2016. július 8., péntek

KIT KELL GYŰLÖLNI, HA MEGUNTÁK A HÍVEK A MIGRÁNSOKAT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.07.08.
 
 


 

 

VIDEÓTÚRA TORONTÓBAN: A NIAGARA-VÍZESÉS

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Mező Csilla
2016.07.08.


Amikor először jártam a Niagara-vízesésnél, azt hittem, menten beleájulok a vízbe. Ez valami eszméletlen! - gondoltam. Aztán egyik ámulatból a másikba estem, mikor a Horn Blower nevű hajóval be is mentünk a vízesés közvetlen közelébe. Most harmadik alkalommal volt lehetőségem eljutni a kanadai Ontario tartományhoz tartozó Niagara régióba és a hatása még mindig ugyanolyan lélegzetelállító.

Az eredeti nevén Niagara Falls (az elnevezés valószínűleg egy indián törzstől származik) Kanada és az Egyesült Államok határán helyezkedik el a Niagara folyón, mely az Erie- és az Ontario-tavat köti össze. Itt a két országot egy híd köti össze.
 
A Niagara Észak-Amerika legnagyobb és egyben legnagyobb hozamú vízesése is. Az USA oldalán az American Falls és a Bridal Veil (Menyasszonyi Fátyol), míg a kanadai oldalon a hatalmas Horseshoe Falls (Lópatkó-vízesés) zúdul le. Utóbbi a nevét az évszázadok alatt erózió által kialakult formájáról kapta. Évente látogatók százezrei jönnek ide, sokan átruccannak Buffalóból (New York állam) a kanadai oldalra, a még fantasztikusabb látvány érdekében. A turisták a hotelek és luxusszállók valamelyikében töltenek néhány éjszakát és ha épp jókor érkeznek, a tűzijátékot is elcsíphetik a vízesés felett.
 
Ha erre jártok, a Niagara kihagyhatatlan, hatalmas és csodálatos! Ha van időtök, akkor pedig a bortermelő vidékre is mindenképpen szánjatok legalább egy napot, sőt, a bortúrákhoz kóstoló is jár...
 

HOGYAN LESZ TÖBB ZÖLD A VÁROSBAN?

MEGYERI SZABOLCS KERTÉSZ BLOGJA
Szerző: Megyeri Szabolcs
2016.07.08.


Az elmúlt hetekben, elsősorban a Városligettel kapcsolatos események miatt az urbánus növényzet kérdése újra fókuszpontba került, ha kicsit cinikus lennék, mondhatnám, hogy legalább annyi haszna van az egész beépítősdinek, hogy beszélünk a témáról, fákról, növényzetről, azok fontosságáról. Merthogy a nagyvárosi növényzet mennyisége és milyensége kardinális kérdés, hajlamosak vagyunk ugyanis hátrasorolni a fontossági sorrendben a flórát, gyakran nagyobb prioritást élveznek az épületek, autóutak, parkolóhelyek, pedig a növény nem csupán dísz, hanem lényegi szerepe van városi levegőminőség, mikroklíma, és komfortérzet alakításában. Azt a gyerekek is tudják, hogy - leegyszerűsítve - a fák szén-dioxidot lélegeznek be, és oxigént bocsájtanak ki, de a parkok, fák, cserjesorok, dísznövények ennél többet is tudnak, elnyelik a port, hangszigetelnek, hőszigetelnek, elvezetik/elnyelik a csapadékot, és lehetne még sorolni, ráadásul azt se felejtsük, hogy a zöld, vagy éppen színes, virágos látvány természetes, nyugtató, stresszoldó, a ligetek, füves terek pedig kiválóan alkalmasak pihenésre, kikapcsolódásra, és így tovább.

A városi zöldterületek növelése azonban nem egyszerű mutatvány, a zsúfolt belső területeken nehéz kialakítani növénnyel borított új területeket, ám a feladat nem lehetetlen. Lássuk hát, hogy a mi a zöldterületek beépítésének ellenpólusa, vagyis a zöldterületek növelésének érdekes, ám kivitelezhető módszerei következnek!


ITT OLVASHATÓ

VÉRLÁZÍTÓ

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.07.08.


Vérlázító, ami itt zajlik.

Vérlázító, amit a hatalom, szolgalelkű senki kiszolgálói, valamint központi mamutintézményei az ügyészségtől az Orbán-televíziókon, rádiókon, újságokon, a helyi fideszes szócsöveken át a Klikig megengednek maguknak, az lázadásért könyörög.

Mert miféle hely az, ahol a rendőrséget nem zavarja Rogán Antal belvárosi királyságának ingatlanbotránya, Mészáros Lőrinc hátra tolhat egy 700 millió forintos horvátországi villát, de törvényellenes határidővel kérhetnek vagyonnyilatkozatot előzőleg már sokszor megalázott iskolaigazgatóktól és bilincsben visznek el embereket a Városligetből, mert tiltakoznak egy közpark beépítése ellen? Miféle hely az, ahonnan képesek kiűzni az utolsó menekülőt is, tekintet nélkül sorsára, tragédiájára, miközben milliárdokat kaszálnak azon, hogy épp olyan messziről jött, viszont gazdag alakoknak letelepedési kötvényt árusítsanak?

Miféle hely ez?

ITT OLVASHATÓ

LIBERÁLIS BALODALI KONZERVATÍV VAGYOK

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: nocenz:Ura
2016.07.08.


Azt hiszed, ez azt jelenti, hogy megőrültem? Hát nem! Csak megpróbálok olyan európai demokrata lenni, aki elfogadja az össze fontos alapelvét az európai, vagy talán pontosabban: a nyugati demokráciának.

A magyarázatot kezdjük azzal, hogy egy jól működő nyugati demokráciában a különböző politikai irányzatok „csak” vetélytársakat látnak egymásban, nem kivégzendő ellenfeleket. Már csak azért sem, mert a történelmi fejlődés során mindegyik alapvető politikai eszmerendszer legfontosabb elveit és követeléseit elfogadta a másik két irányzat csakúgy, mint a társadalom döntő többsége.

Kezdjük talán a liberálisokkal: az, hogy liberális, egy normális országban nem szitokszó – csak a magyar illiberális rendszer próbálja azzá tenni. Azt jelenti: szabadelvű. A nyugati demokráciák rég elfogadták és ma már többnyire természetesnek veszik azokat a szabadságjogokat, amelyeket eredetileg jórészt a liberális pártok harcoltak ki. Egy valódi polgári társadalomban nem lehet kérdéses az emberek jog előtti egyenlősége, a hatalmi ágak megosztása, a hatalmi ellensúlyok működése. Ezekért ma már a komolyabb baloldali és konzervatív pártok is kiállnak; ők is védik a liberális (azaz szabadelvű) demokráciát. Ennek érdekes módon abban is szerepe van, hogy a legtöbb nyugati államban csökkent a liberális pártok súlya, mert főbb követeléseik már rég teljesültek...

ITT OLVASHATÓ

EB

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.07.08.


...Semmi közöm a német futball válogatotthoz (a többihez sem), úgyhogy tárgyilagosan
állapítom meg, ilyen undorító bíráskodást régen láttam.
A francia közönségnél gusztustalanabb bagázst meg még itthon sem(!), pedig az ember azt hinné, a magyar csőcselék alulmúlhatatlan. Érdekes újra meg újra szembesülni a francia nacionalizmussal. Meg az osztrákkal, hogy még egyet mondjak, ami nagyjából a magyar nacionalizmussal ekvivalens. Vagy nevezzem ezt ezt förtelmet inkább nácizmusnak, hogy közelebb legyek a pontos fogalmazáshoz?
A harmadik világháború kitörésének minden feltétele itt van, már megint itt, szűkebben Európában, tágabban az atlanti térségben.
Egy ideig abban reménykedtem, a futball Európa-bajnokság összegyűjti a mocskot, aztán az lefolyik a szennyvízcsatornákba. Attól tartok, már megint tévedtem. Katalizálta a gyűlöletet, az egymás megvetését. Én most egy időre betiltanék minden nemzetek közötti futballbajnokságot.

ITT OLVASHATÓ

EZ A DEMOKRÁCIA ÉS A DIKTATÚRA SZEMBENÁLLÁSA, EGYRE KEMÉNYEBB ESZKÖZÖKKEL

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.07.08.
 
  

 

A SZEGÉNY LÁZÁR

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2016.07.08.


Kezdjük a bonyolultabbal: rövidesen két kormány lesz, és majd játszik egymással. De ez a két kormány tulajdonképpen egy, csak néha meghasad, mint a tudat, aztán egyesül, gomolyog egy kicsit, mennydörög, villámlik, határoz, újra meghasad… hogy is lesz ez? Úgy lesz, hogy egy a kormány, de kettős a természete: stratégiai és gazdasági kabinetre oszlik, az egyiket Lázár János, a másikat Varga Mihály vezeti majd, és fölöttük trónol a Rogán Antal vezette Miniszterelnökség, mint a Szentélek.

A magyar kormány feltalálta a Szentháromságot, és a kormányzás hármas, isteni természetét.

Ez haladás, most már csak a nyilvános gyónást kéne feltalálja, mert az érdekes volna, de erről még nincsenek hírek, talán a legközelebbi zsinaton felvetik majd.

Tulajdonképpen a két kabinetnek az lenne a célja, hogy a szakpolitikai döntéseket ezeknek az ülésein tisztázzák, ne rabolják velük a nem illetékes miniszterek és egyéb hátramozdítók idejét az effektív kormányüléseken, ahol jelen van a teljes Szentháromság. Tehát adminisztratív, munkaszervezési dologról van szó, bár érdekes az indoklása. Lázár szerint ugyanis hatéves kormányzati munkát összegez a kormány idén nyáron, ezért is szükséges a kabinetrendszer kialakítása. Én a magam részéről felajánlom, hogy minden kabinetrendszer és egyéb lekváros pampuska nélkül összegzem a hatéves kormányzati munkát egy mondatban, ha nem is lesz túl hízelgő az a mondat – de önöknek, uraim, csakis méltányos összegért, kérem, önöknek nincs társadalmi munka. Esetleg várják meg vele a legközelebbi kommunista szombatot...

ITT OLVASHATÓ

KELL-E NEKÜNK AZ ORSZÁGOS ROMA ÖNKORMÁNYZAT? - HABISZTI!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Jakab László
2016.07.08.


“A nemzetiségi önkormányzat:
törvényben meghatározott nemzetiségi közszolgáltatási feladatokat ellátó, testületi formában működő, jogi személyiséggel rendelkező, demokratikus választások útján e törvény alapján létrehozott szervezet, amely a nemzetiségi közösséget megillető jogosultságok érvényesítésére, a nemzetiségek érdekeinek védelmére és képviseletére, a feladat- és hatáskörébe tartozó nemzetiségi közügyek települési, területi vagy országos szinten történő önálló intézésére jön létre;”
(2011. évi CLXXIX. Törvény a nemzetiségek jogairól, § 2. Nemzetiségi önkormányzat)

Ez azt is jelenti, hogy a demokratikus úton megválasztott, intézményesített képviselet tájékoztatja a többségi döntéshozókat abban az esetben, ha döntéseik hátrányba hozhatják a kisebbségi csoport tagjait. Továbbá javaslatokat tesz arra, milyen módon érvényesíthetők a csoport kollektív érdekei, és hogy miért jó ez mindenkinek, tehát lobbitevékenységet folytat, hogy teljes jogú állampolgár legyen a kisebbségi csoporthoz tartozó egyén, a kulturális és esetleges nyelvi értékeit megőrizve. Kisebbségi léte miatt ne érje őt megkülönböztetés, és állampolgári léte ugyanannyit érjen, mint többségi társaié.

Annak ellenére, hogy a törvény szerint mind a 13 Magyarországon élő kisebbségnek joga van önkormányzatot létrehozni, a kisebbségi önkormányzat kifejezés hallatán a legtöbb ember az Országos Roma Önkormányzatra asszociál. Pedig vannak más kisebbségi önkormányzatok is, csak azok nem annyira feltűnőek, mint az ORÖ ámokfutása, és talán tesznek is a közösségükért, de ebben az írásban maradjunk az ORÖ-nél.

Az ORÖ létjogosultságának indoklása abszolút habiszti Magyarországon. Hiszen egy olyan szervezetről beszélünk, amely kimeríti a demokratikus deficit fogalmát, azaz a jogilag demokratikusnak és legitimnek tűnő intézmény elveszíti a hitelességét azon emberek szemében, akiket képviselni hivatott. Ezért gyakorlatilag nincs semmiféle legitimitása, a nép bizalmatlan vele szemben és kiábrándult belőle. Nem túlzok, ha azt mondom, a romák nagy részét kirázza a hideg az ORÖ szó hallatán...

ITT OLVASHATÓ

ISMÉT DOLGOZNI FOGNAK A BUDAPEST-ESZTEROM-VASÚTVONALON - MOST 33,7 MILLIÁRDÉRT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2016.07.08.


Még nincs egy éve annak, hogy átadták a vonalat, újabb munkálatokat kezd rajta egy, a Strabag vasútépítő cégét is magában foglaló konzorcium. A vasútvonal felújítása összesen így 78 milliárd forintba fog kerülni, kilométerenként 1,5 milliárd forintba.
 
2015. augusztus közepén indult újra három évig tartó, összesen 44 milliárd forintból elvégzett felújítás után a Budapest-Esztergom-vasútvonal teljes szakaszán a közlekedés. A beruházás eredményeképpen a gyorsjáratok 17, a személyvonatok 5 perccel hamarabb teszik meg az utat.
 
Azonban 2015. októberben már ki is írtak egy újabb tendert, ezúttal a vasútvonal villamosítására vonatkozóan, a nyertest pedig most hirdették ki. Ezek szerint 33,7 milliárd forintért a Strabag Vasútépítő Kft., az MVM OVIT Zrt., és a TRSZ Kft. alkotta konzorcium végezheti el a munkát – olvasható az uniós közbeszerzési értesítőben. A jelenlegi beruházás összértékét eredetileg 28,6 milliárd forintra becsülték, de most úgy tűnik – a korábbi projektet figyelembe véve –, hogy 78 milliárd forint körül lesz a Budapest-Esztergom-vasútvonal felújításának költsége. Vagyis az 53 km-es vasútvonal minden egyes kilométere 1,5 milliárd forintba, 1 perc gyorsulás 4,6 – 15,6 milliárd forintba kerül...
 

ÖNKÉNYES VOLT A BILINCSELÉS ÉS AZ ELŐÁLLÍTÁS

HELSINKI FIGYELÖ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.07.08.


A rendőrségnek mégis helyt kell adnia László panaszának, akit önkényesen bilincseltek meg és állítottak elő a budaörsi kapitányságra. A bíróság igazat adott a Helsinki Bizottság ügyfelének, mert a rendőri intézkedések nyilvánvalóan jogszerűtlenek voltak. Az eset éppen két éve történt.
 
László egy Pest megyei településen hétvégi bevásárlásra indult a gyerekivel. A férfi édesanyja is csatlakozott hozzájuk, és az egyik gyerek előre mászott az „anyósülésen” ülő nő ölébe. Ezt szúrta ki a bolt parkolójában lévő rendőr és a vele posztoló polgárőr. Ügyfelünk elismerte a szabálysértést, de amikor igazolni akarta magát, kiderült, hogy otthon felejtette az iratait. A szóban megadott adatok megegyeztek a rádión lekérdezettekkel, ráadásul az anya is igazolta a fiát. A rendőrnek azonban ez nem volt elég, sőt, azt sem engedélyezte, hogy László felesége az 5 percre lévő lakásukról elhozza az okmányokat.
 
Az intézkedők közölték vele, hogy adategyeztetésre beviszik a kapitányságra. László visszakérdezett, hogy miért? „Mert ellenállt” – hangzott a válasz. Majd a motorháztetőre nyomták és megbilincselték. Ezután bevitték, és még a fényképes azonosítást után is benntartották.
 
László nem tudta elfogadni az egyenruhások önkényes intézkedését. Ezért Fazekas Tamás, a Helsinki Bizottság ügyvédje megpanaszolta azt a Független Rendészeti Panasztestületnél (FRP). Ő ellene pedig a rendőrök tettek feljelentést, egyrészt a hiányzó iratok miatt, másrészt a rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenségért. A közlekedési szabálysértést megállapították, de az engedetlenséget már nem. Ebben nagy szerepe volt annak a szerencsés körülménynek, hogy az önkényes rendőri akciónak tanúja volt egy véletlenül arra járó ügyvéd is...
 

FORTÉLYOS FÉLELEM IGAZGATÓ ÚR BRIFKÓJÁBAN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.07.08.


A KlIK, Balog tiszteletes, egyben embertelen miniszter – valamint és pláne következésképp OV – láncos kutyája nem bír szétrohadni, sőt, egyre aktívabb tevékenységet folytat, mert megfeledkezett az esernyőkről. Persze nem a műintézmény ganaj, hiszen benne bábok ülnek, akiket Cipolla rángat a zsinórjaikon. Ő lesz a geci, de ezt már úgyis tudjuk.

De lássuk a friss történéseket, mivel örvendezteti meg renyhedő lelkeinket a mi kis totyakos Wizardunk most éppen, két, Európa felé irányított kardsuhintás közepette. Egyik kinyújtott csápja, amely a KlIK-ben manifesztálódik, levelet intézett az összes magyar iskolák minden igazgatójának és helyetteseiknek.

Valljál! Így förmedt rájuk a levél, és ütött egyet szárnyaival. Vagyonnyilatkozatot követel a nemzet napszámosaitól, s egyben fenyeget is. Mivelhogy az az intézményvezető vagy intézményvezető-helyettes, aki megtagadja a vagyonnyilatkozat kitöltését, nemcsak elbocsátható, de az elbocsátástól számított három éven belül más közszolgálati jogviszony sem létesíthető vele. Ez az écca.

Mármost az a tízezer forintos kérdés, hogy az igazgató urak/hölgyek honnan a redves francból tudnak milliárdokat lecsapolni, amint az felsőbb körökben közkeletű minálunk. A válasz – amivel esetleg egy kopott hangszóró nyerhető – az, hogy sehonnan se, pedig az ilyen nyilatkozatok ennek kiderítésére szolgálnának. Más országokban, ezt el ne feledjük.

Még a saját műintézményük pénzeit sem ők kezelik, egyáltalán, egy rohadt forint fölött nincsen hatalmuk, sőt, tovább megyek, még csak egy nyamvadt krétát sem tudnak zsebre tenni, mert olyat se nagyon látnak a tábla előtt. Klozettpapírt meg pláne nem, egyszerűen nincsen mit lopni nemzeti tanodáinkból, szemben ugye a még nemzetibb képviselő bácsik vadászterületeivel.

Az igazgató urak/hölgyek nem árulnak letelepedési kötvényeket, gázt sem szerelnek, stadiont sem építenek. Nem vágnak ki fákat, nem csapnak a homlokukra, hogy a picsába, egy milliárdot, meg egy adriai nyaralót elfelejtettem, nem gyarapszik a paneljük kétnaponta egy-egy szobával, nem ők színak lassú mérgeket Ibizán, és nem ők repkednek Hong Kong körül helikofferel. (etc., etc.)...

FORTÉLYOS FÉLELEM IGAZGATÓ ÚR BRIFKÓJÁBAN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.07.08.


A KlIK, Balog tiszteletes, egyben embertelen miniszter – valamint és pláne következésképp OV – láncos kutyája nem bír szétrohadni, sőt, egyre aktívabb tevékenységet folytat, mert megfeledkezett az esernyőkről. Persze nem a műintézmény ganaj, hiszen benne bábok ülnek, akiket Cipolla rángat a zsinórjaikon. Ő lesz a geci, de ezt már úgyis tudjuk.

De lássuk a friss történéseket, mivel örvendezteti meg renyhedő lelkeinket a mi kis totyakos Wizardunk most éppen, két, Európa felé irányított kardsuhintás közepette. Egyik kinyújtott csápja, amely a KlIK-ben manifesztálódik, levelet intézett az összes magyar iskolák minden igazgatójának és helyetteseiknek.

Valljál! Így förmedt rájuk a levél, és ütött egyet szárnyaival. Vagyonnyilatkozatot követel a nemzet napszámosaitól, s egyben fenyeget is. Mivelhogy az az intézményvezető vagy intézményvezető-helyettes, aki megtagadja a vagyonnyilatkozat kitöltését, nemcsak elbocsátható, de az elbocsátástól számított három éven belül más közszolgálati jogviszony sem létesíthető vele. Ez az écca.

Mármost az a tízezer forintos kérdés, hogy az igazgató urak/hölgyek honnan a redves francból tudnak milliárdokat lecsapolni, amint az felsőbb körökben közkeletű minálunk. A válasz – amivel esetleg egy kopott hangszóró nyerhető – az, hogy sehonnan se, pedig az ilyen nyilatkozatok ennek kiderítésére szolgálnának. Más országokban, ezt el ne feledjük.

Még a saját műintézményük pénzeit sem ők kezelik, egyáltalán, egy rohadt forint fölött nincsen hatalmuk, sőt, tovább megyek, még csak egy nyamvadt krétát sem tudnak zsebre tenni, mert olyat se nagyon látnak a tábla előtt. Klozettpapírt meg pláne nem, egyszerűen nincsen mit lopni nemzeti tanodáinkból, szemben ugye a még nemzetibb képviselő bácsik vadászterületeivel.

Az igazgató urak/hölgyek nem árulnak letelepedési kötvényeket, gázt sem szerelnek, stadiont sem építenek. Nem vágnak ki fákat, nem csapnak a homlokukra, hogy a picsába, egy milliárdot, meg egy adriai nyaralót elfelejtettem, nem gyarapszik a paneljük kétnaponta egy-egy szobával, nem ők színak lassú mérgeket Ibizán, és nem ők repkednek Hong Kong körül helikofferel. (etc., etc.)...

LÉNYEGÉBEN AMERIKA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Bumber
2016.07.08.


A hét elején volt az egyik legnagyobb amerikai ünnep, július 4., amit a mai poszt szerzője, Bumber a helyszínen élt végig. Erről is szól beszámolója, emellett pedig (ha már az Egyesült Államok) ír egy kicsit a baseball-őrületről is, nem kevés fotóval és videóval megspékelve. Korábbi, Minneapolisról szóló írását itt olvashatjátok el.

„Első írásomban Minneapolis városa volt a téma (megint hangsúlyoznám, csak látogatóban vagyok itt, szóval amolyan igazi határátkelős posztot nem tudok írni, ezek inkább csak első benyomások egy hatalmas ország kis részéről), és noha voltak még érdekességek annak megjelenése óta (ha gondoljátok, szívesen beszámolok majd azokról is), most arra gondoltam, hátha érdekes lehet, hogyan zajlott július 4.-e ebben a középnyugati városban, és ha már eljutottam egy baseball-meccsre, akkor arról is beszámolok.

Kevés amerikaibb ünnepet tudok elképzelni július 4-nél (nem véletlenül, nyilván – talán még a Hálaadás az), így nagyon kíváncsi voltam, milyen is ez közelről nézve. Hát érdekes, na...
 
 

A NATO ÚJRAÉLEDÉSE - MIÉRT FONTOS NEKÜNK A VARSÓI CSÚCS?

SZELÉNYI ZSUZSANNA BLOGJA
Szerző: Szelényi Zsuzsa
2016.08.08.


A ma kezdődő varsói NATO-csúcstalálkozó több szempontból kifejezetten fontos nekünk, magyaroknak és egyúttal fordulópont is a NATO fejlődésében. A két évvel ezelőtti csúcs óta keletről és dél felől is súlyos biztonsági kihívásokkal szembesült az Észak Atlanti Szerződés Szervezete.

A kard, ha életlen

Európa biztonságának meggyengülését több tényező eredményezte. Egyfelől Oroszország ukrajnai konfliktusa jelent biztonsági fenyegetést, de aláássa az Unió egységét az elmúlt években felerősödött orosz eredetű dezinformációs és destabilizáló műveletek sora is. Másfelől az Európa déli határain felbukkanó menekült-hullám nyomás egy korábban ismeretlen helyzetbe hozta Európát. A közel-keleti és afrikai háborús konfliktusok hatásai és Oroszország tevékenysége a Közel-Keleten váratlan folyamatokat indított el, amelyekre nem készült fel a szövetség. A problémahalmazt csak fokozta a múlt heti Brexit; Európa politikai elbizonytalanodása ugyanis önmagában is biztonsági kockázatot jelent. Éppen az elbizonytalanodás az, amelyet Putyin Oroszországa akar. A varsói csúcstalálkozónak egyértelmű és határozott döntéseket kell hoznia annak érdekében, hogy ezekkel a kihívásokkal megbírkózzon és a szervezet visszaállítsa (valamikor jól működő) elrettentő erejét...

 
ITT OLVASHATÓ

MIÉRT LESZ ERŐS A NÉPSZAVAZÁSI KAMPÁNY?

POLIPRAKTIKA BLOG
Szerző: Herczeg Sándor
2016.07.07.


Kétségtelen tény, hogy az október 2-re kitűzött kvótareferendum Brüsszelre nézve olyan mértékű jogi jelentőséggel bír, mint a ruandai kormánynak egy antarktiszi kutatóállomás földtani jegyzőkönyvének hitelessége. Mindazonáltal augusztus közepétől politikai cunami várható, s ennek csak áttételesen lesz köze a határainkhoz érkező migránsokhoz.

A kormánypártoknak létkérdés, hogy egy olyan ügyben, amelyben várhatóan az ő álláspontjuk kerül ki győztesen, minél magasabb legyen a részvételi arány, s azon belül a „nem”-ek száma. Az érvényességhez a korábbi népszavazásokhoz képest jóval magasabb részvételt kell produkálni. 2014-től ugyanis a népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele - nagyjából négymillió szavazásra jogosult - érvényesen voksolt, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. A Fidesz és a KDNP az elmúlt két évben viszonylag gyakran bukott el időközi választásokat, – két esetben parlamentit is  - nem is szólva a vasárnapi boltzárral járó presztízsveszteségről. Jól jönne nekik egy népszerűségnövelő történet...

 
ITT OLVASHATÓ

RENDKÍVÜLI LEHETŐSÉG BUDAPESTEN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Révay András
2016.07.07.


A Magyar Nemzeti Galériában június végétől október elejéig látható Modigliani-kiállítás az olasz festő életművének első nagyszabású bemutatója Magyarországon. A több mint nyolcvan alkotást – köztük 61 Modigliani-művet, aktokat, portrékat és szobrokat felvonultató tárlatra a világ több nagy köz- és magángyűjteménye kölcsönzött műveket.

A tragikusan rövid életű, olasz származású festőművész élete hosszú ideig kevéssé állt az érdeklődés középpontjában. Mindössze harmincöt évet élt, ennek ellenére, az utolsó, nem egészen tizenhárom esztendő alatt, egy teljes modern életművet hozott létre. Livornóban született 1884-ben, tanulmányait Firenzében, részben Velencében végezte és 1906-ban már a fiatal művészek bohém életét élte Párisban. Az ott dolgozó külföldi művészek – Picasso, Chagall – társaságának ismert alakja volt. Képeit eleinte alig vásárolták. Művészetbarát támogatóknak köszönhetően festhetett. Egy rövid ideig Nizzában is lakott, de többnyire Párizsban élt. Egészségi állapota 1919-ben már erősen romlott. Tuberkulózisa mellé veseproblémák is jelentkeztek, agyhártyagyulladásban halt meg 1920-ban. Életéről, munkásságáról, a kortársak beszámolói alapján regények, filmek születtek. Művészete iránt az érdeklődés a II. Világháború után és napjainkban erősödött föl.

A világ legnagyobb múzeumainak történetében is rendkívül ritka pillanat, hogy a 20. századi művészet két olyan kiemelkedő személyisége, mint Modigliani és Picasso egyszerre legyen jelen egy-egy nagy, retrospektív tárlattal – úgy, mint a most következő hónapban a Magyar Nemzeti Galériában – hívta fel a figyelmet a páratlan lehetőségre dr. Baán László a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria főigazgatója. Ráadásul Modiglianinak eddig még soha nem volt nagy, átfogó bemutatója Magyarországon! Az elmúlt száz évben csak pár képét láthattuk, elszórtan, néhány kiállításon. Most – a világ számos nagy múzeumának szíves segítőkészsége nyomán – hatvannál is több képét kölcsönözhettük, erre az egész életművet felölelő budapesti tárlatra. Olyan – japán tulajdonban lévő – képet is láthatunk, ami a megszületése óta mindössze kétszer volt Európában! Annak érdekében, hogy minél többen élhessenek a ritka alkalommal, a Nemzeti Galériában mindkét kiállítás megtekintésére jogosító – kombinált – jegy vásárolható...ITT OLVASHATÓ

A LIGET, AVAGY KARHATALOMMAL ÉPÜL A DIKTÁTOR BALTÁVAL FARAGOTT SZOBRA

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.07.08.


Egyre nagyobb gőzerővel nyomja azt a Liget-projektet az Orbán-kormány, amely nem több egy átgondolatlan, pazarló luxusberuházásnál. Az építkezést most már karhatalmi erővel tolja a Fidesz, Pintér Sándor rendőrsége olyan tempóban vonódott be, hogy sok keleti diktátor megirigyelné, pedig ezek a szervek csak akkor ilyen bátrak, ha békés tüntetőkkel kell keménykedni. 

Miközben Orbánék menekült-ügyben rémhíreket terjesztenek és népszavazásnak álcázott gyűlöletkampányt folytatnak a mi pénzünkből, addig a Liget ügyéhez hasonló érdemi kérdésekben nagy ívben tesznek mindenkire, és dölyfös tekintetesúrként visznek végig mindent, amit a kedves vezető megálmodott, akkor is, ha egy agyrém, megalapozatlan blődli at egész.

A Ligetben az elmúlt napokban felgyorsultak az események, kubatovi kopaszok és készenléti rendőrök lepték el a környéket annak érdekében, hogy Orbán életlen baltával faragott szobra mielőbb elkészülhessen, és ennek eredményeképpen a budai várból a múzeumok ki, a maffiavezér pedig beköltözhessen.

Július 6-án én is a helyszínen voltam és borzasztó volt látni, ahogyan 150-200 rendőr eltiporja a Ligetvédők akcióját, ahogyan jólelkű, a fákért és a belvárosi park egészéért aggódó civileket megbilincselnek és rendőrautókba cipelnek a rendőrök...

 
ITT OLVASHATÓ

ANDY VAJNA AZ ADÓFIZETŐK PÉNZÉBŐL GAZDAGODIK, DE ADÓZNI MÁR NEM SZERETNE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.07.08.


Van ez az Andy Vajna nevű csávó, aki Ámerikában volt filmproducer, ott is meggyűlt a gondja az adóhatósággal, később hazaköltözött Magyarországra. 2010 után pedig beindult a biznisz.

A kormány 2012 novemberében egyik napról a másikra betiltotta a félkarú rablókat, és beszántotta a magyar kaszinópiacot, majd fél év múlva elkezdett kaszinókoncessziókat osztani. A kiosztott kaszinókoncessziók két emberhez jutottak: Kelet-Magyarországon Szima Gáborhoz, Kósa Lajos barátjához, a debreceni focicsapat tulajdonosához, az ország többi részén pedig Andy Vajnához.

Vajna nem tudta időben megnyitni a kaszinóit, így a Fidesz egy törvénymódosítással elintézte, ne kelljen koncessziós díjt fizetnie addig, ameddig nem nyitja meg a kaszinóit. Majd egy adókedvezmény-rendszert dolgozott ki, amely révén lényegében Vajnának nem kellett adót fizetnie, milliárdokat véve ki így az állam kasszájából egy állam által szervezett monopolpiacon. Az adókedvezményt Varga Mihály azzal indokolta, hogy Vajna kaszinói munkahelyeket teremt.

Mindeközben tudjuk Vajna cégeinek jövedelmét szereti off-shore cégeken keresztül megforgatni, hogy minél kevesebbet kelljen adózni...

 
ITT OLVASHATÓ

KELET-EURÓPA KETTŐS JÁTÉKOT ŰZ AZ EU-BAN - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92.9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.07.08.


Kelet-Európa sokkos állapotban van a brit népszavazás után – írja az EU-ról írott körképében a a Welt. Nagy-Britannia ugyanis nem csupán gazdaságilag fontos a térség számára, hanem pl. Magyarországon sok támogatóra talált, hogy London komoly fenntartásokkal viseltetett a mélyebb integrációval szemben.

A Brexit után most attól fél a régió, hogy még erősebb lesz a németek pozíciója az unióban. Úgy gondolják, hogy ennek hatásait már megízlelték a menekültválságban. Orbán Viktor szerint alapvetően Berlin külön utas politikája eredményezte a brit kiválást. Épp ezért Magyarország azt követeli, hogy vonják le a szigetországi népszavazás tanulságait. Más, fontos kérdésekben viszont a kelet-európaiak szinte a németek utolsó szövetségesének számítanak. Pl. hogy jelenleg nem kell forszírozni a szorosabb összefogást, és hogy nem kell elsietni a kilépési tárgyalásokat az Egyesült Királysággal...


 
ITT OLVASHATÓ

HÚSEVŐ BAKTÉRIUMOK KÖZT VERSENYEZNEK MAJD A RIÓI OLIMPIÁN

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.07.08.


Ezekről ne maradj le!

Kétszer veheti meg a Sváb-palotát ugyanaz a cég (Átlátszó)
 
Letiltotta Tarlós a Habony-közeli ügyvédeket (Válasz)
 
Szennyezett vízben vitorláznak majd Rióban (Magyar Nemzet)
 
Ha van három perced:
 
Kétszer veheti meg a Sváb-palotát ugyanaz a cég
Az Andrássy út 21. szám alatti ingatlant a VI. kerületi önkormányzat 1,368 milliárd forintért adta el az Amelus Kft.-nek, de közben 733,4 millió forintot fizetnek a cégnek, így az üzletből Terézváros haszna mindössze 634,6 millió forint. A társaságnak azért fizet az önkormányzat, mert 2004-ben egyszer már eladta az ingatlant az Amelus Kft.-nek, de azt a szerződést a Legfelsőbb Bíróság 2010-ben érvénytelennek nyilvánította. (
Átlátszó)
 
Letiltotta Tarlós a Habony-közeli ügyvédeket
A fővárosi tulajdonú cégek közbeszerzéseit kezelő új cégről nemrég megjelent, hogy egy olyan ügyvédi iroda képviseli, amely a letelepedési kötvénybizniszből is hasznot húz, és közük van Habony Árpádhoz is, mert ők foglalták le a 888.hu domaint, mindemellett dolgoztak a Rogán polgármestersége idején az V. kerületnek is. Tarlós István főpolgármester mára megtiltotta, hogy az új kft. együttdolgozzon az ügyvédi irodával. (
Válasz)
 
Szennyezett vízben vitorláznak majd Rióban
Óriási a megbetegedés kockázata a riói olimpiai játékok nyílt vizes helyszínén. A versenyzők már most azt számolgatják, mikor fognak megbetegedni. Az AP hírügynökség által készítettett vizsgálat szerint a parttól távolabb sem tisztább a víz, a sportolók emberi szennyben fognak versenyezni. Az olimpiai tesztverseny egyik résztvevőjét húsevő baktérium támadta meg, a junior bajnokság résztvevőinek pedig 6,7%-a betegedett meg. (
Magyar Nemzet)
 
 
 

A BUTASÁGRA, SÖTÉTSÉGRE ÉPÍTŐ ISTENKIRÁLY, AKI A BÜDÖS ÉLETBEN NEM FOGJA KIHEVERNI A GYEREKKORÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: H. A.
2016.07.07.
 
 


 

FORRADALMI MATEK

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.07.08.


Benne voltunk igencsak a Ligettüntetés eseményeinek sűrűjében, úgyhogy arról írok. Azért egy nap késéssel, mert ilyenkor célszerű várni egy kicsit, hogy olyasmit írjak meg, amit mások nem. Lássuk.

Nagyjából minden tudható az esti történésekről, a beszámolók többségét elolvastam, és többnyire tényszerűek. Az eseményeket végigkövetik, megmutatják, oké, keveset foglalkoznak azonban azzal, hogy mire futhat ki végül a Ligetvédők, és a Ligetvédőket védők Hatalom elleni harca. De erről kicsit később, először a címről: Forradalmi matek. Ez nagyjából annyit jelent: terepen felmérni, mennyien vannak a tüntetők, milyen az elszántságuk, és mennyi az ellen - zsaru, kopaszmajom, bármi. Kell hozzá csigavér, de a tapasztalat segít higgadtnak maradni, arra meg szükség is van, sok múlhat rajta, mint az események be is bizonyították. Szóval forradalmi matek szempontjából a Ligettüntetés az egyik legerősebb volt, amin  valaha résztvettem. Nagyjából 2000 tüntető lehetett, és a fele elszánt is volt, ami ki is derült. Velünk szemben 50 mellényes kopaszmajom, és kábé 200 zsaru, ezek fele rohamrendőr. Ez egy nyerhető meccs.

Az egyik kapunál alakult ki az első dulakodás, kinyitották a kopaszok, az ott álló Ligetvédők meg nem engedték visszacsukni. A tüntetők megindultak befelé, az odarohanó zsaruk, meg a kopaszmajmok alig tudták tartani a sorfalat. Közben berángattak két Ligetvédőt, gyakorlatilag túszként. És itt jön a forradalmi matek keserű fejezete. Ha nagyon akarjuk, bemehettünk volna, 1000 ember nyomását nem bírja ki 50 Majom, meg 50 zsaru. Csakhát ha áttörünk, és beérünk, akkor kezdődik a gond. Ugyanis az ellen elkezd sokasodni, a Nép meg nem. Ezer emberrel csak átmeneti győzelmet lehet aratni, aztán éjszakára ott marad belőlük 100 és addigra lesz 1000 zsaru+kopasz. És a végén vesztes csataként lesz elkönyvelve, az meg tömeglélektani okból kerülendő. Szóval a forradalmi matek kemény dolog, a helyzet az, hogy tízezer emberes tüntetéssel lehet visszafoglalni a Ligetvédők táborát, mert akkor marad elég őrség, meg is tartani.

Ámde. A Felcsúti Gazember az egész Ligetet le akarja dózeroltatni, hogy a Várba költözését zavaró múzeumokat áttelepíthesse. Így aztán tökéletesen igaza van Puzsérnak, aki a tüntetés békés kezdetének műsorvezetője volt: ez csak az első ütközet volt. És ahhoz képest bizony 2000 ember és abból a fele elszánt, az hatalmas eredmény. Hozzáteszek még valamit: olyanok sorakoztak a Ligetvédők mögé, akik egyébként egymást messziről elkerülik, és ez Rajtuk kívül senkinek sem sikerült. Rezsimbuktatás csak forradalom útján, utcán, népharaggal lehetséges, ez minden épeszű embernek nyilvánvaló egy ideje. És annak bármi lehet a kirobbantó témája, és a helyszíne is. Ha az épp a Liget megvédése lesz, akkor legyen az, és ha a Hatalom ott veszti el a mindent megtehetnek hamis önbizalmát, akkor legyen úgy. Ezért aztán különösen fontos volt, hogy ez az első nagydemonstráció jó véget érjen...ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VIKTORNAK TÁMADT EGY ÖTLETE, JÖN AZ UNORTODOX KORMÁNY

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.07.07.


A Fidesz-frakció drogtanyázik, egy ligeti kopasz eltörte Gulyás Márton kisujját. Hírek.

Megtekeri a kormányt

Nyakig állunk a nyárban, egyre csak tömörülnek a kocsisorok Balaton felé, erre Lázár János olyat mond a kormányinfón, hogy maga is meglepődik. Azt mondja, hogy eddig volt egy kormánykabinet, most ez osztódásnak indul, így lesz kettő kormánykabinet, egy gazdasági és egy stratégiai. Eszünkbe jut, hogy a gazdasági természetű stratégiai kérdések vajon melyikben kerülnek tárgyalásra, de hess, korai még a spekuláció, azt sem tudjuk, Orbán Viktor kiket szán a kabinetek élére. Hiszen azt majd maga Orbán közli, ha eljön a megfelelő idő. Illetve a válasz.hu talán mégis tudja a tudhatatlant, a bejelentés után ugyanis megszellőztette, hogy a gazdaságit Varga Mihály, a stratégiait Lázár János kapja meg. Az új kormánykabinetek egyébként nem érintik a miniszterelnöki kabinetirodát, amit Rogán Antal vezet. Ahogy az index.hu fogalmazott cikkében, mindez lényegében azt jelenti, hogy két kis kormány jön létre a kormányon belül. És mindezt miért, kérdezzük, és Lázár válaszol is: a kormány előtt lévő ügyek mélyebb kitárgyalására és több társadalmi egyeztetésre lesz lehetőség így...ITT OLVASHATÓ

EGY ORSZÁG KÉT KORMÁNNYAL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.07.08.


Az egyik a Rendes, a másik a Mihály, párban talán szántani is lehet majd velük...
Legalábbis ebben reménykedhet Orbán, aki felettébb unja már a melót, amit nem is csodálunk.
Itt lop immár évtizedek óta, mint a gép, és még mindig napi ügyekkel kell bíbelődnie - ilyen a világon sincs.
És akkor még ott vannak a királyi birtok bajai, a folyvást lebukó jószágkormányzó, a még lopni is tehetségtelen beosztottak, a külvilág kiszámíthatatlansága, meg egyes, a piaci légy szemtelenségével kötekedő ellenzéki politikusok.
És Gyurcsány, aki nem hajlandó összeroskadni, ott főzi a madártejet Kötcsén és pikirt megjegyzéseket tesz, ahelyett, hogy örülne, hogy még él.
Hiába, a királyság se fenékig királyság.
Böskének se lehet a királynősködés egy folyamatos méznyalogatás Angliában, de hol van az egy balkáni vajdaságban frissen megalapított dinasztia gondjaihoz képest - a kanyarban sincs!
És még mindig csak egy gyerek áll sajátlábon, holott annyian vannak, mint a csicsikomok, a hercig herceg meg máris szalajt, habár a nyelvét még képes a szájában tárolni.
A trónörökösnő éppen dinasztikus kötelezettségeinek tesz eleget, gondterhelt apja alig várja már, hogy legalább a turisztikai ágazatot átvegye.
Egy gonddal kevesebb lenne, mert így maholnap a városnéző buszok üzemeltetői egymás elgázolásával lesznek elfoglalva a turisták furikázása helyett.

Ez az egész olyan, mint amikor a csőtörésre szorított tenyérrel várja az ember a vízvezetékszerelőt, ha elengedem, elönt az ár és akár bele is fulladhatok.
És az emberi irigység, a telhetetlenség, hogy mindegyik derékig kotorna a pénzesládikóban, ilyen bizonytalan időkben, amikor minden megtörténhet, meg mindennek az ellenkezője is.
Kiben lehet megbízni manapság?
Megmondom az őszintét: senkiben!
Nem elég, hogy az ember egyiknek-másiknak a derekáig ér, de még ambíciózusak is, a trónt nézegetik és közben csorog a nyáluk, elképzelik magukat királynak, némelyik már azt hiszi, hogy önálló akarata is van, hát ilyenkor az ember megvillantja uralkodói képességeit: Divide & Impera, ketté kell vágni őket...


ITT OLVASHATÓ