2019. március 12., kedd

"MAGYARORSZÁGON EGY NYOLCSZÁZ-EZER FŐS CSOPORT KEZÉBEN ÖSSZPONTOSUL A VAGYON" - PITTI ZOLTÁN KÖZGAZDÁSZ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2019.03.12.Az igazán gazdag magyarok műkincsekbe fektetik be vagyonukat – emelte ki Pitti Zoltán közgazdász a húszéves múltra visszatekintő Európa Klub kedd esti fővárosi rendezvényén.

A Corvinus Egyetem kutatója a lakosság rétegződését vizsgálta a munkajövedelmek és a birtokolt vagyon, illetve vagyongyarapodás szempontjából, és arra a megdöbbentő következtetésre jutott az adatok alapján, hogy Magyarországon nem is a társadalom leggazdagabb felső tizede, de még csak nem is 1 százaléka kezében van a vagyon nagy része, hanem egy mindössze nyolcszáz-ezer fős szűk csoportnál. Ez a szám akkor is kirívóan kevés, ha figyelembe vesszük, hogy az egész világot a vagyon koncentrálódása jellemzi, a top 1 százaléké a vagyon 45 százaléka. A térségek közötti különbséget nem ezzel, hanem főként a szegénységben élő rétegek nagyságával lehet jellemezni – tette hozzá az adóhatóság egykori elnöke. A magyar társadalom legfontosabb gondja ez alapján, hogy az Európai Unió legszegényebb régiói közt négy magyar térség is található, s az egy főre jutó GDP alapján az országos átlag is csak az uniós adat 68 százaléka. A leszakadó területek között is a legszegényebb már jó ideje Nógrád megye, amelynek falvaiban csak az EU- GDP átlag 17 százalékát érik el. 


Pitti Zoltán emlékeztetett rá, hogy miközben nálunk a kormány nyilvánosságra hozott adatai a munkajövedelmekre koncentrálnak és ezek folyamatos emelkedését hangsúlyozzák, az összes jövedelmen belül a munkából származó bevételek aránya erősen csökken: 2008 és 2017 között 45,4 százalékról 43 százalékra esett vissza. Nem először hívta fel arra a figyelmet a közgazdász, hogy a KSH a bérek számításakor nem veszi figyelembe az öt főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató hazai vállalkozások adatait, holott legalább 600 ezren ezekben a cégekben dolgoznak jellemzően minimálbéren. Igaz, tette hozzá, ha az ő fizetésüket is beszámítanák az átlagba, most is kisebb mértékben emelték volna meg a miniszterek és parlamenti képviselők jövedelmét. Az is árulkodó adat a kutató szerint, hogy a magyarországi vállalkozások költségei között a bérek csak tíz százalékot tesznek ki, míg az unióban ez az arány 18 százalék...

BREXIT: MÁSODSZOR IS ÓRIÁSI TÖBBSÉGGEL SZAVAZTÁK LE MAY MEGHÁLLAPODÁSÁT

INDEX
Szerző: IVAND - KUGYELA
2019.03.12.


A brit alsóház másodszor is nagy többséggel, 242 igen, 391 nem mellett utasította el Theresa May kormányfőnek a brit EU-s kilépés, a brexit feltételrendszeréről szóló megállapodását. Januárban az első szavazáson 230 fős, most 149 fős többséggel utasították el a megállapodást. Nem volt meglepetés, hogy az alsóház másodszor is ilyen többséggel szavazta le Mayt

MINDÖSSZE TIZENHÉT NAPPAL A BREXIT MÁRCIUS 29-I DÁTUMA ELŐTT.

A brit kormányfő az utolsó pillanatban állapodott meg Strasbourgban. Szerinte elegendő jogilag kötelező garanciát kapott, de a torykon belül sokan húzzák a szájukat. Az igazságügyi miniszter jogi értelmezése nem sok jót jelent Maynek a keddi alsóházi szavazás előtt. Ha most is elkaszálják a megállapodást, akkor tovább folyik a vita egy megállapodás nélküli brexit, esetleg a brexit elhalasztása felé.

A brit kormányfő az utolsó pillanatban, egy nappal a brit alsóházban tervezett szavazás előtt elrepült Strasbourgba tárgyalni, aztán Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével közös sajtótájékoztatón jelentett be jogilag kötelező érvényűnek mondott kiegészítéseket a még tavaly év végén kialkudott megállapodásához.

Azonban a brit igazságügyi miniszter keddi állásfoglalása is jelezte, hogy ha nem az egyik fél kimutatható hibájából, hanem csak áthidalhatatlan ellentétek miatt nem jutnának közös nevezőre az EU-val, akkor az Egyesült Királyság továbbra sem tudna egyoldalúan kikerülni a megállapodásba foglalt ír-északír tartalékmegoldásból. Ez alapján határozatlan időre az európai vámunióban ragadhatnának a britek, ez pedig a képviselők többségének elfogadhatatlan. A záradék akkor lép életbe, ha nem sikerül a megállapodásban foglalt, 2020 végéig tartó átmeneti időszakban megegyezni a határhelyzet rendezéséről.

Az ellenzék legnagyobb része már hamar jelezte, hogy továbbra is ellenzi May megállapodását, kedden napközben pedig az is egyre világosabbá vált, hogy a torykon belül csak néhány tízen szavazhatják meg most a megállapodást azok közül, akik januárban egyszer már elkaszálták a javaslatot, habár voltak közöttük olyan fontos nevek, mint David Davis volt brexitügyi miniszter. A May parlamenti többségét a 2017-es előrehozott választások óta biztosító északír unionisták is jelezték, hogy továbbra sem fogják támogatni a megállapodást...

BUDAPESTI LAKÁSÁR-ROBBANÁS, AHOGY MÉG SOSEM LÁTTAD

G7
Szerző: KASNYIK MÁRTON, HAJDÚ MIKLÓS
2019.03.12.


Budapesten a 2013-as mélypont óta rohamos tempóban növekednek az ingatlanárak. De nem mindenhol ugyanúgy. Voltak városrészek, ahol kevésbé estek vissza az árak a korábbi csúcs, 2008 és 2013 között, és voltak, ahol a többihez képest jobban emelkedtek a 2013-tól máig tartó árrobbanásban.

Hogy jobban megértsük, mi is történt a főváros ingatlanpiacán az utóbbi évtizedben, új módon ábrázoltuk a lakásárakat. Térképre raktuk a város utcáit, és színkóddal jelöltük az egyes utcák átlagos négyzetméterárait.* Ebből szépen kirajzolódik, hogy a város egyes részein mennyibe kerül egy lakás négyzetmétere...

POPULIZMUS - PRAGMATIZMUS?

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.03.11.


A populista majdnem olyan, mint Fabulon, a bőre őre.
Használja boldog-boldogtalan nyakra-főre, anélkül, hogy elspekulálna rajta, mit is jelent a szó.
Márpedig innen érdemes elindulni, ha értelmesen szeretnénk beszélgetni a jelenségről, ami természetesen nem az, mint aminek hisszük, mert azt egy másik fogalom fedi le, amit demagógiának hívunk.
A populizmus napjaink baloldali szitokszava, a baloldali politikusok jelentős része boldogan akasztja a fogalmat politikai ellenfelére, az pedig nem törődik vele, és igaza is van.
Természetesen a demokrata, vagy a baloldali politikus még véletlenül se lehet populista, ez aztán meg is mutatkozik választási eredményein.
Az eke elől kifogott és öltönybe öltöztetett ökörnek is több esélye van a győzelemre, mint egy felelősségérzettől áthatott demokrata politikusnak, hiszen utóbbi a választási ígéretversenybe be se nevez, ellenben addig ijesztgeti a választót, mígcsak arról el nem kezd folyni a hideg veríték.

A populizmus tulajdonképpen azt jelenti, hogy népszerű dolgokkal etetjük a választót, olyanokat ígérünk neki, amiért csorog a nyála, mert akkor el fog jönni a választásra, hóna alatt a szavazatával, hogy nekünk adja.
Ha szenvedést ígérünk, ez nem szokott összejönni, mint ahogy az elvont fogalmak se nagyon vonzzák a választót, úgymint szabadság, testvériség, egyenlőség, demokrácia - ezeket ugyanis nem lehet megenni, nem lehet meginni, nem lehet velük felvágni a szomszédok előtt, legfeljebb vállvonogatásra lehet őket serkenteni: na, oszt akkor mi van?
Sokkal többet érnek az olyan ígéretek, melyeket aztán nem tartunk be, mint például a tizennegyedik havi nyugdíj, az ingyen sör és társaik.
Attól sem kell félni, hogy a választó majd számonkéri ígéretét a politikuson, számonkéréssel csak ellenzéki politikusok próbálkoznak végtelen tehetetlenségükben és tehetségtelenségükben.
A populista politikus ugyanis tudja, hogy a választó egyenesági rokona az aranyhalnak, melyről köztudott, hogy az emlékezete visszafelé három másodpercre terjed ki.
Ha tehát a választási ígéretekre utalunk, csak ellenfelünk nevét ismételgetjük és végtelen nagyvonalúságát dicsérjük, ami azért nem túl jó útirány a választási győzelem felé.
Ha nemzeti egységet követelünk és ezzel párhuzamosan követeljük a rohadt hazaáruló libernyákok/nácikok keresztrefeszítését végig az M7 autópálya mentén, akkor azt szeretni fogja a választó, akinek a szép elvek mellé mindig kell egy macska is, amelyet ledobhat a tizedikről, vagy egy kutya, melynek a fejét ásóval szétverheti, imigyen pótolva azt az Istennek is tetsző cselekvést, melyet honfitársai azon részének tartogat, kik nem értenek egyet magasztos eszméivel...

A PARASZT EGYSZER LEÜTI A KIRÁLYT

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: Tiszi
2019.03.12.


Önnek is joga van tudni! Tam-tam, taram tam, tam, taram tam tam, taram tam! „Európa csendes, ujra csendes, /Elzúgtak forradalmai… /Szégyen reá! lecsendesűlt és /Szabadságát nem vívta ki.”

Tam-tam, taram tam, tam, taram tam tam, taram tam! Tudta ön? Önnek is joga van tudni mire, készül Brüsszel! Soros, Juncker migráns, bevándorláspárti erők, bevándorlás ellenes erők, Soros. Kizárás, ki van zárva a zárás, esetleg bezárás, (No go zóna!, se ki se be, elzárás – nem mindegy kinek,) vagy 30 évre. Átrázás, árazás. Piszkos tizenkettő. Kell a mandátum. Kell a bohóc. Mégsem kell, majd kell. Másnak kell. Pávatánc. Junckert mégse kellett volna…

Tam-tam, taram tam, tam, taram tam tam, taram tam! Magyarország csendes, ujra csendes, / Elzúgtak forradalmai… Szégyen reá! lecsendesűlt és /Szabadságát nem vívta ki.

Tam-tam, taram tam, tam, taram tam tam, taram tam! Tudta ön? Önnek is joga van tudni mire, készül Budapest! Pávatánc, jönnek az oroszok, már megint. Hova tettem a vörös kendőm? Ra-ra –rasz Putyin, polónium, urán, Paks2! Sugárzó kedvem van! Vagy jönnek a migráns arabok, vagy a fekete afrikaiak, esetleg a sárga kínaiak. Mind ide, megint, a tejben-mézben folyó Pannóniába. Elveszik a nemzeti-nemi vallás identitásomat! Arab-muszlim-férfi leszek! Megvédenek! Már megint! Ki kérte? Nagyon helyes pasi lennék!

Viktorjugend, besúgóhálózat, nemzeti-nemi-vallási üldözés, tudósok, újságírók száműzetése, személyi kultusz, vár, korona, kisvasút, stadion, korrupció, öribarik, összeszerelőműhely-munkatábor, munka alapú társadalom-rabszolga törvény. Arbeit macht frei! Népirtás, emigráció, oktatás-népbutítás, fizetős egészségügy, kilakoltatás, egyetembezárás, szegénység vegzálása, klinikai halál, nemzetállam-nemzethalál. Szüljél gyereket, hatot, de ne feketét! Oszt dolgozzon, te is, aztán meg dögöljön meg, te is! Sose lesz vége…

MÁRPEDIG A FIDESZ ELCSALJA A VÁLASZTÁST!

BANDITAPOLITIKA BLOG
Szerző: BANDITA
2019.03.10.


...Muszáj mindenhol ott lenni az ellenzéki tökös csajoknak meg férfiaknak, mert a Fidesz képes előre megírt számokat betáplálni a választás menetébe. Muszáj a töküket szorongatni a szarháziaknak ott a bizottságokban ha sumákolni próbálnak, és azonnal szólni a nyilvánosságnak, mert hogy csalni fognak, vagy megpróbálják az biztos. Muszáj sok embernek elmenni, még akkor is ha nem akar, vagy nem szerinte nem kell, mert bizony fontos, és létszükséglet. Különben a szarházi megvehető percemberek kezébe kerül az ország, és a becsület, meg a tisztesség ki fog halni ezen a földön a stadionok árnyékában.

Mert ezt is elcsalják, lefizetik, megfélemlítik, ahogy azt teszik nap mint nap a közélettel.

ÚGY TESZÜNK, MINTHA EZ ISKOLA LENNE, PEDIG NEM AZ

ABCÚG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2019.03.12.


Egy budapesti gettóiskolában dolgozó tanárnő fakadt ki a Facebookon, mert nem hiszi, hogy bárhová is vezetne az a deszegregációs ítélet, ami másodfokon mindössze arra kötelezi az Emberi Erőforrások Minisztériumát – némi bírság megfizetésén kívül -, hogy a szegregáltan működő iskolákkal készíttessen deszegregációs tervet. A tanárnő interjúnkban elmondja, miért érzi teljesen tehetetlennek magát abban a szegregált iskolában, ahol több mint egy éve tanít, és azt is, szerinte miért ferdítés Budapesten arra hivatkozni, hogy egy gettóiskola a “helyi sajátosságok miatt” van tele hátrányos helyzetű, problémás diákokkal.

Napok óta gyúrom magamban, de nem csillapodik a dühöm. Illetve nem is tudom, hogy ez pontosan mi; talán nem is düh, hanem tehetetlenséggel vegyes frusztráció."

– kezdi február 22-én közzétett Facebook-bejegyzését egy budapesti gettó iskolában tanító tanárnő egy héttel azután, hogy a bíróság másodfokon is kimondta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a felelős, amiért 28 általános iskolában, köztük 11 fővárosiban szegregáltan oktatnak roma tanulókat. A per több mint tíz éve indult, az érintett iskolákból még 13 működik jelenleg is szegregáltan – az egyikben dolgozik Ágnes

Dühe és frusztrációja persze nem ennek szól, hanem annak a körülménynek, hogy a másodfokú ítélet szinte semmilyen komoly intézkedésre nem kötelezi a minisztériumot a szegregáció megszüntetésével kapcsolatban. Az Emmi-re kiszabott 50 milliós bírságon kívül mindössze egy deszegregációs tervet kell elkészítenie az érintett iskoláknak fél éven belül, a helyi sajátosságok figyelembevételével...

BEFESZÜLT MAGYARORSZÁG?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.03.12.


A hosszabb időt külföldön töltők közül sokan szokták felhozni azt, mennyire meghökkenti őket a magyarok feszültsége. Mások szerint ez nem igaz, mert külföldön is hasonló a helyzet. Természetesen nem akarhatunk igazságot tenni (talán nincs is, hiszen minden ember másként éli meg akár ugyanazt a jelenséget is), de a mai posztba összegyűjtöttem pár rendkívül érdekes véleményt.

Az ötlet onnan jött, hogy pár hete idéztem az oldalon Süveg Márk Saiid szövegíró, rapper véleményét. Az Akkezdet Phiai tagja az elmúlt fél évben bejárta a fél világot, Észtország, az Egyesült Államok, Thaiföld, Malajzia, Szingapúr, Indonézia, Kambodzsa, Laosz, Burma, Srí Lanka is szerepelt a célállomások között.

Aztán egy interjúban arról mesélt, hogy a hazatérés utáni első hét mennyire furcsa volt: „Öt hónapon keresztül szinte semmi agressziót nem tapasztaltam, aztán Ferihegyen már feszültséget láttam. Másnap elengedtünk egy biciklist, és a hetvenéves anyámnak beüvöltött a negyvenes forma, hogy „mi a k*rva anyádat csinálsz, ostoba k*rva”. Harapni lehet a feszültséget Budapesten”.

A Határátkelő Facebook-oldalán a cikk alatt rengeteg érdekes hozzászólás született, nagyon sokan osztották meg tapasztalataikat, és ami különösen hasznos, hogy sokan összehasonlították a külföldön tapasztaltakkal.

„Szinte ökölbe szorult arcok Magyarországon”

A Münchenben élő Edit például azt írta, hogy a bajor városban sok kedves gesztussal találkozik az ember. „Ha összeütközünk a járdán véletlenül: mosolygós "bocs", "nincs semmi baj"; egymás segítése a jellemzőbb. Magyarországon szinte ökölbe szorult arcok. A semmiségert is bazmegelés, anyázás. Mikor átlépünk a határon Magyarországra befelé, a lepukkantság + ez a mentalitás hanyattlökő, depis érzés...”

Edit lehangolónak tartja az összképet. Korábban vidéken éltek, és mint írta, „életveszélyes fenyegetést idekint nem kapunk, csak mert más a politikai szimpátiánk, mint ami Magyarországon mostanában dívik... Magyarországon kaptunk. Idekinn: jókedv, derű, kiszámíthatóság. Olyan életet kaptunk, amire az otthon élőknek is nagy szüksége lenne szerintem. Akkor nem üvöltenének le rák miatt fejkendőt viselő nőt, hogy „r.hadt migráns”, stb...”

A Kölnben élő Emőke is hasonló kinti tapasztalatokról számolt be, hozzátéve: „a kérdés részemről már csak annyi, miért úgy nőttem fel, hogy "a bunkó németek"? Azt hiszem ez a tudatlanság eredménye”...

OLCSÓ SZÁMLA JÖHET A NYUGDÍJASOKNAK - EZT MIND SZERETNÉ ELÉRNI A JEGYBANK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.03.12.


Sokan vélik ugyan úgy, hogy egy cseppet sem vehetők komolyan a leírtak, de mivel a sajtóban rendre jelentős publicitás kap, összeszedtük a sarkosabb, magánszemélyeket érintő javaslatokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által összeállított 330 pontos versenyképességi programból. Némely elképzelés valóban meghökkentő.

Sokan tekinthetnek reménykedve, mások azonban rettegve az MNB 330 pontos versenyképességi programjában leírtakra. Az Azénpénzem.hu által megkérdezett pénzügyi szakemberek kivétel nélkül bírálták a jegybank által megfogalmazott elképzeléseket, általában meglehetősen ötletszerűen összehányt javaslatokként aposztrofálva azt. Persze nem egy pont fájdalmas is lehet(ne) a jelenlegi piaci szereplők számára. Kérdés például, hogy az egészség- és az önkéntes nyugdíjpénztárak menedzsmentje mit szólna a közös „akolba” tereléshez (lásd a táblázatban – a teljesség igénye nélkül – összefoglalt pontokat):..

ORBÁN SAJÁTOS BOCSÁNATKÉRÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.03.12.


Manfred Weber már akkor elégedett lehetett, amikor a Liszt Ferenc repülőtérről a főváros szíve felé hajtatott. Már persze csak akkor, ha előtte felhívták rá a figyelmet: az út mentén, korábban, számlálatlanul találkozhatott volna a Juncker-Soros féle plakátokkal, és lám, már egy sincs belőlük. Lám, lám konstatálhatta az Európai Néppárt frakcióvezetője: intő szavának mégis csak lett foganatja; a Néppártot sértő hirdetmények eltűntek az országból. Weber persze nem gondolhatott arra, amire pedig gondolnia kellett volna, hogy a Fidesz-kormány ezt a kérdést is trükkösen fogja megoldani; onnan szedi le a plakátokat, ahol ez az európai politikus szeme elé kerülhet, a többi helyen marad.

Ebből persze gondolhatnánk azt is, hogy a Néppárt az Európai Bizottság elnöki tisztének csúcsjelöltje alkalmatlan a posztra, ha ennyi idő alatt sem ismerte ki Orbán Viktor praktikáit, de tudjuk: nem erről van szó. Súlyosabb érdekek vezérlik őt abban, hogy csak korlátoltan lássa azt, amit látnia kellene. De erről később.

Most álljunk meg ott, hogy újságolvasó ember tudja, miért érkezett Budapestre Manfred Weber. Tudja, hiszen az egy korábbi interjúban meg is fogalmazta: ahhoz, hogy a Fidesz tagja maradhasson az EPP-nek (Néppárt), három feltételt kell telesítenie: 1. el kell távolítania a bizottság jelenlegi elnökét sértő plakátokat, 2. biztosítania kell a CEU működését Budapesten, 3. Orbán Viktornak bocsánatot kell kérnie a néppártiak megsértéséért. Sokat és sokan találgattuk, vajon beleférnek-e ezen óhajok teljesítése Orbán Viktor imidzsébe.

Egy olyan politikus imidzsébe, aki maga is fennen szereti hangoztatni: őt márpedig nem lehet megzsarolni, aki ilyet tesz arra számíthat, még tovább építi a felcsúti kisvasutat… Éppen ezért hitte azt a többség: Weber kudarcra van ítélve, és azok a jelek, amelyek az elmúlt héten láthatóak, hallhatóak, olvashatóak voltak, inkább utaltak arra, hogy a Fidesz inkább előkészíti önkéntes távozását, mintsem hogy engedjen a zsarolásnak, illetve megvárja, míg a migránspártiak kizárják őt a Néppártból...

TROJKA-BOTRÁNY:OROSZ BANK MŰKÖDTETETT EGY DOLLÁRMILLIÁRDOKAT TISZTÁRA MOSÓ OFFSHORE-HÁLÓT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: OCCRP
2019.03.12.


Újabb, moszkvai székhelyű pénzmosodát leplezett le a szarajevói székhelyű OCCRP és partnerhálózata. Ez már az OCCRP által leleplezett negyedik, és az eddigi legnagyobb pénzmosoda-botrány. A legutóbbi, az azeri feketekassza működését leleplező cikksorozatban a szervezet magyar partnere az Átlátszó volt; ekkor derült fény arra, hogy Magyarországra is érkezett kilencmillió dollár az azeri pénzmosodán keresztül.

De mi is a pénzmosoda és hogyan működik? Magyarul a „feketekassza” kifejezés talán jobban leírja, miről is van szó: olyan összetett rendszerről, amely bűnözők, szupergazdagok és korrupt politikusok számára lehetővé teszi, hogy az illegálisan szerzett millióikat tisztára mossák, befektessék, elkerüljék, hogy adót kelljen utánuk fizetni – azaz azt csináljanak a feketén szerzett pénzzel, amit csak akarnak, anélkül, hogy erre a hatóságok rájönnének.

A most leleplezett pénzmosoda azért különleges, mert a középpontjában Oroszország egyik legnagyobb privát befektetési bankja áll, a Trojka Dialog.

Az OCCRP és litván partnere, a 15min.lt internetes oldal 238 ezer cég mintegy 1,3 millió tranzakciójának adatai szivárogtak ki.

A kiszivárogtatás különlegessége, hogy ezúttal nem csak annak kedvezményezettjeire derült fény, hanem arra is, ki találta ki és működtette a rendszert.

A „Trojka Pénzmosoda” legfontosabb célja az volt, hogy nagy összegeket vigyen ki Oroszországból. Ám sokkal több volt, mint pénzmosoda. Ennek segítségével orosz oligarchák és politikusok titokban részvényeket vásárolhattak állami vállalatokban.

Ingatlanokat vásároltak Oroszországban és külföldön egyaránt, luxusyachtokat vettek, világhírű énekeseket hívtak a pénzből a privát bulijaikra vagy magánorvosi számlákat fizettek.

A működése közben az ügyfelek több ingatlant vásároltak Angliában, Spanyolországban és Montenegróban, de volt aki a hálózaton keresztül vásárolt magának művészeti alkotásokat, vagy vett jegyet a focivébére.

A pénzmosoda használói úgy védték kilétüket, hogy szegény emberek nevét és iratait használták a tranzakciókhoz – ők voltak például a rendszert működtető offshore cégek névleges tisztségviselői.

Hogyan csináljunk pénzmosodát?

A KORMÁNY BABÉRKOSZORÚT NYÚJTOTT ÁT AZ ÍRÓNAK, AKI SZERINT A ZSIDÓTÖRVÉNYEK A ZSIDÓK ÉRDEKEIT SZOLGÁLTÁK

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2019.03.12.


„Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megbízásából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a magyar irodalom területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Magyarország Babérkoszorúja díjat adott át Döbrentei Kornél József Attila-díjas író, költő, újságíró, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja részére” – olvasható a mai kormányzati sajtóközleményben.

Döbrentei Kornél nevét akkor ismerte meg a szélesebb közvélemény, amikor beszédet mondott a Tilos Rádió elleni tüntetésen 2004-ben, és felszólalt „a népünk megsemmisítésére törekvő, vallási köntösben folytatott engesztelhetetlen háború ellen”, illetve

„A magyarság erkölcsi holokausztja ellen, amelyet álpróféták, álruhában, álorcában – csak a szakálluk a valódi – vezényelnek.”...

KEVÉSSEL SOKAT - LOVASI ANDRÁS TŰZIJÁTÉK DÉLBEN CÍMŰ SZÓLÓALBUMÁRÓL

LÁNGOLÓ GITÁROK BLOG
Szerző: KOVÁCS ATTILA
2019.03.11. 


Sajnos elszúrtam a dolgot, mert ezt a lemezismertetőt akkor kellett volna megírni, amikor először, a megjelenés napján hallgattam a Tűzijáték délben dalait. Egy csendes szombat délután volt, amikor kizárólag olyan dolgokkal foglalkoztam, amiknek semmi jelentősége, de jól éreztem magam tőlük. Rendet raktam az íróasztalom fiókjaiban, aztán sorba válogattam az összes itt-ott kallódó gitárhúromat, amit már több éve nem tettem meg, és elégedetten nyugtáztam, hogy lett még két teljes készletem ennek köszönhetően. Vannak napok, amikor nem kell megváltani a világot. Közben a Youtube feldobta friss megjelenésként Lovasi András új szólólemezét, ami tökéletesen aláfestette ezt a hangulatot.

A viszonylag rövid, harmincöt perces lemez gyors egymásután többször le is pörgött aznap. Közben azon morfondíroztam, mennyire logikusan kikövetkeztethető ez az album a Kiscsillag utóbbi időben járt kísérletezős, art rock felé kacsintgató útjából, és milyen örvendetes, hogy Lovasi tud és mer jól korosodni. Nincs könnyű dolga ezen a téren, hiszen aki egy olyan nemzedéki zenekarban játszott több évtizeden át, mint a Kispál és a Borz, attól a közönség egy része garantáltan csak a korai klasszikusok újrafutózását várja és fogadja el, hogy aztán elkönyvelhesse, régen ő is jobb volt. De hát az élet nem arról szól, hogy örökre húszévesek maradunk, és valójában kevés annál kellemetlenebb dolog létezik, mint amikor valaki ötven felett is a saját fiatalkori önmagát akarja reprodukálni. Szerencsére Lovasi András ezt második szólólemezén meg sem próbálja, viszont meri vállalni azt a kockázatot, hogy teret engedjen azoknak a gondolatoknak és zenei megoldásoknak, amelyek épp aktuálisan foglalkoztatják.

A Tűzijáték délben kicsit olyan, mint a csendes fiú a baráti körödből, aki sosem akar középpontba kerülni, jól elvan a saját világában, aki nem beszél sokat, de pár mondatban mindig képes megragadni a lényeget, és akiről a hozzá közelállók tudják, hogy visszafogottsága meglepő mélységeket rejt. Szellős, első hallásra kifejezetten lecsupaszítottnak ható dalok követik egymást az albumon, talán egy szál akusztikus gitárral is elő lehetne adni őket, és közben mégsem. Ugyanis sosem tolakodó módon, de jó érzékkel mindig a megfelelő helyen bukkanak fel azok a hangszerelési finomságok, amik zeneileg az anyag sava-borsát adják. Ezek elsősorban mindenféle billentyűs és fúvós szólamok - utóbbiakat illetően az oboától a trombitán és a kürtön át a tárogatóig terjed a hangszerpark - , de olyan eset is előfordul, mint a Féreg című dal ritmusszekciójában hallható, "jeget dobnak a pohárba" hangminta, ami szintén nem átlagos megoldás egy ilyen jellegű lemezen...

PETŐFI IS STORNO

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.03.12.


Sajnálatos módon így, tavaszodván nem a rigófütty, hanem az a központi eleme az összes magyarok szélfútta életének, hogy az Orbán vs Néppárt csörtének mi lesz a kimenetele. Megy vagy marad, kirúgják vagy önként távozik, ő döglik bele, vagy pediglen mi. Szomorú ez, bús magyar élet, hogy minduntalan és szünet nélkül sorskérdésekkel kell bíbelődni ahelyett, hogy a rügyek pattanását tanulmányozná az ember, a hangyák útjait meg a fű ébredését, a lányok kurta szoknyájáról nem is beszélve.

Egyes okosok szerint Orbán a március 15-i ünnepélyt használja fel arra, hogy a kilépést bejelentse, megtámogatva a mennybemenetelt lengyel cimborájával és sok ezer, a mi pénzünkön fizetett bértapsolóval. Úgy, hogy az egész bagázs gondosan körbe lesz kerítve, hogy nyugodtan és zavartalanul rázhassák a ketrecüket felsőbbrendűségük és erejük biztos és hamis tudatában. Ha így lesz, márpedig mért ne lenne, akkor elkönyvelhetünk egy újabb gyalázatot, annak a napját, amikor újra elloptak valamit és megszentségtelenítettek.

A kokárdának régóta szaga van, október is leginkább már Schmidt Mária és Dózsa László, a karácsony a szánkók ünnepe, augusztus meg a korona úsztatásáé, mert mindent lerántottak a porba. A szavak is elvesztek, a nemzet hangalak ma leginkább a lopást idézi az emberben, és most dolgoznak azon, hogy a család is valami egészen mást jelentsen, mint évszázadokon át. Csürhe-csordává tették az ország népét. Ha és azonban Orbán március 15-én jelenti be, hogy a pártja szélsőjobbra el, akkor történelmi bűnt követ el.

Főbenjárót, ha tud még ilyet a mindenség meggyalázása után. Mert nem fog egyéb történni, ha mindez bekövetkezik, mint új szabadságharcot hirdet meg az elnyomó Brüsszel ellen, új tavaszt, a márciusi ifjak helyett pedig születnek majd újak, maiak, genyák a pesti srácok mintájára. Elveszik ezt is, ám ez még a kisebbik baj, a fajsúlyosabb, hogy 48′ hamvassága helyébe ezen a napon a fasizmus szürkesége tevődik, és tíz év múlva a történelemkönyvekben a liberális elnyomás elleni hős lázadás jeles dátumaként szerepel majd...

A CEU-RÓL NEM ORBÁNT, HANEM A CEU-T KELL MEGKÉRDEZNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.03.11.


Európa a sírját ássa, a sírásói a német kereszténydemokraták, a hullamosó Manfred Weber - Ha elfogadják a CEU-ról szóló hazugságot, morális hullák.

Miután a németek már eldöntötték, hogy nem zárják ki a Fideszt, mert szükségük van a német autógyáraknak az Orbántól – a magyar munkavállalók rovására – kapható extra kedvezményekre, Manfred Weber pedig nem tud lemondani a beígért fideszes szavazatokról, a teljesíthetetlennek látszó ultimátum feltételeit a “földig” hajlítják, hogy az Orbán átléphessen azokon. Manfred Weber keddi budapesti látogatása már csak hangulatkeltés lesz, amikor látványosan bejelentik, hogy megállapodás született, Orbán minden feltételt teljesített, félreértések történtek, a Néppárt egysége nincs veszélyben, bla-bla-bla-bla-bla.

A csalárdság pedig abban áll, hogy a magyar polgároknak belföldi használatra szánt legprimitívebb hazugságokat is elhiszik, és úgy tesznek, mintha nem tudnák és nem értenék, hogy mi történik. Orbán tíz éve játssza el azt, hogy amikor már elviselhetetlenné válik a fasiszta propaganda és a jogállami normák elleni durva támadásai, akkor megszeppen, visszavonul, ígérget, van erre egy magyar kifejezés, amit azért nem használunk, mert egyesek rasszizmusnak vélnék, majd amikor erre megnyugszik mindenki, folytatja tovább. Így halad lépésről lépésre Európa fasizálása. Aki azt állítja, hogy ezt nem veszi észre, hazudik.

"Mindez azért undorító, mert eközben európai és néppárti “értékekről” beszélnek, amely értékeket Orbán szóban és minden tettével tagad, megsért, és hirdetett programja szerint megsemmisíteni készül. Ezért az Európai Néppárt német irányítóiról egyértelműen elmondhatjuk, hogy nem értékei, hanem érdekei vannak, és ebben az sem zavarja őket, hogy a magyar Hitlerrel veszélyeztetik egész Európát."...

PALKOVICS LÁSZLÓ IS SZERZETT EGY OLCSÓ ÖNKORMÁNYZATI LAKÁST A VÁRBAN

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2019.03.12.


A budai Várnegyedben található Táncsics Mihály utcában, egy patinás műemléképületben bérel meglehetősen olcsón önkormányzati lakást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter – derítette ki a 24.hu.

Bár a miniszternek a legutóbbi vagyonnyilatkozata alapján van egy csaknem 400 négyzetméteres családi háza Kecskeméten, a jelek szerint a Mátyás-templom szomszédságában található ingatlanban lakik életvitelszerűen. Erre utal, hogy a tárcavezető vezetékneve szerepel a kaputelefonon, valamint az is, hogy a múlt csütörtökön hajnalban – miután arról kaptunk információt, hogy több más, Fideszhez közeli személyiséghez hasonlóan a mostanában a tudományos akadémiával viaskodó Palkovics is kedvezményes áron bérel lakást a Várban – sikerült lefotóznunk őt a helyszínen. Az öltözéke alapján vélhetően edzésből érkezett haza...

MÁR ÖTEZER SZÜLŐ ÍRT ALÁ AZ EGYENTANKÖNYVEK ELLEN

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2019.03.11.


Tavaly áprilisban volt utoljára lehetőség arra, hogy a közoktatásban tanuló diákok, illetve szüleik és pedagógusaik az állami egyentankönyvek helyett magánkiadók tankönyveit is megrendelhessék. A tankönyvek rendszerének átalakítását még 2013-ban kezdte meg a kormány, ezzel párhuzamosan indult meg a két állami egyentankönyv konkurenciáját képező tankönyvek kivezetését.

Utóbbiak korábban kiadott engedélyei mára lejártak, így idén áprilisban, az új tankönyvrendelések idején már nem lesz lehetőség a beszerzésükre.

Az állami tankönyvek monopóliuma ellen a Szülői Hang már évek óta küzd, a most kiadott, Kásler Miklós EMMI-miniszternek címzett közleményük szerint már ötezer szülő csatlakozott ahhoz a kiáltványhoz, amely a szabad tankönyvválasztás mellett áll ki.

„Szülőként pontosan tudjuk, hogy sokféleképpen lehet nevelni, sokféleképpen lehet és szükséges elmagyarázni a gyerekeknek ugyanazt a dolgot. A 21. században a Kádár-korszak egyentankönyv rendszere alkalmatlan; gyermekeink boldogulása, az ország jövője az egyéni sajátosságok figyelembevételével az egyéni képességek fejlesztésén, az egyéni kreativitás kibontakoztatásán múlik. Nem lehet jó, nem tud megfelelni tehát minden gyermeknek ugyanaz az uniformizált taneszköz!” – hangzik a közleményben.

A dokumentum szerint az állami tankönyvek – amelyeknek minőségével kapcsolatban rengeteg kétség merült fel az elmúlt években – kárt okoznak a gyerekeknek...

TIBORCZÉK RENOVÁLJÁK A SZABADSÁG TÉRI ADRIA-PALOTÁT

444
Szerző: SARKADI ZSOLT
2019.03.11.


„Jelentős részét megvásárolta, és egy komplex felújítás révén új életre kelti a Szabadság téren található, részben műemléki védettség alatt álló, neobarokk stílusjegyeket viselő Adria-palotát a BDPST Group. Az 1900 és 1902 között az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaság megbízásából épített ingatlannak az elmúlt száz évben hányatott sorsa volt, ami miatt jelenleg jelentősen leromlott állapotban van” - írja közleményében a Tiborcz István tulajdonában álló BDPST Group.

Az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cégcsoport először 2016-ban került a hírekbe, mikor a 444-nek sikerült összekötnie Orbán Viktor vejét a Pest megyei Turán kastély felújító BDPST-vel...

ITT A LEVÉL, PALKOVICS LÁSZLÓ TÉNYLEG MEGZSAROLTA AZ MTA-T

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ VERONIKA
2019.03.11.


A miniszter kilátásba helyezte, hogy ha kell, az Orbán-kormány egy törvénymódosítással az MTA egyetértése nélkül is átveszi a kutatóintézeteket.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége levélben magyarázza a múlt pénteken aláírt szándéknyilatkozatot. Pénteken Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel megállapodott Lovász László elnökkel, hogy az MTA megtarthatja vagyonát, és a kutatóintézeteket egyben tartva ugyan, de leválasztják az intézményről. A döntés felháborodást keltett a kutatókban, az Akadémiai Dolgozók Fóruma határozott nyilatkozatban utasította el az MTA felszabdalását.

A portálunk birtokába jutott és az elnökség által jegyzett levél a szándéknyilatkozat első pontjával kezdődik, miszerint az MTA elnöke tudomásul vette, hogy a kormány az MTA kutató-hálózatát az MTA-n kívül kívánja működtetni...

WEBER MÉG EGYET DÖNG ORBÁN KÖRÜL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.12.- A magyar miniszterelnök megint hülyét csinálhat a puha gerincű Néppártból 

- A tüntetések arra jók, hogy megmutassák: a kormány cseppet sem annyira sebezhetetlen, mint amilyennek feltüntetni igyekszik magát

- A korlátlan többletmunkával ki lehet zsigerelni az embereket, csak éppen emiatt előreláthatólag még többen hagyják el az országot, ami súlyosbítja a munkaerő gondokat, vagyis visszaüt az orbáni gazdaságpolitika

New York Times/Reuters

Döntő megbeszélés lesz ma Budapesten Orbán Viktor és az Európai Néppárt frakcióvezetője között, mert ahogy a német kancellár közölte: a találkozótól függ, hogy miként alakul a Fidesz sorsa a pártcsaládon belül. Mint emlékezetes, Weber hárompontos ultimátumot intézett a magyar kormánypárthoz, ám az idáig nem kért bocsánatot az unióellenes retorikáért, nem állította le a Juncker-ellenes plakátkampányt és nem is tette lehetővé, hogy a CEU amerikai képzése Budapesten maradhasson. Emiatt tovább szélesedett az árok a konzervatív táboron belül. Merkel mindenesetre úgy nyilatkozott, hogy különféle szárnyak működnek a tömörülésen belül, de az értékekről zajló vitáknak vannak határai. A CDU titkára pedig kijelentette, hogy pártja készen áll minden opcióra, és most arra várnak, hogy a magyar miniszterelnök jelezze: osztja-e a közös értékeket.

Bloomberg

Weber és Orbán mai egyeztetésén az a tét, hogy maradhat-e a Fidesz a legnagyobb európai pártcsaládon belül. E pillanatban úgy tudni, hogy utána nem lesz sajtótájékoztató. A miniszterelnök, aki a földrész nacionalistáinak zászlóvivőjeként illiberális államot épít, a minap elismerte: lehet, hogy pártjának távoznia kell az EPP-ből, de úgy állította be, hogy ez csakis a magyar félen múlik. Azt is megpendítette, hogy akár már a március 20-n esedékes néppárti Politikai Gyűlés előtt elhagyhatják a kereszténydemokratákat.

FAZ

1. Manfred Webernek megvan a maga gondja, mert a Néppárt az eltelt években nem győzött udvarolni Orbán Viktornak, ám a frakciófőnöknek most fel kell mutatnia a piros kártyát és 10 napon belül ki kell paterolnia a Fideszt a pártcsaládból. Az ok a plakátkampány, amely antiszemita hangulatkeltéssel lejáratja az EU-t. Lehet, hogy a bajor vezető ma formális kompromisszumra jut Budapesten, így minden marad a régiben. Mivel a változó erőviszonyok folytán veszélyben van a következő uniós költségvetés elfogadása, Webernek egyben kell tartania a frakciót. Máskülönben ő maga érdemi hatalom nélküli figura lenne Juncker székében. Ennélfogva megállapodásra kell törekednie Orbánnal, és ezt a magyar vezető pontosan tudja. Ráadásul akkor zajlik a vita, amikor a francia elnök felhívással fordult minden európaihoz az unió megújítása érdekében, mert meg kell védeni a közös értékeket.

Weber a minap egy tévévitában kifejtette, hogy legkésőbb március 20-án kiderül, mi lesz a megoldás a Fidesz ügyében. A jogállami eljárást nem tartja valószínűnek, mert ahhoz szükség volna a lengyelek jóváhagyására is. Ezért azt jósolta, hogy várhatóan folytatódik a vita a következő törvényhozási időszakban is a magyar, lengyel és román jogállami elvekről.

2. A lap úgy látja, ügyes húzás volt Weber részéről a hármas feltétel megfogalmazása, tekintve, hogy neki az az érdeke: benntartsa a Fidesz a Néppártban, de a végén a CEU-n múlik minden. A lavírozás oka az, hogy 12 magyar EP-képviselő van, továbbá Orbán jelentős befolyást gyakorol a térségben. A kikötések egyáltalán nem teljesíthetetlenek, ugyanakkor nem érintenek semmi lényegeset a magyar miniszterelnök szemszögéből. A frakcióvezető az utóbbi napokban többször is megfogalmazta a kívánságait, ezek mindannyiszor eltértek egymástól, úgy hogy széles tér marad az értelmezés számára, mármint hogy akkor most teljesülnek vagy sem. Ezzel párhuzamosan Orbán kijelentette, hogy a migráció és a keresztény értékek védelme ügyében nincs semmilyen lehetőség a kompromisszumra, ám ez alighanem elfogadható a bajor politikus számára.

A gusztustalan plakátok a héten eltűnnek az utcákról, ami igazából nem engedmény, viszont még mindig benne van a pakliban, hogy jön helyette a Timmermans elleni kampány. Annál is inkább, mert ő szociáldemokrata, tehát lehetne azt mondani, hogy ezúttal pártalapon folyik a hadjárat, miközben a hatás nagyjából ugyanaz volna. Ami a bocsánatkérést illeti, Orbán megtalálhatja a formát, hogy azt megtegye, minden különösebb hajlongás nélkül. Viszont itt van még a CEU ügye, miután az egyetem a kormány nyomására kénytelen az amerikai képzést Bécsbe átvinni. A hatalom azt állítja minden rendben, ám a rektor szerint ez egyáltalán nem így van, és elűzetésük csapás a felsőoktatásra, támadás a tanszabadság ellen. Webernek magának kell eldönteni, hogy elfogadja-e a hivatalos változatot, vagy pedig ragaszkodik az intézmény teljes jogú működéséhez...