2021. október 18., hétfő

AZ ELK*RT KAMPÁNY

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2021.10.18.


Hogy mi történt tegnap, azt mindenki tudja, vagy legalábbis jobban tudja másnál. Aki érdekelt volt valamelyik párt vagy mozgalom tagjaként az előválasztási küzdelmekben, hatványozottan jobban tudja. Meg sem kísérelem tehát, hogy megvilágítsam a történteket: ne adja az Isten, még eltalálom a valóságot, aztán agyonköveznek minden oldalról.

De mi lesz ma?

És mi lesz holnap, holnapután?

MÁRKI-ZAY PÉTER EXKLUZÍV: A FIATAL OLYAN POLITIKUST AKAR, AKI NEM GYŰLÖLKÖDIK

168 ÓRA
Szerző: CSERDI DÓRA
2021.10.18.


Nyilatkozot a 168-nak Márki-Zay Péter, aki mostantól hivatalosan is az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Hódmezővásárhely polgármesterét sokáig nem tartották esélyesnek az ellenzéki miniszterelnök-jelölti posztra. Az előválasztás első fordulóján aztán dobogós lett, megelőzte Jakab Pétert és Fekete-Győr Andrást is. Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter úgy látták, ha mindketten indulnak Dobrev Klára ellen, veszélybe kerül az ellenzék 2022-es győzelme. A főpolgármester végül lemondott a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) indulójának javára, aki ezzel megnyerte magának az ellenzéki pártok politikusainak és szavazóinak egy jelentős részét, majd pedig az előválasztást. Márki-Zay Pétert kérdeztük...

A LIDL UTÁN AZ ALDIBAN IS MEGNÉZTÜK, OLCSÓBB-E KÜLFÖLDÖN A BEVÁSÁRLÁS

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2021.10.18.


„Hát igen, ezeket itt tényleg gombokért adják” – mondta az Egyesült Királyságban élő olvasónk, Péter a telefonba, amikor arra kértem, hogy egy ottani Aldiban nézze meg 31 alapvető élelmiszer árát, és éppen a száraz árukhoz értünk.

Péter 40 penny-s kilogrammonkénti árat olvasott le a durum spagetti árcédulájáról szeptember 30-án, míg mi ugyanezen a napon az egyik itthoni Aldiban 518 forintért láttuk ugyanazt. Vissza kellett kérdeznünk, hogy Péter biztosan jó árakat néz-e, mert az aznapi árfolyammal számolva 166 forintért vehette volna meg ugyanazt az élelmiszert, mint amit mi itthon 518 forintért.

A rizsnél megint erősen kerekedett a szemünk, illetve a fülünk, ugyanis Péter 187 forintnak megfelelő kilónkénti árat mondott be, a magyar Aldiban viszont ugyanez már 2020 vége óta 368 forintba kerül. Ezt egyébként azért is tudjuk ennyire biztosan, mert 2020. január végén indítottunk egy sorozatot: minden hónapban megveszünk 42 terméket a magyar Aldiban és a Lidlben, idén februártól pedig már a Penny Marketben és a Tescóban is virtuálisan bevásárolunk.

A fő célunk az, hogy a magyar áruházakban egy konkrét nagy bevásárlás költségének változásain mérjük az inflációt vagy a deflációt, az elmúlt hónapban azonban ugyanezt a listát elkezdtük külföldi diszkontok árszintjével is összehasonlítani. A francia-magyar Lidl-összehasonlításunk eredményét ebben a cikkben mutattuk be, a román-magyar Lidl közötti különbségeket pedig ebben.

Az adatfelvételnél mindig ugyanazt a saját módszertant használjuk, amelyet majdnem két éve itthon is alkalmazunk, azaz röviden: nem akciós, fajlagos árakat vetünk össze, és ha több egyező termék van egy boltban, akkor mindig a legolcsóbbal számolunk. A módszertan további részletei a mondat végén lévő csillagra kattintva érhetők el*.

Természetesen nem minden olcsóbb egy angol Aldiban, sőt ahogy a francia és a román esetben, itt sem lehet mindent összehasonlítani egymással. A Magyarországon használt 42 termékes listánkat az Egyesült Királyságban 31-re kellett szűkítenünk, és részben még ezen is módosítanunk kellett. A kinti Aldiban ugyanis nem találtunk például őrölt kávét (hiszen a legtöbben ott már olyan főzőket használnak, amelyekbe szemes kávét vagy kapszulát kell tenni), ezért a szemeset vetettük össze. Gouda sajt sem volt tömbös kiszerelésben, csak szeletelve, ezt is módosítottuk, emellett egy durvább közelítéssel is éltünk: az itthoni félbarna kenyér árát az ottani félbarna toast kenyérével vetjük össze. Előbbi nincs az angol Aldiban, utóbbi pedig nincs a magyar Aldiban, de úgy gondoljuk, hogy a vásárlói szokások megengedik azt a feltételezést, hogy az angol család ugyanazzal a mozdulattal perdíti a toastot a kosarába, mint a magyar a rendes kenyeret.

Ettől eltekintve azonban kosarunk teljes mértékben ugyanazokat az élelmiszereket tartalmazta mindkét országban. A bevásárlólistánk 31 terméke és a vásárlási mennyiségek az alábbi táblázatban láthatók...

A FIDESZ ÉS A DK IS ELMÉRTE, POLITIKAI FÖLDINDULÁS VAN MAGYARORSZÁGON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2021.10.18.


Nem az történt, amit Orbán Viktor előre gondolt, de nem is az, amit a „Bitó-szalon” akart. Csalódás 11+8 év kormányaiban, ellenzékváltó hangulat, illetve annak beismerése, hogy Orbán Viktort csak balról és csak Budapestről nem lehet megszorongatni – ez a három komponens kellett az utóbbi évtized legnagyobb belpolitikai meglepetéséhez, egy pártonkívüli vidéki polgármester összellenzéki miniszterelnök-jelöltségéhez. Hat állítás Márki-Zay Péter vasárnapi győzelme után
.

Ha valaki az ellenzéki előválasztás első napján bezárkózott egy térerő és internet néküli bunkerbe, és csak tegnap este jött elő, valószínűleg nem hiszi el, amit lát. A miniszterelnök-jelölti verseny az összes elemzésre, várakozásra rácáfolva az utóbbi évtized legnagyobb belpolitikai meglepetését hozta. A történeteket vég nélkül lehet elemezni, a Válasz Online az alábbiakban foglalja össze a hat legfontosabb fejleményt...

A FIDESZ KASZINÓI - NER 100 #13

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.10.18.2021 szeptemberében derült ki, hogy 35 éves fővárosi kaszinó koncesszió jogot kapott Garancsi István és Szalay-Bobrovniczky Kristóf. 

Nem kis üzletről van szó, az érintett öt budapesti kaszinó nagyjából évi 10 milliárd forint nyereséget termel. 

Elindítottuk a NER100 sorozatot, amiben a NER ügyeit mutatjuk be rövid animációs filmekkel. Segítsd a munkánkat, írd meg, hogy szerinted mi a NER 5 legfontosabb ügye. Ide várjuk a leveledet: juhi@juhaszpeter.eu

ITT NÉZHETŐ MEG

MÁR MEGKOPOTT A BLACK FRIDAY? - AZ IDEI LEHET AZ UTOLSÓ SZABADABB VÁSÁR

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2021.10.18.


Egy üzletlánc tapasztalata, de egy felmérés is arra utal, hogy az idén a Black Friday csekélyebb érdeklődést vonzhat a korábbinál. Nem mindenki gondolja azonban így. Abban viszont általánosnak tűnik az egyetértés, hogy mely cikkek lehetnek a legkeresettebbek.

Az előző évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a műszaki cikkek vásárlásával a magyarok fele kivár a novemberi Black Friday akciókig. Augusztusban és szeptember elején csak a legszükségesebb műszaki eszközöket szerzik be az iskolakezdéshez. A MediaMarkt azonban most azt tudatta, hogy augusztus óta a közép- és felsőkategóriás okoskészülékek forgalma a szokásos kétszerese. Még mindig nem lanyhul az ősz elején megnövekedett kereslet.

Már most látszik, hogy idén combos bukta lesz a Black Friday – címen ismertette a Napi.hu az e-kereskedelmi szoftvereket fejlesztő LogiNet és a Reacty Digital reprezentatív felmérését. E szerint a magyarok az idén a tavalyihoz képest hatezer forinttal kevesebbet, vagyis 34 ezret terveznek költeni a Black Friday akciók keretében. Ez a kutatást végző szakértők szerint többek között az egész éven át tartó, folyamatos online vásárlással és eszközbeszerzéssel, valamint az alacsonyabb elkölthető jövedelemmel magyarázható.

A legnagyobb átverések a Black Friday alkalmával az akciós trükközések, amelyek ellen esetenként a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is fellépett. Az idei lehet azonban az utolsó év, amikor még megúszhatják a „furfangos” kereskedők. Uniós előírás miatt ugyanis jövő tavasztól az akcióknál meg kell majd jelölni a korábban alkalmazott ára(ka)t. Ezzel a hatóság jobban fel tudja deríteni a kamuleárazásokat. Az online fogyasztóvédelembe már 2022 januárjától jelentős változás hozhat a szintén uniós irányelveket átültető 373/2021. kormányrendelet
A csak online vásárlást tervezők aránya idén, meglepő módon, 19-ről 15 százalékra csökkenhet. Szakértők szerint ebben közrejátszhatnak a növekvő szállítási díjak, de a korábbi online rendelések során tapasztalt csalódottság is. Azok a vásárlók, akikhez tavaly késve vagy sérülten érkezett meg az online rendelt termék, idén valószínűleg egyáltalán nem vagy nem online fognak vásárolni.

Míg 2019-ben tízből két ember, addig tavaly már tízből három ember számolt be késésről. 2020-ban a csalódott vásárlók harmada szembesült sérült termékkel a Black Friday rendelései alkalmával. A csalódottságot tovább tetézte a már 2020-ra is jellemző árukészlethiány: a kinézett termékeket a vásárlást tervezők fele egyszerűen nem találta a virtuális vagy a fizikai polcokon. Ez idén a globális szállítási nehézségek és a szórakoztató és számítástechnikai ipart érintő chiphiány miatt tovább fokozódhat...

ADOMÁNYOZÁS

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2021.10.17.


Azt hiszem, ha az egész problémából, amiben dolgozunk, csak ezt emelném ki, ebben is annyi elemeznivaló lenne, hogy kitöltené az életemet.

Mert ez is olyan, az adományozás, amiben minden mindennel összefügg. Már régen írtam az Átlátszó.hu szocioblogjába, ahol az adományozásról kezdtem el egy sorozatot…pedig az adományozási kultúra fejlesztése nagyon fontos terület. De talán ott túl vagyok már a mit adományozzunk és mit ne, a bonyolultabb társadalmi összefüggések ennél sokkal nehezebben értelmezhetők. Sokkal inkább a viselkedéskultúra területére visznek.

Az egészben a legkézenfekvőbb ellentmondás még mindig egy nehéz elem, amit a legtöbben nem érzékelnek. Ha valaki valamiben hiányt szenved, pl. nincs ruhája, cipője, tűzifája, élelme, stb. és azt mások odaadják neki, mert szociálisan érzékenyek, szolidárisak, és mert megtehetik, akkor, abban a pillanatban mindenki boldog. Az adományozó azért, mert visszakapja a hálás “köszönömöt”, vagyis visszacsatolást arról, hogy jót tett, jó ember, és ezt azért mindenki szívesen megéli. Sokan még “köszönöm” nélkül is átélik az érzést. Az adományozott is boldog, hiszen átmenetileg kielégítették a szükségletét. Mondhatnánk, hogy win-win helyzet, mindenki nyert valamit, és ez szuper.

Ám a helyzet, a hatás ennél bonyolultabb. Mert ez is csak egy “ügykezelés” volt, éppúgy, mint ahogy az állami rendszer teszi. Az okok, amelyek a helyzetet előidézték, kezeletlenek maradnak. Rövid idő múlva pedig ott a következő kielégítetlen szükséglet, elfogyott az élelem, a tüzelő, elszakadt a ruha, cipő. Mivel azonban előzőleg is járható útnak bizonyult a probléma megoldásában, hogy kértek, és kaptak, így hát újra próbálják. Többnyire sikerrel. Ha nem ugyanannál az illetőnél, szervezetnél, akkor másnál. Így fejlődik tovább a tanult tehetetlenség. Mikor abban a pozícióban erősödik meg valaki, hogy neki nem kell tennie semmit, hiszen ő áldozat, úgy véli, nem is tud tenni semmit, és megoldást vár a problémáira másoktól. Mindenre. A szükségletek kielégítésére, a lakhatási helyzet megoldására, a betegség gyógyítására, a hivatali ügyek intézésére.

Sokaknál túlélési stratégia lesz a szociálisan érzékeny támogatók elérése. És kreativitás kezd kibontakozni a helyzet ecsetelésében, hiszen az ingerküszöböt el kell érni, és túl sokan találtak már rá erre az útra a közösségi média színterén. Jönnek hát a történetek, a “rendkívül jó munkaerőről”, aki után kapkodnak a vállalkozók, de valahogy mégsem tud stabilizálódni sehol. A megoldhatatlan lakhatási helyzetről, a beteg gyerekről, az éhségtől elájulókról, stb. Fotókkal is alátámasztják gyakran, kaptam már én is fekélyekről fotót, csak éppen kiderült, a netről töltötte le az illető.

Azok, akik ebben dolgoznak, pontosan átlátnak a szitán. Ellentmondásokat találnak az egyébként bizonyára szerencsétlen sorsok, helyzetek leírásában, mert ismerik a mozgástereket. Az egy dolog, hogy megtaláljuk az illusztrációul szolgáló fotót máshol, de mivel pontosan tudjuk az egyébként szűkös támogatások és kedvezmények összegét, hamar felfedjük az ellentmondásokat, és hiteltelenné válik az egész felépített sztori.

Azonban, mielőtt bárkiben negatív érzések alakulnának ki ezekkel a történetekkel kapcsolatban, jelzem, hogy pont azért írom le, hogy megértessem: ne így gondoljunk erre. Ez nem egy “átverő show” ugyanis. Ezek az emberek komolyan így élik meg, áldozati szerepben ezt az egészet, és az, hogy ebben próbálnak túlélési stratégiát kialakítani, az egy természetes emberi reakció. Ha megkapunk valamit, amiért nem kell tenni semmit, miért kellene erőfeszítést tenni? Miért kellene fizikai munkát végezni (sajnos többre az iskolai végzettség általában nem engedi az illetőt… és itt elkalandozhatnánk az oktatás felelősségére is), amikor a telefonon, a közösségi média egyébként is élvezetes terében megszerezhető, és a sikerélmény is átélhető?

Szóval ők nem egy tudatosan felépített, a másik ember becsapásán, lenyúlásán alapuló, megtervezett és pontosan kivitelezett utat építenek. Nem attól érzik magukat sikeresnek ebben, hogy “jól átverték” az illetőt. Nem ez a cél, hanem az adomány elérése. És ehhez keresnek olyan “tálalásokat”, amiben biztosabb, több és hosszabb távú a hiányzó szükségleteik kielégítése.

ITT OLVASHATÓ

Ha valahogy ebben a “tálalásban”, gyakran túltolásban lelepleződnek, akkor látni, mennyire nem értik, hogy másnak mi a baja ezzel. Nekik ez így teljesen igazságos. Úgy élik meg. Így élik meg az élethelyzetüket is, az igazságtalanságban, a mindentől megfosztottságban, mert ezt erősítik meg azok, akik segítenek rajtuk. Hiszen melléjük állnak, megértik őket, igazat adnak nekik. Ők azok, akik egyedül “jók” velük szemben, mert mindenki más ellenséges, cserbenhagyó, bántó. (Egyedül jónak meg lenni külön öröm, nem? Innen aztán kölcsönös a megerősítés.)

Ami még durva helyzeteket eredményez, és szintén mutatja, mennyire nem jól olvassuk ezeket a megnyilvánulásokat, az ilyen jellegű adományszerző történetek közösségi hatása. Amiről az adományozó, feltéve, ha jó távol él, már nem is értesül. A vitatkozások, veszekedések az utcában, amikor egymást leplezik le. Amikor közösségi pozícionálássá válik, hogy ki, mennyit szerzett. Vagy éppen kereskedni kezd a megszerzett adománnyal az illető, eladva a környezetében a könnyen szerzett javakat. Amikor a többiek támadása, akik igazságtalanságnak élik meg ezt az egészet, addig fajul, hogy el kell költözniük onnan, ahol eddig éltek.

Az elején én sem értettem. Az elején én is csak adtam, mert nem bírtam elviselni a gyerekek nélkülözését. Aztán, lépésről lépésre közelebb kerültem ahhoz, hogy ennek a lélektanát megértsem. Ítélkezés nélkül, az emberi reakciók mentén, értve mindkét oldal motivációját, vágyát, személyes érzéseit, lassan világossá vált ez az egész.

És még ezzel a tudással is naponta meg kell küzdenem magammal. Mert nem tudok megtagadni segítséget gyerektől. Ám mi van, ha a szülő ezt pontosan tudja, és maga előtt tolva épp ezt a “gyengeségemet” használja ki újra és újra? Ilyenkor hogy döntsön az ember? Nos, ezért fontos a közösségfejlesztés. Mert ha abban le tudunk fektetni olyan etikai elveket, ami mentén kezelni lehet ezeket a helyzeteket, akkor a közösség segíthet a segítőnek is. Mert ami nekik ott “igazságos”, azt kell erősítenünk. A közösség működésében pedig, az elhatárolódások és megerősítések rendszerében, a mindennapi kommunikációban előbb-utóbb megvan a csatlakozás. A maguk sorsáért tenni akarókhoz.

Rengeteg megkeresést kaptam már támogatóktól. Akik pórul jártak. Akik azt hitték, hogy segítenek, de nem lett változás, csak a pénzük lett oda, amivel támogattak. Meg a hitük, hogy lehet segíteni. Sokszor elmondtam: sosem szabad hinni egyetlen információforrásnak. Mindent, a lehető legtöbb felől le kell ellenőrizni. Mert a saját igazság az csak egy nézőpont. Beszélni a munkáltatójával. A családsegítővel. Az óvodával, iskolával, szomszédokkal, tájékozódni a közösségben, mielőtt nekifutnak egy nagyobb ívű segítségnyújtásnak. Ne vegyenek házat, autót, ne adjanak nagyobb pénzösszeget, míg nincsenek minden információnak a birtokában. És akkor is állítsák fel az elvárásokat, a mérföldköveket, főleg, ha folyamatos segítségnyújtást szeretnének. Csak adni nem elég. Abból ritkán lesz sikersztori.

Ebből talán már látszik, hogy jól segíteni nem egyszerű. A krízishelyzetek kezelése elvárások nélkül csak a tanult tehetetlenséget építi. És most nem a betegségek, balesetek, előre nem látható váratlan tragédiák következtében kialakult krízishelyzetekről beszélek. Mert ezekre nem lehet felkészülni. Hanem azokról, mikor a szocializációban rögzül az elvárás, ami felülírja a tenni akarást.

A jó segítségnyújtás mentorálással együtt működik csak. Ahhoz viszont ismerni kell a személy, a család problémáját teljes társadalmi beágyazottságában. Ami ez csak helyben, és hosszabb távú megfigyeléssel értelmezhető.

A jó segítségnyújtás a fejlesztő segítségadás. A lehetőségek nyújtása, és a felkészítésé arra, hogy élni tudjanak azokkal. Ehhez persze használhatók az adományok is, de nagyon fontos, hogy azt erősítsük meg: azért kapják, mert tesznek is valamit a sorsuk megváltoztatásáért. Ehhez akarunk segítséget adni nekik, és velük örülni, ha sikerül valamit “önerősen” elérni.

Biztosan van más út is. De nekünk ez működik. Az Igazgyöngy ezt az utat választotta. A fejlesztő segítségnyújtásét.

A héten kaptam egy üzenetet egy asszonytól. Kérdezte, emlékszem-e rá? Természetesen emlékeztem, elég nehéz helyzetben voltak, sokat segítettünk nekik, hogy a gyerekeik a családban maradhassanak. Bútorokkal, ruhákkal, élelemmel. Most viszont azért írt, mert vannak gyerekruhák, kiságy, amit felajánlana másnak. Kérdeztem, hogy akkor ezek szerint stabilizálódott az életük? “Igen, hál’istennek”-mondta.

Persze nem mindenki ilyen szerencsés, és mi sem vagyunk képesek arra, hogy rövid távon a sikerek tömegét mutathassuk fel. De meggyőződésünk, hogy csak így lehet.

A szegénységet nem konzerválni kell, hanem segíteni nekik megtörni. Mert egyedül nem tudják. De nélkülük sem megy.

FLECK ZOLTÁN VARGA JUDIT JAVASLATÁRÓL: A BŰNSZERVEZET POLITIKAI OKOKBÓL MANIPULÁLJA AZ UTOLSÓ VÉDŐBÁSTYÁJÁT

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2021.10.18.


Varga Judit igazságügyi miniszter a kormány megbízásából új törvénytervezetet nyújtott be, mely szerint a legfőbb ügyész megválasztásához, illetve a leváltásához a jövőben - a jelenlegi feles többség helyett - az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata kellene. Bebetonoznák Polt Péter pozícióját? A Klubrádió Reggeli gyors című műsorának vendége Fleck Zoltán jogszociológus, az Eötvös Károly Intézet igazgatója volt.

Az ellenzéki jogászok azt mondják, hogy nehéz ugyan, de mégis át kellene alakítani a közjogi berendezkedést, tehát a kormány hozzányúl egy olyan elemhez, ami csak azt bizonyítja, hogy – Gulyás Gergely állításával szemben – nem a volt köztársaság magyarországi közjogi berendezkedésének pontosításáról van szó, hanem a kormány hatalmának bebiztosításáról, a választásoktól függetlenül – mondja Fleck Zoltán.

A szociológus szerint ennek a bebetonozásnak az az abszurd következménye, hogy még abban az esetben is, ha a legfőbb ügyész nem tudja ellátni a feladatát, akkor is csak kétharmaddal lehet lemondatni, tehát egy abszurd helyzet áll elő – nem lesz legfőbb ügyész...

MŰSORVÁLTOZÁS!

MAGYAR HANG
Szerző: SZERETŐ SZABOLCS
2021.10.17.


Kisebbfajta földrengés rázta meg a magyar közéletet: Márki-Zay Péter magabiztos győzelmet aratott az ellenzéki előválasztás második fordulójában. A fővárost valósággal letarolta, míg a vidéki eredmények kiegyensúlyozottabb erőviszonyokat mutatnak közte és Dobrev Klára között. Valami egészen váratlan történt: nem néhány hónappal, de néhány héttel ezelőtt sem látszott esély a hódmezővásárhelyi polgármester győzelmére, sem az elemzők, sem a közvélemény-kutatók nem vetítettek előre ilyen végkimenetelt.

Nem ez volt Orbán Viktor forgatókönyve sem, az biztos! Propagandistáinak van némi igazuk, amikor krokodilkönnyeket hullajtva Dobrev Kláráért arról beszélnek, hogy egy külső szereplő meghekkelte az ellenzéki előválasztást. Csakhogy ez a hekkelés a demokrácia játékszabályai szerint történt; Márki-Zay Péter azok képviseletére is vállalkozott, akik szerint a kormányváltás túl komoly ügy ahhoz, hogy kizárólag a hagyományos ellenzéki pártelitekre bízzák. Hiszen 2010 óta láthatjuk, milyen eredménnyel veselkednek neki újra és újra a feladatnak...


MILLIÁRDOS KŐBÁNYAI BESZERZÉSEKEN TAROLNAK TURAI VÁLLALKOZÓK

MAGYAR NARANCS
Szerző: KONCZ TAMÁS
2021.10.18.


Jönnek, látnak, győznek a Galga menti cégek Kőbányán, a kerületi vagyonkezelő vezére is földijüknek számít.


Elsunnyogott építkezés miatt háborognak Kőbányán –írtuk augusztus végén, miután a kerületi vezetés zöld területre kezdett kétsávos utat építeni az Ihász köz mellett, anélkül, hogy a lakókat személyesen megkérdezték volna a beruházásról.

Az Ihász köziek kitartó, ám jobbára eredménytelen küzdelmet folytattak az általuk csak Kamu útnak nevezett Albert Camus utca bépítése ellen. Tiltakozó akcióik közben olykor munkagépek útját is elállták, amit az építési vállalkozó és brigádja meglehetős türelemmel viselt...


MÁRKI-ZAY A DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ, AZ MSZP ÉS A BALOLDAL MEGSEMMISÍTÉSÉRE KÉSZÜL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.10.18.


Ahogy Orbán Viktor 2010-es választási győzelmének éjszakáján elmondott beszédéből is ki lehetett olvasni, hogy egy önkényuralmi rendszer bevezetésére készül, úgy Márki-Zay Péter győzelmi beszédéből is ki lehet olvasni, hogy egy autokrata szélsőjobboldali vezér vette át az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelölti posztját, akinek nem Orbán a fő ellenfele, hanem a baloldal. Orbán csak annyiban, hogy útjában áll a hatalmi vágyainak. Ez még az a pillanat, amikor elmondható, hogy létezik az “ellenzéki összefogás”, mert annak napjai meg vannak számlálva.

Márki-Zay azt állította, hogy „kivételes ez az alkalom, mert ma ellenzéket is váltottunk”. Ezt hogyan kell érteni? A lelkendező hívek elmennek az ilyen mondatok mellett, pedig nem szabad. Tessék megmagyarázni, mit jelent Márki-Zay Péter állítása, miszerint “ma ellenzéket is váltottunk”. Milyen ellenzékre gondol? Tudomásunk szerint az ellenzék minden pártja az ellenzéki összefogás része, s ő ennek az összefogásnak lett a miniszterelnök-jelöltje. Őket váltotta volna le? Mindet vagy csak a baloldaliakat? Kit váltott le? Ha nem őket, akkor azokat, akik nincsenek az összefogásban?

Márki-Zay naponta kényszerült bocsánatkérésre az előző napi állításai miatt. Egy országos jelentőségű politikus ezt nem engedheti meg magának. Most kijelentette, hogy leváltotta az “ellenzéket”, ezzel hat az emberek érzelmeire, és nem tudjuk, kit váltott le és hogyan? Államférfi ilyen kijelentéseket nem tehet. Ki ellen irányítja a gyűlöletet, s kinek kell úgy tekinteni magára, mint leváltottra? Ezt a kijelentést számon kell kérni. Márki-Zay mondja meg, hogy kit/kiket “váltott le”? Esetleg az egész baloldalt? A jelszóból talán csak annyi igaz, hogy “nem bal”?

KICSIBEN MÁR BŐ HÁROM ÉVE IS MÖGCSINÁLTA MÁRKI-ZAY PÉTER

TELEX
Szerző: NYILAS GERGELY
2021.10.18.


„Ha Márki-Zay Péter megnyeri a polgármester-választást, a Fidesz a parlamenti többséget is bukhatja áprilisban” – Lázár János 2018. februári szavai ezek, nem sokkal a Fidesz hosszú idő óta első váratlan veresége előtt. Az akkor zárt körben már saját miniszterségének végét is kész tényként kezelő politikus jól látta, hogy a kormánypárt egyik legbiztosabbnak vélt bázisán győzelemmel beköszönő politikai újonccal még hosszabb távon is számolnia kell a kormánypártnak, mert a Fidesz legyőzését hozó „vásárhelyi modell” messze túlmutat majd önmagán.

Három évvel később Márki-Zay az ellenzéken belül a csúcsra ért: a széles körű ellenzéki összefogást intézményesítő előválasztáson vasárnap elnyerte a miniszterelnök-jelöltséget, így a hódmezővásárhelyi polgármester lesz Orbán Viktor és a Fidesz kihívója 2021-ben.

Ismerői között van, aki szerint talán túl gyorsan jutott ide, „nem elég kompromisszumkész”, „tanulnia kell meg”, van, aki félti a nyomástól, más viszont úgy gondolja, hogy a városvezetési tapasztalataival együtt készen áll a szerepre, amit már az is megmutatott, hogy harmadikként bejutva a második fordulóba, előbb tárgyalásokkal Karácsony Gergelyt szerelte le, majd meggyőző fölénnyel Dobrev Klárát utasította maga mögé...


KÁRTÉKONYSÁG

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2021.10.17.


Jó kérdés az, mennyire lehet független egy bármilyen tájékoztató eszköz? Jó, mert lehet rá értelmes választ adni: majdnem semennyire. A függés formáit most nem sorolom, a szakma szabályaitól indulva a fogyasztó alakítandó személyiségéig elég sok van – kivétel meg csak egy, ha jól számolok. Ez pedig a szakmával való szolidaritás parancsa, mely szerint kollégát nem minősítünk, néhány olyan esetet kivéve, ami már nem a média, hanem a büntetőjog területe.

Ez a blog ebből a szempontból független, amennyiben nincsenek kollégáim. Megírhatom a véleményemet, nem vagyok része a magyar tömegtájékoztatásnak még annyira sem, amennyire hajdan rádiós főmunkatársként vagy főszerkesztőként az voltam.

Az alant következőket hasznosítani az tudja, aki éppen készül alapítani valamilyen orgánumot, de kevés a tapasztalata – innen megtudhatja, mi volna egy főszerkesztő feladata, mi az, amit bizonyosan nem tehet meg. Különben az itt látható idézethalmazt elrettentésnek szánom, valamint biztatásnak azoknak, akik valamilyen rossz érzéssel olvasták Dull Szabolcs cikkét a Telexen. Hogy ugyanis alapos volt az émelygésük, ilyet nem lehet csinálni. Egy ilyen írásnak a szemétkosárban a helye, és valamilyen feddésnek kell vele járni, például hogy még egy ilyen és mehetsz állást keresni, de gondoskodni fogok róla, jó minőségű helyre nem vesznek föl.

Más kérdés, hogy ezt a förtelmet maga a főszerkesztő követte el. Erre is van eljárási lehetőség, dehát nem azt akarom taglalni, csak azt, miért megbocsáthatatlan egy ilyen írás közlése. Ami itt kivonatosan olvasható, az a lehető legrosszabb pillanatban diszkreditálja azt a különben is sok bajjal küszködő ellenzéket, aminek most minimum tárgyilagosságra volna szüksége. Egy állítólag (állítólag!) nem kormánypárti fórumtól esetleg némi szelíd rokonszenvre, segítségre.

Az alanti kivonat akkor is felháborító volna, ha minden szava igaz és alaposan indokolható. De ez ráadásul baromian ostoba is, egy szemellenzős, vaskalapos, könyökvédős, félvak jogász vagdalkozásai a formális jog különféle, vezérelv alapján kiragadott paragrafusainak felsorolásával.

Gondolkoztam, hogy legalább azt kiemelem, miért nem ugyanaz történik, ha „Orbán alkotmányoz”, mint amikor a reménybeli új törvényhozás teszi ezt, miért rémületesen buta kérdés, hogy „mit szólnának ahhoz, ha Orbán Viktor mondaná ugyanezt”.

Nem emelek ki semmit, nem magyarázok, aki ezt a blogot olvassa, tudja magától is, miért több mint dühítő az idézett zagyvalék.

A dolog jogi ismérveiről meg az elmúlt hetekben épp eleget írtam ahhoz, hogy ha valaki bizonytalankodna, ott megtalálja a megfelelő válaszokat. Úgyhogy kommentár nincs, csak a szörnyű valóság. Ha valakinek már a cikk címe is elég, és nem akar tovább olvasni, megértem. Íme:...

A MI BÉKAMENETÜNK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2021.10.18.


Ami azt illeti, nem szakadtam meg a röhögéstől, nem éreztem úgy magam, mintha hájjal kenegetnének, nem nyújtózkodtam kéjes elégedettséggel, csak ültem és néztem ki bambán a fejemből, de aztán úgy döntöttem, még nem érkezett el az ideje, hogy megüssön a guta.
Hátha vár még rám egy-két szép év, arany alkony, depresszió, Alzheimer, Parkinson-kór, demencia, miegymás, minden nap új politikusokat fogok megismerni, talán még a voksom is Viktorra adom, ez igazán majd csak a nővérke politikai elkötelezettségén múlik.
Halad a világ, újabb és újabb tiszták jönnek, az én generációm meg örülhet, ha lesz, aki tisztába teszi, hát mi ehhez képest egy választási csalódás?
Semmi.
De azért fáj, ez tagadhatatlan.
Nem nagy titok, jómagam ezer oknál fogva Dobrev Klárát láttam alkalmasnak arra, hogy Szeretett Vezérünket és pereputtyát, továbbá vazallusait és kullancsait eltávolítsa az ország közéletéből, de hát nem történhet minden kívánságaink szerint, főként akkor nem, ha valaki demokratának tartja magát.
Így aztán beletörődöm abba, hogy Márki-Zay Péter lesz a kihívó, gratulálok neki, és támogatni is fogom a magam szerény eszközeivel, ameddig ő is demokrata marad.
Merthogy a neheze most jön, az ördög - mint tudjuk - a részletekben lakozik.

A felfuvalkodott békáról oly szépen és tanulságosan írt Phaedrus anno, hogy megihletett, és magam is írtam a magyar békáról.
Most - úgy érzem - arról kell írnom, hogy aki a magyar varangyot el szeretné zavarni, de mondjuk nem a nyertes táborát gyarapította, akkor annak ezt az előválasztási békát most le kell nyelni.
Azért kell, mert az már régen kiderült, hogy a felfuvalkodott békát és tettestársait nekünk kell lapátra tennünk és átdobni a kerítésen, vagy egy ügyibevaló kis terráriumba tenni, és vigyázni, hogy soha ki ne tudjon ugrani.
Itt és most nem lehet megsértődni, nem lehet bejelenteni, hogy márpedig én erre - és itt jöhetnek a jelzős szerkezetek - soha nem fogok szavazni, inkább száradjon le a kezem, miegyebem, de inkább küldök havonta pénzt Rasinak Marbellára, a vazallusoknak fedezem az öregecskedő feleségeikkel és új asszonyaikkal járó költségeit, minthogy ezt itt (kis e-vel) támogassam.
Amúgy persze demokrata vagyok, és aki ezt kétségbe vonja, azt úgy pofánverem, hogy a takony menetet vág a nyakára.
Ez tipikusan az az eset, hogy idáig hirdettük az igét, innentől meg ragozni kell, már, ha nem akarunk tökéletesen hülyének látszani, akit tönkre lehet manipulálni...

MÉSZÁROS LŐRINC BORÁSZA FRANCIA BIRTOKOT VETT, TIBORCZ ISTVÁN CÉGE EGY ÚJABB HOTELT

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.10.15.


Portfolio.hu: Belvárosi hotelt vásárolt a BDPST Group


Megvásárolt egy, a Szabadság tér sarkán található 50 szobás szállodát októberben a BDPST Group. A Tiborcz István miniszterelnöki vő tulajdonában lévő társaság célja, hogy megújult belsővel és teljesen újragondolt koncepcióval nyissa újra 2022-ben az épületet. A BDPST Hotel Management Zrt. jelenleg a BOTANIQ Turai Kastélyt, az Alice Hotelt, a tarcali Andrássy kúriát és a D8 hotelt üzemelteti Magyarországon, valamint a spanyolországi Los Alcazaresben a Hotel Atrio del Mart, emellett épül egy ötcsillagos szállodájuk a Vörösmarty térnél is.

444: Négy-öt nemzetközi repülőteret hozna létre a kormány vidéken

Vidéken hozna létre 4-5 nemzetközi repülőteret a kormány, de egy tucatnyi üzleti repülőtér is szerepel az átfogó repülőtérfejlesztési stratégiában, amit Magyar Levente külügyi államtitkár egy budapesti konferencián ismertetett. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy „ha üzleti partnerek érkeznek, például a fejlesztés alatt álló záhonyi térségbe, akkor ne kelljen Budapestről, vagy Debrecenből autózniuk”.

24.hu: Mészáros Lőrinc borásza megszerzett egy történelmi szőlőbirtokot Bordeaux-ban


Kalocsai László – aki Magyarország leggazdagabb emberének borászati érdekeltségeit is vezeti – nemrég Franciaországban alapított céget, amely megvásárolt egy neves, díjnyertes borokat készítő bordeaux-i szőlőbirtokot. A XVIII. században létrehozott Chateau de Clotte vételára és finanszírozása nem ismert, arról sem a vevő, sem az eladó nem közölt részleteket, ám a szomszédos chateau tulajdonosa szerint korábban hatmillió euróért (több mint kétmilliárd forintért) árulták a szőlőbirtokot.

Telex: A rendőrség nem tudta kinyomozni, kik írták a propagandasajtó rágalmazó cikkeit, miközben egy blogger börtönbe került, mert csúnyákat írt a rendőri vezetőkről


Két becsületsértési és rágalmazási ügy végződött nagyon különböző módon az elmúlt napokban. Egy szegedi bloggernek rágalmazási ügyekben példátlan módon letöltendő szabadságvesztésre kellett bevonulnia Kiskunhalasra, mert a bíróság szerint belegázolt egy megyei rendőrkapitány és két másik rendőr becsületébe. Egy nappal előbb a Pesti Központi Kerületi Bíróság jogerős ítéletben mondta ki, hogy Hadházy Ákos ellenzéki képviselőt ugyan alaptalanul rágalmazta a kormányközeli propagandasajtó, de emiatt a 888, a Lokál és az Origó szerzőinek nem kell felelniük.

Alfahír: „Jó szerencsét!”: a fideszes mélyállam elnyelné a bányászat felügyeletét is a következő 9 évre

Pintér Sándor belügyminiszter Egyes eljárások korszerűsítését és a polgárok biztonságának további megerősítését célzó intézkedésekről szóló 62 oldalas törvénycsomagjának sorai között eldugva megszüntetnék a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálatot (MBFSZ), és valamennyi jogát és kötelezettségét, valamint vagyonát, vagyoni jogait és előirányzatait átruháznák a jogutódként feltüntetett Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságra.

MIÉRT NYERT MÁRKI-ZAY PÉTER?

MÉRCE
Szerző: RÓNA DÁNIEL
2021.10.18.


Márki-Zay Péter győzelme kétségkívül rendkívüli teljesítmény volt, ám ha a korábbi politikusi népszerűségi indexeket, vagy a jelöltek önéletrajzát alaposabban megvizsgáltuk volna, akkor nem is kellett volna annyira meglepődnünk. Sikerének további oka az ellenzékkel kritikus, ám kormányváltást akaró szavazók megszólítása, az ügyes kampányolás, és a riválisaihoz képest erősebb akarat, hit a saját jelöltségében. Jelenleg nem csak a felmérések miatt tűnik tehát az Orbán elleni legesélyesebb alternatívának a hódmezővásárhelyi polgármester, ám jelöltsége számos kockázatot hordoz magában.


Először is azt a – magától értetődőbbnek tűnő – kérdést kell feltenni, hogy miért számít meglepetésnek a hódmezővásárhelyi polgármester győzelme? Miért volt nehéz nyernie?

Az összes jelölt közül neki volt a legkevesebb pénze, erőforrása, főállású stábtagja, mozgósító kampányeszköze (robocall, online hirdetés, stb.), egyedül mögötte nem állt párt, és a felmérések szerint egészen nyár végéig az első három jelölttől is le volt maradva, tehát sokan nem gondolták esélyesnek, nem vették elég komolyan. További hátránya abból származott, amiből a verseny végére részben előnyt is tudott kovácsolni: konzervatív, jobboldali jelöltként indult egy olyan előválasztáson, ahol a résztvevők többsége a – liberális, baloldali – ellenzéki törzsközönséghez tartozik.

Innen nézve tehát jogosan gondolja mindenki, hogy Márki-Zay felborította a papírformát, ugyanakkor a közvélemény – és a politikából élők jelentős része is – figyelmen kívül hagyta, hogy más szempontból nem is volt olyan kedvezőtlen a hódmezővásárhelyi polgármester induló pozíciója. Először is, Fekete-Győr András és Jakab Péter csalódást keltő eredménye megmutatta, hogy hiába van a jelölt mögött pártháttér, kampánycsapat, mozgósító gépezet – sőt, pártszinten nagyon jelentős eredmények –, ha a jelölt nem képes kormányzóképesnek, „miniszterelnök-képesnek” mutatnia magát, akkor csak kevesen fognak rá szavazni...

MOST MÚLIK

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2021.10.18.


Tizenkét év után, végre történt valami. Egy negyvennégyezer lelkes csongrádi város polgármestere, akit nem is olyan nagyon régen biztos utolsónak gondoltak, establishment támogatás nélkül simán megnyerte az ellenzéki miniszterelnök-jelölt előválasztást. Egy szabadelvű konzervatív, mérsékelten jobboldali katolikus lesz az ellenzék vezére. Tágra kell nyílnia az Overton ablakoknak.

A féltudású magyar elit majd elmagyarázza a Facebookon, hogy MZP helytelenül használ bizonyos jelzős szerkezeteket, de már csak egymást fogják lájkolni. A fiatalokat nem érdeklik a harmincéves közhelyek.

Valami elmúlt. Nem tudom mi jön helyette, majd kiderül. Bármi történik, nekem holnap reggel is oda kell ülnöm az íróasztalom mellé a kis kockásfüzetemhez. És ha a kedves Olvasónak is van egy kis kockásfüzete, akkor javaslom, hogy ő is üljön oda az íróasztala mellé, mert senki nem fog odaülni helyette.

MÁRKI-ZAY MOST LEVÁLTOTTA AZ ELLENZÉKET, DE A FIDESZ ELLEN RÁJUK IS SZÜKSÉGE LESZ

24.HU
Szerző: PETŐ PÉTER
2021.10.18.


Magabiztosan, több mint 13 százalékponttal múlta felül a hódmezővásárhelyi polgármester Dobrev Klárát az előválasztás második fordulójában, így megtörtént, amire nagyon kevesen tettek tétet az esemény kezdete előtt: az egyetlen párton kívüli jelölt vezetésével indul neki az ellenzék a 2022-es választásnak. Ez hogyan történhetett? Hasonlít Márki-Zay Trumphoz mint kulturális-politikai jelenséghez? A régi ellenzék új ellenzéke ezzel sarokba szorította a DK-t? Milyen nehézség a Fidesznek a Márki-Zay hozta kiszámíthatatlanság kora?

EZ EGY POLITIKAI FÖLDRENGÉS KÜLÖNÖS MEGÜNNEPLÉSE VOLT

444 / MAGYAR JETI
Szerzők: Kaufmann Balázs, plankog, Ács Dániel
2021.10.18.- Minden szempontból rendhagyó volt az előválasztást lezáró buli. Orbán Viktor egykori főtanácsadója, Horn Gyula hűséges harcostársa, a kiugrott KDNP-s és a Youtube-generációs első szavazók Budapest belvárosában együtt skandálták a Hódmezővásárhelyi polgármester nevét.

- Magyar Jeti különkiadás Márki-Zay Péter eredményvárójáról.


MÁRKI-ZAY PÉTERREL ORBÁN VIKTOR ELLEN

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.10.17.


Az esélytelenek nyugalmával indul Márki-Zay Péter – gondoltam, még jóval az előválasztás első fordulója előtt. Igaz ugyan, hogy MZP – ahogy most már a legtöbben hívják – sokat tett a választók megmozgatása érdekében, és a Mindenki Magyarországa Mozgalom beindításával is igyekezett felkavarni az állóvizet, ám a jelek arra utaltak, kevés sikerrel. Még az is nehézségekbe ütközött, hogy beverekedje magát a „nagyok” közé, azaz a pártok befogadják őt, és ott lehessen a miniszterelnök-jelölti versenyben. Csak ő volt magabiztos, illetve pontosan fogalmazott: amikor a Klikktv vendége volt, azt mondta, akkor van esélye, ha az emberek nem pártlogika alapján szavaznak, hanem Orbán leváltását tartják a legfontosabb feladatnak, akkor ő lesz a befutó
.

Bevallom, némiképp mosolyogtam ezen a kijelentésen, annyira képtelenségnek tűnt, hogy majd épp egy hódmezővásárhelyi polgármester fogja felülírni a pártrendszert. Pedig ez történt. Természetesen nem pártrendszert kellett volna írnom, elég lett volna, ha megmaradok a pártlogika kifejezésnél, de nem biztos, hogy ezzel pontosan lefestettem volna a kialakult helyzetet. Mert bármennyire is némiképp erősen kétkedőnek tűnt a riporteri hozzáállásom, az igazság az, hogy Márki-Zay Péter nagyon is pontosan fogalmazott. Az az utolsó hely, amit akkor jósoltunk neki, és nagyon is reálisnak tűnt, legfeljebb – mint látjuk – az ő számára nem. Előbb – nem kis meglepetésre – bejutott a második körbe, majd – Karácsony Gergely visszalépése után – már esélyessé lépett elő. És nem csak esélye volt a végső győzelemre, igen jelentős fölénnyel vált az ellenzék miniszterelnök-jelöltjévé...

EZ TÖRTÉNT VASÁRNAP - HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA.HU
2021.10.18.


Dobrev Klára elismerte vereségét, Márki-Zay Péter lesz a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt


“Egy vesztese volt a mai napnak, egy embernek kell csomagolnia és rettegnie a jövőtől, őt úgy hívják, hogy Orbán Viktor”. (Ezt azért érdemes megjegyezni.)

Egy politikai földrengés különös megünneplése

Magyar Jeti különkiadás Márki-Zay Péter eredményvárójáról.

Márki-Zay győzelmét méltatja a világsajtó, Orbán a háttérbe szorult

Több lap is kiemeli cikkében, hogy a magyar ellenzéknek sikerült egységesen felsorakoznia az előválasztás győztese mögött, ezáltal közösen lebonthatják a jelenlegi “korrupt diktatúrát” és együtt elűzhetik a szélsőjobbos miniszterelnököt.

„A gyurcsányozás kiüresedhet Márki-Zay Péter győzelmével”

„Nagyon régóta nem történt ilyen fontos dolog a magyar belpolitikában. Magyarországon rettenetes politikai állóháború zajlik, sárban, mocsokban, halottak között – és most benne van a lehetőség, hogy egy jelentős fordulat következzék be, de akár a helyzet romlása is benne van.”

Most múlik


“A féltudású magyar elit majd elmagyarázza a Facebookon, hogy MZP helytelenül használ bizonyos jelzős szerkezeteket, de már csak egymást fogják lájkolni. A fiatalokat nem érdeklik a harmincéves közhelyek.“

A további cikkeket különösen azok figyelmébe ajánljuk, akik az előválasztás végeredménye miatt felháborodtak, megsértődtek, kiábrándultak. Csak, hogy tisztában legyünk azzal, mi a tét.


Márki-Zay Péter lemondását kéri polgármesteri posztjáról a Fidesz

Vasárnap szerintük nyilvánvalóvá vált, hogy Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölti kampányba kezd. Ehhez azért pofa kell. De jó nagy.

Szijjártó hungarofóbiával vádolta meg a holland miniszterelnököt

Szijjártó, aki végig azt hangoztatta, hogy Magyarország és az EU között a tagországok átlagához képest nincs kirívó ellentét, keményen beszólt az újságíró által felhozott uniós politikusoknak.

Tarlós István a 4-es metró folytatási lehetőségeiről készít anyagot Orbán Viktornak

Továbbá a mérnökkamaráról, M0-s körgyűrűről és az árvízvédelemről.

A Soros-hálózat és a globalista liberális erők végső leszámolási kísérlete az oka a jövőheti Békemenetnek

Fricz Tamás szerint az első alkalom óta most van a legnagyobb szükség egy újabb Békemenetre.

A kormány még a szakemberekkel sem osztja meg a részeredményeket az ellenanyag-termelésről és a sejtes immunitásról

Kásler Miklós október elején a 3200 ember megfigyelésével nyert adatokat, amelyeket a montenegrói egészségügyi miniszterrel már megosztott, miközben a magyar szakemberek nem ismerhetik meg a vizsgálat részeredményeit.

Aggódnak a háziorvosok egy „agyament” járványügyi intézkedés miatt

Az Operatív Törzs minap kiadott utasítása szerint mától a háziorvosoknak kellene elvégezniük a hozzájuk érkező Covid-gyanús betegek gyorstesztelését, amelyhez teszteket és védőfelszerelésként plexi arcvédőt is kapnak…

Művészfilmnek minősítették az Elk*rtukat

Az NMHH azoknak a forgalomba kerülő filmeknek ad art minősítést, amelyek művészi értékükkel hozzájárulnak a magyar, az európai és az egyetemes audiovizuális kultúra fejlődéséhez, vagy amelyet a bizottság oktatási, kulturális szempontból jelentősnek, magas művészi színvonalúnak ítél…

200 millióval dobták meg a cégek Mészáros Lőrinc egyik alapítványát

Arra vonatkozóan, hogy 2020-ban hány tanuló részesülhetett ösztöndíjban, a közhasznúsági jelentésben sem találhatók információk…

Hiába vádlott Mészáros ügyvédje, kapott egy szerződést a Miniszterelnökségtől

Sőt, az állami tulajdonú Pilisi Parkerdő Zrt.-nek is felügyelő bizottsági elnöke maradt a Miniszterelnökséggel 19 millióra szerződő ügyvéd. Répássy Róbert egykori fideszes képviselő is kap idén csaknem 15 millió forintot.

A 444 szombati leállása után vasárnap a Mérce, a 24.hu és újra a 444.hu is leállt

Néhány tucat IP-címről milliós nagyságrendű felhasználó kereste fel az oldalakat. Nem tudni, hogy a támadást pártmegrendelésre vagy magánzók hajtották-e végre.

Román nyelven dicsérik Orbánt furcsa weboldalakon

Akár a Rogán Antal-féle propaganda-minisztériumban is fogalmazhatták volna azokat a cikkeket, amelyek immár tucatszám jelennek meg román nyelven különféle furcsa romániai weboldalakon.

És bónuszként egy mondat Gulyástól (MTI)

"A templomépítés a jövőbe vetett hit bizonyítéka."

A MÉDIATÖRVÉNYT ÉS A MÉDIAHATÓSÁGOT IS EL KELL TÖRÖLNI, NEMHOGY A FIDESZ BEBETONOZOTT EMBERÉT ELTÁVOLÍTANI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.10.16.


Orbán a választás előtt biztonságba helyezi az embereit és bebetonoz minden fideszest a pozíciójába. Mivel Karácsony Gergely megmutatta, hogy az általa képviselt “újraegyesítő” politika mit jelent és megbukott, remélhetően már senki nem akar az Orbán-rendszeren belül és az orbáni alaptörvény keretei között kormányozni, amelyek egy önkényuralom keretei. Ezért hiába próbálja Orbán az embereit biztonságba helyezni és minden kulcspozícióba saját embereit 9 évre bebetonozni (leváltásukat kétharmadhoz kötve), mert mindent egy tollvonással kell eltörölni, hisz alkotmányellenes.

Orbán a pártkatona legfőbb ügyész, Polt Péter bebetonozása után a Médiahatóság vezetőjének pozícióját biztosítja be, hogy még kormányváltás után is az ő bábjai üljenek ezekben a funkciókban. A Médiahatóság vezetője itt lemond, hogy a lemondásával Orbán nevezhessen ki valakit 9 évre, és átrepül a fa egy másik ágára, az Állami Számvevőszékre, és őt most ott betonozzák be 9 évre. Ezt a módszert alkalmazza, mindenhol kicserélnek mindenkit, bebetonozzák Orbán embereit mindenhol, hogy rajta kívül senki ne tudjon kormányozni, s akkor is mindent a kezében tartson, ha veszít...

TÍZMILLIÁRDOKÉRT NYER ÁLLAMI MEGBÍZÁSOKAT MÉSZÁROS LŐRINC „STRÓMANJÁNAK” CÉGE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2021.10.18.


Október közepéig 50 milliárd forint értékben nyert el közbeszerzéseket a Terra-Log Mélyépítő Kft., ami tavaly került Mészáros Lőrinc érdekeltségébe, de egy év után túl is adott rajta. A cég akkor kilőtt a piacon, és idén már 2020-as forgalmának közel harmincszorosát nyerte el állami tendereken. A kft. végső tulajdonosa Mészáros bizalmasa, Halmi Tamás, akinek karrierje a bicskei földhivatalban indult, majd a felcsúti milliárdos számos cégében volt vezető tisztségviselő, mára azonban látszólag minden üzleti kapcsolatot megszakított a miniszterelnök barátjával.


A 24.hu tavasszal írta meg, milyen jó döntésnek bizonyult, hogy Mészáros Lőrincék bővítették portfóliójukat. A lap rámutatott: a Mészáros Csoport 2020 tavaszán„szippantotta be” az ipari hulladék-kezelő bizniszben meghatározó Envirotis Holding Zrt.-t, majd szinte azonnal két nagy állami megrendelést kaptak a zrt. egyik leányvállalatával, a Terra-Log Mélyépítő Kft.-vel...

SZABAD SZEMMEL: A MAGYAR ELŐVÁLASZTÁSRA FIGYEL A VILÁGSAJTÓ - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.10.18.


Az Euronews cikke beszámol a Fidesz több mint egy évtizede tartó uralmáról, az Orbán Viktor által megváltoztatott magyar politikai rendszerről, illetve saját és pártja hatalmának megerősítéséről.


Euronews

A magyar ellenzék azzal a jelszóval készül a tavaszi választásokra, hogy „Bárki, csak ne Orbán!” Az előválasztáson ketten maradtak állva: a mérsékelten konzervatív Márki-Zay, illetve a középbal Dobrev Klára, aki sokak számára úgy ismert, mint Gyurcsány felesége. Ő elsősorban azt ostorozza, hogy a Fidesz 12 éves uralma példátlan egyenlőtlenségeket idézett elő a társadalomban. Az ország az uniós átlagnál kevesebb költ az egészségügyre, oktatásra, nyugdíjakra és szociális intézkedésekre. Ugyanakkor rengeteg pénz megy el gazdasági fejlesztésnek vagy egyéni támogatásnak álcázott korrupcióra.

Az ellenzék hívei közül a legtöbben baloldaliak vagy liberálisok, de Márki-Zay nem gondolja, hogy ez csökkenti az esélyeit. A köztük zajló heves vita ellenére mindketten azt ígérik, hogy beállnak a győztes mögé. A jelentés magyarázatként hozzáfűzi, hogy a Fidesz jó 10 éve uralja a magyar politikát. Orbán arra használta fel a kétharmadot, hogy kiterjessze saját és pártja hatalmát.

Profil

Martin Schulz az osztrák belpolitikai botrány láttán igazolva látja, amit májusban mondott, hogy Sebastian Kurz még veszélyesebb az európai politika számára, mint Orbán Viktor vagy Jarosław Kaczyński. Az EP volt elnöke, a német szociáldemokraták korábbi kancellárjelöltje azzal indokolja véleményét, hogy a magyar és a lengyel vezetőnél leplezetlen a hatalomvágy. Minden pórusukból érződik, és nem is hagynak semmi kétséget afelől, hogy céljaik érdekében minden eszközt megengedettnek tartanak.

Ezzel szemben a bukott kancellár úgy viselkedett, mint a ma született bárány, de igazából karrierista, akinek a vezérelve az, hogy a cél szentesíti az eszközt. A maga köré gyűjtött pretoriánus gárda azt vallotta: egy mindenkiért és mindenki Kurzért. Az előbányászott SMS-ek arról árulkodnak, hogy a politikus hihetetlen mértékre fejlesztette az önimádatot és olyan fanatikus csapatot alakított ki, amely ebben a formában meglehetősen ritka a fejlett világban.

Módszerei nagyon is emlékeztetnek arra, amit a Szabadságpárt korábbi vezére, Heinz-Christian Strache csinált, aki az Ibiza gate-be bukott bele. De az is árulkodó, ahogyan Kurz kiutálta a Néppártból az előző elnököt, hogy helyet csináljon magának. Ez párját ritkítja az európai politikában.

Schulz ugyanakkor felhívta a figyelmet: Németországban elképzelhetetlen volna, hogy frakcióvezetőként folytassa bármelyik politikus, aki ilyen ügybe keveredett. Hiszen a korrupció gyanúja vetült rá, ám lila gőze sincs arról, hogy ezzel teljes mértékben összeegyeztethetetlen a tisztsége, hiszen a közerkölcs nem csupán azt parancsolja a politikusoknak, hogy ártatlanok legyenek, emellett jó példával is elöl kell járniuk. Függetlenül az egész história büntetőjogi megítélésétől.

Ám jelenleg valójában árnyékkancellárként működik és a német interjúalany nem érti, ezek után a zöldek miért nem rúgták fel a koalíciót. Hiszen ugyan visszalépett, de ő és a csapata mozgatja továbbra is a szálakat.

Le Figaro Magazine

A konzervatív lap magazinjának vezércikke ritka kivételként védelmébe veszi a lengyel Alkotmánybíróság döntését, miszerint a nemzeti jog elsőbbséget élvez az uniós szabályrendszerrel szemben. Azzal indít, hogy a lengyelek soha nem számítottak könnyen kezelhetőnek. Országuk jó párszor idegen uralom alatt állt a történelem során, rengeteg áldozatot követelt náluk a német és szovjet megszállás és sajátos a felfogásuk a szabadságról, illetve a szuverenitásról.

Ebből ered az Alkotmánybíróság határozata. Ám a kormányt rögtön megvádolták azzal, hogy megsérti az EU jogrendjét, hogy felül akarja írni a közösségi normákat, illetve hogy a Polexit készíti elő. A Bizottság – pedellusi hírnevéhez méltóan – azonnal az anyagi támogatások megvonásával fenyegetőzött.

Nyilvánvaló, hogy az „európai értékek” védelmében Brüsszel azonnal rendreutasítja azt az országot, amely túl konzervatív politikát folytat és kétségbe von bizonyos játékszabályokat. Az persze igaz, hogy ez utóbbi megkérdőjelezi az egész unió működését.

Viszont az sem kétséges, hogy az európai intézmények évek óta túllépnek saját jogosítványaikon, és beleavatkoznak a tagok belügyeibe, még olyan kérdésekben is, amelyekhez semmi közük sincs. Lásd a magyar LMBT-törvényt vagy hogy a lengyelek ellenőrizni kívánják saját igazságszolgáltatásukat. De a legkirívóbb példa a bevándorlás. Az országok mozgási lehetősége itt kicsi, mert kötelesek követni a közös menedékjogot.

Nem véletlen, hogy Barnier figyelmeztetett: Franciaország csak úgy tudja kezelni a migrációt, ha visszaszerzi saját szuverenitását ezen a területen. Továbbá azt is előrevetítette, hogy lesz új Brexit, ha nem változik semmi.

MÁRKI-ZAY PÉTER NYERTE AZ ELŐVÁLASZTÁST | ELŐVÁLASZTÁSI EREDMÉNYÉRTÉKELŐ

PARTIZÁN / SPARTACUS EXTRA
Szerző: PARTIZÁN
2021.10.18.Az első fordulóhoz képest harmincezerrel több ember vett részt az ellenzéki előválasztás második fordulójában, a napközben közzétett részeredmények pedig Márki-Zay Péter győzelmét valószínűsítik. A Partizán élő eredeményváró műsorában politikai elemzők és politikusok értékelik a fejleményeket. Az adás részei:
0:00 - Visszaszámlálás 3:38 - Tölgyessy Péter értékeli az előválasztást (1.) 53:13 - László Róbert és Szabó Andrea elemzik az eredményeket (1.) 1:30:48 - Interjú Kunhalmi Ágnessel 1:51:24 - Technikai szünet 1:55:30 - Ruff Bálint elemzi az eredményeket 2:03:50 - Interjú Szél Bernadettel 2:19:53 - Interjú Brenner Kolomannal 2:32:56 - László Róbert és Szabó Andrea elemzik az eredményeket (2.) 3:00:51 - Tölgyessy Péter értékeli az előválasztást (2.) 3:19:35 - Interjú Márki-Zay Péterrel 3:47:48 - Interjú Arató Gergellyel Vendégeink:
- Arató Gergely, országgyűlési képviselő, a DK elnökségi tagja; - Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője; - Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke; - László Róbert, a Political Capital választási szakértője; - Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje; - Ruff Bálint, politikai tanácsadó; - Szabó Andrea, politológus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatója; - Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő - Tölgyessy Péter, jogász, politológus;

EMZÉPÉ MOMENTUMA - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2021.10.18.


Jó reggelt! Ma is napsütéses idő várható.

4 legfontosabb cikkünk most

A kívülről jött ember diadala - Márki-Zay Péter megnyerte az előválasztást

Ez egy politikai földrengés különös megünneplése volt - A Magyar Jeti Márki-Zay Péter eredményváróján járt.