2021. május 7., péntek

HUSZÁROS KALANDFILM 1,6 MILLIÁRD TÁMOGATÁSSAL, OLTÁSI KAMPÁNY 16 MILLIÁRDÉRT KÉSZÜL

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.05.07.


Mfor.hu: 70 milliárd forintot mozgatott meg a kormány egy tollvonással


Ismét egy nagyobb összegű átcsoportosítás történt az idei költségvetésben, melynek során több terület és cél is jelentős forráshoz jutott. A forrást ezúttal több sor biztosította: 55,1 milliárd forintot a Központi Maradványelszámolási Alapból vettek el, 6,5 milliárdot részben a Gazdaságvédelmi Alapból, részben egyéb előirányzatokról, 8,3 milliárd forint pedig a beruházási tartalékot csökkentette. Az átcsoportosításból 16 milliárd forint megy a kormányzati kommunikációra, melynek ezúttal legfőbb célja a beoltási szándék és ezáltal az oltottak számának növelése Magyarországon.

Telex: Mészáros Lőrincék egy másik luxusvillát is vettek tavaly ősszel a Hegyvidéken

A lap számolt be elsőként arról, hogy a jelek szerint megvan Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea új otthona a XII. kerületben. A széchenyihegyi házról szóló cikkünk után azonban kiderült, hogy néhány utcával arrébb, Farkasvölgyben ugyanaz a Mészáros-cég ugyanakkor vásárolt még egy ingatlant, ami hivatalosan szintén lakóház. A felső kategóriás ingatlanok négyzetméterára a hirdetésekben átlagosan 1,5 millió forint körül alakul, de van olyan, ami a 2 millió forintot is eléri.

Népszava: Grúz kényszerpályán a BKV

Hiába ellenzéki a városvezetés, a közlekedési cége újabb hét évvel meghosszabbította Habony Árpád barátjának bérleti szerződését a metróban lévő pékségekre. 2034-ig maradhatnak. A hármas metróvonal rekonstrukciójának idejére összesen 700 millió forintot kellett volna fizetnie a BKV-nak készenléti díj címén a grúz-izraeli üzletember, Michael Gagel cégének. Helyette inkább szerződést hosszabbítanak. A közlekedési cég menedzsmentje szerint jó üzletet kötöttek, az igazgatóság már nem egyhangú, de a többség végül hozzájárult a módosításhoz.

24.hu: Megvette a debreceni Aranybika szállót a Mathias Corvinus Collegium

A százmilliárdokkal megtámogatott Mathias Corvinus Collegium vette meg a debreceni Aranybika szállót – számolt be csütörtökön az MTI. Hogy mennyi volt a vételár, azt nem tudni, mert a Debreciner hírportál kérdésére Orbán Balázs, miniszterelnökségi államtitkár, az MCC Alapítvány kuratóriumának elnöke csak annyit mondott, hogy „korrekt megállapodás született”.

444: 1,6 milliárdos támogatással készül a huszáros kalandfilm

A Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmszakmai Döntőbizottsága 1,6 milliárd forint gyártási támogatást szavazott meg a Hadik címmel készülő, 1757-ben játszódó nagyszabású mozifilmnek, ami az NFI tájékoztatása szerint „felidézi Hadik András huszártiszt katonai bravúrját, amikor maroknyi csapatával megsarcolta Berlint”. A Kis-Szabó Márk forgatókönyvéből készülő Hadik rendezője Szikora János, főszereplője pedig Trill Zsolt lesz. A filmben szerepel még többek között László Zsolt, Hirtling István, Mucsi Zoltán és László Zoltán

“KITETT EGY PAPÍRZSÁKOT ÉS ABBÓL FIZETTE KI A JELÖLTEKET" | RABLÓPÁRTOK - PÓTMAGÁNVÁD | ELSŐ RÉSZ

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.05.04.Seres Mária és Stekler Ottó számos rablópártot épített fel az elmúlt évtizedekben. Anyagilag a legsikeresebb vállalkozásuk a 2014-es SMS párt volt. Hogyan zajlott a pénzek elsíbolása, milyen módon tették lekötelezetté a képviselőjelölteket, hogy tartsák a szájukat?

“FIDESZES ÍVEKRŐL IS MÁSOLTUK AZ ALÁÍRÁSOKAT" | RABLÓPÁRTOK - PÓTMAGÁNVÁD | MÁSODIK RÉSZ

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.05.05.A Seres-Stekler rablópárt-birodalomnak van egy központi színtere egy budapesti ingatlanban: az elmúlt másfél évtizedben működött itt újság szerkesztősége, szolgált a lakás pártszékháznak helyszínül, szállásoltak el benne hajléktalanokat, és legutóbb webshopot is költöztettek ide..

“A POLGÁRMESTEREK FELÉT NEM AZ ITT ÉLŐK VÁLASZTJÁK MEG" | RABLÓPÁRTOK - PÓTMAGÁNVÁD | HARMADIK RÉSZ

PARTIZÁN
Szerző. Partizán
2021.05.06.Évek óta hallani: az egyszerűsített honosítás következtében tömegek kaptak magyar állampolgárságot anélkül, hogy felmenőik között bármilyen magyar személyt fel tudnának mutatni. Kik és hogyan szervezték a honosítási bizniszt, volt-e ennek érdemi hatása a választásokra nézve...

TE VAGY A FELELŐS!

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.05.07.Ha változást szeretnél, nem elég gondolni rá, nem elég beszélni róla, nem elég posztolnod a fotelből. Cselekedni is kell. Nem másnak, neked. Bele se kezdj a videóba, ha nincs kedved szembesülni a felelősségeddel. Nézz cicás cukiságot.

+ Zsoka Szokene bejegyzése:

Mese a négy emberről 

Ez a mese négy emberről szól. Úgy hívták őket: Mindenki, Akárki, Valaki és Senki. Történt egyszer, hogy egy nagyon fontos feladattal kerültek szembe. Kéréssel fordultak hát Mindenkihez: ugyan, végezné már el! Mivel Mindenki biztos volt abban, hogy Valaki majd csak meg fogja csinálni, ezért - noha Akárki is képes lett volna rá - jó ideig Senki sem fogott hozzá. 

Egyszer csak Valaki méregbe gurult: hiszen ez Mindenki dolga! Azonban Mindenki titokban arra gondolt, hogy majd bolond lesz éppen ő bajlódni egy olyan munkával, amit Akárki el tud végezni. Eközben Senkinek nem tűnt fel, hogy Mindenki ügyesen kibújt a feladat alól . . . 

A vége az lett, hogy Mindenki megorrolt Valakire, mert Senki nem volt hajlandó arra, amit Akárki megtehetett volna.

SZOKOTT-E ÖN SZEGREGÁLNI? - FERGE ZSUZSA ÉS A TÁRSADALMI EGYENLŐTLENSÉGEKRŐL VALÓ TUDÁS ÚJRATERMELŐDÉSE

MÉRCE
Szerző: BERÉNYI ESZTER
2021.04.27.


– Igaz, hogy maga egy évtizeden keresztül egy szovjet hűtőgépgyárban dolgozott?
– Így volt…
– Akkor hogyhogy nincs otthon egyetlen frizsiderje sem? Talán nem lopott alkatrészeket?
– Dehogynem, csak akárhányszor összeraktam, mindig tank lett belőle
.

Az elmúlt évtizedek közoktatási folyamatai elég jól illusztrálhatóak a fenti viccel. Bármi történt is a magyar közoktatásban, akárhogyan alakultak a társadalmi folyamatok, akármi történt is a nemzetközi környezetben, közpolitikában, az iskolai szelekció tűnik oktatási rendszerünk szinte egyetlen „biztos pontjának”. Akárhogy is igazgatjuk, toldozgatjuk foltozgatjuk ezt a rendszert, mindig, mint a viccben a tank, szegregáció lesz az eredmény.

Felemelő érzés lenne Ferge Zsuzsa születésnapja apropóján olyan köszöntőt írni, amelyben a magyar szociológiában általa úttörő problémaérzékenységgel felvetett, az oktatási rendszer és a társadalmi egyenlőtlenségek újratermelődése közötti kapcsolatot bemutató kérdésekkel foglalkozva boldogan leírhatnánk: íme, oda jutottunk, hogy mindezen problémák jórészét, köszönhetően rengeteg felgyülemlett tudásunknak, immár megoldottuk! Sajnos nem ez a helyzet.

Bő évtizede maga Ferge egy önéletrajzi írásában is így látta mindezt:

„…a szegregálás és kirekesztés mai formái akkor [60-as, 70-es évek] már jól láthatóak voltak. A rendszerváltás csak elhárította az akadályokat (például a szabad iskolaválasztással) a szelekció és szegregálás további erősödése elől, a pénz révén nyitottá, egyben sokkal szélesebb körűvé tette a kiváltságok elérését, előnyök-hátrányok halmozását.”

A 2000-es évek eleje óta a PISA-mérések tanulságai nemzetközi összehasonlításban is azt mutatják, a helyzet azóta sem változott: a magyar oktatási rendszerben hallatlanul nagyok a társadalmi eredetű egyenlőtlenségek.

Ezt mutatja többek között az is, hogy

nálunk lehet a legjobban megjósolni egy tanuló eredményét pusztán azáltal, ha ismerjük családi hátterét

(konkrétan csak Peruban és Fehéroroszországban magyarázza a származás jobban a PISA-2018 felmérésben elért eredményeket); és az Egyesült Arab Emirátusok, Bulgária és Peru mögött Magyarországon a legalacsonyabb (8%!) a legjobb szinten teljesítő hátrányos helyzetű diákok aránya.

A társadalmi egyenlőtlenségekre érzékeny magyar oktatáskutatás jórészt abból az elkötelezettségből fakad, amivel Ferge Zsuzsa próbálta megérteni, hogyan lehetséges, hogy a magyar oktatás rendületlenül újratermeli a társadalmi előnyöket és hátrányokat, a 2. világháború utáni államszocialista Magyarországon bevezetett, jelentős változások ellenére is. Ilyen volt az általános iskola nyolcévfolyamossá válása és az oktatási expanzió, amelynek során a népesség túlnyomó többségére legalább a befejezett iskolai végzettség vált jellemzővé...

KIDERÜLT, PONTOSAN MI TÖRTÉNT AZ INGATLANPIACON - A JÁRVÁNY MÁR TAVALY MEGTETTE HATÁSÁT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző. Azénpénzem
2021.05.07.


Megszenvedte tavaly a koronavírus-járványt az ingatlanpiac, még ha alapjaiban nem is rengette meg. A lakáspiac forgalma az előzetes adatok alapján a 2015-ös szintre esett vissza, az árak emelkedése pedig erőteljesen lassult – derül ki a KSH előzetes adataiból. Az idén a kormány beavatkozása mentheti meg a piacot az áreséstől.


A járvány első két hulláma elsősorban a használtlakás-piacon éreztette hatását. A 2014 óta egyre élénkülő lakáspiaci forgalom visszaesése már 2019-ben megkezdődött, 2020-ban pedig folytatódott: a hasonló feldolgozottság mellett mért adatok alapján az éves forgalom 13 százalékkal maradt el az előző évitől – írja a KSH az előzetes adatok alapján. Ez azt jelenti, hogy a 2019-es 157 ezer tranzakció után tavaly mintegy 136 ezer lakás cserélhetett gazdát, ami nagyjából a 2015-ös szintnek (134 ezer) felel meg.

A koronavírus- járvány – 2020 II. negyedévére eső – tavaszi időszakában főként a városokban esett vissza az eladott lakások száma: Budapesten 44 százalékkal, a megyeszékhelyeken 32 százalékkal, a kisebb városokban 30 százalékkal, míg a községekben 16 százalékkal mérséklődött a megelőző negyedévhez képest. A fővárosban és a megyeszékhelyeken az első hullámot követően a III. negyedévben némiképp élénkült a piac (az előző negyedévhez viszonyítva 19 százalékkal, illetve 6 százalékkal), ennek alapján feltehető, hogy a járvány idején elhalasztott adásvételek egy része később létrejött. A kisebb városokban és a községekben azonban az év hátralévő részében is kevesebb adásvétel jött létre.

A falusi csok bevezetése csak arra volt elég, hogy fékezze a forgalom visszaesését a támogatott településeken, ahol a II. negyedévben 12 százalékkal, éves szinten 5 százalékkal csökkent a lakásértékesítés 2020-ban...

AZ ÉS 2021/18. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.05.07.


P U B L I C I SZ T I K A

Bauer Tamás. Gulyás Gergely a forgóajtónál

Darvas Béla: Plasticland

Jánossy András: Mellette

Csizmadia Ervin. Az elsöprő kisebbség

A hazai politikai verseny egy elhanyagolt dimenziójáról

Berend T. Iván: Az észt csoda

Észtország kicsiny észak-európai ország, melynek nyelve a finnugor nyelvcsalád finn ágához tartozik. Az ország keleti határát Samuel Huntington a nyugati civilizáció határaként jelölte meg 1996-ban a civilizációk összeütközését vizsgáló könyvében. Az ország több mint kétezer szigetével együtt valamivel kevesebb mint fél magyarországnyi területén nem egészen másfél millió lakos él, akiknek egynegyede orosz. Ez kapcsolatos az ország sajátos történelmével...

Váncsa István: Baljós árnyak

Nehéz idők jönnek.

Merkel asszony, kormányzó urunk európai őrangyala távozik a hatalomból, pártja, a CDU–CSU pedig egy külvárosi kocsma képét mutatja záróra előtt. Az úri közönség verekszik, népszerűsége ennek megfelelően zuhan, mint a Flórián téri felüljáróról leváló betondarabok. Ott tartunk, hogy a németeknél már a zöldpárt a legnépszerűbb, és cseppet se kizárt, hogy a szeptemberi választásokat követően az ő jelöltjük lesz a kancellár.

A magyarok vezetőjének helyében éjszakánként álmatlanul forgolódnánk emiatt.

Annalena Baerbock, a zöldek társelnöke és egyszersmind kancellárjelöltje túlképzett nemzetközi jogász, alig múlt negyvenéves, gyerekkorában toronyugró volt, országos harmadik helyezett, nem ijed meg semmitől és senkitől. Merkel a nála kilenc évvel fiatalabb magyar bugrist anyáskodó jóindulattal kezelte, Baerbock nem ilyen lesz. Ismerjük a korosztályát, nekik már semmi se szent, öregedő, potrohos diktátorok csábosnak szánt mosolyától szívük nem kalimpál erősebben, csokor virággal, tábla szalonnával lábukról le nem vehetők. Kormányzó urunk az ő azeri, kazah, üzbég stb. szaktársaival azonnal megtalálja a közös hangot, a kínaiakról már nem is beszélve, viszont az Y generációhoz tartozó nyugat-európaiak közül inkább csak az elmeháborodottakkal képes szót érteni, bár velük se egykönnyen...

Mellár Tamás. A hivatal elhagyta őrhelyét

Egy statisztikai adat annyit ér, amennyire bíznak benne, következésképpen a nemzeti statisztikai hivatalok számára különösen fontos a bizalom megszerzése és megtartása. Ezt könnyű kimondani, de sokkal nehezebb megvalósítani, hiszen a statisztikai hivatalok fenntartója az állam, és legfőbb megrendelője a mindenkori kormány. És hát, ahogy mondani szokás, aki fizet, az muzsikáltat. A kormányok természetesnek tartják, hogy a költségvetési pénzekért a hivatal olyan adatokat gyűjtsön nekik, amelyek hasznosak, és amelyek megkönnyítik a hatalomgyakorlásukat. Ezért aztán a főstatisztikusokra (a nemzeti statisztikai hivatalok vezetőire) hárul az a nehéz feladat, hogy egyszerre feleljenek meg a kormány elvárásainak és a hiteles tájékoztatás feladatának...

Gadó Gábor. Szerepzavar a Számvevőszéken

Csepi Lajos. Ír bánat, magyar aggodalom

Kovács Zoltán: Hogyan romlik az ember?

Hajdu Nóra. Bajor populizmus kontra rajnai kapitalizmus


Tábor Ádám. A teljes valóság iránti hűség
Györe Balázs 70

Benda László: Tirana – választás bojkott nélkül

Szerbhorváth György. Határszabászat a Balkánon

Majtényi László. A Klubrádió helyén valami szól

Molnár Erzsébet. Igyunk vagy ne a Szputnyikra

V I S S Z H A N G

Dr. Budai Eleonóra, Dr. Dobay Péter: A vagyonról

Mák Szilvia: Hogy mi?!

Lipták Béla. Kiegészítés

Mélyi József. Kiállításgyár

Hibaizgítás

Csillag István. Az önellátás előnyei?


P Á R A T L A N

aha: KI SZÁMÍT

-odze-: VÉGRE ÖRÖMHÍR

-hg-: NYITÁS

(avar). ORÁLIS ÜGYEK

msz. JÓ HÍREK

Nógi. AZ IGAZI VÍRUS

makszi. NEM LESZ

V. A.: ISKOLA A HATÁRON TÚL

(celebrálja Nyerges András). HETI TEXTUS

Szikszai Károly. BRIGÁDNAPLÓ


ITT OLVASHATÓ

AZ ÉS 2021/18. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.05.07.


F E U I L L E T O N

Erdős László: Természet és irodalom
Száz éve született Farley Mowat

I N T E R J Ú

Köves Gábor: „A #metoo kísértette”
Beszélgetés Blake Bailey-vel Philip Rothról

K R I T I K A

György Péter: Egy igazi életmű
Hermann Ildi fotográfus

Cserhalmi Luca: Amorf világ

(Csató József Broken Bones of the Heart című kiállítása május 21-ig látogatható a Deák Erika Galériában.)

Kőrösi Boglárka. Kislátószög

(Két virtuális Trianon100 tárlat az Alföldről)

Báron György: Képek a barakklakók életéből


(A legvidámabb barakk. Magyar rövidfilm. Rendező-forgatókönyvíró: Varga Noémi. Operatőr: Nagy Marcell. Vimeo Staff Pick)

Az elbeszélt családi saga önmagában is példázatos, ám nem ez adja a mű kivételes erejét, hanem a forma. Egy-két rejtett, diszkrét vágást leszámítva egyetlen bravúros hosszú kameramozgást látunk. Amikor elkezdődnek a vallomások, a bérház kanyargós, szűk lépcsőjén megy föl a kamera, majd belép a lakásba. Innentől a helyszín többet mond el ezeknek az éveknek a lélekőrlő természetéről, mint a drámai monológok...

Gergics Enikő: A bevésődés kora

(Ex Katedra – Tanmesék a 90-es évekből. Rendező: Boross Martin. Stereo Akt–Füge Produkció, SzínházTV, április 27.)

A kilencvenes évek és a kelet-európaiság át van passzírozva ugyan a kisiskoláskor, kiskamaszkor szűrőjén, de a címadás ellenére az általános iskolai élmények és az ex katedra mikroagressziók mégsem annyira jelentős részét teszik ki az előadásnak. Kisebb részben a felnövésről magáról, nagyobb részben pedig ennek a közös idő- és tércikkelynek a megéléséről szól, amiben persze meghatározó az iskola mint helyszín, de mégsem az autoriter oktatási rendszer kritikájáról van itt szó. Teljesítmény, hogy a múltba nézés nem válik lapos nosztalgiázgatássá, és valószínűleg azért nem, mert mélyreható problémafogalmazás hiányában is van tétje az előadásnak, ez pedig a személyesség. Nem csupán dokumentarista, egyenesen autobiografikus színházat látunk: a szereplők saját korai történeteiket mondják el, és ezek relevánsak, intimek tudnak lenni mindenféle előre elképzelt iskolai tragédia nélkül is. Nem lehet bánni, hogy a tematika szervezőereje nem nyomja le a személyeset...

Fáy Miklós. Wiener gypsy

(Bizet: Carmen – a Wiener Staatsoper előadása a ház honlapján – május 2.)

Anita Rachvelishvili a címszereplő, pompás hang, még amikor hamis, akkor is, és nagyon vitézül kármenkodik, ring és reng, csak hát egyszerű testalkati okokból a feszes ruhákban valahogy máshová pozicionálja Carment, operai erotikacentrum helyett út melletti kamionosálommá válik. A bűn édessége és ellenállhatatlansága helyett a szánnivalóságot látja az ember. Nyilván van Don José, aki őérte vagy őmiatta is öl, őket hívták be azelőtt a Mónika show-ba...

Csengery Kristóf. Aki becsukta az ajtót

(Kamara-kör: Stravinsky-est. Zeneakadémia – április 27.)

A fiatal muzsikusokból alakult, Radnóti Róza zongoraművész által vezetett Kamara-kör hangversenyének műsora az egyik legleleményesebb koncertprogram volt, amelyet valaha hallottam. Két leheletrövid mű vezette be az esemény két részét, mindkettő két-két fúvósra íródott (Fanfár egy új színház felavatására – két trombita; Lied ohne Name – két fagott), s mindkettő után egy-egy hosszabb, nagy jelentőségű mű következett, pontosabban egy-egy nagy mű szvitváltozata, illetve átirata (A katona története – szvit hegedűre, klarinétra és zongorára; Tavaszi áldozat – átirat zongorára, négy kézre). Rövidség és hosszúság, csekély jelentőség és kivételes súly, alkalmi darab és fontosnak szánt kompozíció, más alkotóperiódusok – mindegyik műben ott az átütően meggyőző csúcsteljesítmény varázsa egyfelől, a személyiség eltéveszthetetlen, hiteles kézjegye másfelől...

Siba Antal. Kevéske múlt

(Múlt és Jelen – Gulyás László beszélgetései az M4 sportcsatornán)

Kiváló műsor!

Gulyás László gazdag és többnyire sikeres sportriporteri pályát futott be, Vitray Tamás mellett Gyulai Istvánnal és Knézy Jenővel a kor sporteseményeinek elmaradhatatlan közvetítői. Nem tudom, csapása vagy adománya Gulyás életének, hogy ő közvetíthette Brüsszelből az 1985-ös Bajnokok Európa Kupáját, azt a döntőt, amelyik a futballtörténet egyik legtragikusabb eseményéve vált...

Zelei Dávid. A Nikolaidis-mondat

Andrej Nikolaidis: A magyar mon­­dat / Homo Sucker: Az apoka­lip­szis poétikája. Fordította Rajsli Eme­se és Jódal Kálmán. Gondolat Kiadó, Budapest, 2020, 301 oldal, 3400 Ft

A Nikolaidis-prózában (melyet e kötetben A magyar mondat képvisel) lejáróban lévő szavatosságú, magukat alkoholba pácolva tartósító férfiak (legtöbbször maguk is írók) próbálnak valami nyugat-európai mércével is értelmezhető cselekedetet véghez vinni, de aztán legyőzi őket saját és társadalmuk melankóliája. Ekkor általában a közelgő apokalipszist kezdik várni, idővel azonban rájönnek, hogy az csak azért nem jön, mert már mindig is itt volt. Ezt felismerve rendszerint kinyitnak egy single malt whiskeyt vagy esszéisztikus eszmefuttatásba kezdenek, esetleg mindkettő. És így tovább, ad infinitum. Játszódik Ulcinjban, a szerző lakhelyén, privát Comalájában (Rulfo) vagy Topekájában (Lerner), Montenegró és Albánia határán, valamikor a XII–XXI. század közt...

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon...

Demény Péter: Ex libris

Jenei Gyula–Verebes György: Légszomj
Tompa Gábor: Van még könyvtár Amerikában?
Egyed Emese: Daphne ideje
Villányi László: mindenek előtt

ÉS-KVARTETT – Kácsor Zsolt Cigány Mózes című regényéről

Károlyi Csaba Deczki Saroltával, Szolláth Dáviddal és Visy Beatrixszel beszélgetett 2021. április 28-án Zoomon. A felvételt a jövő héttől meg lehet nézni a YouTube-on, az Írók Boltja csatornáján. Legközelebb Szaniszló Judit Leli élete című regényéről lesz szó.

I R O D A L O M

Tóth Imre: Miközben

Tóth Imre. Egy régi képre

Tóth Imre. Apámmal a moziban

Tóth Imre. Apám biciklizni visz

Bozsik Péter. Tájleíró költemény

Benedek Szabolcs. Bögrés


Andrea ezúttal is busszal ment haza. A munkahelye biztosított ezekre az alkalmakra taxit, de ő nem szokott élni vele. Jólesett sétálni a megállóig az üres utcákon, kiszellőztetni a fejét, élvezni, hogy tekintete távlatokat jár be, és nem kell megtorpannia a kékesfehéren vibráló képernyőn. A hét nagyobbik felét ő is home office-ban töltötte, ám időnként úgy érezte, hogy muszáj bemennie az irodába. Leginkább délután, amikor véget ért az online oktatás, a gyerekek kijöttek a szobáikból, ölükben a laptoppal letelepedtek a nappaliban, és onnantól fogva nemcsak a telefonjaikból áradtak a legkülönfélébb hangok, hanem a tévét is bekapcsolták. Ráadásképpen időről időre hol ennek, hol amannak volt valamilyen kívánsága, amelyeket Andrea alig győzött teljesíteni...

Major Eszter Anna. Az a törött fülű rézedény

Nem találunk szavakat. Anyám sem, én sem. Ő talán megint elmondja, amit mindig elmond, akkor is, ha baj van, akkor is, ha nincs. De az is lehet, hogy most hallgatna ő is. Ez zavar, mert nem ismerem jól a szótlanságát, és mert egyre jobban rám telepszik a szoba csüggedt csendje. Ügyetlenül fészkelődöm a hepehupás széken, próbálom kipislogni az idegesítő homályosságot a szememből, a fülemben forróság, a hátamon hideg verejték csordogál lefelé. Elfog az ismerős érzés, hogy egyre nagyobb vagyok, az asztal pedig ijesztő gyorsasággal zsugorodik, ahogyan a szekrény, a polcok, az ágy, anyám. Az orvos is egészen apró, a CT képe az üvegtáblán fekete pont...

Háy János: Tizenöt év

Nem, anyu, nem csak a rosszra kéne figyelni, mondta a lány, aki szintén anya volt, két kisgyerek anyukája, már iskolások, telik az idő. Hármasban kísérték ki a buszhoz az anyát. Ez a délután a nagymamáé volt. A lány, aki szintén anya volt, ilyenkor szokott találkozni a barátnőivel. Van jó is, mondta. Itt vannak az unokák is. Az anya nem szólt. Nem akarta elismételni, hogy mennyire rossz neki, mióta egyedül van, bemenni úgy a lakásba, hogy nincs ott senki, ahol korábban volt valaki. Persze volt egy fél év, vagy egy év is, amikor volt benne megkönnyebbülés, mert benne lenni a betegségben, mármint a férje betegségében, hát azért az kikészíti az ember idegeit, a fizikai leterhelésről már nem is beszélve. Először félévente volt egy újabb meglepetés, aminek aztán elég komoly következményei voltak, hogy műtét, megint kemó, a második, aztán a harmadik...

Gyárfás Endre: Két költő, 1945
(1945. január 18. – február 13., Budapest felszabadulása)

Idős férfiakkal falatoztunk, iszogattunk, és közben szóba került a kirgizek népi eposza, a mintegy negyvenezer verssoros Manasz. Megemlítettem, hogy láttam Pesten egy színes, csatajelenetekkel dúsított filmet, a Vörös tulipánok völgyét, amely a hősköltemény egyik epizódját dolgozta fel.

Már-már a számon volt, hogy a zavaros történet nemigen tetszett, de, gondoltam, ha ezt elárulom, megsértem a vendégjogot. Jól gondoltam. A mellettem ülő testes férfiú ugyanis átölelt és közölte:

– Én írtam a forgatókönyvet...

Lévai Balázs: Blue Train

Bence már húsz perce ült a két sínpár közötti peronon, amikor a Vércse IC óvatosan betolatott a négyes vágányra. Mindig ott volt időben mindenhol. A zenekarban a Hibátlan becenevet kapta, mert hullhattak körülötte lámpák, kapaszkodhattak a lábába részeg rajongók, vagy lekéshette a refrént az énekes, ő nem tévesztett hangot, rezzenéstelenül fújta tovább. A vonat nagy zökkenéssel megállt előtte, ő mégsem mozdult meg. Gyerekkora óta utált vadidegenekkel összezárva várakozni egy levegőtlen kocsiban, kényszeredetten úti célokról és távoli rokonokról beszélgetni, akiket soha nem ismert, és soha nem is fog, ezért inkább kivárt az utolsó pillanatig. Ezer forint, összegezte magában, ennyi maradt a tegnap délutáni sörözés után, ezzel kell kihúzni a hétvégét. Ha egy évvel ezelőtt valaki azt mondja neki, hogy egy ezressel a zsebében fog Debrecenbe utazni, kiröhögte volna. Korábban indokolatlanul sok pénz hordott magánál, szerette, ahogy a fémcsipesszel összefogott köteg kidomborodott a farmerén. A dzsesszkonzi óta sosem kellett mérlegelnie, hol ebédeljen, vagy megvehet-e egy bőrdzsekit. A gázsiját mindig kézbe kapta a koncertek után. Nyáron, a heti négy-öt buli után azt se tudta, mit csináljon azzal a sok pénzzel. Az indulás előtt egy perccel felszállt a huszonegyes kocsira és megkereste a helyét. Meglepően kevesen voltak a vonaton, még a fülhallgatóját sem kellett bedugnia, hogy elijessze a barátkozni vágyó nyugdíjasokat. Küldött Ancsinak egy rövid üzenetet Messengeren. Úton. Mosolygó sárga fej...

Kőrössi P. József. Árpi

Meghalt Árpi, na de hogyan?

Árpihoz hasonló, „utolsó embere” minden falunak van, vagy volt, amíg az „utolsó ember” meg nem halt. És akkor helyébe lép a következő utolsó ember. De Árpi úgy volt utolsó – ha készült volna rangsor, felmérés, ami manapság szokás –, ő úgy lett volna utolsó, hogy simán belefért volna a falusi nemzeti tizenegybe, és talán feljebb is vihette volna, akár két vagy három szomszédságos falu nemzeti tizenegyébe is bekerülhetett volna.

Ördögien tudott cselezni, fejjel, mellbedobással, lábbal és ollózva is rúgta a góljait, és lefeküdni is képes volt, fájdalmas képet vágni meg pláne, hangtalanul vagy jajveszékelve, mikor milyen hangulatra volt vevő a kis­számú közönség. Ezt ő mindig érzékelte már a kocsmában a mérkőzés előtt. Felszántotta a pályát, de ha a fölény megengedte, kifutott a vakondok túrta pálya szélére és bedobott egy újabb felest. A kapuban is jó volt részegen. Egy ágyúból kilőtt golyó volt, gyakran futott túl a pályán labda nélkül, ha volt háló a kapun, az fogta meg, ha nem volt, akkor a kapu mögötti mocsárban a nádas.


„HATALMAS A TÉT” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2021.05.06.


– Szél Bernadett: Hatalmas a tét – „Orbán elkezdett Kína és Oroszország ügynökeként viselkedni.” Interjú

 Cinikus lókupec és impotens szalmabáb 

– Tóka Gábor politikai elemző szerint az ellenzék jelenlegi képe alapján nehéz elképzelni, hogy jövő tavasszal pár hónap alatt sikeresen lezajló rendszerváltás kezdetét várhatnánk. Interjú

– Sok helyen csak kétfaroknyi lehet a különbség 2022-ben – Az előző országgyűlési választás adatai alapján hét olyan egyéni körzet is lehet jövőre, ahol a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szimpatizánsai dönthetnek arról, melyik nagy tömb szerzi meg a mandátumot

– Buszállomás ellen tiltakoznak az I. kerületben – Egyre látványosabban tiltakoznak a Budapest I. kerületében élők a budavári önkormányzat által, a Déli pályaudvar Mészáros utca felőli részére tervezett autóbusz-pályaudvar ellen

– Elfogynak a kémiatanárok az iskolákból – Már most is súlyos a pedagógushiány, és ha a tendencia folytatódik, tíz–tizenöt év múlva nem lesz, aki természettudományos tárgyat tanítson

– Hiteles információból rémhír – A kormány és a propagandasajtó próbálja magyarázni a bizonyítványt, a drámai halálozási adatok miatt változtattak a kommunikáción

– Kihúzni az Ormánságot a kátyúból – Drávaszerdahely polgármestere 174 magára hagyott települést képviselne a parlamentben

– Tízezer forint az élet – Miért Magyarország egyik legszebb részében zajlik újkori történelmünk legfájdalmasabb társadalmi drámája? Ózdi riport

– Szűkebb szókincs, lanyhuló csapatszellem – Nyomot hagy az óvodások szociális készségein a kényszerszünet. Enyhén nő a tanulási zavarral jelentkező kisiskolások száma

– Minden kimaradt az életünkből – Érettségizők mesélik el, milyen volt az utolsó gimnáziumi évük a járvány alatt

– Századik születésnap Molotov-koktélok árnyékában – Száz éve lépett életbe az ír függetlenségi háborút lezáró londoni parlamenti határozat

– A török-ukrán tangó – Moszkvát idegesíti Ankara és Kijev közeledése, ám óvatos a Nyugattal szemben szövetséges Erdogannal

– A víz miatt lövik egymást a kirgizek és a tádzsikok – Szegénység, klánviszonyok, korrupció, rendezetlen határok és vízmegosztás

– Puccsról álmodnak a francia tábornokok? – Tizenhat katonát kényszernyugdíjaznak az elnöknek címzett, polgárháborút vizionáló levél miatt

– Határmódosítási láz a Balkánon – Kinek használ, hogy újra bedobják a köztudatba ezt a kérdéskört?

– Egy új világ építészete – Az egyedülálló budapesti panorámát elcsúfító tájseb vagy viszonyítási pont Magyarország számára a 120 méter magas Mol-torony?

 Bankba tett kutyaagyak – A kutya öregedésének vizsgálata alkalmas lehet az öregedés általános megértésére és a hozzá kapcsolódó gyakori egészségi bajok kutatására

– India az összeomlás szélén: már a krikett sem szent – Hatalmas népességű ország lévén a nagy számokat a helyükön kell kezelni. Népességarányosan még nem olyan rossz a helyzet, mint nálunk volt pár hete

– Kősziklák a Kakasdombon – Petrőczi Évával Karig Sára barátságáról, a Szép versekben való felbukkanás lehetőségéről és a járványidőszakról is beszélgettünk. Interjú

– Székely szusi – A budapesten székely konyhát vivő Szék bisztróról

– Kinyitottak a stadionok, logikát ne keressünk – Kis magyar abszurd: a stadionnyitás után az egyik focimeccsre érvényes jeggyel és oltási igazolással sem engedtek be, a másikon semmit sem kértek a sajtóakkreditáción túl. Mindez két nap különbséggel Budapesten. Nem értik? Mi sem, de elmagyarázzuk

Időgép történelmi melléklet
– Hogy szakaszolhatók legyünk – Gazda Albert és a történelmi mérföldkövek
– Egy jó céklaleves Csernobilban
– Sosem dobták le, mégis ölt a harmadik atombomba – A démonmagként emlegetett „Rufus” kísérletei hozzájárultak a nukleáris biztonság fejlesztéséhez
– Hydegkwth, Edekút – Talált tárgy
– Népköztársaságunk országgyűlése – Egy kép anatómiája

Publicisztika:
– Gulyás Balázs: Magyarország felszámolása 1. – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Szerető Szabolcs: Előretolt helyőrség
– Lányi András: Korszakhatár
– Ficsor Benedek: Nevessük ki Orbán Viktort! – Álláspont
– Egressy G. Tamás: Nyitás-nyomás
– Szabó Antal: Így ismertem meg Andreát
– Pápay György: Előválasztás kompromisszumokkal – Több a zászló
– Verebes István: Után és előtt
– Híd jenő rajzol: Óda az országnyitáshoz
– Wekerle Szabolcs: Közért és kiving – Újbeszél
– Gazda Albert: Hideget-meleget
– Ficsor Benedek: Győzni Tokióban – Szotyola
– Puzsér Róbert: Ali baba és a negyven koldus országa
– Marabu: Alapítványozó

Tárca:
– Csikós Attila: Oltás, békesség!
– Haklik Norbert: Csillag, félhold, kereszt, hagyítófa

Kritika:
– Nőtörténet és holokauszt –  Judy Batalion: Partizánnők
– Kezdetben a világ – Gazda Albert: Leningrád
– Míg a halál el nem… – Simone de Beauvoir: Elválaszthatatlanok
– Nem nyugvó párbeszéd a földdel – Kernács Gabriella, Wehner Tibor: Schrammel Imre
– Fellini és az emberi természet – Federico Fellini: Akarsz velem álmodni?
– Halottakat feltámasztó nyalogatás – Tor Age Bringsværd: Vau

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2021.05.05.


T A R T A L O M

A SZERK.

A SZERK.
Tüntető tömeg

Van a kosztümös filmeknek egy visszatérő jelenete: a palota ablakából egy jól táplált főúr az utcán összeverődött nincstelenek közé szór egy zacskónyi aprópénzt, a szerencsétlenek meg egymást lökdösve-taszigálva kapkodják össze a garasokat a porból.

A SZERK.
Az Orbán-felár

Bár az április 30-i határidőn már túl vagyunk, lapzártánkkor (kedd délután) a magyar kormány még nem nyújtotta be az ország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervét az Európai Bizottságnak.

PUBLICISZTIKA

LACZÓ FERENC
A lehatárolás hasznai
Okszerű-e pontosítani az antiszemitizmus definícióján?

Kovács András A jelfogó dilemmája – Okos-e változtatni az antiszemitizmus definícióján? című írásában (Magyar Narancs, 2021. április 21.) érdemben foglalkozik a közelmúltban napvilágot látott és időközben már magyarul is olvasható Jeruzsálemi nyilatkozat az antiszemitizmusról (angol rövidítése: JDA) című dokumentummal (Mérce, 2021. április 20.).

SZÉL DÁVID
Szégyen és irigység
Hogyan beszéljünk a pénzről gyerekekkel?

Van az Emil és a detektívek című ifjúsági regényben egy párbeszédrészlet, amely a felnőtteknek is sokat mondhat.

EGOTRIP

SZÉCSI NOÉMI
Nem és nem
Új jog, régi kötelesség

Feladtam a büszkeségemet.

OLVASÓI LEVELEK

Olvasói levelek 2021/18.

BELPOL

INTERJÚ
„Mintha a személyes vagyona lenne”
Magyar Bálint szociológus, volt oktatási miniszter az egyetemek elbitorlásáról

A „felsőoktatás átalakítása” és a „modellváltás” kifejezések fedezékében a kormány az egyetemek közel háromnegyedét vagyonkezelő közalapítványokba szervezte ki. A kormány által kinevezett ötfős kuratóriumok örökre teljhatalmat kaptak. Ez önmagában választási csalásnak is tekinthető, de egy következő kormány mégsem lesz gúzsba kötve, állítja Magyar Bálint.

TOVÁBBRA IS PALKOVICS LÁSZLÓ TARTJA KÉZBEN A KUTATÁSI PÁLYÁZATOKAT
Nem eresztik

Tavaly jókora botrány kerekedett abból, hogy az innovációs minisztérium belenyúlt az OTKA-pályázatok elbírálásába. Aztán úgy tűnt, az OTKA visszakerülhet az Akadémiához, de ebből nem lett semmi. A vitatott tudománymetriai értékelési módszert is megtartották.

VARGA-DAMM ANDREA SZÍNES POLITIKAI PÁLYÁJA
Zavart, repült

Facebook-oldalát 48 ezer ember kedveli. Az első Orbán-kormány idején az Igazságügyi Minisztérium tanácsadója, a második Orbán-kormánynál a Honvédelmi Minisztériumban főtanácsadó. Volt jobbikos, a múlt év óta független országgyűlési képviselő.

TELEKOMUNIKÁCIÓS GIGÁSZT ÉPÍT A NER
Add ide a Digit!

Agresszív terjeszkedéssel nyitott Magyarországon a román–holland hátterű szolgáltató, ám idővel elfogyott körülötte a levegő. A kiutat egy gáláns ajánlat jelentette a számukra.

A BUDAVÁRI MŰEMLÉK LAKÁSOK PRIVATIZÁLÁSA
Akciós áron

Egy fideszes törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy a budai Vár műemléki védettség alatt álló, jelenleg önkormányzati tulajdonú lakásait bérlőik megvásárolhassák a piaci érték töredékéért. A kerület polgármestere a nemzeti örökség elherdálásától és befektetői körök megjelenésétől tart.

ZENE

INTERJÚ
„Összepasszol minden betű”
Erdődi Katalin kurátor; Annus Réka énekes, zenetanár, Kozjár Pálné Marika és unokája, Kozjár Bernadett – a Kartali Asszonykórus tagjai

Feléleszthető-e a népdalok egykori hírvivő funkciója? Az OFF-Biennále egyik izgalmas projektjében aktuális témákat feszegető népdalok szólnak.

LEMEZ
World music: és most

gondoljunk arra, hogy vége… A karanténtól a teraszig.

LEMEZ
Ellenfél nélkül
Rolling Stones: Sticky Fingers

Ötven éve jelent meg a zenekar legjobb albuma minden idők egyik legjobb borítójával.

VISSZHANG: LEMEZ
Hilary Hahn: Paris

Lehet egy város a zenetörténet alakítója? Meghatározhatja a hely atmoszférája a dalok, szonáták, szimfóniák hangulatát, kifejezésmódját?

VISSZHANG: LEMEZ
iamyank: Una Notte

The last night in the piano workshop

VISSZHANG: LEMEZ
Leon Vynehall: Rare, For­ever

A brit elektronikus tánczene egyik legkarakteresebb alkotója (eredeti nevén: Topp Thomas Oliver) három év után immár a második, izgalmasan sokszínű lemezét készítette el a Ninja Tune kiadónál.

MI A KOTTA?
Ki biztosítana?

Klasszikus zenei programajánló a 2021/18. hétre

SZÍNHÁZ


INTERJÚ
„Egy-két napig idegen”
Geréb Zsófia rendező

Budapesten prózai, Berlinben operarendezői szakon szerzett diplomát, azóta pedig felváltva dolgozik a két országban. Digitalizációról és koronavírusról, kellemetlen színházról és barokk operákról beszélgettünk, és szóba került az SZFE ügye is.

SZÍNHÁZ
Szabadság, egyenlőség, testv…
Schiller: Don Carlos

Nagy Péter István rendezővel és állandó dramaturg alkotótársával, Sándor Júliával egy generációba tartozunk. Ez egy színházi kritika szempontjából többnyire érdektelen információ, ám ezúttal mégis van értelme elmondani, hiszen a rendszerváltás környékén születettek politikával kapcsolatos alapvető tapasztalata az, amit az előadásban látunk.

KÉPZŐMŰVÉSZET

KIÁLLÍTÁS
Kinek az emlékei?
Hermann Ildi: szerint a világ

A kiállítást nézve az lehet a benyomásunk, hogy a fotográfus a múlthoz fűződő viszonyunkat, annak különböző rétegeit a fotográfia dokumentatív jellegének változásaival összefüggésben, karakteres példákon, személyes történeteken keresztül tette próbára viszonylag rövid, de annál tartalmasabb munkássága során.

VISSZHANG: KIÁLLÍTÁS
Parafrázisok

Nem előzmények nélküli az, hogy a pesti vásárcsarnokokban (vagy előttük) képzőművészeti alkotások jelennek meg.

SORKÖZ

POETA.DOC
„Anyád rajongana értem”

Kellerwessel Klaus: Becsapódás

VISSZHANG: KÖNYV
Bollobás Enikő: Kölcsönösségek

Susan Howe verseiről azt mondja a szerző, hogy „valóban nehezek”.

INTERAKTÍV

Szüret 2021/18.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Egy hét tudomány 2021/18.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Egy hét kultúra 2021/18.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

SPORT


INTERJÚ
„Megjelentek a politikai szereplők”
Szegedi Péter szociológus, sporttörténész a régi magyar foci gazdasági hátteréről

A magyar futball hőskorában sokszor olyan sikeres nagyvállalkozók álltak a klubok mögött, akiknek passzió volt a jó foci finanszírozása. Már ameddig hagyták nekik.

LOKÁL

BUDAPEST ÉS A TORNYOK
Nem ilyennek álmodtuk

A Kopaszi-gátnál épülő, 120 méter magas, 28 emeletes Mol-toronyház nyomán – bár ez az építkezést már nem befolyásolja – újra fellángolt a teoretikus vita: kell-e felhőkarcoló Budapestre. A főváros sziluettjébe hasító tornyok és toronyházak vágya korábban sem csak a mohó ingatlanberuházók ideája volt, mégsem véletlen, hogy a számos terv közül alig valósult meg valami.

LÉLEK

VÍZI BÚCSÚ: TEMETÉSEK A DUNÁN, A TISZÁN
Szórni semmiképpen!

Magyarországon szabad folyóba temetni, de a parton síremléket állítani nem. A temetkezési cégek vállalnak vízi búcsúztatást, de olykor a szűk családi kör oldja meg, nem mindig a kívánt eredménnyel.

GASZTRO

ÉTEL, KIHORDÓ
Fusion Bistro

Fúzió fúzióval.

CHILI&VANÍLIA
Levelet kaptam

Karalábélevélben sült csirke, joghurtos karalábésalátával

MIKROFILM

INTERJÚ
A szükséges kuriózum
Balassa Péter, Fodor Anna – Cirko Film

A művészfilmek aranykoráról régóta csak a történelemkönyvekben olvashatunk, és a sajtóban nemhogy egy mozi bezárása, de egy új európai filmbemutató sem hír már. A Cirko-Gejzír mozi és az ott bemutatott filmeket forgalmazó Cirko Film vezetői távolról sem látják reménytelennek az artmozik helyzetét. Épp ellenkezőleg!

DOKUMENTUMFILM
Ideális áldozatok
Ryan White: A kivégzőosztag

Kim Dzsong Nam, Kim Dzsong Un féltestvére 2017-ben lett merénylet áldozata, fényes nappal, Kuala Lumpur nemzetközi repülőterén.

VISSZHANG: FILM
Uncle Frank

Alan Ball visszafogott drámájának majd’ minden képkockáján az emlékeket is megszínező, líraian hanyatló nap uralkodik.

VISSZHANG: FILM
Ammonite

A két évszázaddal ezelőtt élt Mary Anning őslénykutató valóságos alakja csak ürügy, hogy egy ugyancsak Mary Anningnak nevezett, szintúgy őslénykutató nő merőben fiktív leszbikus szerelmének történetén keresztül az ember belső szabadságának elemi igényéről szóljon Francis Lee író-rendező.

VISSZHANG: FILM
Városi cowboy

Ez nem az a Városi cowboy, amelyben Travolta megüli a mechanikus rodeóbikát, hanem egy vadiúj cowboyos film Philadelphia feketék lakta negyedéből, ahol a szegények űzik a gazdagok sportját: lepusztult istállóikban leselejtezett lovak várják, hogy felpattanjanak rájuk.

RÉS A PRÉSEN
„Több életem van”
Metod Pevec filmrendező

5. Szlovén Filmnapok a Toldi Távmoziban!

TÉVÉSMACI
Szerepel a fecskemadár

Amikor Sztupa és Troché filmet forgattak Petőfi Sándorról.

MEGÁLLÍTHATATLANNAK TŰNIK A TŐZSDEI DRÁGULÁS

TELEX
Szerző. BRÜCKNER GERGELY
2021.05.07.


Ritkán látni olyan pozitív tőkepiaci összképet, mint május elején. A nagy nemzetközi tőzsdék 15–25 százalékos pluszban zárták az elmúlt hat hónapot, a Covid kirobbanása utáni völgyhöz képest pedig már 40-50 százalékos a plusz. Mégis, részben „technikai”, részben fundamentális fellendülési okok miatt továbbra is nagy bővülést vár még az elemzők csapata.


Ekkora és ilyen egységes tőzsdei derűlátást ritkán látni: Az elmúlt hat hónapot nézve Oroszország, Dél-Korea, Franciaország börzéi kerek 30 százalékos, India, Németország, az Egyesült Királyság és az USA hagyományos tőzsdéi kerek 20 százalékos pluszban vannak, miközben (ilyen is ritkán van) még a leglanyhább éppen az amerikai növekedési, technológiai tőzsde (a Nasdaq) 12 százalékos drágulása.

Ha pedig egy egész évet nézünk, vagyis a tavaly május eleji depresszió a bázis, akkor az áremelkedés már egyenesen 40-50 százalékos, ebben pedig már a Nasdaq a legerősebb.

Klasszikus bikapiac tombol, amit mi sem mutat jobban, mint az, hogy az árupiaci termékek közül is az olaj drágult ebben a periódusban a legjobban (ez az üzleti aktivitás szimbóluma), és az arany ára esett vissza a leginkább (amely az óvatosság, a menekülés jelképe). A Teletrader oldalon láthatók az indexváltozások, a fenti számok a május 5-i állapotot tükrözték...


A KSH MÉRÉSE SZERINT MEGTORPANT AZ OLTÁSI KEDV NÖVEKEDÉSE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2021.05.07.


A Központi Statisztikai Hivatal tavaly november vége óta méri a magyar társadalom oltási hajlandóságát, oldalukon végig lehet követni, hogy az elmúlt hónapokban hogyan nőtt meredeken az oltást tervező emberek aránya: míg a felmérés első hetében a válaszadók kevesebb mint 15 százaléka volt benne biztos, hogy beoltatná az oltást, április végére ez már 64,8 százalék volt (az is beleszámít, aki már megkapta közben az oltását).

A legfrissebb adatokból azt látni, hogy ez a növekedési lendület most megtört: a legutóbbi mérés szerint 64,2 százalékon volt a biztosan oltakozó (vagy már oltottak aránya), ami hibahatáron belül van az egy heti eredményhez képest, és leginkább stagnálásról lehet beszélni...

HAMIS VÉDETTSÉGI ÉRZÉST KELTHET AZ ELSŐ OLTÁS

24.HU
Szerző: NAGY NIKOLETTA
2021.05.07.


Egyre több adat van arról, hogy a legtöbb elérhető vakcina már az első dózis beadása után is generál némi védettséget. Ez azonban nem általános, nem igaz mindenkire, és építeni sem lehet rá – még akkor sem, ha Magyarországon rögtön megkapja az oltási kártyát az, aki túl van az első adagon. Mi a különbség a két oltási immunreakció között, és miért lenne érdemes meggondolni az első oltás után, hogy beüljünk a tömeg közepére a teraszokon?


A magyar kormány aszerint oldja fel a különböző korlátozásokat, hogy hány embert oltottak be koronavírus ellen – csakhogy ilyenkor még nem beszélhetünk teljes immunizációról, hiszen csak arról van szó, hányan kapták meg az első oltást. Az első oltásra nem mindenkinek reagál ugyanúgy a szervezete, és nagyon nehéz megjósolni, hogy az első adag után ki az, aki nagyobb biztonsággal mehet tömegbe, és ki az, akinek jóformán semmilyen védettsége nem alakul ki a második oltásig. Falus András Széchenyi-díjas immunológust, a Semmelweis Egyetem professor emeritusát kérdeztük.

„A mostani nyitás még elég veszélyes”

A szakértő elmondta, hogy a fertőzés és az első vakcina is egyénenként nagyon változó immunválaszt generál. Ez az immunválasz, illetve annak erőssége rengeteg mindentől függ: az illető előéletétől („epigenetikai” hatásoktól), az örökölt génektől, az életmódjától, az életkorától, satöbbi. „Az első oltás után éppen ezért nagy különbségek lehetnek individuálisan, ahhoz hasonlóan, ahogy az oltási reakció is mindenkinél más lehet. Van, aki észre sem veszi, hogy oltást kapott, van, akinél tályog alakul ki, hidegrázás, láz kíséri az immunfolyamatokat. Nagy az egyéni szórás” – mondta Falus András. Kiemelte azonban:

attól, hogy van immunreakció, nem biztos, hogy védettség is kialakult.

Míg az első oltás hatásossága inkább az egyedi tulajdonságokon (például genetikán) múlik, addig a második adag beadása már vakcinológiai kérdés. Ezt emlékeztető oltásnak hívják (booster shot angolul), ráerősít az elsőre. „Ilyenkor az immunrendszernek már nem lehet kétség, védekeznie kell” – mondta Falus András. „Ekkor alakul ki a teljes, védettséget adó, huzamos immunitás.”

Van, aki az első oltás után már jó arányban védett, van azonban, aki egyáltalán nem – ez egyénileg változhat, és lehetetlen tesztek nélkül kiszámítani, hogy milyen az immunitás. A helyzetet bonyolítja, hogy az első oltás után jellemzően lokális immunválasz alakul ki, a második után jön a szisztémás, az egész testre kiterjedő. „Éppen ezért elmondható, hogy a mostani nyitás még elég veszélyes” – mondta a szakember...

ZŰR AZ ŰRBEN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.05.07.


Mivelhogy megvolt a kellő mennyiségű ojtás, kinyitott a sarki ivó, és annak teraszán, akárha maga a kedves vezető, ott szlopálták nem Heineken söreiket a magyari jómunkásemberek, megküldve, rásegítve mintegy egy kis alapvető élelmiszerrel, amit a kocsmai köznyelv gyorsítónak nevez. A pálesz fénysebességgel vitte a magyari jómunkásembereket a Nirvana felé, ahol is a külvilág megszűnvén még a szavak is cafatokra szakadnak, szótövek, ragok és ősi gyökök szállonganak a delikvens tudatában, miközben összehugyozva ennen magát ül arcán bávatag, mindent feledő mosollyal, de azzal az ellentmondással is, hogy a világ ekkor áll össze egységes egésszé, ahol minden a helyére kerül.

Ehhöz az alapzajt a telekép adja meg, amely minden magyari ivóban – így históriánk helyén is – kitartóan üzemel, zümmög mintegy a tudatalattiba küldve a világot, ami híradóból áll, futballból esetleg, és csöcsös csajokból maximum. És most, hogy elmeséltem színdarabunk helyszínét és a történelmi összefüggéseket, nézzük a szereplőket, akik magyari jómunkásemberek sok sörrel és egyelőre kevés gyorsítóval a gőzös agyukban, s amikor a drámába – amely közpéfajú színmű – bekapcsolódunk, az a jelenet zajlik épp, amelyben a telekép híradója, akárha valami középkori lantos, azon a hangszínen közli, hogy megkapták az okleveleiket az első magyar űrkatonák.

Itt megmerevszik kissé a kép és a levegő, az egyik magyari jómunkásemberből pedig a megtalált bizonyosság világosságával és határozottságával szakad ki az ige: édesfaszom. És ezután még tovább figyeli eltátott, nyáladzó szájjal az örömöket, hogy ők képezik majd a magyar honvédség legkörszerűbb hadnemének magját és törzsét, kezelhetik az űrháborús eszközöket, megfelelve a XXI. század kihívásainak. Németh Szilárd örömködik ennek, ami éles ugrás a velőspacaltól con carne, de tudjuk, hogy mindenhez is ért, mióta a rezsitől elkezdte útját a végtelenbe, ahol majd önmagával, mint párhuzamossal találkozik. Visszatérve azonban szereplőinkhez, nekik az álluk leesett...

HAVI TÍZMILLIÓBA KERÜL AZ SZFE KURATÓRIUMA AZ ADÓFIZETŐKNEK

HÍRKLIKK
Szerző. HARKAI PÉTER
2021.03.06.


Megéri az alapítványi tagság: havi 1,3 milliót kapnak a Vidnyányszky Attila vezette kuratórium tagjai. S ez csak egy az elmúlt héten privatizált több tucatnyi alapítványból. Az önfoglalkoztatás viszont több mint aggályos.


A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, Oláh Lajos közérdekű adatigényléssel kérte ki korábban, hogy az SZFE kuratóriumi tagsága milyen honorárium mellett látja el a feladatát.

Miután ezt nem teljesítették a megadott határidőre, a közérdekű adatok megismeréséért pert indított a DK. Végül az SZFE vezetése még a bírósági döntés előtt kiadta a kért dokumentumokat, amikből a következők derültek ki:

Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök havi 1,3 millió forintot kap az SZFE alapítványi vezetéséért;

Világi Oszkár, a MOL-csoport igazgatósági tagja; Rátóti Zoltán, Jászai-díjas színész; Lajos Tamás László operatőr, érdemes művész; valamint Bacsa György, a Mol üzletfejlesztési igazgatója kuratóriumi tagokként fejenként havi 1,3 millió forint juttatásban részesül;

Windisch László MNB-alelnök felügyelőbizottsági elnökként havi 780 ezer forintot kap, felügyelőbizottsági tagokként Nemcsák Károly és Szapáry György Béla közgazdász, volt MNB-alelnök havi 650 ezer forintot kap, amint Martonyi Zoltán jogász is vagyonellenőrként...

SZABAD SZEMMEL: MÍG ORBÁN RETTEG A JÖVŐ ÉVI VÁLASZTÁSOKTÓL, AZ ELLENZÉK ÚJ ERŐRE KAP - A NÉPSZAVA

NÉPSZAVA
Szerző. SZELESTEY LAJOS
2021.05.07.


Hosszú évek után a nemzetközi sajtóban nem csak a magyar kormány ámokfutásáról lehet olvasni, hanem az ellenzék törekvéseiről is. Mindkettőből akad bőven.


Economist

A magyar miniszterelnök komolyan számol azzal az eshetőséggel, hogy tavasszal elbukja a választásokat. Erről tanúskodik, hogy olyan alapítványokba viszi ki az egyetemeket, amelyeket cimborák irányítanak. Függetlenül attól, hogy több helyen a Fidesz érdekeinek megfelelően vonták meg a szavazókerületek határait, hogy az állami média a párt szólamait harsogja és rövid úton megkurtíthatják az ellenzéki pártok állami támogatását. Vagyis a választások szabadnak, de nem tisztességesnek ígérkeznek. Persze az országot ezzel együtt sem lehet önkényuralomnak minősíteni. Krekó Péter, a Political Capital igazgatója azonban szintén úgy látja, hogy Orbán fél, ezért mély államot épít.

Ám az csak egy dolog, ha az ellenzéki pártok győzni tudnak, amire jó 10 év után komoly esélyük van. A neheze azonban csak utána következik, mert meg kell tisztítani Orbán örökségétől az országot. Egy olyan rendszert kell felszámolni, amely a haverok gazdagodását célozza, és amely biztosította a politikus uralmát. Viszont még ennél is nagyobb feladat, hogy Magyarország az utóbbi jó 10 évben – kizárólag negatív okok miatt – jelentős tényező lett Európában. Modellül szolgál a kezdő autokratáknak, Lengyelországtól, Bulgárián át, Szlovéniáig. A lényeg, hogy lerombolják a demokráciát.

Az ellenzéknek azonban csak úgy van kilátása a sikerre, ha megőrzi az egységet. Akkor viszont arra mutathat példát, hogy milyen úton kell járni, miután idáig, több mint 10 éven át azt illusztrálta: így nem szabad! E remény fő letéteményese Karácsony Gergely, aki azonban óva inti a jó szándékú Nyugatot a beavatkozástól. Az ugyanis csak lovat adna Orbán alá, aki amúgy is azt hangoztatja, hogy ellenfelei a globalizmus követőiként Brüsszelben veszik át az ukázt.

Ellenben jó, ha változik a nemzetközi légkör. Idetartozik, hogy Európa besokallt, amikor a kormányfő megelőzte, hogy kitegyék a szűrét a kereszténydemokrata pártcsaládból, és elővágásként inkább kilépett. Viszont most már nem lehet állítani róla, hogy remekül boldogul az EU-ban. A lap szerint a magyarok erős emberét Karácsony Gergely verheti meg, egy képtelen pártszövetség élén, amint arra már a helyhatósági választások bizonyítékot szolgáltattak. Itt most mindenki indul egy ellen, de a győzelemhez még tisztázni kell, ki legyen Orbán kihívója. Ha a főpolgármester, akkor ő azon lesz, hogy a feltételeket ne a másik fél diktálja, mert a miniszterelnök mindig nagyon él, ha sikerül konfrontációt kiprovokálnia.

Le Figaro

Orbán Viktor sorozatban privatizálja az egyetemeket. Az ellenzék szerint ez visszalépés, ami választási célokat szolgál. Ugyanakkor a tudományos élet egy része attól fél, hogy a hatalom még egyet fordít a szorítón, hiszen az alkalmazottak elvesztik köztisztviselői státuszukat. A modell a 2018-as választások után bukkant fel, de mostanában egyre gyakrabban alkalmazzák. Az intézmények anyagi alapját továbbra is az állam teremti elő, de a működést az új kuratóriumok szabják meg, azaz a források elvesztik közpénz jellegüket.

A szenátusok az önigazgatás szerveként nem szólhatnak bele, kik kerülnek az új testületekbe. Ez az egyik oka annak, hogy az ellenzék az egyetemi autonómia elvesztésétől tart. A torkon ragadott oktatási intézmények már kiszivárogtattak egy-két Fidesz-közeli nevet, tehát hogy kikből lesznek kurátorok.

A konzervatív francia újság megszólaltatja Pap Norbertet, aki pécsi oktatóként elfogadhatatlannak tekinti, hogy a kormány, amely tart a választásoktól, alkotmányellenes módon saját embereinek passzolja át a közvagyon egy részét, ugyanakkor belefojtja a szót az ellenzékbe, amely az Alkotmánybíróság elé viszi az ügyet. A szakember azt is nehezményezi, hogy bár a hatalom kétszer 15 százalékos béremelést ígér, ám az nem javít sokat a helyzeten. A kormány kényszerítette a nehéz anyagi helyzetben lévő felsőoktatási intézményeket, hogy fogadják el a feltételeket.

Marianne

Orbán Viktor valóságos mesebeszédet tartott, amikor pár napja arról értekezett a közrádióban, hogy miért kell alapítványokba átvinni az egyetemeket. De az igazi ok az, hogy jobban ellenőrizhesse azokat – mutat rá a francia baloldali lap. Az ellenzék azt mondja, három milliárd forint értékű közvagyont szivattyúznak ily módon ki, miután a miniszterelnök be akarja biztosítani a hátát egy választási koki esetére.

Közben a diákok, akaratlanul, belecsöppennek egy ideológiai harcba Orbán és Soros között. Ennek része volt, hogy a CEU távozni kényszerült, de idetartozik a Tudományos Akadémia megzabolázása, valamint az egyetemek egyre gyorsuló privatizálása, ami ellen az SZFE hallgatói az intézmény többhetes megszállásával reagáltak.

Bajomi Iván, az ELTE nyugalmazott szociológia professzora arra emlékeztet, hogy már csupán 5 felsőfokú tanintézmény maradt az állam égisze alatt. Mint mondja, az nem kétséges hogy korszerűsíteni kell az oktatást, de nem minden konzultáció, hatástanulmány, átláthatóság nélkül! Viszont azzal a céllal, hogy kulturális hegemónia jöjjön létre. Arról nem beszélve, hogy nem lesz könnyű felszámolni ezt a káoszt, ha az ellenzék kerül hatalomra tavasszal. 

Die Presse

A brüsszeli tudósítás tipikusnak nevezi az unió abszolút következetlen Kína politikája szempontjából, hogy Magyarország két napja egymaga megvétózta a 27-ek nyilatkozat-tervezetét, amely megbélyegezte volna a hongkongi választójog további korlátozását. A közlemény, amelyet a külügyminiszterek hétfőn hagytak volna jóvá, a szervezet geopolitikai bénultságáról árulkodik. De miután Stelbaczky Tibor nagykövet ellene voksolt, az Európai Tanács három nap múlva egy árva szót sem ejt arról, hogy a kínai kommunista pártgépezet Hong Kongban megfojtja a demokráciát.

Az újságíró kérte a magyar EU-képviseletet, hogy az adjon magyarázatot, milyen szakmai megfontolások állnak a döntés hátterében, ám választ nem kapott. Pedig az Orbán-kormánynak általában nem kell keresgélnie a szavakat, ha igazolnia kell politikáját. Ugyanakkor Brüsszelben egyre nagyobb az aggály, hogy Magyarország trójai falóként szolgál Kína számára. De már az a szervezet bajairól tanúskodik, hogy az unió kénytelen tétlenül nézni, amint Budapestből Peking csatlósa lesz.

EUobserver

Magyarország és Lengyelország megakadályozta, hogy a „gender” szó szerepeljen a hétvégi nem hivatalos portói csúcsra készülő nyilatkozattervezetben. A szöveg eredetileg úgy szólt volna, hogy a tagállamok támogatják a társadalmi nemek egyenlőségét és azt, hogy mindenki tisztességes elbánásban részesüljön. Ezt azonban magyar és lengyel követelésre úgy módosították: az EU kiáll a minden embert megillető egyenlőség és méltányos bánásmód mellett.

Spiegel

Nem sok jó ígérkezik Lengyelország számára az Európai Bíróság előtt zajló eljárásban, miután a testület szakvéleménye elmarasztalja a Morawiedki-kormányt a Legfelső Bíróságon létesített fegyelmi kamara miatt. Az állásfoglalás, amelyet az illetékes főügyész adott ki, egyetért a pert kezdeményező Bizottsággal abban, hogy a PiS intézkedése veszélyezteti a bírák függetlenségét, ily módon pedig ellentétes az uniós joggal.

Hiszen érdemi ítéletek is fegyelmit vonhatnak maguk után, miközben a kamarát magát nem lehet elfogulatlan intézménynek tekinteni. Nem gondoskodik a bírák védelméről, ami már önmagában megfélemlítő hatást kelthet. Továbbá testület elnöke maga szabhatja meg, ki tárgyalja első fokon az adott ügyet.

Vagyis fokozódik a nyomás a lengyel vezetésre, miután az EUB már tavaly kimondta, hogy az ügy lezárásáig fel kell függeszteni a kamara működését. Ám idáig semmi foganatja nem volt a döntésnek, ahogy a sok szerződésszegési eljárásnak, és a jogállami normák megsértése miatt kezdett vizsgálatnak sem. Brüsszel szerint Varsó módszeresen megsérti az igazságszolgáltatás függetlenségét és aláássa a hatalmi ágak szétválasztását.

Washington Post

Fareed Zakaria attól fél, hogy télre visszatér a járvány Amerikába (is), ha nem sikerül felfuttatni a tömeges oltásokat. Az újságíró, aki sok-sok évvel ezelőtt Indiából vándorolt be és arról nevezetes, hogy egykor ő alkotta meg az illiberális demokrácia fogalmát, örvendetesnek tartja, hogy a lakosság több mint fele már túlvan legalább az első szúráson, és az élet lassan visszatér a normális kerékvágásba. Ám nyugtalanítónak nevezi, hogy mi lesz a nyugodtnak ígérkező nyár után.

Nem lehet ugyanis tudni, hogy az ország képes lesz-e elérni a nyájimmunitást, bár a meleg idő bizonyosan gátat vet a járvány terjedésének, legalábbis átmenetileg. Ezért kevesebb megbetegedésre kell számítani, és várhatóan feloldják a maradék korlátozásokat is, ami nagyon jó. Onnantól kezdve könnyebben vissza lehet nyomozni, milyen láncon terjed a kórokozó, vesztegzár alá lehet helyezni az érintetteket, fel lehet tartóztatni a folyamatot.

Csakhogy akik vonakodnak beoltatni magukat, azok még inkább igazolva látják a véleményüket. Viszont ha olyanok forgolódnak a társadalomban, akik nem védettek, akkor reménytelen a vírus kiszorítása. A tél pedig súlyos gondokat hozhat ismét. Olyan válfajok jelenhetnek meg bárhol, amelyek könnyebben terjednek, viszont végzetesebbek, mint az eddigi törzsek. Pillanatok alatt átléphetik a határokat és nem biztos, hogy az eddigi vakcinák hatásosak ellenük. Azaz visszatérhet a Covid-19 és akkor ismét jöhetnek a kemény szigorítások.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Javult Magyarország megítélése a német befektetők szemében. Majdnem 90 százalékuk hajlandó volna újabb befektetésre, ami rekordot jelent. Az ország és a régió úgy is szóba jön, mint ahová érdemes telepíteni a termelési lánc adott részét. Emellett az érintett cégek úgy ítélik meg, hogy kedvezőbb lett az adózás, valamint a közigazgatás hozzáállása. Viszont nem látnak esélyt a javulásra a korrupció és a hatalmi visszaélések elleni küzdelemben. A közbeszerzések odaítélésének átláthatóságát tekintve az ország a szomszédok mögött kullog. Emellett gondot okoz a szakemberhiány és az, hogy emiatt nőnek a bérek. A keresetek 2016 óta 40 százalékkal emelkedtek, míg Németországban csupán 10 százalékkal.

Az adatokat a DUIHK, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara legújabb felmérése tartalmazza és azt lehet levonni belőlük, hogy a német vállalkozók derűlátóbbak, mint pár évvel ezelőtt. A kemény járványadatoktól függetlenül fejleszteni kíván mind az Audi, mind a Mercedes. Annál is inkább, mivel az ország az elmúlt időszakban fontos hely lett a nemzetközi autóipar számára, köszönhetően a viszonylag alacsony béreknek, ugyanakkor függetlenül az Orbán-féle irányított demokráciát övező borúlátástól.