltak le, hiszen pont tegnap vált vezető hírré az, hogy a TV2-nek nyilatkozott egy állítólagosan szexuálisan zaklatott nő. Hogy ennek mégis mi köze a választásokhoz? A történetben érintett állítólagos zaklató Újbuda ellenzéki polgármesterjelöltje.

Mindent bevetnek a kormányoldalon, amit csak be lehet. Tényleg nincs már olyan módszer, ami ne lenne megengedett a kampányban. Felelősségrevonásra mégsem számíthatunk, ugyanis mint azt Karácsony lehallgatási botránya is jól mutatja, nem igazán van igény az ügy kivizsgálására. A HVG megkérdezte az Országgyűlés Hivatalát, vizsgálják-e a titokban rögzített hangfelvétel keletkezésének körülményeit, amire a hivatal a következő választ adta:

Nem, mivel nem tartozik a Hivatal feladat- és hatáskörébe – válaszolta a parlamenti sajtóiroda.

Ezek után feltételezem, hogy a rendőrségre, majd később a legfőbb ügyészre fog tartozni az ügy. Ebből pedig szinte már egyértelműen következik az, hogy sem vizsgálat, sem pedig ítélet nem lesz. A kampány egyik legsúlyosabb botrányának kirobbantója vélhetően soha nem kerül megnevezésre, mivel ahhoz nem fűződik semmilyen érdeke a kormánynak. Fordított esetben már régen vezető hír lenne az, ahogy a rendőrség emberei megszállták a képviselői irodaházat, hogy minden esetleges bizonyítékot lefoglaljanak. A Fidesz érdekeit szolgáló ügyek azonban nem minősülnek bűncselekménynek, mint ahogy vélhetően akkor sem történik majd semmi, ha teszem azt kiderül, hogy az újpesti polgármesterjelölt ellen vallomást tevő nő nem egészen az igazat mondta akkor, amikor szexuális zaklatással vádolta meg a kampány finisébe érkező jelöltet.

Jól láthatóan szabad kezet kaptak a Fidesz kampánygurui azért, hogy még csak az esélyét se hagyják meg annak, hogy a főváros kikerüljön a kormánypárt kezéből...

A NIAGARA, AMI TÖBB MINT EGY VÍZESÉS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Steve
2019.10.03.


Alighanem a világ leghíresebb vízesése a Niagara, de talán kevesebben tudják, hogy sokkal több annál. Barangoljunk egyet a környékén Steve segítségével, ígérem, érdekes túra lesz!

„Na, erről mindenki hallott. Ez az első dolog, amit meg kell mutatni a Torontóba látogatóknak. Ezt mindenki látni akarja. Torontótól kb. 110 kilométerre van a vízesés.

Kanada legrégibb, első autópályáján kell hajtani, a Queen Elizabeth Way-en, röviden QEW-n (kjuííídábljú). A vízesés a Niagara nevű folyón van, ami az Erie-tavat köti össze a Nagy Tavak utolsójával, az Ontario-tóval.

Persze az itt élők számára a Niagara szó nemcsak a vízesést jelenti, hanem az egész itteni vidéket, a Niagara-régiót. Ontario tartományban itt a legenyhébb a tél. A vidék termékeny, tele van régi településekkel, gyümölcsösökkel és szőlőkkel. Ideális kirándulásra, biciklis túrázásra, lehet borkóstolásra menni.

A kanadai bor

Megérkezésünk idején, 50 évvel ezelőtt az itteni bor még csapnivaló volt. De azóta a szőlőket kicserélték, betelepítették rendes bortermelő fajtákkal, és manapság, bizisten, nagyon jó bort készítenek.

Mivel az időjárás miatt a termelés nem annyira produktív, a bor drágább lenne, mint amit a föld mérsékeltebb tájain szüretelnek, így megengedett, hogy az itteni borokat a termelők keverhetik olcsóbb kaliforniai borral.

Ez 75 százalékig megengedett és ennek dacára még mindig nevezhetik „kanadai” bornak. Persze van tiszta Ontario bor is, a VQA (Vintners Quality Alliance) jelzés mutatja, és az drágább...

CAESAROK A KLUBBAN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: AVAR JÁNOS
2019.09.27.


Karinthy novellájában az ifjú Julius Cae­sar sakkozik az őt társaival elrabló kalózvezérrel, aki – jó játékos lévén – hamar mattot ad neki, ám ő egyszerűen leveszi királyát a tábláról: ezentúl ez lesz a szabály (és elragadva ámuló ellenfele kardját, kiszabadítja magukat). A régi vicc kártyás hőse pókerezni megy az angol klubba, s az első parti után kiteríti lapjait azzal, hogy az övé a nagyobb. Uram, itt gentlemanek vannak, nem kell megmutatni a lapokat, csak bemondani, és az alapján döntünk – közlik partnerei. Tényleg?! S attól kezdve egész este nyer. Nem először, de manapság is betörtek a Caesarok a klubba. Évszázada a bolsevikok és fasiszták őszintébbek voltak, ha egy darabig tartották is magukat a Demokrácia klub szabályaihoz: nyíltan céljukká tették annak lerombolását. Utódaik alattomosabbak: ők a nagyobb demokrácia nevében teszik túl magukat szabályain és szokásain.

E hetekben attól hökkentek meg a demokraták, hogy még az „őshazában”, Nagy-Britanniában is hatalmi pozícióba juthatott egy „rossz fickó”. Mármint abban az értelemben, hogy egy brit történész szavaival az övék „a derék fickók kormányzási modellje”: a képviselők és miniszterek tiszteletben tartották az íratlan szabályokat is, nem törtek tabukat, és követték a precedenseket. Nehogy megszégyenüljenek, ha nem tennék. Ám a szégyentelenek mai korában ez már nem szempont. Boris Johnson Raszputyinja, a Brexit-kampányt gátlástalanul levezénylő Dominic Cummings (kitűnő HBO-film volt róla) erénynek hirdeti a normaszegést, a törvénytagadást, amivel az elitellenes tábora kedvében jár, „igazi” néptribunként. Ahogyan teszi az óceán túlpartján Trump elnök is (szomorú hírünk a világban, hogy az ezt taglaló publicisztikákban rendre kiegészítik: „magyar stílusban”).

Kétségtelenül bizarr látvány, ha egy kormányfő azt hirdeti és azzal fog kampányolni az őszi választások előtt, hogy a politika intézményei a nép ellen működnek. Ha évszázada ezt a várfalon kívüli ostromlók rikkantották, ma a valódi és „brit Trump” ezt várkapitányként teszi. Az angol hagyományoktól idegen (és a nép durva becsapásával megnyert) referendumot mindenek fölé helyezve és főként azzal az – őt immár kisebbségbe szorító – parlamenttel szembeállítva, amelynek az EU-tól „visszaszerzendő szuverenitása” volt a Brexit-kampány fő célja... Rosszmájú bírálói nem mulasztják el megjegyezni, hogy a frontális ütközés a parlamenttel legutóbb I. Károly királynak a fejébe került.

De ez sem riasztja el, amikor a Downing Street 10. (nyilván Cummings) kiszivárogtatja, hogy a miniszterelnök az őt erre kötelező törvény ellenére sem hajlandó (a Brüsszellel való megegyezés híján) a kilépés október végi dátumának elhalasztását kérni. Miközben a bírósági döntések jogosultságát is kétségbe vonják, ha nekik kedvezőtlenek. De miért is ne tennék, ha a felmérések szerint a fiatalabb brit nemzedékek kétharmada (!) kedveli a – persze „tutyimutyi” meg „lacafacázó” – parlamenttel dacoló „erős” vezetőt. S még Nagy-Britanniában is, ahol a harmincas években a nácik semmire sem jutottak, az új generáció negyede szerint a demokrácia nem alkalmas az ország irányítására. Méghogy tanulunk a történelemből?! Azt ismerve, eddig úgy hittük, a demokráciát fegyverrel végzik ki, forradalmárok és puccsisták, ma az Economist szerint „csendben megfojtják a népre hivatkozva”. De legalább a végét ismerhetnénk a történelemből: a sarlatánok, demagógok és diktátor hajlamúak rühellik a képviseleti demokráciát, és igyekeznek megkerülni a parlamentet, mielőtt végképp sutba hajítanák, vagyis kulisszává silányítanák...


FELPÖRÖG A HŐS UTCAI KISAJÁTÍTÁS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2019.10.03.


Már összesen 32 lakás esetében indítottak eljárást a bontásra ítélt épületekben. A lakóknak kínált kártalanítás összege jellemzően csak 4-6 millió forint.

Újabb 28 magántulajdonú lakást sajátítana ki a kőbányai önkormányzat a Hős utca 15. szám alatti, bontásra ítélt társasházakban – tudtuk meg a helyieket segítő Kontúr Közhasznú Egyesülettől. A kisajátítási eljárásokat még augusztusban indították, a tárgyalásokat az elmúlt két hétben folytatták le a Fővárosi Kormányhivatalban, de határozatok még nem születtek. Májusban is indult négy kisajátítás, de az egyesület csak háromról tudott: ezekben az ügyekben már határozatot hozott a kormányhivatal, a három eljárás esetében a lakókat képviselő ügyvéd bírósághoz fordult.

Megírtuk: az egyik ügyben például úgy döntött a kormányhivatal, hogy az önkormányzat 5,5 millió forintos kártalanítás mellett kisajátíthatja az érintett lakó 25 négyzetméteres lakását. A tulajdonos ezt nem fogadta el, most a bíróság döntésére vár. Egy másik eljárásban pedig az egyesület szerint cserelakást kellett volna megállapítania kormányhivatalnak, ám ezt arra hivatkozva nem tették meg, hogy az önkormányzatnak nincs cserelakása – miközben az elmúlt időszakban számos ingatlant újítottak fel és adtak ki. 

A két lakótömbből álló telepen egyébként valamennyi magántulajdonú ingatlanért 4-6 millió forintot kínál a kerületvezetés, és a kormányhivatal által kirendelt, elvileg független értékbecslők is hasonló összegeket állapítottak meg. A tulajdonosok többsége ezt nem hajlandó elfogadni, ennyi pénzből ugyanis legfeljebb valamilyen vidéki, hátrányos helyzetű településen tudnának új ingatlant vásárolni...

IGNATIEFF : NEM LESZ MINDIG EGYPÁRTRENDSZER MAGYARORSZÁGON

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.10.03.


Orbán rendszere megfertőzi európát, folytatni kell a 7-es cikkely szerinti eljárást az unió igazságügyi biztosjelöltje szerint. Nemzetközi lapszemle.

Egy olyan, úgynevezett eredménytáblára lenne szükség, amely az összes uniós tagállamban pontosan nyilvántartja a jogállami normasértéseket. Ezzel az ötlettel állt elő az igazságügyi biztosi posztra jelölt Didier Reynders – írja a Financial Times, amely Magyarországot és Lengyelországot hozta fel erre egzakt példaként. A belga külügyminiszter hozzátette, emellett minden évben jelentésben összegeznék a jogsértéseket és a monitorozás eredményeit. Meghallgatásán újra nyomatékosította, hogy az autoriter rendszerek megállítására csak a pénzügyi megvonások bizonyulhatnak hatékony eszköznek.

Orbán rendszere fertőz

A lengyel uniós államtitkár rögtön bírálni kezdte a tervet, miszerint pontos kritériumokat kellene szabni, hogy egyáltalán mik jöhetnek jogsértésekként számításba, de azt is vizsgálni kellene, hogy az állítólagos jogsértések veszélyeztetik-e a pénzügyi forrástámogatások átláthatóságát. Nehogy abba a hibába essen az Unió, vélte a tervet bíráló lengyel politikus, hogy a bizottság politikai kritériumok alapján ítélkezik és vonja meg a felzárkóztatási alapokat egy-egy országtól. Didier Reynders a nacionalista és a populista politikától óvta az Uniót, s e helyen megemlítette név szerint Orbánt és illiberális demokráciáját, amely megfertőzi az Unió többi államát. „ Nem vagyok hajlandó kompromisszumra, ha a demokrácia forog kockán” – fogalmazott a biztosjelölt.

Az EUObserver a tegnapi Didier Reynders meghallgatásból egyetlen egy elemet emelt ki: A 7-es cikkely ügyét én tovább akarom vinni, de nemcsak a már adott országokban, hanem bárhol máshol is, ahol a Lengyel- és Magyarországéhoz hasonló jogsértés merül fel. A jelenleg még belga külügyminiszter szerint az Európai Bizottságnak pedig meg kell tennie a következő lépést a körülmények ismeretében.

Várhelyi Olivér a „pitt bull”

Stephan Ozsvath Magyarországot jól ismerő bécsi tudósító szerint mind Ursula von der Leyennek, mind Orbán Viktornak presztízsveszteséget jelent a Trócsányi-fiaskó, de Várhelyi Olivér jelölésével sem javul a helyzet – nyilatkozta a Detschlandfunknak a szakértő, amit a German Radio is közvetített. Kemény tárgyalófélnek ismerték meg, de olyannak is, aki roppant lojális Orbán Viktorhoz. Ha hibázik, a felelősséget általában másra hárítja. Ha egyszerűen kellene jellemeznem, akkor egyenesen pitt bullnak hívnám. Ami pedig bővítési biztosként a jogköreit illeti, szinte előre megjósolható, hogy a nyugat-balkáni bővítéskor elsősorban a magyar érdekekre lesz tekintettel Várhelyi...

PIKÓ ANDRÁST KIHALLGATTÁK, KARÁCSONY GERGELYT LEHALLGATTÁK: BŰNÜLDÖZÉS POLITIKAI MEGRENDELÉSRE - ORBÁN NAGYON SZERET BIZTOSRA MENNI.

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: HASKÓ LÁSZLÓ
2019.10.02.


Szép lassan, ahogyan az élve fazékba dobott béka, fövünk a kampány levében. Berzenkedünk az összefogás hiányosságain és szörnyülködünk a kormánypárt durvaságain. Van belőlük bőven. Mondhatni más sincs. Azaz mégis van valami, de azt demokratikus közvélemény hiányában észre sem vesszük. Pedig az volna a lényeg. Az Orbán rendszer lényege.

Az állam bűnüldözésre hivatott erőszakszerveit politikai célokra használja nemzeti kormányunk.

Konkrétan a végletekig és túlságosan is törvénytisztelő lojális ellenzék választási részvételének meghiúsítására, végső soron az eljelentéktelenítésére. Vagyis, hogy saját hatalmát véglegesítse. A demokrácia elengedhetetlen feltételét – a hatalomváltás lehetőségét – pedig megakadályozza.

Ez nem egyszerűen törvénytelen, nem közönséges bűncselekmény, hanem durva alkotmánysértés. Még az ő lekvár szilárdságú alaptörvényük szerint is az. Régebben az ilyesmit főbenjáró bűnelkövetésnek nevezték. Persze nem mindig. A hitleri és a sztálini diktatúrákban ez volt a törvényes és alkotmányos. Magyarországon is volt egy korszak, amikor az ország így működött. Rákosiék idején külön szervezetet is létrehoztak ilyen célokra. Államvédelmi hatóságnak hívták. Rövidítve ÁVH, és ávóként vált gyűlöltté – a rendszerrel együtt. Az 56-os forradalom erőszakos része nem kis mértékben az ávó és az ávósok ellen irányult...

EGYENESBEN AZ EGYMILLIÁRD EURÓS GIGABERUHÁZÁS A TERVEZETT KASZINÓVÁROS HELYÉN

PORTFOLIO
Szerző: MESTER NÁNDOR / PORTFOLIO
2019.10.03.


Megszerezte az óriási ingatlan-és kertészeti projekthez a bezenyei telket a német FAKT AG. Az egymilliárd eurós beruházás kivitelezése már jövőre elindulhat, de az engedélyek megszerezésére csak az önkormányzati választások után számít a vállalat.

"Idén július végén jogilag a miénk lett a beruházásunkhoz kiszemelt 330 hektáros óriástelek Bezenye és Hegyeshalom határában, úgyhogy semmi akadálya annak, hogy hamarosan elinduljon a tényleges kivitelezés" – mondta a Portfolionak adott exkluzív nyilatkozatában Nikolai Ulrich, a FAKT AG igazgatósági tagja, kommunikációs vezetője. Idén márciusban, amikor először írtunk a projektről, a vezető azt ígérte, hogy a harmadik negyedév végéig megtörténik az adásvétel és annak bejegyzése. Azt nem közölte, hogy mennyiért jutottak a telekhez. A legutolsó nyilvános információ szerint 2017-ben kicsit több mint hatmilliárd forintért hirdették meg a területet...

KIK GAZDAGODTAK ITT ÖTEZERMILLIÁRDDAL? - BESZÉDES A LAKOSSÁGI VAGYON ÖSSZETÉTELÉNEK ÁTRENDEZŐDÉSE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.03.


A lakosság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az idei első félév végére 5,3 ezermilliárd forinttal nagyobb értékű pénzügyi eszközt birtokolt az egy évvel korábbinál. Az első meghökkentően fényes kép kissé kibontva már sokkal árnyékosabb.

A magyar háztartások pénzügyi megtakarítása – számította ki az Azénpénzem.hu a jegybanki adatokból – tíz év alatt több mint kétszeresére nőtt. A növekedés egyetlen év alatt majdnem 5,3 ezermilliárd forintot tett ki. Ez egybevág azzal, hogy az Allianz legutóbb megjelent vagyonosodási jelentése szerint nálunk a globális tendenciával szemben erőteljesen növekedett a pénzeszközállomány. (Ők is, mint az Eurostat, csak az itt előállított hivatalos adatokból dolgozhatnak.)

Érdekes (és egyben meglehetősen leleplező), hogy tíz év alatt miként rendeződött át a lakossági pénzügyi megtakarítások összetétele. A nem mellékesen kétszer nagyobb „tortában” mintegy ötszörösére nőtt az állampapírok részaránya. Itt már érdemes is megállni egy kicsit. Az ezen a piacon történtek is jól mutathatják ugyanis, valójában kiknek a zsebében landolhatnak a plusz milliárdok. Mint megírtuk: akár a szuperállampapír harmadát is vagyonos, VIP ügyfelek vásárolhatták lombardhitelek segítségével, valós megtakarításuk sokszorosáért. Olyan esetekről is tudunk, amikor valaki több banktól is vett fel hitelt, esetenként mindössze 1,5 százalékos kamat mellett (nem feltétlenül magánszemélyként)...

HUBERTUS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.10.03.


A jogállamiság becsületbeli ügy. – Ilyeneket hallunk a kedves vezetőtől, ami nem is érdekelne, megszokta már az ember, ahogy fossa ki a szavakat, amelyeknek olykor van értelme, legtöbbször azonban semmi sem. Hogy ez a két szó is mit keres egymás mellett, azt sem tudja senki, a becsület etikai kategória, míg a jog meg társadalom-filozófiai. A becsület már akkor is létezett, amikor jog még sehol nem volt, és, mint kitetszik, most meg híre-pora sincs bizonyos körökben, holott szügyig állunk a jogban.

Másrészt becsület is sokfajta van. Létezik ilyen naturális becsület, mint az élet alapja és vezérlő eszméje, amely már majdnem hitbéli tétel, mint az indiánok becsülete és a parasztbácsiké, ami a civilizációban felér a naivsággal. Van aztán a betyárbecsület, ilyenje van a Rózsa Sándoroknak, más kultúrában Robin Hood, később mindenféle Jedi lovagok, de ez már az ábrándok világa. Aztán létezik a maffiózók becsülete meg a déli családok asszonyaié. A náciknak is volt belőle, az SS még a dísztőrökre is vésette: “Becsületem a hűség”.

Az a kérdés tehát, hogy ennek a mi főnökünknek milyenfajta becsülete van, ha van neki egyáltalán ilyenje. Ránézve a manusra, belegondolva életútjába, s legfőképp cselekedeteire, amelyek a fundamentumát adhatnák ennek az illékony fogalomnak, arra kell jussunk, ilyenje nincsen neki egyáltalán. Sőt, mint Vladimir és Estragon Beckettnél, úgy vesztette el a jogait, hogy becsületről beszéljen, s hogyha ilyet tesz mégis, az nem egyéb, mint lufi vagy Hubertus reklám, és most ne tessenek teljesen hülyének nézni.

Az van, az történt, hogy már napokkal ezelőtt mondta Orbán, amit mondott, s úgy önmagában nem is nagyon érdekelt. Az embernek már olyan az ingerküszöbe, hogy az is hidegen hagyja, ha ezek azt delirálják, hogy Gyurcsány minden reggel megeszik három ministránsgyereket, közben macedón maffiózóknak ad el magyar szüzeket, egyúttal lóhátról gyújtja fel Kásler miniszter farkát, amitől a nemzeti gomolyfelhők vért zokognak, és a himnuszt éneklik a galambok fosás közben. A szavak elértéktelenedtek...

ÓRIÁSI VOLKSWAGEN E-GOLF FLOTTÁT VETT AZ ÁLLAM

VILLANYAUTÓSOK.HU
Szerző: SZŰCS GÁBOR
2019.10.02.


Elektromos személyautókat vásárolt a kórházak számára a kormány, írja az MTI, Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterének bejelentését idézve. A sajtótájékoztatón Kásler Miklós elmondta, hogy 249 darab elektromos Volkswagen e-Golf típusú villanyautót szereztek be, melyek összesen 90 egészségügyi intézmény dolgozóinak munkáját segítik majd...

EGY ÓRÁN BELÜL SEM TUDNAK MENTŐT KÜLDENI A KÖZTERÜLETI BEJELENTÉSRE BUDAPESTEN

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2019.10.03.


Az alábbi videóban éppen mentőt próbálnak hívni egy közterületi beteghez. Hogy a beteg pusztán részeg-e, vagy egyéb egészségügyi problémája van, nem derül ki, hiszen nincs, aki megvizsgálja:...

SIMONKA CSALÁDTAGJAI IS VÁDLOTTAK, A FIDESZES POLITIKUS BŰNSZERVEZETET IRÁNYÍTOTT AZ ÜGYÉSZSÉG SZERINT

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2019.10.03.


A fideszes képviselő feleségét és unokahúgát is a vádlottak padjára ültetik, még az édesanyja is a vádhatóság látókörébe került. Bár Simonka György helyett gyakran a felesége vette át a pénzt, mindenki tisztában volt a politikus vezető szerepével a bűnszervezetben az ügyészség szerint.

Januárban kezdődik Simonka György fideszes országgyűlési képviselő büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken, ahol a vádlottak padjára kell ülnie a politikus feleségének és unokahúgának is – tudta meg a 24.hu.

A politikus az ügy harmadrendű vádlottja, míg a feleségének, Simonkáné Gábor Mariannának ötödrendű, az unokahúgának, Tóth Renátának pedig hatodrendű vádlottként költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt kell felelnie a bíróságon. Ők több olyan gazdasági társaságban is tulajdonosok vagy tisztségviselők voltak, amelyek az ügyészség szerint részét képezték annak a céghálónak, aminek segítségével Simonkáék végrehajtották a költségvetési csalásokat. Simonka felesége cégvezető is volt abban a Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben, amelynek tevékenysége a politikus és 32 társa elleni vádemelés középpontjában áll.

Lapunk megbízható forrásból származó értesülései szerint az ügyészség látókörébe került Simonka György 77 éves édesanyja is, aki szintén több gyanús tevékenységű társaságban volt tulajdonos. Az is előfordult, hogy – egy vélhetően valótlan céges kölcsönügyletből fakadóan – a személyes bankszámlájára érkezett nagy összegű, majdnem 30 millió forintos utalás egy külföldi társaságtól. Ennek ellenére információnk szerint az asszony ellen nem emeltek vádat, mert az ügyészség úgy ítélte meg, hogy nem vett részt a bűnszervezet működtetésében...


ITT OLVASHATÓ

ÉLETSZÍNVONAL, VÁROSKÉP ÉS SZOCIÁLIS POLITIKA: AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK TÉTJE

MÉRCE
Szerző: MERKER IVÁN
2019.10.02.


Furcsa dolog úgy írni egy választás tétjéről, hogy azon – mivel Londonban élek – nem lesz lehetőségem részt venni. Annál is furcsább, mert ráadásul cikkemben nem fogok az egész országra vonatkozó megállapításokat tenni – remélem, a végére világos lesz, miért.

Az önkormányzati választások hagyományosan kisebb érdeklődést váltanak ki, mint az országos választások. Ez nem csak Magyarországon van így: hasonló tendenciákat figyelhetünk meg szerte a világon. Mintha egy helyi választásnak kisebb tétje lenne, mint egy országosnak.

Ez persze bizonyára így van. Ha Karácsony Gergely lesz a főpolgármester, az nem fogja megakadályozni a Fidesz médiapolitikáját. Ha Pikó András meg is nyeri a választást, attól még másnap ugyanúgy rászállhatnak a rendőrök mindenféle origós álhírek nyomán.

Ugyanakkor az önkormányzatoknak a központi kormányzattal egy lapon említhető a ráhatása a mindennapi életszínvonalunkra (elnézést a hülye kifejezésért). Egy alkalmatlan polgármester, mint amilyen Tarlós István is, súlyos károkat okozhat egy városnak esztétikai, élhetőségi és megfizethetőségi szempontból egyaránt. Az önkormányzatoknak komoly befolyása van (vagy kéne, hogy legyen) a közterületeink állapotára, a lakhatás minőségére és árára, illetve a közlekedésre.

Tarlós István alkalmatlanságát épp ezek mutatják. Hiszen az elmúlt néhány év budapesti fejlesztéseket csak új, a Belváros közlekedését tovább rontó mélygarázsok (extra életfa-giccsel), „felújított”, gagyi metrókocsik és elhúzódó metrófelújítás, az egyre inkább csak autó-centrikus közlekedésfejlesztés (különösen, mint ismeretes, Tarlós István napi útvonala felé), valamint borzalmas új szobrok, Fidesz-közeli „trendi” éttermek és megannyi hasonló borzalom jellemezték. Ja, és mindemellé elszabaduló ingatlan- és albérletárak, valamint némi „áldásos” tömegturizmus, és a lassan szimbolikussá váló fakivágások. Ez egy város, ahol csak a Millenáris Park csilivili, amúgy igen betonozott bővítésére jut pénz és energia, a park régi részének fenntartására már nem.

Persze, Orbán Ráhel baráti köre olyan éttermet nyit, amilyet jól esik neki – de talán nem kellene ehhez olcsó bérleményekkel hozzájárulni.

Nem kell jó képet vágni a város parkjainak tönkretételéhez és pusztításához. Meg kell tenni minden tőlünk telhetőt a lakásválság enyhítésére. Harcolni kell a gyalogos és kerékpárosbarát közlekedésfejlesztésért, valamint a jobb tömegközlekedésért.

A normális városarculatért, a tiszta közterületekért. És egy olyan városért, ahol mindenki otthon érezheti magát, amely érzékenyen áll hozzá szociális kérdésekhez, amely szerint a hajléktalanságra a szociális munkás és a megfelelő lakhatás nyújt megoldást, nem a karhatalom...

HA MAGYARORSZÁGNAK VOLNA ÁLLAMFŐJE

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.10.02.


Ha Magyarországnak volna államfője, és nem egy Áder János nevű hallgatag horgász töltené be ezt a posztot, olyan ember, aki miközben látványosan aggódik a világ vizeinek és levegőjének tisztaságáért, egyetlen szót sem szól arról, Magyarország belefullad a mocsokba, ténylegesen és átvitt értelemben egyaránt, vagyis, ha Magyarországon nem Áder János volna a legfőbb közjogi méltóság, hanem olyan ember, aki komolyan veszi, amit megválasztásakor mondott, hogy minden magyar felelős vezetője lesz, nemcsak azé a párté, amelyet egykori kollégiumi haverjai alapítottak, akkor ez az államfő, aki valódi vezetője volna az országnak, most, a legfrissebb eseményeket követően besétálna a köztelevízió valamelyik stúdiójába, hogy ott, a kamerák előtt, országnak, világnak, de leginkább mégis annak az országnak, amelynek szülötte, s mely ország polgárainak a vezetője, elmondja, hogy mit gondol arról, ami ma a hazájában történik.

Ha Magyarországnak valódi államfője volna, akkor rögtön azzal kezdené, hogy eddig, és ne tovább, majd bocsánatot kérne honfitársaitól, amiért eddig hallgatott, csöndben maradt, és hagyta idáig fajulni a viszonyokat, tétlenül nézte, hogyan döntik romba a jogállamot, másítják meg a múltat, lopják szét a jelent, a fiatal nemzedék jövőjét, és persze szólna a mindent elárasztó mocsokról, amely különösen most, a választási kampánynak nevezett aljas háborúban elöntötte az országot, beszédében kitérne az állami segédlettel véghez vitt gusztustalan lejáratásokra, a tisztességtelen és törvénytelen lehallgatásokra és kiszivárogtatásokra, elmondaná, hogy ez, ami most van, tűrhetetlen, s az ország nyilvánossága előtt felszólítaná a miniszterelnököt, hogy haladéktalanul hagyja abba a hazudozást, a személyiségi és szabadságjogok sárba tiprását, állítsa helyre a jogállamot, tegye lehetővé, hogy valódi nyomozások és eljárások induljanak az országot elárasztó korrupciós esetek ügyében.

Ha Magyarországnak volna államfője, nem olyan, mint Áder János, akkor végezetül arról beszélne, hogy mennyire sajnálja, ami eddig történt, bocsánatot kérne a gyávaságáért, vagy, ha úgy jobban tetszik, közönyéért, hogy miközben állítása szerint globális nagyságrendekben gondolkodott a Föld jövőjéről, nem látta meg a fától az erdőt, például azt, hogy Magyarországon milyen sok fát kivágnak, és hogy a levegő, valamint a vizek majdnem olyan mocskosak, mint amilyenné a közélet Orbán Viktor és a Fidesz országlása alatt lett.

Ha Magyarországnak valódi államférfi volna az államfője, nem egy odahelyezetett báb, akkor nem is lenne szükség a fentiekre, mert az ország nem juthatott volna olyan morális mélységekbe, ahová jelenlegi vezetőinek politizálása sodorta.

A KÖZVAGYON NEM A TIÉD, VIKTOR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.10.02.


Szívesen írna az ember másról is, mint a közelgő választásokról, azonban egyszerűen képtelenség elmenni szó nélkül amellett, amit a kormány művel az idősekkel. Nem arról van szó, hogy a rothadó egészségügyben hagyják őket kínok között meghalni. Nem is arról, hogy a minimálnyugdíjakat immár tizedik éve nem sikerült megemelniük 28 500 forintról. Nem. Most arról van szó, amit példának okáért az újpesti önkormányzat tesz segítségnyújtás címén. Ennél gusztustalanabb, szánalmasabb köpedelmet elég ritkán látni még idehaza is. Az októberi választások előtt – a szokásos módszer szerint – megpróbálják rávenni az idős választókat arra, hogy az őket ajándékokkal elhalmozó fideszes jelölt mellett tegyék le voksukat. Hogy mivel próbálkozik az újpesti városvezetés?

- 10 kg krumpli mellé
- Omnia Silk kávé (250 g)
- Lipton Earl Grey tea (25 filter)
- Virágméz (350 g)
- Hajdu fodros kocka tészta (500 g)
- Hajdu eperlevél tészta (500 g)
- Gyulai kolbász (250 g)

Erről az Újpesti Hírmondó számolt be még tegnapelőtt, ekkor derült ki az is, hogy a szavazatvásárlási kísérlet nem merül ki ennyiben. A kormánypárt ugyanis elég pénzt harácsolt össze ahhoz, hogy még egy ingyenes operett előadásra is meginvitálják az időseket. Természetesen azért, mert ők ennyire törődnek velük, nem pedig azért, mert a szavazatukra fáj a foguk. Komolyan, száraztésztával, krumplival és egy pár kolbásszal el lehet feledtetni azt, amit a kormány immár kilencedik éve tesz az idősekkel? Komolyan vannak olyanok – sajnos vannak, méghozzá nem is kevesen -, akik ezt az „ajándékcsomagot” örömmel fogadják, és majd emiatt a kormánypárti jelöltre adják le a voksukat?

Hogy ez vajon mégis miért nem tartozik a választási csalás kategóriába, azt már meg sem kérdezem, hiszen a plakátrongálás és a közpénzből finanszírozott pártkampány is belefér valamiért Magyarországon. Olyan, hogy választási csalás, kicsiny hazánkban nem létezik. Szabálysértések vannak, esetleg visszaélések, de csalás semmi esetre sem. Mint ahogy az sem számított tudtommal még bűncselekménynek sem, amikor a vidéki zsákfalvakban egyszerűen készpénzzel fizették le a nyomorban élő szavazókat. Lehetne a végtelenségig sorolni azokat az eseteket, amikor egyértelműen csalás történt, mégsem vontak senkit felelősségre. Ez ezúttal is pontosan így lesz. Hisz úgy állnak a számok, ezért hát az önkormányzat osztogat. Itt azonban a kormány még mindig nem áll meg, Orbán szintén beszállt a versenybe, és közpénzt osztogat:...

SZABAD SZEMMEL: VON DER LEYEN EGYIK POFONT KAPJA A MÁSIK UTÁN, DE VAN EGY ADU A KEZÉBEN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.10.03.FT 

A következő Bizottság igazságügyi tisztségének várományosa szeretné megállítani a lopakodó tekintélyelvűséget az EU-n belül, ezért úgy gondolja, hogy egyfajta eredményjelző táblán kellene követni, mennyire tartják be a tagországok a jogállami elveket. Didier Reynders az Európai Parlament meghallgatásán felvetette, hogy az uniónak az eddiginél nagyobb erőfeszítéseket kell tennie a szép csendben formálódó tekintélyelvű rendszerekkel szemben. Egyetért azzal, hogy ha valamely kormány megszegi a közös normákat, akkor tartsák vissza a közösségi támogatások egy részét. Arról is beszélt, hogy a szervezetnek hirdetnie kell értékrendszerét, és meg kell gátolnia, hogy a nacionalisták lebonthassák azt. A lap megjegyzi, hogy a kérdés azért került fókuszba, mert Brüsszel mérföldkőnek számító jogállami eljárást indított Magyarország és Lengyelország ellen. A belga politikus, aki külügyminiszter is volt, úgy gondolja, hogy évente jelentést adnának ki arról, miként is áll a jogállam az egyes tagoknál. Ez azért volna szükséges, mert egyes új tagállamok azt állítják, hogy Brüsszel kettős mércét alkalmaz: nekik a körmükre néz, viszont becsukja a szemét, amikor Nyugaton ütközik hasonló problémákba. Ennek kivédésére a megfigyelés mind a 27 országra kiterjedne, de mélyebb volna ott, ahol gondok merülnek fel. Varsó máris jelezte: az új mechanizmus segíthet, hogy ne bélyegezzenek meg bizonyos kormányokat. Ám az európai ügyek államtitkára arra is kitért, hogy még messze vannak a kompromisszumtól, mert itt objektív feltételrendszerre van szükség és szavatolni kell az egyenlő elbánást, nehogy egy politikai szankciós mechanizmus szülessen a végén. A lap rámutat, hogy Európában sokfelé feljövőben vannak a nacionalisták, akik közül többeket is megihletett az Orbán Viktor által szorgalmazott illiberális demokrácia. Ehhez képest Reynders tegnap azt fejtegette, hogy nem fog habozni, ha bárhol veszélybe kerül a jogállam.

A Bizottság új elnöke közölte: azt szeretné, ha semmilyen kétség nem férne a kiválasztott biztosok rátermettségéhez, mert olyan ügyeket igyekszik megoldani a következő 5 évben, mint a populista politikusok nyomulása az EU-ban, a klímaváltozás elleni fellépés vagy éppen a mind magabiztosabb Kínának adandó közös válasz. Ezen belül fontos szerep jut az igazságügyek felelősének, mert Brüsszel fenn akarja tartani a jogállamot, főleg Magyarországon és Lengyelországban, ahol az unió képtelen volt feltartóztatni a demokrácia visszaszorulását. A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy az EP meghallgatta Belgium jelöltjét, aki a tervek szerint éppen ezt a területet felügyelné, ám akit egy volt titkos ügynök korrupcióval vádolt meg, sőt, a héten újabb eljárást kezdeményezett ellene. Reynders a képviselők előtt tagadta, hogy bármi törvénytelent követett volna el. Emlékeztetett arra, hogy az ügyészek már ejtették az első ügyet, ezért továbbra is pályázik a biztosi posztra.

Románia a szociáldemokrata EP-képviselőt, Dan Nicát javasolja a versenyből kiesett román biztos jelölt helyére, de kész arra is, hogy a külügyi tárca államtitkárának, Gabriela Ciot-nak a személyében egy asszonyt delegáljon Brüsszelbe, ennek azonban az a feltétele, hogy Orbán Viktor ejtse Várhelyi Olivért és inkább egy nővel töltse be a posztot. Bukarestben a hét végéig döntenek az ügyben véglegesen, miközben a kormány újabb bizalmi szavazással néz szembe a parlamentben. A gond itt abból fakad, hogy von der Leyen olyan Bizottságot akar, amelyben nagyjából egyenlő arányban vannak jelen a két nem képviselői, ám ez a terv felborul, ha román színekben egy férfi lesz a befutó. Nem sok jele van annak, hogy Orbán Viktornak nagy kedve volna a gender-szempont érvényesítéséhez, miután kénytelen volt lemondani Trócsányiról. Von der Leyennek azonban van egy adu a kezében: kilátásba helyezheti, hogy elcseréli a magyar és a román politikusnak szánt posztot. A magyar kormányfőt irritálná, ha a bővítési tárca helyett kénytelen volna beérni a közlekedéssel, ugyanakkor valószínűleg üdvözölnék a lépést a tagságra pályázó nyugat-balkáni államok. Nem tudni, hogy mennyire megalapozottak az aggályaik a magyar biztos kapcsán, de inkább olyasvalakit szeretnének, akitől azt remélhetik, hogy nagyobb haladást ér el az elkövetkezőkben a csatlakozásuk érdekében.

NZZ
 

Nem egészen egy hónap múlva hivatalba kellene lépnie az új Bizottságnak, ám von der Leyen egyik pofont kapja a másik után egyes jelöltek miatt, bár ilyesmire idáig nem volt precedens. De hát sok EP-képviselő még mindig nem tudta túltenni magát azon, hogy a német politikust nem valamelyik nagy pártcsalád, hanem az Európai Tanács javasolta Juncker helyébe. Azon kívül több jelölt esetében is igencsak megkérdőjelezhető a hozzáértés és a személyes feddhetetlenség – ennek lett áldozata még a hivatalos meghallgatás előtt Trócsányi László és a román Plumb. A magyar politikussal az volt a baj, hogy nem az igazságot vallotta, amikor arról volt szó, a hatalom milyen jól fizető megbízatásokat adott az általa alapított ügyvédi irodának. Azon kívül igazságügyi miniszterként nem csekély szerepe volt az erősen vitatott jogi reformokban. Így Brüsszelben nem látták be, miként tudna meggyőzően érvelni a jogállam mellett éppen ő a felvételre váró országokban. Ám von der Leyent újabb csapások fenyegetik, mert erősen hiányos szaktudással és elmaszatolt válaszokkal tűnt ki a meghallgatáson a leendő lengyel mezőgazdasági biztos, valamint svéd kolléganője, aki a belügyek gazdája lenne. Idáig még nem akadt példa arra, hogy idő előtt kiessen a versenyből két jelölt is, másik kettőnek pedig igencsak bizonytalan a sorsa. Közben igencsak kemény kérdéseket kapott bizonyos anyagi ügyek kapcsán a francia Goulard, Macron favoritja, de ő leginkább azért, mert liberális. A konzervatívok és a szociáldemokraták ugyanis igyekeznek revánsot venni Trócsányi és román kollégája elvesztéséért...