2017. december 18., hétfő

ÉS AZ ELÜLDÖZÖTT, KALANDOZÓ MAGYAROKÉRT KI VISELI A FELELŐSSÉGET?

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ
Szerző: H. A.
2017.12.18.


...Sem szélsőséges párt nem vagyok, sem szélsőséges párt szavazója nem vagyok (pillanatnyilag a Fidesznél szélsőségesebb pártról nincs tudomásom), de pontosan tudom, hogy a kettős állampolgárság kérdésében, abban, ahogyan ezt politikai tőkekovácsolásra használja az állampárt, ahogyan ezt a gyakorlatba ültette, soha nem volt konszenzus. Nemzeti egység pláne nem volt soha Magyarországon.

Az, hogy a Fidesz egy érvénytelen (!) népszavazási döntést nyomott át a kétharmados fideszes többségű parlamenten – ahogy azt Gulyás végre kinyögte és beismerte – csak annyit jelent, hogy a Fidesz már 2010-ben is lehányta a törvényeket. Azóta már kiderült: bármely érvénytelen, eredménytelen, jogkövetkezményekkel nem járó népszavazást úgy és arra használnak, illetve magyaráznak, ahogyan és amire akarják.

A szavazati joggal is járó kettős állampolgárság akkor testesítené meg a nemzet egységét, ha arról 2010-ben a Fidesznek lett volna bátorsága népszavazást kiírni, az a népszavazás pedig érvényes és eredményes lett volna.

De mert ez nem történt meg, és mert a Fidesz változatlanul nem egyenértékű a nemzettel, és mert a kettős állampolgárság elidegeníthetetlen a szavazati jogtól, ez a kérdés nem egységbe kovácsolta a nemzetet, hanem darabjaira szaggatta és azóta is folyamatosan ássa az árkokat egyik és másik nemzetrész között. Akkor is így van ez, ha jövőre már 2 millió új magyar állampolgárral döngeti a mellét Semjén Zsolt.

Az nem ünnep, hogy miközben a Fidesz minőségi kormányzása több százezer embert elüldözött Magyarországról, akikről soha nem esik szó, amikor a minden magyar felelős minden magyarért típusú blöffökkel kell hülyíteni a népeket, és miközben ezek a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a választás napján külföldön tartózkodó magyar állampolgárok csak személyesen, a külképviseleteken szavazhatnak, a határon túliak egy levél feladásával letudták a dolgot.

Az nem a magyarság ünnepe, hogy ebből adódóan a 2014-es parlamenti választáson világszerte összesen 24 119 ember szavazott a külképviseleteken, levélben viszont 128 429, magyarországi lakcímmel nem rendelkező polgár, ebből 122 638 fő a Fideszre. Ez az adat pontosan megmutatja, hogy itt kizárólag a Fidesznek és rajongótáborának van oka ünnepelni. Ahogy 2014-ben, úgy 2018-ban sem lesz ez másképp. A különbség az, hogy most nem egy, hanem két mandátum sorsáról döntenek majd a határon túliak úgy, hogy a külföldön kalandozók valószínűleg egyről sem.

Sokadszorra kérdezem: milyen istenverte nemzeti egység az, amelyikbe belefér, hogy míg egyeseknek szándékosan megkönnyítjük a szavazást, a ketteseknek jól felfogott érdekből megnehezítjük? Az elüldözött magyarokért ki viseli a felelősséget, az ő megmaradásukért ki harcol éjt nappallá téve?

Milyen közös döntés és milyen ünnep az, ahol nem mindenkinek ugyanolyan lehetőségei vannak arra, hogy négyévente eldöntse, milyen Országgyűlés álljon fel, és ki kormányozza az országot?

Milyen kárpát-medencei magyar jövő, milyen magyarok évszázada várható ott, ahol a kormány nem hajlandó szembenézni azzal, hogy a kivándorlás olyan aggasztó méreteket öltött, hogy a magyar gyerekek 15%-a már nem Magyarországon jön a világra?

A határon túli magyarok erőforrás- szavazóbázis-jellege, ennek a szavazóbázisnak a kilóra megvásárlása nem javít, de legalább folyamatosan ront azon a tragikusba forduló helyzeten, amibe a Fidesz-kormány lavírozta Magyarországot. Milyen nemzeti egység lehet ott, ahol egy kormány nem létezőként, vagy ellenségként tekint azokra, akiket elüldözött? 

Nincs az a jóvátételi gesztus, ami indokolná ezt a mély igazságtalanságot, méltánytalanságot és erkölcstelenséget. Már mondtam és fenntartom: aki ilyen álnok módon ássa az árkokat úgy, hogy azt egységnek próbálja eladni, egy újabb nemzeti katasztrófát hoz éppen tető alá. És azért vajon ki fogja viselni a felelősséget?

28 ÉVE TEMESVÁRON INDULT A FORRADALOM, AMELY CEAUSESCUÉK KIVÉGZÉSÉVEL VÉGZŐDÖTT


MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2017.12.18.


Tőkés László 1986-ban lett Temesvár református lelkésze. A fiatal egyházfi prédikációiban rendszeresen felszólalt a falurombolások, a rendszer ellen. Ennek következtében 1989 végén megfosztották szószékétől, és el akarták távolítani a városból. Hívei megszervezték a lelkész védelmét, minden nap más és más támogatói álltak őrt a lelkész háza előtt.

Tőkés december 11-én, a Magyar Televízió Panoráma című műsorának adott interjút, amiben bírálta a rendszert, és nemzetközi segítséget kért ügyében. 1989. december 16-án a rendőrség egységei foganatosítani akarták Tőkés kilakoltatását. Az őt támogatók ezt nem hagyták, sőt csatlakozott az utca népe is. Románok, és magyarok vegyesen. A kilakoltatás megakadályozásából, pedig tüntetés nőt ki.

A tüntetők végigvonultak Temesvár utcáin és megpróbálták bevenni a pártszékházat, ezt végül a rendőrség egységei akadályozták meg vízágyúval és könnygázzal.

Az összecsapások másnap újra kezdődtek. Vasárnap reggel a tüntetők már sikeresen elfoglalták a pártszékházat feldúlták azt és a pártállam iratait szórták ki az utcára. Az államhatalom, csak a katonaság bevetésével tudta visszaszorítani a tüntetőket. A katonák pedig éleslőszert használtak, több tüntetőt is lelőttek, utcai harcok kezdődtek. A temesváriak Molotov koktéllal próbálták megállítani a hadsereg páncélosait...

KOVÁCS LÁSZLÓ: PÉLDÁTLANUL DURVA DOLGOT MONDOTT LÁZÁR

HUPPA BLOG
Szerző: Huppa.hu, MTI
2017.12.18.


Kovács László korábbi külügyminiszter és uniós biztos, az MSZP volt elnöke szerint a nemzetközi kapcsolatokban példátlanul durva, ráadásul minden alap nélküli volt, amikor Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Martin Schulzot, a Német Szociáldemokrata Párt elnökét “Adolf Hitlerhez hasonlította”.

Kovács László Lázár Jánoshoz írt, az MTI-hez vasárnap eljuttatott nyílt levelében úgy fogalmazott: a tárcavezetőt sokan “és valószínűleg nem ok nélkül” a kormány és a Fidesz “kevésbé durván fogalmazó, barátságos, mosolygós arcot is mutatni képes” politikusának tartják. Felidézte, hogy amikor a magyar-német kapcsolatokban növekedni kezdett a feszültség, Lázár János utazott Berlinbe és tett hitet a Magyarország és Németország közötti jó kapcsolatok fontossága mellett.

Kiemelte: nem tudja, milyen indokokra építve tette ezt a hasonlatot a fideszes politikus, mint ahogy azt sem, Hitler melyik ultimátumára emlékeztette őt Martin Schulznak az európai integráció szorosabbá tételét célzó elképzelése. Azt írta: feltételezi, hogy Lázár János iskolai tanulmányaiból még emlékszik Adolf Hitlernek az emberiség ellen elkövetett bűneire. Nyilván azt is tudja – folytatta Kovács László -, hogy Martin Schulz az Európai Parlament korábbi elnökeként és német politikusként is “széles körű megbecsülésnek örvend” hazájában, Európában és a világ több országában is.

Amikor a goebbelsi propagandát folytató Fidesz nácit kiált


“Olyasmi történt az elmúlt héten, ami miatt azóta is csak keresem a szavakat. A bármilyen gazságra képes Fidesz-rezsim talán az elmúlt időszak leggusztustalanabb verbális kirohanását engedte meg magának. Ráadásul láthatóan nem egyéni elszólásokról, hanem központosított “szellemi termékről” van szó. A Fidesz és a Habony-művek célkeresztjében tehát immár egy európai demokrata áll, aki az egységesebb európai közösség mellett érvel. Amiből Orbánék ki akarnak maradni és ki akarják hagyni Magyarországot is. Ennek érdekében pedig semmilyen eszköztől nem riadnak vissza. Kordokumentumként rögzítsük ezúttal rendhagyó formában a tényeket: Martin Schulz, az Európai Parlament korábbi elnöke azt nyilatkozta, hogy szerinte 2025-re létre kell hozni az Európai Egyesült Államokat, és amelyik tagállam ebben nem kíván részt venni, az szerinte inkább lépjen ki az európai közösségből. Lázár János kancelláriaminiszter – aki korábban bevallotta, hogy nemmel szavazna egy EU-tagságról szóló népszavazáson – erre úgy reagált: utoljára a náci Adolf Hitler adott ehhez hasonló ultimátumot Magyarországnak. A sor folytatódik. Surján László volt EP-képviselő, a KDNP tiszteletbeli elnöke szerint Martin Schulz javaslata Adolf Hitler náci vezér hangján szólt. Amikor a Fidesz a náci birodalom vezetőjéhez hasonlít egy európai demokratát és mindeközben Goebbels propaganda-kézikönyvét tartja az ágya mellett, minden józan embert a hányinger fog el.” (Részlet Újhelyi István közleményéből/ MTI OS)...


A TEHETSÉG GYÜMÖLCSE - TENKI RÉKA: SZERETEM AZOKAT, AKIK TUDNAK DÖNTENI

168 ÓRA ONLINE
Szerző: KORMOS LILI
2017.12.18.


Pontos, precíz, végletes, magával türelmetlen, gyönyörű, humoros – így jellemezte Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház korábbi igazgatója Tenki Rékát, az Örkény István Színház művészét, a Budapest Noir című film egyik főszereplőjét. Eckhardt Krisztina karakterén kívül beszélgettünk bátorságról, kiállásról, elfogadásról és persze színházról is.

– Az Egyasszony próbája közben mondta az egyik interjúban: „Sokkal erősebb vagyok most, mint bármikor.” Most épp hogy érzi magát?
– Ezt mondtam? Talán azért, mert nagyon sokat kaptam az Egyasszony előadástól. Egyáltalán attól, hogy ki mertem állni és meg tudtam csinálni. Paczolay Béla rendezőnek nagyon hálás vagyok a munkafolyamatért, hogy bízott bennem, nélküle nem ez lenne a végeredmény. Segített abban, hogy ura tudjak lenni az előadásnak, hogy én irányítsak, ne az előadás engem, ehhez pedig sok munka, szorgalom, belső figyelem, koncentráció és megerősödés szükséges. Azt hiszem, erre gondoltam. Meg akkoriban volt egyéves a kislányunk, aki felülírta a mindennapokat. Amikor gyereked születik, megtanulsz sokkal inkább jelen lenni a pillanatban, irányítani az életedet, mert már nincs meg az, hogy úgyis úgy lesz, ahogy én akarom.
– Mennyire lehet uralni helyzeteket egy kisgyerek mellett, aki pillanatok alatt felül tud írni bármilyen tervet?
– Ez új élethelyzet, amihez alkalmazkodni kell. Meg kell tanulni a pillanatból kihozni a legtöbbet, most vagyok itt, most tudom csinálni. Koncentráció és szoktatás kérdése, az ember mindenhez tud alkalmazkodni, ha akar. Azt gondolom: meg kell barátkoznom azzal, hogy nem tudok a világ legjobb anyukája lenni, nem tudhatok mindent, de az együtt töltött minőségi, szeretetteli időért én felelek, és ez az ő élete szempontjából a legfontosabb...

SCHILLINGÉK LEDOBTÁK A HITLER-BOMBÁT A FIDESZES PÓCSRA

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: hvg.hu
2017.12.17.


Mindeközben még a miniszterelnököt is üdvözölték.

Az eddigi legerősebb választ kapta meg Pócs János fideszes képviselő, aki pár napja a Facebook oldalán megosztott képpel váltott ki döbbenetet, a fotón szereplő leölt disznóra ugyanis a kép készítői ráírták, hogy "ő volt a soros". Pócs azt állította, a megölt disznón lévő felirat nem a mostanában a kormányzati kommunikációban nagyjából vámpírként ábrázolt Soros Györgyre, csak a vágásra épp sorra kerülő malacra utal, ám ezt azért sokan nem hitték el neki, miért is tették volna. A képviselőt több ellenzéki párt lemondásra szólította fel, petíció indult az eltávolítására, és Lázár János miniszter sem az ő narratíváját erősítette...

RADNÓTI RABBI: A JOBBIK BÜNTETÉSE TANULÓPÉNZ

24.HU 
Szerző: RADNÓTI ZOLTÁN
2017.12.18.


"Egy fába, minden rossz szavunk után, egy-egy szöget verünk, majd amikor elnézést kérünk, akkor egyesével kihúzzuk azokat."

Villon: Négysoros

Francia vagyok Párizs városából
mely lábam alatt a piszkos mélybe vész,
s most méterhosszan lógok egy nyárfaágról,
és nyakamon érzem, hogy seggem míly nehéz.

(Fordította: Faludy György)

Bármit is gondoljunk róluk, nincs okunk örülni az ellehetetlenítésükre irányuló kísérletnek. Ha önkénnyel tapossuk el az önkényeskedőt, attól az önkény csak erősebb lesz.

Vannak képek, hangok, zörejek, szóhasználatok, melyek mélyen beleivódtak a lelkembe.

Kifejezések vagy tettek, melyeket

egy esetleg elhangzó bocsánatkérés már csak azért sem teheti jóvá, mert nem engem bántottak velük, hanem közös európai és magyar történelmünket tagadták meg.

Elsősorban magyarként, nem zsidóként, nem a Mazsihisz rabbijaként tartottam elfogadhatatlannak őket.

A rendszerváltás utáni Magyarországon már nem lehetne helye, pláne népszerűsége olyan embernek vagy csoportnak, akik nyíltan uszítanak más közösségek ellen, akik szándékos cinizmusukkal vagy őszinte agresszivitásukkal félelmet keltenek az emberekben...

ÖNNEK IS A HIÁNYLISTÁN VAN A GYÓGYSZERE? MUTATJUK, HOGYAN SZEREZHETI BE

VÁROSI KURÍR - GYÓGYULÓ
Szerző: SZIGETI ILDIKÓ
2017.12.18.


Soha nem látott forgalomra és tömegre számítanak a hazai gyógyszertárakban az év utolsó napjaiban, miután kiderült, egyre több készítmény tartós hiánycikk lesz. Önnek is a listán van a gyógyszere? Gyógyszerhiány, ugyan már, mutatjuk a megoldást.

Pánik jöhet a gyógyszerpiacon

Alig pár napja, hogy a Népszava „benyomta a pánikgombot” a fokozódó gyógyszerhiányról szóló cikkével, a patikákban máris érezhető a hatása. Egyre többen kezdtek sosem tapasztalt felhalmozásba. A Városi Kurír által megkérdezett gyógyszertárakban azt mondták, van olyan háziorvos, aki a szokásos adag háromszorosát írja fel.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hiánylistáján csak az idén 190 készítmény több száz kiszerelése szerepelt, köztük több életmentő (agyhártyagyulladás elleni, vagy a tetanusz).

A jelenség régi, de az intenzitása szokatlan. Egy-egy orvosság átmeneti vagy tartós eltűnésének hátterében elsősorban gyártási problémák (nincs alapanyag), másodsorban kereskedelemmel kapcsolatos gondok állnak...

AZ ORBÁN-SIMICSKA HÁBORÚ JÁRULÉKOS VESZTESÉGE LEHET ERDÉLY LEGNAGYOBB MÉDIACÉGE

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: SIPOS ZOLTÁN
2017.12.18.


A nemrég csődvédelmet kérő Udvarhelyi Híradó Kft. helyzetét bonyolítja a céget tulajdonló alapítvány körüli politikai játszma.

A volt ügyvezető rablógazdálkodása mellett az Orbán – Simicska háború, valamint a budapesti döntéshozók érdektelensége is nehezíti az Udvarhelyi Híradó Kft. helyzetét. A több napilapot (Krónika, Vásárhelyi Hírlap, Csíki Hírlap, Gyergyói Hírlap, Udvarhelyi Híradó), egy hetilapot (Erdélyi Napló) és az erdélyi magyar média egyik legnézettebb hírportálját (szekelyhon.ro) működtető kiadó patthelyzete a következő állításokkal írható le röviden:

1. A cég tulajdonosa, a „Határok nélkül a magyar sajtóért” Alapítvány jelenleg is Simicska Lajos érdekeltsége;

2. Simicska Lajos nem kíván a határon túli médiába pénzt fektetni, de nem is adná át Orbánéknak ingyen a médiacéget;

3. Mivel attól félnek, hogy Simicska lenyúlhatja a támogatást, egy ideje a magyar kormány és az állami cégek sem szívesen tesznek pénzt az alapítványba;

4. Az Udvarhelyi Híradó saját jövedelmeiből nehezen fogja kifizetni az adósságait, félő, hogy sürgős tőkeinfúzió nélkül csődbe megy.
Simicska miniszterelnöki utasításra bevásárolt

Ahhoz, hogy az Udvarhelyi Híradó jelenlegi helyzetét megértsük, vissza kell mennünk az időben: a második Orbán-kormány elején a miniszterelnök akkor még hű szövetségese, Simicska Lajos utasításba kapta, hogy Albert András székelyföldi üzletembertől meg kell vásárolni az Udvarhelyi Híradó Kft.-t.

Orbán ezzel a figyelemreméltó erdélyi-székelyföldi médiaportfóliót birtokló céggel szerette volna biztosítani a „baráti” médiahátteret a Tőkés László körül csoportosuló politikai tábornak, mely táborról akkor még úgy tűnt, hogy sikeresen fog az RMDSZ-szel szemben építkezni.

És bár sem Simicska Lajos, sem pedig az érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzet nem gondolkozott korábban határon túli médiaportfólió felépítésén, az üzlet megköttetett: a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. által 2010 végén alapított „Határok nélkül a magyar sajtóért” Alapítvány 2011 júniusában 90 százalékos tulajdonrészt szerzett az Udvarhelyi Híradó Kft.-ben (jelenleg a kiadót 100 százalékban az alapítvány birtokolja).

Egy, a tranzakcióra rálátó forrásunk szerint Albert András manipulált számok alapján győzte meg Simicskát arról, hogy a cégért 400 millió forintot (2011. júniusi árfolyamon: 1,5 millió euró) fizessen, ráadásul a cég Székely Róbert nevű gazdasági igazgatóját is megtartsa pozíciójában. (Albert András válasza az oldal alján, kommentben – szerk. megj. 14:18 18.12.2017)...

TGM: EGY RÉGI MERÉNYLET

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2017.12.18.


Jemenben az évek óta tartó polgárháború következtében a nagyobb települések zöme teljesen megsemmisült. A lakosság kétharmada éhezik. Az élelmiszer 90 százalékát importálni kell. A négy és fél millió öt éven aluli gyerekből 1,8 millió heveny alultápláltságban szenved, ez 2014-hez képest 325 százaléknyi növekedés. A 27 millió lakosból hárommillió vesztette el az otthonát: ők menekülttáborokban élnek. 920 ezer ember betegedett meg kolerában, ezrek haltak már belé. Semelyik közintézmény nem működik. Gyógyszer, kötszer nincs a körülbelül ötvenezer nyilvántartott sebesültnek, de másoknak se. A különféle közel-keleti államok által támogatott két (újabban három) fél közötti harcok a napokban súlyosbodtak. Az elhúzódó „béketárgyalások” 2016 augusztusában szakadtak félbe. A fegyveres milíciákon kívül nincsen más szervezett erő vagy közület.

Szíriában eddig 470 ezer ember halt meg a polgárháborúban. 107 ezer ember van fogságban vagy tűnt el. Ostromlott helyzetben, mindenfajta ellátás nélkül, folyamatos tüzérségi tűz és/vagy légibombázás alatt 820 ezer ember. 782 orvost és ápolót gyilkoltak meg. A kórházak fele elpusztult. A lakóházak 27 százaléka elpusztult. A menekültek, menedékkérők száma: 11 millió. (Közülük 6,3 millió Szírián belül menekült el a lakóhelyéről, és meg se kísérelt külföldre jutni.) A tömeges kínzás és nemi erőszak általánosan elterjedt és mindennapos. A lakosság többsége alultáplált és beteg.

Az emberiség – ha egyáltalán létezik ilyesmi – nem hajlandó, talán nem is képes segíteni. A segélykiáltások nem hallatszanak.

Mindenki tudja, hogy a háború a legfőbb rossz, ám ez a legtöbb államot nem zavarja a fegyverkezésben.

A legtöbb város terein hadvezérek és háborús győztes (vagy mint nálunk, háborús vesztes) államférfiak szobrai állnak. Katonai fantáziákra, a módszeres gyilkolás esztétizálására épülő kommersz filmeket vetítenek a multiplexekben, militarista képzelgésekkel és hazugságokkal vannak tele gyermekeink történelemkönyvei. A győzelem és a hatalom a legfőbb populáris politikai eszmény, a népek testvériségének hirdetői, a megvetően „békeharcosnak” vagy pacifistának nevezett emberbarátok puhánynak számítanak.

Majdnem mindenki még keményebb és még számosabb hadsereget, rendőrséget, csendőrséget, határőrséget, „terrorelhárítást”, kommandósokat, titkosszolgálatot követel, a „tábornok” szót mély áhítattal ejtik ki a rádióbemondók...

EURÓPA A TÉT

24.HU - POSZT ITT
Szerző: BALÁZS PÉTER
2017.12.17.


A parlamenti választások általában a jó kormányzás megerősítésére vagy a rosszul kormányzók leváltására kínálnak alkalmat. A rendszeresen ismétlődő politikai verseny előfeltétele a pártok sokszínűsége és az egyenlő feltételek.

A 2018 tavaszi magyarországi választásokkal rögtön itt kezdődik a probléma: egyetlen túlerős Góliát kívánna megmérkőzni sok Dáviddal 
egy hamis választási törvény alapján.

A Fidesz parlamenti többsége úgy ügyeskedett, hogy a módosított törvény mértéktelen előnyt kínál a legerősebbnek és a második fordulót is kiiktatta. A jelenlegi kormányzat már mindent begyűjtött a győzelemhez: tengernyi pénzt halmozott fel, főleg magánzsebekben, amelyek politikai parancsszóra készségesen megnyílnak, hogy az uralkodás folytatását segítsék. A média túlnyomó része közvetlen kormányzati ellenőrzés alá került. Az egypárti diktatúra állami kulcspozíciók sorát foglalta el: az ügyészség, a bíróságok, az Alkotmánybíróság, a Számvevőszék, a Nemzeti Bank és sok más intézmény már egy rugóra jár, és alkalmas politikai küldetés teljesítésére.

A túlnyomásos helyzetben az ellenzéki pártok politikai tájékozódása is torzult. Ahelyett, hogy a kormányzás csúcsát rohamoznák, egyesek a saját túlélésükért aggódnak. A legkisebb pártok megindultak a nagyobbak felé, elkezdődött a pártszerkezet koncentrálódása. Ez érthető, hiszen az ötszázalékos parlamenti küszöb kegyetlenül szelektál, ilyen belépési feltétel mellett nagyjából hat párt kerülhet be a törvényhozásba. 
Akinek nincs reménye arra, hogy ezt a magas küszöböt megugorja, az természetszerűleg keresi az esélyesebbek szövetségét. Erre több példát is láthattunk az elmúlt napokban...

ROMLIK A TÁRSADALMUNK HUMÁN MUTATÓJA - INTERJÚ BEER MIKLÓS VÁCI PÜSPÖKKEL

HVG ONLINE - ITTJON
Szerző: DERCSÉNYI DÁVID
2017.12.18.


Nem tud büszke lenni a magyar vendégszeretetre, mert csak a gazdag vendégeket szeretjük. Nem tartja bölcs dolognak, hogy az állam programot indított a világ üldözött keresztényeinek védelmére, mert minden üldözöttet védeni kell. Örül, ha megváltoztatják a Miatyánk "ne vígy minket a kísértésbe" sorát, a női papság ellen nem tud racionális érvet felhozni, de nem racionálisat igen. A "genderprogramot" perverzitásnak tartja, de bosszantja, ha a nők feladatának a mosogatást, a takarítást tartják. Beer Miklóssal mint püspökkel utoljára beszélgettünk adventkor, jövőre nyugdíjba megy.

hvg.hu: Mire gondol a mostani karácsony küszöbén, mit érzett fontosnak ebben az adventi időszakban?

Beer Miklós: Talán furcsán hangzik, de most jutott először eszembe, hogy tulajdonképpen egy születésnapot ünneplünk majd. És ne álljunk meg a bethlehemi történetnél, hanem figyeljünk oda Jézus Krisztus személyére, mint ahogy egy születésnapon felköszöntünk valakit. Hívő emberként mit jelent nekünk az ő személye? Ezt próbálom a püspöki szolgálatomhoz meg az egész életutam kapcsán összegezni, mert ez a tizenötödik karácsonyom Vácon, de valószínűleg ez lesz az utolsó, mert jövőre nyugdíjba megyek.

De hogy mit is tartok legfontosabbnak Jézusban, amit próbálok képviselni és továbbadni: egyikünk sem választja meg, hova és mikor születik, a történelem melyik korszakába, a Föld melyik részére, milyen adottságokkal, családi háttérrel, ez foglalkoztat nagyon. Nincs semmi jogunk arra, hogy többre tartsuk magunkat azoknál, akik rosszabb helyre születtek. De Jézus Krisztus személyéhez hozzá kell kapcsolnunk azt, hogy ő tényleg megválasztotta, hol szülessen. És a teremtő Isten elhatározásából választotta a hajléktalan állapotot, a be nem fogadott létállapotot, az üldöztetést, majd végül az elutasítást és az áldozattá válást, óvatosan mondom, a holokausztot.

A második gondolatom a szolidaritás, a sorsközösség vállalása. Ez a vízkereszti történet, hogy Jánostól keresztséget kér. Odaállni a többiek közé, vállalni az ő sorsukat, és a történelem minden emberével szolidaritást vállalni, nincs kizárás. Meghal mindenkiért. És ebben benne van, hogy az elesettek pártjára áll, és ez a harmadik gondolat. Itt utalok Ferenc pápára: a peremen levőkhöz megy. Erre hív. Jussunk el mi is arra a gondolatra, hogy bár senki sem választja meg, hova születik, azt mindenki megválaszthatja, hogy a lehetőségeivel hogyan él. Ez a mi szabadságunk és felelősségünk is.

Jézus születésének keresztény ünneplése akkor őszinte és hiteles, ha mi ezen az úton akarunk járni, és legalább is próbálunk sorsközösséget vállalni, kirekesztés nélkül tekinteni mindenkire. Ha képesek vagyunk megbocsátani, azonosulni mások sorsával, ha van bátorságunk az életünk megreformálására, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy le tudunk adni valamit a luxus életvitelünkből mások javára, akkor ebből fakad a belső békénk, és az esély, hogy másokkal is békében legyünk. Ilyen gondolatok vannak bennem...

NEM CSAK A BETEGET, A "BETEG" TÁRSADALMAT IS GYÓGYÍTANI KELL!

CIVILHETES
Szerző: PROF. DR. LAKATOS GYULA
2017.12.18.


Előzmények: miért döglik itt meg minden értelmes és a közösségnek hasznos kezdeményezés?

A 19 században, a szociológia tudományának alapítója, Auguste Comte, francia tudós úgy gondolta, a szociológiának egy társadalom orvostani szerepet kell szánni, a társadalom beteg, a betegséget egyénileg gyógyítani nem csak nehéz, de alacsony hatékonyságú, jelenleg az esély a gyógyulásra átlagosan, 30 %.

Magyarországon felélesztették komoly felkészültségű orvosok a szakmát, aminek csúnya vége lett, eltorzították, hiszen az állami politikai érdek a társadalom tökéletességét képzeli minden korban.

Különösen ma, Magyarországon, ahol nem csak az egyének sokasága, de a társadalom is súlyosan beteg.

Az orvos továbbképzésből, az oktatásból kivették ezt a szakot és rongyos menedzserképzéssé aljasították.

Már a „társadalom orvostan” elnevezés is indulatoktól fűtött és máig meg nem szűnő vitákat váltott ki.

Akkoriban az társadalom orvostan „social medicine” burzsoá ármánykodásnak számított, de a szovjet nomenklatúra tükör fordítása (egészségügyi szervezés) elfogadható volt.

Az orvosképzésben oktatását 1953-ben vezették be „egészségügyi szervezés” elnevezéssel, de az egészségügyi szervezés, mint alkalmazott társadalomtudomány idegen test volt és maradt az orvosképzés rendszerében.

A társadalom orvostudomány a ’80-as években eltávolodott a gyógyító medicinától, egyesek szerint, kiszabadult alárendelt helyzetéből, és nagyobb tekintélyt vívott ki magának a fejlett nyugati országokban. Nem kis szerepe volt ebben a WHO „Egészséget mindenkinek – 2000-re” stratégiájának, a gyógyító medicina drágulásának és annak a hitnek, hogy a prevenció megoldhatja az állam és a társadalom felelősségét a lakosság egészségének védelmében.

A ’80-as években még nem dőlt el, hogy a társadalom orvostan vetélytársa, vagy komplementer szövetségese lesz-e a gyógyító medicinának. Ez a „harc” a nyugati demokráciák globalizálódó világában az ezredfordulóra kompromisszumos megoldáshoz vezetett, a volt szocialista gazdaságokban a rendszerváltozás hevületében politikai színezetet öltve kiéleződött, és a társadalom-orvostudomány csaknem végső leszámolásával végződött. Ennek következményeként a társadalom orvostani tanszékek a ’90-es évek elején mind a négy orvostudományi egyetemen megszűntek és a „residuum” beolvadt a különböző új nevekre (megelőzési orvostan, humán közegészségtan, közegészségtan, népegészségtan,) keresztelt közegészségtan-járványtani intézetekbe.

Látszólag csupán a HIETE Orvosi Népegészségtani Intézete menekült meg, azért mert a megszüntetés – néhány évvel később - az egész egyetemet sújtotta.

Az Orvos-továbbképző Intézet egyetlen „elméleti” intézete az 1962-ben alakult Egészségügyi Szervezéstani Intézet volt...

TÖRÖKÖS KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / CyberMacs
2017.12.18.


Aki úgy véli a poszt címét olvasva, valami hiba lehet a kréta körül, annak csak elviekben van igaza. Hiszen ugyan kétségtelen, Törökország lakóinak elsöprő többsége muszlim, így elvileg a karácsonyhoz sincs sok közük, az élet (és a kereskedelem) azért ennél bonyolultabb. A Törökországban élő CyberMacs mai posztjából ezen a fontos kérdésen túl arra is fény derül, mi minden kapható ilyentájt a bazárokban és a bevásárlóközpontokban. Szóval szórakoztató utazásra indulunk, a képeket pedig külön köszönöm a szerzőnek.

De akkor hogyan lehet az, hogy mégis rengetegen állítanak karácsonyfákat, az üzletek pedig tele vannak Mikulásokkal, karácsonyi díszekkel, és még inkább karácsonyi akciókkal??


A fakérdés

Mindenek előtt azt ne felejtsük, hogy a fa eredetileg nem volt az ünnep része. És ugyebár Betlehem sem egy fenyőerdő közepén található. Hanem germán téli napéjegyenlőségi és egyben vallási ünnep. A szerint a világosság és az sötétség harcol a világuralomért, és ahol az emberek úgy segítenek, hogy fákat gyújtanak fel.

De aztán a korai keresztények azt mondták, hogy ez pogány dolog, nem illik az erdőt felgyújtani. Még akkor se, ha éppen mindent hó borít és így mégsem fog a fél országrész leégni.

Így legközelebb ezek a pogányok mást kezdtek felgyújtani. És ugyan mi éghetőt lehet találni a közelben, ami nem az erdő? Hmm… talán valamelyik uralkodó háza? A királynak a palotája? Vagy csak az egyházfő kunyhója?

Szóval hamar úgy döntöttek az egyházi vezetők, hogy jobb lesz, ha ez a fenyős dolog mégis benne marad a használati utasításban. És az egész ünnepet úgy alakították, hogy pont a napéjegyenlőség napjára essen. Micsoda véletlen!

Az örmény keresztények

Eredetileg ugyanis nem december 25-26-án volt a karácsony, hanem január 6-án. Legalábbis az örmény keresztények így gondolják. Ezen kívül még azt is büszkén gondolják, hogy övék volt a világ első keresztény országa. Tehát övék az eredeti. Mindenki másé csak másolat, és az olyan is. Lásd, még a karácsony napja is rossz helyen van…

Ma Isztambulban jelentős (kb. 60.000) örmény kisebbség él, és számtalan templomuk van (számokkal kifejezve ez a számtalan: 55). És ők a mai napig járják az igazak útját, és ünneplik a karácsonyt január 6-án...

HA HARCOLSZ, ESETLEG TÚLÉLED

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2017.12.18.


A hepatitisz C már gyógyítható, de sok beteg nem jutott gyógyszerhez, mert az drága, és az állam nem finanszírozza. Talán Bereczky Tamás sem gyógyul meg, ha a hazai ellátásra vár.

Évente több száz beteg hal meg a hepatitisz C (májmoly) miatt, pedig 2014 óta van olyan szer, amely a betegek 95 százalékának teljes gyógyulást garantál. Csakhogy ezt a készítményt, mivel a kezelés betegenként 15-20 millió forintba kerül, a hazai egészségbiztosító a regisztrált 4000 betegből 1500-1800-nak tudta csak a finanszírozni. (Jövő januártól egy sikeres ártárgyalás nyomán, elvileg valamennyi beteg hozzáférhet már a kezeléshez.) Eddig, azért, hogy a 6 milliárdos keretbe beleférjenek, „sorba állították” a betegeket és azoknak engedélyezték csak az új terápiát, akiknél a régi, 2-2,5 millióba kerülő interferon kezelés hatástalannak bizonyult.

Bereczky Tamás három évvel ezelőtt került be – ahogyan ő mondja – a hepatitisz C (HCV) vírusfertőzéssel kapcsolatos fertőzés kezelésének zavaros magyarországi labirintusába. Amikor kiderült, hogy a HIV mellett a hepatitisz C vírus is megfertőzte, kétségbeesett, mert a HCV a HIV-fertőzöttek egyik elsődleges haláloka. „Azt tudtam, hogy a HCV-fertőzés ma már egyszerűen meggyógyítható, de azt is, hogy ennek a gyógyszere drága és a magyar társadalombiztosítás keretein belül csak korlátozottan, a nagyon súlyos betegeknek elérhető."

Nálunk a HCV-diagnózis után a páciens bekerül az úgynevezett Hepatitisz Regiszterbe (HepReg). Ezt a nyilvántartást szakorvosok és az egészségbiztosító kezeli. Itt rögzítenek a beteggel és az állapotával kapcsolatos minden adatot. Azt, hogy a páciensek milyen sorrendben juthatnak gyógyszerhez, az dönti el, hogy mennyi pontot gyűjtöttek, azaz mennyire vannak rossz állapotban, a HIV-fertőzés, a depresszió, az előrehaladott májhegesedés vagy a zsírmáj növeli a pontszámot. A kezelésre vonatkozó végleges döntést a Hepatitisz Terápiás Bizottság hozza meg. Ez a szervezet hepatológusokból, infektológusokból, májjal foglalkozó kutatókból és a betegszervezet két képviselőjéből áll.

– Tavaly nyáron, amikor a betegségem kiderült, 48,5 pontom volt. Ez ugyan már előrehaladott májkárosodást jelzett, de 60 pont kellett volna ahhoz, hogy a kezelésem megkezdjék – idézi fel Bereczky Tamás.

Mint mondja, a státusza alapján a 357. helyre sorolták a listán. Akkor, 2016 nyarán, havonta 60 páciens teljes gyógyulást jelentő kezelésére volt keret. Vagyis sokkal betegebbnek kellett volna lennie a terápiához, ezt azonban a HIV-fertőzés miatt nem várhatta meg, nem kockáztathatta meg. Azonnal elkezdett kezelési lehetőségeket keresni. Ebben volt annyi előnye, hogy HIV kezelési aktivistaként dolgozott már 10 éve...

HŐSÜNK, MILTON FRIEDMAN...

MÉRCE
Szerző: POGÁTSA ZOLTÁN
2017.12.17.


A napokban jött a hír, hogy Budapesten egyetemet neveztek el a neoliberalizmus amerikai pápájáról, a magyar származású, bár életében magyarul már nemnagyon tudó Milton Friedmanról. Természetesen a tudományosságban óriási érték a pluralitás, és ha nem marxistaként kiálltunk a Marx szobor eltávolítása ellen, akkor önmagában semmi kivetnivalót nem találhatunk abban, ha egy egyetem az ellentétes pólusról, Friedmanról kívánja elnevezni magát. Az oktatás, a tudomány szabadsága alapvető érdek, ki kell tehát állnunk azon nézetek képviseleti joga mellett is, amelyekkel nem értünk egyet. A komikus elemet csupán az szolgáltatja amikor a végletesen államellenes Friedmanról olyan intézményt neveznek el, amelyet milliárdos nagyságrendű állami pénzből vásároltak meg…

Milton Friedman méltán kapott Nobel díjat, valóban nagy tudós volt, szemben például a neoliberálisok másik hősével, Ayn Randdal, aki egy kirekesztő, szélsőséges, szociopata szektát vezetett. Friedmannak jelentős hozzájárulása volt a közgazdaságtan tudományához. Egyrészt Anna J. Schwartzzal nagy szabású elemzést írt a Nagy Gazdasági Világválságról, melynek konklúziója jelentősen alakította a jegybankok szerepével, a válságkezeléssel, a gazdaságban forgó pénz mennyiségével kapcsolatos közgazdasági nézeteket. Másrészt pedig komoly kritikát fogalmazott meg John Maynard Keynes akkoriban még domináns tanaival szemben, az infláció és a foglalkoztatás és a gazdasági növekedés összefüggéseivel kapcsolatosan. Az más kérdés, hogy tudományos nézeteit is vitatták, cáfolták, de ez így természetes. A tudomány pontosan ezektől a vitáktól halad előre. A közgazdaságtan sem homogén, csak a tudatlan kelet-európai rendszerváltások vetítették bele azt, hogy van valamifajta objektív, megkérdőjelezhetetlen közgazdasági álláspont társadalmi kérdésekben.

Friedman tehát közgazdásznak elsőrangú volt. Ami miatt azonban soha nem javasolnánk példaképnek, az a társadalmi szerepvállalása. Mint minden felelősségteljes tudós, Friedman is kilépett a tudomány szűk keretei közül, és jelentős társadalmi ismeretterjesztő, felvilágosító, advokatív, már-már térítőnek nevezhető munkát végzett. Karl Marxot alapvetően a kapitalizmus érdekelte, arról adott tudományos elemzést. Munkáiból nem olvasható ki semmifajta recept egy eljövendő társadalommal kapcsolatosan, éppen ezért teljesen értelmetlen őt a szovjet típusú rendszer tömeggyilkosságai miatt felelőssé tenni. Évtizedekkel annak létrejötte előtt meghalt, és még ha Lenin, Mao vagy Pol Pot hivatkozott is rá, gyakorlatilag nem volt mit átvenniük Marx tanításaiból.

Ezzel szemben Friedman szinte folyamatosan az általa kívánatosnak tartott rendszerről beszélt, tanított, készített filmsorozatot, tartott nyilvános előadásokat, írt cikkeket és könyveket. Marx-szal szemben megélte és aktívan végigcsinálta az általa megálmodott társadalmi berendezkedés, a neoliberalizmus kiépülését, olyan neoliberális világvezetőknek adva tanácsokat, mint Ronald Reagan amerikai elnök és Margaret Thatcher brit miniszterelnök. Sőt, miközben folyamatosan azt hangoztatta, hogy a politikai szabadságot csak a teljesen szabad, állammentes piac garantálhatja – azaz hogy a szabadpiaci dogma nem csupán gazdasági, hanem végcélja az ember politikai szabadsága – nos, mindennek ellenére nem okozott gondot neki hogy tanácsadóként bevállalja a véres, antidemokratikus puccsal hatalomra került szélsőjobboldali chilei Pinochet rezsimet ugyanúgy, mint a Tienanmen tér előtti és utáni kínai szélsőbalos kormányt
...

MINDEN JEL ARRA MUTAT, HOGY AZ ORBÁN-RENDSZER ÖRÖKKÉ FOG TARTANI

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2017.12.18.


A magyarok többsége elveszítette normális polgári tartását, infantilizálódott, szó nélkül tűri a korrupciót és azt, hogy az állam két lábbal tapos mindennapi ügyeibe. Míg az egészséges lélek külön tudja választani a jót és a rosszat, nálunk legfeljebb elfojtások működnek – mondja lapunknak Deák Dániel. A Corvinus Egyetem tanára szerint a hozzánk érkező külföldi befektetők is alkalmazkodtak a jelenlegi politikai berendezkedéshez, az afrikai üzleti modellhez. Sőt, a kutató úgy látja, a következő uniós költségvetési ciklusban a magyarokkal kötött megállapodásba belefoglalhatják Orbán korrupt hadseregét: kifizetik nekik azt a pár millió eurót mint járulékos költséget, és így láncolnak minket a fejlett világhoz.

– Többször hallottam öntől mostanában, hogy a korrupció megmérgezi a magyarok lelkét. Miért gondolja így?
– Mert már rég nem pusztán gazdasági problémáról van szó. A krónikus túlközpontosítás miatt eltorzultak az emberi cselekvési lehetőségek, a reakciók egészségtelenek, szembe mennek a humánus értékekkel. A túlhatalom megrontja azt is, aki a birtokosa, és azt is, aki alá van vetve neki. Kóros bizalomhiány alakult ki a közintézmények iránt, az emberek egyéni utakat keresnek.
– A kutatások szerint a társadalom többsége tisztában van azzal, milyen fokú a korrupció Magyarországon, és azt is tudja, hogy a folyamatot felülről irányítják. Még a Fidesz-szavazók harmada szerint is korrupt a kormány. Miért nyugszanak bele?
– Mert részesei a korrupciónak, és aki benne van, annak rossz a lelkiismerete, nem tud világos értékítéletet hozni arról, mi a jó, mi a rossz.
– Mi következik ebből?
– Indulati, érzelmi felfokozottság, végeredményben pedig erőszakkultusz. Aminek jól láthatók a jelei. A túlhatalom kiélezi a konfliktusokat, a résztvevők pedig egyre kegyetlenebb eszközöket keresnek arra, hogy megvívják a küzdelmet.
– Ez magyar sajátosság?
– Regionális problémával állunk szemben, a közép- és kelet-európai társadalmak modernizációs válságát látjuk, ami túlközpontosításhoz, erőszakkultuszhoz és gyűlöletbeszédhez vezetett. Tudatosan kialakított kommunikációs programról és politikai propagandáról van szó, amely a valós társadalmi kapcsolatokra reakció. Tíz éve el nem tudtam volna képzelni, hogy létezhet olyan szervezett gyűlöletbeszéd, amit a kormány a köz érdekének képviseletére hivatkozva terjeszt és gerjeszt. A kabinet és a közintézmények is afelé terelik az embereket, hogy erőszakos megoldásokat válasszanak. Példa az ország működésére a hajléktalanokkal szembeni kegyetlen bánásmód. Az alkotmányban rögzítették, hogy ne legyen joguk közterületen akárhol tartózkodni...

HADHÁZY ÁKOS: LALI KIRÁLY ÉRDEKELT AZ UKRÁN NYUGDÍJAS BIZNISZBEN?

VÁROSI KURÍR - KERÍTÉSEN INNEN
Szerző: bl
2017.12.18.


Hadházy Ákosnak, az LMP társelnökének a Fidesz-KDNP korrupció gyanús ügyeinek a feltárásában elévülhetetlen érdemei vannak. A volt Fidesz-tag főügyész által vezetett szervezet azonban eddig többnyire sikerrel akadályozta meg, hogy a nyomozás a feltárt kétes ügyekben egyáltalán elinduljon. Hadházy legutóbb Kósa Lajos minisztert vette célba.Családi biznisz Laliéknál


Az LMP országgyűlési képviselője azonban tántoríthatatlan, igaza tudatában teszi a dolgát. A legutóbbi korrupcióinfóján Kósa Lajos miniszterhez köthető gyanús összefüggésekre hívta fel a közvélemény figyelmét.

Hadházy szerint, Kósa Lajos felesége és lányai 2017-ben megvásároltak egy olyan céget, amelyiknek bár évek óta 0 forgalma van, de 120 millió a tőkéje és 140 millió a benne levő eszközök értéke. A céget pedig egy olyan személytől vették (?) meg, aki egy szociális szövetkezeteket, nyugdíjas szövetkezeteket és munkaerő kölcsönző cégeket birtokló céghálózat egyik tulajdonosa. A céghálózat egyik tagja 450 milliót kapott az NGM-től ukránok betelepítésére, de van egy Keleti Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezete is a nevükön.

Némi pénzmagot tessék!


A képviselő birtokába került szerződés szerint a debreceni, Horizon2020 nevű Kft. 450 millió forintot kapott a Nemzetgazdasági Minisztériumtól azért, hogy 2016-ban 750, 2017-ben pedig 4500 ukrán munkavállalót hozzon be Magyarországra. A szerződést önmagában is botrányosnak látja Hadházy. A cégnek ugyanis, semmilyen előélete nincs: 2016 május 2.-án jegyezték be, az NGM pedig egy hónap múlva, 2016 június 8.-án hozzájuk is vágott, majdnem félmilliárd forintot. A szerződés ” komplex foglalkoztatási rendszer” megvalósításáról szól, de nehéz belátni, hogy ezt hogyan gondolták komolyan. A szerződésből látszik, hogy az ukrán toborzók, havi 2-3 milliós fizetéseket is elszámolhatnak a fáradságos munkájukért, meg írhatnak pl. tanulmányt 20 millióért. Nem látszik rossz bulinak. Hadházy, informátorára hivatkozva azt sejteti, hogy a cég mögött Kósa Lajos miniszter alakja sejlik fel, amit az általa megismert adatok alapján nem tart kizártnak...

SOK A KÉRDŐJEL AZ OSZTRÁK NEONÁCIK KORMÁNYZATI RÉSZVÉTELE MIATT, DE ORBÁN AKÁR BIZAKODHAT IS - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.12.18.


- Az EU fegyvertelen, meg az államok sem törik össze magukat a jogsértőkkel szemben, így a demagógoknak nem kell félteniük az álmukat

- Orbán Viktort megint meghívták a bajor keresztényszociálisok, amit Merkel aligha néz jó szemmel

- A TEK vérkomoly erődemonstrációján röhögnek Budapesten a turisták

Libération

Az EU nem is akar, de nem is tud szembeszállni osztrák jobbratolódással, de ugyanez a helyzet Magyarország és Lengyelország esetében is. Pedig csaknem 80 évvel az Anschluss után neonácik rendezkednek be osztrák földön. Dehát az unió nem szövetség, hanem az államok egyszerű összefogása. Korlátok persze vannak : minden tagnak tiszteletben kell tartania az európai szerződéseket. De azok nem tartalmazzák, hogy milyen kormányzati típusok lehetségesek. Ha fasiszta, kommunista, vagy éppen demagóg pártok kerülnek hatalomra, az nem önmagában nem sért törvényt. Egy kormány elég messzire mehet a tekintélyelvűség útján, anélkül, hogy számolnia kellene a kizárással, vagy akár megtorló intézkedésekkel. Látni ezt a magyaroknálés a lengyeleknél, ahol a rendszer a török mintájú « demokratúra » felé tart. Európa a saját naivitásának az áldozata, mert annak idején az alapító atyák nem gondolták, hogy egy nap az emberek ismét olyan rezsimekre vágynak, amelyek tízmilliók életét követelték. A kommunizmus bukása pedig csak erősítette a hitet a demokrácia és a piacgazdaság győzelmében.

Az egyhangú döntés elve kizár minden gyakorlati lehetőséget, hogy fel lehessen lépni, ha bárki megszegi a jogállamot, a kisebbségi, illetve emberi jogokat. Négyötödös többséggel ugyan felügyelet alá lehetne helyezni a delikvenseket, ám ez sem a magyar, sem a lengyelek esetében nem jött össze. Az EU olyan szerveződés, amelyben a tagok éberen ügyelnek arra, nehogy olyan szövetség legyen belőle, amely kicsúszik az ellenőrzésük alól. A demagógok nyugodtan alhatnak.

Die Welt

1. A német szociáldemokraták megdöbbenéssel fogadták, hogy létrejött az osztrák koalíció. Úgy értékelik, hogy Kurzzal, a szélsőjobbos diákszervezetektől induló Strachéval, illetve a bujtogató Orbánnal folytatódik a jobbra tolódás. És újra megalakult az Osztrák-Magyar Monarchia. Legalábbis így nyilatkozott az SPD helyettes frakcióvezetője, aki ezzel főként arra utalt, milyen közel áll egymáshoz az osztrák és magyar vélemény a menedékpolitika ügyében. A bajor keresztényszociálisok ezzel szemben úgy ítélik meg, hogy lett még egy szövetségesük, aki egyben példakép is. Egyúttal meghívták a magyar miniszterelnököt a jövő hónap elején esedékes, szokásos párttanácskozásukra. A gesztussal a CSU jelzést küld Berlinnek, mert ott egyszer már elégedetlenséget váltott ki Orbán Viktor látogatása. Az ugyanis két éve, épp menekültválság csúcspontjára esett és a kancellár úgy értékelte, hogy a szövetséges párt ily módon a hivatalos politikával szembeni bizalmatlanságát fejezte ki.

Az Európai Néppárt strasbourgi képviselőcsoportjának első embere úgy értékelte, hogy Kurz csupán fel akarja törni országában a régi, megcsontosodott szerkezeteket. Weber hozzáfűzte, hogy a polgári politikusok új nemzedékének egyik képviselőjéről van szó, akitől nem lehet elvitatni az Európa-barátságot. És egyébként is, már rég lekerült a napirendről a Szabadságpárt követelése, hogy az ország lépjen ki az EU-ból. A német zöldek vezére – Orbán Viktorra utalva – azt hangoztatta, hogy a nagy gondokat, mint a humanitárius és rendezett menekültpolitika, nem lehet a nemzetállamok csigaházából megoldani.

2. A lapcsalád kiadója szerint a visegrádi államok a jövőben tömböt alkothatnak, éspedig azon az alapon, hogy nemet mondanak a bevándorlásra. Thomas Schmid rámutat: már ez sem vált ki tiltakozást, de hát az utóbbi években igencsak feljöttek a nacionalista és idegenellenes pártok. Így azután elmaradnak a megmozdulások az osztrák koalíció miatt is, pedig mekkora volt a felzúdulás 17 éve, amikor az FPÖ először került be a kormányba. Persze lehet, hogy a feltűnő hallgatás mögött a lemondó belátás van, miután Kurz azzal akadályozta meg a szélsőjobb győzelmét, hogy a nyugati polgári politikusok közül elsőként állította politikája középpontjába a menekültek szigorú elhárítását. Majd meglátjuk, hogy eladta-e a párt lelkét. Egyelőre úgy tűnik, nem a megnyugtatást célzó taktika az ígéret, miszerint Európa-barát irányvonalat vesz. De bizonyítania kell, hogy képes megszelídíteni a Szabadságpártot, eltávolítva attól a választókat. Az eredményt két dolgon lehet majd lemérni: az egyik, hogy meg tudja-e vonni a táptalajt az idegengyűlölettől, a másik pedig, hogy – Orbántól eltérően – ne provokálja az EU-t, hanem annak partnereként lépjen fel. Érdekes lesz látni, hogy Ausztria tényleg hozzájárul-e a menekültprobléma megoldásához, az Alkotmányt és az európai szabályokat betartva...

ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2017.12.17.A karácsonyi előtti időszak mindig nagyon zsúfolt az Igazgyöngyben. Ilyenkor kapjuk a legtöbb adományt, ilyenkor mindenki szívesebben segít a szegényeken, a rászorulókon. Főleg a gyerekeken. Ahogy nő az alapítvány ismertsége, úgy nő a támogatók száma, és a hozzánk segítségért fordulóké is.

Novemberben már jöttek az első megkeresések, adománygyűjtő akciókról, cipősdoboz ajándék-készítésekről, ötletekről, hogyan tudnának segíteni. Nagy öröm nekünk, hogy évről évre több iskola lesz ebben partnerünk, a fővárosból leginkább. Persze pedagógusfüggő ez is, hiszen kell, aki elindítja, mozgatja, szervezi. Aki érti, hogy a szolidaritásra nevelésnek kevés jobb módja akad ennél, az „adni jó” érzését összekapcsolni a segítéssel. És persze kell az is, hogy az igazgató, a tantestület, a szülők is partnerek legyenek, és melléálljanak az ötletadónak.

Aztán ott vannak a cégek. Akik az év végén tudnak dönteni arról, akarnak-e és ha igen, mennyit szánni támogatásra. Sok cég állt már mellénk, nagy öröm nekünk, hogy sok a visszatérő is, és akadnak újak is, akik most hallottak először rólunk. Ezek a támogatások részben a karácsonyt célozzák meg, de sok van, amit az alapműködésre fordíthatunk. Mindez biztonságérzetet jelent nekünk, hiszen tervezhetővé válik a munkánk, ami fontos feltétel, hiszen a folyamatosság nem szakadhat meg. Sokáig féltem, hogy ez a rettentő átpolitizálódás, ami áthat ma mindent, megbélyegez mindenkit, aki kritikát fogalmaz meg, eltántorít tőlünk cégeket. Volt is persze olyan, amikor érezhettem ezt, hiszen voltak kurtán-furcsán, indok nélkül befejeződött együttműködések, vagy mikor megkértek, hogy inkább maradjon anonimitásban a támogató cég. De egy ideje nem érzem ezt. Sőt, most volt olyan, aki kifejezetten kérte, hogy a logója kerüljön fel a honlapunkon a támogatók közé.

Ilyenkor a legnagyobb mértékű a civil odafordulás is. Az Erzsébet utalványok a karácsony mellett tavaly egész évre biztossá tették a kríziscsomagok elkészítését. Attól pedig kevés jobb dolog van egy segítő szervezet életében, hogy tudja, ha segíteni kell, van miből, van mihez nyúlni. Ahogy az idén megkapták a nyugdíjasok az utalványokat, rögtön jöttek a megkeresések, hogy szívesen nekünk adnánk újra. Lettek visszatérők, és újak is, ezen a területen is. A Klubrádión keresztül sokakat elér az „Ajándékozz karácsonyt!” üzenete. Ilyenkor kapjuk a legtöbb 1000 -2000 Ft-os támogatást. Olyan emberek segítenek, akiknek nekik sincs sok, mégis akarják támogatni a munkánkat, segíteni rajtunk keresztül a rászorulókon. Elgondolkodtatóak ezek a segítségek, jön egy telefon, hogy egy idős néni szívesen adna 50 kg szenet, vagy kapok az Erzsébet utalvány mellé csomagolt szalonnát, és üzeneteket, hogy mennyire fontosnak tartják, amit csinálunk, biztatnak, megerősítenek. Ezek fontosak nekünk, mert így bírjuk végigvinni ezt az egészet, az ünnepig. Nagyon sokat dolgozunk most, és egy-egy negatív dolog ilyenkor erősebben amortizál le minket is.

Mert mindig van, aki nem annyira rászoruló, mégis nagy hanggal jön be hozzánk, mert azt hallotta (sokszor az állami intézményrendszeren belülről), hogy itt kell „feliratkozni” karácsonyi csomagra. A mi gyakorlott szemünk viszont leveszi ám, hogy itt nem a rászorultság, hanem a „nekem is jár, ha ingyen van” működteti a dolgot. És megint lesz támogató, akinek nem felel meg a visszacsatolás, mert nem látja tételesen a fotón minden darabját annak, amit küldött, ezért reklamál majd, persze gyanúsítva, hogy ellopjuk. Megint lesz, aki a köszönöm helyett összehasonlítja a gyerekek cipősdoboz-ajándékának általunk nem látott tartalmát a szomszédéval, majd visszahozza, lehajítja, és az arcunkba ordítja, hogy mit képzelünk mi…. És megint lesznek irigyeink, mert nekünk adnak adományt, mert bíznak bennünk a támogatók, és ez elviselhetetlen azoknak, akiket a negatív érzésekből bírják csak táplálni a lelküket. Jó világ van most rájuk, a gyűlöletkeltés bennük jó táptalajra lel. Próbáljuk persze ezeket is kezelni, bár látom azt is, mennyire nehéz a hetek óta megfeszített munkával dolgozó kollégáimba egy-egy ilyen sztori után lelket verni.

De több lesz az, aki boldog lesz. Boldog, mert adhat, segíthet, a karácsony üzenetét általunk elviheti azokhoz, akiknél nem lenne ünnep. És boldog lesz reményeink szerint újra sok száz család, remélhetőleg több mint 1200, akiknél a nem várt ajándékkal megjelenünk majd, és együtt nézzük a szülőkkel, ahogy a gyerekek boldogan bontogatják a csomagjaikat. És boldogok leszünk mi is, hiszen az érzés, ahogy a nyomorúságos életterekben megjelenünk, ahogy mosolyt viszünk a kilátástalanságba, az a mi ajándékunk. Annyira szeretném, ha ezt az érzést át tudnánk adni azoknak, akik támogatják a munkánkat, akiknek az adományait visszük. Ezért készítünk majd újra egy kis videót, a fotókból, mint a korábbi években is. Hogy megkíséreljük átadni az átadhatatlant. Az egymás felé fordulást, a szeretetet, a másik öröme miatt érzett boldogságot.

Olyan jó lenne, ha ez a rengeteg pozitív dolog le bírná nyomni a gyűlölködést. Legalább karácsonykor. De még jobb lenne, ha azon túl is.


KÖVÉR LACI ÉS A TÖRTÉNELEM

SZTÁRKLIKK
Szerző: KONOK PÉTER
2017.12.17.


Kövér László szerint "nyugodtan átengedhettük volna" a törököket Bécsig, úgy sem lennénk rosszabb helyzetben.

Namármost. Tekintsünk el a többes szám első személytől, mármint hogy Kövér László 1959-ben született, így az adott időpontban, 1529-ben, mikor a törökök első ízben vágtak át a maradék okafogyott Magyarországon, mint kés a vajon, mínusz 430 éves volt, így nem igazán lehetett hatással az eseményekre, pedig nyilván lett volna helye a Mohács utáni magyar politikában.

Nagy igény volt akkoriban a dúsbajuszú szervilis tökfejekre, akik hol a Habsburgoknak nyaltak, hol Szapolyainak, de kiszolgálták a törököt is, ha kellett; és tekintsünk el attól is, hogy a kis Kövér Laci az általános iskolában töriórán inkább névtelen leveleket írt az osztályfőnöknek a többi nebulóról, mint hogy odafigyelt volna a tanerőre, de nézzük a történelemben mindig ott lévő, bár egyben örökkön tájidegen "mi lett volna, ha" kérdését:
lehet, hogy jobb lenne nekünk, ha közel harminc éve nem engedjük át az MSZMP lelkeseit, a KISZ kivagyijait, mint például Kövér Lászlót, aki az MSZMP Központi Bizottsága Ifjúságkutató Intézetének munkatársaként írta rólunk a hangulatjelentéseket, onnan pedig 1986-ban az MSZMP Központi Bizottságának Társadalompolitikai Intézetéhez igazolt, hogy aztán 1988-ban a MISZOT alelnöke legyen (a másik alelnök egy bizonyos Gyurcsány Ferenc volt), szóval ha az efféle ifjútörököket nem engedjük át az államhatalomig - de hát átengedtük.

Most pedig éppen a kutyafejű tatárokkal bratyizunk, hátha jók lesznek az török áfium ellen való orvosságként.

Hát, ezek is, azok is kapják be a lófarkas zászlómat.

ZÁRJÁTOK LE A TÁRGYALÁSOKAT, ÉS KEZDJETEK EL VÉGRE KAMPÁNYOLNI!

MÉRCE
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.12.17.


A múlt héten újra úgy tűnt, hogy véglegessé válik a baloldali, liberális ellenzéki pártok felállása a 2018-as választásra. Az MSZP-Párbeszéd közös listával vág neki, míg a DK és az Együtt koordinálni akar. Az LMP és a Momentum pedig, egyelőre úgy látszik, külön indul neki a választásoknak. És akkor ideje hozzá is fogni a kampányoláshoz.

Persze a bevezető nem stimmel, az MSZP most, hogy összehozta a közös listát a Párbeszéddel, egy még nagyobb összefogásért és közös listáért kampányol, miközben az Együtt és a DK koordinációt akar, így épp nem tudnak megállapodni. Ezen kéne túllendülni.

Nyilván az MSZP azért akar közös listát mindenkivel, mert félnek attól, hogy vagy az LMP vagy a DK megelőzi őket, vagy nagyon kicsivel lesznek csak előttük. Illetve attól, hogy a Jobbik és köztük nagy lesz a különbség.

A DK meg pont ezért akar, épp ellenkezőleg, koordinált indulást. Rá akarnak mászni az MSZP nyakára, jobb esetben megelőzni őket.

Az Együtt meg már csak ilyen csökönyös párt, megmondták, nem lesz közös lista, ők max. koordinálnak, és ehhez tartják is magukat.

A probléma csupán az, hogy 4 hónap van hátra a választásokig, a Fidesz brutálisan vezet, és most kapott egy kis löketet a Jobbik is. Mintha lenne egy kis probléma?

Úgyhogy mi lenne, ha visszatérnénk a nyitó bekezdéshez, és megállapodnának a pártok? Az MSZP Karácsonnyal kapott egy közös listát és egy miniszterelnök-jelöltet, a DK és az Együtt kérése pedig változatlan. Már az is jó lenne, ha a pár vitás körzeten kívül megállapodnának a pártok, és az egyéni jelöltek januárban elkezdhetnének kampányolni...

KÉTES FIDESZES ÜZLET: FORDULAT A NYÚLKETRECGATE-ÜGYBEN

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2017.12.18.


Hadházy Ákos, az LMP társelnöke alig két hónapja számolt be a heti rendszerességgel megtartott korrupcióinfóján arról, hogy Varga Gábor fideszes országgyűlési képviselőhöz köthetően – parlamenti padtársához, Simonka Györgyhöz hasonlóan – különös családi üzlet zajlik. Mindkét kormánypárti politikus rokonai ugyanis egy-egy kiterjedt cégháló tagjai, s ezek a vállalkozások gyakran európai uniós pénzzel is gazdagodnak. Különbség ugyanakkor kettejük közt, hogy míg Simonka György esetében – aki amúgy maga is feltűnik egy-egy cégben – vér szerinti rokonok a cégek tulajdonosai, addig a Varga Gáborhoz köthető vállalkozásoknál a rokonság a felesége hozzátartozóinál mutatható ki. Ugyanakkor a trükk mindkét esetben többnyire ugyanaz: miközben a hálózat egyik tagja megnyeri a brüsszeli forrást, egy másik elhozza az arra kiírt közbeszerzési eljárást. Két érdekes uniós pályázatot ismertetett néhány hete az LMP politikusa, mindkettő Varga feleségének családjához köthető. A hitvesi rokonsághoz tartozó cégek közül kettő is elnyert összesen 40-40 millió forintot nyúltenyésztő telep létesítésére Bikácson.

Hadházy meglátogatta az egymás mellett létesített telepeket, azonban a helyszínen – mint elmondta – üres nyúlketreceket talált, és szerinte szinte semmilyen jel nem utalt arra, hogy valaha nyulat tartottak volna a telepeken. Mindez azért érdekes, mert a minap a Magyar Nemzet arról értesült, hogy a korábban uniós forrást elnyert szóban forgó társaságok egyik tulajdonosa, Koncz Gyula (aki nem más, mint Varga Gábor apósa) egy árulkodó hirdetést töltött fel az egyik népszerű apróhirdetési oldalra.

A férfi – akit egyébként öt évre el van tiltva a cégvezetéstől – „új, sosem használt” nyúlketreceket kínált eladásra 127 ezer forintos darabonkénti áron, összesen tehát több mint 7,5 millió forintért. Minderről fényképeket is közölt, amelyek megszólalásig hasonlítanak a Hadházy Ákos által a bikácsi nyúltelepeken készített fotókra. Ez azért pikáns, mert ha Varga apósa a brüsszeli pénzből vásárolt ketreceket árulja, akkor a korábban elnyert 40 millió forinton túl további milliók ütik a markát az értékesítés után. Ha pedig nem az uniós forrásból vett tárolókat árulja, akkor felmerül a kérdés, egyáltalán mi szükségük volt annyi ketrecre, amennyit nem tudnak kihasználni...

ORBÁN AKKORÁT VÁLASZOLT A PARLAMENTBEN, HOGY AZZAL A QUIMBYBE IS BEFÉRNE


444.HU
Szerző: ERDÉLYI PÉTER, KULCSÁR REBEKA, HALÁSZ JÚLIA
2017.12.17.


- Itt a legújabb 444 híradó.

- Vasárnap esténként összefoglaljuk, hogy mi történt a héten.

- Nagyon röviden és gyorsan.
- Az eddigi részeket ide kattintva lehet megnézni.
Bővebben:
PUBLICUS: KARÁCSONY GERGELY A LEGNÉPSZERŰBB ELLENZÉKI POLITIKUS

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.12.17.Megelőzi Orbánt is.

A Publicus Intézet felméréséből kiderül: az MSZP továbbra is stagnál 9%-on, a Jobbik szintén; a Fidesz továbbra is a legerősebb, legtámogatottabb párt. A politikusok között pedig az MSZP és a P miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely a legnépszerűbb.

A felmérést a Publicus a Vasárnapi Hírek megbízásából, december 8 és 13 között, 1005 fő megkérdezésével készítette; reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálták a pártok támogatottságát és a szavazási hajlandóságot.
Beálltak a pártok egy szintre

Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot csökkent, így 26 százalékon áll. A biztos szavazó, pártválaszók körében a Fidesz támogatottsága 48 százalék. A párt szavazóinak aktivitása átlagos.

Az MSZP tábora nem változott, 9 százalék. A biztos szavazó, pártválaszók körében az MSZP támogatottsága 15 százalék. A párt szavazóinak meglehetősen magas, viszont az MSZP támogatottsága Botka László menesztése óta történelmi mélypontra zuhant.

Ugyancsak mélyponton van a Jobbik, a párt tábora egy százalékpontot csökkent, így 9 százalék. A biztos szavazó, pártválaszók körében a Jobbik támogatottsága 14 százalék. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsony...