2018. október 26., péntek

NEM KELL A FELTÉTELES MÓD

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.10.26.


Próbálok magamban felmentést találni, vagy legalább magyarázatot. Nem sikerül. Nem értem és egyre kevésbé értem és egyre kevésbé tudom elűzni a gondolatot, hogy a vesztünkbe rohanunk. Van ebben az országban olyan ember, aki kitalálta a legnyomorultabb, legkiszolgáltatottabb szerencsétlenek elpusztításának a módját. És vannak olyanok, akik megszavazták, van valahol valaki aki kiadta az utasítást arra, hogy elrabolják ezeknek az embereknek az utolsó menedékét, hogy semmisítsék meg mindenüket, az utolsó szálat is tépjék el, ami még a társadalomhoz fűzi őket. És volt olyan, aki megkapta ezt az utasítást, felült a teherautóra, a markolóra és megcsinálta.
Senki ebben a láncban nem mondta azt, hogy nem. Ezt már nem. Senki.
Ha holnap az lesz a parancs, hogy ki kell lakoltatni azokat, akik gyermektelenek, mert ők nem jó hazafiak, azt is megteszik? Mindenre van ember? Bármire?
Bizonyára van. Hiszen volt arra is, hogy felhúzzák a szögesdrót kerítést. Hogy felállítsák az őrtornyokat. Hogy megtervezzék és megépítsék a barakkokat, a krematóriumokat. Volt ember a kínzásokra, a kivégzésekre. És a társadalom elfordította a fejét, a települések, melyeken keresztül haladtak a szerelvények a jajgató emberekkel, a falvak, melyeken áthajtották a halálmeneteket, az emberek, akik naponta lélegezték be az égő emberi hús zsíros bűzét, hallgattak. Nem tudtak semmiről. Milyen kényelmes! Az egyik parancsra cselekszik, a másik semmiről nem tud.
Ja, el ne felejtsem! Minden törvényes volt. Mert a főgecik bármire csinálnak maguknak törvényt. Percek alatt.
Eltöprengek rajta, hogy a büdös francban jutottunk el ide? Hogy maradhat hatalomban egy maréknyi gyakorló elmebeteg, köztörvényes bűnöző? Európában, a huszonegyedik században hogy fordulhat elő mindaz, ami ebben az országban naponta előfordul? Ez nem egy kosár alma, benne néhány rothadt gyümölccsel, melyeket ki kell majd szedni az egészségesek közül. Ez sok-sok kosárnyi rothadt alma, benne néhány egészséges gyümölccsel. Ráadásul a rothadtak maguktól, önként dobálják ki ép társaikat a kosárból, mint a kakukkfióka az énekesmadarat a fészekből.
Szabadságszerető nép, mi? A csodaország, a tűzön-vízen át gerinces, bátor, összetartó forradalmárok méltán csodált országa, akik mindig kiálltak az igazságért, a szabadságért? Ó, hogyne! Mennyire kell cinikus takonynak lenni, amikor ezt elhörgi a beteg sejtburjánzás és vannak – jaj, sokan vannak – akik elhiszik ezt magukról? Ugyanazok, akik rohannak feljelenteni a Kétfarkút, ha színesre festik a töredezett járdát, akik kiszurkálják a másik ember autójának a gumijait, mert büdösrohadt migráncsokat akar hozni a faluba, akik szent borzadállyal lesik az állami propagandában a hazugságokat, akik önként állnak be a sorba, amelyikben azt mondják nekik, hogy ők az erkölcsös, keresztény, jó emberek. Ennyi a fizetségük. A többiek, a Lázárok, Rogánok, Kovács Zoltánok legalább meggazdagszanak, a Vajnák, Garancsik, Tiborczok, Mészárosok legalább megtarthatnak valamennyit a zsákmányból, az alacsonyabb polcon nyüzsgők legalább földhöz, pozícióhoz, trafikhoz jutnak, a Bayereket, Gajdicsokat, Géfodorokat legalább megfizetik, de a nyomorultakat, akik működtetik ezt az egész szart, még csak meg sem fizetik. Éppen olyan senkik és éppen úgy nincs semmijük, mint azoknak, akiket segítenek meggyalázni, eltaposni, külföldre, vagy a halálba hajszolni. Nekik elég a hazugság, beérik azzal, hogy az elmebaj megsimogatja a lapos homlokukat és azt mondja nekik: szeretlek, vigyázok rád.
És vigyáz rájuk, valóban. Körbekeríti nekik az országot pengés drótkerítéssel, embertelenséggel és bűzlő, mocskos hazugságokkal. Akik a büdös életben nem szagoltak bele a szabadságba, akik soha nem látták a saját szemükkel, hogyan élnek más országokban az emberek, akik soha nem tapasztalták meg, milyen egy normális országban élni, milyen emberségesnek lenni, milyen kiállni a másikért tudva azt, hogy a másik is kiáll érte, ha kell.
Ami ebben az országban történik, az nem történhetne meg egyetlen más európai országban sem. És most nem csak a szerencsétlenek kunyhóinak elbontásáról, az utolsó, egyetlen vagyontárgyaik, pokrócaik, edényeik, meleg ruháik, gyógyszereik, az előző életükből őrizgetett képeslapjaik, fotóik megsemmisítéséről beszélek, hanem minden egyébről. Már nincs olyan szelete, szilánkja, atomja az életünknek, ahová ez a bűzös rothadás ne kúszott volna be, ahonnan ez a terjedő rák ne szívná el az életerőt. Nincs olyan.
Szabadságharcos nép, mi? Mindig van ember. Mindenre. Mindig van, aki végrehajtja a feladatot, bármi is az. Ha a csúti merne teljesen a vágyai szerint cselekedni, itt percek alatt lenne ember (önkéntes is akár) a kerítések felállítására, az őrtornyok felhúzására, a barakkok és krematóriumok felépítésére, a rabok őrzésére, kínzására, kivégzésére, a szomszéd feljelentésére, bármire. Bármire. A falvak és városok lakossága pedig kifordult szemekkel ünnepelné a megváltót, aki visszaadta az ország büszkeségét, erejét és nagyságát. És senki nem hallana, nem látna, nem tudna semmit abból, ami körülötte történik.
Ó, most látom, hogy feltételes módban beszélek.
Nem kell a feltételes mód. Nem kell.

JÖN A HIDEG - A KORMÁNY AZT TANÁCSOLJA A SZEGÉNYEKNEK, FŰTSENEK OKOSAN

MÉRCE
Szerző: KIS SOMA ÁBRAHÁM
2018.10.26.


Vérlázító és gyomorforgató az a szintű cinizmus, ahogy a szegények fűtésproblémáihoz viszonyul a kormányzat. Miközben közeledik a tél, a szerencsésebb háztartásokban már csordogál a hőerőművekből érkező forró víz a radiátorokban, beindították a házközponti kazánokat a gondnokok és a konvektorok is barátságosan árasztják a meleget az ablakok alatt, a kormány elindított egy honlapot azok számára akiknek ez a fajta luxus nem adatik meg, és szilárd tüzelőanyagot kénytelenek használni.

Persze nem mindenki kényszerből fűt fával; romantikus hangulatot adhat egy magasabb kategóriájú családi háznak a kandalló, sőt, a vidék hangulatát kereső középosztálybeliek – miközben a városi infrastruktúra fejlődésével ezt már a múlt században sikerült meghaladni – akár városi társasházak lakásaiba is építhetnek kirívóan közösségellenes módon fatüzelésű kályhát, ha szeretik hallgatni a rönkök ropogását és nem zavarja őket a szilárd tüzelés városi szmogot még tovább súlyosbító szálló por szennyezése.
Van azonban a társadalomnak egy része, jellemzően falun vagy tanyán élők, akik nem hobbiból, hanem a túlélés érdekében fűtenek szilárd tüzelőanyaggal, vagyis fával, szénnel, vagy legrosszabb esetben hulladékkal és bármi mással amit találnak.

Nekik szól a kormány Fűts okosan! című honlapja. Miközben idén télen az előrejelzések szerint akkora tűzifahiány lesz mint soha, emiatt az árak az egekbe fognak szökni és már most csalók sóznak illegális vagy a megrendelttől eltérő fajtájú fát a vásárlókra, a honlap azt tanácsolja, ha szilárd fűtőanyagot használ az ember, akkor az lehetőleg legyen fa.

Ha nincs lehetősége fával fűteni, akkor persze égetheti az olcsóbb szenet is, abból inkább feketét mint barnát, tekintve hogy az sokkal szennyezőbb – vélhetően a tanács azoknak is szól, akiknek a háza elkezdett összedőlni a Mészáros Lőrinc erőművébe barnaszenet termelő, Mészáros Lőrinc tulajdonában álló bánya tevékenysége miatt, ami után nevetségesen alacsony kártérítést ítéltek meg nekik. Mészáros Lőrinc bányájának szakértői.

A honlap nem felejti el közölni, szeméttel fűteni hatóságilag tilos, mert rettentő káros mind az emberre, mind a környezetre, emellett még nagyon büdös is. Viszont aki szeméttel fűt, nyilvánvalóan nem jókedvéből tesz így, hanem azért mert nincs pénze, ennek ellenére nem szeretne megfagyni –

jellemzően nem felső-középosztálybeli családok kandallóiban olvadnak a rostélyra a nyár során gyűjtött pillepalackok meg a lyukas bicikligumi, hanem újságpapírral ragasztott ablakú dohos vályogviskók ócska sparherdjeiben adják ki a mérges gázok mellett azt a kis hőenergiát amit tárolnak.

A honlap szerkesztői a szeméttel fűtés kapcsán jó érzékkel építenek a házmestervirtusra a „mit tehetek ha a szomszéd befüstöl?” opcióval, ahol bár első lépésként a probléma személyes megbeszélését javasolják, az olvasó tudtára hozzák azt is, hol tudja feljelenteni szeméttel fűtő, szerencsétlenebb sorsú polgártársait – és a lelkére kötik,

Lehetőség szerint, próbálja meg dokumentálni (fotó, videó) az esetet , illetve tanúkkal támassza alá.

Akik illegálisan szeméttel, vagy illegális fával fűtenek nem azért tesznek így mert bűnözni támadt épp kedvük – vagy ahogy a fűts okosan jelszó sugalmazná, buták lennének – hanem mert szegények és általában nem állnak rendelkezésre az infrastrukturális alternatívák sem...

GAZDAG TELKESEK KÖZÖTT BÚJNAK MEG A LAKHATÁSI VÁLSÁG ÁLDOZATAI

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2018.10.25.


Inkább választják a rosszabb lakókörülményeket, minthogy távol kerüljenek a munkalehetőségektől, ami sokszor továbbra is Budapesthez köti őket, a város pezsgése után viszont nagyon nehezen szoknak hozzá a hétvégi házas övezet vagy a homoki dűlők csendjéhez és – úgy érzik – ingerszegénységéhez. Újpest, a hetedik kerület, vagy a külvárosi Budapest vetette ki őket magából, de ha már így alakult, megpróbálnak a lehető legélhetőbb otthont teremteni maguknak. A szomszédaik tehetősebb telektulajdonosok, vendégmunkások, vagy az első saját otthonukat építgető fiatal házaspárok. Így élnek az agglomerációban a Budapestről kiszoruló szegények.

Az ingatlan-, és ezen belül az albérletárak kilövésével, és az elmúlt években a főváros több kerületében lezajlott városrehabilitációs programok miatt egyre inkább kiszorulnak Budapestről azok a szegényebb emberek, akik már képtelenek fenntartani fővárosi lakásukat.

Már az állandó jövedelemmel bíró, stabil anyagi körülmények között élők is egyre gyakrabban kényszerülnek valahol a fővároson kívül letelepedni, annyira megterheli a kasszájukat a rezsivel együtt már a külső kerületekben is 150- 200 ezer forintos nagyságrendű bérleti díj. Saját ingatlan vásárlásáról pedig Budapesten nem is álmodhatnak.

A Budapest környéki települések: az agglomeráció így nem csak a fővárosból zöldebb környezetbe vágyó módosabbak célpontja lett, hanem az onnan kiszoruló szegényeké is. Ők akár a rosszabb lakhatási körülményeket is vállalják, csak közel tudjanak maradni a meglévő munkalehetőséghez. Hiába tudnának akár saját házat vásárolni egy vidéki kistelepülésen, ha ott nem lenne miből élni.

Egy Budapesttől nyugati és egy Budapesttől keleti irányban fekvő településen jártunk, hogy megnézzük, hová költöznek a fővárosból kiszoruló szegények. A helyszíneken viszont nem csak ilyen emberekkel találkoztunk. Kiderült, hogy ezek a helyek, távol a települések központjától, igazi gyűjtőtégelyek.

Elfér egymás mellett gazdag telektulajdonos és erdei kunyhóját egy budaörsi víkendházra cserélő ex-hajléktalan, vagy a Pesttől délkeletre fekvő Pilis körüli homoki dűlők poros utcáin a hajdúságból érkezett vendégmunkás és az első saját otthonát építő fiatal házaspár...

ÚJ KIBOCSÁTÁSOK JÖNNEK A TŐZSDÉN - EZÉRT LESZ KÖNNYEBB JANUÁRTÓL A BEVEZTÉS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.10.26.


A következő félévben várhatóan 3-5 új kibocsátó jelenik a Budapesti Értéktőzsdén. Januártól új kategóriarendszer lesz a BÉT-en, a jövőben a standard kategóriához nem lesz szükség IPO-ra, elég lesz a technikai bevezetés – hangzott el a Napi.hu tőzsdekonferenciáján. 

Egyre több cég számára jelent reális megoldást a forrásbevonásra a tőzsde – mondta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnök-vezérigazgatója a Napi.hu múlt heti tőzsdekonferenciáján. Az utóbbi időszakban sok új kibocsátó jelent meg, de sok cég használta tőkebevonásra is a hazai tőzsdét. Míg 2015-ben a részvénypiac átlagos napi forgalma 8,5 milliárd forint volt, addig idén ez már 11,2 milliárd forintra emelkedett. Három éve négy, ma már hét olyan cég van a BÉT-en, amelynek a napi átlagforgalma eléri a 100 millió forintot. A tőzsde GDP-arányos kapitalizációja pedig 14,7 százalékról 20,6 százalékra emelkedett, ami annak is köszönhető, ahogy a 2013 és 2015 között még 31 milliárd forintnyi tőkeemelés 2016-2018-ra 129 milliárd forintra emelkedett.

A BÉT 2017 őszén indította el multilaterális kereskedési rendszereként (MTF) az Xtendet, azaz az új kkv-piacot, illetve a londoni tőzsdével együttműködve úgynevezett ELITE programját, ami pénzügyi oktatást jelent vállalatok számára.

A másfél éves intenzív programot ezer nemzetközi cég munkatársai végezték már el. Ők már képesek növekedési stratégiát írni, innovációs fókusszal gondolkodni és sok egyéb másra, hogy felkészüljenek a tőzsdei jelenlétre. Magyarországról egyelőre 12 cég vett részt a programban, reményeik szerint ez a szám hamarosan bővül - mondta a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója. Ezen felül egymilliárd forintból új mentoring programot is indítottak, illetve újrakalibrálták a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokat (szit) is...

ENNÉL MESSZEBB MÁR NEM MEHETEK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Szilvia
2018.10.26.


Nehéz vitatkozni Szilviával, mármint abban, hogy Új-Zélandnál nem könnyű messzebb menni Magyarországról (tudom, tudom, biztosan van olyan szeglete a világnak, ami kilométerben messzebb van :) ). Ő sem nagyon álmodozott róla, aztán egy másik külföldi tapasztalat hozta úgy, hogy eldöntötte: megpróbálja. És sikerült.

„Új-Zéland számomra mindig egy elérhetetlen célállomásnak tűnt, ezért még azt sem mondhatom, hogy arról ábrándoztam, hogy egyszer majd eljutok oda. Ilyen nagyot soha nem mertem álmodni.

Azonban ez a szemléletem megváltozott, amikor kiköltöztem Máltára nyelvtanulás és kalandvágy céljából. Mikor rájöttem, hogy teljesen önállóan tudok boldogulni egy idegen országban, idegen nyelvvel, más kultúrával, és találkoztam emberekkel a világ különböző pontjáról, hallgattam az izgalmas történeteiket, akkor elkezdtem bízni magamban és már bátran mertem nagyokat álmodni.

Így lyukadtam ki Új-Zélandon, a világ másik felén, ahol nyáron van tél, este van nappal, annyira messze van, hogy sokszor még a térképről is lefelejtik.

Egy év Új-Zélandon

Egy évet töltöttem Új-Zélandon Working Holiday Vízummal, ami lehetővé tette, hogy dolgozhassak is nyaralás mellett. Évente 100 ilyen vízumot osztanak ki Magyarországon, az igénylés online történik, és bizony szemfülesnek kell lenni, mert nem túlzok, mikor azt mondom, hogy percek alatt elfogynak a helyek. (2018-ban a jelentkezés megnyitása után 4-5 perccel már nem volt egy elérhető vízum sem.)

Én július elején érkeztem Aucklandbe, és az első napokban egy maori családnál szálltam meg, akiket a Couchsurf applikáció segítségével ismertem meg.

Új-Zéland nagyon drága ország, mindaddig, amíg az otthon összegyűjtött pénzedet költöd. Ha már új-zélandi dollárt keresel, akkor már egyensúlyban van a helyzet.

Gyorsan elintéztem a szükséges papírokat, bankszámlát nyitottam és adószámot igényeltem. Közben már munkát kerestem, és szerencsémre találtam is egy szuper helyet.

A szakmám gyógy- és sportmasszőr, így egy spában tudtam elhelyezkedni. A WH-vízum egy cégnél maximum 3 hónapot enged dolgozni, utána váltanod kell. Így egy idő után egy kicsit északabbra költöztem Whangareibe, ahol egy édességboltban lettem eladó/barista...

KRÍZIS: MÁR AZ UTCÁN MARAD A SZEMÉT ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2018.10.26.


Ma viszi el utoljára mintegy 110 ezer észak-magyarországi háztartás elől a szemetet a Zöld Híd Nonprofit Kft.

Ma szedi össze 116 észak-magyarországi településen utoljára a gödöllői központú Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. a háztartási hulladékot – tájékoztatta lapunkat Gyenes Szilárd ügyvezető. A hét elején, amíg az üzemanyagból futja, óvodákhoz, iskolákhoz, kórházakhoz még kiszállnak. Ugyanakkor már ma megkezdik ama hivatalos levelek postázását az érintett önkormányzatok és az ilyenkor intézkedni köteles Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) felé, amelyben jelzik közszolgáltatási tevékenységük ellehetetlenülését. A jogszabályok szerint ilyen esetben a BM OKF-nek egy másik települési hulladékcéget kell kijelölnie a szolgáltatás ellátására. Mindazonáltal Gyenes Szilárd „nem tudja elképzelni”, hogy a jövő héten, míg munkatársaikkal és végletesen leromlott járműveikkel „állnak a telephelyen”, addig mondjuk a fővárosi FKF járművei a területen összeszedik a hulladékot. Szerinte az átállás, a lehető leghatékonyabban megtervezett útvonalak betanítása többe kerülne, mint anyagi igényeik kielégítése. 

Szakértők szerint, bár az ország egy-egy településén korábban is lezajlott hasonló szolgáltatóváltás, ez eddig messze a legnagyobb hazai térség, ahol bizonytalanná válik a hulladék elszállítása. Az önkormányzati tulajdonú Zöld Híd 340 ezer embert, körülbelül 110 ezer Pest és Nógrád megyei háztartás kukáját üríti. Évente 90 ezer tonna hulladékot szállítanak el, vagy a térségben naponta körülbelül 250 tonna szemét keletkezik. Ráadásul, ha ez az utcán marad, az elszállítás minden nappal hatványozottan nehezedik: ha a szokásosnál csak kétszerte több hulladékot kell elszállítani, az dupla annyi autót vagy időt igényel – fejtette ki az ügyvezető. 

A mostani válsághelyzethez a végletes pénzhiány vezetett. Gyenes Szilárd az eredendő gondokat már a helyi díjak 2012-es, központi befagyasztásában látja. Azóta ugyanis alapjaiban alakult át a szektor, úgy a beruházások elszámolását, mint az ellátott települések számát illetően. Eddig például éppenséggel a Zöld Híd volt az, amely átvette azokat a településeket, ahonnan az addigi szolgáltató anyagi okok miatt levonult. Az egyre nagyobb területet ugyanakkor változatlan gépparkkal és dolgozói létszámmal voltak kénytelenek ellátni. Ennek nyomán ma már mintegy ötven gépjárművükből közel húsz működésképtelen...

NYOMTASS TE IS! #66

NYOMTASS TE IS!
Szerző: Nyomtass Te Is!
2018.10.25.


A közvélemény-kutatók által megkérdezettek alig tíz százaléka hiszi el a Fidesz érvelését, miszerint luxusra herdálták el az emberek a lakástakarékot és ezért kellett eltörölni a támogatási rendszert. Tavaly a lakáskasszákra 62 milliárdot, míg a jórészt felesleges és hazug propagandára 66-67 milliárdot költött az állam...

Mi ez?

Nagyon sok ember van, aki csak az M1 televíziót nézi, a Kossuth rádiót hallgatja és a megyei lapokat olvassa. Nos, az ő fejükben egy egészen másféle kép alakul ki Magyarországról, mint azokéban, akik több forrásból tájékozódnak. Ahogyan mondani szokás, ma kétféle mozit nézünk.

Ami a kormány által birtokolt vagy elfoglalt csatornákon keresztül árad, az már nem is elfogultság, hanem gátlástalan propaganda és agymosás, időnként konkrét hazugság. Ha nem lépünk fel ez ellen, akkor a következő választáson olyan emberek fognak szavazni, akik nincsenek tisztában azzal, hogy milyen országban élnek.

Ideje hát tennünk valamit!

Egy egyszerű eszközt ajánlunk, amellyel megtörhetjük a kormányzati médiafölényt. Egyfajta XXI. századi szamizdatot, amely a mindenütt jelenlévő technológiákra alapozva, olcsón, könnyen és gyorsan juthat el akár milliókhoz is.

Van még néhány független újság és hírportál, amelyek tisztességesen elvégzik a munkájukat, csakhogy ezeket nem olvassák elegen. A Nyomtassteis kezdeményezés segítségével azonban sokakhoz eljuttathatjuk az általuk előállított értékes tartalmakat. A legfontosabb írásokat lerövidítve, közérthetővé téve egy A/4-es lap két oldalára helyezzük el (tördeljük be). Ezt a lapot félbehajtva egy újság formátumú kis kiadványt kapunk.

Az aktuális lapszámok internetes oldalunkról tölthetőek le. Aki úgy gondolja, hogy ezekről a hírekről másoknak is értesülniük kell, annak csak annyi dolga van, hogy több példányban kinyomtatja, lefénymásolja, és tovább terjeszti. A terjesztéssel kapcsolatban felmerülő kérdésekről a gyakori kérdések menüpontban tájékozódhatsz.

A nyomtassteis kezdeményezés egyetlen esetben működik: ha elegen leszünk, akik tényleg nyomtatnak és terjesztik is ezt a kis újságot. Csatlakozhatsz kicsiben és nagyban is, lehetőségeid, erőd szerint. Akkor is sokat tettél, ha csak egy-két példányt nyomtatsz ki és juttatsz el ismerősökhöz vagy ismeretlenekhez.

De gondolkodhatsz nagyban is. Ha van lehetőséged, netán nyomdakapacitásod arra, hogy sok példányt állíts elő, akkor az már nagy segítség. Ha mozgósítod a barátaidat, hálózatot építesz olyanokból, akik rendszeresen szállítanák ki a lapot egy-egy adott körzetbe, akkor jelentősen járultál hozzá ahhoz, hogy minél több emberhez jusson el másféle információ, mint amit a kormányzati hírforrásokból kap.

A kis újság terjesztésének fontos eleme a személyes beszélgetés, így azok, akik csak az állam által elfoglalt hírforrásokból tájékozódnak, találkoznak más véleményekkel is. Ha tömeges mozgalommá tudjuk fejleszteni a kezdeményezést, akkor rövid idő alatt, érezhetően ellensúlyozhatjuk a hatalom médiamonopóliumát.

Arra is alkalmas ez a kiadvány, hogy a választások közeledtével megismertesse az országot azokkal az elképzelésekkel, amelyeket a jelenlegi kormányt leváltani szándékozó politikai erők ajánlanak. Ez a kis újság azonban nem egy párt lapja, hanem független civil kezdeményezés.

Kiváló eszköz azoknak a magánembereknek, akik úgy érzik, hogy ha változást akarunk, akkor tenni is kell valamit.

"RÁNK FOG DŐLNI AZ ORSZÁG" - MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2018.10.26.


A Magyar Hang 24. száma jelenik meg október 26-án, pénteken. Még több tartalommal, közösségünket megerősítve megyünk tovább. Változatlan áron – négy oldallal vaskosabb újságot adunk! Ízelítő a tartalomból.

– A hajléktalanok ügyében nem született megoldás, a fedél nélkül élők inkább csak elbújtak valahol, külvárosokban, erdőkben húzták meg magukat – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Iványi Gábor. Az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke szerint a kriminalizálással csak felgyorsították emberi elmúlásukat, miközben tömegeket fenyeget most is az utcára kerülés réme. A lelkésznek lenne mondanivalója a miniszterelnöknek, ha meghallgatná. Interjú.

– Újra itt a nukleáris elrettentés kora?

– Befurakodna az állam a nyugdíjpénzek piacára. Barcza György sejtelmes szavait követően mindenki találgatni kezdett.

– Az emelkedő infláció vesztesei az idősek.

– „Bementünk volna a tüntetőkkel a köztévébe” – Mirkóczki Ádám, a Jobbik kommunikációs igazgatója szerint a cél, hogy ciki legyen az állami médiában dolgozni és ott nyilatkozni.

– Szemet hunyó traffipaxok. Miközben a rendőrség októbertől szigorított az utakon – például már nem közlik előre, hol mérnek a traffipaxai –, több mint három évvel az üzembe állításuk után sem használják a mindent látó mobil eszközök valamennyi funkcióját.

– Elárasztja hazánkat a génmódosított importszója. Az itthon termelt, GMO-mentes növényt külföldre viszik, mert ott többet fizetnek érte.

– Nem hülyék, inkább mi vagyunk azok. Néha a legjobb szándékú ember sem tudja, hogyan beszéljen egy értelmi sérülttel.

– Vége a Nyugat által dominált világnak? Dmitrij Szuszlov orosz kutató szerint a globális konfrontációval jellemezhető átmenet korát éljük.

– A Fertő tó osztrák oldalán. Életképek az Ausztriában dolgozó magyarok mindennapjaiból. Havas Henrik riportja.

– A földimalaccal egy teljes ág veszne el.

– Doktorok koldusboton, priccsen, szállón. Riport a Menhely Alapítvány józsefvárosi éjjeli menedékéről.

– A lépre csalt miniszterelnök – Nagy Imre és 1956.

– Először és vélhetően utoljára láthatjuk egyben a németalföldi mester, idősebb Pieter Bruegel majdnem teljes életművét. A Bécsi Szépművészeti Múzeum kiállításának egyetlen hibája a festőművész népszerűsége.

– Martinovics mi vagyunk – interjú Cserna-Szabó Andrással.

– Addig jó, amíg béke van – Tompos Kátya-interjú.

– A versenyképesség tényleg nemzeti ügy. Nem sikerül felzárkóznunk még a V4 többi tagjához sem a tudás, az innováció vagy az egészségi állapot terén. Csath Magdolna írása a Hajrá, Magyarország rovatunkban.

– Kritika az X – A rendszerből törölve című magyar filmről.

– „Katinka úgy edz, mint egy terminátor” – interjú Sós Csaba szövetségi kapitánnyal.

– Publicisztika: Dévényi István a kultúrharcról, Ugró Miklós a szegénységről, Szerető Szabolcs az október 23-i eseményekről, Torkos Matild ‘56 hőseiről, Rakusz Lajos a versenyképességről, Gazda Albert a hagymáról és a húsról, Puzsér Róbert Orbánról és a rinocéroszról. Hegyi Zoltán folytatja a mindenes feljegyzéseit, Marabu pedig új karikatúrával jelentkezik.

– Kilátnék valamerre – Győrffy Ákos prózája.

MACRON SZÖVETSÉGESEKET KERES POZSONYBAN ÉS PRÁGÁBAN - BUDAPEST ÉS VARSÓ ELLEN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.10.26.


- Amerika belengette Orbánnak, hogy találkozhat Trumppal, ha enged a CEU ügyében, de idáig ez sem hatott 

- A Közép-Európai Egyetem rektora azt mondta, hogy felkészültek a távozásra, de nem olyan könnyű megszabadulni tőlük, ahogyan azt egyesek gondolják

- Európa bőrére megy a vásár, amikor Ausztria 36 átkelőhelyen leállítja a gépjárműforgalmat a magyar-osztrák határon

Le Monde

1. A francia Európa-ügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a populizmus felemelkedése árt a szabadság, a demokrácia és a jogállam értékeinek, mi több, éppen a barna 50 árnyalata rajzolódik ki. Natahlie Loiseau a lap gazdasági klubjában tartott előadásában riasztónak nevezte, hogy a szélsőjobb helyet kapott az osztrák, finn és dán kormányban, hogy Orbán Viktor demokráciaellenes offenzívába kezdett, és hogy Európában portyázik Steve Bannon, aki az EU halálát akarja. A helyzet súlyos, tette hozzá, ezért ki kell mondani, hogy szakadék van a haladó erők és a nacionalisták között. Egyben élesen bírálta a jobboldali francia Köztársaság Pártot, mivel az semmi kivetnivalót nem talál a magyar kormányfő politikájában, így a politikus továbbra is ott ülhet a Néppárt soraiban, noha amit csinál, az szembemegy az unió értékeivel.

A miniszter asszony emlékeztetett arra, hogy a közelgő EP-választásokon igen nagy a tét, Marcon ezért határozta el, hogy konzultáció formájában kéri ki az európaiak véleményét. Ehhez minden tagállam hozzá is járult, kivéve Orbán Magyarországát, valamint Salvini és Conte Olaszországát. Ők úgy gondolják, veszedelmes megkérdezni az embereket, ami igen érdekes, hiszen a populisták azt állítják, hogy a nép nevében beszélnek, ám arra nem kíváncsiak, hogy az mit akar valójában.

2. A cseh miniszterelnök kitart amellett, hogy nem fogad be menedékkérőket, ám nem kíván választani Macron, illetve Orbán között, mert a Brexit után szükségtelennek tart további választóvonalakat. Babis közvetlenül azelőtt nyilatkozott, hogy Prágába érkezik Macron, aki az unió általa szorgalmazott reformját igyekszik népszerűsíteni. Az interjúban a politikus önmagát Európa-barátnak minősítette, aki az unió túlélését akarja, mert az a békét jelenti. Azt szorgalmazza, hogy a szervezet maradjon egységes a legfontosabb kérdésekben. Arra a kérdésre, hogy ez esetben miért bírálta azokat, akik a jogállam megsértése miatt megszavazták Strasbourgban a magyar kormány elleni eljárást, úgy válaszolt, hogy Budapestnek és Varsónak párbeszéd formájában kell megmagyaráznia Brüsszel számára, mit is akarnak. De az emberek nem hülyék, és ha nem elégedettek Orbánnal vagy Kaczynskival, akkor elégedetlenségüket ki tudják fejezni a szavazóurnáknál.

Hogy miért utasítja el a menekülteket, arra Babis azt mondta, hogy Európának joga van megvédenie a határait, életmódját, kultúráját. Akik jönnek, azok fizetnek érte, ez a migráció törvénytelen. Egyben igen sajnálatosnak nevezte, hogy a Bizottság éket vert a tagállamok közé a kvótákkal. Viszont ő maga még szír árvákat sem kíván befogadni, inkább azon van, hogy Szíriában segítsen a rászorulóknak.

Le Figaro

A francia államfő azért látogat el ma és holnap Pozsonyba, illetve Prágába, mert azt reméli, hogy fogadókészségre talál, amikor kihangsúlyozza a Visegrádi Csoporton belüli ellentéteket. Hivatalosan Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója ad alkalmat az útra, de Macron mindenképpen szeretné kihasználni az alkalmat, hogy ismét szorosabbra fonja a kapcsolatokat, mert nem lehet rossz viszonyban lenni a térség minden államával, mondja a politikus egyik közeli munkatársa. Magyarország és Lengyelország szóba sem jöhet úticélként, az elnök nem hagy ki egyetlen alkalmat sem, hogy ne bírálja Budapest és Varsó populista sodródását, illetve a jogállami hiányosságokat, más a helyzet viszont Csehországgal és Szlovákiával. Azok kevésbé ellentmondásosak, nem annyira kikristályosodott az álláspontjuk, mint a két ultrakonzervatív szomszédé. Azon kívül az Elysée-palota szerint bent akarnak maradni a mag-Európában. Vagyis nem igaz a kelet-nyugati megosztottság, mert az új tagok között vannak az EU-nak barátai.

A francia kormány mumust faragott Orbán Viktorból, aki persze nem marad adóssal válasszal. Mindenesetre kockázatos ilyen mértékben szembeállítani egymással a reformereket és az euroszkeptikusokat, amikor a migráció mindenütt kapóra jön a populistáknak...

A PÉNZT NEM VESZIK EL, HANEM BEOSZTJÁK NEKÜNK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2018.10.25.


A kormány azért darálta be a lakáskasszákat, mert majd ők elosztják a pénzt. Akinek (még, vagy már) nincs gyereke, az annyit is ér. Vegyen lakást önerőből. A többit majd megbeszélik a híveikkel a következő nemzeti konzultáció keretében.

A szemetet azért nem viszik el egyes szolgáltatók, mert kapzsi disznók, de a kormány nem enged a rezsicsökkentésből és majd a katasztrófavédelem fog kukát szállítani.

A kulturális tao-pénzeket sem veszi el a kormány, hanem majd ő fogja elosztani.

Van még valaki aki úgy hiszi, ő majd megússza?
...

EMMANUEL MACRON: AKI LEFITYMÁLJA A SOKSZÍNŰSÉGET, AZ SAJÁT MAGÁT ÁRULJA EL

HVG ONLINE
Szerző: GERGELY MÁRTON
2018.10.26.


Nem folytatok személyes hadjáratot Orbán Viktorral, és vele jó a személyes kapcsolatom – nyilatkozta a hvg.hu kérdésére Emmanuel Macron. A francia államfő azonban nem hagyott kétséget afelől, hogy a magyarországi jogállamiság helyzetét aggasztónak tartja. Szerinte a 7-es cikkely szerinti eljárás alkalmas a vitás kérdések rendezésére. Macron a visegrádi országok négy szerkesztőségének válaszolt, és az egész régiónak üzeni: "egy olyan Európa, ami nem halad, halálra van ítélve".

Négy ország, egységes félelmek

A hétvégén Szlovákiába és Csehországba látogató Emmanuel Macron francia államfő utazása előtt a visegrádi országok négy kiválasztott sajtótermékének válaszolt írásban a régiót érintő fontos kérdéseire. A hvg.hu a cseh Hospodárske noviny, a lengyel Rzeczpospolita és a szlovák SME kapott lehetőséget a közös interjúra, amelynek során kiderült, hogy a visegrádi négyek kérdései és aggodalmai hasonlóak: lemaradnak-e egy többsebességes Európában, egyedül maradnak-e illiberális kormányaikkal, és mi lesz az unióval egy átalakuló világrend keretein belül? Ha előre akarna ugrani, itt van néhány téma:
tényleg Orbánnal harcol az EP-választáson?

"A Visegrádi négyek országai úgy kezelik az Európai Uniót, mint egy szupermarketet, amelynek a tagságából hasznot húznak, azonban vonakodnak, amikor a költségek megosztására kerül a sor". Tartja magát tavalyi nyilatkozatához?

Emmanuel Macron: Azt mondtam, hogy „Európa nem egy szupermarket. Európa egy közös sors.” Továbbá pontosítottam, hogy ez nem egy kelet–nyugat-vita és ezt továbbra is fenntartom. Ez az elvárás mindenkire vonatkozik. Elsősorban az alapvető értékeink tiszteletére. Az Európai Unióban közös alapokon állunk: gazdagási szempontból ez az egységes piac, politikai szempontból a humanista értékek, civilizációs szempontból pedig a közös modell, amely összetartja a személyes szabadságot, a közös felelősségvállalást és a kulturális sokszínűséget, mindezt azonos emberi szinten. Ezt az alapot nem lehet meggyengíteni vagy megosztani; ez egyetlen tömb. A többi európai tevékenységünkben el lehet és el kell térnünk, de az értékeknek közös javunkként kell megmaradniuk. Ezek tiszteletben tartásával közösen várjuk el az összetartást és a szolidaritást.

Nem húzhatunk hasznot az európai költségvetésből anélkül, hogy közösen felelősséget vállalnánk például a migráció kérdésében. Nem csökkenthetjük a hozzájárulásunkat az európai költségvetéshez anélkül, hogy megértenénk, mit is jelent az egységes piac. Ha szeretnénk megölni Európát, akkor így kell tovább folytatnunk.

Európa nem egyirányú, hanem kölcsönös elköteleződés, amely lehetővé teszi mindenki számára, hogy nemhogy elveszítse, hanem inkább megerősítse szuverenitását....

JELENÉSEK KÖNYVE

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.10.25.Már megint egyszer hálával tartozom Gábor Johannak (kicsit sok lesz, lassan el kellene kezdeni valahogyan leróni ezt a hálát), amiért felhívta a figyelmemet valamire, amit nélküle nem láttam volna: https://nepszava.us/bartus-laszlo-orban-haborura-keszul/. Iszonyat, amit Bartus leír, és a legiszonyatosabb az, hogy valószínűleg hibátlan a levezetése. Ne tessék félrerakni, hogy hosszú, el kell olvasni.

Én a minap felületes voltam és naiv, amikor azt írtam, hogy a csúti gazember nem viszi sehonnan sehová ezt az országot. Mentségem nincs, magyarázatul annyival tudok szolgálni, hogy a pusztulást nem tekintem célnak - pedig az. Mert az odavezető út, amit ez a primitív futballista végig akar járni, nyilvánvalóan a pusztulásba vezet. Bartus írását elolvasva eszembe jutott egy nem egészen két hónapos bejegyzésemnek a vége. Ideteszem:...

...A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HŰLT HELYÉN... - BESZÉLGETÉS LÁZÁR DOMOKOS JOGÁSSZAL, AZ EÖTVÖS KÁROLY KÖZPOLITIKAI INTÉZET MUNKATÁRSAIVAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: RÁDAI ESZTER
2018.10.26.


...mit mondanak a jelenről, illetve milyen javaslataik vannak jelen időben a civil társadalom számára.

– Mi is így gondoljuk, szerintünk is ez most már a Magyarországon leginkább éles, égető közpolitikai kérdés, egyúttal sürgetően megoldandó feladat – ez volt egyébként 2017-ben a Goethe Intézettel, 2018-ban a Heinrich Böll Alapítvánnyal közös projektünk témája is: megfogalmazni, milyen az a rendszer, amelyben 2010 óta élünk, és javaslatokat tenni arra nézve, hogy ebben a jogállaminak egyáltalán nem nevezhető helyzetben, ebben az ellenséges környezetben, a kormányzati támadások kereszttüzében milyen jogi és nem jogi, de ettől még legálisan igénybe vehető eszközök állnak a civil társadalom rendelkezésére, saját védelme érdekében.

Vegyük akkor szemügyre, mire alkalmasak és milyen eredménnyel használhatók ezek az – egyébként A kormányzati áfium ellen való orvosság című tanulmányukban is részletezett – jogi és nem jogi eszközök.

– Ezt a tanulmányt épp az előbb említett Heinrich Böll Alapítvánnyal közös projektünk keretében készítettük, és ebben azt is végigkövettük, hogy amióta a miniszterelnök meghirdette az illiberális állam koncepcióját, egyúttal kifejtette, hogy a magyarországi civil szervezeteket külföldi ügynökszervezeteknek kell tartani, e szervezetek és az állampolgárok mit tehettek például a kormányzati gyűlöletkampányok ellen. A rendelkezésre álló jogi eszközök esetében alapvetően arra koncentráltunk, melyik mennyire hatékony. Például, hogy egy kormányzati gyűlöletkampány során, mondjuk, egy tévében sugárzott reklám esetében, ha a Médiatanácshoz fordul az állampolgár vagy egy civil szervezet, milyen esélyekkel fogja a törvényességet, a jogállami értékeket védeni a Médiatanács.

Álnaiv kérdés következik: mire jutottak, milyen esélyekkel fogja védeni?

– Nulla eséllyel, a Médiatanács minden esetben a kormány számára kedvező döntéseket hozott, miközben egy jogállamban, és egyébként a ma hatályos magyar törvények szerint is, ez hatékony védelem kellene hogy legyen a tévékben és a rádiókban futó gyűlöletkeltő propagandareklámok ellen.

Ezekkel a reklámokkal azonban – nyilván ezek hatására is – a tévénézők többsége egyetért, ezért a Médiatanács döntése is, ha egyáltalán értesül róla, a társadalom többségének egyetértésével fog találkozni. És őket nem fogja érdekelni az az érv, hogy ez nem törvényes, és nem jogállami megoldás.

– Csakhogy klasszikus értelemben nem is tekinthetünk jogállamként Magyarországra. Viszont a még meglévő jogi eszközökkel, mi azt gondoljuk, amíg lehet, élni kell.

Ha léteznek ezek a jogi eszközök. Az egyikről most derült ki, hogy nem létezik.

– Korlátozott formában léteznek, bizonyos esetekben, főleg bírósági döntésekben manifesztálódva még születnek jogállami döntések. De ez az állítás alapvetően tényleg csak a bíróságokra vonatkozik.

Nem lehet, hogy ott is csak addig, amíg majd ezek az ügyek nem kerülnek a tervezett, miniszteri felügyelet alá rendelt közigazgatási bíróságok elé?

– De igen, és nyilván a kormányt is ez a felismerés vezette, amikor döntött az elkülönült közigazgatási bíróságok létrehozásáról. A cél nyilvánvaló: a kormányzat számára legkényesebb ügyekben, adóügyekben, választásokkal kapcsolatos ügyekben, közbeszerzésekkel kapcsolatos ügyekben és – most már egyre valószínűbb – sajtóügyekben is ezek az elkülönült közigazgatási bíróságok fognak dönteni, amelyek élére az Országgyűlés, illetve annak többsége választja az elnököt. És igen, az is igaz, hogy a közigazgatási bíróságokkal valószínűleg óriásit fog zuhanni a bíróságok ma még relatív függetlensége.

Vagyis ledől az utolsó bástya is?

– A jogi lehetőségeket tekintve nagy eséllyel igen. Az Alkotmánybírósághoz, amely most már teljesen a Fidesz által jelölt, a kormányhoz hű bírákból áll, ráadásul a hatáskörét is erősen megnyirbálták, az ún. actio popularis keretében már évek óta nem lehet fordulni, tehát ha a bíróságokat is bedarálják, akkor az a magyar jogorvoslati lehetőségek végét is jelenti. És akkor felmerül a kérdés: mégis mi az, amivel próbálkozhat az állampolgár, a civil szféra?

Strasbourg, az Emberi Jogok Európai Bírósága?

– Igen, ha az adott ügy az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt jogot érint, ami gyakorlatilag egyet jelent a legfontosabb alapjogokkal. Viszont ezek az ügyek többnyire évekig elhúzódhatnak, és az eljárás igen költséges. Tehát ez a mindennapos jogvédelem szintjén a magyar állampolgárok számára nem megoldás, de utolsó mentsvárként elméletileg rendelkezésre áll...

HETEK ÓTA VÁGJÁK A SZENTGÁLI TISZAFÁS TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEN - DRÓNVIDEÓN A PUSZTÍTÁS

ÁTLÁTSZÓ / KÖRNYEZETVÉDELEM
Szerző: BECKER ANDRÁS
2018.10.25.


Az érintett állami szereplők: a nemzeti park, a kormányhivatal és az erdészet szerint minden rendben van – a helyiek szerint viszont ilyen-olyan indokokkal immár húsz éve tempósan fogy az erdő a természetvédelmi területen: ha nem is méretre, de a megmaradt fák mennyiségét tekintve mindenképp. Videóriport.

A Veszprémtől néhány kilométerre található védett szentgáli tiszafás nemcsak a Bakony, de az ország egyik ritkasága: sehol máshol nem találni ilyen kiterjedésű természetes állományt. Feltehetőleg ezért is aggódnak a tiszafákért a területen illetékes Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai.

Álláspontjuk szerint két tényező akadályozza a tiszafák megfelelő növekedését és szaporodását: egyrészt a szarvasok és az őzek lerágják az „újulatot”, vagyis az utánpótlást jelentő csemetéket, másrészt a bükk- és más lombos fák – amelyek árnyékában egyébként jól érzik magukat a tiszafák – annyira „zárnak”, hogy ez már gátolja a tiszafaállomány növekedését.

Logikusan a két problémára az a megoldás, hogy a területet kezelő erdészet kicsit megritkítja a magasan záródó lombkoronájú faállományt, hogy több fény jusson a lassan növő, alacsonyabb tiszafáknak, a vadakat pedig kerítéssel próbálja távol tartani.

A helyiek szerint viszont valami nem stimmel a dologban: egyrészt naponta látják, hogy irdatlan mennyiségű fát szednek ki az erdőből, másrészt a kerítésprojektet fölöslegesnek és károsnak tartják...

KOTON

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.10.26.


Immár ott tart a normalitás elleni szakadatlan, heroikus és egyben verejtékszagú szabharc a világ összes pupákja ellen, hogy ártunk és ormányunk, annak minden kajlafülű, s egyben vasalt agyazatú tagja csípőből mondja azt, hogy fekete, ha az Unio azt állítja, fehér. Általános a tagadás, egyöntetű a nem, egy kivétellel, ha pénz csurran vagy arany csörög. Erre nyitottak mindig fölkent fiaink, nyújtogatják a csülkeiket kifelé a ganyéból, miközben szidják a pénzes ember kurvaannyát, ahogyan az jobb szalonokban illik.

Mindent elmond szellemi és erkölcsi ormaikról, amelyek ilyen Marianna árkos szinten vannak, hogy mit nekik európai értékek és magyarok érdekei, úgy nyomják a piros gombot, akár a süket a csengőt. Az elmúlt időszakban nemet mondtak a korrupció elleni bulira – bár ez érthető, az ember nem vágja le az aranyat szaró tyúkját -, nem támogatták a médiaszabadság megerősítését – erről nem tudják, mi is lehet az -, nem zavarja őket a nők elleni erőszak – vak komondor -, de az ifjúság munkanélkülisége sem.

De most elutasították az egyszer használatos műanyag eszközök betiltását is, és senki még csak nem is sejti, miért. Tán zacskógyára van valamelyiknek, de leginkább a gázszerelőnek, ő foglalkozik minden szarral, amihez egyáltalán nem is ért. Csak a Szentlélek és a kedves cimborája súgja neki: vedd meg, vedd meg, és ő megveszi. Még csak nem is tehet róla ilyképpen, ha belegondolunk, a körülmények áldozata ő csakis, viszi a megvadult ár, mint valami sövényt, jelzőkarókat, gátakat. (Ja, ez Babits, a genya nyugatos)

Ilyenkor az ember nekilát kihüvelyezni az okokat és indokokat, valamint a fondorlatokat meg titkos szándékokat. Így elsőként ebben az esetben arra jut, hogy a hagyományőrzés nemes gyakorlata késztette ártunk és ormányunk jeles képviselőit a hősies ellenállásra. Mind ismerjük a zacskógyűjtögető magyart. A kamrában, garázsban vagy a konyha eldugott zugában minden pöttyös seggűnek van egy zacskója benne sok más zacskóval a jó lesz az még valamire, gondolta – szellemében, vagy csak úgy. Mert...

ELDŐLT: AZ ÖNKORMÁNYZAT KERÍTÉST ÉPÍT A HŐS UTCAI TÁRSASHÁZ KÖRÉ

INDEX
Szerző: MUNK VERONIKA, FÁBIÁN TAMÁS
2018.10.25. A Népszava és az RTL Klub riportjaiból derült ki október közepén, hogy a Hős utca 15. számú társasház köré kerítést vonna a kőbányai önkormányzat, mert képtelen másként kezelni az utcai drogterjesztést. Az önkormányzat közgyűlése már elfogadta a tervet, csütörtök este a társasház is szavazott róla, eszerint megépülhet a kerítés. 


A szavazás körülményei azonban lényegesek.

A TÁRSASHÁZBAN TÖBBSÉGI TULAJDONOS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐJE A KERÍTÉS ÉPÍTÉSE MELLETT SZAVAZOTT, A JELENLÉVŐ LAKÓK VISZONT NEMMEL.

A gyűlésen résztvevő Urbanovszky Zsuzsa, a Kontúr Egyesület vezetője az Index kérdésére elmondta, hogy a lakóknak több meglátása is volt a kerítés ellen. Egyrészt szerintük a kerítés és a beléptető kapu teret enged a visszaéléseknek, le lehet például fizetni az ott 24 órás szolgálatot teljesítő biztonsági őröket.

Személyiségi jogi és GDPR szempontból is problémás lehet a beléptető rendszer - hívta fel erre a figyelmet a lakókat képviselő ügyvéd.

A lakók azt javasolták, hogy a rendőrség tartson több razziát a környéken, illetve a társasház közgyűlése hatalmazza fel a rendőrséget, hogy bemehessenek a társasházak lépcsőházaiba, folyosóira. A rendőrség ugyanis azzal szokott érvelni, hogy nem mehet be magántulajdonú ingatlanokba, a lépcsőház folyosója azonban a lakók álláspontja szerint közös tulajdon.

Urbanovszky szerint az önkormányzat képviselője is meglepődött az egységes ellenállást látva.

A lakók ügyvédje szerint a társasházi törvény vonatkozó paragrafusa szerint a gazdálkodás körét meghaladó kiadásoknál egyhangú szavazásokra van szükség, a kerítés építése pedig ebbe a körbe tartozik. Így ha az önkormányzat a kerítés építése mellett dönt, elképzelhető, hogy a lakók bíróságon fogják megtámadni a döntést...


HAJLÉKTALANOK ÉS HAJLÉKOSOK

SZTÁRKLIKK
Szerző: NAGY BANDÓ ANDRÁS
2018.10.25.


Először egy alapvetés: örömmel köszöntenék egy olyan (új) törvényt, mely kimondaná, hogy holnaptól kezdve rendőrök szállnak meg minden olyan budai és egyéb villát, melyben politikusok és/vagy családtagjaik laknak, és ha A lakók nem tudják tételesen igazolni, hogy a villa értékének megfelelő összeget miből, hogyan és honnan teremtették elő, azonnal kísérjék be őket az építményhez legközelebb eső börtönbe.

Naiv vagyok, persze, minden forintról lesz igazolásuk, mert minden efféle gazság jog szerint van elrendezve, és tudom, a rendőrség a közelükbe sem jutna, mert a legfőbb főnökük másképp értelmezné ezt a törvényt, sőt, azt is tudom, a hon atyjai ilyen törvényt nem is szavaznának meg, ki akarná azt az ágat fűrészelni, amelyen üldögél.

Ennyi élc után pedig a véleményem: ez az utcai embersöprés, ez az emberi erőforrások kitakarítására irányuló tevékenység úgy szemétség, ahogy a mindenről döntő, „minden hozzá tartozó” illetékes elvtárs (alias köpcös) megvásárolt szavazógépei, az erkölcstől elhatárolódva lapátra söpörték. Igen, igen: nem lehet mindent arra fogni, hogy a köpcössel nem lehet szembe menni, gombokat kell nyomogatnunk, mindent meg kell szavaznunk, satöbbi, mert egyszer majd el kell számolni a lelkiismeretükkel – ez ügyben is. Ezeknek a megvásárolt szavazó masináknak, amióta világ a köpcös teremtette világ, még nem volt önálló véleményük, lépésük és döntésük. Hajléktalan ügyben sem. Szégyen, szégyellni való.

És most egy kis múltidézés:...

HADHÁZY: FACEBOOK CSOPORT 300 MILLIÓBÓL? UNIÓS PÉNZESŐBEN ÁZIK EGY VASUTAS EGYLET

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.10.25.


„Aki érti a leírás alapján, hogy ez mi a csuda, írja meg” – interaktív Korrupcióinfót tartott Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki várja a megfejtéseket. A szolnoki vasutas művelődési központ 300 millió forintot kapott uniós forrásból egy ködös családbarát dologra, de hogy pontosan mire, a projektleírás többszöri elolvasása után sem egyértelmű.

„Valódi, nyitott Családi Pontokat hoznánk létre, amit az intranetes oldal tartalmi bővítésével és internetes közösségi site-tá szélesítésével, multimédiás interaktív adatbázis létrehozásával mindenhová eljutó segítő, tanácsadó szolgáltatást valósíthatunk meg, amely a családok lehetőségeiről, nehézségeiről, örömeiről szól”– talán ez a legmegfoghatóbb része a VOKE Csomóponti Művelődési Központ pályázatának, amire két konzorciumi partnerével összesen 299,8 millió forintot nyert el.

A március végén kihirdetett pályázatot Hadházy Ákos szúrta ki, aki rendhagyó Korrupcióinfót szentelt a viccesen érthetetlen leírásnak, kérve, hogy a megfejtéseket írásban küldje, akinek beugrik valami. Az ő tippje az, hogy túlárazott Facebook-csoport készül, miközben azt is kilátásba helyezte, hogy adatigényléssel bombázza majd a nyertest...

HIÁBA VOLTAK A "BAJSZOS SZAR" TÜNTETÉSEK, A CEU-T ELÜLDÖZTÉK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.10.25.


Ahogy az várható volt, Orbán semmit nem engedett abból, hogy a Soros György alapította egyetemet elüldözzék Budapestről. Csak az időt húzták, hitegettek, hazudoztak, de ez az egyik alappillére Orbán fasiszta rendszerének: sem a nyílt társadalom eszméjét és sem a szabad oktatást a NER nem tűri meg. Az antiszemita indíttatású Orbán-rendszer nem tűri a “zsidó szellemet”.

Magyarország fasiszta megszállása óta a legszebb napjait élte azokban a hetekben, amikor a CEU melletti spontán diáktüntetések elindultak. Az ellenzéki pártok és civil mozgalmak megmozdulásainak egyike sem nevezhető valódi tüntetésnek, csak a CEU megszüntetése ellen indult diáklázadás volt az. Gulyás Márton és néhány önjelölt ezt sikeresen unalomba és érdektelenségbe fojtotta, miután a spontán népharag élére álltak, és az megbénult.

Orbán bandája az első perctől fogva tudta, hogy soha nem írja alá a CEU maradásáról szóló egyezményt, akkor sem, ha a CEU minden feltételt teljesít. Ahogy ez meg is történt. Azóta több szálon kiderült, hogy az egész törvény csak a CEU elüldözését szolgálta, s csináltak rá egy törvényt, oszt jónapot, ahogy az alig leplezett fasiszta diktatúrákban szokás.

Orbán arra számított, hogy ha a spontán megmozdulások mellé nem csatlakozik a tömeg, s nem lesz belőle általános rendszer elleni lázadás, ahogy ez nem történt meg, akkor majd a tömeg megunja és hazamegy, vagy önjelölt vezetők az egészet szétverik. Így lett. Orbán ezt is megúszta, ezt is elintézte, elüldözte Budapestről a világ egyik legjobb egyetemét is, mert szabadelvű volt, és nem keresztényfasiszta középkori eszméket hirdetett.

Az eset pontosan mutatja, hogy Magyarországon nincs jogállam, nincs törvényesség, nincs jogbiztonság és nincs szabadság. Egy fasiszta ideológiai diktatúra van, amely nem tűr semmit, ami nincs a kontrollja alatt, illetve amely a szabadság levegőjét árasztja. Marad Budapest az orbáni bűnszervezet által megszállt és ideológiai, állami terror alá rendelt egyetemeivel, amelyeket még a korábbiaknál is jobban lepusztítottak.

A magyarokat nem képzik, legfeljebb agymosásnak rendelik alá, a képzés kizárólag arra irányul, hogy a rendszernek legyenek a közhatalmat irányító alattvalói. A NER lovagok pedig a gyerekeiket külföldön tanítttatják. Magyarországon vége a szabad oktatásnak és vége a szabad gondolkodásnak. Az intelligencia üldözendő, a tudás, a szabadság ellenség...


IVÁNYI GÁBOR NYÍLT LEVELE: NEM TALÁLJÁK A HAJLÉKTALANOKAT

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2018.10.25.


A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség oldalán olvasható a levél, amelyet teljes terjedelmében közlünk:

Kedves Barátaink, Támogatóink!

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nevében a fedél nélküli embertársaink ügyében történt Alaptörvénymódosítással („hajléktalan törvény”) és annak végrehajtásával kapcsolatosan az alábbi nyilatkozatot tesszük.

Egyetértünk azzal, hogy a hajléktalanság olyan probléma, amely az egész társadalmat érinti, és ennek megoldása állami feladat. Azt sem vitatjuk, hogy a közterületeknek lakhatási helyként való használata rossz megoldás. De az sem elfogadható, ha az állam úgy akar közreműködni a megoldás megtalálásában, hogy hatósági kényszerítő erőt használva készteti rászoruló embertársainkat a szolgáltatásaink igénybevételére.

A hajléktalan emberek társadalomba való visszatérését nem a kriminalizálásuk szolgálja, és az sem, ha túlzsúfolt szállásokra, nappali melegedőkbe, rosszabb esetben pedig a szintén túlzsúfolt börtönökbe kényszerítik őket „a törvény erejével”. A probléma kezelésén közösen kellene dolgozni a hajléktalan ellátásban (évtizedek óta) részt vevő, tapasztalt szervezetek bevonásával. Törvényi úton betiltani a hajléktalanságot nemcsak lehetetlen, de embertelen megoldás is.

Az október 15-én hatályba lépett és azóta vasszigorral végrehajtott rendelkezésekkel és intézkedésekkel kapcsolatban kijelentjük, hogy azok az alapvető emberi jogokba, sőt még a magyar Alaptörvénnyel is ütköznek. A sajnálatosan szétszabdalt magyar jogrendszer szabályait is sértik, embertelenek és kegyetlenek.

Amit a magyar állam, a kormány, a rendőrség és a bíróságok a hajléktalanság problémája megoldása címén tettek és tesznek, az a következő:

Megbüntetik és kriminalizálják azokat az embereket, akiken a társadalom képtelen segíteni, a hajléktalan embereket bűnözőkké nyilvánították.

Azon a címen, hogy a közterületen élő emberek büntetendő cselekményt követnek el, megalázó módon (esetleg bilincsben), több rendőr közreműködésével szállítják el az utcákról, ezzel megfosztva őket a szabad mozgáshoz való joguktól.

A rendőrségre beszállításukat követően – minden bírósági, hatósági intézkedés nélkül – megfosztják őket az összes vagyonuktól, a magántulajdonuktól és azt megsemmisíthetik, ezzel a tulajdonhoz való jogukat veszik el.

Mindezen megalázást követően embertelen bírósági eljárást folytatnak le velük szemben, ahol az őket elítélő bírósági titkár – több esetben – még arra sem méltatta őket, hogy egy légtérben legyen velük, a szemükbe nézzen, hanem képernyőn keresztül történik a kommunikáció velük, elvéve tőlük a tisztességes eljáráshoz és az emberi méltósághoz való maradék jogukat is.

Magyarország Alaptörvénye, nemzeti hitvallásában, kinyilatkoztatja, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság. Az elesettek és szegények megsegítése kötelesség. Népuralom csak ott van, ahol az állam szolgálja polgárait, az ügyeiket méltányosan, visszaélés, részrehajlás nélkül intézi. Az Alaptörvény azt is deklarálja, hogy Magyarország jogállam, amely védelmezi állampolgárait, ahol a jogszabályok mindenkire kötelezőek. Azt is elismeri, hogy az emberi jogokat tiszteletben kell tartani, s ezek védelme az állam elsőrendű kötelezettsége.

Mindezekkel szemben a hajléktalanokkal kapcsolatos szabályozás és fellépés során az emberekből mozgatható tárgyakat csináltak. Ez a megoldás olyan totalitárius rendszerek jellemzője, amelyek hatalmuk fenntartása érdekében a társadalom egyes csoportjaiban egymással szemben gyűlöletet szítanak, kiölik az emberekből a szolidaritást, helyébe pedig a félelmet és a viszálykodást ültetik az emberek lelkébe.

Kutatási eredmények és a gyakorlat alapján is ismert, hogy a hosszútávú hajléktalanság leghatékonyabb megoldása a megelőzés, aminek része a megfizethető lakáskörülmények biztosítása. A magyar állam ezzel adós marad. Az Alaptörvényben mindössze annyi szerepel, hogy „törekszik” a lakhatási körülmények biztosítására.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség – ahogy folyamatosan korábban is – napi 24 órában, az év 365 napján tovább folytatja a munkáját. Együttműködve más szakmai, civil és jó szándékú hatósági szervezetekkel és személyekkel, segítséget nyújtunk rászoruló embertársainknak a szállóinkon, a nappali melegedőinkben, egyéb intézményeinkben és az utcán is. Gondoskodunk ellátottainkról, függetlenül attól, hogy az államtól a megnövekedett feladatainkhoz (meghosszabbított nyitvatartási idő, megnövekedett munkaerőigény stb) elegendő anyagi forrást kapunk-e.

Nem könnyít a gondjainkon az sem, hogy a Főváros a József nádor téri Női szállónkat most venné ki bírósági eljárással Oltalom Egyesületünk fenntartása alól. A vita az ingatlan eladása körül bontakozott ki a Főváros és Egyesületünk között. Jelenleg a kúria döntésére várunk. Azt szeretnénk elérni, hogy a 64 férőhely fenntartásának a joga egyesületünknél maradhasson, a Főváros pedig – az eredeti megegyezés értelmében – vagy biztosítson számunkra a jelenlegihez hasonló ingatlant, vagy fizessen ki a vételár töredékét jelentő 130.000.000 Forintot, amely az Egyesület létrehozhatna egy hasonló szálláshelyet.

Végül felhívjuk a figyelmet egy olyan körülményre, ami mélységes aggodalommal tölt el bennünket:

Október 15-e óta számos, olyan, korábban az utcán élő embertársunk hollétéről nincs tudomásunk, akiket szakembereink személyesen ismertek, az utcai szociális munka során elláttak és velük kapcsolatot tartottak. Október 15-e óta azonban sem élelemért, sem szállásért nem jelentkeztek, a hasonló helyzetben lévő emberek által „lakott” ismert helyeken (erdős, ligetes részek, stb.) nem találhatók. Egyszerűen eltűntek a velük foglalkozó szakemberek látóteréből, hollétükről senkinek nincs tudomása.

Budapest, 2018. október 20.

Iványi Gábor

A KORMÁNY UGYAN NEM ISMERI BE, DE BEKÖSZÖNTÖTT A MEGSZORÍTÁSOK IDŐSZAKA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.10.25.


Valószínűleg kevesebb pénzt kell több felé elosztani, ezért kezdett újabb megszorításokba a magyar kormány. Egyre több jel mutat arra is, hogy végleg befellegzett a pénzügyi tárca autonómiájának, hiszen lényegében végrehajtó szerepkörbe kényszerítették Varga Mihályt és csipetcsapatát. Közben nehéz megjósolni azt, hogy elkerülhető lesz-e az idén a tervezettnél jóval nagyobb arányú költségvetési hiány. Igaz, az Orbán-kormány rendkívül innovatív, ha a rossz statisztikák kozmetikázásáról van szó, így lényegében a sötétben tapogatózunk, ha a költségvetés pénzügyi egyensúlyát próbáljuk megállapítani.

Elszórtan bár, de tendenciózus költségvetési megszorítást hajtott végre az Orbán-kormány az utóbbi hetekben, amivel visszatér a 2015 előtti gyakorlatához. A három évvel ezelőtt kicsúcsosodó menekültválsággal szinte egyszerre eltűntek a magyar kormány eszköztárából azok a jelszavak, melyeket harsogva nekirontottak a bankoknak, a magánnyugdíj-kasszáknak, a különböző cafeteria szolgáltatásokat nyújtó külföldi cégeknek, a multinacionális üzletláncoknak, vagy az energiaszektor külföldi tulajdonú képviselőinek. A sok ellenség helyett akkor megtette egy is, így a magyar társadalom minden felgyülemlett indulatát a menekültek felé irányította a kormányzati propagandagépezet.

Mint oly sokszor, ezúttal is nagy szerencséje volt az Orbán-kormánynak. Viszonylagos nyugalom uralkodott ugyanis a nemzetközi pénzpiacon, az unós támogatások hatalmas lendülettel érkeztek az országba, gazdasági válságjelenségek pedig nem intették a kormányt arra, hogy visszafogja a költekezését. Ennek köszönhetően volt némi gazdasági növekedés, még ha nem is olyan mértékű, mint amennyire lehetőséget adtak a kedvező gazdasági tendenciák. Most azonban szaporodnak az intő jelek, az Európai Unió illetékes szervei is figyelmeztették a magyar kormányt, hogy ha ilyen lendülettel szórja a pénzt, nehéz lesz kikecmeregni egy jövőben bekövetkező gazdasági válságból...

CSAK AZ ŰRBŐL LEHET IGAZÁN LÁTNI A KÍNAI ÁLLAM ÁTNEVELŐTÁBORAIT

444
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2018.10.25.


Egyre gyakrabban jelennek meg beszámolók arról, hogy a kelet-kínai Hszincsiang tartományban tömegével költöztetik internáló táborokba a muszlim vallású ujgur kisebbség tagjait. Mindezt bírósági tárgyalás vagy ítélet nélkül, amivel a kommunista állam célja, hogy megtörje, vagy akár eltörölje a kisebbség önálló identitását. A nemzetközi visszhang általában mégis elmarad, mert a nagy arab országoknak Kína túl fontos gazdasági partner ahhoz, hogy szót emeljenek az elnyomás ellen. Tavaly még az is megtörtént, hogy Egyiptom ujgur fiatalokat toloncolt vissza Kínába, ahol börtön várt rájuk. 

A BBC most műholdfelvételek alapján feltérképezte, mekkorák lehetnek a hszincsiangi internálótáborok. Ezeken látszik, hogy nagy részüket az utóbbi pár évben húzták fel. Ahol Dabancheng körzetben három éve még csak sivatag volt, idén már egy masszívan beépített terület látható, 2 kilométeres kerítéssel és 16 őrtoronnyal. Amikor a BBC riporterei a helyszínen is meg akarták nézni a létesítményt, már a reptértől autók követték őket. Amikor pedig felvételeket akartak készíteni, az autókból rendőrök ugrottak ki, hogy megakadályozzák őket...

AHOGY A PÉNZHAMISÍTÁST, ÚGY A TARTALÉKOS-HAMISÍTÁST IS BÜNTETNIE KELLENE A TÖRVÉNYNEK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2018.10.25.


Kovács Gyula nyugállományú katonatiszt többször fejtette már ki meglátásait az Átlátszón a magyar honvédelem és honvédség helyzetéről. Ezúttal az önkéntes tartalékos haderő növelésére, és a Magyar Honvédség Parancsnoksága létrehozására irányuló kormányzati elképzelésekről lesz szó.

Olyan bombasztikus hírek jönnek a honvédség háza tájáról nap, mint nap, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Például hogy a miniszter 8 ezer fővel kívánja növelni a haderő aktív komponensének létszámát.

Pár nap múlva az is kiderül, hogy a területvédelmi tartalékosok létszámát is radikálisan növelnék, ráadásul új kényszert találtak ki az „önkéntesek” toborzására. Mit is? Elbocsátanak a közszférából 10 ezres nagyságrendben közszolgákat, akiknek mégis keresnek állami állást, ha tartalékos szolgálatot vállalnak.

A papírpénzeinken ott áll, hogy a pénzhamisítást a törvény bünteti. Szerintem a tartalékos-hamisítást is törvénnyel kellene büntetni. Akiket ugyanis az utóbbi híradásokban tartalékos eskükön látunk, egyértelműen nem katonák, nem tartalékosok.

A harmadik hír a legsokkolóbb. Magyar Honvédség (MH) Parancsnoksága címen új vezető szervet hoznak létre Székesfehérváron a Balaton utcai Honvéd Vezérkar és a székesfehérvári Összhaderőnemi Parancsnokság összevonásával. Magyarul, újra szétválasztják a Honvédelmi Minisztériumot és a Magyar Honvédséget.

Aminek van már egy nagyon hosszú, és nem túl békés története.

A viszály magvait Kárpáti Ferenc volt honvédelmi miniszter hintette el, amikor 1989. december 1-jével szétválasztotta az addig egységes honvédelmi minisztériumot és vezérkart. 135 fős lett a minisztérium és 1 161 fős a MH Parancsnokság, amely magába foglalta a vezérkart is.

A visszaintegrálásról már az Antall-kormány ciklusa végén, 1994. január 17-én megszületett a kormányhatározat. A választási bukta után a Horn-kormány honvédelmi minisztere, Keleti György ugyan először nem integrált, de 1997-re belátta, hogy csak a baj van a szétválasztással. Ám hiába készítették elő az újabb javaslatot, az 1998-as választások eredményeként megalakult az első Orbán-kormány.

Orbánék már a választás előtt programba foglalták az integrációt. Nem kapkodtak, és végül 2001. június 12-én a parlament a MIÉP ellenzése mellett elfogadta a határozatot a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Vezérkar (VK) integrálásáról. Ennek egyik legfontosabb eleme volt – a további rivalizálást elkerülendő –, hogy a vezérkari főnök és a közigazgatási államtitkár egyenrangú feleknek számítanak.

A látszólagos béke közben folytatódott a víz alatti harc. Wachsler Tamás közigazgatási államtitkár és Végh Ferenc vezérkari főnök párharcából aztán az államtitkár kerül ki győztesen, a vezérkari főnök pedig lemondott. Utódjának, Fodor Lajosnak se volt könnyebb, mert őt meg a kisgazdák támadták. A 2002-es kormányváltás után, amikor Juhász Ferenc lett a honvédelmi miniszter, Szenes Zoltán vezérkari főnököt is utolérte a sorsa, kénytelen volt lemondani.

Juhász, majd utódja, Szekeres Imre úgy oldották meg a problémát, hogy mindent duplikáltak a minisztériumban, ami által a vezérkart folyamatosan eljelentéktelenítették. 2010-ben Benkő Tibor két csoportfőnökséggel vette át a vezérkart. Ő lassan visszalopta a NATO-standardnak megfelelő csoportfőnökségeket (J1 – személyügy, J2 – felderítés, hírszerzés, J3 – hadművelet, J4 – logisztika, J5 – tervezés, J6 – híradó, informatika, J7 – kiképzés, doktrina, J8 – pénzügy, J9 – CIMIC), ám 2015-ben a J2-t mégiscsak elvették tőle.

Most az ötlet, hogy Kárpáti elvtárs pimpós borát új palackba töltjük, alaposan meglepett engem. Ilyenkor mindig azt kérdezem, hogy mi volt (van) az a probléma, aminek a megoldása a dezintegráció, mi több a költözés. Szerintem a Honvédelmi Minisztériumnak és a vezérkarnak a kialakított függelmi viszonyoktól függetlenül pofon közelben kell lenniük.

Benkő Tibort irigylem, mert a Győri Program óta nem volt ennyi pénz a haderőre. Történelmi jelentősége lenne, ha élhetne ezzel a lehetőséggel, a haderő végre levethetné a Varsói Szerződés rongyait, és a szövetségen belül a szegény rokon és vonakodó szövetséges pozícióból végre partnerré avanzsálhatna. Benkő vagy az új államtitkár, Kádár Pál személye garancia lehetne a szakmaiság érvényesítésére, de sajnos a tapasztalat az, hogy a kezük meg van kötve, és kötelesek végrehajtani és kommunikálni azt, amit a miniszterelnök meghatároz számukra.

Benkő Tibornak, mint volt vezérkari főnöknek, lenne még egy-két nagy jelentőségű feladata a bársonyszék elfoglalása után.

Mondhatná, „én, mint volt vezérkari főnök 100 százalékban megbízom a vezérkarban, mint döntés előkészítő és végrehajtó szervben. Az általam helyreállított csoportfőnökségek átfogják a katonai élet minden területét. Miért is van nekünk szükségünk 747 fős HM-igazgatásra, plusz 782 fős egyéb HM-szervezetre? Csak nem azért, hogy a vezérkar minden funkcióját megkettőzzük? Mint vezérkari főnök eljutottam oda, hogy annak funkcióit a NATO J1-J8 rendszere szerint a J2 kivételével helyreállítottam. Arra nem volt hatalmam, hogy a HM duplikációit felszámoljam, most van.”

Ha Benkő Tibor ezt belátná, ezzel felszámolná azt a még Kárpáti által keltett viszályt, ami a HM és a VK közt eltérő intenzitással, de folyamatosan dúl. Für Lajos Kárpátitól 135 fővel vette át a HM-et. Benkő Tibornak ehhez a kályhához kellene visszatáncolnia. Hasonlóan kedvező pozícióban van a székesfehérvári Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) ügyében is...