2020. október 31., szombat

PINOKKIÓ ELTÖRI PÁLCÁJÁT

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Szerző: PARA-KOVÁCS IMRE
2020.10.31.


Éppen egy világjárvány zajlik, és minden ország megpróbál a maga módján küzdeni ellene, túljutni a nehezén, de köztük kevés látja a megoldást Vadászati világkiállításban, az egyetemi autonómia megsemmisítésében, illetve tízszeres áron vett felesleges lélegeztető gépek kiárusításában.


Ideje lenne tisztázni, hogy Orbán Viktor önfeledt és gyermeki konfabulációja járvány-ügyben már a választási kampány része, vagy komolyan azt hiszi, ha azzal áltatja a Kossuth Rádió 46 kirendelt hallgatóját, hogy „Nálunk a helyzet még istenes” viszont „Kész zűrzavar, ami Európában uralkodik.”, akkor megúszhatja a következményeket? Tényleg érdekel a válasz, mert ettől függ a miniszterelnök további megnyilvánulásainak értelmezése, hiszen ha csak kampányüzemmódban fecseg, akkor legalább elképzelhető némi kapcsolata a valósággal, viszont ha elhiszi, amit mond, akkor nagy a baj, hiszen az általa felsorolt, és megítélése szerint Magyarországnál rosszabb helyzetben lévő nyugati államok többségében jobban a halálozási arányok, márpedig a kormány több ízben kijelentette, hogy ez az adat mutatja meg leginkább a védekezés sikerességét...

EZ NEM KULTÚRHARC, EZ HARC A KULTÚRA ELLEN

NÉPSZAVA
Szerző: SZEGŐFI ÁKOS
2020.10.31.


A CEU üresedő könyvespolcait szemlélve nyilvánvalóvá válik, hogy Magyarország elképesztő léptékben kezdi elveszíteni – sőt, kidobálni – az itt őrzött sokszínű, kulturális információt.


A CEU könyvtárában meghosszabbodtak a polcokon a szünetek. Harmincötezer kötetet, mint tudjuk, teherautóstól szállítottak Bécsbe még a nyáron. Ezeket a foghíjas polcokat bámulom, mialatt a Mi Hazánk politikusai rivaldafénytől övezett, perverz örömmel összetépkednek még egy könyvet: „veszélyesnek” ítéltetett a gyerekekre nézve. A Nyugat kis zsidó lapocska, a Libri-Bookline csoportba épp bevásárolja magát a kormányzat, aztán – csak a biztonság kedvéért – a Rubiconba is. Helytelen az a gyakran hangoztatott értelmezés, miszerint itt valamiféle „kultúrharc” folyik. A kultúra ellen folyik harc.

Bizonyos kognitív megközelítésű definíciók szerint az élőt többek közt a raktározott információ mennyisége különbözteti meg az élettelentől. Hogy ez pontosan mit jelent a magyar kulturális életre nézve, annak megfogalmazását az Olvasóra bíznám. A CEU üresedő könyvespolcait szemlélve nyilvánvalóvá válik, hogy Magyarország elképesztő léptékben kezdi elveszíteni – sőt, kidobálni – az itt őrzött sokszínű, kulturális információt – mindezt ráadásul abban az Információs Korban műveljük, amelyben pont ez volna a legnagyobb érték. Emberi információfeldolgozással foglalkozó kutatóként még ironikusnak is találhatnám mindezt, ha nem fájna olyan mocskosul. A CEU könyvtára különösen, mert személyes kapcsolatban vagyok vele. Nem csak nekem, de sok más magyar diáknak is ez maga az alexandriai könyvtár, a Muszeion Budapesthez igazítva. Jó néhány, ma már elismert magyar kutató emlékszik még a napra, mikor az alapképzés második vagy harmadik évében a témavezetője először dobta be a jolly jokert: „meg kéne látogatnod a CEU könyvtárat.” És akkor írtak egy kérvényt. Persze először még nem értettük, mi az a lelkesült csillogás a tanáraink szemében. Mi javarészt a kari könyvtárakat ismertük csak, az alagsorokban szürke dexion polcokra halmozott harmincéves kötetekkel. Nehezen is lehettünk volna lelkesek könyvtárak emlegetésétől, mert a könyvtár addig arról volt ismeretes, hogy sosem volt bent az a tankönyv, amiből vizsgán kérdeztek...

VAN EGYÁLTALÁN ÉRTELME, HOGY EGY BŰNÖST FELTÉTELESEN SZABADSÁGRA BOCSÁSSANAK?

24.HU
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2020.10.31.


Meghatározott bűncselekmények esetében egy minapi törvénymódosítás alapján mostantól kizárható, hogy az elkövető feltételesen szabadságra kerüljön. Ennek nyilván feltétel nélkül örülnünk kellene. Vagy mégsem? Sándor Zsuzsa járja körül a témát...

PINTÉR SÁNDOR JANUÁRTÓL MINDEN ADATOT TUDNI FOG AZ ORVOSOKRÓL IS - MÁRIS ÁTÍRJA A KORMÁNY AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNYT

MFOR.HU
Szerző: VÉG MÁRTON
2020.10.29.


Személyzetpolitikai célból januártól élesedik a Kormányzati Személyügyi Döntéstámogató Rendszer a belügyminiszter felügyelete alatt. Ide minden adatot fel kell majd töltenie az egészségügyi szolgáltatónak is a foglalkoztatottakról. Az informatikai fejlesztést sem akárkire bízták.


Mintegy három hete fogadta el a parlament az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, a nagy port kavart jogszabályt pedig máris módosítaná a kormány. A módosítás célja, hogy a kormány pontos és naprakész információkat kaphasson az egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottak (orvosok, nővérek) adatairól is...

AMERIKA ÉS EURÓPA: A SZABADSÁG KÜLÖNBSÉGEI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Steve
2020.10.30.


Amerika és Európa sok különbözősége közül az egyik legfontosabb, hogy az állam erejét vagy az egyén szabadságát tartják az emberek előrébb valónak. A válasz túlmutat önmagán – derül ki Steve összefoglalójából, mely napokkal az amerikai elnökválasztás előtt különösen aktuális lehet.


„Néhány éve a Pew közvélemény-kutató nemzetközi felmérést végzett, melynek keretében amerikaiakat és európaiakat kérdeztek arról, nekik mi a fontosabb: „a szabadság, hogy célodat akadály nélkül elérhesd” vagy „állami garancia arra, hogy senki sem fog szükségben élni?”

Az Egyesült Államokban a megkérdezettek 58 százaléka a szabadságot választotta és csak 35 százaléka azt, hogy az állam megígéri a szükség megszüntetését. Az Egyesült Királyságban a válasz ennek fordítottja volt, 55 százalék választotta az állami garanciát és 38 százalék a szabadságot.

Az európai kontinensen – Német-, Francia- és Spanyolországban - azoknak aránya, akik az állami garanciát fontosabbnak vélték a szabadságnál, már 62 százalék volt...

FRISS HÍREK A TELEXEN

TELEX
Szerző: telex.hu
2020.10.31.


Koronavírus
Boris Johnson: Maradj otthon!

A brit miniszterelnök arról beszélt, hogy csütörtöktől az emberek ne mozduljanak ki.

Gazdaság
250 millió forintból állítják helyre három budapesti épület korábban megsemmisült díszes tetőidomait

A Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. koordinálásával, kiemelt jelentőségű beruházás keretében kerülnek vissza többek közt az ELTE jogi karára és a Műegyetemre is a kupolák.

Koronavírus
Koronavírusos magyar egészségügyi dolgozó ment Szlovákiába segíteni

Magyarország összesen kétszáz dolgozó segítségét ajánlotta fel az országos teszteléshez.

Külföld
Puskával lőttek rá egy ortodox papra a franciaországi Lyonban

A rendőrség közlése szerint a támadó elmenekült, a papot súlyos állapotban szállították kórházba.

Koronavírus
A tanárok tizede koronavírusos, az igazgató bezárná az iskolát, de erről ő nem dönthet

A Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium tantestületében túl sok a fertőzött ahhoz, hogy a szünet után offline folytatódjon az oktatás, állítja Berczelédi Zsolt. Az iskola saját pénzén tesztelné le az összes tanárt és diákot az újranyitás előtt.

Sport
WTCR: Michelisz beindult, nagy kavarodás után egy pole-ja maradt

A pályaelhagyás miatti törölt körökből lett kalamajka Spanyolországban.

Külföld
Máris visszarakja a polcaira a lőfegyvereket a Walmart

A cég azzal indokolta a döntést, hogy azok az incidensek, amelyek miatt egy nappal ezelőtt eltávolították a polcokról a fegyvereket, csak “elszigetelt” esetek maradtak.

Sport
Bottas szerezte meg a pole pozíciót Imolában

Mercedeses csapattársa, Hamilton lett a második az Emilia Romagna Nagydíj időmérőjén.

Belföld
Orbán Viktor: Templomromboló időket élünk

A miniszterelnök a csömöri református templomban, a reformáció emléknapján beszélt az egyház szerepről.

Szórakozás
LoL-vb: Dél-Korea az elmúlt évek legjobb döntője után ült vissza a világ trónjára

A dél-koreai Damwon Gaming meglepően izgalmas döntőben gyűrte le a kínai Suninget, és a két éves kínai dominanciát megtörve hódította vissza a trófeát a koreai régiónak. Kiterjesztett valóság, virtuális k-pop, nagy hiányzók és meglepetések a Worlds 2020-on.

Gazdaság
8,8 milliárd dollárért vásárolják meg a Dunkin Donuts gyorsétteremláncot

Az Inspire Brands holding már a negyedik franchise-t szerzi meg két év alatt.

Gazdaság
Kilencéves késéssel átadták Berlin elátkozott repülőterét

Ötször módosítottak a dátumon, hétmilliárd euró közpénzt költöttek az új reptérre.

Külföld
A világ legerősebb tájfunja közeleg a Fülöp-szigetek felé, több ezer embert evakuálnak

265 km/h-s széllökésekre is számítanak, a legutóbbi hasonlóan nagy vihar miatt 6300 ember halt meg.

Sport
Halloweeni festéssel dobta fel a mérlegelést a boksz fenegyereke

Derek Chisora minden eszközzel megpróbálta hergelni ellenfelét.

Koronavírus
Bezárnak az éttermek, kijárási korlátozás, távoktatás jön Ausztriában

Kedd éjféltől a hónap végéig tart, az óvodák és általános iskolák nyitva maradnak.

Kult
Meghalt Sean Connery

A skót színész kilencvenéves volt.

Koronavírus
Ma kezdődött Szlovákiában az országos tesztelés, hosszú sorok állnak a tesztelőpontok előtt

5300 tesztelőhelyet alakítottak ki, sok helyen akár két-három órát is várni kell. A részvétel önkéntes.

Sport
Csődöt mondott az okoskamera: a kopasz partjelző fejét nézte futball-labdának

Egy skót meccsen kiderült, hogy nem mindig elég intelligens a mesterséges intelligencia.

Külföld
Egy hónapos lezárásra készül Anglia is

A BBC által megszerzett anyagban az egyik számítás szerint a kórházi kapacitások már karácsony előtt telítődhetnek, ha a kormány nem intézkedik időben. Az egyetemek és az iskolák várhatóan nyitva maradhatnak majd.

Belföld
7per7: éltem a Kádár-rendszerben, akkor is úgy működött az urambátyám kijárás

Remek kiscicás rajzok és a börtön, hülye bajszos futóbolond, továbbá az elkerülhetetlen kérdés. Micsoda világot élünk.

Sport
A kormány 204 milliárdot szán az atlétikai vb infastruktúrájára

Többe kerül majd, mint a Puskás Aréna.

Belföld
Erdő Péter: A járvány alkalom a megtérésre

A bíboros szerint különösen vigasztaló most a mindenszentek ünnepe.

Koronavírus
Soha ennyi új fertőzöttet nem regisztráltak egy nap alatt Magyarországon

Elhunyt 51 krónikus beteg, majdnem 300-an kerültek kórházba egy nap alatt a vírus miatt.

Koronavírus
Hétfőtől új világ kezdődik, de pontosan milyen is?

Egyre gyorsabban terjed a járvány Magyarországon, ezért a kormány keményebb szabályokat vezet be, szigorodnak a maszkhasználati előírások, a szabályokat be nem tartókkal pedig már nem lesznek olyan türelmesek a hatóságok, mint eddig.

Külföld
Örményország Oroszországhoz fordult segítségért a hegyi-karabahi konfliktusban

Az örmény miniszterelnök azt kérte Putyintól, hogy a két ország sürgősen kezdjen egyeztetéseket arról, hogy Oroszország milyen természetű és milyen volumenű segítséget tudna nyújtani Örményországnak.

Sport
Forma-1: fizetési plafont vezethetnek be a pilótáknak

2023-tól jöhet a korlátozás, néhány pilóta biztosan bukna a 30 millió dolláros felső határral.

Külföld
Légvédelmi rakétarendszerekkel seftelő ukrán csempészeket füleltek le

Az akció során lefoglalt fegyverrendszereket egy Kijev környéki telephelyen tárolták, a szállítások célpontja pedig nem az ukrán hadsereg volt, hanem valószínűleg exportra szánták a fegyvereket.

Belföld
MOK: A Covid-osztályok kritikus állapotú betegeit már szemészek, pszichiáterek és fogorvosok látják el

Olyan helyzetbe hozzák az orvostársadalmat, ami nem csupán méltatlan, hanem a biztonságos betegellátást veszélyezteti - írta a szervezet elnöke.

Külföld
Már most elutasítják az abortuszra érkező nőket a lengyel kórházak

Tusk szerint nincs még veszve Lengyelország. A jobboldali kormány befolyása alatt álló közszolgálati tévé is beszámolt a tüntetésről, szerintük az esemény egy biológiai bomba.

Észkombájn
Levágott fejektől és egy világválságtól indult a kísértetházak története

Annak idején igazi vér folyt Halloweenkor, ma már csak vörös cukorszirup. Hogyan lett milliárd dolláros biznisz a szellemjárta házak legendájából?

Gazdaság
Felfüggeszti miskolci beruházását a Lufthansa

400 új munkahely jött volna létre a városban. A járvány "történelmi válságba" sodorta a céget.

ITT OLVASHATÓ

A MAGYAROK MAGUKRA VANNAK HAGYVA, AMIKOR A FIZETÉSRŐL EGYEZKEDNEK, EZEN VÁLTOZTATNA MOST AZ EU

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2020.10.31.


Nem egy konkrét bérszintet jelölne ki, hanem a munkaadói és munkavállalói szervezetek helyi szintű egyezségeitől tenné függővé az egyes EU-tagállamokban a minimálbér szintjét az Európai Bizottság szerdán bemutatott új javaslata alapján.

Ahogy arról korábban is írtunk, az idén felállt új Európai Bizottság egyik fő ígérete valamilyen fajta európai minimálbér elfogadása volt...

ORBÁN VIKTOR RÁFÖRMEDT A MAGYAROKRA, PEDIG MAGÁRA KÉNE HARAGUDNIA

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2020.10.30.


Szokásos péntek reggeli verdiktjei közül az egyik legvitatottabbat adta ki legutóbb a Magyar Rádióban Orbán Viktor. A járvány eldurvulását ugyanis a magyarok fegyelmezetlenségének számlájára írta, ezért szigorú ellenőrzéseket és büntetéseket ígért azoknak, akik szerinte lazán vették eddig az előírásokat. A baj csak az, hogy maguk a központi szabályok is lazák, a fenyegetőzés pedig már aligha változtat a tényen, hogy totálisan belecsúsztunk a járvány sűrűjébe.


"Nem a szabályok szaporításában, hanem a meglévő szabályok betartatásában hiszek" – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. Ez kifejezi a kormányfő hozzállását a koronavírus-járvány második hullámához. Egyrészt nem ismeri el, hogy elégtelenek azok az intézkedések, melyek a nyár végétől léptek életbe, másrészt továbbra is azt gondolja, hogy a gazdasági szempontok fontosabbak az egészségügyi érdekeknél.

Már a tavaszi első hullám is egyértelművé tette, hogy az idő a legfontosabb tényező a védekezésben. Ha ugyanis időben teszik meg a szigorító intézkedéseket az illetékes hivatalok, akkor csökkenteni lehet a fertőzések számát, így a kórházi kapacitás elégséges marad, és a halálozási ráta is jelentősen alacsonyabb lesz, mintha nem lépték volna meg a korlátozó intézkedéseket. A második hullám kezelésénél mintha semmit se használnának fel a magyar hatóságok abból a tapasztalatból, amit tavasszal szereztek. Hagyták kibontakozni a járványt, most pedig mintha már fel is adták volna, hogy határt szabjanak a terjeszkedésének...

FOCIKLUBJAINK KÉPTELENEK BETARTANI A MASZKOS KORMÁNYRENDELETET

NÉPSZAVA
Szerző: BERNAU PÉTER
2020.10.31.


A klubok azt állítják, mindent megpróbáltak, de nem tudtak teljes mértékben eleget tenni a törvényi előírásoknak, az MLSZ nem büntet, mert nincs erre felhatalmazása.


Múlt csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, amely minden nyilvános rendezvényen, így a labdarúgó-mérkőzéseken is kötelezővé tette a nézők számára a maszkviselést az esemény teljes időtartama alatt. A rendelet azt is előírta, hogy a maszkot nem viselő személyeket figyelmeztetni kell, ha ez nem segít, akkor a szabályszegők nem maradhatnak tovább az események helyszínén. 

Lapunk körkérdést intézett azokhoz a klubokhoz – Diósgyőr, FTC, Mezőkövesd, MTK, Paks, ZTE –, melyek házigazdaként rendezői voltak az NB I-ben az elmúlt hétvégi bajnoki találkozóknak, így őket terhelte a felelősség a kormányrendelet betartatásáért. Az alábbi kérdéseket tettük fel: mennyire tartották be a nézők a maszkviselésre vonatkozó jogszabályt, betartható ez a rendelet, volt-e olyan szurkoló, akit kivezettek a stadionból, mert felszólításra sem vette fel a maszkját? 

Mezőkövesdről és Paksról nem kaptunk választ. A többi reakcióból az derült ki, hogy a klubok megítélésük szerint minden tőlük telhetőt megtettek, a legtöbb helyszínen külön maszkokkal várták a drukkereket, hogy annak is tudjanak adni, aki esetleg nem hozott magával...