2021. december 15., szerda

A RENDSZERVÁLTÁS ÉS A VIDÉK | PARTIZÁNINFO

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.12.15.A földkérdés Magyarországon évszázadokon keresztül az egyik fő politikai ügy volt, alapvető mozgatója az összes nagyobb társadalmi megmozdulásnak 1848-tól kezdve 1918-on keresztül 1945-ig és ‘56-ig. Mivel az ország lakosságának többsége a mezőgazdaságból élt, ezért húsbavágó volt a kérdés, hogy kié a föld és munkájából mennyit kap az, aki megműveli: bármilyen rendszer is volt, a válasz erre mindig az volt, hogy keveset. A rendszerváltáskor lehetőség nyílt arra, hogy végre igazságos birtokviszonyok és a helyi érdekeket és igényeket szolgáló mezőgazdasági rendszer jöjjön létre. Nem ez történt: a szabadpiaci kapitalizmus elvei alapján végrehajtott kárpótlás mára egy minden eddiginél igazságtalanabb rendszerhez vezetett. A mai Partizáninfóban ezt a folyamatot nézzük végig: milyen hibákat követett el a rendszerváltó elit, ami megalapozta a mai, Horthy-korénál nagyobb földkoncentrációt.

TISZA KATA: AZ ÖREGEDÉSKUTATÁS EGYIK KÖZPONTI FELADATA, HOGY CÁFOLJA A SZTEREOTÍPIÁKAT

KÖNYVESMAGAZIN
Szerző: FORGÁCH KINGA
2021.12.15.


Az öregedés, az életkor alapú előítéletek és az élet második felének tapasztalatai állnak Tisza Kata új könyvének középpontjában, amely minden szempontból hiánypótló kötet (az év végi 50-es listánkra is felkerült). Az Egyedül főhőse egy idősödő kutatónő, aki elveszíti a társát. Gyászában azt a megküzdési stratégiát választja, hogy egykori életútkutatásait felelevenítve belemerül a munkájába. A történet mélyről indul, aztán fokozatosan építkezik felfelé. És ahogy váltakoznak a regényes és a szakirodalmi szövegrészek, úgy tudunk meg egyre többet a veszteségekről, a szerelemről, az idősekkel kapcsolatos sztereotípiákról és arról, hogyan tehetnénk lépéseket a szerethető öregedés felé. Az interkulturális pszichológiai szakértővel a könyv irodalomterápiás hatásáról, a krízisekben rejlő lehetőségekről és az ageizmus megnyilvánulási formáiról beszélgettünk.


A történet egy veszteséggel indul, a főszereplő elveszíti a társát, gyászol. Miért döntöttél úgy, hogy innen, ebből az intenzív érzelmi állapotból, krízisből indítod el az öregedésről szóló könyved?

A mindennapi munkámban, az esetek többségében, krízisben lévő emberekkel találkozom, ami egy beszűkült állapot, és nagyon fontos, hogy az érzést megengedjük, de közben a teret is kitágítsuk, hogy az egyén lásson az adott fájdalmon túlmutatóan is lehorgonyzási pontot, távlatot. Ehhez egyrészt nagyon erősen kell érezni a másik embert, hogy mikor meddig képes jönni az úton, mennyit bír el a feldolgozási ívből, hol kell megpihennie az adott érzésben, ugyanakkor az érzés létjogosultsága és megélése mellett segítőként az is a dolgunk, hogy képesek legyünk megszólalni józan hangon, ami keretezi, körbeöleli az adott érzelmi állapotot, ad neki értelmet, fogódzókat is. Tehát egy érzelmi és kognitív egyensúlyozás történik a helyzetben, és így lábalunk szép lassan kifelé, a kliens tempójában.

A könyveim annyiban követik az élet realitását, hogy szeretek mélyről indítani, de nem öncélúan, hanem szép lassan, az érzelmi és szellemi eszközök fokozatos adagolásával

mutatva egy lehetséges emelkedési folyamatot, amely megengedi, hogy az olvasó találjon azonosulási pontot az indulásnál, azonban az olvasási folyamatban már képessé váljon leválni az adott főhős karakteréről és egyre inkább saját magára reflektálja a felismeréseit, így egy befogadó olvasás során létre tud jönni egy irodalomterápiás hatás, amelyben az olvasó nemcsak mondatokat és történetet olvas, hanem egy professzionális vezető kézen fogja, sétál vele, és hagyja meg-megpihenni közben, ahogyan a személyes, érzelmi és a tágabb vonatkozásokat bemutató tudományos ismeretterjesztő részek váltakoznak...

MILYEN ÖTÖDIK HULLÁMOT OKOZ AZ OMIKRON? DÉL-AFRIKÁBAN MÁR LÁTJÁK, NAGY-BRITANNIÁBAN KÉSZÜLNEK

TELEX
Szerzők: HALÁS NIKOLETT, JOÓB SÁNDOR
2021.12.15.


A Dél-Afrikában uralkodóvá vált omikron variáns egy hónap alatt olyan magas fertőzöttszámokat produkált, ami a korábbi járványhullámokban kétszer ennyi idő alatt következett csak be. Bár sok a fertőzött, és emiatt sokan is vannak kórházban, az elhunytak száma látványosan nem emelkedik. Nagy-Britanniában már most kétnaponta duplázódnak a számok, és az év végére válhat dominánssá az új változat. Kezdődik a versenyfutás az idővel, fel kell pörgetni a harmadik oltásokat.


Hivatalosan Magyarországon is megjelent a koronavírus új, omikron nevű variánsa. Az eddigi változatoknál gyorsabban terjedő, de feltehetően nem veszélyesebb variánst egy házaspár szervezetében mutatták ki. Korábban egy Magyarországról Izraelbe érkező utasnál is kimutatták az omikront, ami arra utal, hogy itt fertőződhetett meg. Várható volt, hogy az új variáns nálunk is megjelenik, miután a legtöbb környező országban már kimutatták a jelenlétét.

Magyarországon még mindig a delta variáns a meghatározó, közel 100 százalékban ez okozza a megbetegedéseket. A delta által okozott negyedik hullám már túl van a csúcson. A hétnapos mozgóátlagok alapján november 26-án tetőzött nálunk a napi új fertőzöttek száma, ami azóta folyamatos csökkenésben van...


TÁVHŐELLÁTÁSI KRÍZIS: GYORS TŰZOLTÁSBA KEZDETT A KORMÁNY

NÉPSZAVA
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2021.12.15.


Azonban az energiaárak őrjítő hullámvasútja ellen érdemi védelmet csak a megújuló alapú házi-kisközösségi energiatermelés jelentene.

A hazai távhőpiacon a magas gázárak miatt egyre inkább kibontakozó ellátási válság kezelésére tegnap több állami intézkedés is megjelent. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közlése szerint a győri, önkormányzati tulajdonú távhőcég, a Győr-Szol, mostantól jövő hét keddig az ország biztonsági tartalékaiból kap gázt. A cég eddigi - a svájci Zugon keresztül magyar hátterű - gázszolgáltatója, a Global NRG, a jogi kereteket feszegetve az elmúlt hetek során több alkalommal is a hosszú távú szerződésükben rögzített tarifák újratárgyalását kérte az önkormányzattól. Majd egy késve fizetett számlára hivatkozva felmondta azt. Elemzők a Global NRG lépései mögött azt sejtik, hogy az általa beszerzett gáz árának megugrása miatt a korábban megkötött szerződés alapján csak jelentős veszteséggel értékesítette volna azt tovább. A győri polgármester több alkalommal jelezte: a változtatások több milliárdos többletköltséggel fenyegették a várost, a felmondást jogi útra terelik, a lakók pedig nem maradnak fűtés nélkül. A MEKH-határozat szerint a győri távhőcégnek a következő hét nap során új szerződést kell kötnie. Ez a város szempontjából szintén jelentős költségemelkedéssel fenyeget.

Elemzők szerint a több mint hatszázezer lakás melegét biztosító hazai távhőágazat valamennyi szereplője hasonló cipőben jár. Sok függ persze a korábban megkötött gázbeszerzési szerződés tartalmától, illetve jelenlegi tárgyalási stratégiájuktól, de a tapasztalatok szerint a honi kereskedők a tél közepén is képesek felhagyni a számukra veszteséget hozó gázellátással...

MOST PEDIG MEGMONDJUK ELŐRE, MI LESZ A 2022-ES VÁLASZTÁS UTÁN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.12.15.


Mindez összhangba kerül Márki-Zay személyes ambícióival, hogy a választási vereség után is megőrizze az ellenzéki vezér szerepét, mintha az ellenzéki előválasztáson az ellenzék örökös vezérévé választották volna. Az ő megválasztása és mandátuma akkor véget ér, amikor Orbán nyer és ő a választást elveszíti, s nem lesz belőle ellenzéki miniszterelnök. Azzal azonban, hogy megkérdőjelezi a választás végeredményét, mintegy meghosszabbítja ellenzéki miniszterelnök-jelölti státuszát, hiszen akkor azzal a választás még nem ért véget, és a csalás miatti tiltakozásnak is ő lesz a vezetője.

Mivel 2010-től kezdve elég pontos diagnózisokat szoktunk adni, időnként “jövendöléssel” és/vagy “prófétálással” szoktak kapcsolatba hozni minket, ezt azonban mindig visszautasítjuk. Mindig az egyértelmű jelekből vonunk le logikus következtetéseket, amit bárki bármikor megtehet. Ezúttal azonban csak azért is elmondjuk, hogy szerintünk mi várható a 2022-es választások után, ha nem történik semmi rendkívüli, az ellenzéki összefogás egyben marad, Márki-Zay Péter pedig marad a közös miniszterelnök-jelölt.

A 2022-es parlamenti választást Orbán Viktor ezúttal is kétharmados parlamenti többséggel megnyeri, mert erre van beállítva a választási rendszer. Ha ezt bármi veszélyeztetné, akkor igazítanak valamit a törvényi szabályozáson, ami közvetve olyan hatást eredményez, hogy ez az eredmény meglegyen. Az ellenzéknek az előválasztás első fordulója után arra volt esélye, hogy annyian mennek el Orbán ellen szavazni, hogy mindenki számára kiderüljön a választási csalás, és szembenézzen az ország azzal, hogy Orbánt demokratikus választás útján leváltani nem lehet, mert demokratikus választás nincs Magyarországon. Ami van, az egy színjáték.

Ez a legtöbb, amit el lehetett volna érni, de az előválasztás második fordulója óta ez az esély veszni látszik. Az ellenzéki összefogás nagyon reményteli volt az első fordulóban, a pártok és a jelöltjeik jól egészítették ki egymást, és egy hihető alternatívát nyújtottak, hogy szükség esetén még kormányozni is tudnának. Ez azonban megváltozott. Márki-Zay Péter Orbán gyurcsányozós gyűlöletkeltő propagandájával és a személye előtérbe helyezésével az ellenzéki előválasztást megpuccsolta, s ezt a közös ellenzékképet megszüntette, a kampányt kisajátította.

Egy teljesen idegen szellemiséget hozott be, éppen azt, amitől meg akarnánk végre szabadulni. Az együttműködés pedig megingott, mert Márki-Zay nem csapatjátékos.

Márki-Zay mindent egy lapra tesz fel, saját magára, és arra a tévhitre, hogy Magyarországon az emberek többsége jobboldali, akiket csak egy jobboldali jelölt győzhet meg, ezért a liberálisokat és a baloldaliakat el kell dugni. Ez tévedés, mert abban az ideológiában, amit Orbán képvisel, Orbán a legjobb. A “keresztény-nemzeti” ideológiától pedig, amit Márki-Zay is követ, az országnak meg kellene szabadulni, mert az nem azonos a felvilágosult Nyugat konzervatív jobboldaliságával, hanem a felvilágosodás előtti vallásos középkorból való. Ezt nem megerősíteni, hanem irtani kellene.

Nem arról van szó, hogy ne legyen jobboldal, hanem a horthysta történelmi Magyarország keresztényfasiszta jobboldaliságától kellene megszabadulni, mert ez Magyarország minden bajának oka, és ez nem európai jobboldaliság, hanem vallásos-nacionalista szélsőjobboldal. Márki-Zay pedig nem egy új európai jobboldalt képvisel, hanem ugyanazt a katolikus gyökerű keresztény-nemzeti jobboldalt menti át, amitől Orbánnal együtt meg kellene szabadulni. Ezzel szemben az ellenzék azt a látszatot kelti, mintha ez lenne a legitim, támogatásra méltó nemzeti ideológia.

Orbán szavazóinak többsége nem elvszerű jobboldali, hanem populista hazugságok által megtévesztett ember, akikben nem a jobboldaliságot kellene erősíteni, hanem a populista hazugságoktól megszabadítani őket. A középkori feudális hiedelemvilág és identitás helyett az egyéni szabadságra épülő modern európai jövőképet kellene megmutatni ellenkező ideológiával. Ezért nincs katarzis Márki-Zay kampányában, mert nem egy új világot mutat meg Orbánhoz képest, hanem azt erősíti, és azzal akarja az ellenzék mellé állítani őket, hogy az ellenzék is ezt képviseli, csak “hitelesen”.

De ez gyomorforgató. Mi nem vagyunk keresztény-nemzetiek, ami egy avítt, ósdi, hamis ideológia. Ezért senkit nem lelkesít és cseppet sem vonzó. Még hazudni sem szeretnénk, hogy mi ilyenek vagyunk, hanem mi minden erőnkkel ez ellen küzdünk, és ez ellen határozzuk meg magunkat. Utáljuk a keresztény-nemzeti ideológiát, ami nem demokratikus eszme, és azt is, amikor egy politikus azzal akarja eladni magát, hogy mikor és mennyit jár templomba. Undorodunk tőle és nem ilyen Magyarországot akarunk. Nekünk ezzel ne nyerjen senki. Ha ez nem nyer, semmit nem veszítünk.

Ráadásul most is ez van. Orbán rendszere ugyanebből a magból származik. Ebből a magból csak ez a fa nőhet. Ennek az ideológiának csak a horthyzmus és a NER lehet a vége, nem egy jogállam. Ahol megjelenik a politikában a vallás, ott van vége a demokráciának és a szabadságnak. Egy demokratikus ellenzék ezzel nem azonosulhat. Miközben az ország nagy többsége is utálja. Még Orbán híveinek többsége sem igazi vallásos..
.

ITT OLVASHATÓ

AZ ÁLTUDOMÁNYOS FORRADALOM SZERKEZETE

TELEX
Szerző: KREKÓ PÉTER
2021.12.15.


Szakértők attól tartanak, hogy a tudományellenesség terjedése a nyugati civilizációt vesztét fogja okozni, a vírusszkeptikusok és a lezárások kritikusai viszont a leselkedő orvosdiktatúrától tartanak, amelyben a szabadságjogokat feláldozzák az egészségügyi intézkedések oltárán. A tudományos intézkedések egyre jobban megosztják a nyugati társadalmakat, és ennek jeleit Magyarországon is látjuk.


Hogyan változtatja meg a tudományhoz való viszonyunkat a járvány okozta válság? Ez a cikk, mely az eredetileg a Eurozine-en megjelent írás rövidített változata, ezeket a kérdéseket járja körül.

Tudósok a közgondolkodásban: ördögi angyalok

A korlátozások és egészségügyi intézkedések (különösen a kötelező védőoltások) megosztották a nyugati társadalmakat. Még azokban az országokban is, amelyekben az átoltottság aránya figyelemre méltóan magas – mint például az Egyesült Királyságban vagy Franciaországban –, egyszerre szökött magasba az orvosok és a tudósok iránti bizalom és a velük szembeni ellenségesség.

Az elefántcsonttornyukban ülő, érthetetlen nyelven beszélő tudósok mindig is könnyű célpontot nyújtottak a populista támadásoknak. De míg ezek a támadások korábban inkább marginálisak voltak, a helyzet mára teljesen megváltozott. Amikor a tudomány és a tudósok a mindennapi életünket befolyásoló döntéseket hoznak, a válasz egyfajta áltudományos forradalom. Egyre többen mondják, hogy vissza akarják venni az irányítást az életük felett, és dönteni arról, milyen gyógymódot (vagy annak hiányát) választanak. Ahogy az oltástagadók esetében láthatjuk, sokan ezt a meggyőződésüket az életük kockáztatása árán is hajlandók képviselni...


A SZOLNOKI "HÜLYE VÉN KURVA"

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.12.14.Ma Jász Nagykun Szolnok 1. sz. választókerületének képviselőjét próbálom bemutatni neked, de ez elég nehéz. Kállai Mária a neve. Nehéz megtudni, hogy mit gondol, ugyanis nem beszél. Az egyik legpasszívabb képviselő, szinte fel sem szólal a parlamentben.

Egy klasszikus politikai stróman. Kellett egy néma csendben ülő, nem kérdezősködő képviselő, amíg a nagyok intézik az ügyeket.

Kállai megkapta a kulturális bizottsági helyét, az évi 20 millió fizetést, és csendben van. Tagja a Női méltóságért albizottságnak is. Ott is csendben van.

„VOLT ITT A VÁROSBAN NÉHÁNY ÉRDEKES VÉGREHAJTÁS”

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2021.12.15.


A fonyódi Balaton Áruház utcai bejárata mellett még kint a tábla, mely az általános, a telefonos és a jogi félfogadás időpontjait is sorolja, s a második emeletre irányít, ha valaki N. Gábor önálló bírósági végrehajtó irodáját keresi. Két szinttel feljebb viszont csak egy, a folyosó végi közjegyzői iroda melletti ajtóra hevenyészve kiragasztott A4-es lap fogad, mely felett már csak emlék a hajdani névtábla: „Az ügyfélfogadás határozatlan ideig technikai okok miatt szünetel”.

– Ilyen finoman ritkán írják le, ha valaki sittre kerül – jegyzi meg elmosolyodva az egyik üzlet dolgozója, jelezve, pontosan tisztában van vele, hogy üzletszomszédja vastagon érintett a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral (MBVK) kapcsolatos korrupciós botrányban. Szomszédja azért kénytelen „technikai szünetet” tartani, mert egyike annak a hét végrehajtónak, akik az ügyészség szerint komoly összeget fizettek kinevezésükért. „A Fonyódi Járásbíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtó 2021. június 7. napján 42 677 000 forintot adott át összesen a Kar elnöke részére, mely összegekből dr. Völner Pál is részesült.”

A fonyódi önálló bírósági végrehajtói pályázati felhívás a Hivatalos Értesítő 2019. augusztus 30-i számában jelent, N. Gábor kilenc társával együtt – ahogyan ezt a MBVK hivatalos oldala fotókkal is dokumentálta – 2020. február 5-én vehette át kinevezését. A 10 meghirdetett álláshelyre – két zalaegerszegi, egy-egy veszprémi, kisvárdai, hajdúszoboszlói, zirci, nyírbátori, keszthelyi, ceglédi és fonyódi – összesen 278-an pályáztak, vagyis elég komoly konkurenciát kellett leküzdeniük a nyerteseknek. Akik közül ketten, a fonyódi és a ceglédi kinevezett jelenleg letartóztatásban vár a sorsára. A 36 éves jogász végzettségű N. Gábor amúgy a végrehajtói cégét alig két héttel korábban, január 22-én jegyeztette be, s az Opten adatbázisából kiderül, nem véletlen volt hajlandó komoly anyagi áldozatot hozni – legalábbis az ügyészség szerint – a kinevezésért cserébe: működésének első évében, egészen pontosan 11 hónap alatt 107,99 millió forintos árbevételt ért el, melyből az adózott eredménye 42,6 millió forint volt. Ami megegyezik az idén júniusban kifizetett kenőpénz összegével...

LEHET-E A TÁRSADALOM INNOVATÍV?

QUBIT
Szerző: TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT PODCASTJA
2021.12.15.


Az innováció nemcsak az üzletben vagy a technológiában fontos, hanem társadalmi problémákra is megoldást nyújthat, legyen szó mikrohitelezésről, munkanélkülieket segítő képzési programokról vagy hátrányos helyzetű gyerekek mentorálásáról. Az ilyen programok sikerének titka az állami bürokráciát megkerülő széles társadalmi összefogás.


Az innováció korunk egyik varázsszava. Ami innovatív, az jó, legyen szó megoldásról, vállalatról vagy technológiáról. De lehet-e a társadalom innovatív? A Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) podcastja, A véleményeken túl legfrissebb epizódjában a társadalmi innováció kérdéskörét boncolgatják a terület kutatói.

Míg az üzleti innovációk a vállalatok piaci sikerességének növelését célozzák, a társadalmi innovációk valamilyen társadalmi probléma megoldását, enyhítését avagy új társadalmi lehetőségek megteremtését. A beszélgetésben Havas Attila, a Közgazdasági és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) főmunkatársa, aki az innovációval, annak társadalmi és gazdasági feltételeivel foglalkozik, elmondta, hogy a határok nem mindig jelölhetők ki ilyen egyértelműen.

A társadalmi innovációkhoz gyakran társulnak új üzleti megoldások is, így beszélhetünk hibrid innovációkról is. Ennek egy ismert példája a Mohamed Yunnus által indított és világszerte elterjedt mikrohitelezés intézménye, amely a legszegényebbeknek próbál segíteni azzal, hogy vagyoni fedezet nélkül, közösségi fedezettel nyújt nekik kölcsönöket, amelyből ők elindíthatják saját vállalkozásukat. A mikrohitelezés tehát egy társadalmi problémán enyhít, miközben adott esetben üzletileg is sikeres, vagy legalább önfenntartó lehet. Hazai kontextusban is létezik a mikrohitelezés, jóllehet a Kiút programban nem az üzleti, hanem a társadalmi vonatkozás, a filantrópia dominál...

MAGYAR ÓVÓNŐK A SZAKMÁRÓL: EZ NEM ÉLETPÁLYA-, HANEM HALÁLPÁLYAMODELL

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2021.12.15.


Lesújtó óvodahelyzetről árulkodik a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület idén október-novemberben készített felmérése, amit 2322, túlnyomó többségében önkormányzati fenntartású intézményben dolgozó óvópedagógus, köztük sok óvoda- vagy tagóvodavezető töltött ki az ország valamennyi megyéjéből és a fővárosból. A felmérés nem reprezentatív, de nagyon is tanulságos.

Hiány, pótlás

A felmérés szerint az intézmények közel kétharmadában jelenleg is van betöltetlen óvodapedagógus álláshely, ráadásul többségében nem is csak egy, hanem 2-3 pedagógus hiányzik. De bőven előfordul olyan összevont intézmény is, ahonnan több mint 6 pedagógus hiányzik.

Mindeközben a kihasználtság magas: létszámadatok több mint kétezer óvodai csoportról érkeztek, ebből 1279-ben 20-25-en, 600-ban 25-30-an vannak a gyerekek.

A hiányzó óvónőket leggyakrabban pedagógiai asszisztensek bevonásával és a meglévő óvónők túlórájával oldják meg, de a helyzet miatt csoportokat is összevonnak, és olyan is van, hogy nyugdíjas pedagógusokat, dajkákat alkalmaznak...

A HATALMI HARCOK A HÁTTÉRBEN KEZDŐDNEK

HÍRKLIKK
Szerző: ODZE GYÖRGY
2021.12.15.


Persze, tudjuk ezt mindnyájan és át is éltük már sokszor, de csak akkor eszmélünk rá, mi, miért és hogyan is történt, amikor utólag elemezzük a jelenségeket.


Most meglepődtünk azon, hogy Áder János közvetlen környezetét „lehallgatják”. Milyen tapintatos kifejezés! Nem arról van szó, hogy valaki figyelgeti őt a Várban vagy a kedvenc horgásztanyáján, hanem módszeres és szervezett megfigyelésről van szó, méghozzá egy „állami méltóság” jogainak megsértéséről, kifejezetten azzal a céllal, hogy bemérjék, mit, mikor és hogyan csinál. Szóval meglepődtünk? Ha igen, akkor 

nem figyeltünk eléggé a jelekre, amiket csak egymás mellé kell helyeznünk, hogy világosan lássunk.

2010-ben Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy nem kér a Köztársasági Őrezredből, amelyik a magyar politikai vezetők biztonságát őrizte, és egy kormányhatározattal megalakította a Terrorelhárítási Központot, vezetőjének pedig Pintér Sándor útján kinevezte korábbi főtestőrét, Hajdú Jánost. Az akkori alapító rendelet szerint „A működését szeptember elsejével megkezdő TEK az ország egész területére kiterjedő illetékességgel rendelkező költségvetési szervezet, azon kívül, hogy az államfő és a kormányfő személyes védelméért felel, átfogó terrorelhárítási munkát végez majd. A TEK képviseli hazánkat a terrorizmussal kapcsolatos nemzetközi fórumokon. Az új szervezet a nemzetközi kötelezettségek végrehajtása érdekében együttműködik a külügyminiszterrel, koordinálja a kötelezettségvállalásainkból eredő gyakorlati feladatok teljesítését, így a magyarországi elfogó gyakorlatok megszervezését.” Nem kevés. Az alapítók valamiért megfeledkezhettek Kövér Lászlóról, aki szintén „védett személy”, ám az Országgyűlés elnökének nem tűnt fel, és nem tűnt fel a TEK-nek sem, ennek ellenére szorgalmasan védelmezték őt még a Parlament folyosóin is, pedig ott támadástól nem kellett tartania...

MEGTALÁLTUK VÖLNER PÁL „MÉSZÁROS LŐRINCÉT” – MOST NYERT 220 MILLIÁRDOS GIGAPROJEKTET AZ ÁLLAMTÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2021.12.15.


I
lyen tényleg nincs, és mégis van: kilométerenként bő 14 milliárd forintos rekordáron készül gyorsforgalmi utat építeni az államnak az a Dömper Kft. vezette konzorcium, melynek főalakja – mint alább bizonyítjuk – alaposan „összedrótozta” magát Völner Pál családjával. Abronits Róbertről van szó, akit anno Kóka János SZDSZ-es gazdasági miniszter tett híressé – hogy végül a korrupcióval most meggyanúsított fideszes (ex)államtitkár árnyékában váljon a NER második számú útépítőjévé. A Dömper-csapat összesen 220 milliárdot kasszírozhat egy 15,4 kilométeres útszakaszért; ez a kft. elmúlt húszévnyi összbevételének a kétszerese.

„A baloldal mint egy éhes kutya egy falat csontra, úgy repült rá Völner Pál keddi lemondására. Nem ártana azért visszafogottabbnak lenniük, hiszen nagyon keveset lehet tudni a titkosított eljárás részleteiről, az ártatlanság vélelme pedig mindenkit megillet.” A Régió TV Esztergom (RTVE) csatorna honlapján ez a múlt szerdai „hír” az egyetlen, amelyben Völner Pál igazságügyi államtitkár, miniszterhelyettes korrupciós ügyével bátorkodtak foglalkozni a szerkesztők. Ez azért különös, mert a vállaltan kormánypárti, a köztelevízió partnereként és a Médiatanács állandó támogatottjaként jegyzett adó korábban a világért ki nem hagyott volna egyetlen Völnerhez köthető történetet sem. Mármint pozitív hangvételű történetet. Két nappal azelőtt például, hogy a Komárom Esztergom megye 2. számú egyéni választókerületét (Esztergom, Dorog, Nyergesújfalu, Lábatlan, Bajót, stb.) képviselő fideszes politikus lemondott az államtitkárságról, még kommentár nélkül bombázhatta „örömteli” kormányzati bejelentésekkel az RTVE-t figyelő nyugdíjasokat és fiatalokat.

Miért vesztegettünk ennyi betűt egy helyi tévéadó szerkesztési gyakorlatára? Csak azért, mert éppen ebben a médiumban „egyesült” a Völner család és a NER második számú útépítőjévé most felkapaszkodott Dömper Kft. tulajdonosa, bizonyos Abronits Róbert. Ahogy a cikkünk végén lévő ténytárból részletesen kibogarászható, az RTVE irodáit közvetve az exállamtitkár fia, Völner Marcell birtokolja, míg az üzemeltető céget a – Völnerékhez hasonlóan – nyergesújfalui illetőségű Abronits Róbert.

Utóbbit nem azért nevezzük a NER-sztrádaberuházók másodikjának, mert Mészáros Lőrinc és Szíjj László magántőkealapjai (valamint az osztrák Strabag) mellett az ő Dömper Kft.-je is bejelentkezett a Fidesz-kormány által 35 évre kiszervezendő, „koncessziósítandó” autópálya-fenntartásra. Ez a feladat ugyanis alighanem Mészárosék szintje. Viszont két hete derült ki, hogy Abronits dömperei építhetik meg Magyarország eddigi legeslegdrágább gyorsforgalmi útszakaszát – kilométerenként bő 14 milliárd forintért. (Természetesen mindig van magyarázat a kiugró költségekre: sok műtárgy, híd meg alagút lesz a pályán.) Egyébként eddig is a Dömper-kör volt a csúcstartó 11,14 milliárddal (ezt az árat a Fertőrákos és az osztrák határ közötti rövidke útdarabra kapják), de a mostani új, 14 milliárdos projekt azért jóval „nemesebb”. Ugyanis a Mészáros Lőrinc és Abronits Róbert tágabb pátriáit, azaz Bicskét és Esztergomot összekötő M100-as megépítéséről van szó, melynek első, olcsóbbik részét vihette a Strabag, a második, 15,4 kilométerest pedig a Dömper vezette konzorcium. Az Abronits-csapat mai tudásunk szerint összesen 220 milliárdot kap majd e munkáért; ez a pénz – alaposan utánaszámoltunk – a Dömper Kft. elmúlt húszévnyi összes árbevételének a kétszerese...

TIBORCZ ISTVÁN ÜZLETFELÉNEK TEHET KERESZTBE A FŐVÁROSI KÖZGYŰLÉS MAI DÖNTÉSE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2021.12.15.


Megmenekültek a foltos szalamandrák: ma jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés a védetté nyilvánítását annak a budapesti, II. kerületi területnek, ami a különleges színű, védett kétéltű élőhelyeként is ismert. A hely védetté tétele érdekében két éve kampányolnak környezetvédők, arra hivatkozva, hogy ott 70 éves tölgyerdő van, és a hely több védett állat- és növényfaj, köztük a foltos szalamandra élőhelye. A II. kerületi önkormányzat kezdeményezésére ma fővárosi védelmet kapott terület egy része a kerületi önkormányzaté, illetve állami tulajdonú, két telek pedig magánkézben van. Az egyik a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. tulajdona, a másik egy olyan ingatlanalapé, aminek a képviselője Tiborcz István üzleti partnerének, Jellinek Dánielnek az érdekeltsége. Most úgy tűnik, januártól tilos lesz az építkezés mindkettőn.


“Védett területté fogjuk nyilvánítani a „Szalamandra-völgyet”, a Budaliget és Solymár közötti utolsó még be nem épített keskeny erdőt! Van ma Budapesten olyan zöld, erdős rész, amely beépíthető.” – közölte a fővárosi önkormányzat december eleji sajtóközleménye, ami szerint “az Orbán-kormány játszotta át a területet Tiborcz István üzlettársának, az akkori fideszes önkormányzat pedig semmit nem tett azért, hogy a terület beépíthetőségét kizárja.” A mai fővárosi közgyűlés Őrsi Gergely, a II. kerület polgármesterének javaslatára a „Szalamandra-völgyet” helyi jelentőségű védett természeti területté készült nyilvánítani...

A TITKOSSZOLGÁLATOK EGÉSZÉT NÉZI HÜLYÉNEK A FÉL ORSZÁG - KUNCZE GÁBOR A KLUBRÁDIÓBAN (2021.12.14.)

KLUBRÁDIÓ
Riporter: DÉSI JÁNOS
2021.12.14.Kuncze Gábor egykori belügyminiszter (és klubrádiós műsorvezető) beszélget Dési Jánossal annak apropójából, hogy nagy valószínűséggel Áder János testőrségét is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel. Hogyan lehetséges ez, és miért? És mit gondol a Völner-ügyről?

ÚJJÁSZÜLETETT AZ RTL.HU, VIDEÓS HÍROLDALKÉNT FOLYTATJUK

RTL.HU
Szerző: BORDÁS GÁBOR
2021.12.14.


Miért éppen most? Mitől lesz ez más, mint a többi? Amióta az RTL Magyarországnál azon dolgozunk, hogy megújítsuk és írott anyagokat is kínáló híroldallá alakítsuk az rtl.hu-t, ezt a két kérdést hallottam a legtöbbször azoktól, akiknek meséltem a vállalkozásról. Nézzük a válaszokat.


Az RTL Magyarország évekkel ezelőtt felismerte, hogy tévécsatornái mellett új felületekre is szüksége lesz ahhoz, hogy tartalmait a lehető legszélesebb körben célba juttassa. Ezért jött létre az RTL Most és az RTL Most+ digitális platformja, ahogy az rtl.hu oldalon is rengeteg részlet visszanézhető az RTL-es csatornák műsoraiból, legyen szó akár szórakoztató, akár hírműsorainkról.

Ennek a startégiának újabb állomása az rtl.hu megújulása, a célunk pedig egyértelmű: a látogatóknak ne legyen okuk elkattintani az oldalunkról akkor sem, ha a legfrissebb, legfontosabb és legérdekesebb hírekre is kíváncsiak. Természetesen feltett szándékunk az is, hogy régi közönségünk mellett minél többen fedezzék fel maguknak az rtl.hu-t, és ami még fontosabb, érdemesnek találják arra, hogy újra és újra visszatérjenek hozzánk.

Tisztában vagyunk vele, hogy híreket olvasni nélkülünk is sok helyen lehet, ugyanakkor határozottan úgy gondoljuk, a hazai nyilvánosságban óriási szükség van arra a hiteles és professzionális hírújságírásra, amit az RTL Híradója képvisel, ennek a mércének pedig a megújuló portálon is meg akarunk felelni. Az utóbbi években a média egy jókora, jelentős erőforrásokkal táplált része kérdőjelezte meg saját szakmája alapjait, és kezdte cinikusan sulykolni, hogy objektív és független sajtó eredendően nem is létezhet. Mi az RTL Magyarországnál ezzel szemben mélyen hiszünk abban, hogy a hírműfajt csakis pártatlanul, a tényeket ellenőrizve, a konfliktusban álló álláspontok mindegyikét elfogulatlanul megjelenítve lehet hitelesen és tisztességesen művelni – máshogyan meg nem igazán érdemes.

Kibővült online szerkesztőségünk a napi munkában is erőteljesen építeni fog a csatorna kiterjedt, egész országot lefedő riporteri hálózatra, melynek révén a jövőben számos exkluzív információt már az esti Híradó és Fókusz előtt meg tudunk majd osztani olvasóinkkal, nézőinkkel...


...LEGALÁBB A SZÓ- ÉS FOGALMI KÉSZLETÜNKET PRÓBÁLJUK AZONOSAN ÉS KONSZENZUÁLISAN HASZNÁLNI...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2021.12.14.


Nincsenek elvárásaim a magyar értelmiséggel szemben, nem állítok fel intellektuális lécet, hogy vajon ki képes átugrani azt, s ki az, aki csak leverni tudja.
Egyetlen maradék óhajom, hogy legalább a szó- és fogalmi készletünket próbáljuk azonosan és konszenzuálisan használni. Ha gőzhajót mondunk, az nem főzőkanalat jelent, ha a Budai Központi Kerületi Bíróságot hozzuk szóba, akkor nem az ízeltlábúak közé sorolt pókszabásúak osztályának egyik rendjére kívánunk utalni, s Orbán Viktor alatt továbbra sem valamelyik óceán legmélyebb pontját értjük.
Mindez csak azért jutott az eszembe, mert Köves Slomó rabbi megmagyarázta, hogy a tizenöt egyház által kibocsátott közös nyilatkozatban mit is írt alá. Tudós hermeneutikai értelmezése során az alábbiakat fejti ki, miheztartás végett: „A zsidó hagyomány szerint, az emberi lét, mint Isten teremtésének koronája, önmaga jogán kötelez az emberi méltóság tiszteletére az élet minden területén.”
Eddig minden stimmel. Aztán így folytatja:
„Ahogy a munka, az emberi alkotás méltóságát a hetedik pihenőnap, az elmúlás méltóságát a végső búcsú és temetés, úgy a szexualitás méltóságát a házasság intézménye és a házassággal járó elköteleződés adja meg.”
A mondat utolsó tagmondata további diszkussziókat generálhat, részemről generál is, de tudomásul veszem, hogy Köves Slomó, s környezetének valamennyi tagja ezt így gondolja, s következetesen efféle praxisban érdekelt.
Végül az Emih vezető rabbija azzal zárja gondolatmenetét, miszerint az aláírt nyilatkozat kritika tárgyává tett mondata az alábbiakról szól (betűhív idézet a Neokohn oldaláról): „a házasság révén nyer méltóságot a szexualitás »nem pedig arról, hogy« kinek jár az emberi méltóság. Az ugyanis minden embernek jár függetlenül tetteitől, nézeteitől vagy életvitelétől. Ez ugyanúgy része a biblikus álláspontnak, mint a házasság intézményének szentsége.”
Na, mármost a helyzet az, hogy Köves Slomó vezető rabbinak nem ezt a szöveget tetszett szíves aláírásával ellátni, hanem egy egészen mást, a fentiekkel éppen ellentéteset. Tudniillik a közös nyilatkozat ama mondata és gondolata alá kanyarította oda a nevét, amelyet az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye által gondozott nyilatkozat tudós megfogalmazójának imigyen sikerült szavakba öntenie: „A zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja.”
E szöveg éppen nem azt állítja, amit Köves rabbi, hogy tudniillik az emberi méltóság „minden embernek jár [,] függetlenül tetteitől, nézeteitől vagy életvitelétől”, hanem ennek pont az ellenkezőjét.
Nyelvtanilag az alany a (nő-férfi kapcsolat házasság általi) „szentesítése”, az állítmány (birtokos és minőségjelzős szerkezetben) az (emberi méltóság) „alapja”.
Logikailag a mondat egyetlen lehetséges interpretációra ad lehetőséget. A szigorú implikáció értelmében a mondat állítása az alábbi (és semmi egyéb): akkor és csak akkor van emberi méltóságod, ha (a nő-férfi kapcsolaton alapuló) házasságban élsz, következésképp, ha nem élsz (a nő-férfi kapcsolatán alapuló) házasságban, akkor nincs emberi méltóságod.
A többi félrebeszélés, rizsázás, terelés, és az aláíró szövegértelmezési zavarainak vicces elleplezési kísérlete.

MÁR LASSAN KÉT ÉVE VELÜNK VAN A JÁRVÁNY, DE SOKAKNÁL MÉG MINDIG PROBLÉMA AZ ONLINE OKTATÁSRA VALÓ ÁTÁLLÁS

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2021.12.15.


A szülők egy részének a mai napig megoldhatatlan a gyermeke otthoni tanítása, miután a járávány alatt magukra maradtak a tanárok az online oktatás megszervezésével, amelyben sok esetben sem az iskola, sem a fenntartó nem segített nekik a pedagógusoknak és a szülőknek – ez derült ki a Civil Kollégium Alapítvány (CKA) által végzett felmérésből, amelyet pedagógusok és szülők körében végeztek az online oktatásról. Az eredményekről a szervezet a Facebookon posztolt, valamint szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében is beszámolt.

A CKA Láncreakció oktatási csoportja arra volt kíváncsi, milyen segítséget kaptak a pedagógusok az iskolától és a fenntartótól az online oktatásra való átállás során a két éve tartó járványhelyzetben, és hogyan értékelik a szülők a digitális oktatást.

A szakértőkből, közösségszervezőkből és érintettekből álló munkacsoport összesen 239 pedagógust és közel ugyanennyi szülőt kérdezett meg.

Bár a felmérés nem reprezentatív, a CKA szerint beszédes látlelete a pandémia alatt kialakult oktatási helyzetnek...

75 MILLIÁRDOS VASÚTFELÚJÍTÁS: NYOMA SINCS A 20 PERCES GYORSULÁSNAK A DEBRECENI VONALON

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2021.12.15.


November végén adták át a Püspökladány-Biharkeresztes közötti, 100-as vasútvonalat, az akkori sajtótájékoztatón elhangzott: „a projekt egyik fontos célkitűzése az volt, hogy jelentősen csökkenjen a menetidő ezen a szakaszon”. A MÁV december 12-től érvényes menetrendje szerint a Budapest-Debrecen távot azonban a vonat épp annyi idő alatt teszi meg, mint a felújítás előtt. A MÁV nem válaszolt kérdéseinkre.


„Célunk a közösségi közlekedést igénybevevő lakosság mobilitásának segítése, ami a jelenleg befejezett fejlesztéssel teljesült, hiszen a 100. számú vasútvonalon közlekedők mintegy 20 perccel hamarabb elérhetik úticéljukat. További fontos szempontunk a régió gazdasági növekedéséhez történő hozzájárulásunk. Itt az ipari területek hatékony vasúti kiszolgálásán dolgozunk” – mondta a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese november 26-án a Püspökladány-Ebes vasúti vonalszakasz felújítása kapcsán. Minderről akkor a dehir.hu számolt be Időt nyerhetünk Püspökladány és Ebes között címmel. Nyul Zoltán, a NIF sajtóanyaga szerint arról is beszélt, hogy „nemcsak a vasúti pálya felújításáról gondoskodtunk, hanem az utazók kényelmét szolgáló utasfelvevő épületekről és az állomás teljes területének korszerűsítéséről is”...

KEN FOLLETT: ORBÁN NEM VALAMI KEDVES FICKÓ, NEM IGAZ?

HVG
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2021.12.15.


A világ egyik legnépszerűbb írója, A katedrális vagy a Tű a szénakazalban szerzője új regénye kapcsán adott interjút a hvg.hu-nak, amelyben szókimondóan és nyersen mondta el a véleményét Orbánon kívül Trumpról is, beszélt könyvei híres szexjeleneteiről, és elárulta, melyik legendás amerikai politikus rajong a könyveiért.


Ken Follett 1949-ben született Walesben, és fiatal újságíróként némi keresetkiegészítésként kezdett thrillereket írni, de pár év után a Tű a szénakazalban című kémregénye egy csapásra világhírűvé tette: több mint tízmillió példányt adtak el belőle, és hamar film is készült a regényből Donald Sutherland főszereplésével. Innentől kémregényeinek bérelt helye volt a bestseller-listákon, de A katedrális című történelmi regénye új műfajban is elhozta számára a világhírt, így mára ő az egyik legtöbb példányt eladott író a világon.

A brit Munkáspárt elkötelezett támogatójának a világ számos országában – köztük Magyarországon is – egyszerre jelent meg novemberben a legújabb regénye, a Soha. Follett már az év elején elmondta egy sajtótájékoztatón – amelyen a hvg.hu is jelen volt –, hogy a regény alapját egy felismerése adta: az első világháború úgy robbant ki, hogy valójában egyik politikus sem akart volna háborút indítani, a racionálisnak és logikusnak tűnő döntéseik végül mégis ide vezettek.

Follett a Sohában ezt a helyzetet modellezi a közeljövőben: egy szudáni terrorista lead egy lövést Csádban egy kínai gyártmányú fegyverrel egy amerikai katonára, és máris érintetté válik a világ két legnagyobb hatalma és szövetségeseik is. A regényben az amerikai elnök, a kínai hírszerzés vezetője, Észak- és Dél-Korea vezetői és a kínai elnök a főszereplők, valamint egy Csádból Európa felé tartó menekült: a Soha fő kérdése az, elkerülhető-e az egész civilizációra veszélyt jelentő atomháború, ha eszkalálódnak a nemzetközi politika konfliktusai...

MÁRIS VESZÍTENEK A NYUGDÍJASOK - A VÁRTNÁL KEVÉSBÉ EMELT KAMATOT AZ MNB

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.12.15.


A legfrissebb előrejelzés szerint csak 2023-ra normalizálódhat az áremelkedés. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tovább emelte az alapkamatot, de felfelé módosította inflációs prognózisát is. Az év eleji nyugdíjemelés így máris csekélyebb lehet a drágulásnál.


Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett – jelentette be egy hete Orbán Viktor miniszterelnök. A döntést a jegybank előrejelzésével indokolta. Az MNB legfrissebb prognózisában most a korábbi 4,6-4,7 százalékról 5,1 százalékra emelte idei inflációs várakozását. Ez két dolgot jelent. Részben azt, hogy a kormányt a korábbi, szintén igen magas szint nem annyira zavarta. Másrészt viszont a legújabb előrejelzés szerint még a megemelt emelés sem lehet elég a nyugdíjasoknak.

Nagyon bíztatónak a továbbiak sem látszanak. Az MNB mától 2,4 százalékra emelte az alapkamatot, a jegybank alelnöke, Virág Barnabás (képünk) pedig a döntés után tájékoztatón egyértelművé tette, hogy már úgy látják: az infláció csak 2023 első félévében érheti el a kívánatos mértéket. Az elhúzódó inflációs nyomás hosszú alapkamat-emeléseket indokol, folytatódik a kamatemelések havi sorozata 2022-ben is.

Az egy dolog, hogy mennyi a hivatalos infláció, az viszont már más kérdés, ezt mennyire hiszik el – például a nyugdíjasok. Olvasóink jelzése szerint sokan kételkednek. Az viszont már ütősebb, hogy nem csak a köznapi emberek, hanem az MNB volt elnöke, egyetemi tanár, Surányi György is hangot adott kételyeinek.
Az MNB-ben mindenesetre arra számítanak, hogy a novemberi 7,4 százalékos infláció (ami 14 éves rekord) lehetett a csúcs. További kockázatok viszont még így is akadnak. Virág jelezte például: kiindulási alapjuk, hogy jövőre a járványhelyzet rendeződésével az ellátási zavarok is megszűnnek. (Ha ez nem így lesz, az nyilvánvalóan plusz gondokat okozhat.) További bizonytalanságot jelenthet még az alelnök szavai szerint, hogy miként alakulnak januárban a szokásos átárazások...

HELLER ÁGNES SÍRJA

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2021.12.14.


A francia köztársasági elnök első útja Heller Ágnes sírjához vezetett. A magyar álkonzervatív, áljobboldali szcéna, az orbánok, schmidtmarik, djjeszyk, matyik és oszik kisvonalúságának, kisszerűségének, általános kicsiségének jelképe lehetne az a mély frusztráció, amit Heller Ágnessel kapcsolatban éreznek. Heller sokkal tehetségesebb volt, mint azok a senkik, akiknek a sírjához esetleg kivihetnék a kínai külügyminisztert, orosz stratégát, fülöp-szigeteki főrendőrt. Kivihetnék, ha még nem élnének és virulnának az MCC-n, a Kommentárban vagy a kötcsei szalonnázóban.

Alakulhatott volna úgy, hogy Heller Ágnes élete végén erősen konzervatív lesz, anti-progresszív, és ha nem is trumpista, de nagyon durván jobboldali. Macron akkor is kiment volna a sírjához, Schmidtmariék akkor csak a zsidósága miatt utálnák, csendesen, magukban (Orbán viszont valószínűleg elfogadta volna). Lehet, hogy akkor a baloldal utálná, Georgij Oszipovics árulójának tartanák, mitomén, kit érdekel.

Tegnap láttam az Elem-et Háy Jánostól, amelyben Kerekes Éva valami olyat mond a végén a Mucsi Zoltánnak, hogy nem mindegy, hogy kik veszik körül az embert, amikor egyedül hal meg. Hellert különös emberek vették körül, akik összekötnek Háyval, akkor is, ha őket és persze Hellert nem értem, Háyt pedig igen.

Hellernek köze volt a kultúránkhoz, alakította a kultúránkat, azt a kultúrát, amelynek ehhez a kurzushoz semmi köze sincs, és nem azért mert baloldali kultúra (nem az), hanem mert kultúra, és a kultúrához való viszonyuláshoz szükség van a tehetség elviselésére, amire a jelenlegi hatalom és holdudvara képtelen.

Tegnap az Elem után sétáltunk a Bartókon, egy helikopter körözött felettünk, majd egyszer csak megjelentek Macronék autói. A-ból B-be mentek, mert Franciaország érdekei valahogy most A és B között helyezkednek el, de Franciaország kultúrája ott van a budapesti izraelita temetőben, a kalinyingrádi katedrális falában, és persze a Pantheonban. A mi Pantheonunk meg sehol sincs, hacsak nem valami mezőn Lengyelországban a fák gyökerében, Heller Ágnes sírja a franciáké és a németeké, és erre ne legyünk büszkék.

PROKAPITALISTA TÉZISEK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BÉNDEK PÉTER
2021.12.10.


...Mindenki kapitalista

Majdnem mindenkinek rendelkezésére áll a reprodukálódó, sőt növelhető tőkéje: a munkára való képessége, ami csak a marxi felfogásban válik egyoldalúan áruvá, illetve – a bérmunkán keresztül – a kizsákmányolás par excellence objektumává. A képzés és a tanulás révén – azaz befektetéssel önmagunkba – ez a tőke növelhető, majd produktívba fordítható: leválasztható és a tőke egyéb formáiban (bankbetét, részvény, vállalati törzstőke, festmények, ingatlan, nota bene utódok, alkalmazottak, politikai hatalom, „második” tudás stb.) tárgyiasítható. A fejlett társadalmakban kevés embernek nincs a munkaerejétől elválasztott tulajdona („tőkés énje”).

Ennek megfelelően mindenki gazdálkodik – legalább a képességeivel és az idejével. Az emberi élet fő kérdése attól kezdve, hogy eljutunk egy minimálisan reflexív életkorba, hogy mit kezdjünk a nekünk adatott szűkös idővel. Szerencsésebb gyerekkorban az ember megtanulja, hogy a legjobb esélye a kiegyensúlyozott (biztonságos, önkiteljesítő, elismert) életre képességek felhalmozásával nyílik, amelyeket aztán a tágan értelmezett piacon érvényesíthet egyre versenyképesebb pozícióban. Ha az illető az önkiteljesítését szolgáló képességeit elég drágán tudja áruba bocsátani, akkor autonómnak tudhatja magát. Biztonsággal ilyennek, ha a képességeit objektiválni tudta, azaz tőle független erőforrásként is reprodukálódnak, bővülnek és nyereséget termelnek, ami – az előbbiek értelmében – maga a szorosan vett tőkés lét...


MITŐL LENNÉNEK A KKV-K A GAZDASÁG MOTORJAI, HA NEM SEGÍTJÜK ŐKET?

G7.HU
Szerző: SZERB LÁSZLÓ
2021.12.15.


A kisvállalatokról mindössze két dolog állítható biztosan: egyrészt, hogy sokan vannak, másrészt pedig, hogy roppant változatosak. Minden egyéb általánosító kijelentés félrevezető lehet. Ugyanakkor kérdés az is, hogy milyen sokan vannak és mennyire változatosak?

A nemzetközi összehasonlítást lehetővé tevő Eurostat adatai alapján 2019 végén 647 091 vállalat működött. A 100 lakosra jutó vállalatok száma alapján Magyarország az EU 27 országa között a kilencedik helyen áll. A statisztikák dinamikusan növekvő hazai cégszámot jeleznek. Mielőtt azonban a győzelmi harsonákat megfújnánk, érdemes egy kicsit a változatosságot is megnézni.

Jól ismert, hogy a cégek teljesítménye és mérete között szoros kapcsolat mutatható ki, azaz a nagyobb cégek hatékonysága jellemzően magasabb, mint a kisebb cégeké. Az Eurostat szerint Magyarországon az egy alkalmazottra jutó hozzáadott érték alapján a különbség a mikrovállalatok és a nagyvállalatok között 2,3-szoros. Ezt a tartósan fennálló állapotot nevezik duális gazdaságnak is.

A magyar cégek hatékonysága minden kategóriában elmarad az EU átlagától


A különbség a legkisebb a nagyvállalatoknál és a legnagyobb a mikroméretű cégeknél. Magyarországon túl sok túl kicsi, alacsony hatékonysággal működő cég van...

BUDAPEST TRIANONJA

HÍRKLIKK
Szerző: LENDVAI ILDIKÓ
2021.12.15.


A Nemzeti Bank elnöke ugyan önjáró figura, de a pénzügyminiszterrel folytatott vitáitól eltekintve „önjárása" általában a hivatalos menetirányba halad. A csecsemők popsijának emlékezetes pöttyével a keleti orientációt igazolta, nyelvészeti fejtegetéseiből a demokrácia fennállására és az autóipar szükségszerűen kiemelt szerepére következtetett.


Legújabb elképesztő cikke a Magyar Nemzetben külön megrendelés nélkül is jól illeszkedik a kormány főváros-ellenes háborújába. Micsoda véletlen! A hatalom politikai célú házkutatást folytat a Városházán, és épp eközben a kormánymédia szíves segítségével a bankelnök feldarabolná Budapestet. A várost, amely eddig megakadt az Orbán-rezsim torkán. Kézenfekvő az ötlet: ha így nem sikerült lenyelni, vágjuk darabokra, falatokban majd csak lecsúszik!

Amit Matolcsy javasol, az nem más, mint Budapest Trianonja. Trianonnal az akkori Magyarország kétharmada veszett el, Matolcsy most a fővárosiakat harmadolná. Szerinte az 1.700.000 lakosú várost 600.000-es méretűre kell amputálni....

NEM MÓDOSÍTGATUNK FELES TÖBBSÉGGEL KÉTHARMADOS SZABÁLYOKAT, ÉS PONT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2021.12.14.


Belegondolt bárki az ilyen terveket szövögetők közül, hogy minek ágyaz meg? Mi van, ha a Fidesz kétharmadot ugyan nem szerez újra, de azért nyer jövőre? Elég reális forgatókönyv. Ha aztán Orbán Viktor csupán feles többség birtokában elkezd kétharmados törvényeket meg alkotmányt módosítani, mégis mit fognak mondani az ellenzékiek? Hogy ilyet nem szabad tenni? Hát hiszen éppen ők érveltek azzal, hogy nagyon is szabad! Vélemény.


E sorok helyén valójában egy vitát kellene találnia a kedves olvasónak. Érvelő, informatív vitát a kampány egyik legfontosabb témájában, amely olykor bár elméleti jogászkodásnak hathat, cseppet sem az. Arról a kilátásba helyezett lépésről van szó, amely ellenzéki győzelem esetén akár polgárháborúba is sodorhatja az országot – így aztán sokkal erősebb hatással lehet a magyar nép mindennapjaira, mint a rezsicsökkentés módozatai (hogy a migránsszámlálás ruganyos gumicsontjáról már ne is beszéljünk).

A téma természetesen nem más, mint hogy szabad-e feles parlamenti többséggel kétharmados törvényeket, alkotmányba írt rendelkezéseket hatályon kívül helyezni, felfüggeszteni, megkerülni. Meg, hogy egyáltalán lehet-e. Sőt: hogy kell-e.

A válasz első blikkre egyszerűbb az egyszeregynél: míg a szorzási műveletek estefelé aligha mennének már mondjuk a Bödőcs Tibor által országos hírűvé tett búcsúszentlászlói kocsma törzsközönségének, s a felesről sem feltétlenül a többség jut az eszükbe, azt a legendás Sanyi talán még hat ilyen után is gond nélkül rávágná, hogy a kétharmad az több mint a fél. Tehát ha valaminek a megváltoztatásához egy ház kétharmadának szavazata kell, akkor a ház fele azt a valamit nem módosíthatja. Ennek belátásához kettő darab épen maradt agysejtnél többre elvileg tényleg nincs szükség.

És mégis. Mégis az a helyzet, hogy tanult, jogvégzett emberek, sok-sok milliárdnyi ép agysejt tulajdonosai állítják az ellenkezőjét – köztük Fleck Zoltán, akinek a szava talán leginkább számít ma az ellenzéki térfélen, hiszen Márki-Zay Péter közjogi munkacsoportjának vezetőjét tisztelhetjük a személyében. Más jogvégzett emberek haja viszont égnek áll a feles többséggel kétharmados törvényeket hatályon kívül helyezés forradalmi gondolatától: ilyen például Karsai Dániel alkotmányjogász.

A Válasz Online-nál tehát arra jutottunk, hogy a legjobb, ha a felek szemtől-szemben vitatják meg a kérdést hasábjainkon: hogy aztán az olvasó eldönthesse, kinek az érvei hatottak rá jobban. Mégse mi mondjuk meg efféle véleménycikkben, hogy mit „kell” gondolni a kérdésről. Nem vagyunk alkotmányjogászok – hátha van olyan klauzula, amelybe kapaszkodva kivitelezhető a terv, csak éppen mi, Sanyik, nem vagyunk vele tisztában...

ORBÁNÉK MELLŐZÉSE HELYETT A DEMOKRÁCIÁK ÉS NEM-DEMOKRÁCIÁK KÖZÖTTI EGYÜTTMŰKÖDÉST KÖVETELIK

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.12.15.


Itt a demokráciák, tehát a jók, ott pedig Oroszország, Kína és a többi gonosz? A világ, ahogyan azt Joe Biden amerikai elnök elképzeli, nem ilyen egyszerű, nem redukálható két táborra. A Die Zeitban az eszmék küzdelme helyett olyan összefogást javasolnak, amiben a közös gondok ellen reálpolitikával küzdenek. 

A látszatok csúcstalálkozójának nevezi Theo Sommer a Die Zeit című német hetilap 91 éves író-újságírója azt a kétnapos, múlt heti virtuális rendezvényt, amelyet a washingtoni vezetés kezdeményezett a demokráciáról. Szerinte az Egyesült Államok nem tekinthető a működőképes demokrácia mintaállamának. Ennek alátámasztására felhozza, hogy Donald Trump megtagadhatta a szabályos választási eredmény elismerését, majd felheccelhette fanatikus híveit, hogy ostromolják meg a Capitoliumot.

Megemlíti azt is, hogy az ötven szövetségi államból 19-ben az utóbbi időben olyan törvényeket hoztak, amelyek lehetővé teszik a feketék és az etnikai kisebbségekhez tartozók szavazási lehetőségének a megnehezítését. Sommer szerint az amerikai demokrácia kiüresedését bénító polarizálódás és növekvő erőszak jelzi.

A demokráciakonferencia meghívottainak a listája sem arról tanúskodik, hogy az igazi demokratákat akarták összehozni az autokraták ellenében - folytatódik a cikk. Ott volt a hírhedt brazil „trópusi Trump” Bolsonaro, Duterte, a Fülöp-szigetek gyilkos elnöke, a despotizmusra hajló Modi indiai kormányfő, valamint olyan "állítólagos demokráciák" vezetője, mint Angola, a Kongói Demokratikus Köztársaság, illetve Irak. A résztvevők 30 százaléka olyan országból érkezett, amelyet a Freedom House a „részben szabad”, illetve a „nem szabad” kategóriába sorol.

A Die Zeit szerzője idézi az amerikai Time magazin megállapítását, miszerint a résztvevők kiválasztásakor nem a demokrácia, hanem a hatalmi mérlegelés volt a döntő szempont, Kína és Oroszország ellen irányuló koalíció létrehozásának a szándékával.

Egy kicsit amerikai belpolitikai választási megfontolások is szerepet játszottak - folytatja Theo Sommer, és kifejti: az Egyesült Államoknak csak négymillió magyar gyökerű lakosa van, Orbán Viktort tehát figyelmen kívül hagyhatták, míg a lengyel származásúak száma 20 millió, ami már fontos választói csoport, így a Kaczyński-vezetést meghívták, annak ellenére, hogy az tekintélyuralmi alapon aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A német szerző elutasítja azt az általa Bidennek tulajdonított világfelfogást, hogy az államok két, egymással ellenséges táborba sorolhatók. Elismeri, hogy a demokráciák ki vannak téve az olyan autoriter nagyhatalmak ellenségességének, mint Kína és Oroszország, ám szerinte a demokrácia válságának nem ez az alapvető oka, hanem az belülről fakad, a növekvő szegénységben és egyenlőtlenségben, a kiüresedett közszolgáltatásokban gyökerezik.

Theo Sommer további érve, hogy katonai eszközökkel nem sikerült az Egyesült Államoknak demokratizálni a világot, Mianmartól Szudánig növekszik az autoriter fellépésre való hajlam. A nemzetközi élet szereplőinek két táborra osztása ellen szól az is, hogy számos afrikai, illetve ázsiai ország nem akar egyik geopolitikai tömbhöz sem csatlakozni, hanem őrizni kívánja saját függetlenségét. Ugyancsak fontos szempontként említi a szerző, hogy az azonos ideológiát valló és azonos értékrendszert hirdető államoknak sem feltétlenül azonosak az érdekeik - az egyes demokráciák, illetve az autokráciák is eltérő érdekeket követhetnek.

Ráadásul nagyon könnyen adódhat úgy, hogy a demokráciáknak és az autokráciáknak közös gondjaik támadnak, így a közös érdekek jegyében közös célokat tűzhetnek ki. Theo Sommer a koronavírus-világjárvány, illetve a klímaváltozás elleni küzdelem mellett a céltudatos békepolitikát, azon belül az atomfegyverek elterjedését gátló erőfeszítéseket is az emberiség közös problémájának nevezi, hangsúlyozva, hogy ez a demokráciák és nem-demokráciák közötti összehangolást és együttműködést követeli meg.

Mindezek alapján a Die Zeit szerzője megállapítja: ha igaz az, amit a Frankfurter Allgemeine Zeitung ír az új német külügyminiszter felfogásáról, miszerint a nyugati társadalmaknak nem az agresszív autokratáktól való elhatárolódással kell meghatározniuk önmagukat, hanem saját erejük és együttműködési szándékuk kinyilvánításával, szóval ha Annalena Baerbock ezt valóban így gondolja, akkor kellemetlen tárgyalások várnak rá Washingtonban.

Theo Sommer végezetül felidézi és Joe Biden íróasztalán elhelyezni javasolja August Ludwig von Rochau definícióját arról, mi az a reálpolitika. Eszerint az nem a ködös jövőben, hanem a jelen látókörében mozog, feladatát nem eszmék megvalósításában, hanem konkrét célok elérésében látja. Végül is a reálpolitika az öncsalás ellensége, olyannak láttatja az embereket és dolgokat, amilyenek azok valójában, és arra törekszik, ami lehetséges.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ 

MA MEGSZAVAZHATJÁK, HOGY JÖVŐ JÚNIUSIG TARTSON A VESZÉLYHELYZET – LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA.HU
2021.12.15.


Az Országgyűlés ma több mint harminc ügyben tart szavazást


Völner Pál mentelmi ügyében is döntenek.

A 83 milliós kenőpénz után kétszer is kaphat végkielégítést Völner Pál

A képviselői mandátuma után is jogosult lehet a lelépési pénzre, ehhez ki kell bekkelnie azt a néhány hónapot, ami a parlamenti választásig hátra van.

A 83 milliót a Telex cikke részletezi.

Elveheti az állam, ami más tulajdona

Több sebből vérzik Semjén élelmiszer-pazarlás elleni törvényjavaslata.

Lesöpörte az asztalról az NVB az angliai magyarok petícióját, hogy több helyen szavazhassanak

Nagy-Britanniában hivatalosan is több mint 155 ezer magyar él – emlékeztetnek a petíció szerzői – ám csak Londonban és Manchesterben szavazhatnak és kénytelenek több száz kilométert utazni, 50-100 fontos úti költséget kifizetni egyetlen voks leadásáért. Ezzel szemben a határon túli magyar állampolgárok kényelmesen, levélben szavazhatnak, hiába nincs magyarországi lakcímük.

Lesújtó véleményt mondott a magyar gyermekvédelmi törvényről a Velencei Bizottság


Az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve szerint összeférhetetlen a nemzetközi emberi jogi normákkal.

Átadta a sosemvolt kerékpárutat az avatóbajnok

Gelencsér Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének november 20-i Facebook-bejegyzése szerint buszforduló és 4,5 kilométer kerékpárút épült, amelyek avatásáról fotókat is posztolt a honatya. Valójában egyetlen méternyi bicikliút sincs a településen.

Szijjártó hajnali bejelentése

Az oltottak szabadon utazhatnak a Seychelle-szigetekre.

Matolcsy feldarabolná Budapestet


Mintegy 600 ezer lakossal megőrizné a „Budapest-városmagot” az állam, a kormányzat, az üzleti élet, a bankrendszer, a felsőoktatás és a kultúra lényegében valamennyi vezető intézményével.

Bosznia-Hercegovinába látogat Áder János

Szárnyas lovon…? (Elkíséri az államfőt Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy.)

19 milliót gyűjtött össze aukcióján a Freeszfe


A befolyt összeget teljes egészében vizsgafilmek és -előadások elkészítésére, vagyis az egyesület tehetséges hallgatóira fordítják majd. Azonban a mostani bevétel bármilyen nagy is, csak részben fedezi a jövőben várható kiadásaikat.

A Fidesz politológusa nem szereti Hamiltont

Feltehetően Hamilton sem rajong kifejezetten Deák Dánielért