2019. március 8., péntek

HA ELFOGYNAK A KATONÁK, ATTÓL MÉG EGYRE TÖBB ÁLDOZATTAL FOLYTATÓDIK A SZEGÉNYSÉG HÁBORÚJA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.03.08.  


Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek. Nőknek is, férfiaknak is, gyermekeknek is.

Micsoda meglepetés jutott mára is. A kormány megbízásából benyújtotta az Emberi Erőforrások Minisztériuma a családvédelmi törvényt az Országgyűlésnek – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Budapesten, sajtótájékoztatón. Kásler Miklós úgy fogalmazott, a törvénytervezet a nemzet megmentésének és fennmaradásának törvénye, középpontjában a család támogatása áll.

Benyújtották. Mi lesz, ha az országgyűlés nem szavazza meg? Hahaha. Vicces kedvemben vagyok, elvégre nőnap van. Csakhogy mi asztat nem szeressük, mert a Novák Katalin sem szereti, régmúlt időket ébreszt benne. Ja, akkor a régi időkben nem volt se nő, se virág, se lószar; azért elég jól felcseperedtünk – konkrétan nővé, anyává, szeretővé, feleséggé meg ilyesmi. Amúgy pedig mellik régmúlt, merthogy hetvenhétben született szegénykém, bár úgy beszél, mint egy középkori középkorú. Ha ennyire csökött ez az egész, akkor mi az úristennek tömték tele párttársai mindenféle sablon köszöntőkkel a Face-oldalukat. Milyen álságos Kósa Lajos szép fehér tulipános lapja, ő Lendvai Ildikót kezdte ki a parlamentben: “A legélénkebben az foglalkoztatja az ismerősi körömet, hogy tényleg volt-e botoxkezelés vagy nem”. Vagy az igen tahó Tasó László, aki így udvarolt Szabó Tímeának: „Mit pofázol bele, kisanyám?”. Most akkor mit játssza azt a kevés eszét?

Hagyjuk ezt az egész nőnapot, én akkor elakadtam, amikor a volt kollégáim nagyon jól érezték magukat az alkalmi buliban, aztán szóltak: a virágokat itt ne hagyjátok! A szeretet, a megbecsülés virágait nem adta át senki, letették a földre. Én meg ott hagytam. Földhözragadt köszöntésként. Ennyi. Nem érdemes nagyon ragozni ezt a nőügyet, bár ma minden csapból ez folyik. Elég is. Volt..
.

ITT OLVASHATÓ

ÍRORSZÁG AZ ISZTAMBULI EGYEZMÉNY RATIFIKÁLÁSÁVAL ÜNNEPLI A NŐNAPOT, ERRE MAGYARORSZÁG MÁIG NEM VOLT KÉPES

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2019.03.08.


Írország ma 34. országként ratifikálta az Isztambuli Egyezményt, hogy ezzel is nagyobb védelmet és támogatást nyújtson az erőszakot elszenvedő nőknek. Az Amnesty International Magyarország honlapján azt írja, hogy az ír kormány ezzel történelmi lépést tett.

2018 kiemelten fontos éve volt az Írországban élő nőknek és lányoknak, hiszen tavaly törölték el az abortusz alkotmányos tilalmát. Újabb történelmi lépés, hogy 2019. március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon az ír kormány ratifikálta az Isztambuli Egyezményt. Bízunk benne, hogy ezzel a lépéssel egyrészt az országban élő nők több támogatást és védelmet kapnak, másrészt pedig, hogy más európai országok és az EU is követik a példánkat

– mondta Fiona Crowley, az írországi Amnesty International kutatási és jogi vezetője...

MARK ZUCKERBERG ALAPJAIBAN VÁLTOZTATNÁ MEG A FACEBOOKOT

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2019.03.08.


A Facebook alapítója és elnök-vezérigazgatója, Mark Zuckerberg szerdán egy Facebook-jegyzetben osztotta meg a világgal, mit gondol cége és a világot uraló közösségi média jövőjéről. Írásában hitet tett az adatvédelemre fókuszáló platformok szükségessége mellett: „azt gondolom, hogy a kommunikáció jövője a privát, titkosított szolgáltatások felé mutat, ahol az emberek biztosak lehetnek abban, hogy amit egymással beszélnek, titokban marad, és az üzeneteik nem maradnak meg örökre”.

Zuckerberg ezzel előrevetítette a cég három fő üzenetküldő szolgáltatásának (Facebook Messenger, Instagram Direct, WhatsApp) valamilyen formában történő egyesítését, és az új, közös platformon való beszélgetések titkosítását. Azt maga is elismerte, hogy „jelenleg nincs túl jó hírnevünk az adatvédelemmel kapcsolatban”, de hozzátette, hogy „többször bizonyítottuk már, hogy képesek vagyunk fejlődni az olyan szolgáltatások kialakításának irányába, amiket az emberek valóban akarnak”.

A nemes célok ellenére van egy nagy probléma az új iránnyal: egyelőre fogalmuk sincs, mindezt hogyan váltsák pénzre...

ELKÉPZELHETŐ, HOGY KÖZÖS MEGEGYEZÉSSEL TÁVOZHAT A FIDESZ AZ EURÓPAI NÉPPÁRTBÓL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.03.08.


Régi trükkjét alkalmazza Orbán Viktor az Európai Néppárttal folytatott vitájában. Ennek lényege, hogy tudatosan összezavar mindent kívül és belül, ő figyel, nem nyilatkozik egyértelműen, de nyugalmat és elszántságot sugároz. A végén pedig - bármi is történjen – azt a látszatot kelti, hogy a dolgok úgy alakultak, ahogy ő szerette volna. Orbán évek óta abból él, hogy elhiteti a választókkal: egyedül ő uralja a káoszt, csakis ő tud rendet teremteni olyankor, amikor az értékek súlytalanná válnak. A jelenlegi helyzetre lefordítva ez azt jelenti, hogy akár kizárja pártcsaládja a Fideszt, akár nem, ő győztesnek fogja kikiáltania magát. Főleg, ha a néppártiak is asszisztálnak ehhez. A mi dolgunk pedig az, hogy ezt a trükköt ne vegyük be újra és újra...

Bár nagy újdonságokat ritkán hallunk Orbán Viktortól szokásos péntek reggeli rádiós monológjában, most, hogy forr a levegő a Fidesz és az Európai Néppárt között, sokan kerestek iránymutatást a miniszterelnök aktuális mantrájában. Csalódniuk kellett, hiszen jól elmaszatolta a dolgokat. Többek között a következőt mondta az éleződő konfliktus kapcsán: „Ha úgy alakul, hogy nekünk valami új dolgot kell indítanunk Európában, és lehet, hogy ennek a vitának ez lesz a vége, hogy a helyünk végül is nem a Néppártban van, hanem azon kívül. Bár én inkább a Néppárt átalakítását, megreformálását szeretném elérni, például hogy helye legyen benne a bevándorlásellenes erőknek is, mint amilyenek mi vagyunk, de ha valami új dolgot kell kezdeni, akkor nyilván az első hely, ahol tárgyalni fogunk, az Lengyelország.”...

NÉHÁNY BEKEZDÉS A MULTIKULTURALIZMUSRÓL

MÉRCE
Szerző: MERKER IVÁN
2019.03.06.


A jobboldali álláspont elég egyértelmű. A sokszínűség önmagában nem érték. Mitől lenne az? Szép? A hányás is tud sokszínű lenni. Meg a virágos rét is. Tehát a sokszínűség van, hogy ocsmány, van, hogy szép. […] Nem jobb, emelkedettebb, európaibb, szabadabb, fennköltebb a sokszínű közösség, mint a homogén.”
(Stumpf András)

Ez az írás – kivételesen – nem kíván aktuálpolitikai eseményekre reagálni. Ehelyett egy olyan felfogást szeretne górcső alá venni, amelyet nyíltan vagy burkoltan, de a magyar politikai szereplők nagy többsége elfogad – tisztelet a kivételnek. Ez a felfogás három részből áll.

Egyrészt, és ez a része nem képezi vita tárgyát a cikkben, ha Magyarországra nagyszámú bevándorló érkezne, akkor ők kulturális csoportjukat vagy csoportjaikat itt is megőriznék, vagyis Magyarország multikulturális társadalommá válna. (Pontosabban, mivel Magyarországon szerencsére jelenleg sem uralkodik kulturális homogenitás, multikulturálisabbá válna.)

A másik feltételezés, hogy a multikulturalizmus, illetve egész pontosan annak az a változata, amikor a kulturális csoportok a többségi kultúrától nagyban eltérnek, rossz (és ne kerteljünk: a különbözőség megfelelő fokának megállapítása a bevándorlók bőrszíne alapján történik).

A harmadik feltételezés, hogy ha Magyarországra esetleg bevándorlók szeretnének jönni (illetve a kormány narratívája szerint be akarják kényszeríteni őket), akkor ellenük minden lehetséges eszköz legitim – ideértve az állami erőszakot (idegenrendészeti eljárások, kerítésépítés stb.) is.

A Fidesz és az ellenzék között három, nem alapvető különbség mutatkozik. Az első, hogy míg a Fidesz elbeszélésében a migránsok érkezése (mind önként, mind „kényszerbetelepítés” által) valós veszély, amelyet csak a kormány politikai manőverei és a határmenti erőszak akadályoz meg, addig az ellenzék ezt tagadja. A második, hogy az ellenzék, a szerepéből adódóan, hangsúlyozza a Fidesz esetleges kétszínűségét – de mindig markánsan bevándorlás-ellenes (sőt, sokszor menekült-ellenes) szemszögből.

Harmadrészt pedig adott esetben kiállnak (már akik egyáltalán kiállnak) a kormány gyűlöletkeltő migráns-kampányai és néha a déli határon zajló embertelenségek ellen is. Ez utóbbit helyesen teszik.

Célpontom tehát az a feltételezés, hogy a multikulturalizmus, egy bizonyos fokon túl, rossz, azt meg kell akadályozni. Emellett a feltételezés mellett két érvet szokás hangoztatni. Az első a magyar/keresztény/európai (egész pontosan: a fehér) kultúra/civilizáció védelme a „betolakodó” elemektől...

EZEKET A PROBLÉMÁKAT NEM OLDJA MEG EGY DOBOZ BONBON

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2019.03.08.


Pénteken 162 éve, 1857. március 8-án lépett sztrájkba 40 ezer New York-i munkásnő az egyenlő bérért és a munkaidő-csökkentésért. Egyes források szerint emiatt tartjuk ma is március 8-án a nőnapot, amelynek ma már nem annyira nőmozgalmi, inkább egyszálvirágos-táblacsokis jellege van. Pedig a nők egy sor területen ma is jelentős hátrányokkal küzdenek. Kevesebbet keresnek, kevésbé jutnak vezetői pozíciókba, őket terheli a házimunka nagy része, és alig kapnak segítséget, ha bántalmazzák őket.

A nemek közti egyenlőtlenségek talán a munka világában a leglátványosabbak, hiszen a számok világosan megmutatják, mekkora kereseti hátrányban vannak a nők az azonos beosztású férfiakhoz képest.

Ebből az ábrából kiderül, 2014-ben mekkora volt a férfiak és a nők átlagos órabére különböző foglalkozásokban. (Az adatok az Eurostattól vannak, az ábra pedig a KSH-tól. Itt talál még hasonlókat).

Egy átlagos magyar férfi vezető például majdnem 12 eurót kapott, míg egy női alig nyolcat óránként. Ennél kisebb, de látványos a különbség az összes többi foglalkozáscsoportban, legyen szó technikusokról, szolgáltatási tevékenységről vagy képzettséget nem igénylő munkákról. A férfiak Európa-szerte mindenhol előnyben vannak, de nem mindegy, mekkorák az eltérések. Horvátországban például érdekes módon nagyon kicsi a különbség a férfi és a női vezetők fizetése között, hasonlót még a társadalmi egyenlőségéről híres Skandináviában sem látni...

MAJDNEM HÁROMHAVI MINIMÁLBÉRT VESZ EL A KORMÁNY A LEGKISEBB KERESETŰEKTŐL

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2019.03.08.


Néhány éve lényegében adómentes volt a minimálbér, mert létezett az adójóváírás, mégpedig éppen annyi, hogy a minimálbér után ne kelljen személyi jövedelemadót fizetni. Jóváírás a minimálbér felett is volt, de ott már nem biztosított adómentességet. Az adójóváírást azonban az Orbán-kormány 2012-ben teljesen megszüntette. Kiszámoltuk, mennyit veszítettek a legkisebb keresetűek máig azzal, hogy már nem „adómentes” a jövedelmük.

Ha a bruttó és a nettó minimálbéreket vizsgáljuk 2002-től, azt látjuk, hogy 17 évvel ezelőtt 50 ezer forint volt a bruttó minimálbér, az idén 149 ezer forint, tehát majdnem a háromszorosára nőtt. Nettóban ennél valamivel lassúbb volt a növekedés: 37 750 forintról 99 085 forintra emelkedett a legkisebb bér összege.

Az adatokat azért 2002-ig kerestük vissza, mert az év szeptemberétől lett annyi az adójóváírás, hogy gyakorlatilag nem vontak szja-t a minimálbérből. Egészen 2006-ig tartott a teljes adómentesség, aztán 2010-ig csak jelképes összeg volt a ténylegesen fizetendő szja. 2011-ben, az egykulcsos adó bevezetésének évében érezhetően csökkent a jóváírás, 2012-ben pedig teljesen megszűnt. Az ábrán jól látszik, hogy ezzel párhuzamosan hogyan nyílik a bruttó és a nettó minimálbér közötti olló...

ÉS EZ NEM MÚLT...

KLUBRÁDIÓ / FÜLBEVALÓ
Szerző: Klubrádió / KOVÁCS M. VERONIKA
2019.03.08.


Talán nem ünneprontás, sőt, hogy a nőnap alkalmából a Fülbevaló a bántalmazott nők önsegítő csoportjáról szóló interjúval indított.

Sokan emlékezhetnek még azokra az időkre amikor szegfűvel, kicsit leereszkedő stílusban, kötelező jelleggel köszöntötték a nőket a munkahelyeken, ha eljött március 8. Sokszor úgy, hogy a tisztelgők talán nem is tudták miért, mióta, mi végre a nemzetközi nőnap.

Nem mindenki volt és van még mindig tisztában azzal, hogy ilyenkor azokat a bátor asszonyokat, lányokat, nőket ünnepeljük, akik kiharcolták, hogy ne csak a férfiak tanulhassanak, szavazhassanak, és főleg, hogy ne csak az egyik nem tagjai dönthessenek nők és férfiak dolgaiban.

És ez nem múlt: sokan vannak ma is, akik ezért küzdenek, például azok, akik lelki és fizikai támogatást nyújtanak a bántalmazott nőknek. Így talán nem ünneprontás, hogy a Fülbevaló legutóbbi adása a bántalmazott nők önsegítő csoportjáról szóló interjúval indult.

A műsor további témája az egészség és digitalizáció kapcsolata volt, valamint arról is szó esett, mi a teendő tavasszal, ha nyárra csúcsformába akarjuk hozni a bőrünket.

SOK SIKERT ÉS BOLDOGSÁGOT

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.03.08.


Kedves kislányok, nagylányok és öreglányok, minden jót kívánok nektek!

Nem könnyű veletek, de nélkületek kibírhatatlan volna az élet - minidig csak a sör meg a foci... - ti adtok értelmet az életünknek, szeretünk benneteket!Weöres Sándor: A nő
A nő: tetőtől talpig élet.
A férfi: nagyképű kísértet.

A nőé: mind, mely élő és halott,
úgy, amint két-kézzel megfogadhatod;
a férfié; minderről egy csomó
kétes bölcsesség, nagy könyv, zagyva szó.

A férfi – akár bölcs, vagy csizmavarga –
a világot dolgokká széthabarja
s míg zúg körötte az egy-örök áram,
címkék között jár, mint egy patikában.
Hiába száll be földet és eget,
mindég semmiségen át üget,
mert hol egység van, részeket teremt,
és névvel illeti a végtelent.
Lehet kis-ember, lehet nagy-vezér,
alkot s rombol, de igazán nem él
s csak akkor él – vagy tán csak élni látszik –
ha nők szeméből rá élet sugárzik.

A nő: mindennel pajtás, elven
csak az aprózó észnek idegen.
A tétlen vizsgálótól összefagy;
mozogj és mozgasd s már királya vagy:
ő lágy sóvárgás, helyzeti erő,
oly férfit vár, kitől mozgásba jő.
Alakja, bőre hívást énekel,
minden hajlása életet lehel,
mint menny a záport, bőven osztogatva;
de hogyha bárki kétkedően fogadja,
tovább-libeg s a legény vérig-sértve
letottyan címkéinek bűvkörébe.
Valóság, eszme, álom és mese
úgy fér hozzá, ha az ő köntöse;
mindent, mit párja bölcsességbe ránt,
ő úgy visel, mint cinkos pongyolát.
A világot, mely észnek idegenség,
bármeddig hántod: mind őnéki fátyla;
és végső, királynői díszruhája
a meztelenség

ELMÚLIK

HVG ONLINE
Szerző: PAPP RÉKA KINGA
2019.03.08. 


Nemzetközi jelentés a nők helyzetéről Magyarországon 2050-ben.

2050-ben Magyarországot a hét különféle zöldpárt koalíciója kormányozza, amelyek mindegyike ugyanabból a 2010-es évekbeli házibuliból indult. A miniszterelnök egy kulturális antropológus, három gyermek anyja, akik közül kettő a véletlennek köszönhető. A legkisebb a választási kampány hajrájában született, melynek fókuszában az egészségügy, a közoktatás és a törökméz mint nemzeti erőforrás álltak.

A korábbi szocialisták 2037-ben földalatti mozgalommá alakultak, mivel egyikük véletlenül elveszítette az utolsó birtokukban maradt kommunistapárti tagkönyvet, melyet alapítóik hagytak rájuk. Egy csekély politikai formáció, bizonyos ‘Fidesz’ rendszeres megemlékezéseket tart hajdani dicsőséges napjaikról: a ’10-es évek során ultrakonzervatív kleptokráciává alakították a közel tízmillió főt számláló európai országot, ami szociális katasztrófák sorát eredményezte, és a lakosság krónikus elnincstelenedéséhez vezetett. Egykori kormányuk közjogi eszközök és nagypályás korrupció kombinációjával markában tartotta a belgazdaságot, valamint állami popslágereket bocsájtottak ki barackfákról, nem tudni, miért. (Az azóta újra virágzó bölcsészettudományi kutatások többször is nekifutottak hogy megfejtsék, mi végre készült az emlékezetes Barackfa-dal, de még arra sem sikerült rájönniük, hogy őszi- vagy sárgabarackról volt-e szó; felmerült, hogy a műnek köze lehetett az ekkoriban regnáló, azonos nevű amerikai elnökhöz is, de erre nem sikerült bizonyítékot találni. A Magyar Tudományos Akadémia Popkultúra Kutatócsoportja kérdésünkre így kommentálta az esetet: „Pfhehh!”)

Ez a különösen agresszív politikai csoportulás hosszú időn át húzódó és megerőltető nemzetközi jogi eljárások, tömegtüntetés-hullámok és gazdasági összeomlások révén gyengült meg annyira, hogy végül az Európai Unió 2020-as évek végi beavatkozása összeroppanthatta a hatalmukat. A politikailag megkérdőjelezhető hadművelet során az összes EU-diaszpórában élő magyart hazautaztatták a tavaszi szünetre meglátogatni még otthon élő, azaz vagy kétségbeesett vagy rasszista rokonaikat, majd nem engedték őket át a határon, amikor megpróbálták újra elhagyni az országot. Az emigránsoknak hamarosan lemerültek a telefonjaik, és nem maradt más választásuk, mint bevonódni a belföldi politikába. (A Fidesz ugyanis pár évvel korábban lecseréltette az ország teljes elektromos- és kommunikációs hálózatát egy semmivel nem kompatibilis szabványra. Az inspirációt az eggyel korábbi önkényuralom, az úgynevezett szovjet éra egygombos rádióiból merítették, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy ne lehessen rajtuk az állami propagandaadón kívül más adást keresni.)...

MERRE TOVÁBB, FIDESZ? - KORÁBBI VISEGRÁDI TÁMOGATÓI IS ELFORDULTAK ORBÁN VIKTORTÓL

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE 
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2019.03.08.


Közép-Európa kereszténydemokrata, jobboldali-liberális pártjainak többsége besokallt Orbán Viktor politikájától. A magyar miniszterelnök olyanokat is magára haragított a régióban, akik eddig tolerálták politikáját. Szinte mindegyik régiós párt képviselője azt hangsúlyozta: Orbán saját maga lavírozta bele ebbe a helyzetbe. De milyen lehetőségei vannak a magyar miniszterelnöknek?

Útelágazáshoz érkezett Orbán Viktor az európai politikában. Az Európai Néppárt (EPP) március 20-án fogja tárgyalni, hogy kizárják-e a magyar kormánypártot soraiból, esetleg megelégszenek a tagságuk felfüggesztésével. Az európai kereszténydemokraták türelme akkor fogyott el, amikor a magyar kormány közpénzből teleplakátolta az országot Soros György és a néppárt által delegált Jean-Claude Juncker EB-elnök arcképével.

A személyeskedő támadásnak most politikai következményei is lehetnek a Fidesz számára. A tét nagy, és ezt Orbán is tudja.

Kilenc országból tizenkét párt kezdeményezte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból. Orbán szerint a Fidesz kizárását kezdeményzők a “baloldal hasznos idiótái.” Joseph Daul, az EPP elnöke szerint a magyar miniszterenök átlépte a vörös vonalat. Mások azt állítják, ezúttal sem történik más, mint korábban. Ami feltűnő: az Orbánt bíráló hangok szinte kivétel nélkül Európa nyugati részéről érkeztek. Eddig.

Mi a helyzet Kelet-Európában? A magyar miniszterelnök szereti hátországának mutatni nemcsak a V4-csoportot, de a tágabb kelet-európai régiót is. De valóban ez a helyzet?
...

A SIKERES LOPÁSHOZ FÓTON ÚTBAN VAN NÉHÁNY BETEG GYEREK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2019.03.08.


„Minden jel arra mutat, komoly mutyi készülődik Fót környékén, a sikeres lopáshoz azonban útban van a Fidesznek pár beteg gyermek. Körbekérdeztem az illetékes intézményeket, és kiderült: a tervezett célállomások a mai napig semmilyen tájékoztatást nem kaptak, a szükséges szakemberek toborzása még el sem kezdődött, senki nem tud semmit, három hónappal a tervezett bezárás előtt” – ez Szél Bernadett független országgyűlési képviselő egyik posztja egy közösségi oldalon, a fóti Károlyi gyermekközpont átalakítása, illetve megszüntetése kapcsán írt. A képviselő a blogján ennél is keményebben fogalmaz: „Melyik korrupt oligarchának hiányzik Fót a gyűjteményéből?”

Szél Bernadett lapunknak azzal magyarázza indulatait, hogy

a kormány egy „hazugságkoktélt” kevert az intézmény megszüntetése köré.

Fótról az utolsó írásba foglalt kormányzati tájékoztatás 2017-re datálódik, amikor Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Szél Bernadett írásbeli kérdésére azt válaszolta: „A fóti Károlyi István Gyermekközpont helyzetének rendezése ügyében csak az intézmény jelenlegi székhelyén nyújtott gyermekvédelmi szakellátási tevékenységek új helyszíneken történő biztosításáról született döntés.” A válaszból az is megtudható, hogy mint minden mutyigyanús és átláthatatlan manőverhez, ehhez is – amúgy jó célokra szánt – uniós forrásokat használnak fel. A Gyermekotthonok kiváltása, gyermekotthonok korszerűsítése, hiányzó gyermekotthoni kapacitások létrehozása elnevezésű konstrukció keretében 224 millió forintból akarják megvalósítani annak a 32 speciális gyermekotthoni ellátásban részesülőnek az áthelyezését, új otthonuk kialakítását, akik most Fóton élnek. Az új helyszínekről ebből a válaszból lehet tájékozódni: a speciális ellátást igénylő gyerekek Zalaegerszegre, illetve Kalocsára mennének (az előbbi 24, az utóbbi nyolc férőhellyel bővülne, ezt már költségvetési forrásból finanszíroznák). Rétvári válaszából kiderült az is, hogy „további, mintegy 416 millió forint központi költségvetési forrás bevonásával a 34 férőhelyes Kísérő Nélküli Kiskorúak Gyermekotthona és a kísérő nélküli kiskorúak számára biztosított ideiglenes befogadó férőhelyek további működtetése az Emberi Erőforrások Minisztérium az Aszódi Javítóintézet, Általános Iskola, Szakiskola és Speciális Szakiskola területén, a javítóintézettől elkülönülő, jelenleg nem használt volt iskolaépület 48 férőhelyes gyermekotthonná történő átalakításával és ehhez kapcsolódóan 40 ideiglenes befogadó férőhely létrehozásával fog megvalósulni”. Vagyis: az eddig Fóton élő, többségükben háború elől menekülő, felnőtt gondviselő nélkül érkező gyerekeket kizsuppolják Fótról az aszódi fiatalkorúak javítóintézetének – börtönének – közvetlen szomszédságába...

ÉRVEK A KIZÁRÁS ELLEN ÉS MELLETT

HUPPA
Szerző: Huppa
2019.03.07.


A liberális Der Standard a Fidesz kizárása mellett és ellen szóló érveket mérlegelte két szerző cikkével:...

A MAGYAR NEMZET CIKKE ORBÁN IGAZI ARCA, A "CSIGAVÉR" PÁVATÁNC

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.03.07.


"Az nem kérdés, hogy Orbán igazi arcát és identitását a Magyar Nemzet cikke fejezi ki, amely hiba nélkül leadta az illiberális fasiszta ideológia alaptéziseit. Ez Orbán igazi véleménye, de a “csigavér” arról szól, hogy nem adta fel, még meg kell tenni, amit lehet, mert neki politikai pályafutása legnagyobb bukását jelentené a Néppártból való kizárás. Ez jelentősen korlátozni a terveit, hogy a Néppártot saját képére formálja, többséget szerezzen, átvegye az irányítást és innen fasizálja Európát."

A zavar és a bizonytalanság jele, hogy Orbán mindkét lehetőségre felkészülve cikket íratott (engedélyezett) a Magyar Nemzetben a Néppártból való távozás lehetőségéről és szükségességéről. Ez szól a hívek táborának és a magyar belpolitikának. Majd megszólaltatta hivatalos formában Gulyást, aki a Néppártban való maradásról beszélt, a Magyar Nemzet cikkével kapcsolatban pedig ő maga “megértő” volt, de a nyugalomra és a higgadtságra intő “csigavér” szó annak a reményét fejezte ki, hogy mégis maradhat az európai politika centrumában, és nem kell távoznia a nyíltan szélsőjobboldali fasiszták közé, ahova való. Ez utóbbi megnyilvánulások a Néppárt vezetőinek, főleg a CDU-nak szóltak, akiknek gyomorforgató módon hízelegnek Orbán és emberei, hogy valahogy megússzák a Soros-Juncker plakátot.

Az Index hazugságaival szemben, amelyekkel Orbán szekerét tolja, mára egyértelműen kiderült, hogy Orbán a Néppártban akar maradni, neki egyáltalán nem mindegy, hogy kikerül vagy bent marad, és az sem igaz, hogy a Néppárt nem tud olyat lépni, amely Orbánnak rossz lenne. Ezek rendkívül kártékony hazugságok, amelyek Orbánt védelmezik, és a valósággal szemben a magyar közvéleményt félrevezetik. Nem is csak Gulyás, hanem Szájer és mások is elmondták, hogy Orbán mindent megtesz azért, hogy a Néppártban maradhasson. Elmegy a legvégsőkig, amit még megtehet, hogy illiberális fasiszta diktatúrájából ne kelljen ugyanakkor feladni semmit. Hajlandó leszedni a Juncker-plakátokat, lemondott a Timmermans-plakátokról, Gulyás előadta az orbitális hazugságot, hogy a CEU Budapesten maradt, véleményszabadság köntösébe bújva pedig megpróbálja elkenni a bocsánatkérést. Eközben pedig olyan mélyen benyalnak a CDU-nak, hogy azt rossz nézni, s ezzel párhuzamosan megírja a Magyar Nemzet, hogy mit gondolnak.

A CDU vezetőinek a Magyar Nemzet cikkét kell odaadni, hogy tudják, milyen ideológia vezeti Orbánt és mivel butítják az embereket. Ebből képet kaphatnak arról is, mit gondolnak valójában róluk, és mit gondol Orbán a “valódi kereszténydemokráciáról”. Ha nem akarjuk körmondatokban leírni, akkor azt két pontos kifejezéssel össze lehet foglalni: fasizmust és nácizmust. Ez nem “fasisztázás”, “nácizás”, hanem ez az. Külön írást is szentelünk majd annak, hogy elemezzük a Magyar Nemzetben előadott illiberális alapelveket és azok jelentését, de a CDU anélkül is felismerheti a keresztényfasiszta és kereszténynáci ideológiát, amelyben a “keresztény” kifejezésnek semmi köze a kereszténységhez, mindössze a lényeg leplezésére szolgál...

NA, EZT HOZTA EDDIG A CSOK - A PROGRAM DEMOGRÁFIAI SZEMPONTBÓL NEM TEKINTHETŐ IGAZÁN SIKERESNEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.03.08.


Részletes számok és eddig nem ismert különböző megoszlásokat is tartalmazó elemzés született a Magyar Nemzeti Bank (MNB) műhelyében az otthonteremtési támogatás eddigi eredményeiről. A jegybanki szakértők megállították: demográfiai szempontból a CSOK csak részben nevezhető sikeresne
k.

A 2016 eleji módosítástól 2018 végéig a lakáspiaci tranzakciók értékének 3,5 százalékához kapcsolódott a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) – derül ki az MNB honlapján közzétett szakcikkből. Az itt leírt összesített számok (76 ezer támogatási szerződés 237 milliárd forint értékben) megegyeznek a korábban az Azénpénzem.hu által már ismertetettekkel. Nem egy további részadatot is tartalmaz azonban az írás.

Kimutatták például, hogy bár a szerződéskötések számában területi alapon kiemelkedik Pest megye és Budapest, a szaktárca adatai alapján a kihasználtság a lakónépesség arányában vidéken lényegesen magasabb. A legmagasabb népességarányos kihasználtság Győr-MosonSopron, Pest, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéket jellemzi. Az azért véleményünk szerint szintén elég beszédes lehet, hogy eszerint a népesség körülbelül 90 százaléka nem részesül a CSOK áldásaiból...

VIETNÁM HÁTIZSÁKKAL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Balázs
2019.03.08.


Egy ördögi kecske, egy tojásos kávé és egy hátborzongató múzeum – nem akármilyen kalandokkal folytatódik Balázs ázsiai hátizsákos utazása, melynek helyszíne ezúttal Vietnám.
„A második állomás az utazós kaland alatt Vietnám volt. Sok mindent hallottam már az országról, kultúráról, így izgatottan vártam.

Az út nem volt zökkenőmentes Thaiföldről, saját hibámból. 10:06-kor keltem (az ébresztőmet nem hallottam meg) és a reptéri transzfer 10:15-kor indult. Pár perc alatt betömtem mindent a táskámba, gyors check-out majd elértem a buszt.

Egy óra zötykölődés után kiértem a reptérre. Itt fél órát sorban álltam, majd az emigrációs kapunál kiderült, hogy a becsekkolásnál nem kaptam meg az országot elhagyó nyomtatványt.

Annyit tett hozzá a fickó, hogy „Menj vissza, kérj egy papírt és álljak sorba újra – ja, egyébként siess, mert valószínűleg le fogod késni a gépet”. Kösz, gondoltam, kirohantam a bejárati kapuhoz, kitöltöttem a nyomtatványt és szaladtam vissza.

Sikerült a kitöltés közben letenni a már kinyomtatott és kifizetett vietnámi e-vízumomat. Erről azt kell tudni, hogy enélkül nem engednek be és kb. 1 extra óra kitölteni mindent, kell két fénykép és 25 dollár, mindez készen – nekem dollárom nem volt csak ezekből.

Rövidre fogva, a repülő felszállásáig már csak mindössze 25 perc volt, és a gépbe beszállás előtte kapcsoltam, hogy hiányzik az e-vízum papír.

Visszarohantam az információs pulthoz, ahol pár telefon és nyelvi nehézség után mondták, hogy „hát, talán megtalálják”. Reményvesztetten bandukoltam vissza a kapuhoz, hogy felszálljak, aztán meglátjuk.

A kapunál viszont egy nagyon kedves thai hölgyike (ott dolgozó) leintett, kezében a papírommal. Ő volt az, aki a becsekkolásnál is tök kedvesen átültetett a vészkijárathoz, extra díj nélkül. Így mosolyogva szálltam fel a gépre és repültem át Vietnámba
...

ITT OLVASHATÓ 

ÉLET ÉS IRODALOM LXIII. ÉVFOLYAM 10. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.03.08.


I N T E R J Ú

Köves Gábor: „Beteg varázs, ezt elismerem”


K R I T I K A

Hemrik László: Frankenstein gyermekei
(Gaál József Corpus Hystericum című kiállítása március 23-ig látható a Godot Galériában.)

Fábián László: Kvantumfodrozódások
(Jancsik Károly Fodrozódás című kiállítása a Nomade Galériában március 12-ig tekinthető meg.)

Ha világ minden részletét, pontos, mikroszkopikus állapotát figyelembe vehetném, akkor talán el is tűnnének az idő folyásának jellegzetes velejárói? (Carlo Rovelli)

Rákai Zsuzsanna: Háromból kettő

(Gyenyisz Macujev, Alekszandr Szladkovszkij, Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Művészetek Palotája, március 3.)

A Nemzeti Filharmonikusok március 3-i hangversenye is efféle helyzetet teremtett: noha tradicionális, nyitányból, versenyműből és szimfóniából álló műsora a szellemi koncentráció és művészi súly folyamatos fokozását ígérte a XIX. századi hagyományok szellemében, a XX. századi orosz komponisták alkotásaiból összeállított program egészen nyilvánvalóan nem engedelmeskedett a tradicionális elvárásoknak. Ahelyett, hogy az estét záró szimfóniát jelölte volna meg a zenei és szellemi beavatási folyamat végcéljaként, valójában a versenyművet avatta a produkció középpontjává és lényegévé.

Stőhr Lóránt: Vádolnak
(Nadine Labaki: Kafarnaum – A remény útja)

Magyarul Kafarnaum, a Galilei-tó partján fekvő halászfalu, mely erős újszövetségi asszociációkat kelt a keresztény kultúrkör nézőjében. Az illegális bevándorlókról szóló történet konkrét bibliai utalások nélkül is a szegényekért kiálló jézusi tanításra emlékeztetheti közönségét.

Csengery Kristóf: Magánzongorázás
(David Fray zongoraestje. Zeneakadémia, március 4.)

Szerintem Fray semmiképp sem hódította meg a darabot. Azt nem állítanám, hogy „meghalt” a koncert közben, azt azonban igen, hogy próbálkozása hangszeres és szellemi szempontból egyaránt kudarc volt, nehezen élvezhető előadás (a közönség lelkesen és hosszan brávózott), amely sok kérdést vet fel, és amely után a következő évek találkozásaikor bizonyosan tatarozásra szorul majd a művész ez alkalommal jelentősen megrongálódott nimbusza.

Herczog Noémi: Árjaháj
(Bertolt Brecht: Baal. R.: Horváth Csaba, Pesti Színház)

Forgách András fordítása jó. Érzéki, testi, állatias. Pont, mint Baal, ennek a titokzatos és nehezen értelmezhető darabnak a romantikus szörnyeteg költőzsenije. Hajdan a megtestesült botrány. Ma inkább talán úgy jellemezhetnénk, mint Stockholm-szindrómás társadalmunk művészideálját.

Fáy Miklós: Tizennyolc magas C
(Donizetti: Az ezred lánya – A Metropolitan előadásának élő közvetítése – március 2.)

Végig ott ülünk a hullámvasúton, jönnek a kóristák, tiroli népfölkelők, kapára-kaszára, de legalábbis vasvillára kapva, a fejükön különböző háztartási edények. Sírjunk vagy nevessünk? Nevessünk. Laurent Pelly úgy dolgozik, mint annak idején a nagy Jean-Pierre Ponnelle, szinte koreografál, míg Camarena az áriával tündököl, mögötte a kórus a fejét lóbálja. Ámuljunk vagy nevessünk? Mindkettőt egyszerre.

Siba Antal: Etűd
(Razzia, Echo Tv)

Hogy Molnár mit beszél, hogyan szépít, az kizárólag az ő dolga, ő maga is úgy érzi, börtön előtt áll. De annak azért ki kellene derülni, hogy a vele szemben ülő riporter mit is akart ezzel a beszélgetéssel. Olyan volt, mintha meg lett volna illetődve, hogy egy ekkora emberrel készíthet interjút. Tulajdonképpen érthetetlen is. Eldurvult az utca, a közlekedésben mindent elural az erőszak, föl nem robbant kézigránátok jönnek-mennek, tegyük hozzá: a rendőrség pedig csak áll és néz. Ez a valóság, M. Richárd ennek a világnak egy tipikus figurája, ilyenformán ez a riport egészen egyszerűen megtévesztő. Ettől csak nagyobb lesz a közutálat.

Králl Csaba: Nyikorog, loccsan, zörög

(Liquid Loft: Models of Reality – Tanzquartier Wien, február 23.)

A társulatot 2005-től művészeti vezető Chris Haring ugyanis a szó valódi értelmében nyughatatlan lélek, akit űz, hajt a kíváncsiság, a felfedezés öröme, ezért olyanról, hogy Liquid Loft-stílus, nem is beszélhetünk, mert minden darabjuk más és más; előszeretettel vonnak be új technológiákat a táncalkotásba, dolgoznak együtt a társművészetek, különböző tudományágak képviselőivel, lépnek ki a hagyományos színházi keretek közül, hoznak létre tematikus sorozatokat, bolyonganak a képzőművészet, a performansz, az installáció határvidékén.

Selyem Zsuzsa: Türelemmel és nyállal
Nyáry Krisztián: Írjál és szeressél. 125 szerelmes levél és történet. Corvina Kiadó, Budapest, 2018, 280 oldal, 4500 Ft

Persze velem is szembejött a Nyáry-jelenség tanári munkám során, az alávetettség évszázados hagyományaira szocializált bölcsészlányok hivatkoztak az Így szerettek őkre mint az irodalom kapudrogjára (hogy örültem volna, ha ezt a szót használják, jelezve, hogy nem áldozatai, hanem urai a helyzetnek), és volt a válasz zavart hallgatás, mikor azt kérdeztem, hogy mit olvastak el mondjuk Füst Milántól annak hatására, hogy szerelmi életével ily szerencsésen módjukban állt megismerkedni. A zavart hallgatás a szemináriumon most szóra sem érdemes, amit problémának tartok, az a zavart hallgatás az abúzus megtapasztalásakor, vagy az, hogy nagyjából a teljes magyar társadalom szerelmi kultúrájába, „udvarlási” kódjaiba belefér a hatalmi visszaélés és a zaklatás. Ezt a felelősséget nyilván eszem ágában sincs a sikeres könyvkiadó-igazgató és nagyvakációzó irodalomtörténész nyakába zúdítani, hiszen ő csak szórakoztatni kíván épületesen, nem tehet nagytermészetű hőseiről. Kivéve, hogy ő is – akaratlanul, könnyedén – hivatkozási alapot szolgáltatott a magyar #metoogyors elsikálásához. („[...] ott van takarónak a zseni kulturális fölényére való hivatkozás, mert hát mégiscsak más, ha Kassák Lajos töri be hites felesége orrát, mint ha Damu Roland teszi ugyanezt.” (konyves.blog.hu/2012/10/20 - kiemelés tőlem).

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

Domány András: Ex libris
Szigorúan titkos
Vakvágány
Bencsik Péter–Mitrovits Miklós: „A Szovjetunióval örök időkre és soha máshogy!”
Borvendég Zsuzsanna: A Cég megnyertjei – a megnyertek cégei

Károlyi Csaba: ÉS-KVARTETT - Bartók Imre Jerikó épül című regényéről
Bartók Imre Jerikó épül című regényéről

Károlyi Csaba Arató Lászlóval, Bazsányi Sándorral és Bárány Tiborral beszélgetett 2019. február 27-én, szerdán az Írók Boltjában. A felvételt március 11-től meg lehet nézni a Youtube-on, az Írók Boltja csatornáján. Legközelebb március 27-én, szerdán Papp-Zakor Ilka Az utolsó állatkert című novelláskötetéről lesz szó.

I R O D A L O M

G. István László: Sárga rozsda, sárga napfény

Jenei Gyula: Part, túlpart

Pál Sándor Attila: Balladatöredékek IV.

Turi Tímea: Fel és le az Olajfák hegyén

Milbacher Róbert: Angyali üdvözlet

Már azokból a jelekből, amelyek kísérték váratlan felbukkanását, ahogyan szinte a semmiből előtűnve hívatlanul és némán belépett Zecharja házába, minden kétséget kizáróan tudhatta volna, hogy nem akármilyen vendég látogatja meg a szerény és egy ilyen vendég fogadásához mégiscsak méltatlan hajlékot.

De Mirjam, a kicsi szolgáló, aki akkor csupán egymaga volt odahaza, mit sem sejtve tette a dolgát.

A reggeli szokásos feladataival volt elfoglalva, a megszokott és gazdaságosan kimért mozdulatokkal látta el a konyhában teendőit. Semmi fölösleges lépés, fáradságos hajladozás, tudta, újabb hosszú napnak néz elébe. Talán épp befejezte a padló fölsikálását, legalábbis a napi rutin ismeretében erre lehet következtetni. Vizet már korábban hozhatott a kútról a takarításhoz, mert a maradékot éppen most készült föltenni a tűzhelyre, hogy megmelegedjék, mire asszonya a piacról megérkezik az aznapi ebédhez valóval. Lencsegombóc fokhagymamártásban ezúttal hús nélkül, nem volt mit ünnepelniük. Ekkor vette észre, hogy a reggel gyújtott tűz már jórészt kialudt, csak a gyengén pislákoló parázs emlékeztetett a korán kisült lepény melegére. Ezt is újra kell élesztenie, mielőtt egészen elhamvadna. Nem sok ugyan, de valamennyi maradt a lepényből, ma valahogy nem volt étvágya. Akadtak ilyen napok, amikor szinte semmit sem kívánt enni, különösen az utóbbi időkben, amióta úrrá lett rajta is az asszonyi természet. Rendszerint ez volt a reggelijük, kölesből készült, üres kásába, vagy, hogy rá ne unjanak, időnként kecsketejbe mártogatva.

Kiss László: Megdugni a szomszédasszonyt

Feca akkor már több mint három éve várta, hogy elveszítse a szüzességét. Nyolcadikosként minden hétvégén nézte a szexfilmeket a SAT1-on, de hiába dicsekedett lebírhatatlan kangörccsel a suliban, körberöhögték a csajok. Az állítólagos pénisztréner Laura egyenesen odáig ment, hogy előbb megjátszott ijedtséggel a szájához kapta a kezét, majd fejhangon, mint akinek Simsonnal hajtanak át a tengerimalacán, nyafogni kezdett, hogy ha ő levenné a pólóját, Feca hazáig rohanna rémületében. Pedig Feca azonkívül, hogy Laura levegye a pólóját, talán csak azt várta jobban, hogy ne a kezét kapja a szájához. De ezt kizárólag a srácoknak említette, ha motoros kártyáztak.

Kozár Alexandra: A nő, aki kíván

Mert milyen pszichológus az, aki még ezt sem veszi észre? Nem veszi észre, hogy a sógórnője az ő férjét kívánja, nem a sajátját?

Mert igen, őt kívántam. Kezdettől fogva, onnantól, hogy megtudtam, író. Hogy ő írta a darabot, ami oly tökéletesen visszaadja az élet szépséges nyomorúságát. A súlyos betegséget, a rákot, s emellett a reményt, a cseppnyi, hangyányi reményt az életben maradásra. A játékot. Hogy az élet minden kihívással és cifra szomorúsággal együtt az egyetlen, nagy, szent játék, melyben így vagy úgy, a ringlispílen ülve, vagy a szédült forgást lentről bámulva részt veszünk.

Már amikor láttam az előadást, akkor fel akartam hívni, ahogy Salinger is mondja, ha a könyv vagy a mű igazán jó, fel akarod hívni a szerzőt. A harmincéves szerzőt, akiről korábban még nem hallottam, hogy hát igen, ez az, ez valóban egy színdarab, köszönjük, vagy tudom is én, összekötni magad dróton ezzel a valakivel, akit sohase láttál, de ezt okozza benned, megmozgatja a megmozgatnivalót, kisöpör és felszínre hány.

ÉLET ÉS IRODALOM LXIII. ÉVFOLYAM 10. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.03.08.P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István: Mint a kóla

Múlt hét szerdán a szokottnál is eszelősebb megnyilatkozások ejtették ámulatba a nagyérdeműt, amely az effélékre amúgy már kissé immunis. 2030-ra utolérjük Ausztriát, és Európa öt legjobb országa közé kerülünk stb. Ugyanezen a napon Trump mélyen Kim Dzsongün szemébe nézett, és azt mondta neki, hogy uram, ön nagyszerű vezető. Ezen valószínűleg maga Kim Dzsongün csodálkozott leginkább. Orbán és Trump minden idők legjelentősebb populistái, akik a nyilvánosságot válogatott őrültségekkel szórakoztatják, ebből azonban hiba volna arra következtetnünk, hogy aki populista, az szükségképpen bolond is egyszersmind. Trump talán igen, legalábbis több mint negyvenezer amerikai pszichiáter és pszichológus gondolja ekként, köztük például Philip Zimbardo is, Orbán azonban más kategória. Aki képes arra, hogy az EU egyik tagállamát a nyílt színen a magáévá tegye, és utána a saját háztáji gazdaságaként működtesse tovább, arról sok érdekes dolgot lehet mondani, de hogy féleszű volna, azt a legkevésbé. Időnként ugyan annak akar látszani, de csak azért, hogy a hívei úgy érezzék, közülük való. Nem föltétlenül biztos, hogy más populisták is így vannak ezzel, egy részük nyilván azért beszél marhaságokat, mert tőlük csak ennyi telik, ő viszont azért, mert a nyáj – szerinte legalábbis – ilyeneket akar hallani.

Választóikat a populisták hülyének nézik. Eltérően a demokratáktól, akik normálisnak tekintik őket, és szöges ellentétben a liberálisokkal, akik szerint a választópolgár intelligens, sokoldalúan tájékozott, politikai kérdések iránt érdeklődő egyén. Nyilván nem evvel függ össze, mégis szembetűnő, hogy liberális pártok ma már gyakorlatilag nincsenek is, emilyen-amolyan demokraták még akadnak, de a jövőjük bizonytalan, a populisták viszont, mint pezsgőben a buborék, mennek fölfelé. Az európai szavazók több mint egynegyede valamilyen autoritárius populista pártra voksolt legutóbb, az ilyen pártok bázisa az elmúlt négy esztendő folyamán a harmadával bővült, a populizmus eszméivel rokonszenvezők tábora pedig ennél is jóval nagyobb mértékben sokasodik. Mindez alighanem elégséges ok arra, hogy az emberi értelmet és a világ jövőjét illető optimizmusunkból valamicskét visszavegyünk.


Kozák Márton: Kinek Milton Friedman, kinek Finkelstein

Simonovits András: Az MNB nyugdíjtervei

Kardos Julianna: Hungária ispotály
Az Akadémiától való agyelszívás modellje

Kovács Zoltán: Elmérte

Radnóti András: Az összefogás tragédiája

Aki arra számított, hogy a 2019-es EP-választáson végre a politikáé lesz a terep – hiszen az arányos, zárt listás választáson nincs együttműködési kényszer, nem arról kell beszélnünk, hogy kinek kivel kellene összefognia –, nos, az tévedett. A kampány még el sem kezdődhetett, a pesti szalonok és a független sajtó ismét az összefogást sürgeti, vagyis, hogy az ellenzéki pártok közös listát állítsanak a választásra. Az érdemi vita a közös ügyeinkről, Orbán rendszeréről, Európáról még el sem kezdődhetett, máris az ellenzék – a „nagykép” szempontjából merőben irreleváns – belügyeiről kell beszélnünk. Politikai beszédnek nincs helye, mert technikai kérdések tartanak bennünket fogva. Ezzel a vitával pedig a végső stádiumos magyar demokráciának adhatunk még egy pofont.

Szüdi János: Közvagyon magánkézben
(Eladó az egész világ)

Kenesei István: Einstein igazsága
Mélyi József: Szobrokkal szemben
Benda László: Trump, az ázsiai alkusz

Gadó Gábor: Büntetőjog a manézsban

Rácz Péter: Elhunyt Iwasaki Etsuko

Fáy Miklós: Meghalt Koós János
(1937–2019)

Hegyi Iván: Ezer egy délután

V I S S Z H A N G 

Bauer Tamás: Gazdája?

Schmal Alexandra: Nyomokban Wallenberg

Pataki Pál: Az élő Wallenberg

Karl Pfeifer: Szenes Hanna emlékéhez

Török József: Gerevich és Purczeld

Tamás Gáspár Miklós: Megdermedtem

György Péter: Kultusz, amnézia


P Á R A T L A N

-sko: HASZNOS IDIÓTÁK

jos: OK, NÉRÓ!

Fábri Ferenc: JAVASLAT

emesz: CSERE

Á. P.: LOBOGÓNK: REJTŐ JENŐ

msz: MONOLÓG

Lantai András: MUNKAÖRÖM

-átkai: VÁNDORBÖLCSŐ

-pé -: PARANCSRA

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ


ECONOMIST: ORBÁNNAK IMMÁR NINCS HELYE A NÉPPÁRTBAN! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.08.


- A Néppárt és a Fidesz is igyekszik elkerülni a kizárást, hogy mentse az arcát;

- Ha ez európai szociáldemokraták végre szankcionálnák román tagpártjukat, azzal lépéskényszerbe hoznák az EPP-t is a magyar kormánypárttal szemben;
- Az európai demokrácia megmentése érdekében meg kell állítani Orbán Viktort!

Economist

A lap legtekintélyesebb véleményrovata azon a nézeten van, hogy itt az idő kirúgni Orbán Viktort a Néppártból, mert a konzervatív pártcsalád már így is túl sokáig elnézte a magyar vezető tekintélyelvűségét. A politikus 2010 óta egyfolytában bombázza a demokráciát, megfirkálja a választásokat, antiszemita összeesküvések elméleteket terjeszt Sorosról. Immár rutinszerűen lép át az európai konzervatívok által lefektetett vörös vonalakon, a csoport mégis simogatja. Az előzetes figyelmeztetés ellenére sem történt semmi, amikor korlátozta a civil szervezetek függetlenségét, továbbá elűzte a CEU-t. Az ok az, hogy az EPP úgy gondolja: minél több pártot egyesít, annál könnyebben boldogul Brüsszelben.

Csak éppen Orbán úr a végén túl messzire ment a plakátkampánnyal. A gúny és az, hogy ezek a hirdetések az egész országot elárasztották, sokkolta a kereszténydemokratákat. Fokozta az aggodalmat, hogy ha Weber továbbra is összeáll a miniszterelnökkel, akkor nem kapja meg a szociáldemokraták és a liberálisok támogatását, így nem lehet a Bizottság elnöke. Hogy mi lesz a Fidesszel, azt valószínűleg a CDU és a CSU határozza meg. Kramp-Karrenbauernél a minap nem jöttek be a szokások magyar magyarázkodások, és a bajor keresztény szociálisok is a magyar vezető ellen fordultak.

A köztes megoldás a felfüggesztés lehet számukra. Ám az immár nem elegendő. Eljött az ideje, hogy kizárják a Néppártból. Hiszen hogy idáig cirógatták a szövetségesek, az legitimálta az illiberális jogsértéseket. Ha most Weber nyitva hagyja az ajtót Orbán számára a visszatéréshez, az megerősíti a véleményt, hogy baj van a bajor politikus gerincével. Az tény, hogy ha kirakják, akkor a Fidesz új frakciót hozhat létre szélsőjobbos pártokból, vagy csatlakozik ezekhez az erőkhöz. Ám megfizetné az árát az uniós befolyás, illetve idehaza a hitelesség csökkenése folytán. Az EPP-ben pedig a Momentum léphetne a helyére. Mert a pártcsaládnak a pozitív jellemzőket kell erősítenie Magyarországon, erről nem mondhat le arra hivatkozva, hogy sokféle erőt egyesít.

FAZ

A magyar kormánypárt nyilvánosan visszautasítja ugyan, hogy teljesítse az Európai Néppárt feltételeit, ám mindkét oldalról látni a törekvéseket, hogy elkerüljék a végső szakítást. Brüsszelben úgy hírlik, hogy Daul , az EPP elnöke a hogyan továbbot igyekszik kipuhatolni a tagpártoknál. Főként azt a megoldás került előtérbe, hogy átmenetileg fagyasszák be a Fidesz tagságát, és csak akkor tegyék lehetővé a visszatérést, ha a párt teljesíti Weber három feltételét. Bennfentesek azonban nem látnak túl nagy esélyt arra, hogy Orbán hajlandó volna teljes mértékben beadni a derekát, hiszen Kovács Zoltán máris visszautasította az ultimátumot. De azért a plakátokat leszedik és a miniszterelnök nyugalomra és józanságra szólított fel, miután a Magyar Nemzet azt sürgette, hogy a kormánypárt hagyja ott az EPP-t. Az ügy a jövő szerdai frakcióülésen kerül legközelebb terítékre.

Yahoo/Bloomberg

Egy amerikai szakértő szerint a Weber által adott ultimátum megfogalmazása eléggé bizonytalan, ezért van esély a kompromisszumra, mármint hogy ne kelljen kizárni a Fideszt. Mujtaba Rahman, az Eurasia Csoport kockázatelemző európai igazgatója éppen ezért hajlik arra, hogy a vita nem jut töréspontig, a döntés a felfüggesztés lesz. A Néppárt ugyanis szeretné elkerülni a magyar párt elvesztését az európai választás előtt. Gulyás Gergely is arról beszélt, hogy Orbán Viktor igyekszik megmenteni a tagságot, megpendítve, hogy az elmúlt héten közeledtek az álláspontok nacionalisták zászlóvivőjének számító magyar kormányfő és az EPP között. Ennek jele az is, hogy leszedik a kifogásolt plakátokat...

ERESZT A HATÁR: MÉGSEM MI VÉDJÜK MEG EURÓPÁT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KONCZ TAMÁS
2019.03.08.


A több százmilliárd forintból felhúzott védvonal sem jelentett akadályt, két év alatt több ezer bevándorló szökött át az osztrák-magyar határon.

Három és fél éve élünk tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben, miközben 2015 ősze óta szinte senki sem látott menekültet az ország területén. Komoran szürkéllik a szerb-magyar határkerítés – a keresztény Európa állítólagos védvonala – az Orbán-kabinet mégis folyamatosan a migrációval és bevándorláspárti Brüsszellel rémisztgeti az erre fogékony magyarokat, és évről évre tízmilliárdokat költ a válsághelyzetre hivatkozva.

Látványkerítés?
Ha a helyzet nem lenne magában paradox, még tudjuk fokozni: a Népszava értesülései szerint a 270 milliárd forintból épített, high-tech érzékelőkkel is felturbózott erődítmény nem jelentett mindenkinek akadályt – 2016 és 2017 között ugyanis illegális bevándorlók tízezrei vonulhattak át rajtunk gond nélkül Ausztriába.

Minderre az osztrák bűnügyi statisztika adataiból jöttünk rá, két év adatait vizsgálva. Az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal (Bundeskriminalamt) 2016-os összesítése szerint Ausztriában több mint tizenegyezer olyan, csempészett vagy segítség nélkül érkező illegális bevándorlót (zömében szír, afgán és iraki állampolgárt) fogtak el,akik az osztrák-magyar határon jutottak be az országba. Ezzel leköröztük a német-osztrák és az olasz-osztrák határzóna illegális forgalmát is Ausztriában, ráadásul 29 magyar állampolgárságú csempészt buktattak le, amivel a második helyezést értük el a románok után...ZÖLDEK CSÚCSJELÖLTJE: AZ ORBÁNNAK KÜLDÖTT ULTIMÁTUM NEVETSÉGES

EUROLOGUS BLOG
Szerző: ARATÓ LÁSZLÓ
2019.03.08. 


Nevetségesnek tartja Manfred Weber Orbánnak küldött ultimátumát Bas Eickhout holland zöldpárti EP-képviselő, a párt egyik csúcsjelöltje. Szerinte a Néppártnak nem csak akkor kellene kiakadnia, amikor Jean-Claude Junckert teszi a magyar kormány hazug plakátokra, hanem akkor is, amikor Judith Sargentinit.

A jogállamiságról gyakran esik szó az EU-ban, ez Magyarországról eléggé jó látszik. Ugyanakkor ezek a viták meddőnek és unalmasnak tűnnek.

A legnagyobb probléma, amit látunk Európában, hogy a jogállamisági vita pártpolitikává vált. Pedig a jogállamiság az az alap, melyen az Európai Unió nyugszik. Ha Európában nincs sajtószabadság, független bírósági rendszer, akkor elveszítjük azt az Európát, amelyért küzdünk. Ez a kulcskérdés, a jogállam a mi társadalmunk tartópillére...

HASZNOS IDIÓTÁK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2019.03.08.


Hős, ki csak népének élt, adódik rögtön a párhuzam Leninnel, akit meglepetésre Orbán Viktor idézett hétvégi német lapinterjújában. Egyáltalán nem biztos, hogy a hasznos idióta kifejezés, amellyel a magyar miniszterelnök az Európai Néppárton belüli bírálóit illette, tényleg a bolsevik vezér kreativitását dicséri, mindenesetre meghökkentő, hogy Orbánnak kapásból eszébe jutott ez az eredetverzió.

Lenin megidézése annak szólt, hogy az Európai Néppártban (EPP) Orbán szerint sokan nem értik, „nem szellemi, hanem hatalmi természetű” küzdelem zajlik Európában. A magyar kormányfő úgy véli, vagyis úgy állítja be, hogy akik őt bírálják a pártcsaládban, pláne azok, akik a Fidesz kizárását kezdeményezik, egységbontók, és az ellenség malmára hajtják a vizet, vagyis a baloldal választási esélyeit erősítik. Jelen állás szerint a Fidesz nem enged, a EPP úgynevezett ultimátuma ellenére egyáltalán nem helyezkedett bocsánatkérő üzemmódba.

Orbán szerint a távozó néppárti bizottsági elnök megbélyegző kiplakátolása a főgonosz Soros Györggyel együtt tartalmában és módszerét illetően Magyarországon elfogadható. Ezzel kapcsolatban, mondja,

csak a németek gondolnak antiszemitizmusra, a magyarok nem, mivel „minden nemzet más történelmet hord a puttonyában”.

A kormányfő ezzel, nem először, lekicsinyelte a németek fájdalmas szembenézését a korábbi bűnökkel. Úgy tett, mintha Magyarország már túljutott volna ugyanezen, s a magyar puttonyt nem terhelné az antiszemita kurzusok történelmi súlya...

NEM ELÉG LESZEDNI A PLAKÁTOKAT, A MEGBETEGÍTETT ORSZÁGOT IS GYÓGYÍTANI KELL

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.03.08.


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kitérően válaszolt arra a kérdésre, hogy a Junckert ábrázoló plakátok eltávolítása után jön-e Frans Timmermans. A jelek szerint nem lesznek Timmermanst ekéző plakátok Magyarországon, helyettük a családvédelmi akciótervet fogják népszerűsíteni. Hogy erre miért van szükség, nem tudni, valószínűleg azért, hogy ne álljanak üresen a plakáthelyek, mert még valakinek eszébe jutna O1G feliratokkal díszíteni a fehér felületeket.

Hanem hát, van itt valami más is. Jelesül az, hogy nem elég eltüntetni a gyűlölködő plakátokat, Magyarországot is meg kellene gyógyítani. Magyarország ugyanis beteg. Nem magától lett beteggé, hanem azért, mert megbetegítették. Polgárainak pénzén, súlyos milliárdokért töltötték bele a mérget, amely alattomosan elterjedt a szervezetében. Gyűlöletnek hívják ezt a mérget, és tudjuk, hogy egy mérgezésnél csak akkor van esély a gyógyulásra, ha a beteg szervezetéből mihamarabb eltávolítják a szervezetet belülről gyilkoló anyagot. Ha a méreg sokáig ott marad, akkor a beteg gyógyíthatatlan és meghal.

Vagyis, nem elegendő a plakátokat levenni, bocsánatot is kellene kérni. Nem az Európai Néppárttól - ezt intézze el le Orbán Weberrel és a többi európai vezetővel - hanem a magyar emberektől. Ha már eddig milliárdokat költött a kormány uszításra, akkor néhány újabb milliárd nem oszt és nem szoroz. Ennyi pénzből kijönne egy csomó óriásplakát, amelyekre kiírhatnák, hogy elnézést kérnek az eddigi hazugságokért. Továbbá megígérné a kormány, hogy igyekszik helyrehozni a kárt, és a jövőben mindent elkövet, hogy Magyarország ne a gyűlölet országa, hanem egy élhető, normális, hazaként is funkcionáló hely legyen...