2020. december 4., péntek

MELEG SZEXORGIÁN BUKOTT LE EGY FIDESZES EP-KÉPVISELŐ, MÉG 2 MILLIÁRD TAO MEGY FELCSÚTRA

HETI MUTYIMONDÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2020.12.04.


Telex: A brüsszeli orgia szervezője szerint gyakran járnak magyarok a bulijaira


Kétségkívül a hét legérdekesebb híre volt, hogy kiderült: Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő múlt vasárnapi lemondásának az az oka, hogy két nappal korábban a belga rendőrök a hátizsákjában droggal elkapták egy brüsszeli szexorgián, amin rajta kívül 20-25 férfi vett részt, és ahonnan az ereszcsatornán próbált elmenekülni. A rendőrök azért ütöttek rajta a Szájer által finoman “házibulinak” nevezett eseményen, mert a létszáma megsértette a koronavírus miatti korlátozásokat.

444: Hol lehet 94 milliárd forint értékű lélegeztetőgép?

Amit tudni lehet hivatalosan: a Külügyminisztérium összesen 16 863 darab lélegeztetőgépet rendelt meg tavasszal, valamivel több, mint 300 milliárd forintért. Amit frissen szintén tudni lehet hivatalosan: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén októberig 223,6 milliárd forintért érkezett be lélegeztetőgép külföldről. Egyéb vásárlások miatt 317 milliárd forintért kellett volna lélegeztetőgépeknek érkeznie Magyarországra idén. De a KSH-s adatokban csak 223 milliárd szerepel októberig, vagyis 94 milliárd forintnyi eszköz hiányzik a KSH nyilvántartásából.

Forbes.hu: Habony-közeli cég kezébe került a 60 milliárdos árbevételű Budapest Erőmű Zrt.

Több évtizedes tulajdonváltás után a CHP Energia Zrt. vásárolta meg a Budapest Erőmű Zrt.-t. A CHP gázmotoros kiserőműveket üzemeltető cég egyik tulajdonosa a Habony Árpád közeli emberéhez köthető VPP-cégcsoport. A cégcsoport, és a tulajdonában álló CHP Erőmű Kft. tulajdonosa a máltai székhelyű Apium Media Holding. Ennek kézbesítési megbízottja a nyilvános céges adatbázis szerint Beni Gagel, Habony Árpád közeli emberének, az izraeli Michael Gagel testvére.

Mfor: Még mindig milliárdok kellenek TAO-ból a Felcsútnak

Hiába épült már stadion, kazánház, sportcsarnok és sportszálló, a fejlesztési tervek kifogyhatatlanok a felcsúti focialapítványnál. Legalábbis erre következtethetünk abból, hogy az idei szezonban mennyi TAO-támogatásra van szüksége a Mészáros Lőrinc elnökölte sportszervezetnek. A 2020/2021-es évadban A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak összesen 2,39 milliárd forintnyi TAO-támogatást hagyott jóvá a Magyar Labdarúgó Szövetség – derül ki a szövetség adatbázisából.

24.hu: A Mi Hazánk mögött lapul a magyar politika legnagyobb adományozója, a párt titkolózik róla

Egy Zámbori Zsolt nevű rejtélyes férfi 9 millió forint tolt bele Toroczkai László pártjába, és nem ő az egyetlen komoly adományozó. Feltűnő, hogy tagdíjból is milyen sokat szedett be a radikális párt: az ellenzékiek közül a legtöbbet. Adományokból 26,2 millió forint, tagdíjból pedig 38,5 millió érkezett a párt kasszájába 2019-ben.

ÍGY KERÜLI MEG HAZÁNKAT A NATO ÉS AZ EU – BETELT A POHÁR

PRIVÁTBANKÁR
Szerző: KÁNCZ CSABA
2020.12.04.


„Egyes országok rendszeresen akadályozzák” a közös fellépést, ezért a NATO Ankara és Budapest miatt korlátozni tervezi a nemzeti vétó jogát. A héten Görögország, Ciprus, Franciaország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emirátusok tart közös tengeri hadgyakorlatot a Kelet-Mediterráneumban, világos üzenetet küldve Ankara felé. Káncz Csaba jegyzete.


Szinte hihetetlen, de napjainkban a nyugati világ két nagy gazdaságpolitikai és biztonságpolitikai szervezetének, az Európai Uniónak és a NATO-nak az az egyik legfőbb megoldandó problémája, hogyan kerülje meg Magyarországot.

Az EU esetében megkerülné a lengyel és magyar vétót, hogy a jogállamisági feltétel miatti költségvetési vitának ne essen áldozatául a koronavírus gazdasági következményeit enyhítő helyreállítási alap. A NATO esetében pedig a színfalak mögött a magyar és a török különutas politikát akarják végre megkerülni és kiiktatni...

LEGYEN IDÉN CSALÁDI KARÁCSONY? ÖT SZEMPONT A DÖNTÉSHEZ

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2020.12.04.


Az ország nagy része szabad karácsonyt akar, ám több európai országgal szemben a magyar kormány csak a jövő héten dönt arról, hogyan lazít az ünnepek alatt a korlátozásokon. Orbán Viktorék nincsenek könnyű helyzetben: a nyugatiak a könnyítések után is nagyjából ott lesznek, ahol Magyarország most. A 67 milliós Franciaország például célul tűzte ki, hogy ötezernél alacsonyabb napi esetszámnál lehet szabad karácsony, és hat ember találkozását javasolják maximum, mi viszont jelenleg is tarthatunk tíz fős családi rendezvényeket. A döntést teljesen összekutyult járványügyi adatok, drámaian romló halálozás mellett kellene meghozni, de hiába leng ki a vírusszámláló, már előre bejelentették, hogy enyhíteni fognak. Négy szempontot mutatunk a döntéshez, és egy ötödiket, ami mindent visz...

NYÍLT LEVÉL ORBÁN VIKTORNAK!

HÍRKLIKK
Szerző: TÓTH BERTALAN
2020.12.04.


...Ön és a fideszes elit ma már teljes mértékben elveszítette realitásérzékét, szembekerült egész Európával és elfelejtkeztek arról, hogy mi a dolguk: a felelős kormányzás! Magyarországnak ma nincs felelős kormánya! Nem teszik a dolgukat az egészségügyben, a szociális szférában és a gazdaságban sem! Pedig lenne mit, mert egyre mélyebbre sodródunk a válságban.

Ahhoz, hogy karácsonykor ne gyászoljunk, MOST kellene megvédeni az embereket!

Nem a fideszes elit lopásait védő vétóról kellene magyarázkodni, meg, hogy az EU-n kívül mennyivel jobb lenne védekezni! Ez mellébeszélés!

Ön is tudja, hogy nem az EU akadályozza a tömeges oltásokat és a kontakt-kutatásokat, hanem a Fidesz-kormány!

Nem az EU gátolja a munkahelyi fertőzéseket megállító 100 százalékos táppénz bevezetését, hanem a Fidesz-kormány!

Mára minden jóérzésű magyar ember számára nyilvánvalóvá vált: a Fidesz-rezsim mindenben mást csinál, mint amit mond!

Önök azt mondták, mindenkit meggyógyítanak, de már több ezer ember halt bele a koronavírus-fertőzésbe!

Azt mondták, senkit nem hagynak az út szélén, miközben 150 ezer állástalan semmilyen ellátást nem kap!

Azt mondják, a magyaroknak még sosem volt ilyen jó, és közben padlón az egészségügy, hanyatlik az oktatás és milliók nélkülöznek!

Változtassanak, amíg nem késő!

– Kezdjék meg az azonnali és tömeges szűrést, és szigorú kontakt-kutatást, mert tudni kell, hogy ki beteg, és ki nem!

– Adjanak 100 százalékos táppénzt azoknak, akik koronavírusos tüneteket mutatnak és karanténba kerülnek! Ez visszaszorítaná a járvány terjedését, mert az emberek nem félnének a kisebb összegű táppénztől és nem mennének betegen dolgozni!

– Adjanak 80 százalékos bértámogatást a munkahelyek megőrzése érdekében!

– Növeljék meg az álláskeresési támogatás összegét havi nettó 100 ezer forintra, és folyósítsák ezt kilenc hónapig azoknak, akik elveszítették a munkahelyüket!

– Duplázzák meg a családi pótlékot, a családtámogatást, a GYES és a GYET összegét!

– Adjanak tisztes megélhetést biztosító nyugdíjat valamennyi idős embernek!

Minden késlekedéssel töltött percért, minden elhalasztott intézkedésért és blöffért Önt terheli a felelősség! Felelős kormányzást vár el Magyarország és Európa is! Tegye a dolgát végre!

HIÁBA MAGYARÁZZA A KORMÁNY A COVID-ADATOKAT, HALÁLOZÁSBAN MÁR UNIÓS DOBOGÓSOK VAGYUNK

HVG
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2020.12.04.


Európai uniós átlagra mutogat az Orbán-kormány, amikor a magas magyarországi halálozási adatokat magyarázza, ám ehhez az első és a második hullám összesített adatait veszik alapul. Pedig ha csak az elmúlt egy hónap járványügyi trendjeit nézzük, sokkal súlyosabb a helyzet: egymillió főre vetítve csak Szlovéniában és Bulgáriában halnak meg többen koronavírus miatt, mint Magyarországon
.

„Amire figyelni kell, az nem a megbetegedések, hanem a halálozások száma” – ezzel a kijelentéssel indult neki Orbán Viktor szeptemberben a koronavírus-járvány második hullámának. És a kormányfőnek abban feltétlenül igaza is volt, hogy a halálozások számának alakulására képtelenség nem odafigyelni: pénteken 189 beteg hunyt el, ezzel Magyarországon 5513 főre nőtt az elhunytak száma...

ORBÁN: "ŐMIATTUK NEM LESZ PÉNZ, NEM MI MIATTUNK"

168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2020.12.04.


A szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a járványhelyzetről és az uniós költségvetés vétójáról is beszél Orbán Viktor miniszterelnök.


A műsorvezető Nagy Katalin kezdésként rögtön azt kérdezte a kormányfőtől, mit szól ahhoz, hogy Jaroslaw Govin lengyel miniszterelnök-helyettes csütörtök este bejelentette, hogy Lengyelország kész feladni a vétószándékot az EU 2021-2027 költségvetésével, illetve a koronavírus utáni helyreállítást segítő alappal kapcsolatban is - írja a Hvg. Az 1,8 ezer milliárd eurós pénzügyi csomagot azzal a feltétellel hajlandók elfogadni, ha ahhoz egy részletes magyarázatot fűznek az uniós források lehívását érintő jogállamisági feltételrendszerről.

Orbán Viktor megerősítette: a feltételrendszert nem fogadják el, de időt veszíteni nem szabad. Azt javasolták korábban a németeknek, hogy a két dolgot külön kell választani, vagyis tegyék félre a jogállamisági rendeletet és később tárgyaljanak róla, hogy addig gyorsan is el lehessen fogadni a költségvetést. Erről állapodtak meg a lengyel kormánnyal is, amit mindkét kormányfő aláírt.

Az a megoldás, amit a lengyel miniszterelnök-helyettes jelentett be, "nem fog menni".

Orbán kiemelte, hogy az egész ügy középpontjában továbbra is arról szól, hogy kényszeríteni lehessen Magyarországot a bevándorlás elfogadására. Viszont a miniszterelnök nem tud olyat elképzelni, hogy a magyarokat és a lengyeleket kihagyják a megállapodásból.

"Ha tehetném, Magyarország ebben nem venne részt" - mondta a miniszterelnök a közös uniós hitelfelvételről. Szerinte ugyanis ha valamelyik tagállam nem tudja visszafizetni a pénzt, akkor a többi tagállamnak kell megtennie. Azért veszünk benne részt, mert ez egy szolidaritási gesztus a nehezebb helyzetben lévő tagállamokkal szemben. Úgy beállítani, hogy probléma lenne Magyarországnak ebből kimaradni, hiba lenne - tette hozzá.

"Őmiattuk nem lesz pénz, nem mi miattunk" - utalt a kormányfő azokra a tagállamokra, melyek össze akarják kapcsolni a költségvetést a jogállamisági feltételekkel. Vagyis a magyar és a lengyel kormányon kívül az összesre...

TÖRTÉNETEK A COVID-KÓRHÁZBÓL

ÁTLÁTSZÓ / ERDÉLY
Szerző: EGYED UFO ZOLTÁN
2020.12.04.


Hőkamera, walkie-talkie, dupla maszk, dupla kesztyű hajnaltól éjszakáig. Mutatjuk, hogyan forgatta fel fenekestül a covid az udarhelyi kórházat. Fotóriport a barikádokról.


Jelen pillanatban úgy érzem, hogy az udvarhelyi kórház felkészült, és abszolút működőképes. Ez hatalmas pozitív változás tavasz óta, amit nagyra értékelek. Ezért még szigorú újságíróként is hajlamos vagyok elnézni a hiányosságokat, apróbb szabálytalanságokat, amelyek emberivé törpülnek az emberfeletti munka és erőfeszítés mellett. Ezért ez az anyag nem arról fog szólni, hogy milyen hiányosságokat tapasztaltam a kórházban, hanem arról, hogy milyen nehézségekkel, gondokkal kellett és kell megküzdeniük a kórházi alkalmazottaknak ebben az új helyzetben...

KETTÉVÁLT A MAGYAR GAZDASÁG IS, ÉS EZ CSAK DURVÁBB LESZ A KÖVETKEZŐ HÓNAPOKBAN

G7.HU
Szerző: KASNYIK MÁRTON
2020.12.04.


Kellemetlen szürkezónában van a világgazdaság: már van vakcina, de sötét hónapoknak kell még eltelnie, amíg széles körben hasznát vesszük. A koronavírus-járvány második hulláma jó esetben is most tetőzik a legtöbb országban, és hiába gyűlt össze rengeteg tapasztalat a vírusról és a betegségről, a kormányoknak ősszel jellemzően nem volt sok választása, mint hogy megint fájdalmas korlátozásokat vezessenek be, hogy elkerüljék az egészségügy túlterhelődését és az emiatt még tömegesebb halálozást.

Mint a következő ábrán is látszik, a korlátozások csak kicsit finomabbak, mint tavasszal, amikor a járvány és az arra adott állami-társadalmi reakció elképesztő pusztítást vitt végbe a gazdaságban. (Igaz, a fertőzött- és haláleset-számok alapján önmagában az év elejinél durvább korlátozásoknak kellene következnie – mégsem látni a korábbihoz hasonló aggodalmat a lakosságnál sem. Ez főként a járvány megszokásának, normalizálódásának az eredménye.)...

A MÁSODIK HULLÁMBAN NEM A KORONAVÍRUS TAVASZI VARIÁNSA TERJED, TÖBB MUTÁCIÓ IS JELEN VAN

TELEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2020.12.04.


- Pécsi, debreceni, szegedi és budapesti kutatók a koronavírus tavaszi és őszi járványhullámban azonosított különböző változatait vizsgálták.

- Kicsi az esély arra, hogy február előtt az új koronavírus nagy számban jelen lett volna Magyarországon.

- Magyarországra a vírus olasz változata került be.

- A nyár közepén kezdődő második hullám nem az első folytatása, hanem a vírus új variációi terjedtek el a tavaszinál jóval nagyobb mértékben.

- A vírus folyamatosan mutálódik, de Magyarországon nem terjedt el olyan változat, ami kikapcsolná az immunrendszert vagy veszélyeztetné az oltás eredményességét.

Elkészült az első nagy léptékű hazai vírusgenomikai járványügyi, tudományos elemzés a 2020-as járványhullámokról. A SARS-CoV-2 fertőzés hazai második hulláma független a tavaszi járványterjedéstől, a jelenlegi járványügyi helyzet nem a tavaszi időszakban kialakult, és lappangva terjedő fertőzési láncok folytatása, hanem a nyár közepén történt újbóli behurcolások eredménye - állapították meg pécsi, debreceni, szegedi és budapesti kutatók. Elemzésük szerint a Magyarországon jelenleg terjedő fertőzési láncokat kialakító vírusváltozatok alapvetően megegyeznek az Európában terjedő vírusvariánsokkal.

A kutatók elsősorban a fertőzés terjedési láncolatát, és a vírus természetszerű változásait, mutációit akarták nyomon követni. Ehhez úgynevezett vírusgenomikai vizsgálatokat végeztek, amelyekkel a kórokozó örökítőanyagát (genomját) és annak változásait elemezték.

Terjedése során a koronavírus már rövid távon is mutációkat halmoz fel. A genom módosulásának üteme nagyjából kéthetente 1 mutáció, amelyek a fertőzöttek szervezetéből kimutatott kórokozók genetikai vizsgálatával nyomon követhetők - olvasható a kutatás összefoglalójában...


A NÉMETEK SZEREPE AZ ORBÁN-REZSIM EDDIGI STABILITÁSÁBAN

1000 LEÜTÉS
Szerző: HaFr
2020.12.04.


A mindenkori német kormányok a XX. század második harmadától leginkább "lojális hátországként" kezelik Magyarországot, amelynek geopolitikai, gazdasági és valamennyi -- történelmi megalapozottságú -- kulturális jelentősége van számukra. Magyarország a közép-európai német túlsúly és ezen keresztül a kontinentális nagyhatalmi státus egyik biztosítéka, a legfőbb értékünk e felfogás szerint az ország politikai lojalitása, a kényelmes logisztikai pozícióban lévő munkaerőpiaca és az állam rendje (társadalmi békéje). Orbán az utóbbi kettőt garantálja a németek számára, miközben az előbbiben "tamáskodik", az orosz és a kínai érdekszféra felé történt nyitással kihívást is intéz ellene.

Orbán minapi kijelentése, hogy a németek többet nyernek Magyarország EU-tagságán, mint amennyibe ez kerül nekik, megközelítően igaz. Nem tudom itt pontosan kiszámolni, mennyi az annyi, de a gyakorlat elég világos. A németek -- éppen a gazdaságuk mérete, versenyképessége és a tőkeexportjuk okán -- valóban "az egységes piacnak nevezett európai gazdasági rendszer nettó haszonélvezői." Ugyan nincs közvetlen kapcsolat az EU-befizetéseik és "az egységes piacon megtermelt profitjuk" között, aminek Orbán szerint "egy részét adják vissza a többi tagállamnak az Európai Unió költségvetésén keresztül, aminek nagyobbik része [viszont] ismét náluk szokott kikötni", de a német államrezon nagyjából így működik. A közös devizán, a tőke, az áruk és a munkaerő szabad áramlásán, de a politikai intézményrendszeren belüli formális és informális hatalmukon keresztül is a németek az elsődleges irányítói és egyszersmind hasznonélvezői az EU-nak. Az EU a német gazdaságot erősíti a leginkább (a többi nemzetgazdasághoz mérten) ahhoz képest, amilyen a helyzet vámhatárok között, de akárcsak egy tisztán gazdasági tömörülésben lenne (politikai erő nélkül)...

JÖVŐRE SE TÖRLESZTENE? EZT KELL TENNIE! - SZILVESZTER UTÁN ÚJ FEJEZET NYÍLIK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.12.03.


A napokban indult vagy fog indulni a bankok tájékoztatása a következő évi hitelmoratóriumról. Az Azénpénzem.hu által megkeresett pénzintézetek közül többen nyomatékosították: a jelenlegi moratórium 2020. december 31-én lezárul. A 2021-es már egy új fejezet, amibe csak igazolással lehet belépni.

A parlament már októberben elfogadta a hitelmoratórium meghosszabbításáról szóló jogszabályt (2020. évi CVII. törvény). Az Azénpénzem.hu megkeresésére a Takarékbank kiemelte: technikailag újabb moratórium lép hatályba 2021. január 1-jétől, ami szükségszerűen megköveteli a jelenlegi moratórium 2020. december 31-i lezárását. Ezt más szavakkal ugyan, de más pénzintézetnél is hangsúlyozták.

Azoknak tehát, akik az idén nem törlesztenek, akkor is új fejezet indul jövőre, ha az eddigi gyakorlatot szeretnék változatlanul folytatni. A friss szabályozás azonban – a tavaszitól eltérően – nem minden hiteles számára teszi lehetővé a fizetés felfüggesztését. A lehetőséggel a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak élhetnek, és azok a vállalkozások, amelyeknek a bevétele jelentősen csökkent...

MIN NEVETTÜNK AZ ELMÚLT KÉT NAPBAN?

MÉRCE
Szerző: SZŰCS ZOLTÁN GÁBOR
2020.12.04.


A nevetés olyan, mint egy kalapács. Néha haszontalan kacat, ami csak a helyet foglalja a fontosabb dolgok elől. Néha veszélyes fegyver. Néha hasznos eszköz. Néha szimbólum. Néha ezek valamilyen keveréke. Mindez onnan jutott eszembe, mert időről időre felmerül, hogy a nevetés hatásos fegyver a politikai hatalommal szemben, amit én tiszteletreméltó politikai esztétizmusnak gondolok, se többnek, se kevesebbnek. Ezzel szemben meg vagyok győződve arról, hogy a politikai hatalommal szemben a politikai hatalom a hatásos fegyver, a nevetés pedig addig és olyan mértékben tud hatásos politikai fegyver lenni, amikor és ameddig aláás vagy megerősít politikai hatalmat. Amikor meg nem tesz ilyet, akkor esetleg még jelezheti a hatalom gyengeségét.

Érdemes ezt észben tartani, amikor a Szájer-ügyre gondolunk. Mikor kedden végigsöpört a közösségi médiában a hír, hogy Szájer József fideszes EP-képviselő minapi lemondása mögött valójában az van, hogy a képviselő Brüsszelben jelen volt egy járványügyi korlátozások megsértésével rendezett, főleg férfiak részvételével tartott csoportszex partin, amin a rendőrség rajtaütött, ő pedig menekülni próbált az ereszen keresztül, de lebukott, s hiába próbált a képviselői mentelmi jogára hivatkozni, közben pedig a rendőrség szerint ecstasy tablettákat találtak a táskájában, elementáris erejű nevetés volt a válasz mindenfelől. Ebbe a nevetésbe biztosan keveredtek joggal elítélhető homofób hangok is. Biztosan volt benne gyermeteg öröm is annak köszönhetően, hogy hihi, szexuális tartalmú hír került a médiába egy komoly emberről, egy felnőttről, ezen belül a csoportszex a maga nem konvencionális voltával külön humorforrás lehetett. Némiképp másfajta humorforrás lehetett sokak számára, hogy egy nehezen vitathatóan homofób nézeteket erőltető, és az alaptörvényt is átíró politikai erő egyik prominens képviselőjével történt mindez:

a képmutatás lelepleződése, valljuk be, tényleg vicces.

A képmutatás lelepleződésén nevethettek azok is, akik szerint komikus, amikor kijárási korlátozásokat elrendelő párt prominense sérti meg ezeket szabályokat, mintha őrá nem vonatkoznának szabályok. Nevetségesnek találhatták sokan az ereszen való menekülést is, ami önmagában burleszkfilmeket idéző jelenet, s különösen komikussá teszi a dolgot, amikor mindez egy hatalommal, tekintéllyel, kiváltságokkal rendelkező emberrel történik...

NEM CSAK TARTUNK BERGAMO FELE, DE MÁR HETEK ÓTA OTT VAGYUNK

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2020.12.04.


A koronavírus-járvány áldozatainak száma aggasztóan emelkedik, és ha a kormány tényleg meghúzza, amiről napok óta szivárogtat, miszerint az amúgy is kritikus helyzetben a karácsonyi időszakra felpuhítja a korlátozásokat, akkor tényleg durva évkezdetre számíthatunk 2021-ben.

A járvány közvetlen áldozatainak számát kétféle módon csökkenthetjük.

Jól szervezett, hatékony egészségügyi ellátással egyrészt. Erről a rendszerről viszont pontosan tudjuk, hogy alapállapotban is nagyon messze van a jól szervezettségtől, most pedig éppen összeomlóban van: a lélegeztetőgépen kezelt betegek halálozási aránya a legelmaradottabb országok szintjét súrolja. Nincs elég szakszemélyzet a tisztességes ellátáshoz, 

ígya beteg túlélése sokszor nem a dolgozók szaktudásán és a korszerű eszközökön múlik, hanem a szerencsén.

Az egészségügyi ellátórendszer szervezettségén és hatékonyságán – nemzetközi segítség nélkül – javítani, de rontani sem nagyon lehet.

Ez összeomlott, meglátjuk a végén, mi marad a romok alatt...

A MAGYAROK ZÖMÉNEK ELÉRHETETLEN A TISZTESSÉGES NYUGDÍJTARTALÉK

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSAANNA
2020.12.04.


A KSH statisztikája és más felmérések alapján is az látszik, nem reális elvárni, hogy a magyarok félretegyenek a nyugdíjra. A többség számára ugyanis még az átlagosnak gondolt megélhetés sem elérhető, nemhogy a nyugdíjcélú megtakarítás.

A vízcsapból is az folyik, hogy nem lesz elég a nyugdíjunk, takarékoskodnunk kellene, ha nem szeretnénk, hogy az életszínvonalunk jelentősen leromoljon, ha befejezzük a munkát. A becslések eltérőek, de 20 millió forint körüli összeget mondanak arra, mennyit kellene összegyűjtenünk idős korunkra, hogy nyugodtan készülhessünk a megérdemelt pihenésre. A kutatások és statisztikák szerint azonban a magyarok jó részének nincs megtakarítása. Nem azért, mert nem akarnak félretenni, hanem azért, mert nem tudnak. És minél kevesebb valakinek a jövedelme, minél inkább szüksége lenne arra, hogy legyen tartaléka, annál esélytelenebb, hogy a holnaputánra is gondolni tudjon...

SZABAD SZEMMEL: RAJTUNK CSATTAN AZ OSTOR, HA ORBÁN NEM ADJA FEL A HARCÁT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.12.04.


Brüsszeli vezető politikusok szerint a magyar és a lengyel lakosságra üthet vissza, ha a két vezetés még sokáig lengeti a vétót.


Yahoo/Bloomberg 

Ellentmondásos jelek érkeznek Varsóból, hogy mit is akar tenni Lengyelország a jogállami vitában. Gowin miniszterelnök helyettes azt közölte, hogy lehetséges a kompromisszum, pl. úgy, hogy az EU nyilatkozatban rögzíti, miként is működne a jogállami mechanizmus. A nyilatkozat arra utal, hogy kezd ideges lenni a lengyel vezetés, ám a politikus a mérsékelt, békülékenyebb szárnyhoz tartozik. Előzőleg viszont Morawiecki kijelentette, hogy szó sem lehet megadásról. Márpedig a hangot éppen a keményvonalasok adják meg. Így bizonytalan, hogy Gowin nem azt tesztelte-e, van-e mód a visszavonulásra. 

Közben az Európai Néppárt frakcióvezetője is óva intette Magyarországot és Lengyelországot, hogy tegyenek eleget a jogállami normáknak, mert különben nagy problémák elé néznek. Nélkülük is tető alá hozzák a 750 milliárdos mentőcsomagot. Weber ezt szükségmegoldásnak nevezte, hozzátéve, hogy nincs más választás, ha a másik oldal nem adja fel a blokkolás politikáját. 

Budapest és Varsó úgy állítja be, hogy a brüsszeli liberális elit beleüti az orrát a dolgukba. Közben azonban a Fidesz és a Jog és Igazságosság rátenyerel a bíróságokra, a közmédiára és más demokratikus intézményekre. Azt is hangoztatják, hogy meglennének az uniós pénz nélkül. Sőt, Magyarország már fel is vett 2,5 milliárd eurós hitelt, vagyis nem izgatja, ha netán kimarad a jóból. Morawiecki pedig azt közölte, hogy a piacon bármikor olcsón jutnak kölcsönhöz. 

Ám egy varsói bankár szerint a költségek jócskán megugorhatnak, az az unió elzárja a pénzcsapot, márpedig itt tízmilliárd eurókról van szó a következő hat évben. És lehet, hogy most még nem mutatkozik semmiféle veszély a két renitens számára, ám ha nincs mögöttük a közösségi támasz, az idővel keményen kihathat a forint és a zloty árfolyamára, valamint a hitelfeltételekre is.

A költségvetésért felelős uniós biztos is azt üzente a magyar és a lengyel kormánynak, hogy kár forszírozniuk a vétót, mert nem tudják megakadályozni a gazdaság mentőprogramot. Az osztrák Hahn szerint Budapest és Varsó hiába próbálkozik, az EU mindenképpen segíteni fog az uniós polgároknak. A brüsszeli jogászok már megtalálták a megoldást, hogy miként lehet kihagyni a tervből a magyarokat és a lengyeleket. Azaz a politikus fokozta a nyomást a szervezet részéről. 

Mint mondta, a magyar és a lengyel lakosságra üthet vissza, ha a két vezetés még sokáig lengeti a vétót. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a két ország a jelek szerint kezdi kapisgálni, mekkora pénzektől kénytelen elbúcsúzni, ha hepciáskodik. Ennek jele, hogy a lengyel miniszterelnök-helyettes már arról beszélt: hogy lehetséges a megállapodás. Akár úgy is, hogy nem nyitják meg újra a vitát a jogállami mechanizmusról, hanem kötelező állásfoglalásban rögzítik, hogy miként kívánják azt alkalmazni szükség esetén. 

Hahn ehhez annyit tett hozzá, hogy a cél a megállapodás, de a Bizottság tisztában van a rá háruló felelősséggel, azért tanulmányozza az alternatív lehetőségeket is. Ha nem lesz januártól érvényes, új költségvetés, akkor az 25-30 milliárd elvesztésével járhat, csak jövőre. Ez pedig különösen érzékenyen érinti a legnagyobb kedvezményezetteket, a kohéziós támogatások célországait. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ez senkinek sem volna jó, így nem is áll érdekében senkinek sem.

Von der Leyen azzal fenyegeti a magyar és a lengyel vezetést, hogy nélkülük csinálják meg a gazdaságélénkítő csomagot, ha a jövő szerda-csütörtöki csúcstalálkozón nem lesz előrelépés az ügyben. A Bizottság elnöke szemtanúk szerint egy videó beszélgetésben közölte ezt az Európai Parlament első emberével. Úgy fogalmazott, hogy mindenképpen meg akarja menteni a tervet, ezért – 25-ös körben - a megerősített együttműködést javasolja. Ez azt jelentené, hogy az EP nem szavazna a büdzsé előirányzatáról. 

Egy bizottsági illetékes hozzátette, hogy ezt az alternatívát gyorsan be tudják indítani, ha magyarok és a lengyelek tovább makacskodnak. De az elsőszámú forgatókönyv az, hogy az állam- és kormányfők jussanak dűlőre egymással a következő héten. 

Merkel hétfőn jelezte, hogy esetleg hajlandó némi engedményre. Egy brüsszeli forrás viszont kiemelte, hogy ha kormányközi megoldást akarnak, az olyan volna, mintha a kereket kellene újra feltalálni. Az pedig időigényes. De igen negatív következményekkel járna a kohéziós politikára. Az ilyen címen folyósított segélyek akár 50-75 százalékkal is csökkenhetnek a szükséghelyzet folytán, ugyanakkor ettől még hatályba lépne a jogállami mechanizmus.

FAZ 

Lehet, hogy hoppon marad a magyar és a lengyel kormány a segélycsomag ügyében, mert Brüsszelben az az általános nézet, hogy Budapest és Varsó túl messzire merészkedett és így már a német kancellár sem tud nekik segíteni. Mindenesetre a két ország egyelőre úgy véli, hogy a végén az EU beadja a derekát, ha másért nem, azért, mert a spanyoloknak és az olaszoknak rettenetesen kell a segítség. Eddig azonban nem jött be a számítás, mert Jansát leszámítva a többiek kitartanak a nyári egyezség mellett. 

Mi több, a Bizottság csak teker egyet a hüvelykszorítón: a lap szerint azon dolgozik gőzerővel, hogy magyar és lengyel részvétel nélkül jöjjön létre a 750 milliárd eurós pénzügyi keret. Akkor pedig Orbán és Kaczynski 6,2, illetve 23,1 milliárdtól esik el. A módszer az volna, hogy a közreműködők önkéntes garanciát vállalnának, tehát a program uniós költségvetési kereteken kívül bonyolódna le. 

A magyarok és a lengyelek persze csatlakozhatnak, de sok értelme az ő szemszögükből nem volna, hiszen a jogállami mechanizmus mindenképpen életbe lépne. De elképzelhető az is, hogy az ún. megerősített együttműködés lesz a csomag jogi alapja. Persze ettől még nem oldódna meg a 2027-ig szóló költségvetés ügye, de ha az unió januártól kénytelen áttérni a szükséggazdálkodásra, az is bevágna a két országnak, amely köti az ebet karóhoz. Hiszen elsősorban a felzárkózási támogatások állnának le.

Ketten Európa ellen – írja a vezető német lap, hozzátéve, hogy az unió igyekszik visszaterelni Magyarországot és Lengyelországot a helyes útra, de a viszály szétszakíthatja a szervezetet. Hiszen Budapest és Varsó teljesen más irányba tart, mint a többiek. A magyar kormány korlátozza a szólásszabadságot, amennyiben baráti sajtóorgánumokat vásárol fel, illetve támogat. A kritikus média ellen viszont jogi eszközökkel lép fel. Csuklóztatja őket, a nemszeretem civileket pedig fenyegeti. Szűkíti a tudomány, a vallás és a gyülekezés szabadságát. Európa jobbik fele azonban ezt nem kívánja lenyelni és keresi a kiutat. 

Hiszen itt alapvető felfogásbeli különbség mutatkozik a két oldal között. Orbán többször is világossá tette, hogy nem kér a liberális demokrácia brüsszeli értelmezéséből. Az ő ideálja tagadja sokszínűséget, jóllehet az a liberális demokrácia alapja. Egyfajta népakaratra hivatkozik, amelynek felismerésére persze ő maga hivatott. Más nézetek ártanak a nemzetnek, ezért értelemszerűen el kell azokat nyomni. De az igazi tét az EU értékalapja, vagyis az emberi jogok, a demokrácia, a jogállamiság. Ám ha valaki az alapokat ássa alá, akkor félő, hogy előbb-utóbb összedől a közös épület. 

Az unió nem készült fel ilyesfajta gondra. Az eddigi jogi próbálkozások sikertelennek bizonyultak, viszont a pénzzel meg lehet fogni a két országot. Úgy, hogy a költségvetési vitát elnapolják, viszont ilyen-olyan úton beindítják a gazdasági újjáépítési tervet. E persze szinte hadüzenettel érne fel Budapesttel és Varsóval szemben. Ennélfogva jobb megoldásnak tűnik a megerősített együttműködés, állítólag Merkel is emellett van. De leginkább arra jó, hogy ráébressze a két kormányt: nem mennek semmire sem a vétófenyegetéssel. Ehhez a többieknek össze kellene fogniuk, ám ez nemigen várható. Most a színfalak mögött nézik, hogy meddig hajlandó elmenni a két fél. A német kancellár azonban már utalt arra, hogy kész valamelyest engedni. A hollandok és mások ugyanakkor erre nem hajlandóak. Jogállam-ügyben elutasítják a kompromisszumot. Azon kívül a hágai parlament kötelezte Rutte kormányfőt, hogy vétózza meg, ha meg akarják gyengíteni a mechanizmust.


„Orbán szövetségesétől az orgiabotrányig: a Fidesz egyik alapítójának bukása”. Ezzel a címmel fut végig Szájer József politikai pályafutásán a portál. Felidézi, hogy a képviselő végigkísérte a miniszterelnök útját, az ellenzéki szereptől egészen addig, hogy Orbánból jobboldali populista lett. Úgy hogy nem is volt könnyű helyzetben most a kormányfő, hogy mitévő legyen, de sokáig nem dilemmázott. 

Szájer karrierje tökéletesen tükrözi a párt metamorfózisát, de a múlt pénteken történtek már a Fidesz, sőt maga, a nagyfőnök hitelességét fenyegették a törzsválasztók soraiban, márpedig közeleg a választás. Így bár a politikus eredetileg nem akart lemondani, nyilvánvalóan kényszerítették rá, mivel a sztori nem tűnt el a szalaghírekből. Egyébként nemi orientációja a Fidesz indulásakor téma volt a belső berkekben, de azután nem tartották fontosnak. 

Az ellenfelek szerint Szájer ténykedése bűzlik a képmutatástól, hiszen a hatalom újabban lecsap az LMBT-közösségre és megbélyegzi az ilyen embereket. A botrány megerősíti azt a véleményt, hogy legalábbis egyes fideszes vezetők cseppet sem hisznek az őskonzervatív politikában és retorikában. Vizet prédikálnak, miközben bort isznak. 

Hegedűs István, a párt egykori tagjaként úgy emlékszik vissza, hogy annak idején Szájer igen okos, felkészült és nagy tudású volt, akitől akkoriban távol állt a radikalizmus és populizmus. Ám mostanság nyíltan bevállalta a hivatalos álláspontot a nemi kisebbségekkel szemben. Ugyanakkor Orbán mindig szerét ejtette, hogy együtt ebédeljen vele, amikor Brüsszelben járt. Egy fideszes forrás szerint Szájer fontos szerepet töltött be a magyar Európa-politika alakításában. 

A Néppárton belül Orbán szócsöveként működött. Közvetlen munkatársai keményen dolgozó, elszántan lojális politikusként jellemzik. Schöpflin György szerint pontosan tudta, mit akarnak az unió kulcsfigurái. De ettől még kint olyan hírnevet szerzett magának, mint aki keményen védi a magyar álláspontot az EU-intézményekkel szemben. 

Az EPP-n belül inkább távolságtartónak ismerték, aki nem keresi a nyilvánosságot, viszont nagyon jó benyomást keltett, amikor össze kellett fognia a frakció munkáját. Egy német képviselő azt mondta róla, hogy kedves, korrekt volt és igen jó megoldásokat talált a vitákban a pártcsalád alelnökeként.

Szájer Józsefnél egyáltalán nem fedték egymást a szavak és a tettek. A képviselő a magyar politikai elit tagja volt, de a szexbotrány folytán pártja ellenmondásosságának jelképe lett. Amikor felszólalt az Európai Parlamentben, mindig egy kicsit izgatott volt, de ettől még Orbán legfőbb helytartójának számított Brüsszelben. Ám pont azok miatt az értékek miatt bukott meg, amelyeket nyilvánosan képviselt. 

A szavazásokért felelős alelnökként kulcsszerepe volt a Néppártban és bár ott nem kötelező a hivatalos álláspontot támogatni, Szájer vezette, hogy ki az, aki kiszavazott a frakcióból. Sokat megélt brüsszeli tudósítók kicsinyes, humortalan és könnyen sértődő emberként jellemzik. De négy vagy öt éve feltűnt nekik, hogy addig mindig a szürke hivatalnok öltözékben mutatkozott, ám egyszer csak lecserélte ruhatárát és színes hipszterként megkülönböztette magát a fő áramlattól. Meg ótestamentumi szakállat is eresztett, a legújabb divat szerint.

Régi szövetségese, Orbán Viktor tapsa közepette távozott a Fideszből Szájer József. A miniszterelnök azonban nem részletezte, milyen értékeket szegett meg a képviselő: hogy nem vette figyelembe a brüsszeli koronakorlátozásokat, netán hogy egy lefolyócsövön próbált elmenekülni a rendőrség elől? Hogy kábítószert találtak a hátizsákjában? Vagy a magánélete miatt? Esetleg hogy közszemlére tette ki szexuális vonzódását? Mindenesetre nagy árat fizetett a hétvégi élvezkedésért. A házigazda ugyanakkor semmi kivetnivalót nem talál a meleg gruppenpartiban. Azt mondja: a részvevők mindannyian felnőtt emberek voltak, és minden közös akaratból történt. 

Közben az Európai Néppártban a CDU-csoport vezetője zokon vette, hogy aláírásgyűjtő akció indult Deutsch Tamás kizárására, miután a Fidesz-delegáció első embere a jogállami vitában Gestapo-, illetve ávós módszerekkel vádolta meg Manfred Webert. Daniel Caspary azonban úgy véli, hogy a kezdeményezést az időpont miatt nem volt szerencsés, sőt a céllal ellentétes lehet. Hiszen sürgősen meg kell oldani a költségvetési vitát, és ebben e helyzetben nem szabad felülni semmilyen provokációnak. Merthogy arról van szó. Ám a német kereszténydemokrata politikus úgy gondolja, hogy Deutsh egy idő után bocsánatot fog kérni.

Jó pár diák kiutasítástól tart a Bécsben, a CEU-n, egyesek már meg is kapták a határozatot. A gond az, hogy turistavízummal érkeztek az osztrák fővárosba, ott adták be a kérelmet, csakhogy azok feldolgozása annyira elhúzódott, hogy közben lejárt a háromhónapos határidő, ameddig ilyen jogcímen maradhattak. Ez esetben a bürokrácia nem ismer tréfát: menniük kell. A legtöbben Magyarországra jönnek át, mert itt még van tartózkodási engedélyük és Budapestről küldik el ismét a folyamodványt. 

400 hallgatónak semmi gondja nem volt a formaságokkal, de a diákönkormányzat több mint 50 problémás esetről tud. A fiatalok dolgát megnehezíti, hogy bár az iskola legtöbbjüknek ösztöndíjat ad, továbbá gondoskodik a szállásról is, mégis számlakivonatot kell bemutatniuk csaknem 10 ezer euróról. Ha pedig kiutasítják őket adminisztratív okokból, akkor még 1200 eurós bírság is fenyeget. 

A bécsi önkormányzat illetékes főosztályának vezetője azonban nyugtatja a kedélyeket. Azt mondja, legfeljebb egyes esetekről lehet szó, de a CEU fontos a városnak, és a jövőben igyekeznek tartani a határidőt.

A LEGGAZDAGABB MAGYARORSZÁGI CSALÁD VAGYONÁNAK TÖRTÉNETE – 2. RÉSZ

G7.HU
Szerzők: FABÓK BÁLINT, JANDÓ ZOLTÁN
2020.12.03.


„A Molt akarjuk. Már most is van benne némi érdekeltségünk” – ezzel a kijelentéssel sokkolta a Magyar Hírlap újságíróit Megdet Rahimkulov egy 2003-as interjúban. A megelőző években rendszeresen téma volt a magyar sajtóban, hogy oroszok, különösen az Európát földgázzal ellátó Gazprom a magyar olajipari cégre pályáznak. Rahimkulov kijelentése azért jelzett előre fordulatot, mert korábban még az orosz gázóriás menedzsmentje nevében cáfolta a Mol-felvásárlással kapcsolatos pletykákat.

Az interjú készítésekor ugyanakkor az üzletember már nem a Gazprom, hanem saját nevében járt el. Ahogy cikksorozatunk előző részében bemutattuk, Rahimkulov hatalmas vagyonra tett szert azt követően, hogy a rendszerváltás után Magyarországra érkezett a Gazprom képviselőjeként. Egyszerű menedzserből bő tíz év alatt az ország leggazdagabb embere lett, miután a Gazprom-vezetők családtagjai fillérekért szerezték meg a gázóriás különböző érdekeltségeit a kilencvenes években...

LEBONTOTT MŰEMLÉK, TERJESZKEDŐ KŐBÁNYA ÉS GOLFKLUB – DRÓNVIDEÓKON MUTATJUK ORBÁN GYŐZŐ BIRTOKAIT FEJÉR MEGYÉBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2020.12.04.


Az Átlátszó egy évvel ezelőtt készített drónfelvételein még látszott mindkét műemlék lovarda a Hatvanpusztai majorságban, Orbán Győző Alcsút melletti, 13 hektáros birtokán. Itt azóta is hatalmas építkezés folyik. Szerettük volna megtudni a tulajdonostól, hogy mi lesz a védett épületekkel, de a miniszterelnök édesapja nem válaszolt a megkereséseinkre. Ezért ismét magunk próbáltuk kideríteni, mi épülhet a Mészáros Lőrinc és az Orbán család földjei által körülvett területen. Ottjártunkkor megnéztük Orbán Győző két másik, a közelben található érdekeltségét is: videón mutatjuk a 2019-ben 4 milliárd forintnyi árbevételt elért Dolomit Kft. által tulajdonolt gánti kőbányát, és a szintén Orbán Győző-érdekeltség Pannonia Golf & Country Club-ot is...

MÁR CSAK A NETTÓ BÉREK FELÉT ÉRIK A NYUGDÍJAK

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2020.12.04.


A 3 százalékos egységes januári nyugdíjemelés tovább mélyíti az idősek elszegényedését, a korosztályon belüli feszültségeket.

Megjelent a jövő évi nyugdíjemelésről szóló kormányrendelet, a várakozásoknak megfelelően a 2021-re tervezett 3 százalékos inflációnak megfelelő mértékben növekednek több mint 2 és félmillió ember juttatásai január elsejétől. Novák Katalin családügyi miniszter tegnap közreadott számításai szerint egy átlagos ellátásban részesülő nyugdíjasnak 4300 forinttal nő a havi járadéka, vagyis éves szinten 51 600 forinttal költhet többet. Jól mutatja, hogy már ilyen látszólag egyszerű számításnál is milyen távol áll egymástól a kormány és az ellenzék észjárása, hogy a Szociális Demokráciáért Intézet közelmúltban megrendezett nyugdíjkonferenciáján Miklós László közgazdász nem a milliós nyugdíjak miatt magasabb átlaggal, hanem a valós képet jobban mutató medián nyugdíjjal számolt a jövő évi többletpénz megállapításánál. 

Az átlagnyugdíj a KSH adatai alapján jelenleg 142 114 forint, a medián azonban, aminél ugyanannyian kapnak többet és kevesebbet, csak 127 ezer forint, így az éves összeg növekedése ezzel számolva csak 47 500 forintot tesz ki. Lehet legyinteni, hogy ez a négyezer forintos különbség nem lényeges, de ha nem az átlagot vesszük, hanem mondjuk egy ma már egyáltalán nem ritka 800 ezer forintos nyugdíjat, ott a növekedés jövőre Miklós László adatai szerint már 288 ezer forint lesz. Csak ebből az emelésből kijönne egy átlagnyugdíjas kéthavi kifizetése!
...

SZEGÉNY SZÁJEREK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.12.04.


Nagy volt az öröm tegnap minálunk, a fatornyos kis városomban, merthogy megérkeztek a temetőbe a hűtőkonténerek. Muszáj volt nekik, előtte a kórházban a proszektúrán halomban álltak a hullák ugyanis. Egymás hegyén hátán. Mert nem vagyunk szokva ahhoz, hogy hullunk, mint ősszel a legyek, hogy mindenki csak a teremtőjéhez igyekszik látni kívánván őtet, a bozontos szakállát neki. Ilyen Gyalog galoppos feeling volt, amely filmalkotásban, mint emlékezhetünk, kordéra gyűjtötték a málladozó testeket, mint valami kapcarongyokat, visszük a hullákat, hozzátok a halottakat kántálással. Az élet maradéktalanul szép ugyanis.

Odaállították ezt a hűtőkonténert a temető közepére, akárha dekadens rotterdami kikötő volna a holtak birodalma, ám a temető szépsége így odalett, nagyipari külsőt kapott, ahol nehéz elképzelni a sírok közt az anyókát, aki halkan sírogat. Olyan ez a konténerhűtő mint a konténerkórház, külseje, funkciója is hasonló, kajla életek állomása. Lehet a végső mindkettő, vagy csak közbeeső a de profundisig. Mindebből kitetszik, ebből a nézőpontból az, hogy Szájer József a Rotterdamhoz hasonlatosan dekadens Brüsszel egy lakásában milyen férfiak karja közt élvez el, teljességgel másodlagos. Hogy ez valahol más kuckajában van az életnek, és csak az ínyenceket érdekli igazán...