2017. október 13., péntek

EGY ÚJSÁGÍRÓ ÖSSZERAKTA MÉSZÁROS LŐRINC ÖSSZES CÉGÉT EGY ÁBRÁN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.10.13.


Oroszi Babett összegyűjtötte és egy lapra helyezte Mészáros Lőrinc összes cégét, amiből legalább 120 van neki.

A 24. hu megjegyezte: "Mi már ránézésre is elveszítettük a fonalat, de még az a szerencse, hogy Orbán Viktor jó barátja észben tud tartani ennyi mindent." A képet teljes nagyságban innen töltheti le, vagy innen...

NEM ÁL-KONZULTÁLUNK KÖZPÉNZBŐL - HAJTOGASSUNK PAPÍRREPÜLŐT

CIVILHETES NET
Szerző: Hírszerkesztő
2017.10.13.


Szombaton tüntetés lesz az intézményesült gyűlöletkeltés ellen a Kossuth téren. - írja a gepnarancs.hu.

Ismét az adófizetők pénzéből lesz finanszírozva Orbán Viktor következő ellenségkép-gyártó kampánya. A soron következő “Nemzeti Konzultáció”, mely “a Soros-tervről” címet viseli, megint nem a mi véleményünk meghallgatásáról, hanem annak befolyásolásáról szól – olvasható a szervezők közleményében.

Utasítsuk el határozottan az intézményesült gyűlöletkeltést, amit ez az ál-konzultáció megtestesít! Mutassuk meg békésen, de határozottan, hogy nem akarunk pénzszórást, és nem akarunk ál-konzultálni!

Találkozzunk október 14-én, szombaton a Kossuth téren, és hozzuk magunkkal a kiküldött konzultációs leveleket! Ez az egész kérdőív annyit ér, hogy papírrepülőt hajtogassunk belőle, eldobjuk a francba, majd foglalkozhatunk az országot feszítő valós problémákkal.
A rendezvényen röviden felszólal:
- Horgas Péter tervező, aktivista
- Tóth Balázs ügyvéd, a Helsinki Bizottság munkatársa
- Tamás Gáspár Miklós filozófus, író
- Dr. Budija Szilvia, a Közös Ország Mozgalom szóvivője

A végén repülőzünk, majd természetesen összeszedjük a szemetet.

Helyszín: Kossuth tér, Budapest (a Rákóczi szobor előtt)
Időpont: 2017. október 14., 17:00 (a Lakásmenet után)

Az esemény Facebook oldala.

gepnarancs.hu

ORBÁNNAL ULTIZIK, A BARÁTJA CSÁNYI, ÉS NEKI SÍRJA EL BÁNATÁT STORCK - PORTRÉ ANTHONY RADEVRŐL

INDEX.HU
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2017.10.13.


Rejtőzködő ember. Pedig alighanem a kelet-közép-európai régió legtapasztaltabb felső vezetői tanácsadója. Sajátos karakter, hiszen egyszerre volt egy globális tanácsadó cég nagy tudású, helyi irányítója és közben egy intenzív társadalmi életet élő, szivarozó, whiskyző, vadászó „partiarc”. Portrénkból kiderül, hogy a szókimondó közgazdász miként lett Csányi Sándor és Hernádi Zsolt egyik legjobb barátja, miért vele osztja meg Bernd Storck szövetségi kapitány a gondjait – ahogyan az is, hogy Radev olykor Orbán Viktorral is ultizik.

„Ösztönös zseni, fáj kimondanom, de magamat is beleértve ő a legokosabb ember, akit valaha ismertem” – nevet egy hazai topmilliárdos, amikor Anthony Radevről kérdezem.

De kit takar egyáltalán ez a név? Nem csoda, ha nem ismerik. Hiszen miközben a hazai elit évtizedeken át hallgatott rá, ő mindvégig megmaradt amolyan szürke eminenciásnak.


A magyar–bolgár–német hármas állampolgár közgazdász több mint két évtizedig dolgozott a globális McKinsey & Co. tanácsadó cégnél. Most már inkább csak „visszaad” – elsősorban a SEED üzleti magániskola élén, a Mol Nyrt. igazgatóságában, illetve a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségében...

KÉJES TEKERÉS VS. HALÁLFÉLELEM A FOSTALICSKÁN

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2017.10.13.


Vágjunk bele, mint egyszeri gázszerelő a homárfarokba: 

két hét intenzív tesztelés alapján arra jutottam, hogy az elektromos bickli pont annyival jobb a hagyományosnál (sokkal), mint amennyivel az elektromos robogó bénább a hagyományos benzinmotorosnál.

Másképpen fogalmazva:

kevés jobb szórakozás létezik úgy általában, mint e-bringán csapatni a városban, ehhez képest, bár motoron vezetőként még sosem féltem, az e-robogón a belső sávba tévedve jobban rettegtem, mint egyszeri őcsényi a törökmézárusnál
.

Harmadikféleképpen fogalmazva:

e-bicklit simán vennék, ha hirtelen lenne annyi pénzem, e-robogót meg akkor sem, ha hirtelen lenne százszor annyim.

Pótmegállapítás:

jó buli a briga és a maga módján a robogó is, de az igazi e-halálfélelmet az e-roller hozza el a megfelelően gazdag vásárlók életébe.

Ezekre a kiérlelt következtetésekre azután jutottam, hogy egy ilyesmiket árusító bolt választékából egymás után kipróbálhattam két különböző elektromos rásegítéssel működő bringát, egy full elektromos robogót és két e-rollert...

GREENPEACE: A FRANCIA ERŐMŰVEK NINCSENEK BIZTONSÁGBAN

FRANCIAPOLITIKA BLOG
Szerző: SOÓS ESZTER PETRONELLA
2017.10.12. 


Csütörtök reggel több Greeanpeace-aktivista behatolt a Cattenom atomerőműbe (Moselle megye), majd tűzijátékot gyújtottak. Természetesen letartóztatták őket. Az akció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a francia atomerőművek gyenge biztonságára.

A hatóságok és az erőművet működtető EDF szerint azonban a biztonsági előírások működtek, az aktivisták nem jutottak az infrastruktúra kritikus pontjaihoz, csak egy külső védelmi zónát értek el, ahol rendben működött a riasztó, és a csendőrség elfogta a behatolókat.

A figyelemfelkeltő akció egy október 10-i jelentést kísér, illetve arra kívánja felhívni a figyelmet. A Greenpeace franciaországi leánya szerint a francia atomerőművek biztonsága nem megoldott, a létesítmények kiszolgáltatottak akár terrortámadásnak is.

Az aktivisták szerint a kiégett fűtőelem tároló medencék a leginkább veszélyeztetettebbek, mert vékony falúak. s 12-i akció során az aktivisták egy ilyen medence közelébe jutottak.

A megerősítéshez 140-220 milliárd eurós beruházásra lenne szükség. Összehasonlításképpen: idén 4,5 milliárd eurós megszorítást hajtott végre a kormány, és már az is hatalmas elégedetlenséget okozott.

Szerencsére a Greenpeace nem akart ötleteket adni a terroristáknak, így a nemzetközi szakértői csapat jelentésének csak egy részét hozta a nyilvánosságra, a többit átadta a hatóságoknak (és még így se biztos, hogy nem adtak ötletet, hiszen már az is egyfajta érdemi információ, hogy atomerőművel is lehet próbálkozni, mert van esély…)....

PSZICHOHÁTTÉR: GRIT - AVAGY FOGCSIKORGATÓ SZÍVÓSSÁG

OFOE BLOG
Szerző: GYARMATHY ÉVA
2017.10.12.


A „grit” hosszú távú cél elérésére irányuló szenvedélyesen nagy motiváció. Extrém kitartó erőfeszítéssel és felelősségvállalással extrém kihívásoknak is meg lehet felelni, az akadályok leküzdhetők. A „grit”elmélete szerint a cél érdekében érdemes akár fogcsikorgatva (grit=csikorog) is küzdeni. Angela Duckworth, a „grit” fogalmának megalkotója szerint ez a személyiségvonás jobban korrelál a későbbi pénzkeresettel és a boldogsággal, mint akár az IQ, akár a tehetség. Tegyük azonban hozzá, hogy nagyon nem mindegy: mit ért valaki boldogságon és tehetségen.

Egyre hangosabbak azok a vélemények, hogy a mai fiatalok puhányok, hiányzik belőlük a kitartás. Az USA-ban már program készül ahhoz, hogy növeljék a gyerekek kitartó küzdeni akarását, célratörését. Bár e nélkül is sokan boldogok és tehetségesek, és sokan nem, akármit is értünk ezeken a fogalmakon.

Nem mindenki ért azonban egyet azzal a szemlélettel, hogy a gyerekeket keménységre kell nevelni, és sokan nem tartják jó ötletnek, hogy olyan oktatási modelleket vezessenek be, amelyek arra nevelnek, hogy a kijelölt célt akár fogcsikorgatva is érje el a gyerek. Szakértők a demokrácia szempontjából katasztrofálisnak tartják azt az elképzelést, hogy az iskola kivesse azokat, akik nem akarnak vagy nem tudnak engedelmesen megfeszülni. A „grit” ellenzői féltik az álmodozó, feltaláló, lázadó, kalandozó típusú gyerekeket...


KIEMELT EGYHÁZ - KIEMELT EGYETEM

ÉLET ÉS IRODALOM / VISSZHANG 
- SZABADPOLC
Szerző: HUSZÁR ÁGNES
2017.10.13.


Már nyomdában volt Gábor György és Vásárhelyi Mária adatokkal bőségesen alátámasztott kitűnő elemzése (Fogyatkozó lelkek, politikai játszmák, ÉS,2017/40., okt. 6.), amikor 2017. október 4-én sor került a kormány és Magyar Református Egyház együttműködési megállapodásának aláírására. (www.reformatus.hu)

Az eddig érvényes, 1998-as szerződés megújítását a társadalmi és jogi környezet megváltozásával indokolták. A törvény preambulumát dicséretek („a kormány nagyra értékeli, (...) örömmel veszi tudomásul, (...) üdvözli” a Református Egyház szerteágazó tevékenységét), illetve magától értetődő közhelyek patetikus kinyilvánításai töltik ki. Ez utóbbira egy példa: a Református Egyház „kinyilvánítja, hogy hitelveiből fakadó küldetésének tekinti az általános közjó szolgálatát Magyarországon”.

A legfontosabb újdonsága a szerződésnek az egyházi tevékenységi kör szinte határtalanná tágítása: „A Református Egyház hitelveiből fakadóan diakóniai és missziói feladatának tekinti olyan karitatív, felzárkózási, diakóniai, szociális, egészségügyi, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi és sporttevékenységet folytató, illetve környezetvédelemmel foglalkozó intézmények alapítását, fenntartását és működtetését, amelyek hozzájárulnak a lelki és testi egészség megőrzéséhez.” (8. cikkely) A szerződés alapján a kormány vállalja mindezen intézmények közpénzből való finanszírozását.

A legnagyobb meglepetéssel a 21. cikkely a felekezeti fenntartású felsőoktatási intézményekkel foglalkozó 7. pontja szolgál. Ebben a kormány vállalja „a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. Törvény módosítására vonatkozó javaslat benyújtásával a Károli Gáspár Református Egyetem mint a Református Egyház hitéleti és világi képzést is nyújtó egyetemének kiemelt egyetemként történő elismerését”.

Ugyanebben a pontban olvasható az is, hogy a kormány „egyetért azzal, hogy a Pápai Református Teo­lógiai Akadémia és a Sárospataki Református Teológiai Akadémia kezdeményezze az Oktatási Hivatalnál az alkalmazott tudományok egyetemeként történő elismerésére vonatkozó vizsgálatot”.

A 21. cikkely 4. pontja rögzíti azt is, hogy a Református Egyház felsőoktatási intézményeinek juttatott évi támogatás nem lehet kevesebb 8,5 milliárd forintnál. Az egyes pontok rögzítik az állami támogatott felvehető hallgatók számát – ezek alapján behozhatatlan előnybe kerülnek a református oktatási intézmények a magyarországi piacon.

A MRE törvényileg rögzített kiemelt támogatása talán fel sem tűnik a „reformáció hónapjában”, mikor a propaganda amúgy is minden módon azt sugallja, hogy az ország jelenlegi kormánya s annak e felekezethez tartozó vezetője a lutheri és kálvini tradíció legméltóbb örököse.

A református fenntartású intézmények több közpénzhez juttatását megkönnyíti egyébként a kiemelt egyetem és az alkalmazott tudományok egyetemének fogalmi tisztázatlansága. Az előbbire még pályázni sem lehet, így az sem derül ki, hogy mely intézmény, mennyi ideig és főleg milyen alapon kapja a kiemelt támogatást a közös kasszából. Mennyei mannaként vagy aranyesőként hull az alá a legfőbb döntési fórum kifürkészhetetlen akaratából és kegyelméből.

Történik ez egy olyan időszakban, amikor, ahogy Gábor György és Vásárhelyi Mária megbízható adatok alapján bizonyítja, a magyar lakosság egyre kisebb része tekinthető vallásosnak abban az értelemben, hogy életvezetésének iránytűjévé tenné valamely felekezet tanítását. Ami az egyházak presztízsét illeti: „az emberek többsége jobban bízik a tűzoltóságban, a honvédségben, a rendőrségben, sőt még a postában is, mint az egyházakban”. A magyar polgárok többsége ennélfogva azt sem helyesli, hogy a „kiemelt” keresztény egyházak az eddigieknél is többet kapjanak közpénzekből hitéleti és egyéb tevékenységeikre...

HA SZÁJER CSENDBEN MARAD, AZ ROSSZAT JELENT A FIDESZNEK

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2017.10.13.


Elég kellemetlen helyzetbe került október elején Szájer József, amikor az Európai Ügyészség felállításáról szóló EP-szavazáson az Európai Néppárt alelnökeként csak mutatta a képviselőcsoportnak, hogy a frakció támogatja a jelentést, de ő maga végül nem nyomott gombot.

Szájer a szavazáshoz fűzött írásbeli indoklásában ezt így magyarázta:

Annak érdekében, hogy alelnöki tisztségemből fakadó kötelezettségem miatt ne kerüljek önellentmondásba, azokban az esetekben, amikor a név szerinti, gombnyomásos szavazások során a frakció másképpen szavaz, mint a magyar képviselők, akkor közvetlenül nem veszek részt a szavazásban. Vagyis nem nyomom meg a szavazógombot, de feltett kézzel jelzem a néppárti frakciónak a korábban közösen eldöntött szavazási álláspontot. Jelen esetben is így jártam el.

Magyarán ha a legbefolyásosabb EP-képviselőnk az ülésteremben van, de nem nyom gombot, az világosan jelzi, hogy olyan kérdésről szavaznak, amelyben a Fidesz és az európai pártcsaládja nem ért egyet egymással. Szájer ilyenkor inkább nem vállalja a véleményét, hogy ne kerüljön konfliktusba se az Európai Néppárttal (EPP), se a Fidesszel.

Megnéztük az elmúlt két évet és 58 ilyen esetet találtunk, ami nem kevés.

A leggyakoribb ütközési pont könnyen kitalálható: a migráció. Ezen túl a génmódosított élelmiszerek piacra dobása, a civil társadalom védelme és Törökország a neuralgikus pontok a Fidesz és az EPP kapcsolatában. Illetve van még egy, ami majdnem annyiszor vezet összetűzéshez, mint a migrációs kérdések:

a fideszes képviselők pártcsaládjukkal szemben rendre leszavazzák a nemi egyenlőséget előmozdítani akaró kezdeményezéseket.

EU-ellenesekkel egy platformon

Arra, hogy Szájer József gyakran nem szavaz, Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő hívta fel a figyelmet a Facebookján, miután az Európai Ügyészségről szóló szavazáson sem nyomott gombot. „Rendszeresen figyelem, hogy a fideszes kollégák miként szavaznak a plenáris üléseken, Szájer József ráadásul az ülésteremben közel ül hozzám, így mindig látom, hogy miként vezényli a néppártiak voksolásait és ő maga miként nem nyom gombot a kényes kérdésekben” – mondta nekünk Ujhelyi, aki régebben is beszélt arról, hogy a fideszesek rendszeresen a néppárti, keresztény-konzervatív frakció konszenzusos álláspontjával szembemenve szavaznak. Ujhelyi szerint így legtöbbször a Jobbik képviselőivel és az „EU-ellenes hőzöngőkkel” szoktak ilyenkor egy platformra kerülni. Ujhelyi azt is elmondta, hogy „a brüsszeli folyosók beszélgetései alapján sokan nem is értik a néppárti képviselők közül, hogy a Fidesz politikusai miért nem ülnek át inkább az EU-ellenes, vagy a középtől szélre tartó képviselők közé, ha ennyire nem értenek egyet a keresztény-konzervatív európai társaikkal.”...

EGY ÖSSZETRÁGYÁZOTT, MÁSNAPOSAN LEHÁNYT, FALUVÉGI KÖPKÖDŐVÉ SILÁNYULT EZ AZ ORSZÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.10.13. 


– Orbán Viktor teljhatalmú tudatrepedés néhány napja a parlament falai között sűrű szemforgatások és habzó szájú tajtékzások közepette korrupcióval vádolta azt az ellenzéki parlamenti képviselőt, aki szóvá tette, hogy bizony az a korrupt disznó, és az lopja meg a magyar adófizetőket – jelen esetben az Állami Egészségügyi Ellátó Központról van szó -, aki aneszteziológiai munkaállomásokat és lélegeztetőgépeket akart beszerezni azon az áron, aminek a feléért is lehetősége lett volna. Ám ahelyett, hogy ésszerűen költenék a közpénzt, kizárták a versenyből a legolcsóbb ajánlatot tevő (nem magyar) céget. A kormányzati propaganda, a miniszterelnök útmutatásának megfelelően azóta is törölgeti a lábát Hadházy Ákosba, idegen cég lobbistájának és korrupt szarnak nevezi, noha a pályázatok azóta a sajtó birtokába kerültek, ezekből pedig egyértelműen kiderül: az ellenzéki képviselő egyáltalán nem beszélt mellé, de sőt.

– Az Orbán Viktor teljhatalmú tudatrepedés, valamint a nála jóval ostobább slapajok által kifejlesztett illiberális magyar demokráciában néhány nap múlva a parlament szavazhat egy ellenzéki önkormányzati képviselő (Czeglédy Csaba) bűnösségéről, aki egy folyamatban lévő ügy – tudjuk, ezek azok az ügyek, amelyekről nem adhatnak még tájékoztatást sem az elvtársak, miután folyamatban lévő ügyekről van szó – adatai szerint elcsalta, tehát nem fizette ki a munkaerő-közvetítő cége által foglalkoztatott diákszövetkezeti tagoknak járó pénzt. Mondom, folyamatban lévő ügy: nemhogy jogerős ítélet nincs, de még vádirat sem. A kölcsönös feljelentgetések és az ellenzék kampányízű lejáratásának szellemében jegyezzük meg a lényeget: a Hende Csaba-Gulyás Gergely-Bóna Zoltán trió által jegyzett javaslat parlamenti határozatot kreálna (és mivel a sima többség elég a megszavazásához, kreálni is fog) Budai Gyula narancstálib feljelentőművész mindenféle bizonyítékok hiányában elhangzott röfögéséből, miszerint: mivel Czeglédy Csaba az MSZP, a DK és az Együtt jelöltjeként került be a szombathelyi közgyűlésbe, továbbá ügyvédként több polgári perben képviselte Gyurcsány Ferenc DK-elnököt, nem utolsó sorban kölcsönt is kapott az ő cégétől, tényként kezelendő, hogy az általa elcsalt összeg az általa képviselt pártokhoz jutott.

– Azt már tényleg csak világ szégyenére teszem ide, hogy az Orbán Viktor teljhatalmú tudatrepedés által szájbarúgott magyar jelenben a Polt Péter pofátlan fejétől bűzlő, rothadó és maga alá szaró magyar demokrácia tüneteként a Nemzeti Választási Bizottság nem engedi, hogy bármilyen népszavazást lehessen kiírni az elmúlt nyolc év utáni elmúlt hét és fél év narancsos ügyeit nagy erőkkel elsikáló művész úr személyével kapcsolatban. A rezsicsökkentés, valamint a 10 ezer forintos Bözsiuti bikkfanyelvét beszélő, kicsattanóan egészséges és öntudatos magyar polgárok országában nem hogy nem magától értetődő, de széles körökben nem is elvárás, hogy a legfőbb ügyésznek csúfolt, nem csak maffiózónak tűnő, de annak is látszó fideszes pártkatona például ne legyen újraválasztható, hogy vissza lehessen hívni, és hogy a pereputtya ne dolgozhasson a jegybankban...

EGY OXFORDI TÖRÖLT SIRÁMAIBÓL

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: ADORJÁN GYÖRGY
2017.10.13.


...Életem nyitott könyv nemzetem előtt, de, hogy a borítóban mi van titkosítva, az csak rám tartozik. Utódaim – mármint a családom – majd élvezni fogják mindazt, amit ott rejtegetek és addigra már az másokat nem fog érdekelni. Én gondoskodom róluk Uram, isten engem úgy segéljen! Tisztában vagyok vele, hogy jókor voltam jó helyen, meg azzal is, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze.

Én gondoskodom hűséges polgáraimról is, akiknek tudom, sokat köszönhetek. Adok nekik zsíros, kövér földeket, éjjel-nappal pénzt hozó nemzeti trafikokat, meg szőlő ültetvényeket. Megengedem, hogy házaik elé közpénzből készítsenek utakat, sőt még azt is szó nélkül hagyom, ha csúnyaságokat művelnek női képviselőtársaikkal, vagy éppen verik asszonyaikat. A lényeg, hogy a vazallusok mindent elkövessenek azért, hogy nyeregben maradhasson az, akinek mindent köszönhetnek!

A népet meg beetetem rendesen. Csak úgy harapnak fineszes horgainkra. Mindent a 2018-as győzelemért. Ha kell Európának is neki megyek, mit számít az nekem, a bukott baloldalt meg kiherélem, ebben az országban nem lesznek többé nemző képesek. Csak híveim ne hagyjanak el. Az általam hipnotizáltak. A kezemet csókolók. A bayerista cöfösök. A cukiságaimmal bepalizott nyugdíjasok.

Uram! Mint mondottam volt anno, én kezdetben nem ilyen lovat akartam. Hanem nemzeti együttműködést. Belátom, hogy ez nem sikerült. Pedig milyen jó lett volna. Királyként beköltözni a Sándor palotába. Kárpát-medence uralkodójaként irányítani errefelé a forgalmat. Egyedül osztani az észt, bocskorosoknak, meg tótoknak. No, nem bánom, király helyett egy franciás elnöki rendszer is megteszi majd...

KIS LÉPÉSEKBEN HÁTRÁLNAK ORBÁNÉK CEU-ÜGYBEN, KÖZBEN TRÓCSÁNYI ÓRIÁSIT KAMUZOTT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.10.13.


Az az érv ugyan továbbra sem igaz, hogy a „törvényeket minden egyetemnek be kell tartania” Magyarországon, de legalább a CEU a nemzetközi nyomásra újabb haladékot kapott.

Módosítják a felsőoktatási törvényt módosítják és egy évvel meghosszabbítják azokat a határidőket, ameddig a nálunk működő külföldi egyetemeknek teljesíteniük kell a lex CEU által megszabott új feltételeket. Ezt Trócsányi László igazságügyi miniszter jelentette be. Az Index értelmezésében ez azt jelenti, hogy a tavaszi nemzetközi konfliktust kiváltó ügyben az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárása és a Velencei Bizottság éles kritikája után a kormány mégis kedvezményt ad a CEU-nak.

Nem ez az első meghátráló lépés CEU-ügyben: míg korábban az Orbán-kormány ragaszkodott hozzá, hogy az Egyesült Államok szövetségi kormányával írjanak alá kétoldalú megállapodást, mostanra beérik Marylanddal is. Sokáig úgy nézett ki, hogy a magyar kormány nem képes értelmezni az USA oktatási rendszerét, amelyben az egyetemek nem tartoznak a szövetségi kormány hatáskörébe.

Trócsányi ugyanakkor kitartott a kormány nyilvánvaló hazugsága amellett, hogy „a felsőoktatási törvény tavaszi módosítása kiszámítható, világos és mindenki számára teljesíthető feltételeket szabott”, hiszen nyilvánvaló, hogy az új törvényt – amit úgy nyomtak sürgőséggel a parlamenten - a CEU ellen készítették és belpolitikai haszonszerzés céljából, a Soros-ellenes kampány részeként. Trócsányi szerint a törvénybe írt a feltételek a Magyarországon tevékenységet végző felsőoktatási intézmények mindegyikére, így a CEU-ra is vonatkoznak. Az igazságügyi miniszter szavai szerint az egyre fokozódó külföldi, minden érdemi jogi érvet nélkülöző nyomásgyakorlás ellenére a kormány továbbra is kitart amellett, hogy a magyar jogszabályok mindenkire nézve kötelezőek, még a Central European Universityre is.

Ez a két új feltétel az EU-n kívüli egyetemek magyarországi tevékenységére vonatkozik:
  • szülessen államközi megállapodás a magyarországi működésükről;
  • legyen külföldön is székhelyük, ahol államilag elismert, tényleges képzést folytatnak.
Az Index cikkében megtalálja a CEU-ügy részleteit...

A VÁLASZTÁS UTÁN VÉGE AZ ALDINAK MEG A SPARNAK?

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: neocohn
2017.10.13.


Ha egy “bulvárkacsát” annyira erőtlenül cáfolnak, mint ahogyan Szatmáry Kristóf cáfolta, hogy elüldöznék innen a külföldi élelmiszer-kereskedelmi üzletláncokat, akkor érdemes nagyon odafigyelni, mert ez így semmit nem jelent, sőt.

Miután a Magyar Nemzet több forrásra is hivatkozva megírta, hogy “a 2018-as választások után kerülhet sor Orbán Viktor Nagy Tervének befejezésére, és a kormány az élelmiszer-kereskedelemben is döntően magyar tulajdonosokat hoz helyzetbe”, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa a Magyar Idők c. lapnak a már említett “bulvárkacsának” minősítette az információt, és szó szerint azt mondta:
"a kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy a nemzetgazdaságban a hazai tulajdonú kisvállalkozások versenyképessége erősödjön a nagy iparági szereplőkkel szemben, és az a kívánatos, hogy a kereskedelemben minél nagyobb hányad legyen magyar tulajdonban. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy bárkit el akarnánk, egyáltalán el tudnánk üldözni az országból."
Tehát egyrészt az Orbán-terv áll, másrészt senkit nem fognak elüldözni? Persze, hogy nem, az ellehetetlenítés különféle módozatainak csak erős leegyszerűsítése az elüldözés. A Nagy Terv ismert, azt a Magyar Nemzet is felidézi, Orbán maga mondta el tavaly egy lengyelországi gazdasági fórumon:
"Négy olyan terület létezik, ahol muszáj elérni, hogy a hazai tőke a nemzetközi fölé nőjön. Ezek a média, a bankok, az energia és a kiskereskedelmi hálózat. Hárommal megvagyunk, a negyedikbe beletörött a fogunk. Kénytelenek vagyunk ezért új ötleteken dolgozni. Sajnos a kereskedelmi hálózatok furfangosabbak nálunk. Még néhány év, és ezt a célt is teljesítjük."
Na ez a néhány év rövidül most le a jövő évi választás utáni időszakra, ha hinni lehet a lap azon informátorának, aki szerint “már érkeztek komoly jelzések a tulajdonosok felé, hogy gondolkodjanak el: jobb időben eladni az érdekeltségeiket, ha megkeresik őket.” Lófej még nincs az ágyakban, de egyszer még az az idő is eljöhet...

ÖRÜLJÜNK EGY JOBBIK-LMP KOALÍCIÓNAK? A TÖMEGTÁRSADALOM POLITIKÁJÁRÓL

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2017.10.13.


VM ismerősöm éles szemmel vette észre az újabb -- szerinte -- horrorfilmbe illő tendenciát a Jobbik és az LMP közeledésére. Mielőtt kommentálnám a konkrét lehetőséget, valamit a tömegtársadalom politikai logikájáról, amivel sokan láthatóan nincsenek tisztában. A tömegtársadalom politikája a tömegek irányításának politikája. A szavazatszerzés és a hatalmon maradás az adott kritikus tömeg kulturális színvonalán zajlik Az első világháború vége óta -- amikor beköszöntött a tömegek és a tömegpolitizálás kora -- az egyébként tipikusan az elitek által művelt politika a tömegek manipulálására, féken tartására és kielégítésére irányul, legalábbis a nyilvánosságban. A modern politika a fasizmusokkal kezdődött (Lenin, Mussolini, Hitler), az ő hagyatékuk lájtos formában ma is irányítja a liberalizmusból és a konzervativizmusokból az I. világháború tömegmészárlása nyomán kiábrándult politikát.

A politikának nem sok köze van az erkölcsi normákhoz. A célja a hatalom és a vezetés, a közjó alatt elsősorban a rendet érti, mindössze a rend koncepciói térnek el egymástól. Lassan száz éve a kényszerűen kialakult demokráciát -- azaz a tömegeket -- a szocializmusok és a nacionalizmusok kettőse irányítja, és nyilván a leghatékonyabb ezek vegyülete: a nemzeti szocializmus. Hitler és Orbán között óriási, de csak akcidentális különbségek vannak. Sajnálatos módon a civilizációnk mélypontja, a holokauszt is csak akcidentális jegye a sokkal fontosabb nemzeti szocialista alapvetésnek, a nemzet biologizáló koncepciójából következő hiba a rendszerben. Nincs tragikusabb annál, hogy a legmélyebb embertelenség valójában tényleg banális véletlen a nagy egészhez képest: a tömegek kontrolljának perverziójából bukkant elő. (Ám látszik, hogy ez a perverzió közben milyen könnyen elkövetkezik a "normalitásból", illetve a paradigmatikus politika mennyire nem tud felelősséget vállalni a saját paradigmáinak rendszerszerű viselkedéséért, a kulturális-etnicizáló kollektívumból sima út vezet a biologizáláshoz és/vagy az erőszakhoz: erre figyelmeztet Őcsény.)...

MEGBUKOTT A TERRORÁTVILÁGÍTÁSON ORBÁN KEDVENC ARAB ÜZLETEMBERE

INDEX.HU
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2017.10.13.


Kockázatokat tárt fel a Terrorelhárítási Központ, amikor ellenőrizte Jordánia tiszteletbeli konzuljának hátterét. Az Orbán Viktorral jó kapcsolatokat ápoló Zaid Naffa segítette a körözés alatt álló szaúdi milliárdos, Ghaith Pharaon magyarországi beutazását. Most kiderült: nemcsak Pharaon, de Naffa is magyar állampolgárságot akart. Ekkor ellenőrizte őket több szerv, Naffa pedig megbukott az átvilágításon.

Még mindig tartogat meglepetéseket a Pharaon-ügy. Mint arról már beszámoltunk, Pharaon vízumkérvényének beadása előtt Zaid Naffa, Jordánia tiszteletbeli konzulja jelezte a külügynek, hogy egy fontos befektető szeretne az országba jönni, majd az ő díszvacsoráján találkozott Orbán Viktor az FBI és az Interpol által körözött szaúdi milliárdossal. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal – egyébként hiányosnak tűnő – Pharaon-aktájában nincs információ arról, hogy a csalás, zsarolás és felbujtás miatt körözött, idén januárban elhunyt Pharaon magyar állampolgárságot akart szerezni, viszont egy képviselői kérdésre adott válaszból mégiscsak kiolvasható volt, hogy honosítási, azaz állampolgársági kérelmet nyújtott be. Később kiderült, hogy Pharaon kérelmével kapcsolatos iratok a budapesti kormányhivatalban vannak.

Nemrég Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő betekintett ezekbe az iratokba. Demeter az Indexnek azt mondta: Pharaon honosítási kérelme meglehetősen hiányos. Nem derül ki belőle például az, hogy a magyarul egyébként sem beszélő Pharaon miért akart magyar állampolgár lenni. Az sincs kitöltve a kérelmében, hogy volt-e már büntetve, sőt, a kérelemhez még fényképet sem csatolt a milliárdos, akiről korábban az is kiderült, hogy ujjlenyomata sincs.

De ez az előzmények ismeretében ez már nem volt meglepő. Az viszont igen, hogy a papírok áttanulmányozásakor kiderült: nem Pharaon volt az egyetlen, aki magyar állampolgárságot akart. Vele együtt összesen kilenc külföldi adott be kérelmet, köztük vendéglátója, Zaid Naffa is, ráadásul mindegyikük ugyanazt a budapesti címet adta meg a kérelmében: a jordániai tiszteletbeli konzulátusként is működő Béla király út 2. B/C-t. Ez tehát azt jelenti, hogy Naffán keresztül csoportosan igényeltek külföldiek magyar állampolgárságot...

EGY SZOMORÚ FELISMERÉS

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.10.13.


Ha sorolnom kell az undort keltő élőlényeket, valahol a patkány, a mezei poloska és a kifordult bele körül tekergődző giliszta körül helyezhető el a politikus mint olyan. Ez az alaphelyzet. Aztán vannak fokozatok és variációk. 
Viszont eddig abban az illúzióban ringtam, hogy a jelenlegi ellenzéki politikusoktól nem mindig kell hányingert érezni. Ez tegnap óta megváltozott. Azok listájára, akiknek nem írom le a nevét még csupa kisbetűvel sem, fölkerült az elempé asszonya is, ennyire iszonyatosan, megátalkodottan ostoba ugyanis nem lehet még egy férfi sem. Hogy ők majd egyedül. És aláírta ugyan a nemtudommit, de a tüntetésre nem megy el, mert akkor Erdélybe utazik. Inkább nem kérdezem meg, miért éppen Erdélybe, mert csak még jobban begurulok és fölkergetem a vérnyomásomat, hogy október 23-án miért megy valaki Romániába.
Ez az ájtatosan erdélyező, magát valamilyen érthetetlen indoknál fogva miniszterelnök jelöltként ajnározó hölgy (ez nálam szitokszó) vagy nem tudja, hogy az önállósági hisztériájával ő a leghűségesebb fidesz szavazó vagy tudja, mindkét eset kimeríti az általános, sok negatív tulajdonságot magába foglaló butaságon kívül az elvetemültség fogalmát is, a maga teljes terjedelmében. Komolyan mondom, ez az asszony olyan fájdalmasan ostoba, hogy mondat közben váltottam át egy másik csatornára, és még jó ideig nem szűntem meg émelyegni...

CSODABOGÁRNAK ÉS DEVIÁNSNAK SZÁMÍT AZ A FIATAL, AKI POLITIKÁVAL FOGLALKOZIK

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: KŐMŰVES ANITA
2017.10.13.


A rendszerváltás után felnőtt magyar fiatalokat szinte egyáltalán nem érdekli a politika. Az iskola és a család is „leneveli” őket erről, a kamaszok között pedig egyenesen ciki már az is, ha valaki híreket olvas. Fényes Csongor szociológus ennek okait kutatja, illetve azt, hogy vajon mi vitte rá a Hallgatói Hálózat, illetve a Momentum tagjait, hogy ebben a közegben is politikai szerepet vállaljanak. 

Minden tanulmányában leírja, hogy a magyar fiatalokat egyáltalán nem érdekli a politika. Ez változik-e az évek valamilyen irányban, élénkül vagy csökken az érdeklődés?

A 15 és 29 év közötti korosztályról 2000 óta négyévente készülnek nagymintás kutatások, országos reprezentatív felmérések. A politikai érdeklődés legalacsonyabb szintjét 2012-ben mérték, ötfokú skálán az egy jelenti az érdeklődés hiányát, öt pedig a legmagasabb szintjét. Öt éve 1,7 körül volt az átlag, ami rendkívül alacsony. Tavaly már kettő felett volt az érték. Ugyanezt méri egyébként a European Social Survey, az Európai Társadalmi Kutatások is, ahol a magyar fiatalok az európai élvonalban vannak, azaz külföldi társaikhoz képest többen mennek el szavazni.

Ugyanakkor ha a politikai részvételt nézzük, ott már az európai országok között a sor végén kullogunk: még az olyan kis erőfeszítéssel járó politikai részvételtől is idegenkednek a magyar fiatalok, mint egy petíció aláírása, a bojkott vagy részvétel egy tüntetésen. Pártnak a fiatalok egy-két százaléka tagja, azaz ez gyakorlatilag mérhetetlen. De ifjúsági tagozatokhoz sem kötődnek, csak lazán szerveződő, hálózatosan működő szervezetekben vesznek részt, ez mára ciki lett. Egy 2015-ös reprezentatív kutatásban megkérdezték főiskolásoktól és egyetemistáktól, mi az az egyetlen szó, ami eszükbe jut arról, hogy politika. Olyanokat mondtak: hazugság, lopás.

A Hallgatói Hálózat volt az első, amelynél megvizsgálta, vajon mi vitte rá a politikai szerepvállalásra a mozgalom tagjait.

A HaHa 2006-ban alakult, ám 2012-ben éledt újjá, pont akkor, amikor világszinten indultak olyan mozgalmak, mint az arab tavasz, az amerikai Occupy, illetve Spanyolországban a Los Indignados, azaz az elégedetlenek. Három-négy évig kutattam a HaHát, és eleinte az érdekelt, mennyire illeszthető be ezekbe a globális trendekbe. Ez azért volt izgalmas, mert a HaHa behozta az Occupy eszközeit Magyarországra: a térfoglalást, a tanácskozást, a bázisdemokráciát. Igaz, az egyetemfoglalás mintája egy 2009-es zágrábi akcióról mintázták, amelyről láttak egy dokumentumfilmet és eldöntötték, hogy ők is megcsinálják...


TÚLTERJESZKEDETT A ROSSZ, SOKAN CSAKAZÉRTIS JÓT AKARNAK MOST TENNI

444.HU
Szerző: plankog
2017.10.13.


„Régóta gyűlt már bennünk, hogy valamit mondani kellene, és az őcsényi eset volt az utolsó csepp a pohárban. Ez az eset határsértés volt, és világosan jeleznünk kellett: itt meg kell állni. 

Összekapaszkodtunk, felhúztunk egy kerítést és azt mondtuk, a félelem itt nem törhet át
.

Nem fogadjuk el, nem lépjünk tovább, mintha minden rendben lenne, különben el fognak szaporodni az ilyen esetek.”

Ezt Gégény István, a SZEMlélek blog alapítója mondja, aki Beer Miklóssal, Veiszer Alindával, Hajós Andrással és Gundel Takács Gáborral közösen petíciót indított múlt héten az erőszakosságig hevített közhangulat ellen, ennek pedig a vártnál sokkal nagyobb sikere lett.

„Mi, ennek a petíciónak az aláírói olyan országban akarunk élni, ahol a nézeteltéréseket a párbeszéd, a jog és a felebaráti szeretet szellemében igyekszünk megoldani”, írták, amihez azóta nyolcezren csatlakoztak, és érezhetően nagyobbat szólt a legtöbb hasonló internetes kezdeményezésnél. Amihez valószínűleg hozzájárult, hogy sokan érezték ugyanígy, hogy az őcsényi eset, majd Orbán Viktor nyílt kiállása a félelemből fakadó erőszak mellett az eddiginél is sötétebb és veszélyesebb útra viszi Magyarországot. Ebben a helyzetben különösen fontos volt, hogy valaki egészen más üzenetet fogalmazott meg.

Gégény szerint az is fontos volt, hogy a petícióban azt is leírták, mit várnak az emberektől. „Aki a továbbiakban aláírja ezt a petíciót, velünk együtt elkötelezi magát, hogy saját környezetében megkeresi, kialakítja azokat a fórumokat és eszközöket, amelyek segítségével közösen megoldást találhatunk a nemzetünket érintő súlyos kihívásokra. Ez munkával jár, de nem spórolhatjuk meg az erőfeszítést, ha nem akarjuk, hogy megsokasodjanak a hasonló esetek.”

Túlterjeszkedett a rossz, sokan csakazértis jót akarnak most tenni

- mondja Gégény...

HIÁBA AZ EGYRE SÚLYOSABB LAKÁSVÁLSÁG: A KORMÁNY TOVÁBBRA IS A TEHETŐSEBBEKNEK SEGÍT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: ÁMON KATA
2017.10.13.


Idén is elkeserítő képet festett a hazai lakhatási helyzetről a Habitat for Humanity Magyarország éves jelentése. Az elemzés alapján olyan fontos problémákkal nem foglalkozik érdemben a kormány mint az elképesztő mértékben növekedő albérletárak, az egyre leromló szociális bérlakásállomány és a devizahitel-adósok helyzete. A jelentésből világosan kiderül, hogy a kormány támogatási formái továbbra sem a lakhatási lehetőségekből kiszorulókat, hanem a tehetősebbek lakáshoz jutását támogatja. 

A jelentést szeptemberben hozták nyilvánosságra, és az abban megtalálható átfogó elemzés, amely nem csak a lakásszegénységben élőkre, de a lakástulajdont célzó támogatásokra, a devizahitelesek helyzetére és az energiaszegénységre is kitér, azért nagyon fontos, mert az állam hasonló jelentést nem készít.

Ami ennél is nagyobb probléma, hogy a központi kormányzat átfogó lakáspolitikai tervezetet sem jelentet meg, nem tudjuk tehát, hogy azokon a lakástulajdonhoz jutást célzó programokon túl, mint például a Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), milyen célokat fogalmaz meg a kormány többek között a lakásszegénységben élők helyzetének javítására.

A Habitat for Humanity Magyarország éves jelentéséből mindenesetre az derül ki, hogy ilyen céljai a kormánynak nincsenek. Hiába nőtt 2016-ban a lakhatásra fordított forrás és közpolitikai figyelem, se a költségvetési kiadásokból, se a figyelemből nem nagyon jut a legszegényebb rétegeknek. Miközben évről évre nőnek a CSOK-ra fordított kiadások, a kifejezetten a lakhatás megfizethetőségét célzó támogatások, például a devizahitelesek, a hajléktalan emberek vagy az állami gondozásból kikerülő fiatalok támogatás,a vagy változatlanok maradnak, vagy bizonyos esetben csökkennek.

Összességében a költségvetésben meghatározott lakhatási támogatásoknak 77 százaléka elérhetetlen az alacsony jövedelmű lakosoknak - éppen azoknak, akiknek a legnagyobb szüksége lenne a lakhatása támogatására.

Lakásszegénységben élők segítség nélkül

De kik is azok, akiket az államnak támogatnia kellene?
  • Több tízezer hajléktalan embert, akik közterületen, a hajléktalanellátásban, családok átmeneti otthonaiban élnek;
  • A szívességi lakáshasználókat, akik nem jutnak lakástulajdonhoz és kiszorulnak az albérletpiacról, de (még) nem kerültek be az ellátórendszerbe;
  • Az albérletekben élő alacsony jövedelműeket, akik átlagosan az egyébként is alacsony jövedelmük 40,9 százalékát lakhatásra költik;
  • A rendkívül rossz minőségű, túlzsúfolt lakásokban élőket, akik között fél millió gyermek is van;
  • A lakhatási költségek - jelentsen ez rezsi-, bérletidíj- vagy hiteltartozást - miatt eladósodott lakosságot - A jelentés szerint 2016-ban 1,6 millió lakosnál fordult elő, hogy anyagi okok miatt nem tudta befizetni tartozását (az uniós országok közül csak öt olyan ország van, ahol ennél több az adósok száma: Bulgária, Horvátország, Szerbia, Montenegró és Görögország);
  • Az energiaszegénységben érintetteket, vagyis azokat, akik nem tudják melegen tartani otthonaikat a fűtésszezonban - ez a probléma 900 ezer embert érint Magyarországon.
A legfőbb gond az, hogy nincsenek átfogó, rendszerszintű programok, amelyek ezeket a csoportokat céloznák, és amelyekkel a kormányzat érdemi változást tudna elérni a fenti csoportok helyzetében. A jelenlegi kedvezmények vagy a tehetősebbeket támogatják, vagy pedig csak nagyon kicsi hatásfokú, kevés lakásszegénységben érintettet segítő programok, amelyek nagy része leginkább EU-s forrásokból valósul meg...

A HAMISÍTÁS RUTINJA

MÉRTÉKBLOG
Szerző: Mértékblog / URBÁN ÁGNES
2017.10.13.


Egy ártalmatlannak indult adatigénylés kapcsán derült ki, hogy az MTVA gond nélkül átírja a múltat, már amennyiben a szerződéslistájáról van szó. Az elmúlt hetekben jutott eszükbe, hogy közel két évvel ezelőtt kötöttek egy szerződést a Strategopolis Kft-vel és most úgy csinálnak, mintha ez a tétel azóta ott lenne a rendszeresen nyilvánosságra hozott listájukban. Pedig eddig nem volt. Urbán Ágnes írása.

A NER médiarendszerének egyik legfontosabb, de ritkán emlegetett eleme, hogy az MTVA kész hírblokkokat állít elő a kereskedelmi rádiók számára. Ez azt jelenti, hogy a híreket óránként az MTVA-ban rögzítik az MTI anyagok alapján, az eljut a szerződéses partnerekhez, és így az érintett rádióknak nem kell saját hírszerkesztőt foglalkoztatni. Tekintettel arra, hogy a rádiózásban a hírgyártás a műsorkészítés költségeinek jelentős részét öleli fel, sok kereskedelmi rádió él is ezzel a lehetőséggel. Piaci információk szerint ráadásul a szolgáltatás ára olyannyira kedvező, hogy a rádióknak egyértelműen megéri ezt az opciót választani. Ennek eredményeként a teljesen különböző helyi rádiók óránként ugyanazt a hírblokkot sugározzák, teret adva a kormányzati propagandának.

Az Átlátszó még 2014-ben kiderítette, hogy 27 piaci szereplőnek van szerződése az MTVA-val, 2016-ban pedig már arról írt a HVG, hogy 31 rádióban 49 frekvencián szól a hírblokk. Most, 2017 őszén ezt az adatot már nem lehet megismerni. Nemrégiben ugyanis felvetődött, hogy érdemes közérdekű adatigénylés keretében információt kérni az aktuális helyzetről, egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a rádiós piacon hány szereplő sugározza a központilag összeállított hírblokkokat. Az adatigénylésre adott választában az MTVA leírta, hogy „az Önök által megadott információk, adatok alapján a nyilvántartásunkban szerződés nem azonosítható, amelyre tekintettel az Önök megkeresésének eleget tenni nem tudunk”.

Régóta közismert, hogy az MTVA már egy közvetítő céggel, a Strategopolis Kft-vel kötött szerződést a rádiós hírblokkok előállításáról. A válasz alapján egyértelművé vált, hogy a Strategopolis talán már nemcsak gyártást, hanem értékesítést is végez, tehát ez a cég szerződik a rádiós piaci szereplőkkel. Mint ahogy azt a sajtó már régen feltárta, a Strategopolis Giró-Szász András volt kormányszóvivőhöz köthető. Első lépésként kikértük az MTVA és a Strategopolis Kft között 2011 óta kötött szerződések listáját. Itt kezdődtek az igazi meglepetések.

Az MTVA válaszában egy nem létező linkre irányított, de ettől nem jöttem zavarba, mert egyértelmű volt, hogy az általános közzétételi listára gondoltak, amit előszeretettel szoktam olvasgatni (ahogy az egy nemrégiben írt blogból is kiderült). Ez egy jelenleg 95 oldalas szkennelt dokumentum, amelyben táblázatos formátumban találhatók az MTVA 5 millió forintnál nagyobb értékű, 2012 óta kötött szerződései. Éppen azért, mert néhány héttel ezelőtt sok időt eltöltöttem a lista tanulmányozásával, pontosan tudtam, hogy csak két Strategopolis szerződés szerepel benne: az egyik 2014-re, a másik 2015-re vonatkozott. Tudni kell azonban, hogy ez a lista rendszeresen frissül, hiszen folyamatosan köt szerződéseket az MTVA, eddig adottnak tűnt, hogy az új szerződések mindig a táblázat végére kerülnek. Hogy miért mindig szkennelt pdf-ben osztja meg az MTVA ezeket a listákat, azon nem kell sokat gondolkodni, pontosan tudják, hogy így nehezebb a keresés és az érdeklődő újságírók, civilek munkáját ezzel lehet leginkább lassítani (teljesen ellehetetleníteni persze nem)...

MAGYARORSZÁG NEM SIETI EL AZ EURÓ BEVEZETÉSÉT

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2017.10.13.


Magyarország ellenzi az euróövezet országai közötti mélyebb integráció tervét, és nem fogja elsietni az euró bevezetését – ismerteti a New York Times azt az interjút, amelyet Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára adott a Reuters hírügynökségnek. Takács Szabolcs ellenzi az EU felosztását mag-Európára, illetve perifériára, aszerint, hogy mely EU-országok tartoznak az euróövezethez, és melyek nem.

Az unió volt kommunista országai közül öt – a három balti állam, valamint Szlovákia és Szlovénia – már bevezette az eurót, míg Magyarország mellett Lengyelország, Csehország, Bulgária, Románia és Horvátország még nem. Az utóbbi hetekben azonban – írja a Reuters nyomán a New York Times – az unió szorosabb integrációjára irányuló törekvések kapcsán megélénkült a vita az euróövezet kibővítésének a kérdéséről. 

Az Orbán-kormány EU-ügyi főilletékese úgy fogalmazott az interjúban: „el kell kerülni azt a felfogást, hogy azok a jó tagállamok, amelyek az eurózónán belül vannak – függetlenül attól, hogy ezért mekkora árat fizettek -, a kívül levők pedig rossz tagállamok”.

Takács Szabolcs közölte, hogy Magyarország nem támogatja Emmanuel Macron francia államfő azon javaslatát, miszerint legyen az eurózónának saját költségvetése és közös pénzügyminisztere. Arról beszélt, hogy a zónán belül átlátható szabályoknak kell érvényesülniük, és hogy az övezet tagországainak teljes mértékben tartaniuk kell magukat a klub szabályaihoz. Mindezek mellett Magyarországnak érdeke az erős eurózóna – állította.

Idén a magyar gazdaság a várakozások szerint mintegy négy százalékkal növekszik, és a keleti EU-tagállamok növekedési üteme is meghaladja az euróövezet növekedési tempóját. Takács szerint ebből az következik, hogy néhány évig még hagyni kellene érvényesülni ezt a fellendülési szakaszt, és csak azután kerülhetne napirendre az euró bevezetése...

A CIKK, AMIT ORBÁN VIKTORNAK ÉS CSÁNYI SÁNDORNAK EL KELL OLVASNIA

24.HU
Szerző: KELE JÁNOS
2017.10.13.


A magyar kormány hat éve milliárdokat költ a labdarúgásra. Eközben az aktuális vb-selejtezőn azzal szembesültünk: ennek egyelőre kevés az eredménye. A két legelkötelezettebb futballszurkoló figyelmébe ajánlunk egy országot, ahol a futballreform nem cél, hanem eszköz, ahol a vb-szereplés nem más, mint ifjúságpolitikai melléktermék, ahol a csoda hátterében tudatos tervezés és következetes munka áll.

2011 augusztusában az akkor még Egervári Sándor vezette magyar válogatott barátságos meccsen fogadta Izlandot. A találkozó nem mozgatta meg túlságosan a hazai közvéleményt, mindössze tízezer néző látogatott ki a Puskás Ferenc stadionba, ahol a mieink simán, 4-0-ra lelépték ellenfelüket. Az eredmény a papírformát mutatta: a világranglistán akkor 45. helyen álló magyar válogatottat jó pár polccal magasabban jegyezték, mint a rangsorban csupán 123. Izlandot.

Az erőviszonyok azóta kissé megfordultak. Az izlandiak előbb pótselejtezőt játszhattak a 2014-es világbajnokságért (Horvátország ellen buktak el), majd nem pusztán kvalifikálták magukat a 2016-os, franciaországi Európa-bajnokságra – egyenes ágon, a hollandokat kiütve –, de ott többek között az angolokat legyőzve egészen a negyeddöntőig jutottak. Itt azonban nem állt meg a fejlődés, sőt: a 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezőit Horvátország és Ukrajna előtt csoportelsőként zárták, ezzel pedig történetük során először kijutottak a tornára.

Soha korábban nem volt még példa arra, hogy egy alig több mint 300 ezer lakosú ország válogatottja ekkora bravúrt hajtson végre. Izland mindennek köszönhetően jelenleg a 22. a FIFA-világranglistán, Magyarország az 59. 

Züllött fiatalokkal indult az egész

A magyar válogatott Svájc elleni zakója (5-2), majd a Feröer-szigetek elleni keddi győzelme (1-0), a csoport harmadik helye után egy szemszögből már megpróbáltuk bemutatni, egy olyan ország, ahol az összlakosság nagyjából annyi, mint ahány igazolt labdarúgó van Magyarországon, miként képes immár stabilan nálunk jobb, nemzetközi viszonylatban is elismerésre méltó eredményességet felmutatni...
ODAÁT MÁR SZÁLASI FERENCIG ÉR A SOR - MÉG NEM BÜSZKÉN ÜNNEPELVE, DE MÁR ODA-ODABICCENTVE

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: CEGLÉDI ZOLTÁN
2017.10.13.


...Szóval, kedves barátaim, ma két világos tábor van. A törésvonal egyik oldalán Orbán Viktortól Szálasi Ferencig húzódik azok sora, akik az emberi minőséget bőrszín, vallás, származás, nemi preferencia alapján "adják meg" vagy vitatják el. Egy csapat, egyre inkább egyféle, formába öntött, erre szelektált szereplőkkel. 

A másik oldalon vagyunk mi. Azok, akik a sokszínűséget értéknek tartják, akik nem kényszerítenek téged egyetlen, menetelő sorba, akik szerint nem csak egyféleképpen lehetsz szép, hasznos, értékes.
Olyan viszont nincsen, hogy egyszerre mindkét csapathoz tartozol. Már nincs.


GERILLAMARKETING ÉLETRE-HALÁLRA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Gábor
2017.10.13.


Iránnal kapcsolatban minimum kettős érzés bujkál a legtöbb emberben, hiszen egyrészt egy fantasztikus múlttal és kultúrával rendelkező országról van szó, másrészt a jelenkori történelme nyugati szemmel finoman fogalmazva is ellentmondásos. De milyen az ország testközelből? Erről szól a mai poszt, melynek szerzője Gábor, aki Libanon, Jordánia, Kazahsztán, Egyiptom és Dubai után most Iránba kalauzol el minketI.

Erős érkezés


Tíz órája voltam úton, amikor hajnali négy órakor bebotorkáltam a szállodába. Nagyon izgatottan készültem erre az útra, sok mindennek utánanéztem, elolvastam, felmértem. Ennek ellenére hihetetlen sebességgel lett úrrá rajtam a félelem.

- Welcome, Sir! (Helyi szokás szerint a jobb kezét a szívéhez emelte és picit meghajolt.)

- Jó reggelt, volt foglalásom.

- Természetesen... elkérhetném az útlevelét?

- Persze.

Azzal a lendülettel elkezdte szisztematikusan átfésülni. Néhány oldalon elidőzött egy picit, megforgatta kívül-belül... eltelt egy hosszú perc, mire felocsúdott meglepődéséből és megkérdezte:

- Ön melyik országból érkezett?

- Öööö... Hungary.

- Hungary?

Erre már az összes éjszakás műszakos felfigyelt és lassan odasomfordáltak mindnyájan, így már öten nézegették az útlevelet. Persze helyi nyelven hatalmas diskurzust folytattak, én meg egyre inkább kényelmetlenül éreztem magam.

- Hungary... hol van ez az ország?

- Európa... tudod hol van? (Próbáltam mosolyogni, hátha az segít, és akkor az egyik felkiáltott.)

- Mádzsárisztán!!!

- Aaaaaahhhh - kiáltott fel az összes többi, és én is nagyon megörültem annak, hogy ez a probléma tisztázódott és hangosan a pultra csapva ismételtem a varázsszót, „Mádzsárisztán!!!”.

Amikor lenyugodtak a kedélyek és elkészült a szobakártya, jött a következő téma.

- Hogy kíván fizetni?

- Kártyával. (Azzal a lendülettel átadtam a Mastercardomat.)

- Öööö... elnézést uram, ez itt nem működik.

- Visa? Amex?

- Nem, sajnos. (Mindezt egy picit meghajolva és nagyon halkan, de meglehetősen határozottan.) Nálunk ezek nem működnek. Készpénz, vagy helyi „debit” kártya.

- Pénzt tudok kivenni? Itt látom, hogy van automata.

- Nem, mint ahogy említettem, nálunk az egész országban vagy készpénz, vagy helyi kártya.

Most már nagyon nem éreztem jól magam. Már fél órája toporogtam az üres lobbyban, nagyon messze otthonról, hajnali fél ötkor és kiderül, hogy nem tudok pénzhez jutni, bármit fizetni.

- Jó, akkor majd a helyi partnerünk fog fizetni, úgyis az ő nevén van a foglalás.

- Rendben, azt is lehet. (Huhhh, ezt megúsztam.)

- Szuper, akkor kérem szépen vissza az útlevelem.

- Sajnos nem tudom visszaadni.

- Tessék???!!!

- Mielőtt beszállna a taxiba a reptér felé, vissza fogja kapni uram - közölte mosolyogva, ismét meghajolva.

- (Ekkor már remegett a hangom.) SOHA nem szoktam otthagyni az útlevelem, SEMMILYEN országban, SENKINEK!

- Ne haragudjon uram, itt ez a szabály, ez IRÁN...

OLYAN BOTRÁNY KÉSZÜL, AMILYET MÉG NEM LÁTOTT A VILÁG

NAPI.HU
Szerző: KOMÓCSON SÁNDOR
2017.10.12.


Egyik legközelebbi volt tanácsadója szerint Donald Trumpnak, az USA elnökének 30 százalék esélye van arra, hogy kitöltse négyéves hivatali idejét. Onnan érheti a végső csapás, ahonnan nem várná: saját miniszterei állíthatják fel az államfői bársonyszékből.

Úgy tűnik, hogy Bob Corker republikánus szenátor éles bírálata Donald Trumppal szemben fordulópontot jelent az ingatlanmágnás alig kilenc hónapos regnálásának történetében - állítja a Vanity Fair újságírója, Gabriel Sherman.

A politikus azt mondta, hogy a Fehér Ház egy idősgondozóra emlékezteti, amelyet az elnök úgy irányít, mintha egy valóságshow főszereplője lenne és komolyan tart attól, hogy Trump belesodorja a harmadik világháborúba az országot.

Ez volt a sokadik olyan jelzés, amely arról szólt, hogy az Egyesült Államok elnöke lelkileg instabillá vált, nem követi megfelelően az ügyeket és viselkedése lassan szétesik.

A Vanity Fair riportere azt állítja, hogy tucatnyi vezető republikánus politikussal és Trump-tanácsadóval beszélt az elmúlt napokban, akik megerősítették, hogy a Fehér Ház válságban van, környezete egyre nehezebben tartja vissza az államügyek között csetlő-botló elnököt, akinek egyre sötétebb a hangulata...

AKI TÚLÉLI, MAJD SZÁMOLJON EL AZ UTÓKORNAK

ÁTLÁTSZÓ 
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.10.12.Sátán-Soros György, rózsafüzér, nemzeti konzultáció, kitelepülés, megvédés, vallási révület, hadakozás, szabadságharc vagdalkozás, brüsszelezés, migránsozás.

A legújabb nemzetstratégiai pénzszórás keretében 16 milliárd 746 millió forintot csoportosít át a kormány az Országvédelmi Alapból (=a gyengébb növekedés esetére félretett biztonsági tartalék). Ebből a böszme szép összegből 6 milliárd 625 millióval a kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatokat fejelik meg, de az egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatására is jut bőséggel: közel 7 milliárd, egészen pontosan 6 milliárd 983 millió forintot nagyvonalúskodnak el a barátilag kitartott egyházak számára az elvtársak.

Ezzel párhuzamosan demagóg, a demokratikusan megválasztott kormány lejáratására alkalmas álhír a világszínvonalú magyar egészségügyből (a CT-ügy és a mennyezetből aláhulló patkányok analógiájára): betegeket tanácsolnak el a Honvédkórházból, ugyanis egy hónapja elromlott a mammográfiás készülék, a mellrákkal küzdő betegek számára így idén már nem lesz időpont. Az RTL Klub által megszólaltatott francia származású magyar nő következésképpen egy váci kórházban próbált szerencsét, ahol azonban minden hónapban csak egy napon lehet időpontot kérni (!), arról pedig már lemaradt, így a következő hónapig még időpontja sem lehet.

Tudom, hogy a magyar emberek biztonsága és megvédése a kormányzat rögeszméiben megélhetésileg megjelenő láthatatlan démonoktól, a kerítés, a határvadászok, a keresztény Európa, a Sátán, Németh Szilárd és a fatimai szűzanya álproblémái rendre ölnek, butítanak és nyomorba döntenek.

Teljesen világos számomra, hogy nőügyekkel nem foglalkozunk, a súlyosbodó skizofrén hajlam számára pedig teljesen közömbös, hogy az emlőrákkal küzdő nőkre (most éppen róluk van szó, miután annyi mindenki másról is szó volt) milyen sors vár a szügyig megvédett Magyarországon, a demográfiai fellendülés, valamint az identitásvesztett, még keresztény Európa megvédésének hazug szólamaiba ágyazottan.

Vágom, hogy nem téma: az egészségügyi szakembernek álcázott politikai mészárosok szerint kurvára nem az a baj, hogy a rákkal küzdő magyar betegek számára novembertől létfontosságú (egyben drága) gyógyszerek válnak elérhetetlenné, hiszen ottmaradnak cserébe a legócskábbak (de legalább olcsók). Az a baj, hogy az emberek felelőtlenek és nem járnak szűrésre...


VERES PÜSPÖK KERESZTJE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.10.13.


Veres Andrásnak víziója támadt, amelyben megjelent neki az Apokalipszis. Itt és most. A lángokban álló Róma, valamint a vértől csöpögő szájú Néró, és ebből arra a következtetésre jutott, hogy ma, Magyarországon a demokrácia égisze alatt üldözik a keresztényeket, ami állítástól nyolcfelé áll az ember füle, és elgondolkozik a lelki szegényeken.

Úgy fest a dolog, hogy a magyar papság színe-virága, midőn a Kádár-éra III/III-as kötelmeit odahagyta, nem tud mit kezdeni a nyakába szakadt rohadt nagy szabadsággal meg a visszakapott javakkal, s mint valami degenerált szurkolótábor, rigmusra fakad, hogy még, még, még, ennyi nem elég, és meg is kapja az óhajtásokat. Két napja is hétmilliárdot, és ettől üldözöttnek érzi magát, ami érdekes életérzés.

Tényleg minden Nérótól indult el, aki játékos kedvében – talán, de nem biztosan – ókori Marinus van der Lubbét játszott, aki a Reichstag felgyújtásával alkalmat adott Hitler bácsinak, hogy a kommunistákat megszeretgesse kicsit. Néró is, ahogyan égett Róma kr. u. 64-ben, kommunisták híján a keresztényekben találta meg a baj eredőjét, és módszeresen irtotta őket.

És ez a tempó folytatódott, ellenben a keresztények tulajdonképpeni üldözése Traianus császár uralkodása idején kezdődött. Traianus ugyanis kr u. 112-ben kiadott egy rendeletet, amelynek értelmében a keresztények vallásuk gyakorlása miatt egyenként bevádolandók. Ennek vetett véget Galerius kr. u. 311-ben, amikor ezt a rendeletet hatályon kívül helyezte, és biztosította a keresztények szabad vallásgyakorlását.

Erről a cirka két évszázadról tudnának mesélni a jó keresztények, akik nem teli hassal és bíborban-bársonyban vizionálták, hogy üldözik őket, hanem élénken menekültek a rájuk eresztett oroszlánok elől, és egyéb cukiságok.

Máma is üldözik a keresztényeket a kerek világban, elsősorban Észak-Koreában, ahol a Biblia birtoklásáért nyilvános kivégzés jár. Az ötven kiemelt országból harmincötben a radikális iszlamizmus a keresztényüldözés elsődleges forrása. „Szélsőséges üldöztetésnek” vannak kitéve a keresztények Irakban, Eritreában, Afganisztánban, Szíriában, Pakisztánban, Szomáliában, Szudánban és Iránban.

Viszont Magyarhon nem szerepel a listán, és mért is szerepelne. Itt, minálunk az üldözés abból áll, hogy egy egyházi iskola kétszer annyi pénzt kap egy tanuló után, mint egy nem egyházi, kvázi kötelezővé tették a hitoktatást, az állami média orrba-szájba nyomatja az istentiszteleteket, körmeneteket, egyházi ünnepeket, és össze sem tudják számolni mennyi támogatást, kedvezményt kapnak. Ezt rohadt nehéz lehet elviselni...