2017. április 7., péntek

NEGYEDIK ALAPVETÉS: ORBÁN VIKTOR NEM ISTEN ÉS NEM KIRÁLY

ÁTLÁTSZÓ
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.04.07.


Menjünk vissza a kályhához, mert eltévedtünk. Már megint. Vannak olyan alapvetések, melyeket elfelejtünk, vagy soha nem is tudtunk, vagy tudtunk és most is tudunk, de elfogadjuk helyette a propagandát, mert az már jól elő van rágva, nem kell vele dolgozni, csak lenyelni.

Politizálni mindenkinek – kivétel nélkül mindenkinek – joga van. Politizálni nem valami olyasmi, amit csak politikusok csinálhatnak, a mezei polgárnak nincs hozzá köze és nem is ért hozzá. Nem is kell érteni hozzá, mert a politika a mindennapi életünkről szól, ahhoz meg mindenki ért. A szakpolitikusoknak (mármint ahol vannak ilyenek, mert nálunk nem jellemző) az a dolguk, hogy a megfelelő formában működőképessé tegyék a többségi akaratot, mégpedig a kisebbség akaratának figyelembevételével.

Mindjárt itt a második alapvetés: másfél millió szavazó nem többség. Csak ott többség, ahol hárommilliónál kevesebben vannak. Nálunk azért többség, mert a Fidesz úgy írta át a választási törvényt, hogy neki jó legyen. A saját fanatikusaira szabta és most erre hivatkozva óbégatnak. Ez hazugság.

A harmadik alapvetés: a kormányt, az ellenzéket mindenkinek, mindenkor jogában áll kritizálni. Akár egyszerre a kettőt is. Akár egyes döntéseit is. Mindenkinek jogában áll véleményt alkotni, azt kimondani, vagy leírni. Ez nem hazaárulás.

Negyedik alapvetés: Orbán Viktor nem isten és nem király. Nem is istenkirály. Őt kritizálni, akár szidni, számonkérni a tetteit, szavait, ígéreteit, szembesíteni a hazugságaival, a leváltására törekedni nem felségárulás, hanem alapvető polgári jog.

Ötödik alapvetés: a kormánynak nincs pénze. Nekünk, polgároknak van pénzünk, mi fizetjük be azt adó formájában és mi kapjuk az Uniótól fejlesztési forrásként és mi vesszük fel hitelként, amit mi fizetünk vissza és mi fizetjük a kamatait is. A kormány felhatalmazást kapott arra, hogy döntsön ezeknek a pénzeknek a felhasználásáról, de nekünk ezt a felhasználást bármikor jogunk van ellenőrizni, elszámoltatni.

Hatodik alapvetés: a kormány tagjait, Orbán Viktortól Tállai Andrásig mi fizetjük. A mi alkalmazottaink. Nem csak a fideszhívők fizetik és nem csak őket kell, hogy szolgálják, hanem mindenkit, kivétel nélkül. Ha nem tetszik, ahogy az alkalmazottaink dolgoznak, ha úgy látjuk, hogy meglopnak minket, ha veszik a bátorságot arra, hogy ócsárolják a munkáltatójukat, hogy a híveiket a többi polgár ellen uszítsák, akkor azok az alkalmazottak sunyi gecik és alkalmatlanok, valamint méltatlanok az ország vezetésére...

CSÚCSRA JÁR A KORMÁNYZATI CINIZMUS A HATÁRON

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILA
2017.04.07. 


Itt a tranzitzóna, nézzék meg jól, minden rendben, Magyarország betartja a törvényeket. Ezt akarta egy nagy csapat újságíró fejébe verni a Pintér Sándor belügyminiszter vezette delegáció a kibővített tompai tranzitot bemutató sajtóbejáráson. Arra vajon már nem gondoltak, hogy átnéz valaki Szerbiába, és kártyavárként dől össze ez a Patyomkin-falu?

Akit nem érdekel, hogy miben hazudik a magyar állam, és milyen cinikus praktikákkal bújik ki vállalt felelősségei alól, amivel MIGRÁNSOK (úgynevezett emberek) életét keseríti meg teljesen feleslegesen, semmit nem kockáztatva, az kattintson át még most máshova.

Börtönskanzen a határon


A hivatalos beléptetésre szolgáló tranzit nem más, mint kirakat: egy barátságtalan tábor fémkonténerekkel, rácsokkal, kilométernyi szögesdróttal és rengeteg egyenruhással, de a biztonság ugye fontos, és ezektől eltekintve mégiscsak emberiek a körülmények. Nem úgy, mint a határ túloldalán, a szabadkai téglagyártól a mocskos, komfort nélküli sátortáborokig.

Ettől még rossz a tranzitban, úgy is nyomasztó, börtön-szerű, hogy én bármikor elmehetek. Bár Pintér és a hivatalos szöveg szerint bárki elmehet, ugyebár Szerbia irányába, ezért tévedés fogvatartásról beszélni. Az Európai Tanács és emberi jogi szervezetek szerint ez nem így van, de pont a héten derült ki, hogy a kormánypártiak még a tudományos elitnél is dörzsöltebbek, úgyhogy ugorjunk...

TOVÁBBI CSÓKOS SZERVEZETEK A SZERENCSEJÁTÉKOS FAZÉK KÖRÜL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2017.04.07.

A Szerencsejáték Zrt. szponzorációs feladatokkal megbízott leányvállalatának az Átlátszó által kikért támogatási listáján számos fidesz-közeli szervezet is szerepel. A korábbiakban bemutattuk a kultúrához, illetve a sporthoz kapcsolódó, valamint a Lázár-testvérekhez, Deutsch Tamás testvéréhez és Németh Szilárdhoz köthető juttatásokat. Az utolsó részben a Rogán Antalhoz, Seszták Miklóshoz és L. Simon Lászlóhoz köthető szervezetekről, valamint a kormánypárthoz közeli szellemi műhelyekről lesz szó.

A Szerencsejáték Nonprofit Service Kft. intézi 2014 óta a Szerencsejáték Zrt. által kiosztott támogatásokat és szponzorációkat. Az Átlátszó kíváncsi volt arra, hogy ezekből mely szervezetek és cégek részesültek 2015-ben és 2016-ban, ezért közérdekű adatigényléssel kikértük a kft.-től a polgári jogi szerződések listáját.

A Lázár-fivérekhez, Deutsch Tamás testvéréhez, és Németh Szilárdhoz köthető támogatottak a Szerencsejáték Zrt. listáján

Fidesz-közeli kultúriparosok is kaptak támogatást a Szerencsejáték Zrt. nonprofit cégétől

A jótékonykodás mellett a haveroknak is bőven jut a szerencsejátékos támogatásokból


Az Összefogással a Belvárosért Polgári Egyesület az elmúlt évben 2 millió forinthoz jutott a Szerencsejáték leányvállalatától. Az egyesület képviselője Orbánné Galambos Ildikó, aki az önkormányzat jegyzői titkárságának bizottsági ügyintézőjeként dolgozik. A 444 cikkezett arról 2014-ben, hogy a City magazint kiadó szervezet az eltelt évek alatt mintegy 64 millió forint önkormányzati támogatást kapott. Az egyesület vezetője akkor úgy nyilatkozott, hogy a lapkiadást nem ebből, hanem magánadományokból oldották meg.

2015-re vonatkozóan Juhász Péter, az Együtt V. kerületi képviselője hozta nyilvánosságra, hogy az Összefogással a Belvárosért Polgári Egyesület 3,9 millió forintot kapott az önkormányzattól támogatásként. A City szerkesztőségének és a Fidesz belvárosi irodájának a címe ugyanaz, mindkettő a Cukor utca 5. alatt van, de a 444-nek Orbánné Galambos Ildikó azt állította, hogy ők külön helyrajzi számon lévő helyiségeket használnak...

VICTORIA

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.04.07.


...Választást nyerni egyvalamivel lehet. Annak kilátásba helyezésével, hogy megszűnik az uralkodás. A hatalom. Hogy szolgálat lesz, ahogy eddig is mindenki ígérte. Normális tisztviselői átlagfizetésért. Nincs semmi ingyen. Nem fizetem az autótokat, a telefonotokat, a lakásotokat, semmit. Oldjátok meg, ahogy bárki más. Pestre kell költözni. Vagy én nem bánom, lehet vidékről is feljárni, saját költségen. Nekem nincs pénzem a benzinetekre.
Közszolgálatban dolgoztam évtizedekig. Hasznosabban, mint a kormányzati léhűtők bármikor. Senki nem fizette a holmikat, amiket használtam. Senki nem akarta hatalmas fizetéssel elejét venni annak, hogy én korrupcióra adjam a fejem. Nem is adtam.Tudjátok, mi lett volna, ha hagyom magam megvesztegetni például? Lecsuknak. Bíróság, tárgyalás, ítélet. Ilyen egyszerű. Ezzel lehet megelőzni a korrupciót.
Hát valahogy így. Ezzel lehet nyerni.
Ha a szolgálat győzelem.

ANNYIRA BESZARI, EGYBEN SZARRÁGÓ AZ EGÉSZ BAGÁZS, HOGY MÉG ERRE A PÉNZRE IS RÁ AKARNAK TENYERELNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.04.07.


...Lázár annak idején nem kevés hazugságot és rágalmat sütött el a civil szervezetekkel kapcsolatban, kiszállt a rendőrség nagy erőkkel, házkutatás, iratfoglalás, átfogó nagy vizsgálatok, adószám-felfüggesztés és természetesen rágalomhadjárat a kormány részéről, a kormánypropaganda aktív közreműködésével. Arról már kuss volt, hogy végül még az erősen nyomás alatt dolgozó nyomozati szervek sem bírtak semmit kiásni az Ökotársról és a többi szervezetről sem. Lázár János azóta is éppen olyan sunyi vigyorral tartja a heti néphülyítést és eszébe sem jutott bocsánatot kérni.

Ellenben most jön a második kör. Ugyanis újabb támogatási ciklus kezdődik, amikor is mintegy 60 milliárd forint norvég pénzt kapnának a magyarországi civil szervezetek, hogy működni tudjanak, meg tudják valósítani a projektjeiket. Pitiánerék azonban ragaszkodnának ahhoz, hogy a norvég kormány közvetlenül a magyar kormánynak utalja a pénzt és majd a magyar kormány eldönti, kinek ad belőle és kinek nem. A norvég kormány pedig nem hajlandó a kecsketenyészetre bízni a káposztát.

Nem is értem egyébként. Biztosan hasznosan költenék el Orbánék. Jutna belőle minden fontos civil szervezetnek, úgymint békemenetesek, védjükmegviktort-aktivisták, éljenafidesz-tüntetők és hasonlók.

Annyira beszari, egyben szarrágó az egész bagázs, hogy még erre a pénzre is rá akarnak tenyerelni, hogy egyetlen egy fillér se mehessen sehová az ő ellenőrzésük nélkül. Hogy mindenki, a világon mindenki csak a Fidesztől függjön, hogy a kormány jóindulata és Orbán Viktor nagylelkűsége nélkül csak megdögleni lehessen ebben a tetves országban.

Szánalmas, undorító, kisstílű bűnbanda, amelyik a saját népe nyakán élősködik, saját hadsereget építget, veri a nyálát reggeltől estig és retteg. A saját polgáraitól. Pocsék lehet így élni. Pocsék lehet parancsra cselekedni és pocsék lehet állandóan rettegni, hazudozni, lopni, csalni. Ez többnyire súlyos tüneteket szokott okozni és ahogy ezek a tünetek súlyosbodnak, úgy borul el a beteg agya. Nekem mindegy, én bele tudok nézni a tükörbe. Csak gondoltam, szólok, hátha van, akinek még nem késő.

NEMZETI INZULTÁCIÓ

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Rátesi Margit
2017.04.07.


...Muszáj mind a hat kérdést és a lehetséges válaszokat is szó szerint idézni, különben nem lesz érthető, vagy csak általános vagdalkozásnak tűnhet a kormánnyal szemben.

1.Brüsszel veszélyes lépésre készül. A rezsicsökkentés eltörlésére akar kényszeríteni bennünket. Ön szerint mit tegyen Magyarország?

a.Védjük meg a rezsicsökkentést. Ragaszkodjunk ahhoz, hogy a magyar energiaárakat Magyarországon határozzuk meg.

b. Fogadjuk el Brüsszel tervét és bízzuk a nagyvállalatokra a rezsidíjak megállapítását.
HMMMM. Ehhez persze széles körben tudni kellene, hogy az enerigaárak – főként a kőolaj és a földgáz ára – 2010 óta mintegy a felére – egyes időszakokban ennél is olcsóbbra csökkent. A nagy csinnadrattával kísért 10-20 %-os rezsicsökkentés tehát ennek köszönhető, és ami a piaci árakat illeti, lehetett volna nagyobb is. „Brüsszel” nem az energiaárak hatósági megállapításába, pláne nem a „rezsiizélésbe” akar beleszólni. Azt kifogásolja, hogy a Magyarországon évtizedig a közszolgáltatásban működő, jelentős tőkét befektető uniós cégeket ez a kormányzat maffiamódszerekkel üldözi el: államosítással, „baráti” felvásárlással. Ez pedig ellentétes az EU a tőke szabad mozgására vonatkozó elvével. Ámde: a kőolajárak – márpedig a magyar villamos erőművek többsége földgázzal működik, tehát az áram árát is érinti – ismét elkezdtek emelkedni, várható, hogy emelni kell az árakat, hiszen csak nem várhatjuk, hogy a kormány és vazallusai zsebébe az energiapiacról csorgó százmilliárdok(!) csökkenjenek?

2. Az elmúlt időszakban egymást követték a terrortámadások Európában. Ennek ellenére Brüsszel kényszeríteni akarja Magyarországot, hogy az illegális bevándorlókat engedjük be. Ön szerint mit tegyen Magyarország?

a. A magyar emberek biztonsága érdekében felügyelet alá kell helyezni az illegális bevándorlókat addig, amíg a hatóságok öntenek ügyükben.

b. Engedjük, hogy az illegális bevándorlók szabadon mozoghassanak Magyarországon.

HMMMM. Ez ugyan legalább két kérdés, hiszen a bevándorlókat „beengedni” egészen más, mint a már ittlévőket „felügyelni” vagy „szabadon mozogni” hagyni. Az a bizonyos kvóta, amit egyébként Magyarország első szolgája is aláírt, arról szólt volna, hogy a ma az Unió államaiban tartózkodó bevándorlók, menekültek, migránsok, közül Magyarország vállalja kb. 1300 ember ellátását, átvételét. Így segítve az uniós országokat – Görögországot, Olaszországot –, amelyeknek nagy terhet jelentenek az ott lévő százezrek. A „beengedés”, vagyis a határvédelem egészen más kérdés, szerintem elkerülhetetlen, hogy az EU közös határvédelmet építsen ki.

3. Mára kiderült, hogy a Magyarországra tartó illegális bevándorlókat az embercsempészek mellett bizonyos nemzetközi szervezetek is törvénytelen tevékenységre ösztönzik. Ön szerint mit tegyen Magyarország?

a.Az illegális bevándorlást segítő tevékenységeket – mint az embercsempészet és az illegális bevándorlás népszerűsítése – büntetni kell.

b. Fogadjuk el, hogy létezhetnek olyan nemzetközi szervezetek, melyek következmények nélkül buzdíthatnak a magyar törvények kijátszására.

HMMMM Nem derült ki. Az, hogy több szervezet is segíti, eteti, itatja az ideérteket, az nem a
„bevándorlás népszerűsítése”, főképp meg nem „a törvények kijátszására” buzdítás. Ezen az alapon, az a görög határőr, aki partra segíti az átjutottakat, ahelyett, hogy géppuska-sorozattal fogadná a csónakokat, „törvények kijátszására buzdítja” a jövevényeket. Meg mi az, hogy „fogadjuk el…??? „ És mi az, hogy „bizonyos”???? Ki, mikor, mivel buzdít, milyen szervezeteket kellene elfogadni/betiltani???

4. Egyre több külföldről támogatott szervezet működik Magyarországon azzal a céllal, hogy hazánk belügyeibe átláthatatlan módon beavatkozzon. Ezek működése veszélyezteti függetlenségünket. Ön szerint mit tegyen Magyarország?

a.Kötelezzük őket arra, hogy regisztráltassák magukat, vállalva, hogy melyik ország vagy szervezet megbízásából , és milyen céllal tevékenykednek.
b.Hagyjuk, hogy továbbra is ellenőrizetlenül fejthessék ki kockázatos tevékenységüket.
HMMMM. Hagyjuk, hogy egy szervezet nem „aki”, hanem „ami”, ezért nem „őket”, hanem „azokat” kellene kötelezni. A kérdés viszont nem kérdés, hanem állítás, így válaszolni se lehet. Ráadásul utólagos igazolást kér a parlament többsége a minap elfogadott, a civil szervezeteket regulázó törvényéhez.

De. Ma Magyarországon minden szervezet regisztrált, társadalmi egyesületeknek, alapítványoknak a helyileg illetékes bíróságon kell működési engedélyt kérniük, amelyben részletesen le kell írniuk működési területüket, céljaikat, és minden évben kötelező a gazdálkodásukról is számot adni. Akkor is, ha az állam egyetlen fillérrel sem járul hozzá a költségeikhez. Tehát ma is tudható a kötelező bevallásokból, hogy melyik szervezet miből, hogyan és miért működik. Vajon még milyen „ellenőrzésre” gondol a fogalmazó? Esetleg nem is tudta, hogy az itt működő szervezeteknél mi a rend?

5. Magyarországon az elmúlt években azért volt eredményes a munkahelyteremtés, mert a saját utunkat jártuk. Brüsszel azonban támadja a munkahelyteremtő intézkedéseket. Ön szerint mit tegyen Magyarország

a. A magyar gazdaság jövőjéről továbbra is nekünk, magyaroknak kell döntenünk.

b. Döntse el Brüsszel, hogy mit kell tenni a gazdaságban.
HMMMM. A nem munkaviszonyban, hanem kegyként, és a hivatalosnál is alacsonyabb, a költségvetésből fizetett bérért végzendő kényszermunka, ínségmunka nem hatékony. Többek között ennek is a következménye, hogy az ország jelentősen lecsúszott a versenyképességi listán. A magyar gazdaság jövőjéről sose tudtak a „magyarok” dönteni: tekintve, hogy évszázadok óta szorosan kötődik az európai, ázsiai, afrikai később amerikai (XVI. sz. óta) gazdasághoz. Ráadásul egy péküzem működtetésénél is több változat lehetséges, és nem biztos, hogy a család minden tagja azonosan képzeli el a jövőt. Hát még egy sokmilliós társadalomban! Hacsak nem arról van szó, hogy a gazdaság ügyeiről, „nekünk, kormányfőnek” kell döntenünk. Ja, „Brüsszel” nem is akar dönteni. Az Uniónak – tehát nekünk, magyaroknak is – egy feltételünk van: be kell tartani a munkaerő, az áru és a tőke szabad áramlásának elvét.

6. Magyarország elkötelezte magát az adócsökkentés mellett. Brüsszel most emiatt is támadja a hazánkat. Ön szerint mit tegyen Magyarország

a. Ragaszkodjunk ahhoz, hogy mi magyarok dönthessünk az adócsökkentésről.
b. Törődjünk bele, hogy Brüsszel diktálja az adók mértékét.
HMMMM.

Lehet, hogy az ország „elkötelezte magát” az adócsökkentés mellett, de a fránya adómérték csak nem akar mérséklődni. Sőt, kicsit még emelkedett is a jövedelmek központosítása. A személyi jövedelemadó csökkent: a felső sávokban, viszont a minimálbérnél 0-ról 16%-ra emelkedett. Az áfa 25%-ról 27%-ra. De a közvetlen személyi adóknál is jobban emelkedett a közvetett adók mértéke és kb.40(!) fajta új adót vezettek be, a kommunikációs adótól (a telefonhívások után fizetendő) a készpénzforgalom megadóztatásáig. Mellesleg: bizony nagyon jó lenne, ha az Európai Unióban egységes lenne az adózás! Pontosan a nagyvállalatok, meg a bankok miatt. Nem tudnának egyik országból a másikba sasszézni „adóoptimalizálási” céllal. Ja, „Brüsszel” nem az adócsökkentést kifogásolja: hanem azt, hogy a magyar adórendszer nem normatív: vagyis, ahol pénzt remélnek különadót vetnek ki, nem azonos módon adózik a magyar mezőgazdasági munkás, ha pl. társaságban húzza az igát, vagy „őstermel”. Ráadásul gyakran – sokszor egy üzleti éven belül – és kiszámíthatatlanul változik. Egyházi jövedelmek például nem adóznak – ez is egy eszköz arra, hogy a nem szimpatikus vallási közösségeket ellehetetlenítsék. Arról a törvénytelenségről nem is beszélek, hogy az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatában a baráti cégek elkerülhetik az ellenőrzést, ez nyilvánvaló bűntény. Lenne, ha az ügyészség a bejelentés állításait vizsgálná, és nem a bejelentőt vegzálná. Több mint árulkodó, hogy a bejelentés tényeinek vizsgálatával az adóhatóság vezetőjét bízták meg(!), aki két nap múlva bejelentette, hogy minden rendben van a NAV háza táján, és ebbe az ügyészség belenyugodott!

Kedves honfitársaim! Teljesen mindegy, hogy visszakülditek-e a hamis – és igen ügyetlenül manipuláló papírt. Ha három darab levél érkezne vissza, és mindhárom az „a” válasszal értene egyet, akkor a mai rezsim a „magyarok százszázalékos” egyetértéséről harsogna, ahogyan tette a tavalyi, érvénytelen népszavazás után.

CATHERINE HOREL: HORTHY

GÉPNARANCS - IRODALOM BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.04.07.


A neves francia történész a hazai elfogultságoktól és történelmi „emlékezetzavaroktól” mentesen, tárgyilagos távolságtartással ad teljes képet Horthy személyes, katonai és politikusi életútjáról. Eddig sem magyarul, sem más nyelveken nem született korszerű szemléletű, tudományos igényű monográfia a XX. századi Magyarország tragikus negyedszázadának meghatározó alakjáról.

„Nem annyira a Horthy-rendszer értelmezése jelent problémát, hanem az utána következő hetven év. Egyes történészeknek szemmel láthatóan nehezükre esik, hogy kellő távolságot tartsanak a személyesen megélt tapasztalat és a két háború közötti időszakról készített elemzésük között.

A hallgatás és a kommunista rendszer kényszerű történelemhamisítása még súlyosan ránehezedik az emberek gondolatvilágára. A közvélemény hajlik rá, hogy úgy gondolja, amit elhallgattak, az feltétlenül az ellenkezője annak, amit elhitettek vele. Az áldozattudat és a tragikum érzékelése.”

Catherine Horel terjedelmes kötete objektíven elemzi Horthy személyiségének ellentmondásait, történelmi szerepét és felelősségét. A forrásmunkákat illetően Horel dolgozta fel először a vatikáni levéltár anyagait, és a korábbiaknál mélyebben tárgyalja Horthy portugáliai emigrációjának időszakát. A szerzőt Horthy életpályájának feldolgozásában mindenekelőtt az a folyamat érdekelte, hogyan változott meg a XX. század történelmi viharaiban ez a dualizmus korában szocializálódott, XIX. századi értékrendet valló katonaember, és hogyan nem volt képes mégsem alkalmazkodni azokhoz a politikai kihívásokhoz, amelyekkel szembesült.

Horthy Miklós, az Osztrák–Magyar Monarchia tengerésztisztje, 1909 és 1914 között Ferenc József szárnysegédje, vitathatatlanul a régi rendszer embere volt. Bizonyos szemszögből nézve az uralkodó reinkarnációjaként jelenik meg, és politikai döntéseiben mindvégig ő marad számára a hivatkozási pont.

A marxista történetírás 1945 után fasiszta diktatúrának minősítette „uralkodását”, a rendszerváltás után megkezdődött átértékelés pedig elfedte az ember és a nevét viselő rendszer számos ellentmondását. Egy kiegyensúlyozott életrajznak az a célja, hogy olyannak mutassa a Horthy-rendszert, ahogyan az 1920 és 1944 között működött: kétségkívül tekintélyuralminak, számos tekintetben retrográdnak, az olasz fasizmustól és német nemzetiszocializmustól azonban nagyon távol állónak.

Horthy nem volt fasiszta, de vajon mi járt a fejében? Úgy képzelte, hogy visszatér a királysághoz, megkoronáztatja magát, végül pedig átadja a hatalmat a fiának? Kálvinistaként a hagyományos keresztény, azon belül viszont – paradox módon – inkább a katolikus értékekre helyezte a hangsúlyt. Nem volt karizmatikus vezető, nem hozott létre személyi kultuszt, és nemigen szólt bele kormányai politikájába.

Akkor tehát Horthy tevékenysége végső soron a revizionista külpolitikára korlátozódik, amelyet Magyarország a trianoni feldarabolás óta folytatott? Tudjuk, hogy Magyarországnak és kormányzójának mozgástere korlátozott volt. Hogy ezt Horthy is tudta, azt viselkedése bizonyítja a Habsburg-restaurációs kísérletek idején éppúgy, mint a II. világháborús hadba lépéskor vagy Magyarország német megszállása után.

Úgy tűnik, véletlenül jutott hatalomra, csaknem akarata ellenére, mégis közel negyedszázadig maradt az állam élén. Egy átlagos intellektuális képességű férfi, az egykori monarchia banális pályafutású tengerésztisztje miképpen hagyhatott ilyen mély nyomot országa történelmén? E kérdésekre igyekszik választ adni Catherine Horel kötete...

HATÁRÁTKELÉS KÉT GYEREKKEL, EGYEDÜL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.04.07.


Teljesen egyedül, vagy családdal sem olyan könnyű nekiindulni, de egyedül, két gyerekkel pláne nem az. Márpedig mai szerzőnk, bj így vágott bele a franciaországi életbe, de úgy érezte, muszáj megpróbálnia.

„Reggel 4.00 óra van és mivel már több, mint egy órája nem alszom, azon gondolkodván, hogyan is oldom meg, ha a kisebbik gyermekemnek kórházba kell feküdni - ki marad a nagyobbikkal, az jutott eszembe, akár meg is írhatnám, hogyan kerültem ebbe a helyzetbe. :)

Régóta olvasója vagyok a blognak, kommentelni nem szoktam, de pl. az ünnepek körül küldtem be képeket a menüről (ami aztán ki is került a Facebook-oldalra).

Én sok írásból hasznos információkat szereztem - vagy csak egyszerűen jó volt olvasni őket - íme hát az én történetem, hátha valakinek ezzel tudok segíteni.

A Határátkelőn elég sok profillal találkoztam, de a sajátomhoz hasonlóval nemigen (ezért néha fel is merül bennem, vajon normális vagyok-e. :). A határátkelésre 2 gyerekkel (12 és 5 évesek) vállalkoztam, egyedül. Még csak nem is egy szuper állásajánlatra érkeztem, viszont régi vágyamat teljesítem be.

Több, humán területen szerzett diplomával rendelkezem, a volt férjem amerikai, ami duplán jól jött, mert egyrészt a gyerekek eleve kétnyelvűek (tehát bármilyen országba is megyek, angolul megértetik magukat), másrészt, mivel az apjuk nem él Magyarországon, nem gördített akadályt a határátkelés elé (bár erősen próbálkozott, de tekintve, hogy nagyon ritkán jár látogatóba, én pedig jogász (is) vagyok, gyorsan belátta, ez nem fog sikerülni.

Emellett éltem már külföldön, több országban is megfordultam (még a házasságom alatt) és a baráti köröm jelentős része szintén „elvándorolt”. (Ez talán azzal is összefüggésben állhat, hogy északkelet-magyarországi vagyok eredetileg..." 

A NEMZETKÖZI GYURCSÁNY

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.04.07.


Ő mindennek az oka, ő az, aki metrót robbant Szentpéterváron, harci gázzal irtatja Szíria népét, ő az, aki eldönti az amerikai elnökválasztást, az EU sorsát, aki rémtörténetekkel szórakoztatja Európa népét.
Sztálin kutyafaxa volt hozzá képest, pedig ő aztán igazán brand volt a diktátorok között.
Nálunk is ő az oka a politikai fennforgásoknak, ő eteti kézből Vonát, ő fordítja szembe az országot az Unióval, horribile dictu ő az, aki lézerirányítású rádióhullámokkal olyan hatást gyakorol Miniszterelnök Urunk agyára, amitől teljesen olyannak néz ki, mintha  időnap előtt engedték volna ki a grazi klinikár - nem jó, mintha az intézmény bezárása után bentfelejtették volna a Hárshegyi Ideg és Elmegyógyintézet pincéjében és most szabadult volna ki a pincéb... - ez se jó, szóval, mintha gyakorló elmebeteg lenne - de hát az is lehet, hogy az...
Ő az a rémhírterjesztő, aki olyan ügyes, hogy amit mond, az hihető, de velünk nem lehet kikukoricázni, mert olyankor Obama az USA-ban nem engedi adásba...


A lényeg az, hogy a Nemzetközi Gyurcsányt Putyinnak hívják, olyannyira, hogy maga Gyurcsány is rá hivatkozik, mikor saját felülmúlhatatlan demokrataságát akarja illusztrálni.
Az, hogy a világ egyik meghatározó hatalmának vezetője, nem érdekel senkit, mint ahogy az sem, hogy neki nem ellenfelei vágyainak, hanem saját országa érdekeinek kell megfelelni.
Ez az aktuális érdek ma az, hogy Oroszországnak jelen kell lenni a Közel-keleti térségben, ezért minden olyan törekvésnek ellent kell állnia, mely vissza akarja szorítani a Kijevi Rusz  hajdani határai közé.
Így aztán a konfliktus folyamatossága biztosított, és ahogy Orbán Brüsszelt akarja megállítani, (ami amúgy vagy valami, vagy megy valahová...) úgy a nyugatiak Putyint akarják megállítani, ami konkrétan azt jelenti, hogy ki akarják szorítani Szíriából, s ezzel a közel-keleti térségből.
Pedig ha valaki, hát Oroszország igazán érdekelt az iszlám fundamentalizmus visszaszorításában, hiszen a volt Szovjetunió utódállamai közül nem egy rendelkezik jelentős iszlám lakossággal.

Annak idején Amerika az "ellenségem ellensége a barátom" szép elvét követve felfegyverezte az afgán szélsőségeseket, aztán az iraki fundamentalistákat, majd megjelentek fegyverei és az általa támogatott csoportok Szíriában és Líbiában is, és az Iszlám állam virágzott, mint éjszaka a tök, míg csak meg nem jelent Oroszország.
Az Arab Tavasz elhozta a népeknek az amerikai befolyás gyakorlati megjelenését is...


ITT OLVASHATÓ

ORBÁN ÉS A KÜLÜGYI NŐÜGYEK

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.04.07.


Két napja Orbán egy érdekes kijelentést tett a washingtoni nagykövet visszahívásával kapcsolatban. Tudom-tudom. Sokan elmondták, hogy felháborító volt a kijelentés. De, ha belegondolunk, akkor nem jobban, mint megannyi más megnyilatkozás a kormánypártok részéről. Amelynek hatására néhányan felháborodnak. Mások meg azon háborodnak fel, hogy az egyesek felháborodnak. Aztán minden marad a régiben.

Az ominózus kijelentés ugyebár az volt, hogy a Szemerkényi Réka visszahívására vonatkozó kérdésre a miniszterelnök odalökte a véleménye hiányát leplezendő: nem foglalkozik nőügyekkel. Amiből ugyebár az következik, hogy az USA nagykövetének lenni: nőügy. Ebből a szempontból egyfajta kormányzati coming out lehet az, ha tényleg Szijjártó Péter miniszter helyettese, Szabó László képviselheti hazánkat Washingtonban. Ami természetesen nem probléma. Nekem semmiképpen. Önmagában kormányzatilag is dicséretes lehet, ha igaz. Elvégre annyit vádolták homofóbiával a kormánypártot, és holdudvarát, hogy egy igen elegáns húzással húzhatnák ki ezt a méregfogat. Ha igaz. De erről majd csak napvilágra kerül a találgatásoknál illetékesebb vélemény is...

A LEX CEU AZ ERDÉLYI MAGYAROK ELLEN IS IRÁNYUL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Szőcs Levente
2017.04.06.


Az erdélyi magyarságnak létérdeke, hogy legyen egy kevésbé előítéletes, a problémái iránt esetleg fogékony értelmiségi réteg Romániában. Ezért is dolgozott a CEU, és ez ellen dolgozik a „nemzetegyesítő” kormány.

Aki nem szereti a katonatörténeteket, az se ijedjen meg: a most következő csak látszólag katonatörténet.

A kilencvenes évek közepén, 1995–1996-ban egy esztendőt Románia legkeletibb megyéjében, Tulceában töltöttem, sorkatonaként. Két-három héttel a bevonulásunk után, egy vasárnap délután úgy alakult, hogy az egyébként nyolcvan ágyas hálóban ketten üldögéltünk a két évvel idősebb bátyámmal. Egyszer csak odajött egyik társunk, és sűrű szabadkozások közepette előadta, hogy meglátogatta a menyasszonya a családjával, és hát... szóval... izé... megnéznének minket. Hirtelen nem értettük, hogy mit akarhat tőlünk, és csak akkor esett le a tantusz, amikor jöttek és tényleg „megnéztek”. A srác bemutatott forma – „ăștia sunt ungurii noștri", „ezek a mi magyarjaink” –, ők pedig megálltak néhány méterre. Nem nyújtottak kezet, nem szóltak hozzánk, csak bámultak ránk. Nem láttak még magyart, és tudni akarták, hogy "milyenek vagyunk"…

A közvéleményben akkoriban még eleven élt a véres Fekete március emléke, és a jóformán kizárólag román környezetben úgymond testközelből megtapasztalhattam, mennyire jól összeáll a fejekben a marosvásárhelyi eseményeket Erdély elszakítására tett kísérletként bemutató hivatalos narratíva a nemzeti-kommunista történelemoktatás formálta magyarságképpel. Nem kis meglepetésemre azt kellett látnom, hogy noha az egységünkben magyarok mindössze páran voltunk, a román többség szó szerint félt tőlünk. Utólag szégyellem, de akkor jó ötletnek tűnt rájátszani arra, hogy a sok egyéb tekintetben is tájékozatlan román „bajtársaink” azt képzelték rólunk például, hogy képesek vagyunk álmukban elvágni a torkukat, ha magukra haragítanak. (Ezt szó szerint is elhangzott.)

Természetesen a román-magyar viszony a kilencvenes évek közepe óta sokat változott, köszönhetően több tényezőnek, elsősorban az RMDSZ parlamenti és kormányzati szereplésének (aminek a hatása nem volt maradéktalanul pozitív), és nem utolsó sorban azoknak a véleményformálóknak, akik a rendszerváltás után újjáélesztették a kommunizmus idején elsorvasztott vagy felszámolt tudományágakat...

FURCSA RENDŐRI LÁTOGATÁSOKRÓL SZÁMOLTAK BE A CEU-S TÜNTETŐK

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Szász Zsófia
2017.04.06..


Oroszország után mi is megállapodunk Iránnal nukleáris energetikai együttműködésről; félmillió forintot használtak fel jogosulatlanul a taóból támogatott vízilabda-egyesületek; az MKB és a Laveco neve is előkerült az orosz pénzmosási ügyben
Ezekről ne maradj le!

Az MKB Bank és a Laveco offshore-gyár neve is felmerült a sokmilliárd dolláros orosz pénzmosási ügyben (Átlátszó)

Titokzatos rendőri látogatások a CEU-tüntetőknél (Index)

Iránnal köt megállapodást a kormány nukleáris energetikai együttműködésről (24.hu)

Ha van három perced:


Az MKB Bank és a Laveco offshore-gyár neve is felmerült a sokmilliárd dolláros orosz pénzmosási ügyben
A magyar MKB Bank neve is felmerült az orosz-amerikai Pavel Szemjonovics Flider amerikai büntetőügyében. Flidert az Egyesült Államokban ellenőrzött technológiák csempészetével és pénzmosással vádolják. A vádirat szerint az FSZB fedőcégével is üzletelő Flider perirataiban felbukkan régi ismerősünk, a Welsz-sztoriban is érintett Laveco offshore-közvetítő neve is (Átlátszó)

Titokzatos rendőri látogatások a CEU-tüntetőknél

Furcsa rendőri látogatásokról számolt be a vasárnapi CEU melletti tüntetés egyik magyar szervezője, illetve az egyik külföldi résztvevő. A külföldi diákot a tüntetés másnapján éjjel kereste fel egy magát „police”-nak hívó személy, a lakásban is körülnézett. Az egyik szervező a demonstráció reggelén tapasztalt furcsa dolgokat. A Budapesti Rendőr-főkapitányság az Index kérdésére közölte, hogy nem tud az esetről. (Index)

Az MVMI Informatikai Zrt.-hez megy a Hagyó-ügyből kimentett egykori Synergon-vezér

Bár a cégadatbázisokban még nem látszik, az MVMI Informatika Zrt. honlapján már Lazarovits Márk szerepel vezérigazgatóként. Lazarovits 2007 és 2011 között vezette a Synergon Informatika Zrt-t, az azóta megdőlt ügyészségi narratíva szerint ő töltötte volna meg a Hagyónak szánt nokiás dobozt. Mivel a sztori, és ezzel a vádirat kizárólag a harmadrendű vádlott Balogh Zsolt vallomásán alapult, a vallomás visszavonásával a Synergon vezér kikerült a Hagyó-ügyből. Csakhogy valamiért az ügyészség a Lazarovitsra tett terhelő vallomás és a vallomás visszavonása között eltelt két és fél évben egyáltalán nem nyomozott a Synergon-vezér ügyében, sőt, ki sem hallgatták. (Átlátszó)

Iránnal köt megállapodást a kormány nukleáris energetikai együttműködésről

Szombaton Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az iráni Atomenergetikai Hivatal vezetőjével fog aláírni egy szerződést a két ország nukleáris energetikai együttműködéséről, egész konkrétan arról, hogy közösen fejlesszünk egy atomerőművet, melyet majd Ázsiában és Afrikában értékesítenének. Irán a közelmúltban Oroszországgal kötött megállapodást hasonló együttműködésről. (24.hu)

Ha van még két perced:

Nagyjából minden tizedik működésükre fordított adóforintot jogosulatlanul használták fel
a taórendszer bevezetését követő két évben a támogatott vízilabda-egyesületek. (MNO)

Több mint 20 Nógrád megyei település polgármestere kapott levelet a balassagyarmati Fidesz-irodától, mely sarkos stílusban kéri számon, miért nem fizettek eddig elő a kormányszócső Magyar Idők napilapra. (Átlátszó)

Az M1 híradója bevette
egy cseh újság április elsejére szánt kamucikkét. (Vastagbőr)

Bár már magántulajdonban van a korábban állami háttérintézményként működő Design Terminál, mégis ugyanannyi állami támogatást kap, mint eddig. (MNO)

A Momentum népszavazást kezdeményez annak érdekében,
hogy legfeljebb kétszer lehessen miniszterelnökké választani valakit; szokatlan ugyan, de célszerű lehet Magyarországon egy ilyen közjogi korlátozás. (Így írnánk mi)

Míg az Oxford, Harvard és Princeton egyetemek vezetői kiállnak a CEU mellett, a Debreceni Egyetem üdvözli a kormány lépéseit. (Átlátszó Oktatás)

A kormányközeli Épkar Zrt. nyerte
a Budai Vigadó felújítására kiírt közbeszerzést. (MNO)

Közös hírportált indít
az európai unióval kapcsolatos témákban az AFP francia, az ANSA olasz és a DPA német hírügynökség, adatújságírás műfajban. (Index)

CSABA LÁSZLÓ: AMIKOR BOMBÁZNAK, AKKOR NÉHA CIVILEK IS MEGHALNAK

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2017.04.07.


Egy elitegyetem ellehetetlenítése azt üzeni, hogy nem szabad a közepesnél többet teljesíteni, mert fejbe ütnek - mondta a Heti Válasznak Csaba László közgazdász, a Közép-európai Egyetem tanára.

A mostani törvénynek a 25 évvel ezelőtti akkreditáció nem felel meg. Ez visszamenőleges törvénykezés, ami tilos - jelentette ki Csaba László a Heti Válasznak adott interjúban.

A CEU tanára kiemelte, hogy kamudiplomát nem állítanak ki. "Hallgatóink száz százaléka elhelyezkedik, a nemzetközi egyetemi rangsorokban az én tanszékem például a 39., illetve 42., miközben magyar egyetem nincs az első 350-ben. Akkor milyen csalásról beszélnek?" - jelentette ki a közgazdász.

Az Orbán-kormány volt tanácsadója szerint nem igaz az, amit a miniszterelnök állít, hogy két diplomát adnak ki.

"A 2004-es akkreditáció óta olyan programok vannak, ahol a hallgató választhat, hogy csak amerikai papírt akar-e, vagy magyart is. Százból kilencvennek nem kell a magyar. Ezért nincs minden programunk akkreditálva Magyarországon: nincs rá igény, miközben a folyamat rengeteg erőforrást kötne le. Akadálya nem lett volna, nálunk a követelmények magasabbak, mint a magyarországiak"- fogalmazott.

A CEU tanára szerint a törvénymódosítás még tárgyalási alapnak sem elfogadható, mert botrányos...

A CEU A VILÁG BÚS TENGERÉN

ÉLET ÉS IRODALOM - SZABADPOLC
Szerző: Kenesei István
2017.04.07....A történet nem a kormányközeli történész februári kirohanásával (ÉS, február 24.), hanem egy tavaly indított vizsgálattal kezdődött, s ennek eredménye egy 17 oldalas „Jelentés a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működéséről” lett, amelyben 28 intézményt vizsgáltak meg és értékeltek az összefoglaló táblázatban rögzített szempontok szerint: nem a megfelelő jogszabályi keretek között folytatja a képzést, nincs hazai partner vagy együttműködés, nem ad ki államilag elismert oklevelet, saját országában nem rendelkezik állami elismeréssel, képzéseinek nincs programakkreditációjuk, ilyen képzések folytatása és ezekről adatszolgáltatás elmulasztása.

A CEU az utóbbi háromban vétkes, ugyanakkor azt is megjegyzik a vizsgálóbiztosok, hogy e képzések hiánypótlás alatt vannak (miközben sok másik már korábban el lett fogadva), vagyis csak idő kérdése, hogy a jelentésben részletesen kifejtett szigorú amerikai szabályok szerint alapított képzéseket idehaza is bejegyezze a hatóság. Az a meglévő adatbázisokban való kutakodásból is kiderül, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) csak két doktori iskolát hagyott jóvá a CEU-n, miközben még tizenegy további szakon adnak ki PhD-fokozatot, nem is akármilyen színvonalon, hiszen az egyiket például a hálózattudomány világhíres alakja, Barabási Albert-László neve fémjelzi, a másikat, a kognitív tudományokban, szintén neves nemzetközi gárda irányítja, a matematikai program hívószava pedig a pár éve Abel-díjat kapott Szemerédi Endre neve. A 28 ellenőrzött egyetemből egyébként csak egyetlenegy ment át hiba nélkül a rostán.

Mármost ha a CEU ezekről a képzésekről nem ad ki a magyar akkreditációjukat bizonyító vagy akár csak sejtető diplomákat, akkor semmilyen jogsértést, avagy a miniszterelnök szavával: „csalást” nem követ el, hiszen amerikai diplomákat joga van kiállítani. Erre a jelentésre alapozva tehát a 28‑ból sok egyetemet el lehet „meszelni”, de konkrétan a CEU-t nem...


KONRÁD GYÖRGY: ORBÁN A RENDSZERVÁLTOZÁS ÓTA A LEGKÁRTÉKONYABB MAGYAR POLITIKUS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2017.04.07.


A Kossuth-díjas író azzal vádolja a miniszterelnököt, hogy propagandagépezete göbbelsi lendülettel az 1933-as náci jelszóhoz (a zsidók a mi szerencsétlenségünk) a zsidó Sorosban mutatja fel a nemzetnek és a világnak minden bajok okozóját.

Konrád György Orbán Viktorhoz írt levelét az alábbiakban olvashatják.


Miniszterelnök Úr!

A múlt század utolsó harmadában a kitáguló Közép-Európa sokféleségének érdeklődő és megcsodáló felfedezése adott sokunknak örvendő otthonosságot a fölpezsdülésük által mind érdekesebbé váló hazáinkban.

Megértettük, hogy tanulnunk kell egymástól, és a diákok szerteszét Európában és a földkerekségen felneszelve kedvet kaptak tanulmányozásunkhoz.

Tisztelet és köszönet illeti Soros Györgyöt, hogy a tehetségével felhalmozott vagyona jelentékeny részét ennek a tanulmányozásnak adta.

Saját, és nem az állam vagyonából sok kiváló intézményt alapított a magyar hazában, amely 1944-ben olyannyira vonakodott az ő hazája is lenni, hogy majdnem meg is ölte, de mikor Gyuri, a gyilkolási előkészületet, nagyjából úgy, mint én, túlélte, kamaszkorában úgy döntött, hogy nem akar olyan földön élni, ahol ilyesmi előfordulhat, ahol az ember kiszolgáltatott, és nem rendelkezhet szabadon önmagával.

1948 táján, amikor Magyarországon rövid szünet után a nemzeti szocialista bőrkabátos fiatal férfiakat a kommunista-szocialista bőrkabátos fiatal férfiak váltották fel, hogy elbánjanak az egyet-nemértőkkel, az apjától kapott tíz dollárral fölszerelkezve nekivágott a nagyvilágnak.

Hogy most az ön propagandagépezete göbbelsi lendülettel a zsidó Sorosban mutatja fel a nemzetnek és a világnak minden bajok okozóját az 1933-as náci jelszóhoz (a zsidók a mi szerencsétlenségünk) hasonlóan, gyászosan emlékeztet az undorító példára.

Ha csak egyszer-egyszer utalt volna Sorosra, az még kaphatna egy elnéző magyarázatot, de hogy folyamatosan suhogtatott bunkót fabrikált annak az embernek a nevéből, aki több jót adott a magyar és máshonnan jövő tanulni vágyó fiataloknak, mint ön és baráti köre együtt véve, engem arról győzött meg, hogy ön a hatalmának önkényes meghosszabbítása érdekében a ravasz és képmutató politikai antiszemitizmus szólamtárából két marokkal merít.

Akinek a Közép-európai Egyetem nem kell, annak a sokféle Közép-Európa sem kell, sőt, a még sokfélébb Európa sem.

Ahogy Magyarország neve angolul Hungary, úgy a Közép-európai Egyetem neve Central European University. Mi a baj ezzel?

Kicsoda micsoda Brüsszel? Belgium fővárosa és az EU, meg a Nato központjának a székhelye?

Vagy egy ellenséges megszálló hatalom fővárosa?

Nem ön képviseli Magyarországot az ott székelő Európai Bizottságban?

„Külföldi pénzből kitartott hálózatok?” ez áll az ön nekünk, állampolgároknak küldött levelében.

Kire-mire gondol? Magyarországra, amely beruházásainak kilenctizedét brüsszeli pénzből, más európai országok adófizetőinek támogatásából fedezi?

Milyen beruházásokból gazdagszik olyan meglepő ütemben az ön kedvenc falujának a polgármestere és baráti köre? Vagy az a sok milliárd mind csak az ő zsebébe megy? Mert olyan ügyes, okos üzletember? A sikerének semmi köze ahhoz, hogy falubeli játszótársa a miniszterelnök?

Az átláthatóság Önnek ebben az esetben is szívügye?

Miért haragszik Magyarország miniszterelnöke az Európai unióra?

Mert onnan jön a pénz? Mert meg kéne köszönni, mert el kellene számolni vele?

Mennyit adott a gonosz Brüsszel? És mennyit adott a jó Oroszország?

Mennyit az ördögi Soros, és mennyit az angyali Orbán?

A külföldi pénz büdös, ha a „civilekhez” megy, és jó szagú ha a kormányfő családjához.

Az előbbiek „kitartottak”, mint a kurvák, utóbbiaknak jár?

Nemzeti függetlenségünket és biztonságunkat valóban Brüsszel veszélyezteti, és nem Ön, akinek sikerült ledolgoznia országunkat az „új demokráciák” ranglistájának aljára?

Ön húsz évvel ezelőtt lett kormányfő, tizenegy évet töltött hatalomban, vagy annak a közelében. Nem volt elég?

Meggyőződésem, hogy a rendszerváltozás óta Ön volt a legkártékonyabb magyar politikus.

Senki másnak nem sikerült annyi megalapozatlan állítást és igaztalan rágalmat felhalmoznia, Ön a bajnok.

A legderekabb hazafias cselekedete az lenne, uram, ha lemondana az állásáról.

Nyugdíjas éveiben szórakozzon a játék-vonatocskájával meg a stadionkájával, és rugdossa egyedül a labdát az üres kapuba.

Üdvözlettel, Konrád Györ
gy

ITT OLVASHATÓ

EGY HALÁLRA ÍTÉLT VÁDBESZÉDE

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Mészáros Marietta
2017.04.07.

Tisztelt Emberségi Bíróság! Nem vagyok ügyész, nem vagyok jártas sem a paragrafusok világában. Én csak egy kínhalálra ítélt magyar beteg vagyok. Csupán ez jogosít fel arra, hogy vádbeszédet mondjak.

Vádolom a mai magyar egészségügyet! A szervezetet, a rendszert, ezt a világot. Vádolom, mert legfőbb célja nem a beteg meggyógyítása. Vádolom esküszegéssel mindazokat, akik felelősek a mai magyar egészségügy lezülléséért.

Vádolom az egészségügyet, hogy a betegnek nincs gyógyszer, nincs ágy, a betegnek lassan semmiféle ellátás nem jár. Vagy ami jár, az nincs. Vádolom az egészségügyet, hogy hagyta magát kisemmizni, megcsalni, meglopni, rabszolgaságba hajtani. Vádolom a mai magyar egészségügyet, hogy embertelen a betegekkel és a dolgozókkal szemben egyaránt.

Vádolom a mai magyar egészségügyet, mert elüldözte a jó szakembereket. Vádolom a mai magyar egészségügyet, hogy az orvosaink, az ápolóink, a szociális gondozóink külföldön keresik a megélhetést, így nálunk csak a megszállottak és a hülyék maradnak. A betegnek meg nincs mindig választási lehetősége, általában a hülyét fogja ki. Szerencsés, ha a túlhajszolt, félholtra fáradt, megszállott orvos kezdi a gyógyítását, ugyanolyan félholtra hajszolt ápolókkal. Vagy éppen a hülyékkel.

Vádolom a mai magyar egészségügyet, mert már mindenkit maguk közé vesznek. Orvosi diplomát kaphat, betegek életéért felelhet az, aki szövegértési problémával küzd. Aki összekeveri a „nem bizonyítható”, a „nem kizárható”, az „egyértelmű”, a „bizonyítható” és a „kizárható” fogalmakat. Ez gombfoci-elméletben keverhető, de betegeknél, emberek életénél azért meggondolandó.

Vádolom a mai magyar egészségügyet, hogy nincs, egyáltalán nincs az orvosképzésben alkalmassági vizsgálat, vagy legalább az oktatók nem veszik figyelembe, ha valaki teljesen alkalmatlan felelősségteljes munkavégzésre. Szépen hangzik, ha otthon a fiatal azt mondja: azért lesz orvos, mert nagyon felemelő dolog másokat meggyógyítani. De valóban ezt is akarja? Valóban bírni fogja a rengeteg terhelést, a gyakran nehéz döntés meghozatalát? Vagy ha téved, hát téved, bocs, majd másképp csináljuk? Ha valaki nem tud felelősségteljesen dolgozni, gondolkodni, menjen el egy divatszalonba eladónak. Illatos, csilivili világ, ahol mindenki mosolyog, minden vevő fizet, mint a katonatiszt, és nincs abból probléma, ha a kék tollbokréta helyett a zöld boát adja a vevő kezébe. Ott elég, hogy bocs, majd mindjárt kicserélem. Ott lehet sírva mondani a tulajnak, hogy „de én azt csináltam, igazán”. Igen, ezért is vádolom a mai magyar egészségügyet: már mindenkit maguk közé vesznek, még a szatócsbolti segédet is.

Vádolom a mai magyar egészségügyet, mert nem alkalmaz elérhető gyógymódokat. Vádolom, hogy még mindig az évtizedekkel ezelőtti műszerek javítgatásával próbálnak eredményeket elérni. Vádolom a mai magyar egészségügyet a betegek kínjaiért, a hivatástudattal dolgozók szenvedéseiért.

Vádolom a mai magyar egészségügyet, hogy embereket kínok kínjára, elviselhetetlen kínhalálra ítél, értelmetlenül, ostobaságok miatt.

Végül vádolom az egészségügyi kormányzatot. Elsősorban a mait. Vádolom, mert fogalmuk nincs arról, mit is vezetnek. Vádolom őket, mert féltudással csak félrevezetnek mindenkit. Vádolom őket, mert nem is akarják tudni, mi folyik a mai magyar egészségügyben. Ők azt állítják, nincs itt semmi baj. Én azt állítom: az egészségügy az egyik olyan terület, ahol hatalmi szóval nem lehet eredményt elérni.

Vádolom a mai magyar egészségügyi kormányzatot, hogy elvette a betegek orvosválasztási jogát. Elméletben ugyan létezik, de a beteg nem élhet vele. Vádolom a mai magyar egészségügyi kormányzatot, hogy hatalmi szóval kijelöli a betegeknek az őt ellátó kórházat, csúcsintézménynek mondva azt, miközben jónéhányat magasan leköröznek a kis, rosszul finanszírozott, vidéki kórházak is. Vádolom a mai magyar egészségügyi kormányzatot, hogy a betegnek nincs más választása, mint elfogadni azt, akire kiszignálták, mint valami rodai ügyintézést. Vádolom a mai magyar egészségügyi kormányzatot, hogy a ki nem jelölt kórházak kénytelenek parancsot teljesíteni, és a beteget oda küldeni, ahova ők maguk nem mennének. Teljesíteni kell a parancsot, a kísérleti létszámot, különben jönnek a megvonások.

Vádolom a mai magyar egészségügyi kormányzatot a folytatólagosan elkövetett veszélyeztetésért...

SEM IGAZI SZAKMAI VITA, SEM NÉPSZAVAZÁS NEM LESZ MÁR PAKS-II.ÜGYÉBEN?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.04.07.


Az energiaimportot az oroszok mellőzésével, új alapokra helyezve kellene biztosítani, ezzel igazodhatnánk a globális tendenciákhoz és a megújuló energiaforrások alkalmazása felé nyitnánk, ugyanis világszerte ez az energiaforrás lesz dominánsabb az elkövetkezendő években. De ha már az oroszokat és az atomot választottuk, akkor is nagy baj, hogy szerződéskötést a bővítés ügyében nem előzte meg alapos és feltáró vita.

Ráadásul nem csak valódi diskurzus nem volt, most úgy tűnik, hogy népszavazás sem lesz az ügyben: a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ugyanis lesöpörte az LMP népszavazási kezdeményezését az asztalról. Szél Bernadett, az LMP társelnöke már jelezte, hogy eltökéltek abban, hogy olyan kérdést fogalmazzon meg a paksi bővítés megakadályozására, amelyet a „politikailag terhelt” NVB-nek már át kell engednie. (Az NVB döntései sem jogerősek még, az LMP jogorvoslattal fordulhat a Kúriához 15 napon belül.)...

HOGY NE LEGYEN OLYAN BÜDÖSLÁBÚ TAHÓ, MINT AZ APJA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.04.06.


...Folyamatosan harcban állunk, amivel nekem már rohadtul teli van a puttonyom. Neked is? Hol a migráncsok, hol Soros, hol Brüsszel, régebben az USA is, de aztán nem, mert a szocio illetve a pata azt hitte, majd most jó haverok lesznek, Trump meg tojik szegény csóri fejére, szóval lehet, hogy majd megint az is megtámad minket.

Belső ellenségnek meg itt vannak a liberálisok és most főleg a Közép-európai Egyetem (CEU), amit ki kell nyírni, be kell szántani és a helyét beszórni szenteltvízzel, vagy fokhagyma-granulátummal, vagy mit tudom én mivel. Az már biztos, hogy az ilyen egyetem rohadalom, dögvész, bubópestis, csaló, hazudó, gagyi és ellenséget nevel. Arról nem beszélve, hogy ide még nem sikerült valami fasz pártkatonát benyomni kancellárnak, vagy minek. Pedig Németh Szilinek passzentos lenne. Szóval ki kell csinálni.

Igaz ugyan, hogy az Orbán nevű – Ráhel néven – a saját lábunkon álló gyereke pont ilyen egyetemen tanult Svájcban és az Áder nevű gyereke is ilyen egyetemen tanul Londonban. Szóval ez egy olyan egyetem, ami a magyar parasztnak nem kell, mert a végén még elkezdene gondolkodni az istenbarma. Ez csak az úri közönség kölkeinek kell, de azoknak is lehetőleg külföldön. Nincs ebben semmi különös, Putyin gyereke meg Hollandiában tanul. Na és akkor? Diktatúrák és banánköztársaságok szokása, hogy a megnyúzott nép nyakán hájasodó vezér külföldi elitiskolákban taníttatja a gyerekét. Gondolom azért, hogy ne legyen olyan büdöslábú tahó, mint az apja. Ez mondjuk nem mindig jön össze, bár Áder lányát nem ismerem. Na de.

Aki nem hülye, az pontosan látja, hogy a felcsúti ki akarja vinni, vagy ki akarja rúgatni az Unióból Magyarországot. Aki meg hülye, az haljon meg szerintem. De kirúgatni nem lehet, nincs ilyen opciója az uniós szabályozásnak, vagy minek. Szóval csak az iszapbirkózás megy, az óbégatás meg a nemzeti konzultáció, hogy inkább akarok-e jól élni, vagy szarul. A végén meg úgyis szarul fogok, mert ezek a szendvicsből is kilopják a parizert...


SOK ROMA EL SEM JUT AZ UNIÓS FORRÁSBÓL FELÚJÍTOTT FŐTÉRI SZÖKŐKUTAKIG - BRÜSSZEL +/-

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Újlaky András
2017.04.06.


Bár az uniós csatlakozásnak köszönhetjük, hogy a magyar törvények immáron tiltják a faji megkülönböztetést, az azóta eltelt évtizedek politikai akarat híján nem hoztak érdemi változást a romák helyzetében. Ha az oktatási, egészségügyi, foglalkoztatási csődről, a szegénység növekedéséről beszélünk, az elszenvedők között a romák messze-messze túl vannak reprezentálva. A kötelező óvodáztatás és a roma szakkollégiumok kivételével, integráció helyett a fokozódó elkülönítést segítették elő a kormányzati politikák, írja Újlaky András az EU-ról szóló sorozatunk negyedik darabjában.

Ha megkérdezi valaki, hogy kinek mi jut eszébe az Európai Unióról, szerintem legtöbben a pályázati támogatásokat, azaz a pénzt említenék.

A minap megnéztem a Trainspotting 2 című filmet, és lám, nekik is. Öregedő csibész barátaink egyetlen – működni tűnő – ötlete egy kis uniós támogatást kérni az öreg kocsma átalakításához. A jelenetet akárhol fel lehetett volna venni, sok aranycsillagos, kék háttér, fényképdokumentáció korábbi, sikeres projektekről, néhány formálisan, de olcsón öltözött, unott, fiatal hivatalnok. Barátaink persze nem azt mondják, hogy kuplerájt készülnek csinálni, hanem egy jó dumát adnak elő, nyilván a kiírás szellemében.

A jelenet mindjárt illusztrálja is egy problémáját a közösségi mindennapoknak. Bojár Gábor régen mondja, a gazdaságfejlesztési forrásokra való pályázás rendszere nem arra ösztönzi a vállalkozókat, hogy optimális ráfordítással maximális jövedelemre tegyenek szert, mint kellene, hanem arra, hogy igyekezzenek megfelelni a bürokraták által kitalált fejlesztési céloknak, melyek a kiírásban szerepelnek. Így jutnak maximális ingyen, vagy olcsó pénzhez, a projekt meg majd gondoskodik magáról...

ÁTSZABJÁK MAGYARORSZÁG LEGSZEBB KASTÉLYPARKJÁT

24.HU
Szerző: Bihari Dániel
2017.04.06.


A martonvásári Brunszvik-kastélyt övező ősfás terület hazánk egyik legszebb, ha nem a legszebb kerek egészet alkotó, romantikus angolparkja. A területet Brunszvik Antal kapta Mária Teréziától, az épületet fia, Ferenc 1820-ban jelentősen átalakíttatott. Az ő nevéhez fűződik a park kialakítása kis tóval, mesterséges szigettel, Ludwig van Beethoven, a család barátja többször megfordult, inspirálódott és alkotott is itt.

Brunszvik Géza – Ferenc fia – neogót stílusban építtette át a kastélyt, ami rövidesen gazdát cserélt: rövid ideig József nádor fiának tulajdonában volt, majd 1896-ban a sörgyáros Dréher Antal vásárolta meg. A háború után hadikórház működött itt, majd a Magyar Tudományos Akadémia fennhatósága alá került, ez máig így van. A park jelenlegi 70 hektárján természetvédelmi oltalom alatt álló, egzotikus fák élnek, a szigeten szabadtéri komolyzenei koncerteket adnak.

Megcsonkítják a parkot?

Gyönyörű, ráadásul tényleg a martonvásári Magyarország egyik legszebb állapotban fennmaradt és fenntartott kastélyparkja. Ezért is döbbentünk meg, amikor a környéken élők megkeresték szerkesztőségünket: földmérők, mérnökök jelentek meg a parkban, méricskélnek, jelölgetnek.

A helyiek attól félnek, a terület megcsonkítására készülnek, veszélybe kerülnek a védett fák, lekerítenek a parkból, sérül a páratlan érték, a látvány, a hangulat, a hely varázsa.

Megkerestük az MTA-t és Martonvásár önkormányzatát, válaszukból pedig kiderült, valóban lesz változás – a tudomány érdekében -, de a beavatkozás nem veszélyezteti sem a természeti értékeket, sem a “látványt és hangulatot”. Sőt, a martonvásári Brunszvik-kastély és parkja a jövőben még egységesebbé, még impozánsabbá válik. Úgy legyen…

A KERÍTÉSÉPÍTŐ

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.04.07.


Most éppen a társadalmi osztályok köré épít kerítést, legalább olyan éles pengékkel, mint a határon.
A kormány - Palkovics László szerint - 2019-től, felmenő rendszerben kötelezővé tenné a középiskolai felvételit.
Megszabnák, hogy az adott évben hány diák vehető fel gimnáziumba, szakgimnáziumba és szakközépiskolába, mint a felsőoktatásban.
Van azért egy hangyányi differencia: a pénz.
Ha van pénzed, egy érettségi birtokában beléphetsz a felsőoktatásba, legrosszabb esetben elmehetsz külföldre tanulni, de ha nincs érettségid, legfeljebb Kukutyinba mehetsz, zabot hegyezni.
Itt pedig éppen az érettségi megszerzésének lehetőségét akarja szeretett kormányunk elvenni a gyerekek egy jelentős részétől, ezzel elvágva a felsőoktatásba vezető utat, és örökre kijelölve helyét az orbáni falanszterben.
Tudom, a CEU megtartása fontos eleme a tanszabadságnak, a demokráciának, de legalább ilyen fontos - ha nem fontosabb - a társadalmi mobilitás fenntartása.
A társadalom, ha értelmisége beltenyészetté válik, ugyanúgy elsatnyul és megbetegszik, mint a túltenyésztett kutya - alkalmatlanná válik feladatára, jóllehet utódai külsőleg még sokáig úgy néznek ki, mintha kutyák lennének.
Az is meglehet, hogy hangosabban ugatnak majd, mint azok a kutyák, melyek még képesek ellátni feladatukat.
Annak, hogy valakiből értelmiségi váljék egyik fontos, habár nem egyetlen és végképp nem nélkülözhetetlen előfeltétele a felsőfokú végzettség megszerzése, most éppen ezt veszik el gyerekeink egy részétől.

Már így is minden óvoda felvételit tart, az általános iskolákban is divat ez, csakúgy, mint a különféle pénzbeszedő alapítványok működtetése, merthogy ahol pénzt szednek az oktatásért, az ugye egy jobb iskola, ami abból is kitűnik, hogy pénzt szednek az oktatásért - nemde?
A felvételi bevezetése egyszerű szelekciós eljárás, a jelentkezőket megrostálják és a kátrányos helyzetű gyerekeknek esélyes sem lesz a középiskolai felvételre, míg az önkormányzati képviselők gyermekei akkor is ott kötnek ki, ha a szájukban világít a Negró.
Ez az út egyenesen vezet oda, hogy a faluszéli kis házból (ahol két szoba volt, csak az egyiket konyhának hívták és hetente egyszer fürödtek akkor is lavórban) induló okos kisgyerekből az állatorvos segédje legyen, vagy legfeljebb traktoros, ha talál valakit, aki kifizeti a képzése költségeit.
Félreértés ne essék, ez nem cigány-probléma, hanem társadalmi probléma, mely az eddigieknél is jobban fogja tönkretenni az országot, a szétvert társadalmat még egy kritérium mentén megosztja, pedig már így is vannak olyanok, akik a felsőoktatásba - de már sokan a középiskolába sem tudnak bekerülni, anyagi okokból.
Más országok szűkös anyagi javaikat az oktatásba fektetik.
Mi nem, hogy adnánk, de még a mai szűkös lehetőségeket is elvesszük a legkiszolgáltatottabb rétegektől.
Fiatal koromban azt mondta az apám, hogy az a dolgotok, hogy vigyétek többre, mint ahol mi állunk, mert így fejlődik a család, így lesz könnyebb élete mindannyiunknak, és igaza volt.
De az igazának érvényre juttatásához volt egy olyan társadalmi környezet is, mely lehetővé tette, hogy a gyerek megfogadhassa apja tanácsát.
Ha a társadalmi környezet inkább gátja, mint segítője az ilyen törekvéseknek, akkor a legszebb szándék is kútba esik.
Márpedig itt a hattyúból is libát nevelnek...

KOPASZOK JÖNNEK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.04.07.


Máig visszhangzik a visítás, amit 2006-ban csaptak drága honfitársaink, akik orbáni szervezésben rendszert dönteni mentek ki a friss levegőre, és azonosító nélküli rendőrökbe futottak bele. Azóta is ezen rugóznak, viszont azokon legalább egyenruha volt, ami manapság már nincsen divatban.

A minap, amikor a CEU legyalulása miatt gyűlt össze a jobb érzésű nép, szembe találta magát az egyenruhásokkal megint, desszertként meg a soraiban találkozott kopasz alakokkal, akik belülről óhajtották hergelni őket, hogy szemből mondjuk nekiláthassanak gumibotozni.

Utóbb kiderült, hogy ezek a kopaszok nem azok a kopaszok voltak, akik a Fidesz székháznál a savazós bácsit védték, és se nem azok, akik meg az NVI-nél tevékenykedtek spontánul épp, mert arra akadt dolguk. Jól látszik tehát, hogy a kopaszok nemzetünk lelki épségének hű őrizői, ezen kívül Kubatov et. kebelbarátjai is egyben.

Ezek a mostaniak viszont nem fizetett verőlegények, hanem jól képzett rendőrök voltak, és csupán civilben, hogy ne legyen feltűnő a dolog, valamint természetszerűleg mindenféle azonosító nélkül, ami hibát azzal magyaráztak utóbb, hogy letépték róluk a kontrollálhatatlan egyetemisták, na ja.

Mindebből kitetszik, hogy a rezsim szintet lépett, a Rubikonon meg a tüntetés utáni történésekkel kelt át, midőn az egyik külföldi demonstráló lakásán jelent meg a szerv, és addig nem is volt hajlandó távozni onnan, míg körbe nem szimatolhatott...

TALPRA, MAGYAR!

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.04.07.Itt az idő. Most vagy soha. De ezt már Petőfi megírta. Úgyhogy inkább saját stílusomban folytatom.

Vasárnap délután mindenki, aki él és mozog, legyen a Lánchíd budai hídfőjénél 17 órakor. Vagy a CEU-tüntetések szervezői megfogadták korábbi tanácsomat, vagy maguktól is ugyanarra jutottak, de tény: nem várják meg, míg Áder eldönti: aláír-e, vagy sem. Így kell ezt csinálni. Maguk a szervezők is írják, hogy az csak a gyülekezési helyszín, és onnan menet lesz. Ez is helyes. Egy mozgó tömeghez, ha nem Battonyáig sétál, hogy mindenki kidőljön a fáradtságtól, rengetegen csatlakoznak menet közben.


És a Clark Ádám tér remek helyszín. Közel a Parlament, közel a Sándor Palota - Áder irodája -, ott a Lánchíd, az Alagút, meg a Várkert Bazár, meg minden, ami kell. Most nem is akarok ötleteket adni, a lehetőségek korlátlanok, ha a Tömeg hatalmas lesz, és minden esély megvan, hogy az legyen, akkor április 9-e történelmi dátummá válhat. Szóval most aztán tényleg MINDENKI emelje föl a popsiját, akár Budapesten, akár vidéken, mert ennél jobb lehetőség Orbánék pofánveréséhez nem lesz...

ITT EGY REMEK PÉLDA ARRA, HOGYAN TÉRÍTENEK EL TÖBB SZÁZMILLIÓ FORINTOT A PROGRAMBÓL, AMIRE OLYAN BÜSZKE ORBÁN VIKTOR

DIREKT36 BLOG
Szerző: Vorák Anita
2017.04.07.


Bár vízparti település, Balatonfüreden még sincs komoly hagyománya a vízilabdának: ha voltak is rajongók, profi csapata és igazolt játékosai nem voltak a városnak. Az önkormányzat 2011 júniusában mégis úgy döntött, hogy létrehozza a Balatonfüred Vízilabda Sportjáért Közhasznú Alapítványt, de neve ellenére az alapítvány legfontosabb feladata nem a vízilabda sport fellendítése volt. Az alapítványon keresztül a város olyan állami pénzeket szerzett a helyi uszoda építéséhez, amelyekhez az önkormányzat nem férhetett hozzá.

A helyiek közül sokan évek óta álmodtak egy saját uszodáról, de a magas költségek miatt a beruházás szóba sem került 2011 előtt a város közgyűlésében. A helyzet akkor változott meg, amikor a kormány átalakította a társasági adó rendszerét és kedvezményt adott azoknak a cégeknek, amelyek támogatták bizonyos sportágakat.

Erre a pénzre startolt rá Balatonfüred. A források megszerzéséhez azonban be kellett vetnie egy trükköt. Mivel a tao-támogatást nem önkormányzati beruházások finanszírozására találták ki, a füredi önkormányzat az alapítvány mögé bújva szerzett több száz millió forintot az uszoda építésére. Ez jogszerű ugyan, de a támogatási program alapelvével és céljával is ellentétes. Az elhúzódó építkezés során ráadásul a beruházás költségei is lényegesen emelkedtek.

Csak akkor tudjuk ellenőrizni a hatalmat, ha vannak támogatóink. Csatlakozz te is a támogatói körhöz!


Bóka István fideszes polgármester nem csinál belőle titkot, hogy az alapítvány létrehozása elsősorban arra kellett, hogy a pénzt megszerezhessék. Szerinte ezzel semmi probléma, mert a beruházás egy régi álom megvalósulása, ami mindenki örömére szolgál. Hogy ez csak a szabályok kijátszásával volt lehetséges, arra pedig azt mondta: ez egy nagyon jó konstrukció.

A támogatási programra Orbán Viktor miniszterelnök is büszke. Egy 2013-as interjúban mellbevágóan biztatónak nevezte az első két év eredményeit, a program célját pedig úgy határozta meg, hogy “nem a kormánynak, nem a helyi polgármesternek akarunk dicsőséget gyűjteni, hanem hagyjuk, sőt motiváljuk a vállalkozásokat és a sportszervezeteket, hogy keressék egymást”...

ORBÁN ÖSSZEMELEGEDETT PUTYINNAL ÉS TRUMPHOZ TÖRLESZKEDNE A CEU KISÖPRŰZÉSÉVEL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.07.Süddeutsche Zeitung

A brüsszeli tudósító arról számol be, hogy a Fidesz miatt heves vita robbant ki az Európai Néppárt strasbourgi frakciójában. A vezetőségi ülésen kiderült: jó pár nemzeti delegáció a felsőoktatási törvény e héten elfogadott változatában újabb bizonyítékot lát, mármint hogy a magyar kormány szembemegy a kereszténydemokrata felfogással. Felzúdulást váltott ki az EU-ról kezdett nemzeti konzultáció is, amelynek jelszava, hogy állítsuk meg Brüsszelt! A német kereszténypártok vezetői is élesen reagáltak a fejleményekre. Azt hangsúlyozták, hogy a CEU által képviselt nemzetköziség, nyíltság és tolerancia közös európai érték, amit az EPP is támogat. Mindketten hálásak, amiért a magyar EP-képviselők sokszor a konzervatívokkal együtt szavaztak, ám most aggódnak, mert egyre inkább eltérnek egymástól a magyarok, illetve a CDU és a CSU által vallott értékek.

Spiegel

A lap „A megosztó – Orbán jobboldali populistái az EU-ban“-címmel azt taglalja, hogy a magyar miniszterelnök tekintélyelvű és a Európa-ellenes politikája szakítópróba elé állítja az Európai Néppártot. Ebből a német kereszténypártok is gondja lesz. A vita azután éleződött ki, hogy a Fidesz strasbourgi frakciója megpróbálta Sorosra hárítani, illetve elkenni a felelősséget a CEU ügyében, amire az egyik luxemburgi képviselő úgy reagált, hogy miért van a magyar párt még mindig a frakcióban, mehetne önszántából, isten hírével. Dehát a felsőoktatási jogszabályt úgy alkották meg, hogy távoznia kelljen Magyarországról a Közép-Európai Egyetemnek. Szóvivője útján megszólalt az ügyben Merkel, Steinmeier államfő pedig személyesen is. Ugyancsak aggódik az amerikai kormányzat. A Bizottság is foglalkozik a kérdéssel, éspedig éppen a néppárti EP-csoport vezetőjének kérésére.

Economist

Orbán az értelmiség ellen – Magyarország törvényt hozott, hogy bezárassa a számára kellemetlen Közép-Európai Egyetemet, amely kicsiny, de talán a legtekintélyesebb felsőfokú tanintézet az egész országban, viszont a Fidesz szemében liberális melegágy, az ellenzék menedéke. A kormányfőt felbátorítja a hazai ellenzék impotenciája és Trump győzelme. Pártja le akar csapni a külföldi támogatással működő civil csoportokra is. Boros Tamás a Policy Solutions-tól azt mondja, a CEU nem érdekes az átlagember számára, viszont nagyon fontos, amit jelképez. Hogy ti. Orbán ellenőrizhet mindent. De a nemzetközi felháborodás nagy, és lehet, hogy a miniszterelnök rosszul mérte fel Amerika reakcióját. Trump időnként beveti az illiberális nacionalizmust, viszont Washington nem veszi jó néven, ha egy olyan egyetemet zárnak be önkényesen, amelyet akkreditáltak a tengerentúlon. De lehet, hogy a végén kompromisszum születik. Egy nyugati diplomata szerint a magyar vezetés sem egységes abban, hogy jó ötlet volt-e nekimenni az egyetemnek...